Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-11

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟΗΧΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [02] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΔΩΣΕ ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • [03] ΚΥΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΝΘΗΚΗ "ΣΕΝΓΚΕΝ"

  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

  • [05] ΣΧΟΛΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

  • [06] Δ΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 13-16 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [07] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ

  • [08] ΕΠΤΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [09] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ-ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ 6000-6900 ΔΡΧ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ Ν.Α.ΕΥΡΩΠΗ

  • [11] ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ.ΚΙΝΚΕΛ ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ

  • [12] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [14] EKTENHΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [15] O TOYΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [16] ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [17] Ο ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [18] ΠΡΟΤΑΣΗ Α. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟΗΧΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θετικό απόηχο, αλλά και αρκετές επιφυλάξεις άφησε στον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας η διαβαλκανική συνάντηση επιχειρηματιών, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με βασικό αντικείμενο τις αποκρατικοποιήσεις στην περιοχή.

    Ευκαιρία για αλληλογνωριμία, που θέτει τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία, με τον όρο ότι η βούληση των κυβερνήσεων της Βαλκανικής για στροφή στην ιδιωτική οικονομία θα λάβει σάρκα και οστρά, χαρακτηρίζουν τη συνάντηση συμμετέχοντες επιχειρηματίες. Τονίζουν ωστόσο ότι η ανάληψη πρωτοβουλιών για επενδυτική δραστηριότητα προϋποθέτει άρση των οικονομικών, πολιτικών και θεσμικών αντικινήτρων και κάμψη των εμποδίων, όπου βρίσκει σκόπελο η όποια προσπάθεια.

    "Δεν αρκούν τα ευχολόγια" τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Βόρειας Ελλάδας, Βασίλης Τακάς, για να συμπληρώσει: "Απαιτείται η προώθηση λύσεων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για συγκεκριμένα προβλήματα, όπως οι πολύπλοκοι και δύσκαμπτοι φορολογικοί νόμοι των χωρών της Βαλκανικής, το πρόβλημα της διπλής φορολογίας, οι δυσκολίες στη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών, η εγκληματικότητα και οι παράνομες και παραοικονομικές δραστηριότητες".

    Σύμφωνα με τον κ. Τακά, που είναι πρόεδρος της BALKAN EXPORT, η διήμερη διαβαλκανική συνάντηση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για τη διευθέτηση των προβλημάτων αυτών, με τη συγκρότηση διακρατικών ομάδων εργασίας για την επεξεργασία των επιμέρους θεμάτων. "Ευκαιρία που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, που περιμένει τις πρώτες ενδείξεις στην κατεύθυνση της υλοποίησης της δεδηλωμένης σχετικής πολιτικής βούλησης, πριν από την επόμενη συνάντηση της Τουρκίας, ώστε αυτή να έχει απτά αποτελέσματα.

    Παράλληλα επισημαίνει ότι πιθανώς η συνάντηση να ήταν περισσότερο πετυχημένη, αν γινόταν αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων και δεν αναλωνόταν στη γενικόλογη παρουσίαση των σχετικών προγραμμάτων και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αποκρατικοποιήσεις στις χώρες αυτές.

    Κατά τα άλλα, συμφωνεί με την άποψη ότι από τις χώρες των Βαλκανίων περισσότερο ελκυστικές, σε ό,τι αφορά τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, εμφανίζονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία. "Χώρες που μετά τις πρόσφατες εκλογές και την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, δείχνουν αποφασισμένες να εφαρμόσουν στην πράξη, με ταχείς ρυθμούς και συκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, τα σχέδια που παρουσίασαν στη διάρκεια της συνάντησης", εξήγησε ο κ Τακάς. Υπογράμμισε ωστόσο ότι "ο χρόνος θα δείξει αν οι σχεδιασμοί επί χάρτου πραγματωθούν"

    Πάντως ο ΣΒΒΕ, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, προχωράει ήδη στο επόμενο βήμα και διοργανώνει επίσκεψη στη Ρουμανία το ερχόμενο φθινόπωρο, με βασικό αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα. Ηδη συγκεντρώνεται κατάλογος συγκεκριμένων ζητημάτων που ενδιαφέρουν τα μέλη του Συνδέσμου, ενώ παράλληλα αποστέλλεται σε αυτά υλικό για τις προπτικές επενδύσεων στη Βουλγαρία.

    Ανάλογες είναι και οι απόψεις του συμμετέχοντα στη διήμερη συνάντηση Αλέξανδρου Χωναίου, προέδρου της βορειοελλαδικής εταιρίας Φλώρινα, που ήδη δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία και την Ουκρανία. "Ακόμη και αν τα αποτελέσματα δεν είναι χειροπιαστά, sumamt^seir όπως αυτή συνδράμουν στη μελλοντική ευόδωση των προσπαθειών μας", είπε στο ΜΠΕ ο κ. Χωναίος, που τόνισε ωστόσο ότι η επενδυτική δραστηριότητα προϋποθέτει κλίμα σταθερότητας και άρση των αντικινήτρων.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι οι επιχειρηματίες περιμένουν την υλοποίηση των εξαγγελθέντων προγραμμάτων ιδωτικοποιήσεων, πριν ανοίξουν τα φτερά τους προς της γειτονικές χώρες και το βορρά της Χερσονήσου του Αίμου και χαρακτήρισε υποτονική τη συνάντηση σε ότι αφορά την εκπροσώπηση του επιχειρηματικού κόσμου.

