Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (23/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ. ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΠΝΟΗ ΣΤΙΣ 10:15 ΤΟ ΠΡΩΙ

  • [02] Α. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ: "ΔΕ ΜΕ ΦΟΒΙΖΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ. ΕΙΜΑΙ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ"

  • [03] Β.ΛΕΩΝΙΔΗΣ: ΕΙΜΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΩ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

  • [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ

  • [05] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

  • [06] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ

  • [07] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Ν.Δ ΚΑΙ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ GOOD YEAR

  • [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

  • [09] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΙΣ 27 ΚΑΙ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

  • [10] ΜΟΝΟ ΜΕ 4,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΡΑΧΜΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ 13 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΒΕΛΓΟΣ ΙΔΙΩΤΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΦΘΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

  • [12] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [13] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [14] ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΤΡΑΚΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΙΣΩΣ ΡΙΞΕΙ ΦΩΣ ΣΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΜΠΟΙΝΓΚ

  • [15] ΗΠΑ:ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΥΠΟΠΤΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΠΤΗΣΗ TWA

  • [16] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [17] ΕΡΜΠΑΚΑΝ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

  • [18] Μ. ΓΙΛΜΑΖ: "ΑΝ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΩ, ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΘΩ"


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ. ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΠΝΟΗ ΣΤΙΣ 10:15 ΤΟ ΠΡΩΙ

    Στις 10:15 το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή η μεγάλη μας ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών όπου νοσηλεύονταν το τελευταίο δίμηνο.

    Ο θάνατός της "εθνικής στάρ" προκάλεσε συγκίνηση στο Πανελλήνιο, σε μικρούς και μεγάλους που για δεκαετίες ολόκληρες w\qise το γέλιο και την χαρά μέσα από τους ρόλους που ερμήνευσε.

    Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στο Μαρούσι. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με τον "Κατά φαντασία ασθενή", το 1953. Συνεργάστηκε έπειτα με πολλούς θιάσους σε διάφορα έργα. Το 1961 πρωτοεμφανίστηκε ως θιασάρχης παρουσιάζοντας το έργα "Καίσαρ και Κλεοπάτρα", "Χτυποκάρδια στο θρανίο" κ.α. Το 1964 εμφανίστηκε ως συνθιασάρχης με τον σύζυγό της Δημήτρη Παπαμιχαήλ και παρουσίασαν τα έργα "Κολόμπ", "Πειρασμός", "Ο κόσμος της Σούζυ Βογκ" κ.α.

    Παράλληλα με την πλούσια και αποδοτική δραστηριότητα της στο θέατρο, η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, παίζοντας κυρίως ρόλους πρωταγωνιστικούς, χαριτωμένης σκανδαλιάρας κοπέλας. Οι ρόλοι αυτοί είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό και εξασφάλισαν στην ηθοποιό σπάνια δημοτικότητα. Οι περισσότερες Από τις ταινίες της ξεχώρισαν: "Το ποντικάκι", "Η Αλίκη στο Ναυτικό", "Η Λίζα και η άλλη", "Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια", "Η Μαρία της Σιωπής", "Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας", "Το κορίτσι με τα παραμύθια", "Διακοπές στην Αίγινα", "Έρωτας στους αμμόλοφους", "Αστέρω", "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο", "Μανταλένα", "Η Υπολοχαγός Νατάσα", "Η ψεύτρα" κλπ.

    Με τον ρόλο της στην ταινία "Μανταλένα" κέρδισε το βραβείο του Α΄ Γυναικείου Ρόλου το 1960 στο Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης. Η ταινία "Υπολοχαγός Νατάσα" θεωρείται η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ και οι δύο επόμενες εισπρακτικές κινηματογραφικές επιτυχίες ανήκουν στη Βουγιουκλάκη.

    Μετά την παρακμή του ελληνικού κινηματογράφου η Αλίκη Βουγιουκλάκη επικέντρωσε την δραστηριότητα της στο Θέατρο, ενώ ασχολήθηκε και με την τηλεόραση. Μεγάλες θεατρικές επιτυχίες ήταν το "Καμπαρέ", "Εβίτα", "Ωραία μου κυρία", "Πέπσι", "Λυσιστράτη", "Μελωδία της Ευτυχίας". Τελευταία είχε στρέψει το ενδιαφέρον της στα παιδιά. Μάλιστα είχε κυκλοφορήσει πρόσφατα ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο "Τα παραμύθια της Αλίκης".

    Είχε παντρευτεί τον ηθοποιό Δημήτρη Παπαμιχαήλ, από τον οποίο απέκτησε ένα γιο, τον Γιάννη.

