Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-03

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 20:34 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • [Δ] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [Ε] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [ΣΤ] ΚΥΠΡΟΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • [01] Η ΚΟΖΑΝΗ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΟΖΑΝΙΤΩΝ
  • [02] ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΕΞΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΚΟΖΑΝΙΤΕΣ
  • [03] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [04] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [05] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΚΤΟΞΕΥΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ
  • [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • [06] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΥ Ο Κ.ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗΣ ΜΕ ΒΟΛΗ 83.32 ΜΕΤΡΑ
  • [07] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΘΑΝΟΥ - ΠΑΥΛΑΚΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΩΝ 100 ΜΕΤΡΩΝ
  • [Δ] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [08] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΚΛΟΠΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
  • [Ε] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [09] ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΔΥΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ
  • [ΣΤ] ΚΥΠΡΟΣ

  • [10] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    [01] Η ΚΟΖΑΝΗ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΟΖΑΝΙΤΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 17:47 Ώρα Ελλάδος

    ΚΟΖΑΝΗ, 3 Αυγούστου 1997(ΜΠΕ)

    O νέος επιχειρηματικός χάρτης του νομού Κοζάνης και η διασύνδεση των οικονομικών ευκαιριών που προσφέρει η περιοχή σε σχέση με τα τα Βαλκάνια αποτέλεσε το κύριο θέμα της εισήγησης του νομαρχιακού συμβούλου και Προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης Παναγιώτη Αποστολίδη, στη διάρκεια της σημερινής τρίτης και τελευταίας ημέρας του Συνεδρίου των Απόδημων Κοζανιτών, που πραγματοποιήται στην πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας.

    Αναλύοντας το νέο ελκυστικό στους επενδυτές περιβάλλον του νομού ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε στα έργα υποδομής, που υλοποιούνται στην Κοζάνη και στη γύρω περιοχή, όπως οι οδικοί άξονες Νίκης-Κοζάνης-Λάρισας και το τμήμα της Εγνατίας Οδού, οι οποίοι ολοκληρώνονται στα τέλη του 1998.Επίσης στα έργα υποδομής περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση της Βιομηχανικής Περιοχής(ΒΙ.ΠΕ) Κοζάνης, οι ΒΙΟΠΑ γούνας, μαρμάρου και επίπλου, το Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης(εκτείνεται σε 4.000 τ.μ.),οι υποδομές στον πρωτογενή τομέα(λαχανικά, φρούτα), στον αγροτουρισμό και το βιομηχανικό τουρισμό(Βόϊο και Βελβενδό και οι φαντασμαγορικές εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η.).

    Πόλο έλξης των επενδυτών, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, αποτελούν επίσης ο ορυκτός πλούτος(κοιτάσματα χρωμίου, χουντίτη, γρανίτη, μαρμάρων, βωξίτη και χαλαζικής άμμου), οι δορυφορικές ως προς τη Δ.Ε.Η. επενδύσεις , καθώς και το μοναδικό προϊόν της Κοζάνης, ο ΚΡΟΚΟΣ, φυτό με φαρμακευτική αξία.

    Α.Τ.

    [02] ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΕΞΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΚΟΖΑΝΙΤΕΣ

    Καταχωρήθηκε: 19:23 Ώρα Ελλάδος

    ΚΟΖΑΝΗ, 3 Αυγούστου 1997(ΜΠΕ)

    Το πρώτο Προεδρείο και το ιδρυτικό καταστατικό πλαίσιο λειτουργίας του Συμβουλίου τους εξέλεξαν και επικύρωσαν σήμερα οι Απόδημοι Κοζανίτες στη διάρκεια της τρίτης και τελευταίας ημέρας του Συνεδρίου τους στην πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας.

    Πρόεδρος του 13μελούς Προεδρείου, σύμφωνα με το καταστατικό, το οποίο εισηγήθηκε ο μεταπτυχιακός Κανονικού Δικαίου και εκπρόσωπος των ελληνικών κοινοτήτων του Βελγίου Θόδωρος Χαρτοματσίδης, θα είναι ο εκάστοτε Νομάρχης Κοζάνης, ενώ θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωπος της Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Κοζάνης και εκπρόσωπος του ΕΒΕ Κοζάνης.Τις παραπάνω θέσεις καταλαμβάνουν ο σημερινός Νομάρχης Πασχάλης Μητλιάγκας, ο αντιπρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. Νίκος Κατσιαούνης και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Παναγιώτης Αποστολίδης.

