Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-18

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 18 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΚΛΗΡΗ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΑΛΛΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

  • [03] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΕΕΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ

  • [04] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ PABSEC

  • [05] ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Η ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  • [06] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 7 ΤΟΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [07] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ"

  • [08] ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ν. ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [10] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [11] ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ- ΝΑΝΤΕΖΝΤΑ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

  • [13] Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ: ΕΝΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΘΑ ΑΜΑΥΡΩΝΕ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΚΛΗΡΗ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΑΛΛΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ο "άσπρος καπνός" στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Αμστερνταμ βγήκε στις 4.30' το πρωί, ώρα Ελλάδας, "και γεννήθηκε η νέα Συνθήκη ύστερα από έναν μακρύ τοκετό", όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Αμέσως μετά την λήξη των εργασιών της Συνόδου ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους και τους διαβεβαίωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

    "Η διαπραγμάτευση υπήρξε σκληρή αλλά πολύ πετυχημένη από ελληνικής πλευράς. Πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους που e_wale θέσει", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις για την ΟΝΕ, τη διεύρυνση, την αναθεώρηση της αγροτικής πολιτικής, όλο το πλαίσιο χρηματοδότησης της Ευρωπαικής Ενωσης. Εξασφαλίσαμε την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στις εξελίξεις.

    Αναφέρθηκε διεξοδικά στο τι πέτυχε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής αρχίζοντας από τη ρητή αναφορά που υπάρχει για τα εξωτερικά σύνορα, την ακεραιότητα της Ε.Ε. , το απαραβίαστο των συνόρων, την ακεραιότητα των χωρών και τη ρήτρα πολιτικής αλληλεγγύης. Αναφορά στα εξωτερικά σύνορα υπάρχει και στις ρυθμίσεις για την εσωτερική ασφάλεια.

    Ο κ. Σημίτης επανέλαβε αρκετές φορές ότι με τις νέες ρυθμίσεις το πρόβλημα της ανεργίας θα αντιμετωπιστεί ευχερέστερα και πρόσθεσε πως οι ρυθμίσεις για την προστασία των πολιτών και των κοινωνικών δικαιωμάτων θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των ευρωπαίων πολιτών. Χαρακτήρισε τη Συνθήκη του Αμστερνταμ ως ένα σημαντικό βήμα για μια πιο δημοκρατική και αποτελεσματική Ευρώπη, μια Συνθήκη η οποία δημιουργεί τις προυποθέσεις για νέα διεύρυνση με την Κύπρο και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Διευκρίνισε ταυτόχρονα πως δεν υπάρχει κάτι συγκλονιστικό που να αλλάζει ριζικά τη μορφή της Ευρωπαικής Ενωσης και σημείωσε πως με τις σημερινές συνθήκες δεν μπορούσε να υπάρξει θεαματική αλλαγή. Η Συνθήκη προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, η Ευρώπη ολοκληρώνεται με μικρά βήματα.

    Στα συμπεράσματα της προεδρίας γίνονται αναφορές σε Αλβανία και Μεσόγειο αλλά όχι στην Τουρκία.

    Την ίδια ώρα που έδινε συνέντευξη ο Ελληνας πρωθυπουργός σε άλλη αίθουσα διαδηλωτές που αντιτίθενται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ διέκοψαν τη συνέντευξη της Ολλανδικής προεδρίας και συνελήφθησαν αμέσως από άνδρες της αστυνομίας.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Την προσήλωση της κυβέρνησης στην εξαγγελθείσα οικονομική της πολιτική υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει με απόλυτη αυστηρότητα την οικονομική πολιτική που έχει αποφασίσει και η οποία, όπως είπε, έχει αποδώσει συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα. Διευκρίνισε ότι στη σύνοδο Κορυφής του Άμστερνταμ δεν τέθηκε θέμα χαλάρωσης των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

    Σε ότι αφορά τα επιμέρους οικονομικά μεγέθη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σημείωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό είναι το 5,9% κατά μέσο όρο για ολόκληρο το έτος ενώ εκτίμησε ότι λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων θα αυξηθεί κατά 3%.

    Ο ρυθμός αύξησης του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1997 στο 3,5% ενώ ήδη σημειώθηκε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 11,8% έναντι στόχου 14,6%.

    Ερωτηθείς για την μετοχοποίηση του ΟΤΕ ο Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε ότι αυτή έγινε με σαφώς ευνοϊκότερους όρους από ό,τι είχε epiweiqghe_ επί Νέας Δημοκρατίας.

    [03] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΕΕΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ

    "Ψέμματα και κοροιδία" χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όσα λέει η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στο Αμστερνταμ.

    Η κυβέρνηση, είπε, αποκρύπτει το γεγονός το γεγονός ότι τα πράγματα χειροτερεύουν καθώς το πρόγραμμα σύγκλισης θα εφαρμοστεί και κοροιδεύει σχετικά με το θέμα των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας. Οπως επισήμανε το δικαίωμα διανομής των σφαιρών επιρροής είναι πιο ισχυρό από τα σύνορα κάθε χώρας και οι διακηρύξεις δεν έσωσαν χώρες από στρατιωτική εισβολή.

