Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (17/06/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 17 Ιουνίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ"

  • [02] ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

  • [04] ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΕΔΡΑΝΑ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ 300 ΜΑΘΗΤΕΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

  • [05] ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ 7η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΟΣΕΠ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΜΠΑΚΟΥ

  • [06] ΚΑΣΤΟΡΙΑ: ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΓΟΥΝΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ INTERNET ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ, ΜΕ ΑΣΤΙΚΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ.

  • [07] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ. ΣΤΙΣ 12, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ.


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΤΟ ΚΟΝΚΛΑΒΙΟ ΤΩΝ02 ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • [09] ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΡΙΝ 63 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ "ΔΙΝΕΙ" ΤΑ ΙΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [10] ΣΕ ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΕΒΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ FIR ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΙΜΙΑ

  • [12] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΠΡΩΤΑ ΚΟΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [13] ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΚΙΟΥΡΕΣ

  • [14] "ΑΠΟΓΡΑΦΗ" ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

  • [15] Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΩΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕRNET

  • [16] Ο ΓΚ.ΠΙΡΙΝΣΚΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [17] ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [18] ΣΕ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [19] ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ Ο Μ. ΓΙΕΛΤΣΙΝ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [20] Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [21] Η ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ: ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ"

    Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και η εθνική φρουρά της Κύπρου καθώς από τις 6:00 το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση της τουρκικής άσκησης "Θαλασσόλυκος".

    Οι τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις "Έφεσος" και "Θαλασσόλυκος ΄96" θα διεξαχθούν από τα Δαρδανέλια ως την Αμμόχωστο και θα διαρκέσουν έως τις 22 Ιουνίου.

    Ήδη η Αγκυρα έχει προβεί σε αυθαίρετη δέσμευση έξι περιοχών στον εναέριο χώρο της Λευκωσίας γεγονός που πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν ως έμπρακτη δοκιμασία του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας -Κύπρου.

    Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία με τα όπλα δήλωσε χθες από τη Γαύδο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και χαρακτήρισε θέατρο παραλόγου την απαίτηση της Τουρκίας για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και αλλαγή του Μεταπολεμικού status quo στο Αιγαίο.

    [02] ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Θέματα που αφορούν στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και την υλοποίηση των μεγάλων έργων συζήτησαν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ο κ.Παπαντωνίου δήλωσε ότι είχε μια ενημερωτική συνάντηση με τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε ειδικότερα η προώθηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οδικών αξόνων, των προγραμμάτων των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας και άλλων υπουργείων ώστε να υπάρξει εντός του 1996 πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων. "Στόχος μας είναι η απορρόφηση του 100% των κονδυλίων" τόνισε ο κ. Παπαντωνίου.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

    "Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στο δόγμα "δεν διεκδικούμε t_pota και δεν παραχωρούμε τίποτα" επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στα εθνικά μας θέματα.

    Ο κ.Ρέππας ανακοίνωσε εξάλλου ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ερωτηθείς για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ εν' όψει του συνεδρίου του Κινήματος, ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι "η εικόνα της κυβέρνησης δεν είναι η άριστη και αδικεί το έργο που παράγει η κυβέρνηση".

    [04] ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΕΔΡΑΝΑ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ 300 ΜΑΘΗΤΕΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

    Τα Κοινοβουλευτικά έδρανα κατέλαβαν σήμερα 300 μαθητές Β΄Λυκείου από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στην πρώτη "Βουλή των εφήβων".

    "Η Βουλή των εφήβων" είναι άσκηση Δημοκρατίας -είπε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης- καλωσορίζοντας τους μαθητές στην αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας και πρόσθεσε: "Η συμμετοχή των παιδιών σε αυτό το πρόγραμμα ετοιμάζει τη διαχρονικότητα στη σκέψη σας και διαγράφει τον ορίζοντα των δικών μας κινήσεων".

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του προγράμματος "Βουλή των εφήβων" Αντώνης Σαμαράκης επισήμανε από την πλευρά του "Μας κάνετε την τιμή να μας ανοίγετε την καρδιά σας. Ζήσαμε ώρες βαθιάς συγκίνησης με τα κείμενα σας, το απόσταγμα της ψυχής σας".

    Κατά την πρώτη συνεδρίαση οι 300 μαθητές χωρίστηκαν σε 6 επιτροπές -όσες έχει και η Βουλή- οι οποίες θα συνεδριάσουν μέχρι αύριο.

    Την Τετάρτη στις 10:00 το πρωί θα συζητηθεί στην ολομέλεια η σύνθεση των προτάσεων όλων των παιδιών που πήραν μέρος στο πρόγραμμα.

    Το τελικό κείμενο της σύνθεσης μαζί με τα πρακτικά της συνεδρίασης της "Βουλής των εφήβων" θα υποβληθούν στις αρμόδιες Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, της Κυβέρνησης, τους οικονομικούς φορείς, τον τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την αξιοποίηση τους.

    Σημειώνεται ότι οι 300 έχουν επιλεγεί από 17.000 περίπου μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό.

    Πάντως σήμερα οι έφηβοι βουλευτές εντυπωσίασαν με τις αγορεύσεις και τις τοποθετήσεις τους στις 6 Διαρκές Επιτροπές που συμμετέχουν.

    Χαρακτηριστική είναι, από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η πρόταση ψηφίσματος του μαθητή του 5ου Λυκείου Τρικάλων Στέλιου Γεωργούλα που ζητεί, να απευθυνθεί σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον.

