Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-04-23

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 23 Απριλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ 15-ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [02] Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ 32 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΔΙΚΕΙ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [03] Σ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΜΕΡΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

  • [04] ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΚΗΣΕ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΟΛ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

  • [06] ΑΥΞΑΝΕΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ. ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΡΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

  • [07] ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Λ.ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [08] ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΟΙ 6 ΤΟΝΟΙ ΥΠΟΧΛΩΡΙΩΔΟΥΣ ΝΑΤΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΟΥΘ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΑΓΕΦΥΡΩΤΟ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΠΕΡΙΣΑ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [10] ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ ΟΙ 420 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΑ "ΣΑΜΟΣ" ΚΑΙ "ΧΙΟΣ"

  • [11] ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ - ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [12] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [13] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ "ΜΠΕΤΑ"

  • [14] 800 ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΘΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

  • [15] ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ Η ΓΑΛΛΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη)

  • [16] ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΛΗΡΩΜΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ 15-ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ TGS ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θετική χαρακτήρισε την κοινή θέση των 15 εταίρων για τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαικής Ενωσης-Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, αφού- όπως είπε- περιλαμβάνει τους τρεις όρους που θέτει η Ελλάδα στην Τουρκία προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις της για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο.

    Σε ότι αφορά το μηχανισμό λειτουργίας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν κοινές συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων ειδικών, που θα απαρτίζουν την επιτροπή, αλλά θα γίνονται ανταλλαγές κειμένων μεταξύ των δύο πλευρών, μέσω της Ολλανδικής προεδρίας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως "έντιμο μεσάζοντα".

    Συγκεκριμένα, στην κοινή θέση των 15 έχει ληφθεί υπόψη και η απάντηση της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, στο κείμενο της 15ης Ιουλίου, με την οποία η Τουρκία επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις. Να σημειωθεί ότι στην παράγραφο 6 και 7 του κειμένου περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και οι τρεις όροι που έχει θέσει η Ελλάδα.

    Στο πλαίσιο τώρα της αποσαφήνισης των ελληνοτουρκικών διαφωνιών που προκύπτουν για το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο, τις οποίες θα εξετάσει η επιτροπή, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι από ελληνικής πλευράς η βάση θα εστιαστεί στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο αποδέχεται για όλα τα θέματα εκτός αυτών που αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.

    Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει καταγραφή συμπερασμάτων αν δεν υπάρξει ομοφωνία. Ειδικότερα η Ολλανδική προεδρία θα επισημάνει τα σημεία σύγκλισης των δύο πλευρών και θα τα θέσει υπόψη τους. Στο μεταξύ η Ολλανδική προεδρία αναμένεται να αποστείλει στην Αθήνα, αύριο ή μεθαύριο, την απάντηση της Τουρκίας στο κείμενο που είχε διαβιβάσει η ελληνική κυβέρνηση με τις διευκρινίσεις της ως προς το ρόλο και τις διαδικασίες της επιτροπής.

    Τέλος οκ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε καμιά συμφωνία στη Βαλέττα μεταξύ Παπανδρόυ-Οιμέν. Απλώς αντηλλάγησαν κάποιες σκέψεις μεταξύ των δύο πλευρών και στη συνέχεια συντάχθηκε το κείμενο το οποίο απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην Αγκυρα.

    [02] Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ 32 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΔΙΚΕΙ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Το κείμενο των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αδικεί τον Κώστα Σημίτη και την κυβέρνηση, εκτίμησε ο Κώστας Σκανδαλίδης και χαρακτήρισε παρατραβηγμένη την τόσο ανησυχία για μια επιτροπή.

    Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι είναι σίγουρος πως αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός για μη διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων αποτελεί σαφή δέσμευση που κανένας δεν θα αμφισβητήσει, ενώ δήλωσε ότι οι εξελίξεις θα συζητηθούν στις 5 Μαϊου στο εκτελεστικό γραφείο.

    Για το θέμα της δικαστικής διαμάχης για τη βίλα Παπανδρέου, ο κ.Σκανδαλίδης συνέστησε αποχή από οτιδήποτε θα μπορούσε να ρίξει k\di στη φωτιά.

    Μίλησε για άδικη ταλαιπωρία της μνήμης του Ανδρέα Παπανδρέου και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αξιοποιήσει το αρχείο του που αποτελεί την πολιτική του κληρονομιά.

