Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-10

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 10 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • [02] ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

  • [03] ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΜΠ. ΧΑΝΤΖΙΣΚΙ

  • [04] Α.ΤΟΥΙΓΚΑΝ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [05] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [06] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

  • [07] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ 60% ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΄97

  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΟΤΕ- ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

  • [09] ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ME "ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΣΙΛΛΕΡ" ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [11] Ο ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [12] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  • [13] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [14] Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ: Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [15] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ Ο ΜΠΑΣΚΙΜ ΦΙΝΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

    Στη "Διακήρυξη για τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη σταθερότητα, ασφάλεια και συνεργασία στα Βαλκάνια",οι υπουργοί Enyteqij~m των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συμμετείχαν στη διήμερη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, επαναβεβαίωσαν ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και σταθερότητας μεταξύ των χωρών τους, θα πρέπει να βασίζονται στις αρχές που διέπουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τη τελική πράξη του Ελσίνκι και τον Χάρτη της ΔΑΣΕ στο Παρίσι. Οτι θα προωθήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας με συνάντηση στα Σκόπια,(σε επίπεδο που δεν έχει οριστεί ακόμη), ενώ υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της Σόφιας για τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των χωρών της Βαλκανικής. Οι υπουργοί τόνισαν τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Εξετάζουν με ενδιαφέρον την πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία μη κυβερνητικού οργανισμού, με τίτλο "Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Ν.Α Ευρώπη", με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που θα προωθεί τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Το Κέντρο ήδη έκανε μια δημόσια εκδήλωση τον Μάρτιο του 1996 με τίτλο "Δημοκρατια και Κοινωνία πολιτών στα Βαλκάνια" και θα πραγματοποιήσει στις 26-29 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη μια νέα συνάντηση με τίτλο "Πολιτισμός και Συμφιλίωση στην Ν.Α Ευρώπη".

    Οι υπουργοί τόνισαν ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός των χωρών τους, είναι αναπόσπαστο τμημα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής τους ανάπτυξης. Οι υπουργοί θεωρούν ότι η ένταξη όλων των χωρών της περιοχής που έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ρόλου του ΝΑΤΟ στην περιοχή, καθώς και ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν θα είναι πλήρης χωρίς τη συμμετοχή των χωρών τους βάσει των ιδίων αρχών που βοήθησαν στη δημιουργία και ανάπτυξη της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σχετικά με την κατάσταση στην Αλβανία, τονίζουν την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση της ειρήνης και σταθερότητας στην Αλβανία, με πλήρη σεβασμό της θέλησης του αλβανικού λαού. Η εφαρμογή της συμφωνίας του Ντεϊτον θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή της Βοσνίας.

    Το δεύτερο κεφάλαιο της διακήρυξης αφορά την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών αναφέρονται στη διακρατική και στους επιμέρους τομείς συνεργασίας: Προώθηση εμπορίου και επενδύσεων, διασυνοριακή συνεργασία, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και ενεργειακή υποδομή. Συμφώνησαν να δημιουργήσουν περιφερειακό κέντρο για την προώθηση του εμπορίου στην Τουρκία, υποστηρίζουν την ιδέα επέκτασης του βαλκανικού κέντρου συνεργασίας μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Βουκουρέστι, ώστε να περιλαμβάνει τις χώρες της περιοχής, και να προωθεί την οικονομική συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δέχονται με ικανοποίηση την πρωτοβουλία της Ελλάδας να προσφέρει τις υπηρεσίες και τις εγκαταστάσεις του Βαλκανικού Ινστιτούτου Μεταφοράς Τεχνολογίας, ώστε να βοηθησει τις άλλες συμμετέχουσες χώρες σε συνεργασία με τα τεχνολογικά πάρκα ή άλλα Ινστιτούτα.

    Σχετικά με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, υπογραμμίζουν τη σημασία, ιδιαίτερα την πρόοδο που επιτεύχθηκε ως τώρα για να δημιουργηθεί το Βαλκανικό Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο (Balkan pool),που θα προωθήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μείωση των δαπανών προς όφελος των συμμετεχουσών χωρών. Συμφώνησαν ακόμη, να sumamtgho}m στην Τουρκία στις 14 και 15 Οκτωβρίου του 1997 οι υπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών .

    Το τρίτο κεφάλαιο της διακήρυξης αφιερώνεται στην κοινή δράση των χωρών της Ν.Α Ευρώπης για την προστασία του περιβάλλοντος. Προτάθηκε η δημιουργία κέντρου για την προστασία του περιβάλλοντος, στις βαλκανικές χώρες, το οποίο θα συνεργάζεται με διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς και θα φιλοξενηθεί από την Ο.Δ Γιουγκοσλαβίας.

    Επίσης θα εξεταστεί η δημιουργία κέντρου στη Ρουμανία για την προστασία του περιβάλλοντος στο Δούναβη, στο Δέλτα του Δούναβη και στη Μαύρη Θάλασσα. ` Στο τέταρτο κεφάλαιο, τονίζουν τη θεμελιώδη υποχρέωση για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την χαρακτηρίζουν ως καθήκον των συμμετεχουσών χωρών. Ο μόνιμος στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, η προώθηση της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων, η ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών, και η ανάπτυξη των ανεξάρτητων ΜΜΕ, που θα βοηθούσε στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην περιοχή.

    Οι συμμετέχουσες χώρες υποστηρίζουν την ιδέα για την πραγματοποίηση συνάντησης αρμοδίων κρατικών αρχών για τη συζήτηση προβλήματων για την έκδοση βίζας, λαμβάνοντας υπόψιν τους διεθνείς κανονισμούς. Επίσης υποστηρίζουν την ανάπτυξη επιστημονικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών και πολιτιστικών σχέσεων, που οδηγεί στην αλληλοκατανόηση των λαών της περιοχής. Σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά και επιθυμούν την ανταλλαγή πληροφοριών για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

    Οι υπουργοί επαναβεβαίωσαν τις συνθήκες Τιράνων και Σόφιας ότι τα άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, εχουν το δικαίωμα, στο πλαίσιο του συντάγματος των χωρών τους, να εκφράσουν ελεύθερα, να διατηρήσουν και να αναπτύξουν την εθνική, πολιτιστική, γλωσσική και θρησκευτική ιδιαιτερότητα και να έχουν απόλυτη ισότητα με όλους τους άλλους πολίτες.

