Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (26/06/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 26 Ιουνίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

  • [02] ΕΜΡΕ ΓΚΙΟΝΕΝΣΑΪ: ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΟΥΝ ΣΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • [03] ΑΣΤΗΡΙΚΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ

  • [04] Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • [05] ΒΑΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

  • [06] ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

  • [07] Ο.Τ.Ε. ΚΑΙ TVX ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Σ.Β.Β.Ε.

  • [08] ΕΠΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ" ΤΟ 1996. ΚΑΤΑ 45% ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ.

  • [09] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 50ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΗΠΑ- ΚΑΝΑΔΑ.

  • [10] ΒΑΘΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [11] ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ: "ΤΡΕΦΟΥΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ"

  • [12] ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [13] ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [15] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

  • [16] ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΧΑΝ ΤΖΙΟΥ

  • [17] ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  • [18] ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΚΡΟΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [19] ΠΡΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΚΑΡΑΖΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ

  • [20] ΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ, Ο ΡΑΝΤΟΒΑΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ

  • [21] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΛΛΕΡ-ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [22] Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 120000 ΤΟΜΟΥΣ ΣΠΑΝΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

  • [23] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΈΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

  • [24] ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • [25] ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

  • [26] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΤΖΟΥΓΚΟΡΙΕ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΝΕΑΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

  • [27] ΤΙΡΑΝΑ:ΕΝΑ ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ

  • [28] ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Η ΤΣΙΛΛΕΡ!!!

  • [29] ΣΟΒΑΡΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

    Μετά από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές ότι είναι αναπότρεπτη πλέον η αναμέτρηση στο Συνέδριο για τη θέση του Προέδρου, του Κώστα Σημίτη και του Ακη Τσοχατζόπουλου. Οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους.

    Ο κ. Σημίτης τάσσεται υπέρ της ενιαίας έκφρασης κυβέρνησης και κόμματος. Θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να κυβερνήσει σωστά είναι να υπάρχει ταυτοπροσωπία, δηλαδή ο Πρωθυπουργός να είναι και Πρόεδρος του Κόμματος. Μάλιστα συνεργάτες του θεωρούν ότι αν ο Πρωθυπουργός δεν εκλεγεί Πρόεδρος από το Συνέδριο δεν μπορει να παραμείνει Πρωθυπουργός "υπό ομηρία".

    Από την άλλη πλευρά ο Ακης Τσοχατζόπουλος εμμένει στη δική του θέση υπέρ μιας συλλογικής ηγεσίας με διακριτούς ρόλους. Για να διασφαλιστεί αυτό ενδέχεται να προτείνει στο Συνέδριο το ασυμβίβαστο για αυτές τις δύο θέσεις.Πάντως, ο κ. Τσοχαζόπουλος συμφωνεί ότι με απόφαση του Συνεδρίου ο Κώστας Σημίτης θα είναι αυτός που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και θα είναι αυτός που θα πάρει και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε περίπτωση νίκης.

    Στο Εκτελεστικό Γραφείο υπάρχει ένα πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της συλλογικής ηγεσίας, όμως δεν συμγωνούν όλοι ως προς τον τύπο, την μορφή που πρέπει να πάρει αυτή η συλλογική ηγεσία. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος προτείνει τους διάκριτους ρόλους, ενώ η πρόταση του κ. Λαλιώτη αφορά στην εκλογή Προέδρου και τριών Αντιπροέδρων. Να σημειωθεί ότι ο κ. Αρσένης έχει ήδη διαφωνήσει με την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης θέσης αντιπροέδρου ή αντιπροέδρων. Η Βάσω Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσει υποψηφιότητα για αντιπρόεδρος, αν τελικά θεσμοθετηθούν περισσότερες από μία θέσεις.

    Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ήταν υπό την σκιά της επικείμενης νεκρώσιμης ακολουθίας. Ολα ήταν βουβοί και σκυθρωποί, jame_r δεν έκανε δηλώσεις, κατά την αποχώρησή τους για να μεταβούν στην Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα ψάλει η νεκρώσιμη ακολουθία.Η επόμενη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου θα γίνει αύριο το πρωϊ, λίγο πριν ανοίξει η αυλαία του συνεδρίου.

    [02] ΕΜΡΕ ΓΚΙΟΝΕΝΣΑΪ: ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΟΥΝ ΣΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Προκλητική εμφανίστηκε και πάλι η Αγκυρα, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Εμρέ Γκιονενσαϊ για την κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου. "Οι προσπάθειες προώθησης των σχέσεων Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσκρούουν στα εμπόδια που παρεμβάλλει η Ελλάδα", ισχυρίστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας-Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Γκιονενσαϊ έκανε λόγο για πολύπλοκα και σοβαρά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. "Η Ελλάδα", υποστήριξε,"αρνείται την ύπαρξη ορισμένων από αυτά και μέχρι στιγμής",κατέληξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών "δεν έχει δοθεί απάντηση στην έκκληση διαλόγου του Μεσούτ Γιλάζ από τις 24 Μαρτίου".

    [03] ΑΣΤΗΡΙΚΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ

    Νέα αστήρικτα σενάρια, που παρουσιάζουν την Ελλάδα ως κέντρο εκπαίδευσης Κούρδων "τρομοκρατών" είδαν το φως της δημοσιότητας στο σύνολο του σημερινού τουρκικού Τύπου, με αφορμή τη σύλληψη οκτώ μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μιλλιέτ" μετά από σειρά επιχειρήσεων της διεύθυνσης ασφαλείας Κωνσταντινούπολης, "αποκαλύφθηκαν σχέδια αιματηρών επιθέσεων με τα πολεμοφόδια του ΡΚΚ που βρέθηκαν στην περιοχή Μπαϊτζιλάρ. Συνελήφθησαν 8 τρομοκράτες που διαπιστώθηκε ότι είχαν εκπαιδευτεί για σαμποτάζ στην Ελλάδα και στη Γερμανία". Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα άτομα αυτά ετοιμάζονταν "να τοποθετήσουν 12 βόμβες υψηλής ισχύος στο μετρό Ακσαράϋ Κωνσταντινούπολης στις 15 Ιουνίου και να ανατινάξουν κτίρια όπου στεγάζονται ΜΜΕ και τουριστικές εγκαταστάσεις.

    Ο διευθυντής ασφαλείας Κωνσταντινούπολης, Κεμάλ Γιαζιτζίογλου ανακοίνωσε ότι από τους συλληφθέντες ο Χικμέτ Ασλάν, με το ψευδώνυμο Σουψάν Φερχάν, είχε εκπαιδευτεί στην Ελλάδα, ενώ ο Γιαβούζ Ναϊκί, με το ψευδώνυμο Σινάν, εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία.

    Οι εφημερίδες "Τζουμχουριέτ", "Σαμπάχ" και "Χουρριέτ" αναφέρουν ότι οι 8 "τρομοκράτες που συνελήφθησαν, εκ των οποίων οι δύο γυναίκες, είχαν τύχει εκπαίδευσης σε βόμβες και σαμποτάζ στην Ελλάδα", ενώ στις έρευνες που έγιναν βρέθηκαν πολλά όπλα, βόμβες και πολεμοφόδια.

