Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency News In Greek (96-10-22)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 22 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ"

  • [02] ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • [03] ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

  • [04] ΝΔ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕ. ΣΥΝΗΛΘΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [05] ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

  • [06] Γ.ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΤΟ 1999 ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

  • [07] ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ, ΔΗΛΩΣΕ Ο Α.ΚΒΑΣΝΙΕΒΣΚΙ

  • [08] Ι.ΣΤΡΑΤΟΣ: "ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ"

  • [09] 5.500 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΦΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.ΔΡΥΣ

  • [10] ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΕΙΣ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΛΥΘΗΚΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

  • [11] BΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ

  • [12] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ 2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Τ.ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ Σ.ΣΟΛΩΜΟΥ

  • [14] Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ: "ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 26ης ΜΑΪΟΥ Η ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ"

  • [15] ΟΚΤΩ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [16] ΙΟΝ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [17] ΝΕΚΡΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

  • [18] 18 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ"

    "Η Ελλαδα ειναι υποχρεωμένη να ετοιμάζεται για ένα ενδεχόμενο στρατιωτικής επιθέσεως εναντίον της απο την Τουρκία, παρά το δυσβάστακτο οικονομικό κόστος λόγω και των κριτηρίων σύγκλισης του Μάαστριχτ, επειδή η Τουρκία προβάλλει επεκτατικές διαθέσεις", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλος, μιλώντας στις Επιτροπές Εξωτερικων Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας της Πολωνίας.

    Τον κ. Στεφανόπουλο προσφώνησε κατά την έναρξη της συνεδρίασης της βουλής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Βορόβισλαβ Γκέρενεκ, ο οποίος τόνισε ότι είναι τιμή του που υποδέχεται τον Ελληνα Πρόεδρο, αναφέρθηκε στον ελληνικό πολιτισμο και στους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών και υπογράμμισε ότι οι Πολωνοί θυμούνται καλά ότι στην Ελλαδα έδωσαν την πολιτική αίτηση για να ενταχθεί η χωρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι η Ελλαδα υποστηρίζει τώρα την ένταξη.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλαδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ καθώς και τις γειτονικές της χώρες. Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων υπογράμμισε: "Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με την αυτοαποκαλούμενη "Μακεδονία". Δεν το δεχόμαστε αυτό. Γιατί η περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας ανήκει κατά μέγα μέρος στη σημερινή Ελλαδα, κατά ένα μικρότερο μέρος στα Σκοπια και κατά ένα μικρότερο στη Βουλγαρία. Σ΄αυτό το χώρο η Ελλάδα πολέμησε πολλές φορές χάρη της Μακεδονίας. Η Βουλγαρία είχε σημαία της τη λεγόμενη "Μακεδονία". Η τρίτη διεθνής είχε συλλάβει την ιδέα ενός κράτους το οποίο θα αποτελείτο από την ελληνική και τότε γιουγκοσλαβική και βουλγαρική Μακεδονία και θα εντασσόταν στο κομμουνιστικό καθεστώς. Οταν η Βουλγαρία ηττήθηκε και διαλύθηκε η Τρίτη Διεθνής, ο στρατάρχης Τίτο ανέλαβε τον αγώνα της αυτονομίας και ονόμασε το 1945 μια περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας ως Μακεδονία. Δεν υπήρχε βέβαια η εθνικότητα "Μακεδονία". Οι Μακεδόνες ήταν ένα φύλο του ελληνικού έθνους. Βαφτίστηκε ως "μακεδονική" γλώσσα ένα ιδίωμα της βουλγαρικής γλώσσας".

    Σήμερα, τόνισε ο κ.Στεφανόπουλος, ο κ.Γκλιγκόρωφ δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει μια τέτοια επεκτατική πολιτική αλλά κυκλοφορούν χάρτες όπου επιδιώκεται η λεγόμενη "Μεγάλη Μακεδονία", ακόμη υπάρχουν τα διδακτικά βιβλία που διδάσκονται στα σχολεία στα Σκόπια, ακόμη υπάρχει ένα κόμμα στα Σκόπια, το VMRO που υποστηρίζει την ανάγκη συνενωσης της Μακεδονίας.

    "Πώς είναι δυνατόν η Ελλαδα να το δεχθει αυτό" διερωτήθηκε ο κ.Στεφανοπουλος και υπογράμμισε. "Είναι σαν ένα αλλο κράτος να αποσπάσει ένα τμήμα της Πολωνίας και να το ονομάσει με το δικό της όνομα". Κανένας δεν αμφισβητεί, συνέχισε, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ήταν Ελληνες.

    Συνεχίζοντας για τα Σκόπια, ο κ.Στεφανόπουλος τόνισε ότι πρώτη η Ελλαδα είχε αναγνωρίσει την ανάγκη ύπαρξης αυτού του κράτους και πρόσθεσε: "Εμεινε το όνομα και η Ελλάδα δέχθηκε να j\mei συζητήσεις για την επίλυσή του και ελπιζουμε να βρεθεί λύση και σ΄αυτό το θέμα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε με τα Σκοπια", τονισε. Η Ευρώπη

    Ο κ.Στεφανόπουλος άρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι η Ελλαδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 1981, ότι είμαστε ικανοποιημένοι απο την συμμετοχή μας στην ΕΕ και ότι η Ελλαδα συνεισέφερε στη βελτίωση των θεσμών και των δομών της Ενωσης.

