Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-02-07

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΝΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΛΜΥΡΟ- ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΕΞΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

  • [02] ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ 6 ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

  • [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ

  • [04] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

  • [05] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [06] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ

  • [07] ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ΥΜΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΜΑΪΣΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

  • [08] ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΑΛΑΒΕΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ "ΑΙΓΛΗ" ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ"

  • [09] ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΖΑΖ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ "ΦΡΕΪΜ" ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ Σ.ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ Τ.ΙΣΑΑΚ

  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΧΑΝΣ ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ

  • [12] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

  • [13] BOYΛΓΑΡΙΑ: ΤΩΡΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ "ΑΠΕΡΓΕΙ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [14] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΟΣΕΠ

  • [15] ΠΓΔΜ: ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [16] ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΝΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΛΜΥΡΟ- ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΕΞΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Ενταση επικρατεί στον Αλμυρό Βόλου στην περιοχή Lijqoh^ber. Αστυνομικοί ακινητοποίησαν τα παραταγμένα τρακτέρ δίπλα από την εθνική οδό Αθηνών -Θεσσαλονίκης ξεφουσκώνοντας τα λάστιχα τους.

    Αστυνομικοί συνέλαβαν έξι αγρότες, ενώ η κίνηση στην εθνική οδό στο ύψος των Μικροθηβών έχει διακοπεί καθώς κάθετα στο δρόμο έχουν σταθμεύσει κλούβες της αστυνομίας.

    Στο μεταξύ, συνεδριάζει και πάλι σήμερα η Πανθεσσαλική Επιτροπή των αγροτών για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

    Σήμερα συζητείται στο Πρωτοδικείο της Λάρισας, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΟΣΕ και του ταμείου εθνικής οδοποιϊας κατά των μελών της Πανθεσσαλικής Επιτροπής για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    Ο Δημήτρης Ρέππας απηύθυνε προειδοποίηση προς τους αγρότες, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει αποκλεισμό του εθνικού οδικού δικτύου.

    Η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της ρήξης δήλωσε ο Θανάσης Νασίκας, μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής.

    Στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύεται ελαφρά τραυματισμένος ο αστυνομικός Απόστολος Καρανίκας, μετά τις συμπλοκές αγροτών και αστυνομικών που σημειώθηκαν κοντά στα Τέμπη. Ενταση επικρατεί επίσης στον Αλμυρό και την περιοχή του Δομοκού.

    [02] ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ 6 ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

    Ελεύθεροι αφέθηκαν, με εντολή εισαγγελέα, οι έξι αγρότες που συνελήφθησαν στη 1 μετά τα μεσάνυχτα ενώ κινούνταν με τρακτέρ σε χωματόδρο από την Επανωμή προς το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για τους Χρήστο Σαμαρά, 34 χρονών, Παναγιώτη Τραγάνη 22, Ιωάννη βογιατζή 34, Δημήτρη Βογιατζή 26, Ιωάννη Στόικο 30 και Γρηγόρη Σάρα, 30 χρονών, σε βάροςτων οποίων σχηματίστηκε δικογραφία.

    Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας δημοκρατικών αγροτικών συλλόγων νομού Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Παρλαπάνης, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί με τις συλλήψεις να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας και χαρακτήρισε "παρελκυστική τακτική" την πρόταση του πρωθυπουργού να φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους για να συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών.

    Η κυβέρνηση, είπε, "πρέπει να πάρει μια πρωτοβουλία, να εκτονώσει την κατάσταση και να γυρίσουμε κι εμείς στα σπίτια μας. Να καθήσει να συζητήσει με τους αγρότες για τα προβλήματα τους".

    Περίπου 50 τρακτέρ εξακολουθούν να παραμένουν ακινητοποιημένα στην αερογέφυρα της Χαλάστρας, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κατερίνης, και στις 6 το απόγευμα πρόκειται να συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή των αγροτών για να αποφασίσει την παραπέρα στάση τους.

    [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ

    "Η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ha συνεχίσει να τα παίρνει εφαρμόζοντας τους νόμους και το Σύνταγμα για την ομαλή πορεία και λειτουργία της χώρας. Οι εκβιασμοί δεν προκειται να γίνουν με κανένα τρόπο δεκτοί".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της γενικής γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    Αναφερόμενος στα μπλόκα των αγροτών ο κ.Σημίτης τόνισε ότι είναι ακραία και αυταρχική μορφή διαμαρτυρίας -η οποία γίνεται από ελάχιστα πρόσωπα- με στόχο να καταργηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους.

