Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-25

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 25 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΟΕΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

  • [03] O ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΟΞΟΥ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΔΣΟ

  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ-ΚΟΝΤΙΤΣ

  • [06] ΟΜΙΛΙΑ Θ.ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  • [07] ΔΥΣΚΟΛΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΕΣΜΩΝ

  • [08] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΒΕΟΒΑΝΚΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ

  • [10] ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ

  • [11] ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

  • [12] ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

  • [13] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [14] Η ΠΓΔΜ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

  • [15] ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ 38.000 ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ "ΠΡΟΣΕΒΑΛΑΝ" ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

  • [16] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΥΣΤΩ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Εξουσιόδοτηση στην ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, να προχωρήσει στη διερεύνηση του σχήματος, που ως ένα μόνιμο συντονιστικό όργανο θα αναλάβει την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, έδωσε σήμερα η πρώτη διεθνής συνάντηση για την προώθηση του διαλόγου στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων από όλες τις bakjamij]r χώρες.

    Η απόφαση δεν αποκλείει το συγκεκριμένο σχήμα να λάβει τη μορφή ενός παρατηρηρίου στο οποίο θα ανατεθεί η συστηματική και συντονισμένη ενημέρωση των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την κατάσταση των μηχανισμών διαλόγου στο εσωτερικό κάθε χώρας και για τη συμβατότητα τους με τις προσεγγίσεις που έχει υιοθετήσει η Ευρ. Ενωση.

    Στην απόφαση σημειώνεται ότι το παρατηρητήριο μπορεί να καταστεί ένα ουδέτερο κέντρο που θα επεξεργάζεται θέματα που συνδέονται με την προώθηση των διαδικασιών κοινωνικού και οικονομικού διαλόγου ανάμεσα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνεργασία σε μόνιμη βάση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και εκφράζεται η άποψη ότι ο ρόλος αυτων των επαφών όπου θα ανταλλάσονται οι εμπειρίες, οι εθνικές πρωτοβουλίες και οι προβληματισμοί θα μπορούσε να συμπεριλάβει ανάμεσα σε άλλους φορείς τα ΑΕΙ, τους δικηγορικούς συλλόγους, τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις δημοσιογραφικές ενώσεις.

    Το παρατηρητήριο, η πρόταση για την ίδρυση του οποίου έγινε από τον πρόεδρο της ελληνικής ΟΚΕ καθηγητή Κουκιάδη, θα μπορούσε επίσης να αναλάβει το συντονισμό των εργασιών των μικτών επιτροπών κάθε χώρας με την ΟΚΕ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την παροχή πληροφοριών για τις κατευθυντήριες αρχές που υιοθετεί η ΟΚΕ και η ίδια η Ενωση.

    Οι σύνεδροι διαπίστωσαν ότι η αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων που εμφανίζονται στην μεταβατική φάση που διέρχονται οι χώρες της περιοχής μπορεί να αμβλυνθεί με την ενεργότερη συμμετοχή μη κυβερνητικών φορέων και με τη θέσπιση διαδικασίων οργανωμένου κοινωνικού διαλόγου σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο.

    Παράλληλα χαρακτήρισαν θετική και χρήσιμη την πρωτοβουλία της ελληνικής ΟΚΕ να διοργανώσει την συνάντηση της Θεσσαλονίκης με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη του διαλόγου ο οποίος τονίζουν ότι πρέπει να διεξάγεται μέσω οργάνων με θεσμική ανεξαρτησία έναντι της κρατικής εξουσίας.

    Χρήσιμη χαρακτηρίστηκε επίσης μικτών συμβουλευτικών επιτροπών που να συνδέουν τους κοινωνικούς εταίρους μιας χώαρς μη μέλους της ΕΕ με την ΟΚΕ της ΕΕ όπως εχει ήδη γίνει με την Τουρκία και την Ουγγαρία.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΟΕΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Σε ζητήματα ελληνικού και αμερικανικού ενδιαφέροντος επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχαν στο Αμερικανικό Πεντάγωνο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ και ο αμερικανός ομόλογός του Ουίλιαμ Κοέν.

