Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (12/06/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 12 Ιουνίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΣΑΞΩΝΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [02] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [03] ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [04] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να άρει το βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση"

  • [05] ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ- ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

  • [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ : "Το Συνέδριο θα αποφασίσει για τις αρμοδιότες του αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ"

  • [07] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η κυβέρνηση επιθυμεί το συντομότερο δυνατόν να αντιμετωπιστεί η εκκρεμότητα των ψηφιακών παροχών"

  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [09] ΜΕ ΤΟΝ ΙΡΛΑΝΔΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ Ο ΑΝ.ΣΑΜΑΡΑΣ

  • [10] 250.000.000 ΔΡΧ ΘΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

  • [11] ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΕΑ ΤΑΧΥΠΛΟΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΘΑ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΛΕΡΟΣ-ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΡΟΔΟΣ

  • [12] ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [14] ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

  • [15] Ε.ΓΚΙΟΝΕΝΣΑΙ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

  • [16] ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΛΛΑΞΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΙΧΕ ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

  • [17] Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ : ΝΑ ΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ

  • [19] ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η ΕΛΣΙΝΚΙ ΓΟΥΩΤΣ

  • [20] Λ. ΦΕΡΤΣΚΟΦΣΚΙ : Η ΠΓΔΜ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [21] ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ LETANU ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο Ν.ΤΟΣΙΤΣ

  • [22] ΤΟ 37,5% ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [23] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΣΑΞΩΝΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Με τον πρωθυπουργό της Σαξωνίας Kurt Biedenkopf συναντήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και αμέσως μετά δήλωσε:"Η επίσκεψη μας στη Δρέσδη έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα, ο οποίος απετέλεσε και την αιτία της απόφασης μας να την επισκεφθούμε. Θέλουμε μ αυτό τον τρόπο, να εκφράσουμε την απέραντη ικνοποίηση μας για την επανένωση της Γερμανίας, για το γεγονός ότι οι άλλοτε χώρες της Αν. Γερμανίας ακολουθούν με γοργά βήματα το δρόμο της άλλοτε Δυτ. Γερμανίας, προκόβουν με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Και είμαι βέβαιος ότι, πολύ σύντομα, θα υπρξει μια ενιαία Γερμανία, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλα και οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά".

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σαξωνίας εξέφρασε τη χαρά του και σχολιάζοντας την επίσκεψη είπε ότι "μας δίνετε το συναίσθημα πως εμείς εδώ στη Σαξωνία, στη Δρέσδη, δεν ενωθήκαμε μόνο με τη Γερμανία, αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη".

    [02] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Τετραήμερη επίσκεψη στην Κρήτη θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης από αύριο έως και τις 16 Ιουνίου, προκειμένου να εξετάσει θέματα που αφορούν το νησί και να έχει επαφές με φορείς, ενώ θα επισκεφθεί και την Γαύδο.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, στην Κρήτη αναμένεται να ενημερωθεί για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την πορεία των έργων στο νησί και να προβεί σε εξαγγελίες.

    Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύει κλιμάκιο υπουργών αποτελούμενο από τους : Βάσω Παπανδρέου, Κώστα Λαλιώτη, Αλέκο Παπαδόπουλο, Γιώργο Παπανδρέου, Κώστα Γείτονα, Στέφανο Τζουμάκα, Χάρη Καστανίδη και τους υφυπουργούς : Μανόλη Λουκάκη, Φοίβο Ιωαννίδη, Γεώργιο Μωραϊτη και Ανδέα Φούρα.

    [03] ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος του μετέφερε το αρνητικό κλίμα που αντιμετώπισε κατά τις επαφές του στη Βόννη καθώς και την πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας stgm οποία εμμένει η Γερμανία.

    Ο καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ και ο Υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνγκελ κατά τις χθεσινές συναντήσεις τους με τους κυρίους Στεφανόπουλο και Πάγκαλο απέρριψαν εμμέσως το ελληνικό αίτημα περί εγγύησης των συνόρων από την Ευρωπαική Ένωση ασκώντας μάλιστα και νέες πιέσεις για την άρση του Ελληνικού βέτου στην γειτονική χώρα.

