Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (96/10/02)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 2 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [02] ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΔ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΓΣΕΕ

  • [04] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΗΓΟΡΗΣΕΙ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΝ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ"

  • [05] ΜΕΣΩ INTERREG, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

  • [06] ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΗΝ INFOSYSTEM

  • [07] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ Γ.ΚΟΣΚΩΤΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ 32 ΔΙΣ ΔΡΧ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

  • [09] ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΛΗΡΙΔΗ

  • [10] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

  • [11] ΧΩΡΑΪΤΗΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

  • [12] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ - ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΔΙΠΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ

  • [13] ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

  • [14] Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [15] ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Μ.ΓΚΑΛΙ, ΣΕ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ

  • [16] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΤΡΕΙ ΛΟΥΚΑΝΩΦ

  • [17] ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΕΧΕΙ ΕΞΑΠΟΛΥΣΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΟΥ Α.ΛΟΥΚΑΝΩΦ

  • [18] ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΩΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΛΟΥΚΑΝΟΦ

  • [19] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Την Παρασκευή στις 10 το πρωί θα γίνει η κρίσιμη αναμέτρηση για την εκλογή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των Μιλτιάδη Εβερτ και Γεωργίου Σουφλιά.

    Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις των δύο πλευρών ως προς τις προτιμήσεις των εκλεκτόρων που αναδείχθηκαν από τις χθεσινές εκλογές στις νομαρχιακές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο το περιβάλλον του κ. Εβερτ όσο και του κ. Σουφλιά υποστηρίζουν ότι ελέγχουν την πλειοψηφία των εκλεκτόρων.

    Ο Στέφανος Μάνος εξαπέλυσε και νέα επίθεση κατά του κ. Εβερτ λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια κυριάρχησαν στη Νέα Δημοκρατία ο λαϊκισμός και η ίντριγκα.

    Νωρίτερα ο Μιλτιάδης Εβερτ με επιστολή του προς τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη συμφώνησε με τις προϋποθέσεις που έθεσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος για τους όρους διεξαγωγής νέου προέδρου και ειδικότερα με την πρόταση για αναβάπτιση από το συνέδριο εκείνου που θα κερδίσει την αναμέτρηση της Παρασκευής.

    [02] ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΔ

    Συνεχείς διαβουλεύσεις και συζητήσεις των δύο υποψηφίων για την Προεδρία της ΝΔ με βουλευτές, εκλέκτορες και στελέχη του κόμματος, συνθέτουν ένα τοπίο έντασης και ζυμώσεων πριν την ψηφοφορία της Παρασκευής.

    Τον κ.Εβερτ επισκέφθηκαν από το πρωϊ στο γραφείο του οι κ.Βαρβιτσιώτης, Τσαλδάρης, Ανδρεουλάκος, Κατσίκης, Κατσαρός, Καραγκούνης, Μπαρμπαγιάννης, Καλός, Μιχαλολιάκος, Λ.Παπαγεωργόπουλος, Καραμάριος, Μελάς, Βεσδρεβάνης, Σωτηρόπουλος, Μπενάκη, Γκελεστάθης, Σκανδαλάκης, Μαγγίνας κ.α.

    Ο κ.Σουφλιάς συναντήθηκε με την κ.Μπακογιάννη και τον κ.Μάνο για να συνεκτιμήσουν το αποτέλεσμα των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών. Ο κ.Σουφλιάς δήλωσε:"πήγαμε πολύ καλά και το μήνυμα της βάσης του κόμματος είναι καθαρό". Η κ.Μπακογιάννη δήλωσε αισιόδοξη λέγοντας χαρακτηριστικά "φαίνεται οτι το κόμμα πήρε το μήνυμα της βάσης".

    Τον κ.Σουφλιά επισκέφθηκαν οι κ.Λιάπης, Μεϊμαράκης, Κασσίμης, Βουλγαράκης, Παπαληγούρας, Χατζηνικολάου καθώς και οι κ.Γκελεστάθης, Καραμάριος και Μαγγίνας που είχαν συναντηθεί και με τον κ.Εβερτ.

