Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-30

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΤΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΘΗΝΑΣ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [02] ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΝΗ ΜΠΑΛΤΣΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

  • [03] ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η 13η AGROTICA ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤ.ΤΖΟΥΜΑΚΑ

  • [04] ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ -Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

  • [05] ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Σ. ΜΑΝΟΣ

  • [06] ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

  • [07] ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

  • [08] ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΠΕΛΛΑΣ-ΒΕΡΓΙΝΑΣ-ΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] 500 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [10] ΠΟΛΛΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΚΟΜΒΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [11] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [12] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΟΜΠΡΕΦ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ

  • [13] ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [14] ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ- ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η "ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ"

  • [15] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [16] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΤΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΘΗΝΑΣ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκης από τους αγρότες θα είναι συμβολική, αποφάσισε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Πανθεσσαλική Επιτροπή.

    Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος δήλωσε: "παραβρέθηκα στη συνεδρίαση γιατί αν υπάρχουν συμπλοκές ή τραυματίες θα είναι και από τη δική lar πλευρά", ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια διαλόγου.

    "Θα είμαστε ψύχραιμοι, θα πάμε όπου προγραμματίσαμε και θα επιδιώξουμε να μην έρθουμε σε σύγκρουση με τους αστυνομικούς" τόνισε το μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Θανάσης Νασίκας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει περιθώριο ως τις 4 Φεβρουαρίου να προχωρήσει σε διάλογο με τους αγρότες.

    Στη Θεσσαλονίκη απέκλεισαν χθες την εμπορική είσοδο της ΔΕΘ στη διάρκεια των εγκαινίων της "AGROTICA 97", έχοντας ως στόχο να παρεμποδίσουν την άφιξη του υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα. Τελικά ο υπουργός εγκαινίασε την έκθεση.

    Ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε ότι όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν, προειδοποίησε όμως ότι σε περίπτωση παράβασης των νόμων θα ληφθούν μέτρα.

    Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Λάρισας κατέθεσε ο ΟΣΕ για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εκτέλεση των δρομολογίων του στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    [02] ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΝΗ ΜΠΑΛΤΣΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

    Με τη συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού των Βαλκανίων και τη συναυλία της διάσημης μεσόφωνου, Αγνής Μπάλτσα, ξεκινά σήμερα το τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της Θεσσαλονίκης ως της 13ης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο με την επίσημη τελετή έναρξης του προγράμματος του Οργανισμού, την οποία θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, της ηγεσίας των κομμάτων και επτακοσίων ακόμη Ελλήνων και ξένων προσκεκλημένων.

    Η εξεύρεση τρόπων συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου, μέσω του Διαβαλκανικού Πολιτιστικού Δικτύου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, θα αποτελέσει το αντικείμενο των διμερών και πολυμερών συναντησεων που θα έχει σήμερα το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τους βαλκάνιους ομόλογούς του. Αργότερα, οι υπουργοί των Παρευξείνιων περιοχών θα αναζητήσουν τις κοινές πολιτιστικές τους ρίζες και αναγωγές και θα εξετάσουν, υπό αυτό το πρίσμα, τις δυνατότητες συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την Ελλάδα. Οι συναντήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους ομόλογούς του θα ολοκληρωθούν αύριο, οπότε θα έχει διαδοχικές επαφές με τους υπουργούς των μεσογειακών χωρών και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συνδεδεμένων μελών.

    Σήμερα, στις 9 το βράδυ, οι 700 Θεσσαλονικείς που κατάφεραν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισητήριο για τη συναυλία της Αγνής Μπάλτσα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διεθνούς ακτινοβολίας Ελληνίδα μεσόφωνο στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας tgr Ραδιοφωνίας της Βιέννης, που θα διευθύνει ο γνωστός μαέστρος Ντ.Ρ.Ντέιβις. Η ίδια ορχήστρα θα εγκαινιάσει αύριο και τον κύκλο "Σούμπερτ" του καλλιτεχνικού προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη γέννηση του φημισμένου αυστριακού συνθέτη.

    Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια "θαλασσινή" συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου με τον Δημήτρη Μητροπάνο και μάλιστα δωρεάν, θα έχουν όσοι καταφέρουν να μπουν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στις 9 το βράδυ της Παρασκευής. Οι δύο μουσικοί θα παρουσιάσουν -μεταξύ άλλων- και μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία, από τον "Σταυρό του Νότου" και τις "Γραμμές των Οριζόντων". 'Εχοντας λάβει πνευματική "τροφή" στη συναυλία, οι Θεσσαλονικείς μπορούν στη συνέχεια να δοκιμάσουν και τις γαστρονομικές απολαύσεις που θα προσφέρονται στις 11 στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης. Στο "Συμπόσιο" θα σερβίρονται εδέσματα και κρασί από τη Μακεδονία, με την υπόκρουση παραδοσιακής μουσικής.

    Οι εκδηλώσεις του εορταστικού τριημέρου θα κορυφωθούν το Σάββατο. Το πρωί ένα πολυθέαμα μουσικής και λόγου, βασισμένο σε κείμενα του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, θα παρουσιαστεί στο θέατρο "Αυλαία". Πρόκειται για μια διοργάνωση που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος. Συμμετέχει και η Βυζαντινή χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου.

    Στην ανακαινισμένη αίθουσα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της ίδια μέρας η πανηγυρική τελετή των επίσημων εγκαινίων. Τις ομιλίες του προέδρου, του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού και του Υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, θα ακολουθήσει ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του δήμου της Κοπεγχάγης, που ήταν πέρυσι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, θα κηρύξει την έναρξη του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", παρουσία και του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση μιας οπτικοακουστικής εκδήλωσης που περιλαμβάνει μουσική, χορό, θέατρο και εικόνα. Ο λόγος βασίζεται σε αρχαία κείμενα που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού, Πάνος Θεοδωρίδης, προκειμένου να παρουσιάσει την ιστορία της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ο Γιάννης Φέρτης ως αφηγητής, η ρεμπέτικη κομπανία του Αγάθωνα και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες.

    [03] ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η 13η AGROTICA ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤ.ΤΖΟΥΜΑΚΑ

    ''H κυβέρνηση έχει την πολιτική της. Θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα για τη γεωργία και όχι ένα πρόγραμμα εισοδήματος'', δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, αμέσως μετά τα εγκαίνια της 13ης ΑGROTICA. ''Τα πρόσωπα που κινούνται στις κινητοποιήσεις'', είπε, ''είναι στελέχη πολιτικών κομμάτων, κυρίως από το ΚΚΕ και τη ΝΔ, που εμφανίζονταν sam αγανακτισμένοι αγρότες και θύμιζαν άλλες περιόδους, και τα οποία έχουν σκοπό να δημιουργήσουν ή πολιτική αντιπολίτευση, ή να μετακινήσουν τον άξονα της συζήτησης για τη γεωργία''.

    ''Ηθελαν να κάνουν μια παράσταση εδώ'', σημείωσε ο κ.Τζουμάκας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει υπευθυνότητα σε ορισμένους κύκλους και προειδοποίησε ότι δε λύνονται έτσι τα πολιτικά προβλήματα. και ότι το εθνικό δίκτυο θα πρέπει να είναι ανοιχτό, ενώ επισήμανε την ύπαρξη στην ελληνική κοινωνία ''συντηρητικών αντιλήψεων που συνεχίζουν να προβάλλουν συνταγές από το παρελθόν''.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι το έλλειμμα του αγροτικού μας ισοζυγίου είναι της τάξεως των 170 δις δραχμών και οφείλεται κυρίως στις τεράστιες εισαγωγές μας σε κτηνοτροφικά προϊόντα από χώρες της ΕΕ.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε την πορεία του προγράμματος γεωργίας για τη 2ετία 1994-95 αρκετά ικανοποιητική, τονίζοντας ότι σημειώθηκε ποσοστό απορρόφησης 108%, ενώ για το 1996, είπε ότι αναμένεται το ποσοστό απορροφησης να διαμορφωθεί στο 116%.