    Διαχρονικά βλέπει τα οφέλη της συνάντησης και ο διευθυντής Εξαγωγών της Κ. & Ν. Ευθυμιάδης Α.Β.Ε.Ε., Κωνσταντίνος Λιάπης. "Ηταν μια ευκαιρία να παρουσιαστούν τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων και να τεθούν στο τραπέζι τα προβλήματα που στέκονται τροχοπέδη στις προσπάθειές μας" σημείωσε ο διευθυντής εξαγωγών της εταιρίας που ήδη είναι παρούσα στης Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Γιουγκοσλαβία.

    "Αυτό που τώρα απομένει είναι η η δραστηριοποίηση των κυβερνήσεων στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων αυτών, ώστε να μειωθεί το αυξημένο επιχειρηματικό ρίσκο που καθιστά τους επιχειρηματίες αρκετά δυστακτικούς", κατέληξε ο κ. Λιάπης.

    [02] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΔΩΣΕ ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Την εκτίμηση ότι η Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης έδωσε νέα ώθηση σττην ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, με δήλωση του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Το συμπέρασμα αυτό, είπε, προκύπτει από τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, το κείμενο της τελικής Διακήρυξης, την πρωτοβουλία Ελλάδας-Ρωσίας για τη σταθερότητα στη Ν.Α. Ευρώπη, τις διμερείς επαφές και τη συνάντηση οικονομικού ενδιαφέροντος που αποκτά πλέον θεσμικό χαρακήρα και πρόσθεσε:"Η Ελλάδα αναγορεύεται σε πρωταγωνιστή των προσπαθειών για ειρήνη και συνεργασία στα Βαλκάνια και η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ως ένα επίκεντρο αυτών των πρωτοβουλιών που έχουν στόχο τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο.

    Η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θράκη, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο, τη "γ'εφυρα" της χώρας μας αλλά και της Ευρωπαικής Ενωσης με τις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο τομέας της οικονομικής συνεργασίας και των οικονομικών σχέσεων είναι αυτός στον οποίο σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκαν μέχρι σήμερα τα σημαντικά αποτελέσματα για τις χώρες μας. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε εκτεταμένο πλέγμα σχέσεων που έδωσε ένα νέο σχήμα στις διμερείς και πολυμερείς διαβαλκανικές σχέσεις. Οι εμπορικές ανταλλαγές σχεδόν τριπλασιάστηκαν την περίοδο 1988-1996.

    Ωστόσο τα περιθώρια και οι δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερα. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι ο προσανατολισμός του χώρου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μεσοπρόθεσμα σε μια πορεία σύγκλισης, με την προώθηση αναπτυξιαών διαδικασιών. Η κυβέρνηση μας στηρίζει στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας θεσμούς και προωθεί ένα πλέγμα υποδομών jai λειτουργιών με κεντρικό στόχο τη διεύρυνση των ευκαιριών συνεργασίας στο πλίσιο μιας σαφούς αναπτυξιακής αντίληψης που στοχεύει στην ισχυρότερη παραγωγική διασύνδεση, στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικονομικού χώρου. Μιας αναπτυξιακής αντίληψης που επιδιώκει τη δημιουργία θετικών προοπτικών τόσο για τη χώρα μας όσο και για τις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    [03] ΚΥΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΝΘΗΚΗ "ΣΕΝΓΚΕΝ"

    Με αρκετές διαφοροποιήσεις βουλευτών, τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρώθηκε στη Βουλή η Συνθήκη του "Σένγκεν" μετά από φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Με 142 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 78 απόντες βουλευτές, η Συνθήκη που αφορά την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της Ευρωπαικής Ενωσης καθώς και τα ατομικά τους δικαιώματα, έγινε και στην Ελλάδα νόμος του Κράτους.

    Ναι στην κύρωση της Συνθήκης ψήφισαν 114 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 28 της Νέας Δημοκρατίας.

    Οχι, ψήφισαν 4 από το ΠΑΣΟΚ (Παπαθεμελής, Κηπουρός, Ανουσάκη, Παρασκευόπουλος), 53 από τη Ν.Δ. (Βουλγαράκης, Ανδρεουλάκος, Καρατζαφέρης, Καμμένος, Πολύδωρας, Κασσίμης, Γιακουμάτος, Καραγκούνης, Αλεξόπουλος, Τατούλης, Καραμπίνας, Κατσίκης, Σταύρου, Νικολόπουλος, Παπαδόπουλος, Καραμάριος, Λυμπερακίδης, Δημοσχάκης, Παπαγεωργόπουλος, Βαρίνος, Παναγιωτόπουλος, Κορκολόπουλος, Βεζδρεβάνης, Ψωμιάδης, Παπαγεωργόπουλος, Ρεγκούζας, Πασσαλίδης, Χωματάς, Σκανδαλάκης, Δαβάκης, Γαρουφαλιάς, Κατσαρός, Σούρλας, Λαμπρόπουλος, Παπανικολάου, Ακίφογλου, Μελάς, Καλός, Νεράντζης, Φουντουκίδου, Καρασμάνης, Βυζοβίτης, Πολύζος, καραμηνάς, Σπηλιωτόπουλος, ΟρφανόςΛεονταρίδης, Σκρέκας, Γιαννόπουλος, Χειμάρας, Μπέλλος, Παππάς, Μαρκογιαννάκης), καθώς και 23 βουλευτές από τα κόμματα ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ.