    "Πιστεύουμε πως οι πολίτες των χωρών σας δεν θα αισθάνθηκαν ιδιαίτερα υπερήφανοι αντικρίζοντας μια φωτογραφία του Τούρκου στρατιώτη να κρατάει χαμογελαστός και περήφανος τα κομμένα κεφάλια Κούρδων στρατιωτών -συνηθισμένο περιστατικό σε αυτή την περιοχή- τους οποίους εξόντωσε με δικά σας μέσα, ώς δικό σας όργανο, προωθώντας τα δικά σας συμφέροντα. Εάν δε στη φωτογραφία αυτή είχαν προστεθεί ως λεζάντα η φράση του Κεμάλ Ατατούρκ "τι ευτυχία να είσαι Τούρκος" και η δική σας υπογραφή θα μπορούσε να αποσταλεί yr ευχετήρια κάρτα εκ μέρους σας στους Αρμενίους, στους Ποντίους, στους Κύπριους, στους Άραβες και σε άλλους. Έτσι θα προωθούνταν καλύτερα τα συμφέροντα σας".

    [05] ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ 7η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΟΣΕΠ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΜΠΑΚΟΥ

    Ευνοϊκές υπήρξαν οι εξελίξεις για το θέμα της Παρευξείνιας Τράπεζας, στη διάρκεια της έβδομης κοινοβουλευτικής συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού από τις 10 ως τις 14 Ιουνίου. Μία μία οι χώρες της ΟΣΕΠ δίνουν την έγκριση τους για την Παρευξείνια Τράπεζα, η οποία σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθουπουργού θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Οπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Τριαρίδης, ο οποίος ηγείτο της ελληνικής αποστολής στην οποία μετείχαν και οι πρώην υπουργοί Αλέκος Δαμιανίδης και Θεόδωρος Κασσίμης, στη διάρκεια της συνόδου ανακοινώθηκε ότι το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη τράπεζα Παρευξείνιας συνεργασίας ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται και παρόμοια απόφαση του ρουμανικού κοινοβουλίου. "Εκκρεμούν οι αναγνωρίσεις από άλλες τέσσερις χώρες για να αρχίσει να λειτουργεί η Παρευξείνια Τράπεζα" τόνισε ο κ Τριαρίδης

    Επίσης κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνόδου της ΟΣΕΠ συζητήθηκαν τα επιμέρους θέματα της οικολογικής και πολιτιστικής συνεργασίας, της ολοκλήρωσης των θεσμών της Παρευξείνιας συνεργασίας καθώς και τα θέματα της ενεργειακής πολιτικής μέσα στα οποία εντάσσεται η διοχέτευση του πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν προς τη Μεσόγειο και επομένως και η διέξοδος μέσω Νοβοροσίσκ -Μπουργκάζ- Αλεξανδρούπολης. "Ο δρόμος του Νοβοροσίσκ-Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει αποφασιστεί για τον πετρελαιαγωγό δεν αποκλείει τη χρησιμοποίηση και άλλων δρόμων. Διότι το πετρέλαιο είναι τόσο που χρειάζεται ούτως ή άλλως πολλούς συμπληρωματικούς αγωγούς. Αυτό είναι θέμα που τα συμφέροντα των χωρών τόσο της παραγωγού χώρας του Αζερμπαϊτζάν όσο και των χωρών των Παρευξείνιων θα βρούνε σα διέξοδο" επισήμανε ο κ Τριαρίδης.

    Παράλληλα η ελληνική αντιπροσωπεία συζήτησε σε πάρα πολύ καλό κλίμα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίεφ για θέματα που αφορούν τη διμμερή συνεργασία. "Υπάρχει ένα πάρα πολύ καλό κλίμα αν σημειωθεί ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι μία τουρκόφωνη χώρα η οποία ήταν συνδεδεμένη στην πρώτη φάση της ανεξαρτησίας της με την Τουρκία ,τότε που πήρε την εξουσιοδότηση για όλες αυτές τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Επομένως το πολύ καλό κλίμα για συνεργασία με την Ελλάδα στα πλαίσια του σεβασμού της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της κάθε χώρας ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Είναι γνωστό ότι υπήρξε μία σύγκρουση με την Αρμενία, με την οποία η Ελλάδα έχει πάρα πολύ καλές φιλικές σχέσεις, και αυτή τη στιγμή υπάρχει μία εκκρεμότητα διπαραγματεύσεων ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα των εδαφικών σχέσεων" συνέχισε ο κ Τριαρίδης.

    [06] ΚΑΣΤΟΡΙΑ: ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΓΟΥΝΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ JUBEQMOWYQO. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ INTERNET ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ, ΜΕ ΑΣΤΙΚΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ.

    Οι κάτοικοι του νομού Καστοριάς, δε θα χρεώνονται πλέον με υπεραστικό προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο παγκόσμιο διαδίκτυο, Internet. Η πρόσβαση στον κυβερνοχώρο θα γίνεται μέσω απλού αστικού τηλεφώνου.

    Μέχρι σήμερα, ο πλησιέστερος κόμβος παροχής υπηρεσιών Internet βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και, ως εκ τούτου, η χρέωση ήταν -για τους περισσότερους- απαγορευτική. Ωστόσο, ο δήμος Καστοριάς και το Κέντρο Ελληνικής Γούνας (Κ.Ε.Γ.), "στήνουν" κιόλας τοπικό κόμβο Internet και, μάλιστα, τοποθετούν τη λειτουργία του πριν το τέλος Ιουνίου.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης -που θα φιλοξενηθεί στο νέο κτίριο του Κέντρου- ανέρχεται σε ύψος 10 εκατ.δρχ. Η χρηματοδότηση της θα προέλθει κατά το ήμισυ από το Κ.Ε.Γ. -μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Βιομηχανίας- και κατά το υπόλοιπο από ίδια κεφάλαια του δήμου.

    Ηδη, έχει "βολιδοσκοπηθεί" και το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών της περιοχής, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Γούνας Καστοριάς, από όπου προέκυψαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά συμπεράσματα. "Το ήδη επιδειχθέν ενδιαφέρον, παρέχει τη βεβαιότητα ότι από την αρχή οι συνδρομές θα καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα του κόμβου", τόνισε στο Μ.Π.Ε. η διευθύνουσα σύμβουλος του Κ.Ε.Γ., Μαρία Καραναστάση. "Αυτός είναι, εξάλλου, και ο στόχος μας. Να προσφέρουμε οικονομική πρόσβαση, αλλά και επιχειρηματική προβολή στο Internet, και όχι να αποκομίσουμε κάποιο όφελος".

