Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (02/09/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 2 Σεπτεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ

  • [02] ΔΙΠΛΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [03] Μ.ΕΒΕΡΤ: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

  • [04] ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΝΔ

  • [05] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

  • [06] Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ:ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Μ.ΕΒΕΡΤ ΓΥΡΝΑΝΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΝΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

  • [07] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ

  • [08] Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ :ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [09] ΣΕ 8η ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΔΡΑ ΣΤΗΝ Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

  • [10] ΗΤΤΑ ΤΟΥ Μ. ΕΒEΡΤ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

  • [11] ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ Ο Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

  • [13] ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο Δ.ΚΩΝΣΤΑΣ

  • [14] ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [15] ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • [16] ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Ο.Σ.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ.

  • [17] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

  • [18] ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΘΝΙΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΙΟΝΙΚΗ, ΠΙΣΤΕΩΣ,ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [19] ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΕΡΑΝΟΦΟΡΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ. ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η 61Η Δ.Ε.Θ.

  • [20] ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΖΗΤΑ ΚΑΙ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [21] ΖΩΝΤΑΝΕΨΑΝ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ, 52 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

  • [22] ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΡΩΤΕΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

  • [23] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΜΑΙΚΛ ΔΟΥΚΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ 30 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [24] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ Ο Α.ΑΘΕΝΣ

  • [25] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [26] ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [27] ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΚ.ΠΙΡΙΝΣΚΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [28] ΠΡΩΤΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΕΜΠΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ

    Η ανάπτυξη του Αιγαίου αποτελεί την ουσιαστική θωράκιση των συνόρων μας και αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του Ελληνισμού μαζί με τη Θράκη και την Κύπρο, δήλωσε σήμερα από τη Χίο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Επίσης εξήγγειλε πρόγραμμα ανάπτυξης του Βορείου Αιγαίου προϋπολογισμού 92 δισεκατομμυρίων δραχμών και τόνισε ότι "χωρίς δυνατή οικονομία δεν μπορούμε να έχουμε δυνατά νησιά", ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη ισχυρών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο.

    Ο κ.Σημίτης είπε, ότι θα προωθηθεί ο ποιοτικός τουρισμός, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας, με την κατασκευή Γενικού νοσοκομείου στη Ρόδο και επέκταση του ΕΚΑΒ στη Χίο και τη Λέσβο.

    Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά ο κ. Σημίτης τόνισε ότι διερχόμαστε σε μια νέα φάση καθώς η Τουρκία παρ' ότι γίνεται πολύ πιο επιθετική το τελευταίο διάστημα χάνει τα ερείσματά της στην Ευρώπη, μετά την οργανωμένη διπλωματική εκστρατεία της ελληνικής κυβέρνησης. Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα παλεύει, ώστε η Ευρωπαική Ένωση να έχει κοινά ενιαία σύνορα, παραδέχτηκε όμως ότι αυτό θα γίνει μακροπρόθεσμα.

    Σχολιάζοντας τις τελευταίες προεκλογικές εμφανίσεις του κ. Εβερτ, χαρακτήρισε προεκλογική και πρόχειρη την οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που όπως είπε είναι καταστροφική για τη χώρα και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία με τους αλληλοσπαρασσόμενους αρχηγούς και στελέχη της δεν μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική ομαλότητα στη χώρα.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το ΠΑΣΟΚ θα γυρίσει τη σελίδα του 2.000 και ότι το πρόβλημα για την επόμενη τετραετία είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαική Ένωση, της εκ νέου παρουσία της στα Βαλκάνια, του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της κοινωνίας και της προσαρμογής του κοινωνικού κράτους στα νέα δεδομένα.

    Προειδοποίησε μάλιστα, πως αν δεν τα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις μέχρι το 2.000 θα μείνουμε ως w~qa στην τρίτη ταχύτητα της Ευρωπαικής Ένωσης και το ρόλο μας στα Βαλκάνια θα παίξει η Τουρκία.

    [02] ΔΙΠΛΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης ,στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, που δημοσιεύεται σήμερα,κάνει άνοιγμα και στην κεντροαριστερά, για την οποία θεωρεί ότι της ανήκει το μέλλον,αλλά και στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, τους οποίους καλεί να μην "δώσουν την κρίσιμη ψήφο τους στην σπαρασσόμενη ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας".

    Ο κ.Σημίτης αναφέρεται επίσης εκτενώς και στα εθνικά θέματα που απασχολούν τη χώρα,ενώ επισημαίνει, ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ότι είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για "κάποιες λύσεις στην περιοχή".

    Παράλληλα, εκφράζει τον σκεπτικισμό του για το πρόβλημα με τα Σκόπια,αλλά εκφράζει την αισιοδοξία του ότι τελικά το πρόβλημα θα λυθεί με δικαίωση των ελληνικών θέσεων.

    Ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίζει ότι "επουλώθηκαν οι πληγές στο ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο και αυτό ακριβώς το σύνθημα που επικρατεί ,δηλαδή το "Ολοι μαζί" δείχνει αυτή την ενότητα στο κίνημα."

    Χαρακτηρίζει "κόμμα διαμαρτυρίας" το ΔΗΚΚΙ του κ.Τσοβόλα και αντιδιαστέλλει το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα θετικών προοπτικών και δεν πρόκειται να υπάρξει διαρροή ψήφων.

    "Το μεγάλο ερώτημα,επισημαίνει, για μεγάλα λαϊκά στρώματα είναι άν η οικονομική και κοινωνική πολιτική πρόκειται να βελτιώσει οικονομικά τη θέση τους.Αν κοιτάξουμε τους αριθμούς των τελευταίων ετών, αν κοιτάξουμε τις δηλωμένες προθέσεις και πολιτικές,θα διαπιστώσουμε ότι αργά μεν αλλά σταθερά,θα υπάρξει και οικονομική και κοινωνική πρόοδος."

    Επανερχόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία εξηγεί πώς η Ελλάδα θα αποτρέψει ένα "θερμό χειμώνα" με τη γειτονική χώρα και επαναλαμβάνει ότι κανένας διάλογος δεν μπορεί να γίνει για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα".Και ξεκαθάρισε ότι το Κυπριακό παραμένει πρώτο εθνικό θέμα και δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ,αν δεν υπάρξει λύση στο κυπριακό".

    Οσον αφορά στο χώρο των βαλκανίων και τη θέση της χώρας μας ο Πρωθυπουργός και προεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε,πώς οι εξελίξεις στις γειτονικές χώρες απαιτούν νέα στρατηγική.

    "Ηδη,είπε, η βαλκανική μας πολιτική έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς,όπως φάνηκε απο τη πρόσφατη συνάντηση Μιλόσεβιτς -Τούτζμαν στην Αθήνα.Εξομαλύναμε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και επιτύχαμε τη λειτουργία ελληνικών σχολείων στο Αργυρόκαστρο,στο Δέλβινο και στους Αγίους Σαράντα.Αναπτύξαμε τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις και υπογράψαμε τις συμφωνίες για τα νερά του Νέστου και το άνοιγμα των τριών νέων διόδων στα σύνορα, που θα συμβάλλουν στην Ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης."

    Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε "θεατρινισμούς" τους εναγκαλισμούς Εβερτ και Μητσοτάκη και κατηγόρησε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι συμμετέχει στη διοίκηση ενός δημοσιογραφικού συγκροτήματος."Και δεν έχει εξηγήσει ποτέ,ποιός είναι ό ρόλος του eje_ και η πολιτική αυτού του συγκροτήματος,απέναντι σ΄όλο το πλέγμα της οικονομικής εξουσίας".

    [03] Μ.ΕΒΕΡΤ: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    "Η ανάπτυξη περνά μέσα από τον τουρισμό" δήλωσε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους των ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων.

    Ο κ. Εβερτ δεσμεύτηκε ότι μόλις εκλεγεί η Ν.Δ. θα τους καλέσει προκειμένου να υποδείξουν οι ίδιοι τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού. Πρόσθεσε δε ότι "η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να γίνει η πρώτη τουριστική χώρα της Ευρώπης".

    "Τελικός στρατηγικός μας στόχος είναι να φτάσουμε στις αρχές του επόμενου αιώνα στα 20 εκατομμύρια τουρίστες από τα 10 εκατομμύρια που έχουμε σήμερα. Και ο στόχος αυτός είναι εφικτός" είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Στο μεταξύ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραχωρεί αύριο νέα συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο προκειμένου να ανακοινώσει το δεύτερο μέρος του οικονομικού προγράμματος του κόμματός του. Αύριο ανακοινώνονται και οι εκλογικοί συνδυασμοί της Νέας Δημοκρατίας.

    [04] ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΝΔ

    Αύριο το πρωί αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο της ΝΔ, οι εκλογικοί συνδυασμοί του κόμματος, ενώ στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, το απόγευμα, ο κ. Εβερτ θα δώσει στη δημοσιότητα και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

    Την Πέμπτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί τη Β' Περιφέρεια Πειραιά, την Παρασκευή, περιοχές της Α' Περιφέρειας της Αθήνας, ενώ αναμένεται να περιοδεύσει και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρόκειται να περιοδεύσει το Σαββατοκύριακο σε νομούς της Πελοποννήσου.

    [05] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

    "Η Ελλάδα βιάζεται να προλάβει το τρένο της μοίρας της, το τρένο του 2000 και οι κύριοι Σημίτης και Εβερτ με τη γλώσσα του 1960 τσακώνονται για το ποιος φταίει λιγότερο και σαν δίδυμο στήνουν για ένα 20ήμερο ακόμα το παιχνίδι των προσφορών και των εκπτώσεων ενω στην πραγματικότητα ετοιμάζουν νέα σκληρή λιτότητα "

    Αυτά τόνισε από τη Λαμία ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος προσδιορίζοντας το ρόλο του κόμματος του σημείωσε: " Η Πολιτική Ανοιξη πρέπει να γίνει η δύναμη ελέγχου της εξουσίας και η δύναμη της πραγματικής μεταρρύθμισης για να αλλάξουμε όλη την Ελλάδα και να γίνει η χώρα μας οπως την ονειρεύεται το κάθε νέο παιδι".

    Ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το εμπορικό κέντρο της πόλης και συζήτησε με επαγγελματίες και εμπόρους που του ζητησαν μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων. Χαρακτήρισε τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης "ως θάνατο της αγοράς" ενω απαντώντας σε ερωτήσεις pokit~m για τη στάση της Πολιτικής Ανοιξης στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό επανέλαβε τη θέση του κόμματος του για μετεκλογικές συνεργασίες.

    [06] Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ:ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Μ.ΕΒΕΡΤ ΓΥΡΝΑΝΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΝΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

    Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε το μεσημέρι η Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στις περιοδείες των κ. Σημίτη και Εβερτ τόνισε ότι "και οι δύο γυρνάνε και ξαναγυρνάνε στον τόπο του εγκλήματος εκεί όπου είναι το επίκεντρο της νέας τάξης πραγμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε ότι "η εφαρμογή εθνικής εξωτερικής πολιτικής είναι αδύνατη και αδιανόητη στο πλαίσιο εφαρμογής των εντολών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ". Το απόγευμα η κ. Παπαρήγα θα περιοδεύσει σε συνοικίες του Ταύρου.

    [07] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ

    "Κομματική αυτοδυναμία και κυβερνήσεις συνεργασίας δεν συμβιβάζονται", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος υπογράμμισε ότι "η κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ και που διακηρύσσει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει και οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν συμβιβάζονται".