    [03] Σ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΜΕΡΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

    "Μια καταγραφή προβλημάτων αυτή την ώρα, όπως τα ονομάζει η Τουρκία, σημαίνει προαγωγή των μονομερών διεκδικήσεων της γειτονικής χώρας σε ελληνοτουρκικές διαφορές. Φυσικά είμαστε αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική και αυτό το καταστήσαμε σαφέστατο και ευκρινέστατο με την επιστολή μας", επισημαίνει σε δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουγός, Στέλιος Παπαθεμελής, που υπέγραψε την επιστολή των 32 προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Παπαθεμελής, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα κίνηση, διεκρίνησε ότι οι συνυπογράφοντες την επιστολή "ευελπιστούν και περιμένουν να κατανοηθούν οι αλήθειες που περιέχονται στο κείμενο και να αποφύγουν αυτοί που διαχειρίζονται τα μεγάλα, λεπτά κι ευαίσθητα θέματα της εθνικής μας πολιτικής, ολισθήματα τα οποία, εαν συμβούν, θα τα πληρώσει πανάκριβα το έθνος".

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Σκοπιανό, υποστήριξε ότι όσοι μιλούν για σύνθετη ονομασία δε λένε όλη την αλήθεια και βάζουν ψεύτικα διλήμματα στον ελληνικό λαό. "Διότι συνδέουν τη σύνθετη ονομασία με τη διπλή ή πολλαπλή ονομασία. Επομένως δεν υπάρχει σύνθετη, καταλήγουμε στην απλή, στο σκέτη Μακεδονία".

    Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και το Συνασπισμό ότι συμπράττουν με την κυβέρνηση και εξέφρασε την άποψη ότι "εκεί που έχει περιέλθει η υπόθεση σήμερα, μόνο με μία σκληρή εθνική θέληση με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, μπορεί να αναστραφεί η πορεία και να υπάρξει θετική κατάληξη για την Ελλάδα". Μ.Ν.

    [04] ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΚΗΣΕ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Δριμεία κριτική στο κυβερνών κόμμα και στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά, άσκησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Σε ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ, ο κ. Τσοβόλας υποστηρίζει οτι οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου "αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση "του νέου ΠΑΣΟΚ" έχει αποφασίσει από καιρό τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με την Τουρκία για τις "απαράδεκτες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο".

    Ο κ. Τσοβόλας κάνει λόγο για προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης, απόκρυψης των επιλογών της από τα κόμματα, τη Βουλή, τον ελληνικό λαό και τον Ελληνισμό, ενώ χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ως "δουλοπρεπή και εξαρτημένη από τις μεγάλες προστάτιδες δυνάμεις που στήριξαν την ηγεσία του σημερινού ΠΑΣΟΚ για να έρθει στην εξουσία".

    Επίσης ο κ. Τσοβόλας καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει "τις μεθοδεύσεις", να μην προχωρήσει στη σύσταση ελληνοτουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων και να μην παραιτηθεί από το βέτο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας.

    "Διαφορετικά, καταλήγει ο κ. Τσοβόλας θα βρει αντιμέτωπο τον ελληνικό λαό και τον Ελληνισμό". Ε.Σ

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΟΛ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

    Με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι στη Βόννη -στη 1:30 ώρα Ελλάδας- ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα ανεπίσημη επίσκεψη στη Γερμανία.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, την κατάσταση στα Βαλκάνια, με ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στην Αλβανία, την πορεία προς την ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση, καθώς και τις προοπτικές διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

    Αμέσως μετά τις συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο, ο κ. Σημίτης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και στις 4 το απόγευμα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και ηγέτη της αντιπολίτευσης στην ομοσπονδιακή Βουλή, Οσκαρ Λαφοντέν.

    Ο κ. Σημίτης έφθασε στη Γερμανία σήμερα το μεσημέρι, προερχόμενος από τη Βιέννη και στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης τον υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός της Εσσης, Χανς Αϊχελ, ο πρεσβευτής μας στη Βόννη, Γιάννης Μπουρλογιάννης-Τσαγγαρίδης και ο γενικός πρόξενος της χώρας μας στη Φρανκφούρτη, Δημήτρης Λέτσιος.

    Ο πρωθυπουργός τη Μ. Πέμπτη το πρωί θα παραστεί στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παρακολουθήσει την περιφορά του Επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Βισμπάντεν.