    [04] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ PABSEC

    Τον σημαντικό ρόλο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΟΣΕΠ (Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) για την ενίσχυση της πλουραλιστικής δημοκρατικής δομής και την πολιτική σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή του Ευξείνου Πόντου, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε χαιρετισμό του κατά την επίσημη έναρξη των διημερων εργασιών της 9ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΟΣΕΠ, που πραγματοποιούνται στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

    Όπως τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος η επιδιωκόμενη ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της ΟΣΕΠ, με την προοπτική μετατροπής της σε Περιφερειακό οικονομικό οργανισμό, η ίδρυση της Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξης του Ευξείνου Πόντου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, καθώς και η προώθηση της ενεργότερης συμμετοχής του επιχειρηματικού κόσμου στην προσπάθεια αυτή, καταδεικνύουν την κοινή βούληση της πολιτικής ηγεσίας των κρατών που συμμετέχουν σ' αυτή, να δημιουργήσουν έναν ευκίνητο φορέα ουσιαστικής προώθησης παραγωγικών οικονομικών προϋποθέσεων και εμπορικών ανταλλαγών στην ευρύτερη περιοχή.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών υπογράμμισε τα θετικά βήματα που έχουν γινει στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του Οργανισμού με τη θεσπιση βασικών οργανωτικών δομών και την καθιέρωση ενός τακτικού και γόνιμου διαλόγου σε όλα τα επίπεδα.

    Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε χαρακτηριστικά την πρόταση δημιουργίας Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών στην περιοχή της ΟΣΕΠ η οποία -όπως είπε- θα οδηγήσει στην φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και την ενδυνάμωση των οικονομικών.

    Αναφερόμενος ο κ. Κακλαμάνης στην ελληνική προεδρία τόνισε ότι το εξάμηνο της θητείας της ενθάρρυνε τις παραπάνω διεργασίες. Και μετείχε ενεργά σε όλες τις σχετικές συναντήσεις.

    Παράλληλα, χαιρέτησε την ίδρυση της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου στη Θεσσαλονίκη, ενώ τόνισε την ανάγκη να τοποθετηθούν τα κράτη-μέλη της ΟΣΕΠ εποικοδομητικά απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που δοκιμάζουν τους λαούς στην e}hqastg αυτή περιοχή.

    Να σημειωθεί εξάλλου ότι η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Παρευξείνιας Συνεργασίας (PABSEC) ενέκρινε ομόφωνα την εισδοχή της βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης στην ΟΣΕΠ.

    Επίσης ο Γεωργιανός αντιπρόεδρος της PABSEC ζήτησε την συνδρομή και αρωγή της Ελλάδας ώστε η Παρευξείνια Συνεργασία να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στον ΟΑΣΕ.

    Οι εργασίες της Ολομέλειας θα ολοκληρωθούν αύριο με συνέντευξη του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.

    [05] ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Η ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Σε ένα χρόνο από σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει το δίκτυο τηλεδιοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος "IRIS", θα συνδέσει τους επτά νομούς της περιοχής, λειτουργώντας ως δίαυλος συνεχούς επικοινωνίας και αλληλοπληροφόρησης.

    Αυτό τόνισε, με δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Σοφιανός, που απέκλεισε το ενδεχόμενο λειτουργίας του συστήματος τηλεδιοίκησης μέσα στο καλοκαίρι, όπως φημολογείτο.

    "Χρηματοδοτήσαμε από το πρόγραμμα "IRIS" μελέτη για την τηλεδιοίκηση, η οποία εκπονήθηκε και κατατέθηκε στις 31 Μαρτίου του 1997. Μέσα στο καλοκαίρι ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε το τεχνικό δελτίο και να χρηματοδοτήσουμε το μεγάλο αυτό έργο από την τροποποίηση του περιφερειακού προγράμματος του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Γύρω στα 500 εκατομμύρια θα διατεθούν για να ξεκινήσει η πρώτη φάση υποδομής για την τηλεματική στη δημόσια διοίκηση. Είμαστε πίσω και θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σοφιανός.

    Στην αναγκαιότητα επαρκούς εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης του προσωπικού που θα στελεχώσει το σύστημα της τηλεδιοίκησης αναφέρθηκε ο κ.Σοφιανός, που τόνισε ότι προκειμένου το δίκτυο να λειτουργήσει σωστά, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητές του, πρέπει οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν άψογα το αντικείμενό τους.

    "Εάν επιτύχουμε γενικότερα τον σκοπό μας, θα έχουμε πραγματοποιήσει μια τομή στην επικοινωνία της Περιφέρειας με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στον αιώνα της ηλεκτρονικής και της τηλεματικής έπρεπε η περιφέρεια της Μακεδονίας να έχει ήδη άμεση επικοινωνία με όλες τις νομαρχίες, τους δήμους και γενικά όλους τους φορείς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης. Καθότι η περιφέρεια είναι ο αποκεντρωμένος φορέας της κεντρικής εξουσίας θα έπρεπε συνέχεια να δίνει και να παίρνει πληροφορίες και μάλιστα κατά γρήγορο τρόπο", κατέληξε ο κ.Σοφιανός.

