Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (29/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 29 Απριλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

  • [02] ΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

  • [03] ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΑΤΥΧΕΣΤΑΤΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ κ. Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [04] Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:"ΟΧΙ" ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ "ΚΑΠΕΛΩΝΟΥΝ" ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [05] ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • [06] ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΧΕΠΑΝΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΜΑΘ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΠΟ 2-4 ΜΑΙΟΥ

  • [08] ΑΜΕΡΙΣΤΗ Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [09] ΤΡΕΙΣ ΡΩΣΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ 2ο ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΟΥΝΑΣ

  • [10] ΑΡΚΟΥΔΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΒΙΟΛΟΓΟ ΣΤΟ ΦΑΝΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

  • [11] Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ

  • [12] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις απόψεις του για το αν θα διεκδικήσει την αντιπροεδρεία του κόμματος όταν έρθει η ώρα"

  • [13] ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η "ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ" ΤΩΝ ΜΜΕ ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΤΡΕΙΣ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ "AD BUSINESS"

  • [14] ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΜΕ ΤΟΝ Ε.ΓΚΙΟΝΕΝΣΑΙ

  • [15] Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: "ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΚΛΕΞΕΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥΣ"

  • [16] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΗ ΗΤΑΝ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΟΙ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ε.ΓΚΙΟΝΕΝΣΑΪ

  • [17] ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ


  • [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [18] ΤΙΣ ΝΙΚΗΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

  • [19] ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΕΙΚΟΣΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

  • [21] ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΣΙΛΛΕΡ ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΑ

  • [22] ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ FYROM ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

  • [23] Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΒΑΣΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [24] ΤΟ ΑΚΥΡΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • [25] ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΕΚΑΨΑΝ ΡΩΣΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΕ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΤΑΓΕΦ

  • [26] ΩΣ "ΑΧΤΙΔΑ ΕΛΠΙΔΑΣ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΓΚΙΟΝΕΝΣΑΪ

  • [27] ΤΡΙΑΝΤΑ ΟΚΤΩ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

    Την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας και συχνότερης επικοινωνίας μεταξύ του Απόδημου Ελληνισμού και της Βουλής των Ελλήνων, επισήμαναν στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, τα μέλη της Παγκόσμιας Αντιπροσωπείας των Παμμακεδονικών Ενώσεων, Παναγιώτης Ιασωνίδης, (πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Μελβούρνης), Πατρίτσια Δρίβα (πρόεδρος της Μακεδονικής Ακαδημαϊκής Εταιρείας Αυστραλίας) και Κωνσταντίνο Τσώνη (ειδικός γραμματέας της αντιπροσωπείας).

    Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε στην αντιπροσωπεία την πρόθεσή του, όπως η υπάρχουσα Διακομματική Επιτροπή της Βουλής καταστεί μόνιμη και τόνισε την ανάγκη εθνικής συνοχής, για την αντιμετωπιση των προβλημάτων της χώρας μας.

    Ο κ. Ιασωνίδης, μετέφερε στον κ. Κακλαμάνη, προσκληση να παραστεί στις εκδηλώσεις με την επωνυμία ''Δημήτρια'' που διοργανώνει κάθε Οκτώβριο η Ομογένεια της Αυστραλίας στη Μελβούρνη.

    Αργότερα τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Εληνισμού, Γιώργο Ρωμαίο.

    [02] ΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησε η Νέα Δημοκρατία δια του εκπροσώπου της Προκόπη Παυλόπουλου. Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι "η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την οικονομική κατάσταση επιβεβαιώνει την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης". Πρόσθεσε δε ότι την αποτυχία αυτή είχε εγκαίρως επισημάνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ.

    Για "πλήρη αποτυχία του σταθεροποιητικού προγράμματος" κάνει k|co σε ανακοίνωσή της και η Πολιτική Ανοιξη, η οποία επισημαίνει την "επίσημη παραδοχή δια στόματος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την αδυναμία επίτευξης του στόχου μείωσης του πληθωρισμού".

    "Δεν είναι δυνατόν την ώρα που η έκθεση διαπιστώνει κόπωση της κοινωνίας από τα σταθεροποιητικά προγράμματα να επιχειρείται η αντιμετώπιση της κρίσης με τις ίδες ακριβώς συνταγές και με τη στηριξη της μονοπλευρης λιτότητας", καταλήγει η ανακοίνωση της Πολιτικής Ανοιξης.

    [03] ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΑΤΥΧΕΣΤΑΤΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ κ. Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Την άποψη ότι η κυβέρνηση οφείλει να παραμείνει σταθερή στις θέσεις της για το Σοπιανό και να μη δεχτεί όνομα, που θα περιλαμβάνει τον όρο ή παράγωγο του όρου ''Μακεδονία'', εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στους τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του Α.Π.Θ.

    ''Δε δεχομαι στο όνομα μιας λογικής ισορροπιών ή συμβιβασμού ή ρεαλιστικού κλεισίματος άρον-άρον του θέματος, να αποδεχτώ κάτι που δε μας συμφερει'', είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: ''Η καθυστέρηση στην αναγνώριση, δεν είναι εις βάρος της Ελλάδας. Αν η Ελλάδα δεν αναγνωρίσει τα Σκόπια, το ζήτημα γι αυτό το κράτος παραμένει κι ας το αναγνωρίσουν όλοι οι άλλοι. Ούτε υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για τις δαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ''.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος άφησε αιχμές και κατά των χειρισμών του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, όσον αφορά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του στο Βουκουρέστι. ''Η Ελλάδα πρέπει να κάνει σαφές ότι το θέμα για το οποίο συνομολογεί την προσφυγή στη Χάγη είναι η υφαλοκρηπίδα', επισήμανε και τόνισε ότι ''εμείς δεν έχουμε τίποτε αλλο να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία. Είναι ώρα να αποκτήσουμε μία σαφή πολιτική σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, όπως είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, επί Ανδρέα Παπανδρέου. Ο οποιοσδήποτε διάλογος στα ελληνοτουρκικά περνά μέσα από το Κυπριακό''.

    Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος για την αντπροεδρία του ΠΑΣΟΚ, στο συνέδριό του, απάντησε: ''Εχουμε όλοι υποχρέωση να συμβάλουμε με τις εμπειρίες, την προσφορά και τις δυνατότητές μας, για να υπάρξουν οι καλύτερες και αποτελεσματικότερες δυνατές απαντήσεις από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ''.

    Αναφερόμενος, στη χθεσινή δήλωση της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, στην ''Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία'', που υποστηριξε πως αν δεν υπάρξει ταυτοπροσωπεία στο αξίωμα αντιπροέδρου και πρωθυπουργού, το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε ''βοσνιοποίηση'', χαρακτήρισε τη δήλωση αυτή ως ''ατυχέστατη και εντασσόμενη στο πλαίσιο των τακτικών χειρισμών για κομματικές σκοπιμότητες''.

    Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών, απεκλεισε σενάρια διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας ότι ''στο όνομα του εκλεγμένου από το λαό Ανδρέα παπανδρέου, η παρούσα κυβέρνηση ασκεί εξουσία, επομένως dem μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές''.

    Τέλος, μιλώντας για θέματα αρμοδιότητάς του, ανήγγειλε ότι ως το τέλος του Αυγούστου, θα υπάρξουν οι προτάσεις για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά παρατήρησε ότι ''είναι αδύνατον πλεον, να υπάρξει ενιαίο μισθολόγιο μέσα σ' αυτήν τη σχιζοφρένεια των επιδομάτων. Θα αντιμετωπίσουμε το θέμα με διυπουργικούς κλάδους και άλλους τρόπους συστηματοποίησής τους'', είπε.

    [04] Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:"ΟΧΙ" ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ "ΚΑΠΕΛΩΝΟΥΝ" ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Την αντίθεσή του σε συμφωνίες που θα έρθουν να "καπελώσουν" το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - αντίθεση που εκφράζει και ο πρωθυπουργός - δήλωσε σήμερα αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης. Δεν είναι ωστόσο αντίθετος σε συζητήσεις και συμφωνίες που θα εξασφαλίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας κοινής πορείας προς το συνέδριο.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ακόμα ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό όλα τα ζητήματα που αφορούν το Κίνημα και τον ενημέρωσε για τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου για την αλλαγή του καταστατικού και τις επιλογές για τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τη δομή του κόμματος. Χαρακτήρισε τη συνάντηση πάρα πολύ καλή, γόνιμη και ουσιαστική και πρόσθεσε ότι αυτή έγινε σε άριστο και πολύ φιλικό κλίμα.

    Ο Γραμματέας του κόμματος εξέφρασε τη θέση ότι οι επαφές σε αυτή τη φάση πρέπει να πυκνώσουν ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. "Η κοινή πορεία δεν είναι απλά ζητούμενο αλλά είναι μια απόφαση από όλους και στην πρόθεση όλων θα υπάρξει" κατέληξε.

    [05] ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο θα συναντώνται οι υπουργοί Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων των βαλκανικών χωρών, με στόχο τη διαμόρφωση κοινών δράσεων και σε απώτερο στάδιο τη διασύνδεση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων των χωρών της περιοχής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης, χαιρετίζοντας τη σύσκεψη των Τεχνικών Διευθυντών των εθνικών Πρακτορείων Ειδήσεων των βαλκανικών χωρών, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη. Την παραπάνω απόφαση έλαβαν οι υπουργοί Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων των βαλκανικών χωρών στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησής τους στη Σόφια.

    Για την πρακτική εφαρμογή των αποφάσεων που θα λαμβάνουν κατά τις συναντήσεις τους οι υπουργοί, αποφασίστηκε επίσης η σύσταση δύο διαβαλκανικών Διευθυνουσών Επιτροπών, μία για τις Τηλεπικοινωνίες και μία για τα Ταχυδρομεία, η πρώτη από τις οποίες έχει ήδη συσταθεί.

    Απώτερος στόχος της όλης πρωτοβουλίας, όπως επεσήμανε ο κ.Καστανίδης, είναι η προώθηση της κατανόησης των λαών των Βαλκανίων και η παρότρυνση κοινών δράσεων, "που μπορούν κυριολεκτικά, όπως τόνισε ο υπουργός, να αλλάξουν το πρόσωπο της Βαλκανικής, όχι αμέσως, αλλά με επιμονή και σε ένα βάθος χρόνου".

    [06] ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΧΕΠΑΝΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΜΑΘ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Με τον Υπουργό Μακεδονίας -Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο συναντήθηκε σήμερα η δωδεκαμελής Αντιπροσωπεία του Ύπατου Συμβουλίου των ΑΧΕΠΑΝΣ Αμερικής και Καναδά, με επικεφαλής τον Πρόεδρο τους Σπύρο Μακρή, στο πλαίσιο επίσκεψης στην Ελλάδα, με σκοπό τη στήριξη των εθνικών μας θεμάτων.

    Στη συνάντηση με τον κ.Πετσάλνικο έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων, τόσο για τα εθνικά θέματα, όσο και για τα προβλήματα που απασχολούν τον Απόδημο Ελληνισμό.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης τους ενημέρωσε για το Κυπριακό, τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα μας η Τουρκία, καθώς και για τις σχέσεις με τα Σκόπια και το θέμα του της ονομασίας τους. Επίσης ο κ.Πετσάλνικος τους πληροφόρησε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά τη στήριξη του ελληνικού πολιτισμού και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στον Απόδημο Ελληνισμό, με το νομοσχέδιο που αυτές τις ημέρες ψηφίζεται στη Βουλή.

    Εκ μέρους των ΑΧΕΠΑΝΣ ο κ.Σπύρος Μακρής δήλωσε, ότι θα συνεχιστούν οι εντονότατες και συντονισμένες προσπάθειες, για να στηρίξουν τόσο τις κυβερνήσεις των χωρών των ΗΠΑ και του Καναδά, όπου ζούν, όσο και τις δίκαιες θέσεις της Ελλάδας.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο κ. Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, υπογράμμισε: "Είναι σημαντική η προσφορά τους σαν απόδημοι Έλληνες, που πάντοτε ενδιαφέρονται για τα θέματα, της πόλης μας και γενικότερα για τα εθνικά θέματα. Zητώ τη συνεχή συμπαράσταση τους ειδικότερα τώρα σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Πρέπει να βρούμε μια δίκαιη και σωστή λύση στα εθνικά θέματα, τέτοια που να ικανοποιεί το λαό μας και ολόκληρο τον ελληνισμό. Δεν είναι θέμα μόνο του Ελλαδικού χώρου αλλά είναι θέμα ολόκληρου του Ελληνισμού."

    Σημειώνεται επίσης ότι η ΑΧΕΠΑΝΣ εκδίδει περιοδικό που διατίθεται σε 30.000 Ελληνοαμερικανικούς συνδέσμους με στόχο την ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού.

    Στις συναντήσεις συμμετείχαν και εκπρόσωποι του γυναικείου τμήματος των ΑΧΕΠΑΝΣ "Daughters of Penelope" (θυγατέρες της Πηνελόπης) δια της Αντιπροέδρου του του Καναδά, Μαρίας Βεργή.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΠΟ 2-4 ΜΑΙΟΥ

    Όλους τους νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα επισκεφτεί ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου από τις 2-4 Μαίου.

    Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι Υπουργοί Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, Υγείας Αναστάσιος Πεπονής, Δημόσιας Τάξης Κώστας Γείτονας και Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, Παιδείας Γιώργος Πασχαλίδης και Γεωργίας Απόστολος Φωτιάδης.

    Σκοπός της επίσκεψης είναι η προώθηση και η προβολή ενός νέου pq|tupou ανάπτυξης της Περιφέρειας, η εξέταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της περιοχής, η επικοινωνία και ο διάλογος με τους εργασιακούς, κοινωνικούς και τοπικούς φορείς και ανάδειξη των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Κύριο γνώρισμα του νέου πρότυπου είναι η δημιουργία υποδομών, η αναβάθμιση των συνθηκών ζωής και η εκπαίδευση του ανθρώπινου παράγοντα σε αντίθεση προς την παραδοσιακή λογική των παροχών και των υποσχέσεων.

    [08] ΑΜΕΡΙΣΤΗ Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Η ελληνική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζουν αμέριστα την προσπάθεια του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη δημιουργία της "Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων" στη Θεσσαλονίκη, και τη δορυφορική σύνδεση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων μέσω του προγράμματος "ΔΙΑΥΛΟΣ" - δύο πρωτοβουλίες του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που υποστηρίζονται θερμά από όλα τα εθνικά Πρακτορεία Ειδήσεων της Βαλκανικής - διαβεβαίωσαν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ.Χάρης Καστανίδης, και ο ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σύνδεση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, κ.Νίκος Παπακυριαζής, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης των Τεχνικών Διευθυντών των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

    "Να υπολογίζετε ότι στην προσπάθειά σας θα βρείτε από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, αλλά και από την πλευρά ολόκληρης της ελληνικής Κυβέρνησης την στήριξη που πρέπει να δοθεί σε έναν τόσο πολύ σημαντικό σκοπό", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Καστανίδης. Παράλληλα ο υπουργός εξέφρασε την πίστη του ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποστηρίξει μέχρι τέλους τις προσπάθειες αυτές και χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη δημιουργία γραφείου της Ενωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (Association of Balkna News Agencies - ABNA) στις Βρυξέλλες, το οποίο θα πρωτοστατεί στη συλλογή των πληροφοριών από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα αποστέλλει όλα τα δεδομένα στη Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων στη Θεσσαλονίκη, προς χρήση των εθνικών πρακτορείων και όλων των πολιτών της Βαλκανικής.

    Ως ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την επίτευξη των στόχων της ΑΒΝΑ χαρακτήρισε ο υπουργός την απόφαση που έλαβαν την προηγούμενη Παρασκευή στη Σόφια οι υπουργοί Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων της Βαλκανικής για καθιέρωση μόνιμης συνάντησής τους σε ετήσια τουλάχιστον βάση, και σύσταση ειδικών Επιτροπών Στήριξης, με στόχο τη διαμόρφωση κοινών δράσεων και στόχων και απώτερο σκοπό τη διασύνδεση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων των βαλκανικών χωρών.

    "Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε όλα τα Βαλκάνια πιο κοντά στην Ευρώπη. Η υποχρέωσή μας απέναντί σας είναι αυτονότητη και αμέριστη" δήλωσε από την πλευρά του ο κ.Νίκος Παπακυριαζής, ο οποίος τόνισε ότι "τα Βαλκάνια και η Νοτιοανατολική Ευρώπη στην προοπτική ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελούν το μεγάλο κομμάτι ιστορίας, που έρχεται να συμπληρώσει τη μελλοντική Ευρώπη".

    Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι Γενικοί Διευθυντές |kym των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθούν με κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αντικείμενο την προώθηση του "ΔΙΑΥΛΟΥ".

    Ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης, ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Κουζινόπουλος, σημείωσε ότι με την ανάπτυξη της συνεργασίας των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων, θα μπορέσουν αυτά να συμβάλουν στην αποκατάσταση ενός κλίματος ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Βαλκανικής. Ενώ ο Πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, καθηγητής Παύλος Πετρίδης, ανέφερε ότι οι δραστηριότητες αυτές του ΜΠΕ θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

    Τέλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ABNA, Γενικός Διευθυντής του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων BIP (Balkan Information Pool), Στέφαν Βέλεφ, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες και τη δραστηριότητα αυτή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την οποία, όπως είπε, υπάρχει πλήρης υποστήριξη από όλα τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων των βαλκανικών χωρών.

    Στη συνάντηση, συμμετέχουν οι τεχνικοί Διευθυντές των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων ΑΤΑ της Αλβανίας, ΒΤΑ και ΒΙΡ της Βουλγαρίας, TANJUG της Γιουγκοσλαβίας, ΑΠΕ και ΜΠΕ της Ελλάδας, ΜΡΒ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ROMPRES της Ρουμανίας και ANADOLOU της Τουρκίας. Μέρος λαμβάνουν επίσης οι Γενικοί Διευθυντές των πρακτορείων ειδήσεων BALKAN INFORMATION POOL της Βουλγαρίας και MPB της ΠΓΔΜ.

    [09] ΤΡΕΙΣ ΡΩΣΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ 2ο ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΟΥΝΑΣ

    Παρουσία των Ρώσων υφυπουργών Εμπορίου, κ.Αντόνωφ, Τουρισμού, κ.Σπίλκο, και Οικονομικών, κ.Κόσωφ, θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Μαΐου στην Καστοριά το 2ο Ελληνορωσικό Συμπόσιο Γούνας, Εμπορίου και Τουρισμού, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία της Μόσχας. Το Συμπόσιο εντάσσεται στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Εκθεσης Γούνας Καστοριάς, η οποία θα διεξαχθεί από 8-12 Μαΐου με τη συμμετοχή 130 Ελλήνων και ξένων εκθετών του κλάδου της γουνοποιίας.

    Στόχος της φετινής διοργάνωσης, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών, κ. Παναγιώτης Παύλου, είναι η συνέχιση και η κατά το δυνατόν βελτίωση των ιδιαίτερα θετικών περσινών αποτελεσμάτων, δίνοντας την ευκαιρία για ανίχνευση όλων των επιχειρηματικών δυνατοτήτων, με έμφαση στον τομέα του τουρισμού. "Εστω τουριστικά, με μεμονωμένες αγορές από ιδιώτες, η Ρωσία ήταν η χώρα που "κράτησε" φέτος την παραγωγή γούνας στην Καστοριά" δήλωσε χαρακτηριστικά στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Παύλου.

    Σε ό,τι αφορά στην 21η Διεθνή Εκθεση Γούνας Καστοριάς, η καθιερωμένη πλέον παγκόσμια επιχειρηματική αυτή συνάντηση, σύμφωνα με τον κ. Παύλου, θα δώσει την ευκαιρία για αμοιβαία ενημέρωση των συνθηκών που επικρατούν στον κλάδο, τις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και τη δημιουργία νέων τάσεων.

    [10] ΑΡΚΟΥΔΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΒΙΟΛΟΓΟ ΣΤΟ ΦΑΝΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    Βιολόγος μπήκε στο κλουβι αρκούδας να την ταίσει αλλά αυτή του επιτέθηκε και τον τραυματισε σε διάφορα σημεία του σώματος του. Πρόκειται για το Λαζαρο Γεωργιάδη, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Φλώρινας.

    Συνέβη στο Φανό Αμυνταίου στις παρυφές του όρους Βίτσι όπου σε ειδικό περιφραγμένο χώρο ζουν οκτω αρκούδες στο πλαίσιο του προγράμματος "Αρκτούρος"και παρακολουθούνται από ειδικούς επιστήμονες με προοπτική να αφεθούν ελεύθερες στο φυσικό τους περιβάλλον .

    Χθες ο Γεωργιάδης ένας από τους επιστήμονες που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα , μπηκε στον περιφραγμένο χώρο χωρίς να αντιληφθεί ότι ένα από τα κλουβιά ήταν ανοιχτό. Η παρουσία του εξαγρίωσε μια από τις αρκούδες, το "Μάρκο" που βγήκε από το ανοιχτό κλουβί και του επιτέθηκε τραυματίζοντας σοβαρά στο πρόσωπο και στο στήθος.

    Ο βιολόγος κατάφερε να απαλλαγεί από την εξαγριωμένη αρκούδα με τη βοήθεια των φυλακων και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

    [11] Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ

    Την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία της εθνικής οικονομίας έδωσε το μεσημέρι στη δημοσιότητα ο Διοικητής της Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος.

    Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι ο δρόμος για την επίτευξη των τελικών στόχων της οικονομικής πολιτικής εξακολουθεί να είναι μακρύς και δύσβατος και υπογράμμισε ότι η λιτότητα πρέπει να συνεχιστεί ενώ τάχθηκε κατά της συνέχισης της πολιτικής των παροχών και των επιδομάτων που δίδονται στους δημοσίους υπαλλήλους.

    Επισήμανε στη συνέχεια ότι πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση της οικονομικής προόδου σε συνδυασμό με την πραγματική και διαρκή άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

    Ο πληθωρισμός, είπε ο Διοικητης της Τράπεζας της Ελλάδος, παρά την υποχώρησή του εγκυμονεί κινδύνους γεγονός που σε συνδυασμό με τα δημόσια ελλείμματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην οικονομία της χώρας.

    [12] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις απόψεις του για το αν θα διεκδικήσει την αντιπροεδρεία του κόμματος όταν έρθει η ώρα"

    "Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις απόψεις του για το αν θα διεκδικήσει την αντιπροεδρεία του κόμματος όταν έρθει η ώρα με στόχο την εξυπηρέτηση των κοινωνικών συμφερόντων", επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε ότι "αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός σταθμίζει τα πράγματα και δεν έχει να πει τίποτα".

    Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός δε δέχεται συμφωνίες κορυφής για την εκλογή αντιπροέδρου του κόμματος πριν από το συνέδριο και επισήμανε ότι αρκεί ο σεβασμό στις καταστατικές diadijas_er. "Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν συμφωνίες κορυφής ικανές να δώσουν λύση στο θέμα" κατέληξε ο υπουργός Τύπου.

    [13] ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η "ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ" ΤΩΝ ΜΜΕ ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΤΡΕΙΣ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ "AD BUSINESS"

    "Η λεγόμενη <τέταρτη εξουσία> των ΜΜΕ υπερκαλύπτει σήμερα τις υπόλοιπες τρεις που προβλέπονται από το Σύνταγμα (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική), δίχως καμιάπηγή λαικής νομιμοποίησης- παρά μόνο τα κεφάλαια των παντοδύναμων ιδιοκτητών τους- αλλά με τεράστια, άμεση ή έμμεση, επιρροή στις άλλες εξουσίες και, τελικώς, στην ίδια την κοινή γνώμη", τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Καλαμάνης, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό "AD BUSINESS".

    Μετά την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου φτάσαμε "σε ένα ασύδοτο ιδιωτικό ολιγοπώλιο, στην ίδρυση ενός καθεστώτος ανομίας και αυθαιρεσίας, όπου, επιδεικτικά, περιφρονούνται οι νόμοι από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, τόσον όσον αφορά σε θέματα της λειτουργίας τους, όσο και σε ειδικότερα, όπως ο σεβασμός θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη, μέσα δυστυχώς σε ένα κλίμα ατιμωρησίας και σχεδόν γενικευμένης ανοχής", επισημαίνει ο κ. Κακλαμάνης και προσθέτει:"Το ατομικό συνταγματικό δικαίωμα περί <ελεύθερης έκφρασης και διάδοσης των στοχασμών> δεν ανήκει στον απλό πολίτη, ούτε στον δημοσιογράφο, αλλά σε ιδιώτες επιχειρηματίες, για τους οποίους οι έννοιες της ποιότητας και της αντικειμενικότητας δεν συμβαδίζουν, όπως αποδεικνύεται από την καθημερινή πρακτική τους, με την επιχειρηματική λογική τους".

    Σε ερώτηση αν υπάρχει η πολιτικήβούληση για την εξάλειψη του φαινομένου συγκέντρωσης ΜΜΕ σε χέρια ολίγων ο πρόεδρος της Βουλής απαντά πως "ως προς την πολιτική βούληση, θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει και, σε ότι με αφορά και στο μέτρο των δυνατοτήτων που διαθέτω, θα φροντίζω, αψηφώντας, και πληρώνοντας ήδη, το προσωπικό κόστος, να θέτω πάντοτε, και για όσο χρειαστεί, "τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων". Την ίδια φιλοδοξία, νομίζω, πρέπει να έχουν όλοι όσοι πονούν αυτόν τον τόπο και συνειδητοποιούν το τέλμα στο οποίο έχουμε περιέλθει. Διαφορετικά, θα είμαστε ανάξιοι του ρόλου που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός".

    Η πολιτική και τα ΜΜΕ, εκ φύσεως, αποτελούν "συγκοινωνούντα δοχεία", υποστηρίζει ο κ. Κακλαμάνης και παρατηρεί:" Η ύπαρξη και η λειτουργία τους αλληλοεξαρτώνται σε μεγάλο πια βαθμό. Κόποιοι ευστόχως μιλούν για "σχέσεις στοργής και μίσους" μεταξύ τους. Θα ήταν υποκριτικό, νομίζω, να επιρρίψουμε στα ΜΜΕ την απόλυτη ευθύνη για τη σημερινή απαξίωση του πολιτικού λόγου και την έκπτωση των αξιών. Σημαντικό είναι το μερίδιο ευθύνης και ορισμένων πολιτικών, οι οποίοι, στο άγχος της προβολής και της προσεχούς επανεκλογής τους, μετατρέπονται σε "άμισθους" συνεργάτες των ΜΜΕ, υποβαλλόμενοι στο μαρτύριο του αυτοεξευτελισμού και στην προσβλητική, πολλές φορές, μεταχείριση του από νεόκοπους αστέρες των ΜΜΕ".

