Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (04/09/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 4 Σεπτεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝ ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [02] Μ.ΕΒΕΡΤ: Η ΝΔ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ

  • [03] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΙ ΑΚΟΜΗ

  • [04] ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ Ν.Δ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο Σ.ΚΟΥΒΕΛΑΣ

  • [05] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΥΤΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. Α. ΠΟΡΦΥΡΙΑΔΟΥ ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΗΣ Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [07] ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [08] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ 57,2% ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

  • [09] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΕ ΕΙΔΟΣ

  • [10] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ - ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 36 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ '94 ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

  • [11] Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ 30 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ Γ.ΡΩΜΑΙΟ ΕΙΧΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ Α.ΑΘΕΝΣ

  • [13] ΤΟ "ΚΡΑΤΟΣ" ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ ΙΤΑΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

  • [14] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΙΣ 7 ΚΑΙ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • [15] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΙΜΑ ΑΓΓΛΙΔΑ ΑΠΟΓΟΝΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

  • [16] 50 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ - ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΧΡ.ΠΑΧΤΑΣ

  • [17] ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ" Η Δ.Ε.Θ.- "ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ" ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ.

  • [18] 170 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 1996

  • [19] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ.

  • [20] ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [21] ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

  • [22] ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ MEAS ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

  • [23] ΚΑΜΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ- ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Β.ΙΡΑΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [24] ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [25] ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ

  • [26] ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΡΑΚ-ΔΥΣΗΣ

  • [27] ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ- ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

  • [28] ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

  • [29] ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ Ο Γ.Γ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

  • [30] ΤΗ ΝΕΑ ΖΩΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

  • [31] ΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [32] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΤΣΙΛΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟ ΙΡΑΚ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝ ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και τους συνταξιούχους, καθώς και τα μέτρα κατά της ανεργίας, παρουσίασε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, ο οποίος χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ότι , έγιναν σημαντικά βήματα σε σχέση με το πρόγραμμα σύγκλισης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο''.

    ''Τα μέτρα αυτά'', τόνισε ο κ.Σημίτης, ''δεν αποτελούν πρόχειρες προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά προτάσεις που ήδη έχουν επεξεργαστεί τα αρμόδια υπουργεία. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι εφικτή, με εξασφαλισμένους πόρους, ολοκληρωμένη''.

    Αναφορικά με τα μέτρα που αφορούν τους αγρότες, ο κ.Σημίτης είπε ότι θα διατεθεί στην ελληνική περιφέρεια ποσό ύψους 1,8 τρις δραχμών μέσα από κοινοτικά προγράμματα, ενώ προσδιόρισε ως άξονες της αγροτικής πολιτικής τα εξής: -εκπαίδευση και συνεχής επιμόρφωση 60.000 νέων αγροτών, για την οποία θα προωθηθεί κονδύλι 40 δις δραχμών για την επόμενη τετραετία και θα επιτευχθεί σε συνεργασία του ΟΑΕΔ με τα Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Γεωργίας. -ενίσχυση επενδύσεων με την τροποποίηση κινήτρων του αναπτυξιακού m|lou. -το αγροτικό λίζινγκ. -φορολογικές ελαφρύνσεις για τους νέους αγρότες. Από το 1997 θα διευρυνθεί το όριο του αφορολόγητου εισοδήματος του νέου αγρότη κατά 50% για την πρώτη πενταετία ενασχόλησης του. -βελτίωση λειτουργίας αγροτικών οργανισμών. -δημιουργία νέου Οργανισμού Πληρωμών, μέσω του οποίου θα εισπράττουν οι αγρότες τις επιδοτήσεις και τις πληρωμές τους χωρίς καθυστερήσεις.

    Ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε στη συνέχεια στα μέτρα υγείας και πρόνοιας για τους αγρότες, αλλά και στην αναβάθμιση του ΟΓΑ, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του σε Ταμείο Κύριας Ασφάλισης, ενώ έκανε λόγο για υψηλότερες αγροτικές συντάξεις από το 1997.

    Από τους κύριους στόχους της αγροτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι η αναβάθμιση της περίθαλψης των αγροτών, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα επίσκεψης στα πολυιατρεία του ΙΚΑ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε σημαντική τομή για τον αγρότη, καθώς και η σχολική ιατρική για την οποία είπε πως αποτελεί μια πραγματική επανάσταση για τις παραμελημένες αγροτικές περιοχές της χώρας με συνολικό κόστος 2 δις δραχμές.

    Αναφορικά με τα μέτρα κατά της ανεργίας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αύξηση της τάξης του 10% μέσα στο 1997 στο επίδομα ανεργίας, ώστε να πλησιάσει το 70% των αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ υποσχέθηκε τη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνονται, η έκδοση κάρτας εργασίας για τους ανέργους και οι επιχορηγήσεις επιχειρήσεων εφόσον προσλαμβάνουν νέους.

    Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αντικατάσταση εντός της τετραετίας, των αντικειμενικών κριτηρίων, με σύγχρονες μεθόδους προσδιορισμού του εισοδήματος, απέκλεισε τη θέσπιση και νέων αντικειμενικών κριτηρίων και σημείωσε ότι το θέμα των φοροαπαλλαγών είναι ένα ''θέμα υπό συζήτησιν, για το οποίο θα ληφθούν αποφάσεις''.

    ''Ως κυβέρνηση εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο σέβεται τα όρια αντοχής της οικονομίας, ισορροπεί τις ανάγκες που υπάρχουν στη χώρα με τις δυνατότητες, τις οποίες παρουσιάζει ο τόπος'' σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:''Απέναντι στα προεκλογικά πυροτεχνήματα της ΝΔ και την εύκολη κριτική των άλλων κομμάτων αντιτάσσουμε μια σίγουρη προοπτική. Παραλάβαμε μια οικονομία στάσιμη με κίνδυνο κατάρρευσης και θεμελιώσαμε στέρεες προοπτικές ανάπτυξης. Το 1997 θα πρέπει να είναι έτος ισχυροποίησης της οικονομίας, μιας θετικής προοπτικής για την ανάπτυξή μας''.

    Τέλος εξήγγειλε μέτρα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 370 δις δραχμών. ''Με την πολιτική μας, σημείωσε ο κ.Σημίτης, θα δώσουμε στους εργαζόμενους, μια σταθερή προοπτική απασχόλησης''.

    [02] Μ.ΕΒΕΡΤ: Η ΝΔ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ

    Η κυβέρνηση "έχασε την ψυχραιμία της", δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, στην έκτακτη συνέντευξη τύπου pou έδωσε στο Ζάππειο Μέγαρο, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους μικρομεσαίους, τους αγρότες και τους συνταξιούχους.

    Ο κ. Εβερτ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως είναι άδικο το μέτρο των αντικεμενικών κριτηρίων φορολόγησης και γι αυτό δεσμεύτηκε σχετικά με την αντικατάσταση τους.

    Κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι "εμπαίζει" τους αγρότες και τους συνταξιούχους και βεβαίωσε ότι η Ν.Δ θα παραμείνει προσηλωμένη στις εξαγγελίες που έκανε για τα πρώτα μέτρα τα οποία θα λάβει στην περίπτωση που εκλεγεί στην κυβέρνηση.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση υστέρησε στην απορρόφηση κονδυλίων και η μεγαλύτερη υστέρηση παρατηρήθηκε στο υπουργείο Γεωργίας.

    Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ δεν πρόκειται να επιτρέψει να πωληθεί επιχείρηση και τα χρήματα να καταλήξουν σε καταναλωτικές δραστηριότητες και όχι σε επενδύσεις.

    [03] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΙ ΑΚΟΜΗ

    "Ο κ. Σημίτης επιχείρησε σήμερα να εξαγγείλει μέτρα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής από ένα προεκλογικό πρόγραμμα που δεν έχει καταρτίσει ακόμη" δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απαντώντας στις ανακοινώσεις του Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Παυλόπουλος κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι "απέφυγε συστηματικά να πει στον ελληνικό λαό από που θα εξοικονομήσει τους πόρους εκείνους με βάση τους οποίους θα καλύψει τα έξοδα των μέτρων αυτών" και εξέφρασε την ικανοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί, όπως είπε, "εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Σημίτης αναγνώρισε και την αναγκαιότητα αλλά και τη σκοπιμότητα των μέτρων εκείνων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ".

    "Η Νέα Δημοκρατία έχει στο πρόγραμμά της εξαγγείλει πόση θα είναι η μείωση του δημοσίου τομέα και πώς θα γίνει και έχει τονίσει ότι αυτό θα γίνει χωρίς κοινωνικό κόστος αλλά μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας και τη διαδικασία της ανάπτυξης" κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

    [04] ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ Ν.Δ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο Σ.ΚΟΥΒΕΛΑΣ

    Για άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος και πανικό του πρωθυπουργού, μίλησε ο Σωτήρης Κούβελας σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι με εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη.

