Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (31/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ

  • [02] ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΩΝ +108 ΚΙΛΩΝ ΚΑΤΕΛΑΒΕ Ο Π.ΣΑΛΤΣΙΔΗΣ

  • [03] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • [04] ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • [05] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ''ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1996''

  • [06] ΔΥΣΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΦΘΩΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

  • [07] ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΚΡΙΤΕΙΑ '96" Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

  • [08] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΝΑ ΑΠΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ

  • [09] Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: ΝΑ ΚΥΡΗΧΤΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΗ

  • [10] ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΔΡΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

  • [11] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ, ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ

  • [12] Η ΚΟΖΑΝΗ ΤΙΜΑ ΤΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ- ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 3 ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΖΗΤΗΜΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΤΕΙ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ Ο ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ

  • [14] ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η FYROM ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

  • [15] Μ.ΜΠΑΡΝΙΕ: ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ

  • [16] Γ.ΦΕΪΣΕΛ:"ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ"

  • [17] Γ.ΦΕΥΣΕΛ: ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

  • [18] ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ

  • [19] Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΛΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [20] ΗΠΑ:ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ

  • [21] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

  • [22] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

  • [23] ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ

    Μια μέρα ξεκούρασης ήταν αρκετή για τους αθλητές του στίβου, οι οποίοι σήμερα ξαναρίχνονται στη μάχη των αγωνισμάτων με στόχο την κατάκτηση μεταλλίων στην 26η Ολυμπιάδα της Ατλάντα.

    Νέα προσπάθεια και για τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες οι οποίοι θα προσπαθήσουν να πετύχουν κάποια διάκριση μετά την 6η θέση του Λάμπρου Παπακώστα στο ύψος ανδρών.

    Η Όλγα Βασδέκη θα συμμετάσχει στον τελικό του τριπλούν γυναικών. Στα προκριματικά του αγωνίσματος η πρωταθλήτρια μας ισοφάρισε με 14.48 το πανελλήνιο ρεκόρ, μόλις στη δεύτερη προσπάθεια της. Με μια παρόμοια εμφάνιση της η Βασδέκη, δεν αποκλείεται να μπει στην πρώτη οκτάδα ή και κάτι παραπάνω.

    Στα προκριματικά των 200 ανδρών θα λάβουν μέρος μόνο δύο αθλητές. Ο Θωμάς Σμπώκος και ο Γιώργος Παπαγιωτόπουλος, ενώ δεν θα συμμετάσχει τελικά ο Αλέξης Αλεξόπουλος λόγω τραυματισμού.

    Η πρωταθλήτρια μας Κατερίνα Κόφφα θα τρέξει σήμερα στα προκριματικά των 200 μέτρων γυναικών, που θεωρείται καλύτερη σε αυτό το αγώνισμα και μπορεί να πετύχει περισσότερα από ότι στα 100 μέτρα, που απλώς πέρασε στο δεύτερο γύρο.

    Στη ρυθμική γυμναστική συμμετέχουν σήμερα οι δύο πρωταθλήτριες μας Μαρία Παγκάλου και Ευαγγελία Σωτηρίου, στους αγώνες πρόκρισης, με στόχο να περάσουν στα προκριματικά του ατομικού που θα πραγματοποιηθούν αύριο και στη συνέχεια στον τελικό του ατομικού.

    Άλλη μία μάχη δίνουν σήμερα οι ελληνες αθλητές και οι αθλήτριες της ιστιοπλοΐας. Οι Σταύρος Αλευράς, Παναγιώτης Αλευράς και Στέφανος Χάνδακας "τρέχουν" στα σκάφη "Σόλινγκ" και οι Κατερίνα Καλούδη και Αιμιλία Τσούλφα στα σκάφη "470".

    Το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση των αγωνισμάτων του δεκάθλου ανδρών, όπου λαμβάνουν μέρος τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος. Σήμερα θα γίνουν, ο τελικός των 400 μέτρων με εμπόδια γυναικών, ενώ το πρόγραμμα ακόμη περιλαμβάνει τα 800 μέτρα ανδρών και τη δισκοβολία ανδρών.