    Γεγονός είναι πάντως οτι και τα δύο επιτελεία εκτιμούν διαφορετικά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, ενώ δηλώνουν αισιόδοξα για την αναμέτρηση της Παρασκευής. Από το περιβάλλον του κ.Εβερτ δίνουν 53-23 υπέρ του, ενώ αντιστρόφως από το γραφείο του κ.Σουφλιά δίδεται 42-34 υπέρ του Θεσσαλού πολιτικού. O επίτιμος Πρόεδρος κ.Μητσοτάκης εκτίμησε, σε δήλωσή του, οτι τα αποτελέσματα ήταν "σαφής επιτυχία του κ.Σουφλιά".

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΓΣΕΕ

    Τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννο Παπαντωνίου επισκέφθηκε σήμερα το προεδρείο της ΓΣΕΕ και τον ενημέρωσε για τις θέσεις της Συνομοσπονδίας όσον αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση, την ανεργία, την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων.

    Υπέβαλαν -τα μέλη του προεδρείου- αιτήματα για την επίλυση προβλημάτων, όπως η κοινωνική ασφάλιση, υγεία, πρόνοια, παιδεία, κάλυψη των εισοδηματικών απωλειών των συνταξιούχων και βελτίωση των εργασιακών σχέσεων με την εργοδοσία.

    Επεσήμαναν επίσης την ανάγκη να προωθηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης η κοινωνική κάρτα των εργαζομένων και η αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Οσον αφορά τις φοροαπαλλαγές, η ΓΣΕΕ ζητεί να μην περικοπούν τμήματα μισθών θεωρούμενα ως φοροαπαλλαγές.

    Το προεδρείο της ΓΣΕΕ είπε ότι ο υπουργός ζήτησε να υπάρξει κατανόηση για τα επόμενα δύο χρόνια και διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιβαρυνθούν με νέες φορολογίες, αλλά η κυβέρνηση θα καταβάλλει προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής στα μεγάλα εισοδήματα.

    [04] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΗΓΟΡΗΣΕΙ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΝ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ"

    Την παγια θέση της Ελλαδας, ότι δηλαδή δεν θα συνηγορήσει στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, όσο αυτή δεν ανταποκρινεται θετικά στην πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμβάλει με τη συμεριφορά της σε ό,τι αφορα την επίλυση των όποιων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργος Εξωτερικων Γιώργος Παπανδρέου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνήλθε στο Λουξεμβούργο.

    Στη σύνοδο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενημερώθηκαν από τον προεδρεύοντα Ιρλανδό υπουργό Ντικ Σπρινγκ και τον Επίτροπο για Εξωτερικά Θέματα Βαν Ντεν Μπρουκ για τις επαφές που είχαν με την Τανσού Τσιλέρ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ.Σπρινγκ τόνισε στους ομολογους τους ότι η συνομιλία του με την Τσιλέρ δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να μην αποδέχεται τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επίλυση των διαφωνιών με την Ελλδα. Η Αγκυρα απορρίπτει κάθε ιδέα αποδοχής της κοινής δήλωσης που είχαν υιοθετήσει τον περασμένο Ιουνιο οι "15", στο κείμενο της οποίας αναφέρεται κατηγορηματικά ότι η Αγκυρα θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αν εμμένει στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των Ιμια ενώ παράλληλα καλούσε την Τουρκία να σεβαστεί τους διεθνείς κανονες δικαιου και να μην προσφύγει στη βία ή στην απειλή χρήση βίας στην επίκληση των διαφορών της με την Ελλαδα.

    Στις ίδιες εκτιμήσεις κατέληξε και ο Βαν Ντεν Μπρουκ που συναντήθηκε και αυτός με την Τσιλέρ.

    Οπως είπε ο κ.Παπανδρέου, τόσο ο κ.Σπρινγκ όσο και ο κ.Ντεν Μπρουκ, τόνισαν καταληκτικά ότι θα συνεχίσουν τις προσπαθειές τους και τις επαφές τους με την τουρκική κυβέρνηση ώστε να υπάρξουν τα amalem|lema αποτελέσματα, δηλαδή αυτά τα οποία ζήτησε το Συμβούλιο Υπουργών πρις απο μερικούς μήνες σχετικά με την επίλυση των εντάσεων μεταξύ των δυο χωρών.

