Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (96-10-11)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΙΣΧΥΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [04] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ Ο Β.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΓ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΕ

  • [06] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [07] Λ.ΣΟΥΒΑΛΤΖΗ: ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΣΤΗ ΣΙΟΥΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

  • [08] ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: "ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΥΠΟΚΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΡΥΣΟΥ"

  • [09] ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΓΟΝΕΙΣ" ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ 7 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

  • [10] Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΙ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ "MEDA"

  • [12] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΕ-ΚΑΝΕΝΑ ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

  • [13] Ο Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [14] Κ.ΗΛΙΑΔΗΣ: ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Η ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ" ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ

  • [15] ΝΟΤΑ ΤΟΥ ΛΙΒΥΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΝΤΑΦΙ

  • [16] "Ο ΛΟΥΚΑΝΟΦ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΑΡAΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ" ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΚ.ΠΙΡΙΝΣΚΙ

  • [17] ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 1996 ΣΕ ΔΥΟ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [18] ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Κριτική στη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Βουλή αναμένεται να ασκήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην απογευματινή συνεδρίαση του σώματος, με την οποία συνεχίζεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Ο Πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας χθες τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή έκρινε απαραίτητη την ένταξη της χώρας μας στην οικονομική και νομισματική Ένωση της Ευρώπης έως το τέλος της δεκαετίας.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην εξωτερική πολιτική, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

    Ο κ.Σημίτης, αναφερόμενος στην οικονομία επανέλαβε ότι θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει συμπίεση των μισθών των εργαζομένων και ότι τα εισοδήματα θα παραμείνουν πάνω από τον πληθωρισμό.

    Σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, δήλωσε πως ποτέ στο παρελθόν στην αίθουσα της Βουλής δεν χρειάστηκε τόσος χρόνος για να μην λεχθεί τίποτα.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του, υποστηρίζει ότι η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα οδηγήσει σε περισσότερη φτώχεια και ανεργία.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα καινούριο και συγκεκριμένο.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΙΣΧΥΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    "Οι δαπάνες για την εθνική άμυνα είναι το τίμημα ώστε να συγκροτήσουμε ισχυρές αμυντικές δυνάμεις και δυνάμεις αποτροπής απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Ο Υπουργός Τύπου εξέφρασε την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι "λύση σε αυτό το πρόβλημα θα υπάρξει εφόσον η Τουρκία σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και νόμους ώστε να υπάρξει ηρεμία στην περιοχή και να μην είναι απαραίτητη αυτή η κούρσα εξοπλισμών που ακολουθείται".

    Σημείωσε ωστόσο ότι, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προμηθειών για τους εξοπλισμούς θα επιβαρύνει την ελληνική οικονομία, ωστόσο αν και αυτό δεν είναι ευχάριστο, είναι απαραίτητο και χρήσιμο.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΣΤΗ DIOWETEUSG ΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εμμείνει στις αποφάσεις του να παγώσει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα "Meda", εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών της κοινότητας να προχωρήσει στην χρηματοδότηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα, ύστερα από συνεννόηση του Γερμανού Προέδρου της Επιτροπής Ντέλντεφ Ζάμλατ με τον Ολλανδό Επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

    Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι "τα όργανα της κοινότητας θα πρέπει να είναι προσεκτικά στη διοχέτευση πόρων προς την Τουρκία μήπως εξ αυτού του γεγονότος κολακεύεται και εφησυχάζει για τη συμπεριφορά της".

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για το θέμα της τοποθέτησης του κ. Σταύρου Ψυχάρη στη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους ο κ. Ρέππας είπε ότι πρόκειται για ζήτημα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι η ίδια η κοινότητα του Αγίου Όρους ζήτησε να συνεργαστεί με τον κ. Ψυχάρη.

    [04] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ Ο Β.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

    Επιφυλάξεις διατύπωσε ο καθηγητής Βασ.Παπαζάχος για την πορεία της σεισμικής δραστηριότητας στην Πύλο.Οι συνεχείς ισχυρές δονήσεις και η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται δεν επιτρέπουν στους επιστήμονες να αποφανθούν αν πρόκειται για φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία.

    Οπως είπε ο κ.Παπαζάχος "πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί,μέχρι να αποδειχθεί ότι υπάρχει πλέον μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία"."Μέχρι τώρα, είπε, τα στοιχεία που υπάρχουν ,αλλά και η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται δεν μας επιτρέπουν να είμαστε απόλυτοι."

    Ο καθηγητής πρόσθεσε ,ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους κατοίκους, εφόσον δεν διαμένουνσε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές απο τις προηγούμενες δονήσεις.

    Στην ερώτηση αν συνδέεται η σεισμική έξαρση που παρατηρείται στην Πύλο με αυτήν της Κύπρου ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός,λέγοντας πώς "τέτοιοι μικροί σεισμοί δεν μπορούν να επηρεάσουν άλλες σεισμογόνες περιοχές".Υπογράμμισε ακόμη , ότι ήδη στην Κύπρο άρχισε να διαμορφωνεται μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία, που μπορεί μεν να δώσει κάποιο μεγάλο μετασεισμό,αλλά συνεχώς είναι φθίνουσα.

