Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-14

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 14 Ιανουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

  • [02] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΔΥΣΤΟΣ"

  • [03] ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

  • [04] ΚΕΡΙ ΚΑΒΑΝΟ: Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΙΑ. ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [05] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ, ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

  • [06] Η ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ-ΗΛΙΑΔΗ

  • [07] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤ.ΣΟΥΜΑΚΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

  • [08] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΡΜΟΝΙΚΗ

  • [09] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

  • [10] "ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΟΝΕΙΡΑ" ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

  • [11] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ Η ΡΟΤΟΝΤΑ ΤΟΝ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] Χ.ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΘΕΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [13] ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

  • [14] ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [15] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 500 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕΡΒΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • [16] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο Ζ.ΖΕΛΕΦ

  • [17] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΙΝΤΕΝΟΦ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΩΣ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [18] Ο ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΜΑΛΙΚ ΣΕΧΟΛΙ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [19] "ΣΤΡΟΦΗ" ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΣΙΑ ΤΟ 1997


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη βρίσκεται σήμερα στη Φθιώτιδα προκειμένου να προβεί σε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών στην περιοχή. Τα συνεργεία της Νομαρχίας έχουν αρχίσει το έργο καταγραφής των ζημιών ενώ καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης.

    Νέες καταστροφές πλήττουν τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα καθώς, παρά το γεγονός ότι σταμάτησαν οι καταιγίδες, τα ορμητικά νερά των χειμάρων εξακολουθούν να προκαλούν πλημμύρες μεγάλης έκτασης.

    Στη Λάρισα, ο Πηνειός υπερχείλισε και δύο συνοικίες της πόλης πλημμύρισαν, στη Φθιώτιδα κόπηκε η γέφυρα του Ασωπού και παραμένουν 49 χωριά αποκλεισμένα, στην Ευρυτανία καταστράφηκαν γέφυρες και δρόμοι ενώ στην Κόρινθο εκφράζονται φόβοι ότι θα καταρρεύσει μια πολυκατοικία που παρουσίασε κλίση μετά τις πλημμύρες.

    Ο Νομάρχης Κορινθίας δήλωσε ότι θα επιδοτηθούν άμεσα οι άστεγοι, θα αποζημιωθούν τα κατεστραμμένα νοικοκυριά και οι έμποροι, οι βιοτέχνες και οι καταστηματάρχες, με μερική αποζημίωση και δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο. Ηδη άρχισε η χορήγηση του επιδόματος των διακοσίων χιλιάδων αναγκών για την κάλυψη των πληγείσων από τις πλημμύρες οικογενειών.

    Τις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές της Κορίνθου επισκέφθηκαν σήμερα οι Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ και του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού επισκέφθηκε τους δρόμους στους οποίους σημειώθηκαν οι περισσότερες καταστροφές και ενημερώθηκε από τον νομάρχη ενώ σε δηλώσεις του έκανε λόγο για ελλείψεις υποδομών στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστροφών και παρουσίασε τις προτεραιότητες που δίνει το κόμμα του στον τομέα αυτό.

    Οπως είπε είναι απαραίτητη η δημιουργία σύγχρονων αντιπλημμυρικών έργων, η ύπαρξη σύγχρονου συστήματος για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και απόδοση εξουσιών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    [02] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΔΥΣΤΟΣ"

    Παραδίδεται σήμερα στον αρχηγό του λιμενικού σώματος η έκθεση της ένορκης διοικητικής εξέτασης για ενδεχόμενες ευθύνες αξιωματικών του θαλάμου επιχειρήσεων το βράδυ του ναυαγίου του φορτηγού πλοίου "ΔΥΣΤΟΣ".

    Το πόρισμα που συνέταξε ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά θα δοθεί πιθανότατα αύριο στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρο Σουμάκη.

    [03] ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Λάρισα με τη sulletow^ όλων των αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας και αντικείμενο το ενδεχόμενο έναρξης κινητοποιήσεων.

    Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών Γιάννης Πατάκης σημείωσε ότι είναι πιθανόν οι αγρότες και πάλι να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων αν η κυβέρνηση κωφεύσει στα αιτήματά τους.

    [04] ΚΕΡΙ ΚΑΒΑΝΟ: Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΙΑ. ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Η κρίση που δημιουργήθηκε από την απόφαση της Λευκωσίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300, δεν υφίσταται πια.

    Αυτό δήλωσε ο διευθυντής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα θέματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης Κέρι Κάβανο αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών κ.Φίλωνα.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες", τόνισε ο αμερικανός αξιωματούχος, "είναι αποφασισμένες να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην υπόθεση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος".

    Στη συνέχεια ο κ.Κάβανο υποστήριξε ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για την αγορά των S-300 πήγε πίσω τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού ζητήματος, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα και την ελπίδα ότι η Αγκυρα θα έχει θετική στάση και ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνουν θετικά βήματα για το κυπριακό.

    Ο κ.Κάβανο σημείωσε ότι έχει γίνει πρόοδος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της περιοδείας του στο τρίγωνο Λευκωσίας- Αθήνας -Αγκυρας σε μια προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε.

    Ηδη ολοκλήρωσε τις επαφές του με την κυπριακή ηγεσία και σήμερα το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Αγκυρα.

    [05] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ, ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

    Τη μονάδα φυσικού αερίου στην Ελευσίνα εγκαινίασε, παρουσία του ρώσου υπουργού Ενέργειας, ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης. "Το μέλλον μας στα Βαλκάνια εξαρτάται σε πολύ σημαντικό βαθμό από το πόσο εμείς θα μπορέσουμε να είμαστε στο επίκεντρο μιας σειράς δικτύων που συνδέουν Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο" είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: "το έργο του φυσικού αερίου και όσα γίνονται σε σχέση με τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο είναι βήματα ώστε να είμαστε μέσα στα δίκτυα αυτά και να μπορούμε να συμβάλλουμε στη διασύνδεση της Δυτικής με την Ανατολική και της Βόρειας με την Νότια Ευρώπη και την Αφρική".

    O κ.Πρωθυπουργός υπογράμμισε οτι η επένδυση του φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη στη χώρα μας, θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, θα συμβάλλει στην a}ngsg της οικονομικής δραστηριότητας, της απασχόλησης, της παραγωγής ελληνικών προϊόντων, της εξαγωγής τους και της εξαγωγής υπηρεσιών.

    Η Υπουργός Ανάπτυξης κ.Παπανδρέου είπε οτι το κύριο έργο έχει γίνει και απομένει η εμπορική του εκμετάλλευση, όπου απαιτείται συνεργασία κράτους-ιδιωτών.

    [06] Η ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ-ΗΛΙΑΔΗ

    Με τον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Ηλιάδη συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Νωρίτερα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε την Κυπριακή κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας για τα δεδομένα που προκύπτουν από τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου.

    Κατά τις επαφές αυτές διαπιστώθηκε η σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στην πολιτική του ενιαίου αμυντικού χώρου ενώ ο κ. Τσοχατζόπουλος, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Κάβανο περί μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Μεγαλόνησο, απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ύστερα από τις επίσημες τοποθετήσεις των δύο κυβερνήσεων.

    [07] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤ.ΣΟΥΜΑΚΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

    Τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων τους αποφασίζουν σήμερα οι ναυτικοί που απεργούν για δεύτερη μέρα διαμαρτυρόμενοι για τη φορολόγιση του εισοδήματος τους από 7,5% έως και 10%.

    Σήμερα η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), θα συναντηθεί και πάλι με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρο Σουμάκη.

    Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος έκανε σημαντική υποχώρηση από την αρχική της πρόταση για τη φορολόγηση των ναυτικών και σε κάθε περίπτωση και η ΠΝΟ θα πρέπει να κάνει κάποιες υποχωρήσεις δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρύς. Ο υφυπουργός παραίθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ένας ναυτικός θα κληθεί να πληρώσει σημαντικά χαμηλότερο φόρο από εκείνον άλλου εργαζομένου με το ίδιο εισόδημα.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς αντιπρότεινε να ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς φορολόγησης των ναυτικών και να αρχίσει εφ' όλης της ύλης διάλογος με την κυβέρνηση για τα προβλήματα του κλάδου.

