Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-02-11

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Φεβρουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΥ "ΚΩΣΤΑΚΟΣ"

  • [02] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΤΙΣ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [03] ΣΕ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

  • [04] ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΣΕ ΟΞΥΤΗΤΕΣ

  • [06] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ "ΔΕΞΙΕΣ" ΚΑΙ "ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ" ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

  • [07] ΜΕ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΟΤΙ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΔΕ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο Β. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ

  • [08] Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Η Ν.Δ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΩΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

  • [09] Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: "ΕΓΩ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΗ Ν.Δ."

  • [10] ΤΟΞΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΗΠΕΙΡΟ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • [11] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 230 ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΩΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ

  • [12] "ΠΕΡΙΠΑΤΟ" ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΑΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "Η ΠΟΛΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ" ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Μ.ΡΙΦΚΙΝΤ ΚΑΙ Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

  • [14] ΗΠΑ:ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • [15] ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ Η ΑΥΛΩΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  • [16] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [17] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ TOY Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [18] ΣΟΦΙΑ:ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

  • [19] ΤΗΝ 4η ΘΕΣΗ ΚΑΤΕΛΑΒΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ -ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • [20] Ο Γ. ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ MEDA

  • [21] ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ UNPREDEP ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο K.ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ

  • [22] Η ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

  • [23] Μ.ΕΤΖΕΒΙΤ: Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

  • [24] ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ 30 ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΥ "ΚΩΣΤΑΚΟΣ"

    Αρχίζουν οι διαδικασίες ανέλκυσης της πυραυλακάτου "Κωστάκος" από το βυθό των ακτών της Σάμου, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών θα ολοκληρωθούν σε μια βδομάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος ανέλκυσης της πυραυλακάτου θα κοστίσει στο πολεμικό ναυτικό ένα δισεκατομμύριο δραχμές.

    [02] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΤΙΣ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ

    O συντονισμός της δράσης τους και ο καθορισμός προτεραιοτήτων προ των πυλών του 21ου αιώνα, θα αποτελέσουν το αντικείμενο της κοινής συνάντησης στην Αθήνα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου, των Iδρυμάτων των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων και της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού φόρουμ για τη Δημοκρατία και την Αλληλεγγύη.

    Η αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών "ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ", που διοργανώνει τη συνάντηση, θα θέσει το ζήτημα της διεύρυνσης των συνεργασιών με τα αντίστοιχα ιδρύματα και κόμματα χωρών της Βαλκανικής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Κύπρου και θα συζητήσει τις προοπτικές ανάπτυξης διαλόγου για την ευρωπαϊκή αριστερά.

    Κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη συνεργασία των Ιδρυμάτων, ενώ τη δεύτερη ημέρα τους προσκεκλημένους πολιτικούς θα απασχολήσει το θέμα των επαφών και της αλληλοενημέρωσης μεταξύ των κομμάτων.

    Στις εργασίες θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και εκπρόσωποι των ιδρυμάτων και των κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του αυστριακού κοινοβουλίου, Χάιντς Φίσερ, η Υπουργός Ανάπτυξης και αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Χερτα Ντόυμπλερ-Γκέμλιν και άλλοι.

    Εκμέρους της ελληνικής κυβέρνησης στη συνάντηση θα παραβρεθούν και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο Υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Ακης Τσοχατζόπουλος, η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, Γιώργος Παπανδρέου και Γιάννος Κρανιδιώτης και ο ευρωβουλευτής Παρασκευάς Αυγερινός.

    [03] ΣΕ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

    Σήμερα οι γενικές συνελεύσεις των καθηγητών αποφασίζουν για το αν θα συνεχίσουν ή όχι τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για πέμπτη βδομάδα. Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, επανέλαβε χθες ότι ο διάλογος έχει εξαντληθεί και άφησε αιχμές ότι η απεργία έχει προσλάβει πολιτικό χαρακτήρα.

    "Η κυβέρνηση έχει πια στριμωχθεί από την απεργία μας. Πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει λογική και θα δώσει διέξοδο στα προβλήματα μας και εμείς από την πλευρά μας θα βρούμε τρόπους να αναπληρώσουμε ένα μεγάλο μέρος των χαμένων διδακτικών ωρών", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης.