    [02] ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΩΝ +108 ΚΙΛΩΝ ΚΑΤΕΛΑΒΕ Ο Π.ΣΑΛΤΣΙΔΗΣ

    Την τιμητική έβδομη θέση στην κατηγορία των +108 κιλών της άρσης βαρών κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα ο 33χρονος πρωταθλητής μας Παύλος Σαλτσίδης, μετά από μία καλή εμφάνιση στη τελευταία μέρα διεξαγωγής του αγωνίσματος, το οποίο χάρισε στην Ελλάδα δύο χρυσά και τρία αργυρά μετάλλια.

    Αντίθετα βαρύ κλίμα επικρατεί στην εθνική ομάδα μπάσκετ μετά τη χθεσινή συντριβή της από τη Λιθουανία, ενώ τώρα οι διεθνείς μας προσβλέπουν σε θέση από την πέμπτη έως την όγδοη.

    Ο επόμενος αγώνας θα είναι με την Κίνα, η οποία ]wase χθες από τη Γιουγκοσλαβία με σκόρ120 -61.

    Σήμερα ξαναρχίζει μετά από διακοπή μιας μέρας ο "βασιλιάς των σπορ" ο στίβος. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Όλγα Βασδέκη αγωνίζεται στον τελικό του άλματος τριπλούν, ενώ στη μάχη μπαίνουν και οι αθλητές των 200 μέτρων Σμπώκος, Παναγιωτόπουλος, Αλεξόπουλος καθώς και η Κατερίνα Κόφφα.

    Στην ιστιοπλοΐα μετά το χρυσό μετάλλιο του Νίκου Κακλαμανάκη και την τέταρτη θέση των Μπουντούρη και Μπούκη στα "Σταρ", στην κατηγορία 470 γυναικών στη 17η θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται μετά τη 10η ιστιοπλοΐα η Καλούδη με την Τσούλφα, ενώ στους άνδρες στην ίδια κατηγορία στην 11η θέση βρίσκονται μετά από επίσης 10 ιστιοδρομίες οι Κοσματόπουλος και Τριγκώνης.

    [03] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις μισθολογικές ρυθμίσεις των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο καθορίζονται σταθερές σχέσεις βασικών μισθών για όλους τους βαθμούς της κλίμακας της στρατιωτικής ιεραρχίας με βάση το μισθό του ανθυπολοχαγού.

    Επίσης, καθορίζει βασικούς μισθούς από 178.000 έως 347.100 δρχ για αξιωματικούς, έναντι 41.000 έως 117.000 που ίσχυαν σήμερα.

    Για τους μόνιμους στρατιώτες, υπαξιωματικούς και τους ανθυπασπιστές, ο βασικός μισθός καθορίζεται από 46.300 δρχ έως 165.500 δρχ, έναντι των 14.000 δρχ έως 37.500 δρχ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

    [04] ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Συνεδριάζει στις 11:30 το πρωί η κυβερνητική επιτροπή με βασικό θέμα το πρόβλημα απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από το β' πακέτο Ντελόρ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του στον πρωθυπουργό για την πορεία του πληθωρισμού και των δημοσίων υπαλλήλων.

    Οι κύριοι Παπαντωνίου και Παπαδόπουλος επισήμαναν στον κ.Σημίτη ότι δεν αποκλείεται ο πληθωρισμός στο τέλος του έτος να κλείσει πάνω από το 7,5% αντί του 5% που ήταν αρχικός στόχος της κυβέρνησης.

    Μετά τη χθεσινή σύσκεψη ο κ.Παπαντωνίου δήλωσε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία και ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ τόνισε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1996 συνεχίζεται απαρέγκλιτα.

