Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-03

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 3 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

  • [02] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΑΘΗΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

  • [04] ΠΟΛΥ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ

  • [05] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

  • [06] ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΚΚΙ

  • [07] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ,ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΧ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

  • [08] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [09] ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ 8η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΟΛΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΑΡΣΕΝΗ

  • [10] ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ Δ΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [11] THN EΚΘΕΣΗ "Η ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ" ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΑΠΟΨΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] "ΠΑΓΩΣΑΝ" ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ -"ΦΥΛΛΟ ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ" ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ

  • [13] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΑΔ

  • [14] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [15] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

  • [16] 50 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ Η ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

  • [17] ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΗ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

    Την τριήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλία ολοκλήρωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος ενημερώθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη για τα έργα εκτροπής του Αχελώου και εγκαινίασε το νοσοκομείο της πόλης των Τρικάλων.

    Μιλώντας στη συγκέντρωση οπαδών του ΠΑΣΟΚ έξω από τη νομαρχία Τρικάλων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι προχωρήσουν άμεσα όλα τα έργα υποδομής. "Αυτή η περιοχή δεν θα είναι πια αυτό που ήταν παλιά, μια ξεχασμένη Ελλάδα, θα είναι μια Ελλάδα που θα έχει δικούς της πόρους και δικούς της πόλους ανάπτυξης", είπε ο κ. Σημίτης και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην προσπάθεια για ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

    Αναφερόμενος εξάλλου στα εθνικά θέματα επανέλαβε ότι δεν θα γίνει καμμία παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εάν η Τουρκία δεν ευθυγραμμιστεί με τους διεθνείς κανόνες. "Για τις σχέσεις μας με την Τουρκία που θέλουμε να είναι σχέσεις φιλίας, ειρήνης και σταθερότητας, πρέπει να ισχύει το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες" πρόσθεσε ο κ. Σημίτης ο οποίος το μεσημέρι επισκέφθηκε τα Μετέωρα.

    [02] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανένα τουρκικό εκβιασμό στο Αιγαίο δήλωσε από την Νέα Υόρκη ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και επεσήμανε οτι λύσεις σε ενδεχόμενες διαφορές πρέπει να δοθούν μόνο από διεθνή δικαστήρια.

    Στο μεταξύ επίθεση εναντίον του κοινοτικού επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ εξαπέλυσε χθες ο Ραουφ Ντενκτας κατηγορώντας τον οτι "μιλά ως ελληνοκύπριος και ότι πιέζει την τουρκοκυπριακή πλευρά να αναγνωρίσει την κυπριακή κυβέρνηση".

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΑΘΗΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    "Η Αθήνα αναπτύσσει πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υπάρξει παρέμβαση σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία στα Τίρανα για εκτόνωση της κρίσης" δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος σημείωσε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη γειτονική χώρα είναι αυξημένο λόγω και της ελληνικής μειονότητας που υπάρχει εκεί. Είπε, ωστόσο ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν λόγοι να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα για την προστασία της μειονότητας αλλά η Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς σε ετοιμότητα στην ελληνοαλβανική μεθόριο.

    Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι ανησυχεί την κυβέρνηση το φαινόμενο ότι Αλβανοί πολίτες έχουν ισχυρό οπλισμό στα χέρια τους. Διευκρίνισε εξάλλου ότι η πρόσκληση του Σαλί Μπερίσα να επισκεφθεί τη χώρα μας εξακολουθεί να ισχύει αλλά σε ότι αφορά την πραγματοποίησή της θα πρέπει να επανεξεταστούν τα τωρινά δεδομένα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο αρχηγός της aniylatij^r αντιπολίτευσης έχει ενημερωθεί από την κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται και πρόσθεσε ότι εφόσον το επιθυμούν θα έχουν ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

    [04] ΠΟΛΥ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ

    "Πολύ δυσάρεστη" χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος. Ο κ. Ρωμαίος τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή αφενός επειδή ενδιαφέρεται στις γειτονικές χώρες να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και αφετέρου διότι η Αλβανία είναι μία χώρα από την οποία εκδηλώνεται καθημερινά είσοδος λαθρομεταναστών.