    [08] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΡΜΟΝΙΚΗ

    "Η συνεργασία του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό είναι και παραμένει πάντα αρμονική" τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς σχετικά με τη συνέντευξη σε αθηναϊκή εφημερίδα του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

    Ο κ. Σκανδαλίδης αφήνει αιχμές εναντίον συνεργατών tou κ. Σημίτη και ζητά από τον πρωθυπουργό να βγει έξω από τον περιχαρακωμένο χώρο των συσχετισμών του συνεδρίου.

    Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο γραμματέας του κόμματος θα μπορούσαν να λέγονται εντός των κομματικών οργάνων και πρόσθεσε: "η κυβέρνηση έχει κατακτήσει ένα αξιόπιστο επίπεδο δημοκρατικών διαδικασιών. Ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται σήμερα οι αποφάσεις κάθε άλλο παρά δικαιολογούν τέτοιου είδους αιτιάσεις".

    [09] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Για ανεπαρκή ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων από την κυβέρνηση για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής έκανε σήμερα λόγο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. "Καλούμεθα να συζητήσουμε με τον κ. Κάβανο χωρίς να έχουμε μια αντίστοιχη ενημέρωση. Και αυτά είναι τα μειονεκτήματα της εξωτερικής πολιτικής" είπε ο κ. Εβερτ και πρόσθεσε: "θα έπρεπε συνεχώς επί καθημερινής βάσεως να ενημερώνονται όλα τα κόμματα ακόμα και γραπτώς για τις θέσεις της Ελλάδας". Διερωτήθηκε τέλος: "είναι δυνατόν να βρισκόμαστε μονίμως στη φάση της αντιδικίας για τα εξωτερικά μας θέματα όταν αντιμετωπίζουμε τόσους πολλούς κινδύνους;".

    Εξάλλου ο Πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε οτι το Συνέδριο θα γίνει τελικά 21-22-23 Μαρτίου και οτι η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να εκχωρήσει τις αρμοδιότητές της στην Οργανωτική Επιτροπή, η οποία εντός της εβδομάδας θα αναλάβει αρμοδιότητες με επικεφαλής τον πρώην Πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη. Αλλωστε σήμερα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ΚΕ και η συμφωνία των τριών και η ανάληψη της Προεδρίας της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου από τον κ.Ράλλη.

    [10] "ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΟΝΕΙΡΑ" ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Βαλκάνιοι καλλιτέχνες, μουσικοί, φωτογράφοι, άνθρωποι του πνεύματος έρχονται στην άνοιξη στη Θράκη για να συμμετάσχουν στα "Βαλκάνια Ονειρα", μια εβδομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά φέτος.

    Οι εκδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν με ιδέα του πρόωρα χαμένου συγγραφέα Κώστα Κοντοδήμου στο πλαίσιο της άτυπης ομάδας "Το ρήγμα που ενώνει" και πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά πέρσι σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης και με τοπικούς φορείς.

    Οι φετινές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τα τέλη Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν στην Αλεξανδρούπολη την Κομοτηνή και την Ξάνθη καθώς και στις περιφέρειες των πόλεων αυτών.

    Με τις εκδηλώσεις θα συμπέσει η κυκλοφορία δίσκου του μουσικοσυνθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου της Ξάνθης Ιωάννη Μεταλλινού, την παραγωγή του οποίου έχει αναλάβει το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης.

    [11] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ Η ΡΟΤΟΝΤΑ ΤΟΝ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

    Η διατήρηση της προσωπικότητας και του μνημειακού χαρακτήρα της Ροτόντας αποτελούν το στόχο της επιστημονικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου στη αίθουσα τελετωών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Οι εισηγήσεις αγορούν θέματα ιστορίας, τέχνης και λατρείας.