    Συνεχίζουν την απεργία δάσκαλοι και νηπιαγωγοί έως αύριο, μέρα κατά την οποία θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. Το απόγευμα η ΕΦΕΕ διοργανώνει στην Αθήνα συλλαλητήριο συμπαράστασης στους απεργούς εκπαιδευτικούς, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος.

    [04] ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Κατά την παραμονή του στη Βόννη, ο κ.Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογο του Φόλκερ Ρίε και θα παρακαθήσει σε γεύματα εργασίας με παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Αμυνας.

    Ο Ελληνας υπουργός θα έχει συνομιλίες για θέματα που ενδιαφέρουν, όπως τις σχέσεις των δύο χωρών, τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις προοπτικές επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί επίσης, με μέλη της Γερμανοελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ομοσπονδιακής Βουλής, καθώς και με παράγοντες της Ομογένειας.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΣΕ ΟΞΥΤΗΤΕΣ

    "Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και αποφεύγει να εμπλακεί σε οξύτητες, όμως είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα εθνικά της συμφέροντα", δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στην εκτίμηση που διατύπωσε σε εκπομπή του BBC ο βρετανός υπουργός εξωτερικών Μάλκομ Ρίφκιντ, ότι ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξαιτίας της Κύπρου είναι μια σοβαρή πιθανότητα.

    Στην ίδια εκπομπή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χαρακτηρίζει την Κύπρο ως το θερμότερο σημείο σε όλο τον κόσμο και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορεί να φτάσουν σε εμπόλεμη κατάσταση αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η πολιτική της Τουρκίας είναι αυτή που αντιστρατεύεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και παραβιάζει τις υπάρχουσες συνθήκες. "Αν κάποιοι θέλουν να αποτραπεί η όξυνση θα πρέπει να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει αυτή την επιθετική πολιτική της" κατέληξε ο Υπουργός Τύπου.

    [06] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ "ΔΕΞΙΕΣ" ΚΑΙ "ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ" ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Υπάρχουν πολλές τάσεις και απόψεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι δυνατό να χαρακτηριστούν "δεξιές" και "αριστερές", δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", σημειώνοντας ότι η σχηματοποίηση αδικεί το ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος στη δημόσια εικόνα του κυβερνώντος κόμματος και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των στελεχών του ο κ. Σκανδαλίδης παρατήρησε ότι δεν υπάρχει η εικόνα του ριγκ, που εμφανίζεται στις κάμερες και τα μικρόφωνα των ΜΜΕ, και τόνισε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν όλα τα μέλη και τα στελέχη για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ.

    Την ύπαρξη "αριστερής" και "δεξιάς" τάσης μέσα στο ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε ο Παντελής Οικονόμου, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, αναγνώρισε ότι δεν είναι καλή η εικόνα που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και για τις διαφωνίες μεταξύ των στελεχών είπε ότι οφείλονται σε προσωπικές πικρίες.

    [07] ΜΕ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΟΤΙ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΔΕ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο Β. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ

    "Προσπαθούν να πιέσουν την Ελλάδα με τα "σενάρια πολέμου" που δημοσιεύονται κατα καιρούς απο ξένα μέσα ενημέρωσης και επισείονται απο ξένους πολιτικούς" επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιστημονικός συνεργάτης του Α.Π.Θ. Βεν.Καρακωστάνογλου, που πρόσφατα επέστρεψε απο το Σόκολατς της Βοσνίας, όπου ήταν παρατηρητής του ΟΑΣΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέητον.

    Αφορμή για τη συζήτηση με τον κ.Καρακωστάνογλου αποτέλεσε η συνέντευξη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ στο BBC ,όπου μεταξύ άλλων, υεστήριξε ότι είναι πολύ πιθανός ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.Ο κ.Καρακωστάνογλου επισήμανε ότι παρατηρείται τελευταία μια σπουδή απο τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να ενταχθεί η τουρκία στις ευρωπαϊκές δομές "να αμβλυνθεί ο κίνδυνος του φονταμενταλισμού που γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανής με την κυβέρνηση Ερμπακάν". "Βέβαια, σημείωσε, υπάρχει πάντα ο στρατός στην τουρκία και ο κίνδυνος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.Αυτή όμως η εξέλιξη, αν πραγματοποιούνταν, θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα απομακρυνόταν αν όχι οριστικά, τουλάχιστον για πολλά χρόνια απο την Ευρώπη.Εχει όμως εδραιωθεί η πεποίθηση ότι πρέπει να βρεθεί epit]kour, λύση στο κυπριακό, αλλά οι ξένοι επιδιώκουν ταυτόχρονα και τη διευθέτηση των όποιων ελληνοτουρκικών διαφορών.Ετσι χρησιμοποιούν τα "σενάρια του πολέμου' θέλοντας να ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα, την οποία θεωρούν πιό αδύναμη, ώστε να πειστεί και να παρακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων."