    Ο κ.Παπανδρέου ζήτησε τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής απεναντι στην Τουρκία προκειμένου να αναγκαστεί να αποδεχθεί την ισχύ των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, την ανάγκη σεβασμού των συνόρων και των ανθρωπινων δικαιωμάτων, κατι που θα μελετήσει η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [05] ΜΕΣΩ INTERREG, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

    Την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης αλλά και των προοπτικών της Θεσσαλονίκης στον τομέα των υπηρεσιών, της μεταποίησης, αλλά και σε όλους εκείνους τους κλάδους που μπορούν να συντελέσουν στην ανάδειξη της πόλης σε μητροπολιτικό κέντρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της ανατολικής Ευρώπης, προωθεί το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος INTERREG IIC.

    Η πρόταση αφορά -κατ' αρχήν- στην εκπόνηση μελέτης, προϋπολογισμού 300 εκατ.δρχ. Η σχετική ανάγκη προκύπτει, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του υπουργείου, από την κατάσταση που επικρατεί μετά τις σοβαρές, πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σε συνδυασμό με την επιρροή που μπορεί -δυνητικά- να ασκήσει η Θεσσαλονίκη, στη δυναμική των βαλκανικών και μεσογειακών αστικών κέντρων. Ως φορείς υλοποίησης της μελέτης προτείνονται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η πολυθεματική ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Συγκεκριμένα, η μελέτη θα αφορά τους εξής τομείς:

    -μεταποίηση: καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των δυνατοτήτων ενίσχυσης των κλάδων δομικών υλικών, τροφίμων κλπ., επισήμανση των προοπτικών δημιουργίας νέων κλάδων που θα προκύψουν από την κατασκευή του μετρό, της Εγνατίας οδού και των ενεργειακών υποδομών.

    -ενέργεια: διαπίστωση του ποσοστού κάλυψης των ενεργειακών αναγκών, των προοπτικών δημιουργίας επιπλέον υδροηλεκτρικών σταθμών σε συνάρτηση με τους ήδη σχεδιαζόμενους στην περιοχή Μακεδονίας και Θράκης, εκπόνηση χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου του φυσικού αερίου.

    -μεταφορές: εντοπισμός των αναγκών βελτίωσης της υποδομής και επέκτασης του αεροδρομίου "Μακεδονία", εκπόνηση χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της Εγνατίας οδού, διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας ενός σύγχρονου διαμετακομιστικού και εμπορικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

    -τηλεπικοινωνίες: μελέτη των δυνατοτήτων εγκατάστασης κόμβων και δικτύων με καλώδια οπτικών ινών και ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας, της τηλεματικής και της τηλεμάθησης.

    -υπηρεσίες: καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των προοπτικών των τραπεζών, των νοσοκομείων, του χρηματιστηριακού κέντρου.

    -τουρισμός: βελτίωση των υπηρεσιών, ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού, ανάδειξη και ανάπτυξη του υδροβιότοπου του Αξιού.

    -αστικές παρεμβάσεις: βελτίωση του εσωτερικού και peqiveqeiajo} οδικού δικτύου, δημιουργία σύγχρονων σταθμών πάρκιν.

    -πολιτιστική κληρονομιά: ανάδειξη του ιστορικού ρόλου της Θεσσαλονίκης στην πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας, ανάδειξη και διατήρηση κτιρίων κλπ.

    Η εν λόγω πρόταση αναμένεται να υποβληθεί σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την εκπόνηση της μελέτης εκτιμάται σε 3 χρόνια.

    [06] ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΗΝ INFOSYSTEM

    Πληροφορίες για την ιστορία και την τεχνολογία κατάκτησης του διαστήματος, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, των τηλεπικοινωνιών και της φωτογραφίας μπορούν να πάρουν ηλεκτρονικά οι επισκέπτες του περιπτέρου του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στη 10η διεθνή έκθεση συστημάτων πληροφορικής, INFOSYSTEM, που άρχισε σήμερα τη λειτουργία της.

    Συγκεκριμένα, το Τεχνικό Μουσείο έχει εγκαταστήσει στους χώρους του πέντε σταθμούς πληροφόρησης (infokiosks) οι οποίοι διαθέτουν οθόνες που ενεργοποιούνται με την αφή (touch-screens). Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι άνθρωποι του μουσείου θα επιδεικνύουν τη βάση δεδομένων που έχουν δημιουργήσει στο διεθνές διαδίκτυο Internet, με πληροφόρηση για τους αρχαίους Ελληνες επιστήμονες.