    Ο κ. Σημίτης θα παρακολουθήσει την ακολουθία της Ανάστασης, συνοδευόμενος πάντα από τη σύζυγό του Δάφνη, στον Ιερό Ναό των Αγίων Ανδρέα και Γεωργίου της Φρανκφούρτης, ενώ τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Εσσης, κ. Αϊχελ και το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [06] ΑΥΞΑΝΕΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ. ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΡΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

    Θετικό είναι το κλίμα που επικρατεί στην πασχαλινή αγορά, καθώς η κίνηση εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και οι τιμές σε κρέατα και κηπευτικά διατηρούνται σε προσιτά επίπεδα για τους καταναλωτές, λόγω και των συνεχών ελέγχων της αγορανομίας.

    Παράλληλα, η εντατικοποίηση των ελέγχων των αρμoδίων υπηρεσιών για την ποιότητα των ντόπιων και εισαγόμενων αμνοεριφίων και οι ελάχιστες εισαγωγές σφάγειων και ζώντων ζώων από Βουλγαρία και Ρουμανία αντίστοιχα ελαχιστοποιούν το ενδεχόμενο κινδύνου για tg δημόσια υγεία.

    "Οι καταναλωτές μπορούν άφοβα να απολαύσουν τον πασχαλινό οβελία, αλλά και την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα και το κοκορέτσι, καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Οι έλεγχοι, που θα συνεχιστούν μέχρι το Σάββατο, κατέδειξαν ότι οι υγειονομικές παραβάσεις είναι μέσα στα συνηθισμένα πλαίσια, και μάλιστα λιγότερες σε όγκο και σε ποιότητα από άποψη υγειονομική από την περσινή περίοδο", εξήγησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων του υπουργείου Γεωργίας και προϊστάμενος του Κέντρου Ελέγχου Τροφίμων στη Θεσσαλονίκη κ. Γιώργος Τσώλης.

    [07] ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Λ.ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    "Ελπίζω να συνεχιστούν κανονικά οι παραστάσεις του Λάκη Λαζόπουλου μετά το Πάσχα" δήλωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97" Κώστα Λοϊζο, πήρε τη διαβεβαίωση ότι το θέμα της έκδοσης των διοικητικών αδειών του θεάτρου "ΦΙΞ" θα λυθεί εντός της εβδομάδας.

    Στο εκδοτήριο της οδού Αριστοτέλους απευθύνεται από το πρωί το κοινό, για να ενημερωθεί σχετικά με την εξέλιξη στο θέμα των παραστάσεων του έργου "Κυριακή των Παπουτσιών" του Λάκη Λαζόπουλου. Εκεί όσοι επιθυμούν εξαργυρώνουν τα εισιτήρια που προμηθεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες για τις παραστάσεις που προγραμματίστηκαν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα. Εισιτήρια εξαργυρώνονται και στο ταμείο του θεάτρου "ΦΙΞ" από τις 6 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ. Ο ηθοποιός σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες, ενημέρωσε ότι αναστέλλει τη συνέχιση των παραστάσεων, έως ότου λάβει έγγραφη απάντηση από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", που είναι συμπαραγωγός βάσει συμβάσεως, ότι έχουν εκδοθεί οι νόμιμες άδειες λειτουργίας του χώρου και δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα νομιμότητας, από τη συνέχιση λειτουργίας του χώρου.

    Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97" απάντησε στις αιτιάσεις του Λάκη Λαζόπουλου με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε χθες το βράδυ. Σ'αυτήν αναφέρεται ότι από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι σήμερα ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις του. "Συχνά δε" υπογραμμίζεται, "όσον αφορά στις λειτουργικές ανάγκες και στα συνεχή αιτήματα του κ.Λαζόπουλου, προχώρησε και πέραν αυτών". Αναφέρεται ακόμη ότι ο ΟΠΕΘ '97 έκρινε ότι έπρεπε να ενισχύσει την προσπάθεια του κ.Λαζόπουλου για το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης στη Θεσσαλονίκη , επειδή η πολιτική του Οργανισμού είναι να ενθαρύνει την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, κατά το δυνατόν, ευρείας λαϊκής αποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές της παράστασης του κ.Λαζόπουλου, μόνος προσφερόμενος χώρος ήταν, εκ των πραγμάτων, ο χώρος του "ΦΙΞ" (ανάγκες σκηνικών του κ.Διονύση Φωτόπουλου) ο Οργανισμός συνήψε τριμερή σύμβαση με το μισθωτή του w~qou και τον κ.Λαζόπουλο, στην οποία αποτυπώνονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα καθενός από τους συμβαλλομένους.