    [05] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ''ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1996''

    Στην επισήμανση ότι υπάρχει πρόοδος σε όλα τα έργα και ta προγράμματα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και πως υπάρχει βάσιμη προσδοκία, στο τέλος του χρόνου να υπάρχει πλήρης κάλυψη των στόχων που έχουν τεθεί και για το 1996 και μεγάλη επιτάχυνση στο 1996 σε σχέση με το 1994 και το 1995, προέβη ό υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και ασχολήθηκε με την πορεία υλοποίησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Ο κ. Παπαντωνίου πρόσθεσε ότι το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από τη συζήτηση που έγινε, κατά την οποία οι υπουργοί αναφέρθηκαν στις εξελίξεις που υπάρχουν στα προγράμματα. ''Αρα'', σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ''υπάρχει μία θετική εξέλιξη και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το 1996 να είναι έτος επιτυχίας για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το 1997 να είναι ένα έτος απογείωσης. Διότι αν πραγματικά πάμε καλά το '96, πλέον το '97, υπάρχει πολύ θετική προοπτική για μεγάλη επιτάχυνση''.

    [06] ΔΥΣΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΦΘΩΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    "Δυσμενή εξέλιξη για τη χώρα μας", χαρακτήρισε ο υφυπουργός Γεωργίας, Απόστολος Φωτιάδης τα νέα κρούσματα του αφθώδους πυρετού που σημειώθηκαν στις περιοχές Ισαακίου και Θυρέας Έβρου. Hδη, συνεργεία της Κτηνιατρικής Επιτροπής Έβρου έχουν προχωρήσει στη θανάτωση 520 ζώων στα δύο χωριά.

    Ο κ.Φωτιάδης τόνισε ωστόσο, ότι τα νέα κρούσματα δεν επηρεάζουν τη γενικότερη στάση της Ελλάδας στο θέμα των εξαγωγών κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

    "Το αρχικό μας επιχείρημα, ότι δηλαδή η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα -και μάλιστα αυστηρότατα μέτρα- για την αποφυγή της εξάπλωσης του αφθώδους εξω από τον νομό Έβρου, εξακολουθεί να ισχύει. Ο νομός χρησιμοποιείται ως "ασπίδα" για την προσπέλαση του πυρετού σε άλλες πόλεις. Εκτός από τις δύο ζώνες επίβλεψης που έχουμε εφαρμόσει, απαγορεύσαμε και τη διακίνηση κρεάτων και παραγώγων του από όλες τις περιοχές του Εβρου, ακόμη και από αυτές που δεν έχουν εμφανίσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Γι' αυτό άλλωστε κατορθώσαμε να ελέγξουμε επί έναν μήνα τον πυρετό, ώστε να μην βγει έξω από τα όρια του νομού", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Γεωργίας.

    Δεδομένης της αυριανής συνεδρίασης της Διαρκούς Κτηνιατρικής Επιτροπής τη Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ.Φωτιάδης επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα " δεν μπορεί να πληρώνει την αδυναμία της Ενωσης να επιβάλλει στην Τουρκία την τήρηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα".

    Πάντως, η χώρα μας έχει προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα του αφθώδους και σε περιοχές εκτός του νομού Εβρου. "Ηδη από τον Μάρτιο", σημείωσε ο υφυπουργός, "έχουμε λάβει l]tqa για να μην "περάσει" ο πυρετός στην Ελλάδα διαμέσου Αλβανίας".

    Τα μέτρα αυτά έχουν προς το παρόν αποδειχθεί αποτελεσματικά, αφού δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα σε άλλους νομούς της Ελλάδας, γεγονός που θα απέβαινε καταστροφικό για την οικονομία της χώρας.

    [07] ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΚΡΙΤΕΙΑ '96" Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Στο ακριτικό Τυχερό του Εβρου μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, για να παραστεί στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων "Πολιτιστικά Ακρίτεια '96", οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος "Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος, Ενιαίος Χώρος, Πορεία στο 2.000".

    Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα των υπουργείων Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου, της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Εβρου και Χίου και των Δήμων Χίου και Τυχερού.

    Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή του, έχει ήδη χρηματοδοτήσει τη διοργανώτρια Πολιτιστική Επιχείρηση "Πολύκεντρο" του Δήμου Τυχερού με το ποσό των πέντε εκατομμυρίων δρχ., ενώ έχει επίσης διαθέσει ποσό 40 εκατομμυρίων δρχ. στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Τριγώνου Εβρου για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στην ακριτική αυτή περιοχή.