    Με τη λειτουργία όμως του συστήματος δεν θα διευκολυνθεί μόνο το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς μέσω του δικτύου θα προλειανθεί το έδαφος για τη συνεργασία μεταξύ των οικονομικών φορέων και των παραγωγικών τάξεων των επτά νομών. Η υψηλή τεχνολογία που μέχρι σήμερα, λόγω κόστους, ήταν προσιτή μόνο στις μεγάλες εταιρείες, αναμένεται στο άμεσο μέλλον να χρησιμοποιηθεί jai στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας, ανοίγοντας νέους δίαυλους για την επικοινωνία, την προβολή και την ενημέρωση.

    Σε παλιότερες δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο συντονιστής του "IRIS", Παναγιώτης Γεωργόπουλος, τόνισε ότι, στο πλαίσιο της λειτουργίας του δικτύου, θα δημιουργηθεί server σε όλα τα επιμελητήρια των επτά νομών. Η υποδομή αυτή θα προσφέρει επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσβαση σε τράπεζες δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Ιντερνετ και σε ηλεκτρονικές σελίδες προκήρυξης διαγωνισμών.

    Σημαντικός θα είναι ο ρόλος του δικτύου και για την προβολή των προϊόντων των επιχειρήσεων, αφού αντί για τις παραδοσιακές μεθόδους διαφήμισης (π.χ φυλλάδια), θα χρησιμοποιούνται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Παράλληλα, το νέο αυτό δίκτυο θα χρησιμεύσει και για την πραγματοποίηση αγορών μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Mια μικρογραφία του ηλεκτρονικού δικτύου που θα εγκαταστήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λειτουργεί ήδη στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

    [06] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 7 ΤΟΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Με τη συνοδεία μελών του ιταλικού τμήματος της Ειρηνευτικής Πολυεθνικής Δύναμης στην Αλβανία, θα μεταφερθούν αύριο στην πόλη Πόγραδετς της γειτονικής χώρας οι επτά τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, που συγκεντρώθηκαν από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με την εποπτεία του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο αποστολής της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου.

    Η παρουσία ανδρών της Πολυεθνικής, που θα παραλάβουν τη βοήθεια αύριο το πρωί στο μεθοριακό φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής, κρίθηκε αναγκαία για τη διασφάλιση της μεταφοράς και της αξιοποίησης των πέντε τόνων ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού και των δύο τόνων τροφίμων, που αποστέλλονται στο νοσοκομείο της πόλης του αλβανικού νότου, λόγω της αναταραχής που επικρατεί στην περιοχή.

    Η διοργάνωση της αποστολής συγκαταλέγεται στις συνεχείς προσπάθειες των Γιατρών του Κόσμου από το 1992, να συμβάλλουν στην κατά το δυνατό βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της Αλβανίας.

    Είναι η πέμπτη κατά σειρά μετά την πρόσφατη κρίση που διήλθε η χώρα, προηγήθηκαν αποστολές στους Αγιους Σαράντα, την Κορυτσά, το Αργυρόκαστρο και τη Δερβίτσανη, και η πρώτη που πραγματοποιείται σε διεθνές επίπεδο στο Πόγραδετς, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης, Γιάννης Μπουκοβίνας, στη διάρκεια σημερινής τελετής παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Γιατρούς του Κόσμου, από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Στην ίδια εκδήλωση, στην αποθήκη 13 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ο υπουργός, ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νότο της γειτονικής χώρας, σημείωσε ότι το πολιτικό πρόβλημα της Αλβανίας θα το λύσει ο Αλβανικός λαός και εξέφρασε την ελπίδα ότι η λύση θα έρθει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, για να διεκρινήσει: "Εμείς στέλνουμε βοήθεια στο λαό που έχει am\cjg, καθώς θεωρούμε ότι αυτή είναι η αποστολή της Βόρειας Ελλάδας".

    Τόνισε ωστόσο ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των ελληνικών πληθυσμών των παραμεθόριων περιοχών θα τηρηθούν με απόλυτη αυστηρότητα και ότι οι μεμονωμένες περιπτώσεις εγκληματιών θα αντιμετωπίζονται ανάλογα με ό,τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

    [07] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ"

    Εκκληση στον υπουργό Υγείας Κώστα Γείτονα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η λειτουργία του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" απηύθυνε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου και συναντήθηκε νε τον δωρητή Νίκο Παπαγεωργίου και τον πρόεδρο του ομώνυμου ιδρύματος Βασίλη Παππά.

    Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν λειτούργησε ακόμα το νοσοκομείο, είπε η κ. Παπαρήγα και τόνισε πως δεν μπορεί ο υπουργός Υγείας να κάνει ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει καταγγέλλοντας ότι οικονομικά συμφέροντα και κομματικές σκοπιμότητες εμποδίζουν τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

    Ως προς τις διαφορετικές θέσεις που έχουν το ίδρυμα "Παπαγεωργίου" και η κυβέρνηση, σχετικά με τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου και την επιλογή του προέδρου, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, επισήμανε ότι σε όλα τα προβλήματα μπορούν να βρεθούν λύσεις και το κόμμα της τάσσεται υπέρ της ανάδειξης των διοικήσεων των νοσοκομείων μέσα από εκλογές.

    Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος "Παπαγεωργίου" Βασίλης Παππάς είπε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της κ. Παπαρήγα για τους λόγους που καθυστερεί η έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου και πρόσθεσε πως το ίδρυμα περιμένει τις απαντήσεις του υπουργού Υγείας για τη διοικητική δομή του νοσοκομείου.

    Η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε το νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης και των εργαζομένων και σε συνέντευξη τύπου που έδωσε αργότερα τόνισε ότι το νομοσχέδιο για την Υγεία που ετοιμάζει η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες ανάγκες. Εξέφρασε, επίσης, υποστήριξη στην επίσχεση εργασίας που κάνουν οι εργαζόμενοι στην κλινική "Παναγία" του ΙΚΑ και σημείωσε ότι οι εξελίξεις είναι αρνητικές και οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση ενός νοσηλευτηρίου του ΙΚΑ.

    Η κ. Παπαρήγα θα παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματος για την Υγεία σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 7μ.μ. στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

    [08] ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Εντυπωσιακή αύξηση σημείωσε το σύνολο των εξαγωγών της Ελλάδας στη Γιουγκοσλαβία, σε σχέση με την ελληνική εξαγωγική dqastgqi|tgta στη χώρα, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και την επιβολή του εμπάργκο από τον ΟΗΕ. Κατά το πρώτο δεκάμηνο του '96 οι εξαγωγές, μόνο στην περιοχή της Νέας Γιουγκοσλαβίας, διπλασιάστηκαν έναντι των εξαγωγών το 1990 σε ολόκληρη την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Ωστόσο, σκεπτικισμό προκαλεί το γεγονός ότι τη μερίδα του λέοντος στο συνολικό τζίρο των εξαγωγών καλύπτει πλέον το πετρέλαιο με ποσοστό 70%, όταν το 1990 μόλις που ξεπερνούσε το 11%. Την ίδια στιγμή παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, που άλλοτε κατείχαν τις πρώτες θέσεις στις ελληνικές εξαγωγές, δεν έχουν ανακτήσει το μέρος της πίτας που κατείχαν στη γειτονική αγορά, στις αρχές τις δεκαετίας του '90.

    Μαλιστα, αφαιρουμένου του τζίρου των εξαγωγών σε πετρέλαιο, ο τζίρος από τις εξαγωγές των υπόλοιπων προϊόντων εμφανίζεται σημαντικά μειωμένος, αφού από τα 125.930.000 ECU το 1990 έχει πέσει στα 70.331.000 ΕCU.

    Από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σημερινό ελληνικό εξωτερικό εμπόριο με τη Νέα Γιουγκοσλαβία είναι και η ανακατανομή των προϊόντων στη λίστα των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων προς τη χώρα, καθώς εμφανίζεται μεταστροφή από καταναλωτικά προϊόντα σε προϊόντα βαριάς βιομηχανίας.

    Aναλυτικά αναφέρεται ότι ο συνολικός τζίρος του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου στη Γιουγκοσλαβία ανερχόταν το 1990 στα 141.690.000 ECU, για να πέσει το 1991, χρονιά που ξέσπασε η κρίση, στα 129.425.000, να μειωθεί δραματικά το 1992 στα 53.817.000 και να μηδενιστεί τις δύο επόμενες χρονιές, όταν λόγω της επιβολής του εμπάργκο τα μόνα προϊόντα που διοχετεύονταν, με τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας, στη γειτονική χώρα ήταν κάποια είδη τροφίμων και φάρμακα.

    Τα πρώτα δειλά βήματα επανάκαμψης στη γειτονική αγορά της πλέον Νέας Γιουγκοσλαβίας έγιναν μετά τη λήξη του εμπάργκο, και η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ακολούθησε γεωμετρική πρόοδο μέσα στο 1996. Μόνο το πρώτο δεκάμηνο της περσινής χρονιάς ο τζίρος ανήλθε στα 234.419.000 ECU.

    Παρά την επιφανεικά θετική εξέλιξη, δε μπορεί παρά να προβληματίζει ο υπερδεκαπλασιασμός των εξαγωγών σε πετρέλαιο και η αντιστρόφως ανάλογη πορεία των εξαγωγών άλλων παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, κατά το ίδιο διάστημα, ανάμεσα δηλαδή στο 1990 και το 1996, ο τζίρος των εξαγωγών σε πετρέλαιο ανήλθε από τα 15.760.000 ECU στα 164.088.000. Πριν από το ξέσπασμα της κρίσης βασικός τροφοδότης της Γιουγκοσλαβίας σε πετρέλαιο ήταν τα Σκόπια.