    Ο κ.Σημίτης επισήμανε ακόμα ότι πρέπει μια κοινωνική ομάδα να επιδιώκει να λύνει τα προβλήματα της σε συνάρτηση με προβλήματα των άλλων κοινωνικών κλάδων και όχι το δικό τους αίτημα να είναι κυρίαρχο.

    "Εμείς", σημείωσε, "ακολουθούμε μια οικονομική πολιτική που έχει στόχο την επίλυση των προβλημάτων στο σύνολο τους". Ο Πρωθυπουργός, αφού σημείωσε ότι η κοινωνική εξέλιξη συνεπάγει τριβές, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανάγκες νέων λύσεων.

    "Είναι φυσικό", όπως είπε, "να υπάρχουν διαμαρτυρίες, είναι μορφή κοινωνικής λειτουργίας γιατί δείχνει ότι οι πολίτες επιδιώκουν λύσεις. Χαιρετίζουμε αυτού του είδους τις λειτουργίες αλλά οι διαμαρτυρίες αυτές δεν μπορεί να είναι το αποκλειστικό και τελικό μέσο. Χρειάζεται το στάδιο κοινής συννενόησης και ενός ειλικρινούς διαλόγου".

    Νωρίτερα, ο κ.Σημίτης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λάμπρου Κανελλόπουλου είχε δώσει έμφαση στον κοινωνικό διάλογο τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη ανάγκη να υπάρξει εθνικού χαρακτήρα κοινωνική συμφωνία, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να επιτύχει κανείς συναίνεση και κινητοποίηση της κοινωνίας.

    Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει τους νέους τρόπους διεξαγωγής διαλόγου, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε σχέση με το κοινωνικό διάλογο.

    Από την πλευρά της η κ.Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "πρωτοστατεί σε ένα πρωτόγνωρο κράτος και παρακράτος βίας και δικών, το χειρότερο που γνώρισε η χώρα μετά το 1974. Ομως η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Θα την αντιμετωπίσουμε όλοι" κατέληξε.

    [04] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Ενταση προκλήθηκε σήμερα στη Βουλή καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αποχώρησε από την αίθουσα της Βουλής λίγο πριν τεθούν οι ερωτήσεις για την παιδεία στο πλαίσιο του θεσμού της ώρας του πρωθυπουργού.

    Τις ερωτήσεις έθεσαν οι Πρόεδροι του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Τσοβόλας με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για "αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του πρωθυπουργού" και αποχώρησε από την a_housa σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έκανε χρήση του κανονισμού που του επιτρέπει όταν για κάποιο λόγο δεν προτίθεται να απαντήσει σε κάποια ερώτηση να αναθέτει την απάντησή της στον αρμόδιο υπουργό.

    Ο κ. Εβερτ δήλωσε ότι η συμπεριφορά του πρωθυπουργού προσβάλλει την αίθουσα ενώ ο κ. Τσοβόλας ο οποίος δεν παρέστη στη Βουλή έστειλε γραπτή δήλωση με την οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό για περιφρονητική στάση προς το κοινοβούλιο.

    Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι τα ερωτήματα που τέθηκαν στη Βουλή για την παιδεία πρέπει να απαντηθούν, ωστόσο ο κ.Κακλαμάνης τόνισε ότι εφόσον η ερώτηση δεν συζητείται δεν μπορεί κανείς να μιλήσει επί της ουσίας για αυτά. "Ο διάλογος για το θέμα της παιδείας σήμερα στο Κοινοβούλιο δεν γίνεται όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά λόγω της άτακτης φυγής του κ.Κωνσταντόπουλου" πρόσθεσε ο κ.Αρσένης.

    [05] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Μιλτιάδη Εβερτ σχετικά με το σκοπιανό και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών υπογράμμισε πως η κυβέρνηση μένει σταθερή στις θέσεις της, ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι προσπαθεί να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις για εσωκομματικά οφέλη.

    Η Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, εφαρμόζει την ενδιάμεση συμφωνία, επιδιώκει την ανεύρεση ονόματος κοινής αποδοχής και προσέρχεται στις συνομιλίες με τη θέση ότι δε δεχόμαστε όνομα με τη λέξη "Μακεδονία" ή παράγωγα της.

