Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (29/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΑ. ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ Ο ΑΡΣΙΒΑΡΙΣΤΑΣ Α.ΚΑΧΙΑΣΒΙΛΙ ΚΑΙ Ο Γ.ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ

  • [02] Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΤΟ Γ.ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΤΩΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΙΤΛΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [03] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 1997 ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [04] ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

  • [05] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ GOOD YEAR

  • [06] ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ''ΑΠΟΚΤΟΥΜΕ ''ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑ'' ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ''

  • [07] ΑΥΡΙΟ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ-NEEΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

  • [08] ΓΟΗΤΕΥΣΑΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ "ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ" ΚΑΙ "ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ"


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [10] ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [11] ΒΡΑΒΕΙΟ"ΣΑΔΙΚ ΑΧΜΕΤ" ΣΤΟΝ Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ- ΤΟΥΡΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

  • [14] ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [15] ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [16] ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ

  • [17] ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

  • [18] ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ- ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΑ. ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ Ο ΑΡΣΙΒΑΡΙΣΤΑΣ Α.ΚΑΧΙΑΣΒΙΛΙ ΚΑΙ Ο Γ.ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ

    Ανεπανάληπτες στιγμές ζει από τα ξημερώματα ο Ελληνικός αθλητισμός, μετά την κατάκτηση των δύο χρυσών μεταλλίων στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα από τους Ακάκιο Καχιασβίλι στην άρση βαρών και τον Γιάννη Μελισσανίδη στις ασκήσεις εδάφους της ενόργανης γυμναστικής.

    Ο χρυσός ΄Ατλαντας στα 99 κιλά κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο ζετέ σηκώνοντας 235 κιλά και στο σύνολο 420, ενώ ο πρωταθλητής lar της γυμναστικής συγκέντρωσε στις ασκήσεις εδάφους 9.850 βαθμούς.

    Αμέσως μετά τον αγώνα ο Καχιασβίλι δήλωσε "Ευχαριστώ με την καρδιά μου όλους τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται, τον προπονητή μου, το σύλλογο μου, τον κόσμο που βρισκόταν στο στάδιο γιατί μου έδωσε δύναμη και μπόρεσα να σηκώσω τα κιλά".

    "Είχα πολύ μεγάλο άγχος πριν τον αγώνα" συνέχισε ο Έλληνας πρωταθλητής της άρσης βαρών "αλλά πολλές φορές με ηρέμησε ο προπονητής μου".

    Σημειώνεται ότι μετά τα δύο χρυσά μετάλλια του Πύρρου Δήμα και του Ακάκιου Καχιασβίλι καθώς και τα τρία αργυρά του Λεωνίδα Σαμπάνη, Βαλέριου Λεωνίδη και Λεωνίδα Κόκκα, η εθνική μας ομάδα της άρσης βαρών προηγείται στην παγκόσμια κατάταξη.

    Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας απέστειλε συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στους δύο χρυσούς Ολυμπιονίκες, ενώ με εντολή του Δημήτρη Αβραμόπουλου η Αθήνα καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμεινε φωταγωγημένη σε ένδειξη τιμής προς τους χρυσούς Ολυμπιονίκες μας.

    Σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε και ο πρωταθλητής μας στο άλμα εις ύψος Λάμπρος Παπακώστας που καταταγεί έκτος με 2,32 εκατοστά.

    Την καλύτερη κατάταξη της σε Ολυμπιακούς Αγώνες πέτυχε η εθνική μας ομάδα της υδατοσφαίρισης κατακτώντας την έκτη θέση αφού έχασε μετά από παράταση την πέμπτη θέση από τη Ρωσία με 10- 8.

    "Πανιά ανοίγει για το χρυσό και ο ιστιοπλόος μας Νίκος Κακλαμανάκης στην κατηγορία "Μιστράλ" καθώς μετά την 7η ιστιοδρομία εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη.

