Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-24

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ

  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

  • [04] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

  • [05] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

  • [06] ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  • [07] ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [08] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [09] ΣΤΙΣ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Σ.ΚΟΥΒΕΛΑ

  • [10] ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

  • [11] Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '80 ΣΕ CD-ROM ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97


  • [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΕΠΛΕΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΤΡΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

  • [13] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [14] Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥΣ

  • [15] ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ "ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ"

  • [16] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

  • [17] ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΩΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

  • [18] ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ- ΝΑΤΟ

  • [19] "ΣΤΡΟΦΗ" ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ

    Αιτήσεις για καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων σε αγρότες που οι καλλιέργειες τους υπέστησαν καταστροφές από θεομηνίες θα δέχονται από σήμερα και για δέκα ημέρες οι δήμοι και οι κοινότητες.

    Συνολικά θα διατεθούν 4 δισεκατομμύρια δραχμές τα οποία θα χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους πληγέντες των νομών Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας.

    Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επιλύσει βασικές διεκδικήσεις των αγροτών υποστήριξε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της πανθεσσαλικής συντονιστικής επιτροπής αγροτών Γιάννης Παττάκης, προειδοποιώντας ταυτοχρόνως ότι σε αντίθετη περίπτωση οι νέες κινητοποιήσεις θα είναι τόσο έντονες που η Ελλάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, "θα πάθει μπλάκ- άουτ".

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    "Η αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα και γι΄αυτό έχουν ενταχτεί πολλά από τα έργα που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση σε κοινοτικά προγράμματα και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σήμερα στη Βουλή.

    Για απουσία ολοκληρωμένου προγράμματος έκανε λόγο η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. "Αυτά που έχουμε πληρώσει κατά καιρούς σαν χώρα για να ανορθώσουμε τις ζημιές από τέτοια φυσικά φαινόμενα είναι πολλαπλάσια εκείνων που θα είχαμε πληρώσει αν υπήρχε μια σχεδιασμένη δράση με ορίζοντα δεκαπενταετίας και εικοσαετίας" τόνισε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. "Το κράτος έχει ευθύνες αλλά είναι λάθος δρόμος να πιστεύουμε ότι για ότι συμβαίνει πρέπει αποκλειστικά και μόνο το κράτος να παρεμβαίνει" απάντησε ο πρωθυπουργός ο οποίος υπογράμμισε ότι υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων καταστάσεων με ειδικά μέτρα όπως η καταβολή του επιδόματος των διακοσίων χιλιάδων δραχμών και άμεσα μέτρα προς τις επιχειρήσεις.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο πρόληψης τις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις άκαιρες και αδικαιολόγητες.

    Ο Υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επαφών με τους αγρότες και είναι αποφασισμένη να προστατέψει το σύνολο των πολιτών σύμφωνα με τους νόμους της χώρας και στα συμφέροντά της.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης o κ. Ρέππας επισήμανε ότι η πολιτική αυτή είναι αναγκαία καθώς φέρνει αποτελέσματα και αποδίδει. Τόνισε δε ότι απαιτείται σύμπνοια, αλληλεγγύη, κοινή δράση και συνεργασία ώστε η αποδοτική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης να περάσει με τον τρόπο αυτό και στο λαό.

    [04] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Η βελτίωση των ελληνικών αεροδρομίων αλλά και γενικότερα, η εξυγείανση των αερομεταφορών στη χώρα μας, αποτελούν μονόδρομο στην πορεία ανάπτυξης και επιβίωσης του τουρισμού μας δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου κυρήσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας "Τουρισμός και Αερομεταφορές".

    Η κ.Παπανδρέου τόνισε ότι με δεδομένο πως το 80% της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα εξαρτάται από τις αερομεταφορές, τόσο οι βασικές υποδομές στο χώρο των αεροδρομίων όσο και η ποιότητα των υπηρεσιών απαιτούν σημαντικές βελτιώσεις.

    Σχετικά με το θέμα του σπατόσημου η υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι επειρεάζει άμεσα την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προιόντος, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό μας. Αναφερόμενη στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης τη φετινή χρονιά τόνισε ότι οι ενδείξεις μέχρι σήμερα είναι θετικές.