    Οι δύο υπουργοί ασχολήθηκαν με την κατάσταση στη Βοσνία, τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, το Κυπριακό αλλά και την τουρκική προκλητικότητα ενώ ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις διεθνείς συνθήκες. "Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ειδική μεταχείριση στα στρατιωτικά αεροπλάνα της Τουρκίας όταν θέλουν να περάσουν από το διεθνή χώρο στο Αιγαίο. Είναι υποχρεωμένοι και εκείνοι να κινηθούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπουν την κατάθεση σχεδίων πτήσης και εθνικότητας", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε: "Αυτό δεν sulba_mei επειδή το απαιτεί η Ελλάδα. Κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να το κάνει. Γιατί εμείς έχουμε την ευθύνη ασφαλούς διέλευσης όλων των αεροπλάνων και αν δεν τηρηθούν οι προδιαγραφές δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πτήσεων". Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι σταθερή προοπτική θετικής εξέλιξης του Κυπριακού είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [03] O ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΟΞΟΥ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΔΣΟ

    Ο συντονισμός τη δράσης των ορθοδόξων κοινοβουλίων και των ορθοδόξων πολιτικών είναι στόχος της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΕΔΣΟ) που πραγματοποιείται από σήμερα ως τις 29 Ιουνίου στη Χαλκιδική με τη συμμετοχή 80 ορθόδοξων βουλευτών απο 20 ευρωπαϊκές χώρες και όπως τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γενικός γραμματέας της Συνέλευσης Στέλιος Παπαθεμελής αυτό δε σημαίνει τροφοδότηση ενός υποτιθέμενου ορθοδόξου τόξου.

    Εκτός ημερησίας διάταξης είναι το θέμα της συνθήκης του Σένγκεν , αλλά δεν αποκλείεται και να συζητηθεί εφόσον κάποιοι από τους συνέδρους το θέσουν επισήμανε ο κ Παπαθεμελής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή τη Συνέλευση. "Η ΕΔΣΟ δέν έχει εκφράσει θέση πάνω στο θέμα" πρόσθεσε ο κ Παπαθεμελής. Ο πρόεδρος της ΕΔΣΟ Ρώσος κοινοβουλευτικός Victor Zorkaltsev όταν του ζητήθηκε να εκφράσει την άποψη του για τη συνθήκη του Σένγκεν απάντησε: "Δεν έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα και νομίζω ότι δεν θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη αυτού του συνεδρίου".

    Και οι δύο πολιτικοί τόνισαν ότι η Συνέλευση δεν είναι εκκλησιαστική οργάνωση καί συνενώνει την ορθόδοξη κοινή γνώμη συνεργαζόμενη με παρόμοιες οργανώσεις. "Τωρα δημιουργούνται διάφορα ιδρύματα όπως είναι το ιδρυμα Ενότητας των Ορθοδόξων λαών το οποία συμμετέχουν όλο και πιο δραστήρια στις εργασίες του κινήματός μας. Εμείς προσπαθούμε να συσσωρεύσουμε αυτή τη δραστηριότητα των ιδρυμάτων και των κινημάτων και να εκφράσουμε προς τα έξω τις απόψεις μας" επισήμανε ο κ Zorkaltsev ενώ ο κ Παπαθεμελής δήλωσε: "Η επίσημη εκκλησία καλύπτει το καθαρώς εκκλησιαστικό μέρος αυτών των σχέσεων. Εμείς δεν είμαστε εκκλησιατικοί άνδρες ,είμαστε πολιτικοί άνδρες . Είμαστε διακοινοβουλευτική συνέλευση"

    Στη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης θα εξεταστούν σοβαρά διεθνή προβλήματα που απασχολούν τις χώρες , τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων καθώς και πολιτισμικά θέματα. Παράλληλα η Συνέλευση αποσκοπεί στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων των επιχειρηματικών κύκλων.