    Αντίθετα, προϊόντα που κατατάσσονταν επί σειρά ετών στις πρώτες θέσεις στη λίστα των ελληνικών εξαγωγών έχασαν έδαφος στην αγορά που εκτείνεται πέρα από τα βόρεια σύνορά μας. Οι εξαγωγές σε βαμβάκι, που βρίσκονταν στην πρώτη θέση το 1990, με συνολικό τζίρο 17.155.000 ECU, έπεσαν στην πέμπτη, με 4.362.000. Τα φρούτα από τη δεύτερη, με τζίρο 15.877.000, έπεσαν στην τρίτη, με 6.443.000.

    Δραματική ήταν η μείωση των εξαγωγών σε μεταλεύματα σκουριές και τέφρες που καταλάμβαναν την τέταρτη θέση το 1990, με τζίρο 9.333.000 ECU, και σήμερα δεν εμφανίζονται καν στον πίνακα των ελληνικών προϊόντων που εισάγει η Γιουγκοσλαβία. Στις 882.000 ECU έπεσε ο τζίρος των εξαγωγών μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών από τα 7.334.000.

    Στις 912.000 ECU από 6.182.000 μειώθηκαν οι εξαγωγές σε χυτοσίδηρο, σίδηρο και χάλυβα, εξανεμίστηκαν οι εξαγωγές σε δέρματα που το 1990 ανέρχονταν στα 5.643.000 ECU, ενώ φθίνουσα εμφανίζεται και η πορεία των εξαγωγών σε πλεκτά υφάσματα, που το '90 κατείχαν την ένατη θέση, με 4.798.000 ECU, και σε κακάο και παρασκευάσματά του που κατείχαν τη 10η, με 4.666.000 ECU.

    Στον αντίποδα, αυξητική εμφανίζεται η πορεία των εξαγωγών για προϊόντα όπως τα οχήματα και ελκυστήρες, που το πρώτο δεκάμηνο του '96 κατείχαν τη δεύτερη θέση σε εξαγωγές μετά το πετρέλαιο, με τζίρο 7.262.000 ECU, έναντι 566.000 το '90, οι μηχανές και οι λέβητες με 5.440.000 ECU το '96, έναντι 2.563.000 το '90, οι ηλεκτρικές συσκευές που από 966.000 ECU έφτασαν τα 2.780.000, το αργίλιο με τζίρο 260.000 ECU τo '90 και 2.326.000 το '96, ενώ ανάλογη αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές σε χρωστικές ύλες.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ν. ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, στον πρόεδρο της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το μεσημέρι, ο κ. Ερμπακάν συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ηγέτη του κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ και τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Μεγάλης Ενότητας, Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, όπου και αποφασίστηκε τα τρία κόμματα να στηρίξουν την κυβέρνηση της Τσιλέρ. Το λόγο όμως έχει τώρα, ο πρόεδρος Ντεμιρέλ, ο οποίος από αύριο αρχίζει συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να σχηματίσει άποψη και να δώσει στη συνέχεια την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Ντεμιρέλ ζήτησε από τον κ. Ερμπακάν να παραμείνει στη θέση του, μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

    Μετά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι, ο Ερμπακάν, η Τσιλέρ και ο Γιαζιτζίογλου, ανακοίνωσαν την απόφασή τους. Ετσι, στη φάση αυτή η κοινοβουλευτική δύναμη,στην οποία στηρίζονται, είναι ικανή να δώσει στην κυβέρνηση Τσιλέρ ψήφο εμπιστοσύνης. Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο πρόεδρος Ντεμιρέλ μπορεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τανσού Τσιλέρ.

    Αυτό όμως που δεν απαντήθηκε εκ μέρους των Ερμπακάν, Τσιλέρ και Γιαζιτζίογλου, ήταν η μορφή που θα έχει η κυβέρνηση. Δηλαδή, δεν είναι για την ώρα γνωστό, το αν θα συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα το κόμμα Μεγάλης Ενότητας. Δεν είναι επίσης γνωστό το αν θα πρόκειται για κυβέρνηση μειοψηφίας του Ορθού Δρόμου, με την υποστήριξη των Ν. Ερμπακάν και Μ. Γιαζιτζίογλου. Το σενάριο περί κυβέρνησης μειοψηφίας, ακούγεται ειδικά τις τελευταίες μέρες και στηρίζεται στην ανησυχία της Τανσού Τσιλέρ, να ελέγξει την κοινοβουλευτική της ομάδα. Σύμφωνα με το σενάριο, αν η Τσιλέρ έχει την πολυτέλεια να "μοιράσει" 35 υπουργεία σε βουλευτές της, θα διευκολυνθεί.

    Πάντως, εκκρεμεί ακόμα η υπόθεση με τους βουλευτές του Ορθού Δρόμου που δε θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αυτή. Από την άλλη, υπάρχει και το ενδεχόμενο, κάποιοι βουλευτές του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, του Μεσούτ Γιλμάζ, να ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης.

    Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες γενικές εκλογές.

