Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-28

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΓΙΑ ΕΒΔΟΜΗ ΜΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ -ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

  • [02] ΑΝΕΒΑΛΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ 18 ΑΓΡΟΤΩΝ- ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

  • [03] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ ΗΠΙΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

  • [04] ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟ ΜΠΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Β.ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ

  • [05] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΝΕΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ

  • [06] B.KONTOΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: "¨ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΔΕ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ".

  • [07] Ο Μ.ΕΒΕΡΤ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [08] ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΑΘΕΙΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

  • [09] ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΕΛΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

  • [10] Η ΚΟΖΑΝΗ ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  • [11] ΣΤΟΥΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Μ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΑΜΠΝΤΙ ΙΠΕΚΤΣΙ

  • [12] ΣΑΡΑΝΤΑ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

  • [13] Η ΣΥΡΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ 50000 ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΖΕΙ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ


  • [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

  • [15] ΤΟ ΝΕΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΥΝΑΝΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

  • [16] ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΚΑΜΑ ΚΥΠΡΟΥ

  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ - ΚΕΝΕΘ ΜΠΡΙΛ

  • [18] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

  • [19] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ AΠΟΔΟΧΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο Ν.ΝΤΟΜΠΡΕΦ

  • [20] ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [21] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο NEOΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

  • [22] ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

  • [23] ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΓΙΑ ΕΒΔΟΜΗ ΜΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ -ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Ακαρπη απέβη και η χθεσινοβραδυνή συνάντηση των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης με τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη.

    Σήμερα συνεδριάζουν οι περισσότερες ΕΛΜΕ για να συζητήσουν τις νέες θέσεις του υπουργείου.

    Ο κ.Αρσένης πρότεινε μηνιαία αύξηση 15.000 δραχμές στο επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για αυξήσεις το 1997.

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαμόρφωσε νέα πρόταση που προσβάλλει περισσότερο τους καθηγητές. "Εμείς διεκδικούμε αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές κατά 75.000 δραχμές" τόνισε ο κ.Τσούλιας.

    [02] ΑΝΕΒΑΛΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ 18 ΑΓΡΟΤΩΝ- ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

    Αρχίζει σήμερα από την Καρδίτσα ο δεύτερος γύρος των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η δίκη των 18 αγροτών που επρόκειτο να δικαστούν σήμερα σε δικαστήριο της Καρδίτσας κατηγορούμενοι για παρακώλυση συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων τους το Μάρτιο του 1995. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέβαλε τη δίκη για την 1η Απριλίου με το σκεπτικό ότι έλειπαν δύο βασικοί μάρτυρες αστυνομικοί. Οι αγρότες χαρακτήρισαν θετικό δείγμα την απόφαση του δικαστηρίου.

    Οι αγρότες όμως θα πραγματοποιήσουν το συλλαλητήριο έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.

    Η Βουλή χθες το βράδυ ενέκρινε τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα προβλήματα των αγροτών. Η επιτροπή που θα αποτελείται από 31 βουλευτές καλείται εντός δύο μηνών να υποβάλει το πόρισμα της στο σώμα σχετικά με τα προβλήματα των αγροτών.

    Μιλώντας χθες για τις κινητοποιήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι "η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα ώστε να μην επιτρέψει το φαινόμενο αυτό που συχνά παρατηρείται να επαναληφθεί".

    Τόνισε επίσης ότι θα αντιμετωπιστεί κάθε προσπάθεια ώστε όπως είπε: "η αυθαιρεσία και η αμφισβήτηση να μεταλλαχθεί σε εσωτερική νομιμότητα".

    [03] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ ΗΠΙΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    Με το συλλαλητήριο των αγροτών στην Καρδίτσα άρχισε σήμερα ο δεύτερος γύρος των αγροτικών κινητοποιήσεων. Αρχικά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης και ακολούθησε πορεία στη νομαρχία όπου αντιπροσωπεία των αγροτών είχε συνάντηση με τον amtimol\qwg Λεωνίδα Κατσικάρα.