    Η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη και η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκήνυμα στον Αγιο Ελευθέριο.

    [02] Α. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ: "ΔΕ ΜΕ ΦΟΒΙΖΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ. ΕΙΜΑΙ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ"

    "Δε με φοβίζει ο θάνατος. Καμιά φορά είναι λύτρωση. Αλλωστε όλοι έρχονται σε αυτόν τον κόσμο για να φύγουν". Με τα λόγια αυτά είχε χαιρετίσει η εθνική σταρ το πρόβλη-μα με την υγεία της, που μετά από τρεις σχεδόν μήνες από τη στιγμή που έγινε γνωστό στην ίδια και στο κοινό, την οδήγησε στο δρόμο προς την αιωνιότητα. Μια έννοια λίγο-πολύ γνωστή στην ίδια και από το πέρασμά της από τα εγκόσμια, καθώς η παρουσία της στην πρώτη γραμμή του καλλιτεχνικού στερεώματος, αλλά και της αγάπης του όπου γης ελληνικού κοινού, δεν είχε τίποτε να ζηλέψει από την ατέρμονη μνήμη που άφησε από σήμερα το πρωί πίσω της.

    Μια γνήσια σταρ γνωρίζει ακόμη και την ώρα του πόνου να walocek\ και να διασκεδάζει την ανησυχία που προκαλεί στο κοινό της η δυσλειτουργία στο πάγκρεας, που δαμάζει την ίδια τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. "Μπλέχτηκαν τα πράγματα. Μου είπαν ότι έχω και κάτι σοβαρό στο πάγκρεας. Οπότε, έχετε γεια βρυσούλες", δήλωνε σε τηλεοπτικό σταθμό, λίγο αφότου πληροφορήθηκε την συγκεκριμένη υφή του προβλήματος που έπρεπε να αντιμετωπίσει.

    Αυτή η γνώση, όμως, δεν μπόρεσε να κάμψει το ηθικό του "μεγάλου παιδιού", που έθρεψε κινηματογραφικά, αλλά και θεατρικά τρεις ολόκληρες γενιές Ελλήνων. Το "Ποντικάκι" του 1954 δεν το βάζει εύκολα κάτω: "Νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που έχω, αλλά πιστεύω, είμαι σίγουρη, ελπίζω ότι θα ξεπεραστεί".

    Από τις 22 Μαΐου, οπότε και αρχίζει η μάχη της στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου η "Υπολοχαγός Νατάσα" δίνει τον δικό της αγώνα ζωής, η αγάπη του κόσμου της δίνει τη δύναμη να συνεχίσει την προσπάθεια. Η ίδια αγάπη, που είχε αντλήσει από το κοινό, από την πρώτη ακόμα στιγμή, που χωρίς ακόμα και η ίδια να γνωρίζει τι ακριβώς της επιφυλάσσει η μοίρα - πίστευε ότι επρόκειτο απλά για μια βρογχίτιδα - ανακοίνωνε στις 30 Απριλίου στους πολυαγαπημένους μικρούς θεατές της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίαζε τη "Μελωδία της Ευτυχίας", και τους γονείς τους, που και πάλι η ίδια γαλούχησε λίγες δεκαετίες πριν, ότι είχε φτάσει η ώρα του αποχωρισμού. Αναγκάζεται να σταματήσει τις παραστάσεις μια εβδομάδα νωρίτερα. "Μου μένει μια εβδομάδα ακόμα. Αλλά μια βρογχίτιδα μου δημιούργησε υπερκόπωση και έτσι θα αποχωριστούμε. Αλλά είναι ευχάριστο που τελειώνει με ένα γεμάτο θέατρο και με τόση αγάπη".

    Οταν έχει πια πλήρη επίγνωση της κατάστασης, πιστεύει σε αυτήν την αγάπη, ως δύναμη ζωής. "Την εισπράττω την αγάπη και παίρνω δύναμη. Και αυτή τη στιγμή ξέρω ότι μου χρειάζεται αυτή η δύναμη για να ξεπεράσω την όποια δυσκολία. Είμαι παλικάρι και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω". Διεκδικεί, όμως, παράλληλα, με νύχια και δόντια να δώσει τον αγώνα της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με αξιοπρέπεια. Η "Μαρία της Σιωπής" επιλέγει και στην πραγματικότητα το μαρτύριο του βωβού πόνου. "Σας ευχαριστώ για την αγάπη που δείχνετε για εμένα. Αλλά στο θέμα της υγείας μου, θα ήθελα να αφήσετε να έχω εγώ την πρωτοβουλία. Γιατί είναι ένα θέμα που χρειάζεται διακριτικότητα. Εν πάσει περιπτώσει, πάντως, σας ευχαριστώ".