    Η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ", φιλοξενεί δηλώσεις του Κεμάλ Γιαζιτζίογλου, σύμφωνα με τις οποίες "τρομοκράτες που έτυχαν θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στα στρατόπεδα της οργάνωσης γύρω από τον καταυλισμό προσφύγων του Λαυρίου που βρίσκεται στην Ελλάδα, αργότερα ήρθαν στην Τουρκία για να προβούν σε tqolojqatij]r ενέργειες, χρησιμοποιώντας σαν πέρασμα τον Έβρο".

    [04] Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ντανιέλ Ταρσίς, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης πρέσβης Αντώνιος Εξαρχος υπέγραψε σήμερα την Ευρωπαϊκή Συμφωνία που αφορά στην συμμετοχή ατόμων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αυτή προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το 11ο Πρωτόκολλό της.

    Τα κύρια σημεία της Συμφωνίας αυτής καθορίζουν ότι τα κράτη- μέλη που την αποδέχονται δεσμεύονται να εξασφαλίζουν την ασυλία σε όλους εκείνους, εθνικούς αντιπροσώπους, εμπειρογνώμονες, δικηγόρους, συμβούλους, υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονται στις διαδικασίες που έχουν προβλεφθεί για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων του εν λόγω Δικαστηρίου. Τα πρόσωπα αυτά προστατεύονται στις μετακινήσεις και για οποιασδήποτε μορφής νόμιμη επαφή τους, μαζί του.

    Για την εφαρμογή της,θα πρέπει να υπογραφεί και να επικυρωθεί από δέκα χώρες μέλη, ενώ το 11ο Πρωτόκολλο θα πρέπει να υπογραφεί και να επικυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη.

    Το 11ο Πρωτόκολλο προβλέπει τη συγχώνευση των σημερινών δύο οργάνων της Επιτροπής και του Δικαστηρίου σε ένα, με την ολική απασχόληση των μελών-δικαστών του.

    Ηδη η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Σουηδία έχουν υπογράψει την Συμφωνία, αλλά καμιάς χώρας το Κοινοβούλιο δεν την έχει επικυρώσει ακόμη.

    [05] ΒΑΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    Ομαλά και χωρίς καθυστερήσεις διενεργήθηκαν σήμερα στα 43 εξεταστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης οι γενικές εξετάσεις των υποψηφίων της Α΄, Β΄και Γ΄δέσμης για την εισαγωγή στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ τα θέματα χαρακτηρίστηκαν από καθηγητές φροντιστηρίων βατά.

    Οπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανδρέας Αλεξανδρίδης Το ποσοστό συμμετοχής ήταν υψηλό και ανήλθε 90,37% . Συγκεκριμένα από τους 7.757 που δήλωσαν συμμετοχή προσήλθαν 7.010. Το ποσοστό συμμετοχής στην Α΄δέσμη ήταν 91,2% , στη Β΄ 88,21% και στη Γ΄91,17%.

    Τα θέματα των μαθηματικών στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της Α΄δέσμης ήταν από όλη την ύλη και συγκεκριμένα άλγεβρα, ανάλυση και γεωμετρία. Ο μαθηματικός κ Δημήτρης Μαδεντζόγλου χαρακτήρισε τα θέματα βατά, ευκολότερα από τα χτεσινά και επισήμανε ότι θα μπορούσε να γράψει και ο μέτριος μαθητής.

    Βατά ήταν και τα θέματα της βιολογίας καθώς οι απαντήσεις ήταν αυτούσια κομμάτια από το βιβλίο. Οπως είπε η καθηγήτρια κ Μαρία Ζωφάκη υπήρχαν και συνδυαστικές ερωτήσεις όπως στο ερώτημα για την φαγωκύττωση που η απάντηση ήταν από τέσσερα διαφορετικά sgle_a του βιβλίου. "Το Β΄υποερώτημα από το 4ο ζήτημα ήταν μία άσκηση χωρίς δυσκολία που θα μπορούσε να τη λύσει και ο μέτριος μαθητής" κατέληξε η κ Ζωφάκη.

    Σαφώς δυσκολότερα από πέρσι ήταν τα θέματα της ιστορίας τόνισε η καθηγήτρια Ευαγγελία Καρατζούλα καθώς τέθηκαν συνδυαστικές ερωτήσεις που δεν ήταν κρίσεως αλλά απαιτούσαν διάβασμα και αφαιρετική ικανότητα.

    [06] ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

    Την συνταγματικότητα του νόμου, με τον οποίο περιήλθε στο δημόσιο η βασιλική περιουσία, θα εξετάσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, μετά από τις αντίθετες αποφάσεις τόσο του Συμβουλίου Επικρατείας, όσο και του Αρείου Πάγου.

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας χθες, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι ο νόμος είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα. Αντίθετα πριν από τέσσερις μήνες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τον είχε χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματικό. Το Ανώτατο Δικαστήριο συζήτησε και τις διατάξεις του συντελεστή δόμησης του 1995 και τις έκρινε αντισυνταγματικές και ανίσχυρες, γιατί όπως επισημαίνει "παραβιάζουν τον ορθολογικό και χωροταξικό σχεδιασμό".

    [07] Ο.Τ.Ε. ΚΑΙ TVX ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Σ.Β.Β.Ε.

    Με δύο νέα μέλη διευρύνθηκε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.). Η διοικητική επιτροπή του, έκανε δεκτές τις αιτήσεις που υπέβαλλαν, ο Ο.Τ.Ε. και η TVX HELLAS (η καναδικών κεφαλαίων επιχείρηση που προωθεί την επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού στη Χαλκιδική).

    "Η εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο Σύνδεσμο, εκ μέρους μεγάλων διεθνών ομίλων, αλλά και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, αποδεικνύει το διαρκώς αυξανόμενο "ειδικό βάρος" της περιοχής στην ελληνική παραγωγική μηχανή", τονίζει ο Σ.Β.Β.Ε.

    [08] ΕΠΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ" ΤΟ 1996. ΚΑΤΑ 45% ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ.

    Βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα αναμένει η "Ελληνική Υφαντουργία" κατά το τρέχον έτος. Ως γνωστόν, η κερδοφορία της επιχείρησης υπέστη ισχυρότατο πλήγμα το 1995, όταν παρουσίασε ζημίες 280 εκατ.δρχ., από κέρδη 1,35 δισ. το 1994.

    Οπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της "Ελληνικής Υφαντουργίας", που συνήλθε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ήδη στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 45%, έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 9,7 δισ., έναντι 6,7 δισ. πέρυσι.