    "Η Ευρώπη, όμως είπε, δεν θα ολοκληρωθεί αν δεν συμμετάσχουν σ΄αυτήν όσα κράτη το επιθυμούν".

    Ακολουθως ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αρκείται σε μια οικονομική θεώρηση της Ευρώπης, όπως σήμερα, αλλά επιθυμεί να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες πολιτικές όπως κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε μιλώντας στους Πολωνούς βουλευτές και γερουσιαστές ότι είναι απαράδεκτη η διάκριση μεταξύ ισχυρών ή όχι κρατών, από άποψη οικονομίας, στην Ευρώπη και ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να καταργηθεί η αρχή της ομοφωνίας στα μεγάλα θέματα παρά μόνο σε δευτερεύοντα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, αναφέρθηκε στην ελληνοτουρκική διένεξη για τα νησιά και τις βραχονησίδες του Αιγαίου και στην ελληνική θέση για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Τόνισε, ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν δέχεται διάλογο επί αβασίμων αξιώσεων που εγείρει η Τουρκία, επί θεμάτων της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και υπενθύμισε ότι στην περίπτωση της αμφισβήτησης της ελληνικότητας της νήσου Γαύδου "ακόμα και ο πολυ διστακτικός πρόεδρος Κλίντον αγανάκτησε". Ο κ. Κλίντον, είπε, δεν θέλει να λάβει μέρος σε μια διαφορά και αυτό το κατανοώ.

    "Η Ελλαδα δεν ζητάει την συνδρομή κανενός, ζητάει να εφαρμοστούν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και να υπάρξει ισχύς των διεθνών συμφωνιών και αλίμονο αν η Ευρώπη αρχισει να αμφισβητεί αυτά τα πράγματα", κατέληξε ο Πρόεδρος.

    [02] ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Εκτεταμένη συζήτηση για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλλάδα στα Βαλκάνια, καθώς και τις πρωτοβουλίες για διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες, έγινε σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Στη συνεδρίαση αυτή συμμετείχαν οι υπουργοί, Μεταφορών Χάρης Καστανίδης, Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης.

    Νωρίτερα, η Κυβερνητική Επιτροπή ασχολήθηκε με τα θέματα που αφορούν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τον προυπολογισμό, αλλά και με τις επιμέρους αρμοδιότητες του κυβερνητικού έργου κατά υπουργείο. Θα ακολουθήσουν επί μέρους συναντήσεις του πρωθυπουργού με καθέναν υπουργό ξεχωριστά για την περαιτέρω εξειδίκευση του κυβερνητικού έργου.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε όπως σε 15 ημέρες από σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου θα jatah]sei τις προτάσεις του για την οικονομία, οι οποίες θα συζητηθούν στην Κυβερνητική Επιτροπή και το Υπουργικό Συμβούλιο. Την τελική έγκριση θα δώσουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ σε κοινή συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσουν.

    Τέλος, σε ότι αφορά στις προτεραιότητες της κυβέρνησησ σημειώνεται ότι τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν προς συζήτηση στη Βουλή θα είναι αυτά που αναφέρονται:

    -Στη μετατροπή του ΟΓΑ σε ταμείο κύριας ασφάλισης των αγροτών.

    -Στη σύμβαση της λεωφόρου Σταυρού-Ελευσίνας.

    -Στο διοικητικό εκσυγχρονισμό του κράτους.

    -Στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    [03] ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με αντικείμενο τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων του Υπουργείου Αμυνας, για το νέο μεσοπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει το ΚΥΣΕΑ στην προσεχή συνεδρίασή του.

    Στη σύσκεψη, μετείχε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάννης.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι εξετάστηκε η εφαρμογή της προτεραιότητας των εξοπλιστικών προγραμμάτων και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε συνολικά και το θέμα του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας ώστε να συμβαδίζει με τους αναγκαίους αναπτυξιακούς και οικονομικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής.

    [04] ΝΔ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕ. ΣΥΝΗΛΘΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Συγκεχυμένη εμφανίζεται η κατάσταση στη ΝΔ μια μέρα πριν την πρώτη, μετά την εκλογική ήττα, συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.Το Πολιτικό Συμβούλιο συνήλθε σήμερα για να προετοιμάσει την κρίσιμη συνεδρίαση.

    Χαρακτηριστικό της εσωκομματικής κατάστασης είναι οτι πολλοί βουλευτές ζητούν σκληρή στάση από τον Μιλτιάδη Εβερτ απέναντι στους διαφωνούντες, ενώ υπάρχουν και οι φωνές συνεργατών του, όπως ο Σταύρος Δήμας, που συνιστούν "σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και να προβληθούν τα σημεία σύγκλισης και όχι αντιπαράθεσης".