    [04] ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ -Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Οι αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσαν το επίκεντρο της προγραμματισμένης συνεργασίας που είχε το μεσημέρι με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση έγινε και ενόψει της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής την άλλη Παρασκευή που θα έχει ως αντικείμενο την αγροτική πολιτική και ορισμένες όψεις του εκσυγχρονισμού των λειτουργιών του κινήματος.

    "Η ειδική σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής για την αγροτική πολιτική θα χαράξει και θα δώσει το πλαίσιο των κατευθύνσεων που θα ενισχύσουν την κυβέρνηση στο να επιλέξει πιο εύκολα και πιο ουσιαστικά τις ιεραρχήσεις της, τα μέτρα και τις πολιτικές της" είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

    [05] ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Σ. ΜΑΝΟΣ

    Τις προτάσεις του για την αλλαγή του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε σήμερα ο Στέφανος Μάνος ο οποίος υπογράμμισε ότι στόχος των προτάσεων αυτών είναι ο εκδημοκρατισμός του κόμματος και το σπάσιμο των προσωπικών ή άλλων μηχανισμών που υπάρχουν σήμερα στη Νέα Δημοκρατία.

    Ο κ. Μάνος έκανε λόγο για "βεντέτα μηχανισμών" και πρότεινε να διεξάγεται συνέδριο κάθε δύο χρόνια με 4000 συνέδρους εκλεγμένους απευθείας από τα μέλη του κόμματος. Πρότεινε ακόμη να εκλέγεται στο συνέδριο η ηγεσία του κόμματος για διετή και ανανεώσιμη θητεία και να εκλέγονται, αντί να ορίζονται από τον εκάστοτε πρόεδρο, όλα τα κομματικά όργανα, οι υποψήφιοι βουλευτές, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες.

    [06] ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος με αντικείμενο τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε στον πρωθυπουργό την πρότασή του για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ώστε να υπάρξει χάραξη εθνικής στρατηγικής στα εξωτερικά μας θέματα.

    Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πολιτική τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στις αγροτικές κινητοποιήσεις ώστε να αποφευχθεί η διάλυση της κοινωνικής συνοχής και ο αποπροσανατολισμός στα εθνικά μας θέματα.

    "Επισημάναμε την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής πολιτικής συννενόησης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, της χάραξης εθνικής στρατηγικής και της επεξεργασίας έξυπνης και ευέλικτης τακτικής που θα στηρίξει τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας" είπε ο κ. Πρόεδρος του Συνασπισμού.

    [07] ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Επέκταση των δραστηριοτήτων της στο βαλκανικό χώρο επιδιώκει η Αγροτική Τράπεζα, αφού πρόκειται να συνεργαστεί με τη Μπεομπάνκα της Σερβίας. "Το πρώτο βήμα έγινε", σύμφωνα με το διοικητή Χρήστο Παπαθανασίου, εφόσον πραγματοιήθηκε μια γνωριμία με τις τράπεζες της σερβικής πόλης. Ηδη έχει γίνει και πρόταση για έκδοση δίγλωσου βιβλιαρίου καταθέσεων.

    "Τα προβλήματα των αγροτών στη Σερβία είναι μεγάλα και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε αυτές τις τράπεζες, σύμφωνα με τα δικά μας πρότυπα", τόνισε ο κ.Παπαθανασίου σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη. Συστάθηκε επίσης επιτροπή τεχνικού χαρακτήρα που θα βοηθήσει τη συνεργασία με τη Μπεομπάνκα. "Η αγροτική τράπεζα όμως δεν στοχεύει μόνο στην συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη", υποστήριξε ο διοικητής.

    Στους υπόλοιπους στόχους κατά το έτος 1997 αναφέρθηκε ο διοικητής, ο οποίος τόνισε ότι η Αγροτική Τράπεζα, η οποία λειτουργεί 67 χρόνια είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός στην Ελλάδα, αφού απασχολεί 5.500 προσωπικό και είναι 2η σε καταθέσεις και 1η σε χορηγήσεις δανείων.

