Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (18/09/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 18 Σεπτεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ON-LINE ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΗΧΟ

  • [02] ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Φ.ΠΑΠΑΔΕΛΛΗ

  • [03] ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ Ν.Δ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ Μ.ΕΒΕΡΤ ΚΑΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [04] ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Μ.ΕΒΕΡΤ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΜΜΕΝΕΙ Η Ν.Δ.

  • [05] ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [06] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΑΒΕ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΙΜΙΑ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [07] Ο ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΧΡ.ΛΥΜΠΕΡΗΣ

  • [08] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΩΝ "ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΣΩΛΗΝΑ"

  • [09] ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΖΑΚΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

  • [10] ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟ ΤΡΕΝΟ ΒΡΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ - ΚΟΙΜΟΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ

  • [11] ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΈΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [13] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΣΠΥΡΟΣ ΑΓΚΝΙΟΥ

  • [14] ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

  • [15] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ Β.ΙΡΑΚ

  • [16] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ Ν. ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • [17] Ο ΑΛΙΑ ΙΖΙΤΜΠΕΓΚΟΒΙΤΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ON-LINE ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΗΧΟ

    Με πρωτότυπο τρόπο και τη χρήση όλων των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας, ετοιμάζεται το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε όλο τον κόσμο. Δεδομένου ότι θα διοχετεύει μέσω του Internet την εξέλιξη της εκλογικής μάχης σε όλη την υφήλιο όχι μόνο με στοιχεία, πίνακες και γραφήματα αλλά παράλληλα θα μεταδώσει με ήχο και βίντεο της δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, κυρίως προς χρήση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της ομογένειας σε όλο τον κόσμο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνον την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκαν το αφιέρωμα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις εκλογές περισσότερα από 80.000 άτομα που φιλοξενείται στον server του ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη (http://www.mpa.gr/gr/ekloges96), και στην Αθήνα (http://www.ntua.gr/mpa/gr/ekloges96), αλλά και στις ΗΠΑ στο Ίδρυμα Ελληνικού Δυναμικού (http://www.hri.org/MPA/gr/ekloges96) και στην Αυστραλία (http://www.grausnet.aust.com).

    Η κίνηση στις σελίδες του Μακεδονικού Πρακτορείου αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία αυτήν την εβδομάδα και να κορυφωθεί το βράδυ της Κυριακής, αφού το ΜΠΕ την ημέρα των εκλογών θα συνδεθεί με τη ΔΕΛΤΑ Πληροφορική και θα μεταδίδει απευθείας στο Internet τα αποτελέσματα για τις σημαντικότερες εκλογικές περιφέρειες, ενώ θα φιλοξενήσει με εικόνα και ήχο τις πρώτες δηλώσεις του νικητή των εκλογών.

    Μάλιστα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αποδεκτών του το Μακεδονικό Πρακτορείο ανακοινώνει ότι από σήμερα Τετάρτη, αναβάθμισε τη γραμμή σύνδεσής του με τον κορμό του Internet στην Ελλάδα στα 128 kbs. Με τον τρόπο αυτό εκτός των άλλων θα διευκολυνθούν οι πολυάριθμοι αποδέκτες του Μακεδονικού Πρακτορείου να λαμβάνουν όχι μόνον κείμενα αλλά και πλήρη ηχογραφημένα δελτία ειδήσεων για χρήση από τους επαρχιακούς και τους ομογενειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

    Στο αφιέρωμα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις εκλογές μπορεί επίσης να πληροφορηθεί κανείς για τα κόμματα που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές, τους ηγέτες τους, τα αποτελέσματα από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τα βιογραφικά των υποψηφίων βουλευτών, ειδήσεις από την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, ακόμη και την τηλεοπτική αναμέτρηση Σημίτη-Εβερτ, όχι μόνον σε μορφή κειμένου, αλλά και με ήχο. Οποιοσδήποτε διαθέτει έναν υπολογιστή με multimedia μπορεί πλέον να ακούσει ξανά την κορυφαία μέχρι στιγμής αναμέτρηση της προεκλογικής εκστρατείας.

