Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek (96-10-16)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΝΑΪΛΣ

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [03] "ΟΛΟΙ ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ". ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [04] ΔΩΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [05] ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΚΚΕ

  • [06] TVX: ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ

  • [07] ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΤΗΣ 26ης ΚΑΙ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟΝ Π.ΚΑΚΟΥΛΛΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ

  • [09] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Π.ΚΑΚΟΥΛΛΗ

  • [10] ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Π.ΚΑΚΟΥΛΛΗ

  • [11] ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ Η ΡΩΣΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Π.ΚΑΚΟΥΛΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ

  • [12] ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

  • [13] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η "ΚΟΧΑ ΓΙΟΝ"

  • [14] ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ Η ΚΡΟΑΤΙΑ

  • [15] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΩΝΩΣΗ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

  • [16] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [17] ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [18] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 1997 ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΟΙ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΣΟΥΠΕΡ ΤΟ ΕΤΟΣ 2.000


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΝΑΪΛΣ

    Επίσκεψη στον Πρωθυπουργό Κ.Σημίτη πραγματοποίησε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Νάϊλς. Η επίσκεψη χαρακτηρίσθηκε εθιμοτυπική και δεν είχε ημερήσια διάταξη.

    Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συζήτηση για την Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ.ΝάΪλς βολιδοσκόπησε τον Ελληνα Πρωθυπουργό, σχετικά με την αμερικανική πρωτοβουλία για τα παραπάνω θέματα, η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    "Οι πρωτοβουλίες του διεθνούς παράγοντα είναι καλοδεχούμενες αρκεί να κινούνται στο πλαίσιο και την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού" τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού εκπροσώπου του Στέητ Ντηπαρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, για την εν ψυχρώ δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

    Ο κ. Μπερνς καταδικάζει μεν το γεγονός, όμως κάνει συστάσεις και στις δύο πλευρές για την αποφυγή τέτοιων επεισοδίων. Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι η Ελλάδα δέχεται διεθνείς πρωτοβουλίες που κινούνται στο παραπάνω πλαίσιο, τόνισε, ωστόσο ότι οι πρωτοβουλίες του διεθνούς παράγοντα για την επίλυση του Κυπριακού μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει είτε γιατί προσέκρουσαν σε αδιαλλαξία είτε γιατί ήταν ενδεχομένως οι ίδιες υποκριτικές.

    Εξάλλου την αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε ο χαρακτηρισμός του μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης ως τουρκικού από τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα Ουμίτ Παμίρ που επισκέπτεται για τρίτη ημέρα την περιοχή της Θράκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι "πρόκειται περί Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών, οι οποίοι κατέχουν μία ισότιμη θέση και απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ελληνες πολίτες της επικράτειας".

    Εκτίμησε δε ότι η αντίδραση του τοπικού πληθυσμού είναι ψύχραιμη και μάλλον αποστασιοποιημένη από την επίσκεψη αυτή και αυτό δείχνει ότι είναι αποφασισμένος ο τοπικός πληθυσμός να μην συμπεριληφθεί στα οποιαδήποτε παιχνίδια και σε οποιουσδήποτε σχεδιασμούς της ξένης δύναμης.

    [03] "ΟΛΟΙ ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ". ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    "Κανείς δεν είναι αμετακίνητος και όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα της δουλειάς μας". Αυτό υπογράμμισε, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, μιλώντας σήμερα το πρωϊ κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    "Είμαστε ένα σύνολο, με την ίδια συνοχή, ψυχή και συνείδηση, όπου και αν λειτουργούμε στο κόμμα, στο Κοινοβούλιο, στη κοινωνία. Σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια που αρχίζει το ΠΑΣΟΚ για τον κοινωνικό εκσυγχρονισμό της χώρας, υπάρχουν ρόλοι για όλους. Στο πλαίσιο της νέας συλλογικότητας του ΠΑΣΟΚ, με την ενιαία πολιτική διεύθυνση, τους εξειδικευμένους ρόλους και τις εξατομικευμένες ευθύνες, είναι επιλογή μου να υπάρξει aniok|cgsg της κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής παρουσίας όλων", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Και συνέχισε:"Υπάρχουν πολλοί τομείς όπου ο κάθε βουλευτής μπορεί να δείξει τις ικανότητές του να αναπτύξει πρωτοβουλίες... Η κυβέρνηση πρέπει να αισθανθεί την καθημερινή παρουσία, δράση και δύναμη της κοινοβουλευτικής ομάδας και η κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως έχει καθήκον να ενισχύσει και να στηρίζει συστηματικά την υλοποίηση του κυβερνητικού εργου".

