Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-04-09

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 9 Απριλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Φραγκόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΙΚΡΗ ΗΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΑΠΘ -ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ

  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

  • [03] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

  • [04] ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [05] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΙΖΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

  • [06] ΟΓΔΟΝΤΑ ΤΟΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΙΣ ΑΔΕΡΦΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [07] ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ'97

  • [08] "ΜΕΛΙΝΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"- ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [09] ΣΥΝΕΔΡΙO ΕΛΛΗΝOΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΩΝ ΑΠO ΤO ΣΥΛΛOΓO OΜOΓΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΒΕΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [12] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • [13] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • [14] ΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Λ.ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ

  • [15] ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΑΝΑΝ

  • [16] ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Φραγκόπουλου)

  • [17] ABEBAIO TO ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ "ΖΑΓΙΕΝΤΝΟ" ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΙΚΡΗ ΗΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΑΠΘ -ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ

    Μικρή ήταν μέχρι το μεσημέρι η προσέλευση των φοιτητών και σπουδαστών στις κάλπες για να ψηφίσουν στις Σχολές του ΑΠΘ, του πανεπιστημίου Μακεδονία και των ΤΕΙ.

    Μέχρι τις 12:00 δεν είχαν ξεκινήσει οι φοιτητικές εκλογές στο τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λόγω του ότι τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής ανοίγοντας το πρωί την κάλπη διαπίστωσαν, ότι υπήρχαν ήδη μέσα 10 ψηφοδέλτια.

    Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ στο Μαθηματικό Βασίλης Ταμπουράκης κατηγόρησε για νοθεία την παράταξη της ΔΑΠ -ΝΔΦΚ, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της παράταξης του. Σχετικά με την προσέλευση των φοιτητών στις εκλογές, υποστήριξε ότι η συμμετοχή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

    Ο Δημήτρης Καραβίδας εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας κατηγόρησε τις μεγάλες παρατάξεις ΔΑΠ και ΝΔΦΚ για νοθεία στις φοιτητικές εκλογές πριν ακόμη ανοίξει η κάλπη. "Η ένοχη στάση της ΔΑΠ και επειδή είχε την πλειοψηφία και στο σύλλογο και στην εφορευτική επιτροπή μας έκανε να πιστέψουμε ότι τη νοθεία την έκανε η ΔΑΠ". Ο κ.Καραβίδας αναφερόμενος στο δικό τους σύλλογο υποστήριξε ότι θα υπάρξει μια ελαφρά ανεβασμένη συμμετοχή.

    Προβοκάτσια κατά της αυτοδυναμίας της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ θεώρησε όλα όσα πραγματοποιήθηκαν στις φοιτητικές εκλογές στο τμήμα των Μαθηματικών, ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ, Μενέλαος Σωτηρίου. "Ατομα τα οποία στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες ερχόντουσαν 11:00 και 12:00 το μεσημέρι, φέτος ήρθαν από τις 07:00 το πρωί, στήσανε τις κάλπες και έχουν βάλει αυτοί τα ψηφοδέλτια".

    "Οτι και να προσπαθούν να κάνουν η αυτοδυναμία της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ δεν θα χαθεί στο Μαθηματικό, αλλά και η παντοδυναμία της δεν θα χαθεί στο πανεπιστήμιο. Η ΔΑΠ προσπάθησε να φέρει σε συνεργασία όλες τις άλλες παρατάξεις, αλλά από τη στιγμή που είδε την αδιαφορία τους τα έκανε όλα μόνη της, θέλοντας να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει κάποια πράγματα καθαρά και μόνο για τη Σχολή" υπογράμμισε ο κ.Σωτηρίου.

    Καθυστερήσεις και μικροπροβλήματα υπήρξαν στην έναρξη της ψηφοφορίας και στη Φιλοσοφική Σχολή, καθώς σε άλλα Τμήματα του πανεπιστημίου, αφού τα μέλη των εφορευτικών άργησαν να ξυπνήσουν και να προσέλθουν στις Σχολές.

    Ο υποψήφιος της ΔΑΠ -ΝΔΦΚ Γιώργος Οικονόμου τόνισε ότι φέτος οι φοιτητές δείξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα του Πανεπιστημίου και για τις εκλογές, όμως θα παραμείνει μεγάλο το ποσοστό αποχής.