    Οπως υπογράμμισε ,σε καμμία περίπτωση δεν είναι "υπέρ της θεωρίας της διεθνούς συνωμοσίας".Παρατηρεί όμως την εύθραστη ισορροπία που υπάρχει και δεν αποκλείει με τη σειρά του ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στην Κύπρο, που θα φέρει την Ελλάδα αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Αναφερόμενος στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν πρός τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στην οποία γίνεται αναφορά σε ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ο κ.Καρακωστάνογλου επισημαίνει ως "ιδιαίτερα ανησυχητικό" το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού για πρώτη φορά αοφεύγει να χρησιμοποιήσει τον τίτλο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον κ.Γλ.Κληρίδη.

    "Είναι ενα ανησυχητικό στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα" τόνισε και πρόσθεσε πώς είναι αυτονόητη η "σκληρή" απάντηση της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης.

    Ο κ.Καρακωστάνογλου επισημαίνει ακόμη ,ότι θεωρεί πολύ σωστή την απόφαση των δύο κυβερνήσεων να αναζητήσουν στηρίγματα και σε άλλες χώρες.Υπογραμμίζει μάλιστα, την ορθότητα της απόφασης για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

    [08] Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Η Ν.Δ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΩΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Επίθεση κατά του Μιλτιάδη Εβερτ εξαπολύει ο Γιώργος Σουφλιάς σε συνέντευξη του σε αθηναική εφημερίδα.

    Ο κ.Σουφλιάς, υποστηρίζει ότι εάν δεν εκλεγεί αρχηγός στο συνέδριο, η Νέα Δημοκρατία με πρόεδρο τον κ.Εβερτ θα χάσει σίγουρα τις εκλογές, ενώ τονίζει ότι το κόμμα δεν μπορεί έως το συνέδριο να ασκήσει ενιαία αντιπολίτευση.

    Σε ερώτηση, αν επηρεάζεται από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, δήλωσε ότι έχει τις δικές του απόψεις και ο επίτιμος πρόεδρος τις προσωπικές του θέσεις.

    [09] Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: "ΕΓΩ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΗ Ν.Δ."

    Την εκτίμηση ότι η παρουσία των ίδιων προσώπων στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει ως αποτέλεσμα να συνεχιστεί η παρακμιακή πορεία του κόμματος, εξέφρασε με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο βουλευτής της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας.

    Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Ν.Δ. σημειώνοντας ότι υπάρχει ελπίδα να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και για τον εαυτό του είπε ότι θα είναι το "νέο πρόσωπο" στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [10] ΤΟΞΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΗΠΕΙΡΟ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

    Σχέδιο, με την κωδική ονομασία "Βαλκάνιο",που αφορά την amtilet~pisg των λαθρομεταναστών από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες (Αλβανία,Σκόπια,Βουλγαρία),κατά μήκος των βορείων συνόρων της χώρας, καταρτίσθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.Σκοπός του σχεδίου είναι η δημιουργία Συντονιστικών Οργάνων από όλες τις υπηρεσίες του κράτους, στους χερσαίους παραμεθόριους νομούς της Ηπείρου, της Μακεδονίας και Θράκης,για την αναχαίτιση του αναμενόμενου κύματος προσφύγων με την κατάλληλη προετοιμασία και οργάνωση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, ενώ ανάλογο σχέδιο έχει ήδη ετοιμαστεί για τους λαθρομετανάστες από την Τουρκία.

    Στα περιφερειακά συντονιστικά όργανα προβλέπεται να μετέχουν: ο Νομάρχης κάθε νομού, ο Αστυνομικός Διευθυντής, ο Στρατιωτικός Διοικητής του μεγαλύτερου σχηματισμού που εδρεύει σε κάθε νομό, ο Λιμενάρχης,ο Διευθυντής Τελωνείου και ο Δασάρχης,εφόσον υπάρχουν, καθώς και ο επικεφαλής του τοπικού κλιμακίου της Ε.Υ.Π.