    Η εκκίνηση της 8ης ιστιοδρομίας καθυστερεί καθώς στη θάλασσα της Αβάνας επικρατεί άπνοια. Σε περίπτωση που λόγω καιρικών συνθηκών οι δύο τελευταίες ιστιοδρομίες δεν διεξαχθούν ο πρωταθλητής μας θα στεφτεί σίγουρα χρυσός Ολυμπιονίκης με βάση τη μέχρι τώρα βαθμολογία του.

    Θαυμάσια εμφάνιση όμως κάνουν και οι δύο άλλοι ιστιοπλόοι μας στην κατηγορία "Στάρ" Ηλίας Μπουντούρης και Μπούκης οι οποίοι μέχρι τώρα καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση στη γενική βαθμολογία.

    [02] Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΤΟ Γ.ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΤΩΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΙΤΛΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Η απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Ολυμπιονίκη της γυμναστικής Γιάννη Μελισσανίδη από τον έκπτωτο μονάρχη Κωνσταντίνο δεν έγινε με κάποιον τίτλο που να αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι οι διοργανωτές δεν αποκάλεσαν τον τέως βασιλιά ως "Βασιλέα των Ελλήνων" και, όπως είπε, ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα θέμα για τη χώρα μας.

    Ο Υπουργός Παιδείας σχολιάζοντας το θέμα προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Το ότι κάποιο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα έδινε το χρυσό μετάλλιο και επελέγη ο συγκεκριμένος, δεν είναι άξιο ιδιαίτερου σχολιασμού".

    [03] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 1997 ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΟ OIJOMOLIJO ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Η πορεία της οικονομίας της χώρας και η κατάσταση των βασικών οικονομικών μεγεθών αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    Στη σύσκεψη μετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος και Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξέτασε το θέμα της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 1997 και θα υποβάλλει αύριο τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

    Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή με θέμα την πορεία των μεγάλων έργων και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

    [04] ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Σειρά επαφών με υπουργούς, στελέχη του κόμματος και δημοσίων οργανισμών είχε από το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον υφυπουργό Μεταφορών Γιώργο Δασκαλάκη ενώ αργότερα είχε συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ Πέτρο Λάμπρου.

    Αντικείμενο των επαφών αυτών του κ. Σημίτη αποτέλεσε η πορεία του κυβερνητικού έργου σε τομείς της αρμοδιότητας των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών. Την τελευταία του συνεργασία με τον πρωθυπουργό πριν την έναρξη της περιόδου των διακοπών είχε και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

    Οι κ. Σημίτης και Σκανδαλίδης συζήτησαν το πλαίσιο των οργανωτικών αλλαγών του κινήματος βάσει των πρόσφατων σχετικών αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής.

    [05] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ GOOD YEAR

    Την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της GOOD YEAR στη Θεσσαλονίκη και να αναθεωρηθεί η απόφαση εις βάρος των εργαζομένων, έδωσε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του εργοστασιακού σωματείου.

    Επίσης, ο κ. Πετσάλνικος, επισήμανε ότι ήδη έχει επικοινωνήσει με τα Υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, προκειμένου να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τις οικογένειες των 350 πρώην εργαζομένων, αλλά και της μείωσης της παραγωγικής δραστηριότητας της περιοχής και τους γνωστοποίησε ότι ο Υφυπουργός Εργασίας Λάμπρος Καννελόπουλος, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της επιχείρησης και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανακαλέσουν την απόφαση τους.Ταυτόχρονα, ο Υπουργός αποδεχθηκε το αίτημα των εργαζομένων να παραστεί σε κοινή σύσκεψη εκπροσώπων των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του σωματείου των εργαζομένων ,μετά απο τις επαφές που θα έχει ο κ. Καννελόπουλος.

    Από την πλευρά τους, οι εργαζομένοι ενημέρωσαν τον Υπουργό ότι οι νομικοί τους σύμβουλοι τους διαβεβαίωσαν πως οι απολύσεις τους είναι παράνομες και για το λόγο αυτό άρχισαν να καταθέτουν αγωγές σε βάρος της διοίκησης της εταιρείας, ενώ πρόσθεσαν ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουν συνάντηση με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών συνδικάτων, ώστε να συντονίσουν τη δράση τους με τους εργαζομένους των υπολοίπων εργοστασίων, που λειτουργεί η GOOD YEAR.

