Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-05-13

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 13 Μαϊου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΤΣΙΛΕΡ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΙΡ

  • [04] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [05] ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Η Ν.Δ. - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗ-ΡΕΠΠΑ

  • [06] Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [07] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

  • [08] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

  • [09] ΣΤΟ 8,50% ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

  • [10] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

  • [11] ΑΥΞΗΣΗ 700% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

  • [12] Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΕΞΗΛΘΕ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [14] ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [15] Μ.ΟΛΜΠΡΑΪΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [16] ΠΡΟΘΥΜΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΤΑΤ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ Σ.ΝΙΚΟΛΟΦΣΚΑ

  • [17] ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ 15ης ΜΑΪΟΥ

  • [18] ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [19] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

  • [20] ΣΤΟ 1,7% ΕΠΕΣΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ, ΑΠΟ 2,6% ΠΕΡΣΙ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Την ανάγκη επίλυσης των διαφορών Ελλάδας και Τουρκίας upocq\llise σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος σε δηλώσεις του από το μεθοριακό φυλάκιο των Καστανιών του νομού Εβρου, όπου περιοδεύει. Ο κ. Στεφανόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραχωρήσει κυριαρχικά της δικαιώματα. "Βεβαίως υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα αλλά ελπίζω να βρεθούν λύσεις. Οι δε λύσεις μπορούν να βρεθούν κάλλιστα χωρίς καμμία παραχώρηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία κανείς δεν έχει διάθεση ούτε επιθυμία να το παραβλέψει", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Μετά την επιθεώρηση που έκανε στους Ελληνες στρατιώτες, πέρασε στη νεκρή ζώνη και χαιρέτισε τον Τούρκο αστυνομικό διευθυντή του τελωνείου και τον Τούρκο στρατιώτη φρουρό. Στη συνέχεια ο κ. Στεφανόπουλος μετέβη στην Ορεστιάδα.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΤΣΙΛΕΡ

    Με την υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ συναντήθηκε χθες στο Παρίσι, στο πλαίσιο της συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε το πλαίσιο λειτουργίας των επιτροπών εμπειρογνωμόνων.

    Σε συνέντευξη Τύπου η κ. Τσιλλέρ επισήμανε ότι συμφώνησε με τον κ. Πάγκαλο να συνεχιστεί ο διάλογος μέσω των επιτροπών και υπάρχει μια ημερομηνία για πρώτη σύνοδο στο τέλος Ιουνίου. Εκτίμησε δε ότι για τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, υπεύθυνες είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων. Πρόσθεσε ότι οι λαοί είναι μαζί και όσο περισσότερο γνωρίζονται και μέσω του διαλόγου, τόσο πιο πολύ θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τα ειδικά προβλήματα που δημιουργούν εμπλοκή.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΙΡ

    Τις δηλώσεις του υπαρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Τσεβίκ Μπιρ ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στα κατεχόμενα, σχολίασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο υπουργός Τύπου εκτίμησε ότι οι δηλώσεις αυτές βλάπτουν, τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή. Ερωτηθείς, εξάλλου, για το θέμα του μορατόριουμ πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να διπλασιαστεί ο χρόνος του μορατόριουμ.

    Οι σχετικές συνομιλίες γίνονται στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, κατέληξε ο κ. Ρέππας.

    [04] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Επισήμως και σε ειδική τελετή θα παρουσιαστούν αύριο στη δημοσιότητα, τα αρχεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Οπως έγινε γνωστό θα δημοσιοποιηθούν και οι 12 τόμοι των αρχείων, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου, που περιέχει κρίσεις του κ.Καραμανλή για την περίοδο του 1980- 1995 και τους pqytacymist]r της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στον 12 τόμο περιλαμβάνονται αιχμές κατά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, όσον αφορά την εξωτερική του πολιτική και τη στάση του στο θέμα της προεδρίας της Δημοκρατίας το 1985.