    Ολα αυτά τα περιφερειακά συντονιστικά όργανα θα υπάγονται στο Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξεως(Πρόεδρος του οργάνου) και Ναυτιλίας.Σε όλους τους νομούς προβλέπεται η δημιουργία εγκαταστάσεων, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως προσωρινοί χώροι υποδοχής προσφύγων ,εφόσον εκδηλωθούν τέτοια φαινόμενα.

    [11] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 230 ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΩΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Περισσότερα από διακόσια τριάντα έργα 44 Ελλήνων φωτογράφων και καλλιτεχνών παρουσιάζονται στην πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα "Εικόνα και Είδωλο: Η Ελληνική Φωτογραφία 1975-1995" που θα εγκαινιαστεί στις 15 Φεβρουαρίου στις 8.30 το βράδυ στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Την έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μαρτίου, διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Με επιμελητή τον φωτογράφο και κριτικό Γιάννη Σπαθάτο, η μεγάλη αυτή αναδρομική έκθεση αποτελεί την πρώτη κριτική αποτίμηση του φαινομένου που ονομάστηκε "Νέα Ελληνική Φωτογραφία". Η εκδήλωση επιχειρεί να δώσει ένα πλήρες πανόραμα των μεταμορφώσεων της φωτογραφικής εικόνας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσιμης εικοσαετίας 1975-1995. Πάνω από 230 έργα όλων των τεχνικών και διαστάσεων από μικρά επεξεργασμένα Polaroid μέχρι μεγάλες μαυρόσπρες φωτογραφίες σε αλουμίνιο, σκιαγραφούν τις εκπληκτικές εξελίξεις της τέχνης.

    Εμπλουτισμένη με πολλά κατατοπιστικά κείμενα η έκθεση αποτελείται από τρεις αλληλοσυνδεόμενες ενότητες "Η εξερεύνηση του χώρου", "Η άναγνωση του μέσου" και "Η εικαστική διάσταση". Συνοδεύεται δε από εκτεταμένο δίγλωσσο κατάλογο που φιλοδοξεί να αποτελέσει βασική πηγή για τη μελέτη της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στον εκθεσιακό χώρο του εργοστασίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και αργότερα θα μεταφερθεί στο εξωτερικό.

    [12] "ΠΕΡΙΠΑΤΟ" ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΑΚΕΤΕΣ ΚΑΙ EJDOSEIS ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "Η ΠΟΛΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ" ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

    "Περίπατο" στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη θα μπορούν να κάνουν σε λίγο καιρό οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης, αφού μετά από συστηματική έρευνα και καταγραφή των ανασκαφικών δεδομένων, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2000, θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικές απεικονίσεις των μνημείων που βρίσκονται κάτω από τις πολυκατοικίες και θα στηθούν μεγάλες μακέτες που θα απεικονίζουν τα θαμμένα κτίρια.

    Το πρόγραμμα "Η πόλη κάτω από την πόλη", που υλοποιεί ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97" σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εφορείες αρχαιοτήτων της πόλης, αποτελεί το πρώτο από τα τρία μεγάλα αρχαιολογικά προγράμματα του ΟΠΠΕΘ '97 και θα κοστίσει συνολικά 500 εκατομμύρια δραχμές.

    Εκτός από τις μακέτες -πολλές από τις οποίες θα φτάνουν τα τρία ή τα τέσσερα μέτρα- και τα ηλεκτρονικά γραφήματα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει σχετικές εκδόσεις και την κυκλοφορία ενός αρχαιολογικού Ατλαντα της πόλης, στον οποίο θα καταγραφούν με λεπτομέρεια οι αρχαιότητες της πόλης, όπως συμβαίνει ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

    Ως στόχο για το 1997 ο Οργανισμός θέτει την έκδοση και παρουσίαση της καταγραφής και της τεχνικής επεξεργασίας των αρχαιοτήτων του ενός πέμπτου του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, ώστε η ανατολική τουλάχιστον περιοχή της πόλης να αποκτήσει τις επαρκείς υποδομές, για να "ανοίξει" στο κοινό. Ετσι, οι Θεσσαλονικείς, αλλά και οι επισκέπτες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μνημεία της πόλης που καταστράφηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, αλλά και από τις επεμβάσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κατά την εικοσαετία από το 1950 έως το 1970.