    [02] ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Φ.ΠΑΠΑΔΕΛΛΗ

    Σοβαρή παραμένει η κατάσταση του Φραγκλίνου Παπαδέλλη που νοσηλεύεται με εγκεφαλικό στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο των Αθηνών.

    Ο διευθυντής της νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Θανάσης Λεβέντης, έκανε λόγο για πιθανός αναστρέψιμη κατάσταση του υφυπουργού Υγείας.

    Σύμφωνα με το ιατρικό δελτίο οι ζωτικές λειτουργίες του είναι σταθερές μετά την εγχείρηση, ενώ η αξονική τομογραφία έδειξε ότι η ecjevakij^ αιμορραγία έχει σταματήσει.

    Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία πάντως και το επόμενο 24ωρο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά κρίσιμο.

    [03] ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ Ν.Δ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ Μ.ΕΒΕΡΤ ΚΑΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Για βάρβαρη μορφή δημαγωγίας, τη θρασύτερη δυνατή καπηλεία των εθνικών θεμάτων και για πρωτοφανή αυταρχισμό και περιφρόνηση της Διακομματικής Επιτροπής, για την κατανομή του χρόνου των κομμάτων στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, κατηγόρησε την Ν.Δ. και τον Πρόεδρό της, Μιλτιάδη Εβερτ, ο Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

    Σε απολογισμό του για την προεκλογική περίοδο, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι το μεγάλο μήνυμα της ήταν η ανάγκη άμεσης αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος υπέρ των ομάδων που έχουν πληρώσει το κόστος της σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας και εφαρμογής από τη νέα κυβέρνηση ενός μακρόπνοου σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων και των αγωνιών των λαϊκών τάξεων. Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, το μεγάλο μήνυμα σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή, ήταν η επιθυμία και η ελπίδα απελευθέρωσης του δυναμικού της περιοχής από τον ασφυκτικό κλοιό των Αθηνών. Εξίσου σημαντικά μηνύματα που αναδείχθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, πρόσθεσε, ήταν η αναγκαιότητα ύπαρξης ειρήνης, καλής γειτονίας και συνεργασίας της χώρας μας με τους γειτονικούς λαούς, η επίτευξη των οποίων, όπως είπε, απαιτεί "πατριωτική σταθερότητα, αποτρεπτική λογική, υπεύθυνη δημοκρατία και ισχυρή αμυντική θωράκιση".

    Σχετικά με την προεκλογική τακτική, ο υποψήφιος βουλευτής καταλόγισε στη Ν.Δ. τακτική των "φωνών και φωνασκιών", "γκρίζων και μαύρων εικόνων στην τηλεόραση" και "γκρίνιας επί διαδικαστικών θεμάτων".

    Αιχμές άφησε ο κ. Τσοχατζόπουλος και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι προσπάθησαν βέβαια να πάρουν θέση απέναντι στις αγωνίες του πολίτη, αλλά είναι δύσκολο να κρυφτεί ότι πιο έντονη είναι η αγωνία για τη δική τους πολιτική μοίρα, κάτι που όπως είπε δεν τα βοηθά να εξυπηρετήσουν τις δυνάμεις, που θέλουν να εκφράσουν.