    Στόχος του προγράμματος "Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος" είναι η διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς της Θράκης, του Αιγαίου και της Μεγαλονήσου, αλλά και η πολύπλευρη θωράκισή τους, μέσα από μια αναπτυξιακή πολιτική και από την αξιοποίηση των πνευματικών δεσμών και του ανθρώπινου δυναμικού των περιοχών αυτών, ώστε αυτές να αποτελέσουν χώρους πολιτισμικής εξόρμησης του Ελληνισμού προς τις χώρες των Βαλκανίων, του Εύξεινου Πόντου, της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής.

    [08] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΝΑ ΑΠΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ

    Για "διαπλεκόμενα συμφέροντα" και "εμπαιγμό του ελληνικού λαού" έκανε και σήμερα λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη "για τη διαφάνεια και την εντιμότητα στο δημόσιο βίο να απεμπλακούν οι εργολάβοι και οι προμηθευτές του δημοσίου από τα ΜΜΕ".

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα που ενέκρινε για το θέμα αυτό το υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε έναν ολόκληρο χρόνο και τώρα προέβη, όπως είπε, σε μια "δήθεν προσπάθεια απεμπλοκής".

    [09] Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: ΝΑ ΚΥΡΗΧΤΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΗ

    Να κηρυχτεί η περιοχή της Κόνιτσας σεισμόπληκτη και να ληφθούν μέτρα ανάλογα με εκείνα που είχαν ληφθεί στα Cqebem\ και την Κοζάνη ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης ο οποίος έθιξε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το σεισμό.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης ο οποίος έκανε λόγο για "έλλειψη αποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής", τόνισε ότι το 35% των κατοικιών έχει υποστεί σοβαρές ζημιές ή είναι ακατοίκητες και κατήγγειλε ότι ενώ οι άστεγοι φτάνουν τους χίλιους, μέχρι στιγμής έχουν δοθεί μόνο 97 σκηνές και πέντε λυόμενα.

    [10] ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΔΡΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

    Φορέα με στόχο τη διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λειτουργίας, ιδρύουν στην Κομοτηνή τα επιμελητήρια, τα εργατοϋπαλληλικά κέντρα και οι σύνδεσμοι βιομηχανιών- βιοτεχνιών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

    "Ο φορέας θα συσταθεί άμεσα και τη Δευτέρα πραγματοποιείται τελική σύσκεψη στην Κομοτηνή για την οριστική μορφή του οργάνου", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χάρης Τσιόκας.

    Ο φορέας, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας, θα μεριμνά για την άμεση απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα διαχειρίζεται τα ποσά του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που προορίζονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    [11] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ, ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ

    Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν ήδη στις πωλήσεις εισιτηρίων οι δύο νέες ναυτιλιακές γραμμές που από την αρχή τον Ιούνιο εκτελούν -μία φορά την εβδομάδα- δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη στη Ρωσία και το Ισραήλ, και το αντίστροφο. Μάλιστα, η γραμμή με προορισμό τη Ρωσία πρόκειται μέσα στο χειμώνα να ενισχυθεί με ένα επιπλέον δρομολόγιο.

    Η γραμμή Θεσσαλονίκης-Νοβοροσσίνσκ ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου με πενήντα επιβάτες, τρία φορτηγά και δύο αυτοκίνητα. Σήμερα, το πλοίο -της εταιρείας Possidon Lines- εκτελεί το ίδιο δρομολόγιο με 250 επιβάτες, 35 φορτηγά και 30 αυτοκίνητα.

    Οι περισσότεροι επιβάτες είναι από τη Ρωσία. Φθάνουν στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα το πρωί, κάνουν τα ψώνια τους στην αγορά της πόλης και γυρίζουν πίσω με το ίδιο πλοίο την Τρίτη το μεσημέρι.