    Αιχμές υπάρχουν και για τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που τον εμφανίζει να επιλέγει ως αναγκαστική λύση την εκλογή Καραμανλή στην προεδρία το 1990, καθώς και να είναι έτοιμος να κλείσει το θέμα των Σκοπίων αναγνωρίζοντας τα με παράγωγο του ονόματος "Μακεδονία".

    Το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι κάποιοι θέλησαν να αγιοποιήσουν τον Καραμανλή εν ζωή, ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα, η ιστορία και τα γεγονότα έδειξαν ότι απέτυχαν στο στόχο τους.

    Ο κ.Τσουκάτος άφησε επίσης αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι παρά την εκλογή νέου αρχηγού εμφανίζεται με τα αρχεία να συζητά τα τεκταινόμενα πριν από 35 χρόνια, να δείχνει ότι κομμάτια της και πολιτευτές της δεν έχουν ξεκαθαρίσει το πολιτειακό ζήτημα και δείχνει επίσης ότι αποτελεί κόμμα του παρελθόντος που δεν μπορεί να αφουγκραστεί νέα μηνύματα και νέες ιδέες, αλλά ζει με τις συγγένειες και τους αρχηγούς του παρελθόντος.

    [05] ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Η Ν.Δ. - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗ-ΡΕΠΠΑ

    Τη θέση ότι η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας είναι αλώβητη εξέφρασαν τα στελέχη του κόμματος προσερχόμενα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που εξετάζει τα εθνικά θέματα, τον κοινωνικό διάλογο και ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Αθανάσιος Τσαλδάρης προέβη στην εξής δήλωση : είναι αναμφισβήτητο ότι τα τελευταία 40 χρόνια ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραμανλής ήτο βασικός πόλος της πολιτικής ζωής και των εξελίξεων. Τα όσα σήμερα δίδει στη δημοσιότητα αποτελούν πράξεις, κρίσεις, ενέργειες και σκέψεις δικές του. Ο θαυμασμός, η κρίση και η κριτική δεν είναι δουλειά του σήμερον. Ανήκουν στον ιστορικό του μέλλοντος. Η Ν.Δ. που ο ίδιος ίδρυσε είναι κόμμα πολυσυλλεκτικό, έχει πολλές τάσεις και πολλές προτιμήσεις. Ουδείς όμως έχει αμσισβητήσει το πολίτευμα και ουδείς επιθυμεί επανάσταση".

    Ο καθένας έχει τη δική του άποψη αλλά σημασία έχει η καταγραφή της ιστορίας. Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. "Εχουμε εμπιστοσύνη στους ιστορικούς για την κρίση των προσώπων" είπε ο υπουργός Τύπου και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός τιμούν τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου η οποία αναγνωρίζεται άλλωστε όπως και το έργο του.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι σε ένα μήνα που θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ένας από τους κεντρικούς ομιλητές θα είναι ο κ. Σημίτης.

    [06] Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    "Με έκπληξη ο ελληνικός λαός παρακολουθεί την προσπάθεια να πλαστογραφηθεί η νεότερη ιστορία του τόπου μέσω απομνημονευμάτων του Κ.Καραμανλή, που φιλοδοξούν να πάρουν την μορφή αρχείου".

    Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων σε δήλωσή του, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι "αφού έγινε απόπειρα να ξαναγραφεί η ιστορία της δεκαετίας του ΄60, τώρα γίνεται απόπειρα πλαστογράφησης της ιστορίας της δεκαετίας του ΄80".

    Ταυτόχρονα χαρακτήρισε την δεκαετία του 1980, ως την "πιο δημιουργική, περήφανη και δημοκρατική εποχή για το έθνος και τον λαό, που είναι ακόμα ζωντανή στη συνείδησή του".

    "Ειναι γνωστό ότι τα απομνημονεύματα οποιουδήποτε προσώπου δεν γράφουν ιστορία, πολύ δε περισσότερο οι μεροληπτικές κρίσεις του για πολιτικούς αντιπάλους του διαμετρήματος ενός Ανδρέα Παπανδρέου", τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ.

