Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 21 Απριλίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΧΑΓΗ Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ,ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [02] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [04] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

  • [05] Το 81% ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 15-34 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

  • [06] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • [07] ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [08] Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΚΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΘΕΤΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

  • [10] ΑΓΓΛΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΤΑΛΟ-ΡΩΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

  • [11] ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΙΡΑΝ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [12] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ

  • [13] ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΣΟΒΑΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [14] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [15] MEIΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [16] ΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [17] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [A] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΧΑΓΗ Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ,ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Εκφραστής της πάγιας τουρκικής θέσης "καλή γειτονία αλλά με τους δικούς μας όρους" εμφανίζεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι ,σε συνέντευξη που παραχώρησε στον "τύπο της Κυριακής".

    Ο Τούρκος υπουργός επιδιώκει μια συνολική diapqacl\teusg των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με την ελληνική κυβέρνηση.Το μήνυμα αυτό του διαλόγου φροντίζει να το περάσει με τη συνέντευξή του στην αθηναίκή εφημερίδα,λίγες μόνο μέρες πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Θ.Πάγκαλο,στο Βουκουρέστι, κατα τη διάρκεια της συνόδου των χωρών μελών της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου.

    Ο Εμρέ Γκιονενσάι τονίζει κατηγορηματικά ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας από τα 6 στα 12 μίλια,αλλά αποφεύγει επιμελέστατα να χρησιμοποιήσει τον όρο "αιτία πολέμου" όπως έκανε κατα κόρο η προηγούμενη κυβέρνηση της Τανσού Τσιλέρ.Επιμένει στο θέμα των βραχονησίδων, ότι από τις ισχύουσες συνθήκες και συμφωνίες δεν γίνεται σαφής και ονομαστική αναφορά σε " ...νησίδες και βραχονησίδες..." και αναφερόμενος στις βραχονησίδες Ιμια τονίζει ότι " ...διατηρούμε τη θέση ότι δεν έχουμε μεταβιβάσει την κυριαρχία αυτού του βράχου,σύμφωνα με οποιαδήποτε τελική και επικυρωμένη συμφωνία...".

    "Δεν υπάρχουν,προσθέτει , συμφωνίες για την κυριαρχία σε αυτή τη βραχονησίδα.Ετσι,βρίσκουμε δύο χώρες να έχουν εντικρουόμενες διεκδικήσεις για το βράχο αυτό.Σ΄αυτό το σημείο εμείς λέμε, ας διαπραγματευθούμε μεταξύ μας και αν δεν μπορέσουμε να τις διευθετήσουμε τις διεκδικήσεις αυτές,τότε είμαστε πρόθυμοι να πάμε σε τρίτα μέρη,στο Διεθνές Δίκαιο." Εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κρίση στις Ιμια δεν κατέληξε σε θερμό επεισόδιο και τονίζει ότι "κάτι τέτοιο θα ήταν ανόητο". Διευκρινίζει ότι η Τουρκία δεν θέτει θέμα νησιών που ονομάζονται στις διεθνείς συμφωνίες, αλλά ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και επικαλείται τη Συνθήκη της Λοζάνης.

    Δεν δέχεται εξάλλου, το μεσολαβητικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και υπογραμμίζει ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να ασκήσουν την επιρροή τους και να σας συμβουλεύσουν ότι είναι καλή ιδέα να αποδεχθείτε την πρόταση του Γιλμάζ".

    "Μια μεσολάβηση από τις ΗΠΑ ή οπιαδήποτε άλλη χώρα,δεν θα ήταν καλή ιδέα,γιατί η επιλογή αυτή ίσως δημιουργούσε πολιτικά προβλήματα μεταξύ του μεσολαβητή και της Ελλάδας ή της Τουρκίας. Δεν θα πρέπει να είναι μια χώρα,αλλά ίσως προσωπικότητες αντί για κράτος."

    [02] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και τίποτα να κρύψει από τη συζήτηση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, που θα γίνει στη μικτή Επιτροπή της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης χαρακτήρισε ατυχή τη συγκεκριμένη ενέργεια, αυτή μάλιστα την περίοδο, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν καθορίζει και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

    Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση, επειδή ο πρωθυπουργός και o Υπουργός Εξωτερικών βρίσκονταν στην Αμερική, όταν ελήφθη η απόφαση για συζήτηση του θέματος της μουσουλμανικής μειονότητας, όσο και κατά της ΝΔ λέγοντας ότι τηρεί ''σιγή ιχθύος'' παρά το γεγονός ότι γνώριζε το όλο ζήτημα. Ο κ.Σαμαράς χαρακτήρισε τη συζήτηση στην Επιτροπή ως ''ψευτοδίκη'' με ''ψευτοδικαστές'' τους Αμερικανούς.

    [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    ''Η Ελλάς δεν είναι υπεύθυνη για κανένα από τα εθνικά προβλήματα που την καταπιέζουν. Αλλοι τα προκαλούν σε βάρος της και για αυτό η Ελλάς είναι υποχρεωμένη να αντιστέκεται και να αμύνεται και να υποστηρίζει τα δίκαια της όπως και αν είναι και από όπου και αν προσβάλλονται''.