    Ο κ.Στεφανόπουλος από τη γερμανική πρωτεύουσα χαρακτήρισε κακόβουλες τις τουρκικές αξιώσεις ενώ από την Αθήνα ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την απόφαση της χώρας μας να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς αναφερόμενος στα δημοσιεύματα του αμερικάνικου τύπου περί επικείμενου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει προοπτική πολέμου στην περιοχή. Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τακτική επαφή με τις δύο χώρες.

    [04] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να άρει το βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση"

    "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να άρει το βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση" υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Νταριούζ Ροζάτι.

    "Η τήρηση των ίσων αποστάσεων είναι προφανώς, κατά την άποψή μας, ανεπαρκής και επιπλέον είναι μια λανθασμένη τοποθέτηση" είπε ο κ. Πάγκαλος. Αιτιολόγησε δε τη θέση του σημειώνοντας ότι "η κοινότητα δεν μπορεί να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε μια χώρα μέλος της και μια συνδεδεμένη χώρα, απέναντι σε έναν επιτιθέμενο και σε έναν που υφίσταται την επίθεση και δεν μπορεί ταυτόχρονα να διεκδικεί μια κοινή εξωτερική πολιτική χωρίς να έχει ορισμένη τοποθέτηση πάνω στα βασικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής".

    Χαρακτήρισε τέλος "εντελώς λανθασμένη" και "έξω από την πραγματικότητα" την ιδέα της ιταλικής προεδρίας να καλέσει σε γεύμα τον Τούρκο πρωθυπουργό, υποχρεώνοντας, όπως είπε, τους πρωθυπουργούς εάν θελήσουν να μείνουν άλλο ένα απόγευμα στη Φλωρεντία.

    Ο κ. Ροζάτι θα γίνει αύριο δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    [05] ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ- ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

    Τους Υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ και της Γερμανίας θα ενημερώσει σε κατ΄ιδίαν συναντήσεις για τις ελληνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Εξάλλου εντός του Ιουνίου θα συνεδριάσει και πάλι το ΚΥΣΕΑ με θέμα την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξοπλισμών που αφορά στην περίοδο έως το 2000.

    [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ : "Το Συνέδριο θα αποφασίσει για τις αρμοδιότες του αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ"

    "Το Συνέδριο θα αποφασίσει για τις αρμοδιότες του αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις χθεσινές του δηλώσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όπου έκανε λόγο για καθαρές και μακροχρόνιες λύσεις.

    "Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σταθερή πορεία χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις" είπε ο Υπουργός Τύπου.

    [07] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η κυβέρνηση επιθυμεί το συντομότερο δυνατόν να αντιμετωπιστεί η εκκρεμότητα των ψηφιακών παροχών"

    "Η κυβέρνηση επιθυμεί το συντομότερο δυνατόν να αντιμετωπιστεί η εκκρεμότητα των ψηφιακών παροχών και να συνεχιστεί ο εκσυχρονισμός του ΟΤΕ" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς για το θέμα των 320 χιλιάδων ψηφιακών παροχών τις οποίες θα προμηθευτεί ο ΟΤΕ.

    Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι το συντομότερο δυνατόν να συγκροτηθεί η επιτροπή που θα αποφασίσει για την προμήθεια αυτή.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε το μεσημέρι αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ, μετά από συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τζανή Τζανετάκη που βρίσκεται στο εξωτερικό.

    Στην επιτροπή μετέχουν 23 βουλευτές με βάση θεσμοθετημένες θέσεις που κατέχουν ή κατείχαν ενώ 10 από αυτούς πρόσκεινται στον κ. Εβερτ και 10 στον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

    Με την ίδια απόφαση συγκροτούνται και νομαρχιακές επιτροπές εκλογικού αγώνα η σύνθεση των οποίων είναι η ίδια με την σύνθεση του πολιτικού και κοινωνικού συμβουλίου κάθε νομού. Αύριο συνεδριάζει το πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας.