    "Εχουμε ένα ειδικότερο ενδιαφέρον στην Αλβανία, αφορά την ελληνική μειονότητα" δήλωσε, εξάλλου ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και πρόσθεσε: "ως δημοκρατική χώρα έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    [05] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

    Τα τελευταία γεγονότα στην Αλβανία ενδέχεται να οδηγήσουν σε γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα έχει άμεσα ζωτικά συμφέροντα λόγω της ελληνικής μειονότητας την οποία οι αλβανικές αρχές οφείλουν να προστατέψουν με κάθε μέσο.

    Τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης στην Αλβανία με τη συμμετοχή όλων των αλβανικών κομμάτων που θα προχωρήσει σε ελεύθερες εκλογές, προτείνει με σημερινή γραπτή του δήλωση ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Σημειώνει δε ότι οι εξελίξεις αφορούν άμεσα την Ελλάδα λόγω της μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, η προστασία της οποίας πρέπει να αποτελεί βασική επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    [06] ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΚΚΙ

    Την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στην Αλβανία και η έκρυμθη κατάσταση που επικρατεί θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ελληνική μειονότητα καθώς και την ειρήνη στα Βαλκάνια, εκφράζει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας με ανακοίνωση.

    Ο κ. Τσοβόλας κατέστησε σαφές ότι απαιτείται η άμεση εκτίμηση της κατάστασης και η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από την ελληνική κυβέρνηση για την προστασία του Ελληνισμού και της ειρήνης στην περιοχή.

    Το ΔΗΚΚΙ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προτείνει να πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την συμμετοχή όλων των αρχηγών των κομμάτων για την εκτίμηση της κατάστασης στα Βαλκάνια και κυρίως στην Αλβανία καθώς και για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής και τακτικής.

    [07] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ,ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΧ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Φόβους για αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα, εκφράζει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για όσα συμβαίνουν στη γειτονική Αλβανία, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, για να εδραιωθεί η ειρήνη στην περιοχή και να αποκατασταθεί η τάξη και η ηρεμία στην Αλβανία

    "Εχω την εντύπωση,είπε, ότι η Ελλάδα, η μόνη κοινοτική χώρα στα Βαλκάνια, έχει το δικαίωμα αλλά και το καθήκον θα έλεγα να επιστήσει την προσοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να παρακαλέσει, να επιμείνει, να απαιτήσει την βοήθεια που πρέπει να στείλει η Ε.Ε. Μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, ήδη έκανε πάρα πολλά για την Αλβανία, αλλά η Ευρώπη θα μπορούσε να επέμβει κάπως δραστικότερα και σαν πρώτο βήμα θα έβλεπα αμέσως την συνδιαλλαγή των κομμάτων εκεί που φαίνονται ότι αντιμάχονται κατά τρόπο σκληρό, σε μια προσπάθεια σχηματισμού μιας κυβέρνησης γενικότερης αποδοχής με την προοπτική να βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο που υπάρχει για να μην οδηγηθεί στον εμφύλιο πόλεμο και πάντοτε με την βοήθεια της Ευρώπης, η οποία μπορεί είναι σε θέση να βοηθήσει. Αυτή είναι η άποψη μου."

    Στην ερώτηση αν διαβλέπει κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο για την ελληνική μειονότητα απάντησε:

    "Ολα είναι πιθανά.Εγώ δεν θα έλεγα ότι μόνο η μειονότητα θα υποφέρει, αλλά ολος ο αλβανικός λαός. Γιατί να υπάρχει ειδικός κίνδυνος για την μειονότητα δεν το αντιλαμβάνομαι"

    Στην παρατήρηση ότι υπάρχει γενικότερος αναβρασμός στις χώρες τις βαλκανικής, που μπορεί να πυροδοτήσει απρόβλεπτες εξελίξεις, ο πρώην υπουργός ήταν κατηγορηματικός:

