Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (25/06/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 25 Ιουνίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [02] ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΤΟ "ΓΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" ΘΑ ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [03] ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [04] Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [05] "ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ" ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [06] "ΕΦΥΓΕ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ" ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

  • [07] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [08] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [09] "EΦΥΓΕ Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ", ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ Β.-Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ Χ.ΤΟΜΑΡΑΣ

  • [10] ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

  • [11] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Β.ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΤΙΝ

  • [12] Μ. ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ: "ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ"

  • [13] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ:ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΟΤΙ Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΔΙΑΜΕΤΡΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΟΥ

  • [14] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [15] Ο Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΖΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [16] ΑΡΔΕΥΕΤΑΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟ 22% ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ. ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

  • [17] ΤΗ "ΘΕΡΙΝΗ ΣΤΟΛΗ" ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

  • [18] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [19] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [20] Ο ΟΑΣΕ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΕΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΥΠΟ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

  • [21] ΕΠΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Ο Μ.ΓΙΕΛΤΣΙΝ

  • [22] ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΜΕΤΑ TG ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΕΡΜΠΑΚΑΝ- Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [23] ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΝΕΑ ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΘΗΕΝΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

  • [24] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΑΝΕΛΑΒΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [25] Ο ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ ΚΑΙ Ο ΓΟΥΟΡΕΝ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΘΑ ΠΡΟΣΚΛΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Η Ελλάδα ολόκληρη, θα συνοδεύσει αύριο το απόγευμα στην τελευταία του κατοικία τον Ανδρέα Παπανδρέου και θα υποκλιθεί νοερά στη μνήμη του πολιτικού αρχηγού ο οποίος με τους αγώνες του προσέφερε τόσα πολλά στο Έθνος των Ελλήνων αλλά και στην υπόθεση της διεθνούς ύφεσης και ειρήνης.

    Μέχρι την Τετάρτη στις 6 το πρωί θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος θα κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους.

    Στις 2:30 το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία χοροστατούντος του μακαριότατου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Σεραφείμ ενώ στη συνέχεια θα εκφωνηθούν επικήδειοι.

    Η σορός από το καθεδρικό ναό θα κατευθυνθεί διά των οδών Μητροπόλεως, πλατείας Συντάγματος, Βασιλέως Γεωργίου Α΄, Αμαλίας Συγγρού, Αθαν.Διάκου, Αρδηττού, Αναπαύσεως στο Α΄νεκροταφείο. Κατά τη διέλευση της πομπής προ του κοινοβουλίου θα γίνει στάση ενός λεπτού και θα ηχήσουν είκοσι ένας κανονιοβολισμοί από το πυροβολείο του Λυκαβηττού. Μέσα στο νεκροταφείο θα υπάρχει μεικτό άγημα των ένοπλων δυνάμεων το οποίο θα αποδώσει τιμές στο νεκρό.

    Στη νεκρώσιμη ακολουθία προσκλήθηκαν να παρευρεθούν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος στης Βουλής, οι αρχηγοί των κομμάτων και εκπρόσωποι ξένων κρατών και κομμάτων.

    Φόρο τιμής θα αποτίσουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 και τέσσερα Mirag 2.000 θα πετάξουν σε σχηματισμούς την ώρα της νεκρώσιμης πομπής.

    Η σορός του Ανδρέα Παπανδρέου θα μεταφερθεί πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου και θα συνοδεύεται από μεικτά αγήματα των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ταφεί στον οικογενειακό τάφο των Παπανδρέου.

    Η νομαρχία Αθηνών έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας και ταφής του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου να υπάρχουν πλήρως εξοπλισμένη ιατρική μονάδα στη Μητρόπολη, ασθενοφόρα με γιατρούς, περιφερειακά της διαδρομής που θα ακολουθήσει η σορός και έκτακτες εφημερίες στα νοσοκομεία της Αθήνας.

    Περίπου 4.500 αστυνομικοί βρίσκονται στο πόδι για την κηδεία του πρώην Πρωθυπουργού. Ενα μεγάλο μέρος από αυτούς θα φρουρούν προσωπικότητες και γενικά τις αντιπροσωπείες από τη στιγμή που θα φτάνουν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού μέχρι την ώρα που θα αναχωρήσουν. Παράλληλα εκατοντάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται στη μητρόπολη και στο Α΄νεκροταφείο. Δεν θα επιτρέπουν να πλησιάσουν σε οποιονδήποτε που δεν είναι εφοδιασμένος με τις σχετικές κάρτες.

    [02] ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΤΟ "ΓΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" ΘΑ ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Συνεχίζεται η προσέλευση του κόσμου στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Το πλήθος περιμένει ώρες καρτερικά κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι να αποτίσει φόρο τιμής στο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχισθεί όλη τη διάρκεια της ημέρας και οι πόρτες της Μητροπόλεως θα κλείσουν οριστικά στις 6 το πρωί της Τρίτης, καθώς θα αρχίσουν οι προετοιμασίες για τη νεκρώσιμη ακολουθία.

    Στη νεκρώσιμη ακολουθία, που θα αρχίσει αύριο στις 2:30 το μεσημέρι θα παραστούν δεκάδες ηγέτες και προσωπικότητες μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι της Σερβίας και της Κύπρου, ο Αντιπρόεδρος της Συρίας, οι Πρωθυπουργοί Ολλανδίας, Βουλγαρίας και Αρμενίας, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίππε Γκονζάλες, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικούς Διεθνούς Πιέρ Μωρουά και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ισραήλ, του Ιράν και της Πολωνίας.

    Την αμερικανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο Υπουργός Οικονομικών Ρόμπεν Ρούμπιν και ο πρέσβης Τόμας Ναϊλς.

    Σε ένδειξη πένθους δεν θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας. Τον Ανδρέα Παπανδρέου θα τιμήσει σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Στη Θεσσαλονίκη σήμερα στις 6 το απόγευμα θα ψάλει τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, χοροσταντούντος του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Παντελεήμονα του Β΄. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η νομαρχιακή επιτροπή θα ναυλώσει τρένο και λεωφορεία για να μεταφέρει όσους επιθυμούν στην Αθήνα για την κηδεία του.

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ενταφιαστεί με τιμές εν ενεργεία αχηγού κράτους δίπλα στον πατέρα του το "Γέρο της Δημοκρατίας" στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

    [03] ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Δεκάδες πολιτικές προσωπικότητες μεταξύ των οποίων αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο θα παραστούν στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί ότι θα έρθουν ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και οι Πρωθυπουργοί της Ολλανδίας Κοκ, της Βουλγαρίας Ζάν Βιντένωφ, της Αρμενίας Αράντ Μπαγκρατιάν, της Βικτώριας Αυστραλίας Τζέφ Κένετ, της Σλοβενίας Γιάν Ντενοβσεκ και του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.

    Επίσης ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πρώην Πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, η Πωλήν Γκρίν Πρόεδρος του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Οσκαρ Λαφοντέν, Πρόεδρος του Γερμανικού SPD.