    [09] ΜΕ ΤΟΝ ΙΡΛΑΝΔΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ Ο ΑΝ.ΣΑΜΑΡΑΣ

    "Ενημέρωσα για τα ελληνικά εθνικά θέματα και ενημερώθηκα για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ενοποίηση της Ευρωπαικής Ένωσης, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας από την Ιρλανδία".

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης του με τον Ιρλανδό υφυπουργό Εξωτερικών και υπεύθυνο για τα ευρωπαικά θέματα Γκρέι Μίτσελ, χθες βράδυ, στο πλαίσιο της διάσκεψης του ευρωπαϊκού γκρουπ "Ένωση για την Ευρώπη".

    Το γκρουπ αυτό είναι η τρίτη πολιτική δύναμη μέσα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο με 76 βουλευτές και εκπροσωπείται βασικά από κόμματα της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας.

    Από την Ελλάδα στο γκρουπ αυτό μετέχει η Πολιτική Ανοιξη την οποία στη διάσκεψη του Δουβλίνου εκπροσωπούν ο Πρόεδρος της Amt~mgr Σαμαράς και οι Ευρωβουλευτές Νίκος Κακλαμάνης και Αικατερίνη Δασκαλάκη.

    "Το σημαντικό στην εποχή μας στις διεθνείς σχέσεις είναι η σωστή πληροφόρηση και από την πλευρά αυτή οι επαφές μου εδώ στο Λονδίνο είναι πολύ χρήσιμες", δήλωσε ο κ.Σαμαράς.

    Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Τζόν Μπρούτον.

    [10] 250.000.000 ΔΡΧ ΘΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Σε σειρά Πόλεων και Δήμων που βρίσκονται στη νοητή γραμμή της Εγνατίας οδού θα καταβληθούν προσπάθειες να επεκταθούν οι εκδηλώσεις του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 97".

    Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και εποπτεύων του Οργανισμού, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Κομοτητνή.

    Ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε ακόμη ότι στις 15 Ιουνίου θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα του '97, ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι η καλύτερη Πολιτιστική Πρωτεύουσα και ότι έχει εξασφαλίσει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

    Αναφερόμενος σε θέματα του Νομού Ροδόπης ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι οι προτάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ροδόπης, για έργα και υποδομές που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής, έγιναν αποδεκτές και ότι το ΥΜΑΘ θα διαθέσει και φέτος 250 εκατ. δρχ. από τον προϋοπολογισμό του για τη Ροδόπη.

    Τόσο ο κ. Πετσάλνικος όσο και η Γενική Γραματέας του ΥΜΑΘ κ. Χρύσα Μανωλιά δήλωσαν ότι θα ζητηθεί αύξηση των κονδυλίων για τις υποβαθμισμενες περιοχές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο προϋπολογισμός για το 1997 είναι υπό κατάρτιση.

    Παράλληλα ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης, για τη συγκρότηση και θεσμοθέτηση του Συντονιστικού Συμβουλίου Μακεδονίας-Θράκης που θα παρεμβαίνει στην προώθηση των προβλημάτων της Βόρειας Ελλαδας και το οποίο σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους.

    [11] ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΕΑ ΤΑΧΥΠΛΟΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΘΑ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΛΕΡΟΣ-ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΡΟΔΟΣ

    Θωρακίζονται "κόντρα" στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, τα νησιά των Δωδεκανήσων, με τέσσερα νέα ταχύπλοα περιπολικά σκάφη που εντάχθηκαν πρόσφατα στο στόλο του Λιμενικού Σώματος.

    Τα νέα σκάφη, που θα επανδρωθούν με αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του ΛΣ, έχουν μήκος 16,5 μέτρα και αναπτύσσουν ταχύτητα πάνω από 32 κόμβους, με δυνατότητα αυτοδυναμίας 340 ναυτικά μίλια.

    Τα σκάφη θα περιπολούν στα νησιά Λέρο-Κάλυμνο και Ρόδο, ενώ κατά καιρούς θα περιπολούν και στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου.

    [12] ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Επιστρέφουν στις 5 το απόγευμα από τη Ρωσία, όπου παρέμειναν επί 45 ημέρες, τα ιερά λείψανα του Αγίου Παντελεήμονα, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Αγιον Ορος.