    Ο βουλευτής Καβάλας Γιώργος Καλαντζής δήλωσε στο ΜΠΕ οτι "η παλιά ηγετική γενιά δεν έχει καμμία επαφή με τον κόσμο, πρέπει να αποχωρήσει και να έρθουν στην ηγεσία της παράταξης νέα άφθαρτα πρόσωπα, όπως ο Κώστας Καραμανλής, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη". Αν τεθεί θέμα ηγεσίας στο Συνέδριο, είπε ο βουλευτής, τότε σ' αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να λυθεί.

    Παράλληλα υπήρξε σήμερα δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", που φέρει την ηγεσία της ΝΔ να κάνει για πρώτη φορά δημόσια άνοιγμα προς τα στελέχη της Πολιτικής Ανοιξης και τον Αντώνη Σαμαρά. S}lvyma με ασφαλείς πληροφορίες, ο Μ.Εβερτ είχε αποφασίσει να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της ΚΕ τον όρο "κεντροδεξιά" ως αντίβαρο του αντιστοίχου "κεντροαριστερά" που χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός και να κάνει άνοιγμα προς την ΠΟΛ.ΑΝ. και τα στελέχη της. Ωστόσο, ύστερα από το δημοσίευμα και την αρνητική αντίδραση ηγετικών στελεχών της Πολιτικής Ανοιξης - δηλώσεις Δ.Σταμάτη οτι το κόμμα θα ακολουθήσει αυτοτελή πορεία, ανακοίνωση περί της ανασυγκρότησης των καθοδηγητικών οργάνων από τον Α.Σαμαρά- είναι αμφίβολο αν ο κ.Εβερτ διατυπώσει δημόσια την πρότασή του. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης δήλωσε σχετικά: "όλοι όσοι αποδέχονται τις αρχές και τις ιδεολογικές θέσεις της ΝΔ έχουν χώρο στο κόμμα αυτό".

    [05] ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

    Το σημαντικό ρόλο που παίζει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, θα αναπτύξουν σήμερα, στη διάρκεια γεύματος στη Νέα Υόρκη σε θεσμικούς επενδυτές, οι πρόεδροι του ΧΑΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μανώλης Ξανθάκης και Σταύρος Θωμαδάκης και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Παναγιώτης Θωμόπουλος.

    Στη συζήτηση, θα πάρουν μέρος ανώτερα στελέχη δώδεκα μεγάλων εταιρειών, εισηγμένων στο ΧΑΑ, τα οποία θα αναφερθούν στη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων τους.

    Μετά το πρόγευμα εργασίας, η ελληνική αποστολή θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το συντακτικό συμβούλιο του περιοδικού "Fortune".

    Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για τη Βοστώνη όπου αύριο θα παρουσιάσει στους θεσμικούς επενδυτές της περιοχής, την αναπτυξιακή πορεία του ΧΑΑ.

    [06] Γ.ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΤΟ 1999 ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

    Την απόφαση για αναστολή των αλλαγών που είχαν επέλθει στο πρόγραμμα των μαθημάτων της Α' Λυκείου στο πλαίσιο της εφαρμογής του συστήματος εθνικού απολυτηρίου υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος.

    Έτσι οι σημερινοί μαθητές της Α΄Λυκείου θα εισαχθούν το 1999 στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με το ισχύον σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Κατ΄επέκταση το αναλυτικό τους πρόγραμμα δεν θα αλλάξει και δεν θα διαγωνιστούν στο τέλος των τριμήνων με το σύστημα των τεστ γνώσεων.

    "Εκδόθηκε μία απόφαση εν΄όψει της αναβολής και όχι της ματαίωσης της εφαρμογής της απόφασης τους Εθνικού Απολυτηρίου, προς τους διδάσκοντες έτσι ώστε να γνωρίζουν ποιο είναι το κομμάτι του αναλυτικού προγράμματος που ανακαλείται και δεν εφαρμόζεται αμέσως στην Α΄Λυκείου" τόνισε ο κ. Ανθόπουλος.

    [07] ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ, DGKYSE Ο Α.ΚΒΑΣΝΙΕΒΣΚΙ

    Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη των Ελλήνων επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον Κ.Στεφανόπουλο στην Πολωνία θα οδηγήσει σε μια ευρύτερη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και συναλλαγών, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχει ευρύ πεδίο δράσης για την πραγματοποίηση ελληνικών επενδύσεων στη χώρα.

    Σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Ελληνες επιχειρηματίες στην Πολωνία, ο κ.Κβασνιέβσκι, υπογράμμισε "Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να κάνουν επενδύσεις εδώ οι ελληνες επιχειρηματίες αρκεί να υπάρχουν ιδέες". Σημείωσε ότι η Ελλαδα κατέχει μόλις την 28η θέση μεταξύ των χωρών που επενδύουν στην Πολωνία και ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί στη χώρα δέκα δις δολάρια, τα οποία έχουν επενδύσει κυρίως επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Γαλλία την Ολλανδία και τη Ν.Κορέα.