    Ειδικότερα για τα εθνικά θέματα, διευκρινίζοντας τι εννοεί με τον όρο "πατριωτική λογική", τόνισε ότι "απαιτούν λύσεις που οδηγούν σε υπεράσπιση των εθνικών δικαίων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και είναι μακράν της λογικής των οποιωνδήποτε συμβιβασμών στο κατώτερο δυνατό σημείο". Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι η αντίληψη που επικρατούσε στους κόλπους της, την περίοδο 1990-93, "ήταν κυρίως πώς να κλείσουμε τα θέματα αυτά, ώστε τα ανοιχτά προβλήματα που υπάρχουν και μας βασανίζουν να φύγουν από το τραπέζι. Και εκεί υπήρχε διάθεση για συμβιβασμούς. Αυτήν την αντίληψη δεν τη θεωρώ πατριωτική λογική". Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, επεσήμανε ο υποψήφιος βουλευτής, εξάντλησε όλες τις δυνατότητες ειρηνικής αντιμετώπισης της τουρκικής πρόκλησης, πέτυχε να εκδιώξει τον εισβολέα και να αποκαταστήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και συμπεριφέρθηκε υπεύθυνα και πατριωτικά. Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατηγόρησε επίσης όσους pqoejkocij\ προβαίνουν σε ανεύθυνη, όπως είπε, κριτική επί του θέματος.

    Για μια ακόμη φορά ο υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε βέβαιη την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Κυριακής και επεσήμανε ότι "το πολιτικό σκηνικό της Δευτέρας θα είναι διαφορετικό από αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα", και θα συνίσταται σε μετατόπιση του κέντρου βάρους του πολιτικού προσκηνίου της χώρας, κατά την πορεία προς το 2000, προς την προοδευτική κατεύθυνση.

    Σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας μας να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ένωση και κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του Ελληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε., Χρήστου Παπουτσή, σύμφωνα με τον οποίο με τα υπάρχοντα στοιχεία η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ είναι από δύσκολη έως ανέφικτη, ο κ. Τσοχατζόπουλος διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση ο κ. Παπουτσής δε θεωρεί είτε αδύνατη, είτε ανέφικτη την ένταξη στο ενιαίο νόμισμα.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο, η ένταξη στην ΟΝΕ είναι εφικτή για τη χώρα μας, όχι την 1η Ιανουαρίου του 1999, αλλά το αργότερο μέχρι το 2001, ώστε από το 2002, οπότε και τα νομίσματα των χωρών-μελών της Ε.Ε. θα αντικατασταθούν από το κοινό νόμισμα, η χώρα μας να μπορεί να συμμετάσχει στο χώρο του κοινού νομίσματος. Την αισιοδοξία του αυτή δικαιολόγησε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, βάσει των σημαντικών, όπως είπε αποτελεσμάτων στην οικονομική πολιτική της χώρας κατά την τελευταία τριετία, που προοιωνίζουν αισιόδοξα μακροοικονομικά μεγέθη από το 1997.

    [04] ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Μ.ΕΒΕΡΤ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΜΜΕΝΕΙ Η Ν.Δ.

    Στην πρότασή της για την πραγματοποίηση της συνέντευξης του Μιλτιάδη Εβερτ την Παρασκευή το βράδυ εμμένει η Νέα Δημοκρατία.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Προκόπης Παυλόπουλος αν η Διακομματική Επιτροπή δεν δεχτεί να γίνει η συνέντευξη του κ. Εβερτ σε εθνικό δίκτυο, τότε θα δοθεί η συνέντευξη σε ειδικό χώρο στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Ρηγίλλης και θα καλύψουν τη συνέντευξη όποια κανάλια θελήσουν να τη μεταδώσουν.

    Στο μεταξύ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ απέστειλε επιστολές στις διοικήσεις της ΕΡΤ και των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών με τις οποίες ζητά να ορίσουν οι σταθμοί έναν δημοσιογράφο που θα τους εκπροσωπήσει στη συνέντευξή του, στις 9.30 την Παρασκευή. "Η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμεί να εντυπωσιάσει αλλά να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και όσοι αντιδρούν προσκολλώνται στον τύπο και όχι στην ουσία" τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    [05] ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στην πλατεία Ναυαρίνου θα μιλήσει την Παρασκευή, στις 8.30 το βράδυ, ο Λεωνίδας Κύρκος, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Συνασπισμού της Αριστεράς.

