Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-04-16

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 16 Απριλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΙΚΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [02] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [03] ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΒΕΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ Δ.Ε.Ε Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

  • [04] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

  • [05] 2.176 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΤΟ 1996 ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

  • [07] ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

  • [08] ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [09] "ΧΑΙΡΕ ΚΑΙ ΠΙΕΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ

  • [10] ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ "ΦΙΞ"

  • [11] ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΕΛΛΟΝΤΟΣ ΗΛΙΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

  • [12] ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ-ΚΑΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ "ΜΕΛΟΥΝΑΣ"

  • [13] "ΜΗ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΤΕ. ΘΑ ΑΦΟΜΟΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ" -ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

  • [14] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΑΚΗ ΡΟΥΒΑ-ΜΠΟΥΡΑΚ ΚΟΥΤ ΣΤΗN ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΣΤ. ΣΤΑΛΕΦ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - (της Κωνσταντίνας Κούτρα)

  • [16] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΦΡΑΝΤΣ ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ

  • [17] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΠΡΟΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

  • [18] Φ.ΝΑΝΟ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [19] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Μ.ΚΑΛΕΜΛΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

  • [20] EXOYN ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΕΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [21] ΒΕΒΑΙΟΣ OΤΙ ΘΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΘΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΚΟΠΙΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ, DGKYMEI Ο Τ.ΚΟΡNΜΠΛΟΥΜ

  • [22] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

  • [23] ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΟΦΙΑΣ- ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

  • [24] ΕΚΑΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΣΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

  • [25] ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [26] ΠΤΩΣΗ 3% ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΙΚΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Αρχισε σήμερα το μεσημέρι από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη η αναχώρηση των πρωτων Ελλήνων στρατιωτών, που μετέχουν στην πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία.

    Τη μεγάλη σπουδαιότητα της αποστολής του ελληνικού τάγματος των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αλβανία, καθώς επίσης και την απόλυτη ετοιμότητα του, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας κατά την τελετή που πραγματοποιηθήκε λίγο πριν την αναχώρηση των 120 πρώτων στρατιωτών.

    "Είσαστε ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της διεθνούς αστυνομικής δύναμης, η οποία με απόφαση του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης πηγαίνεται να εκφράσετε την αλληλεγγύη τη συμπαράσταση και την υποστήριξη της Ελλάδας σε ολόκληρο τον αλβανικό λαό" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος εξήρε τις δυνατότητες, την άρτια εκπαίδευση, το ετοιμοπόλεμο και τις ικανοτητες της ελληνικής δύναμης, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα του για την επιτυχή έκβαση του έργου που έχει να εκτελέσει.

    Μιλώντας για την αποστολή του ελληνικού τάγματος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισήμανε ότι αυτή εστιάζεται στην υποστήριξη της ασφαλούς διακίνησης της ανθρωπιστικής βοήθειας που από όλο τον κόσμο θα σταλεί στη γειτονική Αλβανία.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στην επιτυχή συμμετοχή του ελληνικού εκστρατευτικού ειρηνευτικού σώματος στη Βοσνία και τόνισε πως και στην Αλβανία η ελληνική δύναμη θα επιβεβαιώσει τον ειρηνευτικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια όπως άλλωστε αυτός εκδηλώθηκε από την έκρηξη ακόμη της κρίσης στην Αλβανία.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της ελληνικής αποστολής στην πολυεθνική δύναμη εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον της χώρας τόσο λόγω της ύπαρξης της ελληνικής μειονότητας στη νότιο Αλβανία όσο και λόγω της θέσης της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

    Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η ελληνική δύναμη θα έχει την πλήρη κάλυψη και συμπαράσταση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο δύσκολο όπως το χαρακτήρισε έργο της. Του χαιρετισμού tou κ. Τσοχατζόπουλου, προηγήθηκε αγιασμός, παρουσία του αρχηγού του ΓΕΣ Μανούσου Παραγιουδάκη, του διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού Κώστα Παναγιωτάκη και πολλών συγγενών των ελλήνων στρατιωτών, καθώς και επιθεώρηση της δύναμης. Ν.Φ.

    [02] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Επίσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης πραγματοποίησε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος είχε συναντήσεις με παράγοντες του υπουργείου και ανακοίνωσε τη δημιουργία Σώματος Συνοριακής Αστυνομίας για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των λαθρομεταναστών. "Στα βόρεια σύνορά μας, αλλά όχι μόνο εκεί, υπάρχει ένα πρόβλημα για την παρακολούθηση της εισόδου των λαθρομεταναστών. Χρειάζεται μια καλύτερη αστυνόμευση την οποία δεν μπορεί να την επιτελέσει η αστυνομία με την σημερινή της μορφή" είπε ο κ. Σημίτης και γνωστοποίησε ότι μέσα στο 1997 θα τελειώσει η προεργασία ώστε να λειτουργήσει το Σώμα στις αρχές του 1998.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξάλλου την ενίσχυση των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών ενώ σε ότι αφορά στο ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων υπογράμμισε ότι το φαινόμενο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταστολής και πρόληψης το οποίο, όπως επισήμανε, ήδη συζητείται με τα συναρμόδια υπουργεία. Στο μεταξύ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος ανέλαβε πρωτοβουλία, έπειτα από κυβερνητική απόφαση, να έλθει σε επαφή με τους κοινωνικούς φορείς ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία στο κέντρο των πόλεων όπου γίνονται διαδηλώσεις συνδικαλιστικών και εργατικών φορέων.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν επιδιώκεται περιορισμός της ελευθερίας βούλησης των συγκεντρωμένων αλλά δεν πρέπει και ο κόσμος να παρεμποδίζεται από τέτοια φαινόμενα. Ε.Γ.

    [03] ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΒΕΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ Δ.Ε.Ε Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Στο θέμα της άρσης του βέτο εκ μέρους της χώρας μας για τη συμμετοχή της Τουρκίας ως συνδεδεμένου μέλους στη Δυτικοευρωπαική Ένωση αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της κυβέρνησης ως ρεαλιστική αντιμετώπιση ενός εκκρεμούντος θέματος που δεν θα μπορούσε να έχει άλλη κατάληξη για το προηγούμενο θέμα.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι διασφαλίστηκε και παραμένει ως είχε το καθεστώς των σχέσεων των συνδεδεμένων μελών με τη δυτικοευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι αποφασίζουν τα πλήρη μέλη και τα συνδεδεμένα εφόσον το επιθυμούν καλούνται να εναρμονιστούν με αυτές τις αποφάσεις. Ωστόσο οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η θέση της χώρας μας για το Χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκίας παραμένει η ίδια. Εξάλλου με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών J~star Μπίκας επανέλαβε και αυτός ότι στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τα πλήρη μέλη και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα μπλοκαρίσματος από τα συνδεδεμένα μέλη ενώ εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή της Ελλάδας θα συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου της Ένωσης, κάτι που, όπως είπε, αποτελούσε πάγια ελληνική θέση.

    Την έντονη ανησυχία της για τους τελευταίους χειρισμούς της κυβέρνησης με αφορμή την άρση του βέτο για τη συμμετοχή της Τουρκίας ως συνδεδεμένου μέλους στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει σήμερα με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. Στην ίδια ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτάται ποια οφέλη αποκόμισε η Ελλάδα προκειμένου να άρει το βέτο. Για "απίστευτα ξαφνικά δώρα στην Τουρκία" έκανε σήμερα λόγο ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ως επικίνδυνη υποχώρηση.

    Στο μεταξύ, θετικά αντιμετωπίζει την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης η ολλανδική προεδρία. Παράγοντες της Ολλανδικής πλευράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμούν ότι οι καλές προθέσεις της Αθήνας θα δημιουργήσουν μια θετική ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει του συμβουλίου σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου στο Λουξεμβούργο. Στο μεταξύ η Προεδρία της Κοινότητας ασκεί πιέσεις στην Τουρκία να απαντήσει θετικά στους τρεις όρους που έχει θέσει η Ελλάδα για να άρει το βέτο στις Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που προβλέπει η τελωνειακή ένωση. Ικανοποίηση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε και η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ. Ε.Γ.

