Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-16

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 16 ιανουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΔΡΟΜΩΝ

  • [02] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [03] Κ.ΜΠΙΚΑΣ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΡΙΣΗΣ

  • [04] ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ AGB ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [05] ΕΙΚΟΣΙΔΥΟ ΘΕΑΤΡΑ ΑΠΟΚΤΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΣΟΥΣΑ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΕ TΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

  • [06] ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΑΡΜΑΡΟ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

  • [07] ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ Ρ.ΤΖΟΥΛΙΑΝΙ.


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Κ.ΚΑΒΑΝΟ : ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

  • [09] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

  • [10] Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗ -ΣΗΜΙΤΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [11] ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

  • [12] ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ - Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΔΑΔ

  • [13] ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

  • [14] ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

  • [15] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

  • [16] ΕΣOΔΑ 1,2 ΔΙΣ, ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΔΡΟΜΩΝ

    Αντιδράσεις συναντά η απόφαση της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Θεσσαλίας για νέες αγροτικές κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς δρόμων.

    Η Πανθεσσαλική Επιτροπή μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της, εξήγγειλε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια αγροτών για τις 28 Ιανουαρίου σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας και από τις 4 Φεβρουαρίου νέους αποκλεισμούς εθνικών οδών και σιδηροδρομικών γραμμών με μπλόκα στον Αλμυρό, τη Λάρισα, τα Τέμπη, την Ελασσόνα και το Δομοκό.

    Τη ριζική διαφωνία του τόσο με το χρόνο, όσο και με tg μορφή των κινητοποιήσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Γιάννης Πίττας, κατηγορώντας ορισμένες πολιτικές δυνάμεις για καπηλεία.

    [02] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Τη δέσμευση ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης με το δεύτερο προσωρικό ανάδοχο για την ανάθεση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης καθώς και ότι θα τηρηθούν η νομιμότητα και η διαφάνεια για την κατοχύρωση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, έκανε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης εκφράζοντας παράλληλα την πίστη ότι θα έχει αίσιο τέλος, αυτό το έργο πνοής για τη συμπρωτεύουσα.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέλιου Παπαθεμελή, ο οποίος προέβλεψε ματαίωση του έργου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι δε συμμερίζεται αυτή του την απαισιοδοξία.

    Στη συνέχεια ο κ.Λαλιώτης υπεραμύνθηκε την απόφαση να προχωρήσει η κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις με το δεύτερο μειοδότη του διαγωνισμού αφού, όπως είπε, ο πρώτος προσωρινός ανάδοχος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, όπως αυτές είχαν περιγραφεί στα τεύχη δημοπράτησης. Δηλαδή δεν αναλάμβανε το κόστος των προβλεπόμενων έργων, την ευθύνη και την υποχρέωση για την ενσωμάτωση του ΦΠΑ στην τιμή εισιτηρίου και δεν υπήρχε ρητή και απόλυτη δέσμευση για την από κοινού και εξ ολοκλήρου ευθύνη και από την κοινοπραξία και από τα μέλη της, όχι μόνο για την κατασκευή του έργου αλλά και για τη διαχείριση της σύμβασης παραχώρησης μέχρι της ολοκλήρωσης του.

    Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο υπουργός, επιταγχύνεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης με το δεύτερο μειοδότη με τον οποίο άρχισαν οι συζητήσεις για να αποσαφηνιστούν οι όροι και οι προυποθέσεις της σύμβασης παραχώρησης.

    Τέλος ο κ.Λαλιώτης τόνισε ότι είναι αυτονόητη η δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι διαθέσιμοι πόροι για το έργο έχουν αποκλειστική και μοναδική αναφορά τη Θεσσαλονίκη και δεν πρόκειται να μεταφερθούν αλλού για άλλο σκοπό.

