Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (09/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΩΝ

Θεσσαλονίκη 9 Απριλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΝΑΜΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

  • [02] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [03] ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΥΔΑΤΩΝ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΡΑΜMΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ

  • [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ"

  • [05] AΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΝΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

  • [06] Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Η ΝΕΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΣΚΕΙ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

  • [07] ΚΥΡ.ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: "ΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΕΥΑΛΩΤΟ"

  • [08] Χ.ΠΑΧΤΑΣ: "Η ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ"


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΠΓΔΜ

  • [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

  • [11] Β. ΚΟΜΡΑΣ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΓΔΜ

  • [12] ΝΕΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΑΝΙΑ

  • [13] ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΓΔΜ-Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ.ΚΙΝΚΕΛ

  • [14] EΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

  • [15] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

  • [16] ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΑΔ ΣΤΗ ΣΚΟΔΡΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ

  • [18] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

  • [19] ΜΙΚΤΗ ΕΛΛΗΝΟΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [20] 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941: ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [21] ΕΛΛΑΔΑ και ΣΕΡΒΙΑ ΔΕΜΕΝΕΣ ΜΕ ΔΕΣΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Η ΛΥΚΟΦΙΛΙΑΣ;


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΝΑΜΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

    Η αποστολή σήμερα του ομογενειακού ελληνισμού της διασποράς, είναι η διατήρηση αναμμένης της φλόγας της ορθόδοξης πίστης, προκειμένου οι άνθρωποι πανταχού της γης να δουν το φως του Χριστού, ώστε ο κόσμος των συγκρούσεων και των αλληλοσπαραγμών, των φυσικών καταστροφών και των φυλετικών εξοντώσεων, να μεταλλαγεί σε ένα κόσμο-κόσμημα της δημιουργίας του Θεού, γεμάτος χάρη και αλήθεια, αλληλοκατανόηση και ειρήνη, καταλλαγή και συνύπαρξη.

    Αυτό, υπογραμμίζει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος, σε μήνυμα που μέσω της "Ελληνικής Διασποράς"- του μηνιαίου περιοδικού για τους απόδημους που εκδίδει το Μακεδονικο Πρακτορείο Ειδήσεων- απευθύνει με την ευκαιρία των εορτών του Αγίου Πάσχα στην ανα τον κόσμο ελληνική ομογένεια.

    Ο Παναγιώτατος, αναφέρεται στο μήνυμά του στη σπουδαία προσφορά προς την ανθρωπότητα του ελληνισμού της διασποράς. "Ανα τους αιώνας ο Ελληνισμός, επισημαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μικρός εις έκτασιν κοιτίδος και μέτριος εις αριθμόν μελών, ανεδείχθη μεγας εις πνευματικά δημιουργήματα και ετροφοδότησεν όλην την ανθρωπότητα δια πασών των επιστημονικών, φιλοσοφικών και ηθικών θεωριών, αφ΄ών, ως εξ εφαλτηρίου, ανεπήδησεν αύτη εις την σημερινήν επιστημονικήν και τεχνικήν πρόοδον. Εις τούτο συνετέλεσε τα μέγιστα η εν διασπορά Ομογενεια, ήτις φέρουσα μεθ΄εαυτής την φλόγα της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της ηθικής, μετελαμπάδευεν αυτήν εις οίαν χώραν αι ιστορικαί συγκυρίαι ετοποθέτησαν αυτήν. Και νικώσα και επεκτεινομένη, η απανταχού Ορθόδοξος Ελληνική Διασπορά, ως επί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και ηττωμένη και καταφεύγουσα απο χώρας εις χώραν, εγνώριζε να ανάπτη και πανταχού της γης την φλόγα της γνώσεως, ως κατά την ελληνιστικήν εποχήν και κατά την χρονικώς εγγυτέραν ημίν Αναγέννησιν. Αποδεχόμενος δε ο Ελληνισμός εκ των πρώτων την σωτηριώδη αλήθειαν του Ευαγγελίου, εγένετο διαπρύσιος κήρυξ αυτής και προσέφερε ταύτην δώρον και θεμέλιον πολιτισμού, ομού μετά της γραφής και της επιστήμης, εις πλείστους όσους λαούς, ιδία δε εις τους σλαβικούς. Και την προσφοράν αυτήν συνεχίζει ήδη ενθέρμως και σήμερον εις λαούς της Ασίας και της Αφρικής".

    Τέλος στο μήνυμά του προς την Ομογένεια, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης διατυπώνει την ευχή "είθε το ανυπέρβλητον φως του Αναστάντος Χριστού να λάμψη εις τας καρδίας πάντων υμών και μετατρέψη τον εν αυταίς σπινθήρα της πίστεως εις φλόγα και φως, ίνα δι΄αυτού καή παν λυπηρόν και κακόν εν τε τη ατομική, τη οικογενειακή και εν τη γενικωτέρα ζωή υμών, αλλα και εν τη ζωή του κόσμου παντός".

    "Η ολόθυμος πατρική και Πατριαρχική ημών ευλογία και η χάρις του Αναστάντος και τον κόσμον φωτίσαντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, είη μετά πάντων υμών, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και πολυπόθητα", καταλήγει o Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος.

    Στα υπόλοιπα θέματα του τεύχους Απριλίου της "Ελληνικής Διασποράς", συμπεριλαμβάνονται ένα τετρασέλιδο αφιέρωμα για το Πάσχα και πως αυτό γιορτάζεται απο τον ελληνισμό της Αυστραλίας, η παρουσίαση ενός γνήσιου ελληνικού χωριού που υπάρχει στην καρδιά της...Φλώριδας, το Τάρπον Σπρίνγκς, ένα μοναδικό ρεπορτάζ για τη ζωή και τη δράση ενός γνήσιου Ελληνα, του στρατηγού Γρηγόρη Αρμενόπουλου, ο οποίος έφτασε στην ανώτατη στρατιωτική βαθμίδα του τέως σοβιετικού στρατού, απο όπου εκδιώχθηκε όταν ανακαλύφθηκε η ελληνική καταγωγή του.