    [04] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Έκκληση σε όλους τους φορείς να προσέλθουν στον κοινωνικό διάλογο απηύθυνε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. "Ο κοινωνικός διάλογος είναι μια νέα θεσμική διαδικασία" είπε ο Υπουργός Τύπου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτή με καλή θέληση και υπεύθυνη προσέγγιση ώστε να βρεθεί η συνιστώσα για μια επιτυχή πορεία της χώρας μας προς το μέλλον. Ε.Γ.

    [05] 2.176 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΤΟ 1996 ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Τραγικός είναι ο απολογισμός των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς 2.176 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο οδόστρωμα.

    Οι 501 σκοτώθηκαν στους δρόμους της Αττικής, ενώ οι υπόλοιποι 1.675 σε άλλους νομούς της χώρας. Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό τροχαίων οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Με την πολιτική που ακολουθεί σήμερα η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία αλλά και στο Κυπριακό συμφωνει ο πρώην Pq|edqor της Κύπρου και αρχηγός του κόμματος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

    Ο κ. Βασιλείου που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, προσκεκλημένος απο το ΠΑΣΟΚ, είχε σήμερα το μεσημέρι επαφές στη Χαριλάου Τρικούπη με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, όπου και συζήτησαν την πορεία του Κυπριακού κάτω από τον εκ του σύνεγγυς όπως λέγεται διάλογος που διεξάγεται σην Κύπρο.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, πιστεύει οτι αυτός ο διάλογος θα οδηγήσει και πρέπει να οδηγήσει σε μια συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, έτσι ώστε να μην προβάλλεται η Αγκυρα προς τη διεθνή κοινότητα ως η διαλλακτική πλευρά και τα θύματα της εισβολής της ως αδιάλλακτα.

    Δεν πρέπει, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου, να αναμένουμε υποχωρήσεις εκ μέρους της Αγκυρας ή αλλοιώσεις των θέσεών της πριν την έναρξη του διαλόγου, ενός διαλόγου που θα έχει ως βάση τη δέσμη Ιδεών Γκάλι, η οποία δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

    Ο πρόεδρος του κόμματος των Ενωμένων Δημοκρατών ερωτηθείς για το ποια είναι η θέση του στο θέμα της άσκησης "Τοξότης Βεργίνα", απάντησε: Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή τίποτε δεν εξυπηρετεί να υπάρξουν μερικές υπερπτήσεις ελληνικών αεροπλάνων, τασσόμενος έτσι υπέρ των θέσεων Κρανιδιώτη για τη ματαίωση της άσκησης που θα πραγματοποιηθεί στο νησί.

    Ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του χαρακτήρισε γόνιμη και αποδοτική αυτή τη συνάντηση, επαναλαμβάνοντας πως το Κυπριακό αποτελεί για την κυβέρνηση την αιχμή της εθνικής μας στρατηγικής.

    Αμέσως μετά, ο κ. Βασιλείου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Β.Κ

    [07] ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

    Εντός του χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθούν τα έργα του τεχνικού προγράμματος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη ΄97 διαβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κώστας Λοϊζος. "Τα έργα βρίσκονται σε καλή φάση. Δεν αλλάζει καμία ημερομηνία και θα τηρηθεί πλήρως το ισχύον χρονοδιάγραμμα" τονίζει ο κ Λοϊζος.

    Οπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες που παρουσιάζουν αναλυτικά τα στάδια εξέλιξης του τεχνικού προγράμματος του ΟΠΠΕΘ , από τα 233 έργα που έχουν προκηρυχθεί και περιλαμβάνουν κατασκευή, προμήθεια, ανασκαφή, συντήρηση και απαλλοτρίωση, τα 182 βρίσκονται στην διαδικασία από δημοπράτηση ως την ολοκλήρωση. Μέχρι τις 10 Απριλίου είχαν ολοκληρωθεί 50 έργα ενώ κατασκευάζονται 103 και δημοπρατούνται 29. Δεκαεννέα έργα του τεχνικού προγράμματος εξυπηρετούν ήδη καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ ισάριθμοι χώροι , που είναι κατάλληλοι για την φιλοξενία εκδηλώσεων και στην παρούσα φάση είναι υπό κατασκεύη, αναμένεται να ολοκληρωθούν σε προκαθορισμένες ημερομηνίες μέσα στο 1997 και συνεπώς θα είναι αξιοποιήσιμοι από την καλλιτεχνική διεύθυνση. Α.Φ.

    [08] ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Oκτακόσιες χιλιάδες δραχμές και μεγάλες ποσότητες τροφίμων, φαρμάκων και ειδών καθαριότητας συγκεντρώθηκαν για τον δοκιμαζόμενο βουλγαρικό λαό σε διάστημα τεσσάρων μόνο ωρών, στο πλαίσιο του ραδιοφωνικού μαραθώνιου που διοργάνωσε η ΕΡΤ, με τη συνεργασία της ραδιοφωνίας της ΕΡΤ-3, των περιφερειακών σταθμών και της διεθνούς οργάνωσης "Γιατροί του κόσμου". Οσον αφορά ειδικά τη Θεσσαλονίκη, σημαντική ήταν και η συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια.

    "Ο σημερινός ραδιοφωνικός μαραθώνιος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκστρατείας αλληλεγγύης προς τον βουλγαρικό λαό, που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου. Σε τέσσερις ώρες τα δεδηλωμένα ποσά έφτασαν τις 800 χιλιάδες δραχμές, αλλά πάρα πολλοί ακροατές δεν δήλωσαν ακριβές ποσό ή πήγαν κατευθείαν στις τράπεζες. Αυτό μας κάνει να πιστέψουμε ότι μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου, οπότε το καραβάνι θα αναχωρήσει για τη Βουλγαρία, θα έχουν συγκεντρωθεί αρκετά εκατομμύρια", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Δημαράς, διευθυντής του ραδιοσταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ.

    Σημαντική για τη συγκέντρωση των τροφίμων, των φαρμάκων και των ειδών καθαριότητας ήταν και η συνεισφορά οργανισμών, επιχειρήσεων, βιομηχανιών, σούπερ μάρκετς και σχολείων, που πρόσφεραν τόνους αγαθών στο καραβάνι αλληλεγγύης, αυξάνοντας σημαντικά τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα ξαναφέρει το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων του βουλγαρικού λαού. Μάλιστα, το Ανατολικό (Βαλμάδα), κοινότητα του νομού Θεσσαλονίκης, κατάφερε, μετά από συντονισμένη προσπάθεια όλων των κατοίκων, να συνδράμει με μεγάλες ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων στην προσπάθεια της ΕΡΤ.

    Τα αγαθά και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν μέχρι τις αρχές Μαϊου, θα αποσταλούν απευθείας σε 42 ιδρύματα -γηροκομεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία- της Βουλγαρίας, όπου και θα διανεμηθούν υπό την επίβλεψη αντιπροσωπείας των "Γιατρών του κόσμου".

    Πάντως, η συγκέντρωση τροφίμων (κονσέρβες, ρύζι, αλεύρι, γάλα, ζυμαρικά) συνεχίζεται και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραδώσουν τις προσφορές τους στις δύο αποθήκες που έχουν διατεθεί για αυτόν τον σκοπό. Η αποθήκη 13 του Οργανισμού Λιμένος θα λειτουργεί καθημερινά από τις εννέα το πρωί μέχρι και τις δύο και μισή το μεσημέρι, όπως και το περίπτερο της Εμπορικής Τράπεζας στον χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως, που θα ανοίξει τις πύλες του αύριο. Παράλληλα, οι πολίτες που ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν οικονομικά την ανθρωπιστική αυτή προσπάθεια, μπορούν να καταθέσουν οποιοδήποτε ποσό στον λογαριασμό 83-70-31-48 της Εμπορικής Τράπεζας.

    Σχολιάζοντας τη θερμή ανταπόκριση των Θεσσαλονικέων στην έκκληση της ΕΡΤ για υποστήριξη της προσπάθειας συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας, ο κ.Δημαράς τόνισε: "Ζούμε σε μια εποχή που η συνύπαρξη είναι η προοπτική του μέλλοντος. Οι Θεσσαλονικείς επιθυμούν τη συναδέλφωση, την επικοινωνία και την ειρηνική sum}paqng". Α.Γ

    [09] "ΧΑΙΡΕ ΚΑΙ ΠΙΕΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ

    Με στόχο την προβολή την ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο χώρο του κρασιού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το Κτήμα Χατζημιχάλη προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου "Τα αγγεία του τόπου- Χαίρε και Πίει".