    Πρόσθεσε δε ότι το γεγονός ότι δεν δίνονται προμήθειες σε κρατικές εταιρείες, εκτός των ανθρακωρυχείων και των ορυχείων, δημιουργεί ένα ευρύ πεδίο δράσης για Ελληνες επιχειρηματίες.

    Τον κ.Στεφανόπουλο συνοδεύει πολυμελής ομάδα επιχειρηματιών από διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους ο Ιωάννης Ακκάς, πρόεδρος του Ομίλου "ΑΤΕΜ-ΑΚΚΑΣ ΤΕΝΓΚΕΙΤ", ο Λάμπρος Γκατζής γενικός διευθυντής της "Hellas-Com", ο Ιωάννης Γκουμας πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Παναγιώτης Ζερίτης πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της χαρτοβιομηχανίας "Θράκης", ο Μιχαήλ Κοκκίνης επιτιμος πρόξενος της Πολωνίας στον Πειραιά και γενικός διευθυντής της ναυτιλιακής εταιρείας "Γκόλντεν Ντέστινι". Ακόμη, ο Παναγιώτης Κουτσικος πρόεδρος της "ΕΡΚΟ" μέλος του προεδρείου του ΕΒΕΑ, η Φωτεινή Λεγάκη πρόεδρος της εταιρείας "Χερ-Φαρμ" ο Νικόλαος Μαυριδόγλου εφοπλιστής, γενικος διευθυντής της Εφοπλιστικής Εταιρείας, ο Ιωάννης Παπαθανασίου πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Δημήτριος Σαρακάκης πρόεδρος της εταιρείας "Αφοι Σαρακάκη ΑΒΕΕ", ο Ιάσωνας Στρατος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, ο κ.Διονυσιος Σωτηρόπουλος σύμβουλος του ΕΒΕΑ, διευθυντής του τμήματος Πολωνίας, η Μαρίνα Φλέγκ αντιπρόεδρος της καπνοβιομηχανίας "Κεράνης-Εθνος ΑΕ" και η Χριστίνα Σακκελαρίου πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.

    [08] Ι.ΣΤΡΑΤΟΣ: "ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ"

    "Θετικές" για τις ελληνικές επιχειρήσεις χαρακτήρισε τις συνθήκες που επικρατούν στην Πολωνία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Ιάσων Στράτος, ο οποίος μαζί με άλλους φορείς του επιχειρηματικού κλάδου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο στην επίσημη επίσκεψή του στη χώρα.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Στράτος τόνισε ότι υπάρχει προθυμία και ανταπόκριση για ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ πρόσθεσε ότι μεγάλη sglas_a έχει και το ύψος των επενδύσεων που πραγματοποιούν οι Πολωνοί επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

    Ο ΄Ελληνας Πρόεδρος σήμερα το απόγευμα, αφού κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των ηρώων της εξέγερσης της Βαρσοβίας και στο μνημείο των ηρώων του Γκέτο, επισκέφθηκε τον ορθόδοξο Μητροπολίτη, Βασίλειο. Το βράδυ ο κ. Στεφανόπλουλος θα παραθέσει ανταποδοτικό δείπνο προς τιμήν του Πολωνού προέδρου, Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι, στο ξενοδοχείο "Μπρίστολ", κοντά στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας.

    Αύριο το πρωί ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα αναχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Βαρσοβίας με προορισμό το Κατοβίτσε. Ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί το στρατόπεδο του ΄Αουσβιτς και στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Εθνών, στο στρατόπεδο του Μπιργκενάου.

    Ο κ. Στεφανόπουλος θα αναχωρήσει για την Ελλάδα στις 5 το απόγευμα.

    [09] 5.500 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΦΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.ΔΡΥΣ

    Κρούσματα λαθρεμπορίου καυσίμων ακόμη και στις κρατικές υπηρεσίες αποκάλυψε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς μιλώντας σε ημερίδα οικονομικού περιοδικού.

    "Οι τελευταίες αποκαλύψεις στον τομέα του λαθρεμπορίου καυσίμων σαφώς αποδεικνύουν την ευθύνη στελεχών του υπουργείου Οικονομικών" τόνισε ο κ. Δρυς ο οποίος σημείωσε ότι "την τελευταία τετραετία ανακαλύφθηκαν περίπου 5.500 χιλιάδες περιπτώσεις λαθρεμπορίας υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα ενώ το σύνολο των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων των περιπτώσεων αυτών φτάνει τα 10 δισεκατομμύρια δραχμές".

    Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου το 85% των περιπτώσεων λαθρεμπορίας που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια, αφορούσε αφορολόγητο πετρέλαιο πλοίων που διοχετευόταν στην αγορά ως πετρέλαιο κίνησης ή θέρμανσης.

    [10] ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΕΙΣ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΛΥΘΗΚΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

    Στον κανονικό τους ρυθμό επέστρεψαν οι φορτοεκφορτώσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι χειριστές μηχανημάτων του λιμανιού, αποφάσισαν -μετά από συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος (Ο.Λ.Θ.), Απόστολο Γενίτσαρη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Ναυτιλιακών Πρακτόρων, κ.Κοσμάτο- να λύσουν την απεργία τους.