    Ο κ.Σημίτης κατηγόρησε τον κ.Εβερτ ότι απομόνωσε φράσεις από τις δηλώσεις του κ.Πάγκαλου για να δημιουργήσει εντυπώσεις και έκανε λόγο για αντιφατική στάση της Νέας Δημοκρατίας σε ότι αφορά την ενδιάμεση συμφωνία.

    Υπογράμμισε ακόμη, ότι υπάρχει βεβαίως ο κίνδυνος - τον οποίο είχε επισημάνει ο κ.Πάγκαλος- τα Σκόπια να ονομαστούν σκέτα "Μακεδονία".

    Αν οι διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης -σημείωσε ο κ.Σημίτης- καταλήξουν σε αδιέξοδο, τότε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Σάυρους Βανς θα καταθέσει την εντολή, είτε προτείνοντας όνομα ανεκτό από τις δύο ή από την μια πλευρά, είτε να μην προτείνει κανένα όνομα και το Συμβούλιο Ασφαλείας να δηλώσει ότι μπορούν τα Σκόπια να χρησιμοποιούν το συνταγματικό τους όνομα και έτσι να λέγονται μονολεκτικά "Μακεδονία".

    Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ως χαλαρή Συνομοσπονδία υπουργών και επανέλαβε την πρόταση του για ενιαία εθνική εξωτερική πολιτική που να αντιμετωπίζει σφαιρικά τα εθνικά θέματα.

    [06] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΝ PAQEKJUSTIJG ΤΑΚΤΙΚΗ

    ''Η Ελλάδα έχει τηρήσει όλα όσα προβλέπονται από την Ενδιάμεση Συμφωνία'', τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδ ρέου απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών του ΣΥΝ και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα Σκόπια, που ακολουθούν μια παρελκυστική πολιτική μέχρι τώρα, θα τηρήσουν με τη σειρά τους όλα όσα προβλέπονται στο άρθρο 5 της Συμφωνίας, βοηθώντας έτσι στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    ''Εχουμε προχωρήσει'', τόνισε ο κ.Παπανδρέου, ''σε διμερείς οικονομικές, πολιτικές, εμπορικές και άλλες συμφωνίες με το κράτος των Σκοπίων. Παράλληλα η επενδυτική παρουσία της χώρας μας είναι πολύ σημαντική, όπως η πρόσφατη ελληνορωσική επένδυση του υδροηλεκτρικού σταθμού''.

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνθηκε των αποφάσεων αλλά και των χειρισμών της κυβέρνησης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας ότι έχουμε την πιο κινητική ηγεσία των τελευταίων χρόνων σε σειρά πρωτοβουλιών, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό πρόβλημα, αφού επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης -όπως αυτή προκύπτει από το ρόλο της ως εγγυήτριας δύναμης- ότι κάθε προσπέλαση τουρκικών δυνάμεων προς τις ελεύθερες περιοχές θα προκαλέσει την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας. Χαρακτήρισε δε, ιδιαίτερα ενθαρρυντική την παρούσα χρονική συγκυρία, τόσο με το διεθνές ενδιαφέρον που επιδεικνύεται, όσο και με την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, έκανε λόγο για βαβυλωνία στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ''οχυρωμένη σε μια επικίνδυνη αλαζωνία αρνείται τη συγκρότηση Εθνικού Διακομματικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και αρνείται να δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη λειτουργία της -προβλεπομένης από το Νόμο- Εθνικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής.

    ''Με την πολιτική του <<δε βιαζόμαστε>>, και της ακινησίας'', κατέληξε, ''ο χρόνος που περνάει κάνει δυσκολότερους τους όρους για την αντιμετώπισή των εθνικών μας θεμάτων''.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής παρατήρησε ότι κανείς δε δικαιούται να διεκδικεί το αλάθητο σε ότι αφορά στους χειρισμούς στο θέμα των Σκοπίων, πρόσθεσε πάντως ότι αν δεν προσέξουμε πάρα πολύ, θα μας ταλανίζει και τα επόμενα 100 χρόνια.