    [03] Κ.ΜΠΙΚΑΣ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΡΙΣΗΣ

    Στη δημιουργία συνθηκών κρίσης αποσκοπούν οι συνεχείς δηλώσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας, μετά την απόφαση της Λευκωσίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300. Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία στο δρόμο ο οποίος δεν συνάδει ούτε με τα πραγματικά συμφέροντα του τουρκικού λαού.

    Τόνισε ακόμα ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν εκφραστεί και επαναληφθεί με σταθερότητα και αποφασιστικότητα και χωρίς εθνικιστικές και συναισθηματικές κορώνες.

    Παράλληλα ο κ.Μπίκας κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Βαν Μιέρλο στο Ευρωκοινοβούλιο με τις οποίες υποστήριξε ότι am δεν λυθεί το κυπριακό πριν από τις διαπραγματεύσεις και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση τότε θα υπάρξει πρόβλημα και θα διακυβευθεί η διεύρυνση της Ενωσης και του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, υπογράμμισε ότι: "η Ελλάδα πιστεύει στις δυνατότητες της Ενωσης να συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού και ασφαλώς θεωρούμε ότι δεν μπορεί με κανένα τρόπο, η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση, να αποτελέσει αντικείμενο εκβιασμού εκ μέρους της Τουρκίας".

    [04] ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ AGB ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Υποκλοπές στο σύστημα των απορρήτων ονομάτων των κατόχων που έχουν τα μηχανάκια της AGB, άφησε να εννοηθεί ότι γίνονται, μέσω των τηλεφώνων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ.Αναστασάκος.

    Καταθέτοντας σήμερα προς τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που διερευνά το θέμα το οποίο έχει ξεσπάσει σχετικά με την αντικειμενικότητα των μετρήσεων τηλεθέασης από την AGB, ο κ.Αναστασάκος είπε χαρακτηριστικά: "Το σύστημα απορρήτων μας είναι ευάλωτο, διότι κάθε βράδυ η εταιρεία τηλεφωνεί. Αρα είναι εύκολο, όχι βέβαια με νόμιμους τρόπους, να υπάρχουν τα τηλέφωνα των οικογενειών, αφού οι γραμμές των τηλεφώνων είναι συμβατικές".

    Για τα 20 ονόματα που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα "Αυριανή" και τα οποία είχαν μηχανάκια μετρήσεως της AGB είπε ότι βγήκαν από την παραγωγή αφού κανόνας της εταιρείας είναι μόλις γίνονται γνωστά να αντικαθίστανται.

    Σημείωσε δε, ότι σε πληθυσμιακή αναλογία η Ελλάδα έχει το καλύτερο δείκτη για τις μετρήσεις.

    Σε ότι αφορά τα κριτήρια επιλογής του δείγματος τόνισε ότι αντιστοιχούν στα δημογραφικά χαρακτηριστικά, που είναι φύλο, οικογενειακή κατάσταση, κοινωνική στάθμη και αριθμό τηλεοράσεων, καθώς και ότι επιλέγεται μια οικογένεια που να έχει τα χαρακτηριστικά του μέσου Ελληνα.

    Στο ερώτημα αν είναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα όταν υπάρχουν τρείς συγγενικές οικογένειες που έχουν όλοι μηχανάκια, ο κ.Αναστασάκος επανέλαβε τα ίδια για τα χαρακτηριστικά της επιλογής.

    Αναφερόμενος στο απόρρητο του πάνελ που έχει τα μηχανάκια αυτά είπε ότι διασφαλίζεται το ανεπηρέαστο της έκφρασης γνώμης.

    Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της AGB απέστειλε από χθες στην επιτροπή της Βουλής πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία που του είχαν ζητηθεί, ώστε να εξεταστεί η αντικειμενικότητα, η εγκυρότητα και η αντιπροσωπευτικότητα των μετρήσεων τηλεθέασης, δηλαδή το πελατολόγιο της εταιρείας, τους κανόνες δεοντολογίας, ενώ σήμερα παρέδωσε στον πρόεδρο της επιτροπής Ιωάννη Καψή κλειστό φάκελο με όλα τα στοιχεία του 1993.

