Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (05/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 5 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΘΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ : ΤΟ 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

  • [03] ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

  • [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ -ΓΙΛΜΑΖ

  • [05] Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

  • [06] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΟΙ ΣΤ.ΜΑΤΘΙΑΣ ΚΑΙ Π.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

  • [07] ΕΩΣ ΚΑΙ 20% ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ, ΩΣΤΟΣΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ.

  • [08] ΤΟΥΣ 37 ΒΑΘΜΟΥΣ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [09] Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

  • [10] Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΙΗΤΡΙΑ

  • [11] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΑΜΠΟΡΙΤΖΙΝΙΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ''EUROPA''

  • [13] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟΥ ΘΑ ΑΝΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

  • [14] ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΟΚΤΩ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [15] EΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [16] ΕΦ' ΑΠΑΞ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [17] ΝΑ ΜΗ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΖΗΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ κ.ΤΖΙΟΥ

  • [18] Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ

  • [19] ΣΕ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

  • [20] ΕΞΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [21] ''ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ'' ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ Ρ.ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [22] ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΑ ΠΕΥΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

  • [23] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [24] Η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΘΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Μήνυμα στην Αγκυρα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να εκτονωθεί πλήρως η ένταση στο Αιγαίο απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος μετά την επιθεώρηση τμήματος του ελληνικού στόλου στο πλαίσιο της ναυτικής εβδομάδας.

    "Όλοι γνωρίζουμε και οι γείτονές μας Τούρκοι το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι έχουν παραιτηθεί, με τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923, από κάθε νησί ή νησίδα που κείται πέραν των τριών μιλίων από τις ακτές τους και σε αυτές βεβαίως τις διατυπώσεις περιλαμβάνονται και οι βραχονησίδες" είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Πρόσθεσε δε ότι "η μόνη εξαίρεση είναι τα τρία νησιά που αναφέρονται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάννης, η Ίμβρος, η Τένεδος και η νήσος των Λαγών". Επιθεωρώντας τον ελληνικό στόλο, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Αμυνας Νίκο Κουρή και τη στρατιωτική ηγεσία, ο κ. Στεφανόπουλος είπε: "η Ελλάς έχει ανάγκη ισχυρού στόλου για να προστατεύει τις ακτές, τα νησιά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και την ανάγκη αυτή την καλύπτει κατά τον καλύτερο τρόπο το πολεμικό ναυτικό".

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ : ΤΟ 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    Ως την πλέον σημαντική πολιτική πράξη της μεταπολεμικής μας ιστορίας χαρακτήρισε το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, η οποία εξέλεξε το νέο Γραμματέα και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου.

    '' Με το Συνέδριο μας, κλείσαμε εμείς πρώτοι τον κύκλο της μεταπολίτευσης , ανοίγουμε εμείς πρώτοι το νέο κύκλο της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Ανοίγουμε το δρόμο για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε δυναμικά τη sek_da του 21ου αιώνα'', τόνισε ο κ.Σημίτης.

    Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές, σημειώνοντας ότι ''έχουμε σήμερα 15 μήνες γόνιμου κυβερνητικού έργου'' και κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε συστράτευση, αφού επανέλαβε ότι από το Συνέδριο του Κινήματος δεν βγήκαν νικητές και ηττημένοι.

    ''Με σταθερότητα πρέπει να δρομολογήσουμε τώρα εξελίξεις- τομές, στην οικονομία, στη διοίκηση, στην παιδεία, στους θεσμούς, στην κοινωνική πρόνοια, ώστε να κερδίσουμε με τη δράση μας το στοίχημα του μέλλοντος''σημείωσε ο κ.Σημίτης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα και το κοινωνικό κράτος, διαμορφώνοντας μια νέα δημόσια ηθική.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να κατακτηθεί σε όλα τα επίπεδα η συλλογική λειτουργία στο κυβερνόν κόμμα και σημειώσε ότι , εγγύηση της συλλογικότητας είναι η ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία από τη βάση ως την κορυφή του Κινήματος.

    ''Περιμένω, είπε ο κ.Σημίτης, από όλους μαζί να ξεπεράσουμε εμπεδωμένες νοοτροπίες και συμπεριφορές. Το απαιτεί ο λαός. Σε όλα αυτά θα κριθούμε και θα κριθούμε σκληρά. Ο νέος λόγος του Κινήματος'', υπογράμμισε ο κ.Σημίτης, ''και μια νέα συλλογική πρακτική είναι η πρότασή μας προς την κοινωνία. Να ανοίξει η οργάνωσή μας στους πολίτες, να συνδεθεί με την κοινωνία'', πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ''ορόσημο'' τη σημερινή Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, γιατί, όπως είπε, σήμερα δίνουμε το πρώτο δείγμα γραφής για το νέο ΠΑΣΟΚ και για το νέο δρόμο που ανοίγουμε για την ελληνική κοινωνία.

    Συνεχίζοντας ο κ.Σημίτης άσκησε κριτική στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, κάνοντας λόγο για συγκεντρωτισμό, υπερεξουσίες στην κορυφή, αρχηγισμό, για διακρίσεις σε εχθρούς και φίλους και αφανείς ηγετικές ομάδες και παράλληλα κέντρα αποφάσεων καθώς και για εμφανή εξοστρακισμό ορισμένων.

    ''Ολα αυτά'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, '' θα είναι οριστικά φαινόμενα του παρελθόντος. Είναι καιρός, είπε, να τελειώνουμε με τους μηχανισμούς, με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες με ένα κόμμα που είναι κλειστό και αδιάφορο στην κοινωνία. Το κόμμα πρέπει να ανοίξει , να επανασυνδεθεί με την κοινωνία''.

    Παράλληλα, άσκησε κριτική και στην αντιπολίτευση, κυρίως δε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι είναι χωρίς ειρμό και άποψη.

