Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-18

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 18:22 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • [Ε] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [ΣΤ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [Ζ] ΚΥΠΡΟΣ
  • [Η] ΕΥΡΩΠΗ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΠΤΗΣΕΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ
  • [02] O Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [03] ΜΕ ΤΟΥΣ Μ.ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [04] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ
  • [05] ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: ''ΟΣΟ ΑΡΓΟΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ''ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ'', ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ''
  • [06] ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΕΒΕΡΤ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΜΕ ΤΟΝ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [08] ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [09] ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ 26 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΤΑΧΥΠΛΟΟ ΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΨΕΡΙΜΟ
  • [10] ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [11] ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [12] ΔΕΜΕΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
  • [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  • [13] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • [14] "ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΟΤΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΩΣ ΝΑΟΥ" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΑΤΕΡ ΤΑΣΣΙΑΣ
  • [Ε] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [15] ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ
  • [16] Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Ο.Δ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [ΣΤ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [17] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΜΑΛΚΟΒΙΤΣ
  • [18] Η ΔΙΠΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΞΎ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [Ζ] ΚΥΠΡΟΣ

  • [19] Γ.ΦΕΪΣΕΛ: ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
  • [20] Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ- ΚΛΗΡΙΔΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [Η] ΕΥΡΩΠΗ

  • [21] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [22] ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΟΛ ΘΕΤΟΥΝ ΩΣ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΧΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1998 ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ
  • [23] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΠΤΗΣΕΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ

    Καταχωρήθηκε: 11:07 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο δικαίωμα της Κύπρου να εξοπλίζεται, επανέλαβε χθες ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

    Οι κύριοι Σημίτης και Κληρίδης επισήμαναν ότι η Λευκωσία είναι αρμόδια να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση για απαγόρευση πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.

    Το μεσημέρι ο Κύπριος πρόεδρος θα επισκεφτεί το πεντάγωνο για συνεργασία με τους επιτελείς.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετέφερε την εκτίμηση του αμερικανού απεσταλμένου Κέρι Κάβανο, σύμφωνα με την οποία οι δύο πλευρές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την αμερικανική πρόταση για το μορατόριουμ πτήσεων.

    Χθες ο κ.Κάβανο επισκέφτηκε το Φανάρι και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Τη Δευτέρα θα μεταβεί από την Κωνσταντινούπολη στις Βρυξέλλες, όπου θα ενημερώσει τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών Χανς Βαν Μίρλο, ο οποίος και αναμένεται να φέρει το θέμα των πυραύλων στο συμβούλιο.

    Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη του σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο δήλωσε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να εμποδίσει την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο ακόμη και με ελέγχους των ρωσικών πλοίων που διαπλέουν το Βόσπορο.

    Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι "εάν οι πύραυλοι τελικά εγκατασταθούν, η Τουρκία θα τους πλήξει και θα τους αχρηστέψει".

    [02] O Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Καταχωρήθηκε: 13:01 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ 18 Ιανουαρίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου.

    Στις εργασίες του Συμβουλίου, οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν κυρίως θέματα που άπτονται της Διακυβερνητικής Διάσκεψη ενώ θα δοθεί έμφαση στο θέμα της ευελιξίας ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας θα συζητηθεί και το κυπριακό

    [03] ΜΕ ΤΟΥΣ Μ.ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:12 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Με τους Μιλτιάδη Εβερτ και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δηλώσεις του, τόνισε ότι Ελλάδα και Μεγαλόνησος πρέπει να συναποφασίζουν τους χειρισμούς στο κυπριακό και επανέλαβε τη θέση του για σύγκλιση κοινής σύσκεψης, η οποία θα καθορίσει ενιαία εθνική εξωτερική και αμυντική πολιτική.

    "Δεν μπορεί κάθε φορά η Ελλάδα να λέει ότι την ευθύνη την έχουν οι Κύπριοι" υποστήριξε ο κ.Εβερτ, συμπληρώνοντας ότι "στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να λέγονται λιγότερα και να γίνονται περισσότερα".

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ.Κληρίδη, ανέφερε ότι "δε δικαιολογείται καμία μεγάλη αισιοδοξία στο κυπριακό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε σκληρές καταστάσεις και δύσκολα διλήμματα".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι από τουρκικής πλευράς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ωριμότητα, ώστε να συζητηθεί σε σοβαρή βάση το κυπριακό.

    [04] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:26 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη θα συναντηθεί τη Δευτέρα ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμος Αρσένης. Kατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από αύριο στη Μεγαλόνησο, ο Ελληνας επίσημος θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την κύπρια ομόλογό του, Κλαίρη Αγγελίδου.