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους κοινοβουλευτικούς τομείς εργασίας (ΚΤΕ) και στις σχέσεις τους με την κυβέρνηση. Ζήτησε οι ΚΤΕ να προωθούν συστηματικούς ελέγχους της κυβερνητικής πολιτικής, οι Υπουργοί οφείλουν να ενημερώνουν πριν από τη σύνταξη των νομοσχεδίων τους αντίστοιχους ΚΤΕ και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, είπε ο κ. Σημίτης, θα επιτρέπεται κατάθεση τροπολογίας στην ολομέλεια της Βουλής χωρίς προηγούμενη συζήτηση στον αντίστοιχο ΚΤΕ.

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που είναι "πολιτικό οργανο με συγκεκριμένη λειτουργία και ευθύνη" και στην εκλογή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Για αυτό, είπε ο Πρωθυπουργός, η ψήφος έχει μια ξεχωριστή σημασία, "χρειαζόμαστε ιδέες, πρωτοβουλίες και θέληση για δουλειά".

    Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι μετά την πρώτη περίοδο του προγραμματισμού και της οργάνωσης της δράσης, στην πρόθεσή του είναι να συναντά τους βουλευτές κατά Περιφέρεια και να ανταλλάσει μαζί τους απόψεις για όλα τα ζητήματα. Ορισε ως συνδέσμους με τα θεσμοθετημένα όργανα της Βουλής, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της κυβέρνησης, τον Υφυπουργο στον Πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδη, σε συνεργασία με τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Κοσμίδη.

    [04] ΔΩΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Τρεις βουλευτές για τις τρεις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και εννιά για τις επτά θέσεις του Προεδρείου, έχουν καταθέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές των νέων οργάνων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Πρόκειται για τους Φοίβο Ιωαννίδη, Δημήτρη Γεωργακόπουλο και Κοσμά Σφυρίου που είναι υποψήφιοι για τις τρεις θέσεις των κονοβουλευτικών εκπροσώπων, των οποίων την αρμοδιότητα ορίζει ο Πρωθυπουργός, καθώς και για τους βουλευτές Γιώργο Αδαμόπουλο, Ηλία Βλαχόπουλο, Ιωάννη Γιαννάκη, Θόδωρο Κατσανέβα, Νόρα Κατσέλη, Λάζαρο Λωτίδη, Βαγγέλη Μαλέσιο, Ανέστη Σαατσόγλου και Παρασκευά Φουντά που διεκδικούν τις επτά θέσεις του Προεδρείου της Κ.Ο.

    [05] ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΚΚΕ

    Πρόταση νόμου για την αλλαγή του υπάρχοντος εκλογικού νόμου και την καθιέρωση απλής αναλογικής, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το ΚΚΕ.

    Στην πρόταση -την οποία υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ- προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας και του σταυρού προτίμησης, η επαναφορά της λίστας, καθώς και ρυθμίσεις για τη δεύτερη και τρίτη κατανομή.