    Πανελλαδικό χαρακτήρα απέδωσε στις κινητοποιήσεις το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών Θεσσαλίας και βουλευτής του ΚΚΕ Καρδίτσας Ευάγγελος Μπούτας, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται για αγώνα επιβίωσης χωρίς κομματικά συμφέροντα.

    Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου οι αγρότες επέστρεψαν στα χωριά του νομού όπου από το πρωί σε μια επίδειξη δύναμης παρατάχθηκαν τα τρακτέρ στις πλατείες.

    [04] ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟ ΜΠΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Β.ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ

    Τους δρόμους του διαλόγου, της τεκμηρίωσης των προτάσεων και της ελληνικής παρουσίας στο διεθνή στίβο και στην Ευρωπαική Ένωση θα έπρεπε να καταλάβουν οι αγρότες και όχι τις εθνικές οδούς, τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Γεωργίας Βασίλης Γερανίδης μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    "Υπάρχει λαμπρό πεδίο δράσης και αυτό είναι στη βάση των απόψεων και των αντιλήψεων, ώστε κάθε φορά η χώρα να είναι οπλισμένη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα μεγάλα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, εκεί που πραγματικά λύνονται τα προβλήματα, εκεί που κρίνεται η τύχη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας" υπογράμμισε ο κ.Γερανίδης.

    Αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης για τα μπλόκα των αγροτών δήλωσε ότι "η κυβέρνηση θα δράσει προληπτικά. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα προσπαθήσει να αποκλείσει την πρόσβαση των τρακτέρ προς το εθνικό δίκτυο".

    Ο κ.Γερανίδης υποστήριξε ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι μονίμως ανοιχτές, προσθέτοντας πως σε καθημερινή βάση υπάρχει συνεργασία με τους φορείς των αγροτών είτε για τη διαμόρφωση των επιμέρους πολιτικών ή για τη στρατηγική στα πλαίσια της συνεχούς διαπραγμάτευσης στα τραπέζια της Ευρωπαικής Ένωσης, είτε σε ότι αφορά πολιτικές για νέα προιόντα.

    "Δεν δεχόμαστε πλέον τον όρο οι αγρότες για αυτούς που κλείνουν τους δρόμους" τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Γεωργίας. "Είναι μια μικρή ομάδα στο σύνολο του αγροτικού πληθυσμού, η οποία έχει αυτοανακηρυχτεί έξω από τα θεσμικά όργανα των αγροτών και τα πάντα δείχνουν ότι η διεργασία κινείται σε μια λογική ενός μετώπου που έχει προφανείς πολιτικούς στόχους".

    [05] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΝΕΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου με αντικείμενο την πορεία του προϋπολογισμού και τα μεγάλα έργα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι η πορεία της οικονομίας και ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις νέες κινητοποιήσεις των αγροτών. Διευκρίνισε δε ότι δεν πρόκειται να δοθούν νέες παροχές στις διάφορες επαγγελματικές τάξεις.

    [06] B.KONTOΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: "¨ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΔΕ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ".

    Kατηγορηματικά αντίθετος με τη μορφή που τείνουν να λάβουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.Μιλώντας σε ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης ο κ. Κοντογιαννόπουλος σημείωσε πως "τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής δε λύνονται ούτε με τη διάλυση του κράτους , ούτε με εκβιαστικά διλήμματα και την ομηρία ολόκληρης της κοινωνίας".

    Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αφού επισημαίνει πως "η ομάδα των αγροτών που κινητοποιείται κινδυνεύει να συσκοτίσει τα δίκαια προβλήματα του αγροτικού κόσμου και να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον όλων των αγροτών", στη συνέχεια τονίζει ότι "τα προβλήματα των αγροτών δε λύνονται στις εθνικές οδούς αλλά στο πλαίσιο του διαλόγου και της πληροφόρησης".