    [08] ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΟΙ 6 ΤΟΝΟΙ ΥΠΟΧΛΩΡΙΩΔΟΥΣ ΝΑΤΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΟΥΘ

    Εξι τόνους υποχλωριώδους νατρίου, που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του συστήματος ύδρευσης της Κορυτσάς για έναν μήνα, προφυλάσσοντας τους κατοίκους από τις μολυσματικές ασθένειες, περιλαμβάνει το φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας που απέστειλε το πρωί στην Αλβανία το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Υδρευσης Θεσσαλονίκης.

    Τα δύο φορτηγά του ΟΥΘ που θα μεταφέρουν το υποχλωριώδες νάτριο, θα συνοδεύονται από ένα ακόμη όχημα με πέντε τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων, που συγκεντρώθηκαν από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο, αλλά και από ιδιώτες. Το ιατροφαρμακευτικό υλικό θα αποσταλεί αρχικά στο νοσοκομείο της Κορυτσάς, από όπου στη συνέχεια θα σταλούν ορισμένες ποσότητες και σε άλλα ιδρύματα της Νότιας Αλβανίας, σε συνεργασία με τις δημοτικές και νομαρχιακές αρχές της περιοχής, αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο.

    Η αποστολή του υποχλωριώδους νατρίου, που συνοδεύεται και από ειδικό μηχάνημα για τη διάλυση της απολυμαντικής ουσίας στο νερό, θα "ανακουφίσει" τους κατοίκους της Κορυτσάς, αφού θα κανει πόσιμα τα μολυσμένα ύδατα της πόλης, που σήμερα εγκυμονούν τον κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών.

    "Η Κορυτσά είναι μια πόλη με πολλές δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, της οποίας το σύστημα ύδρευσης έχει τεθεί σχεδόν εκτός λειτουργίας για τον φόβο επιδημιών. Πιστεύουμε ότι τόσο το υλικό που στέλνουμε, όσο και το ειδικό μηχάνημα που το συνοδεύει, θα προστατεύσουν αποτελεσματικά τους κατοίκους", τόνισε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος και πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναχωρήσουν για την Αλβανία 20 ακόμη τόνοι δεμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΑΓΕΦΥΡΩΤΟ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΠΕΡΙΣΑ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές μεταξύ του Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού Κόμματος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονες ανησυχίες στην αλβανική κοινή γνώμη για τον κίνδυνο αθέτησης της συμφωνίας της 9ης Μαρτίου που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και τη ματαίωση των βουλευτικών εκλογών, η επίσημη ημερομηνία των οποίων δεν έχει καθοριστεί, αλλά όπως ανακοινώθηκε από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι, θα διεξαχθούν στις 29 Ιουνίου.

    Ο Μπερίσα θέτει ως βασικό όρο για τη διεξαγωγή των εκλογών τον αφοπλισμό των εξεγερμένων πολιτών ενώ ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές αποτελεί επίσης σημείο τριβής. Υπέρ της αλλαγής του και της ψήφισης ενός αναλογικού συστήματος όλα τα πολιτικά κόμματα εκτος του Δημοκρατικού, το οποίο επιμένει να isw}sei το πλειοψηφικό.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης με ομάδα εμπειρογνωμόνων κατήρτισε το σχέδιο του εκλογικού νόμου και το απέστειλε στα πολιτικά κόμματα για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ωστόσο η προγραμματισμένη συνάντηση των κομμάτων όπου θα συζητείτο το εν λόγω νομοσχέδιο αναβλήθηκε, επειδή δεν προσήλθε το Δημοκρατικό Κόμμα. Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την "Κόχα Γιον", προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο εκλογικός νόμος του 1996 "περί γενοκτονίας, πολιτικού βίου και ηθικής των υποψηφίων".

    Στο μεταξύ, σε "μήλο της έριδας" μεταξύ της κυβέρνησης και του Προέδρου Μπερίσα έχει μετατραπεί πλέον η απόφαση για την απομάκρυνση του υφυπουργού Εσωτερικών και αρχηγού της Αστυνομίας, Αγκίμ Σέχου καθώς καμια πλευρά δεν φαίνεται να υποχωρεί. O κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η απόφαση είναι νόμιμη και αποτέλεσμα της συμφωνίας των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης, ενώ ο Πρόεδρος Μπερίσα από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι είναι παράνομη και ότι ο υφυπουργός δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το υπουργείο του. Μάλιστα η κρατική τηλεόραση με προκλητικό τρόπο αμέσως μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, έδειξε τον υφυπουργό Σέχου στο πλευρό του υπουργού Εσωτερικών Β.Τσέλο κατά την αναχώρηση του τελευταίου στην Ιταλία.

