Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Special Report (N.D. Conference) [1], 97-03-21

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Θεσσαλονίκη 21 Μαρτίου 1997


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [02] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο Μ. ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ
  • [04] Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Το πιο κρίσιμο συνέδριο στη μέχρι τώρα ιστορία της Νέας Δημοκρατίας άρχισε το πρωί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους ενώπιον των 3.500 συνέδρων και γύρω στη 1 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η κρίσιμη ψηφοφορία για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος.

    Από τους πρώτους που έφτασαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ήταν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Γεώργιος Ράλλης, μαζί με άλλα μέλη της επιτροπής, οι οποίοι έκαναν έναν τελευταίο έλεγχο σχετικά με τις προετοιμασίες και αργότερα έφτασαν οι σύνεδροι, όπως και οι υποψήφιοι.

    Η ψηφοφορία υπολογίζεται ότι θα τελειώσει στις 6 το απόγευμα και δυο ώρες αργότερα θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα. Η επαναληπτική ψηφοφορία θα αρχίσει στις 8 το βράδυ και το όνομα του προέδρου θα ανακοινωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

    Λίγη ώρα πριν την έναρξη του συνεδρίου οι υποψήφιοι εξέφρασαν την αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης ενώ οι σύνεδροι είχαν σχηματίσει "πηγαδάκια" ανάλογα με τις προτιμήσεις τους στους υποψηφίους.

    [02] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο Μ. ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Τη βεβαιότητα ότι το 4ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει το παράδειγμα δύναμης, δημοκρατικότητας και ηθικής πολιτικής, εξέφρασε ο στην ομιλία του ο Μιλτιάδης Εβερτ.

    Ο κ. Εβερτ απηύθυνε έκκληση ενότητας και κάλεσε τους συνυποψήφιους να δεσμευθούν ότι θα στηρίξουν οποιονδήποτε εκλεγεί στη θέση του προέδρου. Ο ίδιος είπε ότι θα εγγυηθεί την ενότητα και ζήτησε από τα στελέχη να βάλουν τέλος στην εσωστρέφεια, να αφήσουν τις προσωπικές τριβές και να οδηγήσουν την παράταξη σε μια νέα συλλογικότητα και στην κυβέρνηση.

    Χαρακτήρισε σταθμό το 4ο συνέδριο του κόμματος και τόνισε πως δεν πρέπει να απογοητεύσει τους ψηφοφόρους που θέλουν το κόμμα να υπηρετεί τα προβλήματα του λαού και όχι να στελέχη του να amtidijo}m στα ΜΜΕ.

    "Τα διαπλεκόμενα μας θέλουν διαιρεμένους, αλλά αυτή την υπηρεσία δεν θα τους την προσφέρουμε", είπε ο κ. Εβερτ και κάλεσε όλους από τη Δευτέρα να στρωθούν στη δουλειά.

    Η Ν.Δ δεν έχει ιδεολογικά προβλήματα, άλλοι έχουν και θα ήταν αυτοκτονία η πολιτική μας περιχαράκωση σε πιο ακραίες θέσεις, σημείωσε και πρόσθεσε πως η παράταξη δεν μετακινείται πλαγίως, αλλά πάντα προς τα εμπρός.

    Ο κ. Εβερτ επιτέθηκε εναντίον των οικονομικών συμφερόντων, που επιδιώκουν να εκλέγονται κυβερνήσεις της αρεσκείας τους, και διακήρυξε ότι "η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει ποτέ κόμμα των συμφερόντων", ενώ επαναβεβαίωσε την προσήλωση στις ιδεολογικές αρχές που είχε παρουσιάσει ο ιδρυτής του κόμματος Κωνσταντίνος Καραμανλής στο πρώτο συνέδριο της Χαλκιδικής.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι αδύναμη στις πιέσεις των ξένων και ακολουθεί πολιτική υποχωρητικότητας έναντι της Τουρκίας. Σ ότι αφορά στον ελληνοτουρκικό διάλογο υποστήριξε ότι αυτός μπορεί να γίνει μόνο υπό τρεις προυποθέσεις: Οτι δεν θίγονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ότι ο διάλογος γίνεται στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων και όχι με χρήση η απειλή χρήσης βίας. Ως προς το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, είπε ότι η κυβέρνηση αποδυναμώνει με την τακτική της τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και τόνισε ότι "το όνομα της Μακεδονίας δεν το παραχωρούμε σε κανένα". Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της συγκρότησης μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και άμυνας πέρα και έξω από τα κόμματα.

    "Δεν θα γίνουμε σε καμμιά περίπτωση δεκανίκι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ", διακήρυξε ο κ. Εβερτ, εκτίμησε πως η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά σημείωσε πως δεν αρκεί μόνο αυτό για να διατηρηθεί το κόμμα για καιρό στην κυβερνητική εξουσία. Χρειάζεται να εκφράζει τον προβληματισμό του λαού και να έχει το κόμμα συνομιλητές τα στελέχη του και κανέναν άλλο.