    Οσο για το κοινό, το ρεκόρ εισιτηρίων που έχουν κατ'επανάληψη σημειώσει οι ταινίες της, αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη αυτής της αγάπης. Με 751.117 εισιτήρια το 1970 η "Υπολοχαγός Νατάσα" κατέχει την κορυφή στην ιστορία του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου, ενώ "Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια" το 1966 είχε φτάσει τα 670.000 εισιτήρια και "Η Σωφερίνα" λίγο νωρίτερα, τα 580.000 .

    [03] Β.ΛΕΩΝΙΔΗΣ: ΕΙΜΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΩ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

    Δεν πειράζει την επόμενη φορά θα κατακτήσω το χρυσό. Είδατε ότι έκανα ότι μπορούσα. Είμαι δεύτερος σε Ολυμπιάδα και είμαι ευτυχισμένος".

    Αυτά δήλωσε αμέσως μετά τη συγκλονιστική μονομαχία με τον Τούρκο αντίπαλο του ο πρωταθλητής μας της άρσης βαρών στα 64 κιλά Βαλέριος Λεωνίδης.

    Η μάχη γιγάντων τελικά που κράτησε δύο περίπου ώρες ανέδειξε χρυσό Ολυμπιονίκη τον Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου ο οποίος σήκωσε 335 κιλά στις δύο κατηγορίες και σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο σύνολο.

    Ο Βαλέριος κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο ζετέ σηκώνοντας 187,5 κιλά. Ο σύγχρονος άτλαντας είπε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι "όταν μπήκα στα 190 κιλά είχα την πίστη ότι θα τα σηκώσω. Με πόνεσε όμως το γόνατο μου που με άφησε πίσω στην προετοιμασία. Δεν πειράζει την άλλη φορά".

    Μεγάλη ήταν η επιτυχία και του Γιώργου Τζελίλη, ο οποίος μόλις στην τελευταία του προσπάθεια απέτυχε να ανέβει στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου. Ο παλαιστής μας σημείωσε ατομικό ρεκόρ και στις δύο κατηγορίες σηκώνοντας συνολικά 322,5 κιλά και έχασε την τρίτη θέση από τον Κινέζο Ξιάο Γιανγκαγκ λόγω του μεγαλύτερου σωματικού βάρους.

    Η χθεσινή μέρα πάντως επιφύλαξε και άλλες επιτυχίες για τη χώρα μας. Ο γυμναστής Γιάννης Μελισσανίδης πραγματοποίησε θαυμάσια εμφάνιση στις ασκήσεις εδάφους και διεκδικεί με πολλές πιθανότητες την πρόκριση του στον τελικό του αγωνίσματος.

    Σημαντικές νίκες πέτυχαν οι ομάδες μπάσκετ επί της Βραζιλίας με σκορ 89- 87 και του πόλο επί της Ρουμανίας με σκορ 8-5.

    Πολύ καλά πηγαίνει ο Ιορδάνης Κωνσταντινίδης. Ο Έλληνας παλαιστής έκανε δυο νίκες στα 90 κιλά και θέτει υποψηφιότητα για μετάλλιο.

    Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Παναγιώτης Ποικιλίδης στα 130 κιλά. Έκανε δύο νίκες αλλά στο δρόμο του τώρα υπάρχει ο Ρώσος γίγαντας και δύο φορές Ολυμπιονίκης Αλεξάντερ Καρελίν ο οποίος δεν χάνει σχεδόν ποτέ.

    [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ

    Οι ελληνικές προσπάθειες για διάκριση στην 26η Ολυμπιάδα της Ατλάντα συνεχίζονται και σήμερα για τέταρτη μέρα.

    Ένα ακόμη μέλος της ελληνικής ομάδας όνειρο της άρσης βαρών, ο αθλητής Χρήστος Σπύρου αγωνίζεται στις 22:30 στην κατηγορία των 70 κιλών. Αύριο είναι η σειρά του Βίκτωρα Μήτρου στην κατηγορία των 76 κιλών.

    Στην ιστιοπλοΐα, οι αθλητές μας Νίκος Κακλαμανάκης, Τάσος Μπουντούρης και Αιμίλιος Παπαθανασίου συνεχίζουν την πάλη με τα κύματα και την προσπάθεια για διάκριση. Σήμερα από τις 20:00 έως και τις 01:00 θα δώσουν τον 3ο και 4ο αγώνα τους σε όλες τις κατηγορίες των σκαφών.