    Την επισήμανση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στην ομιλία του στο Δημοτικό Μέγαρο της Νόουσας, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης.

    ''Ελπίζω να μη μας ζητήσει η πατρίδα, ούτε καν να αγωνιστούμε με τα όπλα στο χέρι. Βέβαια, είμαστε όμως έτοιμοι, λόγω των περιστάσεων και αυτό να το πράξουμε'' είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε :''Ας διακηρύξουμε το δίκιο του τόπου μας. Να διαδώσουμε σε όλον τον κόσμο, αποκαθιστώντας την Ιστορία, αποκαθιστώντας την αλήθεια, πως η Ελλάδα βρίσκεται σε δίκαιο. Αλλά επειδή αυτό το δίκαιο καλύπτεται, και αν δεν καλύπτεται πλήρως, νοθεύεται από την ύπαρξη συμφερόντων, ας γίνουμε προστάτες όχι μόνο των εθνικών μας δικαίων αλλά και των μεγάλων ιδεών. Ας γίνουμε προστάτες της ελευθερίας, ας γίνουμε προστάτες της εθνικής μας υπερηφάνειας, της εθνικής μας αξιοπρέπειας''.

    Αναφερόμενος στις διαφορετικές αντιλήψεις των κομμάτων στα εθνικά θέματα ο κ.Στεφανόπουλος δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχουν αυτές, αλλά ξεκινούν από το ίδιο σημείο και κατευθύνονται στον ίδιο στόχο. ''Δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να θέλουν για οποιονδήποτε σκοπό, ιδιοτελή, προσωπικό, κομματικό και άλλο να εκμεταλλευτούν τις εθνικές υποθέσεις. Δεν υπάρχει κανείς περισσότερο του άλλου πατριώτης. Οι Ελληνες έχουν τον ίδιο πατριωτισμό και τα ίδια αισθήματα''.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα εθνικά θέματα και σχολιάζοντας τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων παρατήρησε ''Σημερα, βέβαια δε μπορούμε μόνοι μας να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας, τις εθνικές και να κατοχυρώσουμε τα εθνικά μας δίκαια. Υπάρχουν οι ισχυροί της γης, οι οποίοι επεμβαίνουν περισσότερο από ότι θα ' πρεπε και επεμβαίνουν όχι χάριν των εθνικών μας συμφερόντων. Δεν επεμβαίνουν χάριν της έννοιας του δικαίου. Δεν επεμβαίνουν χάριν της διεθνούς νομιμότητας. Δε ζητούν την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών. Αντιθέτως τα βλέπουν κάπως περίπλοκα, κάπως δύσκολα να τα αντιληφθούν ''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε σήμερα με την παρουσία του την 174η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Maousar. Το πρωί παρέστη στη Δοξολογία που εψάλη στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και αργότερα έριξε στεφάνι στους καταρράκτες της Αραπίτσας, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε τη μαθητική παρέλαση στην κεντρική οδό της πόλης και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους δήλωσε : ''Τα μηνύματα τα δίνει όλος ο ελληνικός λαός και τα δίνει και η υπεύθυνη κυβέρνηση. Εγώ δεν έχω παρά να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για το πατριωτικό φρόνημα, το οποίο απεδείχθη όχι μόνο δια της παρελάσεως αλά και δια της συμμετοχής, της ενθουσιώδους συμμετοχής όλου του λαού της Νάουσας''.

    Στις εκδηλώσεις για την 174 επέτειο από το Ολοκαύτωμα την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Υφυποργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ενώ τη Νέα Δημοκρατία ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

    [04] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

    Θλιβερή χαρακτηρίζει την σημερινή επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 η Νέα Δημοκρατία.

    Σε σχετικό μήνυμα το κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνεται ότι "ιδίως κατά τις κρίσιμες στιγμές που περνά σήμερα ο τόπος πρέπει να αποτελεί διαχρονικό δίδαγμα για την ανεκτίμητη αξία των δημοκρατικών θεσμών και πηγή έμπνευσης για την διαρκή και ανυποχώρητη υπεράσπισή τους".

    Την επισήμανση ότι τα εθνικά μας συμφέροντα προασπίζονται πιο αποτελεσματικά όχι με τον "ανέξοδο υπερπατριωτισμό και απομονωτισμό, αλλά με σχεδιασμένες πρωτοβουλίες διαλόγου και ειρηνικής συνεργασίας στο έδαφος της διεθνούς νομιμότητας", διατυπώνει ο Συνασπισμός.

    Σε μήνυμά του με αφορμή την επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, ο Συνασπισμός αναφέρει τα εξής:

    "Συμπληρώνονται 29 χρόνια από την αποφράδα ημέρα που οι Απριλιανοί πραξικοπηματίες αλυσόδεσαν τη χώρα και τη δημοκρατία. Τα δεινά που προκάλεσε η δικτατορία του '67 παραμένουν έντονα χαραγμένα στην ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού.

    Οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η τραγωδία που προκάλεσε το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο, καταγράφουν το επτάχρονο δικτατορικό καθεστώς, ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

    Η πτώση της χούντας, καρπός του αντιδικτατορικού αγώνα του λαού και της νεολαίας και της προδοσίας της Κύπρου, τροφοδότησε ελπίδες και αγώνες για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας και τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

    Σήμερα, δύο δεκαετίες μετά τη μεταπολίτευση, η απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες και την πραγματικότητα τροφοδοτεί ένα κλιμα δυσπιστίας και απογοήτευσης και ταυτόχρονα την απαίτηση για ριζική αλλαγή πολιτικής και συσχετισμών στην πολιτική μας.

    Η δυσμενής τροχιά της οικονομίας και η ανησυχητική αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων τα ανοιχτά και οξυμμένα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής, προσδίδουν ένα επίκαιρο νόημα στους αγώνες για δημοκρατία και τα εθνικά συμφέροντα.

    [05] Το 81% ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 15-34 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

    Το 81,3% των νέων, ηλικίας 15-34 ετών στην Ελλάδα διαβάzει λογοτεχνία, σύμφωνα με στοιχεία της ICAP. Ενας στους τέσσερις Ελληνες έχει διαβάσει ένα τουλάχιστον λογοτεχνικό βιβλίο στη διάρκεια ενός έτους σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ενώ ποσοστό 17% διάβασε 1-3 λογοτεχνικά βιβλία, 4% διάβασε 4-5 βιβλία, 2% διάβασε 11-20 βιβλία και περίπου 1% διάβασε περισσότερα από 20 λογοτεχνικά βιβλία. Σύμφωνα με την έρευνα της ICAP ποσοστό 43,8% αναγνωστών λογοτεχνίας είναι ηλικίας 15-24 ετών ενώ ποσοστό 37,5% είναι ηλικίας 25-34 ετών, πράγμα που αποδεικνύει ότι η νέα γενιά δεν αγνοεί την αξία του βιβλίου και κακώς χαρακτηρίζεται ως "γενιά της τηλεόρασης".

    Οι ΄Ελληνες βιβλιόφιλοι προτιμούν την ελληνική λογοτεχνία σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και στη πλειοψηφία είναι κάτοικοι αστικών κέντρων. Εξάλλου σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας παρατηρείται μία συνεχής άνοδος στις εκδόσεις νέων τίτλων από το 1950 μέχρι σήμερα, γεγονός που αποτελεί σοβαρή απόδειξη του αυξημένου ενδιαφέροντος του αναγνωστικού κοινού.

    Ωστόσο χαμηλό είναι σύμφωνα με την έρευνα της ICAP το ενδιαφέρον της λεγόμενης γενιάς του Πολυτεχνείου, δηλαδή ατόμων ηλικίας 35-44 ετών, για τη λογοτεχνία. Ανασταλτικό στοιχείο για το διάβασμα , όπως αποδεικνύουν οι έρευνες, είναι ο γάμος.

    Βάσει των στοιχείων της ICAP το 67% αυτών που διαβάζουν έχουν ανώτατη μόρφωση, το 32,4% είναι τελειόφοιτοι λυκείου ή γυμνασίου και 4,6% απόφοιτοι δημοτικού.

    [06] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    "Να βγουν σε καλό" ευχήθηκε σχολιάζοντας τις αλλαγές που έγιναν στην οργανωτική δομή της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Σωτήρης Κούβελας, ο οποίος τέθηκε μαζί με τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κώστα Καραμανλή εκτός πολιτικού συμβουλίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές δεν έγιναν με σωστά κριτήρια.

    Ο βουλευτής Τάσος Σπηλιόπουλος ερωτηθείς επι του ιδίου θέματος απάντησε: "Υπάρχουν κάποιοι αποκλεισμοί οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή κάποια άλλα πρόσωπα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κάποιες θέσεις. Δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στο πολιτικό συμβούλιο".

    Υπέρ των αλλαγών τάχθηκε ο βουλευτής Παναγιώτης Ψωμιάδης που τόνισε: "Οταν δηλώνουμε, σε όποιον βαθμό και αν βρισκόμαστε, ότι είμαστε στρατιώτες του κόμματος και το υπηρετούμε θα πρέπει να το αποδεικνύουμε και με pq\neir και να υπακούουμε στις εντολές και τις αποφάσεις του αρχηγού και του κόμματος".

    [07] ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Τη θετική στάση της Ελλάδας στη προσπάθεια καταγραφής και αναστήλωσης της κοινοτικής ζωής των Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Γερμανούς θα τιμήσει το Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος , που εκπροσωπεί το σύνολο του ελληνικού εβραϊσμού, στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ειδική τελετή. Αυτά ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τη 50η επέτειο του Ολοκαυτώματος των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης Ανδρέας Σεφιχά. "Η στάση αυτή αποτελούσε την αναγνώριση για τα όσα τραγικά είχε υποστεί κατά το Ολοκαύτωμα ο εβραϊσμός της Ελλάδας , ο οποίος έχασε το 88% του δυναμικού του συγκαταλεγόμενος μεταξύ των πρώτων χωρών της Ευρώπης σε θύματα" τόνισε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

    Ο κ Σεφιχά αναφερόμενος στον κίνδυνο από την αναβίωση του ναζισμού επισήμανε ότι μόνο με τη θωράκιση της δημοκρατίας θα αποφευχθεί η επανάληψη γεγονότων όπως εκείνο της εξόντωσης των Εβραίων. "Η θυσία των 6 εκατομμυρίων αδελφών μας, αυτό το βαρύ τίμημα που πληρώσαμε εμείς στο βωμό του ρατσισμού δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να μας κρατά σε διαρκή επαγρύπνηση δημοκρατικών ιδεωδών, επαγρύπνηση ελευθερίας και επαγρύπνηση σεβασμού για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις αξίες που τον στηρίζουν" κατέληξε.