    Για τα Ιμια τόνισε ότι ''αν κάτι πήγε στραβά, ήταν γιατί στείλαμε το λάθος μήνυμα'', ενώ χαρακτήρισε λάθος τη ''βήμα προς βήμα'' προσέγγιση μας με την Τουρκία, η οποία έχει επιδείξει μια αυξανόμενη επιθετική πολιτική και θα προσθέτει, όπως είπε, πάντα στην ατζέντα της υπαρκτά ή ανύπαρκτα θέματα. Πρόσθεσε ακόμα ότι για το θέμα της υφαλοκρηπίδας είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον η επέκταση στα 12 μίλια, ενώ επανέλαβε την πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής.

    Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη, αναφερόμενη στο Σκοπιανό ζήτημα, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει λύση αν η Ελλάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει στα Βαλκάνια.

    ''Το καλύτερο που μπορούμε να πετύχουμε κάτω από τις σημερινές συνθήκες και προϋποθέσεις'', είπε, ''είναι να κλείσουμε το πρόβλημα με σύνθετη ονομασία και με ένα φιλικό κλίμα διαλόγου, το οποίο θα αποτρέπει και την εμφάνιση επεκτατικών βλέψεων ή άλλων διεκδικήσεων από την άλλη πλευρά''.

    Μίλησε ακόμα για πολυγλωσσία της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και σημείωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής γιατί θα καθόριζε τα σημεία συμφωνίας και ασυμφωνίας.

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρότεινε την πολιτική προσέγγισης και του διαλόγου ''βήμα προς βήμα'' στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.

    Τέλος, για το Κυπριακό είπε ότι η λογική της μη λύσης παγιώνει την κατοχή στην Κύπρο και πρότεινε τη λύση με διζωνική ή δικοινοτική ομοσπονδία.

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η εξωτερική πολιτική έχει συγκεκριμένο πλαίσιο που στηρίζεται στις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αποδεχθεί και που η Αμερική έχει το κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή μας.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Γιώργος Ρόκκος υποστήριξε ότι με την αποδοχή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η Ελλάδα απώλεσε όλα σχεδόν τα διαπραγματευτικά της δικαιώματα και ζήτησε να μην δεχθούμε σε καμία περίπτωση το όνομα ''Μακεδονία'' ή παράγωγά του. Τέλος κατηγόρησε το ΣΥΝ ότι γίνεται ''δεκανίκι'' του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια του να κλείσει τα εθνικά θέματα.

    [07] ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ΥΜΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΜΑΪΣΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

    Εκκλησιαστικούς ύμνους από το 10ο έως και τον 17ο αιώνα, θα ψάλλουν οι "Μαϊστορες της Μακεδονίας", στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στις 10 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997".

    Οι "Μαϊστορες της Μακεδονίας", είναι ένας χορωδιακός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1991, στο πλαίσιο της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Ο Πρόεδρος του χορωδιακού συλλόγου και διευθυντής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, πατήρ Δημήτριος Βακάρος, τόνισε ότι οι "Μαϊστορες της Μακεδονίας", θέλουν να συμβάλλουν στη διαφύλαξη της μουσικής κληρονομιάς της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    [08] ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΑΛΑΒΕΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ "ΑΙΓΛΗ" ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ"

    Με αποσπάσματα από το έργο του πεζογράφου, κριτικού και εκδότη, Τηλέμαχου Αλαβέρα, αρχίζουν τη Δευτέρα το bq\du στην "Αίγλη", οι εκδηλώσεις της σειράς "Θεσσαλονικέων Εσπερίδες", κατά τη διάρκεια των οποίων θα παρουσιαστεί το έργο και η συμβολή στη λογοτεχνία της πόλης, ορισμένων από τους πιο αντιπροσωπευτικούς συγγραφείς της.

    Στην πρώτη αυτή βραδιά τιμής, το έργο του Τηλέμαχου Αλαβέρα θα παρουσιάσει ο κριτικός λογοτεχνίας, Αλέξης Ζήρας, ενώ οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ένα όμορφο διήγημα του πεζογράφου, δια στόματος του ζωγράφου και λογοτέχνη, Κώστα Λαχά. Η εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχει και η σύζυγος του συγγραφέα, θα πραγματοποιηθεί με τη μουσική υπόκρουση πιάνου, που θα παίζει η Αννα Τσίτσα-Κούνιο.

    Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν την εκδήλωση, εφόσον προμηθευτεί προσκλήσεις από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στη Διαγώνιο.