    Είναι η δεύτερη φορά που το μουσείο συμμετέχει στην INFOSYSTEM. "Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου κατά την περυσινή διοργάνωση, αναμένεται φέτος να διπλασιαστεί, καθώς παρουσιάζουμε περισσότερα και πιο ενδιαφέροντα εκθέματα", τόνισε στο Μ.Π.Ε. ο υπεύθυνος νέων έργων του Μουσείου, Χρήστος Παπαδάκης.

    [07] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ Γ.ΚΟΣΚΩΤΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ 32 ΔΙΣ ΔΡΧ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ

    Στο πενταμελές εφετείο της Αθήνας που συνεδριάζει στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, άρχισε σήμερα η δίκη του Γιώργου Κοσκωτά και των συγκατηγορουμένων του, για την υπεξαίρεση των 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης.

    Πρωτοδίκως ο Γιώργος Κοσκωτάς είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

    "Πρώτη προτεραιότητα για την Κύπρο είναι η προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά το χθεσινό επίσημο δείπνο στη Λευκωσία για την επέτειο της ανεξαρτησίας της μεγαλονήσου.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η διαδικασία ένταξης μπορεί να δράσει ως καταλύτης για την επίλυση του κυπριακού. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως ej τούτου η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την προώθηση λύσης.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα προτίθεται να συνδέσει το θέμα ένταξης της Κύπρου με το ευρύτερο θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι την άλλη βδομάδα θα γίνει κανονικά η ελληνοκυπριακή άσκηση "Νικηφόρος 96" ενώ για την μορφή της θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Αμυνας κυρίων Τζοχατζόπουλου και Ηλιάδη.

    [09] ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΛΗΡΙΔΗ

    Κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο διαπιστώνεται η κρισιμότητα της φάσης, την οποία διέρχεται το Κυπριακό, αναφέρεται ότι κατά τις σημερινές επαφές του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και του Κύπριου Προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη, έγινε ο απαραίτητος προγραμματισμός των περαιτέρω κινήσεων, και επαναλαμβάνεται ότι η περαιτέρω προέλαση της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελεί αιτία πολέμου, εξέδωσαν η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών υπό την προεδρία των κυρίων Σημίτη και Κληρίδη.

    Στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο διάβασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, γίνεται αναφορά στις επαφές που είχε ο κ. Σημίτης κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Λευκωσία και σημειώνεται ότι κατά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων έγινε "ευρεία ανασκόπηση του Κυπριακού υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και διαπιστώθηκε ότι η σημερινή φάση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς".

    Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει το ανακοινωθέν, επιβεβαιώθηκε η προσήλωση στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης του προβλήματος, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Κορυφής 1977 και 1979, καθώς και η υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Παράλληλα, τονίσθηκε η υποστήριξη των πρωτοβουλιών της διεθνούς κοινότητας, που έρχονται να ενισχύσουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και υπογραμμίσθηκε η ανάγκη συντονισμού τους. "Ενόψει της εκδήλωσης των πρωτοβουλιών αυτών έγινε ο απαραίτητος προγραμματισμός των περαιτέρω κινήσεων", αναφέρεται στη συνέχεια.

    Στο ανακοινωθέν σημειώνεται επίσης ότι κατέστη σαφής η ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για έναρξη διαπραγματεύσεων "αφού, βεβαίως, προηγηθεί κατάλληλη και ενδελεχής προετοιμασία, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση επί των βασικών αρχών". Επίσης αναγνωρίζεται η σημασία της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, και καθίσταται εκ νέου σαφές ότι "η περαιτέρω προέλαση της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελεί αιτία πολέμου". Προστίθεται, αντίθετα, ότι "η πλήρης αποστρατικοποίηση της Κύπρου είναι σε θέση να εξασφαλισει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί και την υρύτερη περιοχή".

    Οι δύο Κυβερνήσεις διαπιστώνουν παράλληλα τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σχετικά με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τονίζουν την ανάγκη "περαιτέρω εντατικοποίησης των κοινών πποσπάθειών ώστε η ένταξη της Κύπρου stgm Ε.Ε. να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα".