    "Είναι πλέον απολύτως γνωστό στους <παροικούντες την Ιερουσαλήμ>, συνεχίζει ο πρόεδρος της Βουλής, ότι, στον βωμό της εξυπηρέτησης άλλων συμφερόντων τους (όχι μόνο στο χώρο των ΜΜΕ) οι idiojt^ter και τα διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ συγκροτούν λίστες <συμπαθών και συνεργάσιμων> πολιτικών στελεχών, παρέχοντας τους αφειδώς πλούσιο χρόνο προσωπικής τους προβολής. Σε αυτή την περίπτωση, η σχέση των <συγκοινωνούντων δοχείων> αποπνέει δυσοσμί και καθίσταται επικίνδυνη απειλή για τη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών. Η αποκάλυψη της δεν στον ανυποψίαστο, πολλές φορές, πολίτη οφείλει να αποτελεί πρώτιστη έννοια της έντιμης δημοσιογραφίας και των πολιτικών εκείνων, που επιμένουν να στέκονται όρθιοι".

    [14] ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΜΕ ΤΟΝ Ε.ΓΚΙΟΝΕΝΣΑΙ

    Για τα αποτελέσματα της συνάντησης του στο Βουκουρέστι με τον Τούρκο ομόλογο του Εμρέ Γκιονενσάι, θα ενημερώσει σήμερα το Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Οι κύριοι Πάγκαλος και Γκιονενσάι συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 3 Ιουνίου στο Βερολίνο, αφού προηγηθεί το Μάιο ελληνοτουρκική συνάντηση σε επίπεδο πρεσβευτών στη Γενεύη.

    [15] Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: "ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΚΛΕΞΕΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥΣ"

    Την ευχή "να μην αποτυπώσει ο πρωθυπουργός την άποψή του για το τι ακριβώς θα κάνει στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ" εξέφρασε σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη να εκλέξει αντιπροέδρους, αλλά μέσα από έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο να καταλήξει στις μεγάλες επιλογές για το έθνος και το λαό".

    Σχολιάζοντας τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ο κ.Καστανίδης τόνισε ότι αρνείται να συμμετάσχει "σε μια συζήτηση κατ'εξοχήν εσωστρεφή, η οποία δυσχεραίνει το πολιτικό κλίμα, αποδιαρθρώνει τις δυνατότητες πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, αλλά και του κόμματος και παραπέμπει τα ουσιώδη θέματα, για τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε, στις καλένδες", προτρέποντας στη συνέχεια "όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν, μεν, τις απόψεις τους, αλλά τις απόψεις εκείνες που υπηρετούν το μέλλον του τόπου και όχι το μέλλον των προσωπικών στρατηγικών".

    "Το Συνέδριο, κατέληξε ο υπουργός, πρέπει να μετατραπεί σε ένα γόνιμο βήμα συνεργασίας, διαλόγου και αποτίμησης των αναγκών του τόπου. Εάν δεν το πράξουμε, τότε θα έχουμε αποτύχει. Το μεν μέλλον θα μας έχει γυρίσει την πλάτη, η δε ιστορία θα μας αποδοκιμάσει". Απλή διερεύνηση των προθέσεων της Τουρκίας οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Εμρέ Γκιονενσάι, ο κ.Καστανίδης είπε ότι "η Κυβέρνηση διερευνά στα pka_sia μιας δημιουργικής συνεργασίας στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Τίποτα πέραν αυτού".

    "Οταν συνεπώς μετά τη διερεύνηση αυτή θα έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, κατέληξε ο υπουργός, φαντάζομαι ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα ανακοινώσει και τις χρήσιμες απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης για το τι θα γίνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    [16] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΗ ΗΤΑΝ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΟΙ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ε.ΓΚΙΟΝΕΝΣΑΪ

    "Αναγνωριστική" χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στο Βουκουρέστι οι κ. Πάγκαλος και Γκιονενσάϊ. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι στόχος της επίσκεψης ήταν να ανιχνεύσει η Ελλάδα τις προθέσεις της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει να κρατήσει ανοιχτή την επαφή με την Τουρκία.

    Επανέλαβε, παρ' όλα αυτά, ότι η Αγκυρα θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα με την προσφυγή της Χάγη. Χαρακτήρισε τέλος "θετικό στοιχείο" τις δηλώσεις του κ. Γκιονενσάι περί αποφυγής χρήσης βίας.

    [17] ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

    Σύμφωνοι σε πολλές κατευθύνσεις και λεπτομέρειες για τη διαμόρφωση κοινής θέσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενόψει των εξελίξεων, ήταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ομόλογό του του Λουξεμβούργο, Ζαν Κλωντ Σακερ.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν κυρίως θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις εξελίξεις της, των θεσμών, ποιός θα είναι ο ρόλος της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου για το πως θα αποτραπεί η Ευρώπη των δυο ταχυτήτων καθώς και τις εξελιξεις της οικονομικής και νομισματικής Ενωσης ανάμεσα στις χωρες που θα συμμετάσχουν στην τελευταία φάση της ΟΝΕ. Συζητήθηκαν επίσης και οι σχέσεις Ελλαδας-Τουρκίας.

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ότι δεν πρέπει να υπάρξει απειλή βίας στις σχεσεις μεταξύ τρίτων κρατών και κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Οι όποιες αξιώσεις, πρόσθεσε, που μπορεί να υπάρχουν πρέπει να επιλύονται δια της οδού του Δικαστηρίου της Χάγης".


    [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [18] ΤΙΣ ΝΙΚΗΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

    Με "ιερό πόλεμο" απειλούν οι φανατικοί ισλαμιστές του Αζερμπαιτζάν τις νικήτριες των καλλιστείων, που γίνονται στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπακού, γράφει η εφημερίδα "Κομσομόλσκαγια Πράβντα" της Μόσχας.

    Πέρυσι οι φανατικοί είχαν καταφέρει να ακυρώσουν τα καλλιστεία, αλλά εφέτος γίνονται, αφού βρέθηκε συμβιβαστική λύση, να μην παρουσιαστούν οι διαγωνιζόμενες με "προκλητική" ενδυμασία, αλλά με πιο σεμνή, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των ισλαμιστών.