    "Στόχος μας ήταν να μας εμπιστευτεί η ρωσική αγορά. Από τη στιγμή που το πετύχαμε θα έχουμε συνεχή άνοδο στις πωλήσεις", τόνισε στο Μ.Π.Ε. η Ερωφίλλη Παντελίδου, γενική διευθύντρια του τουριστικού γραφείου, που είναι αντιπρόσωπος πωλήσεων για τη γραμμή αυτή στη Θεσσαλονίκη. Στην άνοδο αυτή συμβάλλει το γεγονός ότι, εδώ και δύο εβδομάδες, 50 από τους επιβάτες κάθε δρομολογίου μπορούν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, χωρίς βίζα. "Αυτό διευθετήθηκε am\lesa στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο αντί βίζας καθιέρωσε για τους επιβάτες αυτούς ένα παράβολο 1.500 δραχμών", εξήγησε η κ. Παντελίδου.

    Εξάλλου, "με τη γραμμή αυτή δρομολείται ένα άνοιγμα για τους έλληνες επιχειρηματίες στη ρωσική αγορά και το αντίστροφο. Επιτρέπει στους μεταφορείς να διακομίσουν εμπορεύματα από τον ένα προορισμό στον άλλο, εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τα σύνορα όλων των νέων κρατών που έχουν δημιουργηθεί στην πρώην Σοβιετική Ενωση".

    [12] Η ΚΟΖΑΝΗ ΤΙΜΑ ΤΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ- ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 3 ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται το 1997 από την εκτύπωση της Χάρτας του Ρήγα, ένα από τα τρία πρωτότυπα της οποίας σώζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης. Το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης της πόλης με αφορμή το γεγονός αυτό διοργανώνει την Άνοιξη του 1997 διαβαλκανική συνάντηση .

    Η βιβλιοθήκη της Κοζάνης, που είναι μία απο τις σημαντικότερες στην Ελλάδα καθώς η ίδρυση της ανάγεται στα μέσα του 17ου αιώνα, εμπλουτίστηκε πρόσφατα με 15.000 τόμους που προέρχονται από την προσωπική βιβλιοθήκη του μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιο . Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσωπική βιβλιοθήκη του κκ Διονυσίου είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Βιβλίου και Ανάγνωσης που συστήθηκε και εντάχτηκε πριν από ένα περίπου χρόνο στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων, ο Δήμος Κοζάνης θα τιμήσει τον μητροπολίτη με το χρυσό μετάλιο της πόλης για αυτή την προσφορά του αλλά και για την όλη πνευματική παρουσία του.

    Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που ανέπτυξε το Ινστιτούτο στον ένα χρόνο της λειτουργίας του εκδόθηκαν το ημερολόγιο του 1996, τα "Κοζανίτικα Επώνυμα" του Κ.Ντίνα, τα " Κάρτ-ποστάλ της Κοζάνης 1904-1925" του Γ.Γκολομπία ενώ εκτυπώνονται τα πρακτικά του Συνεδρίου Ιστορίας της Κοζάνης που έγινε το 1993.Στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Ινστιτούτου για το 1996 περιλαμβάνονται συναντήσεις εκπροσώπων παλιών ιστορικών βιβλιοθηκών τον Σεπτέμβριο, λογοτεχνικών περιοδικών της επαρχίας τον Οκτώβριο και πανελλήνιο συνέδριο για τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό το Νοέμβριο.

    Στόχοι του Ινστιτούτου είναι η ανάδειξη της δημοτικής βιβλιοθήκης, η συντήρηση και μικροφωτογράφηση του υλικού της, η διεξαγωγή ερευνών για την αναγνωστική συμπεριφορά του κοινού, η δημιουργία επιλεγμένων θέσεων για την προώθηση της ανάγνωσης στις γειτονιές και τα σχολεία της πόλης, η διοργάνωση εκθέσεων,λογοτεχνικών διαγωνισμών, η ενίσχυση εντύπων και εκδόσεων, η δημιουργία μουσείου Τύπου κ.α.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΖΗΤΗΜΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΤΕΙ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ Ο ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ

    Ζήτημα μειονότητας στην Ελλάδα επαναθέτουν τα Σκόπια. Αφορμή υπήρξε η συγκέντρωση στο Μοναστήρι της ''Ενωσης Μακεδόνων από τη Μακεδονία του Αιγαίου'', όπως αυτοαποκαλείται ο σύνδεσμος αποδήμων, όπου μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι.