    Καταλήγοντας, ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι "δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η απόπειρα γίνεται σε μια εποχή που η χώρα κάνει μια νέα μεγάλη προσπάθεια για ένα άλμα προς τα εμπρός πάλι με το ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Σημίτη στην ηγεσία του, άξιο οδηγό του Κινήματος. Εμείς προσβλέπουμε στο μέλλον με εμπιστοσύνη, σε ένα λαό που έχει μνήμη και κρίση". Ε.Σ

    [07] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί πρωταρχική επιλογή της κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στην πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να επαναφέρει στη Βουλή την πρότασή της για το θέμα αυτό.

    Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η απαραίτητη προεργασία για ουσιαστική αναθεώρηση άρθρων του συντάγματος.

    [08] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιουνκερ συναντήθηκε το πρωί ο Κώστας Σημίτης ο οποίος παρουσίασε τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα ενώ σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι βρήκε κατανόηση και συμπαράσταση στις ελληνικές θέσεις. Απηύθυνε δε προειδοποίηση στην Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας. Σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο ο κ. Σημίτης κάλεσε τη γειτονική χώρα να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, άποψη που ασπάστηκε και ο κ. Γιουνκερ. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούρου επισήμανε ότι οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε ότι αφορά στην οικονομία της χώρας μας, σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμμία διάκριση για τις χώρες που θα μείνουν σε πρώτη φάση έξω από τη ζώνη της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.

    [09] ΣΤΟ 8,50% ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

    Σημαντικές εξελίξεις στην αγορά χρήματος εκτιμάται ότι θα δρομολογηθούν μετά τις τολμηρές μειώσεις επιτοκίων, στις οποίες προχώρησε χθες η Τράπεζα Πίστεως, καθώς δημιουργούνται πιέσεις και στις άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις μέσα στις προσεχείς ημέρες.

    Συγκεκριμένα, το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο για επιχειρήσεις μειώνεται, από τις 19 Μαϊου, κατά 2,25 μονάδες και διαμορφώνεται στο 12,50%, από 14,75%, με μέγιστο περιθώριο προσαύξησης 3,50%. Παράλληλα, δημιουργούνται τέσσερις νέοι λογαριασμοί χορηγήσεων για επιχειρήσεις: Alpha 600, για κεφάλαιο κίνησης χωρίς χρονικό όριο αποπληρωμής και με επιτόκιο 12,50%, Alpha 605, αλληλόχρεος λογαριασμός σε συνάλλαγμα με το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο του ξένου νομίσματος, Alpha 630, για κεφάλαιο κίνησης με σταθερό διαπραγματεύσιμο επιτόκιο και Alpha 650 για κεφάλαιο κίνησης με βάση το τρέχον επιτόκιο Athibor ενός μηνός.

    Το επιτόκιο καταθέσεων Απλού Ταμιευτηρίου μειώνεται κατά μία μονάδα και διαμορφώνεται στο ποσοστό ρεκόρ του 8,50%, ενώ μετά τη νέα μείωση του επιτοκίου αυτού η καθαρή απόδοση για τον αποταμιευτή φτάνει στο 7,36% με τον ανατοκισμό. Στις 1,25 φτάνουν οι μειώσεις των επιτοκίων των υπολοίπων λογαριασμών καταθέσεων.

    Κατά δύο μονάδες μειώνονται και τα επιτόκια των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, καθώς και της πιστωτικής κάρτας από την Alpha Τράπεζα Πίστεως.

    Μειωμένα θα είναι και τα επιτόκια χορηγήσεων της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας από τις 16 Μαϊου. Για τα στεγαστικά δάνεια το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 15,50%, για τα βραχυπρόθεσμα στο 18% (βασικό), για το προνομιακό στο 16%, για τα μεσομακροπρόθεσμα στο 16% (βασικό), για τα καταναλωτικά στο 23% και για το ΤΚΕ-Visa στο 23,50%.