    Το βιβλίο, αποτελεί το πρώτο σειράς ανάλογων εκδόσεων, με τις οποίες οι υπεύθυνοι της εταιρίας ευελπιστούν ότι θα καλύψουν το κενό που υπάρχει στην ελληνική εκδοτική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο χώρο, όπως είπε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της έκδοσης ο Δημήτρης Χατζημιχάλης.

    Στο περιεχόμενό του αναπτύσσονται από τον Πάνο Βαλαβάνη, επίκουρο καθηγητή Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, οι περί το κρασί συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων. "Αφετηρία μου αποτελούν τα αγγεία, ο άψογος αυτός συνδυσμός χρηστικότητας και αισθητικής, ίσως τα πρώτα παραδείγματα αυτού που ονομάζουμε στις μέρες μας design", υπογράμμισε ο κ. Βαλαβάνης, που παραβρέθηκε στη συνέντευξη.

    Τα βήματα του καθηγητή για την περιγραφή των αγγείων, σε συνάρτηση πάντα με τη χρηστική τους αξία, ακολουθούν την πορεία από την πατραγωγή του κρασιού μέχρι την κατανάλωσή του. Ετσι ξεκινάει από τους πίθους, τα ογκώδη πήλινα βαρέλια, μέσα στους οποίους γινόταν η ζύμωση του γλεύκους, για να περιγράψει στη συνέχεια τα μέσα αποθήκευσης και μεταφοράς του κρασιού, τους αμφορείς. "Στα αγγεία αυτά βλέπουμε μια προσπάθεια τυποποίησης της ποιότητας και της ποσότητας του κρασιού από τους αρχαίους, μέσω σφραγίδων με σχετικά στοιχεία".

    Στο επόμενο στάδιο, στο στάδιο του συμποσίου, αναφορά γίνεται στη διαδικασία ανάμιξης του κρασιού με νερό μέσα σε ειδικά αγγεία, του κρατήρες. "Στα συμπόσια, οι αρχαίοι έπιναν το κρασί τους νερωμένο και συνήθως η αναλογία ήταν 3 μέρη νερό προς 1 κρασί. Αυτό γιατί στόχος του συμποσίου δεν ήταν η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και κρασιού, με αποτέλεσμα τον κορεσμό και τη μέθη, αλλά η ικανοποίηση του σώματος και η δημιουργία, με τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιού, ψυχικής και πνευματικής εφορίας" εξήγησε ο κ. Βαλαβάνης, για να συμπληρώσει ότι η λέξη κρατήρας προέρχεται από το αρχαίο ρήμα κεράννυμι που σημαίνει αναμειγνύω, από το οποίο προέρχεται και η νεοελληνική λέξη κρασί.

    Το αναμειγμένο κρασί αντλούνταν από τους κρατήρες και σερβίρονταν στα ποτήρια μέσα σε οινοχόες, κάτι σαν τις σημερινές κανάτες, από τον παί, στη διάρκεια των αποκλειστικά για ελεύθερους άνδρες ολονύκτιων συμποσίων.

    Αντίθετα από τα ποτήρια του σύγρονου νοικοκυριού, τα αρχαία ποτήρια, οι κύλικες, ήταν κυρίως χαμηλά, ευρύστομα αγγεία, πάντοτε με δύο λαβές. "Την αιτία για την επιλογή ευρύστομων ποτηριών, πρέπει μάλλον να την αναζητήσουμε στην παράδοση του σχήματος από την προϊστορία και στην πιθανή απώτερη αναγωγή του στις δύο ενωμένες ανοιχτές παλάμες των ανθρώπινων χεριών, που ασφαλώς αποτέλεσαν τα πρώτα κύπελλα. Επίσης, στη διαφορετική αίσθηση που αφήνουν στο στόμα τα στενά και τα ευρύστομα ποτήρια".

    Στα αγγεία απεικονίζονταν παραστάσεις από θέματα που αφορούν στο ίδιο το κρασί και τα συμπόσια, από τις γιορτές του Διονύσου, από ερωτικές σκηνές. Συχνά αναγράφονταν και έπαινοι από τους ίδους τους κεραμείς, όπως "Καλόν ειμί το ποτήριον", αλλά και κρασονυκτικά αποφθέγματα που μπορούσαν να διαβάζουν οι πότες στον πάτο του αγγείου, την ώρα που έπιναν το κρασί, όπως "Χαίρε και Πίει", απόφθεγμα από το οποίο δανείστηκε τον τίτλο του το βιβλίο. Σύμφωνα με τον κ. Βαλαβάνη, η εικονογραφία των μισών τουλάχιστον από τα 150.000 αγγεία που έχουν σωθεί έχει σχέση με το κρασί.

    Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου περιγράφονται και αναφέρεται η ιστορία 34 αγγείων από τον αρχαιολόγο Δημήτρη Κουρκουμέλη, που βρίσκονται σήμερα σε 16 μουσεία ανά τον κόσμο. Τα 34 αρχαία αντικείμενα φωτογραφήθηκαν από τους υπευθύνους των μουσείων για τις ανάγκες της έκδοσης. Οπως διευκρίνισε ο κ. Βαλαβάνης μεγάλος αριθμός ακέραιων και υψηλής ποιότητας και αισθητικής αγγείων βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό, και αυτό οφείλεται στην εξαγωγική δραστηριότητα τωναρχαίων Ελλήνων, κυρίως των Αθηναίων, που είχαν μεγάλη φήμη στην αγγειοπλαστική.

    Η έκδοση, τη διεύθυνση της οποίας έχει ο εθνολόγος- μουσειολόγος Δρ. Στέλιος Παπαδόπουλος, κυκλοφορεί στα ελληνικά και τα αγγλικά, σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία. Τα 5.000 βιβλία που κυκλοφόρησαν, 1.500 στα αγγλικά και 3.500 στα ελληνικά, κόστισαν 20 εκατομμύρια δραχμές.

    [10] ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ "ΦΙΞ"

    Επέμβαση των δικαστικών αρχών στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν σήμερα οι συνεχιζόμενες καταγγελίες σε ότι αφορά τη νομιμότητα λειτουργίας του θεάτρου "Φιξ" που φιλοξενεί τις παραστάσεις του Λάκη Λαζόπουλου.

    Η δικαστική έρευνα διατάχθηκε με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων, αλλά και προφορικών καταγγελιών, όχι μόνο στην εισαγγελία, που αφορούν κυρίως στην έλλειψη πυρασφάλειας των εγκαταστάσεων, αλλά και γενικότερα νομιμότητα λειτουργίας του θεάτρου.

    Το θέατρο χωρητικότητας 950 θέσεων, φιλοξενεί εδώ και 20 περίπου ημέρες το θίασο του Λάκη Λαζόπουλου και δημιουργήθηκε από ιδιώτη στις εγκαταστάσεις της πρώην ζυθοποϊας "Φιξ" στην περιοχή Σφαγείων.

    Το χώρο του θεάτρου νοικιάζει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997" από τον περασμένο μήνα και έως τον Σεπτέμβριο (για τις παραστάσεις του Λάκη Λαζόπουλου, αλλά και σειρά άλλων εκδηλώσεων στη διάρκεια αυτού του εξαμήνου) αντί του ποσού των 50 εκατομμυρίων.

    Η διενέργεια της προκαταρτικής εξέτασης ανατέθηκε σήμερα το μεσημέρι, παρά τα όσα αντίθετα έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες ημέρες, στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης κ. Πέτρο Ραφτόπουλο.

    [11] ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΕΛΛΟΝΤΟΣ ΗΛΙΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

    Στην ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών μαρμάρων στην αγορά της Ιαπωνίας, όπου σήμερα καταλαμβάνουν μερίδιο 6%, στοχεύει ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), που υλοποιεί pq|cqalla προώθησης του προϊόντος στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος.