    Οι σημερινές εκδηλώσεις άρχισαν το πρωί με θεία λειτουργία, μνημόσυνο, άναμα ενός κεριού στη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης και έξι κεριών στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης, που εξοντώθηκαν από τους Ναζί, και ολοκληρώθηκαν με αφή φλόγας , επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο ισραηλιτικό νεκροταφείο.

    [08] Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΚΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Η άρνηση της Τουρκίας να αρχίσει πολιτικό διάλογο για την επίλυση του αρμενικού ζητήματος θα αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο στην ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε η εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής κ Χριψιμέ Κοστικιάν, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την 81η επέτειο από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους. Η εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα τον Ιούνιο του 1987 αναγνώρισε και καταδίκασε το έγκλημα της γενοκτονίας που διέπραξε η Τουρκία εις βάρος των Αρμενίων και κάλεσε και την Τουρκία να κάνει το ίδιο.

    Η κ Κοστικιάν κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει στο νόμιμο δικαιούχο του τα αρμενικά πατρογονικά εδάφη που παράνομα κατέχει, να σταματήσει την συστηματική καταστροφή των μνημείων του αρμενικού πολιτισμού στην τουρκοκρατούμενη Αρμενία, να σταματήσει τον αποκλεισμό της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς και των enopkisl| του Αζερμπαϊτζάν.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα κ Αρμάν Γκιραγκοσιάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της αρμενικής κυβέρνησης προς την ελληνική πολιτεία και τον ελληνικό λαό για την αγάπη που δείχνουν στους Αρμενίους της Ελλάδας αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση τους στην Αρμενία που εξακολουθεί να περνάει δύσκολες ώρες.

    Σε ομιλία του με θέμα "Η αρμενική γενοκτονία και η σημερινή συγκυρία" ο πρέσβης Θέμος Στοφορόπουλος τόνισε ότι τα εγκλήματα της περιόδου 1915-16 είναι χαρακτηριστικά της πάγιας φύσης και συμπεριφοράς του τουρκικού καθεστώτος και της στήριξης του από μεγάλες δυνάμεις. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η σημερινή συγκυρία επιβάλλει στενότερη συνεργασία Ελλήνων και Αρμενίων, τόσο της Δημοκρατίας της Αρμενίας με την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και μεταξύ αποδήμων , ιδίως στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Μετά την εκδήλωση ακολούθησε σιωπηρή πορεία και κατάθεση στεφάνου στο ηρώο του Γ΄ σώματος στρατού. Οι εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην 81η επέτειο της αρμενικής γενοκτονίας θα κορυφωθούν την Τετάρτη με επιμνημόσυνη δέηση στο ιερό αρμενικό ναό της Παναγίας και με πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο όπου και θα επιδοθεί υπόμνημα διαμαρτυρίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΘΕΤΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

    Με διακήρυξη για την πυρηνική ασφάλεια και συζητήσεις για ένα σύμφωνο γενικής απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών, έκλεισαν στη Μόσχα οι εργασίες της "Ομάδας των επτά" περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικών κρατών και της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων απο το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.

    Οι αρχηγοί των οκτών κρατών, εξέφρασαν την ελπίδα ότι το σύμφωνο, θα υπογραφεί το Σεπτέμβριο. Ενώ επίσης εγκρίθηκε το πρόγραμμα αντίδρασης στην παράνομη διακίνηση των πυρηνικών υλικών.

    Για πρώτη φορά, οι αρχηγοί των αναπτυγμένων χωρών, συναντήθηκαν με πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, για να καθορίσουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ασφαλειας.

    Ο Γιέλτσιν, πρότεινε στη διάσκεψη ένα πρόγραμμα απο εννέα σημεία που προβλέπει πλατιά διεθνή συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας. "Εαν στα χρόνια του ψυχρού πολεμου,η ατομική ενέργεια πολλές φορές ήταν παράγοντας διαχωρισμού, σήμερα υπάρχει δυνατότητα μετατροπής της σε παράγοντα συνεργασίας", είπε ο Γιέλτσιν και τάχθηκε υπερ της ανάπτυξης των πυρηνικών όπλων μόνο στα πλαίσια των εδαφών των πυρηνικών χωρών. Ιδέα που την υποστήριξαν οι περισσότεροι απο τους ηγέτες που μετείχαν στη διάσκεψη.

    Στη συνάντηση κορυφής, πήραν μέρος οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, καθώς επίσης ο pq|edqor της Ρωσίας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ.