    Οσον αφορά στη σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθές το βράδυ στις 10.04΄ και το επίκεντρό της εντοπίζεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων απο τα Γρεβενά, ο καθηγητής είπε πώς δεν προκαλεί καμμιά ανησυχία και εντάσσεται στην φθίνουσα μετασεισμική ακολουθία.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΓ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΕ

    "Μια ελεύθερη συζήτηση"- όπως είπε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ.Σκανδαλίδης- με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γραμματέας και μέλη του Εκτελεστικού Cqave_ou του ΠΑΣΟΚ -οι κ.Τσουκάτος, Μανίκας, Οικονόμου, Σουλαδάκης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και η προετοιμασία της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος που θα διεξαχθεί στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

    Την Τετάρτη 16 του μηνός θα συνεδριάσει και το Εκτελεστικό Γραφείο προκειμένου να προετοιμάσει την εισήγησή του. Κατά τη διάρκεια της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει αρχικά μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ενώ θα συζητηθούν ακόμη το σχέδιο της οργανωτικής ανασυγκρότησης, η νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, η συγκρότηση των τομέων της Κεντρικής Επιτροπής καθώς και των περιφερειακών οργάνων.

    [06] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Επισκοπικός Ναός από την απαρχή της ιστορικής του ύπαρξης, τον 4ο αιώνα μ.Χ., και όχι μόνο από τη δεύτερη οικοδομική φάση του, που με τα μέχρι σήμερα στοιχεία ανάγεται στον 11ο αιώνα, ήταν ο Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας (Αγία Σοφία) της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με νέα ανασκαφικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Ι' Επιστημονικό Συμπόσιο για την "Χριστιανική Θεσσαλονίκη", που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 31ων Δημητρίων. Νέα στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τις σημερινές εργασίες του Συμποσίου και σχετικά με επιγραφές του τρούλου του ναού, από τα οποία προκύπτει ότι η δεύτερη οικοδομική φάση του Ναού ανάγεται στο δεύτερο τέταρτο του 9ου αιώνα.

    Σύμφωνα με τα νέα ανασκαφικά δεδομένα που παρουσίασε η αρχαιολόγος της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Ευτέρπη Μαρκή, ο Ναός ήταν ο Επισκοπικός Ναός της Θεσσαλονίκης από τη δημιουργία του, τον 4ο αιώνα μ.Χ. Επίσης, σύμφωνα με τα πορίσματα της ίδιας έρευνας, οι δύο προγενέστεροι ναοί που έχουν εντοπιστεί κάτω από το σημερινό βυζαντινό ναό - και που ανάγονται στην εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου ο πρώτος, ενώ ο δεύτερος είναι γνωστός ως ναός του Αγίου Μάρκου - ταυτίζονται με το Επισκοπικό Μέγαρο του 5ου αι. μ.Χ., το οποίο εντοπίστηκε από την κ. Μαρκή στα οικόπεδα της οδού Πρασακάκη 6 και 8, ενώ το βυζαντινό Επισκοπικό Μέγαρο εντοπίστηκε δυτικότερα στην οδό Κεραμοπούλου. Ο ναός, διευκρίνισε η αρχαιολόγος, είχε καταστραφεί εν μέρει το 1037 μ.Χ. από πυρκαϊά και όταν επισκευάστηκε μετατοπίστηκε δυτικότερα στην οδό Κεραμοπούλου.

    "Ο Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας αποτελούσε από τη δημιουργία του μέρος μεγάλου Επισκοπικού Συγκροτήματος, το οποίο εκτεινόταν δυτικά μέχρι τη σημερινή οδό Αγία Σοφίας, βόρεια σε απόσταση 30 περίπου μέτρων από την οδό Εγνατία, νότια μέχρι την νοητή προέκταση της οδού Αγίας Θεοδώρας και ανατολικά περίπου μέχρι την οδό Σκρά. Το συγκρότημα περιελάμβανε το Επισκοπικό Μέγαρο, που βρισκόταν στα βόρεια στην οδό Κεραμοπούλου, άλλους τέσσερις Ιερούς Ναούς (των Καλητηνών Μαρτύρων, του Αγίου Νικολάου, των Αγίων Θεοδώρων και της Παναγίας της Οδηγήτριας), τα γραφεία της Μητρόπολης, λουτρά, νεκροταφείο, κήπους και περιβόλια, καθώς και βιοτεχνικά εργαστήρια, και αποτελούσε σημαντικό διαμορφωτή και διαχειριστή της οικονομίας της πόλης", τόνισε στο Μακεδονικό Pqajtoqe_o Ειδήσεων η κ. Μαρκή.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα ερείπια του σημερινού ναού του Ιωάννη του Προδρόμου ταυτίζονται με το Βαπτιστήριο των δύο προγενεστέρων φάσεων της βασιλικής της Αγίας Σοφίας.

    Νέα στοιχεία σχετικά με την χρονολόγηση του σημερινού ναού ανακοίνωσε και ο αναπληρωτής καθηγητής του Α.Π.Θ., Γεώργιος Βελένης, ο οποίος έδωσε νέα ερμηνεία στις πολυσυζητημένες επιγραφές του τρούλλου, μέσα από την οποία προκύπτει ότι η δέυτερη οικοδομική φάση του ναού χρονολογείται στο δεύτερο τέταρτο του 9ου αιώνα. Η ολοκλήρωση του ανεικονικού διακόσμου, τόνισε ο καθηγητής, τον οποίο συνόδευαν οι επιγραφές, συμπίπτει με τα χρόνια του Επισκόπου Λέοντα του Μαθηματικού.