    Ωστόσο, κι αυτό το μέτρο δεν έφερε αποτέλεσμα και οι φανατικοί ισλαμιστές απειλούν ότι θα κακοποιήσουν τις νικήτριες, όπως και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των καλλιστείων, τα οποία χαρακτηρίζουν "προβοκάτσια της δυτικής προπαγάνδας κατά του πολιτισμού του Αζερμπαιτζάν".

    Οι γυναίκες που παίρνουν μέρος φοβούνται και οι διοργανωτές ζήτησαν τη βοήθεια του στρατού, που ανέλαβε να φρουρήσει το χώρο των καλλιστείων.

    Σημειώνεται ότι το ισλαμικό κόμμα του Αζερμπαιτζάν κηρύχθηκε εκτός νόμου, με το Σύνταγμα που ψηφίστηκε πέρυσι, εξαιτίας της δράσης του.

    [19] ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Πρωτοσελιδο διάγγελμα των διευθυντών των μεγαλύτερων Τραπεζών της Ρωσίας προς τους υποψηφίους προέδρους Μπορίς Γέλτσιν και Γενάντι Ζιουγκάνωφ, δημοσιεύει η εφημερίδα της Μόσχας "Κομσομόλσκαγια Πράβντα".

    Στο διάγγελμα αυτό αναλύεται η πολιτική κατάσταση στη Ρωσία, την οποία χαρακτηρίζουν ως "επικίνδυνη για την ειρήνη στη χώρα, αφου η ρωσική κοινωνία χωρίστηκε σε κόκκινους και λευκούς, δικούς μας και ξένους".

    "Οι δυνάμες, που είναι πίσω απο την πλάτη των πολιτικών, περιμένουν την ώρα τους, και είναι έτοιμοι να ενεργήσουν την άλλη μέρα των εκλογών. Δεν έχει σημασία ποιός θα νικήσει, η κατάσταση στη χώρα δείχνει ότι οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα οδηγήσει στη βία και στον εμφύλιο πόλεμο, με αποτέλεσμα τη διάλυση της Ρωσίας.

    "Οι κομμουνιστές σήμερα χρησιμοποιούν στην προεκλογική τους εκστρατεία τη νοσταλγία του λαού μας για την "σταθερη ζωη" της περίοδου του κομμουνισμου. Είναι βεβαιο, ότι οι μεταρρυθμίσεις του '90 είχαν κάποια θετικά αποτελέσματα, και θα είναι μεγάλο έγκλημα κατα της χώρας αν προσπαθήσει κάποιος σήμερα να τα σβήσει", επισημαίνεται στο διαγγελμα.

    Η εφημερίδα, σχολιάζοντας το διάγγελμα των τραπεζικών της Ρωσίας προς τους πολιτικούς, γράφει :"Κανένας δεν μπορει σημερα να διαγράψει το ρόλο των τραπεζικών στη ρωσικη οικονομική ζωη. Αυτοι έχουν το χρήμα και κυβερνούν την χωρα, και θέλουν την ειρήνη για να προχωρήσουν στην ανάπτυξη της Qys_ar και όχι τον πόλεμο και την κρίση."

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΕΙΚΟΣΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε στο Φανάρι είκοσι μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στην επίσκεψη των ευρωβουλευτών αναφέρονται με σημερινά δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες "Τούρκιε" και "Μιλλιέτ", τονίζοντας ότι αυτή ήταν "μυστική" και κράτησε 11 ολόκληρες ώρες.

    Στη συνάντηση - σύμφωνα με την "Τούρκιε"- συζητήθηκαν το καθεστώς του Πατριαρχείου, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    O Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, φέρεται πως έκφρασε το παράπονο ότι στην Τουρκία "δυστυχώς δεν δίνουν εγγυήσεις για πολιτική ισότητα και δημοκρατική διοίκηση", ενώ οι ευρωβουλευτές με τη σειρά τους ζήτησαν από τον Πατριάρχη να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να μεταπείσει την Ελλάδα, η οποία παρεμβάλλει εμπόδια στην Τελωνειακή Ενωση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αναφερόμενη στην ίδια συνάντηση η "Μιλλιέτ" φιλοξενεί δήλωση του συμβούλου της Χριστιανοδημοκρατικής ομάδας, Stefan Biller, σύμφωνα με την οποία η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση "προς το παρόν είναι αδύνατη".

    [21] ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΣΙΛΛΕΡ ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΑ

    Η Τανσού Τσιλλέρ είχε αποφασίσει να μην απαντήσει στις τηλεφωνικές κλήσεις του Προέδρου Κλίντον, τη "θερμή" νύχτα της 31 Ιανουαρίου, κατα τη διάρκεια της κρίσης στις βραχονησίδες.

    Αυτό αποκαλύπτουν οι δύο μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Τουρκίας, η "Χουρριέτ" και η "Μιλλιέτ" με ταυτόχρονα δημοσιεύματά τους.Οι εφημερίδες αποκαλύπτουν ότι η τότε Πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να μην απαντήσει στις τηλεφωνικές κλήσεις του Αμερικανού Προέδρου,επειδή ήξερε ότι θα της ζητούσε να αποσύρει τα πολεμικά πλοία από την περιοχή των βραχονησίδων,για να εκτονωθεί η κατάσταση."Προσπάθησε μάλιστα,αναφέρουν, να πείσει και τον Προεδρο Ντεμιρέλ να κάνει τό ίδιο.Ομως ο Τούρκος Προεδρος κατάφερε να την μεταπείσει."

    Οι εφημερίδες υπογραμμίζουν ότι το περιστατικό αυτό αποτελεί "ένδειξη της αυθαιρεσίας της Τανσού Τσιλλέρ στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής" και σημειώνουν ότι υπήρξε και άλλο παρόμοιο περιστατικό,όταν η Τσιλλέρ έδωσε εντολή στους στρατιωτικούς να οργανώσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον βάσεων του ΡΚΚ,που βρίσκονταν στο έδαφος του Ιράν."Και σ΄αυτή την περίπτωση ο Ντεμιρέλ επενέβη αποτελεσματικά και απέτρεψε την τελευταία στιγμή το epeis|dio" καταλήγουν τα δημοσιεύματα.

    Στο μεταξύ , το Κόμμα Ευημερίας του Ερμπακάν κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής και άλλη πρόταση με την οποία ζητείται ηδιερεύνηση της κτηματικής περιουσίας της πρώην πρωθυπουργού.Υπενθυμίζεται ότι το Κόμμα της Ευημερίας κατέθεσε την πρόταση για διευρεύνηση συμμετοχής της Τσιλλέρ σε οικονομικά σκάνδαλα,την οποία δέχθηκε η Βουλή,αφού ψήφισαν "υπέρ" πολλοί βουλευτές του ΑΝΑΡ του Μεσούτ Γιλμάζ.Η Τσιλλέρ κατηγόρησε τον Γιλμάζ και το κόμμα του και έδειξε ότι ενδεχομένως θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Ο Πρωθυπουργός Γιλμάζ απαντώντας στις κατηγορίες της Τσιλλέρ δήλωσε : "Δεν υπάρχει καμμία πλεκτάνη.Οι βουλευτές του ΑΝΑΡ ψήφισαν κατα συνείδηση.Αν ήμουν στη θέση της κας Τσιλλέρ,θα επεδίωκα ο ίδιος τη διερεύνηση."