    [08] ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΠΕΛΛΑΣ-ΒΕΡΓΙΝΑΣ-ΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Στο αρχαιολογικό τρίγωνο Πέλλας-Βεργίνας-Δίου ξεναγήθηκαν σήμερα οι Υπουργοί Πολιτισμού, οι οποίοι μετέχουν στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Οργανισμού επισκέφτηκαν στη συνέχεια το οινοποιείο "Μπουτάρη" στη M\oussa, όπου ενημερώθηκαν για τα κρασιά και μυήθηκαν στα μυστικά της γευσιγνωσίας. Η περιήγησή τους στο γνωστό οινοποιείο ολοκληρώθηκε με γεύμα, που συνοδευόταν φυσικά από εκλεκτές ποικιλιές κρασιού.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] 500 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Πεντακόσιες εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκκλήσια στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου έχει καταστρέψει το καθεστώς Ντενκτάς, όπως υποστηρίζει η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Μεγαλονήσου Κλαίρη Αγγελίδου.

    Η κ. Αγγελίδου θα καταγγείλει στην Ουνέσκο και σε άλλα διεθνή βήματα την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να μετατρέψει την εκκλησία της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο σε ξενοδοχείο.

    [10] ΠΟΛΛΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΚΟΜΒΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Κλειστή παραμένει ουσιαστικά και σήμερα η Ελληνοβουλγαρική μεθοριακή διάβαση στον Προμαχώνα, εξαιτίας της γενικής απεργίας που πραγματοποιείται σήμερα για δεύτερη μέρα στη Βουλγαρία. Ηδη περίπου εκατόν σαράντα φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών έχουν εγκλωβιστεί στο μεθοριακό σταθμό, εξαιτίας του κλεισίματος ορισμένων συγκοινωνιακών κόμβων, από πολίτες, που διαμαρτύρονται για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

    Οι οδηγοί των φορτηγών αυτών μάλιστα προτιμούν να παραμείνουν στον Προμαχώνα, έως ότου πληροφορηθούν πως ανοίγουν οι δρόμοι που έχουν μπλοκάρει Βούλγαροι πολίτες στο Σαντάνσκι, και σε άλλες πόλεις.

    Ορισμένα αυτοκίνητα, που χθες, είχαν συγκεντρωθεί στη βουλγαρική πλευρά, εξαιτίας της συμμετοχής των τελωνειακών στην απεργία, λίγο μετά τα μεσάνυχτα εισήλθαν στην Ελλάδα, ενώ εξαιτίας του κλεισίματος των δρόμων στη γειτονική χώρα η έλευση οχημάτων από τη Βουλγαρια σήμερα είναι πολύ μικρή.

    Υπάρχουν πληροφορίες πάντως πως κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες θα ανοίξουν πάλι κάποιοι κόμβοι και θα μετακινηθούν τα μπλοκαρισμένα φορτηγά προς τη Βουλγαρία, καθώς και κάποια άλλα οχήματα που είναι μπλοκαρισμένα σε παραμεθόριες περιοχές θα μπορέσουν να απεγκλωβιστούν και να εισέλθουν στην Ελλάδα.

    [11] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Νέκρωσαν τα πάντα στην Βουλγαρία σήμερα, δεύτερη ημερα της γενικής απεργίας που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα της χώρας.

    Στις απεργιακές κινητοποιήσεις προστέθηκαν και οι εργαζόμενοι όλων των ορυχείων της χώρας ζητώντας αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς pqaclatopo_gsam στάσεις εργασίας. Προειδοποιητική απεργία πραγματοποιούν εξάλλου και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

    Στο μεταξύ παραμένει μπλοκαρισμένος από τους απεργούς ο δρόμος προς τα σύνορα με την Ελλαδα στις πόλεις Σαντάνσκι και Ντουμπνίτσα καθώς και ο μεθοριακός σταθμός Κούλατα.

    Εκπρόσωποι της διυλιστηρίου "Νεφτοχιμ" του Μπουργκάς δήλωσαν ότι υπάρχουν προβλήματα εφοδιασμού καυσίμων σε μερικές πόλεις της χώρας.

    Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, το υπό παραίτηση υπουργικο συμβούλιο σε σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την αύξηση από 1ης Φεβρουαρίου των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

    [12] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΟΜΠΡΕΦ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ

    Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στη Βουλγαρία καθώς η αντιπολίτευση απέρριψε χθες την πρόταση του Νικολάι Ντόμπρεφ για συνομιλίες προκειμένου να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής η οποία θα προετοιμάσει τη διεξαγωγή εκλογών σε σύντομο χρόνο.