    Σύμφωνα με τον κ. Βελένη, το όνομα του Αρχιεπισκόπου Παύλου αποσυνδέεται από την χρονολογία της επιγραφής, καθώς επίσης και από τα ψηφιδωτά του τρούλλου και σχετίζεται με ένα πρόσωπο του παρελθόντος. Ο καθηγητής προτείνει επίσης την επαναχρονολόγηση της παράστασης της Ανάληψης στο πρώτο μισό του 10ου αιώνα.

    Η ίδρυση του ναού, σύμφωνα με τον κ. Βελένη, συνδέεται με τον Κωνσταντίνο VI και τη μητέρα του, Ειρήνη την Αθηναία και γιαυτό προτείνονται στενότερα χρονολικά πλαίσια, από το 780 μέχρι το 785 μ.Χ. Υπάρχει, ωστόσο, ένα μικρό ενδεχόμενο για χρονολόγηση της αρχικής φάσης του ναού γύρω στο 750 μ.Χ., επί εποχής Κωνσταντίνου V και της γυναίκας του Ειρήνης, εξαιτίας της ανωνυμίας.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής και για το ψηφιδωτό με την παράσταση της Παναγίας, που κοσμεί το τεταρτοσφαίριο του Ιερού. Μετά από εικονογραφική ανάλυση προκύπτει, επεσήμανε ο κ. Βελένης, ότι ο μεγάλος σταυρός της πρώτης εικονομαχίας αντικαταστάθηκε με μια όρθια Παναγία, στον 11ο αιώνα, η οποία πολύ αργότερα, κατά τη διάρκεια της ύστερης βυζαντινής περιόδου, μετατράπηκε σε καθιστή μορφή.

    Κατά τις σημερινές εργασίες του Συμποσίου, που ολοκληρώνεται αύριο, παρουσιάστηκαν επίσης εισηγήσεις από τον καθηγητή-μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών, Μενέλαο Τουρτόγλου, για το δίκαιο της ασυλίας στα βυζαντινά νομικά κείμενα, την καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Αλκμήνη Σταυρίδου Ζαφράκα για τη μητρόπολη της Θεσσαλονίκης τον 13ο αιώνα, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Κονιδάρη για τους προσκυνηματικούς ναούς και ιδιαίτερα τον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας και τον καθηγητή του Α.Π.Θ. Θεόδωρο Κορρέ για τον Αρχιπείσκοπο Θεσσαλονίκης, Ιωσήφ Στουδίτη. Εισηγήσεις πραγματοποίησαν επίσης ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Ιωάννης Φουντούλης για τα εορτολογικά προβλήματα σχετικά με την Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής Θεολογίας Θεοχάρης Αθανασίου με θέμα "Ο Ιησούς Χριστός ως η σοφία του Θεού κατά τον Απόστολον Παύλον", ο επιστημονικός συνεργάτης του ΑΠΘ, Παναγιώτης Σκαλτσής για το "Τυπικό της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης", η αρχιτέκτονας δρ.Κ.Θεοχαρίδου για την αρχιτεκτονική του ιερού ναού της Αγίας Σοφίας από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Π.Ασημακοπούλου με θέμα "Τα προβλήματα του χώρου νότια από την Αγία Σοφία και το ψηφιδωτό δάπεδο στο λεγόμενο νυμφαίο".

    [07] Λ.ΣΟΥΒΑΛΤΖΗ: ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΣΤΗ ΣΙΟΥΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    Ολα τα μέχρι σήμερα ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο τάφος στη Σίουα της Αιγύπτου είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να ανακοινώσει τα νεότερα ευρήματα των ανασκαφών σε εκδήλωση που διοργανώνει η πολιτιστική Εταιρεία Μακεδνός.

    Η κ Σουβαλτζή αρνήθηκε επίμονα να αποκαλύψει ποια είναι τα νεότερα ευρήματα λέγοντας "Ελάτε το βράδυ στην εκδήλωση να τα δείτε" και επισήμανε ότι οι ανακοινώσεις της αφορούν τα ευρήματα που αποκαλύφτηκαν στον τάφο και τον ταφικό ναό από τον Φεβρουάριο του 95 μέχρι τον Απρίλιο του 96. "Βέβαια θα γίνουν ανακοινώσεις και από την αιγυπτιακή κυβέρνηση για ορισμένα ευρήματα για τα οποία δεν θα μιλήσω τώρα" συνεχίζει.

    Η αρχαιολόγος εξακολουθεί να επιμένει παρά τις επικρίσεις και αμφισβητίσεις που δέχτηκε ότι ο τάφος που βρήκε είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι σε αυτό δεν χωρά αμφισβήτηση. "Και τον ίδιο τον Αλέξανδρο να είχαμε στα χέρια μας θα το αμφισβητούσαν" λέει απαντώντας στις κριτικές και συνεχίζει: " Όλα τα ευρήματα μέχρι σήμερα αποδεικνύουν ένα και μόνο πράγμα: ότι είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση πάνω σε αυτό το θέμα. Το θέμα αυτό έχει κλείσει οριστικά".

    Η κ Σουβαλτζή δηλώνει με επιμονή ότι θα συνεχίσει το ανασκαφικό της έργο και διαψεύδει φήμες ότι δεν της δίνεται άδεια λέγοντας ότι αυτές εκπορεύονται από ορισμένους κύκλους αρνούμενη να μιλήσει περισσότερο επι του θέματος. Οσο για τις ανασκαφές που πρόκειται να κάνει ο Αιγύπτιος καθηγητής του πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας Φαούζι Ελ Φακχαράνι , ο οποίος αναζητά τον τάφο του Μακεδόνα στρατηλάτη στην Αλεξάνδρεια, η κ Σουβαλτζή λέει πως είναι δικαίωμά τους να ζητά άδεια και να κάνει ανασκαφές όπου θέλει αλλά "οσο και θα ψάξει δεν πρόκειται να βρεί τάφο του Μεγάλου Αλέξανδρου " γιατί αυτός βρέθηκε στη Σίουα.