    "Ηδη, μέσω του παγκόσμιου δικτύου, προβάλλονται μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις γούνας στον κόσμο, όπως η σκανδιναβική "SAGA MINK" και η "American Legend". Πλέον, θα έχουν και οι ελληνικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προβληθούν σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και -γιατί όχι;- ακόμη και να δημιουργήσουν τη δική τους σελίδα στο World Wide Web", πρόσθεσε η ίδια.

    Εως το τέλος του τρέχοντος έτους θα λειτουργήσει δε, και η Τράπεζα Πληροφοριών του Κ.Ε.Γ. Σήμερα, η παρέμβαση αυτή βρίσκεται εν αναμονή της πρώτης φάσης χρηματοδότησης, προκειμένου να προκηρυχθεί ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού (τοποθετείται εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου). Η Τράπεζα Πληροφοριών θα λειτουργήσει ξεχωριστά από τον κόμβο του Internet, παρέχοντας εξειδικευμένη πληροφόρηση, στους δικούς της συνδρομητές, για θέματα του κλάδου γούνας. Ο συνολικός της προϋπολογισμός ανέρχεται σε 30 εκατ.

    [07] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ. ΣΤΙΣ 12, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή, εντός του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Χ.Κ.Θ.), οι εργασίες στήριξης του μεγάλου ηλεκτρονικού πίνακα παρακολούθησης των συναλλαγών. Ο πίνακας της Κατούνη, ο οποίος θα είναι αντίστοιχος αυτού που διαθέτει η Σοφοκλέους, έχει ήδη εκτελωνιστεί και amal]metai να εγκατασταθεί πριν το τέλος της εβδομάδας.

    Η εξέλιξη αυτή θεωρείται καίρια για την ολοκλήρωση των λειτουργιών του Κέντρου, καθώς θα διευκολύνει την εργασία των χρηματιστηριακών εταιρειών-μελών του, ενώ -επιπλέον- θα δώσει τη δυνατότητα στους επενδυτές να παρακολουθούν "ζωντανά" τις διαδικασίες των συναλλαγών, από τον ειδικό χώρο που έχει προβλεφθεί. Δώδεκα μέλη

    Εξάλλου, σε 12 ανέρχονται ήδη οι χρηματιστηριακές εταιρείες που έχουν εγγραφεί μέλη του Χ.Κ.Θ. Μάλιστα, η δωδέκατη αίτηση, της χρηματιστηριακής "ΝΟΥΝΤΙΟΣ", έχει μόλις εγκριθεί και η εταιρεία θα εγκατασταθεί στο box της κατά τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Οι υπόλοιπες 11 εταιρείες είναι οι Εθνική, Ελληνική, Τσεκούρας, Ωμέγα, Αλκη, Σίγμα, Αλφα, Κομνηνός, Πήγασος, Μακεδονίας-Θράκης και Εγνατία.

    Επιπλέον, τρεις ακόμη χρηματιστηριακές έχουν υποβάλλει αίτηση και αναμένουν από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει την ίδρυση υποκαταστημάτων τους στη Θεσσαλονίκη. Καθώς η ύπαρξη οργανωμένου υποκαταστήματος, αποτελεί -σύμφωνα με το καταστατικό του Χ.Κ.Θ.- απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή μιας εταιρείας ως μέλος του Κέντρου, αναμένεται ότι σύντομα ο συνολικός αριθμός μελών θα "ανέβει" στα 15.

    Η "δυναμικότητα" του Κέντρου ανέρχεται σε 64 εταιρείες, καλύπτει δηλαδή το σύνολο των μελών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Πάντως, σε έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο, το 80% των χρηματιστηριακών εξέφρασε την πρόθεση του να καταλάβει box office και στη Θεσσαλονίκη, εντός του 1996. Από τη Θεσσαλονίκη το 7%

    Το ποσοστό των συναλλαγών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς που "περνά" μέσα από το Χ.Κ.Θ. έχει σταθεροποιηθεί -εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα- στο 7%. "Στη σταθεροποίηση αυτή συνετέλεσε σαφώς και το "βαρύ" κλίμα που επικρατεί τελευταίως στο οικονομικό γίγνεσθαι ολόκληρης της χώρας", υποστήριξε μιλώντας στο Μ.Π.Ε. ο διευθυντής του Κέντρου, Γιώργος Πετρίδης.

    "Οι δοκιμές που διενεργήσαμε τον πρώτο καιρό, έδειξαν -πάντως- ότι η πρόσβαση από την Κατούνη είναι απολύτως ισότιμη προς τη Σοφοκλέους. Και στατιστικά αποδείχθηκε ότι δύο εντολές που θα κατατεθούν ταυτόχρονα, από Θεσσαλονίκη και Αθήνα, έχουν 50% πιθανότητα να λάβει η μία προτεραιότητα έναντι της άλλης", κατέληξε ο ίδιος.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΤΟ ΚΟΝΚΛΑΒΙΟ ΤΩΝ02 ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Άρχισε στη Ρώμη το Κονκλάβιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης οι οποίοι καλούνται να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της Φλωρεντίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 21-22 Ιουνίου. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος.

    Οι συνομιλίες των Υπουργών αφορούν τη Διακυβερνητική Διάσκεψη αλλά είναι σίγουρο ότι το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο θέμα των "τρελών αγελάδων".

    Η ιταλική προεδρία ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μπλοκαριστούν όλες οι αποφάσεις στο Ευρωπαικό Συμβούλιο της Φλωρεντίας και γι αυτό το λόγο θα προσπαθήσει να πείσει τη Βρετανία να μη δημιουργήσει προβλήματα και τους εταίρους να δεχτούν κάποιες παραχωρήσεις προς τη χώρα αυτή.

    [09] ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΡΙΝ 63 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ "ΔΙΝΕΙ" ΤΑ ΙΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αναστάτωση και αμηχανία επικρατεί,σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας,στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα,εξαιτίας μιας επιστολής που γράφτηκε απο Τούρκο διπλωμάτη,πρίν 63 χρόνια και αναγνωρίζει ότι οι βραχονησίδες Ιμια ανήκουν στην Ελλάδα.