    Ο πρόεδρος της Συνέλευσης αναφερόμενος στα προβλήματα που απασχολούν το ορθόδοξο ποίμνιο δήλωσε ότι η ΕΔΣΟ έχει εκδόσει ψηφίσματα για την Κύπρο, τα Ιμια, τη Γιουγκσολαβία και για πολλά άλλα θέματα, τα οποία έγιναν δεκτά από τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις των χωρών της Συνέλευσης. Ο κ Παπαθεμελής από την πλευρά του επισήμανε ότι οι θέσεις που εκφράζονται είναι σύμφωνες με τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη συνεδριάζει αύριο, για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

    Ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας δήλωσε για το θέμα: "Από τη μία υπάρχει η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της πλήρους και αντικειμενικής πληροφόρησης του κοινού και από την άλλη υπάρχει το αγαθό της προστασίας του ιδιωτικού βίου και της προσωπικότητας του ανθρώπου. Η στάθμιση αυτή είναι ένα πολύ λεπτό και δύσκολο έργο στο οποίο καλείται να ανταποκριθεί το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης".

    Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι δίδεται στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο η δυνατότητα να αντιλαμβάνεται τί είναι αυτό που πρέπει να κάνει χωρίς να αναμένει πρόταση του υπουργείου Τύπου ή ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει. Με τον τρόπο αυτό, κατά τον κ. Ρέππα, το Συμβούλιο θα ενισχυθεί για να καταστεί θεσμικός εγγυητής των ατομικών δικαιωμάτων.

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Αριστείδης Μανωλάκος δήλωσε το μεσημέρι ότι στρατηγικός στόχος είναι η δημιουργία κώδικα δεοντολογίας, επισήμανε, ωστόσο ότι η ΕΣΗΕΑ περιμένει την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για να προσδιορίσει τη θέση της.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ-ΚΟΝΤΙΤΣ

    Η ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας και ζητήματα της περιοχής των Βαλκανίων αποτέλεσαν το επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Ράντογιε Κόντιτς που επισκέπτεται τη χώρα μας.

    Ο κ. Κακλαμάνης διαβεβαίωσε τον κ. Κόντιτς ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Νέας Γιουγκοσλαβίας στο πλαίσιο της διασφάλισης των συμφερόντων των λαών όλης της Βαλκανικής. Επισήμανε δε το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών και τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς.

    Ο Ράντογιε Κόντιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της χώρας του για την ελληνική στάση και υποστήριξη κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη Γιουγκοσλαβία. Υπογράμμισε δε την σημασία μιας στενότερης συνεργασίας των Κοινοβουλίων των δύο χωρών.

    [06] ΟΜΙΛΙΑ Θ.ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Την επιβεβαίωση, ανανέωση και ενδυνάμωση των συμφωνηθέντων στο Ρίο ντε Τζανέϊρο, προκειμένου να αντιμετωπίστουν οι προκλήσεις του μέλλοντος και να γίνει η ιδέα της βιώσιμης ανάπτυξης χειροπιαστή πραγματικότητα, ζήτησε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεόδωρος Κολιοπάνος, από την Ειδική Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της διάσκεψης κορυφής για το Περιβάλλον.

    Τα θέματα, τα οποία ενδιαφέρουν περισσότερο την Ελλάδα, όπως oi ακτές, η αλληλοεπίδραση μεταξύ ανθρώπινης παρουσίας και φυσικών οικοσυστημάτων στα νησιά, η διαχείρηση των υδάτων και η απερήμωση των δασικών εκτάσεων ήταν τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του υφυπουργού .

    Ο κ.Κολιοπάνος, αναφερόμενος στο θέμα των δασών, σε σχέση με τη συχνότητα των πυρκαγιών στα ελληνικά δάση, ζήτησε τη δημιουργία μιας διακυβερνητικής επιτροπής για τη διαπραγμάτευση μιας παγκόσμιας συνθήκης για τα δάση.

    Καταλήγοντας ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ υποστήριξε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μια κοινωνικο- οικονομική βελτίωση των όρων παραγωγής και κατανάλωσης που συνδοιάζεται με οικολογική αποτελεσματικότητα.

    [07] ΔΥΣΚΟΛΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΕΣΜΩΝ

    Xωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκαν το πρωί οι γενικές εξετάσεις στο μάθημα της έκθεσης για τους χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές και σπουδαστές των τριών πρώτων δεσμών σε ολόκληρη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά φέτος οι εισαγωγικές εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο κύκλους, αφού μέχρι τις 7 προσήλθαν στα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ενώ αργότερα διαγωνίστηκαν οι 20.000 απόφοιτοι των Τεχνικών και Επαγγελματικών Λυκείων.

