Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-29

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [02] ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

  • [03] ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1997 ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΔΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΜΕΣΟΦΩΝΟΣ ΑΓΝΗ ΜΠΑΛΤΣΑ

  • [04] ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

  • [05] ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

  • [06] ΜΕ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΑΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ή ΟΧΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ

  • [08] ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΕΠΕΒΑΛΕ Ο ΣΤ.ΣΟΥΜΑΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΟΥ "ΔΥΣΤΟΣ"

  • [09] ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

  • [10] ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΤΟΥ ΜΠΕ ΣΤΟ INTERNET

  • [11] ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΧΑΖΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΛΑΠΗΘΟ ΘΑ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [13] ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΤΗΝ ΕΕ ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ

  • [14] ΑΠΕΠΛΕΥΣΑΝ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

  • [15] ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ Μ.ΜΑΤΣΑΚΗΣ

  • [16] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΞΕΤΑΣΘΗΚΕ ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΠΡΑΙΤ-ΜΙΕΡΛΟ

  • [17] ΔΙΑΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

  • [18] ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [19] ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Η ΑΝΤΡΕΑ ΧΕΣΛΕΡ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Σε διεθνές κέντρο πολιτικής πολιτισμού μετατρέπεται από αύριο η Θεσσαλονίκη που ανακηρύσσεται επισήμως η 13η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το "Επίσημο Εγκαίνιον" σηματοδοτεί ταυτόχρονα το δεύτερο κύκλο του euqypazjo} θεσμού που ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου θα τεθούν οι βάσεις για το μέλλον του θεσμού από το Δίκτυο Πολιτιστικών Πρωτευουσών , θα συζητηθούν θέματα για την πολιτική πολιτισμού της Ευρώπης και θα αναζητηθούν οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών, παρευξεινίων και μεσογειακών χωρών σε θέματα πολιτισμού.

    Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ΄97" θα τιμήσουν κατά το "Επίσημον Εγκαίνιον" με την παρουσία τους υπουργοί πολιτισμού 40 περίπου χωρών, πολιτικοί παράγοντες, εκπρόσωποι του Δικτύου Πολιτιστικών Πρωτευουσών, των εκκλησιαστικών, στρατιωτικών διπλωματικών και άλλων αρχών.

    Οι αφίξεις των επισήμων προσκεκλημένων άρχισαν από χτες με τους υπουργούς Πολιτισμού της Αρμενίας, της Γεωργίας και της Ιορδανίας ενώ σήμερα φτάνουν και οι υπουργοί Πολιτισμού της Αλβανίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Λεττονίας, του Μαυροβουνίου, του Μαρόκου, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Τυνησίας, της Ουκρανίας και εκπρόσωποι των υπουργών του Καναδά, της Κροατίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας.

    Το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων αρχίζει αύριο με τις διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, στο "Μακεδονία Παλάς" με τους ομολόγους του από τα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες περιοχές . Στις αυριανές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου του δικηγορικού συλλόγου και η συναυλία της Αγνής Μπάλτσα.

    Τη δεύτερη ημέρα των εναρκτηρίων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού κ Βενιζέλου με τους υπουργούς Πολιτισμού των μεσογειακών και των ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης θα δοθούν συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Βιέννης, του Θάνου Μικρούτσικου με τον Δημήτρη Μητροπάνο, και θα πραγματοποιηθεί "Συμπόσιο" με παραδοσιακή μουσική , εδέσματα και κρασί από τη Μακεδονία.

    Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων θα κορυφωθούν το Σάββατο με ένα πολυθέαμα μουσικής και λόγου βασισμένο σε κείμενα του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη και την επίσημη τελετή έναρξης την οποία θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στην ανακαινισμένη αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία του δημάρχου και προέδρου του ΟΠΠΕΘ ΄97 Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου, του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού Πάνου Θεοδωρίδη, του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, του Ελληνα επιτρόπου στην ΕΕ Χρήστου Παπουτσή και του Vibeke Storm Rasmussen, εκπροσώπου του δήμου Κοπεγχάγης , που ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 1996.

    Μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή των προσκεκλημένων στο "Μακεδονία Παλάς" ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα εκφωνήσει λόγο. Στην εκδήλωση θα παραστούν ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, οι υπουργοί Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης, Μεταφορών και Επικοινωνίων Χάρης Καστανίδης, , Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατσόπουλος, Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ,ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Papad|poukor, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, οι υφυπουργοί Υγείας και Πρόνοιας Θεόδωρος Κοτσώνης, Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παρά τω προωθυουργώ Γιώργος Πασχαλίδης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ενρίκο Βίντσι, ευρωβουλευτές, βουλευτές, πρέσβεις, πρόξενοι, Ελληνες και ξένοι δήμαρχοι, διευθυντές πολιτιστικών ιδρυμάτων , εκπρόσωποι του Δικτύου Πολιτιστικών Πρωτευουσών, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι των αρχών.

    [02] ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

    Ενα ολόκληρο πρόγραμμα φωτισμού έχει προβλεφθεί από το Γραφείο Φωτισμού και Ηχου του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, για να δώσει στο Λευκό Πύργο, τη μεγαλοπρέπεια που του ταιριάζει ως σύμβολο της πόλης αυτής, το βράδυ των επισήμων εγκαινίων (Σάββατο) του Καλλιτεχνικού Προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Φώτα που θα περιβάλλουν και θα αναδεικνύουν το Λευκό Πύργο και εκατοντάδες πυροτεχνήματα θα ξαναζωντανέψουν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, οπότε στέφθηκε η Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 1997.

    Τα πυροτεχνήματα θα ''φεύγουν'' από δύο φορτηγίδες που θα βρίσκονται μέσα στο Θερμα'ι'κό και θα ''απλώνονται'' σε ολόκληρο τον ουράνιο θόλο, πάνω από τη θάλασσα, προσφέροντας ένα μεγαλειώδες θέαμα.

    Το πρόγραμμα ξεκινά με 150 ''μικρά'' πυροτεχνήματα κρότου και λάμψεις που θα αναγγείλουν την έναρξη του θεάματος. Ακολουθούν 600 εναέρια πυροτεχνήματα, μικρού βεληνεκούς, (30-60 μέτρων) και μετά, στο κύριο μέρος, 600 μεγάλα πυροτεχνήματα (100-400) μέτρων θα γεμίσουν όλον τον ουρανό με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων.

    Το πρόγραμμα των πυροτεχνημάτων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη λήξη της τελετής εγκαινιών της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, θα ξεκινήσει στις 9:30 μμ περίπου και θα διαρκέσει 5-6 λεπτά.

    Μετά τη δύση του ήλιου θα αρχίσει το πρόγραμμα φωτισμού του Λευκού Πύργου. Στην αρχή και μέχρι να σκοτεινιάσει εντελώς, ένας σχεδόν λευκός φωτισμός θα τονίσει τον όγκο του μνημείου, με τη χρήση κάθετων λευκών προβολέων, που θα δώσουν την εντύπωση ότι το μνημείο ''καίγεται'' από το έντονο φως. Από τις 7:30 θα αρχίσει ο χρωματικός φωτισμός, ένα παιχνίδι εναλλαγής μονοχρωμιών, διχρωμιών και παγχρωμίας με τα βασικά χρώματα: κίτρινο, μπλε και κόκκινο. Η χρήση των χρωμάτων έχει ως στόχο να φωτίσει το μνημείο, αλλά και να δημιουργήσει ένα περιβάλλοντα φωτεινό χώρο.

    [03] ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1997 ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΔΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΜΕΣΟΦΩΝΟΣ ΑΓΝΗ ΜΠΑΛΤΣΑ

    Την υπόσχεση ότι μέσα στο 1997 θα επανέλθει στη Hessakom_jg για μια δεύτερη συναυλία, σε έναν μεγαλύτερο χώρο, έδωσε σήμερα η διεθνούς ακτινοβολίας μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", με την ευκαιρία της άφιξής της στην πόλη για την αυριανή συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βιέννης.

    "Η ανταπόκριση του κοινού της Θεσσαλονίκης ήταν τόσο μεγάλη και συγκινητική, που αισθάνομαι την υποχρέωση να με καλέσει κάποιος, η Πολιτεία, έστω και χωρίς να με πληρώσει, για να δώσω μια συναυλία σε έναν μεγαλύτερο χώρο, να μπορέσουν περισσότερα άτομα να με ακούσουν να τραγουδάω. Νομίζω ότι το χρωστάω στον κόσμο της Θεσσαλονίκης", δήλωσε η κ.Μπάλτσα, που εμφανίστηκε πολύ κεφάτη και εξέφρασε τον ενθουσιασμό για την επίσκεψή της στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.

