Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-06-26

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 26 Ιουνίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΓΓΥΗΘΗΚΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [02] ΕΤAIΡΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΣΑΡΤΕΡ ΘΑ ΙΔΡΥΣΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΛΟΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ-ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [03] ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ U2

  • [04] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

  • [05] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΑΠΗΧΘΗ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΕΖΙΑΝΗΣ

  • [08] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [09] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΟΙ ΒΑΡΙΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ «ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ»

  • [10] ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [11] ΣΕΡΒΙΑ: ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • [12] ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΓΓΥΗΘΗΚΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Την πλήρη ανεξαρτησία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου εγγυήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος προσδιόρισε και τους άξονες τους οποίους θα πρέπει να κινηθεί, στην εναρκτήρια συνεδρίαση του οργάνου, στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ο κ.Σημίτης στην ομιλία του τόνισε ότι "η ελεύθερη πληροφόρηση συνιστά βάθρο για την πραγμάτωση της ελευθερίας, αλλά και πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πολίτης καθημερινά καθώς στις εκρηκτικές δυνατότητες που προσφέρει η ηλεκτρονική πληροφόρηση της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός ani|pistou θεσμικού πλαισίου που θα σημάνει και την κατάργηση του "χάους" του Ραδιοτηλεοπτικού χάους στην Ελλάδα".

    Επίσης, ο κ.Σημίτης ανέφερε τους άξονες του έργου του Συμβουλίου που είναι οι διαφανείς διαδικασίες χορήγησης αδειών λειτουργίας στους σταθμούς πάντα με γνώμονα την ποιότητα του προγράμματος, πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων και σεβασμός του ιδιωτικού βίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Ο νέος πρόεδρος του ΕΣΡ και συνταγματολόγος Στέφανος Κασιμάτης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τις εγγυήσεις της ανεξαρτησίας του οργάνου και τόνισε ότι η αποστολή των συμβούλων είναι μεγάλη και οι επιτυχίες δύσκολες.

    Τέλος, ο κ.Κασιμάτης έκανε έκκληση στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να συμβάλουν στην υπέρβαση των σημερινών προβλημάτων και κάλεσε τους δημοσιογράφους να αναλάβουν την ευθύνη για ποιοτική εξυγίανση των ΜΜΕ.

    [02] ΕΤAIΡΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΣΑΡΤΕΡ ΘΑ ΙΔΡΥΣΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΛΟΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ-ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Την ίδρυση εταιρίας πτήσεων τσάρτερ ως προιόν συνεργασίας της Ολυμπιακής Αεροπλοίας και των "Μακεδονικών Αερογραμμών", αποφάσισε ο όμιλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας και η προκήρυξη της σχετικής μελέτης θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα από την ηγεσία των "Μακεδονικών Αερογραμμών", τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Χάρης Καστανίδης κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων των ανακαινισμένων αιθουσών του αεροδρομίου "Μακεδονία".

    Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα συγκλονιστικών οργανωτικών αναδιατάξεων στην Ολυμπιακή Αεροπορία με σκοπό να καταστεί ο αξιόπιστος εθνικός αερομεταφορέας και υπογράμμισε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.

    "Φαίνεται ότι έγινε γνωστό (εννοεί την απόφαση για ίδρυση εταιρίας τσάρτερ) και ενδιαφέρθηκαν πολλοί τα μέγιστα, τον τελευταίο καιρό, να υποδείξουν την ανάγκη πτήσεων τσάρτερ. Χαίρομαι γιατί αποτελούμε τον κινητήριο μοχλό να πρωτοτυπούμε και να πρωτοπορούμε σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες τις οποίες ορισμένοι αντιλαμβάνονται λίγο πιο ύστερα και συνδράμουν με τις πρωτοβουλίες τους σ αυτή την κατεύθυνση", σχολίασε ο κ. Καστανίδης.