    Κατά τη συνάντηση, οι χειριστές έλαβαν τη δέσμευση της διοίκησης του Ο.Λ.Θ., ότι θα τους συμπαρασταθεί στη δρομολόγηση της επίλυσης των προβλημάτων τους. Ιδιαίτερα δε, σε ό,τι αφορά το βασικό τους αίτημα, την άμεση πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, ο κ.Γενίτσαρης ανέλαβε να προωθήσει την επαναπροκήρυξη 20 νέων θέσεων εργασίας, μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.). Επιπλέον, συμφωνήθηκε να δρομολογηθεί η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στο ταμείο ασφάλισης των χειριστών.

    Η εκτίμηση, πάντως, του κ.Γενίτσαρη ήταν πως οι χειριστές συνειδητοποίησαν, έστω και την τελευταία στιγμή, ότι το λιμάνι δε μπορούσε να "σηκώσει" περαιτέρω διάρκεια της απεργίας. "Εξάλλου, το σύνολο σχεδόν των αιτημάτων σχετιζόταν με προβλήματα που αφορούν το σύνολο του Δημoσίου και η επίλυση τους δεν περνά άμεσα από το "χέρι" της διοίκησης του Ο.Λ.Θ.", τόνισε ο ίδιος.

    Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις της ζημίας που υπέστη το λιμάνι εξαιτίας της πενθήμερης απεργίας. Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι και μακροπρόθεσμες, καθώς δεκάδες πλοία που κατευθύνονταν στη Θεσσαλονίκη υποχρεώθηκαν να αλλάξουν προορισμό, προς τις γειτονικές χώρες -κυρίως Βουλγαρία και Τουρκία- με κίνδυνο να προτιμήσουν και στο μέλλον τα λιμάνια αυτά.

    [11] BΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ

    Το "Βραβείο του κοινού" εισέπραξε στο Φεστιβάλ Γυναικείου Κινηματογράφου του Μόντρεαλ η ταινία "Σπίτι στην εξοχή" της ελληνίδας σκηνοθέτριας Λάγιας Γιούργου. Το φιλμ κέρδισε επίσης το βραβείο του διεθνούς γυναικείου περιοδικού "ELLE", το οποίο είναι συνδιοργανωτής του φεστιβάλ.

    Η Λάγια Γιούργου, που ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, αφού "πέρασε" πρώτα από τον τομέα των γραφικών τεχνών, προτιμάει το ανθρωποκεντρικό σινεμά που εξετάζει και αναλύει τις ανθρώπινες σχέσεις.

    Οσον αφορά το "Σπίτι στην εξοχή", η ελληνίδα σκηνοθέτρια σημειώνει: "Η ταινία μιλάει για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς στη ζωή των ανθρώπων. Με το τέλος ωστόσο, τα πράγματα έρχονται στο φως και τίποτε δεν μένει πια κρυμμένο. Νιώθω πολύ καλά γιατί η ταινία άρεσε στο κοινό και αυτός είναι ο δείκτης της επιτυχίας της".

    [12] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ 2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ

    Νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση της επιληψίας, ακόμη και την πλήρη ίασή της, δίνουν οι ανακοινώσεις των επιστημόνων που θα πάρουν μέρος στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την οργάνωση και παροχή νευρολογικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, αναπληρωτή καθηγητή του Α.Π.Θ., Ιωάννη Μυλωνά. Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Παγκόσμια Εταιρεία Νευρολογίας σε συνεργασία με την Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία και τη Νευρολογική-Ψυχιατρική Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα πραγματοποιηθεί από 24 μέχρι 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

    Με τη χορήγηση των νέων αντιεπιληπτικών φαρμάκων, τονίζει ο κ. Μυλωνάς, το 90% των περιστατικών της νόσου μπορεί να ελεχθεί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι δυνατή η πλήρης ίαση της πάθησης με διακοπή της θεραπευτικής αγωγής τρία χρόνια μετά την τελευταία κρίση.

    Σύμφωνα με στατιστικές, από επιληψία πάσχει το 0,5% του πληθιυσμού της χώρας, δηλαδή 50.000 περίπου άτομα. Υποτροπή από τη διακοπή της θεραπευτικής αγωγής παρατηρείται στο 10-15% των παιδιών και στο 30% των ενηλίκων. Για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν επαρκεί η φαρμακευτική αγωγή, η πάθηση αντιμετωπίζεται με weiqouqcij^ επέμβαση. Αυξάνονται τα κρούσματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας στην Ελλάδα

    Ανησυχητικά, αντίθετα, είναι τα δεδομένα σχετικά με την σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, τα κρούσματα της πάθησης αυτής στην χώρα μας τα τελευατία χρόνια αυξάνονται και ανέρχονται στα 3.000 - 5.000. Στη διάρκεια του συνεδρίου πρόκειται να κατατεθεί η παγκόσμια εμπειρία από τη χορήγηση της νέας ουσίας, ιντερφερόνη β', η οποία εκτιμάται ότι έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Τα αίτια της νόσου, πάντως, παραμένουν άγνωστα.