    Η κ.Μπάλτσα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, στην οποία απέδωσε την επιλογή της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1997. "Ελπίζω αν μας βλέπει η Μελίνα και αν μας ακούει αυτή τη στιγμή, να έχει ένα φαρδύ χαμόγελο στο πρόσωπό της, γιατί το ότι βρίσκομαι εδώ και το ότι η Θεσσαλονίκη είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, οφείλεται αποκλειστικά σε αυτήν". Η πολυβραβευμένη μεσόφωνος ευχήθηκε η Θεσσαλονίκη, η "πόλη μας", όπως χαρακτηριστικά είπε, να σηκώσει επάξια τα σκήπτρα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο θεσμός θα επιτύχει.

    Οσον αφορα το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο φιλόμουσο κοινό της πόλης στη συναυλία που θα δώσει αύριο το βράδυ στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπισημίου, η κ.Μπάλτσα σημείωσε ότι αυτό θα έχει έντονα τα στοιχεία της αναδρομής, ώστε να μπορέσει να δώσει ένα αντιπροσωπευτικό "στίγμα" της καλλιτεχνικής πορείας της. "Το προγραμμα είναι δύσκολο, γιατί έχω βρεθεί στη Θεσσαλονίκη τόσο λίγες φορές που χρειάζεται η συναυλία μου να αποτελεί μια αναδρομή. Θα σας παρουσιάσω μικρα σινιάλα από όλον τον δρόμο μου εάν τα καταφέρω".

    [04] ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Λάρισα και τα Τρίκαλα πραγματοποίησαν σήμερα οι αγρότες εμμένοντας σε κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των οικονομικών και θεσμικών τους αιτημάτων. Από τις κινητοποιήσεις απέχουν οι αγρότες της Αχαΐας και της Κρήτης.

    Στη Λάρισα οι αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης όπου πραγματοποιείται σήμερα η δίκη αγροτών που κατηγορήθηκαν για παρακώλυση συγκοινωνιών τον Μάρτιο του 1995. Οι συγκεντρωμένοι αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν στην αίθουσα του δικαστηρίου ώστε να παρακολουθήσουν τη δίκη των δεκαοκτώ συναδέλφων τους, ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν την είσοδο.

    Στο μεταξύ η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έδωσε ήδη εντολή στις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές να διατάζουν συλλήψεις και να οδηγούν στο αυτόφωρο όσους αποπειραθούν να παρεμποδίσουν τις συγκοινωνίες. Αστυνομικές δυνάμεις bq_sjomtai στη Θεσσαλία για να αποτρέψουν αποκλεισμούς δρόμων με τρακτέρ.

    [05] ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Την εμπορική είσοδο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης απέκλεισαν σήμερα αγρότες από τη Μακεδονία και τη Θράκη, στη διάρκεια των εγκαινίων της "AGROTICA ΄97", έχοντας ως στόχο να παρεμποδίσουν την άφιξη του υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα

    Ο αποκλεισμός της ΔΕΘ είναι η πρώτη φάση των κινητοποιήσεων των αγροτών τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Γιάννης Πίττας, υποστηρίζοντας πως αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τις επόμενες μέρες κάποια από τα αιτήματα τους, τότε ο αγώνας θα κλιμακωθεί στις 3 και 4 Φεβρουαρίου και οι αγρότες θα βγούν με τα τρακτέρ στους δρόμους.

    "Η κυβέρνηση δεν κοιτάζει με ενδιαφέρον τα προβλήματα μας", συμπλήρωσε ο κ.Πίττας προσθέτοντας ότι "καλά θα κάνει να μην προσπαθεί να στρέψει μία κοινωνική ομάδα εναντίον των αγροτών και να μην εμφανίζει τόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Δεν βοηθάει στη λύση των προβλημάτων μας".

    Ζητάμε ειλικρινή διάλογο με την κυβέρνηση πάνω στα συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία υπάρχουν, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ. "Εμείς δεν λέμε όχι στο διάλογο. Δεν θέλουμε όμως διάλογο για το διάλογο. Θέλουμε διάλογο για να βρεθούν λύσεις" υπογράμμισε.

    Στο μεταξύ, ισχυρή αστυνομική δύναμη περιφρουρεί τις εισόδους της εκθέσεως, έχοντας ως στόχο να αποτρέψει τυχόν επεισόδια με τους 2.000 περίπου αγρότες που βρίσκονται μπροστά στην πύλη.

    Ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζούμακας αναμένεται να φθάσει στον χώρο της AGROTICA νωρίς το απόγευμα.

    [06] ΜΕ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

    Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκο Παπαδόπουλο είχε σήμερα το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ το οποίο έθεσε τις προτάσεις του για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

    Συζητήθηκαν ακόμη το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το σχέδιο νόμου για την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας.

    Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει τη ριζική διαφωνία της με το μισθολόγιο και ζητά συλλογικές διαπραγματεύσεις και ουσιαστικές αυξήσεις ενώ έχει εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 3 και 4 Φεβρουαρίου.

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΑΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ή ΟΧΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ

    Συνεδριάζουν σήμερα οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί ή όχι η απεργία και την ep|lemg βδομάδα. Οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας τόνισε ότι η ουσιαστική αύξηση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση είναι 8.500 δραχμές το μήνα. Αντιθέτως το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι με τις νέες ρυθμίσεις η μικρότερη αύξηση είναι μεικτά 30.000 δραχμές και η ψηλότερη 68.000.

    [08] ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΕΠΕΒΑΛΕ Ο ΣΤ.ΣΟΥΜΑΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΟΥ "ΔΥΣΤΟΣ"

    Πολυήμερες ποινές φυλάκισης ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης για τους τέσσερις βαθμοφόρους του υπολιμεναρχείου Κύμης και τους δύο αξιωματικούς του θαλάμου έρευνας και διάσωσης του υπουργείου, στους οποίους επιρρίπτονται ευθύνες για το ναυάγιο του πλοίου "Δύστος".

    Στους αξιωματικούς επιβλήθηκε ακόμη ποινή αργίας από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα και μείωση της αμοιβής τους.

    [09] ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

    Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού παραδοσιακού κτιρίου στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Αγίου Μηνά, που θα χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει το Λαογραφικό Μουσείο της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Μετά το τέλος των εργασιών, που χρηματοδοτήθηκαν με 150 εκατομμύρια δραχμές από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, θα αρχίσει από την ισραηλιτική κοινότητα η εγκατάσταση του μουσειακού υλικού.

    Παλιές στολές, βιβλία, είδη θρησκευτικής λατρείας, σπάνιες εφημερίδες, φωτογραφίες και αντικείμενα που πιστοποιούν την έντονη εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα της ισραηλιτικής κοινότητας, θα εκτίθενται στο μουσείο, που ταυτόχρονα θα αναπτύξει ένα ευρύ πλέγμα πολιτιστικών δράσεων.

    "Το Λαογραφικό Μουσείο της Εβραϊκής Κοινότητας δεν θα είναι στατικό. Θα έχει δική του δυναμική και οντότητα που συνίσταται στη διοργάνωση πλήθους εκδηλώσεων. Θα υπάρχει αίθουσα για διαλέξεις και σεμινάρια, ενώ ταυτόχρονα θα φιλοξενούνται στον χώρο εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας, Ανδρέας Σεφιχά και εξέφρασε την επιθυμία η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης να είναι επιτυχής, "για να λάμψει το πρόσωπο μιας πόλης που μας υποδέχτηκε και μας φέρθηκε πολύ καλά".

    Στην ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία του κτιρίου που θα φιλοξενήσει το μουσείο αναφέρθηκε ο συγγραφέας Αλβέρτος Ναρ: "Το παραδοσιακό αυτό κτίριο του Μποτέλη έχει μεγάλη ιστορική αξία, για πολλούς λόγους. Αφενός δεν κάηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Αφετέρου φιλοξένησε τα γραφεία της Τράπεζας της Ανατολής και της γαλλόφωνης εβραϊκής εφημερίδας 'Αντεπεντάν' (''Independant'')".

    [10] ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΤΟΥ ΜΠΕ ΣΤΟ INTERNET

    "Λένε ψέματα οι Συριακές αρχές. Ο Μπρούνερ βρίσκεται στη Δαμασκό, δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού και η κυβέρνηση της Συρίας τον καλύπτει" δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Σεφιχά, απαντώντας στους ισχυρισμούς εκπροσώπου της Συριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα ότι ο αξιωματικός των Ες-Ες Αλόϊς Μπρούνερ δεν ζει στη Συρία.

    Για την "υπόθεση Μπρούνερ", το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων καταχώρησε στο κόμβο του στο Internet ειδικό πολυσέλιδο αφιέρωμα με μαρτυρίες Εβραίων που γνώριζαν πληροφορίες για το ρόλο του στην οργάνωση του ολοκαυτώματος των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι μαρτύρησαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στο αφιέρωμα αυτό υπάρχουν εκτός από τις μαρτυρίες, αδημοσίευτα μέχρι σήμερα έγγραφα για την "υπόθεση Μπρούνερ" και φωτογραφικό υλικό.

    Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης υπογράμμισε στο ΜΠΕ ότι, όπως γνωρίζει, τόσο οι γερμανικές όσο και οι ισραηλιτικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν στοιχεία πως ο Μπρούνερ βρίσκεται στη Συρία. Πρόσθεσε δε πως οι Συριακές αρχές κάλυπταν και εξακολουθούν να καλύπτουν τον Μπρούνερ, λόγω της βοήθειας που προσέφερε στην οργάνωση των Συριακών μυστικών υπηρεσιών. Ανέφερε δε πως επίκειται συνάντησή του με τον Γερμανό Πρέσβη στην Αθήνα από τον οποίο, όπως είπε, θα ζητήσει την εντατικοποίηση των ενεργειών των γερμανικών αρχών προκειμένου ο οργανωτής της σφαγής των Εβραίων της Θεσσαλονίκης να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε.

    Χθες εκπρόσωπος της Συριακής Πρεσβείας στην Αθήνα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων διέψευσε πρόσφατα δημοσιεύματα του ελληνικού και του διεθνούς τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο διαβόητος εγκληματίας πολέμου, που έχει χαρακτηριστεί ως ο "χασάπης της Θεσσαλονίκης" λόγω της συμμετοχής του στην εξόντωση των Εβραίων στη Μακεδονία, διαμένει στη Δαμασκό της Συρίας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Μπρούνερ καταζητείται από την Ιντερπόλ, η γερμανική κυβέρνηση τον επικήρυξε για 500.000 μάρκα ενώ των αναζητούν και οι γαλλικές αρχές δεδομένου ότι καταδικάστηκε δις σε θάνατο από δικαστήριο του Παρισιού για την εξόντωση 25.000 Εβραίων, μεταξύ των οποίων και 200 μικρά παιδιά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ντρανσί.

    [11] ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΧΑΖΙΑ

    Σε τραγική οικονομική κατάσταση που αγγίζει τα όρια της πείνας έχουν περιέλθει οι Ελληνες της διασποράς στη Γεωργία και την Απχαζία, όπου η ελληνική κοινότητα συρρικνώνεται με γεωμετρική πρόοδο αναζητώντας διεξόδους από την ανεργία, προς την Ελλάδα και τη Ρωσία. Από τους 20.000 Ελληνες που ζούσαν το 1992 στην Απχαζία έχουν απομείνει μόλις 1.500, ενώ πολλοί από τους 80.000 ομογενείς της Γεωργίας έχουν μεταναστεύσει ή παλιννοστήσει προς εύρεση εργασίας.

    "Ειδικά στην Τυφλίδα της Γεωργίας οι Ελληνες πεινούν. Δεν έχουν χρήματα ούτε για να αγοράσουν ψωμί και στρέφουν τα βλέμματά τους προς τη μάνα-Ελλάδα. Αν η Ελληνική Πολιτεία δεν υποστηρίξει τη διασπορά γρήγορα αυτή θα σβήσει", τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παλιννοστούντων "Οι Μαυροθαλασσίτες", κ. Γιάννης Καρυπίδης, που επισκέφτηκε τη Γεωργία και συζήτησε τα προβλήματα της ελληνικής κοινότητας με τον πρόξενο της Ελλάδας στη Γεωργία κ. Ανδρέα Κανδιγιάννη και μέλη των οργανώσεών της.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε επ' ευκαιρία της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας 14 τόνων τροφίμων, φαρμάκων και ιατρικών μηχανημάτων, αξίας περίπου 11 εκατομμυρίων δραχμών, για τους αρρώστους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους συνταξιούχους Ελληνες της Γεωργίας. Την αποστολή συνόδεψε, εκτός από τον κ. Καρυπίδη, και ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων ο κ. Χαράλαμπος Τσακιρίδης.

    Στα ιατρικά μηχανήματα συμπεριλαμβάνονται ένας καρδιογράφος και 25 πιεσόμετρα. Επιπλέον 326 σειρές βιβλίων Ελληνικής Μυθολογίας προορίζονται για τα σχολεία και φροντιστήρια όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΛΑΠΗΘΟ ΘΑ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Σε νέα καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου προχωρεί και πάλι το καθεστώς Ντενκτάς.

    Οπως γράφει ο τουρκοκυπριακός τύπος η ιστορική εκκλησία της Αγίας Αναστασίας στην κατεχόμενη Λάπηθο και ο χώρος που την περιβάλλει συνολικής έκτασης 7.722 τετραγωνικών μέτρων, θα ενοικιαστούν κατόπιν δημοπρασίας για περίοδο 30 χρόνων.