    Στο πέμπτο κεφάλαιο, τονίζεται η συνεργασία στους τομείς της δικαιοσύνης, της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, καθώς και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και όπλων. Υπογραμμίζεται η σημασία ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων και ότι θα μπορούσε σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα και την Ε.Ε να εφαρμοστεί ένα περιφερειακό προγραμμα συνεργασίας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Στο έκτο κεφάλαιο της διακήρυξης, σημειώνονται οι σχέσεις με τις άλλες μορφές περιφερειακής συνεργασίας, που ήδη λειτουργούν (SECI και οικονομική συνεργασία Μαύρης Θάλασσας).

    Τέλος, στο έβδομο μέρος της διακήρυξης, οι υπουργοί αναφέρονται στους μηχανισμούς συνέχισης αυτής της διαδικασίας συναντήσεων, και ανακοινώνουν ότι καθ' οδόν προς την επόμενη διάσκεψή τους το 1998, στην Τουρκία, θα υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών στην Αθήνα.

    [02] ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

    Ελλάδα και Ρωσία αναλαμβάνουν κοινή πρωτοβουλία για την προώθηση της σταθερότητας και συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Euq~pg και προτείνουν την πραγματοποίηση Συνάντησης Κορυφής αντιπροσωπειών των εν λόγω χωρών, πριν από το τέλος του 1998, με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλων διεθνών οργανισμών.

    Την πρωτοβουλία αυτή ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάϊ Αφανασιέφσκι, οι οποίοι παρουσίασαν και το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι δύο χώρες.

    Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, προτείνουν ως πρώτο βήμα να γίνει συνάντηση εργασίας σε επίπεδο επίσημων υψηλών αξιωματούχων, το φθινόπωρο του 1997, για την προετοιμασία της Συνάντησης Κορυφής. Στο πρώτο εξάμηνο του 1998 να γίνουν συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών και Επικοινωνιών και προς το τέλος του 1998 να πραγματοποιηθεί η Συνάντηση Κορυφής.

    Η ανάληψη της πρωτοβουλίας ανακοινώθηκε στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ζητήθηκε η συνδρομή των συμμετέχοντων.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διάσκεψη της Θεσσαλονίκης και θα αποτελέσει ορόσημο για την πορεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ευρώπης γενικότερα.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ρωσία υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και η διάσκεψη της Θεσσαλονίκης δίνει νέα ώθηση σε αυτή την προσπάθεια.

    Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη κατέληξαν σε κείμενο -διακήρυξη που θα δημοσιοποιηθεί το μεσημέρι μετά τη λήξη των εργασιών της.

    [03] ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΜΠ. ΧΑΝΤΖΙΣΚΙ

    Στην προσπάθεια υλοποίησης των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ, αναφέρθηκε με δήλωση του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μπλάνγκοι Χαντζίσκι, συμμετέχοντας στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ν/Α Ευρώπης, που διεξάγεται για δεύτερη μέρα στη Θεσσαλονίκη.

    “Εργαζόμαστε σκληρά, για να προσαρμόσουμε το οικονομικό και πολιτικό μας σύστημα στα ευρωπαϊκά κριτήρια, ενώ έχουμε υπογράψει συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας με την ΕΕ. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας με όλα τα ευρωπαϊκά όργανα που εκφράζουν την υποστήριξη τους στις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε, με στόχο - παρά το βαρύ τίμημα- να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες του παρελθόντος”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο σκοπιανός αξιωματούχος.

    Σε σχετική ερώτηση για τη μορφοποίηση τριγώνου συνεργασίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ-ΕΕ, ο Χαντζίσκι τόνισε: “Έχουμε άμεσες διμερείς σχέσεις με την ΕΕ, ενώ κάθε συμφωνία που υπογράφεται ενεργοποιείται μετά την έγκριση των κρατών-μελών. Η Ελλάδα είναι πλήρες ευρωπαϊκό μέλος και έτσι είναι σημαντικό για μας να έχουμε καλές σχέσεις. Πιστεύω όμως ότι οι καλές σχέσεις με τους βαλκανικούς γείτονες που επιθυμούν να ενταχθούν στις ευρωπαϊκές δομές, άπτονται στρατηγικού ενδιαφέροντος και για τη χώρα σας”.

    Οι δηλώσεις Χαντζίσκι, ευθυγραμμίζονται με το πνεύμα και το cq\lla της διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών, ενώ παράλληλα, είναι συμπληρωματικές των χθεσινών δηλώσεων που προδιέγραψαν τους κύριους άξονες της ασκούμενης από την ΠΓΔΜ εξωτερικής πολιτικής: -Σχέσεις σταθερότητας με τα λοιπά βαλκανικά κράτη. -Σύσφιξη των σχέσεων με το ΝΑΤΟ, αλλά και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινότητα.

    Σε ερώτηση για το θέμα του ονόματος ο Χαντζίσκι παρέπεμψε στις αρμόδιες αντιπροσωπείες που χειρίζονται το όλο ζήτημα στη Νέα Υόρκη.

    Αναφορικά με το πλαίσιο σχέσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχετική πρόταση της, έχει προτείνει την ενεργοποίηση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 40 εκατ. ECU προς τα Σκόπια, σε μια προσπάθεια υποστήριξης του μεσοπρόθεσμου σταθεροποιητικού οικονομικού προγράμματος για τη διετία 1997-1999. Παράλληλα, η ΠΓΔΜ, έχει ενταχθεί στις δράσεις του κοινοτικού προγράμματος PHARE, με χρηματοδότηση 90 εκατ. ECU στη τριετία 1992-1995 και 24,8 εκατ. ECU κατά την προηγούμενη χρονιά.