    [05] ΕΙΚΟΣΙΔΥΟ ΘΕΑΤΡΑ ΑΠΟΚΤΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΣΟΥΣΑ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΕ TΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

    Tις μελέτες των 22 θεάτρων που κατασκευάζονται ή πρόκειται να γίνουν στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων της πόλης σε τριήμερο εκδηλώσεων αρχιτεκτονικής στις 22,23 και 24 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του περιοδικού "Κτίριο" στην Καλαμαριά. Στόχος της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97", είναι η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής δημιουργίας καθώς και ύπαρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την αρχιτεκτονική και την πόλη.

    " Εικοσιδύο αρχιτέκτονες, οι εκπρόσωποι των ομάδων, θα παρουσιάσουν τις μελέτες τους σε μηχανικούς, μηχανολόγους, ιδιώτες ή σε άλλους αρχιτέκτονες που ενδιαφέρονται για το θέμα" δήλωσε ο διευθυντής του περιοδικού "Κτίριο", Πέτρος Παπαιωάννου , προσθέτοντας ότι " έχουν ήδη ξεκινήσει μερικά από τα έργα τα οποία στηρίζονται στις μελέτες των αρχιτεκτόνων και σε λίγο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν και τα υπόλοιπα".

    Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων θα γίνει παρουσίαση των μελετών για τα θέατρα των Περιφερειακών δήμων όπως της Μονής Λαζαριστών ,του Πνευματικού Κέντρου Σταυρούπολης, του δήμου Νεάπολης . Τη δεύτερη ημέραθα παρουσιάσουν τα υπαίθρια Θέατρα του δήμου Συκεών, το θέατρο Κήπου, το θέατρο Δάσους , και την τελευταία ημέρα θα ολοκληρώσουν τις παρουσιάσεις με τις θεατρικές αίθουσες του κέντρου της πόλης όπως του υπό κατασκευή Κ.Θ.Β.Ε , του "Ολύμπιον" , του θεάτρου "Αυλαία" και Χ.Α.Ν.Θ καθώς και του δημοτικού θεάτρου "Ανετον".

    [06] ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΑΡΜΑΡΟ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

    Ενα μικρό κομμάτι αρχαίου ελληνικού μαρμάρου επιστρέφει στην Αθήνα στο χώρο της Ακρόπολης μετά από μακροχρόνια παραμονή στο εξωτερικό.

    Χθες, όπως μετέδωσε το BBC, στην ελληνική πρεσβεία της Βόννης έφθασε ένα δέμα μικρό αλλά ιδιαίτερο βαρύ, με παραλήπη τον πρέσβη, χωρίς αποστολέα ενώ η ταχυδρομική σφραγίδα ήταν από την περιοχή του Μάιν. Εκπληκτος ο πρέσβης αντίκρυσε το περιεχόμενο του δέματος που ήταν ένα μικρό μάρμαρο από την Ακροπολη. Μαζί με το μάρμαρο υπήρχε ένα ανώνυμο δακτυλογραφημένο σημείωμα απο το οποίο συνάγεται ότι κάποιος Γερμανός τουρίστας ή ίσως και στρατιώτης από την περίοδο της κατοχής το πήρε ως ενθύμιο μαζί του, και με το πέρασμα των χρόνων μετανόησε και αποφάσισε να το επιστρέψει.

    "Αυτή η πέτρα ανήκει στην Ελλαδα. Πριν από πολλά χρόνια την σήκωσα από το έδαφος πάνω στην Ακρόπολη στην Αθήνα και την πήρα μαζί μου. Τώρα την επιστρέφω και επειδή λόγω της ηλικίας μου δεν πρόκειται πλέον κατά πάσα πιθανότητα να πάω και πάλι στην Αθήνα σας παρακαλώ φροντίστε να εναποθετηθεί και πάλι κοντά στον ναό της Αθηνάς στον Παρθενώνα", έγραφε το σημείωμα.