    Στις οκτώ παρά τέταρτο δόθηκε το θέμα της έκθεσης για τους μαθητές των γενικών λυκείων, το οποίο προερχόταν από την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών: "Ενας μαθητής, μέλος της Βουλής των Εφήβων, στην προχθεσινή αγόρευσή του είπε το εξής: εάν η σημερινή κοινωνία επιβάλλει τον συντηρητισμό, εμάς θα μας επιτρέψετε να ονειρευόμαστε. Σε αυτή τη φράση υπάρχει μια διαπίστωση για την επιβολή του συντηρητισμού από την κοινωνία και ένα αντίπαλο δέος στο όνειρο. Ποιος είναι ο ρόλος σας σε μια τέτοια κοινωνία; Νομίζετε ότι τα όνειρά σας μπορούν να δράσουν επαναστατικά απένταντι σε αυτή την επιβολή;".

    Ως βατό και "στα μέτρα των μαθητών" χαρακτήρισε το θέμα της έκθεσης ο Ι.Κυζάκης, φιλόλογος γνωστού φρονιστηρίου της Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι παρόμοια θέματα είχαν επιλεχθεί και στις εισαγωγικές εξετάσεις του 1983 και του 1988. "Παρόλο που δεν επρόκειτο για ένα από τα λεγόμενα 'SOS' θέματα, πιστεύω ότι η φιλοσοφία του ήταν προσεγγίσιμη. Ακουσα σε αναλύσεις που έγιναν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι το θέμα 'έριξε τους μαθητές στα βαθιά'. Ας μην τραγικοποιούμε τα πράγματα. Οι αναλύσεις περί συντηρητισμού, προοδευτικότητας και νεολαίας είναι από τα θέματα που συνηθίζονται στα σχολεία και τα φροντιστήρια", τόνισε, μιλώντας στο ΜΠΕ ο κ.Κυζάκης.

    [08] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΒΕΟΒΑΝΚΑ

    Συμφωνία για την καθιέρωση δίγλωσσων βιβλιαρίων καταθέσεων, μέσω των οποίων οι γιουγκοσλάβοι πολίτες που έχουν λογαριασμό σε συνάλλαγμα στη "Βeobanka" θα μπορούν να κάνουν ανάληψη σε δραχμές στην Ελλάδα, υπεγράφη στην Αθήνα, μεταξύ του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, Χρήστου Παπαθανασίου και του προέδρου της "Beobanka", Zlatan Perucic.

    O κ.Παπαθανασίου και ο πρόεδρος της γιουγκοσλαβικής τράπεζας υπέγραψαν επιπλέον πρωτόκολλο για τη γενικότερη συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων που διοικούν. Με το πρωτόκολλο αυτό εκφράζεται η βούληση των δύο πλευρών να προωθήσουν ακόμη περισσότερο την αμοιβαία συνεργασία τους και να διασφαλίσουν την προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και σε Τρίτες χώρες.

    Μέσω της συνεργασίας αυτής επιδιώκεται -επιπλέον- να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την από κοινού δημιουργία μιας τράπεζας στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και για την ίδρυση joint ventures στους τομείς Leasing, Αμοιβαίων Κεφαλαίων και εταιριών Factoring. Παράλληλα, αναμένεται να εκπονηθούν σχήματα χρηματοδότησης άμεσων επενδύσεων και διαδικασιών παραγωγής και εμπορίας στον τομέα της γεωργίας και όχι μόνο.

    Η μείωση του επιχειρηματικού ρίσκου θα είναι ένα ακόμη από τα πλεονεκτήματα της νέας συνεργασίας, καθώς θα προωθηθεί η συνεχής επαφή των δυο τραπεζών για την αποτίμηση των κινδύνων που παρουσιάζονται στον τομέα των τραπεζικών δραστηριοτήτων και για την ανταλλαγή πληροφοριών σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική φήμη και το οικονομικό προφίλ ενδεχόμενων εταίρων σε κοινοπραξίες.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ

    Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συγκατοίκησης με τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, στην περίπτωση που οι σοσιαλιστές κερδίσουν τις εκλογές της 29ης Ιουνίου.