    Παράλληλα, ο υποψήφιος του Συνασπισμού στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Στέλιος Νέστωρ, μιλώντας σε συγκέντρωση, μεταξύ άλλων τόνισε ότι "η μακροχρόνια αποτυχία των δύο μεγάλων κομμάτων που έχουν κυριαρχήσει στην πολιτική μας ζωή, μετά τη μεταπολίτευση, έχει οδηγήσει σε μια αποστροφή των πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς" και πρόσθεσε ότι " οι ευθύνες πλέον δεν περιορίζονται στους αυτουργούς της αποτυχίας, αλλά ξεπερνούν και τα πρόσωπα και τα πολιτικά κόμματα. Η γενική απόρριψη είναι επικίνδυνο φαινόμενο που επιτείνει τη διάλυση της κοινωνίας".

    Καταλήγοντας, ο κ. Νέστωρ αναφέρθηκε στην απουσία του Συνασπισμού από τη Βουλή και επισήμανε ότι "αυτή αντί να δημιουργήσει υπαρξιακό πρόβλημα στο κόμμα, λειτούργησε αντίστροφα, καθώς μελετήθηκαν και παρουσιάστηκαν πλήθος από προγράμματα, προτάσεις, και πρωτοβουλίες, που καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτικής και της κοινωνικής πραγματικότητας, ώστε να ξεφύγει ο τόπος από τη μιζέρια, την αναξιοπιστία, τη βασιλεία της διαφθοράς και της μιζέριας" και υπογράμμισε, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, ότι "ζητούμε την ψήφο σας, όντας βέβαιοι πως μπορούμε και τώρα, αλλά και στο μέλλον να σας κοιτάμε στα μάτια, χωρίς να ντρεπόμαστε".

    [06] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΑΒΕ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΙΜΙΑ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση έλαβε γνώση της ύπαρξης αμερικανικού χάρτη σχετικά με τα Ιμια επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι ύστερα από τις δέουσες ενέργειες δόθηκαν διεβεβαιώσεις πως σε νέα έκδοση του χάρτη αυτού αποκαθιστώνται τα ορθά στοιχεία σχετικά με την ένδειξη της ελληνικής κυριαρχίας στις βραχονησίδες Ιμια.

    "Η Αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε την ελληνική ότι σε νέα έκδοση που αντικαθιστά ήδη την προηγούμενη γίνεται πλήρης αποκατάσταση των ορθών στοιχείων όπως προϋπήρχαν, δηλαδή με ένδειξη της ελληνικής κυριαρχίας" σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει: "Είναι προφανές ότι λόγω της φύσης του το ζήτημα δεν ήταν δυνατό να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και ότι οι ενέργειες έγιναν με διακριτικότητα ώστε μια άκαιρη κοινολόγησή του να μην δυσχεράνει τη λύση που τελικά ικανοποιεί την Ελλάδα".

    [07] Ο ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΧΡ.ΛΥΜΠΕΡΗΣ

    Στη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, κατά την τηλεοπτική του αναμέτρηση με τον κ. Εβερτ, ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων τη νύχτα της κρίσης στα Ιμια δεν εξετέλεσε τις εντολές του, απάντησε σήμερα με γραπτή του δήλωση ο αποστρατευθείς αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης.

    "Πιστεύω ότι τα πολιτικά κόμματα που προσδοκούν να έχουν ηγετικό ρόλο στη χώρα και να εκφράζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς δεν καταφεύγουν στις προεκλογικές στιγμές μάλιστα, και με αυτόν τον τρόπο, σε εύκολα άλλοθι για να αποποιηθούν των ευθυνών" σημειώνει ο κ. Λυμπέρης.

    Προσθέτει δε: "Ο χειρισμός μιας κρίσης είναι πολιτική ευθύνη που δεν μεταβιβάζεται. Δεσμεύομαι όμως να μιλήσω γι' αυτές τις ημέρες της κρίσης στα Ιμια μετά τις εκλογές. Ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια".