    [08] ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: "ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΥΠΟΚΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΡΥΣΟΥ"

    Για συγκεκριμένα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις αντιδράσεις εναντίον της δημιουργίας μονάδας χρυσού στη Χαλκιδική, έκανε λόγο -μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- ο κ.Μανόλης Βαγιωνάς, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής (Ε.Κ.Χ.).

    "Η περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής είναι καθαρά βιομηχανική και έχει ανάγκη από τέτοιου είδους επενδύσεις για να αναπτυχθεί", τόνισε χαρακτηριστικά. "Από την άλλη πλευρά, όσοι αντιδρούν ουδέποτε τεκμηρίωσαν τις απόψεις τους".

    Εν όψει της συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου, την προσεχή Δευτέρα, το Ε.Κ.Χ. ζητά την επαναβεβαίωση παλαιότερης απόφασης του για τη σκοπιμότητα της επένδυσης, καθώς και την ανάθεση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε αξιόπιστο φορέα, τον οποίο θα αποδεχθούν και οι αντιδρώντες. "Θα επιδιώξουμε να δεσμευθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι θα αποδεχθούν το πόρισμα αυτής της μελέτης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι απαραίτητο να αρθούν άμεσα τα οδοφράγματα που αποκλείουν σήμερα την πρόσβαση στα oquwe_a", υπογράμμισε ο κ.Βαγιωνάς.

    "Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επένδυση αντιδρούν μονάχα οι κοινότητες Ολυμπιάδας και Βαρβάρας, καθώς και κάποιες κοινότητες του Στρυμωνικού κόλπου", πρόσθεσε ο ίδιος. "Ολες οι υπόλοιπες περιοχές τάσσονται υπέρ της μονάδας χρυσού, ενώ ήδη ψηφίσματα συμπαράστασης εξέδωσε μεγάλος αριθμός σωματείων εργαζομένων στις βιομηχανικές μονάδες της Χαλκιδικής".

    Το εργατικό κέντρο εκφράζει την απορία του, πώς είναι δυνατόν να μην εφαρμόζονται οι αποφάσεις της Πολιτείας και ζητά -ακόμη και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία- να αρθούν τα οδοφράγματα. "Ευχόμαστε ότι δε θα χρειαστεί να επέμβουν τα ΜΑΤ, ωστόσο ούτε και αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να αποκλεισθεί, ως τελευταία λύση", κατέληξε ο κ.Βαγιωνάς.

    Μάλιστα, προκειμένου να υποστηρίξει τις θέσεις του, το Ε.Κ.Χ. έχει κηρύξει -για την προσεχή Δευτέρα και επ' ευκαιρία της συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου- 24ωρη απεργία και πανχαλκιδικιώτικο συλλαλητήριο, μπροστά στη νομαρχία Χαλκιδικής.

    [09] ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΓΟΝΕΙΣ" ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ 7 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Για το Νόβισαντ της Σερβίας αναχωρούν απόψε τα μέλη των οικογενειών της Καλαμαριάς που επί επτά μήνες φιλοξένησαν προσφυγόπουλα από τη Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας και την Κράινα. Η επίσκεψη των αναδόχων οικογενειών στο Νόβισαντ πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμαριάς.

    Τους Ελληνες γονείς και αδέλφια των μικρών Σέρβων θα υποδεχθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβισαντ ο δήμαρχος της πολης και στη συνέχεια θα επισκεφθούν τα παιδιά στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου ζει η πλειοψηφία από αυτά.

    Ανάλογο ταξίδι είχε διοργανώσει ο Δήμος Καλαμαριάς στις 5 Ιουνίου, οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη και διαίτερα συγκινητική συνάντηση των μικρών παιδιών με τους Ελληνες πατεράδες και μητέρες τους. Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό αναμένουν, όμως, οι μικροί Σέρβοι και τη δεύτερη αυτή συνάντηση, καθώς οι μνήμες τους από την επτάμηνη παραμονή τους στην Ελλάδα, όπως τονίζουν οι δασκάλες τους, παραμένουν ανεξίτηλες.

    Οι 98 Σέρβοι μαθητές είχαν έρθει στη Θεσσαλονίκη στις 15 Δεκεμβρίου του 1995 και φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες της Καλαμαριάς μέχρι τις 5 Ιουλίου του 1996. Στο διάστημα αυτό διδάχτηκαν την ελληνική γλώσσα και παρακολούθησαν τα μαθήματά τους, από τις δασκάλες τους που τα συνόδευαν, σε δημοτικά σχολεία του Δήμου Καλαμαριάς.

    [10] Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΙ

    Οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ του πανεπιστημίου Μακεδονίας και τουρκικών πανεπιστημίων που έχουν έδρες οικονομικών και κοινωνικών επιστημών συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης του πρύτανη του πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννη Τσεκούρα με το νέο πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Ερτάν Τεζγκιόρ.

    Κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής επίσκεψης που pqaclatopo_gse ο κ Τεζγκιόρ στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας ενημερώθηκε από τον πρύτανη για τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η επιθυμία να ευοδωθούν τέτοιου είδους συνεργασίες μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ελλάδας και της Τουρκίας .