    Το "φυσικό ή το νομικό πρόσωπο" αναφέρεται, που θα "εκμισθώσει" την εκκλησία και το χώρο γύρω από αυτήν, υποχρεώνεται ταυτόχρονα να αναγείρει ξενοδοχείο".

    [13] ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΤΗΝ ΕΕ ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ

    Με μπλοκάρισμα των σχεδίων του ΝΑΤΟ για διεύρυνση προς Ανατολάς , αν η Τουρκία δεν γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, απείλησε η υπουργός εξωτερικών της χώρας Τανσού Τσιλλέρ η οποία πραγματοποιεί σήμερα στη Ρώμη άτυπη συνάντηση με εκπροσώπους της Ιταλίας, Ισπανίας, Αγγλίας, Γαλλίας και Γερμανίας. Η κ Τσιλλέρ ζήτησε την ισότιμη μεταχείριση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και προειδοποίησε εκ νέου τις Βρυξέλλες ότι αν εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως εταίρο δεύτερης κατηγορίας θα μπλοκάρει τα σχέδια του ΝΑΤΟ .

    Στην άτυπη ομάδα επαφής των πέντε ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία εξετάζεται το θέμα της σύνδεσης της Αγκυρας με την ΕΕ, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κουρδικό.

    Χτες βράδυ η κ Τσιλλέρ δήλωσε ότι η χώρα της δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις και ότι οι διαφορές θα πρέπει να λυθούν με διάλογο και ότι η Τουρκία θέλει αυτό που της ανήκει από τις διεθνείς συμφωνίες. Τέλος απείλησε ότι αν δεν γίνει η Αγκυρα πλήρες μέλος της ΕΕ θα θέσουν βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Πάντως δεν αναμένονται αποτελέσματα από αυτή τη συνάντηση αφού είναι άτυπη και δεν λαμβάνονται αποφάσεις.

    [14] ΑΠΕΠΛΕΥΣΑΝ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

    Απέπλευσαν σήμερα το πρωί από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου τα τρία τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία η Άγκυρα είχε αποστείλει στα κατεχόμενα το περασμένο Σάββατο σε μια νέα επίδειξη προκλητικότητας.

    Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, τη φρεγάδα "Φατίχ" και τα περιπολικά κρούσεως "Γκουρμπέτ" και "¨Τογκάν", κατευόδωσαν αξιωματούχοι του ψευδοκράτους περιλαμβανομένου και του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών, Τανέρ Ετκίν, καθώς και πλήθος κόσμου.

    [15] ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ Μ.ΜΑΤΣΑΚΗΣ

    Βρέθηκε τελικά ο Κύπριος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Mάριος Ματσάκης ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση περιβαλλοντιστών με στόχο να παρεμποδιστεί η στρατιωτική άσκηση των βρετανικών δυνάμεων στη χερσόνησο της Κύπρου Ακαμα

    Ο Ματσάκης, εμφανιστηκε χθες το απόγευμα μέσα στον χώρο των ασκήσεων ντυμένος με στολή παραλλαγής και όπως μετέδωσε το BBC, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "τώρα κόμμα του είναι ο Ακαμας".

    Στο πεδίο βολής είχαν κατασκηνώσει δεκαπέντε οικολόγοι προκειμένου να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της άσκησης υποστηρίζοντας ότι η άσκηση των Βρετανών με πραγματικά πυρά καταστρέφει το περιβάλλον.

    [16] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΞΕΤΑΣΘΗΚΕ ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΠΡΑΙΤ-ΜΙΕΡΛΟ

    Το πρόβλημα της Κύπρου ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν κατά τη πρώτη συνάντηση τους μετά την ανάληψη καθηκόντων από την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, η νέα αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών κ.Μαντλήν Ολμπράϊτ και ο προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης,ολλανδός υπουργός εξωτερικών κ.Χανς βαν Μίερλο

    Τη σχετική δήλωση έκανε μετά τη λήξη της συνάντησης ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ κ.Νίκολας Μπερνς ο οποίος όμως δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των συζητήσεων οι μοποίες έγιναν στην αμερικανική πρωτευουσα και στις οποίες συμμετείχε και ο βρετανός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σερ Λήον Μπρίταν.