    Η ελληνική πρεσβεία προτίθεται να ευχαριστήσει δημοσίως με ανακοίνωσή της στις γερμανικές εφημερίδες τον επιστρέψαντα το μάρμαρο αλλά και ελπίζοντας ότι το παράδειγμά του θα ακολουθήσουν και άλλοι.

    [07] ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο DGLAQWOS ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ Ρ.ΤΖΟΥΛΙΑΝΙ.

    Η επίσκεψη του Oικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στα τέλη του 1997 στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις Ην. Πολιτείες, ήταν το βασικό θέμα της συνομιλίας που είχαν ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων και ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, σε φιλικό κλίμα και διήρκεσε μία περίπου ώρα.

    Τόσο ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, όσο και ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, που τους δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούν από κοντά..O κ. Τζουλιάνι δήλωσε ευτυχής που συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα,εξαίροντας την προσωπικότητά του και την ευδόκιμη υπηρεσία του στην Ιταλία.Ιδιαίτερα επισήμανε το γεγονός ότι είναι ο πρώτος γεννημένος στις ΗΠΑ Αρχιεπίσκοπος των Ελλήνων Oρθοδόξων, που του δίνει την δυνατότητα να είναι άριστος γνώστης, τόσο της ελληνικής, όσο και της αμερικανικής νοοτροπίας και πραγματικότητας.Παρόμοια αισθήματα ικανοποίησης εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος,αποκαλύπτοντας ότι συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και η επικείμενη επίσκεψη του Oικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Κ.ΚΑΒΑΝΟ : ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

    Την άποψη ότι για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Κύπρο θα πρέπει οι δύο πλευρές να υλοποιήσουν το ταχύτερο δυνατό τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εξέφρασε ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό Κέρυ Καβάνο ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα τις επαφές του στην Αγκυρα.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα το πρωί στην Αγκυρα χαρακτήρισε ως πολύ αποδοτικές τις επαφές του στην τουρκική πρωτεύουσα επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην αγορά των ρωσικών πυραύλων εκ μέρους της Κύπρου. Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη οι εξοπλισμοί δεν αποτελούν στοιχείο που εξασφαλίζει την ειρήνη και την ισορροπία στο νησί.

    Στη διάρκεια των επαφών που είχε ο κ Κάβανο με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετέφερε την αμερικανική άποψη ότι "είναι λάθος η απόφαση για εγκατάσταση των πυραύλων στο νησί και ότι αυτό θα ζημιώσει το διπλωματικό περιβάλλον". Ο κ Καβάνο ανέφερε ακόμη ότι η κυπριακή ηγεσία τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων πριν από 16 μήνες. Παράλληλα επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα δεν προσπάθησε με κανένα τρόπο να υπαγορεύσει στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών την πολιτική που θα ακολουθήσουν.

    Με την ολοκλήρωση των επαφών, είπε, η ένταση στην Κύπρο διαλύθηκε όμως το πρόβλημα δεν λύθηκε ακριβώς. Ο κ J\bamo τόνισε ότι για την επίλυση του προβλήματος θα πρέπει οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα μαζί με την Τουρκία να προβούν σε διπλωματικές ενέργειες και επισήμανε ότι είναι σημαντικό να καθίσουν οι πλευρές το ταχύτερο δυνατό στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

    [09] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

    Το συμβόλαιο για την προμήθεια των πυραύλων S-300 θα εκτελεστεί κανονικά και η εγκατάσταση τους στην Κύπρο θα γίνει 16 μήνες μετά την επικύρωση από την κυπριακή βουλή που θα γίνει εντός των ημερών όπως ακριβώς προβλέπεται από την ίδια τη σύμβαση.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Γιαννάκης Κασουλίδης. Επιδιώκουμε, τόνισε, δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη Κληρίδη στην Αθήνα υπογράμμισε ότι το κύριο θέμα των συνομιλιών θα είναι η εξέταση των διάφορων σεναρίων που εκτιμάται ότι θα προταθούν για λύση του κυπριακού και ο τρόπος αντιμετώπισης τους.