    Κατά τη χρήση του 1995, ο κύκλος εργασιών "έκλεισε" στα 16,4 δισ. έναντι 17,1 δισ. το 1994. Τη μικρή πτώση του τζίρου, αλλά κυρίως την εμφάνιση ζημιών το 1995, ο πρόεδρος της "Ελληνικής Υφαντουργίας", Γιώργος Ακκάς, απέδωσε στη διεθνή κρίση που πλήττει την κλωστοϋφαντουργία, αλλά και στην ακολουθούμενη πολιτική της "σκληρής δραχμής" που καθιστά μη ανταγωνιστικές τις ελληνικές enacyc]r. Η επιχείρηση, πάντως, διατηρεί την εντονότατη εξαγωγική της δραστηριότητα, που φθάνει σε ποσοστό 80% του τζίρου της.

    Αναφέρθηκε δε, με έμφαση, στο -συνολικού ύψους 900 εκατ.- επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης για το τρέχον έτος, το οποίο θα της δώσει τη δυνατότητα να παράγει εξειδικευμένα προϊόντα υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή εκκοκιστηρίου στη Θράκη.

    Τέλος, η γενική συνέλευση προχώρησε στην εκλογή νέου, τετραμελούς διοικητικού συμβουλίου, που απαρτίζεται από τους Γεώργιο και Χρήστο Ακκά, J.H.P.L. Van de Sanden, και F.H.Schreve. Η θητεία του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι πενταετής.

    [09] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 50ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΗΠΑ- ΚΑΝΑΔΑ.

    Με στόχους, τη μη ονομασία των Σκοπίων ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη το 1997, αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του 50ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ στο Κλίαρ Γουότερ της Φλόριδα. Στο Συνέδριο μετέχουν περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι μακεδονικών ενώσεων από τη Βόρεια Αμερική καθώς και πολλοί παρατηρητές. Σε δηλώσεις του προς το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αθανάσιος Βουλγαρόπουλος τόνισε: "Πάντοτε το κύριο θέμα , εφόσον υπάρχει το πρόβλημα με τα Σκόπια, είναι το πώς θα υπάρξει μια σωστή και βιώσιμη λύση στο Σκοπιανό. Υπάρχουν όμως και τα άλλα εθνικά μας θέματα όπως της Κύπρου, η προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο και τη Θράκη καθώς και της παρουσίας του Πατριαρχείου.

    Μέλημά μας επίσης αποτελεί η προετοιμασία του Παγκοσμίου Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη το 1997, για το οποίο αποφασίσαμε,αφού συμπίπτει με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη '97 , να προβάλλουμε το εκπολιτιστικό έργο του Μακεδόνα Στρατηλάτη Μεγάλου Αλεξανδρου.Ετσι λοιπόν θα προσκληθούν οι Δήμαρχοι των 70 πόλεων που ίδρυσε η Μεγάλη Αυτή Ελληνική και Παγκόσμια Μορφή."

    Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου έχουν προγραμματισθεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις οποίες ξεχωρίζει η Εκθεση με θέμα" Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου" που πραγματοποιείται με ευθύνη του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Παντερμαλή.Σε διάλεξη του ο κ. Παντερμαλής θα αναφερθεί επίσης στην προσπάθεια για την ίδρυση μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και Πολιτιστικού Κέντρου κοντά στο Δίον της Πιερίας.

    Το Συνέδριο θα παρακολουθήσουν ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Λουκάς Τσίλας, ο Γεν.Γραμ. Παλλινοστούντων του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Καμενίδης, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Γαβριήλ Κοπτσίδης ,ο Διευθυντής του Κέντρου Αποδήμων Μακεδόνων Κώστας Πύρζας καθώς και ομογενείς πολιτικοί από όλη τη Βόρεια Αμερική.

    [10] ΒΑΘΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ TOU ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Συγκίνηση προκάλεσε ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου σε όλους τους ομογενείς της Αμερικής,οι οποίοι εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια του μεγάλου αυτού πολιτικού άντρα, ο οποίος για ένα τέταρτο και πλέον του αιώνα βρισκόταν στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας. Τόσο η οργανωμένη ομογένεια, όσο και οι απλοί Ελληνες ομογενείς, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, εκφράζονται με εγκωμιαστικά λόγια για τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς , επικεφαλής αντιπροσωπείας ομογενών,παραβρέθηκε στη νεκρώσιμη ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών για να απευθύνει μαζί με όλο τον ελληνικό λαό το ύστατο χαίρε στον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορέιο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Βορείου και Νοτίου Αμερικής Χρήστος Τομαράς τόνισε: "Προσωπικά ,τόσο ως άτομο αλλά και ως πρόεδρος του ΣΑΕ, αισθάνομαι βαθιά λύπη για το τραγικό γεγονός. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, όπως όλοι γνωρίζουμε, ήταν ο πρωτεργάτης της προσπάθειας για την ίδρυση του ΣΑΕ, ήταν εκείνος ο οποίος είχε το όραμα για την ένωση των Ελλήνων απανταχού της γης και το πρότεινε ο ίδιος το 1986. Αισθάνομαι λοιπόν ότι η δική του προσφορά ως προς την ίδρυση του ΣΑΕ ήταν σημαντική. Εκτός αυτού γνωρίζουμε ότι το πολιτικό του έργο ήταν εκείνο το οποίο προσέφερε πολλά στον ελληνικό λαό και αναμφίβολα εξύψωσε το επίπεδο του.Θεωρούμε ότι ένας τέτοιος πολιτικός θα ήταν δύσκολο να υπάρξει στο μέλλον, γιατί πραγματικά πολλά προσέφερε και σε πολλά διακρίθηκε."

    Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αμερικής και Καναδά Θεόδωρος Σπυρόπουλος δήλωσε: " Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ενός εξέχοντος Ελληνα , που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας για ένα τέταρτο του αιώνα. Θέλουμε να μεταφέρουμε εκ μέρους όλων των προέδρων μελών του Εθνικού Συμβουλίου τα θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου".

    Επίσης για τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου μίλησε και ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αθανάσιος Βουλγαρόπουλος:"Ο θάνατος του μεγάλου αρχηγού του Κινήματος συγκλόνισε όλον τον ελληνισμό ,ασχέτως πεποιθήσεων, γιατί πραγματικά ήταν μια μεγάλη μορφή στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας. Μια μορφή που έκανε μια σημαντική προσφορά στην πολιτική ζωή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου προσέφερε πολλά. Εκανε ένα κόμμα από το τίποτα, έφτιαξε ένα μεγάλο κόμμα και ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας για τρεις τετραετίες, από τις οποίες την τρίτη , λόγω της ασθένειας του δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο του, αλλά το συνεχίζουν οι συνεργάτες του. Ελπίζουμε ότι το παράδειγμα και οι αρχές του, θα συνεχιστούν και θα συνεργαστούν όλοι μεταξύ τους γιατί το καλό της χώρας είναι να υπάρχει συνεργασία όλων για να προοδεύσει η χώρα".

    Συλλυπητήρια μηνύματα έχουν στείλει και στέλνουν συνέχεια προς την οικογένεια του Ανδρέα Παπανδρέου διάφοροι συλλόγοι,ομοσπονδίες και οργανώσεις όπως και πολλοί ομογενείς των ΗΠΑ.