    Από την Κύπρο θα έρθει ο Γλαύκος Κλήριδης, ο πρώην Πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού και ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης. Στην κηδεία θα παραστεί επίσης ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος βρίσκεται από μέρες στην Αθήνα και ενδεχομένως και ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί από τον υπηρεσιακό υπουργό των Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι, η Ρουμανία από τον υπουργό Παιδείας Λίβιου Μαϊγίορ, η Γεωργία και το Ιράν από τους υπουργούς Εξωτερικών Ηρακλή Μεναγκαρισβίλι και κ.Βελαγιατί, η Πολωνία από τον υπουργό Εσωτερικών Σμπίγκιου Σχιεγιατόφσκι, η Τυνήσια από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σαντόκ Σααμπάν και η Ινδία από τον υπουργό Μεταφορών Βέν Κατραμάν.

    Αναμένεται να φτάσει ακόμη ο Αντιπρόεδρος της Συρίας Αμπντέλ Χαλίμ Καντάμ, ο Αυστραλός Γερουσιαστής, Νίκολας Σέρι, ενώ τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζάκ Σαντέρ θα εκπροσωπήσει όπως ανακοινώθηκε από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ ο Ελληνας Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής.

    [04] Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Κύπριος Πρόεδρος μετέβη σήμερα στην Ελληνική Πρεσβεία, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για το μεγάλο ηγέτη.

    "Ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε μια ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει εθνικά προβλήματα, είναι μια μεγάλη απώλεια για τον Ελληνισμό, την Ελλάδα αλλά και για τον Κυπριακό Ελληνισμό, γιατί πράγματι έζησε και ένιωσε το Κυπριακό και έδωσε δείγματα του ενδιαφέροντός του για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Κύπρου", υπογράμμισε ο κ. Κληρίδης.

    Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε με την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων "εκφράστηκε η απεριόριστη ευγνωμοσύνη που τρέφει η Βουλή για το μεγάλο πολιτικό, τον Ανδρέα Παπανδρέου, χάρη στο ενδιαφέρον του οποίου το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα έχει υιοθετηθεί αλλά και η οριστική πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρώπη έχει τροχιοδρομηθεί".

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσέλευση επισήμων, εκπροσώπων των κομμάτων, διπλωματών και του κοινού στην Ελληνική Πρεσβεία για να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής προς τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    [05] "ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ" ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου. Η πρόεδρος της Συνέλευσης Λένι Φίσερ επεσήμανε ότι,ό Ανδρέας Παπανδρέου ήταν απο tour πλέον εξέχοντες Ελληνες πολιτικούς μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Η δραστηριότητά του,είπε, κατα τη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξε αποφασιστική για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, χρονιά που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ.

    "Η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης,είπε η κ.Φίσερ, είχε τις πρώτες επαφές μαζί του το Δεκέμβριο του 1967.Οι εισηγητές της Συνέλευσης για την κατάσταση στην Ελλάδα,τον συνάντησαν στην Αθήνα,όπου ήταν έγκλειστος στην οικία του, υπο περιορισμό.Το Δεκέμβριο του 1969 συμμετείχε σε συνάντηση της επιτροπής πολιτικών υποθέσεων,στο Παρίσι, υπο την ιδιότητα του αγωνιζόμενου κατα του καθεστώτος των συνταγματαρχών. "Εχουμε ένα χρέος απέναντί του, κατέληξε η κ.Φίσερ, διότι πάντοτε υποστήριξε ενεργά το Συμβούλιο της Ευρώπης." Δηλώσεις και του προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας

    Και ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Αυστριακός Πήτερ Σιντέρ, εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Υπήρξε,είπε, μια ξεχωριστή μορφή του παγκόσμιου σοσιαλιστικού κινήματος,που συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση της σοσιαλιστικής ιδέας και των αξιών στη χώρα του.Υπο τα χειροκροτήματα των σοσιαλιστών βουλευτών ζήτησε απο τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ.Παν. Μπενετάτο να μεταφέρει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντα ηγέτη και στον ελληνικό λαό.

    [06] "ΕΦΥΓΕ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ" ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

    Εκτενείς αναφορές στην προσωπικότητα και στο πολιτικό έργο του Ανδρέα Παπανδρέου κάνουν όλες οι εφημερίδες της Αιγύπτου.

    Με βασικούς τίτλους " έφυγε ο φίλος των Αράβων" , "οι Παλαιστίνιοι έχασαν ένα μεγάλο φίλο" αναφέρονται στον εκλιπόντα πολιτικό ηγέτη και τονίζουν το γεγονός,ότι ο τελευταίος ξένος ηγέτης που τον είδε, κατα την περιπέτεια της υγείας του, ήταν ο Προεδρος των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφατ.

    Η εφημερίδα "Αλ Αχμπάρ" υπογραμμίζει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας απο τους μεγαλύτερους πολιτικούς της νεώτερης Ελλάδας και υπενθυμίζει τους στενούς δεσμούς που ανέπτυξε ως πρωθυπουργός της Ελλάδος με τους Παλαιστινίους "σε δύσκολες εποχές".

    Ακόμη, η "Αλ Αχράμ" εγκωμιάζει το έργο του πολιτικού, που όπως αναφέρει, οδήγησε την Ελλάδα στην οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυσε τους δεσμούς της με τις αραβικές χώρες.

    Η αγγλόφωνη "Ετζίψιαν Γκαζέτ" με τίτλο "οι Ελληνες αποτείουν φόρο τιμής στο σοσιαλιστή ηγέτη, που διέκοψε την διακυβέρνηση της χώρας απο τη δεξιά και εξόργιζε τους δυτικούς συμμάχους διαφωνώντας με τα "δεδομένα τους", δημοσιεύει αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Α.Παπανδρέου.

    Η γαλλόφωνη "Προγκρέ Εζιψιέν" υπογραμμίζει ότι "ο θάνατος του φέρνει μια νέα πολιτική σελίδα στην Ελλάδα" και αναφέρεται στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.Υποστηρίζει μάλιστα ,ότι η απουσία του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ απο το συνεδριο ενδεχομένως να ευνοήσει το σημερινό Πρωθυπουργό Κ.Σημίτη, που είναι υποψήφιος για την προεδρία του κινήματος.

    [07] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Κυβερνητική αντιπροσωπεία από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, πρόκειται να παραστεί στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Μεγάλη δημοσιότητα στο θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου έδωσαν τα ΜΜΕ στα Σκόπια και αναφέρθηκαν με κολακευτικά λόγια στο έργο του αλλά και στη συμβολή του στην παγκόσμια ειρήνη.

    Από το πρωί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και απλοί άνθρωποι προσέρχονται στο γραφείο της ελληνικής αντιπροσωπείας στα Σκόπια και υπογράφουν το βιβλίο συλλυπητηρίων.

    [08] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα θα αποτίσει φόρο τιμής στον Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας το ύστατο αντίο και καταθέτοντας λουλούδια στη σορό του. Χιλιάδες Βορειοελλαδίτες άρχισαν ήδη να ξεκινούν για την Αθήνα από τον ακριτικό από τον ακριτικό νομό του Εβρου μέχρι τις Πρέσπες.