    Απουσίασαν 44 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, 27 από τη Ν.Δ. και 7 από τα υπόλοιπα κόμματα.

    Ιδιαίτερης σημασίας κρίνονται οι απουσίες από το κυβερνών κόμμα των Αρσένη, Κατσέλη, Βερυβάκη, Πεπονή, Πιπεριά, Γεωργακόπουλου, αλλά και όλων σχεδόν των βουλευτών-πλην του Κώστα Λαλιώτη που ψήφισε ναι-που εκλέγονται στη Β' εκλογική περιφέρεια Πειραιά. Γενικώς οι αδικαιολογήτως απόντες δεν πρόσκεινται στους "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:"Οπως προβλέπει η παράγαρφος 3 του άρθρου 28 του Συντάγματος και επειδή με το νομοσχέδιο κύρωσης της Συνθήκης του "Σένγκεν" τίθενται περιορισμοί στην άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας, για να κυρωθεί η Συνθήκη πρέπει στην επικείμενη ονομαστική ψηφοφορία να ψηφίσουν υπέρ αυτής τουλάχιστον 151 βουλευτές".

    Με τις επισημάνσεις αυτές συμφώνησαν ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο τελευταίος, μάλιστα, ζήτησε να μάθει γιατί δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, όπω προβλέπεται από το νόμο για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων από τη χρήση pqosypij~m δεδομένων.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, που πήρε το λόγο, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά βάση για όσα υποστήριξε ο κ. Κόρακας, ενώ για την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή διαβεβαίωσε ότι εντός των ημερών θα προχωρήσει η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου της.

    Επίσης τόσο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Ιωαννίδης, όσο και της Ν.Δ., Σ. Τσιτουρίδης, εξέφρασαν την άποψη ότι ούτε η εθνική κυριαρχία περιορίζεται ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα θίγονται.

    Με γραπτή της δήλωση, μετά την ψηφοφορία, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ αμφισβητεί το αποτέλεσμα και θέτει θέμα συνταγματικότητας. Σημιώνει επίσης ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει τους αγώνες για να μην εφαρμοστεί η Συνθήκη.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    Τα εθνικά θέματα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις απετέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι στη Βουλή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και ο επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις πρόσφατες επαφές που είχε στην Αγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον ηγέτη του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι έγινε και μια γενικότερη ανασκόπηση της πορείας του κόμματος και της πορείας της χώρας. "Πιστεύω ότι με την Τουρκία βαδίζουμε προς εξομάλυνση αλλά βεβαίως υπάρχει το Κυπριακό πάντοτε το οποίο παρεμβάλλεται και όπου τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πολύ σκληρή θα είναι η προσπάθεια που θα γίνει για την επίλυσή του", είπε ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. Αύριο θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με αντικείμενο τα εθνικά θέματα ενώ την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει για τις επαφές του στην Αγκυρα τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

    [05] ΣΧΟΛΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

    Λογικά και αναμενόμενα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες. Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε πως τέτοιου είδους στοιχεία είναι φυσιολογικά καθώς η κυβέρνηση έχει αναλάβει το κόστος της διακυβέρνησης της χώρας και δεν έχει την πολυτέλεια να εκτίθεται μόνο μέσω των λόγων της. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι στιγμής είναι θετικά, ότι υπάρχουν σε κοινωνικό επίπεδο αποτελέσματα που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στις εκλογές.

    Ο υπουργός δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος χαρακτήρισε "περαστικά" τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δυνατό και ενωμένο θα πάει μπροστά και θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

    Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιώργος Πασχαλίδης τόνισε ότι σημασία έχει το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα στην τελική δημοσκόπηση και παρέπεμψε στις εκλογές του 2000.

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι η έρευνα της MRB αποδίδει την κοινή γνώμη και πρόσθεσε ότι διαπιστώνεται μια συνολική άνοδος της Νέας Δημοκρατίας που αποτυπώνεται στην σχετική έρευνα.

    Την ουσιαστική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας και την πορεία της προκειμένου να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου υπογράμμισαν σήμερα με δηλώσεις τους οι βουλευτές της Ν.Δ. Δημήτρης Κωστόπουλος, Αδάμ Ρεγκούζας και Νίκος Βρεττός.

    Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε οτι η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απασχολεί την κυβέρνηση καθώς χρονικά οι εκλογές αυτές είναι πολύ μακριά. Ερωτηθείς για την πρόταση της κυβέρνησης για αναθεώρηση του συντάγματος ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι πίσω από αυτήν δεν κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

    [06] Δ΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 13-16 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων και αλλά και των διεκδικήσεων των δύο εκατομμυρίων Ποντίων όλης της γης πραγματοποιούνται από τις 13 ως τις 16 Ιουνίου οι εργασίες του Δ΄ Παγκόσμιου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη. Οπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και δήμαρχος Καλαμαριάς Θρασύβουλος Λαζαρίδης , το συνέδριο είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που με το αίμα και τους αγώνες τους κράτησαν ζωντανή τη φλόγα του Ποντιακού Ελληνισμού.

    Κεντρικός άξονας του συνεδρίου θα είναι η υλοποίηση των αποφάσεων για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμου με κινητοποιήσεις ώστε να τεθεί το θέμα στον ΟΗΕ. "Η γενοκτονία πρέπει να καταχωρηθεί στην ιστορία για την ηθική δικαίωση αυτών που χάθηκαν" τόνισε ο κ Λαζαρίδης. Ακόμη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα δοθεί βάρος στην υποστήριξη και την προβολή των θεμάτων του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας και θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι Ελληνες του Ευξείνου να καταστούν μία γέφυρα φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής. Παράλληλα θα τεθούν θέματα που αφορούν την αποκατάσταση και ενσωμάτωση των νεοπροσφύγων Ποντίων που ερχόμενοι στην Ελλάδα δεν έτυχαν της αντιμετώπισης που έπρεπε. Στη θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνονται εισηγήσεις που αφορούν την Πόντια γυναίκα, την ποντιακή νεολαία, την προσφορά του αποδήμου ελληνισμού και την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνισμού του Ευξείνου Πόντου.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου , όπως επισήμανε ο κ Λαζαρίδης θα εξεταστεί το θέμα της δημιουργίας ενός Παγκοσμίου Οργάνου που θα αναλάβει την υλοποίηση των αποφάσεων που θα ληφθούν. "Δεν είναι βέβαιο αν αυτό το Οργανο θα είναι μόνιμο ή προσωρινό μέχρι την ανασυγκρότηση των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας. Πρόθεσή μας είναι να συμβάλλουμε ώστε η ζητούμενη ενότητα να γίνει πραγματικότητα στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου" pq|shese ο κ Λαζαρίδης

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος ενώ θα παραστούν και οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης και Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο συνέδριο μετέχουν οκτώ από τις έντεκα ομοσπονδίες ποντιακών σωματείων της Ελλάδας, 24 από τα 35 ποντιακά σωματεία της Νότιας Ελλάδας και 150 ποντιακοί σύλλογοι από την πρώην Σοβιετική Ενωση, την Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική, την Σουηδία και την Ελβετία. Επίσης θα τιμηθούν προσωπικότητες που διέπρεψαν στο χώρο της επιστήμης μεταξύ των οποίων ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Βιέννης Πολυχρόνης Ενεπεκίδης. Το συνέδριο θα πλαισιωθεί με παράλληλες εκδηλώσεις στις οποίες περιλαμβάνονται εμφανίσεις χορευτικών συγκροτημάτων από τις ΗΠΑ , τον Καναδά και τη Γεωργία.

    [07] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ

    Λύση για την προσωρινή στέγαση των τσιγγάνων του Δήμου Ευόσμου αναζητάει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης που μέσα σε ένα μήνα καλείται να αποφασίσει σχετικά με την εξεύρεση χώρου για να ξεκινήσουν οι διαδιασίες προετοιμασίας για τη φιλοξενία των τσιγγάνων.

    Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σημειώνοντας ότι παράλληλα γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση μόνιμης λύσης τόσο για τους τσιγγάνους του Ευόσμου, όσο και για τους τσιγγάνους όλου του νομού. Οπως διαβεβαίωσε τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στέγασης, ύδρευσης, αποχέτευσης, υγιεινής, παιδείας και πολιτισμού για τους τσιγγάνους που θα εγκατασταθούν στις περιοχές που θα επιλεγούν.

    Στόχος είναι να ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα αποκατάστασης των τσιγγάνων που εξήγγειλε πριν από μήνες ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τόνισε ο κ. Πετσάλνικος, και για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με τη συμμετοχή του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλου, των δημάρχων Ευόσμου και Μενεμένης, καθώς και εκπροσώπων των τσιγγάνων.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς στην Ελλάδα κατοικούν 200.000 τσιγγάνοι που έχουν ιστορία 600 χρόνων στη χώρα μας.

    [08] ΕΠΤΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Επτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι -εκ των οποίων το 95% ενήλικες- πάσχουν από διαβήτη στη χώρα μας. Στον αυξημένο αυτό αριθμό Ελλήνων διαβητικών, αποτυπώνεται μια γενικότερη τάση πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων της ασθένειας, που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ο σακχαρώδης διαβήτης, ειδικά όταν συνοδεύεται από υψηλή υπέρταση, μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες βλάβες στον ασθενή. Το επικίνδυνο αυτό "δίδυμο", που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων, αμφιβληστροειδοπάθειας και διαβητικής νευροπάθειας, ταλανίζει ένα sglamtij| μέρος του πληθυσμού των χωρών της Δύσης.