    Ο Γιέλτσιν, δήλωσε μετά το τέλος των εργασιών της διάσκεψης ότι η πραγματοποίησή της στη Μόσχα, επιβεβαίωσε το καθεστώς της Ρωσίας όχι μόνο ως μεγάλης δύναμης αλλα σαν μιας`απο τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου.Και στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, που ήταν συμπρόεδρος της διάσκεψης,ο Ρώσος προεδρος είπε ότι η διεθνής κοινότητα υποστήριξε και πάλι τις δημοκρατικές αλλαγές και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στη Ρωσία.

    Ο Γάλλος πρόεδρος, εκτίμησε ως θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης. "Μπορέσαμε να κάνουμε ένα σοβαρό βήμα προς την κατεύθυνση της ασφάλειας για τον αυριανό κόσμο", τόνισε ο Ζακ Σιράκ. Δηλώνοντας ότι κατά τη γνώμη του, τα τελικά ντοκουμέντα της διάσκεψης σημαίνουν ότι η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις μεγάλες δυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ευρώπη και τη Ρωσία, τέθηκε σε νέα βάση.

    Η αντίδραση των αρχηγών της "Ομάδας των Επτά" στην πρόταση για την αποθήκευση των πυρηνικών απόβλητων στο έδαφος των κρατών τους, υπήρξε πολύ διαφορετική. Οι περισσότερες απο τις μεγαλύτερες χώρες, συμφώνησαν με την άποψη αυτή, ενω οι μικρότερες, τη δέχθηκαν με σκεπτικισμό.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι στη συνάντηση κορυφής, οι αρχηγοι των επτά χωρών δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να υπογράψουν τελικό σύμφωνο για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών απο το 1996. Ομως, όπως ανέφερε, υπάρχει ακόμη η Κϊνα, την οποία θα πρέπει να πείσουν για την υπογραφή και απο μέρους της αυτού του συμφώνου. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, δήλωσε ότι σχεδιάζει να ενημερώσει την Κινέζικη ηγεσία στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στο Πεκίνο, για τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής στη Μόσχα.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Κούτσμαν, που συμμετείχε στην τελευταία φάση των συνομιλιών, για να προωθηθούν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ και ο οποίος μέχρι τώρα αρνουνταν τις προϋποθέσεις πόυ θέτουν οι "Επτά" για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 3,1 δις δολλαρίων, με αντάλλαγμα να κλείσει αυτός ο πυρηνικός σταθμός, ταχθηκε υπερ της υπογραφής ανάμεσα στην Ουκρανία και τις χώρες της "Ομάδας των Επτά" συμφωνιών, που θα καθορίζουν σαφώς τους όρους όλων των μέτρων για το κλείσιμο του Τσερνόμπιλ. Ο Κούτσμαν είπε ότι χωρίς τις συμφωνίες αυτές, η Ουκρανία δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για την αχρήστευση του Τσερνομπιλ, τηρώντας όλες τις απαιτήσεις της πυρηνικής ασφάλειας.

    [10] ΑΓΓΛΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΤΑΛΟ-ΡΩΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Οι υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας,της Ιταλίας και της Ρωσίας, συναντήθηκαν το Σάββατο στη Δαμασκό, για να επεξεργαστούν αποδεκτό σχέδιο διευθέτησης της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμικό κίνημα "Χεσμπολάχ".

    Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στη Μόσχα, για τα αποτελέσματα της συνάντησης της "Ομάδας των Επτά" οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, υπογράμμισαν τη σοβαρή σημασία των άμεσων μέτρων που πήραν και της αποστολής στην περιοχή των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων μεγάλων κρατών.

    Ο αρχηγός της Ρωσίας, υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανακοίνωση που ενέκριναν οι αρχηγοί των "επτά" και της Ρωσίας για την ανάγκη της κατάπαυσης των πολεμικών επιχειρήσεων στο Λίβανο. Οπως δήλωσε ο Γιέλτσιν, αυτό αφορά πρώτα απ΄όλα το Ισραήλ.

    [11] ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΙΡΑΝ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Για αποκλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης μεταξυ Τουρκίας-Ιράν κάνει λόγο ο τουρκικός τύπος, καθώς το Ιράν ανακάλεσε τους τέσσερεις διπλωμάτες του, που κατηγορήθηκαν για ανάμειξη στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τσετίν Εμέτς, πριν την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Βελαγιετί, στην περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα. Η δε Τουρκία αναμένεται να ανακαλέσει τέσσερις διπλωμάτες της το αργότερο ενtός της προσεχούς εβδομάδας. Παρά το γεγονός αυτό όμως αυστηρή γλώσσα χρησιμοποιήθηκε και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της συνάντησης Γιλμάζ-Βελαγιετί.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βελαγιετί στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ζήτησε την άμεση καταστροφή των στρατοπέδων του ΡΚΚ στο Ιράν, δίνοντας του μάλιστα και σχέδιο. Τα μηνύματα που η Τουρκία απηύθυνε στον Βελαγιετί ήταν ότι :

    Το Ιράν θα πρέπει να σέβεται καθεστώτα που είναι διαφορετικά από το δικό του υπογραμίζοντας μάλιστα ότι το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας είναι ισχυρότερο από ότι φαίνεται. Η Τουρκία δεν αποσκοπεί να αλλάξει το καθεστώς του Ιράν και την ίδια στάση περιμένει από αυτό.