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Κοντογιαννόπουλος προσδιορίζει "ως συλλογική την ευθύνη κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων για την μη έγκαιρη πληροφόρηση των αγροτών πάνω στα νέα διεθνή δεδομένα του ανταγωνισμού στη γεωργία (GATT και νέα Κ.Α.Π.) με περρισή την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε τη χώρα τα 13 από τα τελευταία 16 χρόνια".

    [07] Ο Μ.ΕΒΕΡΤ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ με αντικείμενο τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα παιδείας. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης οι οποίοι ζητούν την ικανοποίηση οικονομικών τους αιτημάτων. Το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στις τοπικές ενώσεις των καθηγητών που θα συνεδριάσουν αύριο συνέχιση της απεργίας. Τη Δευτέρα θα αρχίσουν τριήμερη απεργία και οι δάσκαλοι της χώρας.

    [08] ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΑΘΕΙΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    ''Ο νέος γύρος των αγροτικών κινητοποιήσεων που εξαγγέλθηκε, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων προβλημάτων στη λειτουργία του κράτους, την κατάρρευση της εύθραυστης εθνικής οικονομίας και κατά συνέπεια, την εξόντωση των εξαγωγικών επιχειρήσεων που προσπαθούν τώρα να ανακάμψουν από τα προβλήματα που επέφερε ο αποκλεισμός του εθνικού δικτύου τον περασμένο Δεκέμβριο''. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται άκαιρη και άτοπη η μορφή διεκδικήσεων που επιλέγουν για άλλη μία φορά οι αγρότες, όταν μάλιστα, έχει ξεκινήσει διάλογος με τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για την αντιμετώπιση των αιτημάτων τους. Η χώρα, τονίζει ο ΣΕΒΕ, δεν έχει περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις, καθώς η διετία που διανύουμε είναι η πλέον κρίσιμη για την επίτευξη των στόχων του Μάαστριχτ. Κατανοούμε, συνεχίζει ο ΣΕΒΕ, την προσπάθεια προώθησης των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, είμαστε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι με την έκφραση των διεκδικήσεων που επιλέγουν, καθώς είναι συνταγματικά παράνομη, και καταχρηστική και σε βάρος όλων των υπολοίπων κοινωνικών ομάδων. Επιπλέον, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για αύριο το απόγευμα, στη διάρκεια των εγκαινίων της 13ης AGROTIKA, θα δημιουργήσει δυσμενείς εντυπώσεις στο σύνολο των ξένων επισήμων και επισκεπτών που έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Αλλωστε, η AGROTICA είναι μία από τις μεγαλύτερες κλαδικές εκθέσεις της HELEXPO και απευθύνεται στον αγροτικό κόσμο, συνεπώς, οι ίδιοι οι αγρότες θα έπρεπε να φροντίσουν για την ομαλή διεξαγωγή της. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν επικρατήσουν ωριμότερες και ψυχραιμότερες σκέψεις για τις επικείμενες κινητοποιήσεις από την πλευρά των εκπροσώπων των αγροτών, ο ΣΕΒΕ και τα μέλη του προειδοποιούν ότι αυτήν τη φορά δε θα μείνουν απαθείς.

    [09] ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΕΛΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

    Η δρομολόγηση επαφών με τους υπουργούς Δημοσίων Εργων της Ρουμανίας και άλλους κρατικούς φορείς και οι προοπτικές συνεργασίας σε επιστημονικό και επιχειρηματικό επίπεδο, θα αποτελέσουν το αντικείμενο της πενθήμερης επισκεψης -στο Βουκουρέστι- αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου/ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας. Επικεφαλής της αποστολής, που αναχώρησε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, είναι ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Παναγιώτης Δέντσορας, ενώ θα συμμετάσχουν μέλη του γραφείου Διαβαλκανικής Ανάπτυξης, ο κοσμήτορας και καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και εκπρόσωποι πέντε τεχνικών εταιριών από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Τα μέλη της αποστολής θα εξετάσουν τις προοπτικές συνεργασίας με φορείς της Ρουμανίας για την εκτέλεση μεγαλων τεχνικών έργων που πρόκειται να γίνουν στη χώρα. Προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα, θα υπογράψουν πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Γενική Ενωση Μηχανικών της χώρας αυτής. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Βουκουρέστι θα πραγματοποιηθουν επιστημονικά συμπόσια με θέμα την αντισεισμική προστασία των οικοδομημάτων και την αναστύλωση ιστορικών κτιρίων, ενώ έχουν προγραμμιστεί συναντήσεις με τον Ελληνα πρέσβη στη Ρουμανία, κ.Αλεξανδρή και με φορείς του Πολυτεχνείου της ρουμανικής πρωτεύουσας.