    Αυτά τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες στο 2ο Συμπόσιο του Eλληνικού Κέντρου Διαβήτη (ΕΚΕΔΙ), που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία.

    Την κύρια αιτία τύφλωσης αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον καθηγητή Αχιλλέα Τουρκαντώνη, διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ''ΑΧΕΠΑ". Μάλιστα, σε ποσοστό 30% των πασχόντων η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει διαβητική ανεπάρκεια και να οδηγήσει μακροχρόνια στο τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας.

    Αναφερόμενος στο μέγεθος του προβλήματος, ο πρόεδρος του ΕΚΕΔΙ, Σωτήρης Ράπτης, τόνισε ότι οι φαρμακευτικοί τρόποι αντιμετώπισης της νόσου είναι τέσσερις: η χορήγηση μετφορμίνης, τρογλιδαζόνης, γλιμεπιρίδης και αναστολέων γλυκοσιδασών.

    Η πρώιμη διάγνωση της μικρολευκωματινουρίας στους διαβητικούς μπορεί να σώσει ζωές, επισήμανε ο Αθανάσιος Ράπτης, επιμελητής στον "Ευαγγελισμό". Σύμφωνα με τον κ.Ράπτη η πρώιμη διάγνωση της μικρολευκωματινουρίας επιτρέπει την έγκαιρη θεραπεία της, μειώνοντας τη θνησιμότητα από νεφρικά και καρδιαγγειακά αίτια. Το γεγονός αυτό αποτελεί ευχάριστο νέο για το 25% έως 30% των διαβητικών που εμφανίζουν την πάθηση, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνές ιατρικές εξετάσεις.

    Σωτήρια μπορεί να αποβεί για τους πάσχοντες και η συχνή μέτρηση του σακχάρου τους, σύμφωνα με τον διευθυντή της πανεπιστημιακής παθολογικής κλινικής του "Ιπποκρατείου", Βασίλη Καραμάνο, που συνιστά 2-3 μετρήσεις ημερησίως. "Στόχος της σύγχρονης ινσουλινοθεραπείας είναι η συνεχής, αρμονική συνύπαρξη των τιμών της ινσουλίνης και του σακχάρου κατά των 140 mg%, ακόμη και μετά από γεύμα και φυσικά η πρόληψη υπογλυκαιμικών επεισοδίων", σημείωσε ο κ.Καραμάνος.

    "Κλειδί" για τη βελτίωση της υγείας των διαβητικών αποτελούν η σωστή διατροφή και η απώλεια κιλών. Δεν συνιστάται το κορεσμένο ζωϊκό λίπος που περιέχεται στο κρέας, τα αλλαντικά και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντίθετα, ενδείκνυται η κατανάλωση ελαιόλαδου και υδατανθράκων. Αυτά τόνισε ο καθηγητής Νίκος Κατσιλάμπρος, διευθυντής της Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής και Ειδικής Νοσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Χαράς ευαγγέλια για τους λάτρεις των γλυκών αποτελεί η διαπίστωση των επιστημόνων ότι η κατανάλωση γλυκισμάτων δεν είναι απολύτως απαγορευμένη για τους διαβητικούς. "Η κατανάλωση γλυκών μπορεί να γίνει μόνο μετά από ιατρική σύσταση, εφόσον αποδείξαμε ότι ορισμένα ελληνικά γλυκίσματα όπως ο χαλβάς και το παστέλι, υπό προϋποθέσεις μπορεί να μην είναι τόσο βλαβερά", κατέληξε ο κ.Κατσιλάμπρος.

    [09] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ-ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ 6000-6900 ΔΡΧ

    Αρχισε από σήμερα η διάθεση των μετοχών του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, η οριστική τιμή των οποίων θα κυμανθεί μεταξύ 6000 και 6.700 δραχμών για τους ιδιώτες επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη δημόσια εγγραφή. Παράλληλα, έναντι 6200 έως 6900 dqawl~m θα διατίθεται η μετοχή του οργανισμού στους θεσμικούς επενδυτές.

    Οι τιμές αυτές διαμορφώθηκαν ύστερα από την διαδικασία ηλεκτρονικής δημοπρασίας μεταξύ θεσμικών επενδυτών, που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

    Hδη το ενδιαφέρον με το οποίο περιβάλλουν οι επενδυτές τη μετοχή του ΟΤΕ είναι μεγάλο, ενώ η σημαντική υπερκάλυψη για τη δημόσια εγγραφή -που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή- θεωρείται ως δεδομένη. Σημειώνεται ότι όλες οι εγγραφές θα ικανοποιηθούν με το ελάχιστο των εκατό μετοχών.

    Η οριστική τιμή διάθεσης της μετοχής του ΟΤΕ -που θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη των εγγραφών και το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών- θα διαμορφωθεί βάσει τους ύψους και της ποιότητας της συνολικής ζήτησης και θα εξαρτηθεί από τις χρηματιστηριακές εξελίξεις ως προς τη μετοχή.

