Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency News In Greek (96-10-25)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 25 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 26ΗΣ ΚΑΙ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [02] ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΝΤΕΜΙΡΕΛ

  • [04] ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ-ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ

  • [05] ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΙΧΕ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [06] ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΚΟΝΤΑΚΙ ΕΝΟΣ ΟΠΛΟΥ ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ... ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [07] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

  • [08] ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΝΔ

  • [09] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΕΡΑ ΑΡΓΙΑΣ"

  • [10] ΝΕΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [11] OIKOΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ ΣΤΟ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΧΑΡΙΣΑΝ ΟΙ ΜΙΝΕΪΚΟ

  • [12] ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Η ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΩΡΑ

  • [13] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Μ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ

  • [14] Η ΛΙΑΝΑ ΣΟΥΒΑΛΤZΗ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗ ΣΙΟΥΑ- ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΝΙΖΕΙ

  • [15] ΤΟ "IRIS" ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. - ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΕ ΙΔΙΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [16] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

  • [17] ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ- ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [18] Ο ΝΙΚ.ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [19] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΠΕΤΑΡ ΣΤΟΓΙΑΝΝΩΦ ΟΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ ΤΙΣ ΜΕΘΑΥΡΙΑΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [20] ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [21] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΡΙΨΗΦΙΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ Δ.Ν.Τ.

  • [22] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ "ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ" ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [23] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΗΡΑ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΠΟΥ DOKOVOMGHGJE ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [24] Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 26ΗΣ ΚΑΙ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Με τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Δημητρίου άρχισαν στη Θεσσαλονίκη, οι τετραήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μνήμης του πολιούχου της, την απελευθέρωση της από τον τουρκικό ζυγό και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

    Στις εκδηλώσεις θα παραστεί ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος θα φτάσει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" στις 6:30 το απόγευμα, όπου θα τον υποδεχτούν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος, ο διοικητής του Γ΄Σώματος Στρατού Ν.Σταμπουλής, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Γιώργος Πλάκας και πλήθος κόσμου.

    Σήμερα σε όλα τα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στο δήμο της πόλης, στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς έγιναν εκδηλώσεις με θέμα τη σημασία της τριπλής επετείου.

    Αύριο στις 11 το πρωί θα ψαλεί δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου παρουσία του προέδρου της δημοκρατίας, υπουργών της κυβέρνησης, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλιτιάδη Εβερτ, βουλευτών, προξενικών αρχών της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και των τοπικών αρχών.

    Μιά ώρα αργότερα ο κ.Στεφανόπουλος θα επισκεφτεί το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και στη 1 το μεσημέρι θα μεταβεί στα γραφεία του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Ο πανηγυρικός εορτασμός θα γίνει στις 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., ενώ στις 9 το βράδυ ο δήμος Θεσσαλονίκης θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν του προέδρου της δημοκρατίας στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς".

    Την Κυριακή στις 10 το πρωί θα κατατεθούν στεφάνια στο Ηρώον του Γ΄Σώματος Στρατού από εκπροσώπους της μαθητιώσας νεολαίας. Μια ώρα αργότερα θα αρχίσει η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το πρωί της Κυριακής θα μεταβεί στην Έδεσσα, για να παραστεί στην επίσημη δοξολογία που θα ψαλεί στην Ιερά Μητρόπολη και στη συνέχεια θα συναντηθεί στο δημαρχείο της πόλης με εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Ακολούθως, ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί την Αριδαία, τη Σκύδρα, τα Γιαννιτσά και την Πέλλα.

    Στις 8 το βράδυ στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν του προέδρου της δημοκρατίας..

    Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου με μεγαλοπρεπή παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώπιον του κ.Στεφανόπουλου.

    Μισή ώρα νωρίτερα στις 10:30 το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώον του Γ΄Σώματος Στρατού. Κατά την ώρα της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με σύνθημα που θα δοθεί με κανονιοβολισμούς. Ταυτοχρόνως, θα μεταδοθεί και από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

    Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί κλιμάκιο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [02] ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Με επισημότητα και ευλάβεια πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η λιτάνευση της εικόνας και των ιερών λειψάνων του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της πόλης.

    Επικεφαλής της λιτάνευσης, που παρακολούθησε πλήθος Θεσσαλονικέων, ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων, ενώ παραβρέθηκαν και οι μητροπολίτες Αργυροκάστρου και Κορυτσάς. Την πομπή ακολουθούσαν απόγονοι των μακεδονομάχων της πόλης, στρατιωτική μπάντα και μάχιμοι των τριών όπλων.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σχολιάζοντας την τριπλή επέτειο που γιορτάζει η Θεσσαλονίκη -τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου, την απελευθέρωση της πόλης απο τον τουρκικό ζυγό και την 28η Οκτωβρίου- τόνισε: " Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, μια ημέρα μνήμης και τιμής για όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης μας και ολόκληρης της Μακεδονίας. Και είναι μια μέρα που δίνει και τα δικά της μηνύματα για τους καιρούς που έρχονται και για τις νέες γενιές".

    Αυτό το τελευταίο τόνισε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής: "Η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης είναι μια συγκινητικη επέτειος για όλους μας και κυρίως υψηλότατο δίδαγμα για τον λαό μας και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά"

    Παρών ήταν και ο νομάρχης της πόλης, Κώστας Παπαδόπουλος που σημείωσε ότι το μήνυμα της επετείου είναι μήνυμα ενότητας προς τον ελληνικό λαό και συμπλήρωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μαζί με έναν ενωμένο λαό μπορούν να προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της χώρας.

    Μήνυμα ενότητας απηύθυνε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, σημειώνοντας: " Η σημερινή ημέρα είναι διπλό μήνυμα λοιπόν για τους απανταχού έλληνες όπου και αν βρίσκονται, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Ας σταθούμε ενωμένοι, για να μπορέσουμε να πετύχουμε και τις δίκαιες λύσεις σε όλα τα εθνικά μας θέματα".

    Στη λιτάνευση της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου παραβρέθηκαν και οι βουλευτές Μαγκριώτης, Ορφανός και Ψωμιάδης.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ είχε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών της Παρευξείνιας Συνεργασίας.

    ''Η συνομιλία κράτησε λίγο και συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την ΟΣΕΠ'', δήλωσε ο κ.Σημίτης και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις αυτές πρέπει να έχουν ουσιαστικότερη προετοιμασία για να οδηγηθούν σε συμπεράσματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τη Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας πλησίασε τον κ.Σημίτη, τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

    [04] ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ-ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ

    Την επιτάχυνση της λύσης των διμερών εκκρεμοτήτων στον οικονομικό τομέα, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια ημίωρης συνάντησης στη Μόσχα, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ρωσίας Κώστας Σημίτης και Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

    Ο κ.Σημίτης δήλωσε μετά τη συνάντηση, οτι οι συνομιλίες ήταν ουσιαστικές και αφορούσαν όλη τη γκάμα των διμερών οικονομικών θεμάτων -φυσικό αέριο, πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, εργοστάσιο αλουμίνας στη Θίσβη Βοιωτίας, ευρύτερη οικονομική συνεργασία. Ανακοίνωσε οτι ο κ.Τσερνομίρντιν θα επισκεφθεί σύντομα, ή αν αυτό καταστεί αδύνατο, ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας, την Αθήνα ώστε "να κοιτάξουμε τις όποιες εκκρεμότητες". Ο κ.Πρωθυπουργός είπε ακόμη οτι συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στα Βαλκάνια και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

    Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα που αντανακλά και τις παραδοσιακά καλές ελληνορωσικές σχέσεις. Πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες ο Κ.Σημίτης ευχήθηκε την ταχεία ανάρρωση του Προέδρου Γέλτσιν, ενώ ο κ.Τσερνομίρντιν αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών "τις οποίες πρέπει να ενδυναμώσουμε" και γι αυτό υπάρχει, είπε και "η επιθυμία και η παράδοση".

    Στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση συμμετείχαν ακόμη από ρωσικής πλευράς ο υφυπουργός εξωτερικών Νικολάϊ Αθανασιέφσκι και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ από ελληνικής πλευράς ο υπουργός εξωτερικών Θ.Πάγκαλος, ο Πρέσβης στη Μόσχα Κ.Ροδουσάκης και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Δ.Καραταίδης.

    Στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής των χωρών μελών της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, ο κ.Σημίτης είχε σύντομες συναντήσεις με τους Πρωθυπουργούς της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν.

    [05] ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΙΧΕ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Επαφές με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Γεωργίας Λεονίντ Κούτσκα και Εντβαρντ Σεβαρντάντζε είχε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των wyq~m της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στη Μόσχα.

    Στη διάρκεια της συνάντησης του με τον κ.Κούτσκα επιβεβαιώθηκε η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στην Αθήνα στις 11 Νοεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας θα δοθεί η ευκαιρία για εκτενείς συζητήσεις και για προώθηση των ελληνο-ουκρανικών σχέσεων, που παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές στον οικονομικό τομέα.

    Ο κ.Σημίτης, δήλωσε ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες είχαν πάντοτε έντονη παρουσία στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι "πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις που υπάρχουν".

    Ο Ουκρανός πρόεδρος, τόνισε ότι θα πρέπει να υποστηριχτούν οι προσπάθειες για σύσφιξη των σχέσεων.

    Στη δεκαπεντάλεπτη συνάντηση που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Γεωργιανό πρόεδρο, ο κ.Σεβαρντάντζε συνεχάρη τον κ.Σημίτη για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο κυβερνητικό του έργο.

    Ο κ.Σεβαρντάντζε, τον προσκάλεσε επίσης στην Γεωργία, προκειμένου να αποκτήσουν πιο επίσημη μορφή, όπως είπε, οι σχέσεις των δύο χωρών με την υπογραφή των σχετικών συμφωνιών.

    Ακόμη τόνισε ότι "τόσο οι πολιτικές, όσο και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εξελίσσονται καλά", παρά την έλλειψη περιεκτικών συμφωνιών και επισήμανε την αρμονική συνεργασία στον επιχειρηματικό τομέα.

    Ευχαρίστησε τον κ.Σημίτη για την ελληνική υποστήριξη προς τη Γεωργία όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη της, αλλά και την υποστήριξη της Ελλάδας στο θέμα της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η μελλοντική επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα του θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των παραδοσιακών σχέσεων των δύο λαών.

    [06] ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΚΟΝΤΑΚΙ ΕΝΟΣ ΟΠΛΟΥ ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ... ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Κάπου στα μακεδονικά βουνά πενήντα πέντε χρόνια πριν ένας από τους "άγνωστους" στρατιώτες που πολεμούσαν για την πατρίδα τους, την Ελλάδα, έκρυβε στο κοντάκι ενός Μάλινχερ ένα γράμμα γραμμένο με απλότητα και αυθορμητισμό εκφράζοντας όλη του την αγωνία και την ανάγκη του για επικοινωνία. "Κάπου στα μακεδονικά βουνά

    Αγαπητέ μου συνάδελφε γεια σου. Είμαι έφεδρος στρατιώτης της κλάσεως 29Α. Είμαι κάτοικος Σερρών γεννηθείς εν Μικρά Ασία Νεαπόλεως και βρίσκομαι εις πόλεμον. Οταν θα ανοίξεις το πέδιλο και θα δεις την επιστολή μου θα σε παρακαλέσω πολύ να μου απαντήσεις.

    Η σύστασή μου είναι αυτή: Ιωάννης Ασπριάδης, συνοικισμός Πισιδείας, οδός Κιλκίς 22Α Σέρραι. Και η στρατιωτική μου σύσταση είναι αυτή: Ασπριάδης Ιωάννης (Ι1)270 Τ.Π. Τ.Τ 693 και αν είμαι εν ζωή αμέσως θα σου απαντήσω. Γεια σου..."

    Το γράμμα αυτό, που σήμερα εκτίθεται στο περίπτερο του Γ΄ S~lator Στρατού στην έκθεση με τίτλο "Προσκλητήριο Μνήμης", ήταν κρυμμένο στο Μάλινχερ το οποίο βρέθηκε πριν από δυό χρόνια κοντά στα οχυρά του Ρούπελ. Κανείς δεν ξέρει τι σκεπτόταν ο "άγνωστος" στρατιώτης του ΄40 όταν το έγραφε, εκείνο όμως που είναι σίγουρο είναι πως ο Ιωάννης Ασπριάδης πολέμησε και επέζησε.

    Το Μάλινχερ κατέληξε το 1994 στα χέρια του ταγματάρχη του υγειονομικού Βασιλείου Νικόλτσιου, ενός στρατιωτικού που για 20 ολόκληρα χρόνια συγκεντρώνει τέτοια ντοκουμέντα. Ο ταγματάρχης Νικόλτσιος εντόπισε την κόρη του στρατιώτη στις Σέρρες και πληροφορήθηκε ότι αυτός πέθανε πριν από 15 χρόνια χωρίς ποτέ να μάθει ότι το γράμμα του θα βρισκόταν πενηντατρία χρόνια μετά.

    Μαζί με το Μάλινχερ και το γράμμα η ελληνική καραβάνα, το ψυχαγωγικό βιβλιαράκι των Γερμανών με τα ανέκδοτα και τις σπαζοκεφαλιές, η σκισμένη γκέτα, η ατσαλάκωτη γερμανική μπότα και οι φωτογραφίες του ελληνικού στρατού στη πορεία του προς το αλβανικό μέτωπο ζωντανεύουν στην έκθεση του Γ΄Σώματος Στρατού τις μνήμες των ημερών εκείνων.

    [07] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

    "Πιστεύω ότι από τη Θεσσαλονίκη πρέπει να ξεκινήσει η αντίσταση του ελληνικού λαού, εναντίον των πιέσεων που αναμένονται να ασκηθούν στα εθνικά μας θέματα, για να μην υπάρξει καμία εθνική υποχώρηση στα εθνικά μας δίκαια, και εναντίον της λαίλαπας των νέων φορολογικών μέτρων, τα οποία η Κυβέρνηση απειλεί ότι θα επιβάλλει στον ελληνικό λαό."

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Μιλτιάδης Εβερτ, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Εβερτ θα βρίσκεται στην πόλη μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο, Αγιο Δημήτριο, την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό και την επέτειο του ΟΧΙ.

    Η θέση της Ν.Δ., πρόσθεσε ο αρχηγός της, είναι ότι τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να λύσει η μείωση των κρατικών δαπανών και όχι η δυσβάσταχτη φορολογία.

    [08] ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΝΔ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η εσωκομματική αντιπαράθεση στη ΝΔ με επαναδιατύπωση των εκατέρωθεν θέσεων και απόψεων. Μετά τις οξύτατες κόντρες στην ΚΕ, ο κ.Σουφλιάς δήλωσε οτι η βάση του κόμματος θεωρεί τον κ.Εβερτ μεταβατικό Πρόεδρο. Ο θεσσαλός πολιτικός επανήλθε σήμερα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ διέψευσε τα σενάρια συλλογής υπογραφών για την αμφισβήτηση του Προέδρου του κόμματος πριν το συνέδριο του Ιουνίου. "Η Νέα Δημοκρατία δεν διασπάται και το απέδειξε. Είναι μία μεγάλη παράταξη. Βεβαίως αντιμετωπίζει κάποια θέματα όπως όλα τα κόμματα εξουσίας, αλλά πιστεύω ότι θα βρει το δρόμο της", τόνισε ο κ. Σουφλιάς και επανέφερε την ανάγκη διεξαγωγής εσωκομματικών εκλογών "προκειμένου το συνέδριο αυτό να είναι ανοιχτό, αντικειμενικό και δημοκρατικό".