    "Ο Οργανισμός προτείνει στις αρμόδιες Εφορείες αρχαιοτήτων να ανοιχτούν τα αρχεία των σωστικών και μη ανασκαφών, ώστε να αρχίσει να διαγράφεται η πόλη κάτω από την πόλη, κατά χρονολογημένα στρώματα. Ετσι, τα στοιχεία που έχουμε για τη Θεσσαλονίκη των χρόνων του Χριστού θα μπορούν να συγκρίνονται με τα στοιχεία της πόλης επί Γαλερίου ή επί Ευσταθίου", δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού, Πάνος Θεοδωρίδης και πρόσθεσε ότι με το πρόγραμμα αυτό το κοινό θα έχει προσωπική εποπτεία σχετικά με το τί συνέβαινε στη Θεσσαλονίκη κατά την αρχαιότητα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Μ.ΡΙΦΚΙΝΤ ΚΑΙ Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύρραξης θεωρούν πολύ πιθανόν, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης έντασης των σχέσεων των δυο χωρών στο θέμα της Κύπρου και του Αιγαίου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μάλκομ Ρίφκιντ και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε συνέντευξή τους στο 4ο πρόγραμμα του BBC η οποία θα μεταδοθεί σημερα το βράδυ. Τόσο ο Ρίφκιντ όσο και ο Χόλμπρουκ τονίζουν ότι προτιμούν να επιλυθεί το κυπριακό πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Βρετανός υπουργός εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τον τελευταίο χρόνο και καταλογίζει σε Ελλαδα και Τουρκία έλλειψη πολιτικής βούλησης στις προσπάθειες με στόχο την επίλυση των διαφορών τους.

    Επισημαίνει ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο προβληματίζει ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ. "Θα περίμενε κανείς ότι η Ελλαδα και η Τουρκία θα κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να αποφύγουν την μεταξύ τους σύγκρουση. Αλλά, η έντονη φραστική αντιπαραθεση που προέρχεται και από τις δύο χωρες καθιστά πολύ δύσκολη την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων", υπογραμμίζει και προσθέτει:" Οταν οι σχέσεις των δυο χωρών καλές τότε και αν ακόμη υπάρχουν διαφορές μπορούν να επιλυθούν γρήγορα και ειρηνικά. Οταν όμως οι σχέσεις ειναι ήδη κακές, τεταμένες και δύσκολες, όταν και οι δύο πλευρές φαίνεται να επιζητούν δικαιολογίες για να τις επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τότε η κατάσταση είναι ζοφερη".

    Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα ένοπλης αντιπαράθεσης στο Αιγαίο ο Ρίφκιντ είναι επιγραμματικός: "Πρέπει να θεωρείται μια πολύ σοβαρή πιθανότητα".

    Ανάλογες δηλώσεις έκανε στο ίδιο πρόγραμμα του BBC και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικων ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος εκτιμά ότι μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ελλαδας και Τουρκίας αν δεν βρεθεί σύντομα λύση στο κυπριακό αλλά και στις διαφορές των δυο χωρών στο Αιγαίο.

    Χαρακτηρίζει την Κύπρο και την νοτιοανατολική Ευρώπη ως το "πιο θερμό σημείο του πλανήτη" και προειδοποιεί ότι αν ξεσπάσει ελληνοτουρκικός πόλεμος "τότε οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για ολοκληρη την περιοχή".

    [14] ΗΠΑ:ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Στην αλληλοενημέρωση για τις επομενες κινήσεις τους προς την κατυεθυνση της επίλυσης του προβλήματος στην Κύπρο απέδωσε ο διευθυντης του τμήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ Κέρι Κάβανο την πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του βρετανού απεσταλμένου για το κυπριακό σερ Ντέηβιντ Χάνι, ο οποίος συναντήθηκε και με την υπουργό κ.Ολμπράιτ.

    Ο κ.Κάβανο είπε ότι ο σερ Ντέηβιντ κατέστησε σαφές στους αμερικανούς συνομιλητές του ότι το Λονδίνο υποστηρίζει την εμπλοκή στις συνομιλίες για το κυπριακό του συνόλου των ενδιαφερομένων leq~m και υπογράμμισε τη σημασία της ειρηνευτικής διαδικασίας στην κατευθυνση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο αμερικανός αξιωματούχος προσέθεσε ότι η Βρετανία επανέλαβε στις ΗΠΑ ότι θα είναι "αμέτρητα πιο δύσκολο" για την Κύπρο να ενταχθεί στην Ενωση χωρίς διευθέτηση του προβλήματος και θεωρεί πολύ σημαντικές τις ενορχηστρωμένες προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης.