    Επίσης, στην "Ελληνική Διασπορά" δημοσιεύονται ακόμη μια νοσταλγική αναδρομή στον τρόπο ζωής των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ των αρχών του αιώνα μας, συνέντευξη με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη Πανούση για την πολιτική που θα ακολουθήσει στα θέματα της ομογένειας, μια εκτενή αναφορά στο επίμαχο δημοσίευμα για τα Σκόπια του "National Geographic", μια επίκαιρη ανάλυση για την κάθοδο των σλαβικών φύλων στην Ευρώπη κ.α.

    [02] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Διεθνές πρόβλημα και όχι ελληνοτουρκική διαφορά χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θ. Πάγκαλος. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Υπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του, με θέμα τους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον.

    Στην ομιλία παραβρέθηκαν εξέχοντα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΗΠΑ, μέλη άλλων ερευνητικών Ινστιτούτων, καθώς και αξιωματούχοι του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Ελλάδας στις προσπάθειες ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης για επίλυση του Κυπριακό, ο κ. Πάγκαλος διευκρίνησε ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιηθεί για τη λύση του θέματος, χωρίς ωστόσο να υπαγορεύσει στη Λευκωσία την πολιτική που αυτή θα έπρεπε να ακολουθήσει.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέσα στο 1996 και ότι οι ενταξιακές συνομιλίες για την Κύπρο θα ξεκινήσουν μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης της ΕΕ, το 1998.

    Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι το θέμα της Ιμια είναι πολύ σημαντικό, καθώς για πρώτη φορά η Τουρκία προβάλλει διεκδικήσεις στο χώρο του Δωδεκαννησιακού Αρχιπελάγους. Τόνισε, επίσης, ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στις σχέσεις των δύο χωρών θα πρέπει η γειτονική χώρα να αποσύρει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο χώρο της Δωδεκανήσου.

    [03] ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΥΔΑΤΩΝ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΡΑΜMΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ

    Απαράγραπτο και αναφαίρετο εθνικό δικαίωμα της Ελλάδας είναι η διεύρυνση των χωρικών της υδάτων στα δώδεκα μίλια. Το πώς και πότε θα aniopoi^sei η χώρα μας το δικαίωμα αυτό είναι θέμα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση.

    Αυτό δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Κώστας Σκανδαλίδης, από τη Λευκωσία όπου βρίσκεται, προσκεκλημένος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Κύπρου, ΕΔΕΚ. Ο κ.Σκανδαλίδης, κατά την επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο, συναντήθηκε με τον κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, και ενημερώθηκε για την πορεία του Κυπριακού και τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή.

    Αναφορικά με την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ.Σκανδαλίδης δήλωσε ότι είναι πολύ σοφό το ότι ο κ.Σημίτης είναι συγκρατημένος, καθώς η περίοδος είναι δύσκολη, τα προβλήματα είναι γνωστά και τα περισσότερα από αυτά δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε μια μέρα.

    "Νομίζω", πρόσθεσε ο κ.Σκανδαλίδης, "ότι εκείνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι όχι μόνον κατανόηση των ελληνικών προβλημάτων από την αμερικανική πλευρά, αλλά και προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα, που αποτελεί για μας τη βασική προϋπόθεση επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος".

    [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ"

    "Η Ελλάδα δε δέχεται διάλογο για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες. Εάν η Τουρκία αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα Ιμια, τότε ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αρα ο κ.Γιλμάζ μπορεί να συνοδεύσει τους λόγους του με τις ανάλογες πράξεις Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα προς συζήτηση, όπως η διακίνηση λαθρομεταναστών και η δίωξη των ναρκωτικών. Αμφισβήτηση, όμως, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και διάλογος επ'αυτών δεν νοούνται". Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα "Πρωινή" της Νέας Υόρκης. Παράλληλα ο κ.Ρέππας επανέλαβε την εμμονή της χώρας μας στις θέσεις της στο θέμα των Σκοπίων, με τις οποίες, όπως επισημαίνει, προχωρά στις διαβουλεύσεις.

    Ιδιαίτερη μνεία, σχετικά με το Σκοπιανό, έκανε ο κ.Ρέππας στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, για την οποία, όπως αναφέρει, η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι θα συνεχιστεί. "Έχουμε επιτύχει αυξημένη οικονομική συνεργασία και την εξομάλυνση στις σχέσεις ψυχρότητας που υπήρχαν την προηγούμενη περίοδο. Οι θέσεις μας, όμως, στο Σκοπιανό είναι γνωστές και με αυτές εισερχόμεθα στη διαδικασία των διαβουλεύσεων", αναφέρει.

    [05] AΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΝΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

    Υπό τη "σκιά" της αναγνώρισης των Σκοπιων ως "Μακεδονία" από τους Σερβους, αρχίζουν τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη υπό τον Σάϋρους Βανς οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες για την τελική ονομασία της ΠΓΔΜ, s}lvyma με την ενδιάμεση συμφωνία που υπεγράφη το Σεπτέμβριο.

    Η χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών για αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβιας και της ΠΓΔΜ, μια εβδομάδα πριν αρχίσουν οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες αλλα και μια μόλις ημέρα πριν τη συναντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, αιφνιδίασε την ελληνική κυβέρνηση η οποία αντεδρασε εντονα, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια του Βελιγαδίου ως μη φιλική πράξη προς τη χώρα μας.

    Η δυσαρέσκεια αυτή της Ελλαδας εστιάζεται στο χρονο που αποφάσισαν οι Σερβοι να αναγνωρίσουν τα Σκοπια, αποδυναμώνοντας έτσι την διαπραγματευτική της δυνατότητα στις επικείμενες ελληνοσκοπιανές συνομιλίες.

    Η κίνηση αυτή της Νέας Γιουγκοσλαβιας ήταν αναμενόμενη για την ελληνική κυβέρνηση αλλά ξαφνική ως προς το χρόνο. Η κυβέρνηση επανειλημμένα διαμήνυσε στους Σερβους αξιωματούχους να μην αναγνωρίσουν τα Σκοπια ως Δημοκρατία "Μακεδονίας" διότι αφενός αυτό θα δυσχέρανε τη θεση της Ελλαδας και αφετέρου θα βοηθούσε τα Σκόπια να ακολουθήσουν αδιάλλακτη σταση στις διαπραγματεύσεις.

    Μάλιστα όταν πάλι οι Σέρβοι ήταν έτοιμοι, πριν περίπου ενάμισυ μήνα, να αναγνωρίσουν τα Σκοπια ως "Μακεδονία", ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κατάφερε την τελευταία στιγμή να το αποτρέψει, κανοντας έντονα διαβήματα στον Σέρβο ομόλογό του Μίλαν Μιλουντίνοβιτς.