    Στην κολύμβηση θα αγωνιστούν οι Δημήτρης Μαγγανάς στα 400 μέτρα ελεύθερο, Παναγιώτης Αδαμίδης στα 100 μέτρα ύπτιο και η Μαρίνα Καρυστινού στα 100 μέτρα πεταλούδα. Στις 17:05 οι αθλητές μας θα προσπαθήσουν να πετύχουν τη συμμετοχή τους στον μικρό τελικό.

    Η Βάσω Τσαβδαρίδου αλλά και η ελληνική ομάδα με τις Καρέντζου, Φυρινίδου, Τέμπου, Μαμούτη, Παπανικολάου και Μαργαρίτη θα αγωνιστεί στις 16:30 στην ενόργανη γυμναστική με στόχο τη συμμετοχή του στους τελικούς.

    Για δεύτερη μέρα θα αγωνιστούν σήμερα το απόγευμα στο διπλό σκίφ της κωπηλασίας διεκδικώντας την πρόκριση στα ημιτελικά οι ahk^tqier μας Αγγελική Γκρέμου και Χρυσή Μπισκιτζή.

    Οι πολίστες μας ύστερα από τη χθεσινή νίκη τους επί της Ρουμανίας, αντιμετωπίζουν σήμερα στις 22:00 τους παγκόσμιους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες Ιταλούς.

    Αύριο θα μπει στους αγώνες ο Δημήτρης Γεωργαλής στην ποδηλασία.

    [05] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

    "O ελληνικός λαός απολαμβάνει με τον πλέον απόλυτο τρόπο όλων των ελευθεριών που παρέχει το δημοκρατικό μας πολίτευμα και είναι πολύ ευχάριστη η διαπίστωση ότι η ορθή εκτίμηση των καταστάσεων μας οδηγεί σε εθνική συσπείρωση", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωσταντίνος Στεφανόπουλος, μιλώντας για την 22η επέτειο της αποκατάστασης της ελληνικής δημοκρατίας.

    Ο κ.Στεφανόπουλος χαρακτήρισε ως δύο από τα σημαντικότερα θετικά στοιχεία της περιόδου αυτής, την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και "την άσκηση μιας εξωτερικής πολιτικής φιλίας και συνεργασίας προς όλες τις κατευθύνσεις".

    Πρόσθεσε ότι "η δημοκρατία λειτούργησε αδιατάρακτα στα 22 χρόνια που πέρασαν, πράγμα που αποτελεί εγγύηση για το μέλλον και σημείωσε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η εθνική ενότητα και ομοψυχία".

    Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος θα συμμετάσχουν στην ετήσια δεξίωση εορτασμού της επετείου και τα επιζώντα μέλη της πρώτης μεταδικτατορικής βουλής του 1974.

    [06] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ

    Εκατοντάδες παράνομες προσλήψεις δήθεν ατόμων με ειδικές ανάγκες στο Δημόσιο, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, o oποίος ζήτησε την επέμβαση του εισαγγελέα για να διευθετηθεί το ζήτημα.

    Ο κ.Εβερτ παραδέχτηκε ότι ο θεσμός του ΑΣΕΠ εξασφαλίζει αξιοκρατικές προσλήψεις, αλλά πρόσθεσε ότι τελευταία η εγκυρότητα του θίγεται από τις "προσλήψεις ατόμων με ειδικές ανάγκες που όμως δεν έχουν κανένα πρόβλημα υγείας".

    Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι το βαθμολόγιο και το μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων συμβάλλουν στην αξιοκρατική διοίκηση του δημόσιου τομέα και τόνισε ότι επιβάλλεται η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των υπαλλήλων, αλλά και ότι τα κόμματα πρέπει να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στη δημόσια διοίκηση.

    Ο κ.Εβερτ άλλωστε, διαφώνησε έντονα με το ύψος των κονδυλίων που διατίθενται για τη διαφήμιση των δημοσίων έργων, τη στιγμή που, όπως είπε, πανεπιστήμια που χρειάζονται λιγοτερα χρήματα για να λειτουργήσουν, κλείνουν.

    [07] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Ν.Δ ΚΑΙ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ GOOD YEAR

    Πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζουν το αιφνιδιαστικό κλeίσιμο του εργοστασίου της GOOD YEAR η Νέα Δημοκρατία και ο Συνασπισμός.