    Στο μεταξύ, σε μείωση των παρεμβατικών της επιτοκίων κατά μία μονάδα προχώρησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας. Στόχος της κίνησης είναι η εξισορρόπηση των επιπέδων τους με τη μείωση του πληθωρισμού κατά 1,4 μονάδες, το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους. Το αναπροεξοφλητικό επιτόκιο μιώθηκε στο 14,50%, το lombard στο 19% και το υπεραναλήψεων στο 24%.

    [10] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

    Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός Δικτύου Διαλόγου και Παρέμβασης για την Κεντροαριστερά εκδηλώθηκε χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη από πολίτες που κινούνται πολιτικά στο χώρο της Αριστεράς ή έχουν δραστηριοποιηθεί στο ΠΑΣΟΚ.

    Στη συνάντηση που έγινε σε αίθουσα του "Στάιν" μίλησαν ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, και ο Δημήτρης Γιατζόγλου, πρώην στέλεχος του ΣΥΝ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργία του πανελλαδικού Δικτύου Διαλόγου και Παρέμβασης, επειδή το ζήτημα της Κεντροαριστεράς δεν είναι μόνο υπόθεση των κομμάτων αλλά και της κοινωνίας.

    Μέχρι το τέλος του μήνα θα εκδηλωθεί η πρωτοβουλία στη Θεσσαλονίκη με τη συγκέντρωση υπογραφών. Παρόμοιες κινήσεις c_momtai σε 25 νομούς της χώρας και για το Φθινόπωρο προγραμματίζεται η πραγματοποίηση πανελλαδικής συνάντησης όλων των κινήσεων η οποία θα αποτελέσει το φόρουμ της Κεντροαριστεράς.

    [11] ΑΥΞΗΣΗ 700% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Κατά 700% αυξήθηκαν οι εξαγωγές της χώρας μας προς τις ανατολικές χώρες, σε διάστημα επτά χρόνων, από το 1989 έως το 1996, σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία που παρέθεσε ο νομικός σύμβουλος του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), Κ.Κακουλίδης.

    Η εντυπωσιακή αυτή "έκρηξη" του όγκου των συναλλαγών της χώρας μας με τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ, συνοδεύεται και από την πραγματοποίηση ελληνικών επενδύσεων και τεχνικών έργων, για πρώτη φορά σε ευρεία κλίμακα, στο εξωτερικό. "Το γεγονός αυτό αποτελεί ιστορική καμπή για την νεώτερη ελληνική οικονομία, καθώς δίνει στην Ελλάδα, που περιοριζόταν ανέκαθεν στην εισαγωγή κεφαλαίων, τη δυνατότητα να συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών που κάνουν εξαγωγή κεφαλαίων", τόνισε ο κ.Κακουλίδης.

    Η ραγδαία αύξηση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών αυτών σημειώθηκε λόγω των μεγάλων αναγκών και των νέων δεδομένων που δημιούργησε η διάλυση των χωρών του ανατολικού μπλοκ. Στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό δημόσιο προσπάθησε να συνδράμει τους συμπατριώτες μας που ενδιαφέρθηκαν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στις χώρες αυτές, με τη διαμόρφωση ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου, το οποίο κρίθηκε απαραίτητο για την εξασφάλιση τους απέναντι στους επιχειρηματικούς κινδύνους.

    "Αυτό το θεσμικό πλαίσιο στηρίχτηκε κυρίως στην υπογραφή συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας και προστασίας της προώθησης των επενδύσεων. Επιπλέον, οι Ελληνες επιχειρηματίες εξασφαλίστηκαν και μέσω της έντονης δραστηριοποίησης -τα τελευταία χρόνια- του κρατικού Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ο οποίος είναι σε θέση να προσφέρει μια πλήρη κάλυψη", συμπλήρωσε ο νομικός σύμβουλος του ΟΠΕ.