    Ο κ.Αρσένης θα επισκεφτεί τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και στη συνέχεια θα εκφωνήσει λόγο σε εκδήλωση μνήμης για τον Εθνάρχη Μακάριο. Επαφές θα έχει ο Ελληνας επίσημος και με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Μεγαλόνησο, Αλέξανδρο Σανδή, με τον πρόεδρο της βουλής των αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού, καθώς και με μια ομάδα μαθητών στήριξης αντιναρκωτικής αγωγής.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί, ο κ.Αρσένης θα επισκεφτεί το Πανεπιστήμιο της Κυπρου, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Ενιαίο Λύκειο Αρχαγγέλου.

    [05] ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: ''ΟΣΟ ΑΡΓΟΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ''ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ'', ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ''

    Καταχωρήθηκε: 14:12 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    ''Το νοσοκομείο ''Παπαγεωργίου'' είναι πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Ε.Σ.Υ. Αυτό το αποδέχονται οι δωρητές και συναινεί το κράτος. Επομένως θα λειτουργήσει κανονικά και όσο αργοπορεί είναι σε βάρος του λαού της περιοχής, ο οποίος μπορεί να δεχτεί την προσφορά των ιατρικών υπηρεσιών, ενός Ιδρύματος Υγείας που διαθέτει τη τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας''. Στη δήλωση αυτή προέβη ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός, Στέλιος Παπαθεμελής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα, από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, για το συγκεκριμένο νοσοκομείο.

    Ερωτηθείς για την ένταση που έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας, μετά την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εγκαταστήσει στο έδαφός της το αντιπυραυλικό-αντιαεροπορικό σύστημα S-300, τόνισε πως το παραλήρημα της τουρκικής ηγεσίας τις τελευταίες μέρες στην Αγκυρα και στην κατεχόμενη Κύπρο, δεν έχει όρια, αλλά δεν πρέπει να μας απασχολεί αυτό, αλλά να μας απασχολεί τι αποφασίσαμε εμείς. Κι αυτές τις αποφάσεις οφείλουμε να τις πραγματώσουμε μέχρι κεραίας...

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά μέ τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, περί εισαγωγής χωρίς εξετάσεις στα πανεπιστήμια, είπε πως υπάρχει πάντοτε ένα σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα, επειδή όλοι όσοι τελειώνουν το λύκειο θέλουν να μπουν στο πανεπιστήμιο. ''Το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα είναι μια σοβαρή υπόθεση, και πιστεύω ότι δεν θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, τις οποίες πρόκειται να έρθει μία άλλη κυβέρνηση ή ένας άλλος υπουργός Παιδείας που θα τις ... κατεδαφίσει'' σημείωσε. Υπογράμμισε μάλιστα ότι επειδή έχει περάσει παλιότερα από αυτόν το χώρο, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις ταλανίζουν τα ελληνόπουλα και δεν προσφέρουν στην υπόθεση του εκπαιδευτικού συστήματος, παρά μόνον εάν πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, η οποία θα έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση , ούτως ώστε να έχει διάρκεια που υπερβαίνει τη ζωή μια κυβερνήσεως και ενός κόμματος.

    [06] ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΕΒΕΡΤ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:03 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ συναντήθηκε ο Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε για την ανάγκη συνυπευθυνότητας Αθήνας και Λευκωσίας, τονίζοντας ότι κοινός παρονομαστής Κύπρου και Αιγαίου είναι η Τουρκία.

    Το μεσημέρι ο Κύπριος πρόεδρος θα επισκεφτεί το Πεντάγωνο όπου και θα έχει συνεργασία με τους επιτελείς.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΜΕ ΤΟΝ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:21 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Με τον Ακη Τσοχατζόπουλο συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι μαζί με τους επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων ενημέρωσαν τον κ.Κληρίδη για την προώθηση των σχεδίων της αμυντικής κάλυψης και της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ.Κληρίδης τόνισε ότι "η ενημέρωση ήταν σύντομη αλλά επί των βασικών πτυχών του θέματος της συνεργασίας στον τομέα της κοινής άμυνας".

    Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς πήραν μέρος ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Αθανάσιος Τζογάνης και αρχηγοί των τριών όπλων και από κυπριακής οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Αλέκος Μιχαηλίδης και Κώστας Ηλιάδης.