    [11] ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ: "ΤΡΕΦΟΥΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ"

    Η Ρωσία με το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου έχασε ένα μεγάλο φίλο, τόνισε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας "Η φωνή της Ρωσίας" σε σχόλιο της στο οποίο στήριξε τα ακόλουθα:

    "Στη Ρωσία με μεγάλη λύπη έμαθαν για το θάνατο του επιφανούς πολιτικού και σημαντικού παράγοντα της Ελλάδας Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ πρώην Πρωθυπουγού Α. Παπανδρέου.

    Οι Έλληνες στο πρόσωπό του έχουν χάσει τον λαμπρό αγωνιστή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, για κοινωνική δικαιοσύνη, Δημοκρατία και Ανεξαρτησία της χώρας του ενώ οι κάτοικοι της Ρωσίας έχασαν ένα μεγάλο αξιόπιστο φίλο.

    Ο Α.Παπανδρέου ήταν ένας αρχιτέκτονας μιάς πολυμερούς εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας σαν ακούραστο και επίμονο αγωνιστή για την ειρήνη

    Με το όνομα του Α. Παπανδρέου είναι συνδεδεμένες και πολλές πρωτοβουλίες στην ανάπτυξη των παραδοσιακά φιλικών Ελληνορωσικών σχέσεων.

    Τρέφουμε ευγνωμοσύνη απέναντι στον Α. Παπανδρέου δια την πίστη του, τις ικανότητες και τον πατριωτισμό για την εκ μέρος του υποστήριξη της χώρας μας στις δύσκολες γι' αυτήν στιγμές και στην πίστη του στο μεγάλο μέλλον της Ρωσίας.

    Όταν στις αρχές του 1985 ο Έλληνας Πρωθυπουργός Α.Παπανδρέου πραγματοποίησε την επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα που βρισκόταν στο κατώφλι των σοβαρότερων οικονομικών και πολιτικών αλλαγών και οι διμερείς συμφωνίες που είχαν υπογραφεί έπρεπε να πραγματοποιηθούν με μεγάλες αλλαγές του μεταρρυθμισμού.

    Ηδη στην περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μεταξύ της Ελλάδας και της Σοβιετικής Ένωσης υπογράφησαν συμφωνίες για μεγάλα έργα. Όλες αυτές οι συμφωνίες κληρονομήθηκαν και επιβεβαιώθηκαν από τον διάδοχο της Σοβιετικής 'Ενωσής στη Ρωσική Ομοσπονδία.

    Στη διάρκεια της δεύτερης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Α.Παπανδρέου εμφανίστηκαν νέα στρατηγικά σχέδια τέτοια όπως είναι π.χ. το σχέδιο μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου στην Αλεξανδρούπολη.

    Εξαίρετος γυιός της Ελλάδας αναγνωρισμένος σ' όλο τον κόσμο πολιτικός, επιστήμονας αγωνιστής, ο Παπανδρέουμας άφησε πολύ καλή κληρονομιά.

    Εμείς στη Ρωσία πιστεύουμε ότι αυτή η καλή κληρονομιά θα συμβάλλει στην περά ενίσχυση και διεύρυνση των πολυμερών σχεσεών ανάμεσα στους λαούς και της χώρας μας. "

    [12] ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ολο το τελετουργικό της κηδείας του Ανδρέα Παπανδρέου μετέδωσε σε ζωντανή σύνδεση, η κρατική τηλεόραση του Βελιγραδίου αποτίοντας με τον τρόπο αυτό τον ύστατο φόρο τιμής στο μεγάλο Ελληνα πολιτικό.

    Από το πρωί, πλήθος κόσμου μετεβη στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη στο Βελιγράδι, Παναγιώτη Βλασσόπουλου, για να υπογράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων.

    Ο πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Ράντοε Κόντις έγραψε στο βιβλίο: "Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο μεγάλος Ελληνας πολιτικός, σφράγισε με το έργο και την προσωπικότητά του την συγχρονη εποχη. Αγωνίστηκε συνεχώς για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ισοτιμία μεταξύ λαών και χωρών. Ο θάνατός του αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον Ελληνικό λαό. Ο λαός της Γιουγκοσλαβίας έχασε έναν μεγάλο και ειλικρινή φίλο ενώ η διεθνής κοινότητα έχασε έναν χαρισματικό ηγέτη".

    Στο βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψαν ακόμη ο Γενικός Γραμματέας της προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας, εκ μέρους του Προέδρου Ζόραν Λίλιτς, ο Πρόεδρος της Βουλής των Πολιτών της Γιουγκοσλαβίας, πολλοί υπουργοί, ο Δήμαρχος του Βελιγραδίου, εκπρόσωποι του υπουργού Εξωτερικών, πολλοί ξένοι διπλωμάτες, Ελληνες φοιτητές και απλοί πολίτες.

    Τέλος ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε προσωπικότητα μεγάλης σημασίας για τον Ελληνικό λαό και για την Ελλάδα.

    [13] ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Μικροεπεισόδια δημιουργήθηκαν στην είσοδο του Α' Νεκροταφείου Αθηνών μετά το τέλος της κηδείας του Ανδρέα Παπανδρέου..

    Μόλις αποχώρησαν οι επίσημοι έκλεισαν οι πόρτες του νεκροταφείου, αλλά η ενέργεια αυτή προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων που περίμεναν με τις ώρες για να αφήσουν ένα λουλούδι στον τάφο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Σε κάποια στιγμή κατάφεραν να ανοίξουν τις πόρτες και να μπουν μέσα, οπότε επενέβησαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας για τους απωθήσουν. Ακολούθησαν μικροσυμπλοκές και η κατάσταση εκτονώθηκε γρήγορα χωρίς να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Έλλειψη προόδου επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, διαπιστώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι στην έκθεση του που υπέβαλε χθες βράδυ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ.Γκάλι εκφράζει την ελπίδα ότι το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας και οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση θα προσδώσουν ένα νέο επείγοντα χαρακτήρα στην αναζήτηση μιας συνολικής συμφωνίας.

    Στην έκθεση του για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών που θα κυκλοφορήσει σήμερα, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι "η λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον οι ηγέτες των δύο πλευρών μπορέσουν να πείσουν τις κοινότητες τους ότι τα συμφέροντα τους θα εξυπηρετηθούν καλύτερα με την επίδειξη πνεύματος, ευελιξίας και συμβιβασμού".

    Παράλληλα, επισημαίνει "την ιδιαίτερη ευθύνη της Ελλάδας και της Τουρκίας που είναι ανάγκη όχι μόνο να υποστηρίξουν ενεργά την αναζήτηση λύσης αλλά και να μην αφήσουν τις σχέσεις τους να εξελιχθούν κατά τρόπο που να παραβλάπτουν τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης".

    Τονίζει ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι είναι ανάγκη να τερματιστεί το απαράδεκτο επί μια ολόκληρη εικοσαετία υφιστάμενο status quo ένα καθεστώς "που ασφαλώς δεν μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη βάση για την εξασφάλιση του χαρακτήρα και της ασφάλειας των δύο κοινοτήτων".