    Πάντως, η απόκτηση μετοχών του ΟΤΕ από τους ιδιώτες επενδυτές διευκολύνεται σημαντικά και χάρη στα δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους και χαμηλό επιτόκιο (γύρω στο 16%), που χορηγούν όλες οι τράπεζες προς αυτήν την κατεύθυνση.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ Ν.Α.ΕΥΡΩΠΗ

    Ως ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, σταθερότητας και συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χαρακτήρισε ο κρατικός ραδιοσταθμός της Σόφιας τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών στη Θεσσαλονίκη.

    Οι εργασίες της διήμερης διάσκεψης ολοκληρώθηκαν, όπως τονίστηκε, με την "Διακήρυξη για τις σχέσεις καλής γειτονίας, την ασφάλεια τη σταθερότητα και τη συνεργασία", στην οποία οι υπουργοί Εξωτερικών επαναβεβαιώνουν την πρόθεσή τους και δεσμεύονται να συμβάλλουν με κοινές προσπάθειες στην γρήγορη ανάπτυξη της περιοχή. Στη διακήρυξη δίνεται έμφαση στους επι μέρους τομείς συνεργασίας, όπως την προώθηση εμπορίου και επενδύσεων, τη διασυνοριακή συνεργασία καθώς στη δημιουργία υποδομής των βαλκανικών χωρών, υπογράμμισε ο κρατικός ραδιοσταθμός.

    Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχαήλοβα στην κοινή συνέντευξη τύπου, επανέλαβε ότι "ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Βουλγαρίας είναι αναμφισβήτητος και οτι η χώρα υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός. Η κ.Μιχαήλοβα επικρότησε την ελληνορωσική πρωτοβουλία για τη σύγκλιση συνάντησης κορυφής των χωρών της Ν.Α.Ευρώπης, με στόχο την ενθάρρυνση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή, ιδιαίτερα δε ότι στο φόρουμ πρότειναν να προσκληθουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων διεθνών οργανισμών.

    Στις συνομιλίες που είχε, στο πλαίσιο της συνόδου με τον Ελληνα ομόλογό της, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό, ο κ.Πάγκαλος υποσχέθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μείωση της τιμής της βίζας για τους Βούλγαρους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να διευρυνθεί στο μέγιστο δυνατό ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να επωφελούνται διευκολύνσεων για την έκδοσή της. Ο κ.Πάγκαλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επικύρωση της συμφωνίας Σένγκεν από την Ελλάδα δεν θα επηρεάσει αρνητικά το καθεστώς έκδοσης των θεωρήσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

    Επίσης η κ.Μιχαήλοβα στις συνομιλίες που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό της Αντριάν Σεβεριν, εξέτασαν το θέμα της κατασκευής δεύτερης γέφυρας στο Δούναβη και συμφώνησαν να επανεξετάσουν το ζήτημα σε τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Βουλγαρίας- Ελλάδας-Ρουμανίας.

    Συνομιλίες εξάλλου είχε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας με τον ειδικό σύμβουλο του Προέδρου Κλίντον του Ρίτσαρντ Σίφτερ με τον οποίο συζήτησε θέματα εθνικής ασφάλειας ενώ η κ.Μιχαήλοβα είχε ανεπίσημη συνάντηση με τον ομόλογό της Γιουγκοσλάβο υπουργό, Μίλαν Μιλουντίνοβιτς.

    [11] ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ.ΚΙΝΚΕΛ ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ σε ενυπόγραφο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Frankfurter Algemeine" ανέλυσε την πολιτική της χώρας του έναντι των βαλκανικών χωρών.

    Η δημοσίευση του άρθρου με τις απόψεις του Γερμανού υπουργού, συνέπεσε με τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

    Ο Κλάους Κίνκελ τονίζει ότι " οι αποφασιστικές μεταρρυθμιστικές διαδικασίες στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα , οξυμένες εν μέρει απο έντονες εθνικές διαμάχες, κάνουν τη νοτιοανατολική Ευρώπη να εξακολουθεί να είναι επιρρεπής σε κρίσεις" και διακηρύσσει ότι "βασική αρχή της γερμανικής πολιτικής στην περιοχή είναι να λαμβάνουμε υπόψη τις διαφορές, όχι όμως να προβαίνουμε και σε διακριτική μεταχείριση".

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι κάθε κράτος της περιοχής πρέπει να ξέρει ότι η γερμανική πολιτική είναι "προσανατολισμένη στις μεταρρυθμιστικές προόδους, που σημειώνει το κράτος αυτό." Ο κ.Κίνκελ αναφερόμενος σε κάθε μια απο τις χώρες που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, φαίνεται να "ξεχωρίζει" την ΠΓΔΜ , την οποία αποκαλεί "Μακεδονία" για την οποία προσθέτει ότι "αξίζει την ενεργό υποστήριξη της Γερμανίας".