    "Η προκήρυξη νέων εκλογών είναι η μόνη λύση για να εξέλθει η Βουλγαρία απο την κρίση" δήλωσε ο Νικολάι Ντόμπρεφ θέτοντας ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή τους τη συμβολή της αντιπολίτευσης στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει περιέλθει η χωρα. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Νικολάι Ντόμπρεφ , στον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνωφ ανέθεσε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, πρότεινε τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχης με πεντάμηνη το πολύ θητεία, η οποία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και θα προετοιμάσει τις εκλογές. Επισημαίνοντας δε οτι η κατάσταση στη Βουλγαρία είναι εκρηκτική προειδοποίησε για τον κίνδυνο ταραχών.

    Αμεση ήταν η αντίδραση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων η οποία απέρριψε την πρόταση εμμένοντας στο αρχικό της αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Η αντιπολίτευση όπως δηλώνουν ηγετικά της στελέχη θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις τότε μόνον, όταν οι σοσιαλιστές συμφωνήσουν να μην αποδεχθουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

    [13] ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Αστάθεια, ρευστότητα και πανικός επικρατεί στις τραπεζικές συναλλαγές στη Βουλγαρία σήμερα, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες εκταμιεύουν όσες καταθέσεις σε λέβα τους έχουν απομείνει και αγοράζουν δολλάρια ή γερμανικά μάρκα.

    Ωστόσο αρκετά γραφεία αρνούνται να πωλούν ξένο συνάλλαγμα, εν' όψει της απρόβλεπτης εξέλιξης της ισοτιμίας του λέβα που αλλάζει ώρα με την ώρα.

    Βασικό αίτημα των απεργών σε πολλά μέρη της χώρας είναι να υπολογίζονται οι μισθοί σε δολλάρια και να πληρώνονται κάθε εβδομάδα.

    [14] ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ- ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η "ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ"

    Σε αναζήτηση άλλων επιλογών με στόχο την προσέγγιση της αντιπολίτευσης αλλά και την αποκατάσταση των σχέσεων της Σερβίας με τη διεθνή κοινότητα προσανατολίζεται ο Σλομπονταν Μιλόσεβιτς καθώς η αναποτελεσματική, όπως αποδεικνύεται πολιτική που ακολουθεί προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις της αντιπολιτευσης και των φοιτητών, που διαρκούν επι εδομήντα συνεχείς μέρες δημιουργούν πολιτικά αδιέξοδα.

    Ο Μιλόσεβιτς κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνωφ τάχθηκε υπέρ ενός παραγωγικού, οπως τον χαρακτήρισε, διάλογο με τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό "Ζάγιεντνο" που ζητά την αναγνώριση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου, προκειμένου να τερματιστούν οι διαδηλώσεις και να επέλθει ηρεμία στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου ο Μιλοσεβιτς φέρεται ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή νέων δημοτικων εκλογών σε σύντομο χρόνο και τη δημιουργία μιας πολυκομματικης επιτροπης η οποία προσωρινά θα αντικαταστήσει το δημοτικο συμβούλιο του Βελιγραδίου μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.

    Οπως όμως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι, θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπολίτευση θα απορρίψει τις προτάσεις Μιλόσεβιτς. Ηδη ο εκ των ηγετών του αντιπολιτευόμενου συνασπιμού "Ζάγιεντνο" Ζόραν Τζίντζιτς απέρριψε τις πληροφορίες για τις προτάσεις του Μιλόσεβιτς και δήλωσε ότι εμμένει στο αρχικό αίτημα, να αναγνωρίσουν δηλαδή οι σερβικές αρχές το αποτέλεσμα των εκλογών στις περιοχές όπου επικράτησαν οι υποψήφιοί της. "Βρισκόμαστε στους δρόμους 70 μέρες τώρα και αν χρειαστεί θα μείνουμε άλλες 700", είπε χαρακτηριστικά ο Τζίντζιτς.

