Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (25/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 25 Απριλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Τ. ΚΟΡΝΜΠΛΟΥΜ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΗΠΑ

  • [02] ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ Ο Τ. ΚΟΡΝΜΠΛΟΥΜ

  • [03] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΛΒΑΝΟΣ ΣΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

  • [04] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο Σ.Ε.Β.Ε

  • [05] Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ Χ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ

  • [06] ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 1998 ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ Η ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

  • [07] ''ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ'' ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΤΕΔΚ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΔΙΑΡΡΟΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

  • [09] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΜΜΕΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΜΕΪΤΖΟΡ ΟΤΙ Η ΕΝΤΑΞH ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [10] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΝΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΟΤΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ

  • [11] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

  • [12] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • [13] ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΚΥΒΕΡNΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [14] ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ κ. ΕΤΣΕΒΙΤ

  • [15] ΣΕ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΕΒΙΤΕΣ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

  • [16] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [17] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΚΟΠΙΩΝ- ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

  • [18] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΡΟΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΚΡΑΪΝΑ

  • [19] ΤΙΡΑΝΑ:ΤΟ ΑΝ. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ 13 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Τ. ΚΟΡΝΜΠΛΟΥΜ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΗΠΑ

    Τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ ενημέρωσε το πρωι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης για όλα τα θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο .

    Σε δηλωσεις του ο κ. Αρσένης επισήμανε οτι ενημέρωσε τον Αμερικανό αξιωματούχο για τις δικές μας απόψεις και "νομίζω οπως είπε, ότι φεύγει καλύτερα ενημερωμένος για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης".Ο Τζον Κόρνμπλουμ ανέφερε ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την περιοχή και πρόσθεσε ότι θεωρεί τιε sw]seir των ΗΠΑ με την Ελλάδα ιδιαίτερα στενές.

    Παράλληλα τόνισε ότι ήθελε να έλθει το συντομότερο δυνατό στην Ελλάδα να μάθει για τα θέματα της περιοχής, για τις απόψεις της Ελληνικής πλευράς και να διερευνήσει τρόπους προώθησης αυτών των σημαντικών θεμάτων.

    "Φεύγω έχοντας κατανοήσει καλύτερα τη φύση των προβλημάτων και τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς", υπογραμμισε ο κ. Κόρνμπλουμ ο οποίος καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα για να συνεχίσει τη συνεργασία του με την ελληνική κυβέρνηση.

    Στη συνάντηση παρεστησαν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Κουρής και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Νόιλς.

    [02] ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ Ο Τ. ΚΟΡΝΜΠΛΟΥΜ

    Θετικά βήματα προς την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων των δύο χωρών, διαπίστωσε, μετά τις επαφές που είχε σε Αθήνα και Αγκυρα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζων Κόρνμπλουμ.

    Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο.

    Παράλληλα τόνισε ότι περιμένει θετικά αποτελέσματα από τη συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον Τούρκο ομολογό του κ.Γκιουνενσάϊ, στο Βουκουρέστι, το ερχόμενο Σάββατο. Θέση με την οποία συμφώνησε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος άλλωστε την είχε προτείνει.

    Σε ερωτηση δημοσιογράφου για το αν ο κ. Κορνμπλουμ κομίζει κάποια προταση για μέτρα οικοδομησης εμπιστοσυνης στο Αιγαιο ο Αμερικανος υφυπουργός απάντησε ότι δεν μεταφέρει καμιά τέτοια προταση, επισημαίνοτας οτι ο ρολος των ΗΠΑ δεν ειναι μεσολαβητικός αλλά ως φίλη, τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, μπορεί να συμβάλει στην προσεγγιση των δυο χωρών.

    Στο σημειο αυτό περνοντας το λογο ο κ. Παγκαλος υπενθυμισε το γνωστό μνημονιο Παπουλια-Γιλμάζ το οποιο, όπως είπε, δεν αποκλειεται να διευρυνθεί υπό τον όρο να αρθεί το αδιεξοδο που εχει δημιουργηθει μετα τα γεγονότα των Ίμια.