    Σημειώνεται ότι το μεσημέρι παραιτήθηκαν και δύο βουλευτές του κόμματος Ευημερίας, του Νετζμετίν Ερμπακάν. Οι παραιτήσεις όμως αυτές, δεν αλλάζουν τίποτα στην κοινοβουλευτική ισορροπία. Πρόκειται για τους βουλευτές, Σεβκί Γιλμάζ και Χασάν Χουσεϊν Τζεϊλάν.

    Αμφότεροι, εδώ και μέρες γίνονται στόχος της αντιπολίτευσης και του Τύπου για διάφορες ομιλίες και δηλώσεις που έχουν κάνει, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν "ισλαμιστική έξαρση". Και οι δύο βουλευτές είχαν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό του κόμματος Ευημερίας για τις δηλώσεις τους. Και αυτό με τον σκοπό, να μειώσει το κόμμα Ευημερίας τις αντιδράσεις. Σήμερα όμως, παραιτήθηκαν, διευκολύνοντας έτσι το κόμμα. Στην παραίτησή τους, αναφέρουν ότι st|wor της εκστρατείας δεν ήταν τόσο οι ίδιοι, όσο το κόμμα Ευημερίας. Πράγμα το οποίο δείχνει και το πώς θα κινηθούν οι δύο βουλευτές, εάν η Τ. Τσιλέρ και Ν. Ερμπακάν σχηματίσουν νέα κυβέρνηση.

    [10] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Την παράταση της εντολής της πολυεθνικής προστατευτικής δύναμης στην Αλβανία και πέραν της ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών, δεν αποκλειεται να προτείνει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, καθώς έκδηλη είναι η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας ότι τα καθημερινά βίαια επεισόδια που σημειώνονται σε ολόκληρη πλέον την επικράτεια θα λάβουν τη μορφή χιονοστοιβάδας οδηγώντας την πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης στο χάος.

    Ο αλβανικός λαός ελπίζει, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στα Τίρανα, ότι η παρουσία της πολυεθνικής δύναμης, η οποία κατέφθασε στην Αλβανία στα μέσα του Απρίλη, θα συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης και στην τήρηση της τάξης και του νόμου ιδιαίτερα στη μετεκλογική περίοδο.

    Δυο μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές και η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη στο νότο της Αλβανίας, ενώ οι καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων συμμοριών και αθώων πολιτών αλλά και οι επιθέσεις εναντίον στελεχών κομμάτων δημιουργούν κλίμα έντασης και απειλούν την ομαλή διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 29ης Ιουνίου.

    Η πρόσφατη δολοφονική απόπειρα εναντίον του γενικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο οποίος ταξίδευε για την πόλη Ρουκα στα πλαίσια μιας ευρύτερης προεκλογικής περιοδείας στη βορειοανατολική Αλβανία, επέτεινε την ένταση που υπάρχει μεταξύ του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το προεδρείο του Σοσιαλιστικού Κόμματος καταδίκασε έντονα την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτήρισε βία, για την οποία κατηγόρησε άμεσα φορείς του προεδρικού περιβάλλοντος και ειδικότερα τον διοικητή της φρουράς της Δημοκρατίας, Σοκολ Μουλοσμανι και ζητά από την κυβέρνηση να καταδικάσει δημόσια τους δράστες της απόπειρας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταλογίζει επίσης ευθύνες και στα ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, Γ.Πόλο και Α.Χαϊντάρι τους οποίος θεωρεί εμπνευστές της βίας και τρομοκρατίας στη χώρα.

    Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, ένας αστυφύλακας και ένα ακόμη άτομο βρήκαν το θάνατο σε χωριό της νότιας Αλβανίας στη διάρκεια σύγκρουσης οργάνων της τάξεως με κατοίκους της περιοχής. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δωδεκαμελής συμμορία ενόπλων επιτέθηκε εναντίον τεθωρακισμένου οχήματος της αστυνομίας σε περιοχή του νότου που δεν ελέγχεται πλήρως από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Οι αστυνομικοί έπεσαν στην ενέδρα καθώς επέστρεφαν από προεκλογική συγκέντρωση που είχαν αναλάβει να προστατεύσουν στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Η ανεξέλεγκτη κάτασταση που τείνει να επικρατήσει σε ολόκληρη τη χώρα έχει ως αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν οτι η διεξαγωγή των εκλογών θα είναι αποτυχία και συνιστούν την αναβολή τους έως ότου επέλθει κάποια ηρεμία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και έκθεση του Αμερικανικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου, αντιπροσωπεία του οποίου ήταν πρόσφατα στην Αλβανία και εξέτασε τη sumokij^ κατάσταση στη χώρα και τις προετοιμασίες για τις εκλογές: "οι αντίξοες συνθήκες που επικρατούν γενικά στη χώρα και σε κάποιες περιοχές ειδικότερα, είναι δυνατόν να οδηγήσουν στην αποτυχία των εκλογών", αναφέρεται στην έκθεση.