    [10] Η ΚΟΖΑΝΗ ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη στο Νομό Κοζάνης αντιπροσωπείας οικονομικών και εμπορικών ακολούθων από 19 χώρες (Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδά, Κίνα, Κροατία, Κύπρο, Μεξικό, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβενία, Σουηδία και Τυνησία). Η πρωτοβουλία ανήκει στην Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Αννα Διαμαντοπούλου σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) κ. Γ. Τζεν ενώ η διοργάνωση της επίσκεψης έγινε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης και το Ε.Β.Ε. Κοζάνης. Η επίσκεψη περιελάμβανε ενημέρωση, επισκέψεις σε περιοχές με ιδιαίτερη παραγωγική δραστηριότητα (Μάρμαρα Τρανοβάλτου, Γούνα Σιάτιστας, Φρουτοπαραγωγικοί Συνεταιρισμοί Βελβεντού, Κρόκος κ.λ.π.) καθώς και ξενάγηση σε χώρους τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η πρωτοβουλία αυτή και η επιτυχής πραγματοποιησή της άνοιξαν νέες προοπτικές και δυνατότητες για την οικονομία του Ν. Κοζάνης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Πάσχος Μητλιάγκας "η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί το νέο, εξωστρεφή πλέον προσανατολισμό της οικονομίας του Νομού Κοζάνης, που οι παραγωγικές του δυνατότητες σε συνδυασμό με τη στρατηγική του θέση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, του καθιστούν επίκεντρο οικονομικών δραστηριοτήτων διεθνούς πλέον εμβέλειας". Με μία σειρά νέων επαφών, κατά κλάδο και χώρα, αρχίζει σύντομα ένας νέος κύκλος πρωτοβουλιών που θα επιτρέψει την αξιοποίηση αυτής της επίσκεψης.

    [11] ΣΤΟΥΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Μ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΑΜΠΝΤΙ ΙΠΕΚΤΣΙ

    Στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Παπαγιαννάκη θα απονεμηθούν τον Μάιο στην Κωνσταντινουπολη τα βραβεία ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί 1996-97. Πρόκειται για τα κατ΄απονομήν βραβεία από τα οποία το "Μέγα Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί" παίρνει ο κ Μητσοτάκης για τα όσα έπραξε υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, φιλίας και συνεργασίας ως πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, αρχηγός ή στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και για όσα σημαντικά αποφάσισε και έπραξε στο διάστημα της Πρωθυπουργίας του υπέρ της μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Οι άλλοι δύο πολιτικοί παίρνουν τα "Ειδικά Βραβεία Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί". Ο κ Παπανδρέου βραβεύεται για τη δραστηριότητά του υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Παιδείας και την απόφασή του να επεκταθούν τα βραβεία Ιπεκτσί και στα δημοτικά και γυμνάσια της Ελλάδας. Στον κ Παπαγιαννάκη απονέμεται βραβείο για τον ψύχραιμο και αντικειμενικό, κατευναστικό και δημιουργικό τρόπο που αντιμετωπίζει τις ekkgmotouqjij]r σχέσεις και τις εντάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