    Τα υπόλοιπα 10 μέλη του Πρεδρείου θα αποτελούν:

    Τρεις από την Αυστραλία:οι κ. Γιώργος Ταχάτος, Μιχάλης Παπάζογλου και Ευάγγελος Καλαμπούκας, δύο από την Ευρώπη: οι κ. Θόδωρος Χαρτοματσίδης και Θανάσης Μπασδέκης, δύο από την Αμερική:η κα.Νίνα Πετροπούλου και ο κ. Τάσος Πιτένης, δύο από τον Καναδά:οι κ. Αντώνης Λιόλιος και Γιάννης Βουρινάρης, ενώ μία θέση θα παραμείνει κενή , για να καλυφθεί αργότερα από απόδημο Κοζανίτη, ο οποίος θα προέρχεται από χώρα της Ασίας-Αφρικής.

    Από τους βασικούς στόχους του Προεδρείου του Συμβουλίου των Αποδήμων του Νομού Κοζάνης, το οποίο θα έχει τριετή θητεία και θα συνέρχεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, θα είναι η προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής καθώς και η στενή διασύνδεση και συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

    Α.Τ.

    [03] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

    Καταχωρήθηκε: 20:34 Ώρα Ελλάδος

    ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, 3 Αυγούστου 1997(ΜΠΕ-του Κώστα Παϊβανά)

    Βασικό στοιχείο στη διαμόρφωση της πολιτικής του εθνικού κέντρου για τους απόδημους χαρακτήρισαν τα πορίσματα των Παγκοσμίων Συνεδρίων των ερευνητικών ιδρυμάτων του ελληνισμού οι κ. Γρηγόρης Νιώτης και Σταύρος Λαμπρινίδης πρόεδρος της Διακομματικής και Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού αντίστοιχα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα ελληνόφωνα μέσα ενημέρωσης στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

    Oι κ.Νιώτης και Λαμπρινίδης συμφώνησαν ότι " η πολιτική για τους απόδημους είναι πολυδιάστατη και η συνεισφορά των ακαδημαϊκών και των ερευνητών είναι μία από τις βασικές της διαστάσεις", κάνοντας παράλληλα τη διασαφήνιση ότι τον τελευταίο λόγο έχει η εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει και υλοποιεί την πολιτική του κράτους για τον ελληνισμό της διασποράς."

    Οι συμμετέχοντες ακαδημαϊκοί , πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές δήλωσαν ότι " το Συνέδριο θα επικεντρώσει την προσοχή του στο πολιτικό , οικονομικό , τεχνολογικό πολιτιστικό γίγνεσθαι, προκειμένου να μορφώσει γνώμες για την πορεία του ελληνισμού τον 21ο α."

    Το Συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης συνεχίζεται αύριο με διάλεξη του καθηγητή Μισέλ Μπρουνώ με θέμα "Γεωπολιτική του Ποντιακού Ελληνισμού μεταξύ Δύσης και Ανατολής", σε συνεργασία με την ποντιακή κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας και αργότερα παμπαροικιακή συνάντηση με θέμα "Το Κυπριακό Πρόβλημα", υπό την αιγίδα του Υπατου Αρμοστή Κύπρου στην Αυστραλία κ. Α. Γεωργιάδη, σε συνεργασία με τη ΣΕΚΑ.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [04] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 15:19 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 3 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Το κύριο σώμα της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης στην Αλβανία (278 άνδρες και 91 οχήματα) έφτασαν το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τα αρματαγωγά "ΧΙΟΣ" και "ΣΑΜΟΣ", όπου τους επιφυλάχθηκε επίσημη υποδοχή από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Α. Τζογάνη, του αρχηγού ΓΕΣ, Μανούσου Παραγιουδάκη, του αρχηγού ΓΕΝ, Λεωνίδα Παλαιογιώργου, και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

    Στην ομιλία του ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε τη χαρά που επέστρεψαν όλοι γεροί και την ικανοποίηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για την εκπλήρωση της αποστολής τους στη γειτονική χώρα και απευθυνόμενος στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες υπογράμμισε:"Επιβεβαιώσατε το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια. Επιβεβαιώσατε ότι η Ελλάδα-ως δύναμη σταθερότητς και ασφάλειας στα Βαλκάνια- λαμβάνοντας μέρος σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν σε περιφερειακό επίπεδο την ειρήνη, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη στους γειτονικούς λαούς, αναδεικνύεται ο ιδιαίτερος ρόλος της και το ειδικό βάρος της σε ολόκληρη τη γεωπολιτική περιοχή στην οποία ανήκουμε".