    Στον απόηχο των δηλώσεων Χαντζίσκι αξίζει να τονιστεί ότι με βάση τη σημερινή πρακτική η προσπάθεια ένταξης κάθε νέου κράτους- μέλους, τόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ, διέρχεται από την επίλυση των οποιασδήποτε μορφής διμερών και λοιπών διαφορών. Οι πρόσφατες υπογραφές των συνθηκών συνεργασίας που η Ουκρανία υπέγραψε με τη Ρωσία και τη Ρουμανία, υπαγορεύτηκαν από τις παραπάνω απαιτήσεις και θεωρούνται δηλωτικές του μοντέλου ένταξης στους δυτικούς αμυντικούς και οικονομικούς οργανισμούς.

    [04] Α.ΤΟΥΙΓΚΑΝ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ολες οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη συνεργασία στα Βαλκάνια θα έχουν θετική επίδραση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας δήλωσε ο Τούρκος αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Αλί Τουιγκάν αναφερόμενος στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. "Μου δημιουργήθηκαν θετικές εντυπώσεις από τη διάσκεψη. Αν διαβάσετε προσεκτικά τη διακήρυξη θα δείτε πολλά θετικά στοιχεία. Οι ενδιαφερόμενης χώρες εξέφρασαν τις απόψεις τους και κατέληξαν ομόφωνα στο κείμενο της διακήρυξης" πρόσθεσε ο κ Τουιγκάν.

    Ο Τούρκος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι το κείμενο της διακήρυξης αξιολογείται από την πλευρά του ως ένα περιεκτικό σχέδιο δράσης. "Στο πλαίσιο της σημασίας που δίνουμε στη βαλκανική συνεργασία θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση αυτών που διακηρύσσονται" τόνισε. Σύμφωνα με τον κ Τουιγκάν τα Βαλκάνια είναι μία περιοχή ιδιαίτερης σημασίας για την Τουρκία γιατί αφενός αποτελεί μια πόρτα που ανοίγει προς την Ευρώπη αλλά και μία γέφυρα για τη διακίνηση ανθρώπων, απόψεων, προϊόντων κεφαλαίου κλπ και αφετέρου γιατί η χώρα του πιστεύει στη περιφερειακή συνεργασία.

    "Η Τουρκία πιστεύει ότι η περιφερειακή συνεργασία θα έχει πολλά ωφέλιμα αποτελέσματα και για την ίδια και για τις άλλες χώρες της περιοχής. Για όλους αυτούς τους λόγους υποστηρίζει τη διαδικασίας συνεργασίας. Οπως επισήμανα κατά καιρούς πραγματοποιήθηκαν διάφορες συναντήσεις Βαλκάνιων υπουργών Enyteqij~m. Κατά πόσο όμως αυτή η διαδικασία είναι εναρμονισμένη ; Αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται κατά καιρούς. Ας μη ξεχνάμε ότι η εμφάνιση νέων πρωτοβουλιών και η επανέναρξη της διαδικασία για βαλκανική συνεργασία παρουσιάζεται μετά την τραγωδία στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Αρα όλοι καταβάλουν μία προσπάθεια για αυτή την περιοχή. Επομένως εμείς δεν αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα την ύπαρξη διαφόρων πρωτοβουλιών. Τις υποστηρίζουμε όλες . Σκοπός όλων τους είναι ο ίδιος ακόμη αν και στο περιεχόμενο τουες κατά καιρούς έχουν διαφορές. Εμείς πιστεύουμε ότι στο μέλλον με ένα συντονισμό όλες αυτές θα εναρμονιστούν σε κάθε τομέα. Οταν λέω θα εναρμονιστούν δεν εννοώ ότι υπάρχουν δυσαρμονίες" συνέχισε ο κ Τουιγκάν.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πρωτοβουλία Αθηνών-Μόσχας, η οποία όπως τόνισε ο κ Πάγκαλος θα είναι παράλληλη με την συνεργασία στα Βαλκάνια, ο κΤουιγκάν είπε ότι στη χθεσινή εναρκτήρια συνεδρία των αντιπροσωπειών ο εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας βοηθός υπουργού Εξωτερικών κ Αθανασιεφσκι , στο πλαίσιο των γενικών δηλώσεων που έγιναν, αναφέρθηκε στη σημασία της. "Αυτή επειδή είναι μία νέα πρόταση παρουσιάστηκε όχι μέσα στη διακήρυξη αλλά έξω από αυτήν. Παρουσιάστηκε μια γενική άποψη. Εμείς θα αξιολογήσουνε και αυτήν την πρόταση. Αυτή τη στιγμή είναι το μόνο που μπορώ να πω πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν ξέρω ,ίσως θα πρέπει να έχουμε κάπως περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενό της. Πρέπει να την αξιολογήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να πω περισσότερα. Μία τέτοια πρόταση τέθηκε στο τραπέζι. Ολες οι αντιπροσωπείες θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα την εξετάσουν." κατέληξε ο κ Τουιγκάν.

    [05] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συστηματική προετοιμασία των οικονομιών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ώστε να ενταχθούν ομαλά στη διευρυμένη ΕΕ, παρουσίασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Παναγιώτης Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη. Οι προετοιμασίες αυτές εισέρχονται στην τελική τους φάση μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Αμστερνταμ,

    Οπως είπε ο κ.Γεννηματάς, μιλώντας στην διαβαλκανική επιχειρηματική συνάντηση, που πραγματοποιείται παράλληλα με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην πόλη, η Ενωση προπαρασκευάζεται η ίδια θεσμικά. Ταυτόχρονα τα όργανά της επεξεργάζονται νέα χρηματοδοτικά πλαίσια προσαρμοσμένα στις ειδικές ανάγκες της προενταξιακής περιόδου.

    Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Υπουργών, τον περασμένο Ιανουάριο, έδωσε εντολή στην ΕΤΕπ για χορηγήσεις μέχρι του ύψους 3.520 ΕCU για τα τρία χρόνια μέχρι το 1999, ενώ τον περασμένο Απρίλιο υπογράφθηκε Πρωτόκολλο με την FYROM, ύψους 150 εκ. ECU.

    Eπιπλέον, οι υπουργοί κάλεσαν την ΕΤΕπ να προτείνει μέχρι το τέλος του χρόνου ένα νέο ειδικό Προενταξιακό Χρηματοδοτικό Μέσο για τη διευκόλυνση της διαδικασίας οικονομικής σύγκλισης των χωρών αυτών με την Ενωση, το οποίο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας.

    Παράλληλα, σχεδιάζεται ένας πρόσθετα ειδικός χρηματοδοτικός lgwamisl|r για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη (EBRD), την ΕΤΕπ και το πρόγραμμα PHARE. Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζονται διάφορες ιδέες, όπως η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ΜΜΕ, η συμμετοχή στο επενδυτικό τους κεφάλαιο, καθώς και η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση εκείνων που λειτουργούν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οι τρόποι δράσης αυτού του Ταμείου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, το ύψος όμως των προβλεπόμενων δανείων θα υπερβαίνει τα 3,5 δισ. ECU.

    Αναφερόμενος στη στρατηγική που ακολουθείται από το 1994 στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης με κατεύθυνση την προετοιμασία των οικονομικών συστημάτων των μελλοντικών χωρών - μελών υπογράμμισε ότι υποστηρίζεται από ειδικές πολιτικές και πληθώρα χρηματοδοτικών προβλέψεων που στοχεύουν: στην ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών, στη συνεργασία για τη δημιουργία πανευρωπαϊκών δικτύων στις μεταφορές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, στην προώθηση της διαπεριφερειακής και περιβαλλοντικής συνεργασίας, καθώς και στους τομείς της παιδείας και της επαγγελματικής κατάρτισης.

    Το πρόγραμμα PHARE, είπε ο αντιπρόεδρος, παραμένει το κατ' εξοχήν χρηματοδοτικό όργανο του κοινοτικού προϋπολογισμού. Το ποσό που έχει προβλεφθεί για την περίοδο μέχρι το τέλος του 1999 ανέρχεται στα 6,7 δισεκ. ΕCU. Το 70% του ποσού αυτού διατίθεται για τη χρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση επενδύσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών βιομηχανικών και βασικών υποδομών.

    Το δεύτερο σημαντικό χρηματοδοτικό όργανο της Ενωσης για επενδύσεις στην περιοχή είναι η ΕΤΕπ, που από το 1991 μέχρι το τέλος του '93 χρηματοδότησε επενδύσεις συνολικού ύψους 1,700 εκ. ECU στη Ρουμανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία. Για τα επόμενα τρία χρόνια επένδυσε άλλα 3 δισ. ECU στις έξι προαναφερθείσες χώρες και επιπλέον στην Αλβανία, τη Σλοβενία και τις τρεις χώρες της Βαλτικής.

    Ιδιαίτερη σημασία δίνεται, σύμφωνα με τον κ. Γεννηματά, στην αποκατάσταση σύγχρονων επικοινωνιών μεταξύ της ΕΕ και των χωρών αυτών. Ετσι η ΕΤΕπ συγκεντρώνει τις προσπάθειές της στη χρηματοδότηση της επέκτασης των διευρωπαϊκών δικτύων στους τομείς των μεταφορών (μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί πάνω από 400 εκ. ΕCU στα Βαλκάνια), ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.

    Εντονη είναι η δραστηριότητα της Τράπεζας και στο βιομηχανικό τομέα. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι οι επενδύσεις της στην περιοχή ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ECU και στοχεύουν κυρίως στις μικρομεσαίες επενδύσεις.

    Καταλήγοντας ο κ. Γεννηματάς επανέλαβε ότι το ενδιαφέρον της ΕΕ για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης είναι δεδομένο και ότι οι χρηματοδοτικοί πόροι που θα διατεθούν στα προσεχή χρόνια θα είναι ασφαλώς σημαντικοί. Τόνισε ωστόσο ότι η επενδυτική προσέγγιση των χωρών αυτών πρέπει να είναι περιφερειακή και διαπεριφερειακή και να μην περιορίζεται στα όρια των τοπικών εθνικών αγορών, αλλά να αποβλέπει στην ευρύτερη βαλκανική αγορά και να επιδιώκει την πολυμερή συνεργασία.

    "Παράλληλα θα πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια οικονομικής jai πολιτικής φύσης στην περιοχή όπως η ακαμψία των γραφειοκρατικών διαδικασιών, η έλλειψη κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να διευκολυνθεί το χρηματοδοτικό έργο της ΕΤΕπ" κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας.

    [06] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Την άποψη ότι η συνθήκη Σένγκεν δεν θα επιτρέπει την καταχώριση προσωπικών στοιχείων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στη Βουλή λόγω των προβληματισμών στο θέμα της προστασίας του πολίτη από αυθαιρεσίες κατά την εφαρμογή της συνθήκης.

    "Μέσα από τη συνθήκη Σένγκεν θα επιτραπεί η ελεύθερη διακίνηση των Ελλήνων πολιτών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα προνόμιο το οποίο πια διασφαλίζεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου δεν θα μπαίνουν στοιχεία του πολίτη αλλά μόνο στοιχεία ατόμων εναντίον των οποίων υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις ή τα οποία διώκονται για εγκλήματα, δολοφονίες, λαθρεμπόριο κ.λ.π.", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Η ψήφιση της συνθήκης αναβλήθηκε για αύριο μετά από κοινό αίτημα βουλευτών όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία. Ο προβληματισμός δημιουργήθηκε ως προς το θεσμικό πλαίσιο της συνθήκης ενώ η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου σε πόρισμα προς την ολομέλεια κάνει λόγο για διακρίσεις πολιτών και έλλειψη επαρκών εγγυήσεων.