    [12] Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

    Γόνιμη και δημιουργική χαρακτήρισε τη συνεργασία του με το Προεδρείο του Συμβουλίου Αποδημου Ελληνισμού ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης, μετά την ολοκλήρωση της πρωινής συνεδρίασης του συμβουλίου που αφιερώθηκε στα θέματα ευθύνης του υπουργείου Μεταφορών και τα οποία απασχολούν τους Έλληνες του εξωτερικού.

    Όπως είπε ο κ. Καστανίδης αναζητήθηκαν εκείνες οι λύσεις που θα αντιμετωπίσουν με επάρκεια τα ζητήματα της μεταφοράς και της επικοινωνίας των ομογενών με τη Μητέρα-Πατρίδα.

    Συζητήθηκαν επίσης διευκολύνσεις που είναι δυνατόν να δοθούν στους ομογενείς, τόσο από την Ολυμπιακή Αεροπορία όσο και από τον ΟΤΕ, κυρίως στην προσπάθεια και στην κατεύθυνση τόνωσης και ενδυνάμωσης των σχέσεων των ομογενών με το Μητροπολιτικό Κέντρο.

    Θέματα που απασχόλησαν τη συνεργασία του κ. Καστανίδη με το Προεδρείο του ΣΑΕ ήταν η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών όπως η τηλεδιάσκεψη ως μέσο για την υποστήριξη του έργου των εννέα μελών tou Προεδρείου που θα μπορούν έτσι να επικοινωνούν χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται, ενώ ακόμη συζητήθηκε και η ειδική τιμολογιακή πολιτική από την Ολυμπιακή Αεροπορία, που θα συμβάλλει κυρίως στην μεγαλύτερη ποσοτικά παρουσία Ελλήνων της νέας γενιάς στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών στην Ελλάδα. Α.Τ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΕΞΗΛΘΕ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Εξήλθε το μεσημέρι από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος εισήχθη τα ξημερώματα για εξετάσεις μετά από πόνους στο στήθος.

    Ο κ. Κληρίδης υποβλήθηκε σε καθετηριασμό και στεφανιογράφημα ενώ οι θεράποντες ιατροί εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από την κατάσταση της υγείας του. Από τις εξετάσεις διαπιστώθηκαν αλλοιώσεις στεφανιαίων αγγείων στις οποίες δεν αποδίδεται από τους γιατρούς ιδιαίτερη ανησυχία. Αύριο ο κ. Κληρίδης θα επιστρέψει στα καθήκοντά του.

    [14] ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Πεπεισμένος ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα ξανακερδίσει τις εκλογές, γιατί "ο λαός θα ψηφίσει το κόμμα που κατόρθωσε να αναχαιτίσει την ανταρσία με πολιτικά μέσα και όχι εκείνα που την προκάλεσαν", όπως χαρακτηριστικά είπε, δήλωσε ο Πρόεδρος Σαλι Μπερίσα, στην πρώτη μετά από το ξέσπασμα των ταραχών συνέντευξη τύπου που έδωσε σε Αλβανούς και ξένους δημοσιογράφους.

    Ο Μπερίσα εκτίμησε ότι η συμφωνία της 9ης Μαίου στην οποία κατέληξαν τα πολιτικά κόμματα με τη διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανίτσκι, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Διαβεβαίωσε θα διεξαχθούν οι εκλογές διότι "είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα", απέφυγε ωστόσο να αναφέρει οτιδήποτε για την ημερομηνία των εκλογών. Επανέλαβε, επικαλούμενος τη συμφωνία της 9ης Μαίου, ότι "δεν θα υπογράψει διάταγμα για την προκήρυξη των εκλογών, αν προηγουμένως δεν έχουν διαλυθεί οι Επιτροπές Σωτηρίας στις επαρχίες του νότου", τις οποίες χαρακτήρισε ως "σύμβολο της ανταρσίας για την επιβολή "μεσαιωνικών καταστάσεων". Κατά τον Μπερίσα οι Επιτροπές αυτές αποτελούν σοβαρό εμπόδιο το οποίο όμως θα ξεπεραστεί με τις εκλογές ενώ κάλεσε "τις πολιτικές δυνάμεις που τις συγκρότησαν να σταματήσουν να τις υποστηρίζουν για προχωρήσει η χώρα σε νέες εκλογές".