    [03] ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Για δεύτερη φορά εξελέγη Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ψήφισαν 149 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Υπέρ του κ.Σκανδαλίδη ψήφισαν 118, ενώ υπήρχαν 22 λευκά και 3 άκυρα.

    Στον Ανδρέα Παπανδρέου και στο νέο ρόλο του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο νέος γραμματέας του κινήματος. "Πρέπει να πορευτούμε, είπε, πάνω από όλα νικηφόρα στις εκλογές και αποτελεσματικά στο κυβερνητικό μας έργο να εμπλουτίσουμε και να ενδυναμώσουμε τις κοινωνικές μας αναφορές".

    Πρόσθεσε επίσης ότι "επειδή δεν πετάμε στα σύννεφα οφείλουμε να ομολογήσουμε οτι το έδαφος της εσωκομματικής μας πραγματικότητας δεν είναι τόσο έφορο, τόσο καλλιεργημένο προς αυτές τις κατευθύνσεις. Ομως η σκέψη είναι γόνιμη, η συναίσθηση της ευθύνης υψηλή, το φρόνημα της παράταξης ξανά νέο, οι ιδέες μας επίκαιρες. Οι πράξεις μας λείπουν. Αυτές πρέπει συστηματικά από σήμερα κιόλας να οργανώσουμε" κατέληξε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Κώστας Σκανδαλίδης γεννήθηκε στην Κω το 1954. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Υπήρξε αναπληρωτής Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Δωδεκανήσου το 1989 και από τότε εκλέγεται συνεχώς.

    Χρημάτισε Υπουργός Αιγαίου και Εσωτερικών. Πριν από ένα χρόνο μετά από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου εξελέγη από την Κεντρική Επιτροπή για πρώτη φορά Γραμματέας του Κινήματος.

    [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ -ΓΙΛΜΑΖ

    Η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υπογράψει πρωτόκολλο με την Τουρκία το οποίο θα περιλαμβάνει το περιεχόμενο του μνημονίου Παπούλια -Γιλμάζ αλλά και νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο και η μη απειλή βίας ή χρήση βίας.

    Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ενώ σχολιάζοντας την επιστολή του Μπίλ Κλίντον προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, επισήμανε ότι έχει σημεία ταύτισης με τις ελληνικές θέσεις.

    Η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ ανακοίνωσε την αποδοχή της πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον για τη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ζήτησε από το Γ.Γ. της συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα να συνεχίσει τις προσπάθειες του.

    Γνωστοποίησε επίσης την αποχή της Τουρκίας από τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο έως την 1η Σεπτεμβρίου για την αποφυγή θερμών επεισοδίων.

    Ορθοί οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης και θετική η αμερικανική παρέμβαση σχολίασε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος προέβλεψε ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο.

    Θετική και επιβεβλημένη χαρακτήρισε την προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [05] Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

    Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα θα είναι αδύνατο να επιλυθουν εάν δεν επιλυθουν εγκαιρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κ.Σουλεϊμαν Ντεμιρέλ σε συνέντευξη του στο περιοδικό "Balkan Review".

    Στην ίδια συνέντευξη ο τουρκος πρόεδρος κάλεσε τα κράτη να μάθουν να ζούν μαζί με τα πολλά πολιτικά προβλήματα προσθέτοντας ότι η Αγκυρα καλεί όλες τις γείτονες της χώρες στο τραπέζι των diapqaclate}seym για να λύσουν τα προβλήματα ή τουλάχιστον, όπως λέει ο κ.Ντεμιρέλ για να μην προστεθούν νέα.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορειο ειδήσεων Ανατολή, ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη γνωστή θέση της Τουρκίας για συνεργασία με την Ελλάδα σε τομείς όπως η βιομηχανία και ο τουρισμός προτείνοντας ξανά την υπογραφή μιας συμφωνίας φιλίας για την επίλυση των διμερών προβλημάτων.

    "Η Ελλάδα δεν έχει φιλική διάθεση απέναντι στην Τουρκία ο οποίος προσέθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για εχθρότητα και αυτή η εχθρότητα δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα", είπε ο κ. Ντεμιρέλ ο οποίος παράλληλα κάλεσε την Αθήνα να μην αγνοεί την πρόσφατη "επίθεση φιλίας της Αγκυρας.

    Η Τουρκία πάντοτε επέλυσε τα προβλήματα της με ειρηνικό τρόπο και αυτό είναι ένα καλό παραδειγμα για τους γείτονες της και όλο τον κόσμο, είπε ο τούρκος πρόεδρος.

    Ο πρόεδρος Ντεμιρέλ τόνισε ότι η ένταξη των Βαλκανίων στην Ευρώπη είναι το πιο σημαντικό βήμα για να ξεπερασθούν τα προβλήματα στην περιοχή ενω προέβλεψε ότι μία μέρα η Ευρώπη και η Κίνα θα ενωθούν με γέφυρα την Τουρκία τα Βαλκάνια.

    "Αυτο που λείπει στα Βαλκάνια είναι η υποδομή, είπε ο κ.Ντεμιρέλ και όταν αυτή η αναγκαιότητα καλυφθεί τότε τα Βαλκάνια θα γίνουν γέφυρα ανάμεσα στον βορρά και στο νότο, στην ανατολή και τη δύση.

    Καταλήγοντας ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τη χώρα του ως την πιό ασφαλή της περιοχής σε ότι αφορά στον τουρισμό, "παρά, όπως παραδέχθηκε, τις απειλές των αποσχιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων", όρο που στην Αγκυρα χρησιμοποιείται για την αναφορά στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ).

    [06] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΟΙ ΣΤ.ΜΑΤΘΙΑΣ ΚΑΙ Π.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Τους Στέφανο Ματθία και Παναγιώτη Δημόπουλο επέλεξε για τις θέσεις του Προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε το πρωί.