    [09] ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΖΑΖ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ "ΦΡΕΪΜ" ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

    'Eνα ιδιόμορφο μείγμα των μουσικών καταβολών της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας, συνδυασμένο με τις αποχρώσεις της "New Jazz", θα παρουσιάσει τη Δευτέρα το βράδυ στην "Αίγλη" το γνωστό γκρουπ "Frame", που αποτελείται από ταλαντούχους νεαρούς μουσικούς από τις τρεις χώρες.

    Ο Μηνάς Αλεξιάδης (πιάνο), ο Peter Massing(σαξόφωνο), ο Fergus Currie (κοντραμπάσο) και ο Γιάννης Νοταράς (τύμπανα) υπόσχονται να προσφέρουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης ένα ταξίδι στους ρυθμούς της τζαζ, παρουσιάζοντας ολόκληρη τη δημιουργική τους πορεία, με κομμάτια από την παλιότερη και την πρόσφατη δουλειά τους.

    Εισιτήρια για τη συναυλία προπωλούνται καθημερινά στην τιμή των χιλίων δραχμών από τα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ θα διατίθενται και από την "Αίγλη", μόνο την ημέρα της συναυλίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ Σ.ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ Τ.ΙΣΑΑΚ

    Προσφυγές κατά της Τουρκίας για τις εν εν ψυχρώ δολοφονίες των Ελληνοκυπρίων Σολωμού Σολωμού και Τάσου Ισαάκ από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στα τραγικά επεισόδια της Δερύνειας το καλοκαίρι, κατέθεσαν οι οικογένειές τους στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Οπως δηλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Σολωμού, η προσφυγή αφορά την παράβαση του δικαιώματος της ζωής και άλλων συναφών δικαιωμάτων.

    Εντός των ημερών αναμένεται να καταθέσει προσφυγή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η οικογένεια του Πέτρου Κακκουλή ο οποίος δολοφονήθηκε τον περασμένο Ojt~bqio από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΧΑΝΣ ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ στις 26-28 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με το BBC, κατά την παραμονή του στην Κύπρο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, του αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον Τουρκοκυπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Είναι η πρώτη φορά που ο κ.Μπρουκ θα συναντηθεί με τον Ντενκτάς. Τον Μάρτιο όταν ο κ.Μπρουκ βρισκόταν στην Κύπρο είχε προγραμματιστεί συνάντηση των δυο ανδρών αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της καρδιακής προσβολής που υπέστη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    [12] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

    Την πλήρη υποστήριξη του στους καταθέτες των παρατραπεζών οι οποίοι έχασαν τα χρήματα τους επανέλαβε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας το οποίο εμμένει στο αίτημα του για παραίτηση του προέδρου Μπερίσα και της αλβανικής κυβέρνησης.

    Σε ανακοίνωση του που δημοσιευεται στην εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ", το ΣΚ καταδικάζει τις "εγκληματικές πράξεις του κράτους" και αποδίδει την ένταση στην επιλογή του προέδρου και της κυβέρνησης "να εξαπατήσουν τους καταθέτες".

    Η ανακοίνωση έγινε με την αφορμή των βιαίων επεισοδίων που ξέσπασαν στην πόλη Βλόρα, όπου κατέρρευσε η "Γκαλίκα", μία ακόμη από τις παρατράπεζες και όπου η αστυνομία, σύμφωνα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, "ανέπτυξε όλο της το δυναμικό, εξοπλισμένο με τα πιο ισχυρά μέσα καταστολής".

    Οι σοσιαλιστές εκφράζουν την υποστήριξη τους στις διαμαρτυρίες των καταθετών, τις οποίες χαρακτηρίζουν ειρηνικές και τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να τους συμπαρίστανται ενώ καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει τη χρήση βίας και την στρατηγική της αντιπαράθεσης.

    Εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών ανεβάζουν σε 205 τους αστυνομικούς που έχουν τραυματισθεί στα επεισόδια που ακολούθησαν την κατάρρευση των παρατραπεζών ενώ χαρακτηρίζουν σοβαρή την κατάσταση πέντε από αυτούς.