    [06] Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Η ΝΕΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΣΚΕΙ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

    Η Νέα Γιουγκοσλαβία ασκεί την εξωτερική της πολιτική με βάση τους δικούς της στόχους και τις δικές της κρατικές και εθνικές προτεραιότητες θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τους συναισθηματισμούς, την αλληλεγγύη και την ανταπόδοση της υψηλότατης υποστήριξης που τους προσέφερε η χώρα και ο λαός μας. Αυτά δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ Γιάννης Μαγκριώτης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την αναγνώριση των Σκοπίων από τη Νέα Γιουγκοσλαβία με το όνομα "Μακεδονία".

    Ο κ Μαγκριώτης επισήμανε ότι η ολοκλήρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας θα δημιουργήσει στην Ελλάδα όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα για να διεκδικήσει και την δικαίωση της στο θέμα του ονόματος. "Γι αυτό λοιπόν η νέα αυτή πραγματικότητα μπορεί να δώσει την ευκαιρία και στα πολιτειακά όργανα αλλά και σε όλο τον ελληνικό λαό να κατανοήσει την βαλκανική πραγματικότητα και να αναπτυχθεί δημιουργική πολιτική η οποία θα αναδείξει στην πράξη τη χώρα μας ως δύναμη ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας της περιοχής" συνέχισε .

    [07] ΚΥΡ.ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: "ΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΕΥΑΛΩΤΟ"

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Juq.Σπυριούνης για την απόφαση της Ο.Δ.της Γιουγκοσλαβίας να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας".Ταυτόχρονα όμως,προειδοποίησε την ηγεσία του γειτονικού κράτους ότι,τό "μόρφωμα" όπως το αποκάλεσε "θα είναι έρμαιο των καιρών αν δεν το στηρίζει η Ελλάδα και θα είναι μονίμως ευάλωτο".

    Στην ερώτηση αν συμφωνεί με τις απόψεις του προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης Αντ.Σαμαρά,που τόνισε χθές,ότι η αναγνώριση των Σκοπίων "περνάει μόνο απο την Ελλάδα", ο βουλευτής Θεσσαλονίκης απάντησε ότι "απο τότε που ανέκυψε το προβλημα, διατύπωνε πολύ προσεκτικά τις απόψεις του και θα μπορούσε να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία ,χωρίς όμως να δηλώσει ποιά ονομασία θα δεχόταν,και με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε η ευρύτατη συναίνεση του ελληνικού λαού, που θα εκφράζεται απο τη στάση των πολιτικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο.

    "Δεν μπορώ να πώ ότι θα δεχόμουν το "Νόβα Μακεντόνια".Δεν μπορώ να προκαθορίσω τί ακριβώς συμφέρει στη χώρα μας σαν ονομασία των Σκοπίων.Βάζω όμως τους όρους.Πρέπει να αναλυθεί και να αποδειχθεί ο Γκλιγκόροφ ότι αίρει τις προκαταλήψεις του 1944 και δεύτερον ότι είναι προϊόν μιας συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ,όπως εκφράζεται στη Βουλή.

    [08] Χ.ΠΑΧΤΑΣ: "Η ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ"

    "Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και θα προχωρήσει αταλάντευτη. Είναι καιρός να κατανοήσουμε ότι πρέπει να αντιπαρατεθούμε σε αυτό το αντιπαραγωγικό και αντιαναπτυξιακό κλίμα, με στάση ευθύνης απέναντι στην χώρα μας", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, σχετικά με τη μεταλλουργία χρυσού στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής.

    Η επένδυση, όπως επεσήμανε ο κ.Πάχτας, θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή στις αρχές του τρίτου δεκαήμερου του Απριλίου. Σε ό,τι αφορά, δε, στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των κατοίκων των κοινοτήτων της περιοχής, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας εξέφρασε τη λύπη του που "μια μερίδα κατοίκων δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα του έργου", ενώ επεσήμανε τη δυνατότητα ενημέρωσης κάθε ενδιαφερόμενου στην ημερίδα που θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Απριλίου στη Χαλκιδική και με την επίσκεψη που διοργανώνει η TVX-Gold Hellas στις εγκαταστάσεις της στην Καλιφόρνια.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΠΓΔΜ

    Ιστορική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι τη συμφωνία αμοιβαίας αναγνωρισης Ομοσπονδιακης Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας-ΠΓΔΜ, με δηλώσεις του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων "Α-1".

    Ο Τσερβένκοφσκι υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά αναγνωρίστηκαν ως διακρατικά τα σύνορα των δυο χωρών επισημαίνοντας ιδιαίτερα "την αποδοχή του συνταγματικού, όπως είπε, ονοματος της Δημοκρατίας "Μακεδονίας"". Τόνισε ότι η αναγνώριση αναφέρεται στο 1944 στη δημιουργία της "Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και στη δημιουργία της Γιουγκοσλαβίας το 1918.

    Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επισήμανε ότι η συμφωνία είναι η επικύρωση της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή του: Της πολιτικής των καλών σχέσεων και των ίσων αποστάσεων. Με την αναγνώριση και από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας, ολοκληρώθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις με όλες τις γείτονες χωρες, κατέληξε ο Τσερβένκοφσκι.,

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως "το πρωτο βήμα" για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων και υπογράμμισε ότι συμβάλει στην παγίωση της ειρήνης του νότου των Βαλκανίων

    Οσον αφορά τα σύνορα των δυο χωρών, ανέφερε ότι σύντομα θα συσταθεί επιτροπή από διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες για τη χάραξη της συνοριακης γραμμής.

    Το εξωκοινοβουλευτικό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE δια της αντιπροέδρου του, χαρακτήρισε κατ'αρχήν ως καλή τη συμφωνία, ωστόσο επέκρινε την κυβέρνηση για την έλλειψη πληροφόρησης της κοινής γνώμης. "Ο λαός πάντα πληροφορείται τελευταίος τις κινήσεις της κυβερνησης", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κομματος, Πεταρ Γκόσεφ, χαιρέτησε με επιφυλακτικότητα τη συμφωνία Βελιγραδίου-Σκοπίων, και τη χαρακτήρισε καλή εφόσον όμως " το κείμενο της συμφωνίας δεν κρύβει κάποιες παγίδες". Ο Γκόσεφ υπογράμμισε την καθυστέρηση με την οποία σημειώθηκε η αναγνώριση λεγοντας ότι η Γιουγκοσλαβία έπρεπε να ήταν η πρώτη χωρα που αναγνώριζε την ΠΓΔΜ.