    Η αγορά της Ιαπωνίας, των 125 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει επιλεγεί σαν αγορά προτεραιότητας, δεδομένου ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων αγορών για το προϊόν, και συγκεκριμένα για το ελληνικό μάρμαρο, καθώς η χώρα κατέχει την 5η θέση στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών του κλάδου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ΟΠΕ, το 1994 οι εξαγωγές έφτασαν τα 3.193.000 δολάρια ΗΠΑ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 3,5% των ελληνικών εξαγωγών στην Ιαπωνία. Εκτιμάται μάλιστα ότι μετά την πτωτική πορεία που παρουσίασε η εξέλιξη των εξαγωγών τη διετία 1992-1993 της τάξης του 50%, λόγω της ύφεσης της ιαπωνικής οικονομίας και της συρρίκνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, διαφαίνονται σημεία ανάκαμψης με θετική επίδραση και στις εισαγωγές του προϊόντος.

    Στους λόγους που συνηγορούν υπέρ της επιλογής της χώρας για την υλοποίηση προγράμματος προώθησης του ελληνού μαρμάρου συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι η ιαπωνική αγορά βασίζεται αποκλειστικά στις εισαγωγές. Σήμερα κυριαρχεί η Ιταλία με μερίδιο αγορά που κυμαίνεται στο 65% και ακολουθούν η Ισπανία, η Ταϊβάν και η Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς γύρω στο 6%.

    Οι προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές προδιαγράφονται άλλωστε ευοίωνες, καθώς διευρύνεται η χρήση μαρμάρου ως δομικού υλικού και επεκτείνεται σε εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, κατοικίες κ.λπ.

    Επιπλέον, η κατά κατηγορίες σύνθεση των εισαγωγών μαρμάρου δείχνει σαφή αυξητική πορεία των κατεργασμένων μαρμάρων και τελικών προϊόντων, σε βάρος των ακατέργαστων όγκων, γεγονός που σημαίνει δυνατότητες εξαγωγής προϊόντων πολύ υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, αφού η σχέση αξίας/όγκου στις αντίστοιχες κατηγορίες είναι τρία προς ένα.

    Για την επίτευξη του στόχου του ο Οργανισμός προωθεί την ενημέρωση των ελλήνων εξαγωγέων και των ασχολούμενων με το μάρμαρο ειδικών, αρχιτεκτόνων και κατασκευαστών για τον τρόπο λειτουργίας της ιαπωνικής αγοράς και τις απαιτήσεις της και την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και μακροπρόθεσμων εμπορικών σχέσεων με τους ειδικούς αγοραστές της μακρινής χώρας.

    Επίσης έμφαση δίνεται στην προσπάθεια αναβάθμισης της εικόνας του ελληνικού μαρμάρου στην Ιαπωνία, με τη συστηματική ενημέρωση του αγοραστικού κοινού για τις δυνατότητες του ελληνικού μαρμάρου, για τη διάρθρωση της παραγωγής του, για ποιότητα και ποικιλία των προϊόντων του.

    Συγκεκρινμένα, διοργάνωσε σεμινάριο στο Τόκυο, προχώρησε σε διαφημιστικές καταχωρήσεις στα κυριότερα κλαδικά περιοδικά και συμμετείχε στην έκθεση STONE EXPO JAPAN στις 4-7 Απριλίου, όπου παρουσίασαν προϊόντα τους 10 ελληνικές επιχειρήσεις: KARANTANIS MARBLE CO, MARBLE OF THASSOS-PILIPPIDES, THASSOS MARBLE SA, PAVLIDIS S.A-MARMOR GRANITE, MARMARA PSOFAKI SA, VENUS MARBLE CORPORATION, IKTINOS HELLAS SA, P. SISKOS SA-MARMOR, JOHN PAPAGIANNOULIS BROS SA και KARTAS MARBLE.

    Σε γενικές γραμμές στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται: έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων με τεχνικής φύσης και άλλες πληροφορίες, καθώς και ενός πολυτελούς άλμπουμ με φωτογραφίες sglamtij~m κτιρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό που διακοσμήθηκαν με ελληνικό μάρμαρο. Η διοργάνωση σεμιναρίων στην Ιαπωνία αλλά και στην Ελλάδα, όπου θα μιλήσει ιάπωνας ειδικός για πρακτικά θέματα της αγοράς μαρμάρου της χώρας του και η διοργάνωση αποστολής στην Ιαπωνία. Μ.Ν.

    [12] ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ-ΚΑΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ "ΜΕΛΟΥΝΑΣ"

    Η Παμμακεδονική Oμοσπονδία Αμερικής-Καναδά διοργάνωσε διάλεξη στο Μακεδονικό Σπίτι, έχοντας ως προσκεκλημένη ομιλήτρια την κ. Νόρα Κωνσταντινίδου,με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Αρχίζοντας την ομιλία της η κ. Κωνσταντινίδου, έκανε μία παρένθεση για να δηλώσει την συγκίνηση την οποία ένοιωσε, αφού για πρώτη φορά φέτος, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ομογενειακή παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στη Νέα Υόρκη.

    Oπως σημείωσε η ομιλήτρια, οι Ελληνες του εξωτερικού και πιο συγκεκριμένα οι Ελληνες της Νέας Υόρκης, δεν ξεχνούν να εορτάσουν καμία σημαδιακή επέτειο της ελληνικής μας ιστορίας. Μία τέτοια επέτειος, είναι και τα εκατοντάχρονα του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, συνέχισε η κ. Κωνσταντινίδου, που όπως σημείωσε, κατά την γνώμη της αυτός ο πόλεμος αποτελεί την απαρχή του Μακεδονικού Αγώνα και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

    Με το τέλος της ελληνικής επανάστασης το 1828, ενάντια στον τουρκικό ζυγό, δημιουργήθηκε το πρώτο σύγχρονο, ανεξάρτητο, ελληνικό κράτος. Βέβαια, όπως τόνισε η κ. Κωνσταντινίδου, τα σύνορα του κράτους αυτού, που οριοθετήθηκαν με τις Συνθήκες του Λονδίνου και της Κωνσταντινούπολης, το Μάιο και τον Ιούλιο του 1832 αντίστοιχα, δεν περίκλυαν πολλές περιοχές που ήταν αμιγώς ελληνικές. Περιοχές, όπως η Θεσσαλία, η Ηπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη, περιοχές που αν και ήταν ελληνικές παρέμεναν σκλαβωμένες κάτω από τον Τουρκικό ζύγο.Αρα, όπως σημείωσε, η κ. Κωνσταντινίδου, από την ίδρυση κιόλας, αυτού του μικρού ελληνικού κράτους, δημιουργήθηκαν οι προυποθέσεις για τους αλυτρωτικούς αγώνες που ακολούθησαν, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν στα όρια του σύγχρονου ελληνικού κράτους, όλες εκείνες οι περιοχές που περέμεναν σκλαβωμένες. Εξάλλου, όπως σημείωσε η ομιλήτρια "O πόθος για ένα δεύτερο '21 ήταν αναπόφευκτος".

    Συνεχίζοντας την ομιλία της η κ. Κωνσταντινίδου αναφέρθηκε, στην ημερομηνία του 1844, όπου το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος αποκτά το πρώτο του σύνταγμα. Αν και όπως ανέφερε η κ. Κωνσταντινίδου ακόμα και τότε γίνεται λόγος για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων ελληνικών περιοχών, οι συζητήσεις αυτές επισκιάζονται από τις διαμάχες που ξεσπάνε για τον πολιτειακό χαρακτήρα του νεοσυσταθέντος ελληνικού κράτους. Καθ'όλη αυτή τη διάρκεια παρατηρείται ένα μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων προς τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, πρόσθεσε η ομιλήτρια, ένα μεταναστευτικό ρεύμα, που συμμετέχει ενεργά σ'όλους τους αλυτρωτικούς αγώνες των Ελλήνων που θέλουν να ενσωματωθούν με τον κύριο κορμό του ελληνικού κράτους. Ενα τέτοιο παράδειγμα αλυτρωτικού αγώνα αποτελεί και η επανάσταση των Κρητών, μία epam\stasg που ενισχύεται οικονομικά απ'όλους τους Ελληνες της Διασποράς.Oπως σημείωσε η κ. Κωνσταντινίδου, η Κρητική Επανάσταση αποτέλεσε και την αφορμή του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, γιατί οι Τούρκοι που γνώριζαν ότι το ελληνικό κράτος υποστηρίζε τους επαναστατημένους Κρήτες είχε απειλήσει την Ελλάδα με πόλεμο εάν συνέχιζε την υποστήριξή της προς τους Κρήτες.