    Οι νέοι αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι οι κ. Αγησίλαος Μπακόπουλος, Δημήτρης Γουργουράκης και Γιώργος Βερλής ενώ του Συμβουλίου της Επικρατείας οι κ. Τίτος Κούνδουρας και Κίμων Χαλαζονίτης. Ο κ. Ματθίας είναι 61 ετών, ήταν πέμπτος στην επετηρίδα, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και συνταξιοδοτείται το 2002. Είναι πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δικαστών και προϊστάμενος της επιθεώρησης των δικαστηρίων. Ο κ. Δημόπουλος είναι 62 ετών εικοστός δεύτερος στην επετηρίδα και είχε διατελέσει προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών.

    [07] ΕΩΣ ΚΑΙ 20% ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ, ΩΣΤΟΣΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ.

    Παρά την έντονη κρίση που πλήττει και φέτος τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα -η μείωση του τουριστικού ρεύματος στο κατ' εξοχήν τουριστικό θέρετρο, τη Χαλκιδική, φθάνει το 20%- η περιοχή παρουσιάζεται ευνοημένη μέσα στο γενικότερο, πανελλαδικό κλίμα ύφεσης.

    Τόσο η Χαλκιδική, όσο η πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και η Πιερία έστρεψαν την προσοχή τους στο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης προκειμένου να αναπληρώσουν το κενό των Βρετανών και των Γερμανών, που φέτος έχουν κάνει αισθητή την... απουσία τους. Και μοιάζουν να πέτυχαν -μέχρι ένα βαθμό, τουλάχιστον- το στόχο τους.

    Με τουριστική μείωση η οποία έναντι της περσινής -πολύ άσχημης τουριστικά- χρονιάς, φθάνει σήμερα το 20% στη Χαλκιδική και το 15% στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία, η περιοχή βρίσκεται - πάντως- σε πλεονεκτική θέση συγκριτικά με το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Είναι ενδεικτικό ότι τα ποσοστά μείωσης στη Νότια Ελλάδα -και ιδιαίτερα στην Κρήτη, την Κω και τη Ρόδο- αγγίζουν το 30%. Μάλιστα, η συνολική μείωση του ρεύματος προς τη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να καμφθεί έως το τέλος της σαιζόν, "κλείνοντας" σε επίπεδα της τάξεως του 10%.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, οι αφίξεις Γερμανών και Βρετανών τουριστών παρουσιάζονται φέτος μειωμένες κατά 15-20%. Προτιμούν την Ισπανία -που αποτελεί το βασικό μας ανταγωνιστή- αλλά, σε ένα μεγάλο ποσοστό, και την Τουρκία.

    Από την άλλη πλευρά, έντονο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον από τη Ρωσία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, χώρες που -σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες- προσφέρουν ποιοτικό τουρισμό. "Σημαντικό ποσοστό της τουριστικής μείωσης από τη Δυτική Ευρώπη καλύπτεται από την Ανατολή", επισήμανε στο Μ.Π.Ε. ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Μπαμίδης. "Και στο δρόμο των Ανατολικών -όμως- ορθώνονται εμπόδια, με κυριότερο τη δυσκολία έκδοσης βίζας".

    Οι τουριστικοί πράκτορες της Πιερίας, πάντως, εκμεταλλεύθηκαν την κατάργηση της βίζας για τους Πολωνούς και ξεκίνησαν, από πέρυσι, επί τόπου διαφημιστική καμπάνια. ''Ως αποτέλεσμα, "άνοιξε" μια νέα τουριστική αγορά για την Κατερίνη", εξήγησε ο κ.Δημήτρης Πανταλόνας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων Πιερίας.

    [08] ΤΟΥΣ 37 ΒΑΘΜΟΥΣ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ζέστη επικρατεί και σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία στην πόλη σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία θα φθάσει τους 37 βαθμούς, ενώ σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας ο υδράργυρος θα "αγγίξει" τους 38.

    Για την αντιμετώπιση τυχόν αναπνευστικών ή άλλων προβλημάτων υγείας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βρίσκονται σε ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες υγείας της πόλης, τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ με 25 κλιματιζόμενα οχήματα.

    Όπως είπε ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας Ευθύμιος Σοφιανός οι κλήσεις τις δύο τελευταίες ημέρες δεν ήταν αυξημένες.

    Η ζέστη θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο στη βόρεια Ελλάδα αλλά σε καμία πόλη, όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 38 βαθμούς.

    Ο καύσωνας πλήττει την κεντρική και νότια Ελλάδα. Το θερμόμετρο στο Λεκανοπέδιο Αττικής, στο Αγρίνιο, στον Πύργο και σε άλλες πόλεις θα φθάσει τους 40 βαθμούς.

    [09] Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

    Αβερώφειο Παναθηναικό στάδιο, Εθνική βιβλιοθήκη Αθηνών, Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ακαδημία Αθηνών, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Ζάππειο Μέγαρο... Σημαντικά έργα, άρρηκτα δεμένα με τον ελληνισμό, επιφανή δημιουργήματα ονομαστών βλάχων ευεργετών.

    Σ' αυτούς τους βλάχους εθνικούς ευεργέτες είναι αφιερωμένο το φετινό Αντάμωμα που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στο Μέτσοβο στις 5,6 και 7 Ιουλίου.Η προσφορά αυτή είναι ο μικρότερος δυνατός φόρος τιμής που μπορούν οι νεότεροι να αποτίσουν στους δημιουργούς των σημαντικότερων ελληνικών μνημείων και ιδρυμάτων.