    [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Ως θετική χαρακτήρισαν τα περισσότερα κόμματα της Σερβίας την υπογραφή της συμφωνίας Σκοπίων-Βελιγραδίου για τη διευθέτηση και την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς γενική είναι η εκτίμηση ότι τώρα δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για την αποδοχή της χώρας από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χαρακτηρίζουν δε τη συμφωνία ως ένα σημαντικό βήμα που θα οδηγήσει σταθερά τη χώρα στην έξοδο από τη διεθνή απομόνωση. Μόνο το Δημοκρατικό Κόμμα, από τα κόμματα που εξέδωσαν ανακοινώσεις, εκφράστηκε επιφυλακτικά για τη συμφωνία.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) Μιλοραντ Γιοβάνοβιτς χαρακτήρισε "πρόωρη ενέργεια" την αμοιβαία αναγνώριση Σκοπίων-Βελιγραδίου. Ηταν μάλιστα και το μοναδικό πολιτικό κόμμα που αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας, επισημαίνοντας ότι "είναι πρόωρη ενέργεια γιατί επίκεινται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Σκοπίων για τη διευθέτηση της διαφοράς του ονόματος". Η αμοιβαία αναγνώριση ήταν κάτι επιθυμητό, αλλά υπό την προϋπόθεση να μην διαταραχθούν οι ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

    Εξάλλου, και ο ηγέτης του Εθνικού Ριζοσπαστικού Κινήματος Βόϊσλαβ Σέσελι, επέκρινε τη συμφωνία διότι όπως είπε, δεν κατοχυρώνει κανένα εθνικό ή πολιτικό δικαίωμα των Σερβων στην ΠΓΔΜ.

    Επίσης, ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO) Βουκ Νράσκοβιτς κατηγόρησε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για καθυστέρηση στην αποκατάσταση των σχέσεων Βελιγραδίου-Σκοπίων. "Την ευθύνη για την καθυστέρηση την φέρει εκείνος που σχεδίασε με κάποια γειτονική χωρα να διαλύσει τη "Μακεδονία". Οταν αυτή η προοπτική θεωρήθηκε ανέφικτη ο Μιλόσεβιτς πρότεινε συνομοσπονδία Βελιγραδιου-Σκοπιων-Αθηνων και όταν ξέπεσε και αυτή αντελήφθη ότι η αλληλοαναγνώριση σε ισότιμη βάση είναι αναπόφευκτη". Ο Ντράσκοβιτς εκτίμησε ότι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και ΠΓΔΜ, που κατά τον πρόεδρος του SPO σημαίνει, οικονομική και πολιτιστική επανένταξη και κατάργηση των δασμών και των συνοριακών διαβάσεων, θα επιτευχθεί μόνο όταν απομακρυνθεί το σημερινό καθεστώς. "Μονο τότε η "Μακεδονία" θα αποτελεί γέφυρα της Σερβίας προς την Ελλαδα και η Σερβία γέφυρα της "Μακεδονίας" προς την Ευρώπη".

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Σκοπίων θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της Γιουγκοσλαβικής Ενωμένης Αριστεράς (JUL), Αλεξάντερ Βούλιν, εκτίμησε ότι η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας-ΠΓΔΜ θα βελτιώσουν την περαιτέρω διαδικασία ολοκλήρωσης στα Βαλκάνια. Εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι υπόλοιπες χωρες των Βαλκανίων θα ακολουθήσουν την πορεία της αμοιβαίας αναγνώρισης και ότι αυτό αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα καλής γειτονίας και κατανόησης των χωρών στην περιοχή.

    Το Κομμα των Πολιτών (GSS) χαιρέτησε την υπογραφή της συμφωνίας για τη διευθέτηση των σχέσεων Σκοπίων-Βελιγραδιου. Η πρόεδρος του κόμματος Βέσνα Πέσιτς δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση των σκοπών του Κομματος Πολιτών, που είναι η αμοιβαία αναγνώριση όλων των χωρων που δημιουργήθηκαν στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβιας και η αποκατασταση των σχέσεων και της συνεργασίας.

    [11] Β. ΚΟΜΡΑΣ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΓΔΜ

    Για απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το όνομα εφόσον οι ΗΠΑ δεν διαδραματίζουν πλέον μεσολαβητικό ρόλο , κάνει λόγο σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ, ο επικαφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στα Σκόπια,Βίκτωρ Κόμρας.

    Ο κ. Κόμρας υποστηρίζει ότι "το πρόβλημα του ονόματος πρέπει να λυθεί διμερώς από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη.Μετά την υπογραφη της ενδιάμεσης συμφωνίας φθάσαμε στο σημείο τα δύο μέρη να έχουν απευθείας συνομιλίες. Αυτή είναι η καλύτερη διαδικασία. Εμείς πλέον δεν παίζουμε τον ίδιο ρόλο του μεσολαβητή οπως όταν ο πρόεδρος Κλίντον είχε ορίσει ως προσωπικό του απεσταλμένο το Μάθιου Νίμιτς".

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης σε άλλο σημείο της συνεντευξης του επισημαίνει ότι αν ένας συμβιβασμός γύρω από το όνομα είναι εφικτός τότε πρέπει να ενθαρρυνθεί για ν αταλήξει λέγοντας "αλλά και πάλι δεν πρέπει εμείς να καθορίσουμε το ποιές θα είναι οι βάσεις ενός τετοιου συμβιβασμού. Η θέση των ΗΠΑ συνίσταται στο ότι τα μέρη πρέπει απευθείας και με εποικοδομητικό τρόπο να βρούν μια λύση".

    [12] ΝΕΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΑΝΙΑ

    Νέες πρεσβείες θα ανοίξει σύντομα η ΠΓΔΜ στην Ιταλία, την Κροατία και τη Δανία, σύμφωνα με πηγές του ιδιωτικού ειδησεογραφικού πρακτορείου των Σκοπίων "Μakpress".