    "Η εξέλιξη αυτή έρχεται να παγιώσει τη θλιβερή πρωτοκαθεδρία της πόλης, η οποία με ποσοστό περίπου 14% κατέστη η πρωτεύουσα της ανεργίας", τονίζει στην ανακοίνωση της η Ν.Δ και προσθέτει:"Ο αιφνιδισμός των κυβερνητικών στελεχών, από την ανακοίνωση της εταιρίας, καταδεικνύει ότι έχουν απωλέσει κάθε επαφή με το οικονομικό περιβάλλον. Είναι προτιμότερο για την κυβέρνηση να παραγγέλλει έρευνες σχετικά με τα αίτια και της επιπτώσεις της ανεργίας στη χώρα μας, ώστε να βελτιώσει πραγματικά την εικόνα της και την απόδοση της προς όφελος των εργαζομένων".

    Ο Συνασπισμός, από την πλευρά του, επισημαίνει πως " αντί η κυβέρνηση να εξαντλείται σε τυμπανοκρουσίες για την προώθηση στη Βουλή ενός ακόμη άσφαιρου νομοσχεδίου, για την καταπολέμηση της ανεργίας, οφείλει να ενεργήσει ταχύτατα για την αποτροπή του κλεισίματος της μονάδας και τη στήριξη, σε κάθε περίπτωση, της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων σ αυτήν".

    [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

    "Η διαφύλαξη του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα όλων μας. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα καθεστώς αυτονομίας με βάση το πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914". Αυτά αναφέρουν μεταξύ άλλων, σε ομόφωνη ανακοίνωσή τους, τα στελέχη της Συντονιστικής Φοιτητικής ΄Ενωσης Βορειηπειρωτικού Αγώνα από όλη την Ελλάδα. Η Ένωση συνεδρίασε έπειτα από πρόσκληση και υπό την προεδρία του αρχηγού της Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης, κ.κ. Ανδρέα.

    Η κατάφωρη παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας στις πρόσφατες εκλογές βίας και νοθείας στην Αλβανία, η συνεχιζόμενη παραβίαση του δικαιώματος για ελληνική παιδεία από το καθεστώς Μπερίσα και η μη τακτοποίηση των τριών εψηφισμένων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Μητροπολιτών στις έδρες τους αποτελούν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τα στελέχη της Σ.Φ.Ε.Β.Α. στο τριήμερο σεμινάριο τους.

    "Παραμένει ακόμη εκκρεμες το βορειοηπειρωτικό ζήτημα ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών της Αμερικής, της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, συνεπώς η προσφυγήτ ης ελλάδας είναι αναγκαία και επιβεβλημένη", αναφέρουν τα στελέχη της Σ.Φ.Ε.Β.Α και καλούν την ελληνική πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στη χάραξη ενιαίας εξωτερικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.

    [09] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΙΣ 27 ΚΑΙ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Διημερίδα με θέμα την καλή λειτουργία, τα προβλήματα και τις προοπτικές των θεσμών του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουλίου στη Βέροια.

    Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας θα κηρύξει ο Υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος, ο οποίος στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους των νομών Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας και θα ελέγξει την πορεία του πιλοτικού προγράμματος στο αρχαιολογικό τρίγωνο Πέλλα-Βεργίνα-Δίο.

    [10] ΜΟΝΟ ΜΕ 4,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΡΑΧΜΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ 13 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΒΕΛΓΟΣ ΙΔΙΩΤΗΣ

    Μόνο με τεσσεράμησι εκατομμύρια δραχμές θα μπορούσε η Ελλάδα να αποκτήσει 13 επιστολές του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, με βυζαντινές επεξηγήσεις μοναχού του 13ου αιώνα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα χέρια ιδιώτη στο Βέλγιο. Δυστυχώς όμως το ποσό αυτό δεν κατορθώθηκε να συγκεντρωθεί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει το Κέντρο Καππαδοκιτικών Μελετών της Νέας Καρβάλης εδώ και ενάμησι χρόνο. Οπως πληροφόρησε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Κέντρου Καπλάνης Ιωσηφίδης, που είναι το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα και φέτος συμπλήρωσε τα 10 χρόνια ζωής, η ύπαρξη των χειρογράφων είναι γνωστή εδώ και ενάμησι χρόνο.