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας "Μιλλιέτ" Γιαλτσίν Ντογάν γράφει, ότι " η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία για την κρίση στις βραχονησίδες,επιβεβαιώνεται με επίσημα έγγραφα,σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία δεν έχει δίκιο".

    Ο Τούρκος αρθρογράφος επιτίθεται εναντίον των αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών ,που χειρίστηκαν την υπόθεση και ιδιαίτερα εναντίον του υφυπουργού Ονούρ Οϋμέν,γιατί ,κατα την αποψή του,αυτός ήταν ο αρχικός αποδέκτης των εγγράφων τα οποία απέκρυψε.

    "Οταν το θέμα του Αιγαίου ανεφλέγη εκ νέου,συνεχίζει ο αρθρογράφος, με την ανόητη συζήτηση για τη νήσο Γαύδο, η Τουρκία "στριμώχθηκε" για τα καλά στη διεθνή κονίστρα.Η απόπειρά της να διεκδικήσει και τη Γαύδο μαζί με τα Ιμια, την έφερε στην θέση του επιτιθέμενου."

    Το έγγραφο, το οποίο έφερε τόση σύγχυση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι επιστολή την απηύθυνε στις 3 Ιανουαρίου 1933 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τερβίκ Ρουστού Αράς, στον Ιταλό πρεσβευτή Vincenzo Loiacono.

    O Γιαλτσίν Ντογάν δημοσιεύει ορισμένα αποσπάσματα σε περίληψη: " Πλήν της κυριότητας της νήσου καρά Αντά και του καθορισμού του θαλάσσιου ορίου ανάμεσα στη νήσο Μεγίστη και τις τουρκικές ακτές,τα λοιπά θέματα έχουν διευθετηθεί με τη σύμβαση της 4ης Ιανουαρίου 1932.κατα τη διάρκεια της υπογραφής αυτής της σύμβασης, αλληλογραφήσαμε με την Ιταλία και σταθήκαμε στο θέμα της συμφωνίας του θαλάσσιου συνόρου ιταλίας-Τουρκίας,με τη συνθήκη της Λωζάνης.Οι Ιταλοί και οι Τούρκοι αρμόσιοι καθόρισαν κοινή γραμμή σχετικά με τον προσδιορισμό των συνόρων και συμφώνησαν.Συνέταξαν και υδρογραφικούς χάρτες,συμπληρωματικούς της σύμβασης και υπέγραψαν."

    Στη συνέχεια ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι " μετά την μελέτη του πρωτοκόλλου και των χαρτών που συνέταξαν οι αρμόδιοι, η κυβέρνησή μου επικύρωσε αυτό τον καθορισμό συνόρων".

    Ο αρθρογράφος της "Μιλλιέτ" υπογραμμίζει ιδιαίτερα τη φράση αυτή και παραδέχεται πώς σύμφωνα με τη σύμβαση και το χάρτη που επικύρωσε η Τουρκία οι βραχονησίδες Ιμια ανήκαν στην Ιταλία και στη συνέχεια στην Ελλάδα.

    Εξηγεί όμως, και την τακτική της κυβέρνησης Γιλμάζ να υποβαθμίσει τη διεκδίκηση των Ιμια και να προσπαθήσει να κερδίσει tir εντυπώσεις στην Ευρώπη "με την συνολική πρόταση διαλόγου που απηύθυνε" επειδή κατάλαβε,ότι η Τουρκία αν επέμενε στη διεκδίκηση των βραχονησίδων και μή αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τις διεθνείς συμβάσεις "θα έχανε το παιγνίδι" στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [10] ΣΕ ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΕΒΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ FIR ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Τουρκία, κατά παράβαση των διεθνών κανονισμών Πολιτικής Αεροπορίας, εξέδωσε νότα για το FIR Λευκωσίας χωρίς να ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία έχει τη συμβατική ευθύνη για τον έλεγχο του FIR Λευκωσίας.

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας. Ο Μίλτων Γεωργιάδης, στέλεχος του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα πολιτικά αεροπλάνα γιατί πετούν σε πιο μεγάλο ύψος από τα στρατιωτικά και βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ραντάρ του τμήματος.

    [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΙΜΙΑ

    "Η Τουρκία προτιμά να μην αντιδράσει στο θέμα αυτό" δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Νουρετίν Νουρκάν κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σχετικά με τη Γαύδο.

    Ο κ. Νουρκάν απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την Ιμια υποστήριξε ότι η συμφωνία του 1932 που επικαλείται η Ελλάδα, "δεν έχει επικυρωθεί από την Τουρκία, από το τουρκικό κοινοβούλιο και δεν έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Εθνη".

    "Επομένως δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι η κυριαρχία της Ιμια έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα" σημείωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    [12] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΠΡΩΤΑ ΚΟΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δεν τίθεται θέμα επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό εάν πρώτα δεν εξευρεθεί κοινό έδαφος, τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Με δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη ο κ.Κασουλίδης επισήμανε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έθεσε ξεκάθαρα στους συνομιλητές του την ανάγκη εξεύρεσης κοινού εδάφους επί των πέντε βασικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ραούφ Ντενκτάς.

    Το θέμα της αποστρατικοποίησης, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τέθηκε απλώς από τον κ.Κληρίδη στο Γ.Γ.των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι στη συνάντηση που είχαν στη Γενεύη.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος, διευκρίνισε ο κ.Κασουλίδης, χρησιμοποίησε τη γνωστή του θέση περί αποστρατικοποίησης, γεγονός που έτυχε κακόπιστης τοποθέτησης από την αντιπολίτευση στη Μεγαλόνησο. Το Εθνικό Συμβούλιο, συνέχισε, το οποίο συνήλθε πριν από το ταξίδι του κ.Κληρίδη καθόρισε τις γραμμές χειρισμού του Προέδρου στην περιοδεία του στο εξωτερικό, όμως πρόσθεσε, οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου είναι για να τον ενισχύσουν στους χειρισμούς του και όχι να τον εγκλωβίζουν.