    Πρόκειται για την αγία κάρα του μεγαλομάρτυρα, που μεταφέρθηκε στη Ρωσία κατόπιν πρόσκλησης του Πατριάρχη Αλέξιου Β'. Τα λείψανα του Αγίου, τα οποία συνόδευε πενταμελής αντιπροσωπεία μοναχών από τον Αγιο Παντελεήμονα, θα μεταφέρει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης ρώσικο ιδιωτικό αεροσκάφος.

    Την κάρα του Αγίου είχε δωρίσει στην ομώνυμη Μονή του Αγίου Ορους ο Τσάρος της Σερβίας, Στέφανος Ντούσαν, στα 1347. Εκτοτε, τα λείψανα απομακρύνθηκαν από το μοναστήρι μόνο μία ακόμη φορά, στις αρχές του 19ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της αναστύλωσης του μοναστηριού, οπότε και μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

    Τα λείψανα θα υποδεχτεί στο αεροδρόμιο αντιπροσωπεία της Ιεράς Μονής, επικεφαλής της οποίας είναι ο ηγούμενος, Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας, και της Μητρόπολης Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης, της οποίας θα προϊσταται ο Μητροπολίτης Προκόπιος.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Με την παρουσία του Ειδικού Εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Σάϋρους Βανς, διεξήχθησαν σήμερα στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του Σεπτεμβρίου 1995, οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, μεταξύ των πρεσβευτών της Ελλάδας, Χρίστου Ζαχαράκι και της ΠΓΔΜ, Ιβάν Τόσεφσκι.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες στο τέλος του μηνός ή αρχές Ιουλίου, ενώ όπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν πιθανότατα τον Αύγουστο.

    [14] ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

    Αναμφισβήτηtη θεωρεί την ελληνική κυριαρχία στη Γαύδο το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου στελέχους του υπουργείου που μετέδωσε το ΒΒC.

    "Η Βρετανία δεν διατηρεί αμφιβολίες για το καθεστώς που διέπει τη νήσο Γαυδο αφου η Τουρκία δεν παρέχει καμια εξήγηση για το σχετικό θέμα που ήγειρε στο ΝΑΤΟ και αποδέχθηκε έτσι έμπρακτα πως έσφαλε όταν αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία επί της Γαυδου", τόνισε ο αξιωματουχος του Φόρεϊν Οφφις στο ΒΒC και καταλήγοντας υπογράμμισε: "Ως εκ τούτου και σύμφωνα με την κοινή λογική η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί τη Γαυδο ελληνικό νησί".

    [15] Ε.ΓΚΙΟΝΕΝΣΑΙ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

    Να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι apaq\dejtoi ισχυρισμοί της Αγκυρας για τη Γαύδο, αποπειράθηκε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάϊ, στο Λουξεμβούργο.

    Την ίδια ώρα όμως πολεμικό πλοίο της χώρας του παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής υδροπτέρυγο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδος -Κως.

    Ο κ.Γκιονενσάϊ μετά τη συνάντηση του με τον εκπρόσωπο της ιταλικής προεδρίας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα εδαφικών διεκδικήσεων συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών αλλά θέμα ερμηνείας των συνθηκών και χαρακτήρισε το θέμα της Γαύδου τεχνικής και στρατιωτικής υφής και μη επιδεχόμενο πολιτικών ερμηνειών.

    [16] ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΛΛΑΞΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΙΧΕ ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

    Τα Ηνωμένα Έθνη ενέδωσαν στα διαβήματα της Αγκυρας μετριάζοντας τις ιδιαίτερα αρνητικές και επικριτικές εκτιμήσεις του αρχικού σχεδίου της έκθεσης Γκάλι για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο.

    Οι τροποποιήσεις μεταβάλλουν την αρχική εκτίμηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι ο Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε τον εθνοφρουρό, Στέλιο Παναγή, από πάρα πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο, που βρέθηκε το σώμα του. Αίρουν επίσης την αρχική πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να ζητήσουν ποινική δίωξη του δράστη. Η νέα παράγραφος αναφέρεται μόνο σε ανάληψη των δεουσών ενεργειών.