    Το Ιράν αν και δεν παρέχει ανοιχτά υποστήριξη στο ΡΚΚ επιτρέπει την ύπαρξη στρατοπέδων του στο έδαφος του. Για να βελτιωθούν οι σχέσεις των δυο χωρών θα πρέπει να καταστραφούν αυτά τα στρατόπεδα και να υπάρξει συνεργασία γι αυτό το σκοπό με την Τουρκία.

    Το Ιράν θα πρέπει αντί να ανταγωνίζεται την Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ να συνεργαστεί μαζί της και να μη συνεργάζεται με τη Συρία εναντίον της.

    Ο Βελaγιετί από την πλευρά του εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Τεχεράνης για τη συμφωνία στρατιωτικής εκπαίδευσης μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ αλλά και για την επίσκεψη στην Αγκυρα του αρμοδίου για θέματα του Περσικού Κόλπου του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Robert Deutch λέγοντας ότι η ανάμειξη τρίτων, όπως η Αμερική, θα δυσχεράνει την επίλυση του προβλήματος στο Βόρειο Ιράκ.

    [12] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ

    Αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Χρήστο Πρωτόπαπα βρίσκεται από χθες το απόγευμα στα Σκόπια όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο των Συνδικαλιστκών oqcamyseym των Σκοπίων Ζίφκο Τόλεφσκι.

    Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σημερα το μεσημέρι ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε μεταξύ των άλλων ότι η ΓΣΕΕ απέκτησε επαφές με τα συνδικάτα των Σκοπίων στην δύσκολη περιοδο όταν ακόμη ίσχυαν τα Ελληνικά οικονομικά αντίμετρα κατα της ΠΓΔΜ.

    "Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν και είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στα Σκόπια" είπε ο κ. Πρωτόπαπας για να επισημάνει τον ρόλο που έπαιξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δύο κρατών στην ανάπτυξη της συνεργασίας και της επικοινωνίας.

    "Οι δύο χωρες σαν γείτονες μπορούν να συνεισφέρουν πολλά στην περιοχή τους αλλά και να λύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ φέρνοντας για παράδειγμα τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα σύνορα και οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον τομέα του τουρισμού.

    Τέλος οι δύο συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους και να αναπτύξουν την συνεργασία τους και σε άλλους τομείς.

    [13] ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΣΟΒΑΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Στη δίνη μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης, βρίσκεται η αυτοαποκαλούμενη "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου", το ψευδοκράτος δηλαδή που δημιουργήθηκε στο κατεχόμενο απο τα τουρκικά στρατεύματα τμήμα των Κυπριακών εδαφών.

    Μόνο τις τελευταίες ημέρες, η "κυβέρνηση" του ψευδοκρατους επέβαλε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των τσιγάρων, των ποτών και αρκετών τροφίμων.

    Ηδη, πριν ανακοινωθούν οι ανατιμήσεις αυτές, το "Γραφείο Προγραμματισμού" της "κυβέρνησης" Ατούν είχε ανακοινώσει ότι το πρώτο τριμηνο του 1996, ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί κατά 22,94%, ενω η "Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων" ΚΤΑΜΣ μετά απο έρευνές της εκτίμησε ότι η αύξηση αυτή του πληθωρισμού το ίδιο διαστημα ξεπέρασε το 28,06%.

    Αρκετές οργανώσεις του ψευδοκράτους, αντέδρασαν έντονα μπροστά σ΄αυτό το κύμα των αυξήσεων. Η Ενωση των Τουρκοκυπρίων αγροτών, κάλεσε την ψευδοκυβέρνηση να παραιτηθεί, ενω οι εκπρόσωποι και άλλων συντεχνιών, ζήτησαν απο την "κυβέρνηση" να λάβει μέτρα για την αύξηση της παραγωγής αντί να αυξάνει τις τιμές.

    Ο πρόεδρος της ΚΤΑΜΣ Αλή Κιρτσάϊ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί", εντόπισε ως αιτία της μεγάλης αυτής αύξησης του πληθωρισμού, τη χρησιμοποίηση της τουρκικής λίρας ως λογιστικής μονάδας. Και λέγοντας ότι απαιτείται η επιλογή μιας σταθερής λογιστικής μονάδας, ζήτησε να σταματήσει η χρησιμοποίηση της τουρκικής λίρας.

    Αρκετοί παρατηρητές, εντοπίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος στην τεράστια διόγκωση του κράτους, αυτά τα 22 χρόνια απο την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Γενί Ντεμοκράτ", το ψευδοκράτος εκδίδει κάθε μήνα 34.854 επιταγές, απο τις οποίες οι 4.303 για κρατικούς υπαλλήλους, 2.439 για δασκάλους και 1.439 για αστυνομικούς. Ο αριθμός των συνταξιούχων έφτασε στους 8.326. Με συνέπεια να εξισωθεί o αριθμός των συνταξιούχων με τους εργαζόμενους, που ανέρχονται στους 8.335. Επίσης, άλλα 18.879 πρόσωπα λαμβάνουν διάφορα επιδόματα. Σύμφωνα με οικονομολόγους, που επικαλείται η ίδια εφημερίδα, η κατάσταση αυτή οφείλεται στη "λαϊκιστική πολιτική" που εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια στο ψευτοκράτος της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου.