    "Δεν πιστεύω ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη. Μπορεί να οδηγήσει θα έλεγα εγώ σε μια εμφύλια διαμάχη στις χώρες που παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα. Δεν είναι εύκολο να επεκταθούν. Εν πάσει περιπτώσει ανησυχία υπάρχει γιατί όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι δυνατόν να στηθούν κανόνια για να βρουν διέξοδο στη χώρα μας ή στις άλλες διπλανές χώρες. Μάλλον θα περιοριστούν σε μια διαμάχη εσωτερική, η οποία αναμφιβόλως όμως δημιουργεί κινδύνους σε άλλες χώρες. Η πρώτη φάση που βλεπουμε αυτήν την ώρα μεταξύ του κόσμου που έχει και του κόσμου που δεν έχει είναι μια αθρόα μετανάστευση μια μετακίνηση θα έλεγα, οιωνοί μετανάστευσης λαών από τις φτωχότερες στις πλουσιότερες χώρες. Η Ελλάδα είναι στο σταυροδρόμι θα έλεγα των οικονομικά μη αναπτυγμένων χωρών.Εχουμε τα Βαλκάνια απο την μια πλευρά, την νότια ακτή της Μεσογείου από την άλλη και αντιλαμβάνεστε ότι η Ελλάδα, η οποία συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, είναι τυχερή είτε γιατί κράτησε το δημοκρατικό της καθεστώς. Η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο άλλων κρατών, άλλων λαών που υποφέρουν. Μας βλέπουν όπως βλέπαμε και εμείς την Αμερική μετά το τέλος του δικού μας εμφυλίου, ως την χώρα της “επαγγελίας”. Αυτό όμως δημιουργεί τον κίνδυνο της μετανάστευσης, της αθρόας εισροής μεταναστών. Ηδη έχουμε πάρα πολλούς ξένους στην Ελλάδα. Ολα αυτά δείχνουν ότι η χώρα μας είναι ευνοημένη αυτήν την ώρα από προϊστορία μας την πρόσφατη, οι άλλες e_mai οι άτυχες χώρες που ατυχώς ήταν κλεισμένες μεσα στον ανατολικό συνασπισμό και βέβαια αυτή η διαφορά αν δεν εξαλείφθεί και θα εξαλειφθεί μόνο με βοήθεια από έξω και οσο δεν ζουν με δανεικά δεν μπορούν να αποκτήσουν την παραγωγή εκείνη που θα μπορούσε να τους ανεβάσει σε ένα επίπεδο υποφερτό. Φαίνεται ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι υπερδιπλάσιο από το ΑΕΠ όλων των άλλων χωρών της Βαλκανικής. Είναι πολύ άτυχο αυτήν την ώρα που έχουμε μια αναστάτωση στη Βουλγαρία, στη Σερβία, την τρομερή πλέον αναστάτωση στην Αλβανία."

    [08] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Στις εκλογές που θα γίνουν την Τετάρτη στις οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας, για την ανάδειξη αντιπροσώπων του 4ου συνεδρίου, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού στη διήμερη προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου δεν έγινε δυνατό να καταγραφούν οι συσχετισμοί δυνάμεων για τους υποψηφίους αρχηγούς.

    Επίσης μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει κοινή συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ, Μιλτιάδη Εβερτ, με τους κ.κ. Γιώργο Σουφλιά, Κώστα Καραμανλή και Βύρωνα Πολύδωρα, ύστερα από πρόταση του κ. Εβερτ την οποία αποδέχτηκαν οι υπόλοιποι. Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν τα σημεία συμφωνίας, ως προς τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο καταστατικό του κόμματος, ώστε να εμφανιστούν με κοινή εισήγηση στο συνέδριο.

    Ο κ. Εβερτ τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του συνεδρίου με τη συμμετοχή "εξ οφιτσίου" μελών που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικούς φορείς, στην αυτοδιοίκηση και το συνδικαλιστικό χώρο. Πρότεινε πενταετή θητεία του προέδρου του κόμματος, τη διεξαγωγή συνεδρίου κάθε τρία χρόνια και την αύξηση του αριθμού των μελών της Κ.Ε σε 151 και της Εθνικής Συνδιάσκεψης σε 2.500.