    Ο Δημήτρης Κυρίτσης εκπρόσωπος της Αφύπνισης Ανεξάρτητου Σχήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής δήλωσε ότι η συμμετοχή των φοιτητών θα είναι φέτος μεγαλύτερη αφού οι φοιτητές έχουν κινητοποιηθεί περισσότερο.

    Η προσέλευση των φοιτητών στις σχολές τους για να ψηφίσουν amal]metai να κορυφωθεί μετά το μεσημέρι. Οι κάλπες θα κλείσουν με τη δύση του ήλιου και στη συνέχεια θα αρχίσει η διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

    "Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα του χώρου του υπουργείου Εργασίας και του χώρου των κοινωνικών ασφαλίσεων τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο του κοινωνικού διαλόγου", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την ενημέρωσή του το μεσημέρι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

    "Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει βήματα για να διοργανώσει τον κοινωνικό διάλογο. Ηδη τις επόμενες μέρες θα δώσει στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία γύρω από το θέμα αυτό", είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι επιδίωξη του κυβερνώντος κόμματος είναι να συζητήσει τα βασικά και σημαντικά προβλήματα με τους εργαζόμενους και όλους τους ενδιαφερόμενους. "Πιστεύω ότι οι λύσεις που είναι αναγκαίες θα προκύψουν από το διάλογο αυτό. Ο διάλογος είναι ένα μέσο για να ενισχύσουμε την παρουσία της Πολιτείας σε όλους τους τομείς που αφορούν στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Αναφέρθηκε ακόμη σε ζητήματα ανεργίας, τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης κάρτας εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, και υπέρ της δημιουργίας κινήτρων για την πρόσληψη νέων και γυναικών και τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο κέντρο επαγγελματικού προσανατολισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Για το θέμα των μεταναστών, τέλος, σημείωσε ότι προωθούνται τα προεδρικά διατάγματα που θα νομιμοποιούν τους ξένους εργαζόμενους.

    [03] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

    Την κατηγορηματική δήλωση ότι δεν υπάρχει μυστικός διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρουν τις πληροφορίες αυτές.

    Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι το μόνο που γίνεται είναι η μετάδοση εικόνας από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στην Τουρκία στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Νάπολη.

    Με τον τρόπο αυτό, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδεικνύεται ότι η Αγκυρα είναι αυτή που προκαλεί και δημιουργεί ένταση στο Αιγαίο και έτσι ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας μας.

    [04] ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Τις λεπτομέρειες για την εγκατάσταση της ελληνικής συμμετοχής στην πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία συζήτησε σήμερα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο ο Αλβανός ομόλογός του Σακίρ Μπουχάι που επισκέπτεται την Αθήνα.

    "Η Ελλάδα συμμετέχει με μια δύναμη που κυμαίνεται μεταξύ 700 jai 900 ατόμων", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος ο οποίος πρόσθεσε ότι "η σύνθεση της δύναμης αυτής θα προσδιοριστεί από τις τοπικές ανάγκες". Το πρώτο τμήμα της ελληνικής δύναμης κατά τον Έλληνα υπουργό θα αναχωρήσει για την Αλβανία την ερχόμενη Δευτέρα.

    "Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η συνεργασία στο επίπεδο της στήριξης και της κοινής προσπάθειας διασφαλίστηκε με τα όσα συζήτησαν οι δύο αποστολές σήμερα στην Αθήνα", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσει στην Αλβανία η πολυεθνική δύναμη ο κ. Μπουχάι είπε ότι κίνδυνοι από τον λαό δεν υπάρχουν και ότι ο μόνος κίνδυνος που μπορεί να υπάρξει είναι κάποιες εγκληματικές συμμορίες.

    [05] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΙΖΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

    Συνάντηση με τους Προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών της Νέας Δημοκρατίας είχε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα ότι έχει την ευθύνη για το γκρίζο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για χαμένη δεκαετία του '80 και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα έχει κενό οράματος και η Νέα Δημοκρατία πρέπει μέσα από συλλογική δουλειά και από συλλογικότητα να καλύψει αυτό το κενό προκειμένου να πείσει όχι μόνο τους δικούς της οπαδούς".