    Οπως επισήμανε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας Αλκμήνη Σταυρίδου-Ζαφράκα η Ροτόντα είναι ένα ξεχωριστό μνημείο και όχι μόνο ναός και γι αυτό θα πρέπει να διατηρήσει την ιδιομορφία του.

    "Σκοπός μας δεν είναι να αντιδικήσουμε με την εκκλησία. Η Ροτόντα είναι ρωμαϊκό μνημείο δεν είναι ναός. Αν χρησιμοποιηθεί ως ναός θα γίνουν διάφορες επεμβάσεις στο εσωτερικό του και θα χάσει τον μνημειακό του χαρακτήρα" τόνισε.

    Τα θέματα που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια της ημερίδας είναι: "Διάγραμμα ιστορίας της Ροτόντας", "Η Ροτόντα στον ¨Κύκλο με την κιμωλία¨", "Ναοί και χρήσεις", "Οι ιεροί ναοί και ο τόπος τέλεσης της θείας λειτουργίας κατά τους ιερούς κανόνες της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" με εισηγητές τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Αριστοτέλη Μέντζο, Γιώργο Λάββα, Ιωάννη Κονιδάρη, και Πρόδρομο Ακανθόπουλο.

    Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας θα αναφερθούν στον μνημειακό προορισμό και τις χρήσεις της Ροτόντας ο καθηγητές και καθηγήτριες του ΑΠΘ Νικόλαος Ζαχαρόπουλος, Αντώνης Μανιτάκης, Χρυσάνθη Τσιούμη-Μαυροπούλου, και Θεοδοσίου Στεφανίδου-Τιβερίου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] Χ.ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΘΕΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Η Τουρκία δεν θα παραμείνει θεατής στην Κύπρο, ούτε θα επιτρέψει την αλλοίωση των δικαιωμάτων της, που προβλέπουν οι διεθνείς συμφωνίες, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χακί Καρανταγί, ο οποίος επισκέπτεται τα κατεχόμενα.

    Ο Καρανταγί συναντήθηκε χθες με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και με το διοικητή των δυνάμεων κατοχής Στρατηγό Αλί Γιαλτσίν.

    Ο Τούρκος στρατηγός ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί μια δίκαιη και μόνιμη ειρήνη στο νησί και χαρακτήρισε "τέχνασμα" και "παγίδα για την ειρήνη" το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας -Κύπρου.

    Αναφερόμενος στο ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300 που αποφάσισε να αγοράσει η Μεγαλόνησος, είπε ότι αυτά δεν είναι αμυντικά όπλα, ισχυριζόμενος ότι η χώρα του είναι μια μεγάλη δύναμη, η οποία επιθυμεί την ειρήνη και προσπαθεί να αποφύγει τον πόλεμο.

    Με θρασύτητα, ο Καρανταγί ισχυρίστηκε ότι οι Τούρκοι ως έθνος δεν έχουν διαπράξει στην ιστορία τους οποιοδήποτε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας για το οποίο να mtq]pomtai, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν οικοδομήσει την πολιτική τους πάνω στην εχθρότητα προς τους Τούρκους.

    Σημειώνεται ότι ο Καρανταγί υπηρέτησε στα κατεχόμενα για δύο χρόνια στη δεκαετία του 1980 ως διοικητής μεραρχίας.

    Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα άμεσης μετάβασης της υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ στο κατεχόμενο τμήμα της Μεγαλονήσου.

    Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι ενδεχεται να μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα μέσα σε αυτό το μήνα πρόσκεκλημένος του προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, για να εκτιμήσουν την κατάσταση στο κυπριακό.