    Επισης μεταξύ των δύο υπουργών εκτός απο τα ελληνοτουρκικά συζητήθηκαν και διμερή θέματα σε οικονομικο και εμπορικό επίπεδο.

    Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι άριστες, αλλά υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω βελτιωσή τους.

    Τέλος συζητήθηκαν τα προβληματα της βαλκανικής καθώς και ο σημαντικός ρόλος που μπορει να διαδραματίσει η Ελλαδα στην περιοχή.

    [03] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΛΒΑΝΟΣ ΣΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

    Ενας δεκαοχτάχρονος, ο Βασκίμι Χιίζα, σκοτώθηκε σε επεισόδιο, που σημειώθηκε στη 1.30 τα ξημερώματα μεταξύ ανδρών του Λιμενικού Σώματος και Αλβανών, στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Αγία Αικατερίνη, στη βόρεια Κέρκυρα, όταν περιπολικό του Λιμενικού, εντόπισε δύο ταχύπλοα σκάφη, στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

    Στις υποδείξεις να σταματήσουν για έλεγχο, οι χειριστές των lijq~m σκαφών αρνήθηκαν και ανέπτυξαν ταχύτητα. Τότε, οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές, στις οποίες απάντησαν οι Αλβανοί δουλέμποροι με ρυπές αυτόματου όπλου.

    Οταν τα αλβανικά ταχύπλοα εγκλωβίστηκαν και αναγκάστηκαν να ακινητοποιηθούν, έγινε έλεγχος από τους Λιμενικούς, οι οποίοι, στο ένα βρήκαν μόνο το χειριστή, ενώ στο άλλο, δύο άτομα και το πτώμα του δεκαοχτάχρονου, που είχε χτυπηθεί από τα πυρά.

    Επιπλέον στο ένα αλβανικό σκάφος βρέθηκαν ένα αυτόματο όπλο, τύπου "Καλάζνικοφ", τρείς γεμιστήρες και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία.

    [04] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο Σ.Ε.Β.Ε

    Ευρύ πρόγραμμα για τη συλλογική προώθηση εξαγωγών νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων σε αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, ανέλαβε να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, μετά από σχετική πρόταση που υπέβαλε προς το υπουργείο Γεωργίας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της παρουσίας των νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων στις αγορές: της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, μέσω ειδικών προωθητικών ενεργειών.

    Τα προϊόντα τα οποία θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα προώθησης είναι: λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, ζωικά λάδια, κομπόστες φρούτων, λαχανικά σε κονσέρβες κ.ά.

    Τα οφέλη που θα προκύψουν για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων είναι: Ένταξή τους σε κατάλογο με το προφίλ τους σε δύο γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά ή και Ρωσικά), ο οποίος θα διανεμηθεί σε ενδιαφερόμενους χονδρεμπόρους στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, συμμετοχή τους σε αποστολές για επιχειρηματικές επαφές με ενδιαφερόμενους χονδρεμπόρους, με προκαθορισμένες συναντήσεις και αποκλειστική πρόσβαση των συμμετεχουσών επιχειρήσεων σε ειδική τράπεζα πληροφοριών ζητησης αγροτικών προϊόντων και εμπορικών πληροφοριών από τις έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    [05] Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ Χ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ

    Η ολομέλεια της Βουλής τίμησε σήμερα τα 100 χρόνια μνήμης του πατερα του Κοινοβουλευτισμού, τον Χαρίλαο Τρικούπη.

    Σύσσωμη η πολειτιακή, πολιτική ηγεσία ήταν παρούσα στην ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής που αποτeλεί την αφετηρία μιας σειράς εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν μέχρι τέλος του 1996.

    Κεντρικός ομιλιτής της εκδήλωσης ήταν ο Προεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο οποιος ανεβηκε στο βήμα της Βουλής συγκοινημένος, όπως είπε, που ξαναβρέθηκε στη ιερή αυτή αίθουσα μετά από πολλά χρόνια.