    Πολλοί είναι οι αναλυτές που προβλέπουν αλλαγή πολιτικού σκηνικού στη Σερβία. Μάλιστα η βρετανική εφημεριδα "Ιντιπέντεντ" σε σχετικό της δημοσίευμα εκτιμά ότι μόνο με την πρόκληση ενός εμφυλίου πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο θα μετέθετε εκεί το κέντρο βάρους της κρίσης που διέρχεται η Σερβία καθώς το θέμα των δημοτικών εκλογών θα παραμεριζόταν θα μπορούσε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να διασώσει το καθεστώς του.

    [15] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ

    Αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πραγματοποιεί από σήμερα ολιγοήμερη επίσκεψη στα Σκόπια.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θα συναντηθούν με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της Εθνικής Τράπεζας των Σκοπίων, με τους οποίους θα εξετάσουν τους όρους για τη χορήγηση του λεγόμενου ESAF δανείου για την οικονομική υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [16] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Τη συμπλήρωση ενός ακριβώς χρόνου από την εκδήλωση των τουρκικών επεκτατικών προκλήσεων στα Ίμια, επέλεξε η Άγκυρα, για να επιβεβαιώσει τα σχέδια της για την προμήθεια 4 αμερικανικών ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου S-70B, συνολικής αξίας 140 εκατ. δολαρίων. Τα ελικόπτερα αυτά αποτελούν μεταγενέστερη τροποποίηση του SH-60F, που χρησιμοποιείται από το ναυτικό των ΗΠΑ.

    Οι επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς για την απόκτηση των εν’ λόγω ελικοπτέρων ήταν γνωστές εδώ και μήνες, η επιβεβαίωση τους όμως, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή συνδέεται (σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων στην αμερικανική πρωτεύουσα),με ευρύτερη τουρκική προσπάθεια που επιδιώκει την βελτίωση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

    Σε διπλωματικό επίπεδο, το σύνολο των πρόσφατων πληροφοριών για την επιχειρησιακή αναβάθμιση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ( κινεζικoί πύραυλοι WS-1, αμερικανικά βλήματα ATACMS, αντιεροπορικό σύστημα HAWK, αντιαρματικά βλήματα Hellfire), δημοσιοποιείται αμέσως μετά την ένταση των S-300 στην Κύπρο (εν’ όψη της η επικείμενης αμερικανικής διαμεσολαβητικής προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό Πρόβλημα) και ταυτόχρονα με την εκφρασμένη υποστήριξη της Ρωσίας στις κυπριακές θέσεις, αλλά και την διαγραφόμενη “θέληση” της Μόσχας για ουσιαστική συμμετοχή στο διπλωματικό και γεωπολιτικό “γίγνεσθαι” στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

    Παράλληλα, σε εξοπλιστικό επίπεδο επιδιώκεται (από την τουρκική πλευρά) η ανατροπή της υφιστάμενης αμυντικής ισορροπίας στο Αιγαίο, αφού η αναφερόμενη προμήθεια έρχεται ως απάντηση στην αναβάθμιση των ανθυποβρυχιακών δυνατοτήτων που το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό απέκτησε, με την προμήθεια παρόμοιων ελικοπτέρων. Το ανθυποβρυχιακό περιβάλλον του Αιγαίου

    Όπως είναι γνωστό το Αιγαίο (γεωγραφικά) αποτελεί ένα κλειστό αρχιπέλαγος, στο οποίο οι συνθήκες της σύγχρονης ναυτικής μάχης καθιστούν επιτακτική την ανθυποβρυχιακή προστασία των φιλίων σκαφών. Σύμφωνα με την άποψη ναυτικών κύκλων στην Αθήνα, δύο τουλάχιστον παράγοντες επιβάλουν ( στην ελληνική πλευρά) την αποτελεσματική άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου: ο ένας εστιάζεται στην εξουδετέρωση απειλών που προέρχονται από τα τουρκικά υποβρύχια και ο δεύτερος, στην διασφάλιση της ανθυποβρυχιακής προστασίας των υπερσύγχρονων μονάδων του ελληνικού στόλου (φρεγάτες κλάσης “Kortenaer,” “Knox,” “Υδρα”). Τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα -γενικώς- χρησιμοποιούνται με τη λογική ότι αποτελούν τον “μακρύ βραχίονα” του πλοίου που συνοδεύουν.