    Στις σημερινές συνομιλίες, αναφέρει το ανακοινωθέν, συζητήθηκαν επίσης τα θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα και αποφασίστηκε η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων και η ανάληψη των απαραίτητων ενεργειών προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών για το διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους, γεγονός, που, όπως αναφέρεται, θα διευκολύνει και θα επιταχύνει το έργο τους.

    Οι συναντήσεις, σημειώνεται στη συνέχεια, διεξήχθησαν σε άριστο κλίμα και έδωσαν την ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η στενή συνεργασία που υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε όλους τους τομείς. "Στα πλαίσια αυτά, καταλήγει το κείμενο, οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω πύκνωση των εκατέρωθεν επαφών, την πλήρη και σφαιρική αλληλοενημέ-ρωση και γενικότερα τη συνέχιση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα".

    [10] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

    Η απονομή του Μεγαλόσταυρου αποτελεί ελάχιστη τιμή που οφείλει ο Κυπριακός Ελληνισμός να αποδώσει στον Ελληνα πρωθυπουργό για όσα έχει μέχρι σήμερα προσφέρει και για το ειλικρινές και έντονο ενδιαφέρον που δείχνει προσωπικά για την Κύπρο, όχι μόνο ως πρωθυπουργός μιας από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά κυρίως ως αδελφός Ελληνας. Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απένειμε στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Τρίτου σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο κ. Κληρίδης στην απόφαση του κ. Σημίτη να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου Κύπρου Ελλάδας-Κύπρου και στη διακήρυξή του ότι τυχόν προσπάθεια επέλασης του Τουρκικού στρατού κατοχής, θα είναι αιτία Ελληνοτουρκικού πολέμου. "Η εθνική πολιτική σας στο Κυπριακό, τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, προκαλεί ανακούφιση και ικανοποίηση στον Κυπριακό Ελληνισμό και ενισχύει τον αγώνα μας για βιολογική και εθνική επιβίωση στη γη των προγόνων μας και βοηθά ουσιαστικά στην πορεία εξεύρεσης με ειρηνικά μέσα, μιας λύσης του Κυπριακού, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργήσιμης".

    Στην αντιφώνησή του ο Ελληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι "η Πατρίδα και ολόκληρο το ελληνικό έθνος δεν ξεχνά ότι στεκόμαστε πλάι σας, δεμένοι με ένα συμβόλαιο τιμής μέχρι την τελική δικαίωση". Υπογράμμισε επίσης ότι το ελληνικό έθνος θα είναι μαζί με τον Κυπριακό Ελληνισμό μέχρι την απομάκρυνση του εισβολέα, την αποκατάσταση της ενότητας της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι την ημέρα που όλοι οι Κύπριοι, ανεξάρτητα από καταγωγή, γλώσσα ή θρησκεία θα μπορούν να ζουν ελεύθερα σε μια χώρα που ευημερεί, ισότιμο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. "Είμαστε πάντα μαζί, τόνισε χαρακτηριστικά, σε αυτόν τον αγώνα για να δικαιώσουμε τις ελπίδες και του στόχους ολόκληρου του έθνους".

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι θεωρεί πως η τιμητική χειρονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το πρόσωπό του, upocqall_fei την αδιάσπαστη ενότητα που χαρακτήρισε όλα αυτά τα χρόνια τις σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου και τους δεσμούς αίματος που ενώνουν τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό.

    [11] ΧΩΡΑΪΤΗΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

    "Θα χρησιμοποιήσω το χρυσό κλειδί της Λευκωσίας για να ανοίξουν νέοι ορίζοντες για την Κύπρο, ώστε να ανοίξουν οι πύλες που διαιρούν την πόλη και να αποδοθεί ενιαία και ελεύθερη στο σύνολο των κατοίκων της ως η 16η πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια πρωτεύουσα, όπου ο πολιτισμένος και προοδευτικός πολίτης της Ευρώπης και της Ανατολικης Μεσογείου θα αισθάνεται, όπως και εγώ, Χωραϊτης". Τη δέσμευση αυτή έλαβε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη της Λευκωσίας από τον δήμαρχο της πόλης, Λέλλο Δημητριάδη, ο οποίος του παρέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης.