    Για το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ύψους 110 δισ. δραχμών, που εξήγγειλε πέρυσι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο κ. Καστανίδης είπε ότι προχωρούν οι διαδικασίες. Ηδη έχει οριοθετηθεί ο τροχόδρομος που θα επεκταθεί μέσα στη θάλασσα (θα κοστίσει 30 δισ. δραχμές) και η σχετική μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της ανάθεσης. Εχει προκηρυχθεί ακόμα και η μελέτη για την κατασκευή του παράλληλου προς αυτόν τροχόδρομου.

    Μέσα στο 1997 θα δημοπρατηθούν έργα ύψους 11 δισεκατομμυρίων δραχμών για το αεροδρόμιο ""Μακεδονία" και μέχρι την ερχόμενη Ανοιξη θα εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα μέσα ο κεντρικός αεροδιάδρομος ώστε να εκλείψουν τα προβλήματα στις πτήσεις από την ομίχλη.

    Μέσα σε ένα χρόνο έγιναν έργα 25 δι. δραχμών στα αεροδρόμια της Κω, του Ηρακλείου, των χανίων, της Μθκόνου , της Ρόδου και της Κέρκυρας, είπε ο υπουργός και σημείωσε πως αυτό αποτελεί μια θετική προσφορά στον τουρισμό της χώρας.

    Επίσης από χτες ενεργοποιήθηκε ένα από τα βασικά υποσυστήματα του νέου συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, τέσσερα ραντάρ πουθ καλύπτουν πλήρως τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο.

    [03] ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ U2

    Σε δέκα ημέρες θα κυκλοφορήσουν και θα αρχίσει η προπώληση , έναντι 4000 δραχμών των εισιτηρίων για τη συναυλία των U2 που θα δοθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στη προβλήτα 2 του λιμανιού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας . Η συναυλία θα είναι μια τρίωρη υπερπαραγωγή για την πραγματοποίηση της οποίας θα μεταφερθεί υλικό 1200 τόνων με 42 νταλίκες και θα εργαστούν 450 Ελληνες και ξένοι τεχνικοί. Οπως επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕΘ Πάνος Θεοδωρίδης προς αποφυγή φαινομένων μαύρης αγοράς τα 50.000 εισιτήρια εκτυπώνονται στο Λονδίνο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ Θεοδωρίδη από τον Αύγουστο θα είναι δύσκολο να βρει κανείς εισιτήρια ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχουν. "Τα εισιτήρια θα τα έχω κάτω από το κάθισμά μου. Δεν ξέρω όμως που θα κάθομαι " είπε χαριτολογώντας ο κ Θεοδωρίδης.

    Για τις ανάγκες της συναυλίας θα στηθεί μία σκηνή από πλέξιγκλας ύψους 20 μέτρων μία αψίδα 100 μέτρων ενώ θα χρησιμοποιηθούν 35 μέτρα καθρέφτες. Η συναυλία θα αρχίσει στις 11 το βράδυ ενώ από τις 7.30 θα παρουσιάζονται τα support group τα οποία επιδιώκεται να είναι συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης τα οποία θα είναι της απολύτου εγκρίσεως των U2. O κ Θεοδωρίδης έκανε έκκληση στα καλά ρόκ συγκροτήματα της πόλης να συμμετάσχουν στην εκδήλωση παραμερίζοντας τις όποιες αντιρρήσεις έχουν για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

    Η αμοιβή του συγκροτήματος θα είναι 650.000 δολάρια ενώ για τους μηχανισμούς, τις αμοιβές των τεχνικών και την τεχνική υποδομή της συναυλίας θα δοθεί ένα εκατομμύριο δολάρια. Για την αμοιβή του συγκροτήματος ο ΟΠΠΕΘ διαθέτει 150 εκατομμύρια, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού δίνει 100 εκατομμύρια , και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς 40 εκατομμύρια. Από τις πωλήσεις εισιτηρίων αναμένονται 200 εκατομμύρια ενώ το υπόλοιπο της αμοιβής θα καλυφτεί από χορηγούς.