    [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ

    Γιορτή της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε το 4ο συνέδριο του κόμματος ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία γυρνώντας 23 χρόνια πίσω και ενθυμούμενος την προσφορά του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Ηρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα, είπε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος καυτηρίασε τα φαινόμενα παρακμής στο δημόσιο βίο, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση.

    Αναφέρθηκε αναλυτικά στον Ευρωπαικό προσανατολισμό της Ελλάδας λέγοντας πως η χωρα μας πρέπει να γίνει ισότιμος εταίρος με τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. ακολουθώντας μια θαρραλέα πολιτική με στόχο την ταχύρυθμη οικονομική ανάπτυξη.

    Για να γίνει το καινούριο ξεκίνημα για τη χώρα θα χρειαστεί πολιτική πρωτοπορία, η οποία δεν θα υπολογίζει το παραδοσιακό πολιτικό κόστος, αλλά θα εμπνέει και θα οδηγεί. Το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να την προσφέρει αυτή την πρωτοπορία, γιατί είναι αιχμάλωτο σε δουλείες, και αυτή η δύναμη που καλείται να παίξει το ρόλο της πολιτικής πρωτοπορίας είναι η Νέα Δημοκρατία, είπε ο κ. Jaqalamk^r, σημειώνοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει χρεωκοπήσει πολιτικά και ιδεολογικά".

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τα στελέχη να ξαναφτιάξουν τη Νέα Δημοκρατία βάζοντας στην άκρη τις βεντέτες και τις διακρίσεις σε ημέτερους και μη και τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στο κόμμα όσων στελεχών απομακρύνθηκαν κατά καιρούς. Η ευθύνη της Ν. Δ, τόνισε, είναι να οδηγήσει τη χώρα στη νέα πορεία.

    Για τις επικρίσεις που δέχτηκε είπε ότι δεν θα απαντήσει διότι δουλειά του δεν είναι να μπαίνει σε προσωπικές αντιδικίες, αλλά να αποδεικνύει ότι μέσα στην παράταξη είναι όλοι φίλοι και συνεργάτες και σήμερα, αλλά κυρίως στο αύριο. Δεν έχει σημασία ποιος θα εκλεγεί αν δεν συναποφασίσουν πως διδαγμένοι από τα λάθη θα αλλάξουν σελίδα και θα τραβήξουν μπροστά με το βλέμμα στο μέλλον και πρόσθεσε: "Ποτέ δεν υπονόμευσα κανένα, υπηρέτησα πέντε προέδρους με συνέπεια και πειθαρχία. Ημουν, είμαι και θα είμαι στρατιώτης αυτής της παράταξης. Αν όλοι μαζί αοφασίσουμε να πούμε όχι στο χθες καλούμαστε να κάνουμε τη μεγάλη επιλογή, να πάμε για την αναγέννηση της Ν.Δ σήμερα. σας καλώ σε έναν αγώνα για να πάει η χώρα μπροστά, για την κυβερνητική νίκη της Νέας Δημοκρατίας".

    "Το ότι γνωριζόμαστε πολλά χρόνια προδικάζει πως θα πορευτούμε μετά το συνέδριο, αλλά δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα αν όλοι και όλες δεν αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν υπάρχουν ούτε σωτήρες, ούτε μάγοι", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [04] Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Τη βοήθεια του Θεού επικαλέστηκε ο Βύρων Πολύδωρας παίρνοντας το λόγο στο συνέδριο της Ν.Δ και σημείωσε πως μέσα από δυσκολίες κατάφερε να φτάσει μέχρι τη σημερινή ημέρα.

    Σχολιάζοντας το ίδιο το συνέδριο τόνισε ότι αρνείται το δυτικό πρότυπο διοίκησης και ενστερνίζεται το διοικητικό πρότυπο του Περικλή, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

    Ονειρό του είναι να δει την Ελλάδα να προοδεύει και τη Νέα Δημοκρατία να αγωνίζεται γι αυτή την προοπτική και την κατοχύρωση της ευρωπαικής υπόστασης της χώρας. Εξέφρασε ακόμα την ανησυχία ότι οι επιλογές του Μάαστριχτ μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε εθνικό αφανισμό ή σε απομονωτισμό.

    Ο κ. Πολύδωρας αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα, την ανεργία και τα εθνικά θέματα. Για το θέμα των Σκοπίων είπε ότι δεν υπάρχει ελληνικό χέρι που θα υπογράψει συμφωνία να ονομαστούν "Μακεδονία" η με κάποιο σύνθετο όνομα.

    Σχετικά με τα εσωκομματικά δήλωσε ότι είναι εναντίον της λειτουργίας των μηχανισμών και των ομάδων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 21 March 1997 - 08:04:06