    [08] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΩΝ "ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΣΩΛΗΝΑ"

    Την Παρασκευή φτάνουν στη Θεσσαλονίκη οι πρωτοπόροι γιατροί των "παιδιών του σωλήνα" απ΄όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο πατέρας του πρώτου από αυτά, της δεκαοχτάχρονης σήμερα Λουίζας Μπράουν, ο Βρετανός καθηγητής, Ρόμπερτ Έντουαρτς, καθώς και ο Βέλγος καθηγητής, Αντρέ Βαν Στάιρτεγκεμ, που εφάρμοσε πρώτος τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης.

    Οι πρωτοπόροι γιατροί θα συμμετάσχουν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 20 ώς την 21η Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με στοιχεία των ειδικών γιατρών, σήμερα το 40% της υπογονιμότητας οφείλεται στη γυναίκα, το 40% στον άνδρα και το 20% και στα δύο μέλη του ζευγαριού.

    Για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια μια καινούρια μέθοδος μικρογονιμοποίησης ωαρίων, που δίνει λύσεις σε περιπτώσεις σοβαρής ολιγοσπερμίας ή ακόμη και αζωοσπερμίας.

    [09] ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΖΑΚΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

    Το σημαντικότερο επίτευγμα της Ελλάδας στον τομέα της συντήρησης των ιστορικών μνημείων, το έργο της αποκατάστασης του Παρθενώνα προβάλλεται για πρώτη φορά στο διεθνή χώρο με έκθεση που εγκαινιάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου στην πόλη-μουσείο της Ιαπωνίας Οζάκα και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Οκτωβρίου.

    Στην μεγάλη έκθεση για την αρχιτεκτονική και τη συντήρηση του Παρθενώνα δεσπόζει ένα πλήρες αντίγραφο της δυτικής ζωφόρου σε φυσική κλίμακα με 21 μέτρα μήκος. Σχέδια , φωτογραφίες, αντίγραφα, προπλάσματα και αναπαραστάσεις αναδεικνύουν τις διεθνώς αναγνωρισμένες ως επιτυχείς εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Παρθενώνα- έργο της Επιτροπής Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης και των συνεργατών της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση προαναγγέλλει το διεθνές συμπόσιο με θέμα "Η συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Οζάκα και την Αθήνα" που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 ως τις 8 Οκτωβρίου στο Επιστημονικό Κέντρο Πλητοφοριών του πανεπιστημίου της Οζάκα. Το Κέντρο αυτό εγκαινιάζει την λειτουργία του στο τέλος του Σεπτεμβρίου και διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας συστήματα εφαρμογής της πληροφορικής πάνω στις εργασίες συντήρησης.

    Η έκθεση οργανώνεται με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού σε συνεργασία με την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης και του πανεπιστημίου της Οζάκα και πραγματοποιείται χάρη στην ένθερμη υποστήριξη των καθηγητώνΤακάσι Σέκι και Δημήτρη Παντερμαλή.

    [10] ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟ ΤΡΕΝΟ ΒΡΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ - ΚΟΙΜΟΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ

    Τραγικό θάνατο βρήκε στον Εβρο τα ξημερώματα, νεαρός Ιρακινός λαθρομετανάστης, όταν παρασύρθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία, την ώρα που κοιμόταν δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές.

    Νεκρός είναι ο 26χρονος Αμπντουλά Αμπντουλά του Σαλετί. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 5.35 το πρωί στο 16,5 χιλιόμετρο της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Δικαίων Ορεστιάδος. Μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας ήταν ο 41χρονος Νικόλαος Μπογατσάς από την Αλεξανδρούπολη. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Αλεξανδρούπολης.

    [11] ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΈΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της βουλγαρικής εταιρίας "Μπουλγκάργκαζ", η τροφοδότηση με τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου άρχισε χθες από τον βουλγαρικό μεθοριακό σταθμό "Κούλατα" και ολοκληρώθηκε στο σταθμό φυσικού αερίου έξω από το Στρυμονοχώρι, Σερρών.

    Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Στρυμονοχώρι, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της "Μπουλγκάργκας", της ΔΕΠΑ, της ρωσικής εταιρίας "Γκαζεξπορτ" και του Βαλκανικού Κέντρου διανομής του φυσικού αερίου με έδρα τη Σόφια.

    Μέσω του αγωγού, που προς το παρόν έχει μήκος 70 χλμ, στο αρχικό στάδιο πρόκειται να μεταφερθούν περίπου 500.000 κυβικά μέτρα φυσικό αέριο , με προοπτική έως το τέλος του 1996 η ποσότητα αυτή να αυξηθεί στα 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ το 1997 να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα.

    Η Αθήνα θα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που θα προμηθευτεί το ρωσικό φυσικό αέριο για τις ανάγκες της βιομηχανίας και θα ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Σε νέα καταδίκη της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κυπριακό προέβη σήμερα το Αυστραλιανό Κοινοβούλιο, με σχετικό ψήφισμα, που καταδικάζει το συνεχιζόμενο διαμελισμό της Μεγαλονήσου και την κατοχή του βορείου τμήματός της, ενώ παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες για τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στην τουρκική πλευρά.

    Το ψήφισμα κατέθεσε προς έγκριση ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Λόρι Μπρέρετον, και το περιεχόμενό του αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης των Αυστραλών κοινοβουλευτικών επί δύο ώρες. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι αυτή ήταν η τέταρτη κατά σειρά συζήτηση για το Κυπριακό, που διεξήχθη τις τελευταίες εβδομάδες στο Αυστραλιανό Κοινοβούλιο.

    Κύριοι ομιλητές ήταν, εκτός από τον εισηγητή του ψηφίσματος, oi βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Φίλινγκ, Γουόρθ, Μακλί, Δοντάς (ελληνικής καταγωγής) και Αλμανίζ, που τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν στη δική του εκλογική περιφέρεια ζουν ειρηνικά Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και κάτοικοι από εκατό διαφορετικές χώρες, δε βλέπει γιατί αυτό δε μπορεί να συμβεί στην Κύπρο. "Πρέπει να φύγουν από το νησί οι 35.000 Τούρκοι στρατιώτες και οι έποικοι και να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις των ψηφισμάτων μας και κυρίως η απόφαση "939" του 1994", πρόσθεσε.

    Το λόγο πήραν επίσης, απευθύνοντας και αυτοί με τη σειρά τους δριμύ "κατηγορώ" στην Αγκυρα και το ψευδοκράτος του Ντενκτάς οι βουλευτές του Φιλελεύθερου Κόμματος Γεωργίου (ομογενής) και Κάντμαν.

    [13] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΣΠΥΡΟΣ ΑΓΚΝΙΟΥ

    Ο Σπύρος Αγκνιου, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, πέθανε σήμερα στο γενικό νοσοκομείο Ατλάντικ του Οσιαν Σίτι στο Μέριλαντ.

    Ο Αγκνιου είχε διατελέσει αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια της προεδρίας του Ρίτσαρντ Νίξον από το 1969-1973. Παραιτήθηκε από το αξίωμά του στις 10 Οκτωβρίου του 1973 κατηγορούμενος για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος στη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ το διάστημα 1967-68.

    Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου στο οποίο πέθανε ο 77χρονος Σπύρος Αγκνιου, αρνήθηκε να ανακοινώσει λεπτομέρειες για την ασθένεια από την οποία έπασχε.

    [14] ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

    Τη μείωση της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία περίπου κατά 60%, αποφάσισε η Μικτή Επιτροπή της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ.

    Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η μείωση της βοήθειας στα 22 εκατομμύρια δολάρια, από 60 εκατ. δολάρια ,που ήταν πέρυσι.