    Ο βουλευτής του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν διατάξεις της συνθήκης που απειλούν τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της συγκέντρωσης και καταγραφής προσωπικών δεδομένων στοιχείων που αφορούν στην ιδιωτική ζωή του ατόμου.

    [07] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ 60% ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΄97

    Η κυβέρνηση των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" υπό τον Ιβάν Κόστοφ, εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσουν διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση σχεδόν όλων των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, με εξαίρεση μόνο κάποιων επιχειρήσεων στους τομείς της πολεμικής βιομηχανίας, των μεταφορών και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο.

    Αυτό δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Στογιάν Τοντορόφ, υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων της Βουλγαρίας, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνάντηση επιχειρηματιών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ.Τοντορόφ τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας του φιλοδοξεί έως το τέλος του 1997, να ιδιωτικοποιηθεί τουλάχιστον το 60% των επιχειρήσεων. Εως τώρα έχει ιδιωτικοποιηθεί το 12-12,5% των επιχειρήσεων και το γεγονός αυτό έχει αποφέρει στο δημόσιο εισόδημα 1 και πλέον δισ. δολαρίων. Στο πλαίσιο της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα της Βουλγαρίας, ο κ.Τοντορόφ σημείωσε πως θα ήταν sj|pilo έως το 1998 να ιδιωτικοποιηθεί τουλάχιστον το 75-80% των βουλγαρικών τραπεζών.

    Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνάντησης των επιχειρηματιών, παρουσιάστηκε ένας κατάλογος 30 βουλγαρικών επιχειρήσεων στον τομέα των μεταφορών, των βιομηχανιών πετρελαίου και χημείας, της μεταλλουργίας, της ηλεκτρονικής, της υφαντουργίας, του τουρισμού κ.α., οι οποίες πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν στο εγγύς μέλλον. Μεταξύ αυτών είναι ο εθνικός αερομεταφορέας "Μπαλκάν", τα διυλιστήρια "Νέφτοχιμ" στο Μπουργκάς (Πύργος), τα μεταλλουργία "Κρεμίκοβτσι", τα τουριστικά θέρετρα "Ρουσάλκα" (Νεράιδα) και "Ντιούνι" της Μαύρης Θάλασσας.

    Σε περίπου 30 δισεκατομμύρια λέβα (1600 λέβα = 1 δολάριο) ανέρχονται τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Ενέργειας (ΕΟΕ) της Βουλγαρίας, αλλά αυτό είναι και το ύψος των χρεών των καταναλωτών προς τον Οργανισμό, σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας του ΕΟΕ, Λιούλιν Ραντούλοφ, ο οποίος είναι και διευθυντής του Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρου του Εύξεινου Πόντου.

    Από την πλευρά του, ο Nτιμίταρ Μπούτσκοφ, διευθυντής της Επιτροπής Ενέργειας και Ενεργειακών Πόρων είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το βασικό καθήκον του ενεργειακού τομέα της Βουλγαρίας είναι να διαμορφώσει τιμές, που να επιτρέψουν την αυτοσυντήρησή του. Σε αντίθετη περίπτωση, κατά τον κ.Μπούτσκοφ, θα ήταν αδύνατη η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η συσσώρευση κεφαλαίου για τη διεύρυνση των υπαρχόντων δυνατοτήτων.

    Για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Βουλγαρίας, έως το 2010 θα πρέπει να εξασφαλιστεί το υπέρογκο ποσό των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα 860 εκατομμύρια δολάρια για την ολοκλήρωση της κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας, στο Μπέλενε.

    Το θέμα του σταθμού στο Μπέλενε όμως, σύμφωνα με τον κ.Μπούτσκοφ, "είναι αμφιλεγόμενο από τεχνολογική και οικονομική άποψη, και πρόκειται να εξεταστεί ακόμη πολλές φορές, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση".

    Κατά τον κ.Μπούτσκοφ η ολοκλήρωση της κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού, "δεν είναι απαραίτητη", καθώς η Βουλγαρία ήδη έχει στην κατοχή της αντιδραστήρες ισχύος 1000 Μεγαβάτ (οι δυο από τους συνολικά έξι αντιδραστήρες του Κοζλοντούι έχουν ισχύ 1000 Μεγαβάτ ο ένας).

    Επίσης, ο κ.Μπούτσκοφ χαρακτήρισε ως "απόλυτα ασφαλής" τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, σημειώνοντας και το γεγονός ότι απορροφούνται τα 25 εκατομμύρια ΕCU που έχει χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη βελτίωση της ασφάλειας του Σταθμού.

    Στη συνέχεια, ο Βούλγαρος επιχειρηματίας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, καθώς, όπως είπε "συμπίπτουν πολλά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα : Η Ρωσία θα μπορεί να εξάγει το πετρέλαιο έως τη Μεσόγειο, η Βουλγαρία θα παίξει το ρόλο γέφυρας, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, ενώ η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί το στόλο της". Ωστόσο ο κ.Μπούτσκοφ υπογράμμισε την ανάγκη χρηματοδότησης του σχεδίου από ισχυρό οικονομικό όμιλο.

    Υπάρχει απόφαση για την επίσπευση της ιδιωτικοποίησης του 25% και πλέον της Βουλγαρικής Εταιρίας Τηλεπικοινωνιών (ΒΤΚ), όπως d^kyse στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πέταρ Ρέντεφ, διευθυντής τμήματος στη Βουλγαρική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών. Κατά τον κ.Ρέντεφ, προβλέπεται συνεχή αύξηση και διαμόρφωση των τιμών των υπηρεσιών στις τηλεπικοινωνίες στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών που επείγουν στον τομέα αυτό.