    Ο Γιώργος Σουφλιάς πρότεινε κατάργηση όλων των διορισμένων οργάνων, την εκλογή γραμματέα της Κ.Ε και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας και θητεία τεσσάρων χρόνων για τον πρόεδρο του κόμματος.

    Ο Κώστας Καραμανλής πρότεινε να γίνεται συνέδριο κάθε δύο χρόνια και η Κ.Ε να εκλέγει το γενικό γραμματέα της.

    [09] ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ 8η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΟΛΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΑΡΣΕΝΗ

    Με παράταση της απεργίας και την ερχόμενη εβδομάδα προειδοποίησε η ΟΛΜΕ σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον Γεράσιμο Αρσένη.

    Με την απεργία των καθηγητών αναμένεται να ασχοληθεί εως την Τετάρτη και το συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων.

    Οι γονείς κάνουν λόγο για αδιέξοδο. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους δηλώνει πρόθυμος να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ καθηγητών και υπουργείου παιδείας.

    [10] ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ Δ΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Παρουσία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη η έναρξη του Δ΄Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού. Ο κ. Σημίτης απεδέχθη πρόταση- πρόσκληση να τιμήσει με την παρουσία του το Παγκόσμιο φόρουμ των απανταχού Ποντίων που του απήυθυνε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ΄Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού και Δήμαρχος Καλαμαριας, Θρασύβουλος Λαζαρίδης.

    Η επιτροπή που συνάντησε σήμερα τον κ. Σημίτη στα Τρίκαλα του παρέδωσε τα πρακτικά του Γ΄Παγκοσμίου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού και τον ενημέρωσε σχετικά με το μείζον εθνικό θέμα της υποδοχής και αποκατάστασης των Ελληνοποντίων απο την πρώην Σοβιετική Ενωση, καθώς και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους οικισμούς υποδοχής, όπως στη Φαρκαδώνα Τρικάλων.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον πρωθυπουργό, ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στην γενοκτονία των Ποντίων και στα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν τις βιαιότητες της εποχής εκείνης κάτω από οργανωμένο σχέδιο των Τούρκων, ενώ υπογράμμισε και την προσπάθεια που θα καταβάλλει ο Ποντιακός Ελληνισμός ώστε να γνωστοποιηθεί το θέμα στον ΟΗΕ ζητώντας στην κατεύθυνση αυτή και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

    Καταλήγοντας, ο κ. Λαζαρίδης εκανε λόγο για τους 500.000 περίπου ομογενείς της Μαύρης Θάλασσας, στην προοπτική στήριξής τους από τη Μητροπολιτική Ελλάδα, προκειμένου να παραμείνουν στις γεωγραφικές περιοχές που ήδη βρίσκονται εκπροσωπώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά και οικονομικά συμφέροντα της πατρίδας μας.

    Την επιτροπή, η οποία συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, αποτέλεσαν οι Στέφανος Τανιμανίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Νίκος Κοτσαμποϊκίδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά και ο Κυριάκος Ιορδανίδης, πρόεδρος των Ομογενειακών Οργανώσεων της Ρωσίας.

    [11] THN EΚΘΕΣΗ "Η ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ" ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΑΠΟΨΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Η διαχρονικότητα του ελληνισμού αποκαλύπτεται μέσα από τα τριακόσια και πλέον εκθέματα της βυζαντινής εποχής, που περιλαμβάνει η έκθεση "Η Δόξα του Βυζαντίου", τα επίσημα εγκαίνια της οποίας θα κάνει απόψε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

    Ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε σε δηλώσεις του την έκθεση "ένα μεγάλο γεγονός, που ανασκευάζει την εσφαλμένη εικόνα του Βυζαντίου, που συχνά πέφτει θύμα ιδεολογικής εκμετάλλευσης ακόμη και από τους ίδιους του ΄Ελληνες". Πρόσθεσε ακόμη ότι αντίστιξή της θα αποτελέσει η μεγάλη έκθεση κειμηλίων του Αγίου Όρους, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Στην έκθεση, που θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό στις 11 Μαρτίου, παρουσιάζονται εκθέματα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τα εκθέματα είναι χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη, που φέρει τον τίτλο "Ο θρησκευτικός και λαϊκός πολιτισμός της δεύτερης χρυσής εποχής του Bufamt_ou" αναλύεται ο καθοριστικός ρόλος, που διαδραμάτισε το Βυζάντιο. Στη δεύτερη με τον τίτλο "Η επίδραση του Βυζαντίου στις γειτονικές χώρες", διαπιστώνεται η μεγάλη επιρροή του Βυζαντίου στα γειτονικά κράτη. Στην τρίτη ενότητα εξετάζονται οι αμοιβαίες επιδράσεις της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης και του Μουσουλμανισμού στο Βυζάντιο και η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει εκθέματα που φανερώνουν τη δραματική επίδραση της Ορθοδοξίας στο λατινικό δυτικό κόσμο.

    Σημαντική θέση ανάμεσα στα εκθέματα καταλαμβάνουν δύο μαρμάρινα γλυπτά του 10ου αι. από τη Μονή Βλατάδων, που απεικονίζουν παραστάσεις θρησκευτικού συμβολισμού και αποδεικνύουν την ύπαρξη θρησκευτικής λατρείας στο χώρο, ακόμη και πριν από την ίδρυση της Μονής το 1450 και η ταφική επιγραφή του σεβαστοκράτορα Ισαακίου του Κομνηνού από τις Φέρες, που χρονολογείται από το 12ο αι., που φυλάσσεται μονίμως στο εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Μονής Μητροπόλεως στην Αλεξανδρούπολη.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται σπάνια ευρήματα-έργα τέχνης, εικόνες, μωσαϊκά, νωπογραφίες, μοναδικά γλυπτά, χειρόγραφα, νομίσματα, κοσμήματα, καθώς και ιερά σκεύη από ορθόδοξες εκκλησίες, μοναστήρια και μουσεία της Ελλάδας, των Η.Π.Α., της Ρωσίας, του Βατικανού, της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Γεωργίας, της Βουλγαρίας και συνολικά από 17 χώρες. Ανάμεσα σ'αυτές και η Κύπρος, η Εκκλησία της οποίας συμμετέχει με τέσσερις εικόνες, που προέρχονται από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης στην Κακοπετριά, την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελένδρι, τη Μητρόπολη Λεμεσού και τη Μητρόπολη Πάφου.

    Την συνεχή καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεγαλονήσου από τους Τούρκους και τις λεηλασίες εκκλησιών στην κατεχόμενη περιοχή του νησιού καταδίκασε σε συνέντευξή του στον αμερικανικό ραδιοσταθμό "Πάμπλικ" ο διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων κ.Ανδρέας Χριστοφίδης, ο οποίος μετέβη στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Χρισόστομου, στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] "ΠΑΓΩΣΑΝ" ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ -"ΦΥΛΛΟ ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ" ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ

    "Φύλλο δεν κουνιέται" στα τελωνεία Κακκαβιάς και Κρυσταλλοπηγής από όπου διακινείται σχεδόν το σύνολο των εμπορευμάτων από και προς την Αλβανία. Παράλληλα, η πολιτική αστάθεια και η οικονομική και κοινωνική κρίση στη γειτονική χώρα εμπνέουν σοβαρές ανησυχίες στον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι μάλιστα κάποιων κλάδων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο απομάκρυνσης -κατά 100%- των επενδύσεών τους από τη "φλεγόμενη" περιοχή.

    "Στο μηδέν έχει πέσει η κίνηση φορτηγών στο τελωνείο της Κακκαβιάς από τα 80-120 οχήματα που διέρχονταν καθημερινά πριν από το ξέσπασμα της κρίσης", δήλωσε στο ΜΠΕ ο διευθυντής του τελωνείου, κ. Ανδρέας Τσαπράζης. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, όπου η διακίνηση εμπορευμάτων έχει φτάσει στο 1/5 του συνηθισμένου όγκου, ενώ, σύμφωνα με το dieuhumt^, κ. Ιωάννη Τάχο, το τηλεφωνικό κέντρο κατακλύζεται καθημερινά από δεκάδες ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες που ζητούν πληροφορίες για την κατάσταση στην περιοχή.