    Περίπου 3.500 χιλιάδες Θεσσαλονικείς ξεκινούν σήμερα για την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στη κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου. Οπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης Γιώργος Χαλβατζόγλου έχουν ήδη ναυλωθεί δέκα λεωφορεία που θα ξεκινήσουν στις 11.30 το βράδυ και μία αμαξοστοιχία που θα μεταφέρει 1200 άτομα και θα ξεκινήσει στις 00:30. Εξάλλου 500 περίπου ΙΧ έχουν δηλώσει στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ότι θα συμμετάσχουν στην κηδεία.

    Με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης θα ψαλεί στις 6 το απόγευμα τρισάγιο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Παντελεήμονα του Β'.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες εκατοντάδες οπαδών του ΠΑΣΟΚ ξεκινούν από τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, για την Αθήνα. Από τους νομούς της Θράκης έχουν ήδη ναυλωθεί πολλά λεωφορεία ενώ πολλοί ιδιώτες έχουν ξεκινήσει είτε με τρένο είτε με ΙΧ. Στο νομό Ροδόπης έχει ναυλωθεί ένα λεωφορείο και προβλέπεται ότι μέχρι το βράδυ θα έχει ναυλωθεί και δεύτερο και εκτιμάται ότι 200 άτομα θα συμμετάσχουν στην κηδεία. Ιδιος υπολογίζεται ότι θα είναι και ο αριθμός αυτών που θα συμμετάσχουν από το νομό Ξάνθης όπου έχουν ναυλωθεί δύο λεωφορεία. ενώ από την Αλεξανδρούπολη θα φύγουν γύρω στους 200 με πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας αύριο το πρωί και πολλοί θα αναχωρήσουν από την Κομοτηνή με λεωφορεία.

    Μεγάλος είναι ο αριθμός των φίλων του Ανδρέα Παπανδρέου που θα ταξιδέψουν από την Ανατολική Μακεδονία, προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

    Δύο λεωφορεία έχουν ναυλωθεί εως τη στιγμή αυτή στην Καβάλα και στη Δράμα, από όπου αναμένεται να αναχωρήσουν περισσότερα από 300 άτομα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν να ταξιδέψουν εως την Αθήνα με δικά τους μεταφορικά μέσα.

    Δεν μπορεί να υπολογισθεί ο αριθμός αυτών που θα βρίσκονται to μεσημέρι αύριο στη Μητρόπολη Αθηνών από τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία. Ενδεικτικά έχουν δηλώσει συμμετοχή στις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ, περισσότερα από 500 άτομα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αυτοί που θα αναχωρήσουν για την Αθήνα με άλλο τρόπο.

    [09] "EΦΥΓΕ Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ", ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ Β.-Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ Χ.ΤΟΜΑΡΑΣ

    " Για τους Απόδημους Ελληνες, ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου είναι μία τραγική απώλεια, γιατί υποδηλώνει την απουσία εκείνου που έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία του οργανισμού που ενώνει τους απανταχού Ελληνες, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού", επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Βορείου-Νοτίου Αμερικής Χρήστος Τομαράς.

    Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους και τους συνεργάτες του Α.Παπανδρέου , ο κ. Τομαράς τονίζει πως " το πολιτικό έργο των 35 χρόνων του ιδρυτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί κληροδότημα, που τοποθετεί τον ελληνικό λαό στο ύψος που του ανήκει."

    Συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλαν επίσης η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής-Καναδά, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, η Ομοσπονδία Νησιών Αιγαίου Αμερικής και η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά.

    [10] ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

    Στάση εργασίας από τη 1 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου αποφάσισε για αύριο Τετάρτη στην Αττική, η διοίκηση της ΓΣΕΕ, για τη διευκόλυνση των εργαζομένων να παραστούν στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Αύριο, εξάλλου, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, θα παραμείνει κλειστό και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ εκφράζει τη θλίψη της και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας τους αγώνες του για τη Δημοκρατία, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και το πολύπλευρο επιστημονικό του έργο.

    Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και ανακοινώσεις για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου εξέδωσαν, επίσης, η ΠΑΣΕΓΕΣ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ.

    [11] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Β.ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΤΙΝ

    Τη θλίψη του για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βίκτωρ Τσερνομίρντιν, εκφράζοντας παράλληλα και τα συλλυπητήρια του εκ μέρους και του Ρώσου Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν.

    ''Θλιβόμαστε και πενθούμε. Εκφράζουμε βαθειά συλλυπητήρια στον ελληνικό λαό. Είναι απώλεια για όλους, όχι μόνο για τους Ελληνες. Ολοι οι άνθρωποι έχασαν έναν εξέχοντα, μεγάλο κρατικό παράγοντα. Τον ξέραμε καλά, γνωρίζαμε τη σχέση του με τη Ρωσία'', upocq\llise ο κ.Τσερνομίρτιν και πρόσθεσε :''Οι σχέσεις των δύο χωρών μας, οι σχέσεις της Ρωσίας με τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή του ήταν πάντα θερμές και θα μείνουν για πάντα έτσι, ειδικά στις δύσκολες στιγμές, όπως τώρα''.

    [12] Μ. ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ: "ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ"

    Τα συλλυπητήρια του στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου εκφράζει ο τελευταίος Πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τονίζοντας ότι ''η εδραίωση της Ελλάδας ως σύγχρονου δημοκρατικού κράτους είναι σε μεγάλο βαθμό έργο του και των συνεργατών του''.

    Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ που επισκέφθηκε σήμερα την Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ''τις πάντα καλές και ειλικρινείς σχέσεις που είχε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ''.

    ''Ηταν πεπεισμένος φίλος της Σοβιετικής Ενωσης και της Ρωσίας στη συνέχεια, και αυτό πάντα το αισθανόμασταν'', είπε ο κ.Γκορμπατσόφ και εξέφρασε την ελπίδα του ''αυτή η παράδοση που διατηρήθηκε ανά τους αιώνες και ανανεώθηκε τα τελευταία χρόνια να ισχυροποιηθεί περαιτέρω.

    ''Συναντήθηκα πολλές φορές με τον Ανδρέα Παπανδρέου, καταλαβαίναμε ο ένας τον άλλον, θεωρούσαμε τους εαυτούς μας ομοϊδεάτες, σημείωσε ο κ.Γκορμπατσόφ, ''γιατί πιστεύαμε στις ιδέες της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και των σοσιαλιστικών αξιών. Είχαμε στο νου μας την ειρήνη, τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος''.

    ''Τον θαύμαζα, ακόμα και όταν ήταν πολύ άρρωστος, για τον τρόπο που το φωτεινό του μυαλό επεξεργαζόταν τις ιδέες, μυαλό ενός πραγματικά μεγάλου πολιτικού που ανήκει στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον Κόσμο", συνέχισε ο κ.Γκορμπατσόφ.

    ''Η ζωή συνεχίζεται και το καλύτερο είναι να υλοποιηθούν οι μακροπρόθεσμες προθέσεις και τα σχέδια που απασχολούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η υπόθεση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι, πρέπει να συνεχισθούν, πόσο μάλλον που σε ό,τι αφορά στο σπίτι αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας και αυτό θα είναι η καλύτερη απότιση φόρου τιμής προς τον άνθρωπο αυτό''.