    [13] ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

    Απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εκτόξευσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη πρόκληση την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-300. Η Ελλάδα και η Κύπρος, είπε , πρέπει να συμμορφωθούν γιατί "ο τουρκικός στρατός είναι ο πιό μεγάλος και πιό δυνατός στρατός του κόσμου" και πρόσθεσε ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί έδωσε αυτό το μήνυμα από την Κύπρο. "Οι Ελληνες γνωρίζουν καλά το λαό μας και έχουν εμπειρία σε αυτό το θέμα. Το 1922 και το 1974 είδαν ποιό ήταν το αποτέλεσμα των πειραμάτων τους. Ευχόμαστε να μην επαναληφθεί η ιστορία", είπε. Ο κ Ερμπακάν επανέλαβε ότι η ξεκάθαρη θέση της Τουρκίας είναι να σταματήσουν οι εξοπλισμοί στην Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου και πρόσθεσε, ότι είναι λάθος το ότι προσπαθούν να μετατρέψουν τα νησιά σε πυριτιδαποθήκη

    Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ σε δηλώσεις που έκανε σήμερα τόνισε ότι σε περίπτωση που εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην περιοχή θα κινδυνέυει η ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, είπε, η αντίδραση της Τουρκίας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή. Ο κ Ακμπελ κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο ότι προσπαθούν να κάνουν το θέμα της αγοράς των πυραύλων "αντικείμενο παζαρέματος" και ότι προτιμούν τη σύγκρουση παρά τον συμβιβασμό.

    Εξάλλου ολοκληρώθηκε το μεσημέρι το ταξίδι του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο κ Καρανταγί απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πρόκειται να δημιουργηθεί αεροπορική ή ναυτική βάση στα κατεχόμενα απάντησε πως "θα γίνει ό,τι χρειάζεται για την ασφάλεια της Κύπρου" (σ.σ κατεχόμενης) και πως αυτή δεν είναι δυνατό να δεχτεί την παραμικρή απειλή από πουθενά. "Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η ειρηνευτική δύναμη, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το καθήκον τους έγκαιρα και όπως πρέπει", πρόσθεσε.

    [14] ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Το υπουργείο Αμυνας του Βελγίου επιβεβαίωσε τις pkgqovoq_er που έφεραν την Τουρκία να διαπραγματεύεται μέσω γαλλικής εταιρείας, την αγορά αμερικανικής προέλευσης πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος τύπου "Χόουκ, απο τις Ενοπλες Δυνάμεις του Βελγίου και της Ολλανδίας.

    Τη διαπραγμάτευση για την αγορά, όπως μετέδωσε το BBC έχει αναλάβει η γαλλική εταιρεία ηλεκτρονικών κατασκευών "Τόμσον".

    Χθες, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας του Βελγίου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προσπάθησε να βγάλει έξω απο αυτές τις διαπραγματεύσεις την κυβέρνηση της χώρας του, λέγοντας ότι αυτή δεν διεξάγει απευθείας συνομιλίες για το ζήτημα αυτό με την Αγκυρα. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η πώληση των αμερικανικών πυραύλων από τα περισσεύματα του βελγικού στρατού με όποιο τελικά τρόπο και αν γίνει, χρειάζεται προηγούμενη έγκριση της βελγικής κυβέρνησης ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το θέμα αυτό. Εξήγησε δε ότι για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί απο κοινού απο τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της χωρας του αλλά και με την προηγούμενη έγκριση των ΗΠΑ, ανέφερε το BBC.

    Ενήμερη των διαπραγματεύσεων φέρεται να ήταν και η ελληνική κυβέρνηση η οποία προσπαθούσε να αποτρέψει την αγορά. Σύμφωνα με το BBC, προς τον σκοπό της ματαίωσης της αγοράς, ο υπουργός Αμυνας συναντήθηκε με τους ομολόγους του των δυο χωρών στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου στη βελγική πρωτεύουσα.

    [15] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 500 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕΡΒΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Συγκέντρωση σταθμός όχι μόνο για τα πολιτικά αλλά και για τα κοινωνικά δρώμενα που εξελίσσονται πλεον στη Σερβία χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των οπαδών αντιπολιτευσης. Οπως εκτιμάται, ήταν η μεγαλύτερη και μαζικότερη των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ εβδομάδων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακύρωση από τις σερβικές αρχές του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου, στις οποίες η αντιπολίτευση αναδείχθηκε νικητής στις περισσότερες πόλεις της χώρας.