    [10] Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗ -ΣΗΜΙΤΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S- 300, την πρόταση των ΗΠΑ για απαγόρευση των υπερπτήσεων καθώς και το θέμα που αφορά το στρατιωτικό διάλογο, θα συζητήσουν αύριο το απόγευμα στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης με δηλώσεις του, δε συμμερίζεται την προσωπική άποψη που εξέφρασε χθες στην Αγκυρα ο Αμερικανός αξιωματούχος Κέρι Κάβανο ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθούν στην Κύπρο οι ρωσικοί πύραυλοι S-300. Ο κ.Κασουλίδης υπογράμμισε για το ίδιο θέμα, ότι "η παραγγελία του οπλικού συστήματος έγινε για να υλοποιηθεί και όχι για να παίζουμε".

    Σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι "η Λευκωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεχθεί την αναστολή πτήσεων ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο το μάξιμουμ μέχρι τον Αύγουστο, εάν υπάρχει πρωτοβουλία επίλυσης του κυπριακού σε εξέλιξη".

    [11] ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

    Ο αρχηγός του τουρκικού κόμματος Μεγάλης Ενότητας Μουχσίν Γιαζιτζίογλου ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση συνασπισμού Ευημερίας- Ορθού Δρόμου. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Αγκυρα ο Γιαζιτζίογλου αιτιολόσησε την απόφαση του λέγοντας ότι έχει αντιρρήσεις για πολλές από τις δραστηριότητες της κυβέρνησης με πρώτη την πολιτική της απέναντι στους eqcaf|lemour στο δημόσιο.

    [12] ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ - Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΔΑΔ

    Ομάδα γιατρών του Κέντρου Αποκατάστασης της Υγείας, που έστειλε στην Κοπεγχάγη το Συμβούλιο της Ευρώπης, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για το βασανισμό από τις τουρκικές αρχές του κουρδικής καταγωγής Δανού υπηκόου, Κεμάλ Κόχ, μια περίπτωση που πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς Δανία και Τουρκία θα βρεθούν σύντομα "αντιμέτωπες" στο Ευρωπαικό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Η κυβέρνηση της Δανίας κατέθεσε προσφυγή κατά της Τουρκίας για το βασανισμό του Κόχ και αυτό το γεγονός αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον , γιατί πρώτη φορά στην ιστορία ένα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης παραπέμπει στο ΕΔΑΔ άλλο μέλος του Συμβουλίου για την κακοποίηση ενός μεμονωμένου ατόμου.

    Εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσαν σχετικά ότι οι διαπιστώσεις της ομάδας γιατρών δεν είναι μόνο υπόθεση των θυμάτων, από τα οποία περισσότερα από χίλια έχουν καταθέσει ατομικές και ομαδικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, αλλά αφορά και τους Ευρωπαίους εταίρους της Αγκυρας, γιατί τα βασανιστήρια αντιβαίνουν στη Σύνθηκη για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κι όταν μια χώρα παραβιάζει τη συνθήκη αυτή, οι άλλες πρέπει να αντιδράσουν και να λάβουν μέτρα εναντίον της.

    [13] ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

    Οι αποκαλύψεις για την απάνθρωπη μεταχείριση των Κούρδων από τις τουρκικές αρχές Ασφαλείας και ακροδεξιούς, είναι συνεχείς.

    Το τελευταίο διάστημα ο συντηρητικός βουλευτής της αντιπολίτευσης, Σεπγκετουλλάχ Σεϊντάογλου, κατήγγειλε στο τουρκικό κοινοβούλιο ότι άγνωστα άτομα, κατά πάσα πιθανότητα παρακρατικοί, δολοφόνησαν στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, στις οποίες ως επί το πλείστον κατοικούν Κούρδοι, πενήντα αμάχους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, άνευ λόγου και αιτίας.