    Με την πραγματικότητα αυτή συνάδουν και οι δηλώσεις του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παντελή Κωνσταντινίδη, που κάνει λόγο για μείωση της διακίνησης προϊόντων στο ελάχιστο, αλλά και για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης επιχειρήσεων από την Αλβανία. "Τα ταραγμένα Βαλκάνια μας έκοψαν τις ελπίδες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Κωνσταντινίδης, που διευκρίνησε ωστόσο, ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη το ακριβές μέγεθος των επιπτώσεων.

    Για δυσμενείς επιπτώσεις μιλάει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, ι.Απόστολος Γενίτσαρης. "Οι Ελληνες επιχειρηματίες προβληματίζονται, τηρούν στάση αναμονής, ενώ πολλοί εξετάζουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης της πολιτικής τους στην περιοχή".

    Σύσταση "να συσπειρωθούν, να διασφαλίσουν τα χρήματα και τις επιχειρήσεις τους ή ακόμη και να εγκαταλείψουν την Αλβανία", απηύθυνε στα μέλη του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ο πρόεδρος Αθανάσιος Κουλούσιος, που τόνισε ότι "δεν υπάρχει ούτε το απαιτούμενο μίνιμουμ πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Το τοπίο που επικρατεί στην Αλβανία είναι πέρα για πέρα αβέβαιο".

    Στην ύπαρξη κλίματος φοβίας ανάμεσα στους Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Θεμιστοκλής Νικολαϊδης και κατέληξε: "Πολλοί φοβούνται όχι μόνο για την περιουσία, αλλά και για την ίδια τη ζωή τους. Ο φόβος είναι τόσος που, όχι μόνο δεν συζητά κανείς νέες συνεργασίες, αλλά δεν θέλουν ούτε να επισκεφτούν τη χώρα. Αν δεν επέλθει σύντομα ηρεμία, το κλίμα που επικρατεί είναι τέτοιο, ώστε υπάρχει πιθανότητα για απομάκρυνση κατά 100% των ελληνικών επιχειρήσεων από την περιοχή".

    [13] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΑΔ

    "Απόρροια της βαθειάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης", θεωρεί ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βασίλης Μέλιος, την επικρατούσα κατάσταση στην Αλβανία.

    Μιλώντας στο Μακεδονικο Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ.Μέλιος τόνισε ότι "η κυβέρνηση Μέξι είχε χάσει από καιρό την αξιοπιστία της και η καθυστερημένη παραίτησή της συν την πρόθεση του Δημοκρατικού Κόμματος να σχηματίσει μια νέα δική του κυβέρνηση, πυροδότησαν ανεξέλεγκτες εξελίξεις".

    Τόνισε ότι είναι άγνωστο μέχρι στιγμής ποιοί βρίσκονται πίσω από τις τελευταίες ταραχές στο Νότο, εφόσον και το Σοσιαλιστικο Κόμμα δηλώνει πως δεν έχει καμια σχέση μαζί τους.

    Στο μεταξύ, συνεδριάζει το κοινοβούλιο για την ανανέωση της θητείας του Προέδρου Μπερίσα, η οποία θεωρείται βέβαιη. Η ΕΑΔ και άλλα κόμματα απείχαν από τη συνεδρίαση της βουλής.

    Ερωτηθείς για την επόμενη κίνηση του Μπερίσα, ο κ.Μέλιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλει στρατό στο Νότο, "εφόσον βέβαια θα έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μια τέτοια κίνηση".

    Υπενθυμίζεται ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ταχθεί κατά της επιβολής στρατιωτικού νόμου και επιμένουν στην εξεύρεση λύσης μέσω διαλόγου. Συστάσεις για διάλογο έκαναν χθες και οι εκπρόσωποι των πρεσβειών ξένων χωρών, (της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ), σε συνάντησή τους με τα αλβανικά πολιτικά κόμματα.

    Η κατάσταση στα Τίρανα πάντως, παραμένει ήρεμη, είπε ο κ.Μέλιος. Σχετικά με τις φήμες φυγάδευσης του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, απο τις φυλακές, είπε, οτι από ό,τι μπορεί να γνωρίζει οι κρατικές αρχές φρόντισαν να τον μεταφέρουν σε άλλο ασφαλέστερο σημείο της χώρας.