    "Οι κυβερνητικοί είχαν την ψευδαίσθηση ότι με τα τερτίπια του αιφνιδιασμού και της δημαγωγίας θα περισωθούν. Ο ελληνικός λαός όμως τους προσγειώνει καθημερινά και αυτό επιβεβαιώνει τον πανικό του πρωθυπουργού και την υπεροχή της Ν.Δημοκρατίας που διαρκώς ανεβαίνει", τόνισε ο κ.Κούβελας.

    Σε ερώτηση σχετικά με το πώς κρίνει τα αποτελέσματα των dglosjop^seym που δείχνουν την κυβερνητική παραταξη να υπερέχει, ο κ.Κούβελας δήλωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τα γκάλοπ, συμπληρώνοντας ότι ένα από αυτά εμφάνιζε τη Ν.Δ με τριπλάσια του ΠΑΣΟΚ δύναμη.

    Όσον αφορά το κύμα δυσαρέσκειας που ξεσήκωσε ο αποκλεισμός ορισμένων υποψηφίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα ψηφοδέλτια των νομών Βεροίας, Κοζάνης και Καστοριάς, σημείωσε ότι "οι επιλογές των υποψηφίων γίνονται φυσικά με στόχο τη νίκη, αλλά αν κατ' εξαίρεση υπάρχουν κάπου αστοχίες πρέπει να διορθωθούν και να αντιμετωπιστούν".

    Σχολιάζοντας τέλος, την επιλογή των υποψηφίων που θα περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ο Σωτήρης Κούβελας τόνισε: "συνολικά είμαστε ευχαριστημένοι"

    [05] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΥΤΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. Α. ΠΟΡΦΥΡΙΑΔΟΥ ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΗΣ Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Στελέχη της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής του κόμματός της στη Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ανθή Πορφυριάδου, ως υπεύθυνα για τη μη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η κ. Πορφυριάδου, επισήμανε πως η συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο της Β' Θεσσαλονίκης, ήταν ταυτισμένη με τη γυναίκα της υπαίθρου και το ποντιακό στοιχείο, που δεν εκπροσωπείται πλέον στη συγκεκριμένη περιοχή.

    Είπε ακόμη πως συμπεριελήφθησαν στο συνδυασμό συνάδελφοί της οι οποίοι συγκέντρωσαν στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές λιγότερες ψήφους.

    Διερωτήθηκε δε αν γνωρίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το ''κόψιμό'' της και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είπε πως θάθελε να μάθει τους λόγους, οι οποίοι αν την ικανοποιήσουν θα σταθεί δίπλα του.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτεί στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου η Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα.Τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, η κ. Παπαρήγα θα επισκεφθεί τη Δ.Ε.Θ.και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα Τύπου της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε. θα έχει συνάντηση με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.Αργότερα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Δήμο Πολίχνης και στο Δήμο Ευόσμου, όπου θα χαιρετήσει σε προεκλογική συγκέντρωση της Κ.Ο. Ευόσμου του Κ.Κ.Ε.

    Την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, η κ. Παπαρήγα θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της GOOD YEAR, της Ε.Κ.Ο., και του ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΕΙΟΥ.Το βράδυ της ίδιας μέρας η κ. Παπαρήγα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Κιλκίς.

    [07] ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Στην προεκλογική εκστρατεία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφέρεται ο γιουγκοσλαβικός Τύπος.Η εφημερίδα Νάσα Μπόρμπα γράφει μεταξύ άλλων τα εξής

    "Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο Κώστας Σημίτης, με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις οποίες υποστήριζε ότι θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο, αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι και αιφνιδίασε τον κομματικό του μηχανισμό που ξεκίνησε αργά.Αυτό το εκμεταλλεύθηκε η αντιπολίτευση για επιθέσεις, οι οποίες ανάγκασαν το ΠΑΣΟΚ να χάσει επτά ημέρες αιτιολογώντας την απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.Έτσι ο Σημίτης έχασε ένα σημαντικό μέρος από το πλεονέκτημα που είχε με την έκπληξη που επιφύλαξε με την απόφαση για πρόωρες εκλογές.Παρέμεινε όμως πιστός στο ήπιο ύφος του που δείχνει έναν πολιτικό που έχει οράματα για μια διαφορετική, καλύτερη και ισχυρότερη Ελλάδα.

    Ο κ.Σημίτης ανήγγειλε την Δευτέρα έναν εποικοδομητικό και θετικό προεκλογικό αγώνα που αρμόζει στη συνείδηση του ΠΑΣΟΚ χωρίς ψευδείς και στείρες συγκρούσεις, χωρίς συνθήματα που οδηγούν στην πόλωση, χωρίς αρνητική προπαγάνδα.

    Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ, ο κ.Σημίτης έχει δημοτικότητα σε ψηφοφόρους μεταξύ 35-44 ετών, κάτι που δεν είναι ευνοικό στοιχείο αν λάβουμε υπόψη τον μέσο όρο της ηλικίας των Ελλήνων, έχει την υποστήριξη των πλούσιων στρωμάτων και τον υποστηρίζουν περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες.

    Ο αντίπαλός του, Μιλτιάδης Έβερτ, έχει χαμηλότερο κύρος αλλά είναι πιο δημοφιλής στους χαμηλόμισθους και στους συνταξιούχους που στατιστικά είναι περισσότεροι από αυτούς που υποστηρίζουν τον Σημίτη.Τόσο ο Σημίτης όσο και ο Έβερτ είναι επί σειρά ετών βουλευτές αλλά έγιναν αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων μετά τις εκλογές του 1993 και με αυτή την ιδιότητά τους ζητούν για πρώτη φορά την ψήφο του ελληνικού λαού".

    [08] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ 57,2% ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής των εκλογών εκφράζει το 57,2% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το δεύτερο τμήμα της δημοσκόπησης που διενήργησε για τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9.61 η εταιρεία Metro-analysis.

    Το 20,1% πιστεύει ότι ο τελικός νικητής θα είναι η Νέα Δημοκρατία ενώ ένα ποσοστό 5,4% θεωρεί ότι "θα υπάρχει οριακή ισοδυναμία των μεγάλων κομμάτων" και το 16,1% "δεν έχει άποψη".

    Η έρευνα διεξήχθη στο χρονικό διάστημα από 27 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου βάσει 1230 ατομικών συνεντεύξεων στην Α' και Β΄εκλογική περιφέρεια Αθηνών και την Α΄και Β' εκλογική περιφέρεια Πειραιώς.

    [09] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΕ ΕΙΔΟΣ

    Συμφωνία επήλθε σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής η οποία ασχολήθηκε με το θέμα της αποτίμησης των προεκλογικών παροχών σε είδος προς τα κόμματα και τους υποψηφίους.

    Σύμφωνα με την απόφαση που υπεγράφη από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών στις παροχές σε είδος περιλαμβάνεται η δωρεάν χρήση ακινήτων ως εκλογικών κέντρων, η έκδοση προεκλογικών εντύπων, η καταχώρηση και μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων καθώς και η δωρεάν μετακίνηση των ετεροδημοτών ψηφοφόρων.

    Η Επιτροπή αποφάσισε ακόμη το 88% του συνόλου των θέσεων, πτήσεων εσωτερικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας να διατεθεί στα κόμματα βάσει των εκλογικών διαμερισμάτων του 1993.

    Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν ακόμη οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή της ειδικής απόφασης για την κατανομή από την ΕΡΤ του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα.

    [10] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ - ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 36 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ '94 ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

    Το δικαίωμα του εκλέγειν θα μπορέσουν να ασκήσουν για πρώτη φορά και στη Θεσσαλονίκη, κατά τις επικείμενες Γενικές Βουλευτικές Εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, οι κρατούμενοι που δεν έχουν στερηθεί τα εκλογικά τους δικαιώματα, καθώς με απόφαση του νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλου, δημιουργούνται δύο εκλογικά τμήματα στις φυλακές των Διαβατών. Με απόφαση του νομάρχη αυξάνονται παράλληλα κατά 36, σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 1994, τα εκλογικά τμήματα που δημιουργούνται σε ολόκληρο το νομό, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων και την ταχύτερη εξαγωγή και μετάδοση των αποτελεσμάτων.

    Συνολικά στο νομό Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν 1012 εκλογικά τμήματα, τα 650 από τα οποία στην Α' εκλογική περιφέρεια και τα 362 στην Β'.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκλογικών καταλόγων, πάντως, το λόγο στη Θεσσαλονίκη για την ανάδειξη του πλειοψηφούντος κόμματος φαίνεται πως θα έχουν οι γυναίκες, καθώς υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών ψηφοφόρων του νομού.

    Ο αριθμός των εκλογέων του νομού ανέρχεται σε 630.571, από τους οποίους 295.283 είναι άνδρες και 335.288 γυναίκες. Στην Α' Εκλογική Περιφέρεια οι ψηφοφόροι είναι 418.676 (192.109 άνδρες και 226.567 γυναίκες), ενώ στην Β' ανέρχονται στους 211.895 (103.714 άνδρες και 108.721 γυναίκες).

    Επιπλέον θα ψηφίσουν βάσει των εκλογικών καταλόγων 8.855 ψηφοφόροι (δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί), από τους οποίους οι 6.373 στην Α' Εκλογική Περιφέρεια και οι 2.842 στη Β'.