    [13] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ:ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΟΤΙ Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΔΙΑΜΕΤΡΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΟΥ

    "Δεν έχω αυταπάτες ότι η επίσημη Αθήνα μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου θα ακολουθήσει διαμετρικά αντίθετες θέσεις εναντι της χώρας μου", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ από το Στρασβούργο, σχολιάζοντας τις εξελίξεις που ενδεχομένως δρομολογηθούν στο χωρο του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλαδα, γραφει η ημιεπίσημη εφημεριδα "Νόβα Μακεντονια".

    Ο κ.Γκλιγκόρωφ, γραφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι "δεν έχει καποια επιχειρήματα ωστε να διαβλέψει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλαδα" τόνισε ότι "η πολιτική του διαίσθηση εκτιμά πως με την ανάδειξη του Κωστα Σημίτη στην πρωθυπουργία σημειώνονται βαθμιαία ορισμένες μικρές αλλαγες στις σχέσεις των δυο χωρών", εννοώντας προς το καλύτερο.

    Αναφέροντας ότι ο κ.Σημίτης είναι περισσότερο ρεαλιστής και ηγέτης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό τόνισε ότι αναμένει ορισμένες αλλαγές "παρόλο που όπως είπε, τα όσα συνέβησαν μέχρι τωρα στη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών δεν οδήγησαν στην έξοδο από μια τελματώδη θέση".

    [14] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Συγκλονισμένη, εξακολουθεί να παραμένει η διεθνής κοινή γνώμη απο το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο δημοσιεύουν ατέλειωτες σελίδες για να σκιαγραφίσουν την προσωπικότητα του Ελληνα πολιτικού ηγέτη που πρόσφερε τόσα για το καλό της Ελλάδας αλλα και για την διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

    Στην Ολλανδία, τα τηλεοπτικά κανάλια αναφέρθηκαν και σήμερα στον απόηχο του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, ενω ο απογευματινός τύπος αφιέρωσε ολοσέλιδα δημοσιεύματα για τη ζωή και το έργο του. Η εφημερίδα NRC-Handelsblad σημειώνει πως η δημοτικότητα του πρώην πρωθυπουργού, οφείλεται αναμφισβήτητα στο γεγονός ότι συνέβαλε στη μείωση της κοινωνικής ανισότητας και έδωσε στον ελληνικό λαό το σεβασμό ιδιαίτερα μέσα απο την ανεξάρτητη στάση που είχε σε σχέση με την Ευρώπη.

    Στη Σουηδία, η εφημερίδα DAGENS NYHETER τονίζει ότι πολλοί θυμούνται τον Ανδρέα Παπανδρέου σαν μια ηγετική φυσιογνωμία στον αγώνα του κατά του φασισμού. "Ηταν αυτός που οδήγησε την Ελλάδα απο το σκοτάδι της στρατιωτικής χούντας στη σύγχρονη Ευρώπη"

    "Το όνομά του θα μείνει για πάντα γραμμένο στη σύγχρονη ιστορία και πολιτική της Ελλάδας και του κόμματος όπου άφησε την προσωπική του σφραγίδα και διακυβέρνηση για μια ολόκληρη εποχή¨", γράφει η Ισπανική εφημερίδα ABC σε δισέλιδο αφιέρωμά της.

    Η μεγάλη Ισπανική εφημερίδα ΕL PAIS σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της θεωρεί ότι "με τον Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα χάνει τον τελευταίο χαρισματικό της ηγέτη. Ο θάνατος του πρώην Πρωθυπουργού, αφήνει ορφανή την Ελλάδα απο τον τελευταίο χαρισματικό ηγέτη". Ενω επίσης αναφέρεται στο σιωπηλό πλήθος "που με σεβασμό παρελαύνει μπροστά απο το φέρετρο του ηγέτη του" καθώς και στον πολιτικό κόσμο της χώρας "που συμφωνεί στο ότι υπήρξε αδιαμφισβήτητη η ηγετική του ικανότητα με την οποία κατόρθωσε να συγκεντρώσει στο ίδιο κόμμα όλους τους προοδευτικούς τομείς της Ελληνικής πολιτικής ζωής σε κρίσιμες στιγμές".

    Η άλλη μεγάλη εφημερίδα της Μαδρίτης EL MUNDO, χαρακτηρίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου ως τον "τελευταίο, μαζί με τον 90χρονο Κωνσταντίνο Καραμανλή, των μεγάλων πολιτικών της Ελλάδας του δευτέρου μισού του αιώνα μας" και υπογραμμίζει τον αιφνιδιασμό και τη συγκίνηση της ελληνικής κοινωνίας απο το θάνατό του. Ενω σε ολοσέλιδο σχόλιο του Πέδρο Φοντανίγιο, με τίτλο "Το εφτάψυχο λιοντάρι", σημειώνονται μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα : "Ο Ανδρέας Παπανδρέου, άφησε τη σφραγίδα του στον σοσιαλισμό της Ευρώπης τη δεκαετία του ΄80. Οι πύρινες επικρίσεις του εναντίον της ευρωπαΐκής κοινότητας απο την οποία απαιτούσε περισσότερη κοινωνική ευαισθησία και λιγότερο τεχνοκρατικό φιλελευθερισμό, προκαλούσαν σεβασμό και φόβο. Οι περίφημες συγκρούσεις του με την πολιτική των ΗΠΑ και η αίγλη της απλότητας που τον περιέβαλε, εξασφάλιζαν τη λαϊκή συμπάθεια σ΄αυτό το άγριο λιοντάρι του ελληνικού σοσιαλισμού".

    Η Βελγική εφημερίδα Les Dernieres Noyvelles D΄ Alsace υπογραμμίζει ότι "ο Ανδρέας Παπανδρέου, τις τρεις φορές που εκλέχθηκε πρωθυπουργός, επιχείρησε την απαραίτητη συμφιλίωση letan} αριστεράς και δεξιάς, την οποία ουσείς είχε επιτύχει και έδωσε ελπίδα στους Ελληνες, οι οποίοι ποτέ δεν θα ξεχασουν την περίοδο της "αλλαγής", που ήταν η κυριαρχούσα λέξη στη δεκαετία του ΄80". Και καταλήγοντας τονίζει : " Ο Ανδρέας Παπανδρέου σημάδεψε όντως την εποχή του και την Ελλάδα, αλλα η χώρα άλλαξε και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει, διότι, στηνη αντίθετη περίπτωση, θα χάσει για μια ακόμη φορά το ραντεβού με την ιστορία",