    Οι εφημερίδες που πρόσκεινται στον Σαλί Μπερίσα ισχυρίζονται ότι πίσω από την απόφαση για την απομάκρυνση του υφυπουργού κρύβεται ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, υποστηρίζοντας οτι "έχει αποφασίσει, όπως χαρακτηριστικά γράφουν, να θυσιάσει τον Μπασκίμ Φίνο ο οποίος δεν προκειται να συμπληρώσει το χρονικό διάστημα των τριών μηνών ως πρόεδρος της κυβέρνησης όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί".

    Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του σε συνέντευξή του στη "Ζέρι ι Πόπουλιτ" επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι στη λήψη της απόφασης η κυβέρνηση είχε υπόψη τις υποδείξεις των κομμάτων. "η κυβέρνηση δεν πέφτει για χάρη ενός αστυνόμου", είπε χαρακτηριστικά.

    Η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και Προέδρου προκάλεσε ανησυχίες σε πολιτικούς κύκλους της Δύσης, ενώ ο Ιταλός υπουργός Αμυνας με αυστηρές δηλώσεις του που δημοσιεύει η "Κόχα Γιον" ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας να σεβαστούν την προβλεπόμενη προθεσμία για τη διεξαγωγή των εκλογών: "Η Ιταλία η οποία προσφέρει τη μεγαλύτερη βοήθεια για την επίλυση της κρίσης, δεν προτίθεται να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των στρατιωτών της για να ευνοήσει τα παιχνίδια κάποιων Αλβανών πολιτικών", είπε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο κ.Αντρεάτα εξέφρασε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο διάλυσης της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης. "Σε περίπτωση που πέσει η κυβέρνηση Φίνο ειναι ορατός ο κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου", τόνισε. Ε.Τ.

    [10] ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ ΟΙ 420 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΑ "ΣΑΜΟΣ" ΚΑΙ "ΧΙΟΣ"

    Εφτασαν το μεσημέρι στο Δυρράχιο τα ελληνικά αρματαγωγά "Σάμος" και "Χίος" που μετέφεραν στη γειτονική χώρα 420 άνδρες και 92 οχήματα που αποτελούν το δεύτερο τμήμα της ελληνικής δύναμης που μετέχει στην πολυεθνική αποστολή. Οι ελληνικές δυνάμεις κατευθύνονται σε στρατόπεδα στην περιοχή των Τιράνων όπου θα εγκατασταθούν. Η επιχείρηση αποβίβασης των ελλήνων στρατιωτών διασφαλίστηκε από ελληνικές, γαλλικές και ιταλικές δυνάμεις.

    Χθες έγινε η μεταφορά φορτίου ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ελμπασάν ενώ σήμερα απεγκλωβίστηκε και η ιταλική ναυαρχίδα που είχε προσαράξει ανοιχτά της Αυλώνας. Ωστόσο συνεχίζονται τα αιματηρά επεισόδια στο εσωτερικό της Αλβανίας. Το πρωί από έκρηξη βόμβας στα Τίρανα καταστράφηκε ένα αυτοκίνητο και ένα λεωφορείο. Ενας άνδρας έπεσε νεκρός στο Φίερι από πυρά ένοπλων ομάδων που τον σκότωσαν όταν αρνήθηκε να τους δώσει τα χρήματά του. Δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν έξω από ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο όταν δύο ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν ζητώντας να τους χορηγηθεί βίζα.

    Στο μεταξύ η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και του Προέδρου Σαλί Μπερίσα συνθέτει το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αιτία διαφωνίας είναι ο νέος εκλογικός νόμος, η απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών, την οποία δεν υπογράφει ο Μπερίσα και ένας νέος νόμος για τον τρόπο ορισμού των νομαρχών από τη βουλή και όχι τον πρωθυπουργό που συναντά επίσης τη διαφωνία του Σαλί Μπερίσα.

    [11] ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ - ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αποστασιοποιήθηκε από την κρίση που διέρχεται η κυβέρνηση συνασπισμού, ο Πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Ευημερίας Νετζμεντίν Ερμπακάν με δηλώσεις του χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, μόλις επέστρεψε από τη Μέκκα.