    [11] Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ 30 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

    Γύρω από τα εθνικά θέματα της Ελλάδας, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την τουρκική προκλητικότητα αλλά και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τους, ενημέρωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τους 30 ομογενείς υπουργούς, γερουσιαστές και βουλευτές.

    Ειδικότερα, ο κ.Κακλαμάνης στη συνάντηση μιας ώρας που είχε με τους Έλληνες πολιτικούς της διασποράς επισήμανε την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, τη συνεχιζόμενη κατοχή του 40% της J}pqou από τον Αττίλα και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μεγαλόνησο.

    Ακόμη, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε την εμμονή των Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας, ενώ επέκρινε ταυτόχρονα την αδιάφορη στάση της Διεθνούς Κοινότητας και ειδικότερα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ απέναντι στη διαρκή, όπως είπε, παρανομία και εγκληματικότητα της Τουρκίας.

    Επίσης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι "οι Έλληνες αλλά και οι λαοί της περιοχής θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχείς αν οι ΗΠΑ στις επιχειρήσεις τους στο βόρειο Ιράκ δε προσπερνούσαν την Κύπρο και τον κυπριακό λαό που δοκιμάζεται επί 22 ολόκληρα χρόνια.

    Ο κ.Κακλαμάνης σημείωσε στη συνέχεια ότι "απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, τη διεθνή αδιαφορία, η μόνη απάντηση από τη δική μας πλευρά είναι η ισχυροποίηση της Ελλάδας στο οικονομικό, στρατιωτικό και διπλωματικό τομέα και απηύθυνε έκκληση προς την ομογένεια να εντείνει τις αξιέπαινες, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες της για τη προβολή και κατανόηση των ελληνικών Δικαίων. Τόνισε μάλιστα ότι τον τελευταίο καιρό, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας κινείται με έντονους ρυθμούς τόσο η κυβέρνηση όσο και η Βουλή των Ελλήνων και άρχισαν ήδη να φαίνονται οι πρώτοι καρποί.

    Ακόμα ο κ.Κακλαμάνης, συνεχάρη τους ομογενείς πολιτικούς για τις τιμητικές θέσεις που κατέχουν στο εξωτερικό.

    Από την πλευρά τους οι 30 υπουργοί, γερουσιαστές και βουλευτές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την ενημέρωση που τους γίνεται στην έδρα του Κοινοβουλίου που όπως τόνισαν είναι η καρδιά της Δημοκρατίας.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ Γ.ΡΩΜΑΙΟ ΕΙΧΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ Α.ΑΘΕΝΣ

    Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ρωμαίο, είχε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές των επικείμενων αμερικανικών εκλογών καθώς και για το ρόλο των ομογενών.

    [13] ΤΟ "ΚΡΑΤΟΣ" ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ ΙΤΑΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    Το "κράτος" της Μεγάλης Ελλάδας ανακήρυξε ο βουλευτής του συντηρητικού συνασπισμού "Polo", Vittorio Sgarbi, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στη Soveria Mannelli (CATANZARO), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "IL TEMPO". Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο βουλευτής προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε ένδειξη "προκλητικής αντιπαράθεσης" στις αποσχιστικές εκδηλώσεις που ετοιμάζει η LEGA του Βορρά.

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης ότι είναι έτοιμη και η σημαία του νέου "Κράτους", η οποία απεικονίζει τα αγάλματα του Ποσειδώνα που βρέθηκαν στην Καλαβρία σε γαλάζιο φόντο.

    [14] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΙΣ 7 ΚΑΙ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    Ημερίδα για την ''Ειρήνη'' οργανώνει ο Όμιλος UNESCO Δωδεκανήσου στις 7 Σεπτεμβρίου στην Τήλο και στις 8 Σεπτεμβρίου στη Νίσυρο.

    Την Ημερίδα προλογίζουν με Μηνύματα Ειρήνης, ο Πρόεδρος και ο Αρχιεπίσκοπος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσων Μαντέλα και Ντέσμοντ Τούτου, οι οποίοι έχουν βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης, ο ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες Δρ. Σαντάγκο Ογκάτα, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1955 και το 1981, καθώς και ο Ευρωβουλευτής και τ. υπουργός της Γαλλίας δρ. Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Στην ίδια Ημερίδα συμμετέχουν με εισηγήσεις τους η Ριγκομπέρτα Μεντσού Τουμ που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1992, το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1910, ο δημοσιογράφος των Τάιμς και ιδρυτής του Ιδρύματος ''Σπόροι της Ειρήνης'', Τζων Βάλλαχ, ο καθηγητής Γ.Σ. Μάρκου, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ρώμης, Μ. Σ. Κορτσιούλο, ο Ιταλός δημοσιογράφος Μ. Σανταρέλλι και οι Ελληνίδες δημοσιογράφοι Μ. Σπυριδογιαννάκη και Ε. Τσερεζόλε.

    Κείμενα Ειρήνης θα διαβάσει η ηθοποιός Γιόρια Λαμπροπούλου.

    Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    [15] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΙΜΑ ΑΓΓΛΙΔΑ ΑΠΟΓΟΝΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

    Την απόγονο της οικογενείας του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Οσλο, κ Μάριτ Σάρτζιντ θα τιμήσει αύριο η Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Μακεδνός στο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης.

    Η κ Σάρτζιντ , που φτάνει σήμερα στην Θεσσαλονίκη, υπήρξε επιστήθια φίλη της Μελίνας Μερκούρη και προστάτευσε και δώρησε στο ελληνικό κράτος ότι κειμήλιο είχε η οικογένεια της από την μεγάλη προσωπικότητα της ελληνικής ποίησης, τον Διονύσιο Σολωμό.

    Οι πρώτοι Σάρτζιντ, πρόγονοι της Μάριτ, έφτασαν στη Ζάκυνθο το 1680 και την έκαναν πατρίδα τους διατηρώντας όμως την εθνικότητα τους, τη θρησκεία και τα αγγλικά τους ονόματα. Μερικοί μάλιστα από αυτούς διετέλεσαν πρόξενοι της Αγγλίας. Οι Σάρτζιντ ύστερα από γενιές και γάμους με ντόπιους εξελίχτηκαν στον ιδιότυπο και γοητευτικό τύπο του Αγγλοζακυνθινού. Η Μάριτ Σαρτζιντ είναι η σύζυγος του εγγονού του Ρίτζαρντ Σάρτζιντ που είχε παντρευτεί την Κιάρα Στραβοπόδη, τρισεγγονή του κόντε Νικόλα Σολωμού, πατέρα του εθνικού μας ποιητή .

    Η κ Σάρτζιντ ζει σήμερα στο Νότθγουντ του Λονδίνου στο σπίτι της που το έχει ονομάσει "Τζάντε" και το οποίο έχει μετατρέψει σε έναν επίγειο παράδεισο πνιγμένο στα λουλούδια.

    [16] 50 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ - ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΧΡ.ΠΑΧΤΑΣ

    Σε καλό δρόμο βρίσκεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων του ποσού των 4,935 δισ.δρχ. για την αποκατάσταση και ανάδειξη των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους. Και όπως δηλώνει στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Wq^stor Πάχτας, το τεράστιο αυτό έργο ενίσχυσης της μοναστικής πολιτείας της Χερσονήσου του Αθω, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος ΕΖΕΣ, αναμένεται να εγκριθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Προσπάθειες για τις οποίες η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους εκφράζει την ικανοποίησή της. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει συσταθεί και ο φορέας που θα χειρίζεται το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, 10ετούς διάρκειας, το οποίο σκοπεύει να εφαρμόσει το υπουργείο για την πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη της αγιώνυμης πολιτείας.

    Ο κ.Πάχτας θεωρεί σίγουρη την έγκριση των προτάσεων του ΥΠΕΘΟ για χρηματοδότηση των έργων από το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. "Δεν υπάρχει αβεβαιότητα. Υπάρχει αντίθετα συνέχεια, προεκτίμηση των προτάσεων και προσυμφωνία. Το κλίμα είναι θετικό", είπε σχετικά.

    Μέσω του χρηματοδοτικού μηχανισμού ΕΖΕΣ, εξάλλου, έχουν ήδη εγκριθεί έργα προϋπολογισμού 2,137 δισεκατομμυρίων δρχ. για τις Ιερές Μονές Ιβήρων, Σταυρονικήτα και Σίμωνος Πέτρας, ενώ μέσω της Συλλογικής Απόφασης Εργου (ΣΑΕ) 075 έχουν διατεθεί μέχρις στιγμής κατά το 1996, σύμφωνα με τον κ.Πάχτα, συνολικές πιστώσεις 891 εκατομμυρίων δρχ., από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Με απόφαση εξάλλου του ΥΠΕΘΟ της 18ης Ιουνίου διατέθηκαν άλλα 550 εκατομμύρια για απευθείας χρηματοδότηση του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, ενώ με απόφαση που υπεγράφη το Μάρτιο έχουν ήδη διατεθεί μέσω της ΣΑΕ 0382/2, 720 εκατομμύρια δρχ. για τη χρηματοδότηση των ενταγμένων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας έργων Ιερών Μονών.