    [06] TVX: ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ

    Να μην πτοείται από τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ολυμπιάδας και της Βαρβάρας Χαλκιδικής -απέναντι στη δημιουργία μονάδας χρυσού- δείχνει η "TVX GOLD". Η καναδική επιχείρηση, ανάδοχος του έργου δημιουργίας εργοστασίου χρυσού στην περιοχή, δηλώνει αποφασισμένη να ολοκληρώσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

    Πάντως, η επιχείρηση υπογραμμίζει τις σημαντικές ζημίες που έχει υποστεί από τη δεκάμηνη -πλέον- καθυστέρηση. "Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια υποχωρήσεων και προσπαθειών ενημέρωσης", επισημαίνει ο διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας της "TVX", Ηλίας Κωνσταντινίδης. "Απομένει, πλέον, σε κάθε σκεπτόμενο Ελληνα να αναρωτηθεί αν σε μια ευνομούμενη πολιτεία μπορεί η κάθε ομάδα πίεσης να επιβάλει με τη βία την -αστήρικτη, άλλωστε- άποψη της. Αδιαφορώντας, μάλιστα, για τις επιπτώσεις στους υπολοίπους, όπως την παρεμπόδιση της ανάπτυξης της περιοχής και τη μη καταπολέμηση της ανεργίας".

    Η εταιρεία τονίζει ότι δύο ενημερωτικές ημερίδες απέδειξαν πως η λειτουργία του εργοστασίου δε θα έχει απολύτως καμία περιβαλλοντική επίπτωση στην περιοχή. "Αντίθετα, μάλιστα, θα βελτιώσει την ήδη επιβαρυμένη από τις προηγούμενες χρήσεις κατάσταση. Παρά ταύτα, οι αντιδρώντες επιμένουν να αποκλείουν την πρόσβαση στα μεταλλεία, ακόμη και προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων", κατέληξε ο κ.Κωνσταντινίδης.

    [07] ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΤΗΣ 26ης ΚΑΙ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα ανάλογη της σημασίας των ιστορικών επετείων θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις της 26ης και 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου με γενικό σημαιοστολισμό των κτιρίων και των καταστημάτων της πόλης καθώς και με φωταγώγησή τους. Στα σχολεία, στο δήμο, στις υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και του δημοσίου καθώς και στους οργανισμούς και επιχειρήσεις του δημοσίου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες.

    Για τις υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης θα γίνει ειδική εορταστική εκδήλωση στο κέντρο πολιτισμού της νομαρχίας στις 25 Οκτωβρίου στη 1 το μεσημέρι στην οποία θα παραστούν ο νομάρχης και το νομαρχιακό συμβούλιο. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα jai στέψη των μνημείων , των προτομών και των ανδριάντων των ηρώων από την μαθητιώσα νεολαία, τους προσκόπους και τους οδηγούς καθώς και λιτάνευση της ιεράς εικόνας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου.

    Οι ήχοι από τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών και από τη μουσική των φιλαρμονικών θα πλημμυρίσουν την πόλη στις 26 Οκτωβρίου ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί επίσημη δοξολογία στον ναό τουΑγίου Δημητρίου καθώς και πανηγυρικός εορτασμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

    Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή με κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο του Γ΄Σώματος Στρατού με παρέλαση μαθητών παρουσία μελών της κυβέρνησης και των λοιπών αρχών στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

    Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 28 Οκτωβρίου με κατάθεση στεφάνου στο ηρώο του Γ΄Σώματος Στρατού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.Θα ακολουθήσει παρέλαση, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, αντιπροσωπευτικών τμημάτων των σπουδαστών και μαθητών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων, της ελληνικής αστυνομίας κλπ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟΝ Π.ΚΑΚΟΥΛΛΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ

    Συγκλονιστικά είναι τα νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή, σύμφωνα με τα οποία επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι ο 58χρονος Ελληνοκύπριος εκτελέστηκε εν ψυχρώ από Τούρκους στρατιώτες μετά από εντολές που πήραν από ανώτερους τους.

    Οι δύο αυτόπτες μάρτυρες, ο γαμπρός του θύματος Αθανάσιος Πανίκος και ο γεωργός Γεωργίος Μίστης που ήταν στην περιοχή της Αχνας την ημέρα της δολοφονίας, αποδεικνύουν ότι για 15 λεπτά ο Κακουλλής ήταν υπό την απειλή των όπλων και οτι εκτέλέστηκε από Τούρκους, όταν έφτασαν οι σχετικές διαταγές.