    Υποκινούμενοι από την βαθύτατη αγάπη τους προς το ελληνικό Γένος, έβαλαν σκοπό της ζωής τους την ανάπτυξη της πνευματικής καλλιέργειας των Ελλήνων με κάθε τρόπο. Για τον σκοπό αυτό πρόσφεραν την φαντασία, την δημιουργικότητα αλλά και την περιουσία τους.

    Έχτισαν για τον λαό της Αθήνας τα ωραιότερα κτίρια, δημιούργησαν σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα, στόλισαν την ελληνική πρωτεύουσα με έργα πρωτοφανούς ομορφιάς και μεγαλοπρέπειας.

    Οι εθνικοί αυτοί ευεργέτες, εγκατεστημένοι στα όρια του ελληνικού κράτους αλλά και έξω από αυτό, προσφέρουν κατά την διάρκεια της ζωής τους και οικοδομούν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος.Ωστόσο, η προσφορά αυτή δεν σταματάει ούτε και με τον θάνατό τους.Οι περιουσίες που κατάφεραν να αποκτήσουν και τις οποίες δώρισαν μετά θάνατον συνεχίζουν να φροντίζουν και να συντηρούν τα δημιουργήματα της προσφοράς τους μέχρι σήμερα.

    Ο Γεώργιος Αβέρωφ,ο Γεώργιος και ο Σίμων Σίνας, ο Νικόλαος Στουρνάρης, ο Μιχαήλ Τοσίτσας, οι Ευάγγελος και Κωνσταντίνος Ζάππας και άλλοι, επιφανείς ή αφανείς ευεργέτες, εξακολουθούν να j\moum αισθητή την παρουσία τους καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας αλλά και σε όλη την Ελλάδα με ζωντανές ενδείξεις της αγάπης τους και του οράματός τους για μια χώρα και έναν λαό τον οποίο υπηρέτησαν με αδιαφιλονίκητη πίστη και αυτοθυσία.

    [10] Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΙΗΤΡΙΑ

    Αρθρο -αφιέρωμα στην Ελληνίδα ποιήτρια Μαρία Κυρτζάκη, δημοσίευσε η μεγάλης κυκλοφορίας σουηδική εφημερίδα "Dagens Nyheter". Tο άρθρο με τίτλο "Η πραγματοποίηση του ονείρου" υπογράφει ο γνωστός Σουηδός συγγραφέας Γιόν -Χένρικ Σβάν με αφορμή παλιότερη διάλεξη της ποιήτριας στη Στοκχόλμη.

    Ο Σουηδός συγγραφέας γράφει μεταξύ άλλων: "Μερικές φορές ονειρευόμαστε όνειρα που θα γίνουν πραγματικότητα. Σπάνια αυτά μπορούν να εμπνεύσουν τις πράξεις μας. Κάθε όνειρο που θυμώμαστε μπορεί να συνεχιστεί μέσα από δηλώσεις για το μέλλον μας. Ποιές είναι όμως αυτές οι δηλώσεις, δεν μπορούμε να το ξέρουμε γιατί δεν έχουμε την ικανότητα να τις μεταφράζουμε στην πραγματικότητα. Μόνο όταν πραγματοποιείται ένα όνειρο μπορούμε να πούμε ότι ξέραμε ήδη τι θα συνέβαινε".

    "Ο Συνέσιος ο Κυρηναίος ήδη από το 404μ.Χ. έδωσε μορφή σε αυτή τη διαβεβαίωση, στο έργο του "Για τα όνειρα". Οι εικόνες από το μέλλον είναι αδιαφανής. Ετσι είναι Τέχνη το να τις αποκρυπτογραφήσεις. Οι εικόνες αυτές είναι σπάνιες γιατί προέρχονται από πράγματα που δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί".

    [11] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΑΜΠΟΡΙΤΖΙΝΙΣ

    Με πρωτοβουλία της κοινωνικής λειτουργίας της Κοινότητας του Σίδνεϊ, Ελένης Πανάρετου, 44 Έλληνες του Σίδνεϊ ταξίδεψαν πρόσφατα στο Jervis Bay, για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς της National Aboriginal and Islander Week, μαζί με την κοινότητα των Αμπορίτζινις του Wreck Bay.

    Η εκδρομή αυτή ήταν και είναι ένα ιστορικό γεγονός, αφού οι Έλληνες είμαστε η πρώτη εθνικότητα που συμμετέχει στους εορτασμούς αυτούς.

    Η επίσκεψη των συμπαροίκων στο Jervis Bay είναι αποτέλεσμα των στενών δεσμών φιλίας που σφυρηλατήθηκαν με τη συμμετοχή των Αμπορίτζινις στο γλέντι του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ.

    Η National Aboriginal and Torres Strait Islander Week, γιορτάζεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση του Δημοψηφίσματος του 1967 που έδωσε στους Αμπορίτζινις όλα τα δικαιώματα του πολίτη για πρώτη φορά. Στο δημοψήφισμα αυτό, το 90% των Αυστραλών ψήφισε την αφαίρεση από το Σύνταγμα όλων των άρθρων του που έκαναν διακρίσεις εναντίον των αυτόχθονων κατοίκων της χώρας μας. Μόνο τότε οι Αμπορίτζινις απέκτησαν το δικαίωμα να ψηφίζουν και να ψηφίζονται και να συμμετέχουν στις απογραφές του πληθυσμού της Αυστραλίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ''EUROPA''

    Προσεχώς θα ανακοινωθούν τα ονόματα των τρομοκρατών που έλαβαν μέρος στην τρομοκρατική επίθεση στο ξενοδοχείο ''EUROPA'', στην οποία έχασαν τη ζωή τους 18 Ελληνες τουρίστες, αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα της Αιγύπτου, ''Le Progres Egyptien'', επικαλούμενη δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Χασαν Αλ Αλφη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ.Αλφη ''δεν διευκρίνησε αν οι τρομοκράτες αυτοί έχουν συλληφθεί''.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ένα ακόμη άτομο που φέρεται, σύμφωνα με την Αιγυπτιακή Ασφάλεια, πως ενέχεται στην τρομοκρατική επίθεση στο ξενοδοχείο ''EUROPA'' σκοτώθηκε στην περιοχή της Μίνιας.