    Το θέμα της αποστρατικοποίησης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για λύση της ουσίας του Κυπριακού αλλά αφορά μια κατάσταση που θα δημιουργηθεί και θα διευκολύνει τη λύση και κατέληξε, ότι αυτό ο Πρόεδρος Κληρίδης το χρησιμοποίησε ως όπλο στη συνάντηση του με το Μπούτρος Γκάλι.

    [13] ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΚΙΟΥΡΕΣ

    Κατά της συνεργασίας με τον Νετζμετίν Ερμπακάν τάχθηκε ο πρώην αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατού και βουλευτής του κόμματος του Ορθού Δρόμου στρατηγός Ντογάν Γκιουρές, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση στην Τανσού Τσιλλέρ. Με τη στάση του ο κ Γκιουρές διεύψευσε την κ Τσιλλέρ η οποία προσπαθούσε να πείσει την περασμένη εβδομάδα τα στελέχη του κόμματος της να upostgq_noum ένα κυβερνητικό συνασπισμό με τους ισλαμιστές, λέγοντας μάλιστα ότι έχει εξασφαλίσει και την υποστήριξη του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου.

    Ο στρατηγός Γκιουρές που εθεωρείτο φιλικά προσκείμενος προς την Τσιλλέρ , δήλωσε ότι η λύση του κυβερνητικής κρίσης στηνΤουρκία θα βρεθεί με τη συνεργασία των "λαϊκών " κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς χωρίς τη συμμετοχή του Kόμματος Ευημερίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η κ Τσιλλέρ επιφυλάχτηκε να δώσει επίσημη απάντηση στον Ερμπακάν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να συμβουλευτεί τα όργανα του κόμματος της. Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές η κ Τσιλλέρ δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στην συνεργασία αυτή, που προσκρούει σε ισχυρότατα εμπόδια, αλλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να εξασφαλίσει τη συνεργασία των ισλαμιστών , ώστε να αποτρέψει νέα έρευνα σκανδάλων για τα οποία κατηγορείται.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο θα γίνει στην τουρκική Βουλή η ψηφοφορία για την πρόταση που κατέθεσε ο αρχηγός τους Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος Μπουλέντ Ετσεβίτ ζητώντας να διερευνηθούν οι καταγγελίες για το ποσό που εξαφανίστηκε από τα μυστικά κονδύλια λίγες ημέρες πριν από την απομάκρυνση της κ Τσιλλέρ από την πρωθυπουργία.

    [14] "ΑΠΟΓΡΑΦΗ" ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

    Με αφορμή την "απογραφή πληθυσμού" που προγραμματίζεται για τον προσεχή Δεκέμβριο στα κατεχόμενα της Κύπρου, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Ορτάμ", επισημαίνει ότι "χάθηκαν τα ντοκουμέντα που αναφέρονται στην απογραφή που έγινε το 1974" και προσθέτει ότι "αυτό φανερώνει από τώρα ότι η απογραφή που θα γίνει δεν θα δώσει υγιή αποτελέσματα".

    Η "Ορτάμ" υπογραμμίζει ακόμα, ότι από τις δηλώσεις του "αντιπροέδρου της κυβέρνησης", Ταλάτ, σχετικά με την προγραμματιζόμενη "απογραφή", γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση των Τουρκοκυπρίων, που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν μέχρι σήμερα, είναι εντελώς άγνωστη, διότι "εξαφανίστηκαν όλα τα δεδομένα που υπήρχαν κατά την απογραφή του 1974".

    Η εφημερίδα θέτει το ερώτημα, "τί θα γίνουν αυτοί που μετανάστευσαν;" και παρατηρεί ότι "αφού διαλύθηκαν οι Τουρκοκύπριοι, θα πραγματοποιηθεί απογραφή το Δεκέμβριο".

    Πάντως, πριν από την "απογραφή", θα γίνουν έρευνες στους τομείς της βιομηχανίας, γεωργίας και οικισμού.

    [15] Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΩΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕRNET

    Συνεχίζει η Τουρκία την προπαγάνδα της έναντι της Κυπρου μέσω του παγκοσμίου ηλεκτρονικού δικτύου πληροφόρησης. Αυτή τη φορά στο INTERNET παρουσιάσθηκε η κυπριακή πρωτεύουσα, η Λευκωσία ως τουρκική πόλη.

    Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα "Ο Αγών", στο δελτίο καιρού του INTERNET, το οποίο αναφέρεται μεταξύ των άλλων και στις καιρικές συνθήκες στην Κυπρο το τελευταίο πενθήμερο, γίνεται ejtem^r ανάλυση της θερμοκρασίας της Λευκωσίας, της Λαρνακας και της Παφου.

    Στην πρώτη σελίδα του δελτίου αναφέρονται οι καιρικές συνθήκες της Κυπρου. Στη δεύτερη όμως σελίδα αναγράφεται ο τίτλος "Λευκωσία-Τουρκία", που σημαίνει ότι η Λευκωσία είναι απλά μια πόλη της Τουρκίας, τονίζει η κυπριακή εφημερίδα.

    [16] Ο ΓΚ.ΠΙΡΙΝΣΚΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γκεόργκι Πίρινσκι, θα είναι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στη Βουλγαρία, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Συμβούλιο του Κόμματος, χθες, μετά από δεκάωρη συζήτηση.

    Ο κ.Πίρινσκι σημείωσε ωστόσο πως δεν πρόκειται να αναλάβει από μόνος του το ρίσκο της νομικής ασάφειας, που έχει προκύψει γύρω από την υπηκοότητά του. Ο κ.Πίρινσκι που έχει εγκαταλείψει, όπως ισχυρίζεται, την αμερικανική του υπηκοότητα το 1974, έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη από πατέρα Βούλγαρο, πολιτικό πρόσφυγα και μητέρα Αμερικανίδα.