    Στο θέμα παρενέβη και ο Στέφανος Μάνος ο οποίος δήλωσε: "για ma αποφύγουμε κάθε κίνδυνο διάσπασης πρέπει να ξεκινήσουμε ένα νέο γύρο συννενοήσεων". Εξέφρασε τη βεβαιότητα "ότι θα βρεθεί οριστική ενωτική λύση για το θέμα της ηγεσίας και θα απομονωθούν οι ακραίες επιλογές".

    Ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας ζήτησε με δηλώσεις του να τηρηθεί η νομιμότητα, ενώ ο Νώντας Ζαφειρόπουλος τόνισε οτι η λύση πρέπει να δοθεί από ένα καθαρό και έντιμο Συνέδριο με αντιπροσωπευτική έκφραση.

    [09] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΕΡΑ ΑΡΓΙΑΣ"

    "Η Κυριακή θα παραμείνει ημέρα αργίας. Αυτό είναι δεδομένο και η θέση μας αυτή δεν αλλάζει", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης να ανακοινώσει νέο ωράριο μέχρι τις 8.30 το βράδυ των εμπορικών καταστημάτων στις περιοχές Κολωνακίου, Κηφισιάς και Γλυφάδας στην Αττική.

    Το ζήτημα αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στους εμποροϋπάλληλους και τους ιδιοκτήτες των μικρών καταστημάτων οι οποίοι σημειώνουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να επωμιστούν το βάρος της παράτασης λειτουργίας των καταστημάτων τους.

    "Αυτά τα θέματα τα προσεγγίζουμε με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων, των απασχολουμένων, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα αφενός, αφετέρου πρέπει να λάβουμε υπόψην μας δεσμεύσεις που έχει η χώρα μας αφού λειτουργεί ως χώρα με υποχρέωση και δεσμεύσεις σε ένα ευρύτερο περιβάλλον" πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

    [10] ΝΕΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Στα καλύτερα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης κατατάχθηκε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Point Incorporated. Η παραπάνω εταιρεία, της οποίας έργο είναι η ανεύρεση και προβολή των πιο αξιόλογων φορέων που προβάλλονται στο Internet, συμπεριέλαβε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στην κατηγορία των καλύτερων μέσων καθημερινής ενημέρωσης, που αξίζει να σημειωθεί, δεν ξεπερνούν το 5% όλων των ειδησεογραφικών οργανισμών που έχουν κάποια παρουσία στο Internet.

    Οπως έγραψε χαρακτηριστικά "...ένα είναι σίγουρο. Οτιδήποτε γίνεται στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και αφορά τους Ελληνες, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θα το πληροφορηθεί και θα το μεταδώσει γρήγορα και με τον καλύτερο τρόπο στα πέρατα της γης, όπου βρίσκονται Ελληνες".

    Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ήταν το πρώτο μέσο ενημέρωσης που άρχισε να διοχετεύει τις ειδήσεις του μέσω του Ιnternet εδώ και δύο χρόνια, ενώ από τον Οκτώβριο του 1995 απέκτησε τον δικό του κόμβο (http://www.mpa.gr) στο παγκόσμιο αυτό διαδίκτυο για την διευκόλυνση εκτός των άλλων, των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης.

    Οι ειδήσεις του ΜΠΕ, μέσω του Ιnternet, φθάνουν πλέον σε συνεχή ροή στα ελληνικά και στα αγγλικά στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, καθώς αναμεταδίδονται σε παναμερικανικό επίπεδο από το δίκτυο του HRI (του Ινστιτούτου Ελληνικού Δυναμικού) που έχει την ]dqa του στη Βοστώνη (http://www.hri.org/MPA/, και από το δίκτυο GRAUS-NET στην Αυστραλία (http://www.grausnet.aust.com/mirror/ mpa/indexmpa.html).

    [11] OIKOΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ ΣΤΟ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΧΑΡΙΣΑΝ ΟΙ ΜΙΝΕΪΚΟ

    Oικογενειακό κειμήλιο, ένα μεγάλο κομμάτι ακατέργαστο κεχριμπάρι, χάρισαν οι συγγενείς της Σοφίας Μινέϊκο, μητέρας του Ανδρέα Παπανδρέου, στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου κατά τη συνάντησή τους στη Βαρσοβία. Ο κ.Παπανδρέου ως γνωστόν συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη επίσκεψή του στην Πολωνία.

    Η συνάντηση έγινε σε κλίμα εγκαρδιότητας ενώ ο κ.Παπανδρέου μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέφρασε τη συγκίνησή του γιατί όπως είπε, "είχα τη χαρά να συναντηθώ μαζί τους".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, όταν προ ετών είχε επισκεφθεί την Πολωνία, επί Γιαρουζέλσκι, δεν κατέστη δυνατόν να συναντηθεί με τους συγγενεις της μητέρας του, Σοφίας Μινέϊκο.

    [12] ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Η ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΩΡΑ

    Μία ώρα πίσω θα γυρίσουν τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής και στις 4 θα δείχνουν 3. Φέτος για πρώτη φορά, η αλλαγή γίνεται με καθυστέρηση ενός μήνα, καθώς η νέα ώρα θα ισχύσει από τις 27 Οκτωβρίου αντί για την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου.

    Η απόφαση για μετάθεση της χειμερινής ώρας κατά ένα μήνα, έγινε με απόφαση της Ευρωπαικής Ένωσης προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, στις οποίες η αλλαγή της ώρας γινόταν πάντοτε στο τέλος Οκτωβρίου και Μαρτίου.

    Το μέτρο αυτό θα ισχύσει φέτος και του χρόνου, οπότε η Ευρωπαική Ένωση θα αποφασίσει οριστικά, δεδομένου ότι οι Γάλλοι έχουν ζητήσει την κατάργηση του, υποστηρίζοντας ότι ο λόγος της εξοικονόμησης ενέργειας, που είχε επιβάλει την αλλαγή της ώρας πριν από χρόνια, εξέλιπε πλέον και δεν έχει νόημα.

    Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι τις 30 Μαρτίου.

    [13] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Μ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ

    Τετραήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη από τις 27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, η οποία θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμαριά, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Καλαμαριάς, Θρασύβουλου Λαζαρίδη.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Θεσσαλονίκη η κ. Πλάβσιτς θα έχει επαφές με παραγωγικούς φορείς της πόλης και με το νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλο.

    Το μεσημέρι της Τρίτης η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας και ο κ. Λαζαρίδης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου και το πρωί της Τετάρτης η κ. Πλάβσιτς θα επισκεφθεί το συμμαχικό νεκροταφείο του Ζέτελινγκ, θα ξεναγηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εξαγωγέων B|qeiar Ελλάδας.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Σερβίδα Πρόεδρος θα συναντηθεί με τις οικογένειες της Καλαμαριάς, που φιλοξένησαν επί επτά μήνες 100 παιδιά από τις εμπόλεμες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    [14] Η ΛΙΑΝΑ ΣΟΥΒΑΛΤZΗ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗ ΣΙΟΥΑ- ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΝΙΖΕΙ

    Στις αρχές του Δεκεμβρίου αρχίζουν οι ανασκαφές στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην όαση Σίουα της Αιγύπτου δήλωσε η αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή τονίζοντας ότι της έχει δοθεί η σχετική άδεια από το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτισμού από τον περασμένο Ιούλιο. Η κ Σουβαλτζή χαρακτήρισε ως ψευδή την είδηση που μετέδωσαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι οι αιγυπτιακές αρχές ανέστειλαν τις ανασκαφές της με απόφαση που εντάσσεται στο γενικό σχέδιο του νέου διευθυντή του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Αλι Χάσαν.