    Η Κύπρος θα πάρει οικονομική βοήθεια ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Οσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, διατηρείται η αναλογία 7 προς 10. Η Ελλάδα θα πάρει 122,5 εκατομμύρια δολάρια ως στρατιωτική βοήθεια,ενω Τουρκία, 175 εκατ. δολάρια.

    Ελληνοαμερικανοί ηγέτες χαιρέτισαν την απόφαση του Κογκρέσου για μείωση της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία.

    [15] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ Β.ΙΡΑΚ

    Δυσαρεστημένος φέρεται ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας Ν.Ερμπακάν από τον παραγκωνισμό του από τις ΗΠΑ στο θέμα των εξελίξεων του Βόρειου Ιράκ.Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ως έκφραση δυσαρέσκειας την άρνηση του Ν.Ερμπακάν να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Ουίλιαμ Πέρυ κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, με το πρόσχημα ότι ο ίδιος θα επέστρεφε το μεσημέρι από τη θερινή του κατοικία.

    Ο Ουίλιαμ Πέρυ, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον πρόεδρο Σ.Ντεμιρέλ, τον Τούρκο επιτελάρχη stqatgc| Καρανταγί και την υπουργό Εξωτερικών Τ.Τσιλέρ.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλλιέτ, κατά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η επίσκεψή του στην Άγκυρα ήταν επιθυμία του Μπίλ Κλίντον και έκανε λόγο για "χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων".

    Από την πλευρά της, η Τανσού Τσιλέρ αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ διατύπωσαν οποιοδήποτε αίτημα και τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανταποκριθεί σε αμερικανική αίτηση για χρησιμοποίηση της βάσης του Ιντζιρλίκ.Άλλωστε, όπως υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν θετικά "τη δημιουργία ζώνης ασφάλειας, από την οποία η Τουρκία δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει".

    Η κ.Τσιλέρ αναφέρθηκε και στο θέμα των Κούρδων, δηλώνοντας ότι είναι αδύνατο να επιτραπούν συγκεντρώσεις μελών του ΡΚΚ στα τουρκικά σύνορα, ενώ υπήρξε σύμπτωση απόψεων στο θέμα της προτεραιότητας στην προστασία των Τουρκομάνων.

    [16] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ Ν. ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσείν είχε ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σχετικά με το θέμα της ζώνης ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Αγκυρα στο Βόρειο Ιράκ. Την είδηση αυτή δημοσιεύουν ισλαμιστικού προσανατολισμού τουρκικές εφημερίδες , οι οποίες τονίζουν ότι ο κ Ερμπακάν ζήτησε από το Σαντάμ να επιτρέψει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας λέγοντας ότι αυτή μπορεί να δημιουργηθεί είτε από τις τοπικές κουρδικές αρχές είτε από τις δυνάμεις της Βαγδάτης.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται ότι είπε πως αν δεν γίνει δεκτή καμία από τις δύο προτάσεις η ζώνη ασφαλείας μπορεί να προστατευτεί από τις τουρκικές δυνάμεις και υποσχέθηκε σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

    [17] Ο ΑΛΙΑ ΙΖΙΤΜΠΕΓΚΟΒΙΤΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Νικητής των προεδρικών εκλογών της Βοσνίας αναδεικνύεται ο μουσουλμάνος Αλία Ιζιτμπέγκοβιτς, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

    Μετά την καταμέτρηση των ψήφων σε 86 από τα 89 εκλογικά κέντρα της Κροατο- μουσουλμανικής Ομοσπονδίας ο Ιζιτμπέγκοβιτς συγκεντρώνει περίπου 700.000 ψήφους και καταλαμβάνει την ηγεσία του τριμελούς προεδρείου.

    Ακολουθεί ο Σέρβος υπερεθνικιστής Μομτσίλο Κράισνικ με 631.767 ψήφους, μετά την ολοκλήρωση σε 59 από τα 61 εκλογικά κέντρα στις σερβικές περιοχές.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 18 September 1996 - 14:28:57