    Πρόκειται για τον 22χρονο τρομοκράτη Σάλεμ Μοχάμεντ Ναζίρ, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

    [13] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟΥ ΘΑ ΑΝΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

    Αναχώρησε σήμερα για το Εδιμβούργο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου θα παραστεί στις τελετές αναγορεύσεως του σε Επίτιμο Διδάκτορα, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της πόλης αυτής.

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην επίσκεψη του στη Σκωτία, συνοδεύουν ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.Γρηγόριος, οι Μητροπολίτες Θεοδωρουπόλεως κ.Γερμανός και Περγάμου κ.Ιωάννης καθώς και ο Αρχιδιάκος κ.Θεόληπτος.

    [14] ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΟΚΤΩ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Ενενήντα οκτώ Βρετανοί βουλευτές έχουν προσυπογράψει μέχρι στιγμής το ψήφισμα της Βουλής των Κοινοτήτων υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Αντίθετα ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν φαίνεται να υιοθετεί αυτές τις θέσεις του βουλευτών. Μετά την ανακοίνωση του κ.Μέητζορ στη Βουλή των Κοινοτήτων, ότι θα επιστραφεί στη Σκωτία ο "Λιθος του Scone" (Λίθος του πεπρωμένου) βρετανός βουλευτής του Εργατικου Κόμματος υπέβαλε την ερώτηση αν η ενέργεια αυτή δημιουργεί προηγούμενο για την επιστροφή άλλων έργων τέχνης όπως των Ελγινειων Μαρμάρων για να παρει την απάντηση: "Η χειρονομία αυτή παρακινήθηκε από την 700η απομάκρυνση του Λίθου από τη Σκωτία και δεν αναμένεται να οδηγήσει στην επιστροφή άλλων έργων τέχνης όπως των Ελγίνειων Μαρμάρων" που αποτελούν, όπως είπε, "διαφορετική περίπτωση".

    Για το ίδιο θέμα η βρετανική εφημερίδα, "Guardian" στο κύριο άρθρο της αφού υπογραμμίζει ότι με την ενέργειά του αυτή ο κ.Μέητζορ εγείρει το ενδεχομενο δημιουργίας προηγούμενου για την επιστροφή έργων τέχνης, διερωτάται γιατί "αν θεωρείται πρέπον ο "Λίθος του πεπρωμένου" να επιστραφεί στη Σκωτία γιατί να μην είναι πρέπον να επιστραφούν και τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλαδα;".

    Σε αντίθεση με την "Guarndian" η "Daily Mail" τάσσεται κατά της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα που, όπως ισχυρίζεται apojt^hgjam νόμιμα από τον λόρδο Ελγιν. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα μεγάλα Μουσεία του κοσμου θα πρέπει να διατηρήσουν στην κατοχή τους τα έργα τέχνης ακόμη και αν αποτελούν προϊόντα αρπαγής.

    [15] EΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε τις γνωστές απόψεις του για το κυπριακό,σε συνέντευξη που έδωσε στην αγγλόφωνη εφημερίδα Turkish Daily News.

    Ο Ντενκτάς τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας δομής καντονίων,σύμφωνα με το ελβετικό πρότυπο,στην Κύπρο και εξέφρασε την απαισιοδοξία του, ότι μπορεί να διευθετηθεί το πρόβλημα εντός του τρέχοντος έτους.

    Αναφερόμενος στην πρώτη συνάντηση που είχε με το νέο ειδικό απεσταλμένο του Γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι " σχημάτισε θετική εντύπωση για τον Han Sung Joo".

    Ομως, δεν παραλείπει να τονίσει, ότι "συμφωνεί με τις παραμέτρους της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    [16] ΕΦ' ΑΠΑΞ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου πήρε την απόφαση να χορηγήσει κατά χάριν οικονομική βοήθεια, σε συζύγους, γονείς και τέκνα, πεσόντων και αγνοουμένων Ελλαδιτών αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά και την ΕΛΔΥΚ, κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής και έπεσαν μαχόμενοι, ή η τύχη τους αγνοείται κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

    Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης φαίνεται από τα υπάρχοντα στοιχεία ότι κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής έχουν φονευθεί ή αγνοούνται 162 περίπου Ελλαδίτες αξιωματικοί και οπλίτες.

    Επειδή οι συντάξεις που τους καταβάλλονται από το Ελληνικό Δημόσιο είναι σχετικά χαμηλές, λόγω του γεγονότος ότι δεν θεωρούνται ως πεσόντες σε περίοδο πολέμου -δεν είχε κυρηχθεί εμπόλεμος κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας- η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε, για λόγους έμπρακτης επίδειξης ελάχιστης εκτίμησης της προσφοράς τους, ότι ενδείκνυται η κατά χάριν παροχή εφ΄άπαξ οικονομικής βοήθειας στις οικογένειες τους.

    Έτσι λοιπόν αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αυτό το ποσό, η εφ'άπαξ οικονομική βοήθεια, καθοριστεί ως ακολούθως: Στη χήρα αξιωματικού, υπαξιωματικού και οπλίτη με παιδιά, 5 εκατομμύρια δραχμές. Στη χήρα αξιωματικού και οπλίτη χωρίς παιδιά, 3,5 εκατομμύρια δραχμές και στους γονείς άγαμου αξιωματικού, υπαξιωματικού και οπλίτη 2,5 εκατομμύρια δραχμές. Το ύψος της συνολικής δαπάνης αναμένεται να είναι της τάξεως των 900 χιλιάδων λιρών Κύπρου (450 εκατομμύρια δραχμές).