    Η Γαλλική εφημερίδα LE MONDE, σε εκτενή βιογραφική παρουσίαση του Ανδρέα Παπανδρέου, σημειωνει ότι "αν οι πολιτικές δεσμεύσεις του υπήρξαν δεσμεύσεις μεταβλητής γεωμετρίας, η πίστη του απέναντι στο κίνημα και η πίστη με την οποία αγωνίστηκε γιαυτό, υπήρξαν το μεγαλείο του". Ενω η επίσης Γαλλική εφημερίδα LE FIGARO προσπαθώντας να σκιαγραφήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον χαρακτηρίζει ως τον άνθρωπο "που ποτέ δεν έπαυσε να ερεθίζει και να μαγεύει". Προσθέτοντας ότι "η ροπή του για την αμφισβήτηση και η αντίληψή του περί τακτικής, του προσδίδουν την επωνυμία του "έλληνα Μιττεράν". Και η Παρισινή LES ECHOS εωρεί ότι "αν η πολιτική σημαίνει την τέχνη της διακυβέρνησης ενός κράτους, τότε η Ελλάδα έχασε ένα "τεχνίτη" στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Στη Γερμανία, η εφημερίδα DIE TAGESZEITUNG, σε ανταπόκριση του Νιλς Καντρίτσκε εκφράζει την άποψη ότι η μεταπαπανδρεΐκή εποχή που αρχίζει, προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ μια μοναδική ευκαιρία να μεταρρυθμιστεί και να γίνει σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ευρωπαΐκών προδιαγραφών, προοπτική την οποία εγγυάται η προσωπικότητα του Κώστα Σημίτη. "Στο συνέδριο, θα αποδειχθεί κατά πόσο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να ξεπεράσουν τον πόνο για το χαμό του μεγάλου ηγέτη τους και να συνειδητοποιήσουν τάχιστα ότι η μυθοποίηση του Παπανδρέου, προσφέρει μεν παρηγοριά, δεν προσφέρεται όμως για εκλογικές νίκες" καταλήγει η εφημερίδα.

    Στη Γιουγκοσλαβία, η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΞΠΡΕΣ του Βελιγραδίου γράφει ότι "ο χωρίς αμφιβολία μοναδικός χαρισματικός ηγέτης στην ελληνική πολιτική σκηνή, έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στα γεγονότα των τελευταίων 30 χρόνων και έτσι μπήκε στην ιστορία".

    [15] Ο Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΖΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σε ανορθόδοξες και ανεπίτρεπτες για την ομαλή επιχειρηματική δραστηριότητα μεθόδους, προσφεύγουν οι ανταγωνιστές της εταιρίας ΙΝΤΡΑΚΟΜ, με σκοπό να εμποδίσουν τη δυναμική ανάπτυξή της τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο διεθνή χώρο, τα τελευταία χρόνια.

    Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Σωκράτης Κόκκαλης, εξήγησε τις αιτίες του "τεχνητού θορύβου", όπως τον χαρακτήρισε, γύρω από τις δραστηριότητες της εταιρίας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, σε ειδική συνέντευξή του στη βουλγαρική κρατική τηλεόραση, αργά χθες βραδύ.

    Ο κ.Κόκκαλης απέρριψε για άλλη μια φορά τους ισχυρισμούς για διασυνδέσεις της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Με τη μυστική υπηρεσία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, Στάζι.

    "Με την Ανατολική Γερμανία είχαμε καθαρά εμπορικές σχέσεις. Ούτε εγώ ούτε η εταιρία είχαμε ποτέ οποιεσδήποτε σχέσεις με τη Στάζι . Δεν υπάρχει κανένα "σκάνδαλο", ενώ μέχρι στιγμής ούτε μια ap| τις διάφορες επιτροπές που ερευνούν τη δραστηριότητα της Στάζι, δεν έχουν ανακαλύψει κανένα στοιχείο, ούτε εναντίον της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ούτε εναντίον του προσώπου μου", επισήμανε ο κ.Κόκκαλης, στη συνέντευξη, τα βασικά σημεία της οποίας δημοσιεύουν σήμερα οι μεγάλες εφημερίδες της Σόφιας.

    Κατά τον κ.Κόκκαλη ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από την ΙΝΤΡΑΚΟΜ στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και τον ΟΤΕ στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει σχέση με την είσοδο του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο και με την έγκριση του πενταετή επενδυτικού προγράμματος του Οργανισμού, αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    "Πάρα πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μερίδιο από το πρόγραμμα αυτό, χωρίς να διαθέτουν τα αναγκαία προσόντα ή ειδίκευση", είπε ο κ.Κόκκαλης απαντώντας στην ερώτηση εάν αληθεύουν οι φήμες ότι το θέμα ΙΝΤΡΑΚΟΜ έλαβε δημοσιότητα μέσω του Τύπου, ύστερα από συνάντηση του επίτιμου προέδρου της "Νέας Δημοκρατίας", Κ. Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Χ.Κόλ.

    Ο κ.Κοκκαλης, υπενθύμισε ότι με την ότι στην εταιρια του ανατέθηκαν πολύ μεγάλα έργα, στη διάρκεια της περιόδου 1990-1993, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας.

    Ερωτηθείς για τις κατηγορίες ότι οι δραστηριότητες της μεικτής εταιρείας ΜΠΟΥΛΦΟΝ, την οποία έχουν ιδρύσει η ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ο Βουλγαρικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών (ΒΤΚ), είναι αντίθετες στα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας, ο κ.Κόκκαλης υπογράμμισε μεταξύ άλλων την πρόθεση της εταιρίας του να συμβάλει στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας βάσει του αμοιβαίου οφέλους.

    Σύμφωνα με τον κ.Κόκκαλη κανένας δεν αμφισβητεί την ουσία των προτάσεων της ΙΝΤΡΑΚΟΜ για πραγματοποίηση αναπτυξιακών έργων στη Βουλγαρία στον τομέα αυτό, ενώ όλα τα δημοσιεύματα και δηλώσεις πολιτικών παραγόντων της Βουλγαρίας, "μεταχειρίζονται απαράδεκτα τεχνάσματα του τύπου Στάζι και άλλα παρόμοια", όπως είπε.

    Οι μεγάλες εφημερίδες της Σόφιας, δημοσιεύουν και ανακοίνωση του Βουλγαρικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών , στην οποία χαρακτηρίζεται ως "ψεύτικο και κακόβουλο" πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Κοντινέντ" της Σόφιας, σχετικά με τη συνεργασία του Οργανισμού με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

    Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας σκοπεύει να υποβάλει μήνυση εναντίον της εφημερίδας, την οποία κατηγορεί ότι έθιξε τα συμφέροντα "μιας από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρίες της Βουλγαρίας", όπως σημειώνεται.

    [16] ΑΡΔΕΥΕΤΑΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟ 22% ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ. ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Αμεση ανάγκη στήριξης έχει η ελληνική ορεινή γεωργία, έναντι της πεδινής. Με στόχο, όχι να αναπτυχθεί μια ανταγωνιστική γεωργία στα ορεινά, αλλά να διατηρηθούν οι πληθυσμοί τους, ως διαχειριστές του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από τη συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας.

    "Το περιορισμένο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. και η μικρή παραγωγικότητα ανά ενεργό εργάτη, οδηγούν σε σχετικά χαμηλή biysil|tgta της οικονομικής δραστηριότητας στις ορεινές περιοχές", διευκρίνισε η γεωπόνος και στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Αλέκα Πλιάκα, μιλώντας, πρόσφατα, σε ειδική εκδήλωση της συνομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη.

    Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις των ορεινών περιοχών χαρακτηρίζονται από το μικρό μέγεθος τους, το μεγάλο αριθμό αγροτεμαχίων, την αδυναμία άρδευσης και την περιορισμένη δυνατότητα για καλλιέργεια συγκεκριμένων προϊόντων. Συγκεκριμένα, το 42,6% της έκτασης της ελληνικής επικράτειας είναι ορεινό (υψόμετρο άνω των 600 μέτρων), το 27% ημιορεινό (200-600 μέτρα) και το υπόλοιπο 30,4% πεδινό. Το 19,4% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, περί τα 6,5 εκατ.στρέμματα, βρίσκονται σε ορεινές περιοχές, ενώ από άποψη πλήθους γεωργικών εκμεταλλεύσεων το ποσοστό αυτό "ανεβαίνει" στο 21,6%.

    Η μέση έκταση γεωργικής εκμετάλλευσης στις ορεινές περιοχές είναι μόλις 35 στρέμματα, ενώ στις πεδινές φθάνει τα 40. Μάλιστα, πλέον του 60% των ορεινών γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχουν μέγεθος συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης μικρότερο από 5 εκτάρια. Σοβαρότατο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι αρδεύεται μόλις το 22% των ορεινών εκμεταλλεύσεων.

    Στα ορεινά καλλιεργούνται κατά κύριο λόγο σιτηρά, βρώσιμα όσπρια, κτηνοτροφικά φυτά για ξηρές ζωοτροφές, ξηροί καρποί, ελαιόδεντρα και αμπέλια για οινοποίηση.

    "Η ακολουθούμενη κοινοτική πολιτική δε μοιάζει να επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων. Αντίθετα, στην πράξη, παρατηρείται ένταση της "εισοδηματικής απόστασης" μεταξύ των διάφορων μειονεκτουσών ζωνών της Ευρώπης", κατέληξε η κ.Πλιάκα.

    [17] ΤΗ "ΘΕΡΙΝΗ ΣΤΟΛΗ" ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

    Tη "Θερινή στολή", ένα θέατρο τραγουδιών διάρκειας δυόμησι ωρών, ο Διονύσης Σαββόπουλος θα παρουσιάσει στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης στις 3 Ιουλίου κάνοντας ταυτόχρονα μια μουσική διαδρομή στην 30χρονη πορεία του που είναι διανθισμένη με πολλά και κινηματογραφικά στοιχεία. Το πολυμελές μουσικό σχήμα και ο τραγουδιστής Φοίβος Δεληβοριάς θα παρουσιάσουν μαζί με τον συνθέτη αγαπημένα κομμάτια από τους δίσκους "Ρεζέρβα", "Αχαρνής", "Φορτηγό", "Βρώμικο Ψωμί", "Το περιβόλι του τρελλού", "Μην πετάξεις τίποτα", " Το κούρεμα", "Τα τραπεζάκια έξω" καθώς και τραγούδια νεώτερων συνθετών.

    [18] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Προβάδισμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. με 36%, έναντι 33% του ΠΑΣΟΚ δίνει δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα 600 πολιτών με ερωτηματολόγιο, ανώνυμα, την περίοδο 10-19 Ιουνίου 1996 για το "Ράδιο-Παρατηρητής" με την επιστημονική ευθύνη του κ. Θεόδωρου Χατζηπαντελή αναπληρωτή καθηγητή εφαρμοσμένης στατιστικής στο ΑΠΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δήμο Θεσσαλονίκης στις βουλευτικές εκλογές του 1993 η ΝΔ πήρε 43,5% έναντι 40,2% του ΠΑΣΟΚ.

    Πέρα από τα δύο μεγάλα κόμματα οι μικρότερες πολιτικές dum\leir παρουσιάζουν στασιμότητα : η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ 6,2%, ΚΚΕ 3,4%, ΣΥΝ 4,6%, ΔΗΚΚΙ 3,3%, άλλο 2,4% ενώ τα άκυρα και τα λευκά ανέρχονται στο 11%.

    Το ΠΑΣΟΚ, κατά τη δημοσκόπηση, συγκρατεί το 72% των ψηφοφόρων του κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1993, η ΝΔ συσπειρώνει το 85%, η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ το 72%, το ΚΚΕ το 78% και ο ΣΥΝ 76%.

    Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης με αντίστοιχη στις αρχές του χρόνου συνάγεται ότι υπάρχει σημαντική αύξηση του βαθμού συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αλληλεπίδραση ΠΑΣΟΚ και ΠΟλΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ με αμοιβαίες μετακινήσεις ψηφοφόρων, ενώ μειωμένες είναι γενικά οι μετακινήσεις από και προς το ΠΑΣΟΚ.

    "Ισχυρά θετική στάση" στο σύνολο των πολιτών έχει ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης (45%) με δεύτερη τη Β. Παπανδρέου (32%), ενώ ακολουθούν ο Απ. Κακλαμάνης (30%), ο Ε. Βενιζέλος (29%), ο Στ. Παπαθεμελής (21%), ο Γ. Αρσένης (20%), ο Α. Τσοχατζόπουλος (16%), ο Κ. Λαλιώτης (14%), ο Θ. Πάγκαλος και ο Ε. Γιαννόπουλος (9%).

    Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη έχουν θετική γνώμη για τους βουλευτές του Κινήματος ως ακολούθως : Στ. Παπαθεμελής 92%, Ε. Βενιζέλος 89%, Χ. Καστανίδης και Ν. Ακριτίδης 80%, Α. Τσοχατζόπουλος 74%, Λ. Κωνσταντινίδης 64%, Κ. Σπυριούνης 42%, Γ. Μαγκριώτης 22%.

    Ενώ οι ψηφοφόροι της ΝΔ εκτιμούν ιδιαίτερα τον Κ. Καραμανλή (95%) και ακολουθούν ο Β. Παπαγεωργόπουλος και ο Π. Ψωμιάδης με 78%, ο Σ. Κούβελας (77%) και ο Τάσος Σπηλιόπουλος με 63%.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο Κ. Σημίτης είναι ο ικανότερος αντίπαλος του Μιλτιάδη Εβερτ στις προσεχείς εκλογές οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ με 52,9% θεωρούν ότι είναι "πάρα πολύ ικανός" και 28,2% "σχετικά ικανός". Αντίστοιχα για τους ψηφοφόρους της ΝΔ τα ποσοστά είναι 6,3% και 24,7%.

    Σε ερώτημα της δημοσκόπησης αν ο Κ. Σημίτης είναι ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δίνουν "πάρα πολύ" 39%, "σχετικά" 35,6%, "λίγο" 14,4%, "καθόλου" 4,6%, ενώ αντίστοιχα οι ψηφοφόροι της ΝΔ δίνουν 16,7% "πάρα πολύ", 6,9% "σχετικά", 35,1% "λίγο" και 18,4% "καθόλου". Στο σύνολο 48,7% θεωρούν ότι ο Κ. Σημίτης είναι κατάλληλος για Πρωθυπουργός ενώ το 36% δεν τον θεωρεί κατάλληλο.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [19] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    "Κανένας πολιτικός ηγέτης είτε απο αυτούς βρίσκονται στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση δεν θα μπορούσαν, ακόμη και αν το επιθυμούσαν, να υπογράψουν συνθηκολόγηση η οποία θα έθιγε την αξιοπρέπεια του κράτους", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κιρο Γκλιγκόρωφ απαντώντας στην ερώτηση που του υπέβαλε αμέσως μετά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλιου της Ευρώπης, ο Γάλλος βουλευτής κ.About σχετικά με την ελληνοσκοπιανή διαφορά για την ονομασία της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.