    [05] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

    "Είμαστε αποφασιστικοί και ανυποχώρητοι έναντι των τουρκικών προκλητικών επιθετικών σχεδίων για αλλαγή του στάτους κβο στο Αιγαίο. Διασφαλίζουμε στο ακέραιο το αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Γι' αυτό είμαστε ήρεμοι και ψύχραιμοι".

    Αυτό επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ν.Δ. Μιλτιάδη Έβερτ σχετικά με την πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ακόμα -απαντώντας έτσι και στις έντονες επικρίσεις του κ. Έβερτ επειδή δεν τοποθετήθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σ' ένα τόσο καυτό θέμα- ότι ο Κώστας Σημίτης συμφώνησε και προώθησε το 5ετές αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 4 δις. δρχ. και μάλιστα στους δύο πρώτους μήνες ζωής της κυβέρνησής του.

    Ο υπουργός Αμυνας σημείωσε εξάλλου ότι τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και η επιθετική της πολιτική δεν είναι άγνωστα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή κοινότητα.

    "Είναι σε όλους γνωστό -τόνισε ο υπουργός- ότι η Τουρκία λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγων στη περιοχή αντίθετα απο την Ελλάδα που λειτουργεί ως δύναμη ασφάλειας και ειρήνης".

    [06] ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, είχε το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας, Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος μετά τη συνάντηση, στην οποία παρίστατο και ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημερώθηκε από τους δύο υπουργούς, για το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου συνεργασίας, για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, που υπέγραψαν χθες.

    Ενημερώθηκε επίσης για το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου που υπογράφεται σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών για συνεργασία σε θέματα δημόσιας διοίκησης.

    [07] ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από αύριο επταμελής Διακομματική Αντιπροσωπεία της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της αντίστοιχης Επιτροπής της Λαικής Εθνοσυνέλευσης της χώρας.

    Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Κάρολος Παπούλιας και συμμετέχουν οι βουλευτές Ελευθέριος Βερυβάκης και Κυριάκος Σπυριούνης από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Βυζοβίτης από τη Νέα Δημοκρατία, Ορέστης Κολοζώφ από το ΚΚΕ, Σπύρος Δανέλλης από το Συνασπισμό και Γιώργος Ρόκος από το ΔΗΚΚΙ.

    Στη διάρκεια της εξαήμερης παραμονής τους στην Κϊνα οι Ελληνες βουλευτές θα συναντηθούν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Qian Qichen, τον υφυπουργό Διεθνών Σχέσεων Huan Guouing, τον αντιπρόεδρο της Βουλής Bu He και άλλους αξιωματούχους.

    [08] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Τη δέσμευση τόσο της κυβέρνησης όσο και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η Θεσσαλονίκη -μετά τις κοσμογονικές αλλαγές του 1989- είναι αναγκαίο να διαδραματίσει ξεχωριστό και κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις του ελλαδικού, βαλκανικού και ευρωπαϊκού χώρου, επανέλαβε ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, Κώστας Λαλιώτης.

    Οπως τόνισε ο κ.Λαλιώτης, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών της ΝΔ για το ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη, ''για να έχει αντίκρυσμα αυτή η δέσμευση, πρέπει να συνοδεύεται από απόλυτες προτεραιότητες στο σχεδιασμό και στις τελικές επιλογές για συγκεκριμένα έργα πνοής και με διασφάλιση των αναγκαίων πόρων''.

    Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή, είπε ο κ.Λαλιώτης, προωθούνται σημαντικά έργα υποδομής, κατασκευάζονται, δημοπρατούνται, εξελίσσονται και ολοκληρώνονται συγκοινωνιακά έργα, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά και άλλα έργα στο όριο της πόλης, που μαζί με την πολιτιστική υποδομή, ξεπερνούν τα διακόσια τριάντα δισεκατομμύρια.

    Στη συνέχεια ανέφερε ενδεικτικά τα 201 έργα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 80 δις δραχμές, ενώ για το έργο της Εγνατίας οδού, το οποίο χαρακτήρισε υψίστης σημασίας, τόνισε ότι έχουν δεσμευθεί 430 δις δραχμές.

    Σημείωσε ακόμα τα έργα που γίνονται στο λιμάνι-25 δις δραχμές- καθώς και στο αεροδρόμιο, όπου ο προϋπολογισμός φθάνει τα 100 δις δραχμές.