    [12] ΣΑΡΑΝΤΑ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

    Σαράντα υπουργοί Πολιτισμού από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και από τα κράτη των Βαλκανίων και των παρευξείνιων περιοχών, θα συναντηθούν στις 30 και 31 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΟΠΠΕΘ '97, προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης που παρουσιάζονται. Η ίδρυση του Διαβαλκανικού Πολιτιστικού Δικτύου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που θα διευρύνει τις προοπτικές συνεργασίας των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου, θα αποτελέσει το αντικείμενο των συζητησεων που θα έχουν την Πέμπτη το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" οι βαλκάνιοι Υπουργοί Πολιτισμού. Την ίδια μέρα, οι ομόλογοί τους από τις Παρευξείνιες περιοχές θα αναζητήσουν στις κοινές πολιτισμικες αναγωγές που εμφανίζονται τόσο μεταξύ τους, όσο και σε σχέση με την Ελλάδα, πιστοποιώντας τις μακραίωνες σχέσεις που έχει αναπτύξει η χώρα μας με τα κράτη αυτά. Οι δυνατότητες εισαγωγής της αρχής της πολιτισμικής ισοτιμίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αυτή ορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες, θα απασχολήσει τους ευρωπαίους Υπουργούς Πολιτισμού την Παρασκευή το πρωί. Στη συνάντηση αυτή θα παραβρεθούν και τα συνδεδεμένα με την Ευρωπαϊκή Ενωση μέλη, όπως η Κυπρος και η Μάλτα. Στην εξεύρεση τρόπων για την αξιοποίηση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, θα επικεντρωθούν την Παρασκευή οι Υπουργοί Πολιτισμού των μεσογειακών κρατών.

    [13] Η ΣΥΡΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ 50000 ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΖΕΙ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ

    Δεν βρίσκεται στη Συρία ο καταζητούμενος για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης αξιωματικός των ES-ES Αλόϊς Μπρούνερ, δηλώνει εκπρόσωπος της Συριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα, διαψεύδοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα του ελληνικού και του διεθνούς τύπου σύμφωνα με τα οποία ο διαβόητος εγκληματίας πολέμου που αποκλήθηκε "Ο Χασάπης της Θεσσαλονίκης" για τη σφαγή των Εβραίων της Μακεδονίας αξιωματικός του γερμανικού στρατού στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο διαμένει στη Δαμασκό της Συρίας. Απαντωντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων το γραφείο τύπου της συριακής πρεσβείας είπε ότι τα σχετικά δημοσιευματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προσέθεσε ότι ο κ.Μπρούνερ δεν βρίσκεται στη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, έγκυρες διεθνείς εφημερίδες ανάμεσα στις οποίες και η βρετανική "Ομπζέρβερ" είχαν δημοσιεύσει την ακριβή διεύθυνση στην οποία φέρεται να διαμένει στη Δαμασκό, ο κ.Μπρουνερ ο opo_or καταζητείται από το 1945 ως εγκληματίας πολέμου, κατηγορούμενος για τη σφαγή 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, έχει επικηρυχθεί από τις Γερμανικές αρχές και καταδικάσθηκε δις σε θάνατο στη Γαλλία, για την εξόντωση 25.000 Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, στο Ντρανσί, κοντά στο Παρίσι.

    [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

    Ορκίστηκε σήμερα η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας, υπό τον νέο Καγκελλάριο, Βίκτορ Κλίμα. Αλλαγές και μετακινήσεις υπουργών μόνο ως προς τους ανήκοντγες στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υπουργούς, ενώ παρέμειναν όλοι οι παλιοί υπουργοί του Λαϊκού Κόμματος και μάλιστα στις ίδιες θέσεις. Αντικαγκελλάριος και υπουργός Εξωτερικών, παρέμεινε ο Βόλφγκανγκ Σούσελ. Αύριο, ο νέος ομοσπονδιακός Καγκελλάριος πρόκειται να παρουσιάσει στο Εθνικό Κοινοβούλιο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και περί τα τέλη της εβδομάδας θα γίνει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

    [15] ΤΟ ΝΕΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΥΝΑΝΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