    Ο κ.Γκλιγκόρωφ χαρακτηρίζοντας επίπονο πρόβλημα για την ΠΓΔΜ το θέμα της ονομασίας τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται σε δύσκολη θέση διότι, όπως είπε, "δεν υπάρχει προηγούμενο διεθνώς που να fgte_tai από ένα λαό να αλλάξει το όνομά του" και ανέφερε ότι όσες τέτοιες περιπτώσεις υπήρξαν "αυτές ήταν αποτέλεσμα εθελοντικών κυριαρχικών πράξεων".

    Για τους λογους αυτούς προέβλεψε ότι οι ελληνοσκοπιανές διαβουλεύσεις "δεν είναι δυνατό να καρποφορήσουν γρήγορα" και πρόσθεσε: "Εμείς έχουμε υπομονή για τις συνομιλίες, επιδιώκουμε με επιχειρήματα που ανάγονται στο παρελθόν και στο μέλλον αλλα και στα αμοιβαία συμφέροντα που συνδέουν τις δυο γειτονικές χωρες". Σημειώνοντας ότι με την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης άρχισαν να αποκαθίστανται οι εμπορικές σχέσεις με την Ελλαδα τόνισε: "Πρέπει να αφήσουμε το χρόνο να λύσει τα προβληματα. Ο κάθε λαός ξεχωριστά θα πρέπει να υπερνικήσει στη χωρα του τις εθνικιστικές εξάρσεις. Να κατανοήσει ότι δεν είναι δυνατόν να ζητείται από ένα λαό να αρνηθεί το όνομά του, την ταυτότητά του".

    Και καταλήγοντας ο σκοπιανός Πρόεδρος επισήμανε: "Η απώλεια της ταυτότητας ενός λαού που βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων θα σήμαινε ανανέωση των βαλκανικών διενέξεων ακόμη και πολέμων που γνωρίσαμε στις αρχές του αιώνα μας"

    Ο κ.Γκλιγκόρωφ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του υπέβαλε ο Ελληνας βουλευτής κ.Παυλίδης."Χωρίς αυτές τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί. Οι συνομιλίες, είπε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, μεταξύ συνετών ανθρώπων που διαλέγονται με σεβασμό ειναι δυνατόν να οδηγήσουν σε συμφωνία, σε διάστημα 3, 6 ή και περισσότερων μηνών". Και καταλήγοντας υπογραμμισε ότι η χωρα του είναι έτοιμη για συνομιλίες επι οποιουδήποτε εκκρεμούς θέματος αναφορικά με τα Βαλκάνια και υπέρ του διαλόγου, "αρκεί να μην τεθεί σε κίνδυνο η εθνική της ταυτότητα".

    Στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία δημοσιεύει η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" ο κ.Γκλιγκόρωφ ανέπτυξε μεταξύ άλλων τις θέσεις της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της χωρας του στόχος των οποίων είναι, όπως τόνισε, "να αποβεί παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων". Υπογραμμισε ότι η ΠΓΔΜ επέλεξε την υιοθέτηση ευρωπαϊκών αρχών, τη συνεργασία και τη φιλία και τονισε ότι τα σύνορα της χωρας είναι ανοικτά στην ελεύθερη επικοινωνία ατόμων, αγαθών και ιδεών επισημαίνοντας ότι συμπεριέλαβε στο σύνταγμά της διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν έχει βλέψεις εναντι οποιασδήποτε γειτονικής χωρας.

    Υπογραμμισε ότι η ΠΓΔΜ αντιπαρερχόμενη τη θέση της ως "μήλο της έριδος, έγινε χωρα κλειδί για την ειρήνη στα νότια των Βαλκανίων" αφού όπως είπε, ξεπέρασε τα εμπόδια που αποσταθεροποιούσαν τα Βαλκάνια λόγω του πολέμου, της έλλειψης εμπιστοσύνης, των κυρώσεων του εμπαργκο και της έλλειψης σταθερους πολιτικής εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Καταλήγοντας επισήμανε ότι για να σταθεροποιηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στα Βαλκάνια, πρέπει να υποστηριχθεί η ανεξαρτησία όλων των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η γρήγορη ένταξή τους, οικονομική-πολιτικη- στρατιωτική- στην Ευρώπη.

    Η "Νόβα Μακεντόνια" σε σχόλιό της εκτιμά στο Στρασβούργο διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας. Και αυτό γιατί, γραφει η εφημερίδα, αναμενόταν η πρόεδρος της joimoboukeutij^r συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εσωτερική κατάσταση στην ΠΓΔΜ. Εντούτοις στις συνομιλίες που είχε ο κ.Γκλιγκόρωφ με την πρόεδρο Λενι Φισερ το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην πορεία των ελληνοσκοπιανών συνομιλιών και τις σχεσεις με τις γειτονικές χώρες, σημειώνει η "Νόβα Μακεντόνια".

    [20] Ο ΟΑΣΕ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΕΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΥΠΟ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

    To ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών υπό καλυτερες συνθήκες πρέπει να εξετάσει η Αλβανία, διαπιστώνει συμπερασματικά έκθεση του ΟΑΣΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το απόγευμα, και η οποία επιδόθηκε από τον αναπληρωτή γραμματέα του οργανισμού στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην επιβάρυνση από παρατυπίες της εκλογικής διαδικασίας οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλων το κύρος των δημοκρατικών διαδικασιών στη χωρα. Την ευθύνη γι΄αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, φέρουν τόσο η κυβέρνηση όσο και όλα τα κόμματα.Τονίζεται ωστόσο ότι η νομιμότητα του νεοεκλεγέντος αλβανικού κοινοβουλίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

    Ο πρόεδρος Μπερίσα την περασμένη εβδομάδα και κατά τη διάρκεια της διεθνούς επιχειρηματικής και πολιτικής συνάντησης στο ελβετικό θέρετρο Γραντ Μοντανα απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών στη χωρα του παρά τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί ως προς το αδιάβλητο του εκλογικού αποτελέσματος της 26ης Μαίου.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, εκπρόσωποι οκτώ κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η κοινοβουλευτική ομάδα πρόκειται να συνέλθει για να συζητήσει την κάτασταση στην Αλβανία, ότι επιδιώκουν την διεξαγωγή νέων εκλογών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί απειλή για τους θεσμούς της χωρας. Την εβδομάδα αυτή η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αναμένεται να εκδόσει την τελική αποφαση αν και όπως δήλωσε ο αναπληρωτης γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ είναι μάλλον απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο καθόσον για να διεξαχθουν νεες εκλογές θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κυριότερων πολιτικών κομμάτων για τη θέσπιση νέων κανόνων εκλογικής διαδικασίας.