    Ο κ.Μπερνς είπε επίσης ότι κατα τη συνάντηση τονίσθηκε η αναγκαιότητα να παραμείνει η Τουρκία "προσανατολισμένη προς τη d}sg" και να πιεσθεί ο πρόεδρος της Σερβίας Σλομπονταν Μιλόσεβιτς να αναγνωρίσει την νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου.Σε ότι αφορά στο Κοσσυφοπέδιο οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να προστευθούν οι Αλβανοί που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του πλήθυσμού αυτής της σερβικής επαρχίας ενώ για τη Βοσνία τόνισαν ότι πρέπει να συγχρονισθούν οι διάφορες πρωτοβουλίες, να επεκταθεί η οικονομική βοήθεια και να υποστηριχθεί η διαδικασία στο Διεθνές Δικαστηριο Εγκλημάτων Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία που λειτουργεί στη Χάγη.

    Σε δηλώσεις που έκανε η αμερικανίδα υπουργός αμέσως μετά τη συνάντηση είχε τονίσει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ζωτικές οχι μόνο για τα δύο μέρη αλλά για το σύνολο του διεθνούς συστήματος σχέσεων."Οταν εργαζόμαστε μαζί σε κοινούς σκοπούς και με κοινές αρχές, ενθαρρύνουμε την πρόοδο παγκόσμια", είπε η κ.Ολμπράιτ και χαρακτηρισε τη σχέση των δύο πλευρών είναι ζωτική για την οικοδόμηση μιας ευρύτερης ατλαντικής συμμαχίας η οποία θα περιλαμβάνει το ΝΑΤΟ,τον ΟΑΣΕ και αλλους οργανισμούς.¨Μια Ευρώπη, ευημερούσα, δημοκρατική και ενωμένη Ευρώπη είναι ζωτική για τις ΗΠΑ και συνεισφέρει στην ασφάλεια και την ισχύ της οικονομίας μας", είπε η αμερικανιδα υπουργός η οποία σημείωσε ότι ο εορτασμός την άνοιξη της 50ης επέτειου του σχεδίου Μάρσαλ συμπίπτει με την εποχή που μακροπρόθεσμες αποφάσεις θα ληφθούν για την υπέρβαση των διαιρέσεων που είχε προκαλέσει ο ψυχρός πόλεμος.

    Στην αναγκαιότητα της διευρυνσης της συνεργασίας Ενωσης-ΗΠΑ αναφέρθηκε και ο κ.Μίερλο ο οποίος τόνισε ότι αυτή πρέπει να εστιασθεί και στα πολιτικά ζητήματα της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν πρέπει να περιορισθεί σε οικονομικά ζητήματα και αναφέροντας ως παράδειγμα το πόσο καλύτερα αποτελέσματα θα επιτευχθούν εαν υπάρξει ενιαία δράση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Από την πλευρά του ο επίτροπος Μπρίταν σημειωσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις σχέσεις των δύο πλευρών και την κοινή απόφαση να μπει η Κίνα στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα αλλά επεσήμανε και τις διαφορές που τις χωρίζουν, όπως ο νόμος για την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες που συνεργάζονται με την Κουβα και το Ιραν, εκφράζοντας συγχρόνως την ελπίδα του ότι αυτές θα ξεπερασθούν.

    Οι συνομιλίες επεκτάθηκαν επίσης στα ζητήματα της επέκτασης του ΝΑΤΟ, της καταπολέμησης του διεθνούς εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της οικοδόμησης μιας ευρωατλαντικής αγοράς.

    [17] ΔΙΑΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Την ακύρωση καταδικαστικής απόφασης τουρκικού δικαστηρίου εναντίον Επισκόπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως αδικαιολόγητης και παράνομης, ζητάει με διάβημά του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Σεβκέτ Καζάν, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

    Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο της αναπληρώτριας γενικής γραμματέως του Συμβουλίου, Μαίρη Ανν Λούντυ, η καταδίκη σε φυλάκιση πέντε μηνών με αναστολή του Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Ιακώβου, επειδή ιερούργησε στο βουλγαρικό ναό του Αγίου Στεφάνου της Κωνσταντινούπολης, αποτελεί σοβαρή παράβαση των διεθνώς αναγνωρισμένων pqodiacqav~m και διατάξεων περί θρησκευτικής ελευθερίας και καταστρατηγεί τις αρχές που διέπουν τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.