    "Αυτά τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Πρόκειται, όμως, για μια πρώτη, μόνο, προσέγγιση. Τόσο το ΕΖΕΣ, όσο και οι ΣΑΕ για εξασφάλιση πόρων μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ και για απευθείας οικονομική στήριξη του ΚΕΔΑΚ (τα τριετή προγράμματα και των δύο ολοκληρώνονται το 1997) θα χρηματοδοτούνται σε ετήσια βάση. Τελικός στόχος μας είναι η εξασφάλιση, με κάθε δυνατό τρόπο, μέσα σε μια δεκαετία 50 δισεκατομμυρίων δρχ., ποσό που θεωρούμε επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες της ολοκληρωμένης συντήρησης και ανάδειξης της θρησκευτικής κληρονομιάς του Αγίου Ορους, που αποτελεί παράλληλα και εθνική κληρονομιά. Μια κληρονομιά που παραλάβαμε από τους μόχθους, τους κόπους και τις θυσίες των Αγιορειτών μοναχών και που αποτελεί πολιτιστικό θησαυρό ασύλληπτης αξίας.

    Ο στόχος μας είναι τριπλός: διαφύλαξη των θησαυρών της Ορθοδοξίας, ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ανάδειξη της Αθωνικής Χερσονήσου ως οικολογικό απόθεμα", τονίζει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας.

    Για την εξασφάλιση πρόσθετων τρόπων ανεύρεσης των επιθυμητών κονδυλίων το υπουργείο έχει ήδη αποτανθεί στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τραπεζών, από τον οποίο ζητά τη διάθεση μέρους των ετήσιων κερδών του να διατίθεται για διορθωτικές επεμβάσεις στη μοναστική πολιτεία, ενώ παράλληλα προτείνει την αξιοποίηση των ιδίων πόρων των Ιερών Μονών και σκοπεύει να απευθυνθεί σε ιδιώτες από την Ελλάδα και την ομογένεια.

    Την ευθύνη για την πορεία του προγράμματος θα έχει ο ειδικός φορέας, ο οποίος επρόκειτο να συσταθεί τον Οκτώβριο, λόγω όμως των πρόωρων εκλογών αναβάλλεται προσωρινά. Σύμφωνα, όμως, με τον j.Πάχτα θα έχει συσταθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και προβλέπεται να συμμετέχουν εκτός από το υπουργείο, το ΚΕΔΑΚ και την Ιερά Κοινότητα ειδικοί επιστήμονες, ενδεχομένως και ιδιώτες. Τη διαφάνεια των έργων θα εξασφαλίζει παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο, η αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης, στην οποία θα μετέχουν το ΥΠΕΘΟ, το ΚΕΔΑΚ και η Ιερά Κοινότητα.

    Σε ό,τι αφορά στα 4,935 δισ. δρχ. που αναμένεται να παράσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αυτά σύμφωνα με την πρόταση του ΥΠΕΘΟ θα διατεθούν ως εξής: - 700 εκατομμύρια δρχ. για έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικό σταθμό και εργασίες λιμενικών εγκαταστάσεων για την Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας - 1 δισ.δρχ. για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης Καθολικού, διαμόρφωσης χώρων της ανατολικής πτέρυγας, επισκευής ψαρόσπιτου και ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού και πυρόσβεσης στην Ι.Μ.Βατοπεδίου - 640 εκατομμύρια δρχ. για εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης Καθολικού και αποκατάστασης της νοτιοδυτικής πτέρυγας της Ι.Μ.Σίμωνος Πέτρας - 500 εκατομμύρια για αναπαλαίωση και αποκατάσταση της Ι.Μ.Ξενοφώντος - 400 εκατομμύρια για εργασίες ανακατασκευής της Ι.Μ.Αγίου Παύλου - 160 εκατομμύρια για αποπεράτωση της ημιτελούς αποκαταστάσεως της βόρειας πτέρυγας της Ι.Μ.Παντοκράτορος - 700 εκατομμύρια για εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης της βορειοδυτικής πτέρυγας της Ι.Μ.Δοχειαρίου - 320 εκατομμύρια για εργασίες αποκατάστασης της βορειοανατολικής πτέρυγας και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της Ι.Μ. Γρηγορίου - 400 εκατομμύρια για εργασίες αποκατάστασης Νοτίου Πτέρυγας και εξοπλισμός εργαστηρίου της Ιεράς Σκήτης Αγίου Ανδρέα και - 115 εκατομμύρια δρχ. για εργασίες συντήρησης της δυτικής πτέρυγας της Ιεράς Σκήτης Προφήτου Ηλίου.

    Από την πλευρά της η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή της. Με επιστολή της Σύναξης των Αντιπροσώπων και Προϊσταμένων των 20 Ιερών Μονών, προς τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, εκφράζει "τας ενθέρμους ευχαριστίας συνόλου του αγιορειτικού πληθυσμού προς Υμάς προσωπικώς και την ελληνική κυβέρνησιν γενικότερον, πιστεύοντες ότι η όλη διαφαινομένη σήμερον προσπάθεια συνολικής αντιμετωπίσεως των σχετικών επιτακτικών αγιορειτικών αιτημάτων επιτρέπει εις ημάς την χρηστήν ελπίδα ότι, εφ' όσον συν Θεώ ευοδωθή η όλη εν λόγω κίνησις, εγγίζει επί τέλους "το πλήρωμα του χρόνου" διά την υλοποίησιν της προσδοκίας μακράς σειράς γενεών αγιορειτών πατέρων διά συντήρησιν, ανάδειξιν και ανταξίαν πνευματικήν αξιοποίησιν της βαρείας εθνικοθρησκευτικής κληρονομίας, την οποίαν με απείρους κόπους και θυσίας παρέδωσαν ούτοι μέχρις ημών".

    [17] ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ" Η Δ.Ε.Θ.- "ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ" ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ.

    "Πολύτιμο βαρόμετρο της οικονομικής προοπτικής της χώρας", χαρακτηρίζει τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο μήνυμα του που περιλαμβάνεται στην ειδική έκδοση- ke}jyla που εκδίδεται επ' ευκαιρία της 61ης Δ.Ε.Θ. "Η Εκθεση ήταν ακμαία και επιτυχής, όταν η Ελλάδα άνοιγε νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη και την ευημερία. Ομως, στις δύσκολες εποχές της χώρας μας, στένευαν και τα δικά της όρια και περιοριζόταν η εμβέλεια της στην προσέλκυση των δυναμικών επιτευγμάτων της διεθνούς και ελληνικής παραγωγής".

    Με βάση τα προαναφερθέντα δεδομένα, ο κ.Σημίτης εκτιμά ότι "μπορούμε εκ του ασφαλούς να προβλέψουμε ότι η φετινή Εκθεση θα είναι μια συναρπαστική, πολυσχιδής και απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση. Αυτό γιατί, αντικατοπτρίζει την επιτυχημένη πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και τις αισιόδοξες προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας".

    Αλλά, η Δ.Ε.Θ. δε σταματά στο ρόλο του "καθρέφτη": "Οταν -την εποχή του μεσοπολέμου- ξεκινούσε η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης", συνεχίζει ο πρωθυπουργός, "συμβόλιζε την πρόοδο που είχε συντελεστεί στη χώρα μας με την εθνική ολοκλήρωση, την εκβιομηχάνιση, την ανάπτυξη των πόλεων, την ακμή της πνευματικής δημιουργίας, το άνοιγμα της Ελλάδας στο διεθνές οικονομικό στερέωμα. Σήμερα, μας προσφέρει τη δυνατότητα να επιδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και να αναδείξουμε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη ως εμπορικός και βιομηχανικός κόμβος, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις χώρες της Βαλκανικής".

    Ακολούθως, ο κ.Σημίτης "δείχνει το δρόμο", προκειμένου η χώρα μας να εισέλθει σε μια νέα και μακροχρόνια αναπτυξιακή τροχιά: πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας. Να προσαρμοσθούμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις που δημιουργεί η διεθνοποίηση της οικονομίας. Να εξασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των προϊόντων μας στη διεθνή αγορά. Να προστατεύεται το φυσικό μας περιβάλλον. Να υιοθετηθεί ένα σύγχρονο σύστημα μέριμνας και ασφάλειας.

    "Στόχος μας δεν πρέπει να είναι μόνον η απλή μεγέθυνση της οικονομίας, αλλά η εξασφάλιση μιας ποιοτικής διάστασης της ανάπτυξης και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής", διευκρινίζει ο πρωθυπουργός. "Οι εξελίξεις στο χώρο της οικονομίας για να είναι συμβατές με το στόχο της ανάπτυξης, θα πρέπει να στηρίζονται στην παραγωγικότητα και στην ποιότητα της εργασίας, στην ευρηματικότητα και δημιουργικότητα του ανθρώπινου παράγοντα, στην κατάκτηση υψηλών ποσοστών προστιθεμένης αξίας, καθώς και στην εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας".