    "Δεν είναι αλήθεια, είναι ψευδέστατο. Είναι μία συνεχής παραπληροφόρηση και συνεχή ψεύδη που και εμείς πρέπει κάποια στιγμή να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας με όλα τα νόμιμα μέσα από όλες αυτές τις ψεύτικες ειδήσεις που διοχετεύονται κατά καιρούς. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αυτά που δημοσιεύτηκαν ή ελέχθησαν εδώ στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο δεν δημοσιεύτηκαν ούτε αναφέρθηκαν καθόλου. Η άδεια έχει βγει από τον Ιούλιο του ΄96 και δεν ανακαλείται.Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. Οι ανασκαφές θα γίνουν κανονικά στον χρόνο που έχουν προσδιοριστεί να γίνουν, δηλαδή τον Δεκέμβριο" τόνισε η κ Σουβαλτζή.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρει ότι αυτό θα εξετάσει την περιοχή της Σίουα και τα ευρήματα της ομάδας της Ελληνίδας αρχαιολόγου ενώ ξένοι αρχαιολόγοι συνδέουν την απόφαση της αναστολής των ανασκαφών με την πρόωρη ανακοίνωση της αποκάλυψης του φερόμενου τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η κ Σουβαλτζή σε ερώτηση για το θέμα αυτό απάντησε: "Όλα αυτά είναι ψέματα. Ξένοι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να κρίνουν ή να υπεισέλθουν στις αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου. Η άδεια όπως σας είπα έχει βγει από τον Ιούλιο του ΄96. Έχει βγει από την επιτροπή στην οποία προΐσταται ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου. Όσον αφορά την ανακοίνωση της αποκάλυψης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως επανειλημμένως έχω πει, δεν έγινε από μένα. Έγινε από τον εκπρόσωπο του αιγυπτιακού κράτους τον Ιανουάριο του 1995 και κανείς δεν μπορεί να αλλάξει απόφαση που έχει ήδη ληφθεί".

    Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι ανακοινώθηκε πρόωρα η αποκάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αν πιστεύει ότι αυτό την έβλαψε η κ Σουβαλτζή απάντησε: "Όχι βέβαια, εμένα δεν με έχει βλάψει σε τίποτα, ούτε την Αίγυπτο έχει βλάψει, ούτε την Ελλάδα σαν χώρα έχει βλάψει. Απλώς έχουνε πανικοβληθεί κάποιοι που δεν θέλουν με κανένα τρόπο να τελειώσει αυτό το έργο και να έρθει στο φως η αλήθεια. Εμένα γιατί να με βλάψει αυτό; Ξέρω ότι έχω έναν αισχρό πόλεμο, έναν πόλεμο αντιεπιστημονικό και όλους αυτούς οι οποίοι λένε ότι δεν είναι ο τάφος , δεν είναι το ένα ή δεν είναι το άλλο, τους προκαλώ να βγουν και να μιλούν με επιστημονικά δεδομένα, όχι απλώς να λένε δεν είναι όταν δεν cmyq_foum, όταν ο ίδιος ο Αλι Χάσαν, που φέρεται ότι είπε αυτά που είπε, είναι αιγυπτιολόγος, δεν έχει έρθει στο χώρο, δεν έχει δει απολύτως τίποτα και όπως φαίνεται βγαίνει και λέει πράγματα που δεν ισχύουν. Σε ερώτηση για το πότε θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση της επιγραφής που η ίδια αποκάλυψε στην Σίουα η Ελληνίδα αρχαιολόγος είπε ότι δεν γνωρίζει γιατί το θέμα αφορά την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

    [15] ΤΟ "IRIS" ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. - ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΕ ΙΔΙΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ

    Την απόφαση να συνεχίσουν τα προγράμματα συνεργασίας, που ήδη αναπτύσσουν στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας IRIS, και μετά την ολοκλήρωση της, τον Μάρτιο του 1997, με ίδιους εθνικούς πόρους, πήραν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Περιφερειών που συμμετέχουν σε αυτήν την Κοινοτική Πρωτοβουλία. Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου Ετήσιου Διευρωπαϊκού Συνεδρίου του IRIS, με θέμα "Οι Περιφέρειες της Ευρώπης στην υποδοχή της Κοινωνίας των Πληροφοριών: Στρατηγική, Πολιτική και Πρακτική", οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο στη Θεσσαλονίκη με ιδιαίτερη, σύμφωνα με τους οργανωτές του επιτυχία.

    Η απόφαση αυτή αποτελεί, όπως τόνισε στο ΜΠΕ ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μίας από τις έξι Περιφέρειες που συμμετέχουν στο IRIS από την αρχή της σύστασής του, κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος, την πιο ουσιαστική δυνατή υλοποίηση των στόχων του IRIS, που επικεντρώνονται στη διαπεριφερειακή συνεργασία στην Ε.Ε. στον τομέα της επικοινωνίας και των δικτύων πληροφορικής. "Με αυτήν την απόφαση φροντίζουμε να μην σβηστούν όλα όσα κάναμε τόσα χρόνια μέσα σε μια νύχτα, αλλά να συνεχίσουν οι Περιφέρειες μας, μέσω του προγράμματος αυτού, που θα αποτελεί από τον Απρίλιο αυτοδύναμη πρωτοβουλία, να συμμετέχουν σε κοινοτικά προγράμματα και Κοινοτικές Πρωτοβουλίες". Στο πλαίσιο αυτό, κάθε Περιφέρεια-μέλος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας θα πρέπει από τον Απρίλιο να εξασφαλίζει τα απαραίτητα εθνικά κεφάλαια.

    Απώτερος στόχος της Πρωτοβουλίας είναι η εκμετάλλευση της νέας τεχνολογίας για το άνοιγμα νέων αγορών, η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος και η συνακόλουθη ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. Για το λόγο αυτό, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αύριο το πρωί η μία από τις δύο ομάδες εργασίας, που θα συνεδριάσουν, θα ασχοληθούν με το μέλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο σύγχρονο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. Η δεύτερη ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με τη διάδοση του δικτύου και σε άλλες Περιφέρειες της Ε.Ε. Στο IRIS συμμετείχαν εξ αρχής έξι Περιφέρειες της Ε.Ε., ενώ στη δεύτερη φάση συμμετέχουν συνολικά 23 Περιφέρειες.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [16] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

    Σημαντική παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και την Κύπρο και άρα εμμέσως με την Ελλάδα, συνιστούν τα ψηφίσματα που υιοθέτησε η Ολομέλειά του.

    Με το πρώτο, αφού καταδικάζει τις τέσσερεις "εν ψυχρώ δολοφονίες" Ελληνοκυπρίων και ζητά να "διενεργηθεί επισταμένη έρευνα ώστε να εντοπισθούν οι υπεύθυνοι και να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη", "επιβεβαιώνει την απόφασή του να παγώσει η χρηματοδοτική συνεργασία με την Τουρκία καθώς και το σκέλος του ΜΕDA πλην των κονδυλίων που αφορούν την προώθηση του εκδημοκρατισμού". Kαλεί την Τουρκία να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και "τα κράτη μέλη της ΕΕ να αντιδράσουν ασκώντας συνεχή και σταθερή πίεση στην Τουρκία με στόχο να απαλλαγεί το νησί από την παρουσία όλων των τουρκικών στρατευμάτων, να εξασφαλισθεί η ελευθερία μετακίνησης σε όλους τους πολίτες και να εξευρεθεί δίκαιη και ειρηνική λύση σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Με το δεύτερο καταδικάζει τις επιθέσεις κατά του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, ζητά να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και κυρίως ζητά από την τουρκική κυβέρνηση "να διαφοροποιηθεί ως προς τις δηλώσεις περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος και να καταδικάσει απερίφραστα κάθε μορφή παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας". Ταυτόχρονα ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης και καλεί την UNESCO να πάρει πρωτοβουλίες για την απογραφή και τη συντήρηση και αναστήλωση των θρησκευτικών μνημείων στην Πόλη.

