Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-04-03

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 3 Απριλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Τραϊανού Χατζηδημητρίου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΠΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΜΕΡΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [02] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [03] ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [04] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΛΑΝΔΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [05] ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ 95 Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΕΠ ΤΟ 96

  • [06] ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ

  • [07] ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

  • [08] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

  • [09] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΚ. ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [10] ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΣΤO ΤOΡOΝΤO ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

  • [11] ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΝΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

  • [12] ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

  • [14] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

  • [15] ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [16] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΡΝΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [18] ΠΡΟΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [19] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΚΟΥΝΟΥΠΙ 2" ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ

  • [20] ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ "ΝΤΝΕΒΝΙΚ"

  • [21] ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΩΝ ΔΕ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΠΓΔΜ-ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΩΝ 80 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ

  • [22] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ Ο Α.ΤΖΑΦΕΡΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΑΛΒΑΝΩΝ STGM ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟ

  • [23] ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [24] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Σ.ΣΤΑΛΕΦ

  • [25] ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ Η ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Τραϊανού Χατζηδημητρίου)

  • [26] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ -


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΠΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΜΕΡΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Η αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Αλβανία επιβεβαιώθηκε σήμερα στην Αθήνα κατά τις κρίσιμες και καθοριστικές συναντήσεις που έγιναν στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Μπασκίμ Φίνο, τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαικής Ενωσης, Χανς βαν Μίρλο, και τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ Φρανς Βρανίτσκι. Ο κύκλος των συναντήσεων αυτών έκλεισε με μια τετραμερή σύσκεψη που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών με τους κ.κ. Φίνο, Μίρλο και Βρανίτσκι.

    Οπως δήλωσε ο κ. Βρανίτσκι, κατά τις διαβουλεύσεις διαπιστώθηκε η ανάγκη άμεσης παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας η οποία εστιάζεται σε τρεις άξονες: Στην αποστολή οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, την αποκατάσταση της δημοκρατίας με τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και την ανάπτυξη της πολυεθνικής δύναμης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη της χώρας με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ευρωπαικής της προοπτικής.

    Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ διευκρίνισε ότι στόχος της πολυεθνικής δύναμης είναι να εξασφαλίσει την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ζήτησε τη συνεργασία της κυβέρνησης της Αλβανίας και δήλωσε ότι θα επισκεφθεί το συντομότερο τη χώρα. "θα υποστηρίζουμε την Αλβανία μέχρι να σταθεί στα πόδια της οικονομικά, αλλά και μέχρι να αποκατασταθεί η δημοκρατία και η ασφάλεια των πολιτών", είπε οκ. Βρανίτσκι.

    Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της διεθνούς κοινότητας να επηρεάσει τη διακυβέρνηση και τις πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία, αλλά να βοηθήσει στην αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών. Εδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία στον amhqypistij| παράγοντα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι μόνο οικονομικό το πρόβλημα, αλλά είναι και θέμα ασφάλειας των πολιτών, γι αυτό πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα.

    Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των επαφών στην Αθήνα και το ενδιαφέρον της Ε.Ε. εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Μπασκίμ Φίνο, ο οποίος τόνισε ότι θα έχει επαφές με τους εξεγερμένους Αλβανούς προκειμένου να μην χτυπηθεί η ειρηνευτική δύναμη.

    Σε ερώτηση για το ρόλο του προέδρου της Αλβανίας, Σαλι Μπερισα, στις σημερινές εξελίξεις, ο κ. Βρανίτσκι απάντησε ότι η διεθνής κοινότητα διαβουλεύεται με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

    [02] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Οι πολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, η οικονομική κρίση και τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας θα εξεταστούν στη διήμερη διάσκεψη που αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 100 στελεχών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων από την Ευρώπη και χώρες της Βαλκανικής και οργανώνεται από το Ευρωπαικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος του Ε.Σ. Κ. Ρούντολφ Σάρπινγκ, ο αντιπρόεδρος Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Ζαν Φρανσουά Βαλέν θα δώσουν συνέντευξη τύπου και οι εργασίες της διάσκεψης θα ξεκινήσουν στις 3μ.μ. στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" με ομιλίες των κ.κ. Σάρπινγκ και Τσοχατζόπουλου.

    Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ από ελληνικής πλευράς αναμένεται να μιλήσουν ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο υφυπουργός Γιάννος Κρανιδιώτης, ο Επίτροπος της Ε.Ε. Χρήστος Παπουτσής και ο ευρωβουλευτής και γραμματέας διεθνών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Αυγερινός.

    Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται στελέχη σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων από την Αγγλία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη FYROM, την Αλβανία, τη Σερβία και τη Βοσνία.

    Οι θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν είναι:"Περιφερειακή ασφάλεια και εσωτερική σταθερότητα", "θεσμικοί και κοινωνικοί όροι για την οικονομική ανάπτυξη", "θεσμική ανάπτυξη και εκδημοκρατισμός".

    [03] ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Στο θέμα της πολυεθνικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος γνωστοποίησε ότι οι τελικές προτάσεις για την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία θα διατυπωθούν τις δύο επόμενες μέρες ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει η τελική απόφαση για τα μέρη όπου θα διαμορφωθούν οι διάφορες δυνάμεις.

    "Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει την ευθύνη της d}malgr στην κεντρική Αλβανία, χωρίς να αποκλείει τη δυνατότητα να κινηθεί και στο νότο", σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [04] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΛΑΝΔΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Την αναίρεση της απειλής πολέμου, σε περίπτωση που η Ελλάδα κάνει χρήση του δικαιώματος για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, την αποδοχή του στάτους κβο στο Αιγαίο και την αποδοχή των διεθνών συνθηκών, ζητά η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις της για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της Ε.Ε. προς την Τουρκία.

    Τους όρους αυτούς έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, θεόδωρος Πάγκαλος, στη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογο του και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε . Χανς βαν Μίρλο, που μεταβαίνει σήμερα στην Αγκυρα.

    Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι είναι εντελώς απαράδεκτη και παγκοσμίως φοβερά επικίνδυνη η επιδίωξη της Τουρκίας για συνολική διαπραγμάτευση των θαλασσίων συνόρων. Οπως είπε, δεν υπάρχει νομική ασάφεια ως προς αυτό το θέμα γιατί τα θαλάσσια σύνορα καθορίζονται από ένα πλέγμα διεθνών συνθηκών. Αναφορικά με το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόθεση άμεσα να οπροχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση που διατηρεί το δικαίωμα αυτό.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχει η δυνατότητα να συζητηθεί η ερμηνεία και η εφαρμογή των διεθνών συνθηκών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θεωρώντας την Ολλανδική προεδρία ω την πλέον κατάλληλη για να μεταφέρει τις απόψεις των δύο πλευρών.

    Οι κ.κ. Πάγκαλος και Μίρλο συζήτησαν και το Κυπριακό και συμφώνησαν ότι πρέπει να διεξαχθεί σύντομα ο διαρθρωμένος διάλογος με την Κύπρο, ο οποίος θα στηρίζεται στην αρχή της διαπραγμάτευσης της Ε.Ε. μόνο με τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση. βεβαίως, συμπλήρωσε, πρέπει να είναι ενήμερη και η τουρκοκυπριακή πλευρά, επικαλούμενος την πρόταση Κληρίδη για συμμετοχή τους στην κυπριακή αντιπροσωπεία ή να ενημερώνονται μέσω της κυπριακής πλευράς.