    "Η σύνθετη αυτή πρόκληση δεν είναι προαιρετική. Δεν έχουμε την ιστορική άνεση να την αγνοήσουμε ή να την αναβάλλουμε για κάποια μελλοντική χρονική στιγμή. Η υποχρέωση μας να ανταποκριθούμε δεν είναι μονάχα απέναντι στον ελληνικό λαό και στις μελλοντικές γενιές. Είναι απέναντι σε κάθε φιλειρηνική χώρα της περιοχής, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο ισότιμης, αποτελεσματικής και μακροχρόνιας συνεργασίας και προόδου", καταλήγει ο κ.Σημίτης.

    [18] 170 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 1996

    Στα 170 εκατομμύρια δολάρια ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 1996 οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Ρουμανίας, σύμφωνα με στοιχεία του Ρουμανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

    Η χώρα μας συγκαταλέγεται, κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους κυριότερους εταίρους της Ρουμανίας, τόσο σε ό,τι αφορά στα Βαλκάνια, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της γειτονικής χώρας, περισσότερες από 1540 μικτές επιχειρήσεις ελληνικού κεφαλαίου και η Ελλάδα αποτελεί τον 14ο μεγαλύτερο κατά σειρά επενδυτή κεφαλαίων στην αγορά της, με επενδύσεις ύψους 52 εκατομμυρίων δολαρίων. Κύριοι τομείς δραστηριοποίησης αυτών των επιχειρήσεων στην αγορά της γειτονικής χώρας είναι η βιομηχανία τροφίμων, η κλωστοϋφαντουργία, η vaqlajobiolgwam_a, οι υπηρεσίες και ο τουρισμός.

    Από την πλευρά της η Ρουμανία εκφράζει επιθυμία για επέκταση των ελληνικών μικτών επιχειρήσεων σε νέους τομείς, όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, και οι τηλεπικοινωνίες, αλλά και για νέες επενδύσεις στους τομείς όπου ήδη δραστηριοποιούνται οι Ελληνες επιχειρηματίες.

    Ενημέρωση για τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες επενδύσεων που παρέχει το ρουμανικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων παρέχει το Κέντρο Πληροφοριών ("Information Center"), που λειτουργεί στην Αθήνα από το Μάρτιο, ενώ μετά το Νοέμβριο θεωρείται πιθανή η ίδρυση ανάλογου Κέντρου και στη Θεσσαλονίκη.

    Αντίστοιχα επιδιώκει τη δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ρουμανικών επιχειρήσεων για την ηλεκτροποίηση και εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου και άλλων δικτύων υποδομών. Αποδίδει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία στον τραπεζικό τομέα, για τον οποίο κρίνει ότι με την ίδρυση παραρτημάτων τριών ελληνικών τραπεζών στη Ρουμανία ("Τράπεζα Βουκουρεστίου", "Εμπορική Τράπεζα" και Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης") και την αντιπροσώπευση της Bancorex στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη γίνει μια καλή αρχή.

    Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, συμπεραίνουν οι προξενικές αρχές της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, επιδέχονται μεγάλης περαιτέρω ανάπτυξης, ενώ παράλληλα αποτελούν υπόδειγμα κατανόησης ανάμεσα σε φιλικές χώρες και σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στη Βαλκανική και ολόκληρη την Ευρώπη. Με εθνικό περίπτερο στην 61η ΔΕΘ - Παρών και ο Ρουμάνος υφυπουργός Εμπορίου

    Πρόσθετη απόδειξη των ιδιαίτερα φιλικών σχέσεων των δύο χωρών θεωρούν οι προξενικές αρχές και τη συμμετοχή της Ρουμανίας στην 61η ΔΕΘ με εθνικό περίπτερο.

    Για τα εγκαίνια της 61ης ΔΕΘ θα βρίσκεται από την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη ο Ρουμάνος υφυπουργός Εμπορίου, Μιχαήλ Μπερίντε.

    Στο περίπτερο της Ρουμανίας θα εκπροσωπηθούν 22 ρουμανικές εταιρείες από τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της κλωστοϋφαντουργίας, των χημικών, κ.α., ενώ για επαφές με Ελληνες συναδέλφους τους θα επισκεφθούν την Διεθνή Εκθεση και τρεις αποστολές από τα Εμπορικά Επιμελητήρια της Τιμισοάρας, του Μπακάου και της Κωνστάντζας, αποτελούμενες από 60 συνολικά Ρουμάνους επιχειρηματίες.

    [19] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ.

    Δεκαπέντε παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας μας ζήτησαν να φιλοξενήσουν επί εικοσαήμερο στην Ελλάδα, συγκεκριμένους managers από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας ΙΤΑ ΙΙ. Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που επέδειξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς το σύνολο των αιτήσεων φιλοξενίας που υποβλήθηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μόλις άγγιξε τις 100.

    Συνολικά, το ΙΤΑ ΙΙ προβλέπει τη φιλοξενία 250 μάνατζερ σε ok|jkgqg την Ευρώπη, εκ των οποίων η χώρα μας διεκδικεί περί τους 20. "Οι περισσότερες από τις 15 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, σημαντικός αριθμός στην παραγωγή σπόρων, ενώ αίτηση έχουν υποβάλει και κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις", διευκρίνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπεύθυνος τους προγράμματος στην Ελλάδα και στέλεχος της Εταιρείας Ερευνας και Ανάπτυξης Κιλκίς, Κώστας Χατζηδάκης. H Εταιρεία Ερευνας και Ανάπτυξης Κιλκίς είναι θυγατρική του Επιμελητηρίου Κιλκίς, που είναι ο εθνικός συντονιστής του προγράμματος για τη χώρα μας.

    Το πρόγραμμα θα τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Νοέμβριο, όταν θα αρχίσει και η φιλοξενία της πρώτης ομάδας Ανατολικοευρωπαίων managers, στις επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συγκεκριμένα για αυτούς. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η μεταφορά της προηγμένης ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας -σε θέματα management- στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα, παρέχοντας τη δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένου manager προς φιλοξενία, στηρίζεται η σύσφιξη των σχέσεων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες ανατολικοευρωπαϊκές, με τις οποίες έχουν ήδη αναπτύξει συνεργασία.

    Το ΙΤΑ ΙΙ εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος PHARE, και απευθύνεται συγκεκριμένα στις χώρες Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Αλβανία, Λιθουανία, Εσθονία, και Λετονία. Η νέα προκήρυξη του προγράμματος επιτρέπει -σε αντίθεση με το ΙΤΑ Ι- στις επιχειρήσεις να επιλέξουν το manager που θα φιλοξενήσουν, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός δε θα είναι αντιπρόσωπος θυγατρικής τους εταιρείας. Κάθε επιχείρηση που θα αναλάβει τη φιλοξενία, υποχρεούται να παρέχει στέγη και τροφή στον αλλοδαπό manager, ενώ θα επιδοτείται με 150 ECU (περίπου 45.000 δρχ.) ημερησίως, για όσο διάστημα διαρκέσει η επίσκεψη (τρεις εβδομάδες, κατ' ανώτατο όριο).

    Η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων στο Επιμελητήριο Κιλκίς έληξε ήδη από τον Ιούλιο για όσες επιχειρήσεις επιθυμούσαν να φιλοξενήσουν manager της δικής τους επιλογής. Συνεχίζεται, ωστόσο, η υποβολή αιτήσεων για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη επιλογή. Ηδη, οι ελληνικές αιτήσεις έχουν αποσταλεί και εξετάζονται από την Ενωση Ευρωπαϊκών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων.

    Το πρόγραμμα των επισκέψεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 1998.

    [20] ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Το πάγωμα των πιστώσεων που αντιστοιχούν στην Τουρκία, από την εφαρμογή της συνθήκης τελωνειακής ένωσής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εισηγήθηκε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Γιάννος Κρανιδιώτης, με τροπολογίες του στο σχέδιο προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το οικονομικό έτος 1997.

    Ειδικότερα, ο κ.Κρανιδιώτης ζήτησε την εγγραφή των κονδυλίων που προβλέπονται για την Τουρκία στο αποθεματικό του κοινοτικού προϋπολογισμού, μέχρι να εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκθεση για την κατάσταση στη συγκεκριμένη χώρα και να διαπιστωθεί ότι pkgqo}mtai οι προϋποθέσεις που καταγράφονται στον κανονισμό του κοινοτικού προγράμματος ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA. Στόχος του μέτρου αυτού είναι η δημιουργία ρήτρας "προϋπόθεσης", η οποία θα αναγκάζει την Κομισιόν να λαμβάνει υπόψη της την ιδιαίτερη κατάσταση κάθε χώρας.

    Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την υποχρέωση να δώσει στο προσχέδιο προϋπολογισμού την ενδεικτική κατανομή του ποσού ανά δικαιούχο χώρα, ώστε να αποφευχθεί η σφαιρική αντιμετώπιση του προγράμματος και να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η δυνατότητα να απευθύνει πολιτικό μήνυμα σε μια επιμέρους χώρα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [21] ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Την τρίτη τους επίθεση πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα οι Αμερικανοί, στο Νότιο Ιράκ, όπως μετέδωσαν τα διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων.