    Στην Αγκυρα έγινε γνωστό ότι οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος 36 αστυνομικών, 19 στρατιωτών και 10 σωφρωνιστικών υπαλλήλων, που κατηγορούνται ότι στις 24 του περασμένου Σεπτέμβρη ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου 10 Κούρδους πολιτικούς κρατουμένους και τραυμάτισαν άλλους 24, στη διάρκεια ταραχών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ντιάρμπακίρ.

    [14] ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Βόμβα εξερράγη σήμερα το πρωί, στο κέντρο της Πρίστινας, από την οποία καταστράφηκε ολοσχερώς αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Πρίστινας, Ράντιβογιε Πάποβιτς και ο οδηγός του. Και οι δύο νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Πρίστινας. Σύμφωνα με δηλώσεις του εφημερεύοντος ιατρού, bq_sjomtai εκτός κινδύνου. Από την έκρηξη της βόμβας προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα και σπίτια.

    Ο Πάποβιτς είναι βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βουλή της Σερβίας.

    Σε έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου της Πρίστινας, μόλις έγινε γνωστό το επεισόδιο, αποφάσισε τη διακοπή της διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την τρομοκρατική αυτή ενέργεια.

    Το σημερινό επεισόδιο είναι το τέταρτο που σημειώθηκε τις τελευταίες 15 μέρες στο Κοσσυφοπέδιο. Τα προηγούμενα τρία αφορούσαν δολοφονίες Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου οι οποίοι ήταν στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Την ευθύνη για τις τρεις αυτές δολοφονίες είχε αναλάβει η άγνωστη οργάνωση ''Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου''.

    Χθες εξάλλου, ο νεοεκλεγέντος πρόεδρος του ''Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου'' (ΠΠΚ), Αντεμ Ντεμάτσι, ανακοίνωσε το πολιτικό του πρόγραμμα στο οποίο αναφέρει ότι το ΠΠΚ, θα στραφεί στη δημιουργία μίας ενιαίας εθνικής πολιτικής των Αλβανών. Ο Ντεμάτσι, ο οποίος έχει αποκτήσει τον τίτλο: ''Μαντέλλα του Κοσσυφοπεδίου'', αναφέρει ακόμη ότι για λαούς οι οποίοι είναι σκλαβωμένοι, δεν απαγορεύεται καμία μορφή αντίστασης. Αλλά εξαιτίας των ειδικών συνθηκών στις οποίες ζει ο αλβανικός λαός του Κοσσυφοπεδίου, ''χωρίς βία αντίσταση θα είναι η πιο αποτελεσματική''.

    Ο Αντεμ Ντεμάτσι είχε διωχτεί και εξορισθεί επί 27 συνεχόμενα χρόνια από το καθεστώς του Τίτο για ''αποσχισματικές ενέργειες''. Τα τελευταία χρόνια παρέμεινε παρατηρητής των πολιτικών εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο, αρνούμενος να αναμειχθεί. Πριν από ένα μήνα δέχτηκε πρόταση του ''Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου'', και ανέλαβε πρόεδρός του.

    Ο Ντεμάτσι θεωρείται ο πιο σοβαρός αντίπαλος για τον Ρουγκόβα, και η πολιτική του εμφάνιση έτυχε ιδιαίτερης προβολής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Τιράνων.

    [15] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Συνεχίστηκαν και σήμερα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης και των φοιτητών στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της Σερβίας.

    Απόψε μεταβαίνουν στη Ρώμη οι τρεις ηγέτες του συνασπισμού "Ζάγιεντνο" (Βουκ Ντράσκοβιτς, Ζόραν Τζίντσιτς και Βέσνα Πέσιτς), όπου θα έχουν συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι, για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη Σερβία.

    Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα "Ντεμοκράτσια" του Βελιγραδίου ο Ζόραν Τζίντζιτς ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, μετέφερε στο συνασπισμό πρόταση του προέδρου Μιλόσεβιτς για προκήρυξη πρόωρων εκλογών το Μάρτιο. παρόμοια πρόταση είχε διατυπώσει πριν ενάμισυ μήνα και ο Καρλ Μπιλντ, κατά πάσα πιθανότητα σε συνεννόηση με το Μιλόσεβιτς. Ο Τζίντζιτς πρόσθεσε ότι ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" απάντησε αρνητικά.

    "Ας μας αναγνωρίσουν πρώτα τα αποτελέσματα των dglotij~m εκλογών και θα δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον. Δεν πρόκειται να δεχτούμε την προκήρυξη νέων εκλογών", σημείωσε ο κ. Τζίντζιτς.

    Πάντως η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, δεν πρόκειται να εκτονωθεί σύντομα. Χτες τα δικαστήρια κατοχύρωσαν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα την πόλη Σμεντέρεβσκα Παλάνκα, παρά το γεγονός ότι το πόρισμα Γκονζάλες αναγνώρισε τη νίκη της αντιπολίτευσης στη συγκεκριμένη πόλη.

    Σήμερα και αύριο συνεδριάζει στη Βιέννη ο ΟΑΣΕ. Ενα από τα κύρια θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν τη συνεδρίαση , όπως μεταδίδουν τα γιουγκοσλαβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι και η τοποθέτηση των σερβικών αρχών απέναντι στο πόρισμα της επιτροπής Γκοζάλες.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΒΕΤΑ", επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, μετέδωσε ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς και Ζόραν Τζίντζιτς είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς, μετά από πρόσκληση του τελευταίου. Το περιεχόμενο των συνομιλιών παραμένει άγνωστο.

    [16] ΕΣOΔΑ 1,2 ΔΙΣ, ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Την πώληση του 75% των μετοχών των ναυπηγείων της Βάρνας ενέκρινε η βουλγαρική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Παρί" της Σόφιας.

    Στο πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί για τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων κατά το 1997, προβλέπονται έσοδα ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα καταβληθούν για την εξόφληση του εξωτερικού και εσωτερικού χρέους.

    Πρόκειται για 27 επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων η "Σόντι- Χίμκο", η "Οργκαχιμ", η "Αγκροπολχιμ", η "Μ.Ντ.Κ.- Πιρντόπ" και τα ναυπηγεία των πόλεων Ρούσε και Μπουργκάς.

    Παράλληλα, πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης άλλων 138 επιχειρήσεων, ενώ εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που συνδέονται με την εξόρυξη μετάλλων, τις μεταφορές,τα δημόσια έργα, την ενέργεια, καθώς και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Επιτροπής Δασών.

    Οπως γράφει η εφημερίδα "Παρί", δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν η Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, τα Ταχυδρομεία, οι λιμένες της Βάρνας, Μπουργκάς, Βίντιν, Ρούσε και Λομ, τα αεροδρόμια της Σόφιας, της Φιλιππούπολης, της Βάρνας, Μπουργκάς, Γκόρνα Οριάχοβιτσα και Χέμους.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Ρούμεν Γκέτσεφ, η ιδιωτικοποίηση του 25% των τηλεπικοινωνιών μπορεί να γίνει τον Ιούλιο ή Αύγουστο του 1997, ενώ η αεροπορική εταιρία Μπαλκάν έχει εκπέσει από τον κατάλογο, λόγω δυσκολιών στην ιδιωτικοποίηση της.

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Βίντενοφ προτείνει στη Βουλή τριετές μορατόριουμ στην ιδιωτικοποίηση 23 επιχειρήσεων της πολεμικής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων είναι οι "Αρσενάλ", "Μπέτα", "Ντουναρίτ", "ΒΜΖ- Σόποτ" κα.

    Παράλληλα 65 εταιρίες παραγωγής ειδικής τεχνολογίας προτείνονται για ιδιωτικοποίηση.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 16 January 1997 - 14:36:44