    Tην πρώτη του συνάντηση με το νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα έχει το ερχόμενο Σάββατο το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στο περιθώριο της δεύτερης συνόδου των μελών της Οικονομικής Συνάντησης του Νταβός στην Ελβετία, που θα ασχοληθεί με διεθνή θέματα. Ο Γλαύκος Κληρίδης, που θα συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου, θα έχει επίσης την ευκαιρία να αναλύσει τις θέσεις της κυπριακής πλευράς σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει την Παρασκευή, αλλά και σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Κύπρο την ίδια ημέρα. Τέλος το Σάββατο, μετά τη λήξη συνάντησης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, θα παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας με τους συνέδρους, στο οποίο θα συζητηθεί το Κυπριακό. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Κύπριος πρόεδρος μεταβαίνει στο Νταβός την Πέμπτη και επιστρέφει στην Κύπρο την Κυριακή, μετά το μεσημέρι.

    [16] ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΚΑΜΑ ΚΥΠΡΟΥ

    Αγνοείται η τύχη του Κύπριου γιατρού και βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριου Ματσάκη και δύο ακόμη ατόμων που συμμετείχαν στη διαδήλωση οικολόγων με στόχο να μην πραγματοποιηθεί στρατιωτική άσκηση των βρετανικών δυνάμεων στη Χερσόνησο της Κύπρου 'Ακαμα. Υπενθυμίζεται ότι 15 άτομα είχαν κατασκηνώσει στο πεδίο βολής υποστηρίζοντας ότι η άσκηση με πραγματικά πυρά των Βρετανών καταστρέφει το περιβάλλον, που έχει χαρακτηριστεί ιδιαιτέρου κάλλους.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ - ΚΕΝΕΘ ΜΠΡΙΛ

    Το Κυπριακό δεν είναι στρατιωτικό πρόβλημα αλλά πολιτικό και η λύση του θα πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο της πολιτικής, δήλωσε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ, ύστερα από συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ο Ντενκτάς δεν προέβη σε δηλώσεις. Όπως γράφουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, στη συνάντηση παρέστησαν και οι σύμβουλοι του Ντενκτάς, Νετσατί Μουνίρ Ερτεγκιούν και Μουσταφά Εβράν.

    [18] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την για ανικανότητα διακυβέρνησης και διαφθορά. Η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στην οποία οδηγήθηκε η Αλβανία μετά την κατάρρευση των γνωστών παρατραπεζών και στις οποίες είχαν επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν το Σοσιαλιστικό και Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Δημοκρατική Συμμαχία κατηγόρησαν την κυβέρνηση για λανθασμένη οικονομική πολιτική, για διαφθορά, απάτη και υπεξαίρεση περιουσιών και υποστήριξαν ότι κατά τη διακυβέρνηση της η Αλβανία μετατράπηκε σε χώρα ξεπλύματος χρημάτων, διακίνησης ναρκωτικών και όπλων και σε χώρα μαζικού λαθρεμπορίου. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση για την αποκατάσταση του διεθνούς κύρους και της αξιοπιστίας της Αλβανίας είναι η άμεση παραίτηση της κυβέρνησης, και ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία μαζί με τους εκπροσώπους των "εταιρειών" και των καταθετών θα προσπαθήσει να δώσει λύση στο πρόβλημα ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει τη βάση για συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Επίσης, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αποπολιτικοποίηση των Μυστικών Υπηρεσιών, των Δικαστηρίων και της τηλεόρασης τα οποία, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση, έχουν μετατραπεί σε πειθήνια όργανα της κυβέρνησης. Κατά την αντιπολίτευση πάντοτε, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μοιάζει με εκείνη του 1991 γι΄αυτό και επιβάλλεται σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Επίσης κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην κοπή νέων χαρτονομισμάτων "χωρίς αντίκρυσμα" και την κάλεσαν να σταματήσει αμέσως επειδή θα έχει ως συνέπεια την άνοδο του πληθωρισμού και τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μελλοντικά η χώρα. Δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις των πολιτών που έχασαν από την πτώχευση των εταιρειών "πυραμίδας". Απέρριψαν τις κατηγορίες που τους προσήψε η κυβέρνηση ότι βρίσκονται πίσω από τις καταστροφές που σημειώνονται σε πολλές πόλεις της Αλβανίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται και τις απέδωσαν σε προβοκάτορες, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών τους οποίους κατήγγειλαν ότι βάζουν σκόπιμα φωτιές σε δημόσια γραφεία προκειμένου "να εξαφανίσουν κάθε ενοχοποιητικό στοιχείο για την κλοπή που έγινε στην περιουσία του λαού από τη σημερινή κυβέρνηση".