    Για τα εσωκομματικά, δήλωσε ότι η Ν.Δ. θα προχωρήσει χωρίς διακρίσεις, παραγκωνισμούς και αποκλεισμούς στελεχών και επισήμανε ότι το μήνυμα του συνεδρίου ήταν να γυρίσει το κόμμα σελίδα με σεβασμό στα πρόσωπα και στον ιστορικό τους ρόλο. Στη συνέχεια ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως δήλωσε η ίδια μετά τη συνάντηση, αυτή έγινε σε καλό κλίμα και αντηλλάγησαν απόψεις. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την εκλογή των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα γίνει την Παρασκευή.

    [06] ΟΓΔΟΝΤΑ ΤΟΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΙΣ ΑΔΕΡΦΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Ογδόντα τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας θα ταξιδέψουν στις 14 Απριλίου σε οκτώ δήμους και κοινότητες της Βουλγαρίας, υπενθυμίζοντας στις -δοκιμαζόμενες από την πείνα και τη φτώχεια- οικογένειες της γειτονικής χώρας, ότι οι Ελληνες βρίσκονται πάντα στο πλευρό τους, στο πλαίσιο των ισχυρών δεσμών φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν επί σειρά αιώνων τους δύο λαούς.

    Η ανθρωπιστική βοήθεια του "Καραβανιού Αλληλεγγύης" -το οποίο θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 16 Απριλίου- θα προωθηθεί στους δήμους Σμόλιεν (αδερφοποιημένος με τον δήμο Ξάνθης) και Τσεπελέρι (Δήμος Σταυρούπολης) και στις κοινότητες Σολιστάι, Στόιτκε, Σιρό Καλάγκα, Μουφτσίλοφτσι, Λεβότσεβο και Σοκόλοφτσι, που είναι αδερφοποιημένες με τα χωριά Γαλάνη, Πηγάδια, Μάνδρα, Αβδηρα, Δαφνώνα και Μυρωδάτο αντίστοιχα.

    Το ανθρωπιστικό καραβάνι θα συνοδεύεται από αντιπροσωπείες της Νομαρχίας Ξάνθης, του Δήμου Σταυρούπολης και των adeqvopoigl]mym κοινοτήτων, που θα διασφαλίσουν την -χωρίς προβλήματα- μεταφορά των τροφίμων και των φαρμάκων στους πραγματικά έχοντες ανάγκη.

    Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής τους στη Βουλγαρία, οι ελληνικές αντιπροσωπείες θα έχουν επαφές με δημάρχους και κοινοτάρχες των αδερφοποιημένων περιοχών, προκειμένου να συζητηθούν οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας.

    [07] ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ'97

    Ο δημιουργικός διάλογος ανάμεσα σε ζωγράφους και χαράκτες, η ανταλλαγή εμπειριών και η παροχή ευκαιριών είναι ο στόχος των δύο Εργαστηρίων Καλλιτεχνικής Δημιουργίας του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", που ξεκινούν αύριο τη λειτουργία τους.

    Πρόκειται για το Εργαστήριο Χαρακτικής και το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών "Pictor", υπεύθυνοι των οποίων είναι οι καθηγητές του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Μανόλης Γιανναδάκης, Ξενής Σαχίνης και Τέτα Μακρή.

    Το Εργαστήριο Χαρακτικής θα στεγαστεί στο παλιό εργοστάσιο "ΗΛΙΟΣ", που βρίσκεται στο δήμο Νεάπολης Θεσσαλονίκης, ο οποίος και θα το υιοθετήσει μετά από το 1997. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν ή να μάθουν την τέχνη της χαρακτικής, ενώ, μετά το 1997, θα προωθηθεί ένα πρόγραμμα γνωριμίας της χαρακτικής σε άτομα νεαρής ηλικίας. Στα πλαίσια της λειτουργίας του εργαστηρίου θα γίνουν μετακλήσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, οι οποίοι θα διδάξουν την τέχνη της χαρακτικής σε άτομα που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν αυτή τη μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας και θα υπάρξει επικοινωνία και συνεργασία με παρόμοια εργαστήρια, που βρίσκονται στο Βελιγράδι, στη Νέα Υόρκη και στη Μπρατισλάβα .