    Περισσοτεροι από 500 χιλιάδες κάτοικοι κατέκλυσαν τη νύχτα το κέντρο του Βελιγραδίου και εόρτασαν με σφυρίγματα, χορούς και πυροτεχνήματα τον ερχομό του νέου έτους (κατά το παλαιό εορτολόγιο).

    Ο εορταστικός χαρακτήρας της συγκέντρωσης είχε ωστόσο έντονη πολιτική χροιά. Στους συγκεντρωμένους απευθύνθηκαν οι ηγέτες του συνασπισμού "Ζάγιεντνο" Ζόραν Τζίντζιτς, Βουκ Ντράσκοβιτς και Βέσνα Πέσιτς οι οποίοι μαζί με τις ευχές μετέφεραν στους συγκεντρωμένους την πεποίθησή τους ότι "η νέα χρονιά θα αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα δυνατή και δημοκρατική Σερβία". Ο Βουκ Ντράσκοβιτς προειδοποίησε τους οπαδούς του να μην επαναπαύονται και είπε ότι η νίκη θα έρθει όταν αναγνωριστεί η νίκη της αντιπολίτευσης σε όλες τις περιοχές όπου υπερίσχυσε στις εκλογές

    Στη συγκέντρωση διαβάστηκε και μήνυμα του Πατριάρχη Σέρβων κ.Παύλου ενώ η αστυνομία επιτηρούσε διακριτικά την συγκέντρωση.

    [16] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο Ζ.ΖΕΛΕΦ

    Υπέρ του σχηματισμού προγραμματικής κυβέρνησης στη Βουλγαρία, που θα είναι "η πιο κατάλληλη για να λειτουργήσει η Νομισματική Επιτροπή", τάσσεται ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κοντινέντ" της Σόφιας.

    "Εάν δώσω εντολή για τον σχηματισμό δεύτερης σοσιαλιστικής κυβέρνησης, αυτό σημαίνει έκρηξη για τη χώρα", σημειώνει ο κ.Ζέλεφ και εκφράζει την υποστήριξή του στα αιτήματα των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων θεωρεί ότι είναι και αυτό για αλλαγή της μορφής κρατικής διακυβέρνησης.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Μπλαγκοβέστ Σέντοφ, μιλώντας στις εφημερίδες "Τρουντ" και "Ντούμα", σημειώνει πως το πιο σημαντικό ζήτημα για τη χώρα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο ορισμός της ημερομηνίας των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αλλά τί πρέπει να γίνει έως τη διεξαγωγή τους.

    "Αφού πρώτα η Βουλή ψηφίσει ορισμένους νόμους, αφού καθιερωθεί νέο σύστημα σταθεροποίησης, το οποίο κάποιοι ονομάζουν Νομισματική Επιτροπή, αφού επεξεργαστούν σταθεροποιητικά προγράμματα για τις τράπεζες και αφού όλα αυτά γίνουν πραγματικότητα, τότε ας τεθεί το θέμα του ορισμού ημερομηνίας των εκλογών", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ.Σέντοφ.

    [17] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΙΝΤΕΝΟΦ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΩΣ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Την πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", η κυβέρνηση Βίντενοφ να παραμείνει έως ότου σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε σήμερα στη Σόφια ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΔΔ, Ιορντάν Σοκόλοφ, σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό "Εξπρές".

    Ο κ.Σοκόλοφ διευκρίνισε ότι στη συνεδρίαση της ηγεσίας της ΕΔΔ, συζητήθηκαν και άλλες εναλλακτικές προτάσεις, όπως συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων με την εντολή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών κ.α., αλλά τελικά το Συμβούλιο κατέληξε στην πρόταση ο Ζαν Βίντενοφ να συνεχίζει να κυβερνά μέχρι το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

    Για το σκοπό αυτό, η ΕΔΔ προτείνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και στις άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις να μη δεχτούν την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Ταυτόχρονα η αντιπολίτευση επιμένει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ακόμη και τον ερχόμενο Ιούνιο.