    [08] ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:01 Ώρα Ελλάδος

    ΓΕΝΕΥΗ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Με στίχους του Τσιτσάνη υποδέχεται ο ελβετικός τύπος την έναρξη των εκδηλώσεων της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης -Θεσσαλονίκη '97" και αναφορές στις εκδηλώσεις και προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

    Η εφημερίδα "Basler Zeitung" σε άρθρο του Martin Peter με τίτλο "Θεσσαλονίκη: από πόλη των προσφύγων έγινε πόλη των ανησύχων" παρουσιάζει δύο όψεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Αυτή της σκυθρωπής ρυμοτομίας των περιοχών που περιμένουν το σφρίγος της εμπορικής κίνησης και αυτής της εύθυμης, με τους αναβαθμισμένους χώρους, ιδιαίτερα της παλιάς πόλης.

    Ο Martin Peter κάνει μια ειδήμονα αναφορά στο "Ρεμπέτικο", τις ρίζες του, τη βυζαντινή και μουσική παράδοση των προσφύγων της Σμύρνης, ενώ προσπαθεί για μια αξιέπαινη, σχεδόν έμμετρη, γερμανική μετάφραση των στίχων του Τσιτσάνη "όμορφη Θεσσαλονίκη", τους οποίους η σύνταξη περιλαμβάνει στην αρχή του άρθρου.

    Παράλληλα δεν εκλείπουν και αναφορές του σε δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν στο σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος εκδηλώσεων.

    [09] ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ 26 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΤΑΧΥΠΛΟΟ ΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΨΕΡΙΜΟ

    Καταχωρήθηκε: 12:03 Ώρα Ελλάδος

    ΡΟΔΟΣ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Τούρκοι δουλέμποροι ανάγκασαν 26 λαθρομετανάστες να πέσουν στη θάλασσα από το ταχύπλοο σκάφος με το οποίο τους μετέφεραν στην Ελλάδα όταν έγιναν αντιληπτοί χθες το βράδυ στα ανοιχτά της Ψερίμου.

    Οι λαθρομετανάστες περισυνελέγησαν από δύο σκάφη του λιμενικού σώματος, ενώ στην περιοχή έσπευσε και το πολεμικό πλοίο "Αρματωλός".

    Ακολούθησε καταδίωξη, αντελλάγησαν πυροβολισμοί και δύο δουλέμποροι συνελήφθησαν, αφού είχαν εγκαταλείψει το σκάφος τους λόγω εισροής υδάτων.

    [10] ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 11:44 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Απεργία διαρκείας ξεκινούν από τη Δευτέρα οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης με αίτημα να τους δοθούν μισθολογικές αυξήσεις.

    Ασάφεια επικρατεί αναφορικά με τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόωρη, χαρακτήρισε ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας την πρόταση Αρσένη για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, ενώ ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε την έναρξη διαλόγου για το θέμα, με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα πολιτικά κόμματα.

    [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [11] ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 11:07 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απηύθυνε χθες αυστηρή προειδοποίηση προς τους αγρότες κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό.

    Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε ως κομματικές τις επικείμενες κινητοποιήσεις και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοιες συμπεριφορές.

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δε βρίσκεται πίσω, αλλά δίπλα στους αγρότες και επανέλαβε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα.

    Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ ήταν και θα είναι στο πλευρό των αγροτικών αγώνων, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις πολεμικές ιαχές και να προχωρήσει σε διάλογο. Ο Δημήτρης Τσοβόλας υποστήριξε ότι οι αγρότες δεν υποκινούνται από τα κόμματα, αλλά από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, τόνισε ότι το κράτος δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και συμπλήρωσε ότι το λόγο έχουν οι εισαγγελείς.

    [12] ΔΕΜΕΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 11:44 Ώρα Ελλάδος

    ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Δεμένα και σήμερα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας από τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών τους.

    Αν και χθες το Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία τους, οι ναυτεργάτες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την Τρίτη.

    Οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών της Κρήτης απειλούν με δυναμικές ενέργειες προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους που παραμένουν μπλοκαρισμένα στα ψυγεία.

    Εξάλλου, αλλαγές και καθυστερήσεις στις πτήσεις αναμένονται σήμερα, λόγω της απεργίας που πραγματοποιούν οι ηλεκτρονικοί των αεροδρομίων για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

    [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    [13] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:12 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Το μεγάλο μας όχημα για την Ευρώπη και τον κόσμο είναι ο πολιτισμός, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη διημερίδα που διοργανώνεται σήμερα και αύριο, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα το Ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Πολιτισμού , υπό την αιγίδα του Υπουργείου και σε συνεργασία με την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων.