    Τέλος, οι Βούλγαροι επιχειρηματίες τόνισαν πως δεν εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες τους για επιμέρους συνεδριάσεις με διάφορες θεματικές ενότητες στο πλαίσιο της συνάντησης της Θεσσαλονίκης, γεγονός που θα έδινε, όπως είπαν, τις επιθυμητές δυνατότητες για επικοινωνία με τους συναδέλφους τους από τις υπόλοιπες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σημείωσαν δε ότι οι ομιλίες που παρουσιάστηκαν είχαν περισσότερο γενική και όχι συγκεκριμένη κατεύθυνση.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΟΤΕ- ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

    Το μεσημέρι θα ανακοινωθεί το εύρος τιμών, στο πλαίσιο του οποίου θα διαμορφωθεί η τελική τιμή διάθεσης του νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στο ευρύ κοινό. Ηδη από χτες ξεκίνησαν -μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών- οι πρώτες εγγραφές για την αγορά μετοχών από τους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή.

    Αύριο θα ξεκινήσουν οι δημόσιες εγγραφές, καθώς ανακοινώθηκε ο τρόπος με τον οποίο οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν μέχρι και την Παρασκευή τις μετοχές του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις για την αγορά μετοχών μέσω των αναδόχων τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιριών, καταβάλλοντας ταυτόχρονα την αξία των μετοχών που επιθυμούν να αποκτήσουν. Η καταβολή του αντιτίμου μπορεί να γίνει με μετρητά, τραπεζικές επιταγές και με δέσμευση καταθέσεων. Ο κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται για ακέραια πολλαπλάσια των δέκα μετοχών.

    Ετήσιο προσωπικό δάνειο, ύψους μέχρι και ενός εκατομμυρίου δραχμών, με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς (16,5%) χορηγεί στους ενδιαφερόμενους η Ιονική Τράπεζα, προκειμένου να διευκολύνει την απόκτηση μετοχών του ΟΤΕ, από τις 11 έως και τις 13 Ιουνίου.

    Η έγκριση του δανείου παρέχεται ταυτόχρονα με την εγγραφή του επενδυτή σε οποιοδήποτε από τα 225 καταστήματα της τράπεζας ανά την Ελλάδα, κατά τις ημέρες της εγγραφής, με παρακράτηση των μετοχών μέχρι την αποπληρωμή του.

    Υπενθυμίζεται ότι χτες στο Βελιγράδι υπεγράφη η συμφωνία για την αγορά του 49% των μετοχών της "Telecom Serbjia" από τον ΟΤΕ και την ιταλική STET. Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας αγόρασε το 20% των μετοχών της σερβικής εταιρείας και μια άδεια κινητής τηλεφωνίας GSM έναντι 674 εκατομμυρίων μάρκων. Η ιταλική εταιρεία απέκτησε το υπόλοιπο ποσοστό, ενώ το 51% εξακολουθεί να διατηρεί η σερβική πλευρά.

    [09] ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Συνεχώς ανοδική είναι η πορεία της Ιονικής Τράπεζας στη Σόφια, ενώ η συνεργασία και οι επαφές που διατηρούν τα στελέχη της με το σύνολο των οικονομικών παραγόντων της Βουλγαρίας είναι πολύ αρμονικές.

    Αυτά τόνισε ο πρόεδρος της Ιονικής Τράπεζας, Χάρης Σταματόπουλος, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο δεύτερο διεθνές συνέδριο "Doing Business in Bulgaria", το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε από την εφημερίδα "Νew Europe" με κύριο χορηγό την Ιονική Τράπεζα, έγινε η πρώτη παρουσίαση της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης στους εκπροσώπους της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας.

    Το ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη γειτονική χώρα όσον αφορά την "Ιονική" επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο κ.Σταματόπουλος στη Σόφια με το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Εμπορικών Βουλγαρικών Τραπεζών. Εκμέρους της διοίκησης της Ενωσης τονίστηκε ότι η "Ιονική" θα είναι η πρώτη ξένη τράπεζα που θα γίνει δεκτή ως συνδεδεμένο μέλος.

    Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς το συμπέρασμα ότι είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ελληνικής τράπεζας στη Βουλγαρία, με τη δημιουργία δύο ακόμη υποκαταστημάτων. Ταυτόχρονα, εξετάζεται σοβαρά η επέκταση της δράσης της, με την παρουσία των θυγατρικων της εταιριών "Ιονική Finance" και "Ιονική Leasing". Σύντομα μάλιστα, το κατάστημα της ελληνικής τράπεζας στη Σόφια θα δίνει χρηματοδοτήσεις απευθείας και όχι μέσω Αθηνών.

    Μιλώντας στο συνέδριο, οι βούλγαροι επίσημοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η "Ιονική" μεταξύ των ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα τους. Στο επίσημο δείπνο που ακολούθησε το συνέδριο, με τη συμμετοχή υπουργών και επιχειρηματιών, ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής Δημοκρατίας, Todor Kavaldjiev χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ελληνικής τράπεζας για τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

    Σε ιδιαίτερη, εξάλλου, συνομιλία που είχε ο κ.Σταματόπουλος με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπεύθυνο του οικονομικού τομέα, Αl. Bozhkov, τόνισε: "με τη συνεργασία μας θα προσφέρουμε ικανοποιητική βοήθεια στην ανάκαμψη της βουλγαρικής οικονομίας, χάρη στην εμπειρία που διαθέτουμε σε θέματα εκσυγχρονισμού, ιδιωτικοποιήσεων και χρηματιστηριακών αγορών".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ME "ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΣΙΛΛΕΡ" ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Ο τουρκικός τύπος παρουσιάζει τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Θεσσαλονίκη, ως "ελληνική επιτυχία" ενώ ταυτόχρονα, καταφέρεται εναντίον της υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ, που "με άστοχες κινήσεις έδωσε στην Ελλάδα το δικαίωμα να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στα Βαλκάνια".