    [14] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Πρωτοβουλία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της Βουλγαρίας αναλαμβάνουν η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με τη συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Ευάγγελος Κουλουμπής, κάλεσαν τους πολίτες, τις παραγωγικές τάξεις, τους φορείς, την εκκλησία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς να συμβάλλουν στη δημιουργία "αλυσίδας αλληλεγγύης" για το λαό της Βουλγαρίας.

    Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών δημιουργήθηκε ένα δίκτυο, όπου σε κάθε νομό, ο νομάρχης, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του νομού και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ απαρτίζουν το συντονιστικό όργανο. Οι προσφορές θα συγκεντρώνονται στους δήμους και τις κοινότητες και στη συνέχεια θα μεταφέρονται σε καθορισμένους αποθηκευτικούς χώρους, σε κάθε νομό, όπου τα τρόφιμα θα ελέγχονται ποιοτικά, θα ταξινομούνται και θα συσκευάζονται. Την αποθήκευση και τη μεταφορά τους στη Βουλγαρία ανέλαβε ο ΟΣΕ.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το ελληνικό αίτημα προς την Ευρωπαική Ενωση για τη χορήγηση οικονομικής και επισιτιστικής βοήθειας προς τη Βουλγαρία. Είπε ακόμα ότι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα στηρίξει ανάλογες πρωτοβουλίες στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ υπάρχει στενλη συνεργασία με τον πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα. Ανθρωπιστική βοήθεια στη Βουλγαρία θα στείλει και η Ιταλία, ύστερα από συνεννόηση με τον Ιταλό ομόλογο του κ. Φασίνο.

    [15] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

    Ο πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Ευημερίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, αντέδρασε σήμερα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία γύρω από την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Ερμπακάν δήλωσε ότι "η κυριαρχία ανήκει στον λαό και στην εθνοσυνέλευση".

    Μετά την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, το επίκαιρο ζήτημα τις ημέρες αυτές είναι οι προτάσεις του Συμβουλίου προς την κυβέρνηση Ερμπακάν. Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων που αφορά κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, το σημαντικότερο από τα μέτρα είναι η επαναφορά του άρθρου 163 του ποινικού κώδικα που αφορά τις δραστηριότητες που γίνονται με στόχο την εγκαθίδρυση θεοκρατικού καθεστώτος. Το άρθρο αυτό είχε άρθει το 1990.

    Ο κ.Ερμπακάν συναντήθηκε σήμερα με τον ηγέτη του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μπουλεν Ετζεβίτ. Πρόκειται για ένα κύκλο συναντήσεων που άρχισε σήμερα ο κ. Ερμπακάν. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τις δύο το μεσημέρι, σχετικά με τη συνομιλία που είχε με τον κ. Ετζεβίτ, ο κ. Ερμπακάν υπογράμμισε ότι "υπεύθυνο όργανο είναι μόνο η εθνοσυνέλευση, η οποία είναι το νομοθετικό όργανο" και πρόσθεσε ότι "το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι στην κυβέρνηση και την εθνοσυνέλευση".

    Ο κύκλος των συναντήσεων του Τούρκου πρωθυπουργού θεωρείται κίνηση για δημιουργία ήπιου κλίματος μεταξύ των κομμάτων. Πάντως, αύριο στην εθνοσυνέλευση θα συζητηθεί η πρόταση μομφής που έχει καταθέσει εναντίον της κυβέρνησης το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ.

    [16] 50 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ Η ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Πενήντα εκατομμύρια δολάρια ετησίως θα χρειαστεί η ΠΓΔΜ για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Όπως εκτιμούν οι ειδικοί της τράπεζας, το ποσό αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με νέα δάνεια από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς ή από χορηγήσεις ξένων κρατών.

    Η ΠΓΔΜ ήδη έχει κάνει τα πρώτα βήματα για την απόσπαση χρηματικών ποσών από τις πιστώτριες χώρες. Μέχρι σήμερα, από τις τρεις διασκέψεις των πιστωτριών χωρών που διοργανώθηκαν για την ΠΓΔΜ, στη χώρα εγκρίθηκαν συνολικά 113 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 15 εκατομμύρια εγκρίθηκαν με τη μορφή επιχορηγήσεων.