    [06] ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ''ΑΠΟΚΤΟΥΜΕ ''ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑ'' ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ''

    Δέσμη νομοθετικών πρωτοβουλιών και αποφάσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορούν τις περιοχές του λιγνίτη, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός, Βάσω Παπανδρέου στην Κοζάνη.

    Η κ. Παπανδρέου επισήμανε πως το αναπτυξιακό μοντέλο των περιοχών του λιγνίτη, όπως διαρθρώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αλλά οι υποδομές των περιοχών αυτών υπολείπονται, αν ληφθεί υπόψη η προσφορά τους στην Εθνική Οικονομία.

    Πρόσθεσε δε πως, βρισκόμαστε σε μία περίοδο συνεχών και πολλαπλών μεταλλαγών, από τις οποίες σημαντικότερες θεωρεί, το συνεχές άνοιγμα των συνόρων και τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας, η οποία, όπως είπε, αναδεικνύει συνεχώς νέες ευκαιρίες επιχειρηματικής δράσης, και δημιουργεί νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

    Στη συνέχεια η υπουργός, σημείωσε πως η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια αποκατάστασης των μακροοικονομικών ισορροπιών, η οποία ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια και θα συνεχιστεί χωρίς παρεκκλίσεις μέχρι την ολοκλήρωσή της. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε πως στις 15 Ιουλίου το Υπουργείο Ανάπτυξης, υπέβαλε στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόταση για την ένταξη στα νέα έργα, που προγραμματίζει η Κοινότητα, στα πλαίσια της διασύνδεσης των διευρωπαϊκών δικτύων Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, τον Δυτικό Κλάδο Φυσικού Αερίου, που θα διασχίζει και θα έχει τη δυνατότητα να διανέμει στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, φυσικό αέριο και να διασυνδέεται με την Αλβανία. Έτσι, θα ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός έργου στρατηγικού σχεδιασμού, που συντίθεται από ενεργειακές μονάδες λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και φυσικού αερίου, σε ολόκληρη τη βόρειο Ελλάδα, η οποία καθίσταται πλέον ο βασικότερος ενεργειακός κόμβος των Βαλκανίων. Αποκτούμε έτσι, είπε η κ. Παπανδρέου, μία ''ενεργειακή Εγνατία''.

    Υπογράμμισε δε πως ''στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ανταγωνισμός εισάγεται στον τομέα του Ηλεκτρισμού και για αυτό η ΔΕΗ ως επιχείρηση, αλλά και ο λιγνίτης ως επιλογή καυσίμου, θα δεχτούν πιέσεις''. Τόνισε μάλιστα πως η ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται δεν πρέπει απλώς να επιβιώσει, αλλά να είναι και ανταγωνιστική και παραγωγικά ευέλικτη.

    [07] ΑΥΡΙΟ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ-NEEΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Στη δημιουργία τριών νέων μητροπόλεων μέσω της τριχοτόμησης tgr εκκλησιαστικής περιφέρειας Βορείου και Νοτίου Αμερικής προσανατολίζεται η αρμόδια Συνοδική Επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδριάζει σήμερα και αύριο στο Φανάρι, για να εκλέξει το διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

    Οι μέχρι σήμερα Επισκοπές, Καναδά και Νοτίου Αμερικής θα γίνουν ξεχωριστές μητροπόλεις, ενώ θα δημιουργηθεί μια ακόμα Μητρόπολη, αυτή της Κεντρικής Αμερικής.

    Η σχετική εισήγηση θα γίνει αύριο στην Ιερά Σύνοδο από την αρμόδια επιτροπή, ενώ στην ίδια συνεδρίαση ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα εισηγηθεί υποψήφιο ή υποψηφίους για την εκλογή άλλου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, αφού σήμερα ολοκληρώνεται η θητεία του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

    Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει και για τον τύπο διοίκησης της Αμερικανικής Εκκλησίας, ο οποίος αναμένεται να τροποποιηθεί ως προς τη συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, το οποίο πλαισίωνε μέχρι τώρα τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Η τελευταία αναμενόμενη τομή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους λαϊκούς κύκλους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμη και αποχωρήσεις από τις σχετικές συζητήσεις.