    Στη διάρκεια της τελετής ο κ. Σημίτης τόνισε επίσης ότι η χαρά για τους εορτασμούς της 36ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου σκιάζεται από τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει την πρωτεύουσα του νησιού. Το τείχος του αίσχους, πρόσθεσε, αποτελεί ντροπή για τη διεθνή κοινότητα που δεν έχει επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση και τόλμη για να συμβάλει στην ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής και στην επιβολή του δικαίου.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε τη θυσία του Τάσου Ισαάκ και ου Σολωμού Σολωμού στο βωμό της ελεύθερης διακίνησης και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εργασθεί σκληρά ώστε η Κύπρος να ξαναβρεί την ανεξαρτησία, την πλήρη κυριαρχία, την ενότητα και το αδιαίρετο του εδάφους και του λαού της.

    Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου και στη διάρκεια της τελετής τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να γίνουν πηγή δημιουργίας και πόλος ανάπτυξης, ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στο χώρο της Μεσογείου .

    [12] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ - ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΔΙΠΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ

    Ανοιχτές για το αμερικανικό κοινό και τους ομογενείς της Φλόριδας, αλλά και όλων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι από χθες οι πύλες της διπλής έκθεσης "Μακεδόνες, οι βόρειοι Ελληνες - Μέγας Αλέξανδρος: Θρύλος και Ιστορία" που διοργάνωσαν στο Διεθνές Μουσείο του Σαν Πήτερσμπουργκ το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και ο ιταλικός Οργανισμός "Fontazione di Memo" της Ρώμης.

    Την πρώτη από τις δύο ενότητες ("Μακεδόνες, οι βόρειοι Ελληνες") επιμελήθηκε το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και περιλαμβάνει ευρήματα από 20 και πλέον ελληνικά Μουσεία, ανάμεσα στα οποία της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, του Δίου, του Κιλκίς, της Καβάλας, και τα οποία αποδεικνύουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η δεύτερη ενότητα ("Μέγας Αλέξανδρος: Θρύλος και Ιστορία"), την οποία επιμελήθηκε ο ιταλικός Οργανισμός peqikalb\mei 500 περίπου ευρήματα από 45 Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές από όλον τον κόσμο.

    Στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησαν ο μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας, Δημήτρης Χρονόπουλος, και ο διευθυντής Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, Δημήτρης Τζεδάκης. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την 31η Μαρτίου.

    [13] ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

    Τη βομβιστική επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντηπαρτμεντ. Στην ανακοίνωση που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Νίκολας Μπερνς αναφέρεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποδοκιμάζει έντονα τη βίαιη αυτή πράξη και ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και με την τουρκική κυβέρνηση για να πληροφορηθεί τα αποτελέσματα της έρευνας που θα πραγματοποιήσει σχετικά με τους δράστες.

    Αμεση ήταν και η αντίδραση του Αμερικανικού Κογκρέσου, τα μέλη του οποίου ζήτησαν την καταδίκη των ενόχων και την αύξηση της προστασίας του Πατριαρχείου που χαρακτηρίζουν "κέντρο της Ορθοδοξίας για πάνω από τριακόσια εκατομμύρια πιστούς ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων τρία εκατομμύρια από τις ΗΠΑ".

    [14] Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Αγκυρα απέρριψε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και στην οποία καταγγέλλεται η Τουρκία για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις διαδοχικές, όπως υποστηρίζει, κυβερνήσεις. Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία, ανήγγειλε την ανάληψη εκστρατείας διεθνοποίησης της κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αντέδρασε έντονα και χαρακτήρισε ως μεροληπτική και σκόπιμη τόσο την έκθεση όσο και την προαναγγελλόμενη παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς Αμνηστίας. Επί πλέον κατηγόρησε τη διεθνή οργάνωση ότι αγνοεί, "αυτό για το οποίο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανειλημμένα έχει κάνει λόγο δηλαδή τις τρομοκρατικές ενέργειες εκ μέρους της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης του ΡΚΚ".