    Για το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, αφού επισήμανε ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έγινε το 1992 και σήμερα οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, σημείωσε:

    ''Είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας που η προώθησή του προβλέπει σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της αναδόχου κοινοπραξίας, σύμφωνα πάντα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού και των τευχών δημοπράτησης. Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται από το ελληνικό δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και τις άλλες τράπεζες και βεβαίως από τον ιδιώτη ανάδοχο''.

    ''Ακριβώς γι'αυτό'', πρόσθεσε ο κ.Λαλιώτης, ''πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι ένα κλασικό δημόσιο έργο και για να προχωρήσει θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη όχι μόνο η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, που είναι διασφαλισμένη και είναι εγγεγραμμένη σε τιμές 1993 στα 40 δις και αυτό αποτελεί δεσμευσμένο ποσό, αλλά και να είναι βιώσιμο για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί''.

    [09] ΣΤΙΣ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Σ.ΚΟΥΒΕΛΑ

    Στις 5 Φεβρουαρίου συζητείται στο Εκλογοδικείο η ένσταση του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Σωτήρη Κούβελα, "εναντίον των ενεργειών και των μεθοδεύσεων που του στέρησαν τη βουλευτική του έδρα".

    Ο κ.Κούβελας σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο πολιτικό του γραφείο στη Θεσσαλονίκη, επιτέθηκε εναντίον του προέδρου του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ υποστηρίζοντας ότι "έκανε κατάχρηση των προνομίων του, εγκαταλείποντας τη δική του περιφέρεια στην Α΄Αθηνών και έθεσε υποψηφιότητα σε περιοχές, όπου πολιτεύονται πρόσωπα τα οποία ήθελε να πλήξει".

    Ο πρώην υπουργός συνέχισε λέγοντας, ότι δεν αντέδρασε κατά την προεκλογική περίοδο, για χάρη της ενότητας του κόμματος. "Δεν θα αντιδρούσα ούτε στη συνέχεια, έστω και αν ο κ.Εβερτ ασκούσε αντισυνταγματικές προνομίες, όντας αρχηγός". Συμπλήρωσε όμως ότι δεν δέχεται να παραιτείται ο κ.Εβερτ από αρχηγός για να αποφύγει τις συνέπειες της ήττας και παράλληλα να παίρνει τη βουλευτική έδρα.

    "Οι νομικοί μου σύμβουλοι με διαβεβαιώνουν ότι έχω δίκιο εκατό τοις εκατό και μόνο σκοπιμότητες θα έδιναν την έδρα μου στον κ.Εβερτ. Πιστεύω στη δικαιοσύνη. Αρνούμαι και να φανταστώ ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα υποκύψει σε σκοπιμότητες με συνέπεια να πληγεί βαρύτατα το Σύνταγμα και η Δικαιοσύνη" υπογράμμισε ο κ.Κούβελας.

    [10] ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

    Με την πρώτη από τις τρεις συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών εγκαινιάζεται σήμερα η μουσική σκηνή του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το πρόγραμμα της οποίας περιλαμβάνει ευρωπαϊκά και ελληνοκεντρικά στοιχεία, με "επίκεντρο" την πόλη της Θεσσαλονίκης.

    "Στόχος μας είναι ένα πρόγραμμα συγγενικό προς τη Θεσσαλονίκη και το επιτύχαμε", τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού, Πάνος Θεοδωρίδης, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου. Ως ειδική προσφορά στη Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, χαρακτήρισε το πρόγραμμα των συναυλιών ο αντιπρόεδρος του ΟΠΠΕΘ '97, Δημήτρης Σαλπιστής, που πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον του κοινού για τις εκδηλώσεις αυτές είναι ήδη έντονο.

    Στη σημερινή πρώτη συναυλία το φιλόμουσο κοινό θα απολαύσει έργα του Πέτρου Πετρίδη, του Μανώλη Καλομοίρη και του Αιμίλιου Ριάδη, με τη συμμετοχή και της βουλγαρικής χορωδίας "Svetoslav Obretenoff". Θα ακολουθήσουν την Κυριακή το γερμανικό ρέκβιεμ του Μπραμς και την Τρίτη οι 36 ελληνικοί χοροί, οι οποίοι θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά συνολικά σε μια συναυλία.