    Από την άλλη πλευρά, το πολεμικό ναυτικό διαθέτει 8 συνολικά υποβρύχια (4 κλάσης “Γλαύκος” και 4 κλάσης “Ποσειδών”). Η απόκτηση νέων υποβρυχίων κρίνεται αποφασιστική για την εξασφάλιση του τακτικού ναυτικού πλεονεκτήματος που το ελληνικό ναυτικό (στον τομέα των υποβρυχίων) διέθετε στα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Απο πλαίσιο του νέου ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος προβλέπεται η αγορά νέων υποβρυχίων. Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, διαθέτει συνολικά δύναμη 15 υποβρυχίων (συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών τύπων). Η κύρια απειλή (για την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο) προέρχεται από το συμβόλαιο που υπογράφτηκε το Δεκέμβριο του 1987, για την κατασκευή στα ναυπηγεία Golcuk, έξι τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209/1400. Οι δύο πρώτες μονάδες έχουν παραδοθεί, ενώ αναμένεται η έναρξη της κατασκευής και άλλων δύο. Ελληνική Ναυτική Αεροπορία

    Η ναυτική αεροπορία αποτελεί παράδοση για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς επίσημα ιδρύθηκε το 1929. Το ναυτικό επιχειρησιακό περιβάλλον στο Αιγαίο όμως, επέβαλε την ίδρυση της Διοίκησης Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, με την επιχειρησιακή αξιοποίηση αριθμού των ακόλουθων τύπων ελικοπτέρων: 2 Aerospatiale SA.319B AlouetteIII, 2 Agusta-Bell AB.212 EW, 8 Agusta-Bell AB.212 ASW Mk II,καθώς και 5 SiKorsky S-70B-6 Aegean Hawk. Το έκτο ελικόπτερο S-70B-6, αναμένεται να παραδοθεί στο πολεμικό ναυτικό την ερχόμενη άνοιξη. Το έργο της Ναυτικής Διοίκησης Ελικοπτέρων θα ενισχυθεί αποφασιστικά με τη συνδρομή 6 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B ORION, που οι ΗΠΑ παραχώρησαν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και αξιοιποιούνται σταδιακά. S-70Β Sea Hawk

    To S-70B αποτελεί τη ναυτική έκδοση του ελικοπτέρου S-70 της αμερικανικής Sikorsky και πέταξε για πρώτη φορά το 1979. Το πρώτο μοντέλο παραγωγής ήταν το SH-60B που χρησιμοποιείται από το Αμερικανικό Ναυτικό στη διεξαγωγή ανθυποβρυχιακού αγώνα. Στη διαμόρφωση SH-60F επίσης, για το Αμερικανικό Ναυτικό, μπορεί να μεταφέρει 3 τορπίλες και βλήματα αέρος-αέρος. Τα ελικόπτερα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν -όπως αναφέρθηκε - την κωδική ονομασία S-70B-6 Aegean Hawk. Η μέγιστη ταχύτητα τους, κατά τη διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων φτάνει τα 272 χλμ./ώρα, ενώ η επιχειρησιακή οροφή τα 19.000 πόδια.

    Παράλληλα, στις προθέσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού συμπεριλαμβάνεται και η επιπλέον προμήθεια βλημάτων Penguin Mk 2 Mod7, ώστε να συνολικός αριθμός τους να φτάσει τα 50, μαζί με το απόθεμα που υπάρχει.