    Στο Συνέδριο πρόκειται επίσης να γίνει αναφορά στα τελευταία επιτεύγματα της επιστήμης για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, που αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά τον καρκίνο και τα καρδιολογικά περιστατικά. Επίσης θα κατατεθεί η διεθνής επιστημονική εμπειρία για τις διαταραχές της μνήμης, τις γεροντικές άνοιες, την επιδημιολογία του κεντρικού νευρικού συστήματος και τις άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Τ.ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ Σ.ΣΟΛΩΜΟΥ

    Σοβαρές εξελίξεις αναμένεται να σημειωθούν μέχρι το τέλος του μήνα, σε ότι αφορά τις δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, αφού η αστυνομία της Κύπρου έχει ήδη προχωρήσει τις έρευνες της για τον εντοπισμό των δραστών, σε σημείο που να γνωρίζει τις ταυτότητες των δολοφόνων.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μεγαλονήσου Αλέκος Μαρκίδης, άφησε να εννοηθεί ότι μέχρι το τέλος του μήνα, θα εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης των Τούρκων, ενώ έχει ήδη ζητήσει τις εκθέσεις των δύο δολοφονιών, ώστε οι φάκελοι να υποβληθούν ενώπιον του για μελέτη.

    Πρώτη υπόθεση που θα απασχολήσει είναι αυτή του Σολωμού, διότι υπάρχουν πρόσωπα, που έχει αναγνωριστεί η ταυτότητα τους, ενώ σχετικά με την υπόθεση του Ισαάκ έχει αναγνωριστεί μόνο ο αρχηγός των "Γκρίζων Λύκων".

    [14] Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ: "ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 26ης ΜΑΪΟΥ Η ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ"

    Επιβεβαίωση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών της 26ης Μαίου αποτελεί η νίκη του α΄γύρου των εκλογών για την ανάδειξη της τοπικής αυτοδιοίκησης που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Αλβανία, υποστήριξε ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα και απηύθυνε έκκληση προς την αντιπολίτευση "να λάβουν τις θέσεις τους στη βουλή προκειμένου, όπως είπε, να συμβάλλουμε απο κοινού στην εγκαθίδρυση και ενίσχυση της δημοκρατίας".

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Τριτάν Σέχου, ο Μπερίσα αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογική νίκη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κομματος, του οποίου προίστατο της προεκλογικής εκστρατείας, υπογράμμισε ότι "οι εκλογές απέδειξαν πως οι Αλβανοί είναι ένας πολιτισμένος λαός, προσηλωμένος στις αρχές της δημοκρατίας και ψήφισαν και αυτή τη φορά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και τους καρπούς της που έχουν ήδη αρχίσει να γεύονται".

    Εγγυήθηκε την ενίσχυση και την παροχή κάθε βοήθειας στο έργο των νέων τοπικών αρχόντων και διαβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης "να προχωρήσει στον δρόμο της δημοκρατίας και της ελεύθερης οικονομίας που θα οδηγήσουν, όπως είπε, την Αλβανία στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Kαταλήγοντας, κάλεσε τους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος για ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση κατά τον β΄εκλογικό γύρο προκειμένου η νίκη όπως είπε, να είναι μεγαλύτερη.

    Ο Τριτάν Σέχου από την πλευρά του, επικαλούμενος στοιχεία του κόμματος, ανακοίνωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει κερδίσει τους περισσότερους δήμους και τις κοινότητες της χωρας. Οπως είπε ο κ.Σέχου κέρδισε το 61% των δήμων ενώ θα υπάρξει β΄ γύρος για το 30% του συνόλου των δήμων. Σε κοινοτικό επίπεδο, το Δημοκρατικό Κόμμα κερδισε, κατά τον κ.Σiέχου το 58% των κοινοτήτων ενώ στο β΄ εκλογικό γύρο πέρασε το 18% του συνόλου των κοινοτήτων. Εξέφρασε de τη βεβαιότητα ότι στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών το κόμμα θα ξεπεράσει το 80% των ψήφων.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, οι σοσιαλιστές σε σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 1992 έχασαν το 47% των δήμων και το 49% των κοινοτήτων αφού κέρδισαν μόνο το 6% της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατά τον κ.Σιέχου, με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών και των τοπικών εκλογών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέχει τώρα την τρίτη θέση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χωρας.

    Τη νίκη του Δημοκρατικού Κομματος αμφισβήτησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο κατήγγειλε ότι έγινε επανάληψη της νοθείας των βουλευτικών εκλογών της 26ης Μαίου.

    Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αρμόδιος για οργανωτικά θέματα, Ναμικ Ντόκλε, με δηλώσεις του στο αλβανόφωνο πρόγραμμα του ΒΒC, κατήγγειλε εκ νέου τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα και την κυβέρνηση για νοθεία στις εκλογές. "Ο Μπερίσα επιδιώκει με καθε τρόπο να παραμείνει στην εξουσία και αυτό το επιτυγχάνει με κάθε τρόπο, θεμιτό και αθέμιτο", τονισε. Κατά τον κ.Ντόκλε η νοθεία στις εκλογές της Κυριακής έγινε αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες. "Μεταξύ 7-9 το βράδυ δόθηκε η δυνατότητα στην αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες να ασκήσουν βία στα μέλη των Επιτροπων της αντιπολίτευσης για να γίνει η εκλογική νοθεία", είπε και διερωτήθηκε πώς γίνεται στα εκλογικά τμήματα όπου κατά την καταμέτρηση των ψήφων παρίσταντο παρατηρητές το εκλογικο αποτέλεσμα να είναι υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος ενώ στα εκλογικά τμήματα όπου είτε δεν πήγαν καθόλου είτε αποχώρησαν γρήγορα, το αποτέλεσμα ήταν υπερ του Δημοκρατικού Κόμματος. "Ο Μπερίσα στις 20 Οκτωβρίου, βάσει καλά προμελητημένου σχεδίου μέσα σε δύο ώρες, κατόρθωσε να κάνει τη νοθεία για την οποία στις εκλογές της 26ης Μαίου χρειάστηκε ολόκληρη ημέρα", κατέληξε.

    [15] ΟΚΤΩ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Οκτώ πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας ιδιωτικοποιεί η Βουλγαρία. Πρόκειται για εταιρείες η μεγαλύτερη των οποίων παρουσίασε το 1995 κύκλο εργασιών 25 εκατ.δολ., ενώ οι δύο μικρότερες πραγματοποίησαν -κατά την ίδια χρήση- τζίρο 1,7 εκατ.δολ. και 400.000 δολ.

    Αναλυτικά, το προφίλ των οκτώ κρατικών επιχειρήσεων που προσφέρονται προς εξαγορά από ιδιωτικά χέρια, έχει ως εξής:

    -NITEX

    Η μεγαλύτερη από τις ιδιωτικοποιούμενες επιχειρήσεις, παράγει μάλλινα ρούχα. Η πρώτη ύλη της παράγεται τοπικά σε ποσοστό 40%.

    Διαθέτει έκταση 9,5 εκταρίων, ενώ οι στεγασμένες εγκαταστάσεις αναπτύσσονται σε επιφάνεια 35.435 τμ. Βρίσκεται πολύ κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό, αεροδρόμιο και εθνικές οδούς. Απασχολεί 528 εργαζομένους.

    Ο τζίρος της ανήλθε -το 1995- σε 25 εκατ.δολ., ενώ η παραγωγή της εξάγεται κατά 80%. Το κόστος παραγωγής απορροφάται κατά 82% από τις πρώτες ύλες.

    -TONI

    Κλωστοϋφαντουργία, με ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας εξοπλισμό (κάτω των 10 ετών). Οι βιομηχανικές της εγκαταστάσεις είναι συνολικής επιφάνειας 10.422 τμ, ενώ το οικόπεδο της καλύπτει 3,6 εκτάρια. Απασχολεί 800 άτομα.

    Πέρυσι, οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 3 εκατ.δολ., εκ των οποίων το 40% πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό. Κατά 79% το κόστος παραγωγής κατευθύνεται στις πρώτες ύλες, οι οποίες εισάγονται σε ποσοστό μόλις 30%.

    -IRIS

    Παράγει βαμβακερά, εγκαταστημένη στο Δούναβη, δίπλα σε λιμάνι και διεθνή αυτοκινητόδρομο, αλλά και σε ελεύθερη ζώνη. Οι πρώτες ύλες της είναι εισαγόμενες σε ποσοστό 80-85%. Απασχολεί 600 εργαζόμενους, εκ των οποίων 22 διαθέτουν ανώτατη παιδεία.

    Ο τζίρος της διαμορφώθηκε πέρυσι σε 2,1 εκατ.δολ., κατά κύριο λόγο (90%) από εξαγωγές. Το κόστος παραγωγής της επιχείρησης αφορά κυρίως (81%) την πρώτη ύλη.

    -TUNDJA

    Σε απόσταση 90 χλμ. από το Μπουργκάς, παράγει βαμβακερά, τα οποία εξάγονται κατά 80%. Διαθέτει ένα πολύ μεγάλο εργοστασιακό συγκρότημα, συνολικής καλυμμένης επιφάνειας 61.500 τμ. Απασχολεί 749 άτομα.

    Πέρυσι, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 2 εκατ.δολ. Το δε κόστος παραγωγής απορροφήθηκε κατά 83% στην προμήθεια πρώτων υλών, οι οποίες είναι σχεδόν στο σύνολο τους εισαγόμενες. Ο εξοπλισμός του φινιριστηρίου της είναι ηλικίας 15 ετών, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα ο μέσος όρος ηλικίας δεν ξεπερνά τα επτά χρόνια.

    -HATEKS

    Βασικό της αντικείμενο είναι η παραγωγή μεταξιού, καθώς και μεταξωτών ενδυμάτων. Οι πρώτες ύλες της παράγονται τοπικά σε ποσοστό 72% (μετάξι), ενώ το υπόλοιπο (κυρίως βαφές και χημικά) εισάγεται.