    Σε συνέντευξή του στην ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιον", αμέσως μετά τη συμφωνία της Ρώμης που υπέγραψαν τα πολιτικά κόμματα, ο Φάτος Νάνο υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "στην περίπτωση που ο Μπερίσα μείνει Πρόεδρος και εκπρόσωπος της παλαιάς πολιτικής, τότε πρέπει να δοθεί επειγόντως λύση στο συνταγματικό πρόβλημα και στην αντιπαράθεση μεταξύ των θεσμών την οποία ο ίδιος δημιουργησε".

    Η ίδια εφημερίδα επικαλούμενη εγκυρες πηγές, αναφέρει ότι το Σοσιαλιστικό, το Σοσιαλδημοκρατικό Κομμα και η Δημοκρατική Συμμαχία και ενδεχομένως το ΚΕΑΔ αναμένεται να υπογράψουν αυτές τις μέρες συμφωνία η οποία θα καθορίζει και τον τρόπο διακυβέρνησης μετά τις εκλογές. Το σχέδιο συμφωνίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται να ανακοινωθεί πριν τις εκλογές, σε συνέντευξη τύπου που θα δώσουν οι αρχηγοί των κομμάτων που θα σχηματίσουν μελλοντική κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Σαμπρί Γκόντο, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί αν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των σοσιαλιστών και των μικρών κομμάτων για τον τρόπο διανομής των εδρών της λίστας επικρατείας. Τα μικρά κόμματα ζητούν από τους σοσιαλιστές να δεχθούν τη φόρμουλα που προτείνουν, σύμφωνα με την οποία το 35% των εδρών να μοιραστούν στα δύο μεγάλα κόμματα -Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό- em~ το 65% των εδρών τα μικρά κόμματα.

    Σε προεκλογικό επίπεδο, Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τον Πρόεδρο Μπερίσα να υπογράψει διάταγμα βάσει του οποίου οι κάλπες να κλείσουν στις επτά το απόγευμα και όχι στις εννέα το βράδυ, όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος. Η απόφασή της ελήφθη, σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον" ύστερα από την προειδοποίηση που απηύθυνε προς την Εφορευτική Επιτροπή ο πρέσβης του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, ότι οι παρατηρητές που θα εποπτεύσουν τις εκλογές μπορούν να παραμείνουν στα εκλογικά κέντρα μέχρι τις έξι το απόγευμα επειδή μετα την ώρα αυτή η πολυεθνικη δύναμη προστασίας δεν αναλαμβάνει την ασφάλειά τους.

    [10] ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ

    Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία, τέσσερις μόνο ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών στην Αλβανία, με καθημερινά βίαια επεισόδια να σημειώνονται σε ολόκληρη τη χώρα προκαλώντας έντονες ανησυχίες στους πολίτες που ζουν υπό καθεστώς τρόμου, ενώ αυξάνουν την ένταση μεταξύ των πολιτικών κομμάτωντην που συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς την προεκλογική τους εκστρατεία.

    Χθες στο χωριό Βραχογοραντζή κοντά στην Δρόπολη, ένοπλοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι του 35χρονου Θεόδωρο Τσιώνημε σκοπό να το ληστέψουν. Ο Τσιώνης τους αντιλήφθηκε και στην προσπάθειά του να τους αποτρέψει δέχθηκε τα πυρά τους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

    Το σαρωτικό κύμα βίας που πλήττει την Αλβανία έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των αθώων θυμάτων ενώ η αστυνομία αδυνατεί να προστατέψει τους πολίτες. Το βράδυ της Δευτέρας συμμορία ενόπλων έστησε ενέδρα σε ομάδα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας των Τιράνων και από τις ανταλλαγές πυρών τραυματίστηκαν ο οδηγός του αυτοκινήτου που επέβαιναν οι αστυνομικοί καθώς και τέσσερις άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

    Δραματική εξάλλου είναι η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Αλβανίας όπου πρατηρουνται ελλείψεις τροφίμων, η οποία συμβάλει στην έξαρση των βίαιων επεισοδίων. Εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκαν τη Σκόδρα στη βόρειο Αλβανία για να εξετάσουν τις ανάγκες του πληθυσμού σε τρόφιμα στη βιομηχανική αυτη πόλη. Την περασμένη εβδομάδα έξι κωμοπόλεις της ορεινής αυτής περιοχής με πληθυσμό τριάντα περίπου χιλιάδες είχαν ζητήσει, σύμφωνα με το BBC, τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας σε τρόφιμα, υποστηρίζοντας ότι λιμοκτονούν.