    ''Η κυβέρνηση επανεξετάζει σε βάθος το ζήτημα της διαβίωσης των Μακεδόνων στις γειτονικές χώρες και έχει αποφασίσει να μην προβεί σε παραχωρήσεις για την τακτοποίηση του ζητήματος αυτού, που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών και ντοκουμέντων'', είπε χαρακτηριστικά ο κ.Φρτσκόφσκι.

    Ο κ.Φρτσκόφσκι δήλωσε ακόμη ότι ως Υπουργός Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε στην Ελλάδα για την - όπως ισχυρίστηκε - παραβίαση άρθρων της ενδιάμεσης συμφωνίας και ότι έκανε διάβημα προς τον Αλβανό πρέσβη στα Σκόπια για τις διακρίσεις σε βάρος των ''Μακεδόνων'' στην Αλβανία.

    Προσέθεσε τέλος, ότι η χώρα του ''θα δρομολογήσει τη διαδικασία για να αποκτήσει το συνταγματικό της όνομα στα Ηνωμένα Εθνη, όταν το κρίνει σκόπιμο''.

    Η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα που απευθύνεται στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, την Ε.Ε και τον ΟΗΕ, ''για να μεσολαβήσουν στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να σέβεται και να εφαρμόζει τις διεθνείς συνθήκες και τις συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα''.

    [14] ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η FYROM ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

    Υπεγράφη στο Στρασβούργο από τη FYROM το κείμενο της ''Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών Μειονοτήτων'' καθώς και ο ''Χάρτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες'', αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα ''Neue Zurcher Zeitung.

    ''Τα κείμενα αυτά'', αναφέρει η εφημερίδα, ''στοχεύουν στην προστασία εθνικών μειονοτήτων από διακρίσεις, ενώ υποχρεώνουν τις χώρες που προσεχώρησαν στη Σύμβαση, να παρέχουν στις μειονότητες τους το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, ως και να τους διασφαλίζουν μια (ποσοστιαία) αναλογούσα συμμετοχή στα πολιτικά όργανα''.

    Επι πλέον, συνεχίζει η εφημερίδα, οι σχετικές χώρες αναλαμβάνουν την υποχρέωση ''επαρκούς προστασίας'' της γλώσσας των μειονοτήτων, π.χ μέσω διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας ως και ''αναλογούσης εκπροσωπήσεως στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης''.

    Αποτελεί βέβαια δικαίωμα της εκάστοτε χώρας να αποφασίσει ποιες μειονότητες και ποιες περιφερειακές γλώσσες αναγνωρίζει ότι εκπληρούν τις προυποθέσεις, προσθέτει η εφημερίδα.

    Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι τη μεν σύμβαση για την προστασία εθνικών μειονοτήτων υπέγραψαν μέχρι τώρα 5 από τις 39 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ απαιτείται η κύρωση της από 12, το δε Χάρτη για τις περιφερειακές γλώσσες εκύρωσαν μέχρι τώρα 4 χώρες, ενώ απαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας κυρώσεως σε 5 χώρες, προκειμένου να αποτελέσει ισχύον δίκαιο.

    [15] Μ.ΜΠΑΡΝΙΕ: ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ

    Η Κύπρος αποτελεί πιθανό παράγοντα αστάθειας στην περιοχή, αλλά και ευκαιρία για σταθερότητα στην Μεσόγειο. Για το λόγο αυτό ενδιαφέρεται να επιλυθεί το κυπριακό και να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαική Ένωση.

    Αυτά δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας- αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τις επαφές του στη Λευκωσία.

    Ο κ.Μπαρνιέ υποστήριξε το διορισμό μονίμου εκπροσώπου της Ευρωπαικής Ένωσης για θέματα ασφάλειας στην περιοχή, ο οποίος θα πρέπει, όπως είπε, να είναι αξιόπιστο και υπεύθυνο άτομο.

    Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας είπε επίσης ότι η Κύπρος αποτελεί κίνδυνο για αποσταθεροποίηση ή ευκαιρία για σταθερότητα, ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

    "Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου", προσθέτει ο κ.Μπαρνιέ, "θα αρχίσουν σύντομα. Και όσο πιο γρήγορα βρεθεί πολιτική λύση, τόσο πιο γρήγορα θα ολοκληρωθούν για το καλό ολόκληρου του πληθυσμού".

    Απέφυγε επίσης να επιρρίψει ευθύνη σε οποιαδήποτε πλευρά, λέγοντας ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία, γιατί δεν μπορεί, όπως ανέφερε, να αναγνωριστεί μια τόσο σημαντική χώρα.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση του με το Ραούφ Ντενκτάς, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι δε θα αποκτούσε ολοκληρωμένη και αντικειμενική αντίληψη για την κατάσταση στην Κύπρο, αν δεν συνομιλούσε και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

    [16] Γ.ΦΕΪΣΕΛ:"ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ"

    Στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι να διεξαχθεί ο στρατιωτικός διάλογος μεταξύ του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή των κατοχικών δυνάμεων, όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί, δήλωσε ο Γούσταβ Φεϊσέλ, αναπληρωτής Ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Φεϊσέλ τόνισε επίσης ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα όσα έχουν συμφωνηθεί για την αντικατοχική πορεία των μοτοσικλετιστών και τα οποία αφορούν τη νεκρή ζώνη, που βρίσκεται προσωρινά υπό την ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών.

    [17] Γ.ΦΕΥΣΕΛ: ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελληνοκυπρίων νέων από το Παραλίμνι, που συνελήφθησαν από Τούρκους πριν από μια εβδομάδα, ενώ ψάρευαν στη θαλάσσια περιοχή της Δερύνειας, δήλωσε ο αξιωματούχος Γούσταβ Φευσέλ, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη sumew_foum τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφων ότι τέσσερις τουρίστες που συνελήφθησαν από τις κατοχικές αρχές αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι και κατά πόσον τα Ηνωμένα Έθνη για την περίπτωση των δύο Ελληνοκυπρίων περιμένουν να ολοκληρωθούν οι λεγόμενες "δικαστικές" διαδικασίες, ο κ.Φεισέλ είπε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ζητεί την απελευθέρωση τους το ταχύτερο δυνατόν.

    Οι δύο Ελληνοκύπριοι, ο Γιαννάκης Χατζηγιάννης και ο Γιώργος Νικολάου, αναμένεται να προσαχθούν σήμερα σε ψευδοδικαστήριο.

    [18] ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ

    Σε "ψευδοδικαστήριο" στα κατεχόμενα θα παρουσιαστούν και πάλι σήμερα οι δύο νεαροί Ελληνοκύπριοι, Γιάννης Χατζηγιάννης και Γιώργος Νικολάου, οι οποίοι συνελήφθησαν από Τούρκους την περασμένη βδομάδα, ενώ ψάρευαν στη θαλασσιά περιοχή Αμμοχώστου, κοντά στο Παραλίμνι.

    Στο μεταξύ, το κατοχικό καθεστώς επιχειρεί να κατασκευάσει εναντίον των δύο Ελληνοκυπρίων κατηγορίες για κατασκοπία.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν έχει πεισθεί ακόμη για το σκοπό τον οποίο οι δύο Ελληνοκύπριοι βρίσκονταν στην περιοχή, στην οποία συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιώτες.

    [19] Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΛΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αίτημα στην κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε ο Ραούφ Ντενκτάς για εκταφή των οστών του πατέρα του, τα οποία βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, για να μεταφερθούν και να ταφούν στα κατεχόμενα.

    Μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κατοχικός ηγέτης υπέβαλε το αίτημα του.

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση ανέλαβε να μελετήσει το όλο θέμα.