    Πάντως, παρά τις αλλαγές, η έκθεση παραμένει έντονα επικριτική για την τουρκική πλευρά.

    Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η παράγραφος που αναφέρει ότι ζητήθηκε όπως η αστυνομία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μπορέσει να ανακρίνει τον Τούρκο στρατιώτη, που σκότωσε τον εθνοφρουρό.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης, έδωσε οδηγίες στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου στη Νέα Υόρκη να προβεί σε έντονο διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη, για την αφαίρεση αποσπασμάτων από την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Η κυπριακή κυβέρνηση διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι έγιναν δεκτά διαβήματα για να παρασιωπηθούν γεγονότα.

    [17] Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ : ΝΑ ΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Θέμα ανάληψης πιο αποφασιστικών μέτρων από τα Ηνωμένα Εθνη για λύση του Κυπριακού έθεσε ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης στη συνάντησή του με τον Μπούτρος Γκάλι στη Γενεύη.

    Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Αλέκου Μιχαηλίδη, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην περιοδεία του.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Μιχαηλίδης παρατήρησε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα αισιοδοξίας μετά τις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, αφού, όπως είπε, η τουρκική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στις αδιάλλακτες θέσεις της.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την εμμονή της ελληνικής κυπριακής πλευράς για εξεύρεση κοινού εδάφους, στα κρίσιμα θέματα πριν την έναρξη απ' ευθείας διαπραγματεύσεων.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ

    Την χαρά του γιατί πραγματοποιεί την τρίτη κατά επίσκεψη στη "Μακεδονία" όπως συνεχώς αποκαλούσε την ΠΓΔΜ , σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός έτους, και την ευκαιρία που είχε να συναντηθεί με τον κ.Γκλιγκόρωφ εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Γουϊλιαμ Πέρι, ο οποίος ολοκλήρωσε το απόγευμα την επίσημη επίσκεψη του.

    Μετά τις συνομιλίες των δύο ανδρών, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ τόνισε ότι "κάθε συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Γουϊλιαμ Πέρι είναι μεγάλη χαρά, γιατί δείχνει την κατανόηση για την περιοχή μας, αλλά και την σημασία που διαδραματίζει η χώρα μας στην περιοχή" και υπογράμμισε την ενεργό συμμετοχή του κ. Πέρι για την παραμονή των ειρηνευτικών δυνάμεων, στοιχείο το οποίο εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια στην χώρα.

    Στη συνέχεια ο κ. Γκλιγκόρωφ αναφέρθηκε στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του υφυπουργού Αμυνας Τζότζεφ Κρούσελ, του ανθρώπου που υπέγραψε το μνημόνιο στρατιωτικήςσυνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Σκοπίων και σκοτώθηκε στη Βοσνία, τονίζοντας ότι "δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρούμε τον Κρούσελ όχι μόνο ήρωα των ΗΠΑ αλλά και ήρωα των Σκοπίων".

    Κατά την διάρκεια της ωριαίας ομιλίας του στη Σκοπιανή Βουλή ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στο "σχεδιο Μάρσαλ", τονίζοντας ότι το σχέδιο αυτό δεν μπόρεσε τότε να πραγματοποιηθεί γιατί εμποδίστηκε από τον Στάλιν. Τώρα όμως, είπε ο κ. Πέρι, έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε το όραμα του Τζωρτζ Μάρσαλ, δηλαδή μιά ενωμένη Ευρώπη από Ατλαντικό μέχρι Ουράλια με δημοκρατία και ελευθερία

    "Ηρθα στη "Μακεδονία" γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να δουν την χώρα σας σαν μέρος της Ευρώπης του Μάρσαλ. Σήμερα ο βασικός δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή είναι το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Συνεταιρισμός για την ειρήνη", είπε ο κ. Πέρι.