    Η συναυλία των U2 συμπίπτει με την ημέρα κατά του ρατσισμού καθώς και με τις ημέρες του περιβάλλοντος και της ελεύθερης έκφρασης και επειδή θεωρείται μείζον γεγονός για την πόλη οργανώνεται ολοήμερο φεστιβάλ. Εκείνη την ημέρα θα πεζοδρομηθεί το κέντρο της πόλης, σε σταντ στους πεζόδρομους θα υπάρχει φαγητό και ποτό, τα καταστήματα θα παρέχουν ειδική επιπλέον έκπτωση, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα μεταφέρουν δωρεάν το κοινό. Παράλληλα θα υπάρχουν δράσεις μουσικής χορού και εικαστικών καθώς και συναυλίες από το πρωί της ημέρας. Η μεγάλη συναυλία των U2 θα μεταδίδεται από γιγαντοοθόνες που θα τοποθετηθούν σε τέσσερα σημεία του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος.

    [04] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ TOU ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Στην προώθηση νέων ευέλικτων πολιτικών και τη δημιουργία σταθερού πλαισίου οικονομικής επιχειρηματικής-εμπορικής και πολιτιστικής συνεργασίας με αναπτυξιακή διάσταση αποσκοπεί η αποστολή οικονομικών και παραγωγικών φορέων της Β.Ελλάδας στη Ρουμανία που διοργανώνει το Γραφείο Διαβαλκανικής Συνεργασίας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Χρύσα Μανωλιά. Η αποστολή στη Ρουμανία είναι η πρώτη μιας σειράς αποστολών στις βαλκανικές χώρες που θα προγραμματιστούν στο πλαίσιο της λειτουρκίας της Επιτροπής Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

    Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική για συνεργασία της Βόρειας Ελλάδας με τα Βαλκάνια με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας και την ανάπτυξη των χωρών της χερσονήσου του Αίμου συντονίζει και στηρίζει ενέργειες κρατικών ή ιδιωτικών φορέων. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής το Γραφείο Διαβαλκανικής Συνεργασίας του υπουργείου και η αντίστοιχη Επιτροπή του που αποτελείται από εκπροσώπους δημοσίων και ιδιωτικών φορέων της Β.Ελλάδας αποφάσισε τη διοργάνωση της αποστολής στη Ρουμανία.

    Τα μέλη της αποστολής θα συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία της Ρουμανίας, με αντίστοιχους φορείς καθώς και με την εκπροσώπους της ομογένειας. Η γενική γραμματέας του υπουργείου και πρόεδρος της Επιτροπής Διαβαλκανικής Συνεργασίας θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με ομολόγους της των υπουργείων Μεταρρυθμίσεων, Βιομηχανίας-Ενέργειας, Πολιτισμού και Τουρισμού.

    [05] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

    Οι τρόποι ανάδειξης του ρόλου της Ορθοδοξίας, ως σημαντικής και αναγκαίας πολιτικής, πολιτιστικής και πνευματικής έκφρασης, για τη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας, αποτέλεσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κατά τη σημερινή πρώτη μέρα των εργασιών της 4ης ετήσιας Συνόδου Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΕΔΣΟ), που πραγματοποιείται στη Χαλκιδική.

    Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Κρητικός, παρουσία του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργο Πασχαλίδη και του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΕΔΣΟ, Ρώσος βουλευτής, V. Zorkaltsev, ο Γενικός της Γραμματέας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής, ενώ μηνύματα απέστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και αρχηγοί κομμάτων.

    "Στην αυγή της 3ης χιλιετίας, η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε νέες απειλές και νέους κινδύνους", επισήμανε ο κ. Παπαθεμελής, ενώ υπογραμμίζοντας τη συμβολή της Ορθοδοξίας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού τόνισε ότι "το ορθόδοξο ιδεώδες για την Ευρώπη και τον κόσμο είναι μετασοσιαλιστικό, μεταμοντέρνο και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χωρίς το άλλο μισό της, την Ανατολική Ευρώπη, όπου ζει η Ορθοδοξία".