    [19] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ AΠΟΔΟΧΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο Ν.ΝΤΟΜΠΡΕΦ

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντόμπεφ, δήλωσε μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ, ότι δέχεται την εντολή με την ελπίδα να συσπειρώσει όλους τους ικανούς ειδικούς και τεχνοκράτες της Βουλγαρίας για να συγκροτήσει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, βάσει ενός προγράμματος επειγόντων μέτρων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Γκεόργκι Παρβάνοφ υπογράμμισε επίσης την ετοιμότητα της Δημοκρατικής Αριστεράς να απευθυνθεί αμέσως σε όλες τις κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις με την πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας. Από την πλευρά του, ο ηγέτης του μεγαλύτερου συνασπισμού της αντιπολίτευσης, της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, Ιβάν Κόστοφ, υπογράμμισε ότι με την αποδοχή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον Νικολάι Ντόμπρεφ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναλαμβάνει την τεράστια ευθύνη για το μέλλον της χώρας και σημείωσε το ενδεχόμενο η Βουλγαρία να διακόψει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους.

    [20] ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Γενική απεργία κήρυξαν για αύριο το πρωί στη Βουλγαρία τα συνδικάτα της χώρας, με αίτημα τις πρόωρες γενικές εκλογές, την επεξεργασία προγράμματος για έξοδο από την κρίση, καθώς και για την καταβολή των μισθών των εργαζομένων. "Ας βγούμε όλοι έξω από τις επιχειρήσεις, στους δρόμους και στις πλατείες της Βουλγαρίας, στο όνομα των παιδιών και του μέλλοντος της Βουλγαρίας", τονίζεται στο μήνυμα που απηύθυναν σήμερα τα συνδικάτα. Να σημειωθεί ότι την ώρα που θα αρχίζει η γενική απεργία, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, θα βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, ενώ ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Νικολάι Ντόμπρεφ θα καταβάλλει προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Εξάλλου στάσεις εργασίας γίνονται σε όλη τη Βουλγαρία, ενώ συλλαλητήρια διαμαρτυρίας έξω από τα κτίρια του κρατικού ραδιοφώνου και της κρατικής τηλεόρασης στη Σόφια, οργάνωσαν οι δημοσιογράφοι, τους οποίους στήριξαν και οι φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου "Αγ. Κλίμεντ Οχριντσκι". Οι διαδηλωτές τάχθηκαν κατά της λογοκρισίας που φέρεται να υφίσταται στα κρατικά ΜΜΕ και κατά της προώθησης στο δημοσιογραφικό τομέα "μη επαγγελματιών που θίγουν το κύρος των θεσμών".

    [21] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο NEOΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

    Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ως κρατικός ηγέτης θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ο οποίος αναχωρεί απόψε για τριήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσει τις προοπτικές της πλήρους ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Τον κ.Στογιάνοφ θα συνοδεύσουν οι γραμματείς του για θέματα εξωτερικών υποθέσεων και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Τσβετάν Τοτομίροφ. Στο Βέλγιο, ο Βούλγαρος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, τον Γενικό Γραμματέα της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέ Κουτιλέιρου, τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Ζαν Λουκ Ντεάν και θα γίνει δεκτός από τον βασιλιά Αλβέρτο τον Β΄.