    Για το Αλβανικό ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας συνδέεται με την ύπαρξη σταθερής κυβέρνησης και δημοκρατικών θεσμών. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι η πολυεθνική δύναμη δεν θα εμπλακεί στην προσπάθεια αφοπλισμού και συμπλήρωσε ότι η Αλβανία βρίσκεται στα έσχατα όρια αντοχής της και όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί στην καταστροφή. Υπογράμμισε, τέλος, ότι όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να κάνουν ελεύθερες εκλογέ και να σέβονται τα αποτελέσματα.

    [05] ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ 95 Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΕΠ ΤΟ 96

    Tρεις μόνο χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα βελτίωσαν το 1996 το δείκτη αύξησης του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος σε σχέση με το 1995 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η ΕUROSTAT, η στατιστική υπηρεσία της Ενωσης.

    Συγκεκριμένα ο δείκτης αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας ανήλθε σε 2.38% έναντι 2.03% του 1995, διαφορά που υπολείπεται κατά λίγο της αύξησης του ΑΕΠ στην Ολλανδία όπου ήταν 2.56% το 1996 έναντι 2.14% την προηγούμενη χρονιά και της Πορτογαλίας που σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση καθώς από 1.86% που ήταν το 1995 έφθασε στο 2.51%.

    Οι υπόλοιπες δώδεκα χώρες σημείωσαν θετικούς δείκτες αύξησης του ΑΕΠ αλλά μικρότερους από το 1995. Η πιο αξιοσημείωτη περίπτωση ήταν της Ιρλανδίας η οποία είχε αύξηση 7.84% η οποία όμως υπολείπεται κατά 3 περίπου εκατοστιαίες μονάδες της αντίστοιχης αύξησης του 1995.

    Την μικρότερη αύξηση σημείωσε ο δείκτης αύξησης του ΑΕΠ στην Ιταλία όπου ήταν 0.77%, δηλαδή 2.2% κάτω σε σύγκριση με το 1995.

    Σε απόλυτες τιμές ο δείκτης αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ βρίσκεται στη τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης μετά την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία.

    Ο μέσος όρος αύξησης του ΑΕΠ στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 1996 ήταν 1.59% δηλαδή περίπου μία μονάδα κάτω σε σύγκριση με το 2.48% του 1995 ενώ στις ΗΠΑ έφθασε το 2.44% και στην Ιαπωνία το 3.75%. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιαπωνία παρουσίασαν θετικό δείκτη σε σχέση με το 1995 όταν τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 2.03%, (όσο δηλαδή και ο ελληνικός) και 1.37%, στοιχεία τα οποία καταγράφουν υπερδιπλασιασμό του ρυθμού αύξησης του ιαπωνικού ΑΕΠ.

    Οι δύο αυτές αυξήσεις οδήγησαν σε θετικό δείκτη και την αύξηση του ΑΕΠ στις 7 ισχυρότερες χώρες του κόσμου στις οποίες συγκαταλέγονται επίσης, ο Καναδάς και τέσσερις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία οι οποίες το 1996 παρουσίασαν αύξηση του ΑΕΠ μικρότερη από το 1995.

    [06] ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων των χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου, του Εύξεινου Πόντου και της Παρευξείνιας περιοχής συναντώνται αύριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Στόχος της συνάντησης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο αποφάσεων της τελευταίας συνόδου της Ένωσης Ευρωπαίων Πρυτάνεων, είναι η δημιουργία υποομάδας της ένωσης, με σκοπό την ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα σε πανεπιστημία που ανήκουν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, αλλά συνδέονται και με κοινά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία. Στην ίδια κατεύθυνση πρόκειται να ιδρυθούν αντίστοιχες υποομάδες ανάμεσα στα πανεπιστήμια των χωρών της Βαλτικής και σε άλλα πανεπιστήμια που ανήκουν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των ομάδων αυτών, θα υπάρξει συνεργασία στην εκπόνηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων και ενίσχυση των ήδη ανεπτυγμένων διμερών σχέσεων ανάμεσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

    Στην αυριανή σύνοδο θα πάρουν μέρος πρυτάνεις από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Νέας Γιουγκοσλαβίας, της Αλβανίας, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας, της Π.Γ.Δ.Μ., της Σερβίας, της Σλοβενίας και της Ρωσίας. Από την Ελλάδα θα λάβουν μέρος οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων ΑΠΘ, Lajedom_a, Ιωαννίνων και Κομοτηνής.

    Η πρόταση που θα διαμορφώσουν στην αυριανή ιδρυτική σύνοδο οι πρυτάνεις, θα κατατεθεί στην Ένωση Ευρωπαίων Πρυτάνεων και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίασή της, που αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Μάιο. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν νέες συνεδριάσεις του οργάνου, από την οποία θα προκύψει ένα συντονιστικό συμβούλιο. Αυτό με τη σειρά του θα συνεδριάσει με σκοπό την εκπόνηση προγραμμάτων συνεργασίας ανάμεσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο, αλλά και στην ανταλλαγή φοιτητών και τη συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά. Τα προγράμματα θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εγκριθούν και να αποφασιστεί η χρηματότησή τους και αμέσως μετά θα μπουν σε επίπεδο εφαρμογής.

    Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντώνης Μάντης "η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τη ανάπτυξη της παιδείας και της έρευνας ανάμεσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα κάτι που αποτελεί το βασικό πόλο διάδοσης της πολιτικής της για τη συνεργασία και την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης". Υπογράμμισε ακόμη ότι η ανάπτυξη της συνεργασίας των πανεπιστημίων βοηθά πάντα να ξεπεραστούν πολιτικά προβλήματα, που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες.

    [07] ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Η προώθηση του δικαιώματος των γυναικών της υπαίθρου για ισότιμη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων, η επικέντρωση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της υπαίθρου, καθώς και ο καθορισμός των κρίσιμων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο χώρο της βαλκανικής υπαίθρου περιλαμβάνονται στους βασικούς στόχους του συνεδρίου με θέμα "Ο ρόλος της γυναίκας της υπαίθρου στην ανάπτυξη των Βαλκανικών χωρών" που αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το 5ο συνέδριο που διοργανώνει η Εταιρεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών σε συνεργασία με το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Daniel Tarschys, θα κηρύξει στις 10:30 το πρωί, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέως της Ευρώπης Michel Fluckiger. Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου , που θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 Απριλίου, θα εξεταστούν θέματα που αφορούν την ενθάρυνση της πρώτης περιφερειακής προσέγγισης της στρατηγικής μεθόδων δράσης, αλλά και τις προοπτικές βελτίωσης της πρόσβασης των γυναικών στο χώρο της πληροφόρησης σε θέματα στρατηγικής και εφαρμοσμένων προγραμμάτων των ειδικών Διεθνών Οργανισμών.

    Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει συνεδριάσεις σε ολομέλεια, Forum των μη κυβερνητικών οργανώσεων, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, πάνελ ειδικών, συναντήσεις ειδικών επιτροπών, καθώς και πληθώρα εκδηλώσεων, όπως η παρουσίαση του Βραβείου Cumaije_ar Δημιουργικότητας στη Ζωή της Υπαίθρου, το οποίο απονέμεται ετησίως από το Ίδρυμα Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής Γυναικών, και μια έκθεση αγροτικών επιχειρήσεων. Παράλληλα με τη διεξαγωγή του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική φολκλορική εκδήλωση και έκθεση γυναικείων αγροτικών δραστηριοτήτων, την οποία χρηματοδοτεί η Αγροτική. Ειδική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τον ΕΟΤ με θέμα "Αγροτικός και Οικολογικός Τουρισμός στης Βαλκανικές χώρες. Κίνητρο για την ανάπτυξη γυναικείων επαγγελματικών πρωτοβουλιών".

    Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν μέλη των εθνικών επιτροπών του Συνδέσμου Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών από Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία, Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων βαλκανικών χωρών και Διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ, ΟΟΣΑ, Διεθνής Τράπεζα, UNESCO, WHO, FAO, IFAD), εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής αγροτικών συνδικαλιστικών οργάνων, μέλη εθνικών κυβερνήσεων, επιστήμονες και πολιτικοί.

    [08] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

    Σε συνέντευξη που έδωσε χθες ο οικονομικός σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Σόφια κ.Γεώργιος Δουδούμης στην βουλγαρική ραδιοφωνία, τόνισε πως η Βουλγαρία έχει προτεραιότητα στα επενδυτικά σχέδια των Ελλήνων επιχειρηματιών.

    "Αυτό οφείλεται, είπε, όχι μόνο στο γεγονός ότι η Βουλγαρία είναι χώρα με εξέχουσα στρατηγική και γεωγραφική θέση, αλλά και θετικές συνθήκες αγοράς. Καλή τεχνολογική υποδομή, φτηνό κόστος εργασίας, ανεπτυγμένες σχέσεις με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης."

    Όσον αφορά την κατάσταση των Βουλγαροελληνικών οικονομικών σχέσεων, ο κ. Δουδούμης υπογράμμισε τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών που από 230 εκ. δολ. το 1991, έχει φτάσει στα 940 εκ. δολ. το 1995. Πέρσι σημειώθηκε μικρή υποχώρηση λόγω της συναλλαγματικής κρίσης στην Βουλγαρία και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης του μέσου βούλγαρου. Οι βουλγαρικές εξαγωγές, που κατά κύριο λόγο είναι πρώτες ύλες συνεχώς αυξάνονται και για το 1996 αναμένεται να φτάσουν τα 500 εκ. δολ., ενώ οι ελληνικές στα 350 εκ. δολ.

    Τώρα στην Βουλγαρία δραστηριοποιούνται λιγότερες αλλά πιο σοβαρές ελληνικές εταιρείες. Μεγάλη επιτυχία έχουν περίπου 80 τέτοιες επιχειρήσεις που ασχολούνται με φασόν.

    Στο θέμα της παραμεθόρια συνεργασίας ο κ. Δουδούμης δήλωσε πως η Βουλγαρία έχει δυσκολίες στο να καταβάλει το δικό της μερίδιο σε ορισμένα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρ΄όλο που η καθυστέρηση αυτή δεν μεγάλη.

    Επίσης θα ανοίξουν οι νέες δίοδοι στα βουλγαροελληνικά σύνορα μέσα στα προβλεπόμενα από την διμερή συμφωνία χρονικά όρια.

    [09] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΚ. ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Την πεποίθησή του ότι η διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Θεσσαλονίκη, που αρχίζει αύριο, θα συμβάλλει ουσιαστικά στον συντονισμό των δραστηριοτήτων των αριστερών δυνάμεων της περιοχής μας με αυτές των υπολοίπων αριστερών κομμάτων της Ευρώπης, επισήμανε ο ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ, με σημερινές του δηλώσεις στη Σόφια.

    Ο κ.Παρβάνοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας και αναφέρθηκε στο θέμα της διοργάνωσης συνάντησης των αριστερών κομμάτων των Βαλκανίων στην Αθήνα, το οποίο εξέτασε με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές , το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και η "Νέα Δημοκρατία" θα συνεισφέρουν στην εδραίωση της ελληνοβουλγαρικής φιλίας και στη σταθερότητα των Βαλκανίων, σημείωσε ο κ.Παρβάνοφ, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη της "Νέας Δημοκρατίας", Κώστα Καραμανλή.

    Κοινή είναι η ανησυχία των Βουλγάρων σοσιαλιστών και του ΚΚΕ για την ένταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή μας, γράφει η εφημερίδα "Ντούμα" της Σόφιας, αναφερόμενη στη συνάντηση του κ.Παρβάνοφ με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Στην ελληνική πρωτεύουσα ο κ.Παρβάνοφ έγινε δεκτός και από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη.

    [10] ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΣΤO ΤOΡOΝΤO ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

    Oι σχέσεις των Ελληνικών Κοινοτήτων του Τορόντο και του Σικάγο θα γίνουν πιο ισχυρές και στενές, σύμφωνα με τη Δήμαρχο του Τορόντο κα Barbara Hall και τις αντιπροσωπείες της Διακομματικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Δημαρχείο της Καναδικής πόλης.

    Η ηγεσία του ΣΑΕ και της Διακομματικής Επιτροπής συναντήθηκαν με τη δήμαρχο Hall κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας στο Δημαρχείο. Το γκρουπ, που βρισκόταν για τρίτη συνεχή μέρα στον Καναδά, υποδέχθηκε η Δήμαρχος κα Hall, που υπενθύμισε στους προσκεκλημένους της ότι το Τορόντο και η Θεσσαλονίκη - έδρα του ΣΑΕ και πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού - είναι αδελφοποιημένες πόλεις. Η Δήμαρχος επίσης συμφώνησε να εργαστεί και να συνεργαστεί με το ΣΑΕ για τη δημιουργία στενότερων σχέσεων μεταξύ των Ελληνικών Κοινοτήτων του Τορόντο και του Σικάγου - έδρα του ΣΑΕ στην Αμερική - που αποτελούν επίσης αδελφοποιημένες πόλεις. Η σύσφιξη των σχέσεων του Ελληνισμού είναι άλλωστε κι ένας από τους βασικούς και θεμελιώδεις στόχους του ΣΑΕ.

    Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας στο Δημαρχιακό γραφείο, η κα Hall τόνισε τη σημασία του ρόλου της Ελληνοκαναδικής κοινότητας του Τορόντο και καταδίκασε έντονα τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της Κύπρου."Η Πράσινη Γραμμή είναι σύμβολο ντροπής για τη διεθνή κοινότητα" είπε χαρακτηριστικά. Στο γεύμα paqauq]hgjam τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής, οι αξιωματούχοι του ΣΑΕ, ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά κ. Θωμόγλου, ο γενικός πρόξενος κ. Κοντοβουνήσιος, ο κ. Γιώργος Πιτσικούλης του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου και ο Δρ. Θανάσης Φούσιας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο.