    [17] ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ- ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι Προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βουλγαρία αποτελούν το κύριο θέμα του Τύπου της Σόφιας.

    Την πρόβλεψη για τουλάχιστον 10% προβάδισμα των υποψηφίων της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Πέταρ Στογιάνοφ και Τόντορ Καβαλτζίεφ, έναντι των υποψηφίων της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ιβάν Μαράζοφ και Ιρίνα Μπόκοβα, κατά τον πρώτο γύρο, κάνει η εφημερίδα "Κοντινέντ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου θα λάβει μέρος το 65% του εκλογικού σώματος και συνεπώς το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο Π.Στογιάνοφ αναμένεται να είναι περίπου ή πάνω από 45%.

    Σε συνεντεύξεις που δίνουν στην εφημερίδα "Ντουμα", που πρόσκειται στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι υποψήφιοι της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ι.Μαράζοφ και Ι.Μπόκοβα, εκφράζουν την ετοιμότητά τους να εργαστούν "για τη Βουλγαρία και όχι για ένα μόνο κόμμα".

    "Εάν η ηγεσία του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος φοβάται κάτι σήμερα, αυτή είναι η ψήφος των εκλογέων", σχολιάζει από την pkeuq\ της, η προσκείμενη στην κεντροδεξιά "Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων", εφημερίδα "Ντεμοκράτσια".

    Ο ηγέτης της ΕΔΔ, Ιβάν Κόστοφ, επισημαίνει στην ίδια εφημερίδα ότι οι εκλογές της Κυριακής αντιπροσωπεύουν τις δυο επιλογές που έχει να αντιμετωπίσει η Βουλγαρία : "την επικίνδυνη και βλαβερή διακυβέρνηση του Ζαν Βίντενοφ, που οδήγησε το λαό στην πείνα, την εξαθλίωση και την απομάκρυνση από την Ευρώπη" και "τη λογική αλλαγή, ο δρόμος, από τον οποίο ήδη πέρασαν η Τσεχία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία".

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σταντάρτ", ο υποψήφιος της ΕΔΔ για το Προεδρικό αξίωμα, Πέταρ Στογιάνοφ, εκφράζει την άποψη ότι η χώρα του βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση και ότι "είναι σαφές πως δεν μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματα και να ξεπεράσει την κρίση".

    [18] Ο ΝΙΚ.ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Ο ευρωβουλευτής Νικ.Παπακυριαζής, συμπρόεδρος της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαίκής Ενωσης- Βουλγαρίας, έστειλε τηλεγράφημα στον Ι.Μαράζοφ, υποψήφιο για το προεδρικό αξίωμα που υποστηρίζεται απο το Σοσιαλιστικό κόμμα, με το οποίο του εύχεται επιτυχία στις εκλογές της Κυριακής. "Είμαι σίγουρος, τονίζει ο κ.Παπακυριαζής, ότι η εκλογή σας θα έχει θετική απήχηση στη διαδικασία ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Ανάλογο τηλεγράφημα απέστειλε και στην υποψήφια αντιπρόεδρο Ι.Μπόκοβα, στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων, ότι " η προεκλογική σας εκστρατεία μετέφερε στους πολίτες της Βουλγαρίας θετικά μηνύματα για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ελπίζω ότι η διαδικασία θα έχει αίσιο τέλος". ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ Β.Σ.Κ.

    Στο μεταξύ,όπως γράφει η εφημερίδα "Ντούμα", δύο μόλις μέρες πρίν τις εκλογές, συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των στελεχών του βουλγαρικού σοσιαλιστικού κόμματος.Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ.Στόίλοφ επέκρινε με δριμύτητα τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς Κρ.Πρεμιάνοφ για τις δηλώσεις που είχε κάνει για την υποψηφιότητα Μαράζοφ.Ο αντιπρόεδρος του ΒΣΚ δήλωσε ότι είναι ανεπίτρεπτο ένα ανώτατο κομματικό στέλεχος να εκδηλώνει δημοσίως την αντίθεσή του πρός την υποψηφιότητα που στηρίζει το κόμμα, δύο μόλις μέρες πρίν τις εκλογές."Ο δημόσιος διάλογος ,είπε, που εγκαινίασε ο κ.Πρεμιάνοφ είναι ανεπίκαιρος και αντιπαραγωγικός."

    Απο την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γκ.Πίρινσκι , του οποίου η υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας απορρίφθηκε απο το Ανώτατο Δικαστήριο, επανήλθε στο θέμα της σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου του σοσιαλιστικού κόμματος, προκειμένου να διαμορφωθεί μια σαφής πολιτική η οποία θα εφαρμοστεί απο την κυβερνητική πλειοψηφία.Ο κ.Πίρινσκι επεσήμανε ότι οι "οι σημερινοί πολιτικοί της Βουλγαρίας έχουν σοβαρή ευθύνη απέναντι στους πολίτες,αφού σε διάστημα μιας επταετίας, δεν κατόρθωσαν να φθάσουν στο επίπεδο που έφθασαν άλλες χώρες,που αντιμετώπισαν τέτοιες jatast\seir.

    Παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές έκανε και ο έκπτωτος βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών.Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα "ΑΒC" ισχυρίστηκε ότι άν ο Μαράζοφ θα είναι ο νικητής των εκλογών, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για τη Βουλγαρία.

    [19] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΠΕΤΑΡ ΣΤΟΓΙΑΝΝΩΦ ΟΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ ΤΙΣ ΜΕΘΑΥΡΙΑΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Δύο μόλις εικοσιτετράωρα απο τις κρίσιμες Προεδρικές εκλογές στη γειτονική Βουλγαρία και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ενώ προβλέπεται ότι θα είναι σκληρή η αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο κυριότερους απο τους δεκατρείς διεκδικητές της Προεδρίας, τον συντηρητικό Πέταρ Στογιάννωφ, αντιπρόεδρο της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", που προηγείται στα γκάλοπ και τον σοσιαλιστή Ιβάν Μαράζοφ, υπουργό Πολιτισμού.

    Ο ίδιος ο κ. Στογιάννωφ, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπο τον πρωθυπουργό Ζαν Βίντενωφ ότι οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσει τις εκλογές απο τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό πάνω απο 50%. Ομως, όπως εκτιμούν δημοσιογραφικοί κύκλοι στη βουλγαρική πρωτεύουσα, η μάχη θα κριθεί στο δεύτερο γύρο και το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί απο την αποχή που θα υπάρξει τόσο στον πρώτο, όσο και στο δεύτερο γύρο και η οποία προβλέπεται ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς δεν είναι υποχρεωτική αλλα προαιρετική η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δυνατός, όταν έχει δυνατή πολιτική και κοινωνική υποστήριξη. Κι εμείς έχουμε την υποστήριξη αυτή, δεδομένου ότι πίσω μας είναι οι ενωμένες δημοκρατικές δυνάμεις. Καταφέραμε να ενώσουμε τη βουλγαρική αντιπολίτευση. Πιστεύουμε ότι θα ενώσουμε και το βουλγαρικό λαό, για να σταματήσουμε την κατάπτωση της πατρίδος μας" τόνισε ο κ. Στογιάννωφ σε πρόσφατο προεκλογικό του διάγγελμα προς τον βουλγαρικό λαό.

    Στο μεταξύ, η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και η ανάπτυξη των σχέσεων με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες αλλά και τη Ρωσία, είναι οι κύριοι άξονες της εξωτερικής πολιτικής του εκλεκτού της αντιπολίτευσης υποψήφιου στις μεθαυριανές βουλγαρικές Προεδρικές εκλογές Πέταρ Στογιάννωφ, όπως τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας κ. Ιβάν Στάνεφ.