    Σύμφωνα όμως με την τροποποίηση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλγαρική Βουλή, Βούλγαρος πολίτης θεωρείται "ο καθένας του οποίου τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι Βούλγαρος πολίτης, ανεξάρτητα από το πότε και πού έχει γεννηθεί".

    Σε συνεντεύξεις του που έχει παραχωρήσει στο βουλγαρικό Τύπο, ο κ.Πίρινσκι εκφράζει την πεποίθησή του ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και σημειώνει πως "η μοναδική θέση την οποία ο Πρόεδρος της χώρας δικαιούται να υπεραμύνεται, είναι αυτή του Συντάγματος, των εθνικών συμφερόντων και της εθνικής ομόνοιας."

    [17] ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Στις 6 και 7 Ιουλίου θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα η συνάντηση των Βαλκάνιων υπουργών Εξωτερικών, στη Σόφια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Παντελέι Καρασιμεόνοφ.

    Ο κ.Καρασιμεόνοφ σημείωσε ακόμη πως η Σλοβενία και η Κροατία θα συμμετέχουν στο βαλκανικό φόρουμ ως παρατηρητές.

    [18] ΣΕ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Σε υποτονικό κλίμα και χωρίς τη συμμετοχή των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων που είχαν αποχωρήσει από τις εκλογες της 26ης Μαϊου καταγγέλοντας το Δημοκρατικό Κόμμα για εκλογικό πραξικόπημα, διεξήχθησαν οι επαναληπτικές εκλογές σε 17 περιφέρειες της Αλβανίας.

    Η Κεντρική Εφορευτικη Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε στο 65%. Τις εκλογές παρακολούθησαν περίπου 30 παρατηρητές προσκεκλημένοι του Δημοκρατικου Κόμματος.

    Από τις επαναληπτικές εκλογές απείχαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αγροτικό Κόμμα, το Δεξιό Δημοκρατικό, το κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Σοσιαλδημοκρατικό και η Δημοκρατική Συμμαχία τα οποια waqajt^qisam παράνομες τις εκλογές και ζήτησαν την καθολική επανάληψή τους. Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι του Σοσιαλδημοκρατικου και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, δήλωσαν ότι με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημά τους για ακύρωση των επαναληπτικών εκλογών, η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να επιτύχει την πολιτική συναίνεση στην Αλβανία.

    Συμμετείχαν στις εκλογές το Δημοκρατικό Κομμα, το Κομμα Ανθρωπινων Δικαιωμάτων και μερικά άλλα μικρά δεξιά κόμματα, όπως το Ρεπουμπλικανικό, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, το Dalli Kombefar, το Legalifeti κ.α.

    Τα επίσημα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών αναμένονται αργά το απόγευμα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τις 12 απο τις 17 συνολικά έδρες, ενώ το ΚΑΔ το οποίο διεκδίκησε δύο έδρες δεν κατόρθωσε τελικά να τις κερδίσει. Υποψήφιοι του ΚΑΔ ήταν στο Δέλβινο ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Μέλλιος και ο Βασίλης Τσιάκος.

    Ετσι ο συσχετισμός των δυνάμεων στη νέα αλβανικη βουλή μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων αναμένεται να είναι ο εξής: Δημοκρατικό Κόμμα 115 έδρες, ΚΑΔ 2 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 23 έδρες θα κατανεμηθουν στα μικρότερα κόμματα.

    [19] ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ Ο Μ. ΓΙΕΛΤΣΙΝ

    Με μικρή διαφορά προηγείται ο Μπόρις Γιέλτσιν στις ρωσικές εκλογές για τη ανάδειξη Προέδρου. Με καταμετρημένο το 82%, των ψήφων(59,7 εκατ. ψηφοφόροι) ο Ρώσος Πρόεδρος προηγείται με 35,2% των ψήφων, έναντι 31,53% που συγκεντρώνει ο κομμουνιστής Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

    Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στην δημοσιότητα η κεντρική εφορευτική επιτροπή στη τρίτη θέση έρχεται ο στρατηγός εν αποστρατεία Αλεξάντερ Λέμπεντ με ποσοστό 14,89%. Στη συνέχεια ακολουθούν οι Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι με 7,56%, ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι 5,96%, Σβιατοσλάβ Φιοντόροφ 0,94%, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ 0,50%, Μαρτίν Σακούμ 0,36%, Γιούρι Βλασόφ 0,20% και Βλαντιμίρ Μπριντσάλοφ 0,16%.

    Οι κύριοι Γιέλτσιν και Ζιουγκάνοφ αναμένεται να αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών καθώς κανείς δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

    Στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, ο Μπόρις Γιέλτσιν συγκέντρωσε ποσοστό 60,27% και 50% αντίστοιχα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [20] Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Οι τελευταίοι εξωφρενικοί ισχυρισμοί, που διατυπώνονται από την Τουρκία, για τα νησιά του Αιγαίου και η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων,δεν οφείλονται ίσως σε μια νέα κρίση ανθελληνικής υστερίας ή εθνικισμού, που ξαφνικά κατέλαβε τους ιθύνοντες κύκλους στην Αγκυρα, ούτε ενδεχομένως στην απότομη \modo της θερμοκρασίας στη γειτονική χώρα. Αλλά, όπως πιστεύουμε εσωτερικοί είναι οι λόγοι για την επίλυση της τουρκικής προκλητικότητας και έχουν τις ρίζες τους στη νέα πολιτική κρίση που σαρώνει την Τουρκία, με την ανυπαρξία κυβέρνησης, μια κατάσταση που κάνει ιδιαίτερα αποδοτικές τις πιέσεις των στρατηγών του Γενικού Επιτελείου και των διάφορων "γερακιών"της Αγκυρας.