    Στα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης απονεμήθηκαν αναμνηστικά μετάλλια, ενώ στο χώρο του λιμανιού τους περίμεναν οι συγγενείς τους και ακολούθησαν συγκινητικές στιγμές.

    Στην Αλβανία παραμένει ακόμη ένας λόχος ο οποίος θα επιστρέψει οδικώς στις 8 Αυγούστου.

    [05] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΚΤΟΞΕΥΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 13:53 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 3 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Εννέα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (MLRS) που απέκτησε ο ελληνικός στρατός παρουσιάστηκαν χτες στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

    Οι πρώτοι 9 εκτοξευτές είχαν παραδοθεί το 1995. Τώρα ολοκληρώθηκε η παραγγελία των 18 εκτοξευτών (μια μοίρα) από τις ΗΠΑ συνολικού κόστους 27 δισεκατομμυρίων δραχμών και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υλοποιηθεί η προμήθεια μιας ακόμη μοίρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αρχηγός ΓΕΣ, Μανούσος Παραγιουδάκης, το MLRS είναι το πιο διαδεδομένα σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών στο ΝΑΤΟ και το πλέον προηγμένο στον κόσμο. Μία βολή 12 ρουκετών ισοδυναμεί με τη βολή από 90 πυροβόλα 155 χιλιοστών. Η καλυπτόμενη έκταση από τη βολή 12 ρουκετών είναι 200 στρέμματα, το βεληνεκές του 32 χιλιόμετρα και θα αυξηθεί στα 165 χιλιόμετρα με την προμήθεια των πυραύλων ATACMS εντός του 1998. Η εξέλιξη τουσ υστήματος και των πυρομαχικών του την προσεχή δεκαετία θα επεκτείνουν τις δυνατότητες του για προσβολή στόχων σε βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.

    Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής ο κ. Τσοχατζόπουλος έστειλε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι "η Ελλάδα θα υπερασπίσει με κάθε τρόπο τα ιστορικά εθνικά της δίκαια, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την εθνική της ανεξαρτησία". Πρόσθεσε ακόμα πως "η εθνική ασφάλεια είναι να εθνικό θέμα και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν παίξουν τον καθοριστικότερο ρόλο. Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή μας στους διεθνείς οργανισμούς, η υπθεση της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας είναι θέμα βασικά των ενόπλων δυνάμεων και γενικά του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης του. Αυτή είναι μια διαπίστωση η οποία αποτελεί ένα θεμέλιο λίθο στην εθνική, στη διεθνή μας παρέμβαση, στις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες, στις πρωτοβουλίες μας στους διεθνείς οργανισμούς. Και συγχρόνως είναι ένα μήνυμα προς κάθε πλευρά, ότι με δυνατή Ελλάδα, με δυνατό ελληνικό στρατό, είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε το σεβασμό και την αποδοχή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διέψευσε πληροφορίες ότι επίκειται η στράτευση γυνακών στις περιοχές του Αιγαίου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Επισήμανε ότι δεν περιμένει νέες ελληνοτουρκικές κρίσεις στο Αιγαίο και ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης υπογράμμισε:"Δεν έχω να σχολιάσω τίποτε το ιδιαίτερο. Η στάση της Τουρκίας είναι δικό της θέμα. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει το πλαίσιο πάνω στο οποίο στρατηγικά και αμυντικά κινούμαστε, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Τώρα από κει και πέρα, οι δηλώσεις θετικών προθέσεων και η αποδοχή και η τήρηση αρχών είναι ένα θετικό στοιχείο. Μένει όμως να κριθεί στην πράξη. Ανεξάρτητα τούτου η πολιτική εθνικής άμυνας της χώρας και η αμυντική πολιτική έχουν μια εμβέλεια και έναν ορίζοντα πολύ μακρύτερο και βέβαια γι αυτό στηρίζονται και στα αντικειμενικά δεδομένα".

    [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

    [06] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΥ Ο Κ.ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗΣ ΜΕ ΒΟΛΗ 83.32 ΜΕΤΡΑ

    Καταχωρήθηκε: 13:53 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 3 Αυγούστου 1997 (Μ.Π.Ε)

    Εντυπωσιακός νωρίς σήμερα το πρωί ο Κώστας Γκατσιούδης προκρίθηκε στο μεγάλο τελικό του ακοντισμού που θα γίνει το βράδυ της Τρίτης στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    Με την πρώτη του κιόλας βολή έστειλε το ακόντιο πάνω από το όριο των 83 μέτων, στα 83 μέτρα και 32 εκατοστά και ελπίζει πια σε ένα μετάλλιο.