    [08] ΓΟΗΤΕΥΣΑΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ "ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ" ΚΑΙ "ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ"

    Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε το κοινό τον "Βασιλιά Ληρ", που παρουσίασε το Θέατρο "ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ", στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ Ολύμπου, το Σάββατο 27 Ιουλίου.

    Το Αρχαίο Θέατρο του Δίου γέμισε από τα χειροκροτήματα του κόσμου που καθηλώθηκε για 3,5 ώρες από τους Κώστα Καζάκο, Πέτρο Φιλιππίδη , Φιλαρέτη Κομνηνού και τους υπόλοιπους ηθοποιούς.

    Την ίδια υποδοχή επεφύλαξε το κοινό και στην Άννα Βαγενά, που παρουσίασε στο Κάστρο του Πλαταμώνα το έργο του Μπρεχτ "Μάνα Κουράγιο", την Κυριακή 28 Ιουλίου, ολοκληρώνοντας ένα ακόμα διήμερο εκδηλώσεων στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

    Στο ίδιο φεστιβάλ , εντάσσεται από φέτος μια μουσική εκδήλωση που φιλοδοξεί να μετουσιωθεί σε θεσμό. Πρόκειται για τις "Πιερικές Νότες", κατά τις οποίες οι αριστούχοι μαθητές της Πιερίας θα παρουσιάσουν συνθέσεις κλασικές σε πιάνο, την Πέμπτη 1 Αυγούστου, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Κατερίνης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ

    Προετοιμασίες για την ίδρυση νέου κόμματος κάνουν εννέα βουλευτές που είχαν παραιτηθεί από το κόμμα Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ λίγες ημέρες πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους ισλαμιστές του κόμματος Ευημερίας. Το όνομα του νέου κόμματος όπως γράφει η εφημερίδα "Χουριέτ" θα είναι "Τουρκιέμ" (Τουρκία μου) ή "Χιούρ Ντεμοκράτ" (Ελεύθερο Δημοκρατικό).

    "Θέλουμε να εμφανιστούμε στη κοινή γνώμη με μία νέα εικόνα, με ένα νέο μήνυμα" δήλωσε ο βουλευτής Κιοκσάλ Τοπτάν , που είναι και ένας από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση του νέου κόμματος, em~ ο βουλευτής Τζαβίτ Τσαγλάρ τόνισε ότι σκοπός του κόμματος δεν θα είναι μόνο να ενώσει τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς αλλά να συμπεριλάβει και το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης και την κεντροαριστερά.

    Οι βουλευτές που προετοιμάζουν την ίδρυση του νέου κόμματος περιμένουν προς το παρόν το συνέδριο του κόμματος Μητέρας Πατρίδας, που θα γίνει στις 24 Αυγούστου, για να δουν αν θα μπορέσουν να "τραβήξουν" και κάποιους άλλουςβουλευτές και από εκεί. Φιλοδοξία τους είναι να πάρουν με το μέρος τους άλλους 50 βουλευτές του κόμματος Ορθού Δρόμου.

    [10] ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ως "θυσία" και "σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" εκ μέρους του υπουργείου δικαιοσύνης χαρακτηρίζει την λήξη της απεργίας πείνας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ατόμων, ο αντιπρόεδρος του ισλαμιστικού κόμματος Ευημερίας Ριζά Ουλουτζάκ, εκφράζοντας έτσι όλη την υποκρισία της τουρκικής κυβέρνησης .