    [11] Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '80 ΣΕ CD-ROM ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

    H πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης από τη μεταπολίτευση μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο φωτογραφικό υλικό, τα έγγραφα, τις αφίσες, αλλά και τις κασέτες του ιστορικού αρχείου της Πανελλήνιας Πολιστικής Κίνησης (ΠΑΠΟΚ), θα κυκλοφορήσει σε CD-ROM κατά το τετραήμερο 18 έως και 23 Φεβρουαρίου, υπό την αιγίδα του ΟΠΠΕΘ '97.

    "Το αρχείο αυτό σώθηκε τελευταία στιγμή. Απο το 1990 κιόλας που έκλεισε το παράρτημα της ΠΑΠΟΚ στη Θεσσαλονίκη, τα αντικείμενα του αρχείου βρίσκονταν στο πρόθυρα της καταστροφής. Οι αφίσες και οι φωτογραφίες είχαν αρχίσει να διαλύονται και ο ήχος στις κασέτες να αλλοιώνεται. Τότε σκεφτήκαμε να απευθυνθούμε προς τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρότασή μας. Εγινε συντήρηση του υλικού, το οποίο καταγράφτηκε και ταξινομήθηκε. Στη συνέχεια ψηφιοποιήθηκαν τα πιο αντιπροσωπευτικά τμήματα, ώστε να κυκλοφορήσουν σε CD-ROM, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα πληρες ενημερωτικό έντυπο για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές", τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Αγαθαγγελίδου, από τους συντονιστές της προσπάθειας.

    Στο αρχείο περιλαμβάνονται ντοκουμέντα από εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΠΑΠΟΚ, οι οποίες αποτέλεσαν σταθμούς για την πολιτιστική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, όπως, παραδείγματος χάρη, το τετραήμερο βαλκανικής ποίησης το '80, οι ετήσιες ποιητικές συναντήσεις και οι παραστάσεις ερασιτεχνικών θιάσων, από τους οποίους ξεκίνησαν την καριέρα τους γνωστοί ηθοποιοί.


    [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΕΠΛΕΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΤΡΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

    Σήμερα απέπλευσαν από τις τουρκικές ακτές τρία τουρκικά πολεμικά πλοία τα οποία αναμένονται αύριο στο λιμάνι της Αμμοχώστου σε ένδειξη υποστήριξης προς το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-300. Πρόκειται για την φρεγάτα "Φατίχ" και τα πολεμικά πλοία "Ντογάν" και "Γκουρμπέτ". Τα τουρκικά πολεμικά θα παραμείνουν στο λιμάνι της Αμμοχώστου για πέντε ημέρες.

    [13] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Διπλωματική κινητικότητα με στόχο την προώθηση επίτευξης λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου παρατηρείται στη Γερμανία.

    Χθες, πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο κεκλεισμένων των θυρών ημερίδα που διοργάνωσε το συνεργαζόμενο με το υπουργείο Εξωτερικών Ιδρυμα Μπέρντεσμαν όπου συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Εκτός των Γερμανών ειδικών στην ημερίδα συμμετείχαν τρεις Σερβοι και τρεις εκπρόσωποι των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου.

    Εξάλλου, πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ συναντήθηκε στη Βόννη με τον Ζόραν Τζίντζιτς, εκ των ηγετών του συνασπισμού της σερβικής αντιπολίτευσης "Ζάγιεντνο" και το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών τους.

    Πολιτικοί αναλυτές στη Βόννη εκτιμούν ότι η γερμανική διπλωματία επιχειρεί με όλα τα μέσα την προώθηση ενός διακανονισμού για το Κοσσυφοπέδιο θεωρώντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία δίνουν τη δυνατότητα παρέμβασης σε αυτή την κατεύθυνση ενώ ταυτόχρονα οι πολιτικές διαφοροποιήσεις μεταξύ του ηγέτη των αλβανόφωνων Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και του μετριοπαθέστερου αποκαλούμενου "πρωθυπουργού" Μπουγιάρ Μπουκόσι στην Πρίστινα χαρακτήριζονται ως ευνοϊκές για μία γερμανική διαμεσολάβηση, ανέφερε σε σχόλιό του το BBC.

    Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Βόννη ενισχύει την μετριοπαθή πτέρυγα Μπουκόσι στην Πρίστινα, ενώ ταυτόχρονα πιεζει τον Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς και την ισχυροποιούμενη αντιπολίτευση, τον μεν Σέρβο Πρόεδρο για λύση ευρείας αυτονομίας τώρα και την αντιπολίτευση για ανάλογες δεσμεύσεις αργότερα. Η Βόννη προτείνει μια σειρά εναλλακτικών σεναρίων για την προοπτική του Κοσσυφοπεδίου που φθάνει μέχρι το μοντέλο ενός ισότιμου καντονίου ή μιας ομόσπονδης Δημοκρατίας με παράλληλη διασφάλιση των δικαιωμάτων της σερβικής μειονότητας.