    "Εξετάσαμε τις επιστολές και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι πραγματικά έργο ζωής να τις αποκτήσει το Κέντρο μιας και έχουμε στη Νέα Καρβάλη αποθησαυριμένο το σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και είμαστε μία κοινότητα η οποία πλέον ασχολείται με αυτό το αντικείμενο" τονίζει και προσθέτει: "Μας ζήτησαν γύρω στα 4,5 εκατομμύρια δρχ. τα οποία και μέχρι στιγμής δεν έγινε δυνατό να μαζευτούν παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουμε. Ωστόσο όμως οι άνθρωποι που τα κατέχουνε μας υπεσχέθησαν ότι όσος χρόνος χρειαστεί θα τα κρατήσουν προκειμένου να μπορέσουμε κάποια στιγμή να τα αποκτήσουμε με την βοήθεια όλων βέβαια.Κατά καιρούς έχουμε κάνει διάφορες δημοσιεύσεις, έχουμε χτυπήσει διάφορες πόρτες, αλλά είναι η αλήθεια ότι, επειδή μέχρι σήμερα ασχολούμαστε και κυρίως με το να τελειώσουμε τα έργα που αφορούσαν την κατασκευή του Μουσείου ,δεν μπορούσαμε συγχρόνως να ζητήσουμε από τους ίδιους φορείς να μας ενισχύουν για τα κατασκευαστικά, για όλα τα υπόλοιπα που έχουμε να κάνουμε και για τα χειρόγραφα. Τα χειρόγραφα κοιτάξαμε πλέον να τα εξασφαλίσουμε μέσω ιδιωτικών καναλιών και όλων των ανθρώπων οι οποίοι ενδιαφέρονται για αυτά τα πράγματα.Υπάρχει γύρω στο ένα εκατομμύριο αυτή τη στιγμή από τα στερήματα των φίλων του Μουσείου" .

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών ασχολείται με την διάσωση, την διάδοση και προβολή όλων εκείνων των στοιχείων που έχουν σχέση με την Καππαδοκία, είτε είναι πατερικά κείμενα είτε είναι ιστορικά αρχεία είτε είναι μουσειακά αντικείμενα. "Για τον λόγο λοιπόν αυτό έχουμε εξαπλώσει σ' όλο τον κόσμο ένα δίκτυο ανθρώπων μας οι οποίοι ψάχνουν να βρουν οτιδήποτε έχει σχέση με την Καππαδοκία και με την ζωή των Ελλήνων εκεί από τα βάθη των αιώνων" επισημαίνει ο κ Ιωσηφίδης.

    Το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών έχει αυτή τη στιγμή στην κατοχή του το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο που έχει σχέση με την Καππαδοκία με αντικείμενα από όλες τις φάσεις της ζωής των Ekk^mym εκεί και λειτουργεί από το 1986 ενώ εγκαινιάστηκε σα νέο κτίριο το 1995. Το Μουσείο περιέχει φορεσιές της Καππαδοκίας , χαλιά, αντικείμενα καθημερινής χρήσης , αρχαιότητες απο την Καππαδοκία, υλικό που δείχνει την πορεία των Ελλήνων της περιοχής αυτής από το 1500π.χ. μέχρι σήμερα με διάφορα εκθέματα καθώς επίσης και ένα κομμάτι είναι αφιερωμένο στην κοινοτική, κοινωνική και εκπαιδευτική ζωή της Καππαδοκίας, τα σχολεία ,τους συλλόγους κ.τ.λ. που στήριξαν τον ελληνισμό εκεί καθώς επίσης και ένα άλλο κομμάτι που ασχολείται με τα εκκλησιαστικά αντικείμενα όπως είναι τα Άγια Ποτήρια, τα στέφανα του γάμου και διάφορες εικόνες από τα μοναστήρια .


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΦΘΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Την ερχόμενη Κυριακή φθάνει στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέσβης Κέστερ Χίσλιπ, προκειμένου να έχει επαφές και με τις δύο πλευρές, που αφορούν στο Κυπριακό και την πορεία της αίτησης της Κύπρου για ένταξή της στην Κοινότητα.

    Αυτά δήλωσαν σήμεραβ στη Λευκωσία, έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι, οι οποίο επισήμαναν ότι σκοπός της επίσκεψης του κ. Χίσλιπ είναι να ακούσει τις προτάσεις και θέσεις και των δύο πλευρών, ενώ η επίσκεψη του θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.

    Στο μεταξύ ο κ. Χίσλιπ, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χανς Βαν ντε Μπρουκ, ενώ ενδέχεται να έχει συνάντηση στο εγγύς μέλλον με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και την Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ. Ο ίδιος δήλωσε: "θα προσπαθήσω να πράξω το καλύτερο δυνατό".

    Το πρόγραμμα του κ. Χίσλιπ περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληριδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [12] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ανάγκη για συντονισμό των διαφόρων πρωτοβουλιών για το Κυπριακό επισήμαναν οι Ευρωβουλευτές Τζις Ντε Βρι και Γιαν Βίλεμ Μπέρτενς, Πρόεδρος και μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντίστοιχα.