    Ο δήμαρχος της Σκόδρας, σε δηλώσεις του που αναμετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία τουBBC, δήλωσε ότι οι εκατό περίπου χιλιάδες κάτοικοι της πόλης βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. "Στους δεκατέσσερις χιλιάδες ανέργους που έχει η πόλη μας προστέθηκαν άλλες πέντε χιλιάδες μετά την καταστροφή και τη λεηλασία των εργοστασίων απο την εξέγερση που πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις περίπου μήνες", τόνισε.

    [11] ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

    Την σταδιακή αντικατάσταση του αλβανικού χαρτονομίσματος ανακοίνωσε η Τράπεζα Αλβανίας.

    Τα νέα αλβανικά νομίσματα κοπής των 100, 200, 500 και 1000 λεκ θα κυκλοφορήσουν απο την 14η Ιουλίου, ενώ μια νέα κοπή των 5000 λεκ θα κυκλοφορήσει μετά από δεύτερη ανακοίνωση της Τράπεζας.

    Ταυτόχρονα η Τράπεζα θα αποσύρει σταδιακά από την αγορά τα νομίσματα των 50 λεκ κοπής 1964 και 1976 και των 100 λεκ κοπής 1991.

    Ο διοικητής της Τράπεζας Αλβανίας είχε προαναγγείλει την αλλαγή του αλβανικού νομίσματος στις αρχές Ιουνιου.

    [12] ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Η Τουρκία δεν πληρεί τις βασικές προϋποθέσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μαζί με τις υποψήφιες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Η αναφορά περιέχεται στη νέα έκθεση της Κομισιόν, για τη σύσφιγξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι συμπλήρωμα και διόρθωση της προ ετών αρνητικης γνωμοδότησης της Κομισιόν στην αίτηση ένταξης της Τουρκίας.

    Στην έκθεση που σύμφωνα με το ΒΒC, θα παρουσιάσει o αρμόδιος επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις της Κοινότητας, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ στη διάρκεια του γεύματος των υπουργών Εξωτερικών της Κοινότητας που θα γίνει αύριο στο Λουξεμβούργο στο περιθώριο του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τίθενται ως βασικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω σύσφιγξη των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα, η άνοδος του επιπέδου στη χωρα, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η χωρίς ένοπλη βία επίλυση του προβλήματος της κουρδικής μειονότητας στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας.

    Στην έκθεση αναφέρεται επίσης η δυνατότητα κοινοτικών χρηματοδοτησεων της Τουρκίας από το πρόγραμμα ευρωμεσογειακής οικονομικής συνεργασίας MEDA, οι οποίες θα κατευθύνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην προστασία των καταναλωτών, στο περιβάλλον, στην περιφερειακή πολιτική και στην προώθηση του σεβασμου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στο κείμενο της έκθεσης δεν γίνεται καμία αναφορά σε ημερομηνία τουρκοκοινοτικών διαπραγματεύσεων ένταξης και αναφέρεται εμμέσως σε μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνεται η παραμικρή δέσμευση απέναντι στην Αγκυρα.

    Αντίθετα όλες οι διατυπώσεις σχετικά με τη διεύρυνση της κοινότητας και με την Τουρκία συνοδευονται από αρνητικές εκτιμήσεις τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό και τεχνικό τομέα, σχολίασε το BBC. Η κεντρική ιδέα της έκθεσης Βαν Ντεν Μπρουκ είναι η εξεύρεση τρόπων αναβάθμισης και σύσφιγξης των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, αλλά πάντα κάτω από τις αυστηρές προϋποθέσεις που σχετίζονται με τη βελτίωση των σχέσεων της με την Ελλάδα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κουρδικό πρόβλημα.

    [13] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Ψηφίστηκε σήμερα ο νόμος περί τραπεζών στη Βουλγαρία, ο opo_or τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Την ίδια ημερομηνία αρχίζει η λειτουργία Νομισματικού Συμβουλίου στη χώρα.