    Αμερικανικά καταδρομικά εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον ιρακινών στόχων, αλλά δεν έγιναν γνωστά περισσότερα στοιχεία.

    [22] ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα επτά τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νέας επίθεσης που εξαπέλυσαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Ιράκ με πυραύλους κρούζ.

    Αυτό ανακοίνωσε η ιρακινή στρατιωτική διοίκηση, η οποία όμως δεν διευκρινίζει αν τα θύματα είναι στρατιωτικοί ή άμαχοι.

    [23] ΚΑΜΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ- ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Β.ΙΡΑΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Καμία στρατιωτική επιχείρηση δεν έχει αρχίσει μέχρι στιγμής η Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ απαντώντας σε ερωτηση δημοσιογράφων για το αν οι δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα η υπουργός εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ αφήνουν να εννοηθεί κάτι τέτοιο. "Αυτά που είπε η Τσιλλέρ δεν είναι μήνυμα στρατιωτικής επιχείρησης αλλά πρέπει να εκτιμηθούν ως μια προειδοποίηση" είπε.

    Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα η κ Τσιλλέρ είχε πει ότι υπάρχουν πληροφορίες και έχει διαπιστωθεί ότι θα αυξηθεί η τρομοκρατική δραστηριότητα του ΡΚΚ στα τουρκοιρακινά σύνορα και γι αυτό το λόγο θα ληφτούν τα απαραίτητα μέτρα. Η υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας επεσήμανε ακόμη ότι η ίδια είχε τονίσει το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ αν δεν αποχωρούσαν οι δυνάμεις του Σαντάμ από την Ερμπίλ και ότι αυτή η εκτίμηση της τελικά επιβεβαιώθηκε.

    Παράλληλα αναφέρθηκε και στη μεταφορά , που πραγματοποιήθηκε χτες, του κέντρου ελέγχου της πολυεθνικής δύναμης, στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, η Αγγλία , η Γαλλία και φυσικά η Τουρκία, από το F\wo του Βορείου Ιράκ στη Σιλόπη και το Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η κ Τσιλλέρ εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη μεταφορά του στρατηγείου της πολυεθνικής μετά από τουρκικό αίτημα. Συγχρόνως τόνισε ότι Τουρκία έπαιξε το ρόλο της στο να απομακρυνθούν από την περιοχή οι οργανώσεις πολιτών και να προστατευτούν οι ζωές και οι περιουσίες αθώων πολιτών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατεί ηρεμία στα τουρκοιρακινά σύνορα ενώ οδηγοί των τουρκικών φορτηγών που έχουν έρθει από το Ιράκ δηλώνουν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αλλά επικρατεί ένταση και ανησυχία στο λαό της περιοχής.

    [24] ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Παράνομη χαρακτήρισε την πολιτική συμπεριφορά των ΗΠΑ ο πρεσβευτής του Ιράκ στην Αθήνα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει αυθαίρετα οικονομικό αποκλεισμό στη χώρα του εδώ και έξι χρόνια και πρόσθεσε ότι το Ιράκ είναι ανεξάρτητο κράτος, με δικό του πολιτισμό και ιστορία και ξέρει να σέβεται τις εθνικές ομάδες που βρίσκονται στο έδαφός του.

    "Το Ιράκ δεν απειλεί κανένα κράτος, αντιθέτως απειλείται το ίδιο από άλλα" είπε ο ιρακινός πρεσβευτής ο οποίος χαρακτήρισε παράνομη ενέργεια των ΗΠΑ και την προσφατη ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου για την επέκταση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που έχει επιβληθεί στο Ιράκ από τον 32ο στον 33ο παράλληλο, πράξη με την οποία δεν συμφωνεί ο ΟΗΕ.

    [25] ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ

    Σε διπλωματικές ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις με πρώτα τα Ηνωμένα Εθνη προβαίνει η Αγκυρα προκειμένου να επιτευχθεί λυση και να αποφευχθεί η λήψη στρατιωτικών μέτρων στο Βόρειο Ιράκ, καθιστώντας έτσι σαφές ότι δεν ήθελε με κανένα τρόπο τη στρατιωτική επέμβαση. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι η αμερικανική επιχείρηση ανατρέπει τις ισορροπίες που είχαν αποκατασταθεί στην περιοχή μετά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο με επιβλαβείς συνέπειες για τα τουρκικά συμφέροντα.

    Η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ μετά τη σύσκεψη που είχε με τους οικονομικούς υπουργούς και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάληψη πρωτοβουλιών στο θέμα όσον αφορά την αναβολή πώλησης ιρακινού πετρελαίου, είπε χαρακτηριστικά: "Φυσικά και θα προβούμε σε ενέργειες και ήδη έχουμε προειδοποιήσει σχετικά. Η εισβολή ιρακινών δυνάμεων στο Ερμπίλ οπωσδήποτε δεν αποτελεί ορθή ενέργεια. Η Τουρκία στο θέμα αυτό έχει ίδια συμφέροντα".

    Οσον αφορά τις πληροφορίες που έφεραν τις ιρανικές δυνάμεις να εισβάλλουν στο βόρειο Ιράκ η κ.Τσιλέρ : "Εξετάζουμε ενδελεχώς τις πληροφορίες και παρακολουθούμε στενά το θέμα για το οποίο επίσης προβαίνουμε σε διπλωματικές ενέργειες. Η Τουρκία έχει αναλάβει κάθε είδους πρωτοβουλία για την εξασφάλιση της ασφάλειας των εκεί Τουρκογενών κατοίκων, των Αράβων και των Κούρδων".

    [26] ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΡΑΚ-ΔΥΣΗΣ

    Ο Βρετανικός Τύπος καλύπτει σήμερα εκτενώς τη νέα κρίση στις σχέσεις Ιράκ-Δύσης, υποστηρίζοντας στα σχετικά σχόλια τη λήψη άμεσων αντιποίνων κατά του Σαντάμ Χουσείν.Στα κύρια άρθρα των σημαντικότερων εφημερίδων αναφέρονται τα εξής:

    Οι Financial Times υποστηρίζουν ότι η Δύση φάνηκε ανίκανη να σταματήσει τις επιδρομές του τουρκικού στρατού κατά Κούρδων ανταρτών, εντός της ζώνης ασφαλείας που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε από τη συμμαχία για την προστασία των Κούρδων.Η στάση αυτή της Δύσης, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, εξηγεί και την αδράνεια που επέδειξε, όταν τον περασμένο Ιούλιο στρατεύματα του Ιράν παραβίασαν τη ζώνη ασφαλείας και έπληξαν κουρδικούς στόχους.Τέλος, σημειώνει ότι χρειάζεται επανεξέταση της δυτικής πολιτικής έναντι του Ιράκ, αφού ο θύλακας προστασίας των Κούρδων του Βορείου Ιράκ αποτελεί ένα από σειρά οιωνεί κρατών, όπως η "ΤΔΒΚ", η "Παλαιστινιακή Διοίκηση" και η " Δημοκρατία των Σερβοβοσνίων", όπου η πραγματικότητα συγκρούεται με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυριαρχία και δεν αποτελεί λύση.

    Οι Times υπογραμμίζουν ότι η δυτική στρατηγική θα πρέπει να αποβλέπει στο να αποδυναμωθεί το καθεστώς της Βαγδάτης, να μείνει εκτός επιρροής το Ιράν και να διατηρηθεί η Τουρκία εντός της δυτικής συλλογικής ασφάλειας.

    Η Wall Street Journal Europe επικρίνει τον πρόεδρο Κλίντον για την αδράνεια που επέδειξε στο κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε στο Βόρειο Ιράκ, το οποίο έβλαψε και την Τουρκία που νιώθει σήμερα όλο και περισσότερο εγκαταλελειμμένη από τους δυτικούς συμμάχους της.Το γεγονός ότι ένα αντιδυτικό ισλαμικό κόμμα έχει αναλάβει την εξουσία οφείλεται εν μέρει και στην απογοήτευση λόγω των εξελίξεων στο Βόρειο Ιράκ.

    Η Guardian επισημαίνει ότι, σε αντίθεση με τον πόλεμο του Περσικού κόλπου, αυτή τη φορά οι σύμμαχοι δεν δείχνουν να συμφωνούν απόλυτα μεταξύ τους, όσον αφορά στη στάση που πρέπει να τηρήσουν έναντι του Ιράκ.

    [27] ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ- ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Την αντίθεση των ΗΠΑ για τον διαμελισμό του Ιράκ εξέφρασε ο εκπρόσωπος τους αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς και κάλεσε τους Κούρδους ηγέτες των παρατάξεων του Βορείου Ιράκ, Μεσούτ Μπαρζανί και Τσελάλ Ταλαμπανί, να σταθούν μακριά από το Ιράκ και το Ιράν. Ο Μπερνς αναφερόμενος στις αμερικανικές επιθέσεις υπενθύμισε ότι στηρίζονται σε απόφαση του ΟΗΕ και τόνισε ότι το θέμα είχε συζητηθεί προηγουμένως με τους ηγέτες των συμμάχων χωρών. Παράλληλα υπενθύμισε ότι σε αυτό το στάδιο ο υπουργός εξωτερικών Γουώρεν Κρίστοφερ έστειλε επιστολή στην Τουρκάλα ομόλογό του Τανσού Τσιλλέρ και το θέμα εξετάστηκε σε διάφορα στάδια με την τουρκική κυβέρνηση.