    "Η εμμονή του ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί την αυτοδυναμία και να εφαρμόζει την πολιτική που εφαρμόζει δείχνει τις πραγματικές του προθέσεις" σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι το πραγματικό ζητούμενο των εκλογών είναι να αλλάξουν οι πολιτικές που εφαρμόζονται.

    [08] Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ :ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    ''Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, για την ανάπτυξη του Αιγαίου, που εξήγγειλε ο κ. Σημίτης,δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου, όπως έκανε ο κ.Εβερτ στη Θράκη. Είναι συγκεκριμένη πολιτική για το Αιγαίο. Μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει μέχρι τώρα εξειδικευμένη και συγκεκριμένη πολιτική, που προωθεί την ανάπτυξη'', τόνισε ο γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος

    Αναφερόμενος στις κατηγορίες περί λαϊκισμού που εκτόξευσε ο Πρόεδρος της ΝΔ εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, ο κ.Σκανδαλίδης κάλεσε τόσο τον κ.Εβερτ, όσο και τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Προκόπη Παυλόπουλο, ''να επιλέξουν αν τελικά ο κ.Σημίτης είναι μονεταριστής ή λαϊκιστής''.

    ''Οταν ο κ.Εβερτ απευθυνόταν στο μονεταρισμό του κ.Σημίτη, μάλλον κάποιο λάθος έκανε και απευθυνόταν στο κ.Μάνο και όχι στον κ.Σημίτη'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του Κινήματος και συνέχισε: ''Οι Ελληνες έχουν γίνει μάρτυρες καθημερινά των υποσχέσεων και των παροχών. Με τη φόρα που έχει πάρει ο αρχηγός της ΝΔ δεν αποκλείεται μέχρι να πάμε στην εκλογική αναμέτρηση, να ακούσουμε τον κ.Εβερτ να καλεί τους προλετάριους όλων των χωρών να emyho}m''.

    Ο κ.Σκανδαλίδης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το ΠΑΣΟΚ ''θα δώσει στον ελληνικό λαό μια εκλογική περίοδο, μια προεκλογική μάχη, με ένα συγκεκριμένο επίπεδο, πολύ υψηλό, θετικό, προτάσεων, προγραμμάτων, προπαντός ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων για τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει όλη την προεργασία αλλά και την υποδομή, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί και την εφαρμογή τους και την ολοκλήρωσή τους''.

    [09] ΣΕ 8η ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΔΡΑ ΣΤΗΝ Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Η κατάκτηση και όγδοης βουλευτικής έδρας στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης αποτελεί τον εκλογικό στόχο της Ν.Ε Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, όπως τον περιέγραψε ο γραμματέας της οργάνωσης, Κώστας Μαμέλης, κατά την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών του Κινήματος.

    Ο κ. Μαμέλης τόνισε ότι "η προεκλογική δράση και κίνηση του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται αποκλειστικά στον σκεπτόμενο πολίτη και ο διάλογος διεξάγεται με θετικό λόγο, με ανάδειξη της θετικής πρότασης, με επιχειρήματα-θέσεις-αρχές και όχι με συνθήματα- ψευδολογίες-αρνητικό λόγο-παροχολογία χωρίς αντίκρυσμα".

    Η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να τηρήσει ορισμένους κανόνες δεοντολογίας, κατά την προεκλογική περίοδο, και στο πλαίσιο αυτό δεν θα κάνει χρήση μεγαφώνων, αεροπανό, πλαστικού υλικού, ατομικών αφισών καθώς και ραδιοτηλεοπτικών σποτς.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της 61ης ΔΕΘ, ο κ. Μαμέλης είπε:"Προσδίδουμε πολιτικά χαρακτηριστικά στην έλευση αυτή. Η υποδοχή του προέδρου μας θα είναι παλλαική-αγωνιστική, θα επιβεβαιώνει το κύρος-την απήχηση- την αποδοχή του-τη σχέση του με το λαό της πόλης μας. Μια σχέση προοπτικής για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

    Οι 16 υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης είναι οι: Ακριτίδης Νικόλαος, Βενιζέλος Ευάγγελος, Γκεσούλης Νίκος, Θεοχαρίδης θανάσης, Καμενίδης Χρήστος, Καστανίδης Χάρης, Κωνσταντινίδης Ελευθέριος, Μαγκριώτης Ιωάννης, Παπαδάκης Νικόλαος, Παπαθεμελής Στέλιος, Σακελλάρης Λυκούργος, Σπυριούνης Κυριάκος, Τελιγιορίδου ολυμπία, Τσοχατζόπουλος Ακης, Χαριτίδου Σοφία και Χατζηπέτρου Ανάργυρος. Η 17η θέση θα συμπληρωθεί με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος.

    [10] ΗΤΤΑ ΤΟΥ Μ. ΕΒEΡΤ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Την εκτίμηση ότι η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει "το πεδίο της προσωπικής εκλογικής ήττας του αρχηγού της Ν.Δ Μιλτιάδη Εβερτ", εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    "Υποδεχόμαστε με χαρά την υποψηφιότητα του κ. Εβερτ στη Θεσσαλονίκη γιατί θα αποτελέσει πεδίο της προσωπική εκλογικής του ήττας", είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε:"Ο κ. Εβερτ διακατεχόταν από πολιτική σύγχυση την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα έχει κρίση πολιτικής ταυτότητας. Από τηνερχόμενη εβδομάδα θα χρειαστεί να εγγραφεί αναδρομικά στην Κομσομόλ για να ξεπληρώσει τα ιδεολογικά tou απωθημένα".