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Με τη συμμετοχή θεολόγων διαφόρων δογμάτων, περιβαλλοντολόγων, φυσικών επιστημόνων και ειδικών νομικών από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αφρική και την ανατολική και δυτική Ευρώπη συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του διεθνούς οικολογικού τετραήμερου σεμιναρίου που πραγματοποιείται στην ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη.

    Το συνέδριο με θέμα "Περιβάλλον και δικαιοσύνη" τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πρίγκηπα Φιλίππου, δούκα του Εδιμβούργου υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του Διεθνούς Ταμείου για τη Φύση (WWF).

    Το σεμινάριο, την έναρξη του οποίου κήρυξε χθες ο κ.Βαρθολομαίος, θα ασχοληθεί κυρίως με την προώθηση του περιβαλλοντικού προβληματισμού και της κοινωνικής ευθύνης μεταξύ των νέων ηγετών πέραν του έτους 2000, αναφέρεται στη σχετικη ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

    Στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται ο ακαδημαϊκος Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ο υπεύθυνος του τμήματος περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, .Γ.Κρεμλής, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Γαλατασαράι δρ. Αta Sakmar, ο γενικός διευθυντής του "European Rartners for the Enviroment", Raymond Van Erman, ο αντιπρόσωπος της βουλής της πολιτείας της Μέριλαντ των ΗΠΑ, Leon Billings, η καθηγήτρια της νομικής σχολής του πανεπιστημίου Northeastern, δρ.Lee Breckenridge, και ο διευθυντής του ινστιτούτου για την ευρωπαϊκη πολιτική Peter Maxson.

    Χαιρετιστήρια μηνύματα απηύθυναν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, ο γενικος γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και ο αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΑΠΗΧΘΗ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΕΖΙΑΝΗΣ

    Απήχθη στη 1.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος ο πρώην πρόεδρος της οργάνωσης της "Ομόνοιας" στον νομό Αργυροκάστρου Θεόδωρος Μπεζιάνης. Τον Θ.Μπεζιάνη απήγαγαν τρεις άγνωστοι στην περιοχή Γράψη οι οποίοι διέφυγαν με ένα κίτρινο αυτοκίνητο προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Το πρωί το θύμα βρισκόταν στα Ιωάννινα και επέστρεψε το μεσημέρι στην Αλβανία. Η οικογένεια του πρώην προέδρου της οργάνωσης είναι ιδιοκτήτρια μιας βιομηχανίας αναψυκτικών στην περιοχή του Αργυροκάστρου και εκδίδει μια ελληνόφωνη εφημερίδα. Η κόρη του Μπεζιάνη είναι υποψήφια για τις εκλογές της Κυριακής με το κόμμα της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην περιοχή των Αγίων Σαράντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπεζιάνης ήταν ένας από τους κατηγορούμενους της "Ομόνοιας" στην πολύκροτη δίκη των "πέντε" που έγινε πριν από τρία χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή οποιαδήποτε πληροφορία για τυχόν πολιτικό χαρακτήρα της απαγωγής ή για λύτρα που ίσως ζητήσουν οι τρεις άγνωστοι.

    [08] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ο πρόεδρος της οργάνωσης "Ομόνοια" , Γιώργος Λαμποβιτιάδης, θα μιλήσει απόψε σε συγκέντρωση ομογενών από την Αλβανία η οποία θα γίνει στις 8 το βράδυ στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, κάτω από τα γραφεία της Ηπειρωτικής Εστίας, με αφορμή τις εκλογές στην Αλβανία.

    Στη συγκέντρωση, εκτός του κ. Λαμποβιτιάδη, θα μιλήσουν και ομογενείς που είναι υποψήφιοι στις αλβανικές εκλογές.