    Οι εκτιμήσεις πολιτικών και διπλωματικών κύκλων στην Ελλάδα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Ουάσιγκτον, συγκλίνουν στην άποψη ότι το περιστατικό με την αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Γαύδου και η θεωρία περί "ορφανών νησιών και βραχονησίδων" και "γκρίζων ζωνών", είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούν οι στρατιωτικοί. Οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας , το οποίο έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία με την παρατεταμένη πολιτική κρίση, πιέζουν προκειμένου να αναλάβουν και πάλι ένα νέο, διευρυμένο ρόλο στη διαχείριση της εξουσίας. Αλλά και κάνοντας επίδειξη δύναμης, να αποτρέψουν τη συμμετοχή των Ισλαμιστών του Ερμπακάν σε μια νέα κυβέρνηση. Οπως είναι γνωστό, η νέα επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που απειλεί να φέρει για ακόμη μια φορά τις δύο γειτονικές χώρες στη γραμμή αντιπαράθεσης, προκλήθηκε όταν η διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, ζήτησε να μην συμπεριληφθεί η Γαύδος στη νατοϊκή άσκηση "DYNAMIC MIX", που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο, θεωρώντας ότι το πανέμορφο κρητικό νησί μας είναι... " ασαφούς καθεστώτος".

    Στο παιχνίδι, μπήκε τις επόμενες ημέρες και ο αρχηγός του τουρκικού στόλου, ναύαρχος Σαλίμ Ντερβίσογλου, δηλώνοντας στη ναυαρχίδα "BARBAROS",κατά τη διάρκεια της άσκησης "Θαλασσόλυκος", ότι η Γαύδος, τα Ιμια και ορισμένα άλλα νησιά και νησίδες του Αιγαίου" είναι τόποι, η κυριότητα των οποίων είναι συζητήσιμη από την άποψη του νομικού καθεστώτος τους".

    Βέβαια, κάτω από τις διεθνείς αντιδράσεις που προκλήθηκαν κατά της Τουρκίας για το θέμα της Γαύδου-ακόμη και η τόσο επιφυλακτική πάντα στις επικρίσεις έναντι της Τουρκίας Ουάσιγκτον, αναγκάσθηκε να πάρει θέση- η επίσημη Αγκυρα προσπάθησε να αναδιπλωθεί. " Η δήλωση του Τούρκου αξιωματικού, ήταν αποκλειστικά τεχνικού χαρακτήρα και όχι πολιτικού" έσπευσε να δηλώσει ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ο.Ακμπέλ. Παρ' όλα αυτά,οι προκλήσεις συνεχίσθηκαν.

    Ο επίσημος ραδιοφωνικός σταθμός " Η φωνή της Τουρκίας" σε εκπομπή του στις 13 Ιουνίου, εκτόξευε απειλές κατά της χώρας μας για τις αντιδράσεις της στο θέμα της Γαύδου, καλώντας την " να μην κακολογεί και να μην κατηγορεί την Τουρκία, διότι αν η Τουρκία χρησιμοποιούσε μια τόσο σκληρή γλώσσα, τότε θα ξέσπαγε προ πολλού πόλεμος".

    Η εκτίμηση ότι οι στρατιωτικοί πιέζουν αποβλέποντας σε μια περαιτέρω όξυνση της ελληνοτουρκικής κρίσης προσδοκώντας ποικίλα οφέλη, ήρθε να ενισχυθεί από μια νέα δήλωση του αρχηγού του τουρκικού στόλου, ναυάρχου Ντερβίσογλου. ο οποίος, αντικρούοντας ουσιαστικά τη θέση του κ.Ακμπέλ, μετατόπισε την ένταση στο πολιτικό πεδίο, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι "το καθεστώς της Γαύδου είναι ασαφές". Γεγονός που οδήγησε την εφημερίδα " ΧΟΥΡΡΙΕΤ" στις 12 Ιουνίου να διαπιστώσει ότι " ανάμεσα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, up\qwei σοβαρή αντίφαση στην κρίση που μετατρέπεται σε ένταση, η οποία παραπέμπει στν κρίση" καρντάκ"(Ιμια)". Και είναι, αξιοσημείωτο ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, δεν αποδοκίμασε τις δηλώσεις του ναυάρχου του, γεγονός που σημαίνει ότι τις αποδέχεται.

    Γιατί λοιπόν τηρούν αυτή τη στάση οι Τούρκοι στρατηγοί; Οπως είπαμε και στην αρχή, μπροστά στο χάος που τείνει να δημιουργηθεί στην Τουρκία, εξαιτίας της οκτάμηνης πολιτικής κρίσης και της ακυβερνησίας, η οποία επικρατεί στη γειτονική χώρα, οι στρατιωτικοί που δεν λησμόνησαν τις εκτροπές του παρελθόντος αποβλέπουν στην ανάληψη ενός μεγαλύτερου ρόλου στην άσκηση της εξουσίας. Ενώ από την άλλη, προσπαθούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο εισδοχής των Ισλαμιστών σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Ισως δε να μην είναι μόνο φήμες τα όσα τις τελευταίες ημέρες ακούγονται στην Αγκυρα, ότι πίσω από τις απειλές για διάσπαση του κόμματος του " Ορθού Δρόμου" της Τανσού Τσιλλέρ, σε περίπτωση που συνεργασθεί με τον ισλαμιστή Ερμπακάν, βρίσκονται οι στρατιωτικοί.