    Από την πλευρά του ο Γιάννης Μαγκριώτης σημείωσε ότι η παρουσία του κ. Εβερτ ισοσκελίζεται από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και μίλησε για συντριπτική υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος από αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [11] ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ Ο Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

    Σχέδιο ενίσχυσης των ταγμάτων προκαλύψεως από νέους των παραμεθόριων περιοχών ηλικίας από 18 έως 23 ετών, ως οπλίτες πενταετούς υποχρεώσεως, με ανάλογο μισθό και με στόχο, όταν απολυθούν και αν επιθυμούσαν να απολυθούν από τις Ενοπλες Δυνάμεις, να παραμείνουν στην περιοχή δημιουργώντας οικογένεια, εξήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, κατά την περιοδεία του στο νομό Ξάνθης.

    Ο κ.Βαρβιτσιώτης που επισκέφθηκε τις κοινότητες Σμίνθης και Εχίνου τόνισε ότι ''Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι είναι Ελληνες και δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν. Πιστεύω'', συνέχισε, ''στην ισοπολιτεία και την ισονομία''.

    Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό, ενώ χαρακτήρισε ''δεδομένη'' την ενότητα του κόμματός του και κάλεσε τον κ.Σημίτη να κοιτάξει ''τους εσωκομματικούς του αντιπάλους'' και να κοιτάξει να έχει ενιαίο λόγο μεταξύ των μελών της κυβέρνησής του και να σταματήσει τα συντροφικά μαχαιρώματα''.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

    Τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος, κ. Δημήτρη Τσοβόλα, επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία Πρυτάνεων, από τα πανεπιστήμια της χώρας, προκειμένου να του γνωστοποιήσει και επίσημα, τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να πληροφορηθεί τις θέσεις του ΔΗΚΚΙ για την ανώτατη εκπαίδευση.

    Ο κ. Τσοβόλας ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματός του για την ανώτατη εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: η οικονομική αναβάθμιση των ΑΕΙ, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη της υλικοτεχνικής δομής, η αναμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η μεσοπρόθεσμη κατάργηση των Πανελλήνιων εξετάσεων, με παράλληλη θεσμοθέτηση προπαρασκευαστικού έτους σπουδών.

    Ο κ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους Πρυτάνεις, δήλωσε ότι "συμπαραστέκομαι στον αγώνα των Πανεπιστημιακών δασκάλων και των φοιτητών, που αγωνιούν για την ποιότητα των σπουδών τους και παλεύουν για μια θέση στον σκληρό ανταγωνισμό, που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύγχρονες ανάγκες" και καταλήγοντας, διαβεβαίωσε τους Πρυτάνεις ότι "το ΔΗΚΚΙ συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του, σε ανύποπτο χρόνο, τα αιτήματά σας".

    [13] ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο Δ.ΚΩΝΣΤΑΣ

    Μια σειρά πρωτοβουλιών ώστε να υπάρξει ίση και αντικειμενική paqous_asg των θέσεων όλων των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπηρεσιακός υπουργός Τύπου καθηγητής Δημήτρης Κώνστας.

    Ο κ. Κώνστας εντός της ημέρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Γκλαβά, τον Πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Παναγιώτου και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων Αθηνών κ. Λαμπράκη ενώ αύριο το πρωί θα δεχτεί στο Υπουργείο Τύπου τους διευθυντές ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών.

    Αναφερόμενος στο θέμα της διαμαρτυρίας του ΔΗΚΚΙ επειδή η ΕΡΤ δεν δέχτηκε να μεταδώσει τη συνέντευξη Τύπου του κ. Τσοβόλα, ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι απαιτείται για το θέμα αυτό νέα απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής.

    Σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση της επιτροπής, μεταδίδονται οι συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών, τα κόμματα των οποίων μετέχουν στη Βουλή ή των ευρωβουλή.

    [14] ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Μηχανογραφικό σύστημα αποτελούμενο από 20 σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όπου θα καταχωρούναι και θα επεξεργάζονται τα τηλεγραφήματα των εκλογικών αποτελεσμάτων θα τοποθετήσει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης στο κέντρο τύπου για την καλύτερη εξυπηρέτησητη των μέσων μαζικής ενημέρωσης το βράδυ των εκλογών.

    Το μηχανογραφικό σύστημα , που θα στεγάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας θα μεταδίδει άμεσα τα αποτελέσματα κατά εκλογική περιφέρεια, Δήμο ή Κοινότητα και ενορία. Παράλληλα θα μεταδίδονται και συγκριτικά αποτελέσματα με τις βουλευτικές εκλογές των ΄89, ΄93 και τις ευρωεκλογές ΄94. Τα ίδια στοιχεία θα μεταδίδονται και μέσω Ιντερνετ.

    Σε ανακοίνωση της Νομαρχίας αναφέρεται ότι η προετοιμασία και οι εκλογικές διαδικασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες από την προκήρυξη των εκλογών τέθηκαν σε ετοιμότητα και μέχρι σήμερα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργεις που προβλέπονται από την εκλογική νομοθεσία

    [15] ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Το ποσό των εκατό χιλιάδων δραχμών θα λάβουν ως εκλογικό επίδομα για τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    Την απόφαση αυτή έλαβαν από κοινού οι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Κώστας Μπέης και Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος.

    [16] ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Ο.Σ.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ.

    Εκπτωση 50% στις τιμές των εισιτηρίων για όλα τα δρομολόγια παρέχει ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.), ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

    Η έκπτωση θα ισχύσει για τους ψηφοφόρους που θα ταξιδέψουν από 17-29 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μεταβούν από τον τόπο διαμονής στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και να επιστρέψουν. Σε ό,τι αφορά τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους εφόρους, η ίδια έκπτωση θα ισχύσει από 15 μέχρι και 27 Σεπτεμβρίου.

    Στους ψηφοφόρους που διαμένουν μονίμως στο εξωτερικό, παρέχεται η ίδια έκπτωση για το ταξίδι από τα σύνορα μέχρι τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και αντίστροφα.