    [09] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΟΙ ΒΑΡΙΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ «ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ»

    Καθώς λιγότερα από τρία εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, το καθεστώς Μπερίσα κλιμακώνει τις προκλήσεις του, ενώ οι συμπλοκές μεταξύ των μαφιόζικων συμμοριών υπό τα βλέμματα της πολυεθνικής δύναμης προδιαγράφουν το κλίμα τρομοκρατίας και νοθείας της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας. Εξαίρεση στις κινήσεις της πολυεθνικής δύναμης αποτελεί το ελληνικό τμήμα, που αναλαμβάνει την επιτήρηση επικίνδυνων περασμάτων των οδικών αρτηριών, ενώ ο αλβανικός Νότος ζητά την αυξημένη παρουσία των ελλήνων στρατιωτών.

    Προσφάτως, οι διπλωματικοί αναλυτές είχαν ουσιαστικά προειδοποιήσει για τον κίνδυνο «εγκλωβισμού» της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, που προκαλείται κυρίως, από την αδυναμία της Δύσης να διασφαλίσει τις απαραίτητες διπλωματικές και πολιτικές εγγυήσεις, ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν ομαλά.

    Η εξέλιξη της κατάστασης φέρνει στο προσκήνιο τις εύθραυστες κοινωνικές ισορροπίες, αλλά και των ουσιαστικό πλέον κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων, με την επικράτηση συνθηκών εμφυλίου πολέμου. Το εκρηξιγενές περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο με τις προσπάθειες των ανθρώπων του Μπερίσα να παγιώσουν το κλίμα τρομοκρατίας. Το περιστατικό του Αυλώνα, όπου, ομάδα ενόπλων που διατηρεί δεσμούς με το Δημοκρατικό Κόμμα προχώρησε σε αφισοκόλληση εκβιάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης βίας και νοθείας που αρχίζει να εδραιώνεται.

    Από την άλλη μεριά, οι περίπου 7.000 ξένοι στρατιώτες υπό τη διοίκηση της Ρώμης, εξακολουθούν να έχουν ως βασική αποστολή τις επιχειρήσεις μεταφοράς της πολυεθνικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Το σύνολο του αμέτοχου στις πράξεις βίας και συνάμα απροστάτευτου αλβανικού λαού δεν κρύβει την απογοήτευση του για τον περιορισμένο ρόλο της πολυεθνικής στρατιωτικής παρουσίας, αλλά και την υλοποίηση του διαμεσολαβητικού ρόλου του ΟΑΣΕ. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το πλαίσιο διαταγών της ιταλικής στρατιωτικής διοίκησης από τις αρχές Απριλίου που ενεργοποιήθηκε η επιχείρηση «Αυγή», κράτησε αμέτοχες τις πολυεθνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη διεξαγωγή αποστολών διασφάλισης των στοιχειωδών μέτρων τάξης, με άμεση συνέπεια την κλιμάκωση της κοινωνικής βίας και την επιβολή -για ακόμη μια φορά- του νόμου των καλάσνικοφ.

    Στο επίπεδο εκδήλωσης των διαμεσολαβητικών πρωτοβουλιών του ΟΑΣΕ, οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού οργανισμού περιορίστηκαν στον απολογισμό ευθυνών στις ηγεσίες των αλβανικών πολιτικών κομμάτων, lei~momtar την ισχύ του διπλωματικού οπλοστασίου του ευρωπαϊκού παράγοντα.

    Επιστρέφοντας στο ρόλο της πολυεθνικής δύναμης, το μόνο που άλλαξε κατά τις μέρες αυτές στην αποστολή της, είναι η ανάληψη καθηκόντων προστασίας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, που από τους σχολιαστές κρίνεται και πάλι ανεπαρκής, γιατί αφήνει εκτεθειμένο το σύνολο σχεδόν των αλβανών ψηφοφόρων που θα αποφασίσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα . Σημειώνεται ότι 80 περίπου παρατηρητές που βρίσκονται στην Αλβανία τις τελευταίες τρεις βδομάδες θα περιοδεύουν με στρατιωτική προστασία στα εκλογικά τμήματα, ενώ αναμένεται η άφιξη 400 ακόμη παρατηρητών μέχρι την Κυριακή.