    Ο Ερμπακάν διασκέδασε τις εντυπώσεις λέγοντας μάλιστα "από ότι βλέπω χρειάζεστε ρύθμιση και αυτό θα το κάνουμε". Εννοούσε την ένταση που επικρατεί και την αναμονή εξελίξεων προς την κατεύθυνση της διάλυσης της κυβέρνησης.

    Αξίζει να υπογραμμιστεί ο όρος "ρύθμιση" που είναι άμεση βολή εναντίον των στρατιωτικών. Οταν πριν από λίγο καιρό είχαν εμφανιστεί στους δρόμους της συνοικίας Σίντλαν στην Αγκυρα δέκα τανκς καθοδόν προς την εκπαίδευση ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Τσεβίκ Μπίρ είχε δηλώσει "κάναμε ζυγοστάθμιση στο καθεστώς". Ο όρος "ζυγοστάθμιση" αποδίδεται στα τουρκικά με τη λέξη ρύθμιση. Η ζυγοστάθμιση είχε γίνει με δεδομένες τις ισλαμιστικές εξάρσεις.

    Ο Πρωθυπουργός Ερμπακάν χθες στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, είπε επίσης ότι είναι γνωστό το πότε θα γίνουν οι εκλογές στην Τουρκία. Αυτό ήταν μια απάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η μόνη λύση είναι οι πρόωρες γενικές εκλογές.

    Η ένταση στην Αγκυρα κλιμακώθηκε χθες με τη δήλωση του βουλευτή και αντιπροέδρου του κόμματος Ευημερίας Αϊντίν Μεντερές, ο οποίος είπε πως ο ίδιος και άλλοι έξι βουλευτές του κόμματος θα παραιτηθούν με σκοπό να πέσει η κυβέρνηση. Ενας από τις έξι αυτούς βουλευτές ο Σαμπάν Καρατάχ, μάλιστα είπε, ότι η κυβέρνηση θα πέσει pqim από τις 26 Απριλίου.

    [12] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, καθώς μετά την παραίτηση του υπουργού Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, Γιόργκο Σούντοφσκι, ο οποίος κατηγορήθηκε για ανάμειξη στο σκάνδαλο της παρατράπεζας ΤΑΤ, χθες υπέβαλε την παραίτησή του και ο υπουργός Υγείας, Ίλια Φίλιπτσε, θέτοντας οριστικό τέλος στην έντονη φημολογία για την ανάμειξή του σε σκάνδαλο με εισαγωγή ακατάλληλων για χρήση φαρμάκων.

    Χθες ο σκοπιανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε και επίσημα τις προθέσεις του για αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Σε δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, τόνισε πως "η αποχώρηση των δύο υπουργών από την κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα κενό το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί και η μοναδική λύση είναι ο ανασχηματισμός". Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα εξετάσει το ζήτημα του ανασχηματισμού μετά τις γιορτές του Πάσχα.

    Σημειώνεται ότι από τις τελευταίες εκλογές του Οκτώβρη του 1994 μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προέβη σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του μία φορά, πέρυσι στις 10 Φεβρουαρίου. Οι λόγοι που οδήγησαν τότε τον κ.Τσερβενκόφσκι στην αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος ήταν οι έντονες διαμάχες που είχαν ξεσπάσει στον εκλογικό συνασπισμό "Ένωση για την Μακεδονία". Η ρήξη στις σχέσεις σοσιαλδημοκρατών και φιλελεύθερων, είχαν ως συνέπεια την αποχώρηση του Φιλελεύθερου Κόμματος από τον συνασπισμό και την απόκλισή του από το νέο κυβερνητικό σχήμα.

    [13] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ "ΜΠΕΤΑ"

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Βελιγραδίου "ΜΠΕΤΑ", ανέφερε ότι η χώρα του υποστηρίζει την περιφερειακή συνεργασία στα Βαλκάνια, με την προϋπόθεση κάθε χώρα να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, όσον αφορά την συνεργασία αυτή ανάλογα με τις προσπάθειες που καταβάλλει για οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ.Φρτσκοφσκι δήλωσε ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη και να μην περιέχει υπαινιγμούς για οποιεσδήποτε μίνι-συμμαχίες ή ξεχωριστές σχέσεις στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας ο κ. Φρτσκοφσκι δήλωσε ότι αυτές είναι καλές και εξελίσσονται ικανοποιητικά, κάτι που όπως δήλωσε συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν ορισμένες απόψεις που εκφράζονται στα Σκόπια, σχετικά με τις προθέσεις του "σερβικού λόμπυ" στην ΠΓΔΜ, να επαναφέρει την χώρα του στην "σερβική αγκαλιά", δημιουργούν ανωμαλίες και φόβους στην σκοπιανή κυβέρνηση,ο κ. Φρτσκοφσκι απάντησε πως τέτοιου είδους κίνδυνοι δεν υπάρχουν, διότι η οικοδόμηση του πολιτικού συστήματος και του σκοπιανού κράτους είναι καλά θεμελιωμένη.