    O πρόεδρος του Παγκόσμιου ΣΑΕ κ. Ανδρέας Αθενς και ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής κ. Χρήστος Τομαράς συνόδευαν την Επιτροπή, που αποτελείται από τους εξής: Γρηγόρη Νιώτη - ΠΑΣOΚ (πρόεδρος), Ευγένιο Χαϊτίδη - ΝΔ (α' αντιπρόεδρος), Σταύρο Παναγιώτου - ΚΚΕ (β' αντιπρόεδρος), Πέτρο Κουναλάκη - ΣΥΝ (γραμματέας) και Γιώργο Κίρκο - ΠΑΣOΚ (μέλος).

    [11] ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΝΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Το ενδεχόμενο ανάληψης μιας νέας συντονισμένης πρωτοβουλίας για την οικονομική και πολιτική ενίσχυση των βαλκανικών χωρών, συζητήθηκε χθες στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από πρόταση του Ελληνα κοινοτικού επιτρόπου, Χρήστου Παπουτσή.

    Ο κ.Παπουτσής στην εισήγησή του υποστήριξε ότι η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας θα μπορούσε να γίνει στα πλαίσια ενός σχεδίου για τη βελτίωση της παρεχόμενης βοήθειας προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στόχος της πρωτοβουλίας θα είναι η μεγιστοποίηση της οφέλειάς τους από τις υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις της Ενωσης και η στήριξη του δημοκρατικού πολιτεύματός τους.

    "Η Κομισιόν δεν πρέπει να περιορίζεται σε μεμονωμένες δράσεις στα Βαλκάνια όπως η προσφατη απόφασή της για τη διάθεση 2 εκατομμυρίων ecu ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία αλλά να προχωρήσει στην επεξεργασία ενός σφαιρικού και ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης όλων των χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης" τόνισε ο κ.Παπουτσής και εξήγησε ότι η νέα αυτή πρωτοβουλία δεν θα σημαίνει με κανένα τρόπο την αύξηση των κονδυλίων που διαθέτει σήμερα η ΕΕ προς αυτές τις χώρες.

    Ο Ελληνας επίτροπος υποστήριξε την ανάγκη ενός καλύτερου συντονισμού όλων των κοινοτικών δράσεων προς τα βαλκανικά κράτη σε συνδυασμό και προσυνενόηση με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το BBC, o κ. Παπουτσής έστειλε επιστολή στον αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της κοινότητας επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ με την οποία τον καλεί να αναλάβει αυτός την αναγκαία πρωτοβουλία για τη σύνταξη ενός σχεδιου πρότασης προς την Ολλανδική Προεδρία και τις χώρες μέλη της κοινότητας για τη βελτίωση της παρεχόμενης βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τις χωρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης με στοχο τόσο τη μεγιστοποίηση της οφέλειάς τους από τις υφιστάμενες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις όσο και τη στήριξη του δημοκρατικού πολιτεύματός τους.

    Η πρόταση του κ.Παπουτσή προσσεγίστηκε θετικά από τα μέλη της Επιροπής καθώς πολλοί επίτροποι, εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με την ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα ta κοινοτικά ταμεία προς τις χώρες της βαλκανικής

    [12] ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Στο Βαλκανικό Κέντρο Τύπου στη Θεσσαλονίκη, όταν αυτό θα είναι έτοιμο , θα στεγαστεί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ελληνίδων Δημοσιογράφων (ΕΔΕΔ) το οποίο επεκτείνεται στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η πρόεδρος του Δικτύου Ειρήνη Νικολοπούλου απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στόχος του ΕΔΕΔ, που ιδρύθηκε πριν δυόμισι χρόνια στην Αθήνα, είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης σε κοινοτικά θέματα, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για βελτίωση και επιτάχυνση της διάδοσης των πληροφοριών και τη καλύτερη πρόσβαση των Ελληνίδων στις αποφάσεις της ΕΕ και τη νομοθεσία , η διοργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων πάνω σε ευρωπαϊκά θέματα, η αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πληροφόρησης στην ελληνική περιφέρεια, η συνεργασία με δημοσιογράφους ευρωπαϊκών δικτύων, η προώθηση της συνεργασίας Ευρωπαίων γυναικών δημοσιογράφων με συναδέλφους τους της Βαλκανικής , της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου κλπ.

    Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της ΕΔΕΔ περιλαμβάνει και τη διοργάνωση μεσογειακού διαβαλκανικού συνεδρίου με θέμα τις γυναίκες δημοσιογράφους, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος χαιρετίζοντας την επέκταση του δικτύου υποσχέθηκε να υποστηρίξει το συνέδριο τονίζοντας τη σημασία της Θεσσαλονίκης ως κέντρου των Βαλκανίων. Ο κ Πετσάλνικος επισήμανε ακόμη τις τεράστιες προοπτικές των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και τους μεγάλους κινδύνους που δημιουργούνται τονίζοντας την ανάγκη προστασίας τους από φαινόμενα εκφυλισμού. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος τονίζοντας ότι οι γυναίκες έχουν κάθε λόγο να διεκδικούν καλύτερους όρους εργασίας. Ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΜ- Θ Γιάννης Λιάπης στο σύντομο χαιρετισμό τους υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός στις Ενώσεις δημοσιογράφων σχετικά με το τι είναι αυτό που ωθεί τις γυναίκες να ιδρύουν οργανώσεις που δρούν συμπληρωματικά προς αυτές.

    Στην ανάγκη επέκτασης του ΕΔΕΔ και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ώστε να προωθηθεί και η συνεργασία μεταξύ Ευρωπαίων γυναικών δημοσιογράφων με τις συναδέλφους τους των χωρών της Βαλκανικής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου αναφέρθηκε η δημοσιογράφος Εύη Δεμίρη που είναι και μέλος του Δικτύου. Το πρόγραμμα του ΕΔΕΔ για το 1997, το οποίο παρουσίασε η πρόεδρός του Ειρήνη Νικολοπούλου, περιλαμβάνει κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα στις 9 Μαϊου για την Ημέρα της Ευρώπης, σεμινάρια επιμόρφωσης δημοσιογράφων στην Αθήνα με τη συνεργασία του γαλλικού Κέντρου Κατάρτισης Δημοσιογράφων CFPJ τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, έκδοση τεσσάρων τευχών της εφημερίδας "Ενα γράμμα για σας", σύνδεση με το Internet και πανελλήνια έρευνα για τη θέση των γυναικών δημοσιογράφων στην Ελλάδα με βασικά ερωτήματα που αφορούν την επαγγελματική και οικονομική κατάστασή τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους.

    Στο τέλος της συνέντευξης τύπου ο προϊστάμενος του τομέα ενημέρωσης της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε μία σύντομη ενημερωτική εισήγηση για την Διακυβερνητική Διάσκεψη και το Ευρώ.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

    Τα αιτήματα που απασχολούν τον βιομηχανικό και βιοτεχνικό κόσμο της Θράκης έθεσαν στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου του Νομού, ο οποίος και τους διαβεβαίωσε ότι η συνάντησή τους θα έχει θετικά αποτελέσματα και ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την ανάπτυξη στην περιοχή.

    Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Προεδρείο της Ενωσης Συνδέσμων Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Θράκης στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών στην Αθήνα, έγινε εκτενής αναφορά για τα προβλήματα της περιοχής και τονίσθηκε η ανάγκη οικονομικής θωράκισης της Θράκης.

    Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Συνδέσμων Βιομηχανιών - Βιοτεχνιών Θράκης Ν. Βουγιουκλής ζήτησαν από τον Υπουργό να συνεχισθεί η κατά 20% επιδότηση εργασίας στη Θράκη αφού η είσπραξή της στην περιοχή προϋποθέτει νόμιμη λειτουργία με ασφαλιστικήκαι φορολογική ενημερότητα.

    Η καταβολή από το κράτος του 20% επί της εργασίας, σύμφωνα με τις αναφορές του κ. Βουγιουκλή, είναι το σοβαρότερο κίνητρο για την ανάπτυξη της Θράκης πέρα από τη δημιουργία αξιόπιστης υποδομής (λιμάνια, τραίνα, Εγνατία Οδός, φυσικό αέριο, σταθμοί παραγωγής ρεύματος κ.λ.π).

    Ο κ. Παπαντωνίου τους υποσχέθηκε ότι θα διατηρηθεί για το 1997 το 20% και μετά θα υπάρχει σταδιακή μείωση, η οποία όμως δεν έχει προσδιοριστεί. Οσον αφορά τα χρήματα για την επιχορήγηση του ΟΑΕΔ για το α' και β' εξάμηνο του 1996 ο κ. Παπαντωνίου τους διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν εντός των ημερών, ενώ έδωσε εντολή στον Γενικό Γραμματέα κ. Φωτιάδη να ετοιμάσει τις αποφάσεις για την επιδότηση και απασχόληση των πτυχιούχων στην περιοχή της Θράκης.

    Να σημειωθεί ακόμη ότι ο Υπουργός τους υποσχέθηκε ότι για την ανάπτυξη της Θράκης θα υπάρχει πάντοτε κοινωνικός διάλογος, στον οποίο και θα συμμετέχουν οι φορείς της περιοχής.

    Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν και οι Πρόεδροι των αντίστοιχων Ενώσεων Εβρου, Ν. Θεοδωρίδης, Ροδόπης Γ. Δαμιανός και Ξάνθης Δ. Μπεζερμελής καθώς και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κηπουρός, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα της περιοχής καθώς και στη διατήρηση των κινήτρων του αναπτυξιακού Νόμου, που αφορούν την περιοχή.

    [14] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Στη δημιουργία συγκεκριμένου πλαισίου προστασίας επενδύσεων ομογενών προχωρεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, ώστε όχι μόνο να προσελκύσει αποδήμους που θέλουν να κάνουν επιχειρήσεις στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αλλά το σημαντικότερο, να τους στηρίξει στις δύσκολες στιγμές ώστε να μην χάσουν τα χρήματά τους, όπως έγινε άπειρες φορές στο παρελθόν με ελληνοαμερικανούς που το επιχείρησαν.

    Αυτό αποκάλυψε ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη γιά τη Βοστώνη, όπου μαζί με άλλους τρείς Δημάρχους, που εκπροσωπούν έξι χιλιάδες ελληνικούς δήμους και κοινότητες θα παραβρεθούν στην παρέλαση γιά την εθνική επέτειο. Εκτός απο Δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος είναι και Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος. Με αυτή του την ιδιότητα ξεκαθάρισε οτι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην διαρκή επικοινωνία των απόδημων Ελλήνων με τη Μητέρα Πατρίδα.

    "Φοβάμαι οτι η ομογενειακή μας πολιτική είναι αποσπασματική. Δεν έχει συγκεκριμένους άξονες αναφοράς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν γίνει και χωρίς να αμφισβητεί κανείς την ειλικρίνεια και την καλή διάθεση", δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος και σημείωσε τα εξής:"Ενα βήμα έγινε με τη σύσταση του ΣΑΕ, το οποίο όμως και αυτό αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργικά κ.α. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε σε αυτή τη κατεύθυνση να βοηθήσει σημαντικά καθώς ήδη ο νόμος στην Ελλάδα δίδει τη δυνατότητα σε νομάρχες, δημάρχους και κοινοτάρχες να προχωρήσουν σε επενδύσεις ή σε αναθέσεις έργων σε ιδιώτες, χωρίς να επεμβαίνει πουθενά η Κυβέρνηση".

    Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε οτι είναι ανοιχτές οι πόρτες επικοινωνίας της Αθήνας κι όλων των ελληνικών πόλεων με τις πρωτεύουσες και με τις πόλεις όλου του κόσμου,αλλά και με τους ομογενείς,που είναι περισσότερο δεμένοι με την πόλη και με το χωριό,τον τόπο της καταγωγής τους,παρά με την αφηρημένη λαχτάρα γιά επιστροφή στην πατρίδα. ΠΡΩΤOΚOΛΛΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    O κ. Αβραμόπουλος μίλησε - ειδικότερα - γιά τα πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ του δήμου Αθηναίων και των δήμου του Μόντρεαλ και της Νέας Υόρκης,που θα επισημοποιηθούν, το πρώτο μετά την επίσκεψη του δημάρχου του Μόντρεαλ στην Ελλάδα και το δεύτερο στη διάρκεια της νέας επίσκεψης του κ. Αβραμόπουλου στην Νέα Υόρκη, το 1998, όταν θα είναι έτοιμο το άγαλμα της Αθηνάς, δώρο της Αθήνας προς τη μεγαλούπολη των ΗΠΑ και την ομογένεια, που θα τοποθετηθεί στην πλατεία Αθηνών της Αστόριας.

    Επιπλέον, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στις μεγάλες πιθανότητες, που έχει η "ιστορική πρωτεύουσα Αθήνα" να κερδίσει την Oλυμπιάδα του 2004, μιά πρωτεύουσα - όπως είπε - πολύ πιό καθαρή από πολλές πόλεις της Αμερικής, με ανθρώπινο πρόσωπο, αξιοζήλευτο πολιτιστικό, κοινωνικό και τουριστικό πρόγραμμα και σύγχρονο επικοινωνιακό εξοπλισμό και υποδομή.

    Ο κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος στη διάρκεια της παραμονής του στη M]a Υόρκη συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Τζ.Τζουλιάνι, τον κυβερνήτη Τζορτζ Πατάκι και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Σπυρίδωνα, καθώς και με την ηγεσία της "World Jewish Committe". O κ. Αβραμόπουλος δίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη τελευταία συνάντηση με το ανώτατο όργανο - σε παγκόσμιο επίπεδο - αντιπροσώπευσης της Εβραικής Κοινότητας.

    "Ενας απο τους λόγους που εξηγούν αυτή τη συνάντηση είναι η σημαντική και εντεταγμένη στην Ελληνική κοινωνία Εβραϊκή κοινότητα της Αθήνας" δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε:"Υπάρχουν κοινά προγράμματα ανάμεσα στην πόλη των Αθηνών και την εβραϊκή κοινότητα και πέραν αυτού θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και γενικότερα θέματα που άπτονται πάντοτε των πλαισίων αρμοδιότητας του Δημάρχου Αθηναίων και Προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος".