    [17] ΝΑ ΜΗ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΖΗΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ κ.ΤΖΙΟΥ

    Παρεμπόδιση της υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ καθώς και του εξοπλισμού των Ελληνοκυπρίων και άμεση έναρξη συνομιλιών χωρίς όρους, μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, ζήτησε η Τουρκία από τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κ. Τζιου, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα.

    Ο κ.Τζιού αρκέσθηκε, κατά την εφημερίδα ''Μιλλιέτ'' που δημοσιεύει τη σχετική πληροφορία, να ακούσει την τουρκική πλευρά, χωρίς να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη.

    [18] Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ

    Μέχρι τώρα η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό εξαρτάται από τους στρατιωτικούς της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης και επισήμανε ότι η εκλογή του ισλαμιστή Νετσμετίν Ερμπακάν στην πρωθυπουργία της χώρας του, αποτελεί επιδείνωση της κατάστασης γιατί μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια και έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.

    Συνεπώς, είπε ο κ.Μιχαηλίδης, από το πώς θα μιλήσουν οι Αμερικανοί στους στρατιωτικούς της Αγκυρας και από το πόσο αποτελεσματικές και αποφασιστικές θα είναι οι πρωτοβουλίες στο Κυπριακό εξαρτάται το άν υπάρξει πρόοδος στο θέμα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα ότι ο ισλαμιστής ηγέτης ανεξάρτητα από το τί είπε στο παρελθόν θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς γιατί χρειάζεται και τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους όσο και άν θέλει να στραφεί ανατολικότερα.

    Αρα πρόσθεσε το άν θα υπάρξει κάποια κίνηση στο Κυπριακό εξαρτάται από το διάλογο των ΗΠΑ και της Ευρώπης με την Τουρκία.

    [19] ΣΕ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

    Σε 2-3 χρόνια θα λειτουργήσει η Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Κλαίρη Αγγελίδου.

    Η κ.Αγγελίδου, μιλώντας σε συμπόσιο που διοργάνωσε το Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου και ο Σύνδεσμος Χημικών Μηχανικών, τόνισε ότι η Σχολή θα καλύψει τις τεχνολογικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Κύπρο.

    [20] ΕΞΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Εξι κείμενα σχεδίων που αφορούν ισάριθμους τομείς συνεργασίας με την ΠΓΔΜ κατήρτισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας στο πλαίσιο της συμφωνίας διευθέτησης των σχέσεων των δυο χωρών που υπεγραψαν πρόσφατα Σκοπια και Βελιγραδι.

    Το ομοσπονδιακό υπουργείο Πληροφοριών ανακοινωσε ότι η κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός Ράντογιε Κόντιτς, προσδιορίστηκαν οι προτάσεις για διαπραγματεύσεις και για τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της ΠΓΔΜ μεταξύ άλλων και στους τομείς του εμπορίου, του πολιτισμου, του αθλητισμου, της αποφυγης της διπλής voqok|cgsgr και της αμοιβαίας παροχής κινήτρων και προστασίας των επενδύσεων.

    Κατά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών, διαπιστώθηκε έντονη δραστηριότητα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της υπογραφείσας συμφωνίας των δυο χωρών.

    [21] ''ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ'' ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ Ρ.ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Το Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου της Χάγης παρουσιάζει για πρώτη φορά λεπτομερή στοιχεία του ρόλου των Σερβοβοσνίων ηγετών Κάρατζιτς και Μλάντιτς σχετικά με τα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα και την πολιορκία του Σεράγεβο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των ''New York Times'', το δικαστήριο δίνει τα στοιχεία στη δημοσιότητα για να προκαλέσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά και την αμηχανία των δυτικών δυνάμεων που προώθησαν μεν τη δημιουργία του διεθνούς δικαστηρίου αλλά δεν αναλαμβάνουν τον κίνδυνο σύγκρουσης με τους Σέρβους.

    Εξάλλου σε ανταπόκριση του Πρακτορείου Reuters από το Σεράγεβο αναφέρεται δήλωση του Σερβοβόσνιου ηγέτη, σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι οπαδοί του τον προτρέπουν να συμμετάσχει.

    Αναφέρεται ακόμη, ότι η ηγετική ομάδα του σερβικού Δημοκρατικού κόμματος αποφάσισε την υποψηφιότητα της Βiljana Plavsic για τη θέση του Προέδρου και του Dragoljub Mirjanic για τη θέση του αντιπροέδρου της Σερβοβοσνιακής διοίκησης, ενώ για τη θέση της ενιαίας βοσνιακής Προεδρίας επελέγη ο Πρόεδρος της σερβοβοσνιακής εθνοσυνέλευσης Μomcilo Krajisnik.

    Ταυτόχρονα ανταπόκριση των 'New York Times'' από το Σεράγεβο αναφέρει ότι η κυβέρνηση Κλίντον υποσχέθηκε να αρχίσει αποστολή όπλων στη Βοσνία κατά τον Ιούλιο, εάν η βοσνιακή κυβέρνηση δεχθεί την ένωση μουσουλμανικών και κροατικών στρατευμάτων σε ενιαίο βοσνιακό στράτευμα. Σημειώνεται ότι όσο ελκυστική και αν είναι η προσφορά του κ.Πέρι προς τους Βόσνιους (360 εκατ.δολλάρια στρατιωτικής βοήθειας), δε μπόρεσε να αποσπάσει την αναμενόμενη υπόσχεση εκ μέρους της βοσνιακής κυβέρνησης, γεγονός που αποδεικνύει, τονίζεται, τη σαθρή υπόσταση της Ομοσπονδίας Μουσουλμάνων-Κροατών.