    [14] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Μηχανήματα κλωστοϋφαντουργίας και κατασκευής ετοίμων ενδυμάτων αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων εισήγαγε η Τουρκία τον περασμένο χρόνο ενώ , όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Χουρριέτ", οι παραγγελίες που έδωσε για τα επόμενα δύο χρόνια φτάνουν τα έξι δισεκατομμύρια, γενονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία της ΕΕ.

    Οι εισαγωγές μηχανημάτων κλωστοϋφαντουργίας έχουν πάρει σημαντικό μερίδιο στον όγκο των εισαγωγών της χώρας, που ξεπερνά τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι το 1996 οι εισαγωγές των μηχανημάτων θα φτάσουν σε αξία τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι χώρες από τις οποίες η Τουρκία εισάγει μηχανήματα κλωστοϋφαντουργίας είναι η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελβετία, ενώ μερίδιο στις εισαγωγές αυτές έχει η Ιαπωνία και η Κορέα.

    Ο Τούρκος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιομηχάνων Ετοίμων Ενδυμάτων Χασάν Αράτ σε δηλώσεις του στη "Χουρριέτ" τονίζει ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να ανησυχεί γι αυτές τις επενδύσεις της Τουρκίας υπενθυμίζοντας ότι αντιδράσεις υπήρξαν και όταν η Πορτογαλία, μετά την ένταξη της στην ΕΕ, άρχισε να κάνει επενδύσεις στην κλωστουφαντουργία. "Αλλά οι Πορτογάλοι έκαναν κοινές επενδύσεις με Ευρωπαίους επιχειρηματίες και μπήκαν μαζί στις άλλες αγορές. Μετά από αυτό κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει κατά της Πορτογαλίας. Το ίδιο θα γίνει και με την Τουρκία. ΄Ηδη υπάρχουν προτάσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών επιχειρηματιών για κοινές επενδύσεις" καταλήγει ο κ Αράτ.

    [15] MEIΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η μείωση κατα το ήμισυ του αριθμού των κρατικών τραπεζών, καθώς και ο τριπλασιασμός των ιδιωτικών πιστωτικών οργανισμών στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, που αναμένεται να ληφθούν στη γειτονική χώρα.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του υπουργικού συμβουλίου, καθηγητή Ιβάν Αγγελοφ, στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, το απαιτούμενο αρχικό κεφάλαιο για έκδοση άδειας μερικής λειτουργίας τράπεζας στη Βουλγαρία πρόκειται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια λέβα, ενω η άδεια πλήρους λειτουργίας θα απαιτεί αρχικό κεφάλαιο ύψους 2 δισεκατομυρίων λέβα.

    [16] ΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Ενταση εξακολουθεί να κυριαρχεί στις σχέσεις ανάμεσα stour Κροάτες και τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας για θέματα που αφορούν στη λειτουργία της ομοσπονδίας τους η οποία θα αποτελέσει τη μια από τις δυο συνιστώσες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

    Τελευταία έκφραση της κρίσης στην ομοσπονδία είναι η άρνηση των Κροατών να συναινέσουν στη δημιουργία ενός ενιαίου στρατού της ομοσπονδίας, απόφαση που θα σημάνει την διάλυση των μονάδων της κροατικής εθνοφυλακής της "Ερζεγβοσνίας" (HVO), όπως αποκαλούν οι Κροάτες της Βοσνίας την κρατική υπόσταση που έχουν δημιουργήσει μέσα στον εμφύλιο πόλεμο.

    Οι Κροάτες προτείνουν το ΗVO να αποτελέσει τμήμα της ομοσπονδίας και ο στρατός της ομοσπονδίας να έχει δυο αυτοδιοικούμενα τμήματα, ένα κροατικό και ένα μουσουλμανικό.

    Παράλληλα προτείνουν επανεξέταση του θέματος των συμβόλων της ομοσπονδίας ενώ διακηρύσσουν ότι θα διατηρήσουν τα δικά τους εθνικά τους σύμβολα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

    Ο νέος γύρος των συνομιλιών που διεξήχθησαν την εβδομάδα που πέρασε μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την ονομασία της δεύτερης ήταν ιδιαίτερα σύντομος. Οι δυο διαπραγματευτές Χρήστος Ζαχαράκης και Ιβάν Τόσεφσκι απλά συναντήθηκαν με τον διαμεσολαβητή Σάυρους Βανς στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατέθεσαν τις προτάσεις των κυβερνήσεών τους και συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου τον Ιούνιο. Ολα δείχνουν ότι η διαδικασία των συνομιλιών δεν πρόκειται να φέρει καρπούς για αρκετό καιρό ακόμη.