    "Εμείς θέλαμε να λήξει έτσι από την αρχή η απεργία και γι αυτό το λόγο έγινε μία σειρά διαπραγματεύσεων. Σε κανένα μέρος του κόσμου το κράτος δεν διαπραγματεύεται με τους φυλακισμένους. Δηλαδή αυτό που κάναμε εμείς είναι μόνο και μόνο γιατι σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε ένα βαθμό είναι μία θυσία" δήλωσε. Ο κ Ουλουτζάκ δεν έδωσε όμως καμία εξήγηση γιατί άφησαν 12 πολιτικούς κρατούμενους να πεθάνουν αφού από την αρχή επιθυμούσαν την λήξη της απεργίας πείνας με αυτό τον τρόπο.

    Στους κόλπους του κόμματος Ευημερίας, από το οποίο προέρχεται ο υπουργός δικαιοσύνης Σεβκέτ Καζάν, επικρατεί ικανοποίηση γιατί αφενός θεωρούν τη λήξη της απεργίας πείνας ώς επιτυχία και αφετέρου αυτή συνέπεσε με θρησκευτική γιορτή.

    [11] ΒΡΑΒΕΙΟ"ΣΑΔΙΚ ΑΧΜΕΤ" ΣΤΟΝ Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ- ΤΟΥΡΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

    Με βραβείο "Σαδίκ Αχμέτ" τίμησε σήμερα τον Τούρκο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο σύλλογος των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, οι οποίοι αυτoαποκαλούνται "Τούρκοι" στην Κωνσταντινούπολη.

    Στο μεταξύ ο βουλευτής της πόλης Μπαλικεσίρ Ισμαήλ Οζγκιούν , που είχε μεταβεί την περασμένη εβδομάδα στην Κομοτηνή μαζί με άλλους πέντε συναδέλφους του προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο του Σαδίκ Αχμέτ, με δηλώσεις του στην ισλαμιστική εφημερίδα "Ζαμάν" κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει ενδιαφέρον για τη δίκη του ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραχήμ Σερίφ, που θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου. "Θα πρέπει οπωσδήποτε η κυβέρνηση να επιδείξει ενδιαφέρον για τη δίκη αυτή. Θα είναι εύστοχο να σταλεί ομάδα δικηγόρων από τις πολιτιστικές οργανώσεις"

    [14] ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Εξακολουθούν να υπάρχουν τα προβλήματα στην έναρξη του στρατιωτικού διαλόγου λόγω των προσπαθειών, που καταβάλλει η τουρκική πλευρά να εκμεταλλευτεί το γεγονός για να δώσει υπόσταση στο ψευδοκράτος με τη συμμετοχή και του διοικητή των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας.

    Στο μεταξύ σήμερα ή αύριο αναμένεται να υπάρξει οριστική εκτίμηση κατά πόσο ο διάλογος είναι δυνατός. "Τα Ηνωμένα Εθνη εργάζονται στο θέμα των προσκλήσεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Βαλτεμάρ Ροκοσέβσκι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επιστολές είναι έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες.

    Ανέφερε ακόμη ότι η πρόσκληση δε θα απευθύνεται και προς το διοικητή των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας. Η κυβέρνηση απορρίπτει συμμετοχή στο διάλογο με οποιαδήποτε ιδιότητα.

    [15] ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκρίθηκαν σε όλα τα αιτήματα της Τουρκίας σχετικά με την πολυεθνική δύναμη, αφού εξασφάλισαν πρώτα την υποχώρηση της Άγκυρας στο αίτημα που πρόβαλε για την μεταφορά του Στρατηγείου από το Ζάχο του Βορείου Ιράκ στη Σιλόπη της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

    Όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", κατά τις συνομιλίες που έγιναν στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός Ντεζτμετίν Ερμπακάν, δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα συμμορφωθεί πλέον με το εμπάργκο που επιβάλλεται στο Ιράκ από το 1991 και τόνισε: "Θα ανοίξει ο πετρελαιαγωγός (Κερκιούκ - Γιουμουρταλίκ) και στη συνέχεια η Τουρκία θα προβεί σε εμπόριο όσο και η Ιορδανία. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθούν οι επιδράσεις του εμπάργκο". Πρόσθεσε δε ότι η Άγκυρα θα συνεργαστεί με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, με τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και όλους τους "μουσουλμάνους αδελφούς του Βορείου Ιράκ και θα επιφέρουν την ειρήνη".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουρριέτ", οι εγγυήσεις των ΗΠΑ στα αιτήματα της Τουρκίας έχουν ως εξής: -Υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. -Υποστηρίζουν όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης και της υπ' αριθμ. 688. -Δεν θα υποστηρίξουν κάποιο ανεξάρτητο καθεστώς στο Βόρειο Ιράκ. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το καλύτερο μέλλον για το λαό του Β. Ιράκ είναι σε ένα ενωμένο και ελεύθερο Ιράκ μέσα στα ισχύοντα σύνορα. -Όλες οι εργασίες μας, συμπεριλαμβανομένης και της πολυεθνικής, θα λειτουργήσουν κάτω από αυτές τις αρχές. -Έχουμε την επίγνωση ότι όλος ο λαός του Β. Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των Αράβων, Συροχαλδαίων, Κούρδων και Τουρκομάνων, έχει προβλήματα και είναι στόχος πιέσεων. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν όφελος από την προστασία της πολυεθνικής. -Όλα τα ιδρύματα, επίσημα και μη, που δρουν στην περιοχή, δεν πρέπει να έχουν άλλο σκοπό πέραν της συμβολής στην ευημερία των πολιτών του Ιράκ. -Η πολιτική των ΗΠΑ στρέφεται προς το σκοπό της εξασφάλισης της upajo^r του Ιράκ στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. -Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας του ΡΚΚ (Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν). -Το Β. Ιράκ δεν θα πρέπει να γίνεται καταφύγιο της τρομοκρατίας του ΡΚΚ και το ΡΚΚ δεν θα πρέπει να εξασφαλίζει υποστήριξη από κανένα τομέα. -Οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι εταίροι της πολυεθνικής θα συνεχίσουν τη συνεργασία, ενώ οι ΗΠΑ θα πιέσουν τους λαούς του Β. Ιράκ, να λάβουν κάθε είδους μέτρα που θα παρεμποδίσουν τη χρησιμοποίηση των εδαφών του Β. Ιράκ από το ΡΚΚ.

    [16] ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Να δοθεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στους Aλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, ζήτησε ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα από τον Έλιον Ενγκέλ μέλος του αμερικανικού Κονγκρέσου επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας που επισκέπτεται την Πρίστινα.

    Ο κ. Ρουγκόβα είπε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι επιζητεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. "Πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες και προς το παρόν γίνονται ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή ", απάντησε χαρακτηριστικά. Τόνισε ακόμη ότι ζήτησε από τον Κίρο Γκλιγκόρωφ να κάνει χρήση του κύρους του ώστε να αποφυλακισθεί η ηγεσία του αλβανικού Πανεπιστημίου του Τέτοβο.

    [17] ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

    Πληθαίνουν οι έρευνες της κοινής γνώμης στη Βουλγαρία ενόψει των εκλογών για το προεδρικό αξίωμα της χώρας, που πρόκειται να διεξαχθούν στις 27 Οκτωβρίου του 1996.

    Το 41% των ψηφοφόρων θα στηρίξουν τον υποψήφιο της Δημοκρατικής Αριστεράς για το προεδρικό αξίωμα της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Πίρινσκι, ενώ το 32% προτιμά τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Πέταρ Στογιάνοφ, όπως προκύπτει από την αντιπροσωπευτική έρευνα της κοινής γνώμης του διεξήγαγε η εταιρία "ΑCCA- M" για λογαριασμό της εφημερίδας "Ντούμα" της Σόφιας.