    [22] ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ FYROM ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

    Σε πολιτικούς λογους οφείλεται η αρνηση της Τουρκίας, της Αλβανίας και της FYROM να συμμετάσχουν στο Βαλκανικό Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο, το οποίο ίδρυσαν οι υπόλοιπες βαλκανικές χωρες, κατα τη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών Επικοινωνιών στη Σόφια, δήλωσε ο διευθυντής του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας Μιχαήλ Ντάνωφ.

    Για τη δημιουργία του Βαλκανικού Τηλεπικοινωνιακού Κέντρου, στο οποίο συμμετεχουν και η Κυπρος και η Μολδαβία, έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή και η Παγκόσμια Τράπεζα.

    `Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τρουντ", ο Τουρκος υπουργός Επικοινωνιών, κ.Τεζμάν, δήλωσε ότι η χώρα του διατηρεί τις γνωστές της θέσεις όσον αφορά την Κυπρο και ότι η κυβέρνησή του αντιτιθεται στην Κυπριακή συμμετοχή. Εκπρόσωποι της Τουρκίας δήλωσαν μάλιστα ότι η χώρα τους προτίθεται να εκτοξεύσει δικό της τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο.

    Κανείς από τους συμμετέχοντες αρμόδιους υπουργούς των βαλκανικών χωρών, στη συνάντηση της Σόφιας, δεν συμφώνησε με το περιεχόμενο του αρχικού υπομνήματος για τη σύσταση Βαλκανικού Τηλεπικοινωνιακου Κέντρου, που προετοίμασε η βουλγαρική επιτροπή ταχυδρομείων και τηλεποικοινωνιών, επειδή περιείχε δεσμεύσεις που αφορούσαν στον καθορισμό των τιμών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Μετά από διαβουλεύσεις τριών ωρών, και αφού σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στο περιεχομενο του υπομνήματος επιτεύχθηκε συμφωνία, σημειώνει η εφημερίδα.

    Οσον αφορά την τιμή των συνδιαλέξεων μεταξύ Βουλγαρίας- Ελλάδας-Ρουμανίας, θέμα το οποίο συζητήθηκε στη συνάντηση, ο πρόεδρος του βουλγαρικού Οργανισμου Τηλεπικοινωνιών δήλωσε ότι θα μειωθεί στο όριο των υπεραστικών συνδιαλέξων. "Στόχος μας είναι η τιμή των συνδιαλέξεων Σόφιας-Θεσσαλονίκης να είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτή των συνδιαλέξεων Σόφιας- Μπουργκάς, μέσω ψηφιακών τηλεφώνων", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ντανωφ.

    Οπως έγινε γνωστο, στη συνάντηση των υπουργών Επικοινωνιών, δεν συζητήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία Τηλεπικοινωνιακής Τράπεζας.

    [23] Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΒΑΣΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στον τομέα του τουρισμού καθιέρωσε η αλβανική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αυξήσει τις πηγές εσόδων της χώρας.

    Η απαλλαγή φορολόγησης επι των κερδών τουριστικών επιχειρήσεων για πεντε χρόνια και των δασμών για περίοδο τριών ετών σε εισαγωγές που αφορούν την τουριστική υποδομή, είχαν σαν αποτελεσμα την αύξηση των αλβανικών τουριστικών επενδύσεων η οποία συνοδεύτηκε με παράλληλη εκδήλωση ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών , επισημαίνει η εφημερίδα "Ριλίντια Ντεμοκρατικε".

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την περίοδο 1992-95, το συνολικό ύψος των αλβανικών επενδύσεων στον τουρισμό ανήλθε στα 154 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα είναι υπό έγκριση σχέδια τουριστικών μονάδων στα παράλια του Ιονίου Πελάγους και στις περιοχές Γκολέμε, στους Αγίους Σαράντα και στο Αργυρόκαστρο.

    Οσον αφορά τις ξένες επενδύσεις, η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σύντομα πρόκειται να αρχίσουν τις δραστηριότητές τους δύο ιταλικές εταιρείες. Η"Toricello" πρόκειται να κατασκευάσει τουριστικό χωριό, δυναμικότητας 1000 κλινών νοτιοδυτικά του Κsamil, απέναντι από την Κέρκυρα ενώ η "STS" τουριστικό χωριό δυμαμικότητας 1500 κλινών. Το ύψος των επενδύσεων ανέρχεται στα 10 και 40 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

    Πάντως, προτεραιότητα στο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης που έχει καταρτίσει η αλβανική κυβέρνηση δίδεται στον οικολογικο τουρισμό, που σύμφωνα με την "Ριλίντια Ντεμοκρατικε", θα βασίζεται στη δημιουργία μικρών τουριστικών μονάδων εναρμονισμένων με το φυσικό περιβάλλον.

    .

    [24] ΤΟ ΑΚΥΡΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Το Ακυρωτικό Δικαστήριο των Τιράνων δικαίωσε μόνο τέσσερις από τους 42 υποψήφιους βουλευτές που είχαν καταθέσει έφεση, επειδή αποκλείστηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγης για τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαϊου.

    Οι τέσσερις υποψήφιοι που ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, είναι ο αντιπρόεδρος της βουλής, Shakir Vukaj, και οι Spartak Braho, Zamira Caka Vladimir Metani.

    Η Επιτροπή έργο της οποίας ήταν να ερευνήσει πιθανές σχέσεις υποψηφίων βουλευτών με το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς απέκλεισε 150 υποψηφιους από τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαΐου. Οι 147 υποψήφιοι βουλευτές ανήκαν στα κόμματα της αντιπολίτευσης και μόνο τρεις στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα.

    Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικου Κόμματος, Φεχμι Αμπντιου, tgm έφεση του οποίου απέρριψε το Ακυρωτικό Δικαστήριο, δήλωσε στην εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπταρε" ότι "ο αποκεφαλισμός του έγινε μετά από εντολή του προεδρου Σαλί Μπερίσα".

    Ευθύνες στον Αλβανό Πρόεδρο καταλογίζει και ο γνωστός δημοσιογραφος Φροκ Τσουπι, ο οποίος, σύμφωνα με την "Κοχα Γιόν" απομακρύνθηκε όχι για τη σχέση του με το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς αλλά, όπως ο ίδιος καταγγέλει, "απομακρύνθηκε ως πράκτορας των ξένων μυστικών υπηρεσιών".