    Ο Κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στην ανεκτίμητη προσφορά προς την πατρίδα του Χ. Τρικούπη, τον οποίο αποκάλεσε θεμελιωτή των κοινοβουλευτικών θεσμών στη χώρα μας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ο σημαντικότερος αυτός Ελληνας πολιτικός, πέθανε πάμπτωχος, σε βαθμό τέτοιο που η οικογενειά του δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τα χρήματα για την μεταφορά της σορού του από τις Κάννες όπου πέθανε αυτοεξόριστος λίγο μετά την απώλεια της βουλευτικής του έδρας που συνοδεύθηκε από την περίφημη ρήση.

    Αν θ' ημών κύριοι γουλίμης. Καληνύχτα σας.

    Στον εκσυγχρονιστικό ρόλο του Χαριλαου Τρικούπη, η 11χρονη πρωθυπουργική θητεία του οποίου συνοδεύτηκε με τη δημιουργία σειράς μεγάλων έργων υποδομής, αναφέρθηκε με θερμά λόγια ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι πολιτικοί αρχηγοί Μιλτιάδης Έβερτ και Αντώνης Σαμαράς.

    Αντίθετα, κριτική στο ρόλο που διαδραμάτισε, άσκησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τον αποκάλεσε θεμελιωτή του δικομματισμού.

    Νωρίτερα ο προεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, αφού αναφέρθηκε στην πολυτιμη συνεισφορά του στον κοινοβουλευτισμό , όπως η καθιέρωση της αρχής της δεδηλωμένης εμπιστοσύνης και στην αξιόλογη πολιτική του δραστηριότητα και προσφορά του στο Έθνος ανακοίνωσε σειρά εκδηλώσεων καθ' όλη τη διάρκεια του 1996, το οποίο έχει ανακηρυχθεί "Ετος Χαριλάου Τρικούπη". Ακόμη είπε ότι τιμώντας η Βουλή την μνήμη του μεγάλου πολιτικού θα αναγείρει ανδριάντα στο προαύλιο του μεγάρου του Κοινοβουλίου και θα εκδόσει αναμνηστικά γραμματόσημα, τηλεκάρτες και φωτογραφικό λεύκωμα, ενώ θα προκηρύξει διαγωνισμό για τη συγγραφή της βιογραφίας του και την παραγωγή ταινίας για τη ζωή του.

    [06] ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 1998 ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ Η ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    Τα Χριστούγεννα του 1998 θα κυκλοφορήσει ο πρώτος τόμος της νέας ιστορίας της ελληνικής γλώσσας, την έκδοση της οποίας προετοιμάζει το τμήμα γλωσσολογίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη, ενώ τα Χριστούγεννα του 1997 θα κυκλοφορήσει το νέο λεξικό της ελληνικής γλώσσας του Ιδρύματος.

    Οπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του Δ.Σ του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής Δημήτρης Μαρωνίτης, η νέα ιστορία της ελληνικής γλώσσας προσχεδιάστηκε με ευλυγισία ώστε να προκύψουν και επιτομές, που θα απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Σύμφωνα με τον κ Μαρωνίτη η ιστορία αυτή έρχεται σε αντίθεση με το παιδαγωγικό σύστημα του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας και με τα εγχειρίδια Μπαμπινιώτη τα οποία, όπως τόνισε, έχουν ελλείψεις και ιδεολογικές επιβαρύνσεις που δεν φαίνονται από την πρώτη ματιά.

    Η νέα ιστορία της ελληνικής γλωσσας απαντά στον πρώτο όρο της διαθήκης του Μανόλη Τριανταφυλλίδη που αναφέρεται στη συγγραφή μιας τέτοιας ιστορίας και στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό , τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη Γ. Παράσογλου.

    [07] ''ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ'' ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΤΕΔΚ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    Τη δημιουργία ''Αμφικτυονιών Μακεδονίας'' συζήτησε ο δήμαρχος Νεάπολης και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Χατζησάββας με εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων στις ΗΠΑ.

    ''Οι Αμφικτυονίες Μακεδονίας'' θα είναι ο Σύνδεσμος των ΤΕΔΚ της Μακεδονίας με ομογενειακές οργανώσεις, με σκοπό να κρατήσουν θεσμοθετημένη την ενεργό επαφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου με τον ελληνισμό της διασποράς.