    [22] ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΑ ΠΕΥΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

    Ως τη "βοτανική ανακάλυψη του αιώνα", χαρακτήρισαν Αυστραλοί επιστήμονες πεύκα, που ανάγονται στην εποχή των δεινοσαύρων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή φαρμάκων κατά του καρκίνου και άλλων νόσων.

    Πρόκειται για τα πεύκα Wollemi, που εδώ και 150 εκατομμύρια χρόνια μεγαλώνουν σε ένα απρόσιτο φαράγγι της Νέας Νότιας Ουαλίας και ανακαλύφθηκαν πριν από δύο χρόνια από έναν βοτανολόγο.

    Οι επιστήμονες κατάφεραν να παρασκευάσουν από τον ιστό των σπάνιων αυτών πεύκων το φάρμακο taxol, που χρησιμοποιείται για θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού, καθώς και τέσσερις μικροοργανισμούς, που παράγουν πενικιλίνη.

    "Βρήκαμε ένα ζωντανό Τζουράσικ Πάρκ", δήλωσε ο Κεν Χιλ από το Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Σιδνεϊ και πρόσθεσε "είναι πολύ πιθανόν να έχουν και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες". Πάντως, οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες τους στην περιοχή, ελπίζοντας να βρουν και άλλα βότανα με θεραπευτικές ιδιότητες.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

    [23] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

    Απάντηση στην επιθυμία των χιλιάδων Ελλήνων της Βαλκανικής και των Παρευξεινίων περιοχών να διατηρήσουν τη μητρική τους γλώσσα δίνει εδώ και δύο χρόνια, με ελάχιστη χρηματοδότηση η άτυπη επιτροπή για της διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επιμορφώνοντας δασκάλους ή φοιτητές, ομογενείς και μη, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν τη διδασκαλία της γλώσσας μας. Αλλά η δράση της επιτροπής δεν περιορίζεται μόνο στην επιμόρφωση δασκάλων.Ηη αποστολή βιβλίων και οπτικοακουστικού υλικου και η παροχή κινήτρων για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας περιλαμβάνονται στις δραστηριότητες της.

    Στο πλαίσιο των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν πέρσι εκπαιδεύτηκαν 186 άτομα στην Ελλάδα από την Ρωσία, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σερβία, την Αλβανία και περιοχές του Ευξείνου Πόντου ενώ στάλθηκαν δασκάλες στη Ρουμανία και τη Μαριούπολη στην Ουρκανία. Και όλα αυτά με ένα πολύ μικρό κόστος. Οπως τονίζει στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναπληρώτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μακεδονίας κ Παρούλα Νάσκου-Περράκη, που έχει αναλάβει τον συντονισμό των προγραμμάτων, τα φετινά προγάμματα θα υλοποιηθούν με ένα ποσό περίπου 20 εκατομμυρίων. Σε αυτά περιλαμβάνεται η αποστολή δύο διδασκαλισσών στη Ρουμανία, δύο στη Βουλγαρία, δύο στην Αλβανία και δύο σε χωριά της Μαριούπολης. Επίσης αναμένονται από τις 10 εως τις 15 Ιουλίου δέκα άτομα από τη Γεωργία και δέκα από τη Νότια Ρωσία τα οποία θα εκπαιδευτούν στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας βάσει ενός προγράμματος που του έχει αναθέσει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Ακόμη 20 βλαχόφωνοι θα εκπαιδευτούν στο Λιβάδι Ολύμπου καθώς και 30 Αλβανοί φροντιστηριούχοι.

    Πρόσφατα η επιτροπή έχει κάνει ένα άλμα προς την Τσεχία όπου υπάρχουν 32 δασκάλες ελληνικής καταγωγής σε διαφορετικά χωριά και προγραμματίζεται για την επόμενη χρονιά η αποστολή μιας δασκάλας για την μετεκπαίδευση τους. "Η επιτροπή δεν μπορεί να φέρει στην Ελλάδα τις δασκάλες της Τσεχίας λόγω έλλειψης χρημάτων" τονίζει η Περάκκη και συνεχίζει: "Επίσης ενδιαφέρονται από τη Μολδαβία. Υπάρχει εκεί μία δασκάλα, η κυρία Σοφία, η οποία είναι 86 χρονών που κάνει έκκληση. "Πάρτε παιδιά να τα εκπαιδεύσετε γιατί σε λίγο δεν θα υπάρχω εγώ και δεν θα υπάρχει κανένας να τους μάθει ελληνικά", μας λέει. Υπάρχει ακόμη μία φοβερή πίεση από την Αρμενία, όπου η ελληνική είναι μία από τις επίσημες ξένες γλώσσες. Για τους Ελληνες του Αζερμπαϊτζάν έχει ενδιαφερθεί το υπουργείο εξωτερικών και άλλοι φορείς". Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο tym δραστηριοτήτων της επιτροπής περιλαμβάνεται και η έκδοση, πιθανόν μέχρι το φθινόπωρο, ποιητικής συλλογής στη διάλεκτο της Κάτω Ιταλίας με ποιήματα δέκα ποιητών από την Απουλία

    Εργο της επιτροπής δεν είναι να υποκαταστήσει τα υπουργεία ή άλλους φορείς αλλά να επιτελέσει ένα έργο μέχρι να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο . "Σήμερα υπάρχουν 4 υπουργεία και 19 δημόσιοι φορέις που ασχολούνται με τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και δεν υπάρχει συντονιστικός φορέας. Καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολος ο συντονισμός. Θα μπορούσε όμως να αναλάβει ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ Πανούσης τον συντονισμό των πανεπιστημίων ώστε το καθένα να έχει το δικό του γεωγραφικό χώρο. Για παράδειγμα το πανεπιστήμιο Ιωαννινων να ασχολείται με την Αλβανία,το πανεπιστήμιο Μακεδονίας με χώρες της Βαλκανικής, το πανεπιστήμιο των Πατρών με την Ουκρανία κλπ" καταλήγει η κ Περράκη.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Βλάση Βλασίδη)

    [24] Η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

    Το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουλίου 1996 θα διεξαχθεί στη Σόφια διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών κρατών με θέμα τόσο την ενίσχυση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων, όσο και τη συνεννόηση των βαλκανικών κρατών.