    Η εφημερίδα "Μιλλιέτ" δημοσιεύει εκτενή ανταπόκριση απο την Θεσσαλονίκη και παρουσιάζει τον υπουργό Θεόδ. Πάγκαλο σαν "κυρίαρχο της περιοχής". Βέβαια, σε αντιδιαστολή των όσων αναφέρει ως επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, κατηγορεί την Τανσού Τσιλλέρ για την απουσία της απο τη σύνοδο των βαλκανικών κρατών και της "χρεώνει" την "απογοητευτική κίνηση της Τουρκίας, να συμμετάσχει σε επίπεδο βοηθού υφυπουργού".

    Η εφημερίδα αναφέρεται στην ομιλία του κ.Πάγκαλου και τονίζει εμφαντικά τα όσα είπε για την αναγκαιότητα να καταργηθεί στην πράξη "η χρήση βίας ή η απειλή χρήσης βίας στα πλαίσια της σταθερής συνεργασίας, που επιβάλλεται να δημιουργήσουν οι βαλκανικές χώρες". Τονίζει ακόμη, ότι ο κ.Πάγκαλος εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία της Τσιλλερ, αλλά ταυτόχρονα και την "κατανόησή" του για τις "κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία".

    Η "Γενί Γιουζγίλ" κάνει λόγο "για ελληνική βαρύτητα στα Βαλκάνια" και σημειώνει ότι στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης κατεδείχθη ότι οι βαλκανικές χώρες είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στο δρόμο της Ευρώπης, αλλά και για να πιστοποιήσουν την ανάγκη στενής συνεργασίας και τερματισμό της εποχής της ανασφάλειας μεταξύ τους.

    "Ο Ελληνας υπουργός, σημειώνει η εφημερίδα, επωφελούμενος ότι η χώρα του είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έδειξε ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει η "ατμομηχανή' της νέας δομής των Βαλκανίων".

    Στη σύνοδο της Θεσσαλονίκης αναφέρονται ακόμη και οι "τουρκίε", η "Τζουμχουριέτ" και η "Ραντικάλ" αλλά με περιορισμένες ανταποκρίσεις, οι οποίες ωστόσο τονίζουν την 'προσπάθεια της Ελλάδας να εμφανιστεί ως ηγέτιδα δύναμη στην βαλκανική".

    [11] Ο ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗΣ

    Η Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, κυριαρχεί στην ειδησεογραφία του ρουμανικού τύπου, ο οποίος στο σύνολό του επισημαίνει ότι προτεραιότητες των συμμετεχόντων υπουργών είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια στα Βαλκάνια.

    Η εφημερίδα "Αzi" προβάλλει τη Διάσκεψη με τίτλο "Πολιτική και επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη", παραθέτει τις συμμετοχές των χωρών και οργανισμών στη Διάσκεψη και τονίζει ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητώνται είναι η ανάπτυξη της πολιτικής συνεργασίας, η υιοθέτηση μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης στην περιοχή, η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, ο καθορισμός προγραμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος. Η εφημερίδα δεν παραλείπει να υπογραμμίσει το γεγονός ότι στις εργασίες της Διάσκεψης συζητώνται επίσης, η προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η κοινωνική και πολιτιστική συνεργασία, ο συντονισμός των προσπαθειών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και όπλων.

    Αναφέρεται επίσης στο οικονομικό φόρουμ των εκπροσώπων των κυβερνήσεων, των οργανισμών ιδιωτικοποίησης και των επιχειρηματιών των χωρών που συμμετέχουν στη διαβαλκανική διάσκεψη και το οποίο πραγματοποιείται παράλληλα με την υπουργική συνάντηση.

    Λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Θεσσαλονίκη ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, Αντριάν Σεβερίν, τόνισε ότι "επειδή η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι από τις πιο απειλούμενες από κρίσεις, επιβάλλεται μια ειδική ανάλυση στο βαθμό που είναι δυνατή η ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθεροτητας στην περιοχή". Ο κ.Σεβερίν εξέφρασε την ελπίδα η συμμετοχή της Ρουμανίας να είναι χρήσιμη, "να συμβάλει στη διασάφηση των πραγμάτων και στην ουσιαστικοποίηση ορισμένων αρχών". "Το γεγονός της συμμετοχής μας, αποτελεί μια πρόσθετη απόδειξη ότι η Ρουμανία είναι χώρα που δεν καταναλώνει ασφάλεια, αλλά εξάγει ασφάλεια, μια χώρα που γνωρίζει να δραστηριοποιείται σε ταραχώδεις περιοχές, είτε σε γειτονικές της περιοχές που απειλούνται από αστάθεια, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής και κατά συνέπεια στην ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου και του ευρω- ατλαντικού χώρου", υπογράμμισε.

    Στη διαμόρφωση ενός νέου υποπεριφερειακού πολιτικο- οικονομικού χώρου προσανατολίζονται οι υπουργοί Εξωτερικων της Πρωτοβουλίας για Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που συναντώνται για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη, τονίζει η "Curierul National", η οποία αναφέρεται εκτενώς στα θέματα που συζητούνται στη Βαλκανική Διάσκεψη.

    Η "Dimineata" στο εκτενές ρεπορτάζ που αφιερώνει στη Διαβαλκανική Διάσκεψη και προβάλλει με τον τίτλο "Η διπλωματία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη- Προτεραιότητα: Η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Βαλκάνια", υπογραμμίζει ότι στη διακήρυξη που θα υιοθετηθεί με την ολοκλήρωση των εργασιών της, θα αναπτύσσονται οι στόχοι που διατυπώθηκαν πριν ένα χρόνο στην πρώτη συναντηση των υπουργών Εξωτερικών, μετά τον τερματισμό της ρήξης στην πρώην Γιουγκοσλαβία. "Η διακήρυξη της Θεσσαλονίκης θα περιέχει ένα πρόγραμμα ενεργειών που να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε διάφορους τομείς, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό-ανθρωπιστικό. Θα υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη συντονισμού μεταξύ των υπαρχουσών δομών συνεργασίας στην περιοχή: ΟΣΕΠ, Κεντρο-Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία, Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαδικασία Royaumont και Πολυμερής Συνεργασία στα Βαλκάνια. Παράλληλα η διακήρυξη θα δινει έμφαση στη βούληση των συμμετεχόντων κρατών να συμβάλλουν ενεργά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, να προωθήσουν περαιτέρω διαδικασία εκδημοκρατισμού και προσαρμογής στα ευρωπαϊκά στάνταρντς σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας".