    Ο κ.Κάβανο τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί ότι είναι δυνατή η επίτευξη λύσης χωρίς την ενεργή συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών τα οποία κάλεσε να πάρουν μέτρα έτσι ώστε να μειωθεί η ένταση και να δημιουργηθεί η ατμόσφαιρα που θα καταστήσει δυνατή την επιτυχία απευθείας συνομιλιών.

    Αναγνωρίζουμε, είπε ο κ.Κάβανο, και πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μας το έχουν επισημάνει ότι η επίλυση του προβλήματος στη Κύπρο πριν από την έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση είναι το πιο λογικό βήμα για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.

    Ο αμερικανός αξιωματούχος προσέθεσε ότι η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφή στους ευρωπαίους εταίρους της την ανάγκη να εμβαθυνθεί η σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ενωση, υπενθυμίζοντας την αμερικανική υποστήριξη στην τελωνειακή ενωση που υπεγράφη το 1995.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δυσκολίες σε αυτή την πολιτική αλλά νομίζουμε ότι ελίναι θεμελιώδες συστατικό της βοήθειας για την ανευρεση λύσης στην Κύπρο και την απενεργοποίηση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είπε ο κ.Κάβανο χωρίς να αναφερθεί στο τι προκαλεί αυτές τις δυσκολίες.

    [15] ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ Η ΑΥΛΩΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

    Σε διαδήλωση κατά της αλβανικής κυβέρνησης μετατράπηκε σήμερα στην Αυλώνα η κηδεία ενός 33χρονου που σκοτώθηκε στη διάρκεια των χθεσινών αιματηρών επεισοδίων.

    Περίπου είκοσι χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το νεκροταφείο της πόλης ενώ μία ομάδα από αυτούς πυρπόλησε τα γραφεία του κόμματος του Μπερίσα. Η κατάσταση παραμένει εκρυθμη, ενώ η κυβέρνηση πρότεινε να κηρυχθεί η Αυλώνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρόταση που απέρριψε το Κοινοβούλιο.

    Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας να πάρνουν όλα τα μέτρα για να αποτραπεί η είσοδος στη χώρα μας κύματος αλβανών λαθρομεταναστών.

    [16] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να αρχίσει η συνεδρίαση της σερβικής βουλής όπου θα ψηφιστεί ο ειδικός νόμος που κατέθεσε η κυβέρνηση μετά από πρόταση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον οποίο θα αναγνωρισθεί η νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου.

    Οπως ανακοίνωσε ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός "Ζάγιεντνο" dem θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της βουλής ενώ το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον νόμο διότι τον θεωρεί αντισυνταγματικό.

    Στο μεταξύ η Πειθαρχική Επιτροπή της βουλης αποφάσισε σήμερα να αφαιρέσει από τον δήμαρχο του Βελιγραδίου, Νεμπόισα Τσόβιτς την βουλευτική ιδιότητα, εξαιτίας των πρόσφατων δηλώσεών του, ότι πρόκειται να παραιτηθεί. Η απόφαση της Επιτροπής προκάλεσε σάλο στους πολιτικούς κύκλους της χώρας. Ο Τσόβιτς δήλωσε ότι "πλαστογραφήθηκε η δήλωσή του και ερμηνεύτηκε λανθασμένα".

    Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι πρόκειται για αποφαση που έχει σκοπό να απενεργοποιήσει πολιτικά τον Τσόβιτς ο οποίος διαγράφηκε πρόσφατα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαφωνώντας με τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε η κυβέρνηση για την ακυρωση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών.

    Οπως μετέδωσαν τα γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, απέστειλε σήμερα στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επιστολή με την οποία τον καλεί να εξασφαλίσει τις διαδικασίες για την αναγνώριση των δημοτικων εκλογών και να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

    Πάντως οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν και σήμερα στο Βελιγραδι. Το μεσημερι θα γίνει η καθιερωμένη συγκέντρωση των φοιτητών ενώ το βράδυ αναμένεται η πραγματοποίηση της συγκέντρωσης των οπαδών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο".