    Κι αυτό γιατί "η τέλεση του εσπερινού της Αναστάσεως από τον Μητροπολίτη, κατόπιν μαλιστα προσκλήσεως του αντιπροέδρου της Ενοριακής Επιτροπής, που κρίθηκε ως απόπειρα εξελληνισμού της βουλγαρικής κοινότητας της Πόλης, είναι απόλυτα διακιολογημένη, καθώς εντάσσεται στα πλαίσια υφιστάμενης συμφωνίας μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου της Σόφιας. Συμφωνία που συνάδει με το Ορθόδοξο Κανονικό Δίκαιο και δε διέπεται από οποιαδήποτε εθνικά ή πολιτικά κίνητρα", αναφέται στο διάβημα. Επιπλέον, καθώς η απόφαση του τρίτου πλημμελειοδικείου της περιοχής Φατήχ της Πόλης, που βασίστηκε σε μήνυση ιδιώτου, "αφορά σε εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας και μάλιστα στην ποιμαντική, πνευματική και λειτουργική της ζωή".

    [18] ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Γενικη απεργία κήρυξαν για σήμερα τα εργατικά συνδικάτα της Βουλγαρίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τη δραματική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και απαιτώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

    Στις καθημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό στη Βουλγαρία εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα, προστέθηκαν από σήμερα και τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία στο μήνυμα που απηύθυναν χθες τονίζεται μεταξύ άλλων: "Ας βγούμε όλοι έξω απο τις επιχειρήσεις, στους δρόμους και στις πλατείες της Βουλγαρίας στο όνομα των παιδιών και του μέλλοντος της χώρας μας".

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για διήμερη επίσκεψη όπου θα εχει συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπης Ζακ Σαντέρ, ο γενικος γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, ο γενικός γραμματέας της ΔΕΕ, Ζοζέ Κουτιλέιρου και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Ζαν Λουκ Ντεάν.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της βαθειάς πολιτικής κρίσης που διέρχεται η Βουλγαρία ενώ αναμένεται ο κ.Στογιάνωφ να επιβεβαιώσει τους συνομιλητές του για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας του και την απόφασή του να αναπτύξει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

    [19] ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Η ΑΝΤΡΕΑ ΧΕΣΛΕΡ

    Γερμανοί αστυνομικοί και πράκτορες της Ομοσπονδιακής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βρίσκονται στην Ελλάδα, προκειμένου να παραλάβουν σήμερα και να μεταφέρουν αεροπορικώς στο Βερολίνο, συμπατριώτισσα τους που συνελήφθη στη χώρα μας ως ύποπτη για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

    Η Αντρέα Χέσλερ 32 χρόνων εντοπίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής και έκτοτε jqato}mtam στις ελληνικές φυλακές, μέχρι που αρμόδιο δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση της στις γερμανικές αρχές.

    Η Χέσλερ που αναζητούνταν σε όλο τον κόσμο μέσω της Ιντερπόλ, φέρεται ότι συνεργάστηκε με "αντάρτες πόλεων" της ήδη διαλυμένης ακροαριστερής οργάνωσης "Μπάαντερ - Μάϊνχοφ" που έδρασε στη Γερμανία στις δεκαετίες 70 και 80.

    Η συλληφθείσα στη χώρα μας Γερμανίδα, κατηγορείται ειδικότερα ότι πήρε μέρος στη βομβιστική επίθεση, που έγινε το 1986, στη ντίσκο "Λαμπέλ" του Βερολίνου όπου σύχναζαν Αμερικανοί στρατιώτες. Από την επίθεση βρήκαν το θάνατο δύο Αμερικανοί και μια Τουρκάλα μετανάστρια, ενώ τραυματίστηκαν άλλα 200 άτομα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέδωσαν την τρομοκρατική ενέργεια σε "δάχτυλο" της Λιβύης και η εκτίμηση αυτή οδήγησε στην γνωστή Αμερικανική αεροπορική επιδρομή κατά της χώρας αυτής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άτομα, μεταξύ των οποίων -όπως είχε γίνει γνωστό τότε- και η ηλικίας 15 μηνών κόρη του ηγέτη της, συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

    Αργότερα και αφού προηγήθηκε η επανένωση των Γερμανιών, υποστηρίχθηκε ότι την επίθεση είχε σχεδιάσει η "Στάζι" η γνωστή μυστική υπηρεσία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

    Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν ότι πρώην πράκτορες της Στάζι έδωσαν στοιχεία και ονόματα στις γερμανικές αρχές, που οδήγησαν σε αλυσιδωτές συλλήψεις εκείνων, που φέρεται ότι συμμετείχαν στην επίθεση κατά της ντισκοτέκ "Λαμπέλ".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 29 January 1997 - 16:17:13