    Επισημαίνει ακόμη ότι το παρόν αδιέξοδο είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό καθώς "έχουν ήδη προσδιοριστεί τα απαραίτητα στοιχεία για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης" με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις συμφωνίες κορυφής, τις διάφορες ιδέες, που παρουσίασε ο ίδιος στο πλαίσιο της αποστολής καλών του υπηρεσιών.

    Αναφερόμενος στην απόφαση της Ευρωπαικής Ένωσης για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ένωση ο κ.Γκάλι υπογραμμίζει ότι "το Συμβούλιο των υπουργών της Ευρωπαικής Ένωσης έχει τονίσει πως με την ένταξη θα εξασφαλιστεί η ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων".

    Υπογραμμίζει ότι "οι προσπάθειες της Κομισιόν να εξηγήσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τα οφέλη που θα προσκομίσει από την ένταξη και να καθησυχάσει τις ανησυχίες της είναι ιδιαίτερα σημαντική".

    [15] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

    Μειωτική τάση εμφανίζει η επιλογή της λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μεταξύ των Κυπρίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση, η οποία καταγράφει μια μικρή αύξηση στην προτίμηση paqalom^r στην υφιστάμενη κατάσταση. Η έρευνα της κυπριακής κοινής γνώμης έγινε από την εταιρεία "Βέριτας" σε παγκύπρια κλίμακα με αντιπροσωπευτικό δείγμα 800 Κυπρίων ηλικίας 21 ετών και άνω.

    Ο αριθμός αυτών που επιλέγει τη λύση της δικοινοτικής ομοσπονδίας μειώθηκε κατά 44% το 1995 σε 35%, ενώ αυτοί που επιλέγουν τη σημερινή κατάσταση αυξήθηκαν από 18% πέρσι σε 25%. Ποσοστό 4% επιλέγει τη συνομοσπονδία, 1% τη διχοτόμηση και 1% τη διπλή ένωση.

    Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε το ποσοστό αυτών που δεν εκφράζουν γνώμη, που το 1996 ανήλθε σε 39% σε σύγκριση με 28% το 1995. Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπριών τάσσεται υπέρ του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου, αλλά σε ερώτηση κατά πόσο αυτό θα λειτουργήσει στην πράξη αν χρειαστεί, καταφατικά απάντησε το 58%, αρνητικά το 12%, ενώ ένα ποσοστό 8% δεν εκφράζει γνώμη.

    [16] ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΧΑΝ ΤΖΙΟΥ

    Με τον Ραούφ Ντενκτάς θα συναντηθεί σήμερα στη κατεχόμενη Λευκωσία, ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων ΕΘνών, Χαν Σούνγκ Τζιού.

    Ο κ. ΤΖιού χθές το απόγευμα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, με τον οποίο θα έχει και νέα επαφή την Παρασκευή.

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, δήλωσε ότι εντάσσει τις επαφές του στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, για τις οποίες μίλησε ο Μπούτρος Γκάλι, ενώ τόνισε ότι ανάλογα με την έκβαση των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, θα αποφασίσει κατά πόσο θα ακολουθήσει συνολική ή σταδιακή προσέγγιση του Κυπριακού. Ο κ. Τζιού θα έχει επίσης επαφές με την πολιτική ηγεσία, επιχειρηματίες, συντεχνιακούς και ακαδημαϊκούς.

    [17] ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Ανάλυση της καθηγήτριας αρχαίων γλωσσών στη Βασιλεία, Irmgard Hannemann, στην οποία διαπιστώνεται ότι έχει επέλθει μία σοβαρότατη διατάραξη των πληθυσμιακών σχέσεων στην Ίμβρο και την Τένεδο, με αποτέλεσμα τον σχεδόν ολοσχερή αφανισμό της ελληνικής μειονότητας, παρότι η Συνθήκη της Λωζάνης επέβαλε την προστασία της, δημοσιεύεται στην εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung, με τίτλο: ''Υπό διωγμό τελεί η ελληνική μειονότητα στο Ανατολικό Αγαίο''.

    Σύμφωνα με την ανάλυση, ενώ κατά το 1923 ο τουρκικός πληθυσμός απαριθμούσε μόλις 100 άτομα, σήμερα έχει υπερπολλαπλασιαθεί, λόγω της μεταφοράς 7.000 εποίκων από την Τουρκία. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα ''ενώ η Τουρκία αναλάμβανε το Σεπτέμβριο του 1923 την ευθύνη της προστασίας της μειονότητας, το 1927 έκλεισε διά νόμου τα Σχολεία της μειονότητας και τα αντικατέστησε με τουρκικά, στα οποία απαγορευόταν να ομιλείται και να διδασκεται η ελληνική γλώσσα''.

    Στη συνέχεια σημειώνεται ότι φάσεις ελληνοτουρκικής προσέγγισης κατά τη δεκαετία του '30 και του '50, επέδρασαν θετικά στη μειονότητα της Ίμβρου, χωρίς όμως να αναφέρεται και να jatowuq~metai οτιδήποτε π.χ. στο οικονομικά προσανατολισμένο ''Σύμφωνο φιλίας'' της Αγκυρας του 1930.

    Η Ελβετίδα καθηγήτρια παρουσιάζει πειστικά, με στοιχεία και χωρίς συναισθηματικές αναφορές τον τρόπο με τον οποίο καταστρατηγήθηκε το Διεθνές Δίκαιο και διαμελίστηκε η ελληνική μειονότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα έποικοι από την Τουρκία ή τη Βουλγαρία, όπου οι ίδιοι ήταν μέλη διωκόμενης μειονότητας, και τους οποίους εξανάγκαζαν να εκβουλγαρίσουν τα ονόματά τους. Αναφέρεται επίσης και στην καταστροφή δεκάδων εκκλησιών και σχολείων και τον εξαναγκασμό των Ελλήνων κατοίκων να εγκαταλείψουν το νησί, είτε επειδή τους έκλεισαν τα Σχολεία είτε επειδή τους πήραν εύφορη γη για την κατασκευή φυλακών και για τον εκφοβισμό τους, ενώ παραθέτει το στατιστικό αποδεικτικό στοιχείο της συρρίκνωσης της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία από 100.000 σε 2.500 άτομα.

    Εκτενέστερη είναι όμως η αναφορά της καθηγήτριας στην περιγραφή με λόγια Τούρκων συγγραφέων, του σχεδίου αφανισμού της μειονότητας κατά την περίοδο των προβλημάτων του Κυπριακού, το οποίο η τουρκική κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, εξέλαβε ως αφορμή ευθείας απάντησης (πραγματοποίησης του σχεδίου της) για τα όσα δήθεν υπέφερε η τουρκοκυπριακή μειονότητα και η μουσουλμανική στη Δυτική Θράκη.

    Εκτός των πολιτικής σημασίας διαπιστώσεων, η εφημερίδα προσθέτει σε πλαίσιο, αναφορές σχετικά με το ρόλο των νήσων Ίμβρου και Τενέδου στην ελληνική ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων.