    [15] ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

    Οι νέοι μιλάνε την ίδια γλώσσα, τονίζει η γιουγκοσλαβική εφημερίδα "Πολίτικα Εξπρές" αναφερόμενη στην αδελφοποίηση του Φιλολογικού Γυμνασίου του Βελιγραδίου, με το Πρώτο Λύκειο Αθηνών "Τοσίτσειο" από την Εκάλη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Αθήνα.

    Ομάδα 20 μαθητών της πρώτης, δεύτερης και τρίτης τάξης των κλασσικών τμημάτων με πέντε καθηγητές τους και το διευθυντή του σχολείου Μιλάτοβιτς έφτασαν στην πρωτεύουσα.

    "Οι μαθητές μας ήρθαν με έξοδα της ελληνικής κυβέρνησης. Θα μείνουν σε οικογένειες συνομιλίκων τους και θα επισκεφτούν ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία" είπε ο διευθυντής του γυμνασίου κ.Μιλάτοβιτς.

    Ο κ.Μιλάτοβιτς υποστήριξε πως αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το Μάϊο τα παιδιά του Βελιγραδίου θα ανταποδώσουν τη φιλοξενία.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [16] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

    Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ως προς το θέμα των παραβιάσεων του εναερίου χώρου της Κύπρου και της περιοχής ελέγχου πτήσεων (FIR) Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι "συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και δεν βοηθούν στο κλίμα που θα πρέπει να υπάρχει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλιες".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη σε αυτή τη δήλωση με αφορμή τις πρόσφατες παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας και του εναερίου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, συγκεκριμένα στις 27 Μαρτίου.

    Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει την "εποικοδομητική της στάση", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, παρά την πρόκληση της τουρκικής πλευράς, ενώ τόνισε ότι και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα εγείρει το θέμα αυτό στον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του Γ.Γ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΡΝΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για το Κυπριακό αλλά και τη θέση ότι δεν μπορούν να υποσχεθούν τίποτα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς.

    Μιλώντας σε Ελληνοκυπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, που βρίσκονται στην Ουάσινγκτον με την εκπαιδευτική υποτροφία Fullbright, ο κ. Μπερνς δήλωσε, κληθείς να σχολιάσει την επικρατούσα κατάσταση στο Κυπριακό, ότι θα ήταν "επιπόλαιο" από πλευράς του να αναφέρει ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε καλό δρόμο.

    Τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με πολλή σοβαρότητα, ο κ. Μπερνς πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες μέσα στο 1997, για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό".

    Ο Αμερικανός εκπρόσωπος σημείωσε ότι κύριο ρόλο στην επίτευξη προόδου παίζει η ευθύνη των δύο κοινοτήτων στο νησί και των κυβερνήσεων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ παίρνουν ενεργό μέρος στις συζητήσεις που διεξάγονται για το Κυπριακό και ότι η χώρα του θα προσπαθήσει να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις.

    [18] ΠΡΟΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση στην Αλβανία καθώς τις δύο τελευταίες ημέρες δεν έχουν καταγραφεί συμπλοκές ενώ οι πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια της ημέρας και ειδικότερα τη νύχτα σπανίζουν και η κυκλοφορία στις πόλεις άρχισε να αποκτά τον κανονικό της ρυθμο.

    Στο μεταξύ, η απόφαση των σοσιαλιστών να επανέλθουν στη Βουλή, από τις εργασίες της οποίας απείχαν μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζοντας την ως προϊόν παράνομου εκλογικου αποτελέσματος, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι γίνονται βήματα που θα οδηγήσουν στην εξομάλυνση της κατάστασης.

    Η απόφαση ελήφθη από την πλειοψηφία της Διευθυντικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος με το σκεπτικό ότι η νέα κατάσταση επιβάλλει την παρουσία των σοσιαλιστών βουλευτών προκειμένου να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης για έξοδο από την κρίση που μαστίζει τη χώρα και την προετοιμασία νέων εκλογών.

    Εκείνο που προβληματίζει τώρα τους Αλβανούς είναι οι υψηλές τιμές στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και ιδίως στα τρόφιμα όπου παρατηρούνται ελλείψεις στις ορεινές περιοχές και η νέα διαμάχη που άρχισε να εκδηλώνεται τελευταία μεταξύ του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αφορμή για τη διαμάχη ήταν η κοινή δήλωση της 28ης Μαρτίου, των Επιτροπών Σωτηρίας, όπου διατυπώνεται το αίτημα παραίτησης του Σαλί Μπερίσα και ο σχηματισμός Προεδρικού Συμβουλίου και την οποία συνυπέγραψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος καταδίκασαν "τη συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κομματος με τους εξεγερθέντες του νότου" και ζήτησαν να αποστασιοποιηθεί δημόσια από τη δήλωση.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σέχου, waqajt^qise για μια ακόμη φορά "αντισυνταγματική και υπονομευτική της διακομματικής συμφωνίας της 9ης Μαρτίου" τη δήλωση της 28ης Μαρτίου ενώ ο σύμβουλος του Προέδρου Μπερισα, Genc Pollo, τη χαρακτήρισε "αισχρή". Παράλληλα ο Τριτάν Σέχου σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Τιράνων, δήλωσε ότι οι υπουργοί του Δημοκρατικού Κόμματος στην κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης του Μπασκίμ Φίνο, αναμένουν τις αντιδράσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος σχετικά με τη δήλωση για να αποφασίσουν την παραμονή ή την αποχώρησή τους απο την κυβέρνηση.

    [19] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΚΟΥΝΟΥΠΙ 2" ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ

    Επιχείρηση ελέγχου της αγοράς ακινήτων μεγάλης αξίας στη Βουλγαρία, με την ονομασία "Κουνούπι 2", έχουν ξεκινήσει οι ειδικές υπηρεσίες της χώρας, μετά από την επιχείρηση "Κουνούπι 1" για την εντόπιση στη βουλγαρική επικράτεια των κλεμμένων πολυτελών αυτοκινήτων.

    Ο αντιπρόεδρος της πρώην κυβέρνησης Βίντενοφ και πρώην υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Ρούμεν Γκέτσεφ και ο εισαγγελέας της Σόφιας, Νέστορ Νέστοροφ, είναι μεταξύ αυτών που πρόκειται να ανακριθούν για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας, στη φορολογική του δήλωση για το 1996 ο κ.Γκέτσεφ είχε σημειώσει εισόδημα 650.000 λέβα, ενώ την ίδια χρονική περίοδο προέβη στην αγορά ακινήτου αξίας 2,1 εκατομμυρίων λέβα. Ανάλογη είναι και η περίπτωση του εισαγγελέα της Σόφιας.

    Με σκοπό τον αποτελεσματικό έλεγχο, οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις σκοπεύουν να ζητήσουν και άδεια από τις εισαγγελικές αρχές για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, όταν αυτό κριθεί σκόπιμο. Θα ελέγχουν επίσης και μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν δηλώσει εισοδήματα σημαντικά χαμηλότερα, από αυτά που απαιτούνται για τον πλουσιοπάροχο τρόπο ζωής τους.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπογκομίλ Μπόνεφ, εξέφρασε σήμερα στη Σόφια, την αισιοδοξία του για την επιτυχία της επιχείρησης "Κουνούπι 2" και απέρριψε τις κατηγορίες ότι πρόκειται για προεκλογικής χρήσης μεμονωμένα περιστατικά.