    Ο υπουργός δήλωσε ακόμη ότι ο πολιτισμός είναι βασικό στοιχείο της εθνικής μας ιδιοσυστασίας και αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταφοράς ορισμένων εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

    "Στη διημερίδα αυτή που διοργανώνουμε για την 'επικράτεια πολιτισμού' μετέχουν οι δήμαρχοι όλων των πρωτευουσών των νομών και όλων των πόλεων που έχουν οποιαδήποτε προγραμματική σχέση με το Υπουργείο Πολιτισμού και αναπτύσσουν υψηλού επιπέδου πολιτιστική δραστηριότητα. Και φυσικά επιθυμούμε η διοργάνωση αυτή και η προοπτική της να ανοιχτεί σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες της περιφέρειας. Θέλουμε όλη αυτή η διάχυτη δραστηριότητα, τα ΔΗΠΕΘΕ, οι δημοτικοί κινηματογράφοι, τα εικαστικά εργαστήρια, να συγκλίνουν σε μια ενιαία κοίτη που θα βοηθήσει και στην αυτοσυνειδησία μας και στην προβολή της διαχρονίας του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό", κατέληξε ο κ.Βενιζέλος.

    Παρών στην τελετή έναρξης των εργασιών της διημερίδας ήταν και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, που σημείωσε ότι το δίκτυο θα δώσει σάρκα και οστά στην πολιτιστική αποκέντρωση και θα λειτουργήσει ως σημαντικότατος μοχλός ανάπτυξης και εξέλιξης. "Είναι τώρα ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιβίωση του ελληνισμού περνάει μέσα από τον πολιτισμό, ο οποίος αποτελεί το 'κλειδί' για να ανοίξει η πόρτα των Βαλκανίων. Ο πολιτισμός είναι ένα σημαντικό οικονομικό μέγεθος, μια εθνική επένδυση και δεν πρέπει να είναι υπόθεση της κεντρικής εξουσίας, αλλά των πολιτών", τόνισε ο κ.Πετσάλνικος.

    Ως εύστοχη και παραγωγική χαρακτήρισε την επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας για τις εργασίες της διημερίδας ο Γρηγόρης Χατζησσάβας, δήμαρχος Νεάπολης και πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων. "Ελπίζω με τη διοργάνωση της συνάντησης αυτής να ξεκινήσει μια ισόρροπη και πολύπλευρη πολιτιστική ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια. Το Υπουργείο Πολιτισμού αντιλήφθηκε τους ρόλους και τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον πολιτισμό που είναι το εθνικό μας όπλο", δήλωσε ο κ.Χατζησάββας. Παράλληλα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΟΠΠΕΘ '97, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, χαρακτήρισε τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ως αρωγούς και συμπαραστάτες στο έργο του Οργανισμού.

    Η ιδέα για τη συγκρότηση του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Πολιτισμού, βασίστηκε στη γενικότερη τάση που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη ως προς τη συσπείρωση και τη συνεργασία πόλεων και οργανισμών, στο πλαίσιο γενικοτέρων σχημάτων.

    Το Ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Πολιτισμού είναι ένα πρόγραμμα δράσης που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και σκοπό έχει να ενισχύσει την πολιτιστική δραστηριότητα στην ελληνική περιφέρεια, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του σε επίπεδο θεσμών, κτιριακής υποδομής, επιμόρφωσης και επικοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διάχυση του πολιτιστικού αγαθού σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, η ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά η πολιτιστική αποκέντρωση.

    Στο πλαίσιο του δικτύου θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία ή την ανακαίνιση και ανακατασκευή των δημοτικών κινηματογράφων και θεάτρων, των εικαστικών εργαστηρίων και γενικότερα κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στους δήμους και τις κοινότητες της ελληνικής επικράτειας.

    [14] "ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΟΤΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΩΣ ΝΑΟΥ" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΑΤΕΡ ΤΑΣΣΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:12 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ , 18 Ιανουαρίου 1997

    "Οι αρχαιολόγοι επιχειρούν τον αποχαρακτηρισμό της Ροτόντα από την ταυτότητά της ως ναού ενώ το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να προστατεύεται είναι η ιερότητα του χώρου",επεσήμανε ο Πάτερ Τασσιάς.Σημειώνεται ότι ο κ Μανιτάκης, καθηγητής στο Α.Π.Θ, δήλωσε χθες ότι η μετατροπή της Ροτόντα σε προσκυνηματικό ναό υποβιβάζει την αξία της ως πολιτιστικού αγαθού και πρόσθεσε ότι η χρήση της μόνο ως κτήμα πολιτιστικής κληρονομιάς έχει αναγνωριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Αντιδρώντας ο Πάτερ τόνισε ότι "οι δηλώσεις του κ. Μανιτάκη είναι ανακριβείς καθώς δεν αναφέρεται πουθενά στην Ευρώπη ότι απαγορεύεται η τέλεση της Θείας Λειτουργίας σε μνημείο ".