    Σε πολιτικό επίπεδο, εκπρόσωποι των μικρών κομμάτων στην προσπάθειά τους να επωφεληθούν όσο γίνεται περισσότερο απο τις λίστες επικρατείας, ζήτησαν τη βοήθεια του Προέδρου Μπερίσα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε με την κατάργηση από το Συνταγματικό Δικαστήριο των άρθων 1 και 2 του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος ευνοούσε τα μικρά κόμματα. Ο Μπερίσα με επιστολή του προς τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, το Ρεπουμπλικανικό Κομμα, το ΚΕΑΔ, κ.α. συνιστά την υπογραφή νέας διακομματικής συμφωνίας για την κατανομή των εδρών επικρατείας. Η συμφωνία, συνιστά ο Μπερίσα, πρέπει να υπογραφεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις η καθεμία από τις οποίες θα πρέπει να υποσχεθεί γραπτώς ότι δεν θα ξαναπροσφύγει σε δικαστήρια.

    [11] ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Αυξάνεται ο προβληματισμός στην αλβανική κοινή γνώμη και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, για το ρόλο που διαδραματίζει η πολυεθνική δύναμη, η οποία βρίσκεται στην Αλβανία, εδώ και τρεις μήνες.

    Ο αλβανικός λαός ελπίζει, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στα Τίρανα, ότι η παρουσία της πολυεθνικής δύναμης, η οποία κατέφθασε στην Αλβανία στα μέσα του Απρίλη, θα συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης και στην τήρηση της τάξης και του νόμου ιδιαίτερα στη μετεκλογική περίοδο.

    Η βασική προτεραιότητα της πολυεθνικής δύναμης, ήταν σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας, η συνοδεία και προστασία των ανθρωπιστικών βοηθειών, που θα έστελνε η Διεθνής Κοινότητα στην Αλβανία.

    "Να κάνεις λόγο για έλλειψη δημόσιας τάξης, όταν στην περιφέρεια βρίσκονται περισσότεροι από έξι χιλιάδες στρατιώτες, πλήρως εξοπλισμένοι φαίνεται κάπως παράλογο. Το πιο ακραίο όμως είναι ότι αυτές οι δυνάμεις όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην αποκατάσταση της έννομης τάξης, αλλά δεν βοήθησαν καθόλου την αλβανική αστυνομία να επιτελέσει το έργο της, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου ουσιαστικά η επιβολή της τάξης είναι ανύπαρκτη", αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημερινό δημοσίευμά της, η "Κόχα Γιόνε".

    Η εφημερίδα επικρίνει το έργο των στρατιωτών που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη, αμφισβητώντας την συμβολή τους, χαρακτηρίζοντάς τους ως "τουριστικές ομάδες που ασχολούνται με κάθε είδους δραστηριοτητα εκτός από τις στρατιωτικές", ενώ στη συνέχεια, αφού κάνει λόγο για τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, εκτοξεύει κατηγορίες εναντίον της πολυεθνικής δύναμης, σημειώνοντας ότι "η χώρα διαμορφώθηκε σε ένα πεδίο,όπου η Δύση αποφάσισε να πειραματιστεί την πολιτική αναμονή, τη στιγμή που η Αλβανία έχει άμεση ανάγκη τη στήριξη του εξωτερικού παράγοντα".

    Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα δεν έλειψαν οι upaimiclo_ και οι κατηγορίες για το ρόλο διαφορων κρατών, στο πλαίσιο της επιχείρησης "Μάλτα", επιχείρηση η οποία, με αποφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναμένεται να παρατείνει την παραμονή της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία.

    Πάντως, την παράταση της εντολής της πολυεθνικής προστατευτικής δύναμης στην Αλβανία και πέραν της ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών, δεν αποκλείεται να προτείνει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, καθώς έκδηλη είναι η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας ότι τα καθημερινά βίαια επεισόδια που σημειώνονται σε ολόκληρη πλέον την επικράτεια θα λάβουν τη μορφή χιονοστοιβάδας οδηγώντας την πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης στο χάος.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ- ΝΑΝΤΕΖΝΤΑ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Ενδιαφέρον για την κατάσταση στη Βουλγαρία και επιθυμία να επισκεφτεί τη χώρα αυτή, εκδήλωσε η σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, Χίλαρι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα.

    Η κ.Μιχάιλοβα συναντήθηκε επίσης με τον γερουσιαστή Γκόρντον Σμιθ, πρόεδρο της υποεπιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων με τον οποίο εξέτασε το θέμα της ευρωπαϊκής και της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Βουλγαρίας. Ο κ.Σμιθ ενημέρωσε τη Βουλγάρα υπουργό για την απόφαση των ΗΠΑ να συμπεριλάβει τη Βουλγαρία στη λίστα των χωρών που θα λάβουν βοήθεια στην προετοιμασία τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ και υπογράμμισε πως η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει τη Σόφια ως ελπιδοφόρο συνέταιρο με σαφής εξωτερικής πολιτική.

    Η κ. Μιχάιλοβα είχε συναντήσεις και με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου με τα οποία εξέτασε τις δυνατότητες για ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία και την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

    Εξάλλου έγινε γνωστό ότι στο εγγύς μέλλον, αμερικανική εμπορική αποστολή θα επισκεφτεί τη Σόφια με σκοπό την προώθηση της αμερικανικής οικονομικής παρουσίας στη Βουλγαρία. Κ.Κ.