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ "MEDA"

    Τις έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών προκάλεσε η απόφαση της Επιτροπής Προυπολογισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να προχωρήσει στην χρηματοδότηση της Τουρκίας από το κοινοτικό πρόγραμμα "ΜΕDΑ", αγνοώντας τη σχετική απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών, Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, Ντέλντεφ Ζάμλατ, αποδέχθηκε την προφορική δέσμευση του αρμοδίου επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ ότι θα σεβαστεί τα σχετικά αιτήματα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που έχει θέσει προς την Τουρκία. Η Κομμισιόν μάλιστα για να ικανοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε προχθες να προτείνει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το κοινοτικό πρόγραμμα "ΜΕDΑ", μόνο για όσα σχέδια αφορούν την οικονομική ανάπτυξη των νοτιο ανατολικών περιοχών της, εκεί που ζει η κουρδική μειονότητα, καθώς και όσα αλλα σχέδια ενισχύουν την πορεία της προς τον εκδημοκρατισμό και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η Επιτροπή Προϋπολογισμών απέρριψε την πρόταση πολλών ευρωβουλευτών, οι οποίοι με επιχειρήματα ζητησαν το πάγωμα των κονδυλίων του "ΜΕDA" για την ευρωμεσογειακή οικονομική συνεργασία που προορίζονται για την Τουρκία. Απορρίφθηκε επίσης και πρόταση ευρωβουλευτών που πρόβλεπε την κατανομή των κονδυλίων του "ΜΕDΑ" ανά δικαιούχο χώρα, έτσι ώστε να μπορέσει το Ευρωκοινοβούλιο να απομονώσει τα κονδύλια εκείνα που προορίζονται για την Τουρκία και να τα παγώσει όπως είχε αποφασίσει η oλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ψήφισμά της του περασμένου Σεπτεμβρίου.

    Οι ευρωβουλευτές Γιάννος Κρανιδιώτης (ΠΑΣΟΚ) και Σ.Αργυρός (ΝΔ) κατήγγειλαν ότι η απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών ήταν αποτέλεσμα έντονων παρασκηνιακών μεθοδεύσεων του Γερμανού προέδρου Ζάμλατ και του επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

    Οι δυο ευρωβουλευτές κατηγόρησαν τον κ.Ζάμλατ ότι αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία όλες τις προτάσεις και παρατηρήσεις που αναφέρονταν με αρνητικό τρόπο στην Τουρκία.

    Ο κ.Κρανιδιώτης, με δήλωσή του, μετά τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής Προΰπολογισμών, εξέφρασε τη δυσφορία για τον αυταρχικό, όπως τον χαρακτήρισε τρόπο, με τον οποίο ο κ.Ζάμλατ διηύθυνε τις εργασίες της Επιτροπής, εμποδίζοντας να εκφραστουν ελεύθερα όλες οι απόψεις και χωρίς να θέσει σε ψηφοφορία όλες τις προτάσεις.

    "Πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει κάποιο κλειστό κύκλωμα ανθρώπων στην Επιτροπή Προϋπολογισμών που παίρνουν μυστικά τις διάφορες αποφάσεις. Η σημερινή απόφαση επιχειρεί να ακυρώσει το σχετικό x^visla του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις της Τουρκίας από το "ΜΕDΑ", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κρανιδιώτης ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να θέσει το θέμα στην ολομέλεια της Σοσιαλιστικής Ομάδας και να ζητήσει να υποστηριχθεί και στην πράξη το περιεχόμενο του ψηφίσματος του περασμένου Σεπτεμβρίου το οποίο απαιτούσε το παγωμα των χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία.

    Πάντως οι αποφάσεις δεν είναι οριστικές αφού θα συζητηθούν, στις 21 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου.

    [12] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΕ-ΚΑΝΕΝΑ ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και από τις εκλογές που έγιναν στη χώρα πέρσι τον Δεκέμβριο δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα μπροστά στο θέμα των συνταγματικών και νομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτά αναφέρονται στην έκθεση που πρόκειται να υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Στην έκθεση που ετοιμάζεται κάθε χρόνο και αποτελεί έναν απολογισμό της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία τονίζεται ότι η χώρα αυτή δεν έχει δόσει την παραμικρή ένδειξη ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις και έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα προς το καλύτερο.

    Αναφορικά με την ένταση στο Αιγαίο επισημαίνεται ότι αυτή πρέπει να μειωθεί με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου ενώ παράλληλα τονίζεται η ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης και δίκαιης λύσης για το Κυπριακό. Υπογραμμίζεται επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις στην Τουρκία για να ζωντανέψουν οι σχέσεις της με την ΕΕ και να βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [13] Ο Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Kατά περιεκτικό αλλά και αναλυτικό τρόπο προσεγγίζουν οι προγραμματικές δηλώσεις τη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο και τοποθετούνται για το Κυπριακό στη βάση όσων κατά καιρούς έχουν συζητηθεί μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού και της κυπριακής ηγεσίας. Η επισήμανση αποτελεί σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σημίτη. Οταν ζητήθηκε από τον κ.Κασουλίδη να τοποθετηθεί για τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στις προγραμματικές, τόνισε: "τοποθετούμαι επί της ομιλίας του Πρωθυπουργού η οποία πιστεύω οτι απεικονίζει πλήρως τις θέσεις που αφορούν το Κυπριακό και το ενιαίο αμυντικό δόγμα".