    Διαθέτει σημαντικά πάγια περιουσιακά στοιχεία, καθώς η έκταση του ιδιόκτητου οικοπέδου της ανέρχεται σε 10,8 εκτάρια, επί της οποίας έχουν ανεγερθεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 27.250 τμ. Το εργοστάσιο βρίσκεται κοντά σε διεθνή αυτοκινητόδρομο, σε απόσταση 110 χλμ από το Πλόβντιβ και 35 χλμ. από το Χάσκοβο. Απασχολεί 389 εργαζομένους, από τους οποίους 7 έχουν ανώτατη παιδεία, ενώ 67 είναι τεχνικοί.

    Το 1995, οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 1,8 εκατ.δολ., εκ των οποίων το ήμισυ πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό. Το κόστος παραγωγής της απορροφάται κατά 64% από τις πρώτες ύλες, κατά 22% από τα εργατικά και κατά το υπόλοιπο από λειτουργικά έξοδα.

    -VAIATEX

    Παράγει βαμβακερά, στις εγκαταστάσεις της, σε απόσταση 5 χλμ. από το λιμάνι του Μπουργκάς και το σιδηροδρομικό σταθμό. Το εργοστάσιο της αναπτύσσεται σε 98.514 τμ. Απασχολεί 350 εργαζομένους.

    Το 1995, πραγματοποίησε τζίρο 1,7 εκατ.δολ., το 70% του οποίου στο εξωτερικό. Κατά το ήμισυ, το κόστος παραγωγής απορροφάται από τις πρώτες ύλες.

    -LIDI-R

    Μικρή, αλλά καθετοποιημένη, κλωστοϋφαντουργία. Διαθέτει σύγχρονο και υψηλής παραγωγικότητας εξοπλισμό, ο οποίος αγοράσθηκε κατά την περίοδο από το 1974 έως το 1992. Στις 11.921 τμ ecjatast\seir της απασχολεί 259 άτομα.

    Οι περυσινές της πωλήσεις ανήλθαν σε 400.000 δολ., το 62% των οποίων πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό. Η πρώτη ύλη της εισάγεται κατά 70%, ενώ συμμετέχει στο κόστος παραγωγής σε ποσοστό 47%.

    -MAI

    Παράγει και εμπορεύεται ενδύματα, με τη μέθοδο του "φασόν". Προμηθεύεται τις πρώτες ύλες της -στο σύνολο τους- από τους πελάτες της. Η παραγωγή της εξάγεται κατά 95%. Απασχολεί 696 άτομα, ενώ ο εξοπλισμός της είναι ηλικίας 10 ετών.

    [16] ΙΟΝ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Ρουμανία , ο Ιον Ιλιέσκου και ο Δημοκρατικός Συνασπισμός Ρουμανίας (CDR) φέρονται να προηγουνται στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η στατιστική εταιρεία "ΙΜΑS" για λογαριασμό ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού.

    Η δημοσκόπηση έγινε σε 36 πόλεις και χωριά, σε 38 νομούς της χώρας, και τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι ο Ιον Ιλιέσκου συγκεντρώνει το 31,9% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, ενώ οι συνυποψήφιοί του για το προεδρικό αξίωμα, Εμιλ Κωνσταντινέσκου (CDR) και Πέτρε Ρόμαν (USD) συγκεντρώνουν το 27,2% και 21,9%.

    Οσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Δημοκρατικός Συνασπισμός (CDR) συγκεντρώνει το 31,2% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος, ενώ το Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας (PDSR) συγκεντρώνει το 28,5% και η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (USD) το 19,7%.

    [17] ΝΕΚΡΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Νεκρή βρέθηκε χτες βράδυ στις φυλακές της Αγκυρας κρατούμενη μέλος της αριστερής οργάνωσης Ντέβ Σόλ. Οπως ισχυρίζεται το πρακτορείο Anadolu η γυναίκα θα πρέπει να δολοφονήθηκε από αριστερούς συγκρατούμενούς της επειδή θεωρήθηκε "προδότρια". Η αστυνομία ανακάλυψε σχέδια δολοφονίας της αδελφής της νεκρής, που ήταν φυλακισμένη στις φυλακές του Αφιόν στη Δυτική Τουρκία και μετά από αυτό ενημέρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και η γυναίκα μεταφέρθηκε σε άλλο τμήμα των φυλακών

    [18] 18 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Δεκαοκτώ υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τη θέση του δημάρχου της πόλης των Σκοπίων στις τοπικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στην ΠΓΔΜ στις 17 Νοεμβρίου.

    Τη σύσταση του ψηφοδελτίου, το οποίο περιλαμβάνει τα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, ανακοίνωσε χθες η Εκλογική Επιτροπή του δήμου Σκοπίων.

    Στη δημοσιότητα δόθηκε και το ψηφοδέλτιο για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, το οποίο περιλαμβάνει 22 υποψηφίους.

    Να σημειωθεί ότι από αύριο, Τετάρτη, η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων θα αρχίσει τη μετάδοση ολιγόλεπτων αφιερωμάτων για τα πολιτικά κόμματα που θα πάρουν μέρος στις τοπικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 22 October 1996 - 12:54:43