    Ετσι λοιπόν, η ήττα που υπέστη ο Ελληνικός Στρατός στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, σημείωσε η κ. Κωνσταντινίδου, αποτέλεσε το ψυχολογικό έναυσμα για το ξεκίνημα του Μακεδονικού Αγώνα και τους μελλοντικούς θριάμβους του Ελληνικού Στρατού κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Oι Βαλκανικοί Πόλεμοι, τόνισε η ομιλήτρια, κατέδειξαν κατά τον καλύτερο τρόπο, το πάθος που επικρατούσε στον Ελληνικό Στρατό για να σβήσει από την μνήμη του ελληνικού λαού και των σκλαβωμένων Ελλήνων τη ντροπιαστική ήττα που δέχτηκε το Ελληνικό κράτος έπειτα από τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Ενα πάθος, που ξαναζωντάνεψε την υπερηφάνεια του ελληνικού έθνους.

    Oλοκληρώνοντας την ομιλία της, η κ. Κωνσταντινίδου, αναφέρθηκε στον εξωσυνοριακό Ελληνισμό που αποτέλεσε και συνεχίζει ν'αποτελεί τον πυλώνα του ελληνικού κράτους και τον πρωταγωνιστή σ'όλους τους εθνικούς αγώνες του Ελληνισμού και ολοκλήρωσε με την ευχή οι νεώτεροι Ελληνες να πορευτούν με σοφία για να συμβιώσουν ειρηνικά με τους υπόλοιπους λαούς των Βαλκανίων. A.T.

    [13] "ΜΗ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΤΕ. ΘΑ ΑΦΟΜΟΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ" -ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

    "Μη μας ξεχνάτε. Θα αφομοιωθούμε και αυτό είναι που δεν θα το αντέξουμε". Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε από τους ομογενείς της Μελβούρνης η Ενωση Ποντίων Πολίχνης που τους επισκέφτηκε πρόσφατα προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις "Αντίποδες 97".

    "Δεν ξέρουμε ποιές λέξεις είναι οι κατάλληλες στην πλούσια ελληνική μας γλώσσα να περιγράψουν τα συναισθήματά μας και τα συναισθήματα των συμπατριωτών μας. Η μεγάλη συγκίνηση που μας διακατείχε κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί και τα δάκρυα στα μάτια των συμπατριωτών μας την ημέρα του αποχαιρετισμού μίλησαν καλύτερα από τα λόγια" επισημαίνουν εκπρόσωποι της Ενωσης Ποντίων Πολίχνης. Παράλληλα τονίζουν ότι το παράπονο των ομογενών είναι ότι πολιτιστικές εκδηλώσεις από την Ελλάδα φτάνουν σπάνια στο τόπο που αυτοί ζουνε.

    "Εμείς ως πρωτοβάθμιο σωματέιο υποσχεθήκαμε ότι θα προσπαθούμε πάντα με όλες μας τις δυνάμεις να ανταποκρινόμαστε στις προσκλήσεις των ομογενών μας γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε και το θεωρούμε υποχρέωσή μας. Είμαστε περήφανοι που με τη συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις "Αντίποδες 97" καταφέραμε να προσφέρουμε κάτι από τον ελληνικό ποντιακό πολιτισμό στου ομογενείς μας οι οποίοι δέχτηκαν το γεγονός αυτό με μεγάλη ικανοποίηση. Καταφέραμε να μεταφέρουμε στους συμπατριώτες μας "Ελλάδα-Πατρίδα" που διψούν γι αυτό" επισημαίνεται σε ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ποντίων Πολίχνης. Α.Φ

    [14] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΑΚΗ ΡΟΥΒΑ-ΜΠΟΥΡΑΚ ΚΟΥΤ ΣΤΗN ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Κοινή συναυλία για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους θα δόσουν στην Κύπρο ο διάσημος Τούρκος τραγουδιστής της πόπ Μπουράκ Κούτ και ο Έλληνας συνάδελφός του Σάκης Ρουβάς με αφορμή την γιορτή νεολαίας στις 19 Μαϊου. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι δύο καλλιτέχνες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γι αυτή τη συναυλία ενώ ο Μπουράκ Κούτ τόνισε: "Αυτό που θα κάνουμε είναι να πούμε τα τραγούδια μας και να κάνουμε έκκληση . Πιστεύουμε ότι κάνουμε το σωστό". Οι δύο καλλιτέχνες εξέφρασταν την άποψη ότι με τη διεθνή γλώσσα τις μουσικής θα ξεπεραστούν οι εχθρότητες. Η συναυλία των δύο τραγουδιστών που θα πραγματοποιηθεί στο Λήδρα Παλάς στη Λευκωσία θα μεταδοθεί απευθείας με video wall στη συνοικία Ορτάκιόι της Κωνσταντινούπολης. Α.Φ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΣΤ. ΣΤΑΛΕΦ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - (της Κωνσταντίνας Κούτρα)

    Tη βεβαιότητά του στη νίκη των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" στις εκλογές της 19ης Απριλίου, εξέφρασε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Στογιάν Στάλεφ, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για να συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Το θέμα, κατά τον κ.Στάλεφ, "είναι κατά πόσο θα μπορέσει να σχηματιστεί μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία, η οποία ενδεχομένως να κάνει κάποιες τροπολογίες στο ισχύον Σύνταγμα" . "Καλά είναι να υπάρχει μια σταθερή πλειοψηφία η οποία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αρχίσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιάνσκι και κυρίως την πολιτική στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες μαζί με την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων έχουν ανάγκη από ευρεία κομματική πολιτική συναίνεση", πρόσθεσε.

    Ο κ.Στάλεφ αναφέρθηκε στο προβάδισμα του 30% που δίνουν οι σφυγμομετρήσεις στις "Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις" και εκτίμησε ως θετικό γεγονός την ίδρυση της βουλγαρικής "Ευρωαριστεράς", η οποία "έχει ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό πρόσωπο και θα στηρίξει ενεργά τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα", όπως σημείωσε.

    "Συνεπώς υπάρχει βάση για αισιοδοξία ότι θα υπάρχει ευρεία διακομματική συναίνεση στη νέα Βουλή", είπε ο κ.Στάλεφ.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" με το μουσουλμανικό "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" του Α. Ντογκάν, τόνισε πως τα δυο κόμματα είχαν συνεργαστεί πολύ στενά στο παρελθόν και στο όνομα της εξόδου της Βουλγαρίας από την κρίση, είναι επιθυμητό να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, αλλά " για αυτό πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια και ειλικρινής επιθυμία".

    Ο κ.Στάλεφ εκτίμησε πως η περίοδος των σοβαρών δυσκολιών στη Βουλγαρία μετά τη λειτουργία του Νομισματικού Συμβουλίου στη χώρα, θα διαρκέσει τουλάχιστον 2-3 χρόνια, περίοδος στην οποία "οι Βούλγαροι τραπεζίτες και επιχειρηματίας πρέπει να μάθουν ότι δεν μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα απ΄ ότι κερδίζουν".

    Η επιτυχής λειτουργία του Νομισματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία θα εξαρτηθεί κατά τον κ.Στάλεφ από το κατά πόσο παράλληλα με την οικονομική πειθαρχία θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις ώστε να μπορέσει να αυξηθεί η παραγωγή. "Το Νομισματικό Συμβούλιο θα έχει επιτυχία μόνον εφόσον αυξηθεί η παραγωγή", σημείωσε ο υπουργός.

    Ερωτηθείς για την επίσκεψη του έκπτωτου μονάρχη της Βουλγαρίας, Συμεών, στη Σόφια, ο κ.Στάλεφ δήλωσε : "Χαιρόμαστε σε κάθε επίσκεψή του στη Βουλγαρία διότι είναι ένας μεγάλος φίλος της Βουλγαρίας, την αγαπά πολύ και χωρίς αμφιβολία είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να συμβάλλει για την βελτίωση της εικόνας της Βουλγαρίας στην Ευρώπη".

    Οσον αφορά στην προώθηση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, ο Βούλγαρος υπουργός επισήμανε πως αμέσως μετά τις εκλογές, στη χώρα του πρόκειται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων σχετικά με το ζήτημα αυτό.

    Δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Αθήνας και Σόφιας όσον αφορά στην κατασκευή των τριών νέων μεθοριακών διόδων, διαβεβαίωσε ο κ.Στάλεφ και επισήμανε πως κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα έλαβε tgm υπόσχεση της ελληνικής πλευράς για επιτάχυνση της υλοποίησης των σχεδίων αυτών, ώστε να γίνουν μέχρι το τέλος του 1998.

    Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να λάβει μέρος στην αποστολή πολυεθνικών δυνάμεων στην Αλβανία και το θέμα αυτό εξετάζεται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

    "Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέρος έστω και με περιορισμένη παρουσία, λόγων των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία", υπογράμμισε ο κ.Στάλεφ, υπενθυμίζοντας πως για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης η χώρα του πρέπει πρώτα να αποκτήσει Βουλή, δηλ. να διεξαχθούν οι εκλογές.

    "Δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα με την Ελλάδα, έχουμε μόνο σοβαρά σχέδια για τη μελλοντική μας συνεργασία, τα οποία πρέπει να υλοποιούμε πιο ενεργά Είμαι αισιόδοξος ότι μετά τις εκλογές θα έχουμε έναν πολύ ενεργό διάλογο, που θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα", κατέληξε ο κ.Στάλεφ.

    [16] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΦΡΑΝΤΣ ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ

    Στα Τίρανα μεταβαίνει σήμερα ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι, στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της χώρας και σε πολιτικό επίπεδο για την προετοιμασία των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες εκτος απροόπτου θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

    Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης, στόχος της οποίας είναι η προώθηση του πολιτικού διαλόγου, ο Βρανίτσκι θα έχει συνομιλίες με τους εκπροσώπους όλων των αλβανικών πολιτικών κομμάτων, τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα και τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο.

    Αυριο ο κ.Βρανίτσκι, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό θα επισκεφθεί την Αυλώνα η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, όπως και τη Σκόδρα στο βορρά.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με αρμοδίους των υπηρεσιών του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια, που άρχισε ήδη να καταφθάνει στην Αλβανία, η διανομή της στο χειμαζόμενο αλβανικό λαό θα αρχίσει σήμερα ή αύριο. Οπως μετέδωσε το BBC, η εκπρόσωπος του προγράμματος Λάουρα Μπολντρίνι διευκρίνισε, πως η διανομή δεν πρόκειται να αρχίσει στις περιοχές που δεν θεωρούνται ασφαλείς χωρίς στρατιωτική συνοδεία από άνδρες της πολυεθνικής δύναμης.

    Στο Δυρράχιο κατέπλευσε χθες πλοίο που μεταφέρει το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, τετρακοσίων τόνων τροφίμων, για τον πληθυσμό της Αλβανίας. (E.T)

    [17] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΠΡΟΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Αλλαγές στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας προοιωνίζουν οι εσωκομματικές έριδες στους κόλπους του Δημοκρατικού Κομματος, καθώς η ομάδα βουλευτών και ηγετικών στελεχών που αποστασιοποιήθηκε από την πολιτική τακτική του Σαλί Μπερίσα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία νέου κεντροδεξιού κόμματος.

    Η ρήξη επήλθε όταν ομάδα 13 βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος με γραπτή δήλωσή τους στις αρχές Απριλίου, αποστασιοποιήθηκε από την πολιτική του Σαλί Μπερίσα και δήλωσε ότι δεν αποδέχται υπαγόρευση του Προέδρου και του προεδρείου του κόμματος στις αποφάσεις που λαμβάνει η βουλή. Οι βουλευτές καταλόγιζαν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χωρα στον Σαλί Μπερίσα ζητώντας παράλληλα την προώθηση αλλαγών και τη ριζική ανανέωση του κόμματος. Τη δήλωση που προσυπέγραψαν στη συνέχεια και άλλοι βουλευτές και ηγετικά στελέχη του κόμματος απέρριψε κατά πλειοψηφία το Εθνικο Συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος στην πρόσφατη συνεδρίασή του στην οποία αποφασίστηκε και η απομάκρυνση απο το προεδρείο του κόμματος των πρώην υπουργών Ντιασιαμίρ Σιέχι, Μπασκίμ Κοπλίκου και Ντυλμπέρ Βριωνη, οι οποίοι είχαν συνυπογράψει τη δήλωση.

    Ο Ντιαμασίρ Σιέχι, ο οποιος διετέλεσε και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μέξι, σε δηλώσεις του στην αλβανόφωνη εκπομπή του BBC, επανέλαβε την αποστασιοποίησή του από το Δημοκρατικό Κόμμα και επισήμανε ότι ο αριθμός των βουλευτών και στελεχών που υποστηρίζουν την κίνησή τους αυξήθηκε αριθμητικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχομενο ιδρυσης "ενός νέου πραγματικά Δημοκρατικού Κόμματος". Το νέο κόμμα θα έχει, όπως είπε, ως πυρήνα του την αρχική ομάδα βουλευτών που προσυπέγραψαν τη δήλωση.

    Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ.Σέχι κατήγγειλε ότι δεν έγινε με δημοκρατικές διαδικασίες. "Οι διαφωνούντες βουλευτές ήταν διαρκώς κάτω από ψυχολογική πίεση λόγω των ενόπλων που ήταν στους χώρους δίπλα στην αίθουσα συνεδριάσεων". Κατήγγειλε επίσης ότι οι ένοπλοι χτύπησαν και τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και βουλευτή του Ντυλμπέρ Βρυώνη, ο οποιος επίσης απομακρύνθηκε από το προεδρείο του κόμματος.

    Τις εκτιμήσεις ότι βρίσκεται καθ΄οδον η ιδρυση νέους κεντροδεξιού κόμματος επαυξανουν και οι δηλώσεις του βουλευτή Μαξίμ Κονομι στην εφημερίδα "Ντίτα Ινφορμασιόν": "Βρισκόμαστε στη φάση των διαβουλεύσεων, αλλά από δω και πέρα τίποτε δεν μας συνδέει με το Δημοκρατικο Κόμμα", υπογράμμισε. Ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις έκανε στη "Γκαζέτα Σκιπτάρε" και το πρώην μέλος της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκεντς Ρούλι. (Ε.Τ.)

    [18] Φ.ΝΑΝΟ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Επιβεβλημένο θεωρεί τον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, καθώς όπως εκτιμά, ενδεχόμενη καθυστέρησή τους θα είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της κρίσης και της αποσταθεροποίησης της Αλβανίας.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντίτα Ινφορμασιόν", ο ηγέτης των σοσιαλιστών, τόνισε ότι τα κόμματα που στηρίζουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση πρέπει να καθορίσουν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και να αρχίσουν πλέον οι διαδικασίες για την προετοιμασία τους τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας όσο και από τους διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι θα αναλάβουν την epopte_a τους.

    "Κάθε προσπάθεια καθυστέρησης, εγώ την αντιλαμβάνομαι ως προσπάθεια του Μπερίσα να αναβάλει τις εκλογές", υπογράμμισε ο κ.Νάνο και επισήμανε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, το αποτέλεσμα θα είναι η εμβάθυνση της κρίσης που πλήττει την Αλβανία, ενώ ταυτόχρονα "θα προκαλέσει την αδιαφορία των εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων για να ασχοληθούν με το ξεπέρασμά της". Γι αυτούς τους λόγους, κατέληξε, "καλώ το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Πρόεδρο Μπερίσα να αναλογιστούν τις θεσμικές και πολιτικές τους ευθύνες και να αρχίσουν τις προετοιμασίες για τις εκλογές". (E.T)

    [19] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Μ.ΚΑΛΕΜΛΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

    Ευχαριστήρια επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολο Κακλαμάνη, έστειλε ο Τούρκος ομόλογός του Μουσταφά Καλεμλί για την "θερμή και ειλικρινή φιλοξενία", που έτυχε πρόσφατα στην Αθήνα, αλλά παράλληλα, χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα, εκφράζει ανησυχία για την επιθυμία ορισμένων Ελλήνων βουλευτών να καλέσουν στην Ελλάδα τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.

    Ο κ Καλεμλί υπογραμμίζει την πίστη του ότι θα επιταχυνθούν οι προσπάθειες προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. "Αν δεν υπάρξει εμπόδιο τα κοινοβούλια των δύο χωρών σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να βάλουν σε στερεά θεμέλια της σχέσεις τους" τονίζει σε άλλο σημείο της επιστολής η οποία στάλθηκε στις 11 Απριλίου.

    Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής αφού κάνει ειδική μνεία σε αυτούς που οικοδομούν τις καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών, τονίζοντας ότι πρέπει να υποστηρίζονται, αναφέρεται στη πρόσφατη "προσπάθεια μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου οι οποίοι κάλεσαν τον ηγέτη μιας συμμορίας που διαπράττει τρομοκρατικές ενέργεις στην Τουρκία και θεωρείται παγκοσμίως ως τρομοκρατική οργάνωση" Ο κ Καλεμλί καταλήγει με την ευχή ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δεν θα επιτρέψει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να επισκιάσουν τις αποφάσεις που και έχουν ληφθεί από κοινού και τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί.

    Σε δηλώσεις που έκανε ο κ Καλεμλί στο μεταμεσονύκτιο δελτίο της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης TRT-1 ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα θέλησε να ανοίξει ένα διάδρομο ώστε να δημιουργηθεί μία γέφυρα μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών για να μπορέσουν να υπάρξουν ζωντανές και σταθερές σχέσεις. Στόχος μας, είπε, δεν είναι να επεμβαίνουμε στις υποθέσεις των κυβερνήσεων αλλά να διευκολύνουμε το έργο τους. "Κάλεσα τον κ Κακλαμάνη στην Αγκυρα και το δέχθηκε με ενθουσιασμό. Οταν δίνεις ένα χέρι φιλίας η άλλη πλευρά είναι δύσκολο να το αρνηθεί" κατέληξε ο Καλεμλί. Α.Φ.

    [20] EXOYN ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΕΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Στο χειρότερο σημείο έχουν φθάσει οι σχέσεις του ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετσμεντίν Ερμπακάν με την ηγεσία του τουρκικού γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων.Απο τον περασμένο Νοέμβριο, όπως αναφέρουν οι τουρκικές εφημερίδες , απο τον περασμένο Νοέμβριο έχουν να συναντηθούν και να συζητήσουν στρατιωτικά θέματα,καθώς και την πορεία της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

    Πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές στην τουρκική πρωτεύουσα παρατηρούν, ότι " οι δεσμοί του Ερμπακάν με τους στρατιωτικούς έχουν αποκοπεί εντελώς και δεν υπάρχει πεδίο συνενόησης μεταξύ τους".

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Τούρκις Ντέιλι Νιους" υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικοί προειδοποίησαν τον ισλαμιστή πρωθυπουργό "να μην ασχολείται αυτός και οι συνεργάτες του με αμυντικά προγράμματα και σχεδιασμούς".

    Ομως, ο Ερμπακάν αγνοώντας προκλητικά τις απόψεις των στρατηγών, διαπραγματεύεται μαζί με τους επιτελείς του, την υπογραφή συμφωνιών με μεγάλες κατασκευαστικές αεροπορικές εταιρίες ,όπως η "Μποινγκ" και η "Αίρμπας" για την αγορά επιβατικών αεροσκαφών,αλλά παράλληλα εκδηλώνει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ολλανδικής εταιρίας "Φοκερ", που παράγει στρατιωτικού τύπου αεροσκάφη.

    Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας, έχει εκφράσει πολλές φορές τη δυσφορία, για το γεγονός ότι η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας "εξαρτάται απο τη Δύση" και είχε προτείνει την υπογραφή συμφωνίας με το Ιράν.Αυτή η πρόταση είχε σαν αποτέλεσμα να ψυχρανθούν οι σχέσεις του με τους στρατηγούς, που σε καμμία περίπτωση δεν θέλουν "στενή συνεργασία' σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, με το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν και γιατί παράλληλα, θεωρούν ότι η γειτονική τους χώρα "εκπαιδεύει αντάρτες του ΡΚΚ και υποστηρίζει τον αγώνα τους στη νοτιοανατολική Τουρκία. Τα αεροσκάφη F-16

    Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο και των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στα αεροσκάφη F-16. Πληροφορίες της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" που δηνμοσιεύονται, αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την εξασφάλιση απο τουρκικής πλευράς, του ελέγχου και της παραγωγής των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων των αεροσκαφών, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και ότι η σχετική συμφωνία πιθανόν να υπογραφεί σύντομα.Η εφημερίδα υπογραμμίζει ακόμη, ότι κρατική τουρκική εταιρία έχει αγοράσει το 46% των μετοχών για την παραγωγή αεροσκαφών τέτοιου τύπου,ενώ το υπόλοιπο των μετοχών μοιράστηκε μεταξύ τριών ιδιωτικών εταιριών. Γ.Π.

    [21] ΒΕΒΑΙΟΣ OΤΙ ΘΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΘΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΚΟΠΙΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Τ.ΚΟΡNΜΠΛΟΥΜ

    Την πεποίθηση ότι στο προσεχές μέλλον οι ελληνοσκοπιανές σχέσεις θα βελτιωθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί κανείς να μιλά για στενή συνεργασία των δυο χωρών, εξέφρασε ο υφυπουργός Enyteqij~m των ΗΠΑ, Τζων Κόρνμπλουμ, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση των Σκοπίων, "Pools", απόσπασμα της οποίας δημοσιεύει η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια".

    Ο κ.Κόρνμπλουμ, διαπιστώνει ότι "υπάρχει τεράστια πρόοδος στις σχέσεις των δυο χωρων αν σκεφθεί κανείς πώς ξεκίνησαν" γεγονός που επιβεβαιώθηκε, σημειώνει, και από την επίσκεψη του Θ.Πάγκαλου στην ΠΓΔΜ.

    Εκτίμησε ότι υπάρχουν ακόμη μερικά θέματα προς επίλυση όπως αυτό της ονομασίας αλλά κατά την άποψή του οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του ζητήματος εξελίσσονται σε θετικό κλίμα και αυτό είναι αισιόδοξη ένδειξη ότι τελικά θα υπάρξει λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. "Πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια ΠΓΔΜ και Ελλαδα θα αναδειχθούν ως οι πλέον στενοί συνεργάτες στην περιοχή. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι προς όφελος ολόκληρης της Βαλκανικής", κατέληξε.

    Στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις και την επίσκεψη του Θ.Πάγκαλου αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι στην ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ.Φρτσκοφσκι επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η επίσκεψη του Ελληνα ομολόγου του στα Σκόπια δημιούργησε τις βάσεις για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων οι οποίες, όπως είπε, διευρύνονται σήμερα και στους τομείς της Αμυνας, της Οικονομίας και της συνεργασίας των υπουργείων Δημόσιας Τάξης.

    Ο Φρτσκοφσκι αναφερόμενος στην κρίση που διέρχεται η Αλβανία εξέφρασε την προθυμία της χώρας του να παράσχει καθε δυνατή βοήθεια ώστε να επέλθει η σταθεροποίηση. Εξέφρασε την υποστήριξη της ΠΓΔΜ στη διεθνή παρουσία στην Αλβανία επέστησε όμως την προσοχή πως "θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε εκδήλωση μακιαβελλικής εκμετάλλευσης της κρίσης που θα οδηγούσε στη δημιουργία μικρών, όπως είπε, συμμαχιών". Και καταλήγοντας υπογράμμισε:"Η κρίση στην Αλβανία ήταν ένα άμεσο και έμμεσο πλήγμα κατά των ριζοσπαστών Αλβανών της ΠΓΔΜ οι οποίοι οραματίζονται τη δημιουργία μεγάλων κρατών". (Ε.Τ.)

    [22] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αφορούν στην υποστήριξη του αιτήματος της Ρουμανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανέλαβε η ελληνική μειονότητα της χώρας.

    Οι πρωτοβουλίες αυτές, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ρουμανίας, Σωτήρης Φωτόπουλος στην εφημερίδα "Jurnalul National", εκτιμήθηκαν θετικά τόσο από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, όσο και απο τον πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους.

    Οπως ανέφερε ο κ.Φωτόπουλος, η Ενωση προσκάλεσε στη Ρουμανία τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, ο οποίος υποσχέθηκε οτι θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός λόμπι στο Λευκό Οίκο υπέρ της Ρουμανίας.