    Σε ερώτηση αν η διαφορά που υπάρχει μεταξύ της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας και της Σκοπιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας μπορεί να απειλήσει τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ απάντησε ότι δεν μπορεί να τις απειλήσει, αλλά πρόσθεσε ότι "η διαφορά αυτή επιδρά στις συνολικές σχέσεις αλλά όχι με τρόπο που να μπορέσει να τις δηλητηριάσει".

    Τέλος, αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο ο Λ. Φρτσκοφσκι ανέφερε ότι εξ' αιτίας της συνόρευσης του Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔΜ, το πρόβλημα απασχολεί τα Σκόπια, διότι σε περίπτωση που δημιουργηθεί στο Κοσσυφοπέδιο μία έκρυθμη κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει πιέσεις στην ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Φρτσκοφσκι επεσήμανε ότι η χώρα του υποστηρίζει ότι η επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να δοθεί μέσω του διαλόγου μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου και υπογράμμισε ότι η διευθέτηση του ζητήματος αυτού, αποτελεί ζήτημα εσωτερικό της Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας.

    [14] 800 ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΘΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Σε οκτακόσιους ελληνοκύπριους αναμένεται να επιτραπεί την Κυριακή του Πάσχα η μετάβαση στο τουρκοκρατούμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

    Σύμφωνα με τον επίτροπο προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα Τάκη Χριστόπουλο, έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις από τα Ηνωμένα Εθνη και όσοι θα επισκεφτούν το Μοναστήρι δεν έχουν υπογράψει κανένα έντυπο.

    Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 2.000 ελληνοκύπριοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις για μετάβαση στο Μοναστήρι. Σ.Κ.

    [15] ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ Η ΓΑΛΛΙΑ

    Σε προεκλογική τροχιά εισήλθε η Γαλλία, μετά το ραδιοτηλεοπτικό διάγγελμα του Προέδρου Ζακ Σιράκ, που ανακοίνωσε επίσημα την υπογραφή διατάγματος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 25η Μαϊου (α' γύρος) και την 1η Ιουνίου 1997 (β' τελικός γύρος). Στην ομιλία του ο κ. Σιράκ αιτιολόγησε την απόφασή του αυτή, από την ανάγκη μιας νέας ετυμηγορίας, για να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως να επιτύχει την απρόσκοπτη ένταξη της Γαλλίας στην ΟΝΕ και στο κοινό νόμισμα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη)

    [16] ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΛΗΡΩΜΑ

    ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑ Ο ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ κ.ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

    Την προτροπή της συμφιλίωσης, "της καταλλαγής,εις εκπλήρωσιν της δοθείσης ημίν υπό του Θεού διακονίας",διατυπώνει στο πασχαλινό μήνυμά του,την "πατριαρχική απόδειξη επί τω Αγίω Πάσχα" o Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος,σημειώνοντας πως "υπό το φώς της Αναστάσεως και της εν Χριστώ καταλλαγής,καλούμεν πάντας υμάς, όπως συνοδεύσητε νοερώς και εν προσευχή ενθέρμω την συγκαλουμένην τον προσεχή Ιούνιον Β΄ Πανευρωπαϊκήν Οικουμενικήν Συνέλευσιν εις την πόλιν Γκράτς της Αυστρίας", με θέμα "Καταλλαγή-δωρεά του Θεού και πηγή νέας ζωής".

    Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας προτρέπει όσους ακόμη διστάζουν, να συμφιλιωθούν "μετά του Θεού εν Χριστώ Ιησού, μετά πάντων των λοιπών ανθρώπων και μεθ΄εαυτών,δια να λείψη το άγχος και η αγωνία, δια να εισέλθητε εις την εκ του τάφου του Χριστού προελθούσαν νέαν ζωήν."Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτηρίζει στο μήνυμά του, την κοσμοχαρμόσυνη ευχή του Αναστάντος Χριστού,"ως ιαχή νίκης κατά του θανάτου και παροχή αιωνίου ζωής,ευχή η οποία αντηχεί εις τα πέρατα του κόσμου",καθώς και "φως και χαρά,όπου καλούνται οι πάντες".