    Ένα άλλο γεγονός που ενισχύει τις καχυποψίες για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, εστιάζεται στο μεγάλο αριθμό και τη διασπορά των 4.525 εκλογικών τμημάτων, που καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποτελεσματική επιτήρηση τους, ενώ ο ευρωπαϊκός οργανισμός εγγυάται την αποστολή παρατηρητών μόνο σε 90 εκλογικά κέντρα. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο περιορισμένος διαμεσολαβητικός ρόλος του ΟΑΣΕ αποδείχτηκε και από την αδυναμία του να «πείσει» τον Μπερίσα για τον τερματισμό της εκλογικής διαδικασίας στις 6 το απόγευμα, ώστε να γίνει (με το φως της ημέρας) η μεταφορά των ψηφοδόχων στα 115 κέντρα διαλογής. Σε μια επίδειξη αδιαλλαξίας ο Μπερίσα επέμεινε στη διεξαγωγή των εκλογών μέχρι στις 9 το βράδυ, προκαλώντας την αντίδραση της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, που πιστεύει ότι ο παρακρατικός μηχανισμός που έχει στηθεί θα εκμεταλλευτεί κατά τον καλύτερο τρόπο το σκοτάδι, νοθεύοντας την πραγματική λαϊκή βούληση.

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έγκυρες πληροφορίες, έφεραν τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ως κύριο εκφραστή των δυτικών πιέσεων που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση αντιστροφής των επιχειρημάτων των δύο αντίπαλων πολιτικών πλευρών στην Αλβανία. Κύριος στόχος της γερμανικής διπλωματίας ήταν η εξεύρεση μέσης οδού προς την κατεύθυνση διασφάλισης των δυτικών συμφερόντων. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι η Βόννη στον προθάλαμο του ξεσπάσματος της κοινωνικής αναταραχής, πρόσφερε κάλυψη στον Μπερίσα και τον παρακρατικό μηχανισμό του, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα ουσιαστικό κομμάτι των ορυχείων εντός του αλβανικού εδάφους.

    Το σκηνικό που στήνεται θυμίζει έντονα την τελευταία εκλογική αναμέτρηση (26 Μαίου 1996), στην οποία είχαν κυριαρχήσει οι πρακτικές βίας και νοθείας που επισημάνθηκαν από μερίδα του δυτικού τύπου. Ν.Χ.

    [10] ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Koινό ελληνο-βουλγαρικό πρόγραμμα κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης πρόκειται να εξετάσουν έως τις 20 Ιουλίου εμπειρογνώμονες της Αθήνας και της Σόφιας.

    Οπως γράφει η εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας, προς το παρόν, μόνο η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη με τις συγκεκριμένες προτάσεις.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα το θέμα της διάνοιξης των τριών νέων συνοριακών διόδων Ελλάδας- Βουλγαρίας, θα εξεταστεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλγαρίας, Π.Στογιάνοφ, στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Επίσης, έως το τέλος Ιουνίου, εμπειρογνώμονες της αμερικανικής κοινοπραξίας "Μπέχτελ" θα επισκεφτούν τη Βουλγαρία για να εξετάσουν την πρόταση της Σόφιας για επενδύσεις στον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και στους οδικούς άξονες της Βουλγαρίας.

    Αυτό ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ευγκένι Μπακαρτζίεφ και σημείωσε πως η "Μπέχτελ" έχει αποστείλει τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π.Στογιάνοφ, όσο και στην κυβέρνηση Κόστοφ, δικό του πρόγραμμα για την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη Βουλγαρία. Στις αμερικανικές προτάσεις συμπεριλαμβάνονται και επενδύσεις των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών "Μόμπιλ" και "Σεβρόν" στα βουλγαρικά διυλιστήρια "Νέφτοχιμ" στο Μπουργκάς. Κ.Κ.

    [11] ΣΕΡΒΙΑ: ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Οι αυξημένες ανάγκες σε ρευστό συνάλλαγμα, αλλά και η επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την επανένταξη της Σερβίας στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, φαίνεται να επηρεάζουν καταλυτικά την αλλαγή πλεύσης του προέδρου Μιλόσεβιτς.