    Κατά πάσα πιθανότητα πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ιταλία θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Βίκτωρ Γκάμπερ, στην Κροατία ο πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής πολιτικής, Ίλιαζ Σαμπρίου, και στη Δανία ο Μουχαμέντ Χαλίλι, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

    [13] ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΓΔΜ-Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ.ΚΙΝΚΕΛ

    Την υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας χαιρέτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας αποκατάστασης πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών απομακρύνθηκε και το τελευταίο εμπόδιο για την αναγνώριση της Γιουγκοσλαβίας από τις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τόνισε, επίσης, ότι με την κίνηση αυτή, η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας ανοίγει τον δρόμο για την ένταξή της στην Διεθνή Κοινότητα.

    [14] EΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Ειδικοί από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Ρωσία πραγματοποιούν έλεγχο και συνοψίζουν τις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις τους για την κατάσταση του πρώτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό qadi|vymo.

    Οπως είναι γνωστό, η απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να θέσει σε επαναλειτουργία των πρώτο αντιδραστήρα το περασμένο έτος είχε προκαλέσει τις οξείες αντιδράσεις τόσο των επτά πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, όσο και των χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

    Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο έκτος αντιδραστήρας του Κοζλοντούι λειτουργούν με το 95% της ισχύος τους, ο πέμπτος με το 80% και ο τέταρτος με το 55% των δυνατοτήτων του.

    [15] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

    Πριν από το 2000 αναμένεται να τεθεί σε τροχιά δορυφόρος με τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Κυπριακού Υπουργείου Συγκοινωνιών, κ. Σαββίδης, σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

    Η τελική απόφαση θα ληφθεί πριν από το τέλος του έτους, από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, ενώ η τεχνική επεξεργασία των δεδομένων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 6 μήνες .

    Οι δύο χώρες έχουν ήδη πληροφορήσει τις εταιρίες κατασκευών δορυφόρων και οκτώ από αυτές θα στείλουν σύντομα αντιπροσώπους τους στην Κύπρο. Το κόστος του εγχειρήματος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια δολλάρια.

    [16] ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΑΔ ΣΤΗ ΣΚΟΔΡΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Την απροκάλυπτη εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στα γραφεία του κόμματος στη Σκόδρα καταγγέλλει με επίσημη ανακοίνωσή της η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την καταγγελία του κόμματος δημοσιέυει στην πρώτη σελίδα η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια" και σημειώνει ότι "οι δυνάμεις τήρησης της τάξης στην επαρχία της Σκοδρας λεηλάτησαν τα γραφεία ,κατέσχεσαν έγγραφα και υποχρεώσαν σε σωματικό έλεγχο τον πρόεδρο του παραρτήματος Μίλαν Βάσσο".

    Στην καταγγελία προστίθεται επίσης,ότι οι αστυνομικοί συνέλαβαν χωρίς λόγο και κράτησαν τον Βάσσο για δύο περίπου ώρες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής,χωρίς να του δώσουν καμμιά εξήγηση.

    Το περιστατικό,σύμφωνα με την εφημερίδα,εντάσσεται στην όξυνση του πολιτικού κλίματος,ενόψει των εκλογών που θα διενεργηθούν τον Ιούνιο. Το κόμμα Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκφράζει την πολυάριθμη ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ

    Με τους Αμερικανούς ομολόγους τους θα συνατηθούν οι Τούρκοι υπουργοί άμυνας και εξωτερικών τον επόμενο μήνα προκειμένου να sufgt^soum το θέμα της παραμονής της πολυεθνικής δύναμης στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ.

    Ο κ Γιλμάζ επισήμανε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης. "Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μία λύση μαζί με τους συμμάχους μας που θα εξασφαλίζει τον συμβιβασμό όλων των κόμματων του κοινοβουλίου" τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν προβλέπεται νέα παράταση της παραμονής της πολυεθνικής δύναμης.

    Ο αρχηγός του Αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Μπουλέντ Ετζεβίτ αμέσως μετά από συνάντηση που είχε χτες με τον κ Γιλμάζ με δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους υπενθύμισε ότι δεν θα ξαναδώσει υποστήριξη στην κυβέρνηση σε περίπτωση νέας παράτασης της κατάσταση έκτακτης ανάγκης και της παραμονής της πολυεθνικής δύναμης. Ο κ Ετζεβίτ ζήτησε ακόμη να γνωστοποιηθεί στις χώρες, που σχετίζονται με το θέμα αυτό, ότι δεν θα ξαναπαραταθεί η παραμονή της πολυεθνικής δύναμης.

    [18] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

    Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επισκεφτεί την Αγκυρα στις 22 Απριλίου προκειμένου να εξεταστεί το θέμα μιας νέας συμφωνίας αναμονής (stand-by) με την Τουρκία. Μετά από μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας που επικράτησε από τις εκλογές του Δεκεμβρίου μέχρι την συγκρότηση της κυβέρνησης συνασπισμού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου περιμένει από την Τουρκία εξελίξεις για την επίτευξη συμφωνίας αναμονής. Σύμφωνα με πληροφορίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε στην Τουρκία το μήνυμα ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα θα επιτευχθεί μια νέα συμφωνία stand-by

    Ειδικοί του ΔΝΤ δεν βρίσκουν ρεαλιστικό το ρυθμό ανάπτυξης, τον προϋπολογισμό το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου και τις τιμές συναλλάγματος και ζητούν νέες μεταρρυθμίσεις. Μετά την πρώτη συνάντηση της επιτροπής του ΔΝΤ επιτροπές των διεθνών εταιρειών σφυγμομετρήσεων Standard and Poors και Moodys θα επισκεφτούν τον Μάιο την Αγκυρα προκειμένου να αξιολογήσουν την τουρκική οικονομία. Επισημαίνεται ότι είναι πολύ σημαντική η αξιολόγηση αυτών των εταιρειών για την Τουρκία γιατί βάσει αυτής η χώρα εξασφαλίζει πιστώσεις από διεθνείς πιστωτικούς κύκλους.