    Ο κ.Κασουλίδης δήλωσε ακόμη οτι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συγκαλέσει αμέσως μετά τη συνάντησή του με το Βρετανό ειδικό αντιπρόσωπο σερ Ντέηβιντ Χάνι, το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [14] Κ.ΗΛΙΑΔΗΣ: ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Η ASJGSG "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ" ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ

    Η άσκηση "Νικηφόρος" έδωσε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι υπάρχει δύναμη αποτροπής, παράλληλα με την προσπάθεια που γίνεται για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, σχολιάζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της στρατιωτικής άσκησης της Εθνικής Φρουράς.

    "Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να ενισχύει τις αμυντικές της δυνατότητες σε έμψυχο υλικό, σε συνεργασία με την Ελλάδα, σε όλους τους τομείς", είπε ο κ.Ηλιάδης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ.

    Παρατήρησε ότι αν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα ενοχλεί οποιονδήποτε, υπάρχει πάντα και η εναλλακτική πρόταση για αποστρατικοποίηση, ενώ κοινοποίησε το ενδεχόμενο αύξησης της εισφοράς για την άμυνα που μελετά αυτές τις ημέρες το Υπουργείο Αμυνας σε συνεργασία με το Οικονομικών.

    "Δεν έχω σχέδια ή μελέτες για υποχρεωτική στράτευση των γυναικών στην Εθνική Φρουρά", είπε ο υπουργός, που συμπλήρωσε ότι μπορεί να μελετηθεί το θέμα της εθελοντικής προσφοράς υπό μορφή υπηρεσιών.

    [15] ΝΟΤΑ ΤΟΥ ΛΙΒΥΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΝΤΑΦΙ

    Νότα, στην οποία αναφέρεται ότι παρανοήθηκαν τα όσα είπε ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι περί κουρδικού κράτους κατά τη διαρκεια των επαφών του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν, επέδωσε το λιβυκό υπουργείο εξωτερικών στον επιτετραμένο της τουρκικής πρεσβείας στην Τρίπολη. Στη νότα αναφέρεται ότι ο Καντάφι έχει καταδικάσει κάθε είδους τρομοκρατία όποια και αν είναι η πηγή της και ότι σε αυτό γίνεται αναφορά και στη κοινή διακήρυξη.

    Στο μεταξύ μεταδόθηκε χτες βράδυ από την κρατική τουρκική τηλεόραση, με καθυστέρηση μίας ημέρας, η εκπομπή "Μέσα από τη δράση" στη διάρκεια της οποίας ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις που δέχτηκε για το πρόσφατο ταξίδι στην Αιγυπτο, τη Λιβύη και τη Νιγηρία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η καθυστέρηση στην μετάδοση της εν λόγω εκπομπής οφείλεται στη νότα του λιβυκού υπουργείου εξωτερικών.

    Ο Ερμπακάν παρουσίασε με κασέτα το περιεχόμενο της ομιλίας του Καντάφι και τόνισε ότι ορισμένοι κύκλοι διαστρεβλώνουν το γεγονός. "Οι ίδιοι κύκλοι δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία απέναντι στις δυτικές χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία " είπε και αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες Ιταλών βουλευτών που πήραν το μέρος του ΡΚΚ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προέδρου Ντεμιρέλ στην Ιταλία. Παράλληλα επισήμανε ότι χάρη στα ταξίδια σε Ασία και Αφρική αυξήθηκε ο όγκος εμπορίου με τις χώρες αυτές από 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 14.

    [16] "Ο ΛΟΥΚΑΝΟΦ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΑΡAΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ" ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΚ.ΠΙΡΙΝΣΚΙ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Γκ.Πίρινσκι σε sum]mteun^ του στην εφημερίδα "Ντούμα" υποστήριξε ότι η δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας Α.Λουγκάνοφ, κατα τη γνώμη του απο τα μέχρι τώρα στοιχεία, έγινε "για παραδειγματισμόκαι εκφοβισμό πρός κάθε κατεύθυνση".

    Ο Βούλγαρος υπουργός επιτίθεται και εναντίον του βουλγαρικού Τύπου και τον κατηγορεί για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Λουκάνοφ.Οι βουλγαρικές εφημερίδες είχαν γράψει μετά τη δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού,ότι αυτός ήταν ο κύριος υπεύθυνος για το διογκωμένο εξωτερικό χρέος,για τη διαρροή του συναλλάγματος στο εξωτερικό.

    "Αυτό σημαίνει δεύτερη δολοφονία του Α.Λουκάνοφ, αυτή τη φορά ηθική.Ο δολοφονημένος πρώην Πρωθυπουργός ξεχώριζε για την καθαρότητα της σκέψης του, τα ακαταμάχητα επιχειρήματά του και την ανεπανάληπτη δύναμή του" είπε ο κ. Πίρινσκι.

    Αναφερόμενος στο τι πρέπει να κάνει το βουλγαρικό σοσιαλιστικό κόμμα για να ανασυγκροτηθεί και να έχει πιθανότητες νίκης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές,ο υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για έκτακτη συνεδρίαση του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου του κόμματος μετά τις 10 Νοεμβρίου, ημερομηνία που θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.Στη συνεδρίαση αυτή θα πρέπει να γίνει αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, της πορείας των μεταρρυθμίσεων,αλλά και του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.

    Προτείνει ακόμη, την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου στις αρχές του 1997, το οποίο όπως λέει , θα χαράξει την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί τη διετία 1997-98 και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη νίκη στις εκλογές.Ο κ.Πίρινσκι αναφέρει ότι, ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία της κυβέρνησης με το διαχωρισμό των θέσεων του προέδρου του κόμματος και του πρωθυπουργού.