    Σε άλλο σημείο του πασχαλινού του μηνύματος ο κ.Βαρθολομαίος επισημαίνει πως "οσφραινόμεθα να πολιτεύεται εις τον κόσμον το ψεύδος, η σχετικότης, η αμφιβολία και η απάτη.Ο άνθρωπος προσπαθεί να αποφύγει το θάνατον δια τεχνασμάτων, να τον θεωρήση ως μη υπάρχοντα δια του εξωραΐσμού της φθοράς.Εις την πασχάλιον όμως χαράν της Εκκλησίας,δεν αρνούμεθα την τραγικότητα της άνευ Θεού υπάρξεως."

    ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ:"ΑΠΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ"

    "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Το χαρμόσυνο μήνυμα αντηχεί και πάλι στη ζωή μας και ενσταλάζει στις καρδιές μας πνευματική χαρά και ελπίδα", αναφέρει στην "πασχάλιο εγκύκλιο προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα, τον κλήρο και τον λαό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ο προκαθήμενος του πατριαρχικού θρόνου του Αγίου Μάρκου κ. Πέτρος.

    " Με την Ανάσταση του Χριστού",τονίζει στο πασχαλινό του μήνυμα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας,"μας φανερώνεται στον κόσμο η άκρα φιλανθρωπία του Θεού προς τον αναξιοπαθούντα άνθρωπο,η χαρά των αγγέλων και αποκαλύπτονται οι θείες βουλές και πραγματοποιείται η υπόσχεση του Θεού για λύτρωση και σωτηρία των ανθρώπων ,διότι ο της δικαιοσύνης ήλιος τριήμερος εξανέστη του Τάφου".

    ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ:"ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΜΕΘΕΞΗ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

    "Το Πάσχα του Κυρίου περιλαμβάνει και τον αληθινό αγώνα και τη Θυσία και την Ανάσταση .Γι¨αυτό και ο δικός μας εορτασμός συνίσταται σε μια συμμετοχή, τη μέθεξη σε όλα αυτά".Αυτά επισημαίνει "με αγάπη πολλή" στην επιστολή που απευθύνει προς το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ο Προκαθήμενος της εκεί Εκκλησίας κ. Σπυρίδων για την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος στο πασχαλινό του μήνυμα τονίζει επίσης πως " η μαρτυρία των αγίων αποστόλων και των πρώτων χριστιανών, όπως και όλων των ανά τους αιώνες ομολογητών και μαρτύρων, επιβεβαιώνουν το θαύμα της σωτηρίας και μας προκαλούν να ενταχθούμε κι εμείς, όσο πιο αποφασιστικά μπορούμε,στο βασίλειο ιεράτευμα και στο έθνος το \cio που έφερε στο φως της υπάρξεώς μας ο Κύριος μας ο Ιησούς Χριστός."

    ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ:"ΠΑΣΧΑ:ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΑΛΛΑΓΗΣ"

    "Στην κρίσιμη περίοδο που περνάει η Αλβανία επιτακτική είναι η ανάγκη για ουσιαστική συμφιλίωση και καταλλαγή."Αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα που διαπερνά την πασχαλινή επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας και Τιράνων κ.Αναστασίου."Η εορτή του Πάσχα αποκαλύπτει με ένα μοναδικό τρόπο, πού θεμελιώνεται ουσιαστικά η συμφιλίωση, πώς πραγματοποιείται η καταλλαγή μεταξύ Θεού και ανθρώπου", τονίζει επίσης στο μήνυμά του ο κ. Αναστάσιος.

    " Μέσα στην αναστάτωση και τη σύγχυση των τελευταίων μηνών στην Αλβανία,ποικίλες σκοτεινές δυνάμεις έχουν αποδεσμευθεί προκαλώντας απίστευτες καταστροφές",επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας,για να προσθέσει:"Η καταλλαγή αποτελεί επείγουσα ανάγκη, υπαρξιακή και κοινωνική.Η συμφιλίωση όμως αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί με την επιβολή της θελήσεως της μιας ή της άλλης ομάδος .Χρειάζεται την έμπνευση και τη δύναμη, που πηγάζουν από τα πιο βαθειά στρώματα της θρησκευτικής εμπειρίας."


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 23 April 1997 - 13:10:21