    Στην ίδια σελίδα η εφημερίδα, δημοσιεύει επίσης ανταπόκριση από την Αθήνα, με τίτλο: ''Πρωτοβουλία Ελλήνων Βουλευτών για την Ιμβρο''. Στην ανταπόκριση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ''η συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων ασχολήθηκε με το θέμα της επιδεινούμενης θέσης της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο. Επισημαίνεται παράλληλα ότι το θέμα αυτό που αφορά τις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις, δεν ήταν σε προτεραιότητα και βρισκόταν σχεδόν στην τελευταία σειρά των θεμάτων που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό σύμφωνα με την ανταπόκριση, οφείλεται σε παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος προσπαθεί να επιταχύνει και διατηρήσει μία καλή σχέση με την τουρκική ηγεσία, και δεν επιθυμεί να επιβαρύνει αυτή τη σχέση με το εκρηκτικό θέμα της Ίμβρου και της Τενέδου.

    Καταλήγει υπογραμμίζοντας πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος είναι Ιμβριος, θέτει τον καιρό αυτόν όλες τις δυνάμεις και προσπάθειές του, προκειμένου να επιτύχει την επαναλειτουργία της Ανώτατης Θεολογικής Σχολής της Αγκυρας, αλλά και να διασφαλίσει μία ελαστικότερη χρήση του Numerus clausus που επιβάλλεται σε αλλοδαπούς ορθόδοξους κληρικούς.

    [18] ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΚΡΟΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Καταπέλτης για το αλβανικό καθεστώς ήταν οι καταθέσεις των ομιλητών στην αίθουσα ακροάσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ όπου συζητήθηκε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής leiom|tgtar στην Αλβανία.

    Περισσοτερα από 100 άτομα, μεταξύ των οποίων ο ομογενής συγγραφέας Νικολας Γκέητζ, η γνωστή Νικαραγουανή συγγραφέας Bianca Jagger, ο Αλβανός πολιτικός Γκραμος Πασκο, ο Αμερικανός Δημοκρατικος βουλευτής Τομ Λαντος και ο σύμβουλος της διεθνούς οργάνωσης Ελσίνκι Γουώτς, Fred Abrahams, κατέθεσαν τις μαρτυρίες και τις εμπειρίες τους απο την διακυβέρνηση του καθεστώτος Μπερίσα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονοτητας.

    Σύμφωνα με την αλβανο-αμερικανική εφημερίδα "ΙLLYRIA", η οποία παρουσιάζει πρωτοσέλιδα το θέμα και ισχυρίζεται ότι η συζήτηση ήταν μονόπλευρη, όλοι οι ομιλητές επέκριναν την αλβανική πολιτική καθώς και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών της 26ης Μαίου.

    Ο Νικολας Γκέιτζ τόνισε μεταξύ αλλων, γραφει η εφημερίδα, ότι η κατάσταση της ελληνικής μειονότητας δεν διαφέρει από εκείνη της εποχής του Χότζα και κατήγγειλε το αλβανικό καθεστώς ότι παραβιάζει τις διατάξεις των διεθνών συνθηκών για τις μειονότητες. Ο ίδιος έκανε λόγο για " ένα ειδος εθνικής εκκαθάρισης της μειονοτητας" καθώς, οπως είπε, η κυβέρνηση με το να αρνείται την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων στη μητρική τους γλώσσα ωθεί ουσιαστικά τις ελληνικές οικογένειες να μετακινηθουν στην Ελλαδα. Ακόμη, κατήγγειλε τον Μπερίσα για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεών του σχετικά με την επιστροφή αριθμού εκκλησιών και μοναστηριών που ανήκουν στις ελληνικές κοινότητες καθώς και εκκλησιαστικές περιουσίες, πολύτιμες εικόνες και θρησκευτικά αντικείμενα.

    Ο Αλβανός πολιτικός Γκραμος Πάσκο αναφέρθηκε στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαίου χαρακτηρίζοντάς τες δόλιες.

    Ο Ρεπουμπλικανόςγερουσιαστης Τζων Πόρτερ, ο οποίος ασχολείται με θέματα των Βαλκανίων, κατήγγειλε το αλβανικό καθεστώς για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Ενώ όλοι νομίζαμε ότι είχε υπάρξει πραγματική πρόοδος, διαπιστώσαμε καταπίεση της ελληνικής μειονότητας και την άσκηση θηριωδιών για να κλείσουν το στόμα σε καθε έναν που διαφωνεί με το καθεστώς", είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής.

    Κατά την εφημερίδα, για βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας έκανε λόγο μόνο ο σύμβουλος της διεθνούς οργάνωσης Ελσίνκι Γουώτς, ο οποίος τόνισε ότι τα προβλήματα της μειονότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν εθνικό πρόβλημα. "Εχουν να κάνουν με τη δημοκρατία, είπε ο κ.Abrahams για να προσθέσει: η ψήφος της 26ης Μαίου συνοδεύτηκε από άκρατη βία, που ορισμένοι διεθνείς παρατηρητές χαρακτήρισαν ως τη χειρότερη στη μετακομμουνιστική ανατολική Ευρώπη".

    Η ίδια εφημερίδα παρουσιάζει τις εμπειρίες του Δημοκρατικού γερουσιαστή Τομ Λάντος από το πρόσφατο ταξίδι του στην Αλβανία ο οποίος αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς, ακόμη και ένας Αμερικανός, να ταξιδέψει στη χωρα. Ο κ.Λάντος συνέκρινε την κακή κατάσταση της ελληνικής μειονότητας με το κάψιμο των εκκλησιών των μαύρων στο αμερικανικό νότο, τονίζει η εφημερίδα.

    [19] ΠΡΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΚΑΡΑΖΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ

    Ανοιχτό αφήνει πλέον η σερβοβοσνιακή ηγεσία το ενδεχόμενο να apowyq^sei ο Ράντοβαν Κάραζιτς απο την προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας.

    Μιλώντας σήμερα στη σύνοδο της βουλής των Σερβοβοσνίων στο Πάλε, ο πρόεδρος του σώματος κ.Μομτσίλο Κράισνικ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει ο Κάραζιτς "έαν αυτό θα ήταν σε όφελος του σερβικού λαού".

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πάλε ο αντιπρόσωπος της διεθνους κοινότηατς στη Βοσνία, πρωην σουηδός πρωθυπουργός κ.Καρλ Μπιλντ κατέστησε σαφές στον κ. Κράισνικ κατα την χθεσινή τους συνάντηση ότι οι κυρώσεις εναντίον των σερβοβοσνίων θα επαναφερθούν σε ισχύ εαν δεν απομακρυνθεί ο κ.Κάραζιτς.

    Ενδεικτική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί στο Πάλε σε σχέση με τον σερβοβόσνιο ηγέτη είναι η απόφαση του κοινοβουλίου του Πάλε "να εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια για τις εκλογές" ενώ ο κ.Κάραζιτς έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για τις επικείμενες εκλογές στην Βοσνία παρά το γεγονός ότι αποτελεί όρο της συμφωνίας του Ντέητον ο αποκλεισμός όσων, όπως ο κ. Κάραζιτς, κατηγορουνται για εγκλήματα πολέμου.