    Ο κ.Χατζησάββας μαζί με τους παλιούς ποδοσφαιριστές Γιώργο Κούδα και Κώστα Ορφανό συνόδευσε στις ΗΠΑ τον Σύλλογο Βετεράνων Ποδοσφαίρου Νεάπολης μετά από πρόσκληση της ομογενειακής ομάδας ''Ελληνική Φλόγα Φιλαδέλφειας', κατά το διάστημα 8-18 Απριλίου.

    Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο κ.Χατζησάββας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, ενώ συζήτησε το ενδεχόμενο αδελφοποίησης του δήμου Νεάπολης με το Upper Darby της Φιλαδέλφειας, η δήμαρχος του οποίου τον τίμησε με το Χρυσό Κλειδί της πόλης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΔΙΑΡΡΟΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

    Διαρροή ραδιενέργειας σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, σε τέσσερα σημεία του μηχανοστασίου του αντιδραστήρα "4", τον ίδιο που είχε προκαλέσει πριν από δέκα χρόνια το πυρηνικό ατυχημα. Οπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρώϋτερ" ο εκπρόσωπος του σταθμού Ολεγκ Γκολοκόσκωφ δήλωσε ότι τα ξημερώματα σήμανε συναγερμός στο πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ όταν εντοπίστηκε η διαρροή από το προσωπικό το οποίο εκείνη την ώρα άλλαζε τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται για την άντληση του αέρα από το εσωτερικό της σαρκοφάγου που καλύπτει τον αντιδραστήρια "4". Ο αντιδραστήρας αυτός είχε εκραγεί στις 26 Απριλίου του 1986 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 32 άτομα. Η ποσότητα της ραδιενέργειας εντοπίστηκε εγκαίρως και καθαρίστηκε τη νύχτα.

    Ο εκπρόσωπος του σταθμού διαβεβαιώνει ότι το προσωπικό δεν δέχτηκε ακτινοβολία μεγαλύτερη των επιτρεπτών ορίων σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχει πιθανότητα άλλοι άνθρωποι να έχουν δεχτεί ακτινοβολία. Το συμβάν τοποθετείται στο βαθμό 1 της επτάβαθμης κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων.

    "Εσωτερικό ατύχημα που δεν εμπνέει ανησυχία" χαρακτήρισαν οι επιστήμονες του "Δημοκρίτου" την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο Τσέρνομπιλ. Ο Π. Κρητίδης, πυρηνικός φυσικός και προϊστάμενος του εργαστηρίου ραδιενέργειας περιβάλλοντος στο "Δημόκριτο" δήλωσε ότι τέτοιου είδους ατυχήματα σημειώνονται πάρα πολλά κάθε χρόνο. "Είναι", όπως είπε, "εντελώς εσωτερικό ατύχημα μέσα στον αντιδραστήρα και δεν υπάρχει καμμία διαρροή ραδιενέργειας ούτε στο περιβάλλον του σταθμού".

    [09] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΜΜΕΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΜΕΪΤΖΟΡ ΟΤΙ Η ΕΝΤΑΞH ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Η κυπριακή κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη του Βρετανού Πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ ότι η Κύπρος βρίσκεται πάρα πολύ κοντά stgm ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο κ.Κασουλίδης διευκρίνισε ότι δεν είναι θέμα να χρησιμοποιηθεί η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διαπραγματευτικούς σκοπούς, αλλά να χρησιμοποιηθεί η πορεία της Κύπρου προς την Ένωση σαν καταλύτης για να αντιμετωπισθούν οι φόβοι και οι ανησυχίες των δύο πλευρών σε ζωτικά θέματα που αφορούν την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης, τα θέματα αυτά αναφέρονται στην ασφάλεια, την οικονομική ευημερία και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθερειών, όπως προβλέπονται από το κοινοτικό κεκτημένο.