    Ο κ.Τσουπι ζήτησε τη βοήθεια των ξένων διπλωματικών αποστολών προκειμένου να βοηθήσουν στην υποθεση γιατί η προσφυγή των υποψηφίων στο Διεθνές Δικαστήριο είναι αδύνατη αφού η Αλβανία δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη Σύμβαση περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα που διενήργησε ο Αλβανικος Συλλογος Δημοκρατικής Επιμόρφωσης, το 50% των Αλβανών αγνοούν τον εκλογικό νόμο βάσει του οποίου θα αναδειχθεί ο νικητής των εκλογών, ενώ δεν γνωρίζουν τη διαδικασία για να ψηφίσουν.

    [25] ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΕΚΑΨΑΝ ΡΩΣΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΕ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΤΑΓΕΦ

    Χιλιάδες ισλαμιστές,οπαδοί του κόμματος Ευημερίας του Νετσμεντίν Ερμπακάν, που συμμετείχαν σε επιμνημόσυνη δέηση για τον αρχηγό των Τσετσένων αυτονομιστών Σ.Ντουντάγεφ , η οποία πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο τέμενος της Αγκυρας.

    Οπως αναφέρουν οι εφημερίδες "Τζουμχουριέτ" και "Γενί Γιουζγίλ" μετά την τελετή,περίπου 10.000 άτομα έκαναν πορεία πρός τη Βουλή και παρα την απαγόρευση,συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο,όπου πυρπόλησαν ρωσικές σημαίες και κραύγαζαν συνθήματα υπέρ της οργάνωσης "Χεζμπολάχ".

    Οι εφημερίδες γράφουν ακόμη, ότι ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη, στις οποίες πήραν μέρος βουλευτές και στελέχη του Κόμματος Ευημερίας.Και σ΄αυτές τις συγκεντρώσεις οι διαδηλωτές έκαψαν ρωσικές σημαίες.

    [26] ΩΣ "ΑΧΤΙΔΑ ΕΛΠΙΔΑΣ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΓΚΙΟΝΕΝΣΑΪ

    Οι τουρκικές εφημερίδες παρουσιάζουν με αισιοδοξία τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος Θ.Πάγκαλου και της Τουρκίας Εμρέ Γκιονενσάι ,στο Βουκουρέστι,το περασμένο Σόββατο.

    Ολες σχεδόν αναφέρονται πρωτοσέλιδα στη συνάντηση και αναλύουν τις προοπτικές που άνοιξε για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών,ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν, ότι τις ευοίωνες προβλέψεις ενισχύει και η νέα συνάντηση που θα ακολουθήσει,στις 3 Ιουνίου, στο Βερολίνο.

    Η "Σαμπάχ" με τον τίτλο "Αχτίδα ελπίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις" δημοσιεύει ανταπόκριση του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ ,στην οποία αναφέρεται ότι η συνάντηση στο βουκουρέστι "παρά το γεγονός ότι άρχισε με κακούς οιωνούς teke_yse με έκπληξη και Τούρκος διπλωμάτης σχολίασε πώς δημιούργησε ελπίδα, έστω και ισχνή, για την έναρξη διαδικασίας διαπραγματεύσεων".

    "Κανείς δεν περίμενε λύση, σημειώνει ο Τούρκος δημοσιογράφος, από τη συνάντηση αυτών των δύο υπουργών.Ομως , "οι πόρτες δεν έκλεισαν".Εάν στη συνάντηση αυτή έκλειναν οι πόρτες,τότε θα κλιμακωνόταν η ένταση και θα ναυαγούσαν οι ελπίδες."

    Για " έκπληξη στο Βουκουρέστι" κάνει λόγο και η "Ζαμάν" και τονίζει ότι επικράτησε στη συνάντηση θετική ατμόσφαιρα.Η "Μιλλιέτ" με κορυφαίο τίτλο "ανοίγει ο δρόμος πρός το διάλογο" σχολιάζει και αυτή θετικά το κλίμα που επικράτησε στην πρώτη αυτή συνάντηση των δύο υπουργών.

    Η "Χουρριέτ" αναφέρει ότι "Ελλάδα και Τουρκία πραγματοποίησαν στο Βουκουρέστι το πρώτο βήμα πρός το διάλογο.

    "Η Τουρκία έδωσε εγγυήσεις,σημειώνει η εφημερίδα, ότι δεν θα χρησιμοποιήσει βία όσο δεν αντιμετωπίζει τετελεσμένα γεγονότα, η δε Ελλάδα γνωστοποίησε ότι δεν προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων".

    Η εφημερίδα " Τουρκίε " υπογραμμίζει ότι "για πρώτη φορά μετά την κρίση οι δύο χώρες κάθησαν στο ίδιο τραπέζει και άρχισαν τη διαδικασία διαλόγου, που υπόσχεται πολλά για το μέλλον".

    Ενώ από την πλευρά της η "Τζουμχουριέτ" υπογραμμίζει τις δηλώσεις του υπουργού Θ.Πάγκαλου, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προβάλει βέτο στην χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι δεν υφίσταται οργανωμένος διάλογος.

    Στις ανταποκρίσεις των εφημερίδων σημειώνεται ακόμη g h]sg του κ.Πάγκαλου ότι η Ελλάδα επιθυμεί διάλογο βήμα πρός βήμα αντί της συνολικής διαπραγμάτευσης, που επιδιώκει η Τουρκία.Και υπογραμμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πώς το βήμα που σημείωσαν οι δύο χώρες πρός το διάλογο δεν μπορεί σ΄αυτή τη φάση να χαρακτηριστεί "σύμφωνο μή επίθεσης" και πρόσθεσε πώς "η λογική επιτάσσει να κατευθυνθούμε πρός τα εκεί."

    [27] ΤΡΙΑΝΤΑ ΟΚΤΩ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τριάντα οκτώ πολιτικά κόμματα και 1.000 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των Αλβανών ψηφοφόρων στις εκλογές της 26ης Μαϊου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα των Τιράνων "Γκαζέτα Σκιπτάρε", τα 38 πολιτικά κόμματα επιδιώκουν με την ψήφο, που θα πάρουν από 2 περίπου εκατομμύρια Αλβανούς ψηφοφόρους, να καταλάβουν όσο πιό πολλές από τις 140 έδρες της Αλβανικής Βουλής.

    Αν και το "παιχνίδι" θα παιχτεί μεταξύ Δημοκρατικού και Σοσιαλιστικού Κόμματος, καταλήγει η εφημερίδα, ίσως η απαιτούμενη πολιτική ισορροπία και η βιώσιμη κυβέρνηση εξασφαλιστούν μόνο μετά από συνεργασία με τα μικρά κόμματα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 29 April 1996 - 16:13:47