    Οι δυο χώρες είχαν ξεκινήσει συνομιλίες από το καλοκαίρι του 1992, μόλις μερικούς μήνες μετά την ανακήρυξη της ΠΓΔΜ ως ανεξάρτητου κράτους σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα, με ανοιχτή την ατζέντα των συζητήσεων, χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Οι συζητήσεις επαναλήφθηκαν στις αρχές του 1993 στην έδρα του ΟΗΕ με τον τότε μεσολαβητή Ντέιβιντ Οουεν, και συνεχίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 1993 σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

    Η διαδικασία του διαλόγου διακόπηκε το φθινόπωρο του ίδιου έτους λόγω των εκλογών στην Ελλάδα και στα Σκόπια. Ομως η σκοπιανή πλευρά δεν έδειξε έκτοτε διάθεση για συνομιλίες και η Ελλάδα επέβαλλε στα Σκόπια τον Φεβρουάριο του 1994 μέτρα οικονομικού αποκλεισμού για να κάμψει την αδιαλλαξία τους. Η παρέμβαση της αμερικανικής πλευράς με την επίσκεψη Χόλμπρουκ σε Αθήνα και Σκόπια πέρυσι το καλοκαίρι οδήγησε στην υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας και στη δέσμευση της σκοπιανής πλευράς για τη συνέχιση του διαλόγου σχετικά με το θέμα της ονομασίας με τη μεσολάβηση του Σάυρους Βανς.

    Η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Κίρο Γκλιγκόρωφ και η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου ουσιαστικά πάγωσαν τις συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Χρήστος Ζαχαράκης και ο Ιβάν Τόσεφσκι sumamt^hgjam και πάλι στις 27 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη. Οι συνομιλίες κατέληξαν στον αποκλεισμό του ενδεχομένου της διπλής και τριπλής ονομασίας.

    Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών υπήρξαν φορές που τα δυο μέρη έδειξαν διάθεση για να καταλήξουν σε μια λύση αποδεκτή και από τα ίδια αλλά και από τη Διεθνή Κοινότητα, όμως αυτό το πνεύμα της προσέγγισης χανόταν εύκολα από τις αντιδράσεις της Κοινής Γνώμης και της Αντιπολίτευσης.

    Ομως η δήλωση του νέου Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιουμπομίρ Φριτσκόφσκι, στο Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ στη Βιέννη στις 17 Απριλίου ότι "δεν θα πρέπει να τρέφει κανείς ιδιαίτερες προσδοκίες για τις διαπραγματεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ αφού για τη Διεθνή Κοινότητα υπάρχει μόνο το όνομα Μακεδονία" δείχνει ότι εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο.

    Η περίοδος αυτή σηματοδοτείται από τη μείωση της βαρύτητας του Κίρο Γκλιγκόρωφ στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ. Μέχρι την απόπειρα δολοφονίας του ο Κίρο Γκλιγκόρωφ αποτελούσε το μόνο πραγματικό κέντρο εξουσίας στη γειτονική χώρα και ο λόγος του επηρέαζε καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Ομως στο διάστημα της ανάρρωσης έγινε φανερό ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει και χωρίς τον Γκλιγκόρωφ.

    Ετσι πολιτικοί όπως ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, Μπλαγκόι Χατζίνσκι, Λιουμπομίρ Φριτσκόφσκι του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που οφείλουν την πολιτική τους καριέρα στον Γκλιγκόρωφ έχουν πλέον απογαλακτισθεί και ακολουθούν μια αδιάλλακτη στάση στην εξωτερική πολιτική, τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και απέναντι στη Βουλγαρία.

    Οι πολιτικοί αυτοί λόγω νεαρής ηλικίας είναι φορείς της νέας "μακεδονικής" ιδεολογίας, που δημιουργήθηκε στα Σκόπια στη δεκαετία 1945-1955. Στο σχολείο έμαθαν την, εκκαθαρισμένη από τα βουλγαρικά στοιχεία, "μακεδονική" γλώσσα, γνώρισαν την -χαλκευμένη- ιστορία του "μακεδονικού" έθνους, και γαλουχήθηκαν με θρύλους για το μεγαλείο του "Μακεδόνων που καταπιέζονται από τους γειτονικούς λαούς". Δεν γνώρισαν λόγω ηλικίας την πρότερη κατάσταση, όπως ο Κίρο Γκλιγκόρωφ. Ετσι εμφανίζονται αδιάλλακτοι στο θέμα της ονομασίας της χώρας τους και συνεχίζουν τις συνομιλίες επειδή έτσι ορίζεται ρητά από την ενδιάμεση συμφωνία χωρίς την παραμικρή διάθεση συμβιβασμού.

    Με αυτή την παρελκυστική πολιτική επιδιώκουν, χωρίς να διαταράξουν τις ομαλές σχέσεις τους με την Ελλάδα, να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο, να καθιερώσουν σε διεθνές επίπεδο την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και να επικεντρώσουν πλέον το αντικείμενο των διμερών συνομιλιών σε θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπου εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώρια για την περαιτέρω αναβάθμιση.

    Η πολιτική αυτή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και μένει να δούμε πλέον τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Sunday, 21 April 1996 - 16:18:46