    Σε σχόλιο της ίδιας εφημερίδας, σημειώνεται πως από μόνα τους, τα αποτελέσματα της έρευνας, δεν επιτρέπουν κατηγορηματικά συμπεράσματα και τονίζεται πως το πιο σημαντικό είναι πως το ποσοστό των ψηφοφόρων που δεν δείχνουν προτίμηση σε κανέναν από τους δυο βασικούς υποψηφίους ανέρχεται στο 22%. Το στοιχείο αυτό, η εφημερίδα ερμηνεύει ως ένδειξη για δύσκολη ανατροπή των ποσοστών των προτιμήσεων για τον κ.Πίρινσκι και τον κ.Στογιάνοφ, αντίστοιχα.

    Προβάδισμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, για τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Πέταρ Στογιάνοφ, έναντι του κ.Πίρινσκι, διαπιστώνει από την πλευρά της η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια", η οποία επικαλείται έρευνα της "MB MD".

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας κοινής γνώμης, εάν οι προεδρικές εκλογές διεξαχθούν τώρα, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα συγκέντρωνε το 14,9% των ψήφων, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το περίπου 44% που είχε συγκεντρώσει στις joimoboukeutij]r εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου του 1994.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

    [18] ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ- ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας παρατηρείται στη Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη καθηγήτρια του τμήματος νεοελληνικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Σόφιας κ Στόινα Πορομάνσκα, που επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη μαζί με άλλους εκατόν είκοσι φοιτητές και καθηγητές από 35 χώρες του κόσμου, που μετέχουν στό πρόγραμμα θερινών υποτροφιών του πανεπιστημίου Αθηνών. Αναφερόμενη στο τμήμα νεοελληνικής γλώσσας του πανεπιστημίου της Σόφιας τόνισε ότι αυτό είναι το μοναδικό στη Βουλγαρία και περιλαμβάνει διδασκαλία γλώσσας και λογοτεχνίας. "Λειτουργεί από το 1992 . Είναι αρκετά μεγάλο το ενδιαφέρον για τα νεοελληνικά, προφανώς σήμερα για οικονομικούς λόγους. Αλλά πάντα υπήρχε το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Του χρόνου θα έχουμε τους πρώτους αποφοίτους. Αυτή τη στιγμή φοιτούν 70 άτομα. Πέρσι η νεοελληνική φιλολογία ήταν η πιο περιζήτητη, είχαμε 25 υποψήφιους για κάθε θέση" συνεχίζει.

    Η κ Πορομάνσκα δηλώνει πως ψάχνει κάθε ευκαιρία για να επισκέπτεται την Ελλάδα για να "μη σκουριάσει η γλώσσα" όπως χαρακτηριστικά λέει. Παράλληλα επισημαίνει ότι θα έπρεπε να δίνονται μεγαλύτερα ποσά για τις υποτροφίες στη Βόρεια Ελλάδα που βρίσκεται πιο κοντά στη Βουλγαρία και είναι πιο εύκολο για τους Βουλγάρους ενδιαφερόμενους να έρχονται.

    Αλλά ενδιαφέρον για την εκμάθηση της γλώσσας μας δεν υπάρχει μόνο σε πανεπιστημιακό επίπεδο στη Βουλγαρία. Οπως τόνισε η ελληνικής καταγωγής κ Στέφκα Στεφάνοβα, που είναι πρόεδρος βουλγαροελληνικού συλλόγου του Πομόριε (Αγχιάλου) και μετέχει στο πρόγραμμα θερινών υποτροφιών του πανεπιστημίου Αθηνών, στην πόλη της πολλά παιδιά ελληνικής και μη καταγωγής παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών. Η ίδια τη χρονιά που πέρασε δίδαξε, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του συλλόγου, την ελληνική γλώσσα σε 60 παιδιά ηλικίας από 10-14 χρονών.Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αγχίαλος είναι μία μικρή πόλη 15 χιλιάδων κατοίκων.