    [13] Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ: ΕΝΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΘΑ ΑΜΑΥΡΩΝΕ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Την προειδοποίηση ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα θα αμαύρωνε διεθνώς την εικόνα της χώρα απηύθυνε χτες η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ. Η κ Τσιλλέρ αξιολογώντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς τόνισε ότι αυτές δεν εκφράζουν ανησυχία αλλά αποτελούν μία έκθεση των επιλογών της αμερικανικής διοίκησης . "Σε αυτό το πλαίσιο οι εκτιμήσεις τους είναι σωστές και η επιλογή που έχουν κάνει για την Τουρκία είναι η δημοκρατία. Η προστασία του κοσμικού κράτους θα γίνει σε αυτό το πλαίσιο και είναι πρωταρχική μας υπόθεση" επισήμανε η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκολας Μπέρνς είχε δηλώσει ότι το κοσμικό κράτος στην Τουρκία δέχεται επίθεση και μετέφερε την άποψη της Ουάσιγκτον για συνέχιση του κοσμικού καθεστώτος στην Τουρκία στους ανώτατους αξιωματούχους της χώρας. "Πρέπει να pqostateuhe_ το κοσμικό καθεστώς που δέχεται επίθεση. Είναι μία δύσκολη περίοδος για την Τουρκία και συνεχίζεται μία μεγάλη πολιτική διένεξη. Προτιμουμε να μην εμπλακούμε σε αυτή" είχε υπογραμμίσει ο κ Μπερνς.

    Σε ερώτηση για το αν γίνονται κάποιες ενέργειες για την αποστράτευση διοικητών στρατού η κ Τσιλλερ έδωσε την εξής απάντηση : "Δεν είναι σωστό ότι συζητούμε ένα τέτοιο θέμα. Ολα θα συνεχιστούν δημοκρατικά. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστεί η πιό ισχυρή δύναμη της περιοχής. Αυτό έγινε ακριβώς τα τρία τελευταία χρόνια, την εποχή της πρωθυπουργίας μας. Κανένας έξυπνος πολιτικός δεν μαλώνει με τον στρατό, τον Θεό και με τον λαό".

    Εξάλλου σε δηλώσεις που έκανε λίγες μονο ώρες πριν την αναμενόμενη παραίτηση του Ερμπακάν η κ Τσιλλέρ τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απαρνηθεί τη δημοκρατία. "Εάν γυρίσουμε τα νώτα μας προς τη δημοκρατία θα είναι σαν να γυρίζουμε τα νώτα μας στη δύση, στην ΕΕ στο σύγχρονο κόσμο γενικότερα" είπε και εξέφρασε την ευχή ότι η χώρα της θα ξεπεράσει την παρούσα πολιτική κρίση με δημοκρατικά μέσα και διατηρώντας τον κοσμικό χαρακτήρα της κοινωνίας και του καθεστώτος της.

    Πολιτικοί παρατηρηρές εκτιμούν ότι αν παραιτηθεί τελικά ο Ερμπακαν και δώσει την πρωθυπουργία στην αντιπρόεδρο Τσιλέρ θα πρόκειται για την πρώτη μετά το 1980 έμμεση και αναίμακτη παρέμβαση των στρατιωτικών στα κοινά της χώρας. Η κρίση στην οποία αναφέρθηκε η Τανσού Τσιλέρ ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο οδηγώντας το Γενικό Επιτελείο σε δηλώσεις προς το δικαστικό και δημοσιογραφικό κόσμο που ανέλυαν τους κινδύνους που δημιουργούσε για το λαϊκό καθεστώς της Τουρκία η άνοδος και η παραμονή των ισλαμιστών στην εξουσία.

    Σημειώνεται ότι οι στρατηγοί δεν δίστασαν να παραλληλίσουν τη δράση ορισμένων ακραίων στοιχείων της ισλαμικής κοινότητας με τη δράση των ανταρτών του ΡΚΚ, τους οποίους θεωρούν τρομοκράτες, κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών μπριφινγκ που έδωσε την περασμένη εβδομάδα το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Παράλληλα, οι στρατιωτικοί προειδοποίησαν ότι θα κάνουν χρήση διατάξεων του Συντάγματος που θα τους επέτρεπε μια επέμβαση στην περίπτωση που απειλούνταν σοβαρά το τουρκικό καθεστώς και η τουρκική επικράτεια.

    Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Χουρριέτ" Σεντάτ Εργκίν εκτιμά ότι οι στρατιωτικοί ενήργησαν με τον τρόπο αυτό για να μπούν έγκαιρα στο πολιτικό παιγνίδι επειδή δεν ξεχνούν το παράδειγμα του Ιράν όπου ένα ολόκληρο κράτος εξουδετερώθηκε μέσα σε 24 ώρες. Αυτό το σφάλμα θέλουν να αποφύγουν οι Τουρκοι στρατηγοί οι οποίοι παρεμπιπτόντως έχουν και την κάλυψη της αριστεράς, υποστηρίζει ο Σεντάτ Εργκίν.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 18 June 1997 - 13:08:40