    Σε δηλώσεις τους, μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, οι δύο Ευρωβουλευτές που ήλθαν χθες στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη, δήλωσαν ότι σκοπός της επίσκεψής τους είναι να ενημερωθούν για την κατάσταση στο Κυπριακό και το διπλωματικό τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορέσει να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

    Το μέλλον της Κύπρου είναι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και τη νότια πλευρά της Ε.Ε., δήλωσε ο κ. Ντε Βρι. "Επομένως", επισήμανε, "η Ε.Ε. έχει άμεσο γεωπολιτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο".

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η Ευρωβουλή μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ντε Βρι απάντησε πως "θα ήταν πολύ προτιμότερο αν το Κυπριακό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.". Ωστόσο, είπε ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα διαρκέσουν κάποιο χρονικό διάστημα και επομένως, σημείωσε, έχουμε ακόμα μερικά χρόνια μπροστά μας.

    Ο κ. Ντε Βρι, είπε, ότι η Ε.Ε. πιστεύει πως κανείς δε θα πρέπει να ασκεί βέτο εναντίον των αποφάσεών της, όσον αφορά ποιά χώρα θα μπορεί να γίνει μέλος ή όχι. "Η Τουρκία δε θα πρέπει να ασκεί βέτο, ούτε και η Ελλάδα ή καμιά χώρα δε θα πρέπει να έχουν βέτο. Η Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίζει με βάση τα πλεονεκτήματα της κάθε υπόθεσης και χωρίς πίεση από κανένα", υπέδειξε. Για το λόγο αυτό, συνέχισε, δεν πρέπει να υπάρξει άμεση σύνδεση του Κυπριακού με το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Ο κ. Μπέρτενς, εξάλλου, σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η Κύπρος θα πρέπει να μείνει εκτός της Ε.Ε. αν δεν υπάρξει λύση, απάντησε ότι όπως έχει ήδη τονιστεί και από τα ομόφωνα ψηφίσματα στην Ευρωβουλή, που έγιναν αποδεκτά από το Συμβούλιο υπουργών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, "δεν υπάρχει οποιοσδήποτε όρος για ένταξη της Κύπρου αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό. Είναι δύο παράλληλες διαδικασίες", κατέληξε.

    [13] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Την ικανοποίηση του για την συμφωνία έναρξης στρατιωτικού διαλόγου των δύο πλευρών στην Κύπρο, εξέφρασε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο Ντεϊβιντ Μάτεν, ενώ επισήμανε ότι " η Βρετανία τάσσεται υπέρ του στρατιωτικού διαλόγου", μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Επίσης πρόσθεσε ότι " ο στρατιωτικός διάλογος θα βοηθήσει τόσο στην αποκλιμάκωση της έντασης στην ουδέτερη ζώνη, όσο και στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού".

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, που αφορούν στην συμμετοχή του διοικητή των λεγόμενων "δυνάμεων ασφαλείας" στο στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Μάτεν τόνισε οτι "οι συνομιλίες αυτές αφορούν μόνο τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τον αρχηγό των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων" και ανέφερε ότι δεν υπάρχει βρετανική πρωτοβουλία, αλλά μια διευρυμένη βρετανική προσπάθεια να υποβοηθήσει τον ΟΗΕ στην προώθηση επίλυσης του Κυπριακού.

    Εξάλλου, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής διευκρίνισε ότι η Βρετανία δεν προτίθεται να διαχωρίσει οποιαδήποτε πτυχή του Κυπριακού και υπογράμμισε τη θέση ότι "όλες οι πτυχές του Κυπριακού πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης".

    [14] ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΤΡΑΚΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΙΣΩΣ ΡΙΞΕΙ ΦΩΣ ΣΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΜΠΟΙΝΓΚ

    Ένα μεγάλο κομμάτι της ατράκτου του μοιραίου Τζάμπο που ανασύρθηκε χθες από τη θάλασσα ίσως ρίξει κάποιο φώς στις έρευνες cia τη διακρίβωση των αιτιών της συντριβής του αμερικάνικου αεροσκάφους ενώ ακόμη εξακολουθούν να μην έχουν εντοπιστεί τα δύο μαύρα κουτιά.