    Στην έντονα επικριτική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας χαρακτηρίζεται η παρουσα κατάσταση στην Τουρκία "οδυνηρότατη" και κατηγορούνται οι αστυνομικές αρχές για τακτικούς βασανισμούς των κρατουμένων. Καταγγέλλεται ότι από το 1991 μέχρι σήμερα έγιναν χιλιάδες πολιτικές δολοφονίες ενώ στην ίδια περίοδο έγιναν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας.

    Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερα από 100 ατομα, κυρίως Κούρδοι χωρικοί, οι οποίοι βρισκόταν υπό κράτηση, έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς από το 1993, ενώ περισσότεροι απο 1000 πολίτες, θεωρήθηκαν υποπτοι για συνεργασία με το ΡΚΚ και εκτελέστηκαν χωρίς καν να δικαστούν.

    Επίσης η οργάνωση καλεί τους εξαγωγείς στρατιωτικού υλικού, αν πρόκειται να πωλήσουν οπλισμό στην Τουρκία, να λάβουν όλα τα εχέγγυα ότι η Τουρκία δεν θα τα χρησιμοποιήσει σε βάρος της κουρδικής μειονότητας.

    [15] ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Μ.ΓΚΑΛΙ, ΣΕ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ

    Τα συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, σε μήνυμα που έστειλε στον πρόεδρο της δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Ο κ.Γκάλι επισημαίνει στο τηλεγράφημα του ότι "η σταθερή δέσμευση της Κύπρου και άλλων κρατών -μελών στις αρχές και στο πνεύμα του χάρτη, που επαναβεβαιώθηκαν τόσο έντονα από τους ηγέτες όλου του κόσμου στη διάρκεια της 50-ης επετείου των Ηνωμένων Εθνών, θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού ως οργάνου για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης, την προώθηση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης και την προοπτική για ευημερία, που τόσο διακαώς επιδιώκεται από όλους τους λαούς".

    [16] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΤΡΕΙ ΛΟΥΚΑΝΩΦ

    Ο Αντρέι Λουκάνωφ, πρώην πρωθυπουργός και ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας, δολοφονήθηκε σήμερα στις 9 το πρωί, έξω από το σπίτι του, στη Σοφια.

    Ο Αντρέι Λουκάνοβ γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1938 στη Μόσχα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας.Ύστερα από μακρόχρονη σταδιοδρομία σε υπεύθυνα κρατικά και κυβερνητικά καθήκοντα πριν το 1989, ο κ.Λουκάνοβ υπήρξε δύο φορές πρωθυπουργός κυβερνήσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1990-91. Θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη σύγχρονη Βουλγαρία.

    Υπήρξε πρωταγωνιστής της ίδρυσης και διευθύνων σύμβουλος της μεικτής εταιρείας ΤΟΠ ΕΝΕΡΤΖΙ, την οποία δημιούργησαν εδώ και ενάμισι χρόνο η ρωσική ΓΚΑΖΠΡΟΜ, η ειδικευμένη εταιρεία του βουλγαρικού δημόσιου ΜΠΟΥΛΓΚΑΡΓΚΑΖ, ο ιδιωτικός όμιλος της Βουλγαρίας ΜΟΥΛΤΙΓΚΡΟΥΠ και άλλοι φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με σκοπό την προμήθεια και διανομή του ρωσικού φυσικού αερίου διαμέσου ειδικού Βαλκανικού Κέντρου Διανομής, το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα στη Σόφια.

    Ο κ.Λουκάνοβ ήταν γνωστός ως διακεκριμένο ηγετικό στέλεχος της σοσιαλδημοκρατικής πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος, όπου διέθετε μεγάλη επιρροή.Πολυάριθμα δημοσιεύματα και δηλώσεις πολιτικών της αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια συνδέουν το όνομα του Α.Λουκάνοβ με ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα της Βουλγαρίας, στη δημιουργία και τη δραστηριότητα των οποίων είχε δυναμικό ρόλο, σύμφωνα με τον προσκείμενο στην αντιπολίτευση Τύπο.

