Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-04-26

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 16:24 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΤΟΥΡΚΙΑ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [02] ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ, ΩΣ ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗ Μ.ΠΕΜΠΤΗ
  • [03] ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [04] ΝΕΚΡΟΣ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΑΣ ΣΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
  • [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
  • [06] TO 62% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΕΠΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Η "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"
  • [Γ] ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [07] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Καταχωρήθηκε: 16:24 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ 26 Απριλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Ξενιτιά δεν σημαίνει πως οι δεσμοί που μας ενώνουν με την πατρίδα σταματάνε. Οι Έλληνες όπου και αν βρίσκονται έχουν κοινούς στόχους. Αυτό αναφέρει σε μήνυμά του για τις γιορτές του Πάσχα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος θα γιορτάσει την Ανάσταση με τους απόδημους Έλληνες της Γερμανίας.

    Η πατρίδα θα συνεχίσει την προσπάθεια να είναι κοντά στους απόδημους Έλληνες τονίζει ο κ. Σημίτης και προσθέτει: "οι ιδιαιτερότητες του Έλληνα, η γλώσσα, η θρησκεία δεν αποτελούν μειονεκτήματα αντίθετα είναι πλεονεκτήματα γιατί ο πολιτισμός προκύπτει από την ιδιομορφία".

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο απόδημος ελληνισμός πρέπει να διατηρεί τους δεσμούς με την πατρίδα και να αναπτύσσει δημιουργικά τις ιδιομορφίες του στο χώρο που τον φιλοξενεί. Δεσμεύτηκε δε ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με τα προβλήματα εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της ελληνικής ομογένειας στη Γερμανία.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [02] ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ, ΩΣ ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗ Μ.ΠΕΜΠΤΗ

    Καταχωρήθηκε: 13:59 Ώρα Ελλάδος

    ΕΔΕΣΣΑ 26 Απριλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Όπλα, ποσότητες πυρομαχικών και διαρρηκτικά εργαλεία βρέθηκαν σε σπίτια τριών αγροτών στην περιοχή Εδεσσας, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέπραξαν την πρόσφατη ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα τράπεζας στη Σκύδρα, με "λεία" δεκαοκτώ εκατομμύρια δραχμές.

    Σε έφοδο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν στο σπίτι του Δημήτρη Μπιρόζη, 35 χρονών, στην κοινότητα Αγρα Πέλλας και του 26χρονου συγχωριανού του Παντελή Πίλτση, δύο γερμανικά πολεμικά όπλα "Mauzer", ένα πιστόλι ισπανικής προέλευσης, σφαίρες διαφορων διαμετρημάτων, ποσότητες δυναμίτιδας, αλεξίσφαιρα γιλέκα και πολλά διαρρηκτικά εργαλεία.

    Οι αστυνομικοί συνέλαβαν στην πόλη της Εδεσσας τον Πέτρο Γιουρούκη, 39 χρονών που κατηγορείται επίσης για συμμετοχή στη ληστεία και σύμφωνα με την αστυνομία στο σπίτι του βρέθηκαν μικροποσότητες χασίς.

    Οι τρεις συλληφθέντες - σύμφωνα με πληροφορίες - αρνούνται ότι διέπραξαν τη ληστεία στο υποκατάστημα της αγροτικής τράπεζας, αλλά οι αστυνομικοί πιστεύουν το αντίθετο. Εκτιμούν ότι με την ολοκλήρωση του βαλιστικού ελέγχου στα εργαστήρια θα αποδειχθεί ότι τα όπλα που βρήκαν είχαν χρησιμοποιηθεί και στη ληστεία.

    Η ληστεία έγινε τα ξημερώματα της Μεγάλης Πέμπτης από ένοπλους κουκουλοφόρους οι οποίοι αφού μπήκαν στο κεντρικό υποκατάστημα της τράπεζας άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο με συσκευή οξυγόνου. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν αντάλλαξαν πυροβολισμούς με αστυνομικούς που τους καταδίωξαν με περιπολικό.

    [03] ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:59 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26 Απριλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Επτά Αλβανούς λαθρομετανάστες, ανάμεσά τους και ένα αγοράκι ηλικίας έξι μόλις ετών, μετέφερε παράνομα στην Ελλάδα, έναντι αμοιβής, με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, συμπατριώτης τους που αναζητεί η αστυνομία.

    Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί έξω από την πόλη των Γιαννιτσών Πέλλας εντόπισαν ένα ύποπτο αυτοκίνητο, με αλβανικές πινακίδες κυκλοφορίας, που κατευθυνόταν προς τη Θεσσαλονίκη. Ο οδηγός του Μάρκο Γκέρκι μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία αστυνομικών εγκατέλειψε το αυτοκίνητο με τους επτά λαθρομετανάστες και εξαφανίστηκε.

    Όπως κατέθεσαν στην αστυνομία οι αλλοδαποί πριν από δύο μέρες πλήρωσαν στην Κορυτσά 1.200.000 δραχμές σε κάποιον άλλο συμπατριώτη τους ο οποίος αφού τους οδήγησε μέχρι τα σύνορα τους παρέδωσε στον συνεργάτη του οδηγό του αυτοκινήτου για να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη.

    [04] ΝΕΚΡΟΣ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΑΣ ΣΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

    Καταχωρήθηκε: 14:59 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26 Απριλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Νεκρός έπεσε το πρωί λιμενοφύλακας κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ ανδρών του λιμενικού και λαθρεμπόρων που επέβαιναν σε ταχύπλοο, στον όρμο Παναγιάς στην Κέρκυρα. Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του λιμεναρχείου μόλις εντόπισαν το ταχύπλοο σκάφος ειδοποίησαν το χειριστή του να σταματήσει όμως εκείνος απάντησε με πυρά αυτόματου όπλου. Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε, τραυματίστηκε θανάσιμα ο 24χρονος Μαρίνος Ζαπάτης ενώ οι δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν προς τις Αλβανικές ακτές.

    Η σορός του άτυχου νέου μεταφέρθηκε στην Ηγουμενίτσα και από εκεί στο Σπαρτοχώρι της Λευκάδας όπου θα ταφεί αύριο. Από τη νεκροψία που διενεργήθηκε στο πτώμα του άτυχου νέου, διαπιστώθηκε ότι δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι από ισχυρό πυροβόλο με φορά από εμπρός προς τα πίσω.

    Ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Περικλής Κατσίμας ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του Σώματος για το θάνατο του νεαρού λιμενοφύλακα μετείχε το μεσημέρι σε έκτακτη σύσκεψη με τον λιμενάρχη της Κέρκυρας και τους υπόλοιπους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να ληφθούν μέτρα που θα καθιστούν ασφαλέστερη τη διενέργεια των περιπολιών. Όπως δήλωσε ο κ. Κατσίμας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης γνωρίζει την επικινδυνότητα αυτών των ειδικών αποστολών, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα εξεταστούν λεπτομερώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το γεγονός.

    [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Καταχωρήθηκε: 14:59 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26 Απριλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία στο εθνικό οδικό δίκτυο ενώ η τροχαία εκτιμά ότι η έξοδος των εκδρομέων για τις ημέρες του Πάσχα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ωστόσο δεκαοκτώ νεκροί και εκατόν εξήντα έξι τραυματίες σε εκατόν εικοσιπέντε τροχαία δυστυχήματα είναι ο τραγικός απολογισμός της εξόδου των εκδρομέων από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και σήμερα.

    Σε ισχύ εξακολουθούν να βρίσκονται τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα λιμάνια της χώρας. Το σύνολο της δύναμης της τροχαίας παραμένει κατά μήκος του εθνικού δικτύου ενώ υπάρχει αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση και γίνονται έλεγχοι στο όριο ταχύτητας, αντικανονικής προσπέρασης, κίνησης στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και παραβίασης φωτεινών σηματοδοτών.

    Σύμφωνα με την Τροχαία, από τα διόδια των Μαλγάρων πέρασαν τις τρεις τελευταίες μέρες τριάντα χιλιάδες αυτοκίνητα ενώ συνολικά από τη Θεσσαλονίκη αναχώρησαν περισσότερα από ογδόντα χιλιάδες αυτοκίνητα.