    [22] ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι. Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός "Ζάγιεντνο" ανακοίνωσε ότι οι συγκεντρώσεις αυτές από σήμερα θα πραγματοποιούνται στις 8:30 τοπική ώρα, 9:30 ώρα Ελλάδας, την ώρα δηλαδή που ολοκληρώνεται η καθημερινή βραδυνή διαμαρτυρία των κατοίκων της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, η οποία λαμβάνει χώρα στη διάρκεια της μετάδοσης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης. Ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο", κάλεσε τους κατοίκους της πόλης μετά το τέλος του δελτίου ειδήσεων να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκορ Ιβάνοφ, ο οποίος βρίσκεται στο Βελιγράδι, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία των φοιτητών. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες, ειναι εποικοδομητική στο σύνολό της και τόνισε ότι η εφαρμογή της από τα αρμόδια όργανα της Σερβίας θα μπορούσε να συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης. Την ικανοποίησή τους για την στάση της ρωσικής κυβέρνησης εξέφρασαν οι φοιτητές και ο Βουκ Ντράσκοβιτς, με τον οποίο είχε συνάντηση ο κ. Ιβάνοφ. Παράλληλα όμως ο κ. Ντράσκοβιτς εξέφρασε και την λύπη του για το γεγονός ότι η θέση αυτή της Ρωσίας δεν κοινοποιήθηκε νωρίτερα. Αλλωστε σήμερα αναμένεται να συναντηθεί ο κ. Ιβάνοφ με τον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, διότι η χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση αναβλήθηκε λόγω φόρτου εργασίας. Η χθεσινή απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Βελιγραδίου να ακυρώσει την απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, της 14ης Ιανουαρίου, με την οποία αναγνωριζόταν στον συνασπισμό "Zαγιεντνο" η νίκη στο Δήμο του Βελιγραδίου βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής επικαιρότητας. Ο Ντρασκοβιτς με δηλωσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Β 92" ανέφερε ότι η αναθεώρηση της χθεσινής απόφασης έιναι δυνατή και μάλιστα μέσα στο πλαίσιο του νομικού συστήματος της χώρας. Ο Προέδρος του Σερβικού Κινήματος Amam]ysgr, δήλωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας της χώρας μπορει να παρεμβει και να ακυρώσει τη χθεσινή αποφαση. Το ενδεχόμενο της παρέμβασης του γενικού εισαγγελέα για την αναθεώρηση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών είχαν εξετάσει και οι κ.κ. Μιλόσεβιτς, Πάγκαλος κατά τη διαρκεια της επίσκεψης του Ελληνα ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι στις 12 Ιανουαρίου.

    [23] ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Στην πρώτη επίσημη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για την ενθάρρυνση και προστασία των επενδύσεων που μονόγραψαν Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία, δήλωσε στην εφημερίδα "Πρίβρεντνι Πρέγκλεντ", ο προιστάμενος του εμπορικού τμήματος της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι Χρίστος Φαρμάκης. Ο κ.Φαρμάκης, τόνισε ότι και η συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας και ίσως υπογραφεί και αυτή πολύ σύντομα. Πολύ σημαντικές για τη μελλοντική συνεργασία της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας χαρακτηρίζονται από την εφημερίδα, οι δύο αυτές συμφωνίες, διότι θα διευκολύνουν σημαντικά τη διακίνηση κεφαλαίων και επαφών μεταξύ των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα το 1996 ήταν ο έκτος εταίρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αφού οι ανταλλαγές έφτασαν το ύψος των 243 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυξηση των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες προβλέπει για το 1997 ο κ.Φαρμάκης, ενώ εκτιμά ότι "η γιουγκοσλαβική οικονομία θα πρέπει να συνδεθεί με τον κόσμο, διότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι και σταθεροί κανόνες παιχνιδιού. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο τότε οι ξένοι εταίροι θα προσανατολιστούν σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν οι κατάλληλες προυποθέσεις για επενδύσεις".

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 28 January 1997 - 14:59:59