    Μεταξύ άλλων, ο νόμος προβλέπει στα ΜΜΕ που διαδίδουν ψευδή στοιχεία για κάποια τράπεζα, με αποτέλεσμα να θιγεί το κύρος και η εμπιστοσύνη σ΄ αυτή, να επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 5-20 εκατομμύρια λέβα (1700 λέβα = 1 δολάριο).

    Ακόμη, προβλέπεται τράπεζα που έχει κηρύξει πτώχευση, μπορεί να πωληθεί ή να συγχωνευτεί με άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Κ.Κ.

    [14] Η ΠΓΔΜ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Την προειδοποίηση ότι η ΠΓΔΜ θα είναι το επόμενο βαλκανικό κράτος που, όπως η Βουλγαρία και η Σερβία, θα φτάσει στα πρόθυρα της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής απηύθυνε ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας "Στάνταρτ", ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, υποστήριξε ότι μόνο οι πρόωρες εκλογές μπορούν να προσφέρουν διέξοδο από τη σημερινή δύσκολη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας.

    Σχολιάζοντας το γλωσσικό ζήτημα που υφίσταται μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, ο κ.Γκεοργκίεφσκι τόνισε χαρακτηριστικά: "Η κυβέρνηση της χώρας μας είναι κατά των καλών σχέσεων με τη Βουλγαρία και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι κάθε φορά που οι σχέσεις το δύο χωρών τείνουν να βελτιωθούν, τα Σκόπια ανακαλύπτουν νέα επιχειρήματα ώστε να αναβάλλουν την οποιαδήποτε πρόοδο σ΄ αυτόν τον τομέα".

    Ως λύση στο γλωσσικό πρόβλημα ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος πρότεινε την υπογραφή των διακρατικών συμφωνιών στην επίσημη γλώσσα και των δύο χωρών, με την προϋπόθεση ότι την διακυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα έχει αναλάβει μία νέα κυβέρνηση.

    [15] ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ 38.000 ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ "ΠΡΟΣΕΒΑΛΑΝ" ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

    Τριάντα οκτώ χιλιάδες ζευγάρια αθλητικά παπούτσια του μπάσκετ θα αποσύρει από τα καταστήματα η γνωστή αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών "Νάικ", μετά τις διαμαρτυρίες του συμβουλιου για τις αμερικανο-ισλαμικές σχέσεις ότι το σήμα που υπήρχε τυπωμένο στα παπούτσια προσέβαλε τους μουσουλμάνους.

    Το λογότυπο που ενόχλησε, σύμφωνα με το ΒΒC, απεικόνιζε μερικές φλόγες που όπως υποστήριξε το συμβούλιο για τις αμερικανο- ισλαμικές σχέσεις έμοιαζε με την αραβική λέξη "για τον θεο".

    Η "Νάικ" απολογήθηκε και υποσχέθηκε ότι θα βελτιώσει τις γνώσεις της όσον αφορά ισλαμικά θέματα και σε αντάλλαγμα το ισλαμικό συμβούλιο οτι θα καλέσει τις κυβερνησεις και τους οργανισμούς που εξέφρασαν ανησυχία για το λογότυπο να μην μποϋκοτάρουν τα προϊόντα της εταιρείας.

    [16] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΥΣΤΩ

    Σε ηλικία 87 χρονών πέθανε σήμερα ο διεθνούς φήμης Γάλλος yjeamocq\vor και κινηματογραφιστής Ζακ Υβ Κουστώ. Τον θάνατο του Κουστώ ανακοίνωσαν σε σύντομη ανακοίνωσή τους οι στενοί συνεργάτες του.

    Ο Ζακ Υβ Κουστώ ήταν μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας από το 1988 ενώ προκάλεσε αίσθηση στο διεθνές κοινό με τα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ του. Είχε αναδειχτεί ως μία από τις πλέον δημοφιλείς προσωπικότητες της Γαλλίας και είχε λάβει μέρος στις διεθνείς διαμαρτυρίες για τη ρύπανση των θαλασσών. Τάχθηκε κατά της επανάληψης των Γαλλικών πυρηνικών δοκιμών στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό ενώ απηύθυνε συνεχείς εκκλήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί μεγάλη τελετή στη μνήμη του.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 25 June 1997 - 13:34:29