    [19] ΜΙΚΤΗ ΕΛΛΗΝΟΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Μικτή Ελληνορουμανική Εμπορική Τράπεζα ιδρύεται στο Βουκουρέστι, κατόπιν σχετικής συμφωνίας που υπογράφηκε πριν λίγες ημέρες ανάμεσα στην Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης και σε τέσσερα από τα πέντε Ρουμανικά Ταμεία Ιδιωτικής Ιδιοκτησίας (Private Ownership Fund), καθώς και το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, και τις εταιρείες FINANCIARA S.A. και PROMPT S.A., που αποτελούν τους μετόχους της Ρουμανικής πλευράς.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας Τράπεζας ανέρχεται σε 13,66 εκατομμύρια δολάρια και η συμμετοχή της Μακεδονίας-Θράκης θα αντιπροσωπεύει το 49,5% του συνολικού κεφαλαίου. Από ελληνικής πλευράς μέτοχοι του νέου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα είναι επίσης βιομηχανίες και κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και μία ακόμη ελληνική Τράπεζα, τα ονόματα των οποίων, όπως διευκρίνισε σε σημερινή συνέντευξη ο πρόεδρος της Μακεδονίας-Θράκης, Ανδρέας Μπούμης, θα ανακοινωθούν εντός διμήνου, οπότε και θα έχει οριστικοποιηθεί η λίστα των Ελλήνων μετόχων.

    Εδρα της τράπεζας θα είναι το Βουκουρέστι και την τεχνογνωσία για την ίδρυση και λειτουργία της θα παράσχει η Τράπεζα Μακεδονίας- Θράκης (project manager) και η εταιρεία που θα ιδρύσει με την Intrasoft. Στα απώτερα σχέδια, εξάλλου, της Μακεδονίας-Θράκης είναι η συλλειτουργία της με την νέα τράπεζα σε ενιαίο δίκτυο. Η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει επίσης και τη διοίκηση της νέας τράπεζας, της οποίας η άδεια λειτουργίας αναμένεται να έχει εκδοθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

    Τα δύο πρώτα υποκαταστήματα, από τα τουλάχιστον 40 που πρόκειται να ιδρυθούν, θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό σε δέκα μήνες. Το καταστατικό, το οποίο έχει ήδη καθοριστεί, θα υπογραφεί μέχρι τα μέσα Μαϊου στη Θεσσαλονίκη.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [20] 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941: ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Πενήντα πέντε χρόνια, συμπληρώνονται σήμερα, απο την ναζιστική εισβολή στη Θεσσαλονίκη και την υποδούλωση της Μακεδονικής πρωτεύουσας στους Γερμανούς κατακτητές.

    Απο την ώρα που εκδηλώθηκε, στις 6 Απριλίου 1941, η επίθεση των σιδερόφρακτων στρατιών του Χίτλερ κατά της χώρας μας, ήταν βέβαιο ότι η κατάκτηση της Ελλάδος, επρόκειτο να είναι ζήτημα ημερών, παρά την ηρωϊκή αντίσταση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Με τον κύριο όγκο του στρατού μας στην Αλβανία, οι ελληνικές δυνάμεις της ανατολικής Μακεδονίας, όπου εκδηλώθηκε αρχικά η γερμανική επίθεση, κατάφεραν τις πρώτες ώρες να αποκρούσουν τους εισβολείς. Και παρά την αριθμητική και υλική κατωτερότητά τους, οι τρεις ανεπαρκώς επανδρωμένες και εξοπλισμένες ελληνικές μεραρχίες, πολεμησαν επιτυχώς κατά των Γερμανών, χάνοντας μόνο δύο απο τα δεκαπέντε οχυρά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, απο όπου χτυπούσαν οι Ναζί.

    Eίναι χαρακτηριστικό γερμανικό ανακοινωθέν της 11ης Απριλίου 1941, που σημείωνε ότι "εκλεκτά ελληνικά στρατεύματα, υπερήσπισαν με εντελώς εξαιρετικόν ηρωϊσμόν τα οχυρά της γραμμής Μεταξά. Προεκλήθησαν ως εκ τούτου συγκρούσεις εξ εγγυτάτης αποστάσεως, τόσον πείσμονες και έντονοι, όσον δεν είχαν λάβει μέχρι τούδε χώραν εις κανέν άλλο πολεμικόν θέατρον...".

    Οι απειλές του Χίτλερ κατά των Ελλήνων, ότι η αντίσταση κατά της Βέρμαχτ θα συντριβόταν "ανελέητα", δεν έπιασαν. Ομως όταν οι Γερμανοί διέσπασαν τις γιουγκοσλαβικές γραμμές, κατάφεραν να διεισδύσουν στην κεντρική Μακεδονία, η οποία ήταν σχεδόν πλήρως απροστάτευτη και το pqyz της 9ης Απριλίου 1941 να καταλάβουν αμαχητί τη Θεσσαλονίκη.

    Οι ορδές του Γ΄Ράϊχ, εισέρχονται στην πόλη απο την οδό Μοναστηρίου. Ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του. Που και που περνάει κανένας βιαστικός. Μακριά, ακούγεται ο ήχος απο τις μηχανοκίνητες φάλαγγες που πλησιάζουν. Και μόνο στην πλατεία Βαρδαρίου, ο τότε μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος, ο δήμαρχος Μερκουρίου,ο στρατιωτικός διοικητής Ν.Ραγκαβής με τον υπασπιστή του συνταγματάρχη Παπακωνσταντίνου και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Π.Βιζουκίδη, θα παραταχθούν για να παραδώσουν την πόλη στους κατακτητές. Λίγο μετά τις οκτώ το πρωϊ, η μισητή σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό, υψώνεται στον ιστό του Λευκού Πύργου, για να αρχίσει έτσι η σκοτεινή περίοδος της κατοχής για τον πληθυσμό της "Νύφης του Θερμαϊκού", που θα διαρκέσει τρία χρόνια, έξι μήνες και 21 ημέρες.

    Το ίδιο απόγευμα, οι Γερμανοί τοιχοκόλλησαν στα κεντρικά σημεία της πόλης προκηρύξεις στα ελληνικά και τα γερμανικά, που έλεγαν πως "οι Γερμανοί ήρθαν στην Ελλάδα σαν φίλοι", δίνοντας διαταγή να ανοίξουν τα καταστήματα. Την άλλη ημέρα, οι κάτοικοι ξεθαρρεμένοι άρχισαν να επιστρέφουν στις δουλειές τους. Ομως οι εισβολείς, απο την πρώτη ημέρα της σκλαβιάς, επιβάλουν ένα καθεστώς άγριας τρομοκρατίας, που εκδηλώνεται με καθημερινές συλλήψεις πολιτών, βασανιστήρια, εκτελέσεις. Στη Θεσσαλονίκη, θα μεταφερθεί η έδρα της στρατιωτικής διοίκησης Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της "Ομάδας Στρατιών Εψιλον".