    Πληροφορίες που δημοσιευει σήμερα η εφημερίδα Νάσα Μπόρμπα του Βελιγραδίου ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίκης Ομοσπονδίας κ.Ζόραν Λίλιτς και οι πρόεδροι των δύο γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών Σλομπονταν Μιλόσεβιτς της Σερβίας και Μομίρ Μπουλάτοβιτς του Μαυροβουνίου απέστειλαν τελεσίγραφο στον σερβοβόσνιο ηγέτη προειδοποιώντας τον ότι η παραμονή του στην εξουσία θα οδηγούσε στην επιβολή νέων κυρώσεων απο την Γιουγκοσλαβία στους Σερβοβόσνιους.

    Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεί εκτιμούν ότι ο κ.Καραζιτς θα ανακοινώσει την παραίτηση του απο την προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας (της Βοσνίας) μεθαύριο κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος.

    Ηδη ο σερβοβόσνιος ηγέτης, ο οποίος είναι καταζητούμενος απο την Διεθνη Δυναμη για την επιβολή της συνθήκης του Ντέητον, έχει εκχωρήσει το δικαίωμα της αντιπροσώπευσης της Σερβικής Δημοκρατίας στις διεθνείς της σχέσεις στην αντιπρόεδρο του κ.Μπιλιάνα Πλάφσιτς

    Πληροφορίες απο το Βελιγράδι αναφέρουν ότι ήδη ο σερβοβόσνιος πολιτικός έχει προσλάβει γνωστό δικηγόρο του Βελιγραδίου για να τον υπερασπίσει το Διεθνες Δικαστήριο της Χάγης όπου είναι κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαϊου μιλώντας στον απεσταλμένο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Πάλε Νίκο Γιώτη, ο κ.Κάραζιτς είχε πει ότι είναι έτοιμος να δικασθεί με οποιαδήποτε κατηγορία εάν προσκομισθούν εναντίον του αρκετά στοιχεία.Σε ερώτηση για τη στάση του απέναντι στο Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Κάραζιτς είχε πει ότι δεν αναγνωρίζει αυτό το Δικαστήριο γιατί δεν πρόκειται για δικαστήριο απονομής δικαιοσύνης, αλλά για δικαστήριο πολιτικής σκοπιμότητας.

    [20] ΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ, Ο ΡΑΝΤΟΒΑΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ

    Την πρόθεσή του να παραιτηθεί υπό την προϋποθεση οτι οι διεθνείς μεσολαβητές θα ικανοποιήσουν τους όρους του, εξεδήλωσε ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζις, σύμφωνα με την epihe~qgsg του Βελιγραδιου VIP.

    Ο Κάρατζις που δέχεται συνεχως πιέσεις για να παραιτηθεί, φέρεται πρόθυμος να το πράξει, γραφει το VIP σε ανταπόκρισή του από το Πάλε, εφόσον η διεθνής κοινότητα θα δώσει όλα τα εχέγγυα "μίνιμουμ κρατικής οντότητας για τη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία" και αφήσει την αμφισβητούμενη πολη Μπερτσκο στα χέρια των Σερβων.

    Το VIP αναφέρει ότι ο Σερβοβόσνιος ηγέτης έστειλε επιστολή στον μεσολαβητή της διεθνούς κοινότητας για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Καρλ Μπιλτ, με την οποία τον ενημερώνει για τους όρους που θέτει προκειμένου να παραιτηθεί.

    Η διεθνής κοινότητα απαιτεί την παραίτηση του Ράντοβαν Κάρατζιτς βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέϊτον την οποία έχει προσυπογράψει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Χθες ο Σερβος Πρόεδρος ζητησε την άμεση αντικατάσταση του Κάρατζιτς προκειμένου να αποτρέψει την επιβολή νέων ακυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας.

    [21] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΛΛΕΡ-ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Νέα συνάντηση Ερμπακάν-Τσιλλέρ θα πραγματοποιηθεί αύριο στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισού μετά τη χτεσινή συνάντηση που δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα. Ο ισλαμιστής Νετζμετίν Ερμπακάν δεν έκρυψε χτες τον εκνευρισμό του για την καθυστέριση καθώς δήλωνε ότι οι επιτροπές του κόμματος Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ θα πρέπει να ξανασυνεδριάσουν για να μπορέσουν να δώσουν απάντηση όσον αφορά τις αρχές της συνεργασίας των δύο κομμάτων σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό. "Είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε" είπε

    Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ορθού Δρόμου Νετζμετίν Τζεβχερί είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μεταξύ των δύο ομάδων.

    Από την άλλη δεν έχει ακόμη αποκλειστεί το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης Μητέρας Πατρίδας-Ορθού Δρόμου. Ο Μεσούτ Γιλμάζ όμως, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δεν έχει ανάψει το πράσινο φως για τους βουλευτές από το κόμμα του Ορθού Δρόμου που λέγεται ότι θα προσχωρήσουν στο κόμμα του

    Στο μεταξύ ο οικονομικός κόσμος της Τουρκίας αναζητά πλέον μόνος του λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της κυβερνητικής κρίσης. Σύμφωνα με έκθεση, που εκπονήθηκε από επιστήμονες του αγγλοφώνου πανεπιστημίου Bogazici της Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας TUSIAD, η τουρκική οικονομία θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη κρίση το 1997 αν δεν επιτευχθεί πολιτική ισορροπία. Ο πρόεδρος μάλιστα του TUSIAD Χαλίς Κόμιλι συμβούλευσε τους πολιτικούς να συμβιβαστούν ώστε να λυθεί η κρίση.

    [22] Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 120000 ΤΟΜΟΥΣ ΣΠΑΝΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

    Εκατόν είκοσι χιλιάδες τόμους βιβλίων τα οποία το 1945 είχε κατασχέσει ο σοβιετικός στρατός απο τις βιβλιοθήκες της Βρέμης και του Μαγδεμβούργου ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Γερμανία η κυβέρνηση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας της Γεωργίας.

    Η σχετική πληροφορία δημοσιευεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδα Ντίε Βελτ η οποία φιλοξενεί δήλωση του γεωργιανού πρεσβευτη στη Γερμανία σύμφωνα με τον οποίο η πίεση της Μόσχας εμπόδισε την πραγματοποίηση της απόφασης του πρόεδρου της χώρας κ. Εντβναρντ Σεβαρντντζε να δώσει κάποια απο αυτά τα βιβλία στον γερμανό ομόλογο του κ.Ρομαν Χερτζογκ κατα τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του τελευταίου στην Τυφλίδα.

    Τα βιβλία χρονολογούνται απο το 1600 έως το 1900.

    [23] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΈΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    Την ετοιμότητα της Βουλγαρίας να δεχτεί όλες τις προτάσεις της ΠΓΔΜ για συμβιβασμό ώστε να λυθεί το πρόβλημα της "γλώσσας", που έχει προκύψει μεταξύ των δυο χωρών, εξέφρασε ο διευθυντής του τμήματος "Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Βλαντιμίρ Σοτίροφ.