    Στον τελικό προκρίθηκαν ακόμη οι Ζελέζνι (Τσεχία) με βολή στα 83.66 μ., Χένρι (Γερμανία) 83.42 μ., Μπάκλει (Μ.Βρετανία) με 81.40 μ., Μοντέν (Σουηδία) με 80.88 μ., Παρβιαινεν (Φινλανδία) με 80.76 μ., Μπουρούγιεφ (Ρωσία) με 80.30 μ., Χιλ (Μ.Βρετανία) με 82.24 μ., Χόνγκλερ (Αυστρία) με 81.54 μ., Γκονζάλες (Κούβα) με 80.88 μ., Κόρμπετ (Ν.Αφρική) με 80.72 μ., Μακάροφ (Ρωσία) με 80.62 μ.

    Εκπληξη εξάλλου αποτέλεσε ο αποκλεισμός του Εστ (Γερμανία) με 79.38 μ. και του Ράτι (Φινλανδία) με 77.24 μ.

    Στο μήκος ο Κώστας Κουκοδήμος έμεινε εκτός τελικού με επίδοση 7.87 μ, όπως και ο Δημήτρης Χατζόπουλος με τρία άκυρα άλματα και ο Φιλίνδρος με 7.63 μ.

    Αποκλείστηκαν ακόμη στα 400 μ. με χρόνο 46.64 δευτερόλεπτα ο Μουμουλίδης,

    ο Πολυμέρου στο ακόντιο με 74.94 μ. και ο Α.Βούζης στα 3.000 στιπλ με χρόνο 8.33.51', που έπεσε λίγο πριν το τέλος και έχασε την ευκαιρία πρόκρισης.

    Στα προκριματικά των 400 μ ανδρών εμφανίστηκε και ο διάσημος Αμερικανός Μάικλ Τζόνσον που πέτυχε υπό μορφήν περιπάτου επίδοση 45.66 δευτερόλεπτα.

    [07] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΘΑΝΟΥ - ΠΑΥΛΑΚΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΩΝ 100 ΜΕΤΡΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 20:34 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 3 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Στα ημιτελικά των 100 μέτρων, το θαύμα δεν έγινε, αφού τόσο ο Αγγελος Παυλακάκης, όσο και η Κατερίνα Θάνου πήραν την 5η και 6η θέση στις σειρές τους και έμειναν εκτός τελικού.

    Ο Παυλακάκης, ύστερα από ένα πολύ κακό ξεκίνημα πέτυχε 10.29, ενώ η Θάνου που ξεκίνησε υπέροχα στην αρχή, φάνηκε να μένει από δυνάμεις στα τελευταία 40 μέτρα και πέτυχε χρόνο 11.35'.

    Ο Ελληνας πρωταθλητής στις δηλώσεις του, είπε ότι δεν νοιώθει απογοητευμένος αφού φεύγει από μια μεγάλη διοργάνωση με νέο πανελλήνιο ρεκόρ και ελπίζει στο μέλλον για διακρίσεις.

    Η Κατερίνα Θάνου τόνισε ότι επηρεάστηκε από τον αέρα και μάλλον δεν ήρθε ο χρόνος για να σπάσει το πανελλήνιο ρεκόρ.

    Στον πρώτο τελικό της ημέρας στη σφυροβολία ανδρών, το χρυσό μετάλλιο κέρδισε στην τελευταία του βολή, ο Γερμανός Βάϊς με 81.78, ενώ ακολούθησαν οι Σκβάριουκ (Ουκρανία) με 81.46 και Σιντορένκο (Ρωσία) με 80.76.

    Στα προημιτελικά των 400 μέτρων λίγο έλειψε να γίνει η έκπληξη με τον αποκλεισμό του διάσημου Αμερικανού Μάϊκλ Τζόνσον, που τελικά προκρίθηκε με τον τρίτο (45.39') από τους τέσσερις καλύτερους χρόνους.

    [Δ] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [08] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΚΛΟΠΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 16:35 Ώρα Ελλάδος

    ΤΙΡΑΝΑ, 3 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Εικόνες, που χρονολογούνται στη μεσαιωνική εποχή, κλάπηκαν απο τις εκκλησίες στο Ονούφριο και στη Γκόριτσα της Αλβανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας "Republika".

    Στο δημοσίευμα, υπογραμμίζεται ότι οι αστυνομικές αρχές του Βερατίου, κάνουν λόγο για ενδεχόμενο οργανωμένης κλοπής, όπου έδρασαν "επαγγελματίες" κλέφτες.