    Ενδιαφέρον όμως για την εκμάθηση της νεοελληνικής γλώσσας υπάρχει και στη Ρουμανία ενώ στο Ιάσιο υπάρχει το μοναδικό στη χώρα Φροντιστήριο Νεοελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Αλ. Κούζα, όπου διευθυντής είναι ο ελληνικής καταγωγής υφηγητής Ανδρέας Ράδος. Ο κ Βαλέριο Βαρντάρε, που επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος θερινών υποτροφιών και ειναι συνεργάτης του Φροντιστηρίου του Ιασίου επισημαίνει ότι υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον στη χώρα του για την εκμάθηση της νεοελληνικής γλώσσας . Ο ίδιος ασχολείται με τη γλωσολογία και την λογοτεχνία και έχει γράψει πριν από δύο χρόνια στα Γιάννενα την ποιητική συλλογή με τίτλο "Η της αγνότητας εικόνα-Γιαννιώτικα ποιήματα". Απόσπασμα από τη συλλογή, που είναι ανέκδοτη, θα μεταδοθεί σε λίγες ημέρες στο τρίτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας ενώ κάποια από τα ποιήματα θα δημοσιευτούν στο περιοδικό των Ελλήνων της Ρουμανίας "Ελπίς".

    Τμήμα νεοελληνικής φιλολογίας υπάρχει εδώ και εννέα χρόνια και στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία όπου, όπως λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρία Γριγκορίεβα, σήμερα φοιτούν δεκαπέντε άτομα. Στο τμήμα αυτό γίνονται δεκτοί 7-8 φοιτητές κάθε δεύτερο χρόνο και αποφοιτούν όλοι ενώ στο πανεπιστήμιο αυτό εκτός από τη νεοελληνική λογοτεχνία και γλώσσα διδάσκεται και η βυζαντινή.

    Αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά υπάρχει και στο Ισραήλ όπου όμως δεν υπάρχει τμήμα νεοελληνικών στο πανεπιστήμιο. Η κ Ιουλία Κριγορούτκο, που είναι κλασική φιλόλογος απόφοιτος του πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας, κατάγεται από τη Δυτική Ουκρανία και διδάσκει ελληνικά στο πανεπιστήμιο των Ιεροσολύμων, επισημαίνει πως τα ελληνικά διδάσκονται στο πλαίσιο μαθημάτων γλωσσολογίας. Φέτος, σύφωνα με την κ Κριγορούτκο, παρακολούθησαν τα μαθήματα 60-70 φοιτητές. Επίσης αρκετοί Ισραηλινοί που οι πρόγονοι τους κατάγονται από την Θεσσαλονίκη δείχνουν ενδιαφέρον για την εκμάθηση των ελληνικών.

    Ο κ Παναγιώτης Κοντός, που είναι ο υπεύθυνος του προγράμματος θερινών υποτροφιών του πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνει ότι το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται για ένατη χρονιά και αποβλέπει στο να δόσει ευκαιρία στους νεοελληνιστές φοιτητές και καθηγητές να γνωρίσουν τον νεοελληνικό πολιτισμό σε ένα διάστημα 6 εβδομάδων .

    "Φέτος έχουμε από 36 χώρες και 94 πανεπιστήμια 220 νεοελληνιστές της κατηγορίας αυτής . Καθηγητές είναι το 30% ενώ ένα ποσοστό μικρότερο του 10% είναι ομογενείς. Στα εννέα χρόνια δόσαμε τη δυνατότητα σε 1700 άτομα να έρθουν στη χώρα μας για έξι εβδομάδες.Πιστεύουμε ότι είναι ένα χρήσιμο πρόγραμμα γιατί εκτός από τα μαθήματα γλώσσας, λογοτεχνίας και τέχνης που τους προσφέρουμε, τους παρέχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουν πολλά μέρη, να γνωρίσουν τον νεοελληνικό πολιτισμό από κοντά, να βελτιώσουν τις γνώσεις τους και να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τη χώρα μας. Ετσι διευρύνεται και η δική μας αυτογνωσία, γιατί αυτή η συνάντηση ανθρώπων και πολιτισμών νομίζω είναι η καλύτερη ευακαιρία για να μπορούμε να ξέρουμε και εμείς που βρισκόμαστε ως κοινωνία, ως έθνος και ως πανεπιστήμια" καταλήγει ο κ Κοντός.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 29 July 1996 - 15:14:05