    "Ενεργούμε, αναφέρει στον άρθρο του ώστε η χώρα αυτή της οποίας οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει περισσότερο, απ΄ότι στις άλλες χώρες να τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης και απο την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [12] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη με τη "Διακήρυξη για τις σχέσεις καλής γειτονίας, την ασφάλεια τη σταθερότητα και τη συνεργασία", ήταν κυρίαρχο θέμα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού "TVR1".

    "Αν και η Ρουμανία ανήκει στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, βρίσκεται πλησίον των Βαλκανίων και συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις που συντελούνται στην περιοχή. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εδώ κλίμα αυθεντικού διαλόγου, χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να γίνεται λόγος για σταθερότητα και ασφάλεια στη βαλκανική ", δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Αντριάν Σεβερίν, επισημανε η κρατική τηλεόραση.

    Τονίστηκε επίσης, ότι ο κ.Σεβερίν πρότεινε τη δημιουργία ενός διεθνούς κονδυλίου για ειρήνη και ασφάλεια στη χερσόνησο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από χώρες- χορηγούς- θα χρησιμοποιηθούν, όπως είπε, για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που θα οδηγήσουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή.

    Επίσης, ο Ρουμάνος υπουργός πρότεινε μια συνάντηση των υπουργών Μεταφορών όπου θα γίνει ανάλυση των οδικών δικτύων στα Βαλκάνια, έχοντας υπόψη, τόνισε ο τηλεοπτικός σταθμός, "ότι οι euqypazj]r οδικές αρτηρίες έχουν μια ισχυρή πολιτική φόρτιση".

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην πρωτοβουλία που ανέλαβαν η Ρωσία και η Ελλάδα για μια συνάντηση κορυφής το 1998 για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τη συμμετοχή κρατών της περιοχής, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Καταλήγοντας επισημάνθηκε ότι η τελική διακήρυξη της διαβαλκανικής διάσκεψης στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζει ότι "η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς τη συμμετοχή των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Την ικανοποίηση από τη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που ολοκληρώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, ο κ.Χαντζίσκι χαρακτήρισε θετική τη διακήρυξη που υπέγραψαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών και τόνισε ότι αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα της χώρας του και στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί.

    Σημειώνεται ότι η διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης απασχόλησε έντονα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, τα οποία με ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις έκαναν εκτενή αναφορά στις εργασίες της διάσκεψης, τονίζοντας την εποικοδομητική ατμόσφαιρα των συναντήσεων και την τεράστια σημασία αυτών για τη σύσφιγξη των σχέσεων και της συνεργασίας των χωρών σ' αυτό το τμήμα της Ευρώπης.

    [14] EKTENHΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Εκτενή αναφορά, κάνει ο γιουγκοσλαβικός τύπος, στη Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Η εφημερίδα "Ντανας" με τίτλο "Πάγκαλος: Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χωρίς τα Βαλκάνια" προβάλλει την ομιλία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών. Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προς τους συμμετέχοντες ότι "Η Διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη αποτελεί συγκεκριμένη απόδειξη της θέλησης μας να αναγγείλουμε μια νέα εποχή στην αμοιβαία συνεργασία των χωρών της περιοχής και της τοποθέτησης μας να συνεργαστούμε για το καλύτερο μέλλον των λαών μα και ολόκληρης της Βαλκανικής".

    Το πρακτορείο ειδήσεων Μπετα αναφέρει ότι η Ελλάδα ως φιλοξενούσα χώρα οργάνωσε πραγματιστικά τη συνάντηση, δίνοντας προτεραιότητα στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών χωρών.

    Οι γιουγκοσλαβικές εφημερίδες "Πολίτικα", "Μπόρμπα", "Βετσερνιε Νοβοστι" και "Πολίτικα Εξπρές" δημοσιεύουν ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη με σημεία της ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς καθώς και του Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Η "Μπλιτς" αναφέρει ότι "οι μετέχοντες στη Διαβαλκανική Di\sjexg θα συζητήσουν και το θέμα της κατασκευής πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκη - Σκόπια - Βελιγράδι. Πρόκειται για ένα δύσκολο για την κατασκευή έργο διότι, όπως μετέδωσε η ελληνική κρατική τηλεόραση πρέπει να προσαρμοστεί με τα συμφέροντα της ελληνικής πετρελαιακής βιομηχανίας και επειδή το Βελιγράδι βρίσκεται ακόμη υπό εμπάργκο στον τομέα της ενέργειας". Στο θέμα του πετρελαιαγωγού αναφέρεται και η "Ντεμοκράσια".

    [15] O TOYΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, που καταγράφτηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Θεσσαλονίκη, υπερτονίζουν οι τουρκικές εφημερίδες. Γράφουν ότι η Ελλάδα "αρπαξε την ευκαιρία" να δείξει τις ηγετικές της βλέψεις και "κατάφερε με την ενεργοποίηση και της Ρωσίας, να προσδώσει νέες διαστάσεις στην πρωτοβουλία για σταθερότητα και συνεργασία στα Βαλκάνια".

    Η εφημερίδα "Μιλλιέ" αναφέρει τις δηλώσεις του κ.Πάγκαλου, ότι δηλαδή, στην πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να συμμετάσχει και η Ευρωπαίκή Ενωση, αλλά και διεθνείς οργανισμοί".