    Από τη νεκροψία αποδείχτηκε, ότι αν οι στρατιώτες δεν πυροβολούσαν και τρίτη φορά το θύμα στο στήθος, ο Κακουλλής θα ζούσε, εφόσον οι δύο πρώτες σφαίρες που τον έπληξαν στο λαιμό και στον ώμο δεν ήταν θανατηφόρες.

    Από στοιχεία που κατέχουν οι κυπριακές αρχές, είναι αβάσιμος ο χαρακτηρισμός των Τούρκων ότι το θύμα είχε μαζί του ένα μαχαίρι και σύρμα κατάλληλο για στραγγαλισμό.

    [09] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Π.ΚΑΚΟΥΛΛΗ

    Ικανοποιημένη είναι η κυπριακή κυβέρνηση από τη δήλωση που έκανε το Συμβούλιο Ασφαλείας για την εν ψυχρώ δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο την αδικαιολόγητη ενέργεια να dokovomghe_ ο Ελληνοκύπριος και τονίζει χαρακτηριστικά ότι "μια τέτοια τοποθέτηση, ασφαλώς μας ικανοποιεί".

    Ανοησίες χαρακτήρισε ο κ.Κασουλίδης τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι ο Κακουλλής ήταν εξοπλισμένος, προσθέτοντας ότι κανένας λογικά σκεπτόμενος δεν θα πιστέψει τέτοιου είδους πράγματα.

    [10] ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Π.ΚΑΚΟΥΛΛΗ

    Με καθυστέρηση τριών 24ωρων αντέδρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή, υιοθετώντας για μια ακόμη φορά την πολιτική ίσων αποστάσεων.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς, έκανε λόγο για αδικαιολόγητη χρήση βίας από τουρκοκύπριους. Άφησε όμως να εννοηθεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρει ευθύνες για την πρόσφατη δολοφονία τουρκοκύπριου στρατιώτη στα κατεχόμενα, παρ΄όλο που οι συγγενείς του είχαν καταγγείλει τις τουρκικές αρχές ώς υπεύθυνες για το θάνατο του, εξαιτίας της κουρδικής του καταγωγής.

    Το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του ελληνοκυπρίου και κάλεσε τα δύο μέρη να αρχίσουν διάλογο για την επέκταση των συμφωνιών που αφορούν τα παρατηρητήρια στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση, μέ επιστολή που έστειλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ πρέσβης Νίκος Αγαθοκλέους, ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας τη λήψη όλων των μέτρων για τον τερματισμό των εγκληματικών πράξεων στη Μεγαλόνησο από τον τουρκικό στρατό κατοχής και την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.

    [11] ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ Η ΡΩΣΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Π.ΚΑΚΟΥΛΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ

    Έντονα καταδίκασε η Ρωσία τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, χαρακτηρίζοντας το γεγονός "χωρίς προηγούμενο, ανοίκειο και βάρβαρο".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Γκρικόρι Ταράσοφ, δήλωσε ότι η χώρα του θεωρεί την εν ψυχρώ δολοφονία του 58χρονου απάνθρωπη και εκφράζει την ανησυχία της κυβέρνησης του για το "βάρβαρο τρόπο με τον οποίο χάθηκε ένας ακόμη άοπλος Ελληνοκύπριος από τους Τούρκους.

    "Είναι φανερό ότι τα γεγονότα των τελευταίων μηνών θα πρέπει να αναγκάσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, να ενεργήσουν πιο αποφασιστικά στο κυπριακό", τόνισε ο κ.Ταράσοφ.