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα της Βοσνίας, τόνισε ότι εκεί ουσιαστικά δημιουργείται η Ευρώπη του Μάρσαλ γιατί υπάρχει μιά συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών για την σταθερότητα και ασφάλεια της Ηπείρου μας, υπογραμμίζοντας ότι: "Εχουμε τις πρώτες εμπειρίες από την κοινή συνεργασία ΝΑΤΟ και Ρωσίας και η επιτυχια του προβλήματος της Βοσνίας είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας των κρατών. Εσεις κάνατε τα παντα για να υποστηριχθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις και βοηθήσατε να αποφευχθεί ένας ευρύτερος πόλεμος στα Βαλκάνια".

    Μιλώντας για την συνάντηση των υπουργών Αμυνας που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στα Τίρανα, ο κ. Πέρι επισήμανε την απόφαση για εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών-μελών του προγράμματος "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη", καθώς και τα κοινά γυμνάσια των χωρών της περιοχής, που θέτουν την βάση για σχηματισμό μιας ομάδας άμεσης δράσης, η οποία σε περίπτωση θεομηνιών θα προσφέρει την βοηθειά της και εξέφρασε την χαρά του που τα Σκόπια, φέτος το Φθινόπωρο θα διοργανώσουν την άσκηση αυτή.

    Τέλος σε χθεσινό σχόλιο του ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Γουϊλιαμ Πέρι στα Σκόπια πραγματοποιείται τις παραμονές της Di\sjexgr του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, γεγονός το οποίο σημαίνει την έμπρακτη συμπαράσταση, προς την ΠΓΔΜ, για την ένταξή της στην Βορειοατλαντική Συμμαχία".

    [19] ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η ΕΛΣΙΝΚΙ ΓΟΥΩΤΣ

    Σοβαρές παραλείψεις και παραβιάσεις στην εφαρμογή των ανθρωπινων δικαιωμάτων διαπιστώνει σε νεώτερη έκθεσή της για την ΠΓΔΜ η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ελσίνκι Γουώτς.

    Στην έκθεση που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 17 Ιουνίου, η Ελσινκι Γουώτς εκτιμά ότι η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "παραμένει επιλεκτική και ατελής" παρόλο που ειναι κωδικοποιημένα νομοθετικά.

    Παρά το γεγονός ότι οτι η ΠΓΔΜ έχει κάνει σημαντικά βήματα εκδημοκρατισμου αφότου κήρυξε την ανεξαρτησία της και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ανοίγοντας την πορτα της σε ευρωπαϊκούς θεσμούς θετοντας τα θεμέλια για ένα πολυκομματικό σύστημα εντούτοις, σημειώνει η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιωματα, μερικά σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται.

    Το κύριο πρόβλημα των ανθρωπινων δικαιωμάτων, αναφέρεται στην έκθεση, είναι το στάτους των πολλών εθνικών μειονοτήτων, ειδικότερα σε σχέση με τη μεροληπτική μεταχείρηση που αφορουν συγκεκριμένα σε προσλήψεις στο δημοσιο και την εκπαίδευση του αλβανικού πληθυσμού της ΠΓΔΜ στην αλβανική γλώσσα.

    Ακόμη, η Ελσίνκι Γουώτς διαπιστώνει περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου, παραβίαση των νομίμων δικαιωμάτων και παρενοχλήσεις τις αντιπολίτευσης οι οποίες έχουν επιπτώσεις σε όλους τους πολίτες της νεοτευκτης αυτής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως καταγωγής.

    Η έκθεση εκτιμά ως θετικό το γεγονός οτι η ΠΓΔΜ έχει αποφύγει την εμπλοκή στον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία ωστόσο επισημαίνει ότι "η ειρήνη θα διασφαλιστεί μόνο όταν το δημοκρατικό σύστημα πάρει τη θέση του στη χωρα".

    [20] Λ. ΦΕΡΤΣΚΟΦΣΚΙ : Η ΠΓΔΜ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ έχει ως στόχο να γίνει η ΠΓΔΜ σύμφωνα με σημερίνη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι.

    Μετά το τέλος συνάντησής του με το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, το οποίο συνήλθε σε επίπεδο πρεσβευτών των 16 χωρών-μελών στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο Φρετσκόφσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του έχει ως στόχο να γίνει "πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ" και ότι στο θέμα αυτό "υπάρχει πολιτική και κοινωνική συναίνεση" στην ΠΓΔΜ.