    [10] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΝΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΟΤΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ

    Διαβεβαιώσεις από τον Σουλειμάν Ντεμιρέλ ότι δεν θα επαναληφθεί η αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς ζητεί η κυπριακή κυβέρνηση για να προσέλθει σε ένα εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο για λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο κ.Κασουλίδης σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά αποφέυγει τις συνομιλίες απηύθηνε τα ακόλουθα ερωτήματα: Είναι έτοιμος ο Σουλειμάν Ντεμιρέλ να αναλάβει την ευθύνη όταν θα προσέλθουμε στις συνομιλίες για την τουρκική αδιαλλαξία που θα παρουσιαστεί; Θα προσερχόμαστε κάθε φορά στο τραπέζι των συνομιλιών για να επαναλαμβάνει ένα από τα ίδια ο κ.Ντενκτάς;

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι την ημέρα που ο κ.Ντεμιρέλ θα μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα είναι επανάληψη των γνωστών θέσεων του κ.Ντενκτάς, τότε θα πρέπει να προσβλέπει και αυτός προς μια παραγωγική συνάντηση. Διαφορετικά, αν θα γίνει συνάντηση για χάρη της συνάντησης, και αν είναι έτοιμος να αναλάβει και την ευθύνη της αποτυχίας της, την οποία δεν ανάλαβε ποτέ στο παρελθόν τότε θα δούμε το θέμα.

    Ο κ.Κασουλίδης επανέλαβε ότι η κυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για απευθείας διάλογο με την τουρκική πλευρά εφόσον προηγουμένως υπάρξουν εκείνες οι προυποθέσεις, οι οποίες θα εγγυούνται ένα παραγωγικό διάλογο.

    Για να υπάρξει ένας παραγωγικός διάλογος, πρόσθεσε, πρέπει να προηγηθεί κάποια προεργασία και προετοιμασία κοινού εδάφους για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό γίνεται, συνέχισε, για την εξυπηρέτηση του διαλόγου και όχι για τον τορπιλισμό του.

    [11] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

    Η βουλγαρική Βουλή επικύρωσε σήμερα, για δεύτερη φορά, την ελληνοβουλγαρική συμφωνία για τη χρήση των υδάτων του ποταμού Νέστου, μετά απο το βέτο που είχε προβάλει ο Πρόεδρος της χώρας, Ζέλιου Ζέλεφ, στις 10 Απριλίου του 1996.

    Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα της Βουλγαρίας ο Προεδρος της Dglojqat_ar μπορεί να επαναφέρει στη Βουλή προς επανεξέταση τους νόμους που δεν εγκρίνει και αυτό έπραξε με τη συγκεκριμένη συμφωνία.

    Ομως το κυβερνών Σοσιαλιστικό (πρώην Κομμουνιστικό) Κόμμα της Βουλγαρίας έχει την πλειοψηφία στη βουλή (125 απο 240 έδρες) και το σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν αναμενόμενο.

    Υπενθυμίζεται πως στις 28 Μαρτίου η Βουλή της Βουλγαρίας ειχε επικυρώσει τις δυο ελληνοβουλγαρικές συμφωνίες για τη χρήση των υδάτων του Νέστου και τη διάνοιξη τριών νέων μεθοριακών διόδων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

    Η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στη συμφωνία για τη χρηση των υδάτων του Νέστου και προβλέπει η Ελλαδα να λαμβάνει το 29% απο τη μέση ετήσια φυσική απορροή του ποταμού για περιοδο 35 ετών, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολιτευσης, οι οποιοι είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση Βίντενοφ για εθνική προδοσία και δεν είχαν λάβει μέρος στην επικύρωση της συμφωνίας.

    Στις 10 Απριλίου ο Πρόεδρος Ζέλεφ επέστρεψε τη συμφωνία για το Νέστο για επανεξέταση στη Βουλή, κατηγορώντας τη σοσιαλιστική κυβερνηση για ανευθυνότητα.