    Ομως και οι ίδιες οι ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν εσωτερικό πρόβλημα .Καθώς, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα κατώτερα στελέχη του στρατεύματος διατυπώνουν επικρίσεις κατά της ηγεσίας ότι δεν αντιμετώπισε έγκαιρα τον κίνδυνο του φονταμενταλισμού, με συνέπεια να δυναμώσουν οι Ισλαμιστές και να κινδυνεύει σήμερα το λαϊκό κράτος που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, κάποιοι κύκλοι στις ένοπλες δυνάμεις αλλά και τα " γεράκια" στην πολιτική σκηνή της Αγκυρας, χοντραίνουν το παιχνίδι κατά της Ελλάδος. Αδιαφορώντας όμως, οι άφρονες, για τους κινδύνους που προκαλούν σε βάρος της ειρήνης, της γαλήνης, της ασφάλειας και της καλής γειτονίας στην περιοχή. Ας σταματήσουν επιτέλους, όσο είναι καιρός να παίζουν με τη φωτιά.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Βλάση Βλασίδη)

    [21] Η ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ: ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

    Αρχισε από σήμερα το πρωί η δεύτερη φάση των αεροναυτικών ασκήσεων Εφεσος και Θαλασσόλυκος '96 των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που θα διαρκέσουν μέχρι τις 22 Ιουνίου. Οι ασκήσεις αυτές γίνονται κάθε χρόνο με σκοπό να εκπαιδεύσουν το επιτελείο των τριών όπλων και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

    Η Τουρκία σήμερα διαθέτει τον μεγαλύτερο στρατό μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, με μοναδική εξαίρεση τον αμερικανικό, ενώ υλοποιεί ένα πρόγραμμα εξοπλισμού 37,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών για τα επόμενα 25 χρόνια με στόχο να καταστεί μια πραγματική υπερδύναμη. Εύλογα αναρωτιέται κανείς για την πραγματική δυναμικότητα αυτής της πολεμικής μηχανής και το αξιόμαχο του έμψυχου υλικού της.

    Σε γενικές γραμμές μπορεί να πει κανείς ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας διοικούνται από ένα αξιόμαχο Γενικό Επιτελείο, με συντονισμό των επιτελών των τριών όπλων, και με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δεν υπάγεται στην πολιτική ηγεσία της w~qar.

    Λόγω της μακροχρόνιας και σκληρής εκπαίδευσης στις στρατιωτικές σχολές και του εκτεταμένου προγράμματος μετεκπαιδεύσεως το επίπεδο των αξιωματικών των τριών όπλων χαρακτηρίζεται ως υψηλό.Ομως ειδικότερα για τον Στρατό Ξηράς ξένοι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα στελέχη του τουρκικού στρατού, συνήθως οπλίτες μακράς θητείας, δεν έχουν την απαιτούμενη εξοικείωση με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα. Πάντως τα δύο τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σαφής βελτίωση της ικανότητας των χειριστών, αφού "εκπαιδεύθηκαν" σε συνθήκες πραγματικής μάχης εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

    Αντίθετα πολύ υψηλό εμφανίζεται το επίπεδο ετοιμότητας των πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Το γεγονός αυτό οφείλεται τόσο στην προτεραιότητα της ανάπτυξης της πολεμικής αεροπορίας, όσο και στην απόκτηση εμπειρίας από τις συνεχείς αερομαχίες με τους Ελληνες πιλότους πάνω από το Αιγαίο. Μειονέκτημα αποτελεί πάντως η μικρή, σχετικά, εμπειρία των Τούρκων πιλότων σε ασκήσεις παντός καιρού.

    Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό είναι το όπλο που πάντα μειονεκτούσε σε σχέση με τον Στρατό Ξηράς και την Αεροπορία. λόγω έλλειψης πολεμικής παράδοσης και πολεμικής πείρας. Ομως οι 14 φρεγάτες που διαθέτει σήμερα, 4 από τις οποίες είναι υπερσύγχρονες ΜΕΚΟ, σε συνδυασμό με τις συνεχείς εθνικές ασκήσεις και την αδιάλλειπτη σχεδόν συμμετοχή σε νατοικές ασκήσεις, έχουν αναγάγει τη μαχητικότητα του τουρκικού ναυτικού σε σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο.

    Ομως ο κύριος στόχος των αεροναυτικών ασκήσεων Θαλασσόλυκος '96 είναι η βελτίωση της ικανότητας συνδυασμένης δράσης των 3 όπλων σε συνθήκες πραγματικής μάχης. Μέχρι πρότινος οι επιδόσεις των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας στον τομέα αυτό ήταν εξαιρετικά χαμηλές. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τη βύθιση του τουρκικού αντιτορπιλλικού Κοτζάτεπε από τουρκικά αεροσκάφη κατά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Οι αεροναυτικές ασκήσεις Θαλασσόλυκος έχουν βελτιώσει την ταυτόχρονη ή συνδυασμένη δράση του ναυτικού και της αεροπορίας και έχουν αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους.

    Ομως σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται στον συντονισμό δράσης των όπλων αυτών με τον Στρατό Ξηράς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία, όπως και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, μετά τον πόλεμο του Ιράκ υιοθέτησε το δόγμα της AIRLAND BATTLE (συνδυασμένη δράση χερσαίων και άλλων δυνάμεων). Η Τουρκία θεωρεί ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου στρατιωτικού δόγματος μπορεί να καλυφθεί από την ύπαρξη ισχυρού Γενικού Επιτελείου που εγγυάται την αποδοχή των επιχειρησιακών σχεδίων από τα 3 όπλα και τον συντονισμό της δράσης τους. Η υιοθέτηση στην πράξη του δόγματος AIRLAND BATTLE αναμένεται να γίνει με τη μετατροπή των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας σε μονάδες καθαρά επαγγελματικές.

    Συμπερασματικά μπορεί να πει κανείς ότι η Τουρκία με τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, τις συνεχείς εθνικές ασκήσεις και τις πολλές συμμετοχές σε νατοικές ασκήσεις έχει καταφέρει να μετατρέψει τις Ενοπλες Δυνάμεις της από έναν δυσκίνητο ελέφαντα σε μια δύναμη που μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά σε μια σύγχρονη πολεμική σύγκρουση.

    Η Ελλάδα στηριζόταν και στηρίζεται ακόμη στην ποιοτική upeqow^ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών της για να εξουδετερώσει την τουρκική απειλή. Ομως η σταθερή βελτίωση του επιπέδου ετοιμότητας της Τουρκίας ανατρέπει τους συσχετισμούς σε βάρος της Ελλάδας. Γι' αυτό και η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να αναθεωρήσει τη στάση της και αντί να προχωρήσει σε μείωση των αμυντικών δαπανών εγκρίνει νέα εξοπλιστικά προγράμματα, ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δραχμών.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 17 June 1996 - 14:22:05