    Οικονομικοί κύκλοι των Σκοπίων εκτιμούν ότι στο εξής οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και οι πιστώτριες χώρες θα προτιμήσουν τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων, παρά την επιχορήγηση της οικονομίας της χώρας, γεγονός που μπορεί να επιφέρει δυσκολίες στην αντιμετώπιση των οικονομικών υποχρεώσεων της ΠΓΔΜ προς τους δανειοδότες.

    Σημειώνεται ότι το συνολικό χρέος της ΠΓΔΜ προς τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς στις 31 Δεκεμβρίου ανήλθε σε 1,17 δις δολάρια. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα στοιχεία μελέτης που εκπόνησε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, σε ετήσια βάση η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να υπολογίζει σε δάνεια άνω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [17] ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΗ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

    Μεγάλη νίκη πέτυχαν οι Έλληνες υποψήφιοι, που πήραν μέρος στις χθεσινές δημοτικές και κοινοτικές εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης στη Γερμανία, όπου για πρώτη φορά έλαβαν μέρος και αλλοδαποί, προερχόμενοι από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τρεις από τους πέντε συνολικά Έλληνες, που ήταν υποψήφιοι σε diavoqetij\ ψηφοδέλτια για τον δήμο της Φρανκφούρτης, εξελέγησαν στο νέο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα σε αξιόλογη σειρά κατάταξης.

    Με τους σοσιαλδημοκράτες του SDP εξελέγη ο Γρηγόρης Ζαρκάδας, 56 χρονων, κοινωνικός λειτουργός, που κατάγεται από την Μεσάριστα Μεσολογγίου και ζει στη Γερμανία από το 1964. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΚ, κι είναι τώρα μέλος του ΠΑΣΟΚ και του SDP.

    Με τους χριστιανοδημοκράτες της CDU εξελέγη ο Ηλίας Γαλανός 50 χρονων, δόκτωρ βιολογίας, υπάλληλος του ΕΟΤ, ο οποιός κατάγεται από την Νέα Κερασούντα Πρεβέζης και μετανάστευσε στην Γερμανία πριν από 28 χρόνια.

    Ο κ. Γαλανός είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των Ελληνικών σχολείων της Φρανκφούρτης.

    Ο τρίτος εκλεγείς Έλληνας, με το ψηφοδέλτιο των Φιλελευθέρων (FDP) είναι ο 55χρονος δικηγόρος, Νίκος Αθανασιάδης, από τα Λουτρά Αιδηψού, ο οποίος ζει στη Γερμανία από το 1959 και το 1995 ήταν υποψήφιος με το ίδιο κόμμα στις τοπικές βουλευτικές εκλογές του κρατιδίου της Έσσης.

    Οι τρεις Έλληνες δημοτικοί σύμβουλοι Φρανκφούρτης δήλωσαν ότι θα συνεργασθούν στενά μεταξύ τους και ως πρώτη προτεραιότητα κατά τη θητεία τους θα θέσουν τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών.

    Κατά τις χθεσινές εκλογές στην Έσση, που κατά πολλούς θεωρούνταν βαρόμετρο για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές του 1998, τα μεγάλα κόμματα αύξησαν τις δυνάμεις τους, ενώ αντίθετα τα μικρά είχαν απώλειες. Έτσι, σε όλο το κρατίδιο οι σοσιαλδημοκράτες κατέλαβαν την πρώτη θέση με 38%, οι συντηρητικοί χριστιανοδημοκράτες έλαβαν 33%, οι Πράσινοι έμειναν στα ίδια επίπεδα με 11%, οι ακροδεξιοί ρεμπουπλικάνοι πήραν 6,6% και οι φιλελεύθεροι το 4% και τέθηκαν εκτός μάχης, γιατί δεν μπόρεσαν να πιάσουν το όριο του 5% που θέτει ο εκλογικός νόμος


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 3 March 1997 - 13:39:32