    [08] "ΜΕΛΙΝΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"- ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    "ΜΕΛΙΝΑ, Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Περιφερειακή Ανάπτυξη" είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνουν, το Σάββατο στις 9.30 το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", οι Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη σε συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή Συντονισμού του προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ" των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού. Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μέρες Εκφρασης και Δημιουργίας" και εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε στελέχη πολιτιστικών φορέων ,σε σπουδαστές, φοιτητές , παιδαγωγούς και γονείς. Συμμετέχουν με εισηγήσεις τους ειδικοί επιστήμονες και καλλιτέχνες που πήραν μέρος στο πειραματικό στάδιο εφαρμογής του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ, των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αυτό τέθηκε σε εφαρμογή μέχρι σήμερα σε 72 σχολεία όλων των νομών της χώρας.

    Στη διάρκεια της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συνεδρίες καθώς και στρογγυλό τραπέζι στο οποίο έχουν προσκληθεί oi υπουργοί Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, καθώς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΟΠΠΕ Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΠΕ Δημήτρης Σαλπιστής και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη Ζύλ Ντασέν.

    [09] ΣΥΝΕΔΡΙO ΕΛΛΗΝOΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΩΝ ΑΠO ΤO ΣΥΛΛOΓO OΜOΓΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    O Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών θα πραγματοποιήσει στις 17 Απριλίου, Συνέδριο Ελληνοαμερικανίδων στα γραφεία της Oμοσπονδίας Εκπαιδευτικών στη Νέα Υόρκη. Στο συνέδριο, κύριες ομιλήτριες θα είναι η Δικαστής Γιόρκα Λινάκις, η Πρόεδρος του Δικτύου Ελληνοαμερικανίδων Αναστασία Νικόλας και η πράκτορας του FBI Πατρίσια Κουρέας, που θα μιλήσουν για τα προβλήματα αλλά και τις ευκαιρίες που θα αντιμετωπίσουν όλες οι γυναίκες όπως και οι γυναίκες ελληνικής καταγωγής στη νέα χιλιετηρίδα που μας έρχεται.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Ορκίστηκε το πρωϊ ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη η νέα κυπριακή κυβέρνηση.

    Τα υπουργεία αναλαμβάνουν: Εξωτερικών ο μέχρι τώρα κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος αντικατέστησε τον Αλέκο Μιχαηλίδη, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσιης, Παιδείας και Πολιτισμού Γεώργιος Χατζηνικολάου, Υγείας Χρήστος Σολωμής, Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου. Κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε ο Μανώλης Χριστοφίδης, μέχρι τώρα υπουργός Υγείας.

    Μετά την ορκωμοσία ο κ.Κληρίδης τόνισε ότι δεν χρειάζονται πολλά λόγια και υπέδειξε στους νέους υπουργούς ότι αναλαμβάνουν "πολύ υπεύθυνες θέσεις" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχουν τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν.

    [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΒΕΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Σύμφωνα με πηγές του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία φαίνεται να έχει αποσύρει τις απειλές της για άσκηση βέτο κατά τη διαδικασία ένταξης στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας.

    Η μεταβολή της τουρκικής στάσης έρχεται ως αποτέλεσμα της πρόσφατης (επεισοδιακής) επίσκεψης στην Άγκυρα, του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τόσο ο πρωθυπουργός Ερμπακάν όσο και η Τσιλέρ, διαβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση τους τάσσεται υπέρ της εισόδου νέων μελών στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας -παράλληλα- τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα στο θέμα της ένταξης της.

    Όπως είναι γνωστό, οι αντιδράσεις ξέσπασαν όταν ξεκαθαρίστηκε pqor την πλευρά της Άγκυρας ότι δεν προβλέπεται τουρκική ένταξη στο άμεσο μέλλον. Στην ουσία τους όμως οι αντιδράσεις της κυβέρνησης του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερμπακάν αιτιάζονται στην μη τήρηση συγκεκριμένων ευρωπαϊκών υποσχέσεων για ενεργοποίηση προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας.

    Ένας άλλος λόγος εξίσου ενοχλητικός (για την Άγκυρα) είναι οι αρνητικές κριτικές -που κατά καιρούς- εκδηλώνονται από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφορικά με το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κουρδικό ζήτημα.