    Από την πλευρά του, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δέχτηκε κατ΄ αρχήν την πρόταση για πρόωρες βουλευτικές ejkoc]r, αλλά θεωρεί ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα εθνικό πρόγραμμα με σκοπό την έξοδο από την οικονομική κρίση.

    Οι σοσιαλιστές, όπως έγινε γνωστό μετά τη σημερινή συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματός τους, επιμένουν στην ανάθεση εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης της Δημοκρατικής Αριστεράς στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Νικολάι Ντόμπρεφ.

    Επίσης αντιτάσσονται στις προσπάθειες του απερχόμενου Προέδρου, Ζ.Ζέλεφ, να μην εκπληρώσει τα καθήκοντά του, που προκύπτουν από το ισχύον Σύνταγμα , "εξαιτίας πολιτικών συμφερόντων", όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου στη Σόφια.

    Τέλος, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς θα παραστούν στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε ο ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    [18] Ο ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΜΑΛΙΚ ΣΕΧΟΛΙ

    Ο αυτοαποκαλούμενος "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία στις 9 Ιανουαρίου, του Αλβανού Μαλίκ Σεχόλι, ο οποίος ήταν στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και είχε αντιταχθεί σθεναρά στην απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ΒΕΤΑ, η οργάνωση με επιστολή που έστειλε στα Μ.Μ.Ε. της Πρίστινα και στους ξένους ανταποκριτές, ανέλαβε την ευθύνη και για άλλη δολοφονία που είχε γίνει στις 26 Δεκεμβρίου στο χωριό Μπέσια, όπου εκτελέστηκε ο Φαϊκ Μπελόποε.

    Η οργάνωση στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι "οι εκτελέσεις αυτές αποτελούν προειδοποίηση προς τους εχθρούς και τους προδότες του έθνους και ειδικά γι' αυτούς, που πιεζόμενοι από κάποια διεθνή κέντρα, άρχισαν συνομιλίες με τον κατακτητή.

    Να σημειωθεί ότι η οργάνωση "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου", εμφανίστηκε πέρσι, δολοφονώντας δύο Σέρβους και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [19] "ΣΤΡΟΦΗ" ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΣΙΑ ΤΟ 1997

    Στο πλαίσιο σχεδίου διπλωματικού αντιπερισπασμού στις πρόσφατες κινήσεις του ΝΑΤΟ, για επέκταση προς την κεντροανατολική (πρώην κομμουνιστική) Ευρώπη, η Μόσχα προγραμματίζει διπλωματική "επίθεση" ευρείας κλίμακας στην περιοχή της Ασίας μέσα στο 1997.

    Σε δηλώσεις του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκρίγκορι Καράσιν χαρακτηρίζει το 1997 ως χρονιά "ουσιαστικού επαναπροσδιορισμού" της ρωσικής πολιτικής στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Διπλωματικοί κύκλοι στη ρωσική προτεύουσα εκτικμούν ότι η "στροφή" αυτή της ρωσικής διπλωματίας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον stom αντίποδα των διπλωματικών εξελίξεων στην Ευρώπη (κατά τη χρονιά που διανύουμε), αλλά και στο τρέχον θέμα της εκφρασμένης ρωσικής υποστήριξης προς της επιλογές της κυπριακής διπλωματίας, καθώς οι κινήσεις του Κρεμλίνου - εάν δεν επηρεαστούν από την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Ρωσία- θα έχουν ουσιαστική διπλωματική βαρύτητα.

    "Είναι σημαντικό ότι ο ασιατικός προσανατολισμός της διπλωματίας μας, αποτελεί παράδειγμα ενός νέου τρόπου σκέψης που δεν έχει κανένα κοινό σημείο με την τακτική θέσπισης νέων γραμμών διαχωρισμού, όπως αυτή εξασφαλίζεται με την διεύρυνση των αμυντικών οργανισμών," τόνισε ο Καράσιν εκφράζοντας τη θέση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τα σχεδιαζόμενα να πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη. Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία θεωρεί την είσοδο χωρών του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία σαν "άμεση απειλή" στην εθνική της ασφάλεια.