    Παρά το ότι δήλωσε πως δεν είναι υπέρ της μοναρχίας, εντούτοις εξέφρασε την άποψη ότι κατά την ημέρα των εκλογών θα μπορούσε να διεξαχθεί παράλληλα δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος, και ανέφερε ότι υπάρχει σχετική συμφωνία των πολιτικών κομμάτων γι΄αυτό.

    Γνωστοποίησε ότι στις εκλογές το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεργαστεί με πέντε τουλάχιστον κόμματα της δεξιάς, "που δεν είχαν ανάμειξη στην ανταρσία" ενώ ο ίδιος την επόμενη εβδομάδα θα aqw_sei περιοδεία σε όλη την Αλβανία, συμπεριλαμβανομένης και της Αυλώνας.

    Σχετικά με τις ταραχές και τα αίτια που τις προκάλεσαν, ο Μπερίσα αναγνώρισε και τις ευθύνες του τις οποίες προσδιόρισε στην έλλειψη πρόβλεψης για την ανταρσία, όπως είπε, στις ανεπαρκείς προσπάθειες για την εδραίωση των θεσμών, στις λανθασμένες επιλογές στην τοποθέτηση ατόμων στον κρατικό μηχανισμό και στην αναποφασιστικότητα για τη διακοπή λειτουργίας των παρατραπεζών. Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση και μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης ότι δεν αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους. Κατά τον Αλβανό Πρόεδρο τη δυσαρέσκεια των μαζών από την κατάρρευση των πυραμίδων, εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στη σημερινή κατάσταση.

    Αναφορικά με το ρόλο της πολυεθνικής δύναμης προστασίας στην Αλβανία, ο Μπερίσα τον εκτίμησε θετικά ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο διεύρυνσης της εντολής της και παράτασης της παραμονής της. "Η διεύρυνση της εντολής της μπορεί να έχει απρόβλεπτες περιπλοκές. Δεν είμαι υπέρ της διεύρυνσης της εντολής. Για τη διεύρυνση αποφασίζουν οι Αλβανοί. Προϋπόθεση για την επιτυχία της αποστολής της είναι η ουδετερότητά της", υπογράμμισε.

    Ο Μπερίσα καταδίκασε τη βία εναντίον των πολιτικών και των δημοσιογράφων τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες "αποτελούν αίσχος για το έθνος", ενώ κάλυψε πλήρως τις Μυστικές Υπηρεσίες SHΙΚ για τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια των ταραχών στο νότο της Αλβανίας ενώ παράλληλα κατηγόρησε τις πρώην μυστικές υπηρεσίες του κομμουνιστικού καθεστώτος "Sigurimi" ότι προκάλεσαν την ανταρσία.

    Οσον αφορά τη στάση του στην περίπτωση που το Δημοκρατικό Κόμμα ηττηθεί στις εκλογές και αν ο ίδιος ζητήσει από τη νέα Βουλή την ανανέωση της εντολής για να παραμείνει Πρόεδρος, ο Μπερίσα δήλωσε χαρακτηριστικά: "Θα ειμαι στην αντιπολίτευση. Στην περίπτωση του το Δημοκρατικό Κόμμα χάσει τις εκλογές θα είμαι με το μέρος του. Αλλά το κόμμα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ιστορικής νίκης μαζί με τα άλλα κόμματα που δεν βοήθησαν στην ανταρσία", τόνισε. Ε.Τ.

    [15] Μ.ΟΛΜΠΡΑΪΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    To μήνυμα ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους στις δυνάμεις του εκσυγχρονισμού και της συναίνεσης στην Αλβανία και στα πολιτικά κόμματα που ετοιμάζονται για την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 29 Ιουνίου, μετέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλιν Ολμπράιτ προς τον Αλβανό πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους χθες βράδυ στην Ουάσιγκτον.

    Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, τόνισε ότι η κ.Ολμπράιτ διαβεβαίωσε τον Αλβανό πρωθυπουργό ότι "ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη θα ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες που στόχο έχουν την αναστολή της διεξαγωγής των εκλογών.

    Ακόμα, όπως είπε ο κ.Μπερνς, η κ.Ολμπράιτ μετέφερε στον Αλβανό πρωθυπουργό την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνησή του για την επίλυση των pokitij~m και οικονομικών προβλήματων της χώρας του και υπογράμμισε οτι οι επικείμενες εκλογές θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης και στους θεσμούς στην Αλβανία.

    Ο Μπασκίμ Φίνο προσκλήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση για συνομιλίες οικονομικού και πολιτικού περιεχομένου αλλά κυρίως για να εκφραστεί η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τις εκσυγχρονιστικές δυνάμεις της Αλβανίας, σχολίασε το BBC. E.T.

    [16] ΠΡΟΘΥΜΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΤΑΤ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ Σ.ΝΙΚΟΛΟΦΣΚΑ

    Πρόθυμη να αναλάβει την εξυγίανση της παρατράπεζας ΤΑΤ δηλώνει η διευθύντρια της, Σόνια Νικόλοφσκα, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να καταθέσει στην Εθνική Τράπεζα της ΠΓΔΜ την πρόταση για την εξυγίανση της παρατράπεζας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κ.Νικόλοφσκα θα προτείνει στους μεγάλους καταθέτες της ΤΑΤ να γίνουν μέτοχοί της, ενώ στους υπόλοιπους καταθέτες, οι οποίοι διατηρούσαν μικρότερες καταθέσεις, θα επιστρέψει τμηματικά τα χρήματά τους έως το 1999.

    Σημειώνεται ότι η Εθνικής Τράπεζα των Σκοπίων, η οποία είναι η κεντρική τράπεζα της χώρας, πρότεινε την περασμένη Πέμπτη την εξυγίανση της παρατράπεζας, προκειμένου να αποφύγει το κλείσιμό της, και έδωσε προθεσμία μίας εβδομάδας, εντός της οποίας φυσικά και νομικά πρόσωπα της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις για τη συμμετοχή στην εξυγίανση. Ε.Π.

    [17] ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ 15ης ΜΑΪΟΥ

    Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι εθνικιστές στην ΠΓΔΜ για την επιτυχία του παλλαϊκού συλλαλητηρίου που διοργανώνει το εξωκοινοβουλευτικό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, την Πέμπτη 15 Μαίου στο κέντρο των Σκοπίων.

    Οι δρόμοι των Σκοπίων γέμισαν προκηρύξεις και φέιγ βολάν με τα οποία καλούν το λαό για συμμετοχή στη μαζικότερη, όπως τονίζουν, συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Παράλληλα τα ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κάνουν εκκλήσεις για μαζική συμμετοχή του λαού στο συλλαλητήριο, η οποία κατά τους υπολογισμούς του VMRO θα ξεπεράσει τις πενήντα χιλιάδες.

    Με κεντρικό σύνθημα "Στοπ στην οικονομική, κοινωνική και κρατική κατάρρευση της "Μακεδονίας", οι διαδηλωτές θα απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Οι συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του VMRO-DPMNΕ, Λιουπτσο Γκεοργκίεφσκι, θα κάνουν πορεία προς τη Βουλή και το Προεδρικό Μέγαρο. Στη συγκέντρωση θα παρουσιαστεί υπόμνημα που θα καταθέσει στο προεδρείο της Βουλής, το VMRO-DPMNE με το οποίο θα ζητείται η ψήφιση νόμου που θα επιτρέπει, λόγω εξαιρετικών συνθηκών, τη διάλυση της Βουλής. Το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ορίζει ρητά ότι μόνο η Βουλή μπορεί να αποφασίσει για τη διάλυσή της και τη διεξαγωγή pq|yqym εκλογών. Παράλληλα θα ζητείται η διεξαγωγή εκλογών εντός τριών μηνών και η υπογραφή "διακήρυξης εθνικής συμφιλίωσης".