    [17] ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 1996 ΣΕ ΔΥΟ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ

    Απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 1996 σε δύο ρωμαιοκαθολικούς επισκόπους. Πρόκειται για τους Κάρλος Μπέλο και Χοσέ Ράμος -Ορτα, σύμφωνα με ανακοίνωση της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ.

    Το βραβείο θα το μοιραστούν οι δύο επίσκοποι, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ Φράνσις Σέζερστιντ, για τις "προσπάθειες τους στην ειρηνική επίλυση της διένεξης στο ανατολικό Τιμόρ".


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [18] ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

    Σήμερα συμπληρώνονται 92 χρόνια από το θάνατο του Παύλου Μελά, του πρώτου νεκρού Μακεδονομάχου. Ο θάνατός του σηματοδοτεί την αρχή του Μακεδονικού Αγώνα

    Η εθνική αφύπνιση των Βουλγάρων που συντελείται στα μέσα του 19ου αι. και η εμφανής υποστήριξή τους από τη Ρωσία, τους έφερε σε αντιπαράθεση με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τους Ελληνες που μέχρι τότε είχαν πλήρη οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και εκπαιδευτική κυριαρχία στη Βαλκανική. Στα 1870 αποκτούν χωριστή εκκλησιαστική εκπροσώπηση με την ίδρυση της Εξαρχίας και στα 1878 ιδρύεται το βουλγαρικό κράτος. Οι επιδιώξεις τους δεν περιορίζονταν μόνο στην απελευθέρωση των εδαφών της σημερινής Μακεδονίας. Αντίθετα ονειρεύονταν μια μεγάλη Βουλγαρία που θα περιλάμβανε τη σημερινή Βουλγαρία, τη Δοβρουτσά, τη Μακεδονία και τη Θράκη και η οποία είχε γίνει προσωρινά πραγματικότητα το 1877 με την υπογραφή της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου που τερμάτιζε το ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1876-77.

    Οι βουλγαρικές επιδιώξεις είχαν ως αποτέλεσμα την αρχή του ελληνοβουλγαρικού ανταγωνισμού για επικράτηση στη Μακεδονία. Ο ανταγωνισμός αυτός επικεντρώθηκε στην προσπάθεια απόκτησης εθνικής συνείδησης από τους χριστιανούς κατοίκους της Μακεδονίας, ιδιαίτερα τους σλαβόφωνους που κατοικούσαν στην κεντρική ζώνη της Μακεδονίας, μια ζώνη που εκτεινόταν προς νότο από την Καστοριά- Κοζάνη-Γιαννιτσά-Ζίχνη Σερρών και προς βορρά από το Μοναστήρι- Περλεπέ-Στρώμνιτσα-Μελένικο και Νευροκόπι. Ο ελληνοβουλγαρικός ανταγωνισμός πέρασε στην ένοπλη φάση το 1903 όταν οι Βούλγαροι οργάνωσαν μια εξέγερση στη Μακεδονία, γνωστή ως Ιλιντεν, η οποία καταπνίχτηκε γρήγορα από τον τουρκικό στρατό. Η εξέγερση του 1903 ανησύχησε την ελληνική πλευρά, η οποία κινητοποιήθηκε με αποτέλεσμα την ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγγώνα (1904-1908). Ο Μακεδονικός Αγώνας τερματίστηκε το καλοκαίρι του 1908 όταν το κίνημα των Νεότουρκων ανέτρεψε το απολυταρχικό σουλτανικό καθεστώς υποσχόμενο ισοπολιτεία όλων των εθνοτήτων μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

    Η τουρκική κυριαρχία στα Βαλκάνια καταλύθηκε με τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13. Στην Ελλάδα περιήλθε το 51,5%, στη Γιουγκοσλαβία το 38,4% και στη Βουλγαρία το 10,1% της έκτασης της Μακεδονίας. Η έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου δεν μετέβαλλε τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, ενώ η συνοριακή γραμμή Γιουγκοσλαβίας-Βουλγαρίας αναθεωρήθηκε σε βάρος της Βουλγαρίας. Ωστόσο σημαντικοί ελληνικοί πληθυσμοί είχαν παραμείνει στα εδάφη της Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας και αρκετοί Βούλγαροι στα ελληνικά εδάφη. Το ζήτημα των μειονοτήτων ρυθμίστηκε με τη συμφωνία της εθελούσιας ανταλλαγής πληθυσμών Ελλάδας-Βουλγαρίας που ολοκληρώθηκε το 1929.

    Η Γιουγκοσλαβία και η Ελλάδα μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου θεώρησαν ότι το Μακεδονικό Ζήτημα είχε λήξει. Η Βουλγαρία στην περίοδο του μεσοπολέμου διατηρούσε πάντα όνειρα για την επέκτασή της στην ελληνική και γιουγκοσλαβική Μακεδονία αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει στην πραγματοποίησή τους.

    Το Μακεδονικό Ζήτημα αναζωπυρώθηκε και πάλι το 1944 όταν ο Τίτο προχώρησε στην ίδρυση της λεγόμενης Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμοιυ οι προσπάθειες της Γιουγκοσλαβίας επικεντρώθηκαν στη δημιουργία μιας νέας εθνότητας, της "μακεδονικής".