    Προηγουμένως είχε εγκριθεί επίσημα έγγραφο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΠΓΔΜ, το οποίο συνοδεύει την προσχώρηση, της τελευταίας, τον Νοέμβριο του 1995, στο πρόγραμμα- πλαίσιο της Συμμαχίας, Σύμπραξη για την Ειρήνη και απευθύνεται στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    [21] ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο Ν.ΤΟΣΙΤΣ

    Τη θέση ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να επιλυθεί σε δυο φάσεις με βραχυπρόθεσμη και μακροπροθεσμη πολιτικη, υποστηρίζει ο ομοσπονδιακός βουλευτής Ντεσιμιρ Τοσιτς, ένας απο τους ιδρυτες του Δημοκρατικου Κέντρου, του κόμματος που ίδρυσε ο Ν.Μιτσουνοβιτς μετά την αποπομπή του απο το Δημοκρατικό Κομμα.

    Κατά τον Τοσιτς, τις αποψεις του οποίου δημοσιεύει η γιουγκοσλαβική εφημερίδα "Ντνεβνι Τελεγκραφ", στην αρχή το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αποκτήσει στάτους αυτόνομης περιοχής όπως το 1974 ή ομόσπονδης μονάδας ενώ ταυτόχρονα να γίνει η χάραξη των νέων συνόρων Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου. Η μακροπροθεσμη πολιτική της Σερβίας θα πρέπει να είναι, η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου στο οποίο οι Αλβανοί θα ελάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος, υποστήριξε ο Τόσιτς.

    Τις θέσεις του Τοσιτς για διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου ασπάζονται, όπως ο ίδιος υποστήριξε, μια μικρή ομάδα μελών της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Ντόμπριτσα Τσόσιτς ο οποίος πρόσθεσε οτι και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αλεξαντερ Ντεσπιτς έχει υπερασπιστεί τη θέση ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να διαιρεθεί μεταξύ Σερβων και Αλβανών.

    [22] ΤΟ 37,5% ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    "Οι διεθνείς εμπορικές τράπεζες, ως πιστωτές της Γιουγκοσλαβίας, δεν θα ζητήσουν να αναλάβει η χωρα περισσότερο από το 37,5% του συνολικού εμπορικου χρέους της πρώην Γιουγκοσλαβίας". Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Αμερικανικου Επιχειρηματικου Συμβουλιου για τις βαλκανικές χωρες, Φουλβιο Ντόμπριτς, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγραδι.

    Οπως είπε ο κ.Ντόμπριτς, οι τραπεζίτες προτίθενται να προσφέρουν μια μακρά περίοδο αποπληρωμής των χρεών, αλλά οι γιουγκοσλαβικές αρχές "ούτε καν προσπαθούν να έλθουν σε επαφή με τη διεθνή συντονιστική επιτροπή η οποία συντονίζει τους πιστωτές της Γιουγκοσλαβιας που ανήκουν στο Κλαμπ του Λονδίνου.

    Η εφημερίδα "Νάσα Μπόρμπα" του Βελιγραδίου αναφέρει ότι ο κ.Ντόμπριτς διαβεβαίωσε ότι οι πιστωτές έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις για την υπογραφή ξεχωριστών συμφωνιών με τη Βοσνία και την ΠΓΔΜ για την αποπληρωμή του χρέους της πρωην Γιουγκοσλαβίας και ότι το Κλαμπ του Λονδίνου έχει καταλήξει ήδη σε παρόμοιες συμφωνίες με τη Σλοβενία και την Κροατία.

    [23] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

    "Ελλάδα - εικόνες και θρύλοι", είναι το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη το απόγευμα, στο Μουσείο Λογοτεχνίας του Βουκουρεστίου.

    Όπως αναφέρει η ρουμανική εφημερίδα Libertatea, στα πλαίσια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από την ελληνική λογοτεχνία και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα, ενώ με την _dia ευκαιρία θα εγκαινιαστεί και η έκθεση του ζωγράφου Οκταβιάν Βισάν.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 12 June 1996 - 14:37:16