    Ο σκοπιανός τύπος αναφέρει, ότι ο Γκεοργκίεφσκι με αίτημα που κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής ζητά την σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης όπου θα συζητηθεί το θέμα της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Θεωρείται όμως βέβαιο, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, ότι το αίτημα δεν θα υλοποιηθεί καθόσον το VMRO-DPMNE, είναι εξωκοινοβουλευτικό κόμμα. E.T.

    [18] ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Τα πτώματα 62 Μουσουλμάνων, θύματα των Σέρβων της Βοσνίας, εντοπίσθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Κλιούτσα στη Βοσνία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fonet, στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί έως τώρα 123 ομαδικοί τάφοι με περισσότερους από 400 νεκρούς.

    [19] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του Βελιγραδίου "B-92" και "Radio- Intex", είναι για το 1997 οι αποδέκτες του βραβείου "Ευρωπαϊκές Φοιτητικές Ενώσεις". ΤΟ βραβείο δόθηκε με κύριο κριτήριο την εισφορά αυτών των σταθμών στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, τη δημοκρατία και την προώθηση της ελευθερίας σκέψεως και λόγου. Ας σημειωθεί ότι και οι δύο σταθμοί αντιμετώπισαν προβλήματα στην αναμετάδοση των προγραμμάτων τους κατά την διάρκεια των φοιτητικών διαδηλώσεων που σημειώθηκαν μετά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Σερβία.

    [20] ΣΤΟ 1,7% ΕΠΕΣΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ, ΑΠΟ 2,6% ΠΕΡΣΙ

    Στο 1,7% έπεσε τον Μάρτιο ο μέσος όρος του πληθωρισμού των δεκαπέντε κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εμφανίζοντας οριακή μείωση σε σχέση με το 2% του προηγούμενου μήνα. Παράλληλα, κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα μειώθηκε ο πληθωρισμός σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο, οπότε είχε φτάσει το 2,6%. Αυτά ανακοίνωσε χτες η Eurostat, η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τον στόχο του χαμηλότερου πληθωρισμού προσέγγισαν η Φιλανδία με 0,8%, η Σουηδία με 1% και η Γαλλία με 1,1%. Αντίθετα, το υψηλότερο ποσοστό (5,9%) παρουσιάζει η χώρα μας, για την οποία όμως τονίζεται ότι κατόρθωσε να μειώσει τον πληθωρισμό, σε σχέση με το 6,5% που ήταν τον Φεβρουάριο του 1997.

    Μειωμένος σε σχέση με τον Φεβρουάριο εμφανίζεται ο πληθωρισμός και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Αυστρία είχε τον Μάρτιο πληθωρισμό 1,2% έναντι 1,5% τον Φεβρουάριο, το Λοξεμβούργο 1,3% από 1,5%, η Ολλανδία και η Γερμανία 1,3% από 1,6%, το Βέλγιο 1,3% από 2%, η Δανία 1,5% από 2%, η Βρετανία 1,8% έναντι 2%, η Ιταλία 2,2% από 2,3%, η Ισπανία 2,2% από 2,5%, ενώ τέλος, το ποσοστό που κατέγραψε η Eurostat στην Πορτογαλία ήταν 2,3% έναντι 2,4%. Η Eurostat δεν είχε στοιχεία του μήνα Μαρτίου για το δέκατο πέμπτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ιρλανδία.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 13 May 1997 - 12:11:45