    [20] ΗΠΑ:ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ

    Νίκη της Τουρκίας, των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και της κυβέρνησης Ερμπακάν χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπερνς την υπερψήφιση από το τουρκικό κοινοβούλιο της πρότασης για παράταση της εντολής για την παρουσία σε τουρκικό έδαφος της πολυεθνικής δύναμης που προστατευει τους Κούρδους του Βόρειου Ιρακ από τα στρατευματα του Ιρακ.

    Η σχετική συζήτηση έγινε χθες στο τουρκικό κοινοβούλιο όπου σημειώθηκε η πρωτη μεγάλη αλλαγή πολιτικής του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο οποίος όσο ήταν στην αντιπολίτευση τασσόταν εναντίον της παραμονής της πολυεθνικής δύναμης.

    Εισηγούμενος την πρόταση ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας κ. Τουρχάν Ταγιάν χαρακτήρισε σημαντικές τις akkac]r τις οποίες η Τουρκία επέτυχε, όπως είπε ο κ. Ταγιάν, να επιβάλλει στους όρους της παραμονής της πολυεθνικής δύναμης.

    Οπως είναι γνωστό, ο Λευκός Οίκος στηρίζοντας την αλλάγη πολιτικής της κυβέρνησης Ερμπακάν είχε προβεί σε δήλωση με την οποία είχε αποκηρύξει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους και είχε καλέσει τους Κούρδους του Β.Ιράκ να μην υποστηρίζουν τους αυτονομιστές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ.

    Πάντως οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να συναινέσουν στο τουρκικό αίτημα για μεταφορά της έδρας της πολυεθνικής δύναμης από την πόλη Ζάκχο του Β.Ιράκ στην Τουρκία, όπως είχε ζητήσει η Αγκυρα.

    Η πολυεθνική δύναμη αποτελείται από άνδρες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

    [21] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

    Τις Η.Π.Α. πρόκειται να επισκεφθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερμπακάν , σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Άκσαμ". Η επίσκεψη αυτή, η οποία θα είναι η πρώτη του Ερμπακάν στο εξωτερικό μετά την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Ισλαμιστικής Διάσκεψης που διοργανώνεται στο Λος Άντζελες μεταξύ 2-4 Αυγούστου από τις ισλαμιστικές οργανώσεις των Η.Π.Α.

    Η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Τουρκία, αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός θα διαβιβάσει στην αμερικανική διοίκηση μήνυμα ειρήνης και αγάπης του Ισλάμ, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα.

    [22] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

    Επίσκεψη του υφυπουργού Άμυνας του Ισραήλ Ντέιβιντ Ίβρι θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς μέρες στην Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Άκμπελ.Η επίσκεψη θα αφορά στην τουρκοϊσραηλινή συμφωνία αμυντικής βιομηχανίας,

    Ο Ο.Άκμπελ ,σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Μιλλιέτ", δήλωσε επίσης ότι οι συνομιλίες για τη συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία είχε μονογραφηθεί παλαιότερα στο Ισραήλ, βρίσκονται στην τελευταία φάση και εφόσον ολοκληρωθούν, ενδέχεται να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ισραηλινού πολιτικού στην Τουρκία.

    [23] ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ

    Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φυλάκιση του Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Φατός Νάνο. Αυτή τη φορά όμως δεν θα οργανωθεί καμία εκδήλωση διαμαρτυρίας, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα "Ντίτα Ινφορμασιόν".

    Το μόνο που θα κάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι να δημοσιεύσει στη "Ζέρι Πόπουλιτ" άρθρο που χρονολογικά paqousi\fei την πορεία της υπόθεσης του Νάνο, γεγονός που ερμηνεύεται από την εφημερίδα ως κλιμάκωση των αντιθέσεων του Νάνο με τη σημερινή ηγεσία του Κόμματος.

    Όπως είναι γνωστό, ο Φατός Νάνο άσκησε τελευταία και ονομαστική κριτική σε δύο από τους τέσσερις αντιπροέδρους του Κόμματος, κατηγορώντας τους ότι εμποδίζουν την ανανέωσή του.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 31 July 1996 - 14:29:13