    Προκειμένου οι ψηφοφόροι να επωφελούνται της έκπτωσης, θα πρέπει να επιδεικνύουν το εκλογικό τους βιβλιάριο κατά την έκδοσή του εισιτηρίου, ενώ οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι έφοροι, την πράξη διορισμού τους. Οι ψηφοφόροι που έρχονται από το εξωτερικό θα πρέπει, εκτός από το βιβλιάριο, να επιδεικνύουν και το διαβατήριό τους.

    Παράλληλα, ο Ο.Σ.Ε. δεσμεύεται να ενισχύσει όλα τα δρομολόγια του, κατά την εν λόγω χρονική περίοδο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μετακίνησης.

    [17] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

    Με γοργούς ρυθμούς υλοποιείται το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου, το οποίο έχει αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή δήλωσε από τη Μεγαλόνησο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης.

    Μετά τη συνάντηση που είχαν χθες ο Έλληνας υπουργός με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας , δήλωσαν ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα των δύο χωρών θα συνεχιστούν χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα προγράμματα σύγκλισης προς τους οικονομικούς δείκτες του Μααστριχτ.

    Το Γενικό επιτελείο Εθνικής Φρουράς επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο κ.Αρσένης, όπου ενημερώθηκε από τον Κύπριο υπουργό Αμυνας Κώστα Ηλιάδη και τους επιτελείς της Εθνικής Φρουράς για όλα τα θέματα της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του ο κ.Αρσένης, ανέφερε ότι έγινε ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης του δόγματος, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι σε αυτό το χρόνο έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στην πρόοδο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου.

    [18] ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΘΝΙΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΙΟΝΙΚΗ, ΠΙΣΤΕΩΣ,ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Μειωμένα κατά μισή εως μια ποσοστιαία μονάδα θα είναι από σήμερα τα επιτοκια καταθέσεων και χορηγήσεων των τραπεζών Εθνική, Εμπορική, Ιονική , Πίστεως και Εργασίας.

    Για πρώτη φορά η καθαρη απόδοση σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου πέφτει κάτω του 10% και διαμορφώνεται πλέον στο 9,75%.

    [19] ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΕΡΑΝΟΦΟΡΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ. ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η 61Η Δ.Ε.Θ.

    Σε απεργία διαρκείας βρίσκονται, από σήμερα, οι ιδιοκτήτες γερανοφόρων οχημάτων της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Την απόφαση αυτή έλαβε ομόφωνα η γενική συνέλευση του σωματείου τους, η οποία επικύρωσε και τη σχετική εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου για αποκλεισμό των δύο εισόδων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ωστόσο, ο αποκλεισμός των εισόδων της Δ.Ε.Θ. δε θα ξεκινήσει από σήμερα -όπως πρότεινε το διοικητικό συμβούλιο- αλλά, με έγγραφο που απεστάλη το πρωί στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. δίδεται προθεσμία επίλυσης των προβλημάτων των απεργών, έως αύριο το μεσημέρι. "Εφόσον και μέχρι τότε δεν έχουμε λάβει απάντηση, θα συνέλθει εκ νέου η γενική συνέλευση και θα αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων", επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Κούπκας. "Σε πρώτη φάση, πάντως, η γενική συνέλευση επικύρωσε ομόφωνα την πρόταση για αποκλεισμό των εισόδων της Δ.Ε.Θ., ενώ υπήρξαν και σκέψεις για ακόμη εντονότερες κινητοποιήσεις -όπως ο αποκλεισμός ολόκληρης της πόλης- οι οποίες, όμως, δεν έγιναν αποδεκτές, καθώς δεν επιθυμούμε να ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες".

    Σήμερα, οι απεργοί πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη λαχαναγορά. Πάντως, από το πρωί, η προσέλευση ήταν μειωμένη, γεγονός που ο κ.Κούπκας αποδίδει στην καθυστέρηση των γερανοφόρων που ξεκίνησαν από την επαρχία: "Πιστεύω ότι μέχρι το βράδυ θα έχουμε επιτύχει το στόχο μας, που είναι η συγκέντρωση 100 γερανών. Σε πρώτη φάση, δεν προχωρούμε σε αποκλεισμό των δρόμων".

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των απεργών, η λειτουργία της Δ.Ε.Θ. είναι αδύνατη χωρίς τη συνδρομή των γερανών και των clark. "Ηδη, μάλιστα, έχουμε συστήσει ομάδες περιφρούρησης, προκειμένου να μην επιτρέψουμε σε ορισμένους ιδιωτικής χρήσης γερανούς να παρανομήσουν, "σπάνοντας" την απεργία", κατέληξε ο κ.Κούπκας.

    Αίτημα των απεργών είναι η επιστροφή των αδειών που έχουν αφαιρεθεί από 16 μέλη του σωματείου, καθώς και η τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας, η οποία απαγορεύει τη μεταβίβαση αλλά και την αντικατάσταση των οχημάτων τους.

    [20] ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΖΗΤΑ ΚΑΙ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Επιστολή με την οποία ζητείται να σταλεί στην Αυστραλία ο αναγκαίος για τα Ελληνόπουλα της χώρας αριθμός αντιτύπων των σχολικών εγχειριδίων, που εξέδωσε ο Οργανισμός Εκδοσης Διδακτικών Bibk_ym για τους ομογενείς μαθητές των ΗΠΑ, απέστειλε η Επιτροπή Διατήρησης και Προώθησης της Ελληνικής Γλώσσας στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Απευθυνόμενη στην ηγεσία του υπουργείου η Επιτροπή κρίνει ότι τα βιβλία που ήδη χρησιμοποιούνται για τις πνευματικές ανάγκες των παιδιών των Ελλήνων στις ΗΠΑ θα είναι κατάλληλα και για τις ανάγκες των Ελλήνων της Αυστραλίας. Παράλληλα προτείνει ενόψει του σχολικού έτους του 1997-1998 να καταβληθεί προσπάθεια προσαρμογής των βιβλίων στα δεδομένα της Αυστραλίας, με ελάχιστες αλλαγές που αφορούν κυρίως τοπωνύμια, γεωγραφικές περιοχές και κάποια στοιχεία της κοινωνικής ζωής των μαθητών.