    " Στην Ελλάδα γίνεται μουσειοποίηση των ζωντανών μνημείων με τον ίδιο τρόπο κατοχής των ολοκληρωτικών καθεστώτων όπου χρησιμοποιούν τους ναούς για χώρους υγιεινής ή για συναυλίες, εμείς όμως είμαστε Ελληνες Ορθόδοξοι και δεν μας αρμόζει να φερόμαστε κατ' αυτόν τον τρόπο" συμπλήρωσε ο Πάτερ.

    Η Ροτόντα μέχρι το 1978 λειτουργούσε ως πανεπιστημιακός ναός. Οταν όμως αποφασίστηκε η χρήση της ως μουσείο εξαφανίστηκαν τα ιερά σύμβολα του Ελληνισμού όπως η Αγία Τράπεζα, ο Σταυρός, η ελληνική επιγραφή που βρισκόταν στην είσοδο του ναού και η Λειψανοθήκη των Αγίων ενώ παρέμεινε η παλαιοθωμανική επιγραφή η οποία γράφει οτι ο αρχαίος ναός χτίστηκε ως τόπος λατρείας του Ισλαμισμού. "Τα ιερά αυτά σύμβολα έχουν χαθεί από το 1983 και το πιο πιθανό είναι ότι τα εξαφάνισαν οι αρχαιολόγοι που δεν θέλουν να χρησιμοποιηθεί η Ροτόντα ως ναός ", τόνισε ο Πάτερ Τασσιάς.

    Σύμφωνα με τον Πάτερ Τασσιά η εκκλησία ουδέποτε ζήτησε κάτι πέραν των δικαιωμάτων της παρ' όλα αυτά οι αρχαιολόγοι επιδιώκουν να δείξουν ότι η εκκλησία καταστρέφει τα μνημεία. " Αντίθετα οι αρχαιολόγοι με τις ανασκαφές τους καταστρέφουν τους ναούς όπως έγινε πρόσφατα, όταν ένας εσκαφέας χάλασε την βόρεια πτέρυγα της Ροτόντα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει με την πρώτη βροχή", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [Ε] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    [15] ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

    Καταχωρήθηκε: 14:12 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Ορκίζεται αύριο ο νέος Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 22 Ιανουαρίου, καθώς και ο Αντιπρόεδρος Τόντορ Καβαλτζιέφ.

    Προσκλήσεις για την τελετή στη Βουλή, έχουν σταλεί τόσο στον υπό παραίτηση πρωθυπουργό Ζαν Βίντενοφ και σε πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες της Βουλγαρίας, όσο και στους ξένους διπλωμάτες στη Σόφια.

    Ο κ.Στογιάνοφ που όπως και ο προκάτοχος του, Ζ.Ζέλεφ, προέρχεται από τον χώρο της αντιπολίτευσης, κέρδισε τις Προεδρικές εκλογές, συγκεντρώνοντας το 60% των ψήφων στο δεύτερο γύρο, της 3ης Νοεμβρίου του 1996.

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, δεν έδωσε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης της Δημοκρατικής Αριστεράς αφού είχε θέσει ως προϋπόθεση, την επίτευξη πολιτικής συναίνεσης για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, καθώς και την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου πολιτικών διαβουλεύσεων που είχε αρχίσει με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, σήμερα ο κ.Ζέλεφ συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση, με την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων". Με σκοπό τις συνομιλίες με τις πολιτικές δυνάμεις στη Βουλγαρία, φτάνει το βράδυ στη Σόφια ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας για γερμανοβουλγαρική φιλία της γερμανικής Βουλής, κ. Ερλερ.

    Την ανησυχία του για την εκτεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας , εξέφρασε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος προειδοποίησε πως η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε νέα αποσταθεροποίηση της κοινωνίας, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό πλαίσιο.

    Από την πλευρά του, ο νέος Πρόεδρος της χώρας, κ.Στογιάνοφ, υποσχέθηκε ότι θα πράξει το πρέπον και θα δώσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, εφόσον ο απερχόμενος Πρόεδρος, Ζ.Ζέλεφ, δεν προλάβει να το κάνει.