    Ο κ Μπέρνς ζήτησε από τη Τουρκία , την Αγγλία και τη Γαλλία να υποστηρίξουν την αμερικανική επιχείρηση η οποία, όπως είπε, ]wei σκοπό την εξασφάλιση της ισορροπίας στην περιοχή. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι η Τουρκία θα επηρεαστεί αρνητικά από το πάγωμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ιράκ απάντησε ότι η παροχή της πάγωσε μόνο προς το παρόν. Αντιδράσεις για την αμερικανική επίθεση στο Ιράκ

    Στο μεταξύ το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ φαίνεται αναποφάσιστο για τη στάση που θα τηρήσει. Στο συμβούλιο ασφαλείας η Γαλλία η Κίνα και η Ρωσία αντιμετώπισαν με επιφύλαξη την πρώτη επίθεση των ΗΠΑ και μόνο η Αγγλία έδωσε πλήρη υποστήριξη στην Ουάσιγκτον. Η Ισπανία θεώρησε άδικη την επίθεση της Ουάσιγκτον ενώ η Ιαπωνία έκανε έκκληση στον Σαντάμ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τα περίχωρα της Ερμπίλ. Από τις χώρες της Μέσης Ανατολής η Ιορδανία τάχτηκε κατά της επίθεσης ενώ, όπως μετέδωσε η κρατική τουρκική τηλεόραση, η Σαουδική Αραβία δεν επέτρεψε να χρησιμοποιηθούν οι αμερικανικές βάσεις στα εδάφη της. Η Αγγλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία αμέσως μετά την επίθεση ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους

    Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές επιθέσεις έγιναν εναντίον στρατιωτικών εγκατάστασεων στο νότιο Ιράκ και όχι στο Βόρειο Ιράκ όπου έλαβαν χωρα οι επιχειρήσεις των ιρακινών στρατευμάτων επειδή αφενός η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη λόγω των συγκρούσεων ανάμεσα στις δυο αντίπαλες κουρδικές οργανώσεις, αφετέρου διότι ειναι ο νότος που ανησυχεί κυρίως την Ουάσιγκτον και φυσικά αυτό έχει σχέση με τη διακίνηση πετρελαίου.

    Ο συντάκτης της εφημερίδας "Τimes" θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση του Κλίντον να επεκτείνει τη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στο νότιο Ιράκ από τον 32ο στον 33ο παράλληλο. Αυτό σημαίνει ότι ο Χουσεΐν δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του από τη μεθόριο Ιράκ-Κουβέιτ ως και τα περίχωρα της Βαγδάτης. Στην περιοχή εκπαιδεύονται οι επίλεκτες δυνάμεις του ιρακινού στρατού και σ΄αυτήν υπάρχουν δυο σημαντικές ιρακινές αεροπορικές βάσεις. "Είναι μια απόφαση από στρατιωτικής απόψεως αρκετή ριψοκίνδυνη", γραφει. Και αυτό γιατί βρετανικά, γαλλικά, αμερικανικά αεροσκάφη θα πραγματοποιούν τώρα πτήσεις πάνω από την περιοχή όπου οι Ιρακινοί έχουν συγκεντρώσει τους πυραύλους Σαβ εδάφους αέρος.

    Τα ιρακινά όπλα δεν αποτελούν σοβαρή απειλη για τους Αμερικανούς αλλά το πολιτικό κόστος που θα έχει η κατάρρευση εστω και ενός συμμαχικού αεροσκάφους για τον Πρόεδρο Κλίντον θα ήταν τεράστια.Ο Σαντάμ Χουσεΐν που έχει αποδείξει ότι δεν πολυκαταλαβαίνει το πολιτικό κλίμα στην Αμερική σίγουρα ικανοποιήθηκε αφάνταστα από τις επικρίσεις που δέχθηκε η Ουάσιγκτον για τις αεροπορικές επιδρομές όχι μόνο από πολλές αραβικές χωρες αλλά και από τη σημαντικότατη σύμμαχό της, τη Γαλλία. Ομως όσες χώρες ενδιαφέρονται πραγματικά για τη σταθερότητα στον Περσικό έχουν υποχρέωση να υποστηρίξουν σθεναρά την Ουάσιγκτον , όπως έκανε η Βρετανία, καταλήγει ο αρθρογράφος.

    Σε διαφορετικά όμως συμπεράσματα καταλήγει ο αρθρογράφος μιας άλλης εφημερίδας της "Γκάρντιαν". Η αμερικανική επίθεση πληρώνει σε φίλους και εχθρούς και ορισμένες από τις πιο σημαντικές συμμαχίες της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζει ο aqhqocqavor. Οι αντιδράσεις απο τη Συρία, το Ιράν και τις ριζοσπαστικές οργανώσεις των Παλαιστινίων ήταν αναμενόμενες αλλά αυτή τη φορά αντέδρασαν και χωρες με τις οποίες η Ουάσιγκτον διατηρεί φιλικές σχέσεις, όπως η Ιορδανία, Τουρκία, η Αιγυπτος ενώ η Σαουδική Αραβία παρέμεινε επιδεικτικά σιωπηλή και τονίζει ότι μόνο μια αραβική χωρα, το Κουβέιτ επικρότησε την ενέργεια των ΗΠΑ και φυσικά το Ισραήλ που είχε ενημερωθεί πριν από την επίθεση, αμέσως εξέφρασε την υποστήριξή του.

    Αναφορικά με την Τουρκία ο αρθρογράφος της "Γκάρντιαν" επισημαίνει ότι η Αγκυρα κατέβαλε χθες κάθε προσπάθεια για να προωθήσει μια διπλωματική λύση ώστε να αποφευχθεί η λήψη στρατιωτικών μέτρων.Είναι σαφές ότι η Αγκυρα δεν ήθελε με κανένα τρόπο την αμερικανική επέμβαση και αυτό φάνηκε και απο την απάντηση που έδωσε στο τηλεοπτικό αμερικανικό δίκτυο CNN o εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ όταν ρωτήθηκε ποιά είναι η αντίδραση της κυβερνήσεώς του." Μετά τις επιχειρήσεις στην Ερμπίλ στις οποίες πήραν μέρος ιρακινά στρατεύματα είχαμε τονίσει την ανάγκη για άμεση εκεχειρία και αποχώρηση των ιρακινών από το θέατρο των επιχειρήσεων διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα απετρέπετο μια αμερικανική επέμβαση", είπε αποφεύγοντας έτσι να απαντήσει άμεσα στο ερώτημα που του ετέθη.

    [28] ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή της στη Βόννη, για τις 12 του μηνός, η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στο Ιράκ, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Άγκυρα.

    Για την κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ, μετά τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αμρ Μούσα, τονίζοντας ότι η χρήση βίας θα επιδεινώσει την κατάσταση σε όλη την περιοχή.

    Παράλληλα, ο κ. Μούσα υπογραμμίζει ότι η χρήση βίας δεν έχει μόνο επιπτώσεις στο καθεστώς της χώρας, αλλά θίγει κυρίως τον ιρακινό λαό, ο οποίος υποφέρει και πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος υποστηρίζει την εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης 968 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που επιτρέπει στο Ιράκ να πουλήσει πετρέλαιο, με αντάλλαγμα την προμήθεια σε είδη διατροφής.

    Στο ίδιο θέμα, αναφέρεται και η δανική εφημερίδα "Berlingske Tidende", σε ρεπορτάζ, με τίτλο "Δανική υποστήριξη στην επίθεση των ΗΠΑ" και υπότιτλο "Υποστήριξη: Οι δανοί πολιτικοί είναι ικανοποιημένοι από την στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ".

    Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αναφέρονται οι δηλώσεις του δανού Υπουργού Εξωτερικών, Petersen, o oποίος υποστηρίζει τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ και πιστεύει ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Σαντάμ Χουσεϊν δείχνουν την έλλειψη της θέλησής του να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ.

    Τέλος, ο κ. Petersen δήλωσε ότι "η αντίδραση των ΗΠΑ δεν αποτελεί έκπληξη. Ελπίζω, ωστόσο, ότι δε θα υπάρξει παραπέρα κλιμάκωση. Είναι εξαιρετικά λυπηρό το ότι ο ιρακινός στρατός ανέλαβε και πάλι δράση στο βόρειο Ιράκ. Ο άμαχος πληθυσμός στην περιοχή αυτή έχει πληγεί σκληρά εδώ και πολύ καιρό".

    Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο Πρωθυπουργός της Δανίας, P.N. Rasmussen, o oποίος τόνισε ότι "για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε παραβίαση των συμφωνιών και ο Σαντάμ προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί. Για αυτόν τον λόγο, έχω κατανόηση για το ότι έπρεπε να γίνει μια αντεπίθεση, αφού το ζήτημα αφορά και την αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας".