    Σχετικά με την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του κ. Στογιάννωφ λέει ότι η Βουλγαρία είναι μια μικρή χώρα και χρειάζεται να σκεφθεί την εθνική της ασφάλεια, επειδή δεν είναι σε θέση απο μόνη της να την εξασφαλίσει. "Σ΄αυτό το πνεύμα, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, είναι μια εγγύηση για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο στρατιωτικός συνασπισμός, αλλα αποτελεί τη μοναδική δύναμη αυτή τη στιγμή που αποφασίζει και ρυθμίζει τα προβλήματα με ένα σωστό τρόπο. Κι αυτό είναι αρκετά δύσκολο να γίνει αντιληπτό απο ένα μέρος της βουλγαρικής κοινής cm~lgr που υπέστη πλύση εγκεφάλου εδώ και μισό αιώνα, απο την προπαγάνδα του προηγουμένου καθεστώτος που έλεγε ότι το ΝΑΤΟ είναι το εργαλείο του ιμπεριαλισμού και απειλή για την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική γαλήνη και ειρήνη", παρατηρεί ο κ. Στάνεφ.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις που θα αναπτύξει ο κ. Στογιάννωφ με τις βαλκανικές χώρες, ο εκπρόσωπός του δηλώνει ότι θεωρούνται αυτές πρωτεύουσας σημασίας, αναφέρεται δε με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για την Ελλάδα, για την οποία λέει ότι οι βούλγαροι που ταξιδεύουν προς τη χώρα μας, βλέπουν τι έχει επιτύχει μια δημοκρατική χώρα, η οποία στα μέσα του αιώνα βρισκόταν περίπου στην ίδια κοινωνική και οικονομική κατάσταση.

    "Για μας, η Ελλάδα αποτελεί ένα παράδειγμα της βαλκανικής ευημερίας. Και σ΄αυτό τον τομέα, οι σχέσεις μας με την Ελλάδα, έχουν ιδιαίτερη σημασία, όπως το ίδιο θεωρούμε σημαντικές τις σχέσεις και με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες", επισημαίνει ο κ. Στάνεφ. Και καταλήγοντας παρατηρεί : "Θέλω να τονίσω ότι πολλά έχουμε να μαθουμε εμείς οι Βούλγαροι απο την Ελλάδα, δεδομένου ότι απο όλες τις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες, είναι η πλέον συμπαγής, εμφανέστατα δημοκρατική και πάρα πολύ ανεπτυγμένη στην οικονομία, καθώς επίσης και η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην περιοχή μας".

    [20] ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

    Εκκληση για τη θέσπιση ενός διεθνούς οργάνου που θα επιληφθεί της διεθνούς τρομοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος-Μπούτρος Γκάλι, διαμηνύοντας παράλληλα την ετοιμότητα του οργανισμού να ηγηθεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην καταπολέμησή της.

    Στην ομιλία του με θέμα την τρομοκρατία, στην πανεπιστημιακή Σχολή Πολιτικών Επιστημών Κέννεντυ με αφορμή την "Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών", ο κ.Γκάλι αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία από την τρομοκρατία, τόσο με τη δολοφονία του πρωθυπουργού παππού του όσο και του Αιγύπτιου Προέδρου Σαντάτ και εκτίμησε "ως ιδεολογικά τα κίνητρα των τρομοκρατών τα οποία ενισχύουν ο αυξανόμενος θρυμματισμός της κοινωνικής ενότητας και αλληλεγγύης που οδηγεί, όπως είπε, τις κοινωνικές ομάδες σε σύγκρουση με τον πολιτισμό". Κατά τον γενικό γραμματέα παράγοντες οι οποίοι "τροφοδοτούν την εξάπλωση της τρομοκρατίας είναι και η ενοποίηση σε διεθνές επίπεδο η οποία ελαττώνει την ικανότητα των κυβερνήσεων στη διατήρηση της τάξης, η επανάσταση στις επικοινωνίες και η ιδιωτική οικονομία". "Η τρομοκρατία είναι μια απειλή για όλους μας", υπογράμμισε.

    Υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας και τα διεθνή συνέδρια που οργάνωσε για το θέμα, ανέλυσε τις μελλοντικές ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να καταπολεμηθεί η τρομοκρατική δράση. Πρότεινε τη συσπείρωση των υπαρχόντων διεθνών οργανισμών ως υπόβαθρο για αμεσότερη σφαιρική, όπως τη χαρακτήρισε, αντιτρομοκρατική δράση. Επίσης την αναθέρμανση της πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση των δυσκολιών συντονισμού της διεθνους συνεργασίας και την προώθηση της διεύρυνσης του δικτύου tym διεθνών συνθηκών που δεσμεύουν νομικά σχετικά με φλέγον αυτό ζήτημα.

    [21] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΡΙΨΗΦΙΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ Δ.Ν.Τ.

    Την προειδοποίηση ότι η Τουρκία πολύ σύντομα θα έχει τριψήφιο πληθωρισμό, αν δεν υποβάλει ένα σαφές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της χρονίζουσας οικονομικής κρίσης, απηύθυνε πρός την κυβέρνηση της Αγκυρας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Την επισήμανση αυτή πρός την τουρκική κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει η γερμανική εφημερίδα "Φραγκφούρτερ Ρούντσάου" σε άρθρο της για την κακή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας.Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν "οδηγό -φάντασμα" σε θέματα οικονομικής πολιτικής, που "υπόσχεται στο λαό περισσότερα απ΄όσα μπορεί να πραγματοποιήσει".

    Επισημαίνει ακόμη, ότι ο Ερμπακάν και στην οικονομική πολιτική του ακολουθεί ένα ασταθές πρόγραμμα "όπως ακριβώς και στην εξωτερική πολιτική επιχειρώντας ακροβασίες, ανάμεσα σε λαϊκίστικες εξαγγελίες παροχών απο τη μιά και συμμόρφωσης με τις υποδείξεις των διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων απο την άλλη".

    Σε δημοσίευμα της "Στουτγκάρντερ Τσάϊτουγκ" εξάλλου υπογραμμίζεται ο κίνδυνος για "μπλάκ άουτ" στην Τουρκία εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.Με τον τίτλο "θα σβήσουν τα φώτα στην Τουρκία" η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στο τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα της Τουρκίας και προσθέτει ότι η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οδήγησε την κυβέρνηση να κινήσει το θέμα της κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

    [22] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ "ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ" ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Εικοσαμελής επιτροπή της Διεθνούς Αμνηστίας , βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμπαρασταθεί στις μητέρες των εξαφανισθέντων στην Τουρκία που συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο στην περιοχή Γκαλάτασαράι της πόλης. Στην επιτροπή της Διεθνούς Αμνηστίας μετέχουν δύο βουλευτές από την Ελβετία και την Ολλανδία. H Οργάνωση αποφάσισε να λάβει μέρος στην αυριανή συγκέντρωση των "Μητέρων του Σαββάτου" δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το πρόβλημα των "εξαφανίσεων".

    Ο αριθμός των εξαφανισθέτων στην Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερος απο τον αριθμό των μανάδων που μαζεύονται κάθε Σάββατο στο Γκαλάτασαράι κρατώντας τις φωτογραφίες των παιδιών τους. Περισσότερες από 400 περιπτώσεις εξαφανίσεων έχουν καταγγελθεί από το 1990 ενώ μόνο φέτος έχουν αναφερθεί 46 εξαφανίσεις από τις οποίες οι περισσότερες σημειώνονται σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας

    Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Αμνηστία έχει αρχίσει παγκοσμίου εμβέλειας εκστρατεία με θέμα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την 1η Οκτωβρίου είχε δημοσιεύσει μία έκθεση-καταπέλτη για τη χώρα αυτή.

    Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις παραβιάσεις των amhqyp_mym δικαιωμάτων στην Τουρκία περιλαμβάνει έναν αρκετά φουσκωμένο φάκελο όπου στη πρώτη σειρά αναφέρεται ότι περισσότερα από 400 άτομα εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια κράτησης. Τη δεύτερη σειρά στον φάκελο έχουν οι θάνατοι 12 φυλακισμένων από απεργία πείνας, ενώ ακολουθεί η καθυστέρηση εδώ και 250 ημέρες της εκδίκασης της υπόθεσης της δολοφονίας του δημοσιογράφου Μετίν Γκιόκτεπε, η δολοφονία 11 ατόμων σε λεωφορείο στο Γκιουτσλούκονακ της περιοχής Σίρνακ και η υπόθεση των 7 μαθητών λυκείου που βασανίστηκαν στην Μανίσα. Στη μαύρη λίστα της Διεθνούς Αμνηστίας περιλαμβάνονται και η παράνομη οργάνωση DHKPC , που δολοφόνησε τον επιχειρηματία Οζντεμίρ Σαμπαντζί, και το ΡΚΚ, που σκότωσε περίπου 200 πολίτες.

    Ενα άλλο θέμα πάνω στο οποίο στέκεται με επιμονή η Διεθνής Αμνηστία αφορά τον Τύπο και την ελευθερία της έκφρασης. Είναι αδύνατο να υπολογιστεί ο αριθμός αυτών που διέπραξαν στην Τουρκία το "έγκλημα" να εκφράσουν ελεύθερα τη σκέψη τους καθώς σε αυτούς κάθε μέρα προστίθενται καινούργιοι. Παρά τις αλλαγές στη νομοθεσία που είχε σαν αποτέλεσμα να γλυτώσουν την τελευταία στιγμή από τη φυλακή διάσημοι συγγραφείς, 99 συνάδελφοί τους δικάστηκαν.

    [23] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΗΡΑ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στην Εισαγγελία της Νυρεμβέργης η χήρα του 26χρονου μετανάστη Βασίλη Τσιούτση που δολοφονήθηκε πρόσφατα από γερμανίδα αστυνομικό. Η Ευαγγελία Τσιούτση είπε οτι προτίθεται να καταθέσει σύντομα και αγωγή σε βάρος του γερμανικού δημοσίου, πράγμα που θα εξαρτηθεί και από την πορεία της μήνυσης.

    Η οικογένεια του νεαρού Ελληνα μετανάστη από τον Αυγερινό Κοζάνης, κάνει λόγο για εν ψυχρώ δολοφονία, αφού ο νεκρός δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς όταν αρνήθηκε να υποβληθεί σε σωματική έρευνα, επειδή κρίθηκε ύποπτος για συμμετοχή σε διακίνηση ναρκωτικών.

    Yπενθυμίζεται οτι η δολοφονία του Β.Τσιούτση προκάλεσε αντιδράσεις και έγινε αιτία για διαδηλώσεις εναντίον της γερμανικής αστυνομίας, ενώ αποδείχθηκε μετά το θάνατό του οτι δεν είχε καμμία σχέση με ναρκωτικά, ούτε είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για οποιοδήποτε θέμα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [24] Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

    Η εποχή που μεσολαβεί ανάμεσα στους δυο Παγκοσμίους Πολέμους (1918-1939) αποτελεί για την Ευρώπη και για την Ελλάδα μια περίοδο συνεχών ανακατατάξεων. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ιταλία σύμμαχος των οποίων ήταν και η Ελλάδα αναδείχθηκαν νικητές στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η Γερμανία και η Αυστρουγγαρία αποτελούσαν τους ηττημένους.

    Οι συνθήκες ειρήνης που υπογράφηκαν ήταν εξοντωτικές για τους νικημένους. Δυσβάσταχτες πολεμικές αποζημιώσεις, διανομή των αποικιών των ηττημένων μεταξύ των νικητών και αφαίρεση εδαφών ήταν μερικές μόνο από τις ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν το 1919.

    Με τέτοιες μεθόδους οι νικητές κατέστρεφαν ουσιαστικά τη δυνατότητα οικονομικής ανόρθωσης όλης της Ευρώπης και δημιουργούσαν τις προυποθέσεις για νέο πόλεμο. Οι προσδοκίες για ένα κόσμο ειρηνικό αποδεικνύονταν στην πράξη ανίσχυρες μπροστά στη βουλιμία των εθνικισμών και των οικονομικών υπολογισμών. Η Κοινωνία των Εθνών δημιούργημα των συνθηκών ειρήνης έγινε καταφύγιο των αδυνάτων και πεδίο ανταγωνισμού των ισχυρών.

    Η Γερμανία και η Ιταλία ήταν δυο χώρες στις οποίες το παλαιό πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να επιβιώσει. Η Ιταλία μαστίζονταν από υπερπληθυσμό, από έλλειψη επενδύσεων στην οικονομία, ενώ η διαφθορά απλωνόταν σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής. Η Γερμανία καταδικασμένη να πληρώνει κάθε χρόνο πολεμικές αποζημιώσεις στους νικητές, μεγαλύτερες από το εθνικό ακαθάριστο προιόν, μαστιζόταν μέχρι το 1933 από ανεργία, αποβιομηχάνιση, ενώ ο εκτός ελέγχου πληθωρισμός έκανε απαγορευτική ακόμη και τη σκέψη για επενδύσεις.

    Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να γεννηθούν και να αποκτήσουν απήχηση στα κράτη αυτά ακραία κινήματα που δεν αναγνώριζαν τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στην Ιταλία ο Μουσολίνι δημιούργησε το φασιστικό κόμμα και στη Γερμανία ο Χίτλερ το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα. Η ρητορεία των δυο ανδρών στρεφόταν κατά των κεφαλαιούχων και κατά των ξένων. Ταυτόχρονα υπόσχονται στις εξαθλιωμένες μάζες ότι η άνοδός τους στην εξουσία θα σημάνει τη λήξη των προβλημάτων τους, αφού το κράτος θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά και τα δικαιώματά τους στις διαμάχες με τους κεφαλαιούχους.

    Οι φασίστες του Μουσολίνι στην Ιταλία θα καταλάβουν πραξικοπηματικά την εξουσία το 1923, ενώ στη Γερμανία ο Χίτλερ θα νικήσει στις εκλογές του 1933 βασιζόμενος στις ψήφους των ανέργων και των εξαθλιωμένων εργατών και αγροτών. Και στα δυο κράτη η κοινωνική πρόνοια τέθηκε στο περιθώριο. Οι δυο άνδρες αρχίζουν να εξοπλίζουν τους στρατούς τους με νέα οπλικά συστήματα, ενώ εκπονούν σχέδια για την ανάδειξη της Γερμανίας και της Ιταλίας σε υπερδυνάμεις σε βάρος των υπολοίπων.

    Από το 1935 πυκνώνουν τα σύννεφα στα Βαλκάνια. Η Ιταλία αυξάνει την επιθετικότητά της. Ο Μουσολίνι ονειρεύεται την εξάπλωση της ιταλικής κυριαρχίας σε όλη τη Μεσόγειο. Ονειρεύεται το Mare nostrum, τη Μεσόγειο ως μια ιταλική λίμνη. Επιτίθεται καταλαμβάνει διαδοχικά την Αβησσυνία, τη Λιβύη και την Αλβανία.

    Τα βαλκανικά κράτη ανησυχούν και η Αγγλία, ευαίσθητη σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης βγαίνει από την επιφυλακτικότητά της. Η Αγγλία και η Γαλλία προσφέρουν την εγγύησή τους στη Ρουμανία και στην Ελλάδα εναντίον ενδεχόμενης ιταλικής επίθεσης. Η Βουλγαρία προτιμά να συνταχθεί με τη Γερμανία και την Ιταλία που έχουν συστήσει τις δυνάμεις του Αξονα.