    Στην ενεργεια αυτή του κ.Ζέλεφ, ο πρωθυπουργός κ.Βίντενοφ αντεπιτέθηκε 24 ώρες αργότερα με δηλώσεις του στο βουλγαρικό κρατικό ραδιοφωνο, κάνοντας λόγο για "πρωτοφανές σαμποτάζ κατά των κοινων προσπαθειών για θεσμική και οικονομική σταθεροποίηση της χώρας".

    [12] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Αρχισε σήμερα στη Σόφια η πρώτη σύνοδος των υπουργών Τηλεπικοινωνιών 12 βαλκανικών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, ενώ παρίστανται ως παρατηρητές εκπρόσωποι από τη Ρωσία, την Κύπρο και την Ουγγαρία.

    Παρών στις εργασίες της συνόδου είναι και ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινιών, Π.Ταριάνε, ο οποίος χθες εγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, κ.Βίντενοφ.

    Χαιρετίζοντας την έναρξη της συνόδου ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπογράμμισε την εξαιρετική, όπως τη χαρακτήρισε, σημασία της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, καθώς και στην υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη των βαλκανικών χωρών και η ένταξή τους στη σύγχρονη ευρωπαΐκή οικονομία.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής, πρώτης ημέρας, των εργασιών της συνόδου εξετάζονται οι δυνατότητες ίδρυσης Βαλκανικού Τηλεπικοινωνιακού και Ταχυδρομικού Κέντρου.

    [13] ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΚΥΒΕΡNΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ως πολιτική σκευωρία χαρακτήρισε η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ την υιοθέτηση από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση της απόφασης να διερευνήσει τις κατηγορίες εναντίον της για διαφθορά. Η κ Τσιλλέρ απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν θα διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός δηλώνοντας εξοργισμένη ότι πρόκεται για μία σκευωρία emamt_om της και πως την απόφαση για τον συνασπισμό θα τη δώσουν οι αρμόδιες επιτροπές. Η κ Τσιλλέρ επεσήμανε ότι είναι η μόνη πρώην πρωθυπουργός εναντίον της οποίας αρχίζει έρευνα χωρίς καν η ίδια να γνωρίζει το περιεχόμενο της υπόθεσης.

    Βασει της συμφωνίας που επέτρεψε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισού μεταξύ των δύο κομμάτων της κεντροδεξιάς η κ Τσιλλέρ θα αναλάβει την πρωθυπουργία στις αρχές του 1997 πράγμα το οποίο αμφισβητείται ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις.

    Η απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τη διεξαγωγή έρευνας γύρω από κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της πρώην πρωθυπουργού για παρατυπίες στη σύναψη συμβολαίων της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού Tedas έχει εξοργίσει τους υπουργούς που προέρχονται από το κόμμα του Ορθού Δρόμου της κ Τσιλλέρ.

    Στο μεταξύ ματαιώθηκε η σημερινή προγραμματισμένη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί υπο την προεδρία του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ και η οποία ερμηνευόταν ως η πρώτη επίπτωση της απόφασης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να διερευνήσει τις κατηγορίες εναντίον της κ Τσιλλέρ.

    [14] ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ κ. ΕΤΣΕΒΙΤ

    Βουλευτικές εκλογές, σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, βλέπει ο πρώην πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, επειδή τα πράγματα έχουν περιπλακεί στην Αγκυρα, όπως ισχυρίζεται.

    Τις εκτιμήσεις αυτές του κ. Ετσεβίτ φιλοξενούν οι εφημερίδες "Τζουμχουριέτ" και "Σαμπάχ", οι οποίες επικαλούνται επανειλημμένες δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα.

    [15] ΣΕ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΕΒΙΤΕΣ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

    Σε προβοκάτσια αποδίδουν τα επεισόδια της Κωνσταντινούπολης, που ξεκίνησαν την Κυριακή με επίθεση κατά Αλεβιτών και είχαν σαν αποτέλεσμα 25 νεκρούς και 150 τραυματίες, τόσο οι πολιτικοί όσο και οι ηγέτες των Αλεβιτών οι οποίοι όπως αποδίδουν ευθύνες και στην πολιτεία για την αδιαφορία που έδειξε μέχρι σήμερα για τη θρησκεία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Aλεβίτες αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Τουρκίας και στην πλειοψηφία τους είναι Κούρδοι.