    Ιδιαίτερης προσοχής αξίζουν και οι ταχέως αναπτυσσόμενες σχέσεις της Μόσχας με το Πεκίνο, τόσο σε εμπορικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το ύψος των ρωσο-κινεζικών συναλλαγών αναμένεται φτάσει στα 20 δισ. δολάρια ετησίως -μέχρι το 2007- έναντι των 5,5 δισ. δολαρίων που ήταν το 1995. Κύκλοι του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζουν την προσέγγιση της χώρας τους με την Κίνα ως "σχέση εμπιστοσύνης" που στην πορεία του χρόνου θα εξελιχθεί σε "στρατηγική συνεργασία." Στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας οι λεπτομέρειες κρατούνται μυστικές και όπως δημοσιογραφικές πηγές υποστηρίζουν, αυτό αποτελεί επιθυμία του Πεκίνου. Ωστόσο, τα υπάρχοντα στοιχεία για την περίοδο 1991-1995 τοποθετούν τις πωλήσεις ρωσικών όπλων στην Κίνα, στο επίπεδο περίπου των 2,5 δισ. δολαρίων. Τα συμβόλαια που υλοποιήθηκαν περιελάμβαναν τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών (Su-27 και Su-27UB) πυραύλων (ΑΑ-10), αλλά και υποβρυχίων κλάσης Kilo.

    Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Κινέζος πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα τον Απρίλιο, ενώ ο πρωθυπουργός Λι Πένγκ συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Μπόρις Γιέλτσιν στα τέλη Δεκεμβρίου. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Καράσιν, επαναλαμβάνει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι επιλογές της ρωσικής διπλωματίας έχουν ξεφύγει από τη λογική των μπλοκ "the old bloc-minded approach," ενώ οι Ρώσοι διπλωμάτες επικεντρώνουν την προσοχή τους προς την κατεύθυνση μεγιστοποίησης των θετικών αποτελεσμάτων της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο, διαφορετικό κλίμα φαίνεται ότι επικρατεί στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας όπου, ο νεοδιορισμένος -πρώην στρατιωτικός- υπουργός Άμυνας Ίγκορ Ροντιόνοβ, εξακολουθεί να θεωρεί την Κίνα "μεταξύ των πιο σοβαρών απειλών για την ασφάλεια της Ρωσικής Κοινοπολιτείας." Την κατάσταση ομως, προσπαθεί να εξισσοροπήσει ο Καράσιν δηλώνοντας ότι:" Οι επίσημες δηλώσεις για την ρωσική εξωτερική πολιτική γίνονται μόνο από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τους εκπροσώπους τους."

    Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1997, αναμένεται να επισκεφτεί την Μόσχα ο Ινδός πρωθυπουργός Ντέβε Γκόουντα, ενώ με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξομαλύνονται οι σχέσεις tgr Ρωσίας με την Ιαπωνία. Όπως είναι γνωστό οι ρωσο- ιαπωνικές σχέσεις κατά καιρούς γνώρισαν περιόδους έντασης με αφορμή το νησιωτικό σύμπλεγμα (Kurile Islands) στα βόρεια της Ιαπωνίας, που της παραχωρήθηκε με ειρηνευτική συνθήκη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ρώσοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι ρωσο-ιαπωνικές σχέσεις εισήλθαν σε μια περίοδο "δυναμικού ρεαλισμού" κατά το 1996. Στο πλαίσιο του νέου αυτού κλίματος, κυβερνητικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα συναντηθούν στο Τόκιο τον ερχόμενο μήνα. Παράλληλα, οι Ιαπωνία προχώρησε στην απελευθέρωση δανείων που είχαν παγώσει εξαιτίας των διαφορών για το αναφερόμενο νησιωτικό σύμπλεγμα, ενώ συζητούνται σχέδια κοινής (διμερούς) ανάπτυξης και αξιοποίησης τους.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 16 January 1997 - 05:23:32