    [17] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ TOY Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στη βουλγαρική Βουλή, υπό την αιγίδα του Προέδρου της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ, σχετικά με την υπογραφή της Διακήρυξης για τις βασικές αρχές για την έξοδο της Βουλγαρίας από την κρίση.

    Το κείμενο της διακήρυξης εγκρίθηκε χθες βράδυ από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και σήμερα αναμένεται οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να το υπογράψουν.

    [18] ΣΟΦΙΑ:ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Προθεσμία μέχρι τις 14 Μαρτίου για την κατάθεση των προσφορών των εταιρειών που ενδιαφέρονται να αναλάβουν την κατασκευη των αγωγών διανομής φυσικού αερίου έδωσε η βουλγαρική κυβέρνηση.

    Η παραλαβή των εγγράφων της δημοπρασίας γίνεται μετά την κατάθεση 25000 δολαρίων (6.25 εκατομμυρίων δραχμών) σε λογαριασμό του υπουργείου ενέργειας και ενεργειακών πηγών και όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να καταθέσουν 5 εκ. δολλάρια (1.25 δισεκατομύρια δραχμές) σε λογαριασμό του υπουργείου στην κεντρική τράπεζα.

    Οι προσφορές θα ανοιχθούν στις 15 Μαίου και η δημοπρασία θα γίνει τέσσερις ημέρες αργότερα

    Οπως είναι γνωστό στη Βουλγαρία αυτή τη στιγμή λειτουργούν duo αγωγοί, ένας προς την Ελλάδα και ένας προς την Τουρκία.

    [19] ΤΗΝ 4η ΘΕΣΗ ΚΑΤΕΛΑΒΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ -ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Την τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών -εισαγωγέων κεφαλαίων στη Ρωσία κατέλαβε η Κύπρος κατά το πρώτο εννιάμηνο του 1996, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Επιτροπής Στατιστικών της Ρωσίας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελβετία, ακολουθούν η Ολλανδία και οι ΗΠΑ, ενώ το μικροσκοπικό Λιχτενστάϊν βρίσκεται στην ένατη θέση.

    Στο μεταξύ, η Κύπρος και η Ρωσία επαναδιαπραγματεύονται της συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και η οποία καθορίζει και το καθεστώς των ρωσικών υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, 968 εκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί στη Ρωσία από την Ελβετία, 954 από την Ολλανδία, 882 από τις ΗΠΑ και 434 εκ. από την Κύπρο.

    Ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ρωσίας στην Κύπρο Βαλέντιν Στεπάνοφ, ανεβάζει τον αριθμό των ρωσικών υπεράκτιων εταιρειών στο νησί γύρω στις δύο χιλιάδες, ενώ το ποσοστό των ρωσικών κεφαλαίων, στα συνολικά κεφάλαια που διακινούνται μέσω των υπεράκτιων εταιρειών στη Μεγαλόνησο, στο 8%.

    [20] Ο Γ. ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ MEDA

    Στάση αναμονής τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αποδεχθεί τη διαδικασία, την οποία έχει δεσμευθεί ότι θα ακολουθήσει η Κομισιόν, για τα προγράμματα του MEDA στην Τουρκία. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφεύγει να διευκρινίσει το κατά πόσο προτίθεται να ασκήσει κάποια μορφή πίεσης προς την Τουρκία.

    Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος, αρμοδιος για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ρουμπάτη.

    Η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει πρωτίστως έργα που αφορούν την ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού καθώς και την χρηματοδότηση προγραμμάτων που προωθούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απάντησή της, πιστοποιεί οτι δεν προτίθεται να προχωρήσει στη λήψη κάποιων μέτρων ως αντίδραση στις απαιτήσεις που προβάλλει η τουρκική κυβέρνηση να αποφασίζει μόνη της για ποιά προγράμματα του MEDA θα χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τουρκία.

    [21] ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ UNPREDEP ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Λ.ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ

    Την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, UNPREDEP, στα Σκοπια, η οποία λήγει τον Μάιο, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιουμπομιρ Φριτσκοφσκι από τον γενικό cqallat]a του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον οποιο συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη.