    Η Δύση, από την πρώτη στιγμή ενοχλήθηκε από τις τουρκικές απειλές, που κατά μια διάσταση υποδήλωναν την ισλαμιστική στροφή της σημερινής κυβέρνησης και την απομάκρυνση της Άγκυρας από τη δυτική σφαίρα επιρροής. Υπενθυμίζεται ότι τον ίδιο καιρό είχαν κυκλοφορήσει τρία σενάρια για την τροπή των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία. Στα δύο από αυτά γίνονταν λόγος για εμπλοκή των στρατιωτικών στην πορεία των εξελίξεων (πραξικόπημα, εκδήλωση στημένου πολεμικού επεισοδίου στο Αιγαίο ή την Κύπρο), ενώ το τρίτο προειδοποιούσε για την ουσιαστική απομάκρυνση της Τουρκίας από τη δυτική σφαίρα επιρροής.

    Στο σημείο αυτό οι δηλώσεις του Κίνκελ ότι η Γερμανία θα εργαστεί προς την κατεύθυνση σύσφιξης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, φαίνεται να λειτούργησαν “πυροσβεστικά” ως προς την αλλαγή των τουρκικών θέσεων.

    [12] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Την άσκηση πιέσεων προς την Αγκυρα προκειμένου να σταματήσει την εκστρατεία εκφοβισμού σε βαρος των "Κέντρων αποκατάστασης θυμάτων βασανισμού", που λειτουργούν στην Τουρκία, ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο διευθυντής του "Κέντρου για τα θύματα βασανιστηρίων" που εδρεύει στη Μινεάπολη, κ.Τζόνσον, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, κατήγγειλε ότι η εκστρατεία εκφοβισμού των κέντρων αποκατάστασης άρχισε όταν η τουρκική κυβέρνηση διαπίστωσε πως παρείχαν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ στοιχεία σχετικά με την πρακτική των βασανιστηρίων στην Τουρκια.

    Ο κ.Τζόνσον κατήγγειλε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση προβάλει κάθε είδους εμπόδια προκειμένου να δυσχεράνει τη λειτουργία αυτών των Κέντρων.

    Ανέφερε παραδειγματικά ότι τον περασμένο Μάιο ασκήθηκε δίωξη σε βάρος δυο ατόμων που δραστηριοποιούνταν σε "Κέντρο αποκαστασης θυμάτων βασανισμού" στα Αδανα με την κατηγορία ότι αρνήθηκαν να παραδώσουν στις αρχές ασφαλείας τους ιατρικούς φακέλους των θυμάτων. Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε, είπε ο κ.Τζόνσον και ζήτησε να αποσταλούν παρατηρητές τόσο από την αμερικανική κυβέρνηση όσο και από το Κογκρέσο στην επόμενη δίκη που έχει οριστεί για τον Ιούλιο. "Μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους των ΗΠΑ θα έστελνε στην Αγκυρα το μήνυμα ότι η κυβέρνησή μας θεωρεί τον εκφοβισμό των ανθρώπων αυτών πολύ σοβαρό ζήτημα", υπογράμμισε.

    [13] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Συμφωνία συνεργασίας στον αμυντικό τομέα υπέγραψαν στα Σκόπια οι υπουργοί Άμυνας της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι και της Γερμανίας, Φόλκερ Ρύε.

    Όπως δήλωσε ο σκοπιανός υπουργός, η εν λόγω συμφωνία θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στον αμυντικό τομέα θα προωθήσει την εναρμόνιση της αμυντικής πολιτικής της χώρας με τα συλλογικά συστήματα ασφαλείας.

    Ο Γερμανός υπουργός, από την πλευρά του, τόνισε πως η νεοσύστατη αυτή χώρα των Βαλκανίων αποτελεί σημαντικό στρατηγικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή. Συνεχάρη, επίσης την σκοπιανή κυβέρνηση για τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει την τελευταία πενταετία για την οργάνωση και τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυό υπουργών, συζητήθηκαν, επίσης οι δραστηριότητες της ΠΓΔΜ στα πλαίσια του προγράμματος του ΝΑΤΟ "Συνεργασία για την ειρήνη", η κατάσταση στην περιοχή μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων στην Αλβανία και το μέλλον τη ειρηνευτικής αποστολής της UNPREDEP.