    Στο μεταξύ, το Εκτελεστικό Γραφείο του Ανωτάτου Συμβουλίου του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος αποφάσισε να δεχτεί κατ΄αρχήν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο πλαίσιο υλοποίησης του εθνικού προγράμματος αντιμετώπισης της κρίσης, για την οικονομική σταθεροποίηση της Βουλγαρίας.

    Στη συνέχεια η αντιπολίτευση αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της, προειδοποιώντας πως εάν δεν γίνει δεκτή από τη Βουλή η Διακήρυξη για τη σωτηρία της Βουλγαρίας, που έχει υποβάλει το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, με κύριο αίτημα τις πρόωρες εκλογές, θα προχωρήσει στην οργάνωση πανεθνικής απεργίας.

    Η πολιτική πίεση της αντιπολίτευσης συνεχίζεται εδώ και δώδεκα ημέρες, στη Σόφια και σε όλη τη χώρα με τη διοργάνωση συλλαλητηρίων και πορειών διαμαρτυρίας με αποκορύφωμα την κατάληψη του κτιρίου της Βουλής στις 10 και 11 Ιανουαρίου.

    Τις κινητοποιήσεις αυτές στηρίζουν τα συνδικάτα της χώρας, με την προτροπή των οποίων πραγματοποιούνται στάσεις εργασίας σε πολλούς τομείς. Το δικό τους παρόν δίνουν και οι φοιτητές, οι οποίοι πήραν αναβολή της χειμερινής εξεταστικής τους.

    Την ύπαρξή του υπενθύμισε και ο έκπτωτος βασιλιάς, Συμεών ο Β΄, ο οποίος με επιστολή απηύθυνε μήνυμα ενότητας στις πολιτικές δυνάμεις της Βουλγαρίας. Η πολιτική κρίση στη χώρα δραστηριοποίησε και τους φιλομοναρχικούς που ισχυρίζονται ότι έχουν συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές σε υποστήριξη του αιτήματος για την επιστροφή του Συμεών.

    Η "σωτηρία" της Βουλγαρίας πάντως φέρεται πως δεν θα επιτευχθεί εύκολα, καθώς η οικονομία της χώρας είναι υπό κατάρρευση, το 1996 έκλεισε με πληθωρισμό 310,8% , δεν έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων, οι πενιχρές αποδοχές έχουν εξαθλιώσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και η εγκληματικότητα γνωρίζει έξαρση.

    Με αυτές της συνθήκες, η δημιουργία Νομισματικής Επιτροπής, όπως προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φαίνεται να είναι η μοναδική δυνατή λύση για την αποφυγή της πλήρους καταστροφής.

    [16] Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Ο.Δ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:12 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Η Βουλή της Ρωσίας, Δούμα, εξέφρασε την ανησυχία της για την επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στη Βουλγαρία και την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας.

    Οπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Δούμα, χαρακτηρίζονται ως εσωτερική υπόθεση τα διαδραματιζόμενα σε αυτές τις δυο χώρες και συνιστάται στους λαούς τους να βρουν τις λύσεις "χωρίς εξωτερική πίεση".

    Η Βουλή της Ρωσίας απευθύνει έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και εκφράζει την ελπίδα της πως η ομαλοποίηση της καταστάσης μπορεί να επιτευχθεί με εποικοδομητικό διάλογο και με αυστηρή τήρηση των αρχών της Δημοκρατίας και του Δίκαιου".

    Σημειώνεται δε πως η "προσδοκία εξωτερικών δυνάμεων να χρησιμοποιήσουν τις εσωτερικές δυσκολίες της Βουλγαρίας και της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας για την επίτευξη των πολιτικών τους προτιμήσεων, παρά των συμφερόντων των δυο αυτών χωρών, αποτελεί επικίνδυνο δρόμο που οδηγεί στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων και της Ευρώπης".

    [ΣΤ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    [17] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΜΑΛΚΟΒΙΤΣ

    Καταχωρήθηκε: 18:22 Ώρα Ελλάδος

    ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 18 Ιανουαρίου 1997 (Μ.Π.Ε. - του Νίκου Φραγκόπουλου)

    Συνεχίστηκαν και σήμερα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της Σερβίας.

    Η σημερινή 60η στη συνέχεια ημέρα διαμαρτυρίας στην Γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα χαρακτηρίστηκε από την παρουσία αρκετών "μεταμφιεσμένων" οπαδών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο" οι οποίοι έφεραν διάφορες αμφιέσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους της πόλης.