    [29] ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ Ο Γ.Γ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

    Την αεροπορική επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων εναντίον ιρακινών στόχων καταδίκασε με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Εσμάτ Αμπντελ Μεγκιντ.

    "Η επίθεση αυτή παραβαίνει τους διεθνείς νόμους για την κυριαρχία αραβικού κράτους, μέλους του Αραβικού Συνδέσμου και επεμβαίνει στις εσωτερικές του υποθέσεις", υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας και επισήμανε την ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των ιρακινών εδαφών.

    Ο Αμπντελ Μεγκίντ, καταλήγοντας τόνισε πως η χρησιμοποίηση της στρατιωτικής δύναμης "οδηγεί στην κλιμάκωση και αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

    [30] ΤΗ ΝΕΑ ΖΩΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

    Τη νέα διευρυμένη ζώνη απαγόρευσης των ιρακινών πτήσεων που καλύπτει τον εναέριο χώρο του νοτίου Ιράκ ως τα περίχωρα της Βαγδάτης, άρχισαν να περιπολούν από το πρωί αμερικανικά αεροσκάφη.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν στην περιοχή του Κόλπου περίπου 300 μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς όμως να αποκαλύψουν τους τύπους των αεροσκαφών που θα πάρουν μέρος στην επιχείρηση για την απαγόρευση των ιρακινών πτήσεων.

    Νέα επίθεση εξαπέλυσαν σήμερα οι ΗΠΑ κατά των ιρακινών στρατευμάτων με πυραύλους Τομαχόκ και κρούζ, τρία πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο. Στη δεύτερη επίθεση εκτοξεύτηκαν συνολικά 17 πύραυλοι που είχαν στόχο την καταστροφή των εγκαταστάσεων της ιρακινής αεράμυνας, που έμειναν ανέπαφες μετά την πρώτη επίθεση.

    Στο μεταξύ, η ιρακινή αεράμυνα κατέρριψε χθες ένα μη επανδρωμένο εχθρικό κατασκοπευτικό σκάφος στην περιοχή Μισάν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας αλ Τζουμχουρίγια "τα συντρίμμια του αεροσκάφους που είναι αμερικανικής κατασκευής, βρέθηκαν κοντά σε φυλάκιο του ιρακινού στρατού".

    [31] ΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ανοικτή επιστολή στην οποία επικρίνεται η αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικων της τουρκικής κυβέρνησης Τανσού Τσιλέρ για τις δηλώσεις της με τις οποίες ζητά την άμεση αποχώρηση των ιρακινών μονάδων από το βόρειο Ιράκ, δημοσιεύεται στην επίσημη ιρακινή εφημερίδα "Αλ Τζουμχουριά".

    Στην επιστολή μεταξύ άλλων τονίζεται: "Ενώ εσείς χρησιμοποιείται βία σε βάρος των Κούρδων που ζουν στην Τουρκία, προτάσσοντας την ασφάλειά σας, δεν παραδέχεσθε το δικαίωμά μας για διεξαγωγή αντιτρομοκρατικού αγώνα και αποδοκιμάζετε την ενέργειά lar για αποτροπή της φθοροποιού δράσης του Ταλαμπανί".

    [32] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΤΣΙΛΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Την δυσαρέσκεια των κυβερνητικών κύκλων της Τουρκίας που πρόσκεινται στο ισλαμιστικό κόμμα Ευημερίας έχει προκαλέσει η στάση του Αμερικανού προέδρου Κλίντον ο οποίος αντί να ενημερώσει, όπως είθισται, τον πρωθυπουργό της χώρας για την κατάσταση στο Ιράκ προτίμησε να επικοινωνήσει με την υπουργό εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ερμπακάν απέφυγε να κάνει δηλώσεις επι του θέματος , πολιτικοί παρατηρητές όμως εκτιμούν ότι πρόκειται για ανοιχτή έκφραση της αντίθεσης των ΗΠΑ πρός την πολιτική του ισλαμιστή πρωθυπουργού.

    Η αντιπολίτευση καταγγέλει ότι η Αγκυρα αγνοήθηκε ενώ η Ουάσιγκτον περιορίσθηκε να ανακοινώσει τηλεφωνικά στην κ.Τσιλέρ την ειλημμένη απόφασή της. Η τροπή αυτής της κρίσης οδηγεί πολλούς πρωταγωνιστές της τουρκικής πολιτικής ζωής στην αναζήτηση συνωμοσιών. Αλλοι αντίθετα, εκτιμούν ότι η Αγκυρα υφίσταται τις συνέπειες των δικών της λαθών. Η Τουρκία όταν εγκατάλειψε την πολιτική Οζάλ, πολιτική πατρωνείας προς τους Κούρδους του Ιράκ, άρχισε να υποθάλπει συστηματικά τη σύγκρουση των Κούρδων με την ελπίδα ότι θα ελέγξει έτσι ευκολότερα την κατάσταση και θα υπονομεύσει τη διαδικασία δημιουργίας του κουρδικού κράτους.

    Ο πρώην υπουργός εξωτερικών και βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Χικμέτ Τσετίν σχολιάζοντας τη στάση των ΗΠΑ είπε ότι ίσως η Αμερική θεωρεί την Τσιλλέρ ως το μόνο άτομο στο οποίο μπορεί να απευθύνει τον λόγο. "Δεν συνηθίζεται τη στιγμή που υπάρχει ο πρωθυπουργός να επικοινωνούν με τον υπουργό εξωτερικών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους διπλωματικούς κανόνες και το έθιμο" τόνισε. Σε ερώτηση για τον αυτό μπορεί να εκτιμηθεί ως κυριαρχία της Τσιλλέρ στην εξωτερική πολιτική ο κ Τσετίν απάντησε ότι ίσως η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης έχει παρουσιάσει μιά λάνθασμένη εικόνα στους συμμαχους. Ο κ Τσετίν επισήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ έβαλαν το Ιρακ από τα νότια τη στιγμή που το πρόβλημα ήταν στο Βόρειο Ιράκ και ότι δεν ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν ούτε τη βάση του Ιντζιρλίκ στη Τουρκία αλλά ούτε και τη βάση τους στη Σαουδική Αραβία και το Κουβέϊτ αλλά έκαναν την επιχείρηση με τις δικές τους δυνάμεις.

    Είναι φανερό ότι η αμερικανική επέμβαση έχει δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες στην Αγκυρα που υπέθαλπε τον ανταγωνισμό ανάμεσα στο Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα που συμμάχησε με τον Σανταμ Χουσεΐν και την Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν που υποστηρίζεται από το Ιράν.Η αμερικανική επιχείρηση ανατρέπει τις ισορροπίες που είχαν αποκατασταθεί στην περιοχή μετά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο με επιβλαβείς συνέπειες για τα τουρκικά συμφέροντα. Αυτό προκυπτει από τη δυστοκία και τη δυσθυμία με την οποία αντιδρά η Αγκυρα στην αμερικανική επιχειρηση στη Βαγδάτη.

    Η Τουρκία ανέπτυξε προς τις ΗΠΑ την άποψη ότι η συνεχιση των επιχειρήσεων προάσπισης των αμερικανικών συμφερόντων θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ωστε να μη θιγεί ο αγώνας εναντίον της tqolojqat_ar, δήλωσε η Τανσου Τσιλέρ.Η περίπλοκη αυτή διατύπωση ερμηνεύθηκε ως σαφής έκφραση του φόβου ότι η δράση των ΗΠΑ θα ευνοήσει τον Ταλαμπανί, σύμμαχο του ΡΚΚ προκειμένου να τιμωρηθεί ο Μπαρζανί για τη συνεργασία του με τον Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η Αγκυρα ανησυχεί και για την ανάμειξη του Ιράν στις συγκρούσεις του Β.Ιράκ. Η κ.Τσιλέρ δήλωσε ότι η ενίσχυση των δυνάμεων του Ταλαμπανί από το Ιράν είναι πολύ επικίνδυνη και αποκάλυψε ότι η Αγκυρα έχει συζητήσει τους φόβους αυτούς δια της διπλωματικής οδού με την Τεχεράνη. Η Ουάσιγκτον, αντίθετα με όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο, δεν περιλαμβάνει την Αγκυρα μεταξύ των πρωτευουσών που συμβουλεύθηκε για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης.

    Η χθεσινή ανησυχία διαδέχεται την ικανοποίηση που κυριαρχούσε από το γεγονός ότι η συνεργασία του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του κ.Μπαρζανί με τις δυνάμεις του Χουσεΐν στερούσε περιεχομένου τις αποφάσεις για τη δημιουργία ζώνης προστασίας των Κούρδων. Οι Κούρδοι θα πρέπει να προστατευθούν από τον εαυτό τους, σχολιάζει Τουρκος αναλυτής και δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τα πλήγματα που δέχεται η αμερικανική πολιτική της μειωμένης κυριαρχίας του Ιράκ. Οπως είναι γνωστό η Αγκυρα δεν δέχθηκε ποτέ ευνοϊκά τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στις κουρδικές επαρχίες του Ιράκ και ήθελε να δει την κυριαρχία της Βαγδάτης να αποκαθίσταται.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 4 September 1996 - 17:46:56