    Όπως είναι γνωστό, η Βουλγαρία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", αλλά αρνείται την ύπαρξη "μακεδονικού" έθνους και "μακεδονικής γλώσσας".

    Ο κ.Σοτίροφ σημείωσε πως το θέμα της γλώσσας αποτελεί μέρος της ρύθμισης των βουλγαροσκοπιανών σχέσεων και υπενθύμισε ότι η υπογραφή των 23 διμερών συμφωνιών, εκκρεμεί, "λόγω των διαφορών στις θέσεις της Σόφιας και των Σκοπίων".

    "Θεωρούμε πως από την πλευρά μας, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και επείγουν οι προσπάθειες και των δυο χωρών για την επίλυση των διαφορών", τόνισε ο κ.Σοτίροφ και εξέφρασε την ελπίδα του ότι στο εγγύς μέλλον, ομάδα εμπειρογνωμόνων από τα Σκόπια θα επισκεφτεί τη Βουλγαρία, με σκοπό την αναζήτηση δυνατοτήτων για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

    [24] ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Το ζήτημα της εκλογής νέου γενικού διευθυντή της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης της ΠΓΔΜ θα εξετάσει σήμερα η αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου της χώρας.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ως λόγος για τη αντικατάσταση της σημερινής γενικής διευθύντριας, Μελπομένη Κορνέτη, προβάλεται η καταψήφιση από τη βουλή της ετήσιας έκθεσης για τη λειτουργία της Ραδιοτηλεόρασης της ΠΓΔΜ κατά το έτος 1995.

    Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων "Βέτσερ", ως πιθανός διάδοχος της κ.Κορνέτη αναφέρθηκε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Γκιούνερ Ισμαϊλ. Ο κ. Ισμαϊλ υπέβαλε την παραίτησή του τον περασμένο Μάρτιο, ως ένδειξη διαμαρτηρίας για την απόλυση του διευθυντή της σκοπιανής τηλεόρασης Σάσο Ορντάνοφσκι. Για την απόλυση αυτή, μάλιστα, εισηγήθηκε η κ.Κορνέτη, με την δικαιολογία ότι ο διευθυντής της τηλεόρασης δεν τηρεί την πολιτική της Ραδιοτηλεόρασης.

    [25] ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

    Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, Ολίβιε Ντε Καμπ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τερβενκόφσκι.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η αμοιβαία ικανοποίηση από την συνεργασία της τράπεζας με την κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία, όπως τόνισε ο κ.Ντε Καμπ, θα ενισχυθεί μετά την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τον κ.Ολίβιε Ντε Καμπ δέχτηκε και ο σκοπιανός υπουργός Οικονομικών, Τάκι Φίτι, ο οποίος τόνισε ότι η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

    Να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε ο κ.Ντε Καμπ, στους επόμενους μήνες το ενδιαφέρον της Τράπεζας θα επικεντρωθεί στην οικονομική υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και στην χορήγηση κονδυλίων για την εκτέλεση έργων υποδομής, κυρίως δε για την αποπεράτωση της κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου.

    [26] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΤΖΟΥΓΚΟΡΙΕ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΝΕΑΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

    Χιλιάδες χριστιανοί συρρέουν κάθε χρόνο στη κωμόπολη Μετζουγκόριε της Βοσνίας Ερζεγοβίνης αναζητώντας γιατριά από μία κοπέλα που λέγεται ότι είδε την Παναγία. Η Μετζουγκόριε δεν υπέστη καμία ζημία κατά τη διάρκεια του πολέμου και αυτό οι κάτοικοι της το αποδίδουν στό γεγονός ότι 6 παιδιά το 1981 είδαν την Παναγία. Ενα από τα παιδιά αυτά είναι και η Βίσκα Ιβάνκοβιτς την οποία επισκέπτονται οι πιστοί περιμένοντας το θαυματουργό άγγιγμα της. Η Βίσκα Ιβάνοβιτς υποστηρίζει ότι από το 1981 και μετά βλέπει κάθε μέρα την Παναγία και συζητά μαζί της.

    [27] ΤΙΡΑΝΑ:ΕΝΑ ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ

    Δύο αλβανικές πόλεις έμειναν επι ώρες χωρίς ρεύμα εξαιτίας ενος βραχυκυκλώματος που προκάλεσε σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας ενα ποντίκι.

    Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης το ποντίκι προκάλεσε βραχυκύκλωμα από το οποίο άναψε φωτιά η οποία έκαψε αρχικά το κέντρο διανομής ενέργειας υψηλής τάσης στη Κρούγια ενω ακολούθησε μία δεύτερη φωτιά στο σταθμό ενέργειας στο Φούσε Κρούγιε.

    Η φωτιά είχε ως αποτέλεσμα πολύωρη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και αναστάτωση στην προμήθεια ψωμιού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εργοστάσιο είχε προβλεφθεί μηχανισμός αυτόματης διακοπής της λειτουργίας σε περίπτωση βραχυκυκλώματος ο οποίος όμως δεν λειτούργησε εξαιτίας τεχνικού σφάλματος.

    [28] ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Η ΤΣΙΛΛΕΡ!!!

    Καμπάνια για να γίνει πρόεδρος της Βουλγαρίας η πρώην pqyhupouqc|r της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ ξεκίνησε μία ομάδα Βουλγάρων στο Γκάμπροβο σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων "24 ώρες " και "Τρούντ".

    Αφορμή για την καμπάνια έδωσε η πρόβλεψη της διάσημης αστρολόγου Ζβέσντα ότι μόνο μία γυναίκα θα σώσει τη Βουλγαρία από την κρίση. Η προτίμηση στο πρόσωπο της Τσιλλέρ οφείλεται στο ότι ο παππούς της ήταν από το Ράζγκραντ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η ομάδα από το Γκάμπροβο μετά την Τσιλλερ προτείνει για την προεδρία τον Ζέλιου Ζέλεφ , τον Γκεόργκι Πίρινσκι και τον Πέτερ Στογιάνοφ.

    [29] ΣΟΒΑΡΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σοβαρό δημογραφικό προβλημα στη Βουλγαρία διαπιστώνουν σήμερα οι εφημερίδες Τρουντ και Κόντινεντ της βουλγαρικής πρωτευουσας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται το 1995 οδηγήθηκαν σε διακοπή 150000 εγκυμοσύνες ενω γεννήθηκαν μόλις 72000 παιδιά,

    Τα τέσσερα πεμπτα των διακοπών, δηλαδή περίπου 120000 ήταν εκτρώσεις, οι 20000 από τις οποίες παράνομες.

    Κοινωνιολόγοι προβλέπουν ότι σε λίγα χρόνια μία στις τέσσερις βουλγαρικές οικογένειες θα έχει μόλις ενα παιδί και εντόπιζαν μείωση της επιθυμίας για τεκνοποίηση στους μορφωμένους, τους πλούσιους και τους νέους.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 26 June 1996 - 15:42:42