    Ο κ.Ρύε έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ και τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

    [14] ΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Λ.ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσαν πως ο υπουργός Εξωτερικών, Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, έλαβε επίσημη πρόσκληση από τον Έλληνα ομολογο του, Θεόδωρο Πάγκαλο, να συμμετάσχει στην επικείμενη διάσκεψη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Σημειώνεται ότι η διάσκεψη θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Ιουνίου και, σύμφωνα με όσα διακήρυξε σε δύο πρόσφατες ομιλίες του στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θα συζητηθεί ένα συνολικό σχέδιο συνεργασίας των βαλκανικών χωρών.

    [15] ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΑΝΑΝ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προσανατολίζεται στην αναβολή εφαρμογής της απόφασης για μείωση του αριθμού της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που βρίσκεται στα Σκόπια.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ζήτησε την αναβολή μείωσης των στρατιωτών των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην Αλβανία δικαιολογεί το αίτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για διατήρηση της υπάρχουσας δύναμης του ΟΗΕ στο έδαφός της.

    Την παραπάνω είδηση φιλοξενεί στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", ενώ με το ίδιο θέμα ασχολείται σήμερα σχεδόν το σύνολο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων των Σκοπίων.

    Οπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιφωνικός σταθμός της χώρας, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γ.Γ του ΟΗΕ στα Σκόπια, Χένρι Σοκόλσκι, ζήτησε και αυτός τη διατήρηση της ειρηνευτικής δύναμης του οργανισμού στο έδαφος των Σκοπίων.

    Εξάλλου, το θέμα απασχολεί έντονα μέλη της Σκοπιανής κυβέρνησης, που προωθούν τη θέση αυτή σε όλες τις συναντήσεις τους. Ετσι, η διατήρηση της δύναμης του ΟΗΕ στα Σκόπια βρέθηκε μεταξύ των ζητημάτων που συζήτησαν στα Σκόπια ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοε Χαντζίνσκι, και ο Γερμανός ομόλογός του, Φόλκε Ρίε, καθώς και των συνομιλιών που είχαν στο Παρίσι ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι και ο Γάλλος συνάδελφός του, Eρβέ Ντεσαρέ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Φρτσκοφσκι, με επιστολή του, πριν από ένα μήνα, είχε ζητήσει τη διατήρηση του αριθμού των στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που σταθμεύει στα Σκόπια.

    [16] ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Αίσθημα εμπιστοσύνης εμπνέουν στους καταθέτες στην Αλβανία οι δύο ελληνικές τράπεζες που άρχισαν πρόσφατα να επαναλειτουργούν στα Τίρανα, αφού μεγάλος αριθμός ατόμων επισκέπτεται καθημερινά τη θυγατρική της Εθνικής στην αλβανική πρωτεύουσα, αλλά και την "Tirana Bank" της Τράπεζας Πειραιώς. Η Tirana Bank, που επαναλειτούργησε την 1η Απριλίου, ήταν η πρώτη ξένη τράπεζα που άνοιξε τις πύλες της μετά την τελευταία κρίση.

    Η στροφή των καταθετών στην Αλβανία προς τις ελληνικές τράπεζες, μετά την κατάρρευση του συστήματος των "πυραμίδων", ήταν αναμενόμενη, αφού οι σημαντικές εγγυήσεις που παρέχουν οι οικονομικοί οργανισμοί της χώρας μας, λειτούργησαν ως δέλεαρ για τους καταθέτες.

    Οι πελάτες των δύο τραπεζών, τις επισκέπτονται κυρίως για την πραγματοποίηση καταθέσεων, αλλά και για μεταφορά χρημάτων από τοπικούς τραπεζικούς οργανισμούς στην Tirana Bank και τη θυγατρική της Εθνικής.

    Ικανοποιημένος με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στον όγκο των συναλλαγών της "Tirana Bank", εμφανίστηκε ο διευθυντής του υποκαταστήματος, Δημήτριος Καραβίας.

    "Μετά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της Τράπεζας, οπότε η δραστηριότητα ήταν πολύ αυξημένη, τα πράγματα επανέρχονται τώρα στους κανονικούς τους ρυθμούς. Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί σε έναν μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα ο όγκος των συναλλαγών μας να προσεγγίζει εκείνον που είχε η τράπεζα πριν κλείσει λόγω της κρίσης. Βέβαια, αυτό σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί μέτρο της γενικότερης εικόνας που παρουσιάζει η Αλβανία στον οικονομικό τομέα", τόνισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Καραβίας.