    Οι εκκλησίες έχουν 90 συνολικά εικόνες, από τις οποίες έχουν κλαπεί οι δέκα. Ομως, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί ποιες είναι αυτές. "Οσο πιο σύντομα, εξακριβωθεί ποιες είναι οι εικόνες που έχουν κλαπεί, τόσο πιο γρήγορα θα ενημερωθεί η Ιντερπόλ, προκειμένου να αρχίσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη σύλληψη των δραστών", καταλήγει η εφημερίδα.

    [Ε] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    [09] ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΔΥΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ

    Καταχωρήθηκε: 16:35 Ώρα Ελλάδος

    ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, 3 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ -του Νίκου Φραγκόπουλου)

    Δύο Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ένοπλου επεισοδίου με συνοριακούς φρουρούς της Γιουγκοσλαβίας, ανακοίνωσε το γραφείο πληροφοριών του Τρίτου Σώματος Στρατού της Γιουγκοσλαβίας.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε τη νύχτα της 1ης Αυγούστου κατά μήκος των γιουγκοσλαβοαλβανικών συνόρων. Σύμφωνα με την ανακοινβση αυτή οι συνοριακοί φρουροί παρατήρησαν μια ομάδα Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου την ώρα που αυτοί προσπαθούσαν να περάσουν λαθραία από τα σύνορα και τους διέταξαν να σταματήσουν. Αντί αυτού, οι Αλβανοί άνοιξαν πύρ εναντίον των φρουρών. Σύμφωνα με τα λόγια του ενός τραυματία η ομάδα αυτή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου έπρεπε να περάσει το έδαφος της Αλβανίας όπου θα συναντώνταν με κάποιους Αλβανούς για να ανταλλάξουν εμπορεύματα.

    [ΣΤ] ΚΥΠΡΟΣ

    [10] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 15:19 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 3 Αυγούστου 1997 (Μ.Π.Ε)

    Η φωνή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ακούγεται σήμερα 20 χρόνια μετά το θάνατό του επίκαιρη και επιγραμματική, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας στο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο του Εθνάρχη στην Ιερά Μονή Κύκκου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος,τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "υπήρξε ο εμπνευστής και καθοδηγητής του Κυπριακού Ελληνισμού στον αγώνα του για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού" και κατάφερε να υπερβεί τις κατακόρυφες και ανυπέρβλητες αντιξοότητες που αντιμετώπισε η Κυπριακή Δημοκρατία στα πρώτα χρόνια της εγκαθίδρυσης της.

    "Συμπληρώνονται φέτος 20 ολόκληρα χρόνια από το θάνατό του Μακαρίου και το δράμα της Κύπρου συνεχίζεται", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι "η φωνή του σ' αυτές τις δύσκολες ώρες ακούγεται πάλι επίκαιρη και επιγραμματική".

    "Γνωρίζουμε ότι είδος συμβιβασμού θα είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος. Αρνούμεθα και δεν αποδεχόμαστε συμβιβασμό, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, επικαλούμενος δήλωση του Εθνάρχη Μακαρίου.

    "Η Κύπρος", είπε, "βρίσκεται αυτή την εποχή μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι" , σημειώνοντας ότι "υπάρχει σε εξέλιξη μια πρωτοφανής διεθνής προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού".

    Επισημαίνοντας ότι "δεν εθελοτυφλούμε μπροστά στις δυσκολίες ούτε παραγνωρίζουμε την εντεινόμενη τουρκική αδιαλλαξία", πρόσθεσε ότι "η στάση μας στο Μοντρέ της Ελβετίας θα είναι θετική και δημιουργική", όπως ακριβώς και στις πρόσφατες συνομιλίες του Τράουτμπεκ.

    "Αλλά θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό ελληνισμό ότι η δημιουργική μας ετοιμότητα και θετική στάση για λύση δεν σημαίνει ότι θα δεχτούμε οποιαδήποτε λύση", τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι "δεν θα διστάσουμε να συμφωνήσουμε όταν κρίνουμε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του κυπριακού ελληνισμού ή όταν κρίνουμε ότι με αυτή τη στάση μας οδηγούμαστε σε μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη".

    "Καλούμε το λαό, όπως τον καλούσε για τόσα χρόνια ο Μακάριος, να μην πτοηθεί από τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες και να κρατήσει ψηλά την αγωνιστική σημαία", κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης, σημειώνοντας ότι "ο σημαιοφόρος του αγώνα έπεσε αλλά τη σημαία του αγώνα υπέρ της Κύπρου δεν θα την υποστείλουμε ποτέ".


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00 run on Sunday, 3 August 1997 - 20:41:20 UTC