    Ο Αλεβίτης ιερέας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης στο τομέα διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου κ Ιζζετίν Ντογάν επεσήμανε ότι πιθανό πίσω από τα γεγονότα να βρίσκονται άτομα που αντιτίθενται στην ενοποίηση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή ένωση. Ο κ Ντογάν σε δήλωση του που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα "Χουρριέτ" τονίζει ότι και κατά το παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί το σενάριο της σύγκρουσης Αλεβιτών- Σουνιτών για να καταλυθεί το Σύνταγμα και παράλληλα επικρίνει την αδιαφορία του κράτους.

    Επισημαίνεται ότι ο κ Ντογάν σε προ διμήνου συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ του είχε episgl\mei ότι η τουρκική πολιτεία δεν έχει προνοήσει με την κοινωνική της πολιτική για τους Αλεβίτες και ότι οι Αλεβίτες δεν εκπροσωπούνται στο υπουργείο Θρησκευμάτων όπου εργάζονται 90 χιλιάδες. "Σας προειδοποιούμε εδώ και είκοσι χρόνια και δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα προς τα εμπρός" είχε πει αλλά, αν ληφτούν υπόψη τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, φαίνεται πως δεν εισακούστηκε.

    Εξάλλου ο Αλεβίτης συγγραφέας Ριζά Ζελιούτ υποστήριξε ότι η επίθεση έγινε με σκοπό να ερεθίσει τους Αλεβίτες και να του ωθήσει σε ένα πόλεμο μεταξύ αδελφών. "Θα αντισταθούμε. Η Τουρκία είναι δική μας" τόνισε. Ο επίσης Αλεβίτης συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρεχά Τσαμούρογλου σχολιάζοντας την παράκληση που δέχτηκε από τον υπουργό εσωτερικών προκειμένου να καθησυχάσει τα πνεύματα είπε "Έπρεπε αυτή τη μέρα να με παρακαλέσει για ένα τέτοιο θέμα;" και κάλεσε τους Αλεβίτες να μην παρασυρθούν κατά των Σουνιτών.

    Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου αποδίδουν επίσης ευθύνες και στην στάση των τηλεοπτικών μέσων που μεγαλοποίησαν τα επεισόδια δίνοντας αφορμή για την αιματηρή εξέλιξη τους και παράλληλα κατηγορούν την πρωθυπουργό κ Τανσού Τσιλλέρ ότι άργησε να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο. Η εφημερίδα "Χουρριέτ" τονίσει ότι αυτή η προβοκάτσια θα αποτελέσει κριτήριο αξιολόγηση της τουρκικής δημοκρατίας στην πορεία της προς την τελωνειακή ενοποίηση.

    [16] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα μεταβεί στην Τουρκία στις 15 Μαΐου όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός προεδρίας Ουφούκ Σοϊλεμέζ ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του με αρμοδίους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Ο κ Σοϊλεμέζ δήλωσε ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τραπεζα υποστηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση του πληθωρισμού και την εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων σε ορισμένο χρονικό διάστημα.

    Στο μεταξύ η εφημερίδα "Χουρριέτ" δημοσίευσε το περιεχόμενο μυστικής επιστολής του πρώτου αντιπροέδρου του ΔΝΤ Stanley Fisher προς τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ στην οποία επισημαίνεται ότι η συμφωνία αναμονής πάγωσε λόγω του ότι η Τουρκία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της και υπονοείται ότι πιθανόν το ίδιο θα γίνει και στο μέλλον. Η εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι η επιστολή κρατήθηκε μυστική τονίζει ότι μπορεί το ΔΝΤ να μην είπε ξεκάθαρα στην Τουρκία ότι είναι καταδικασμένη αλλά επεσήμανε ότι για να αποκτήσει η χώρα τη χαμένη αξιοπιστία της πρέπει να κάνει συμφωνία με το ΔΝΤ.