    [12] ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

    Σε διαβήματα τα προς όλες τις χωρες με τις οποίες διατηρεί διπλωματικές σχέσεις, για τις εγκληματικές pq\neir από τον τουρκικό στρατό κατοχής, προβαίνει η κυπριακή κυβέρνηση ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει μνημόνιο στο οποίο θα καταγγέλλεται η "κατ΄εξακολούθηση χρήση δολοφονικής βίας κατά τρόπο απρόκλητο".

    Στο μνημόνιο, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, θα επισημανθεί ο τρόπος με τον οποίο τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής δολοφόνησαν τους τρεις Ελληνοκυπριους, Τ.Ισαάκ, Σ.Σολωμού και Π.Κακουλλή.

    [13] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η "ΚΟΧΑ ΓΙΟΝ"

    Οικονομικό σκάνδαλο, όπως το χαρακτηρίζει, στο οποίο εμπλέκεται το υπουργείο Αμυνας της Αλβανίας, καταγγέλλει η εφημερίδα "Κόχα Γιον".

    Συγκεκριμένα, το 1993, γράφει η εφημερίδα, η εμπορική επιχείρηση "Meiko" που υπάγεται στο υπουργείο Αμυνας, δανείστηκε από δύο αλβανικές κρατικές Τράπεζες 5 εκατομμύρια δολάρια για επιχειρήσεις, ο χαρακτήρας των οποίων ήταν απόρρητος. Τα χρήματα έπρεπε να επιστραφούν το 1994.

    Μέχρι σήμερα όμως, το υπουργείο Αμυνας δεν έχει επιστρέψει τα χρήματα και κανείς,σύμφωνα με την "Κόχα Γιον" δεν γνωρίζει που πήγαν τα χρήματα.

    Οι Τράπεζες έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια διεκδικώντας την επιστροφή των χρημάτων ενώ ο Σαλί Μπερίσα, φοβούμενος την αποκάλυψή του ενόψει των εκλογών, τονίζει η εφημερίδα, κάλεσε στο γραφείο του τους υπουργούς Αμυνας και Οικονομικών καθώς και τον διοικητή της Τράπεζας της Αλβανίας προκειμένου να διευθετηθεί ομαλά το θέμα.

    [14] ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ Η ΚΡΟΑΤΙΑ

    Το τεσσαρακοστό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης θα είναι η Κροατία, η οποία αναμένεται να γίνει επίσημο μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού στις 6 Νοεμβρίου.

    Η ένταξη της Κροατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης γίνεται με εξάμηνη καθυστέρηση λόγω των ανησυχιών που είχαν εκφραστεί για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ΄αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία.

    [15] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΩΝΩΣΗ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Τρομοκρατική οργάνωση με την επωνυμία "Αλβανική Εκδίκηση Δικαιοσύνης" εξάρθρωσε η αλβανική αστυνομία.

    Η οργάνωση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου έχει πενταετή δραστηριότητα και φέρεται αναμεμειγμένη σε δολοφονίες υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας για πολιτικούς λόγους, μεταξύ δε αυτών, και ο διευθυντής φυλακών Αλβανίας. Στόχος της, όπως υπογραμμίζουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, η ανατροπή του καθεστώτος Μπερίσα.

    Λίγες μερες νωρίτερα, το Σάββατο, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, στα Τιρανα ανακαλύφθηκε το οπλοστάσιο της οργάνωσης. Στον οπλισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντίτα Ινφορμασιον" περιλαμβάνονταν, αυτόματα όπλα, peq_stqova, ένα πολυβόλο, εκρηκτικές ύλες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ασυρματοι και νάρκες με τηλεχειριστήριο.

    Η φιλοκυβερνητική "Αλμπάνια" υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής οργάνωσης ειναι στις φυλακές Μπέντσα Τεπελενίου και ότι έχει σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της κομμουνιστικής δικτατορίας. Επισης, υποστηρίζει ότι η αστυνομία έχει συλλάβει τους δολοφόνους του διευθυντή των φυλακών, που είναι μέλη της οργάνωσης.