    Τα καταπιεστικά μέτρα, η φασιστική βία και οι δυσκολίες της κατοχής, δεν αποθαρρύνουν τον αδουλωτο λαό της Θεσσαλονίκης. Κι΄ένα μόλις μήνα μετά, στις 15 Μαϊου 1941, δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση "Ελευθερία", που ήταν η πρώτη σε όλη την κατεχόμενη τότε απο τους Ναζί Ευρώπη, έχοντας μάλιστα πανεθνικό και υπερκομματικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι μετείχαν στην ίδρυσή της απο το ΚΚΕ και στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Αγροτικού Κόμματος, της Δημοκρατικής Ενωσης, μέχρι παράγοντες του συντηρητικού χώρου, όπως ο συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός. Και ένα μήνα αργότερα, η ίδια οργάνωση, εξέδωσε κρυφά, κάτω απο μύριους κινδύνους και τεράστιες δυσκολίες, την εφημερίδα "Ελευθερία", που ήταν επίσης το πρώτο αντιστασιακό έντυπο,το οποίο εκδόθηκε στην υπο γερμανική κατοχή Ευρώπη. Ηταν δε όλα αυτά μέρος της μεγάλης ιστορικής εξόρμησης της Εθνικής Αντίστασης, η οποία δικαίως χαρακτηρίσθηκε ως ισάξια του Ξεσηκωμού του 1821.

    Ο ελληνικός λαός με τον αγώνα του στη διάρκεια της κατοχής, ανέτρεψε το μύθο ότι δεν είναι δυνατό να προβληθεί αντίσταση στον άξονα. "Η Ελλάδα, έδωσε πρώτη αλησμόνητο μάθημα στο Μουσολίνι", θα πει αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Αντονι Ηντεν. Και αυτό ακριβώς το έπος της Εθνικής Αντίστασης, χρειάζεται να το θυμόμαστε συχνά-πυκνά, ιδιαίτερα σ΄αυτή την εποχή, όπου αξίες αμφισβητούνται και ο νεοφασισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία σηκώνουν και πάλι κεφάλι.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [21] ΕΛΛΑΔΑ και ΣΕΡΒΙΑ ΔΕΜΕΝΕΣ ΜΕ ΔΕΣΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Η ΛΥΚΟΦΙΛΙΑΣ;

    Η αναγνώριση των Σκοπίων την προηγούμενη Δευτέρα από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" προκάλεσε κατάπληξη στην κοινή γνώμη της Ελλάδας αλλά και στην ελληνική ομογένεια, η οποία δεν περίμενε από τη γείτονα και φίλη χώρα να προβεί σε μια τέτοια προκλητική -για την Ελλάδα- ενέργεια.

    Η ΟΔΓ μπορεί από την πλευρά της να ισχυριστεί ότι προέβη στην επίμαχη ενέργεια υπακούοντας στις επιταγές της Διεθνούς Κοινότητας. Πραγματικά η Ευρωπαική Ενωση είχε θέσει ως όρο για την αναγνώριση της ΟΔΓ, την πρότερη αναγνώριση από την ΟΔΓ όλων των κρατών που προέκυψαν από τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας με την επίσημη ονομασία τους και να εγγυηθεί το απαραβίαστο των συνόρων τους. Ο όρος αυτός είχε τεθεί από την Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, προεδρεύουσα χώρα της Ενωσης, κ.Σουζάνα Ανιέλι στα τέλη Ιανουαρίου.

    Ομως οι περισσότεροι Ελληνες σκέφτονται με πικρία ότι η Σερβία ξεπλήρωσε με τον χειρότερο τρόπο την υποστήριξη που της πρόσφερε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια που ήταν στην κυριολεξία απόβλητη από τη Διεθνή Κοινότητα, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο με τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες όσο και και σε κοινωνικό επίπεδο με τις αλλεπάλληλες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Κάποιοι άλλοι αναλογίζονται ότι ενέργειες τέτοιου είδους δεν ταιριάζουν σε λαούς που διατηρούν σχέσεις πατροπαράδοτης φιλίας. Είναι έτσι τα πράγματα ή μήπως η πραγματικότητα είναι διαφορετική;

    Οι δεσμοί φιλίας με τη Σερβία χρονολογούνται από το 1867 όταν οι δυο χώρες υπέγραψαν τη συνθήκη του Φέζλαου με την οποία τέθηκαν οι βάσεις μιας συμμαχίας και ομοσπονδίας των βαλκανικών λαών. Ομως η συνθήκη αυτή και το πνεύμα αλληλεγγύης που τη συνόδευε γνώρισαν πολλές αποκλίσεις.

    Συγκεκριμένα όταν η Βουλγαρία προσάρτησε πραξικοπηματικά το 1885 την αυτόνομη ηγεμονία της Ανατολικής Ρωμυλίας, η Σερβία της κήρυξε τον πόλεμο διότι αντιλήφθηκε ότι η Βουλγαρία θα μετατρεπόταν σε κυρίαρχη δύναμη στην κεντρική Βαλκανική. Η Σερβία έκανε έκκληση στην Ελλάδα να τη συνδράμει, η Ελλάδα κινητοποιήθηκε, αλλά αποκλεισμένη από τις δυνάμεις της Γαλλίας απέσχε από κάθε δράση. Εντεκα χρόνια αργότερα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 η Σερβία προτίμησε να μείνει ουδέτερη.

    Στον 20ο αιώνα οι δυο χώρες πολέμησαν μαζί στους δυο Βαλκανικούς Πολέμους εναντίον της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Οταν ξέσπασε το 1914 ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Σερβία δέχθηκε την επίθεση της Αυστρίας, η Ελλάδα έμεινε ουδέτερη αλλά σε καθεστώς επιστράτευσης. Οταν εισήλθε το 1916 στον πόλεμο ο σερβικός στρατός είχε ήδη διαλυθεί και είχε καταφύγει στην Κέρκυρα.

    Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου οι δυο χώρες είχαν κοινό συμφέρον τη διατήρηση του καθεστώτος που είχε θεσπιστεί με τις συνθήκες τερματισμού του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ομως ο βασιλιάς του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων (όπως είχε ονομαστεί μετά τον πόλεμο η Σερβία) Αλέξανδρος Καραγεώργεβιτς και τα σερβικά εθνικιστικά κόμματα ονειρεύονταν μια Μεγάλη Γιουγκοσλαβία που θα περιλάμβανε βουλγαρικά και ελληνικά εδάφη και θα είχε διέξοδο στο Αιγαίο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα δυο προσπάθειες βουλγαρογιουγκοσλαβικής συννενόησης που επιχειρήθηκαν το 1923 και το 1934 προέβλεπαν τη διανομή της ελληνικής Μακεδονίας: οι Βούλγαροι θα αποκτούσαν διέξοδο στη θάλασσα στην περιοχή του Στρυμόνα και η Cioucjoskab_a στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Το όνειρο της εξόδου της Γιουγκοσλαβίας στο Αιγαίο παρέμεινε ζωντανό και τα επόμενα χρόνια. Οταν η Ιταλία επιτέθηκε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940 ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Τσβέτκοβιτς ταλαντεύτηκε μεταξύ της συμμαχίας με την Ελλάδα και της εισβολής στο ελληνικό έδαφος για να καταλάβει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η πιθανότητα αυτή αποτράπηκε όταν φάνηκε ότι οι ιταλικές μεραρχίες δεν μπορούσνα να καταβάλλουν τον ελληνικό στρατό. Τον Μάρτιο του 1941 όμως ο Τσβέτκοβιτς υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τη ναζιστική Γερμανία με το οποία επέτρεπε τη διέλευση των γερμανικών μεραρχιών από το γιουγκοσλαβικό έδαφος με αντάλλαγμα την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, όμως ανατράπηκε από τους στρατιωτικούς.

    Η Γιουγκοσλαβία δεν είναι ούτε άμοιρη ευθυνών για τη δημιουργία του σύγχρονου "μακεδονικού έθνους". Ο Τίτο, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας ήταν από τους πρώτους που αποδέχτηκε την απόφαση της Σοβιετικής Ενωσης του 1934 να αναγνωρίσει την ύπαρξη ξεχωριστού "μακεδονικού έθνους" και προχώρησε μάλιστα στη σύσταση ξεχωριστού Κομμουνιστικού Κόμματος "Μακεδονίας".

    Ο επιτυχημένος αγώνας των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων του Τίτο εναντίον της Γερμανικής Κατοχής στη Γιουγκοσλαβία έκανε ιδιαίτερα δημοφιλές το ΚΚΓ και τα σχέδιά του για μια διαφορετική μεταπολεμική Γιουγκοσλαβία. Η νέα Γιουγκοσλαβία θα ήταν ένα ομοσπονδιακό κράτος αποτελούμενο από έξι ομόσπονδα κράτη, στα οποία περιλαμβανόταν και η "Μακεδονία". Μια "Μακεδονία" όμως που περιείχε και εδάφη που ανήκαν στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Τελικά με δική του προτροπή δημιουργήθηκε στις 2 Αυγούστου 1944 η "Λαική Δημοκρατία της Μακεδονίας" ως ομόσπονδο μέλος της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

    Το όνειρο του Τίτο για μια Μεγάλη Γιουγκοσλαβία συνεχίστηκε και μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Προσδοκώντας την αλλαγή των συνόρων με την Ελλάδα ο Τίτο ενίσχυε τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού και του ΚΚΕ εναντίον των εθνικών δυνάμεων τα πρώτα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου και πίεζε τη Βουλγαρία να ενταχθεί στη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία. Ομως η ρήξη του με τον Στάλιν το 1948 έθεσε τέρμα στα σχέδια αυτά. Εκτοτε επιδίωξε τη συνεργασία με τη Δύση και το 1953 υπέγραψε σύμφωνο καλής γειτονίας με την Ελλάδα και την Τουρκία. Μέχρι το θάνατο του Τίτο το 1981 οι επίσημες σχέσεις της Ελλάδας με τη Γιουγκοσλαβία ήταν άριστες.

    Παράλληλα όμως ο Τίτο συνέβαλε δραστικά στη "μακεδονοποίηση" του λαού της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας σε μια προσπάθεια να αποκόψει τους δεσμούς του με τη Βουλγαρία. Μετά το θάνατό του το "μακεδονικό ζήτημα" θα αρχίσει να δηλητηριάζει τις σχέσεις των δυο χωρών με κορυφαία στιγμή την επίσκεψη της πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας Μίρκα Πλάνιτς στην Αθήνα το 1985 όταν έθεσε επίσημα θέμα "μακεδονικής μειονότητας" στον Ελληνα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

    Σήμερα όσο και να θέλει κανείς να βλέπει την εικόνα φιλίας Αθήνας- Βελιγραδίου η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο Μιλόσεβιτς μπορεί να έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά του για μια Μεγάλη Σερβία, αλλά δεν παύει να βλέπει ανταγωνιστικά όλες τις άλλες βαλκανικές χώρες. Η Ελλάδα, χώρα με ισχυρή οικονομία, που διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Βουλγαρία και βελτιώνει θεαματικά τις σχέσεις της με την Αλβανία είναι ο κυρίαρχος στην ευρύτερη περιοχή. Εκείνο όμως που φαίνεται ότι ενοχλεί περισσότερο από |ka τον Μιλόσεβιτς είναι η προσπάθεια της Ελλάδας να διεισδύσει οικονομικά στην ΠΓΔΜ, σε ένα χώρο που τον θεωρεί ζωτικής σημασίας για τη Σερβία.

    Η αναγνώριση των Σκοπίων με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" εξυπηρετούσε τρεις στόχους: α) να προσελκύσει τα Σκόπια προς το άρμα της Σερβίας, αφού τους παρέχει διπλωματική υποστήριξη, β) να παρεμβάλει εμπόδια στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ με την ενίσχυση της δεύτερης, και γ) να κάνει μια επίδειξη ισχύος στα γειτονικά κράτη. Απομένει να δούμε τις συνέπειες αυτής της ενέργειας και αν θα υπάρξει συνέχεια. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις της φιλίας Ελλάδας- Σερβίας θα δεχθούν στο μέλλον ολοένα και περισσότερα πλήγματα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.03 run on Tuesday, 9 April 1996 - 14:08:05