    Παράλληλα, όμως, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της προχθεσινής δολοφονικής απόπειρας εναντίον του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Πρίστινα Ράντιβογιε Πάποβιτς, πραγματοποίησαν σήμερα στην Πρίστινα οι Σέρβοι και οι Μαυροβούνιοι του Κοσσυφοπεδίου. Οι συγκεντρωμένοι ανέφεραν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραχωρήσουν το Κοσσυφοπέδιο στους Αλβανούς αποσχιστές που ενεργούν στην περιοχή και οι οποίοι χρησιμοποιούν μεθόδους για να φοβίσουν τον αυτόχθονα Σερβικό πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου.

    Χθες, εξάλλου δολοφονήθηκε ακόμη ένας Αλβανός του Κοσσυφοπεδίου. Πρόκειται για τον Ζεν Ντουρμίσι ο οποίος σκοτώθηκε ύστερα από τρομοκρατική επίθεση εναντίον του στο χωριό Ρακάντιτσε. Την ευθύνη για τη δολοφονία αυτή ανέλαβε η οργάνωση "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου". Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή ο Ντουρμίσι συνεργαζόταν με τις Σερβικές αρχές εναντίον άλλων ομοεθνών του. Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για τις δολοφονίες του Μαλίτς Σεχόλι στις 9 Ιανουαρίου και του Φαϊκ Μπελόποϊ στις 26 Δεκεμβρίου, επίσης Αλβανών οι οποίοι ήταν και στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Στη χθεσινή συγκέντρωση των φοιτητών στο Βελιγράδι διαβάστηκε τηλεγράφημα υποστήριξης προς τα αιτήματα των φοιτητών από τον προπονητή μπάσκετ του Παναθηναϊκού Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Στο τηλεγράφημα ο Μάλκοβιτς αναφέρει ότι οι φοιτητές τον κάνουν περήφανο που είναι από το Βελιγράδι.

    Σήμερα εξάλλου, λήγει και η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων στην απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Βελιγραδίου η οποία, ως γνωστόν, είχε αναγνωρίσει στον συνασπισμό "Ζάγιεντνο" τη νίκη για τον δήμο Βελιγραδίου.

    Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου ο πρώην αντιπρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Νίκολα Κόλιεβιτς ο οποίος προχθές αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, στο γραφείο του στο Πάλε. Σύμφωνα με δηλώσεις των θεραπόντων ιατρών, ο Κόλιεβιτς υποβλήθηκε σε σειρά νευροχειρουργικών επεμβάσεων και βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση.

    Τέλος, όπως γράφει σήμερα ο Σερβικός Τύπος ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ απέστειλε στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Τζίντζιτς πρόσκληση για να επισκεφθεί την Κυριακή τη Βόννη.

    [18] Η ΔΙΠΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΞΎ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:01 Ώρα Ελλάδος

    ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 18 Ιανουαρίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε τη συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας για τη ρύθμιση του καθεστώτος της Γιουγκοσλαβίας στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, στο κλαμπ των Παρισίων και του Λονδίνου , στην Εευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.λ.π.

    Επίσης έγινε αποδεκτή η πλατφόρμα για τις συνομιλίες των αρμοδίων οργάνων με την Ελλάδα που αφορούν στο θέμα της αποφυγής της διπλής φορολογίας και με την Κύπρο για τελωνεική συνεργασία και αμοιβαία βοήθεια.

    [Ζ] ΚΥΠΡΟΣ

    [19] Γ.ΦΕΪΣΕΛ: ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:12 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Την αισιοδοξία του σχετικά με τις διαβεβαιώσεις για τον στρατιωτικό διάλογο που έχει λάβει από την πολιτική ηγεσία των δύο πλευρών της Κύπρου, εξέφρασε ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Μεγαλόνησο, Γκουστάβ Φεϊσέλ.

    Ο κ.Φεϊσέλ τόνισε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν όλα τα θέματα του πακέτου των μέτρων που προτείνουν τα Ηνωμένα Εθνη για την εκτόνωση της κρίσης στη γραμμή αντιπαράταξης. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε ακόμη ότι έχει διαμηνυθεί από την πολιτική πλευρά ότι θα τεθούν επί τάπητος και τα τρία σημεία του πακέτου -απαγόρευση ενσφαιρων πυρών, απαγκίστρωση, κανόνες εμπλοκής- που οι δύο πλευρές είχαν αρνηθεί παλιότερα να συζητήσουν.

    "Είμαι ευχαριστημένος από το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν όλο το πακέτο χωρίς προϋποθέσεις, κάτι το οποίο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", τόνισε ο κ.Φεϊσέλ.

    Στο μεταξύ, νέα συνάντηση Ηνωμένων Εθνών-Εθνικής Φρουράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώ ο κ.Φεϊσέλ θα έχει επαφές με τον κατοχικό στρατό την επόμενη βδομάδα.