    Η έκρηξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκει αντιμέτωπες από τη μια τη Γερμανία και την Ιταλία και από την άλλη την Αγγλία και τη Γαλλία. Οι δυο τελευταίες προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους υπογράφουν τριπλή Συμμαχία με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Η Αγγλία για να αντισταθμίσει στην Ελλάδα την οικονομική επιρροή της Γερμανίας, που η εμπορική της δραστηριότητα δεν πρέπει να υποτιμηθεί παρά την υπεροχή του αγγλικού κεφαλαίου, υπογράφει με την Ελλάδα εμπορική συμφωνία και τα Γενικά Επιτελεία της Ελλάδας, Cakk_ar και Αγγλίας ρυθμίζουν το θέμα της αποστολής πολεμικής βοήθειας.

    Όταν ο Χίτλερ μετά τη συνθηκολόγηση της Γαλλίας τον Ιούνιο του 1940 έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. η Ελλάδα τάσσεται στο πλευρό της Αγγλίας, που τη στιγμή αυτή διεξάγει μόνη της τον αγώνα εναντίον των δυνάμεων του Αξονα. Αλλωστε ο ελληνικός λαός απαιτεί μια τέτοια πολιτική. Οι εκφοβισμοί της Ιταλίας που εκφράζονται με τον τορπιλισμό του ελληνικού καταδρομικού Ελλη στην Τήνο, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940 δεν έχουν το αποτέλεσμα που προεξοφλεί ο Μουσολίνι. Το ιταλικό τηλεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με το οποίο ο Μουσολίνι ζητούσε την ελεύθερη δίοδο των ιταλικών στρατευμάτων απορρίπτεται από τον Ιωάννη Μεταξά χωρίς συζήτηση.

    Ο ενθουσιασμός του ελληνικού στρατού και τα βουνά της Αλβανίας επιτρέπουν στους Ελληνες όχι μόνον να αντιμετωπίσουν την επίθεση με επιτυχία, αλλά και να περάσουν αμέσως στην αντπίθεση. Στη δυτική Μακεδονία ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει στις 22 Νοεμβρίου την Κορυτσά, ενώ στον κεντρικό τομέα της βόρειας Πίνδου εξουδετερώνει μια ιταλική μεραρχία Αλπινιστών και στον παραλιακό τομέα, όπου οι Ιταλοί είχαν στην αρχή κατορθώσει να εισχωρήσουν σε μεγάλο βάθος, τους υποχρεώνει να εκκενώσουν την κοιλάδα του ποταμού Καλαμά. Στο τέλος του χρόνου οι Ιταλοί βρίσκονται απωθημένοι 60 χιλιόμετρα πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

    Η ιταλική αντεπίθεση που ξεκινά με την έναρξη του νέου έτους δεν έχει αποτέλεσμα. Ο ελληνικός στρατός θα μπει στο Πόγραδετς, στο Αργυρόκαστρο, στη Χειμάρρα, στους Αγίους Σαράντα. Σε διάστημα έξι μηνών οι Ιταλοί υφίστανται βαριές ήττες. Δεκαέξι ελληνικές μεραρχίες ακινητοποιούν στην Αλβανία εικοσιεπτά ιταλικές με εξοπλισμό πολύ ανώτερο των ελληνικών.

    Ο Χίτλερ βλέποντας τις διαδοχικές ήττες του ιταλικού στρατού αποφασίζει να επέμβει. Στέλνονται γερμανικές μηχανοκίνητες μεραρχίες στη Βουλγαρία, ενώ παράλληλα απευθύνεται τηλεσίγραφο στη Γιουγκοσλαβία να παραχωρήσει το έδαφός της για να περάσει ο γερμανικός στρατός στην Ελλάδα. Η γιουγκοσλαβική άρνηση όμως δεν συνοδεύεται και από αντίστοιχη αντίδραση. Οι Γερμανοί τσακίζουν μέσα σε έξι μόνον ημέρες την αντίσταση των Γιουγκοσλάβων και στις 6 Απριλίου του 1941 οι γερμανικές μηχανοκίνητες μεραρχίες εισβάλλουν στο έδαφος της Ελλάδας ταυτόχρονα από τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία.

    Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού στρατού βρίσκεται βαθιά μέσα στην Αλβανία και δεν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του νέου εισβολέα. Οι λίγες ελληνικές μονάδες που βρίσκονταν στη Μακεδονία μαζί με βρεττανικές δυνάμεις δεν μπορούν να ανακόψουν την προέλαση των χιτλερικών στρατευμάτων. Η κυβέρνηση και ο βασιλιάς εγκαταλείπουν τη χώρα, ενώ η στρατιωτική ηγεσία συνθηκολογεί στις 24 Απριλίου.

    Η αντίσταση κατά των Γερμανών μεταφέρεται στην Κρήτη. Οι Γερμανοί για να καταλάβουν την Κρήτη μεταφέρουν από τα άλλα μέτωπα τις επίλεκτες δυνάμεις των αλεξιπτωτιστών. Το κέντρο βάρος της επίθεσης στρέφεται στα δυτικά της Κρήτης, με σκοπό να καταληφθεί το αεροδρόμιο του Μάλεμε, για να μπορούν μετά να προσγειωθούν τα γερμανικά μεταγωγικά αεροπλάνα. Οι αρχικές απώλειες των Γερμανών αλεξιπτωτιστών είναι τρομακτικές, κατορθώνουν όμως να καταλάβουν to Μάλεμε. Η πτώση της Κρήτης είναι πια γεγονός. Όμως οι Γερμανοί για να υποτάξουν την Κρήτη έχασαν έναν ολόκληρο μήνα με αποτέλεσμα να αργήσει να ξεκινήσει η επιχείρηση Μπαρμπαρόσσα για την κατάληψη της Σοβιετικής Ενωσης, και να τους προλάβει ο βαρύς ρωσικός χειμώνας πριν κατορθώσουν να κάμψουν την αντίσταση του Σοβιετικού στρατού.

    Η συμβολή στη συμμαχική υπόθεση της ελληνικής αντίστασης κατά της γερμανοιταλικής εισβολής αναγνωρίζεται από όλους. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, πρωθυπουργός τότε της Αγγλίας ορίζει στα Απομνημονεύματά του τη σημασία της:

    Εκτός του ότι οι ελληνικές επιτυχίες στην Αλβανία, συνιστούν την πρώτη νίκη των Συμμάχων τη στιγμή που φαινόταν ο Αξονας πανίσχυρος, ενθαρρύνουν τους άλλους διστακτικούς λαούς, καταστρέφουν το γόητρο του Μουσολίνι και επηρεάζουν ακόμη περισσότερο τη στάση του αμερικανικού λαού.

    "Είναι αναμφίβολο -γράφει ο Τσώρτσιλ- ότι το έγκλημα που διέπραξαν ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ χτυπώντας την Ελλάδα και οι προσπάθειές μας για να αποτύχει η τυρρανία τους άγγιξαν βαθιά τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών και προπάντον τον μεγάλο άνδρα που είχε επικεφαλής, τον Ρούζβελτ".

    Η αντίσταση στην Κρήτη προκάλεσε την καταστροφή επίλεκτων γερμανικών δυνάμεων, που θα μπορούσαν να παίξουν κεφαλαιώδη ρόλο στα μεταγενέστερα γεγονότα της Μέσης Ανατολής. "Στην Κρήτη ο Γκαίριγκ δεν κέρδισε παρά μια Πύρρειο νίκη, γιατί οι δυνάμεις που κατανάλωσε εκεί θα μπορούσαν εύκολα να του δώσουν την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία και ίσως την Περσία". Τέλος χάρη στη σερβική και την ελληνική αντίσταση ο Χίτλερ αναγκάστηκε να αναβάλει για ζωτικό χρονικό διάστημα την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης, με αποτέλεσμα να ανατραπούν τα σχέδιά του και να αντιστραφεί η πορεία του πολέμου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 25 October 1996 - 13:43:55