    [14] Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥΣ

    Εκκληση για την αποφυλάκιση Τούρκου δημοσιογράφου pou κρατείται εδώ και δύο χρόνια στις τουρκικές φυλακές απηύθυνε στην τουρκική κυβέρνηση η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

    Η επιτροπή επέδωσε στον Τουρκο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Ουζέτ Καντεμίρ, ψήφισμα που προσυπογράφουν 300 δημοσιογράφοι και διευθυντές μέσων ενημέρωσης με το οποίο ζητείται η απελευθέρωση του Οτζάκ Ισικ Ουτκού, πρώην διευθυντή της εφημερίδας "Οζγκιούρ Γκιουντέμ". Ο Ουτκού καταδικάστηκε με την κατηγορία της αυτονομιστικής προπαγάνδας σε σχέση με το κουρδικό, βάσει του αντιτρομοκρατικου νόμου, σε ποινή κάθειρξης 15 ετών και 10 μηνών ενώ οι τουρκικές αρχές έκλεισαν την εφημερίδα.

    Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι ο δημοσιογράφος διώχθηκε και φυλακίσθηκε επειδή εκτέλεσε το καθήκον του.

    [15] ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ "ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ"

    Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το αλβανικό κοινοβούλιο ψήφισε χθες νόμο με τον οποίο κηρύσσονται παράνομα τα επενδυτικά προγράμματα τύπου "πυραμίδας", η κατάρρευση των οποίων συνεχίζει να προκαλεί ένταση σε ολόκληρη τη χώρα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών που είχαν επενδύσει σ΄αυτά έχασαν τις αποταμιεύσεις τους.

    Ο νόμος χαρακτηρίζει τα προγράμματα αυτά "απάτη", τέθηκε αμέσως σε ισχύ και προβλέπει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες του. Προβλέπεται ποινή καθείρξεως τουλάχιστον 20 ετών καθώς και δήμευση περιουσίας για όσους διευθύνουν τέτοια προγράμματα ενώ για τους εργαζόμενους σ΄αυτά η ποινή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 10 χρόνια.

    Σε ανακοίνωση της η κυβέρνηση Μπερίσα επισημαίνει ότι η απαγόρευση των προγραμμάτων έγινε για να προστατευθούν τα συμφέροντα των πολιτών και να παταχθεί η μαζική κατάχρηση των οικονομιών τους μέσω απατηλών υποσχέσεων.

    Τη Δευτέρα εξάλλου θα κατατεθεί προς ψήφιση ένα ακόμη νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων για τις εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτών.

    Το σκάνδαλο με τις παρατράπεζες που ξέσπασε στην Αλβανία προκάλεσε κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση της καταλόγισε ευθύνες και ζήτησε την παραίτησή της. Ακόμη όμως και στελέχη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος κατέστησαν υπεύθυνη την κυβέρνηση για την εξέλιξη που πήρε το φαινόμενο των παρατραπεζών. Παράλληλα χιλιάδες αγανακτισμένων επενδυτών διαδηλώνουν καθημερινά σε πόλεις όπου λειτουργούσαν παρατράπεζες ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την επιστροφή των χρημάτων τους.

    Η κυβέρνηση σε μια προσπάθειά της να καθησυχάσει και να εκκαθαρίσει το φαινόμενο των παρατραπεζών δέσμευσε τα χρήματα και τα περιουσιακά στοιχεία δύο απο αυτές. Το ποσό, 250 εκατομμύρια δολαρια, δεν φθάνει όμως να αποζημιωθούν όλοι Τρεις εταιρείες έχουν ήδη χρεωκοπήσει και οι πρόεδροί τους κρατούνται από την αστυνομία μαζί με 118 υπαλλήλους ενώ αρκετές βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής .

    [16] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, επιβεβαίωσε σήμερα την απόφασή του να δώσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης της Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στο ΒΣΚ, αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι τη Δευτέρα, καθώς την Τρίτη ο κ.Στογιάνοφ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.