    Προσθέτει επίσης ότι τα μέλη της μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας προσφέροντας το δικό τους διδακτικό υλικό ως οδηγό στις αλλαγές που ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να κάνουν οι αρμόδιοι στο μέλλον.

    [21] ΖΩΝΤΑΝΕΨΑΝ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ, 52 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    2 Σεπτεμβρίου 1944. Μαύρη ημέρα για τον Χορτιάτη. Η ημέρα που επρόκειτο να καθιερώσει τους κατοίκους του στην Ελληνική Ιστορία ως μάρτυρες της ναζιστικής λαίλαπας, που στο πέρασμά της δεν άφησε τίποτε όρθιο, ούτε και σεβάστηκε την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Πενήντα δύο χρόνια μετά οι μνήμες των κατοίκων της κοινότητας και των ελαχίστων επιζώντων από όσους είχαν γνωρίσει τη μήνι του Τρίτου Ράιχ στο ολοκαύτωμα του Χορτιάτη παραμένουν άσβεστες.

    Σύσσωμο το χωριό, εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης καθώς και Δήμων και Κοινοτήτων που μαρτύρησαν επίσης υπό το ναζιστικό ζυγό τίμησαν το πρωί με επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και με κατάθεση στεφάνων στο ηρώο των πεσόντων του μαρτυρικού Χορτιάτη τη μνήμη των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας.

    Οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων και των κομμάτων τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία της θυσίας των κατοίκων του Χορτιάτη και του μηνύματος αγωνιστικότητας και αντίστασης που άφησαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή των απειλών από γειτονικές χώρες και των εθνικιστικών εξάρσεων.

    Το ιστορικό της μαύρης επετείου ζωντάνεψε ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Γιώργος Σκαραγκάς, αναβιώνοντας τις νωπές ακόμα μνήμες των παλαιότερων:

    Το πρωί της 2ης Σεπτεμβρίου του 1944 μια ομάδα ανταρτών χτυπά ένα γερμανικό τζιπ, στα βόρεια του χωριού, γνωστού ορμητηρίου των ανδρών του 301ου Συντάγματος της 11ης μεραρχίας. Στη μάχη που ακολουθεί σκοτώνεται ένας Γερμανός στρατιώτης και τραυματίζονται άλλοι τρεις.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μια φάλαγγα 32 γερμανικών αυτοκινήτων ανηφορίζει προς το χωριό. Με πυροβολισμούς σκορπά τον θάνατο και τον τρόμο. Επικεφαλής τους ο γνωστός αξιωματικός των Ες- Ες, Σούμπερτ, συνοδευόμενος από τους ταγματασφαλίτες Καπετανάκη και Γερμανάκη.

    Φωνάζουν τους κατοίκους του χωριού στην πλατεία, υποσχόμενοι ότι κανείς δεν θα πάθει τίποτε. Δε μένουν, όμως, ικανοποιημένοι από την ποσότητα των κατοίκων που υπακούουν και αρχίζουν να ερευνούν τα σπίτια, να σέρνουν ηλικιωμένους και γυναικόπαιδα και να σκοτώνουν τους κατάκοιτους που δε μπορούσαν να πάνε στην πλατεία.

    Ανακρίνουν τον πληθυσμό του χωριού για τους υπεύθυνους της πρωινής ενέδρας. Αρχηγείο του Σούμπερτ γίνεται ο φούρνος του Γκουραμάνη, μελλοντικό κρεματόριο των κατοίκων του Χορτιάτη. Η ανάκριση, όμως, δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Σούμπερτ εξοργίζεται και τον θυμό του πληρώνουν κατ'αρχήν ο ιερέας, που προσπάθησε να τον κατευνάσει μαζί με τον πρόεδρο του χωριού, και οι δύο κόρες του, που πριν ξεψυχήσουν πέρασαν από φρικτά βασανιστήρια.

    Ο θάνατος τους, όμως, δεν είναι αρκετός για το Τρίτο Ράιχ. Δίνεται η διαταγή του αφανισμού του χωριού. Οι άνδρες του Σούμπερτ συγκεντρώνουν τους κατοίκους στο φούρνο του Γκουραμάνη και στο σπίτι ενός κατοίκου, του Νταμπούδη. Βάζουν φωτιά. Και ο Χορτιάτης αποκτά το δικό του κρεματόριο, ισάξιο σε κτηνωδία με τους θαλάμους αερίων του Αουσβιτς και του Νταχάου. Ούτε και αυτό, όμως, ήταν αρκετό. Αρχίζουν να λεηλατούν και να καίνε τα σπίτια. Οι φλόγες ξαπλώνονται σε όλο το χωριό. Η καταστροφή έχει συντελεστεί. Και το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη περνά στην Ιστορία με πύρινα γράμματα.

    [22] ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΡΩΤΕΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    Τα κορίτσια, οι απόφοιτοι των δημοσίων λυκείων, των σχολείων της επαρχίας και οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών πρώτευσαν φέτος στις Γενικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις σημερινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Γιάννη Πανάρετου, ο οποίος επισήμανε ότι από τους 398 πρωτεύσαντες, τα 212 είναι κορίτσια και τα 186 αγόρια.

    Ο πρώτος των πρώτων ήταν φέτος ο Αριστείδης Κουτσούμπας ο οποίος εισάγεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Διοίκησης Τραπεζών με 6287 μόρια.

    Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι 286 αριστούχοι αποφοίτησαν από λύκεια της περιφέρειας και 112 από τα λύκεια της Αθήνας, ενώ οι 376 είχαν φοιτήσει σε δημόσια λύκεια και μόλις 22 σε ιδιωτικά.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το σύνολο των εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από αυτά προκύπτει ότι το 58,52% είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών και το 41,48% τελειόφοιτοι του 1996.

    Ο κ.Πανάρετος σχολιάζοντας το ποσοστό αυτό τόνισε ότι αποδεικνύει την αδυναμία που παρουσιάζει το σύστημα κατοχύρωσης της βαθμολογίας, αφού ενισχύει τις αδικίες σε βάρος της μιας ή της άλλης πλευράς.

    [23] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΜΑΙΚΛ ΔΟΥΚΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ 30 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Στην Ελλάδα βρίσκονται από χθες προσκεκλημένοι του υπουργείου Εξωτερικών 30 ομογενείς υπουργοί, γερουσιαστές και βουλευτές καθώς και ο τέως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Μάϊκλ Δουκάκης.

    Η πρόσκληση αυτή του υπουργείου, εντάσσεται σε μια προσπάθεια δημιουργίας δικτύου επικοινωνίας με τους απανταχού Έλληνες της διασποράς.

    Οι ομογενείς βουλευτές, υπουργοί και γερουσιαστές θα ενημερωθούν τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο όσο και από τον υπουργό Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ελλάδας, ενώ θα συναντηθούν και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, καθώς και με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων.

    Επίσης θα παρευρεθούν στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, προκειμένου να έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη ως προς την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι σε αυτήν την αποστολή δεν συμμετέχουν βουλευτές των ΗΠΑ λόγω προεκλογικής περιόδου, ενώ ο Μάϊκλ Δουκάκης θα έχει επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία προσκαλεσμένος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και της Ένωσης Αποφοίτων των Αμερικανικών Πανεπιστημίων.

    Ο Μάϊκλ Δουκάκης θα επισκεφτεί αύριο στις 11:00 το πρωί τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ενώ οι υπόλοιποι 30 ομογενείς που κατέχουν υψηλά αξιώματα και διακεκριμένες θέσεις στον κοινοβουλευτικό και πολιτικό τομέα 16 χωρών του εξωτερικού, θα συναντηθούν με τον κ.Κακλαμάνη την Τετάρτη στις 10:00 το πρωί.

    Επίσης οι Έλληνες πολιτικοί της διασποράς που έρχονται από την Αφρική, τη Σουηδία, τη Λετονία, το Καμερούν, την Αυστραλία και άλλες χώρες θα επισκεφτούν για πρώτη φορά και το Αγιο Όρος.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [24] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ Ο Α.ΑΘΕΝΣ

    Την ανάγκη συντονισμού και ενότητας των απανταχού αποδήμων Ελλήνων "για να μιλούν όλοι μια μια φωνή για τον Ελληνισμό", οπως χαρακτηριστικά είπε, επισημανε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αντριου Αθενς στην ομιλία του στη συνεδρίαση των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα.

    "Μόνο αν είμαστε πραγματικά ενωμένοι, θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία", υπογράμμισε ο κ.Αθενς και πρόσθεσε "το 1996 υπόσχεται να ειναι ένα από τα σημαντικότερα έτη στην ιστορία της σύγχρονης Ελλαδας και της Κυπρου". Σημειώνοντας δε ότι έχει διαμορφωθεί ένα στρατηγικό σχεδιο προώθησης των στόχων του Ελληνισμού διαβεβαιωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του θα κάνουν ό,τι μπορούν για να πετύχουν τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί

    [25] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Νέες συνθήκες για την κατοικούμενη από Αλβανούς σερβική epaqw_a του Κοσσυφοπεδίου δημιουργεί η συμφωνία που υπέγραψαν χθες ο πρέοδρος της Σερβίας κ. Σλομπονταν Μιλόσεβιτς και ο ηγέτης των Αλβανών κ.Ιμπραήμ Ρουγκόβα σχετικά με την εκπαίδευση στο Κοσσυφοπεδιο.

    Τα σερβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο μεν κ. Μιλόσεβιτς υπογράφει ως πρόεδρος της Σερβίας αλλά αποφευγουν να αναφέρουν την ιδιότητα με την οποία υπέγραψε ο κ.Ρουγκόβα, ως οποίος αυτοαποκαλείται "πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου", η οποία δεν έχει αναγνωρισθεί από κάνένα άλλο κράτος.

    Στη συμφωνία, η οποια αναφέρεται ως "μνημόνιο κατανόησης", οι δύο ανδρες διαπιστώνουν ότι το εκπαιδευτικό συστημα στο Κοσσυφοπέδιο, από τη στοιχειώδη εκπαίδευση μέχρι το πανεπιστήμιο, δεν λειτουργεί κανονικά και συμφωνούν να προχωρήσουν στην ομαλοποίηση του με την επιστροφή των αλβανων διασκάλων και μαθητών στα σχολεία.

    Οι δυο ανδρες, προσπαθώντας να απαντήσουν εκ των προτέρων στην κριτκή που θα τους ασκηθεί στο εσωτερικό της δικής τους πλευράς, χαρακτηρίζουν το μνημόνιο υπεράνω καθε πολιτικής διαμάχης και υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον τους για την εκπαίδευση της αλβανικής νεολαίας στο Κοσσυφοπέδιο.

    Την εφαρμογή της συμφωνίας θα αναλάβει μικτή εξαμελής επιτροπή αποτελούμενη απο ίσο αριθμό αντιπροσωπων των δυο πλευρών και την υπογραφή της ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σερβίας κ.Μίρκο Μαριάνοβιτς.