    Μέσα στο τμήμα που ανασύρθηκε βρέθηκαν έξι ακόμη πτώματα επιβατών της μοιραίας πτήσης 800 της TWA. Τα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως στο κομμάτι που ανασύρθηκε εντοπίστηκαν ίχνη χημικής ουσίας που ίσως προέρχοται από εκρηκτικό μηχανισμό. Επανέρχεται επίσης το σενάριο να χτυπήθηκε το αεροσκάφος από πύραυλο.

    Στο μεταξύ οι ενδείξεις για την ανεπάρκεια των μέτρων ασφάλειας στα αμερικάνικα αεροδρόμια γίνονται σχεδόν αποδείξεις.

    Στο αεροδρόμιο του Σικάγου εξουδετερώθηκε χθες εκρηκτικός μηχανισμός μόνο μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου.

    [15] ΗΠΑ:ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΥΠΟΠΤΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΠΤΗΣΗ TWA

    Tην πεποίθηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι η παρουσία στο αεροδρόμιο ενός λιβανέζου, ύποπτου για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, δεν σχετίζεται με την πτώση του αεροσκάφους της TWA κοντά στην Νέα Υόρκη έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπέρνς.

    Ο κ.Μπερνς είπε ότι ο συγκεκριμένος λιβανέζος εμφανίσθηκε στο ανατολικό αεροδρόμιο χωρίς να αναχωρήσει, δύο ώρες μετά την αναχώρηση της συγκεκριμένης πτήσης της ΤWA η οποία έγινε από το δυτικό αεροδρόμιο.

    Ο εκπρόσωπος προσέθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο άλλος εκπρόσωπος, ο κ. Μάικ Μακ Κέρυ αποκηρύσσουν τις περισσότερες από τις φήμες οι οποίες προϋποθέτουν ξένη εμπλοκή στο ζήτημα και τόνισε ότι το FBI και το Εθνικο Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών δεν έχουν καταλήξει στην αιτία του δυστυχήματος, ούτε έχουν συνδέσει το ατύχημα με εμπλοκή ξένων κυβερνήσεων ή οργανώσεων.

    Ο κ.Μπερνς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν τέτοιες διασυνδέσεις ενώ παράλληλα απέφυγε να αξιολογήσει ως αξιόπιστες τις δηλώσεις ανάληψης της ευθύνης για την πτώση που μέχρι στιγμής έχουν γίνει από διάφορες οργανώσεις.

    [16] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Την Πέμπτη θα επαναληφθεί η συνεδρίαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής της Ευρωπαικής Ενωσης, η οποία καλέιται να αποφασίσει αν θα παραταθεί ή όχι η "καραντίνα" που έχει επιβληθεί σε βάρος της Ελλάδας, εξαιτίας του αφθώδους πυρετού.

    Μέχρι τότε εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις στις εξαγωγών κρεάτων και γαλακτομικών προιόντων που έχουν επιβληθεί για τη χώρα μας από την Ευρωπαική Ενωση.

    Σημειώνουμε ότι στη διάρκεια των συζητήσεων στην Κτηνιατρική Επιτροπή και στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε διατυπώθηκε η πρόταση να συνεχιστεί η "καραντίνα" και η ελληνική πλευρά επισήμανε πως κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο.

    [17] ΕΡΜΠΑΚΑΝ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Το "κουρδικό πρόβλημα" συζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Νετζμετίν Ερμπακάν σε συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον πρέσβη του Ιράκ στην Τουρκία.

    Κατά τη συνάντηση, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Σαμπάχ", ο Ν. Ερμπακάν τόνισε ότι οι δηλώσεις του βουλευτή του Κόμματος Ευημερίας, Χασίν Χασιμί για σύσταση κουρδικού κράτους στο Ζάχο, υπό τον έλεγχο της πολυεθνικής δύναμης, στα σύνορα Τουρκίας - Βορείου Ιράκ, δεν απηχούν την άποψη της κυβέρνησης συνασπισμού.

    [18] Μ. ΓΙΛΜΑΖ: "ΑΝ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΩ, ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΘΩ"

    Ο αρχηγός του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ) και πρώην πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, είναι έτοιμος να αποσυρθεί από την ηγεσία του κόμματός του αν του ζητηθεί.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Χουρριέτ", ο Μ. Γιλμάζ δήλωσε ότι την Πέμπτη θα συναντηθεί με τους νομαρχιακούς εκπροσώπους του κόμματός του, τους οποίους θα ρωτήσει εάν θέλουν ή όχι να θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο του ΑΝΑΡ, που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 24-25 Αυγούστου. "Αν μου πουν - είπε - να αποσυρθώ, θα αποσυρθώ".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 23 July 1996 - 14:29:41