    Να σημειωθεί πως άκαρπη απέβη και η σημερινή συνάντηση του κ.Στογιάνοφ με τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Αριστεράς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς οι δυο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους: το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ζητά το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Νικολάι Ντόμπρεφ, ενώ η αντιπολίτευση απειλεί με πολιτικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που το ΒΣΚ δεν επιστρέψει την εντολή.

    Στο μεταξύ σήμερα το μεσημέρι ο βουλευτής του ΒΣΚ, Αλεξάντερ Μαρίνοφ, αποχώρησε από το Κόμμα και από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς και εξέφρασε την πρόθεσή του να ηγηθεί νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

    [17] ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΩΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

    Με την υιοθέτηση δύο σημαντικών κειμένων - συμφωνιών, ολοκληρώθηκαν στην Γενεύη οι εργασίες της Διπλωματικής Διάσκεψης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΜΡΙ). Πρόκειται για τη Συνθήκη για τα Συγγραφικά Δικαιώματα (Copyright Treaty) και τη Συνθήκη για τη Φωνογραφική Εκτέλεση (Performances and Phonograms Treaty). Και οι δύο Συνθήκες παρέχουν αποκλειστικά δικαιώματα στους συγγραφείς εκτελεστές και παραγωγούς φωνογραφικών εκτελέσεων, για την διάθεση των έργων τους στο κοινό, με οιονδήποτε μέσο.

    Οι Συνθήκες περιέχουν διατάξεις για τις υποχρεώσεις όσον αφορά τα τεχνολογικά μέτρα προστασίας και επιλύουν θέματα που ανακύπτουν από την εισαγωγή ψηφιακής τεχνολογίας και ειδικότερα του Internet, ενώ αναγνωρίζουν το δικαίωμα διανομής αντιγράφων στο κοινό, αφήνουν όμως στην εθνική νομοθεσία των κρατών - μελών να καθορίσει την εδαφική έκταση της εξάντλησης των δικαιωμάτων, με την πρώτη πώληση του αντιγράφου.

    [18] ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ- ΝΑΤΟ

    Μετά τη λήξη της επίσκεψης εργασίας, που πραγματοποίησε κυβερνητική αντιπροσωπεία της Ουκρανίας στις Βρυξέλες (10 ιανουαρίου), τέθηκαν οι βάσεις για την υπογραφή ειδικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η αναφερόμενη συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί κατά την επίσημη καλοκαιρινή συνδιάσκεψη της συμμαχίας στη Μαδρίτη, ενώ σηματοδοτεί την "επέκταση" του νατοϊκού βραχίονα στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του, με τον ΓΓ του MATO Χαβιέ Σολάνα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Γκορμπιούλιν τόνισε ότι η προσέγγιση της χώρας του με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αποτελεί "στρατηγικό στόχο της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής."

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία επιδιώκει την ουσιαστική συμμετοχή της σε όλες τις ευρωπαϊκές και βορειοατλαντικές αμυντικές δομές, βλέποντας την καθιέρωση ενός ειδικού πλαισίου των σχέσεων της με το ΝΑΤΟ, ως σημαντικό παράγοντα, στον καθορισμό της νέας αμυντικής στρατηγικής στη γηραιά ήπειρο.

    Ουκρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι η χώρα τους τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με την Ρωσική Κοινοπολιτεία, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι,"δεν απειλείται η εθνική τους κυριαρχία και ανεξαρτησία." Ωστόσο, η Μόσχα σχολίασε αρνητικά την σχεδιαζόμενη προσέγγιση Ουκρανίας-ΝΑΤΟ, τονίζοντας την ευθεία αντίθεση της σε κάθε προσπάθεια επέκτασης της συμμαχίας προς την κεντροανατολική Ευρώπη, που στην ουσία, "ναρκοθετεί" τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της ρωσικής σφαίρας επιρροής στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

    Από την άλλη πλευρά, εγκυρότατες δημοσιογραφικές πληροφορίες γνωστοποιούν ότι η ουκρανική κυβέρνηση επιθυμεί την ίδρυση νατοϊκού κέντρου πληροφόρησης στο Κίεβο, μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που διανύουμε. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γκορμπιούλιν, τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης των σχέσεων της χώρας του με το νατοϊκό στρατηγείο των Βρυξελών, αλλά και υπέρ της υλοποίησης της ιδέας για την συγκρότηση του "Συμβουλίου Ατλαντικής Συνεργασίας."