    Κεντρικός στόχος των επιδιωκόμενων πρωτοβουλιών είναι η εδραίωση της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η ολοκλήρωση της στο ταχύτερο χρονικό διάστημα. Προς την παραπάνω κατεύθυνση κινείται και ο νόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τις τελευταίες μέσα στην επόμενη βδομάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες διατάξεις είναι ενισχυτικές για την συμμετοχή στη διαδικασία, εκτός των ξένων επενδυτών και σέρβων πολιτών που θα εφοδιαστούν με ειδική κάρτα εγγύησης της συμμετοχής τους στη δημιουργία ειδικού ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

    Παράλληλα, αξίζει να επισημανθούν αντιδράσεις που προέρχονται από το εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος και προσπαθούν να «μπλοκάρουν» την πορεία της όλης προσπάθειας που έχει ως προτεραιότητες, την δημιουργία του κεφαλαίου ιδιωτικοποιήσεων, την εφαρμογή δικτύου υπολογιστών σε ολόκληρη της Σερβία για την αποτελεσματική παρακολούθηση και καταγραφή των εξελίξεων, αλλά και την ενεργοποίηση ειδικών προγραμμάτων για την εκπαίδευση των στελεχών των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, στις ιδιαιτερότητες των αποκρατικοποιήσεων.

    Σημειώνεται ότι η δυτική κοινότητα έχει συνδέσει το θέμα επιστροφής της Σερβίας στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, με τη γενικότερη πορεία του εκδημοκρατισμού στο Βελιγράδι, την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και τη γενικότερη συμπεριφορά της Σερβίας, στο ζήτημα της παράδοσης όσων βαρύνονται με κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και σε ιδιαίτερα εκβιαστικό τόνο ήταν και η διπλωματική εξόρμηση που πραγματοποίησε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ στη Βοσνία στις αρχές Ιουνίου, όπου μεταξύ των \kkym, άσκησε πιέσεις στο Βελιγράδι για τη συμμόρφωση προς την κατεύθυνση των δυτικών υποδείξεων.

    [12] ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό απέστειλε χθες στο Κογκρέσσο ο αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον.

    Στην έκθεση, που καλύπτει το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου, ο κ. Κλίντον αναφέρεται στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και τονίζει: "Το σημαντικό γεγονός αυτής της περιόδου ήταν η έναρξη των προκαταρκτικών συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο νησί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν έντονα τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να εμπλέξουν παραγωγικά τους κυρίους Γ.Κληρίδη και Ρ.Ντενκτάς σε αυτές τις συνομιλίες, προετοιμάζοντας τις απευθείας διαπραγματεύσεις".

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει ότι "έχουμε διακηρύξει την υποστήριξή μας στην ανάληψη προσπαθειών από τον ΟΗΕ, σε διάφορες περιπτώσεις και έχουμε παροτρύνει τους δύο ηγέτες να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία και να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στη διαδικασία συμφιλίωσης".

    Καταλήγοντας, ο Μπιλ Κλίντον σχολιάζει τον διορισμό του απεσταλμένου του στο Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σημειώνοντας:

    "Αν και η τοποθέτηση του δεν τοποθετείται μέσα στην περίοδο της έκθεσης, είμαι πολύ ευτυχής διότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα υπηρετήσει ως Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος μου για την Κύπρο. Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια περίοδο που οι εντάσεις στο νησί έχουν ηρεμήσει, λόγω του μορατόριουμ πτήσεων το οποίο πρόσφατα συμφωνήθηκε από τα μέρη, όπως και της συμφωνίας τους να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αρχές Ιουλίου. Εχω ζητήσει από τον Πρέσβη Χόλμπρουκ να κάνει χρήση των αποδεδειγμένων διαπραγματευτικών ικανοτήτων και της μεγάλης γνώσης του για την περιοχή, προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 26 June 1997 - 15:47:56