    [06] TO 62% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΕΠΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Η "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

    Καταχωρήθηκε: 14:59 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 26 Απριλίου (Μ.Π.Ε.)

    Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται θετικά υπερ του διαλόγου με την Τουρκία, έστω για την καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην "κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" το 62% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στην προοπτική διαλόγου και μόνο το 33% ήταν αρνητικό στην προσέγγιση.Η δημοσκόπηση έγινε απο 21 έως 23 Απριλίου στο λεκανοπέδιο της Αττικής, σε δείγμα 825 ατόμων.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ψηφοφόροι όλων των πολιτικών κομμάτων διάκεινται θετικά πρός την προοπτική "ρεαλιστικής λύσης' και μόνον οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ και της Πολιτικής Ανοιξης είναι μοιρασμένοι.ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση των νένω κυρίως ατόμων ,και αυτών που έχουν ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευσης, που στην μεγάλη πλειοψηφία τάσσονται υπέρ του διαλόγου.

    [Γ] ΤΟΥΡΚΙΑ

    [07] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:59 Ώρα Ελλάδος

    ΑΓΚΥΡΑ , 26 Απριλίου (Μ.Π.Ε. - Του Αρη Αμπατζή)

    Δύο υπουργοί της κυβέρνησης συνασπισμού παραιτήθηκαν το πρωί, δίνοντας νέες διαστάσεις στην κυβερνητική κρίση και ενισχύοντας τις φήμες για πτώση της κυβέρνησης Ερμπακάν -Τσιλέρ.

    Οι υπουργοί βιομηχανίας Γιαλίμ Ερέζ και υγείας Γιλντιρίμ Ακτουνά, που ανήκουν στο κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους, λίγες ώρες πρίν την κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και αφού πρώτα είχαν συνάντηση διάρκειας μισής ώρας, με την αρχηγό του κόμματος.Η παραίτησή τους δεν ήταν ξαφνική.Απο καιρό είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στη συνέχιση του συνασπισμού και απλώς επέλεξαν τη σημερινή ημέρα να ανακοινώσουν την παραίτησή τους.

    Αυτή την ώρα αρχίζει η συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας ,όπου θα συζητηθεί το θέμα του κατα πόσο εφαρμόζονται οι αποφάσεις του συμβουλίου για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών.Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο προηγούμενο συμβοίλιο, έφεραν στο προσκήνιο μια σειρά μέτρων,με τα οποία δεν συμφώνησε το κόμμα της Ευημερίας.Απο τότε άρχισε η μεγάλη ένταση στις σχέσεις του με τις ένοπλες δυνάμεις.Η ένταση αυτή κορυφώθηκε πρόσφατα,μετά την ομιλία του διοικητή της στρατοχωροφυλακής στην πόλη Ερζερούμ , υποστράτηγου Οζμπέκ, ο οποίος κατηγόρησε ανοιχτά τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν για το προσκυνηματικό ταξίδι του στη Μέκκα.Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Χακί Καρανταγί κάλυψε χθές τον υποστράτηγο και τόνισε ότι όσο υπάρχουν επιθέσεις εναντίον των βασικών αρχών της δημοκρατίας και τέτοιες επιθέσεις υπάρχουν, κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής αμερόληπτος".

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τις ημέρες αυτές το γενικό επιτελείο ,με ενημερωτικό του δελτίο, αναφέρεται στη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται το "πολιτικό ισλάμ".Το γενικό επιτελείο τονίζει ότι η Τουρκία έχει κάθε χρόνο να καλύψει 2.288 θέσεις ιερέων και οι απόφοιτοι των ιερατικών σχολών κάθε χρόνο ξεπερνούν τις 53.000.Σε πολιτικό εππεδο, οι στρατιωτικοί υπολόγισαν ότι "με την επίδραση των ψηφοφόρων ,που θα έχουν στο μεταξύ αποφοιτήσει απο τις ιερατικές σχολές, αν συνεχιστεί η κατάσταση, το κόμμα της Ευημερίας στις εκλογές του 2.005 θα αγγίξει το εκλογικό ποσοστό του 66,9% περίπου".


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00 run on Saturday, 26 April 1997 - 20:40:46 UTC