    Αναλόγου περιεχομένου είναι και τα δημοσιεύματα που αφιερώνουν οι υπόλοιπες εφημερίδες. "Οι υπουργοί Εξωτερικων της Νοτιοανατολικης Ευρώπης επιχειρούν να ωθήσουν τη βαλκανική συνεργασία", "Συνάντηση αφιερωμένη στην ασφάλεια και τη Συνεργασία", "Θεσσαλονίκη: Η συνάντηση της Πρωτοβουλίας για συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων "Adevarul", "Cotidianul" και "Evenimentul Zilei" αντίστοιχα.

    [12] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Οι ΗΠΑ έχουν έτοιμο σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού, s}lvyma με το οποίο η Κύπρος θα χωριστεί σε τρεις περιοχές, την ελληνοκυπριακή, την τουρκοκυπριακή και μία διευρυμένη ουδέτερη ζώνη. Αυτά επισημαίνει σε άρθρο του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Μπιρλίκ" ο Φουάτ Ναλτσίογλου.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο την προστασία των κατεχομένων θα διασφαλίζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και η κυριαρχία αυτών των εδαφών θα ανήκει στην τουρκοκυπριακή διοίκηση. Τα σύνορά της θα αρχίζουν από το Λιμνίτη και θα ακολοθούν τη γραμμή Καραβοστάσι- Μόρφου-Κατωκοπιά-διαταύρωση Σκυλλούρας-Λευκωσία-διασταύρωση Τύμπου- αεροδρόμιο Τύμπου- νέος δρόμος που ενώνει τα αεροδρόμια Τύμπου και Λευκονοίκου- νέος δρόμος που ενώνει το αεροδρόμιο Λευκονοίκου μέχρι το σημείο που θα ενώνονται οι δρόμοι νοτίως του Τρικώμου με την Αμμόχωστο και τέλος από τα σημείο αυτό μέχρι την Αμμόχωστο ακολουθώντας τον υπό κατασκευή δρόμο.

    Τα ελληνοκυπριακά σύνορα , συνεχίζει ο αρθρογράφος, θα παραμείνουν ως έχουν και η κυριαρχία των εδαφών που βρίσκονται μέσα σε αυτά θα ανήκει στους Ελληνοκυπρίους.

    Στη διευρυμένη ουδέτερη ζώνη θα υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες και η κυριαρχία της περιοχής θα ανήκει στον ΟΗΕ, την δε ασφάλεια της θα επωμιστούν Αμερικανοί στρατιώτες υπό την ομπρέλλα του ΝΑΤΟ. Στην περιοχή αυτή θα ζουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους προερχόμενους και από τις δύο κοινότητες. Ομως δεν θα μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να μεταβαίνουν στην τουρκοκυπριακή πλευρά ούτε οι Τουρκοκύπριοι στην ελληνοκυπριακή χωρίς την άδεια των δύο διοικήσεων.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο οι Κύπριοι και ξένοι επιβάτες των αεροσκαφών που θα προσγειώνονται στα αεροδρόμια που βρίσκονται μέσα ή στην άκρη της νεκρής ζώνης θα μπορούν να πηγαίνουν ελεύθερα σε όποια περιοχή επιθυμούν.

    [13] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο διορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ, για το κυπριακο, αποδεικνύει την προτεραιότητα που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στην εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος, τονίζεται στην επιστολή Αμερικανών γερουσιαστών με την οποία χαιρετίζουν το διορισμό του Αμερικανού διπλωμάτη.

    Στην επιστολή, την οποία προσυπογράφουν ένδεκα γερουσιαστές που υπηρετούν σε σημαντικές για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θέσεις και κυκλοφόρησε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Εντουαρντ Κένεντι, αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Ο διορισμός σας, οι επικείμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας, μας δίνουν την ελπίδα ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας πραγματικής προόδου στο κυπριακού".

    Εκτιμάται οτι η κίνηση του κ.Κένεντι ήταν αποτέλεσμα των επαφών που είχε κατά τη διάρκεια του 8ου ετήσιου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Παγκύπριου Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

    [14] Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ: Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ενώ το προσκείμενο στο ισλαμιστικό κόμμα Ευημερίας σκέλος της τουρκικής κυβέρνησης επιμένει να γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο η υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του κόμματος Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλλερ υποστηρίζει ότι η ημερομηνία των εκλογών θα καθοριστεί μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντηση που είχε με πρόεδρους νομαρχιακών επιτροπών του κόμματός της τόνισε ότι είναι ανυποχώρητη στο θέμα των εκλογών των οποίων όμως η ημερομηνία θα καθοριστεί μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. "Αυτή τη στιγμή είναι στις επικαιρότητα διάφορες απόψεις για την διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο ή την ερχόμενη άνοιξη. Αυτό θα το αποφασίσουν οι σχετικές επιτροπές, δεν έχουμε καταλήξει ακόμη" συνέχισε η κ Τσιλλέρ.

    Η αρχηγός του κόμματος Ορθού Δρόμου τόνισε ακόμη ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα ενισχύσει το κόμμα της και ανακοίνωσε ότι ο βουλευτής Μουζντάκ Κότς που αποχώρησε πρόσφατα από το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα προσχωρεί στην παράταξή της.

    [15] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ Ο ΜΠΑΣΚΙΜ ΦΙΝΟ

    Φτάνει σήμερα στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Μπασκίμ Φίνο ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Νετζμετίν Ερμπακάν. Κατά τη διάρκεια των επαφών του κ Φίνο, που θα αρχίσουν αύριο και θα διαρκέσουν δυο ημέρες, θα εξεταστούν οι σχέσεις των δύο χωρών και οι τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 10 June 1997 - 12:41:35