    Ο Φρτσκοφσκι αιτιολογησε το αίτημά του εξαιτίας της κλιμακούμενης, όπως είπε, έντασης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. "Η κατάσταση επιδεινώνεται και είναι χειρότερη από ότι πριν από έξι μήνες" φέρεται να είπε ο Φρτσκοφσκι, σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων "Α-1". Τόνισε ότι η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ οφείλεται σε ένα βαθμό και στην ύπαρξη της UNPREDEP γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για ανανέωση της θητείας της.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, εξέφρασε και αυτός την ανησυχία του για τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων εστιάζοντας την κρισιμότητά της στην κατάσταση του Κοσσυφοπεδίου. Ο Κόφι Αναν, σύμφωνα πάντα με τον "Α-1", αποδέχθηκε προσκληση να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.

    [22] Η ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

    Διαψεύδουν τις φήμες για επίθεση κατά του πλοίου που έφερε κυπριακή σημαία, οι αρχές της Σρι Λάνκα. Τις πληροφορίες αυτές διαβίβασε στις κυπριακές αρχές, ο εκεί Πρόξενος της Κύπρου, Δρ. Φονσέκα.

    Το περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες του τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου, συνέβη χθές 25 ναυτικά μίλια ανοκτά της Σρι Λάνκα, όταν το υπό κυπριακή σημαία πλοίο "Carribean Queen" κτυπήθηκε κατά λάθος από ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, σε μια προσπάθεια να το συλλάβουν, μετά από πληροφορίες ότι μετέφερε παράνομο οπλισμό και πυρομαχικά, όπου μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι το πλοίο δεν μετέφερε τίποτα επιλήψιμο.

    Από την πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει επίσημα πλέον αναλάβει τη διερεύνηση του επεισοδίου, ενώ οι εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας "Poseidon" μετέβησαν στη Σρι Λάνκα για να εξακριβώσουν τα πραγματικά γεγονότα που σχετίζονται με το περιστατικό.

    [23] Μ.ΕΤΖΕΒΙΤ: Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Η παραμονή του κόμματος Ευημερίας στην εξουσία δεν δημιουργεί κίνδυνο μόνο για την Τουρκία αλλά και για πολλές άλλες μουσουλμανικές χώρες επισήμανε ο αρχηγός του Αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Μπουλέντ Ετζεβίτ αξιολογώντας ειδήσεις περί δημιουργίας ένοπλης οργάνωσης στο κόμμα του πρωθυπουργού Ερμπακάν.

    Ο Τούρκος πολιτικός σε χθεσινή συνέντευξη τύπου έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα της Αριστεράς να διαφυλάξουν τις αρχές της δημοκρατίας ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι και μέσα στα κόμματα της Δεξιάς υπάρχουν πολλοί πολίτες που έχουν ενστερνιστεί τις αρχές του κοσμικού κράτους και του Ατατούρκ. "Ολοι αυτά με αλληλεγγύη πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να σώσουν την κοσμική δημοκρατία" τόνισε ο κ Ετζεβίτ.

    [24] ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ 30 ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Μήνυμα ειρήνης και αρμονικής συνύπαρξης απευθύνουν μέσα από την τέχνη τριάντα ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι καλλιτέχνες, που παρουσιάζουν από την Πέμπτη 13 μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου, στη Λευκωσία, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και φωτογραφίες, σε μια κοινή έκθεση που θεωρείται ως η μεγαλύτερη διακοινοτική διοργάνωση στον τομέα της τέχνης. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊζέλ.

    Υποδεχόμενοι τους τουρκοκυπριους συναδέρφους τους στη Λευκωσία, οι εκπρόσωποι των ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών τόνισαν ότι η τέχνη και ο πολιτισμός ενώνουν τους ανθρώπους και εξέφρασαν την επιθυμία η μεγάλη αυτή έκθεση να λειτουργήσει ως έναυσμα για τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων και στο μέλλον.

    "Επιθυμούμε μια Κύπρο, όπου θα κυριαρχούν η ειρήνη και η ελευθερία, μια Κύπρο απαλλαγμένη από τις πίκρες. Συμμετέχουμε σε αυτήν την έκθεση για να δείξουμε στον ελληνοκυπριακό λαό ότι εμφορούμαστε από αισθήματα αδελφότητας και φιλίας", δήλωσαν οι τουρκοκύπριοι ζωγράφοι.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 11 February 1997 - 12:18:19