    Να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση "Κουνούπι 1 " έγιναν έλεγχοι σε 14.600 πολυτελή αυτοκίνητα, τα 100 από τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, ήταν κλεμμένα. Κατά τους μαζικούς ελέγχους συνελήφθησαν και 19 παραβάτες του νόμου.

    [20] ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ "ΝΤΝΕΒΝΙΚ"

    Ποσότητα ουρανίου κατείχαν τρία άτομα στα Σκόπια, τα οποία συνελήφθησαν από άνδρες της αστυνομίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντνέβνικ", η οποία επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες, μετά από έρευνα της αστυνομίας στο διαμέρισμα των τριών ατόμων, τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά, βρέθηκε ποσότητα 250 γραμμαρίων εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο και κατασχέθηκε. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο 5ο αστυνομικό τμήμα των Σκοπιων.

    Παρά το γεγονός ότι δεν εκδόθηκε καμια επίσημη ανακοίνωση, ο δικηγόρος των τριών συλληφθέντων, δήλωσε στην εφημερίδα, ότι η αστυνομία δεν του επετρεψε να παρίσταται στην ανάκριση.

    [21] ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΩΝ ΔΕ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΠΓΔΜ-ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΩΝ 80 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ

    Τα σκάνδαλο που προκάλεσε η κατάρρευση περισσοτέρων παρατραπεζών στην ΠΓΔΜ δε θα επηρεάσει τις διαβουλεύσεις της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη έγκριση δανείου ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Όπως διαβεβαίωσε η αντιπροσωπεία του διεθνούς χρηματοοικονομικού ιδρύματος, η οποία επισκέπτεται από χθες τα Σκόπια, η ΠΓΔΜ πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του δανείου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και τη στήριξη της ισοζυγίου πληρωμών.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συζητήσει την έγκριση του δανείου στις 11 Απριλίου.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων των Σκοπίων, το σκάνδαλο των παρατραπεζών δεν θα δράσει ανασταλτικά στην απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χορήγηση του δανείου ISAF, η έγκριση του οποίου αναμένεται στις 17 Απριλίου.

    [22] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ Ο Α.ΤΖΑΦΕΡΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟ

    Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, απέστειλε ο πρόεδρος του ριζοσπαστικού Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας-Αλβανικό, Αρμπέν Τζαφέρι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι στελέχη του κόμματος οδηγούνται τις τελευταίες ημέρες στα αστυνομικά τμήματα του Τέτοβο, όπου τους γίνεται εξοντωτική ανάκριση.

    Σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας "Ντνέβνικ", η οποία δημοσιεύει αποσπάσματα της επιστολής, στις ανακρίσεις η αστυνομία χρησιμοποιεί και βία, προσπαθώντας να αποσπάσει πληροφορίες για τις δραστηριότητες του κόμματος και του προέδρου του και για την προσωπική ζωή των ανώτερων στελεχών.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μεταξύ των άλλων, η αστυνομία προσπαθεί να αποσπάσει από τα στελέχη του κόμματος πληροφορίες για τα ταξίδια του Αρμπέν Τζαφέρι στο Κοσσυφοπέδιο και για τις συναντήσεις του με τον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    [23] ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Καταργούνται στην ΠΓΔΜ τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του νόμου περί εξωτερικού εμπορίου και εκτελωνισμού, που ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή της χώρας.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Τάκι Φίτι, η κυβέρνηση συνέστησε το κλείσιμο των καταστημάτων αυτών, προκειμένου να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα με το λαθρεμπόριο τσιγάρων, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων από τους νόμιμους διακινητές.

    Όπως εξήγησε ο σκοπιανός υπουργός, με το νέο μέτρο και με την μείωση του φόρου κατανάλωσης των τσιγάρων, η κυβέρνηση στοχεύει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ιδιαίτερα στις υπαίθριες αγορές, απ' όπου διαφεύγουν από το κράτος τεράστια ποσά από τους φόρους που δεν καταβάλλονται.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των Σκοπίων, η μείωση του φόρου κατανάλωσης των τσιγάρων ήδη άρχισε να αποδίδει καρπούς, καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις τσιγάρων από τα νόμιμα σημεία πώλησης αυξήθηκαν κατά 55%.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής, τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν μόνο στους δύο αερολιμένες της γειτονικής χώρας.

    [24] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Σ.ΣΤΑΛΕΦ

    Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη που θα σταλεί στην Αλβανία, δήλωσε λίγο πριν την αναχώρηση του για την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σ.Στάλεφ.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Κόντινεντ", ο κ.Στάλεφ υποστήριξε πως είναι πολύ σημαντικό για το διεθνές κύρος της Βουλγαρίας, να συμμετέχει στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις στην Αλβανία, προσθέτοντας όμως ότι την τελική απόφαση θα πρέπει να τη λάβει η νέα Βουλή.

    [25] ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ Η ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Στη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ, προσανατολίζεται η Ολλανδική Προεδρία, η οποία τοποθετείται πιθανόν στις 12 Μαίου.

    Στην απόφαση αυτή οδηγείται, σύμφωνα με το BBC, μετά από τη διαπίστωση ότι δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση των διεργασιών για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το κείμενο της νέας αναμορφωμένης κοινοτικής συνθήκης το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί στην κυβερνητική διάσκεψη τον Ιούνιο στο Αμστερνταμ.

    Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Χανς Βαν Μιρλο, θεωρεί ότι οι ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι κοινοτικοί εταίροι στα πλαίσια της κυβερνητικής διάσκεψης για την αναθεωρηση του Μάαστριχτ είναι από δύσκολο έως αδύνατο να πραγματοποιηθούν με συντονισμένο τρόπο κάτω απο τις σημερινές συνθήκες με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μη καταστεί δυνατή η επικύρωση της νέας κοινοτικής συνθήκης στο τακτικό συμβούλιο κορυφής που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 15 Ιουνίου στο Αμστερνταμ. Η αδυναμία αυτή ενισχύεται και από την αρνητική πολιτική στάση που τηρεί στον τομέα αυτό η βρετανική κυβέρνηση.

    Ενα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην καθυστέρηση και την αδυναμία που παρατηρείται στην τελική σύνταξη του κειμένου, είναι η διαπιστωση πως οι "15" όταν συζητούν για την αναμόρφωση των κοινοτικών θεσμών ενόψει της διεύρυνσης της ΕΕ έχουν κατα νου και τις διευρύνσεις τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, swok_ase το BBC.

    Η σύγκλιση αυτού του έκτακτου συμβουλίου που σκοπεύει να συγκαλέσει η Ολλανδική Προεδρία αποβλέπει στην ιεραρχηση μεταξύ αυτών των τριών στοχων των ευρωπαϊκών χωρών και στον τρόπο σύνδεσης μεταξύ τους, στις οποίες έρχονται να προστεθούν αφενός μεν οι ΗΠΑ και αφετέρου η Ρωσία και η Τουρκία ενώ παράλληλα αποβλέπει και στη διασαφήνιση της στάσης των Βρετανών απέναντι σε όλα αυτά τα αιτήματα.