    Στη συνάντηση μετέχουν όλα τα βαλκανικά κράτη και αναμένεται να μετάσχουν ως παρατηρητές ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι και ο Κάρλ Μπιλντ. Η διάσκεψη αυτή γίνεται με πρωτοβουλία της Βουλγαρίας, η οποία πιστεύει ότι με παρόμοιες ενέργειες θα αναβαθμιστεί η θέση της στο διεθνές διπλωματικό πεδίο. Διπλωματικοί κύκλοι της Βουλγαρίας αφήνουν να διαρρεύσει στον Τύπο ότι στη διάσκεψη αυτή θα δρομολογηθούν οι λύσεις όλων των προβλημάτων που σκιάζουν τις σχέσεις των βαλκανικών κρατών.

    Η διάσκεψη της Σόφιας θυμίζει τις βαλκανικές συνδιασκέψεις του Μεσοπολέμου. Με πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Παπαναστασίου συνήλθε στις 5 Οκτωβρίου 1930 στην Αθήνα μια συνδιάσκεψη της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Γιουγκοσλαβίας για να εξετάσει τις προοπτικές μιας ενδοβαλκανικής συνεννόησης. Ακολούθησαν άλλες τρεις συνδιασκέψεις το 1931 στην Κωνσταντινούπολη, το 1932 στο Βουκουρέστι, το 1933 στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα είχαν δημιουργηθεί βαλκανικές επιτροπές για την Υγεία, την Οικονομία, τις Συγκοινωνίες, τον Πολιτισμό, την Υγεία ακόμη και για τελωνειακή και ταχυδρομική ένωση.

    Ομως το κύριο έργο των συνδιασκέψεων ήταν η υπογραφή του "Βαλκανικού Συμφώνου" με το οποίο τα συμβαλλόμενα μέρη εγγυήθηκαν αμοιβαία την ασφάλεια των συνόρων και δεσμεύθηκαν να απέχουν από κάθε πολιτική ενέργεια χωρίς προηγούμενη συνεννόηση. Μάλιστα τον Οκτώβριο του 1934 δημιουργήθηκε η "Βαλκανική Αντάντ" με στόχο τη διατήρηση του status quo στα Βαλκάνια. Η Βουλγαρία ήταν η μόνη χώρα που δεν υπέγραψε το σύμφωνο, διότι δεν θεωρούσε οριστικό το καθεστώς των συνόρων και ζητούσε να δοθούν μειονοτικά δικαιώματα σε πληθυσμούς της γιουγκοσλαβικής και της ελληνικής Μακεδονίας.

    Το γεγονός αυτό, ότι η Βουλγαρία ήταν αντίθετη στις επιδιώξεις του Βαλκανικού Συμφώνου αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις pou άφησαν τις βαλκανικές χώρες που υποστήριζαν το υπάρχον status quo ανυπεράσπιστες στη Γερμανική λαίλαπα. Ετσι οι βαλκανικές χώρες δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το καθεστώς συλλογικής ασφάλειας στην περιοχή τους και αναγκάστηκαν να ενταχθούν άλλες στον Αξονα και άλλες να συνάψουν συμμαχίες με την Αγγλία και τη Γαλλία.

    Οι εμπειρίες του παρελθόντος δεν προοιωνίζουν θετικό αποτέλεσμα για τη διάσκεψη της Σόφιας. Σε αυτό συντείνει και το γεγονός ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων.

    Η άποψη ότι είναι δυνατόν να δρομολογηθεί η επίλυση όλων των προβλημάτων θεωρείται ιδιαίτερα αισιόδοξη αφού τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή δεν είναι μόνον πολιτικά και οικονομικά, αλλά ακόμη και εδαφικής κυριαρχίας, εθνικής ανεξαρτησίας και προσδιορισμού εθνικής ταυτότητας.

    Τα πρώτα, στη σημερινή εποχή επιλύονται συνήθως είτε με απευθείας συνομιλίες, είτε στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών ενώ τα δεύτερα προσπαθούν να επιλυθούν με το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και την προσέγγιση των μελών της ακαδημαικής κοινότητας.

    Αλλωστε και τα Βαλκάνια δεν είναι πλέον απομονωμένα από τη Διεθνή Κοινότητα. Αντίθετα όλες οι χώρες μετέχουν σε κάποιους διεθνείς οργανισμούς, ενώ όλες επιδιώκουν την ένταξή τους στην Ευρωπαική Ενωση και το ΝΑΤΟ. Επομένως καμμιά χώρα δεν πρόκειται να θυσιάσει στο βωμό της βαλκανικής συνεργασίας τους στόχους της για πλήρη ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς.

    Η διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών στη Σόφια στη χειρότερη των περιπτώσεων θα αποτελέσει ένα ακόμα γεγονός για τα Μέσα Ενημέρωσης ενώ στην καλύτερη θα βελτιώσει το κλίμα μεταξύ των βαλκανικών κρατών και θα οδηγήσει σε νέες διασκέψεις. Ισως όμως ακόμη και αυτό να είναι αρκετό για να θεωρηθεί μια διάσκεψη πετυχημένη και να οδηγήσει στην επανάληψη του σχετικού εγχειρήματος.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 5 July 1996 - 13:08:10