    Από την άλλη πλευρά, η Άγκυρα, φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα με την παραχώρηση βλημάτων του παραπάνω τύπου (που θα καταστήσουν τα τουρκικά S-70B, επιχειρησιακώς αξιοποιήσιμα), καθώς εφαρμόζεται εναντίον της εμπάργκο από τη Νορβηγία, στην οποία και κατασκευάζονται. Την στιγμή αυτή, οι υπάρχουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν διευκρινίζουν αν το αναφερόμενο εμπάργκο έχει αρθεί ή όχι. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία ήταν κατηγορηματική στο θέμα της άρσης του νορβηγικού εμπάργκο, θέτοντας το, ως αποκλειστική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της παραγγελίας των S-70B. Τόσο, η κατασκευάστρια εταιρία SiKorsky, όσο και η αμερικανική πλευρά είχαν δεσμευτεί για την άσκηση “πιέσεων” προς τη Νορβηγία ώστε να προχωρήσει κανονικά η πώληση των ελικοπτέρων. Η Τουρκική Ναυτική Αεροπορία

    Η αεροπορία του Τουρκικού Ναυτικού, έχει επιφορτιστεί με καθήκοντα ανθυποβρυχιακής υποστήρξης και προστασίας των πλοίων του τουρκικού στόλου. Ο συνδυασμός tgr επιχειρησιακής αναβάθμισης της, με την ταυτόχρονη κατασκευή υποβρυχίων και πλοίων από την εγχώρια ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, λειτουργεί αυτόματα υπέρ της υλοποίησης των προκλητικών- επεκτατικών σχεδίων της Άγκυρας στην περιοχή του Αιγαίου. Σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές ο κύριος στόχος της Άγκυρας, εστιάζεται στην εξουδετέρωση κάθε προσπάθειας επιχειρησιακής αναβάθμισης της ελληνικής πλευράς, μέσω της προμήθειας και της επιχειρησιακής αξιοποίησης συστημάτων, που ανατρέπουν τις υφιστάμενες ισορροπίες στην περιοχή, αλλά και ενισχύουν την “κούρσα” των εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο “βραχίονας” του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αξιοποιεί επιχειρησιακά αριθμό 16 ελικοπτέρων από τους ακόλουθους τύπους: 3 AB 204 ASW 10 AB 212ASW 3 AB 212 ASW/ESM

    Στην αναφερόμενη δύναμη θα προστεθούν και τα 4 S- 70B, αυξάνοντας αποτελεσματικά τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του τουρκικού στόλου, παράγοντας που -από την άλλη πλευρά- λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, ως προς την επιχειρησιακή αναβάθμιση των δυνατοτήτων των τουρκικών υποβρυχίων. Το γενικότερο σκεπτικό της τουρκικής προμήθειας των S-70B

    Έγκυροι διεθνείς αμυντικοί κύκλοι εκτιμούν ότι, η Τουρκία μετά το πρόσφατο ναυάγιο της προμήθειας των αμερικανικών επιθετικών ελικόπτέρων Cobra, εφαρμόζει - πλέον- πολιτική “δύο ταχυτήτων” στην υλοποίηση του εξοπλιστικού της προγράμματος. Έτσι, από τη μια μεριά ενοχλείται από τις επικρίσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης για την προσέγγιση που επιδιώκει με τα ισλαμικά κράτη (ειδικότερα με το Ιράν), ενώ από την άλλη προσπαθεί να “απαγκιστρωθεί,” από την ευρωπαϊκή και την αμερικανική αμυντική βιομηχανία.

    Στο πλαίσιο αυτό, στρέφεται προς τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ. Επιβεβαιώνοντας το σκεπτικό αυτό, έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Άγκυρα, αναφέρουν ότι η Τουρκία επιθυμεί να συνάψει και νέα αμυντική συμφωνία με τους Ισραηλινούς (διάρκειας 25 χρόνων) συνολικού οικονομικού ύψους 150 δισ. Δολαρίων.

    Οι Τούρκοι στρατηγοί ( με δεδομένο -τον συνταγματικά κατοχυρωμένο- λαϊκό χαρακτήρα του στρατού στην Τουρκία), πιέζουν τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Ερμπακάν να στραφεί προς το Ισραήλ. Ξέρουν καλά ότι, η επιβεβαίωση παραγγελιών όπως αυτή των ελικοπτέρων S-70B, κατευνάζει τις πρόσφατες -αρνητικά- διατυπωμένες εντυπώσεις της Δύσης και παράλληλα ανατρέπει τις αμυντικές ισορροπίες στο Αιγαίο, υπέρ των τουρκικών εθνικιστικών επιδιώξεων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 30 January 1997 - 14:42:57