    Με βαση τα αποτελέσματα του έκτακτου συμβουλίου, αναμένεται ότι η Ολλανδική Προεδρία θα προχωρήσει στη διοργάνωση των εργασιών της κυβερνητικής διάσκεψης και στη συνταξη της ημερήσιας διαταξης του τακτικού συμβουλίου κορυφής του προσεχούς Ιουνίου στο Αμστερνταμ.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Τραϊανού Χατζηδημητρίου)

    [26] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ -

    Πριν εφτά χρόνια άλλαζε τόσο ριζικά ο χάρτης της Ευρώπης που οδήγησε τον κορυφαίο ιστορικό Ερικ Χόμπσμπάουμ να χαρακτηρίσει τον αιώνα μας "εποχή των άκρων". Στα Βαλκάνια αυτές οι αλλαγές δημιούργησαν ένα νέο σκηνικό, ρευστό, συχνά επικίνδυνο, πριν απ' όλα δυναμικό. Ζήσαμε την πρώτη βαλκανική κρίση, με επίκεντρο κυρίως τη Βοσνία. Τώρα γνωρίζουμε μια δεύτερη κρίση, την κρίση της αποτυχίας της μετάβασης από ένα κεντρικό γραφειοκρατικό σχεδιασμό στην ελεύθερη -όπως συνηθίσαμε να τη λέμε- οικονομία. Αυτή η κρίση δεν έχει στο επίκεντρο πρωτίστως εθνικά ή εθνικιστικά αιτήματα, αλλά αιτήματα εκδημοκρατισμού (Σερβία, Αλβανία) ή οικονομικά- κοινωνικά (Βουλγαρία, Αλβανία).

    Με το "βαλκανικό τείχος" σωριασμένο, τα σύνορα δεν είναι πια "το τέλος του κόσμου", αλλά η έξοδος στη γειτονιά, στο "επέκεινα", που ως πριν λίγα χρόνια απλά δεν υπήρχε.

    Ο βαλκανικός κόσμος απέκτησε την θρυμματισμένη ενότητα μέσα από την ποικιλομορφία του. Η μεγάλη ποικιλομορφία, εθνική, γλωσσική, πολιτιστική του βαλκανικού κόσμου είναι μία εντυπωσιακή και γοητευτική πραγματικότητα. Το ίδιο όμως πραγματική είναι και η ενότητα αυτού του κόσμου που διαπιστώνεται σε όλες τις εκδηλώσεις του, στις παραδόσεις, στην εθνολογία, στον πολιτισμό, στις συνήθειες. Αυτή η ενότητα υποχρέωσε στις αρχές του αιώνα μας τον μεγάλο ιστορικό Κονσταντίν Γίρεσεκ να γράψει οτι οι βαλκανικοί λαοί πρέπει να μελετηθούν ως ένα σύνολο, εξαιτίας της υπαρκτής και μεγάλης συγγένειάς τους σε όλους τους τομείς.

    Αυτή η συγγένεια και η κοινότητα συμφερόντων σε τελευταία ανάλυση, είναι που αναδεικνύει την ανάγκη να υπάρχει ένα μητροπολιτικό κέντρο, ένας κόμβος, μία πόλη που θα παίζει ρόλο άτυπης "πρωτεύουσας", ώστε να αναζητούνται οι "κοινοί παρονομαστές", να συντονίζονται τα ώριμα βήματα, να αποφασίζονται στόχοι και μέσα, να αμβλύνονται και να κατανοούνται καλύτερα οι διαφορές.

    Η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια αργά και σταθερά κερδίζει αυτόν το ρόλο. Το πολυπολιτισμικό και κοσμοπολίτικο παρελθόν της καθώς και η γεωστρατηγική της θέση είναι αποδεκτό διαβατήριο. Το st\tour της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο και τους υπερεθνικούς θεσμούς,είναι ένα αυταπόδεικτο προτέρημα για τη μακεδονική πρωτεύουσα.

    Αυτές τις μέρες η Θεσσαλονίκη κάνει ακόμη ένα βήμα και μάλιστα πολυεπίπεδο. Πραγματοποιείται η διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τα Βαλκάνια. Η Σύνοδος Πρυτάνεων 19 Πανεπιστημίων της ευρύτερης περιοχής. Το Συνέδριο για το ρόλο της γυναίκας της υπαίθρου στην ανάπτυξη των Βαλκανίων με οργανωτή την εταρεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών.

    Για πρώτη φορά σε διάσκεψη του ΕΣΚ έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν παρουσιάζοντας τις θέσεις τους εκπρόσωποι των σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων όλων των χωρών των Βαλκανίων. Στην εναρκτήρια συνεδρία θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ το ζητούμενο σύμφωνα με τους οργανωτές είναι να υπάρξει μια εξαντλητική διερεύνηση των προτάσεων για μια πολιτική κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

    Η Σύνοδος των Πρυτάνεων 19 Πανεπιστημίων όλων των βαλκανικών χωρών και επιπλέον της Ρωσίας και Ουκρανίας, σκοπό έχει να αποφασίσει την ίδρυση μίας ομάδας συνεργασίας των Πανεπιστημίων του Αίνου με στόχους την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

    Η Εταιρεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών σε συνεργασία με το κέντρο UNESCO για τις γυναίκες και την ειρήνη στα Βαλκάνια, οργανώνει Συνέδριο με θέμα το ρόλο της γυναίκας της υπαίθρου στην ανάπτυξη των Βαλκανίων με στόχους: την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών της υπαίθρου, τον καθορισμό των κρισίμων προβλημάτων που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσής τους, την ενθάρρυνση της περιφερειακής προσέγγισης και τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης.

    Οι τρεις αυτές πρωτοβουλίες έρχονται να προστεθούν σε άλλες παρόμοιας κατεύθυνσης κινήσεις των τελευταίων τριών ετών. Οι δημοσιογράφοι της Μακεδονίας-Θράκης δημιούργησαν το Βαλκανικό Κέντρο Τύπου. Με πρωτοβουλία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων γεννήθηκε η Ενωση Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων και αποφασίσθηκε η δημιουργία Τράπεζας δεδομένων με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε η Ενωση Βαλκανικών Δικηγορικών Συλλόγων. Εγινε η πρώτη διαβαλκανική συνάντηση των αγροτικών οργανώσεων των βαλκανικών χωρών. Με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και του Δήμου Καλαμαριάς γίνεται ετήσιο βαλκανικό φεστιβάλ μουσικής, φωτογραφίας, εκδόσεων, κινηματογράφου, ενώ αποφασίσθηκε να οργανωθεί ένα μόνιμο φόρουμ- το Πολιτιστικό Διαβαλκανικό Δίκτυο.

    Ο ρόλος αυτός της Θεσσαλονίκης δεν είναι φυσικά δεδομένος. Κερδίζεται μέρα με την ημέρα, "πρωτοβουλία την πρωτοβουλία". Ο δρόμος πάντως έχει ανοίξει και είναι ο μόνος που διασφαλίζει σταθερότητα στην ανάπτυξη, ειρηνική απρόσκοπτη συνεργασία, σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και έντονη αίσθηση της ενιαίας τύχης του κόσμου της βαλκανικής.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 3 April 1997 - 11:32:09