    Η ιδιωτική εταιρεία περιφρούρησης ΩΜΕΓΑ είχε αναλάβει την ασφάλεια του κ.Λουκάνοβ, ο οποίος ζητούσε την επέμβαση της αρμόδιας εθνικής υπηρεσίας περιφρούρησης, μόνο όταν υπήρχαν stoiwe_a ή ενδείξεις ότι απειλείται η ζωή του, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας στρατηγός Βλαδιμίροβ.Σύμφωνα με γείτονες του Α.Λουκάνοβ, τους οποίους επικαλούνται ραδιοφωνικοί σταθμοί της βουλγαρικής πρωτεύουσας, τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος δεν συνοδευόταν από άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας.

    Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, γείτονες του Λουκάνωφ, ανέφεραν ότι άκουσαν δύο πυροβολισμούς την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργος έβγαινε από το σπιτι του.

    Η αστυνομία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει καμια πληροφορία σχετικά, ενώ τις έρευνες εποπτεύει ο υπουργός Εσωτερικών Νικολάι Ντομπρεφ.

    [17] ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΕΧΕΙ ΕΞΑΠΟΛΥΣΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΟΥ Α.ΛΟΥΚΑΝΩΦ

    Η Διεύθυνση της βουλγαρικής αστυνομίας, ανακοινωσε και επίσημα ότι ο Αντρέι Λουκάνωφ, ο πρώην πρωθυπουργός και ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας, δολοφονήθηκε σήμερα, το πρωί, έξω από το σπίτι του στη Σόφια.

    Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ο Λουκάνωφ πυροβολήθηκε στις 9.20 το πρωί, μπροστά στο σπίτι του στην οδό Λατίνκα 15 στην περιοχή Ιζτοκ. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χωρα για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα αποτελέσματα των ερευνών.

    Ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Σόφιας, μετέδωσε επικαλούμενος τη μαρτυρία του βουλευτή του μουσουλμανικού Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, Στόγιαν Δέντσεφ, ότι ο Λουκάνωφ πυροβολήθηκε εξ επαφής δύο φορές από ένα άτομο, τη στιγμή που έβγαινε από το σπίτι του.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας του Λουκάνωφ, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ζαν Βίντενωφ, στο γραφείο του Προέδρου της βουλής Μπλαγοβεστ Σέντωφ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Εσωτερικών Νικολάι Ντομπρεφ, ηγετικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της ΕΔΔ καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας.

    Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό, συμφωνήθηκε η δολοφονία του Λουκάνωφ, να μην επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές και να μην ληφθούν έκτακτα μέτρα στον τομέα της δημόσιας Τάξης προκειμένου να μη δημιουργηθεί κλιμα αναστάτωσης.

    [18] ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΩΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΛΟΥΚΑΝΟΦ

    Έναν ρακοσυλλέκτη συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές της Σόφιας ως ύποπτο για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Λουκάνοφ.

    Σύμφωνα με μια από τις ανεπίσημες εκδοχές, ο δολοφόνος είχε εμφάνιση ρακοσυλλέκτη και το άτομο που συνελήφθη είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας.

    Στο μεταξύ αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή και ούτε οι δημοσιογράφοι έχουν πρόσβαση στο σημείο του εγκλήματος.

    [19] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Q.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Περιοδεία στην πρώην Γιουγκοσλαβία αρχίζει σήμερα ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και εμπνευστής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέϊτον, στα πλαίσια της οποίας θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Βοσνίας, της Σερβίας και της Κροατίας.

    Αμεσος στόχος του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος επανατοποθετήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο στη θέση του ειδικού συμβούλου για το βοσνιακό, είναι η διασφάλιση των προγραμματισμένων για τις 14 Σεπτεμβρίου εκλογών στη Βοσνία καθώς και η επίλυση της κρίσης που έχει επιφέρει στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέϊτον η άρνηση του Ράντοβαν Κάρατζιτς να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο.

    Ο Αμερικανός μεσολαβητής αναμένεται αύριο στο Ζάγκρεμπ, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Κροάτη Πρόεδρο Φράνιο Τουτζμαν.

    Οι ΗΠΑ δεν είναι ικανοποιημένες από το επίπεδο εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον στη Βοσνία κυρίως από τους Σερβοβόσνιους, δήλωσε ο κ.Χόλμπρουκ από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιησε σύντομη στάση καθ΄οδόν προς τη Γιουγκοσλαβία.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 2 October 1996 - 13:20:49