    [13] BOYΛΓΑΡΙΑ: ΤΩΡΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ "ΑΠΕΡΓΕΙ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Απουσίασε χθες η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς από τη συνεδρίαση της βουλής όταν επρόκειτο να ψηφιστούν τροποποιήσεις του νόμου περί φορολογίας του εισοδήματος. Αναβλήθηκε και η σημερινή συνεδρίαση της βουλής λόγω επίσης της μη εμφάνισης των βουλευτών της Αριστεράς.

    Ο ηγέτης της Ενωσης Δημοκρατικων Δυνάμεων, Ιβαν Κοστώφ κατηγόρησε σήμερα την Αριστερά ότι προσπαθεί να εμποδίσει τη λειτουργία των κρατικών θεσμών και με αυτόν tom τρόπο να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να βαθύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κρίση.

    Η εφημερίδα "Τρουντ" δημοσιεύει συνέντευξη με τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκεόργκι Παρβάνωφ, στην οποία αναφέρεται ότι η η Αριστερά θα μπει στη βουλή μόνο για τη ψήφιση του εκλογικού νόμου. Οι σοσιαλιστές θα επιμείνουν για μείωση του ποσοστού που πρέπει να συγκεντρώσουν τα κόμματα για να εισέλθουν στη βουλή, από 4% σε 2%. Ο Παρβάνωφ εξέφρασε την ελπίδα ότι μελλοντικά θα ενωθούν οι δυνάμεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της "Ευρωαριστεράς" του Αλεξάντερ Τόμωφ. Κατά τον ίδιο, "για πολύ καιρό ακόμη στη Βουλγαρία θα διεξάγονται εκλογές κάθε δύο χρόνια".

    Στα εσωκομματικά προβλήματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αφιερωμένο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Κοντινεντ". Σε επιστολή του ο Ζαν Βίντενωφ επιμένει για τη διαγραφή του Νικολάι Ντόμπρεφ απο το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, στη σημερινή ολομέλεια του κόμματος ο Γκεόργκι Παρβάνωφ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

    Η εφημερίδα "24 Ωρες" δημοσιεύει συνέντευξη με τον Νικολάι Ντόμπρεφ στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι θα μιλήσει για τη δραστηριότητα του ομίλου επιχειρήσεων "Μουλτιγκρουπ" όταν δεν θα είναι πλέον υπουργός Εσωτερικών. Δηλώνει μόνο "ότι όσο μεγάλη και να είναι η υποστήριξη μιας εταιρείας για κάποιο κόμμα, σε καμμια περίπτωση αυτό το κόμμα όταν κερδίσει τις εκλογές δεν πρέπει να γίνει σκλάβος της αντίστοιχης εταιρείας".

    [14] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΟΣΕΠ

    Προτάσεις για τη δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης εμπορίου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με σκοπό την αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας, τίθενται στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) που αρχίζει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Στη σύνοδο, στην οποία θα προεδρεύσει η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ, μετέχουν οι υπουργοί της Αλβανίας, της Αρμενίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Δημοκρατίας της Μολδόβας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ελλάδας.

    Σήμερα αναμένεται να γίνει αποδεκτή η διακήρυξη στην οποία θα τονίζεται η αποφασιστικότητα των χωρών μελών για τη δημιουργία μιας ζώνης ελευθέρου εμπορίου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Επισης το θέμα της οικολογικής καταστροφής λόγω της μόλυνσης των υδάτων της Μαύρης Θάλασσας είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς που μετέχουν στη σύνοδο. Τον περασμένο Ιούλιο βουλευτές απο 11 χώρες μέλη της ΟΣΕΠ και επιστήμονες ζήτησαν την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς στη δεκαετία του 80 τα αλιευτικά συνέλεξαν 900 χιλιάδες τόνους ψάρια τον χρόνο ενώ τώρα η ποσότητα αυτή έχει περιοριστεί στους 100 χιλιάδες τόνους.

    Υπενθυμίζεται ότι Οργανισμός για την ΟΣΕΠ συγκροτήθηκε το 1992 με πρωτοβουλία του εκλιπόντος pqo]dqou της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ. Η Γενική Γραμματεία του Οργανισμού προς το παρόν εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη ενώ η προεδρία του περιήλθε στη Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο που η χώρα έλαβε τη σκυτάλη από τη Ρωσία. Οι χώρες μέλη επιδιώκουν να ενθαρρύνουν τις αναπτυξιακές επενδύσεις με τη δημιουργία της Παρευξείνιας Τράπεζας που θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

    [15] ΠΓΔΜ: ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ

    Για απώλεια της πολιτικής ταυτότητας κατηγορούν το Δημοκρατικό Κόμμα της ΠΓΔΜ τα μέλη του προεδρείου του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, υποστηρίζοντας πως η πρόθεσή του να ενωθεί με τους φιλελεύθερους θα προκαλέσει την οριστική αλλαγή της πολιτικής πορείας που έχει χαράξει μέχρι σήμερα.