    [20] Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ- ΚΛΗΡΙΔΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 11:10 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Η συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα αποτελεί το βασικό θέμα του σημερινού κυπριακού τύπου.

    Η εφημερίδα ο "Αγών" αναφέρει ότι δύο άνδρες έδωσαν το μήνυμα πως δεν θα γίνει οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία ή άλλη χώρα στο θέμα του μορατόριουμ, ενώ η "Αλήθεια", προβάλλει τη θέληση για διαπραγμάτευση που επέδειξαν η Λευκωσία και η Αθήνα, αλλά και την εμμονή στο δικαίωμα της Κύπρου να ενισχύει την άμυνα της.

    Απόλυτη συμφωνία υπήρξε στην Αθήνα για τα επόμενα βήματα και τους χειρισμούς στο κυπριακό, επισημαίνει η "Μάχη", ενώ η εφημερίδα "Σημερινή" αναφέρει ότι το μήνυμα της σύσκεψης στην ελληνική πρωτεύουσα είναι ότι δεν υιοθετείται η αμερικανική πρόταση για μορατόριουμ.

    Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι προτού οι δύο χώρες προβούν σε μέτρα μείωσης της έντασης, θα πρέπει να δούν δείγματα πρωτοβουλίας για λύση του κυπριακού και τερματισμό των τουρκικών απειλών κατά της Μεγαλονήσου και η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" τονίζει σε δημοσίευμα της ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης θα συζητήσουν την ένταση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

    [Η] ΕΥΡΩΠΗ

    [21] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Καταχωρήθηκε: 16:34 Ώρα Ελλάδος

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 18 Ιανουαρίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Το Κυπριακό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ολλανδού Επιτρόπου, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, Νίκο Βέγκτερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο κ. Βέγκτερ σημείωσε ότι το Κυπριακό θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του γεύματος και πρόσθεσε ότι "δεν γνωρίζουμε ποιες είναι ακριβώς οι προθέσεις της Προεδρίας, αλλά πιστεύω ότι οι πύραυλοι θα είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί".

    Ανακοίνωσε επίσης, ότι Βαν ντεν Μπρουκ πρόκειται να συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή για το Κυπριακό, Κέρι Κάβανο.

    [22] ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΟΛ ΘΕΤΟΥΝ ΩΣ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΧΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1998 ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:47 Ώρα Ελλάδος

    ΒΟΝΝΗ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ- του ανταποκριτή μας)

    Την ανατροπή της συντηρητικής κυβέρνησης του Καγκελάριου Χέλμουτ Κόλ, θέτουν ως πρώτο στόχο για τις γενικές εθνικές εκλογές του 1998, οι πρώην κομμουνιστές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που είναι οργανωμένοι τώρα στο Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS).

    Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες, με μεγάλη πλειοψηφία, κατά τη λήξη του συνεδρίου του κόμματος, υπογραμμίζεται η ανάγκη για την ανατροπή της κυβέρνησης αλλά δεν αναφέρεται ρητά αν το PDS είναι έτοιμο να στηρίξει ενδεχόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας σοσιαλδημοκρατών και "Πρασίνων" ή αν θα επιδιώξει να συμμετάσχει και το ίδιο σε κυβέρνηση συνασπισμού.

    [23] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Καταχωρήθηκε: 12:47 Ώρα Ελλάδος

    ΒΟΝΝΗ, 18 Ιανουαρίου 1997 (ΜΠΕ- του ανταποκριτή μας)

    Αφορμή για να εκδηλωθεί "κόντρα", χθες στη Βουλή, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα, στάθηκε η απόφαση του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, Μάνφρεντ Κάντερ, να επιβάλει ειδική βίζα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, που προέρχονται από την Τουρκία, το Μαρόκο, την Τυνησία και την πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία, όταν επισκέπτονται τους συγγενείς τους στη Γερμανία.

    Βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και κυβερνητικοί της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης του καγκελάριου Κόλ, άσκησαν οξύτατη κριτική στην απόφαση αυτή, εκφράζοντας φόβους ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες για την ενσωμάτωση των αλλοδαπών στη γερμανική κοινωνία.

    Κριτική ασκήθηκε, επίσης, και στη ρύθμιση, η οποία προβλέπει την υποχρέωση της ίδιαςκατηγορίας νέων, που διαμένουν ήδη στη Γερμανία, να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση άδειας παραμονής.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00 run on Saturday, 18 January 1997 - 19:30:10 UTC