    Η προσπάθεια επικεντρώθηκε στη δημιουργία κρατικής υπόστασης με τη θεσμοθέτηση τοπικού κοινοβουλίου, κυβέρνησης και πρωθυπουργού, εθνικής γλώσσας με τον τονισμό όλων των ιδιαιτεροτήτων του τοπικού ιδιώματος σε σχέση με τη βουλγαρική γλώσσα και την εισαγωγή νέων μη βουλγαρικών λέξεων, τη ξεχωριστή εκκλησιαστική εκπροσώπηση με τη δημιουργία Αυτοκέφαλης Μακεδονικής Εκκλησίας το 1967, τη δημιουργία ιστορικού παρελθόντος με την απάλειψη από τη Μακεδονία κάθε ίχνους παρουσίας Ελλήνων, Σέρβων, Βουλγάρων θέττοντας παντού την ετικέττα του "μακεδονικού" και την απόδειξη της ύπαρξης του "μακεδονικού" έθνους από τον 7ο αι. μ.Χ. Τέλος οι ηγέτες των Σκοπίων επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους για την αναγνώριση "μακεδονικών" μειονοτήτων στην Αλβανία, Ελλάδα και Βουλγαρία.

    Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας που άρχισε το 1990 αναζωπύρωσε το Μακεδονικό Ζήτημα και το διεθνές ενδιαφέρον στράφηκε στην περιοχή των Σκοπίων να τέλη του 1991 ύστερα από δημοψήφισμα τα Σκόπια ανακηρύχθηκαν ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Μακεδονία. Στις 3 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ο Γκλιγκόρωφ έστειλε επιστολές προς τις πρεσβείες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ στο Βελιγράδι ζητώντας τη διεθνή αναγνώριση της χώρας του.

    Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου υπάρχει ελληνική ομογένεια διοργανώθηκαν συλλαλητήρια, με μεγαλύτερο αυτό της Θεσσαλονίκης, με κυρίαρχο σύνθημα "η Μακεδονία είναι ελληνική" και απαιτούσαν να μην αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και να αλλάξουν τη σημαία τους.

    Στις 8 Απριλίου 1993 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με ψηφοφορία αποδέχθηκε την ένταξη των Σκοπίων στον Οργανισμό με την προσωρινή ονομασία "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" και χωρίς δικαίωμα ανάρτησης σημαίας. .

    Παράλληλα ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη ένας κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας σχετικά με το όνομα των Σκοπίων και την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο μερών χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω της αδιαλλαξίας του Κίρο Γκλιγκόρωφ.

    Η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία των Σκοπίων οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει στις αρχές Φεβρουαρίου 1994 κάποια μέτρα, με σημαντικότερα το κλείσιμο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στα Σκόπια και τη διακοπή της κίνησης των εμπορευμάτων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από και προς τα Σκόπια με εξαίρεση "τα απολύτως απαραίτητα για ανθρωπιστικούς λόγους". Τα Σκόπια αντέδρασαν με επιστολή διαμαρτυρίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χαρακτηρίζοντας τον εμπορικό αποκλεισμό ως "εμπάργκο" και ως "ενέργεια που παραβιάζει τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών επίσημα έγγραφα της ΔΑΣΕ και το Διεθνές Δίκαιο".

    Ο Αύγουστος του 1995 σηματοδοτεί τη δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ύστερα από συνεχείς διαβουλεύσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ κατορθώνει να φέρει τα δυο l]qg στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη.

    Στις 14 Σεπτεμβρίου 1995 υπογράφηκε η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ των δυο μερών που προβλέπει ότι τα Σκόπια υποχρεώνονται εντός 30 ημερών να αλλάξουν τη σημαία τους, να κάνουν αλλαγές στο Σύνταγμά τους ώστε να μην περιέχει επεκτατικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας και να αποκηρύξουν κάθε καπηλεία του ελληνικού ιστορικού παρελθόντος.

    Η Ελλάδα από την πλευρά της υποχρεώνεται να άρει τα μέτρα οικονομικού αποκλεισμού της ΠΓΔΜ και να συμφωνήσει στην ένταξή της σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Επίσης η συμφωνία ορίζει ότι τα δυο μέρη θα ξεκινήσουν συνομιλίες για τον καθορισμό του ονόματος της ΠΓΔΜ μέσα σε χρονικό διάστημα δυο μηνών.

    Εκτοτε το Μακεδονικό Ζήτημα έχει περάσει σε φάση ύφεσης. Ελλάδα και ΠΓΔΜ έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις και από τα τέλη Ιανουαρίου του 1996 έχουν αρχίσει να λειτουργούν και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών, τα γραφεία συνδέσμου όπως αποκαλούνται, στα Σκόπια και στην Αθήνα. Το θέμα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν έχει ακόμη διευθετηθεί λόγω των διιστάμενων απόψεων των δύο μερών και κυρίως λόγω της απροθυμίας των Σκοπίων να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένες προτάσεις.

    Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι τα δύο μέρη έχουν επιλέξει το δρόμο της οικονομικής συνεργασίας, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται συνεχώς, ενώ είναι έντονο το ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού εταιρείες τροφίμων, εμπορίου, ενδύσεως, καπνοβιομηχανίες και τράπεζες επεκτείνουν ταχύτατα τις δραστηριότητές τους στη γειτονική χώρα. Μάλιστα οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων πρόκειται να γνωρίσουν εκρηκτική ανάπτυξη στην ΠΓΔΜ. Ομως όσο το θέμα της ονομασίας παραμένει ανοιχτό κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι το Μακεδονικό Ζήτημα έχει κλείσει.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 11 October 1996 - 13:41:28