    Σύμφωνα με σχόλιο της κρατικής τηλεόρασης των Σκοπίων, παρά την απουσία του προέδρου του Κόμματος, Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, τα μέλη των εκτελεστικών οργάνων του VMRO-DPMNE δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους από την αλλαγή της πορείας του Δημοκρατικού Κόμματος, πολύ περισσότερο που τα δύο αυτά κόμματα πριν από τις δημοτικές εκλογές δημιούργησαν έναν ισχυρό συνασπισμό, που τους επέτρεψε να κερδίσουν σημαντικές θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Όπως υποστηρίζουν οι εθνικιστές, η ένωση των δημοκρατών με τους φιλελεύθερους δεν θα διαταράξει τις σχέσεις συνεργασίας του Δημοκρατικού Κόμματος με το VMRO- DPMNE στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αποκλείουν, ωστόσο, την περίπτωση συνεργασίας των δύο κομμάτων κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το 1998.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [16] ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Η κατάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τους Βούλγαρους σοσιαλιστές και η αποδοχή του αιτήματος της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, προβάλλει ως η μόνη διέξοδος από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, όμως από μόνη της δεν αποτελεί πανάκεια για την επίλυση των προβλημάτων.

    Πραγματικά από το καλοκαίρι του 1996 η Βουλγαρία ζει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, που εκτείνεται από τη διαχείρηση των οικονομικών του κράτους, τη νομισματική πολιτική, τη βιομηχανία και η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στους πολίτες της χώρας αυτής. Σύμφωνα με τη Βουλγαρική Εθνική Τράπεζα το εξωτερικό χρέος της Βουλγαρίας ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια δολλάρια, ενώ το εσωτερικό χρέος έχει ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολλάρια. Το εξωτερικό χρέος προέρχεται από δανεισμούς και ανατοκισμούς δανείων και από χρέη της Σοβιετικής Ενωσης και του Ιράκ που δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν, ενώ το εσωτερικό χρέος δημιουργήθηκε κυρίως από την κατάρρευση των πολυάριθμων ιδιωτικών τραπεζών που ιδρύθηκαν μετά το 1990, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα ίδια κεφάλαια κίνησης.

    Η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους απορροφά μεγάλο μέρος του Εθνικού Ακαθάριστου Προιόντος με αποτέλεσμα τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας να είναι χαμηλά και κάθε μεσαία οικονομική συναλλαγή, ακόμη και 50.000 δολλαρίων ωθεί το εθνικό νόμισμα, το λεβ, σε καθοδική πορεία έναντι των ξένων νομισμάτων. Ετσι από τις αρχές του 1996 μέχρι σήμερα το λεβ έχει υποτιμηθεί 2.500% έναντι του δολλαρίου, ενώ η ισοτιμία αλλάζει καθημερινά. Κανείς Βούλγαρος δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στο εθνικό νόμισμα και όλοι σπεύδουν να επενδύσουν τις μικρές ή μεγάλες οικονομίες τους σε συνάλλαγμα. Ομως το συνάλλαγμα είναι πλέον δυσεύρετο και οι Βούλγαροι αγανακτισμένοι καίνε τα λέβα δημοσίως στους δρόμους της Σόφιας.

    Στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Μεταπολεμικά η Βουλγαρία απέκτησε βαριά βιομηχανία, σύμφωνα με τα σοβιετικά πρότυπα, προσανατολισμένη κυρίως στην παραγωγή κεφαλαιουχικών και όχι καταναλωτικών αγαθών με αποτέλεσμα να μη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της βουλγαρικής κοινωνίας και να μην είναι ανταγωνιστική σε διεθνή κλίμακα. Οι, σοσιαλιστικές και μη, κυβερνήσεις από το 1990 μέχρι σήμερα προτίμησαν αντί να προβούν σε δομικές αναδιαρθρώσεις στη βιομηχανία και σε αθρόες αποκρατικοποιήσεις, να δαπανούν μεγάλο μέρος του ΑΕΠ για να κρατούν εν ζωή τα μεγάλα ζημιογόνα βιομηχανικά συγκροτήματα.