    [21] ΕΠΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Ο Μ.ΓΙΕΛΤΣΙΝ

    Μια εβδομάδα μετά την αποπομπή του Υπουργού Αμυνας, Πάβελ Γκρατσώφ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν απομάκρυνε σήμερα με Προεδρικό Διάταγμα, επτά στρατηγούς, μέλη του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, μετέδωσε το Πρακτορείο Ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Σύμφωνα με το Ιντερφάξ, τέσσερις από τους επτά στρατηγούς είχαν καταγγελθεί την περασμένη εβδομάδα από τον Αλεξάντερ Λέμπεντ, ότι είχαν ασκήσει πιέσεις στον Πρόεδρο της Ρωσίας, για να αποτρέψουν την αποπομπή του Πάβελ Γκρατσώφ.

    [22] ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΜΕΤΑ TG ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΕΡΜΠΑΚΑΝ- Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ

    Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις επαφές με το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, μετά τη συνάντηση Ερμπακάν-Τσιλλέρ που θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα, δηλώνουν οι ισλαμιστές του κόμματος Ευημερίας προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Οι εξελίξεις εξαρτώνται από την απογευματινή συνάντηση Ερμπακάν-Τσιλλέρ. Ο ισλαμιστής Ερμπακάν κάλεσε χτές το απόγευμα, την ίδια περίπου ώρα που η Τανσού Τσιλλέρ συζητούσε με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ,σε συνεδρίαση το προεδρείο του κόμματος του για να καθοριστεί η στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Μετά απο 4ωρη συνεδρίαση στελέχη του κόμματος Ευημερίας δήλωσαν ότι επιμένουν στην πρωθυπουργία του Ερμπακάν σε περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης με το κόμμα Ορθού Δρόμου της κ Τσιλλέρ και ότι αποφάσισαν να συνεχιστούν οι επαφές και με το κόμμα Μητέρας Πατρίδας.

    Υπενθυμίζεται ότι η κ Τσιλλέρ δεν μπόρεσε να εξασφαλίζει την συμμετοχή του Μπουλέντ Ετζεβίτ σε ένα τριπλό κυβερνητικό συνασπισμό όπως άλλωστε δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει και την υποστήριξη του Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ο κ Ετζεβίτ πρότεινε στην αρχηγό του κόμματος Ορθού Δρόμου να ξαναδοκιμάσει μία κυβέρνηση μειοψηφίας με τον Μεσούτ Γιλμάζ πράγμα που δεν έγινε τελικά αποδεκτό . Ετσι οι επιλογές της κ Τσιλλέρ είναι πλέον περιορισμένες καθώς και ο Μεσούτ Γιλμάζ επιμένει ότι σε έναν κυβερνητικό σχηματισμό συνασπισμού Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος και όχι κάποιος τρίτος όπως υποστηρίζει η αρχηγός του κόμματος Ορθού Δρόμου.Σύμφωνα με τον κ Γιλμάζ την πρωθυπουργία θα μπορούσε να την αναλάβει κάποιος τρίτος μόνο σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές.

    [23] ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΝΕΑ ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΘΗΕΝΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

    Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις ενισχύουν τις δυνάμεις τους με νέα πυροβολεία και θέσεις για τα άρματα μάχης, στη βορειανατολική πλευρά της ακριτικής Αθηένου, στην επαρχία Λάρνακας.

    Η δραστηριότητα των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, ήταν έντονη την περασμένη εβδομάδα και κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο, μετά τη λήξη της παράνομης άσκησης "Ταύρος".

    Όπως έγινε αντιληπτό, άρματα ήταν στις νέες θέσεις τους, σχεδόν κάθε βράδυ, ενώ το πρωί φάνηκαν τα πολυβόλα τους πάνω από τα αναχώματα αυτά, στραμμένα προς την κατεύθυνση της Αθηένου.

    Ταυτόχρονα, Τούρκοι κατοχικοί στρατιώτες έγιναν αντιληπτοί να καθαρίζουν τα αναχώματα τους, τα οποία δημιουργήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

    [24] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΑΝΕΛΑΒΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει επαναλάβει στην κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να υποβάλει ολοκληρωμένο σχέδιο για λύση του Jupqiajo}. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης που κλήθηκε να σχολιάσει νέες πληροφορίες για αμερικανικό σχέδιο και προτάσεις για το Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, το οποίο ο Πρόεδρος Κληρίδης έθιξε σε όλες τις επαφές του στο εξωτερικό, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι "το ζήτημα αυτό είναι από τα σημαντικότερα σημεία της ουσίας του Κυπριακού" και πρόσθεσε "αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι το μόνο θέμα προς συζήτηση για επίλυση του προβλήματος".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η ξένη πρωτοβουλία έχει ήδη αρχίσει έστω και ανεπίσημα με τις διάφορες επαφές.

    Επίσης, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "δεν γνωρίζω ποια είναι τα πολιτικο-οικονομικά μέτρα που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί στο Κυπριακό,γιατί στις επαφές του κ. Κληρίδη στην Ουάσιγκτον δεν τέθηκε τέτοιο θέμα".

    Σε άλλη ερώτηση ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι "η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει ότι ο ρόλος του Προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας θα είναι σημαντικός στο θέμα της ασφάλειας και αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει επαφές με την Αγκυρα ακόμη και προτού σχηματισθεί σταθερή κυβέρνηση".

    Σχετικά με το θέμα του συντονισμού των διαφόρων αντιπροσώπων στο Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την επιθυμία της Λευκωσίας για συντονισμό. Η θέση του Μπούτρος Γκάλι, είπε, είναι όπως οι ξένοι αντιπρόσωποι έχουν τακτική αλληλοενημέρωση μεταξύ τους και συμφωνημένη δράση, ώστε όλες οι ενέργειες να έχουν κοινό στόχο.

    [25] Ο ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ ΚΑΙ Ο ΓΟΥΟΡΕΝ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΘΑ ΠΡΟΣΚΛΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Βουλγαρική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την υφυπουργό Εξωτερικών, Ιρίνα Μπόκοβα, συμμετέχει στη σύνοδο του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Παντελέι Καρασιμεόνοφ, η κ.Μπόκοβα θα μιλήσει για τη διεθνή συνεργασία στην καταπολέμηση της παράνομης παραγωγής, πώλησης και διακίνησης ναρκωτικών.

    Η κ.Μπόκοβα πρόκειται να προσκαλέσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, για συμμετοχή στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα διεξαχθεί στη Σόφια στις 6 και 7 Ιουλίου.

    Στις 27 και 28 Ιουλίου η βουλγαρική αντιπροσωπεία θα λάβει μέρος στις διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον, μετά από πρόσκληση της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, Λιν Ντέιβις.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι ζητήματα της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ασφάλειας, το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την ειρήνη", η συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου Συνεργασίας, καθώς και η υλοποίηση των συμφωνηθέντων του Ντέιτον.

    Στην Ουάσιγκτον, εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, η κ.Μπόκοβα θα προσκαλέσει και τον υπουργό Εξωτερικών tym ΗΠΑ, Γουόρεν Κρίστοφερ, να παραστεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Σόφια.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 25 June 1996 - 14:20:07