    Διπλωματικοί αναλυτές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις επαφές που η ουκρανική κυβερνητική αντιπροσωπεία είχε, με τους πρεσβευτές των 16 κρατών-μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Στις επαφές αυτές, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν λεπτομερειακά οι στόχοι της ασκούμενης από την Ουκρανία εξωτερικής πολτικής -που όπως προαναφέρθηκε- θεωρεί στρατηγικό στόχο την ενίσχυση των σχέσεων της με το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, επιδιώκεται η παροχή εγγυήσεων αμυντικής ασφάλειας από τη συμμαχία, η ενίσχυση των σχέσεων του Κιέβου με την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο σε οικονομικό, όσο και σε εμπορικό επίπεδο, αλλά και ο κατευνασμός -με την υϊοθέτηση πολιτικής χαμηλών τόνων- των ρωσικών αντιδράσεων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο δεύτερος -σε σπουδαιότητα- στόχος της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής εστιάζεται στη διασφάλιση των εθνικών οικονομικών συμφερόντων της αναφερόμενης χώρας, στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και στην επιτυχή πορεία των συνεχιζόμενων εσωτερικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, μέσω εισροής διεθνών κεφαλαίων ή συνεργασιών με διεθνείς οικονομικούς κολοσσούς. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις Βρυξέλες ο Γκορμπιούλιν είχε συνομιλίες με εκπροσώπους της βελγικής ετιαρίας SABKA Co, με αποκλειστικό αντικείμενο την συνεργασία ουκρανικών επιχειρήσεων με τους Βέλγους, στον τομέα της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Όπως είναι γνωστό, η αναφερόμενη βελγική εταιρία συμμετέχει στην υλοποίηση του euqypazjo} αεροδιαστημικού προγράμματος "Colombus."

    Ωστόσο, στο εσωτερικό της Ουκρανίας δε λείπουν και οι αντίθετες απόψεις που χαρακτηρίζουν "εγκληματική," τόσο την στροφή της Ουκρανίας προς τη Δύση και το ΝΑΤΟ, όσο και την εγκατάλειψη της Μόσχας που αποτελούσε τον φυσικό στρατηγικό σύμμαχο του Κιέβου. Χαρακτηριστική των πολτικών αντιδράσεων στο εσωτερικό ήταν η παραίτηση από το ουκρανικό κοινοβούλιο του Αλεξάντερ Μπομπρίνγιοβ, μέλος του Ανώτατου Σοβιέτ της Ουκρανίας. Ο Μπομπρίνγιοβ, τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Ρωσία και τη θεσμοθέτηση καθεστώτος συνομοσπονδίας ή ομοσπονδίας που θα εξασφαλίζει το στενό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

    Διπλωματικοί αναλυτές αναμένουν κίνηση προς την ίδια κατεύθυνση του Ρώσου προέδρου Γιέλτσιν, μετά την εντολή προς τα στελέχη της κυβέρνησης του να εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια των ρωσικών αντιδράσεων, στην περίπτωση που υϊοθετηθούν τα σχέδια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, χωρίς να γίνουν σεβαστές οι θέσεις της Μόσχας.

    Είναι πλέον δεδομένο ότι στην περίπτωση που υπάρξει μελλοντική ουκρανο-ρωσική προσέγγιση (με την σύμποραξη και της Λευκορωσίας), οι ανησυχίες θα κλιμακωθούν στη Δύση, καθώς το ενδεχόμενο αυτό θα σημαίνει επέκταση των ρωσικών συνόρων σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής με την Πολωνία, που αναμένεται να ενταχθεί πλήρως στο ΝΑΤΟ το 1999. Ωστόσο, τόσο το πυρηνικό οπλοστάσιο που είναι εγκατεστημένο εντός της ουκρανικής επικράτειας, όσο και οι πικρίες από την τελική διαχείρηση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, εξακολουθούν να αποτελούν "αγκάθια" στις σχέσεις Μόσχας-Κιέβου.

    [19] "ΣΤΡΟΦΗ" ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

    Η Κροατία εμφανίζεται να αναθεωρεί την αρχική της στάση, απέναντι στην αμερικανική πρωτοβουλία για την ενθάρρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της νότιας Βαλκανικής.