    Για μεγάλο αριθμό καταθετών στη θυγατρική της Εθνικής, μίλησε στο ΜΠΕ στέλεχος της κεντρικής μονάδας των Αθηνών, που τόνισε ότι τις πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας της τράπεζας υπήρξαν κάποιες αναλήψεις, προφανώς σε μια προσπάθεια των Αλβανών να δοκιμάσουν την αξιοπιστία της Εθνικής.

    Σήμερα πάντως, μια βδομάδα περίπου μετά την έναρξη των eqcasi~m του υποκαταστήματος, ο όγκος των συναλλαγών εμφανίζεται ικανοποιητικός, ενώ οι καταθέσεις γίνονται σε συνάλλαγμα και κυρίως σε δολάρια, μάρκα και δραχμές.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Φραγκόπουλου)

    [17] ABEBAIO TO ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ "ΖΑΓΙΕΝΤΝΟ" ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Στα πρόθυρα διάλυσης βρίσκεται ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός "Ζάγιεντνο", λίγο καιρό μετά την επιτυχία που είχαν οι τρίμηνες κινητοποιήσεις του, οι οποίες ταρακούνησαν για τα καλά τον Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον ανάγκασαν να προβεί στην αναγνώριση της νίκης της αντιπολίτευσης στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη Σερβία.

    Οι οξείες διενέξεις στο εσωτερικό του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο", κορυφώθηκαν εχθές, όταν ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς, από τη Νέα Υόρκη όπου συμμετέχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κοσσυφοπεδίου, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του εταίρου του στον συνασπισμό "Ζάγιεντνο" και προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Τζίντζιτς.

    Aφορμή για την επίθεση αυτή, αποτέλεσαν κάποιες δηλώσεις του Τζίντζιτς σε εφημερίδες του Βελιγραδίου, με τις οποίες φάνηκε να αμφισβητεί την πιθανή υποψηφιότητα του Ντράσκοβιτς για το αξίωμα του προέδρου της Σερβίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του έτους αυτού.

    Ο Ντράσκοβιτς κατηγόρησε τον Τζίντζιτς ότι δεν σέβεται τη συμφωνία που είχαν υπογράψει τα τρία κόμματα που απαρτίζουν το συνασπισμό "Ζάγιεντνο" και η οποία αναφέρει ότι ο υποψήφιος του συνασπισμού αυτού για τη θέση του προέδρου της Σερβίας θα προέρχεται από το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Ντράσκοβιτς. Ο Ντράσκοβιτς δήλωσε ακόμη ότι το μέλλον του συνασπισμού "Ζάγιεντνο" εξαρτάται από το κατά πόσο ο Τζίντζιτς θα επιδείξει την πρέπουσα σοβαρότητα που απαιτείται και συνέστησε στον εταίρο του, ο οποίος και Δήμαρχος του Βελιγραδίου, να σιωπά και να μην προκαλεί με τα λεγόμενά του.

    Πολιτικοί παρατηρητές στην γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, εκτιμούν σήμερα, ότι η αντιπαράθεση αυτή στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης ευνοεί πρώτα απ' όλους τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αφού του δίνεται η ευκαιρία να επισημάνει ότι μια διχασμένη αντιπολίτευση δεν δύναται να κυβερνήσει μελλοντικά τη χώρα διότι τότε το μέλλον της Σερβίας θα καταστεί αβέβαιο.

    Παράλληλα στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης βρίσκεται και το Μαυροβούνιο μετά τις πρόσφατες κριτικές που δέχθηκε ο πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς από στελέχη του κυβερνώντος "Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών" του Μαυροβουνίου, σχετικά με την πολιτική αντιπαράθεσης που προωθεί στις σχέσεις Σερβίας- Μαυροβουνίου. Οι κριτικές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Τζουκάνοβιτς από τη θέση του αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή μάλιστα του κόμματος, είχε ζητήσει από τον Τζουκάνοβιτς να προβεί στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Ο Τζουκάνοβιτς |lyr απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και χθες με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις ανασχηματισμού της κυβέρνησής του.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 9 April 1997 - 12:23:06