    Κατά την εφημερίδα έχουν συλληφθεί τα περισσότερα μέλη ενώ ένας από τους τρομοκράτες δήλωσε ότι στόχος της οργάνωσης ήταν η ανατροπή του καθεστώτος Μπερίσα. Ως μέλη της φέρονται άτομα τα οποία διατηρούν στενές σχέσεις με οικογένειες της "κομμουνιστικής νομενκλατουρας" ενώ χθες συνελήφθη και ο γαμπρός του Εμβέρ Χότζα με την κατηγορία της συμμετοχής.

    [16] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Τη Βουλγαρία θα επισκεφθεί την Πέμπτη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 1050 χρόνια απο τον θάνατο του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Στάνταρτ".

    Το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρίας, συνεχίζει το δημοσίευμα, ανακοίνωσε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι αρχιερείς που θα τον συνοδεύουν θα εγκατασταθούν στο Μέγαρο "Μπογιάνα".

    [17] ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    "Όταν όλοι στην Τουρκία έδειχναν τον ανδρισμό τους, ο Ζεκί Μουρέν βγήκε στη δημοσιότητα με μίνι φούστα - Ήταν ένας Ριζοσπάστης". "Όταν μια γυναίκα μπροστά στον πίνακα του Πικάσσο "Το ψάρι", ρώτησε τον μεγάλο ζωγράφο "μα που είναι το ψάρι;", εκείνος είπε: "δεν είναι ψάρι, είναι μια ζωγραφιά" - Ήταν κι αυτός ένας Ριζοσπάστης"...

    Αυτά, και παρόμοια μ' αυτά σλόγκαν διαφημίζουν τις μέρες αυτές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, την εφημερίδα "Radikal" (Ριζοσπάστης), που έκανε την εμφάνισή της στα περίπτερα της χώρας από την περασμένη Κυριακή. Η νέα ημερήσια εφημερίδα ανήκει στον "Όμιλο Ντογάν", στοιχίζει 10.000 λίρες (μία δραχμή 370 λίρες), βγαίνει χωρίς κουπόνια και κυρίως "χωρίς μπογιά", αφού μόνο ο τίτλος της έχει χρώμα γαλάζιο, το χρώμα της "θάλασσας της ειρήνης" όπως επισημαίνει ο διευθυντής σύνταξης Ρεχά Μαντέν. Προς το παρόν έχει τιράζ 200.000 φύλλα. Η γραμμή της εφημερίδας είναι να κρατά αποστάσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα και να μην απομακρύνεται από τις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο "Ριζοσπάστης" της Τουρκίας τις πρώτες τρεις μέρες απέσπασε ευμενή σχόλια, όχι μόνο για τα "έξυπνα" διαφημιστικά σποτ, αλλά και για τη φιλοδοξία του να προσφέρει κάτι "διαφορετικό" στο τουρκικό αναγνωστικό κοινό.

    [18] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 1997 ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΟΙ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΣΟΥΠΕΡ TO ΕΤΟΣ 2.000

    Το πρώτο εξάμηνο του 1997 θα ληφθούν από την Ευρωπαική Ένωση οι οριστικές αποφάσεις για την κατάργηση της βενζίνης σούπερ το έτος 2.000.

    Το θέμα συζητήθηκε για πρώτη φορά σε διακυβερνητικό επίπεδο χθες στο Λουξεμβούργο από τους υπουργούς περιβάλλοντος των 15 χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης.

    Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεόδωρος Κολλιοπάνος ζήτησε να παραταθεί για την Ελλάδα και πέραν του 2.000 η δυνατότητα χρήσης βενζίνης σούπερ προκειμένου να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα σταδιακής ανανέωσης του στόλου των Ι.Χ. αυτοκινήτων το 65% του οποίου είναι συμβατικής τεχνολογίας.

    Οι 15 υπουργοί της Ευρωπαικής Ένωσης εξέτασαν και την οδηγία που προβλέπει ότι έως το τέλος του 2.000 τα αυτοκίνητα θα πρέπει να εκπέμπουν κατά 40% λιγότερα καυσαέρια.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 16 October 1996 - 17:55:41