    Η κυβέρνηση του Ζαν Βίντενωφ είχε ξεκινήσει μέσα στο 1996 μια προσπάθεια αποκρατικοποίησης, όχι με απευθείας πώληση σε ξένους επενδυτές, αλλά με ευρεία διασπορά μετοχών στους Βούλγαρους πολίτες. Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρξει διεθνές ενδιαφέρον, να εκφυλιστεί η διαδικασία και να οδηγηθεί η αποκρατικοποίηση σε πλήρη αποτελμάτωση. Τώρα όλοι υπόσχονται ότι θα προβούν σε μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, αλλά τίποτε δεν προδικάζει ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τους ξένους επενδυτές.

    Πραγματικά ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα της Βουλγαρίας ήταν και παραμένει οι πολύ χαμηλές ξένες επενδύσεις, που δεν ξεπέρασαν τα 260 εκατομμύρια δολλάρια το 1996. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρώτος επενδυτής αναδείχθηκε η Ολλανδία με 46 εκατομμύρια δολλάρια, ενώ τα μεγάλα βιομηχανικά κράτη, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία δεν εντάσσουν τη Βουλγαρία στα στρατηγικά τους σχέδια. Ακόμη και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οι ξένες τράπεζες είναι ιδιαίτερα σκληροί συνομιλητές. Αυτή η, τουλάχιστον επιφυλακτική, στάση των ξένων επενδυτών να επενδύσουν στη Βουλγαρία δεν εξηγείται μόνο με τη διατήρηση των παραγωγικών δομών της Βουλγαρίας, την παραμονή στην εξουσία των σοσιαλιστών και την εφαρμογή του οικονομικού τους προγράμματος, αλλά και με την έκταση που έχει λάβει η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι κατηγορίες για διαφθορά και χρηματισμό απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης από τους απλούς υπαλλήλους έως τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων. Το οργανωμένο έγκλημα από την άλλη έχει λάβει τέτοια έκταση, ώστε εξουσιάζει ολόκληρους τομείς της οικονομίας, όπως το εμπόριο και δεν διστάζει να εξολοθρεύσει οποιονδήποτε σηκώσει το ανάστημά του απέναντί του. Μια σειρά δολοφονιών πολιτικών, αστυνομικών dieuhumt~m και δικαστικών με τελευταία εκείνη του Αντρέι Λουκάνωφ αποδεικνύει την αποφασιστικότητα των παρανόμων.

    Οι Βούλγαροι που αποζητούν, όπως και όλοι οι λαοί των πρώην ανατολικών κρατών την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη, βρίσκεται στα όρια της απελπισίας. Η απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να διπλασιάσει στις 31 Ιανουαρίου τους μισθούς και τις συντάξεις δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς ο πληθωρισμός υπερέβη το 310% για το 1996 και τον περασμένο Ιανουάριο έτρεχε με ρυθμό 30% το μήνα, ενώ το λεβ χάνει καθημερινά το 30% της αξίας του. Οι μισθοί των περισσότερων εργαζομένων βρίσκονται πλέον κάτω από τα διεθνή όρια της φτώχιας, ενώ η μέση σύνταξη την προηγούμενη εβδομάδα ισοδυναμούσε με τρία κιλά κιμά. Φυσικά η ανεργία φουντώνει και οι περισσότεροι άνεργοι παραμένουν ολοένα και περισσότερους μήνες χωρίς απασχόληση.

    Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Απριλίου θα έχει να επιτελέσει την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή της διάσωσης της Βουλγαρίας από την πτώχευση. Για να πετύχει στο έργο της θα πρέπει να πάρει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα, που θα πλήξουν, τουλάχιστον παροδικά, έναν ήδη εξασθενημένο λαό. Θα χρειαστεί όμως και την ολόπλευρη συμπαράσταση των ξένων κυβερνήσεων και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Ηδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας, όμως η Βουλγαρία θα χρειαστεί πολύ περισσότερα από απλές υποσχέσεις, αν δεν θέλει να μεταβληθεί σε παρία των διεθνών εξελίξεων και σε απόκληρο των οικονομικών εξελίξεων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 7 February 1997 - 14:28:47