    Το Κοσσυφοπέδιο αποτελούσε αυτόνομη περιοχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας μέχρι το 1987 οπότε και παρά την αντίδραση της αλβανικής πλειοψηφίας, το ποσοστό συμμετοχής της οποίας στον πληθυσμό της περιοχής αγγίζει το 90%, καταργήθηκε το καθεστώς της αυτονομίας και εντάχθηκε διοικητικά στη Σερβία.

    [26] ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Μεγάλη απήχηση είχε η επίσκεψη, στην Αλβανία, του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στο Βαλκανικό τύπο, σημειώνοντας ιδιαίτερα την πρότασή του για τη Βαλκανική διάσκεψη στην Αθήνα.

    Η Ρουμανική εφημερίδα "Curierul National" με τον τίτλο: "Ελλάδα και Αλβανία, υπέρ μιας βαλκανικής διάσκεψης" αφού αναφέρει την συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα επισημαίνει ιδιαίτερα ότι οι δύο άνδρες "τάχθηκαν υπέρ της σύγκλισης μιας διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανικών κρατών".

    Η "Cotidianul" στο δημοσίευμά της με τίτλο: "Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αυξήσει τη βοήθεια προς την Αλβανία" γράφει ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είναι ο πρώτος σημαίνων υπουργός από χώρα της Ε.Ε. που επισκέπτεται την Αλβανία μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του Μαϊου και είχε συνομιλία διάρκειας 45 λεπτών με τον Αλβανό ομόλογό του Τριτάν Σέχου.

    Αναφέρει την δήλωση του κ. Πάγκαλου, πριν τα εγκαίνια του νέου Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, ότι η Ελληνική Δημοκρατία σκοπεύει να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Αλβανία jai να συμβάλλει στην υλοποίηση ορισμένων καίριων προγραμμάτων στον τομέα των οικοδομών.

    Στην επίσκεψη Πάγκαλου στην Αλβανία, αναφέρεται και η Βουλγαρική οικονομική εφημερίδα "Παρί" η οποία με τον τίτλο "Προτείνεται νέα διαβαλκανική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών" υπογραμμίζει ότι οι δύο πλευρές τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής νέας διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών, ενώ επισημαίνει ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία έδρας της Αλβανικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας καθώς και η ίδρυση Ελληνικού κολλεγίου στα Τίρανα.

    [27] ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΚ.ΠΙΡΙΝΣΚΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Με σημερινή απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βουλγαρίας, ουσιαστικά απαγόρευσε στον υπουργό Εξωτερικών, Γκεόργκι Πίρινσκι να υποβάλει την υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου.

    Η ομόφωνη γνωμάτευση των 5 ανωτάτων δικαστών, ότι λόγω του γεγονότος ότι ο κ.Πίρινσκι υπήρξε Αμερικανός και όχι Βούλγαρος πολίτης κατά τη γέννησή του το 1948 στη Νέα Υόρκη, δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας της Βουλγαρίας, που προσδιορίζει ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος πρέπει να έχει βουλγαρική ιθαγένεια εκ γενετής.

    Η τροπή που θα πάρει η προεκλογική εκστρατεία στη Βουλγαρία, μετά από τη σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είναι δύσκολο έως αδύνατο να προβλεφτεί, δεδομένου ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αρνήθηκε να πρωτοκολλήσει και την αίτηση συμμετοχής στις εκλογές του υποψήφιου της αντιπολίτευσης, Πέταρ Στογιάνοφ, ο οποίος με τη σειρά του απευθύνθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο και ζήτησε την ακύρωση της σχετικής απόφασης.

    Να σημειωθεί πως η προθεσμία για την υποβολή στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή των δικαιολογητικών των υποψηφίων για τις Προεδρικές εκλογές, λήγει στις 22 Σεπτεμβρίου.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ήδη συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του Ανώτατου Συμβουλίου του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο εξετάζει την κατάσταση που έχει προκύψει.

    Ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστεράς για το αξίωμα του Αντιπροέδρου, Ιβάν Μαράζοφ, χαρακτήρισε ως "πολιτική" την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και σημείωσε πως οι περαιτέρω κινήσεις του θα είναι στο πλαίσιο της απόφασης του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΒΣΚ που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα αργά το απόγευμα.

    Σύμφωνα πάντα με το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ, χαρακτήρισε αναμενόμενη την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και σημείωσε πως "ο Πίρινσκι το ήξερε και δεν πρέπει να προσποιείται τον έκπληκτο".

    [28] ΠΡΩΤΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΕΜΠΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ

    Την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που αγόρασαν τα περισσότερα |pka στην περίοδο 1991-1995 κατέχει η Τουρκία σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (Stockholm International Peace Reserch Institute). Η έρευνα που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, αλλά πρόκειται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο, αναφέρει ότι η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση σε έναν κατάλογο 50 χωρών που εξοπλίζονται.

    Μετά την Τουρκία στον κατάλογο αναφέρεται η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα και ακολουθούν η Ινδία, η Κίνα, το Ισραήλ, η Ταϊβάν και η Γερμανία. Η αρμόδια της Εκστρατείας κατά του Εμπορίου Οπλων Σου Μπράουν επέστησε την προσοχή στο ότι η Τουρκία δαπανά τεράστια ποσά για τους εξοπλισμούς και επισήμανε πως οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές.

    Στην έκθεση συνιστάται στα Ηνωμένα Εθνη να επέμβουν στις συγκρούσεις και στους εμφυλίους πολέμους που γίνονται σε κάθε γωνιά της γης. "Το διεθνές σύστημα το οποίο στηρίζεται στην κρατική κυριαρχία φθείρεται. Υπάρχει ανάγκη ενός νέου διεθνούς συστήματος" επισημαίνεται . Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι το 1995 παρά το ότι δεν έγιναν πόλεμοι μεταξύ κρατών ξέσπασαν εμφύλιοι πόλεμοι σε 30 χώρες.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 2 September 1996 - 15:51:26