    Η εφημερίδα δεν παραλείπει βέβαια, να εκφράσει και πάλι τις αμφιβολίες της για την ορθότητα της απόφασης της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού τσιλέρ, να μην παραστεί στη σύνοδο και υποστηρίζει ότι "εξαιτίας της απουσίας της ενώ η Αθήνα και η Μόσχα ανακοίνωσαν κοινή πρωτοβουλία, η Αγκυρα παρέμεινε απλός θεατής".

    Η "Μιλλιέτ' επικαλούμενη πολιτικούς και διπλωματικούς παρατηρητές, επισημαίνει πώς " με την κοινή ελληνορωσική πρωτοβουλία η κυβέρνηση της Αθήνας αποσκοπεί αφ΄ενός σε υποστήριξη στα ειδικά θέματα που την ενδιαφέρουν, με τη συμμετοχή της Ρωσίας στις εξελίξεις στην περιοχή, αφ' ετέρου αποβλέπει στην μείωση της πίεσης που θα ασκήσουν επ΄αυτής οι ΗΠΑ, η οποία πίεση θα είναι απόρροια των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η κυβέρνηση Κλίντον σε Κύπρο και Αιγαίο , το αμέσως προσεχές διάστημα.'

    Απο την πλευρά της η "Χουρριέτ" αναφέρει ότι η σύνοδος έγινε πεδίο αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού Ελλάδας και Τουρκίας, που αν και δεν εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο υπουργού έδειξε ωστόσο, ότι διατηρεί τη βαρύτητά της στο χώρο της βαλκανικής.

    Στη σύνοδο της Θεσσαλονίκης αναφέρονται και οι εφημερίδες "Σαμπάχ" και γενί Γιουζγίλ" οι οποίες τονίζουν ότι " η συνάντηση αποτέλεσε σημαντικό βήμα για το μέλλον των Βαλκανίων και γι' αυτό οι χώρε που συμμετείχαν συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    [16] ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας θα διασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 29ης Ιουνίου έδωσε σήμερα ο Πρόεδρός του Τριτάν Σέχου μετά από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε την ανάγκη ομαλής διεξαγωγής των επικείμενων εκλογών ώστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση του αποτελέσματος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Το ρόλο της Ελλάδας στην διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών επισήμανε ο κ. Σέχου ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Στο μεταξύ, το βράδυ φτάνει στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της οποίας ηγείται ο Φάτος Νάνο. Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και τους Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού Κώστα Καραμανλή και Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Σε δηλώσεις του το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με κάθε μέσο θα βοηθήσει όλους τους Αλβανούς πολίτες να μεταβούν στην Αλβανία για να ψηφίσουν ενώ θα δώσει άδειες και σε όσους βρίσκονται ακόμη και παράνομα στη χώρα μας.

    [17] Ο ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Τα αποτελέσματα και η Διακήρυξη, που προέκυψαν από τη Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, δύο μέρες πριν, εξακολουθούν να αποτελούν επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον ρουμανικό Τύπο.

    Η εφημερίδα "Curierul National", σημειώνει ότι υπουργοί Εξωτερικών, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και στα προγράμματα έργων υποδομής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης, αναφέρεται και στην πρωτοβουλία Ελλάδας και Ρωσίας για βαλκανική συνάντηση υψηλού επιπέδου.

    Η ενίσχυση της σταθερότητας, ασφάλειας, συνεργασίας και καλής γειτονίας, ενισχύθηκε από τη Διάσκεψη αυτή, υποστηρίζει η εφημερίδα "Jurnalul National", υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι κατέστη σαφής η ανάγκη ταχύτερης κατασκευής των πανευρωπαϊκών διαδρόμων, που συνδέουν το Βορρά με το Νότο της ηπείρου, με την περιοχή των Βαλκανίων.

    Τέλος, η εφημερίδα "Ziua" σημειώνει ότι στη Θεσσαλονίκη, τέθηκαν οι βάσεις της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κάτι που προετοιμάζει τη σταθερότητα για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής.

    [18] ΠΡΟΤΑΣΗ Α. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Δικαίωμα για τους Αλβανούς μετανάστες, που εργάζονται στην Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες της Ε. Ε., να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής, διεκδικεί ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος με σχετική ερώτηση του προς τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Στην ερώτηση του ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι παρά τις καλές προθέσεις που έχουν εκδηλώσει ορισμένες κυβερνήσεις, για να διευκολύνουν τους Αλβανούς μετανάστες να μεταβούν στην Αλβανία, ελάχιστοι από αυτούς θα μπορέσουν τελικά να πάνε στην πατρίδα τους και να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα. Γι αυτό το λόγο ζητάει από to Συμβούλιο της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη και τον ΟΑΣΕ να προωθήσουν πρωτοβουλίες και να ζητήσουν από την αλβανική κυβέρνηση να δοθεί η δυνατότητα στους Αλβανούς μετανάστες να ψηφίσουν στις χώρες διαμονής.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 11 June 1997 - 12:56:35