    Η Τουρκία σύμφωνα με την επιστολή δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της ούτε και τα δομικά μέτρα. Ο κ Fisher πρότεινε τις εξής τέσσερις λύσεις για να υποστηρίξει το ΔΝΤ τη χώρα: Διευρυμένο σύστημα επιτήρησης, δηλαδή να ελέγχεται η Τουρκία ανά τρίμηνο από το ΔΝΤ και τα αποτελέσματα να δίνονται στους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς και τις τράπεζες. Διευκόλυνση διευρυμένου ταμείου δηλαδή μία μεγαλύτερη συμφωνία αναμονής διάρκειας τριών χρόνων με την υπόσχεση ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις για δομικές αλλαγές. Κλασική συμφωνία αναμονής όπως γινόταν τα προηγούμενα χρονια με tgm προϋπόθεση να είναι διάρκειας τουλάχιστον τριών χρόνων και Συμφωνία αναμονής χωρίς χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.

    [17] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΚΟΠΙΩΝ- ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Με θέμα την επικύρωση της αμοιβαίας συμφωνίας Σκοπίων- Βελιγραδίου, που υπογράφηκε πρόσφατα στο Βελιγράδι, συνεδριάζει σήμερα η Σκοπιανή Βουλή.

    Τα μόνα κόμματα τα οποία αντιδρούν στην υπογραφείσα συμφωνία, για εξομάλυνση των σχεσεων των δύο χωρών, είναι τα αλβανικά κόμματα, και ειδικότερα ο Μεντούχ Τάτσι και το "Λαϊκο Δημοκρατικό Κόμμα (NDP), τα οποία τάσσονται κατα της συμφωνίας.

    Τα Αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ κατηγορούν την Γιουγκοσλαβία ότι είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλά και για την κατάργηση της αυτονομίας στην περιοχή του Κόσσοβου.

    Οι βουλευτές των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, κατά την διάρκεια των ομιλιών τους, τόνισαν ακόμα ότι η συμφωνία υπογράφηκε χωρίς να ερωτηθούν οι ίδιοι. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι βιάστηκε να υπογράψει την συμφωνία και ότι ακόμα θα έπρεπε να περιμένει να λυθεί το πρόβλημα του Κόσσοβου.

    [18] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΡΟΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΚΡΑΪΝΑ

    Η Κροατία δέχθηκε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους Σέρβους αυτονομιστές της Κράϊνα,υπο την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΗΕ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας Ντέιβιντ Όουεν.

    Οπως δήλωσε ο μεσολαβητής στο Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων "η κροατική ηγεσία αντιμετωπίζει θετικά την πρωτοβουλία αυτή" ,αλλά πρόσθεσε πώς δεν γνωρίζει ποιά είναι η αντίδραση των Σέρβων της Κράϊνα."Ελπίζω,είπε,ότι θα κάνουν γνωστή την απόφασή τους,γιατί την έχουμε ανάγκη σήμερα".

    [19] ΤΙΡΑΝΑ:ΤΟ ΑΝ. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ 13 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

    Το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανιας απέρριψε τις προσφυγές δεκατριών ατόμων τα οποία με απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής είχαν στερηθεί του δικαιώματος να είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

    Οι δεκατρείς αποτελούν το ένα τέταρτο του συνόλου των υποψηφίων οι οποίοι έχουν αποκλεισθεί με την κατηγορία ότι είχαν εμπλακεί στην διαχείριση της εξουσίας όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν το κομμουνιστικό "Κόμμα Εργασίας" υπό τον Εμβερ Χότζα και τον Ραμίζ Αλία.

    Το Δικαστήριο απέρριψε επίσης το αίτημα των κατηγορουμένων να τους επιτραπεί να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία στα οποία η Επιτροπή στήριξε την απόφαση της με το επιχείρημα ότι υπήρχαν αρκετές αποδείξεις σε βάρος τους από τη στιγμή που τα ονόματα τους συμπεριλαμβάνονταν σε καταλόγους συνεργατών των μυστικών υπηρεσιών.

    Στο δικαστήριο εκκρεμεί η προσφυγή άλλων 26 υποψηφίων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 25 April 1996 - 17:48:27