    Πρόσφατη δήλωση του προέδρου Φ. Τούτζμαν, είναι ενδεικτική των κροατικών προθέσεων: "Η Κροατία επιθυμεί όχι μόνο να ανοίξει τις επικοινωνίες της και να αναπτύξει τις εμπορικές της σχέσεις με την νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και να αναλάβει μέρος της ευθύνης που της αναλογεί για την κατάσταση στη Βαλκανική." Η δήλωση αυτή του Κροάτη προέδρου έγινε αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Αμερικανό απεσταλμένο στα Βαλκάνια,Τζ. Κόρνμπλουμ.

    Όπως είναι γνωστό, η Κροατία είχε απορρίψει προγενέστερες πρωτοβουλίες (τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης) που στόχευαν στην ενίσχυση των εμπορικών -και όχι μόνο- σχέσεων της με τα υπόλοιπα κράτη της πρώην ομοσπονδιακής Γιουκοσλαβίας, επικαλούμενη φόβους για ανασύσταση της γιουκοσλαβικής ομοσπονδίας, από την οποία αποχώρησε το 1991.

    Οι Πρωτοβουλία για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που είναι γνωστή στους διπλωματικούς κύκλους ως: "Southeast European Cooperation Initiative," ενεργοποιήθηκε από την αμερικανική πλευρά στα τέλη του 1996 στη Γενεύη, στοχεύοντας στην ενίσχυση της sumeqcas_ar μεταξύ 11 χωρών. Η Κροατία και η Σλοβενία ήταν οι μόνες πρώην γιουκοσλαβικές δημοκρατίες που από την αρχή αντιμετώπισαν την εν' λόγω πρωτοβουλία με δυσπιστία.

    Η σημερινή Γιουκοσλαβία (Σερβία και Μαυροβούνιο) δε συμπεριλήφθηκε από την αρχή μεταξύ των 11 χωρών, με το σκεπτικό να ενταχθεί στο άμεσο μέλλον. Σε δηλώσεις του ο Κόρνμπλουμ ήταν κατηγορηματικός, περιγράφοντας τους στόχους της αμερικανικής πρωτοβουλίας:" Η προσπάθεια μας, σε καμμιά περίπτωση δεν αποβλέπει στο σχηματισμό μιας ομάδας, συμμαχίας ή ακόμη και μιας κοινότητας μεταξύ χωρών. Εκείνο που επιδιώκουμε, είναι η ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, αλλά και της κατάλληλης υποδομής σε βαλκανικό και περιφερειακό επίπεδο."

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Αμερικανός απεσταλμένος ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός ως προς το σκεπτικό ενεργοποίησης των πρωτοβουλιών της αμερικανικής διπλωματίας, που είναι ενδεικτικό των προθέσεων του State Department στην περιοχή:" Η Κροατία είναι μια σημαντική χώρα, αλλά ταυτόχρονα μια μικρή χώρα. Τα περισσότερα κράτη της περιοχής είναι επίσης μικρά και έχουν περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό, δείχνει ότι οι πιθανότητες ανάπτυξης οικονομικής υποδομής σε εθνικό και μόνο επίπεδο είναι εξαιρετικά περιορισμένες."

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις αμερικανικές πρωτοβουλίες συμπαρατάσσεται και ο ΟΗΕ, καθώς ο ειδικός απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού στη Γενεύη, Ρ Σχίφτερ, πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια άρσης των κροατικών επιφυλάξεων και αντιρρήσεων.

    Το ενδιαφέρον συμμετοχής της Κροατίας στους διεθνείς αμυντικούς οργανισμούς, αποκτά πλέον ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς πρόσφατα η κροατική κυβέρνηση ξεκίνησε τις διαδικασίες για την προμήθεια 12 αμερικανικών μαχητικών F-16. Με δεδομένη την επιθετική πολιτική που η αμερικανική αμυντική βιομηχανία ακολουθεί στην κεντροανατολική Ευρώπη (εν' όψει της ένταξης στο ΝΑΤΟ, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, μέχρι το 1999), αλλά και την ενεργή υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε όλα τα επίπεδα, η σύσφιξη των αμυντικών δεσμών Κροατίας - ΗΠΑ, εκτιμάται ως αναμενόμενη. Το τελικό της πλαίσιο, θα καθοριστεί από το βαθμό παρέμβασης που οι Αμερικανοί θα θελήσουν να έχουν στα βαλκανικά μεταπολεμικά δρώμενα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 24 January 1997 - 16:52:15