    Επίσης, με πρόσκληση της Ενωσης επισκέφθηκε τη Ρουμανία, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Γ.Σπυρόπουλος, ο οποίος και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Εμίλ Κωνσταντινέσκου και τον πρωθυπουργό Βίκτωρ Τσιόρμπεα. Ο κ.Σπυρόπουλος υποσχέθηκε την pk^qg υποστήριξή του προς τη Ρουμανία γεγονος που επιβεβαιώθηκε, όπως είπε, ότι αμέσως μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ, διαβίβασε στον κ.Κωνσταντινέσκου και στον κ.Τσιόρμπεα αντίγραφα των μηνυμάτων που απηύθυνε προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, το Πεντάγωνο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και την Ευρωπαϊκή Ενωση με τα οποία ζητούσε την υποστήριξή τους προς τη Ρουμανία.

    Προς την ίδια κατεύθυνση, πρόσθεσε, στράφηκαν και οι εκκλήσεις της Ενωσης προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Κωστα Σημίτη και τον υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους στη Ρουμανία.

    "Δεν σκοπεύουμε να καταρτίσουμε βαθμολογικό πίνακα για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν οι εθνικές μειονότητες για το θέμα. Αλλά δεν μπορούμε να μην διαπιστώσουμε ότι οι Ελληνες είχαν το προβάδισμα στο θέμα αυτό", υπογραμμίζει η εφημερίδα σχολιάζοντας τις ενέργειες της ελληνικής μειονότητας. (Ε.Τ)

    [23] ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΟΦΙΑΣ- ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Διακυβερνητική συμφωνία, 15ετους ισχύους, για την κατασκευή δικτύου αγωγών για την τράνζιτ μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου διά της βουλγαρικής επικράτειας, υπέγραψαν χθες στη Μόσχα οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας , Στέφαν Σοφιάνσκι και της Ρωσίας, Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

    Οι εξουσιοδοτημένες από τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου "Γκάζπρομ", εταιρείες "Τοπ Ένερτζι" και "Μπουλγκάργκαζ" πρόκειται να συνάψουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την εκμετάλλευση και τη διεύρυνση του υπάρχοντος δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

    Οι δυο πλευρές υπέγραψαν και πρωτόκολλο λήψης μέτρων για τη φιλελευθεροποίηση του διμερούς εμπορίου.

    Θέματα των διμερών συνομιλιών ήταν και η απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σοφιάνσκι να δηλώσει τη βούληση της Βουλγαρίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και η ρωσική πρόταση για χορήγηση στη Σόφια πίστωσης για αγορά 14 πολεμικών αεροσκαφών ΜΙΓΚ- 19. K.K.

    [24] ΕΚΑΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΣΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Περισσότεροι από εκατό κρατούμενοι, που είχαν αποδράσει από τις φυλακές εκμεταλλευόμενοι την αναρχία που επικρατούσε στις αρχές Μαρτίου στην Αλβανία, επέστρεψαν οικειοθελώς στις φυλακές, μετά τη ψήφιση του νόμου περί αμνηστείας.

    Οπως αναφέρει ο αλβανικός Τύπος, ο νόμος χρησίμευσε ως κίνητρο καθώς προβλέπεται μείωση της ποινής των κρατουμένων κατά το ένα τρίτο για όσους επιστρέφουν στις φυλακές. Μεταξύ των κρατουμένων που επέστρεψαν συμπεριλαμβάνονται και τέσσερα από τα τριάντα μέλη της πρώην κομμουνιστικής ηγεσίας που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά του λαού.

    Την Αλβανία έχουν εγκαταλείψει, σύμφωνα με τις αλβανικές evgleq_der, όλοι όσοι είχαν συλληφθεί με τις κατηγορίες της συνέργειας στο πυραμιδικό σύστημα, η κατάρρευση του οποίου επέφερε και τη σημερινή κρίση στη χώρα.

    Η "Γκαζέτα Σκιπτάρε" επικαλούμενη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας, Ραμίζ Αλία, εγκατέλειψε τη χώρα και σήμερα βρίσκεται στο Παρίσι όπου ζει ο γιος του. (E.T)

    [25] ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Την Αλβανία θα επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, ανακοίνωσε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Μακπρες", επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εντός των επόμενων ημερών στα Σκόπια ή στην Αχρίδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, Μπασκίμ Φίνο και Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

    Σημειώνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να θέση στη διάθεση των χωρών, που θα πάρουν μέρος στην πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία, το οδικό δίκτυο και τα αεροδρόμια της χώρας.

    Παράλληλα, τη Δευτέρα, το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε, χωρίς να πάρει τελική απόφαση, το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία, η οποία θα συμμετάσχει στη φάση της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Υπέρ της αποστολής σκοπιανών στρατιωτών στην Αλβανία, τάσσονται τα περισσότερα πολιτικά κόμματα των Σκοπίων, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε καλές εντυπώσεις στη διεθνή γνώμη και θα δοκίμαζε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

    [26] ΠΤΩΣΗ 3% ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Πτώση 3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 1996 παρουσίασαν τον προηγούμενο μήνα οι πωλήσεις των καινούργιων ευρωπαϊκών αυτοκινήτων καθώς τo σύνολο των νέων αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν στην ευρωπαϊκή αγορά τον Μάρτιο του 1997 ήταν 1.241.000 ενώ ένα χρόνο πριν ήταν 1.279.000.

    Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι πωλήσεις των γαλλικών αυτοκινήτων, που έχασαν έναν στους πέντε πελάτες τους (21.1%) μέσα σε ένα χρόνο.

    Πολύ σημαντική χαρακτηρίζεται και η πτώση των πωλήσεων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία είχε μείωση 8.6%, ενώ στη Βρετανία κατεγράφη μία οριακή πτώση της τάξης του 0.2%

    Από την άλλη πλευρά, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων στην Ιταλία, όπου ανέβηκαν κατά 25%.

    Σε επίπεδο εταιρειών τη μεγαλύτερη πτώση είχε η General Motors/Opel που είδε τις πωλήσεις της να πέφτουν κατά 10.3% ακολουθούμενη από τον όμιλο της Ford με μείωση 9.3%.

    Πτώση είχαν και οι γαλλικές εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων, 8.9% η Renault και 7.4% ο όμιλος PSA Peaugeot Citroen.

    Οι απώλειες των γερμανικών αυτοκιντοβιομηχανιών ήταν lijq|teqer καθώς η Mercedes-Benz έπεσε κατά 4.3% και η BMW κατά 2.4% ενώ η Volkswagen διατηρώντας τις πωλήσεις της στα 213.300 αυτοκίνητα, ανέβηκε στο 17.2% αυξάνοντας έτσι το μερίδιο της στην ευρωπαϊκή αγορά κατά μισή εκατοστιαία μονάδα.

    Την μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις σημείωσαν η σουηδική Volvo η οποία ανέβασε τις πωλήσεις της κατά 40% και ο όμιλος της FIAT, ο οποίος ανεβάζοντας τις πωλήσεις κατά 7.5%, αύξησε το μερίδιο του στην αγορά κατά 1.3 εκατοστιαία μονάδα, αγγιζοντας το 12.8%.

    Την ίδια στιγμή, οι ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες απέκτησαν περισσότερους νέους πελάτες στην Ευρώπη με τους κορεάτες κατασκευαστές να κερδίζουν 9.2% και τους ιάπωνες 8.5% επιπλέον.

    Ερμηνεύοντας τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού AUTO MOTO Τριαντάφυλος Τσουλφάς είπε ότι η μεγάλη πτώση των πωλήσεων στην Γαλλία και τη Γερμανία οφείλεται στην ληξη των μέτρων ενίσχυσης της αγοράς νέων αυτοκινήτων με στόχο την ανανέωση του στόλου και επεσήμανε ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει ακόμη ανακάμψει μετά την ολοκλήρωση των μέτρων απόσυρσης τον Σεπτέμβριο 1996.

    Ο κ.Τσουλφάς απέδωσε την μεγάλη αύξηση στην ιταλική αγορά στα μέτρα της απόσυρσης η εφαρμογή των οποίων τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη και από τα οποία έχει, όπως προκύπτει, ωφεληθεί κυρίως η FIAT. Χ.Μ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 16 April 1997 - 13:12:13