Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-15

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 18:58 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • [Γ] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [Δ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [Ε] ΚΥΠΡΟΣ
  • [ΣΤ] ΔΙΑΦΟΡΑ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [02] ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
  • [03] EKΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [04] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΧΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  • [06] 18-28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ "Ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν. ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ
  • [07] ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ "ΚΑΡΑΒΑΝΙ 97"
  • [08] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΙΑΣΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [09] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
  • [Γ] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [10] TΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΑΔ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑΝΟ
  • [11] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • [12] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [Δ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [13] ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ: "ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
  • [Ε] ΚΥΠΡΟΣ

  • [14] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [15] ΜΕΤΑ ΑΠΟ 23 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
  • [ΣΤ] ΔΙΑΦΟΡΑ

  • [16] ΑΚΥΡΗ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 13:42 Ώρα Ελλάδος

    ΤΗΝΟΣ, 15 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, ότι δεν υπάρχει τίποτε προς διαπραγμάτευση στο Αιγαίο, απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε ομιλία του στην Τήνο κατά τον εορταμό της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

    "Δεν υπάρχει τίποτε για διαπραγμάτευση στο Αιγαίο. Υπάρχουν μόνο οι διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες και το μήνυμα αυτό στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση και σε εκείνους που θέλουν να αμφισβητήσουν τα σύνορα μας", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και αποφασιστικότητας.

    Αν θέλει η Τουρκία να μπει στην Ευρωπαική Ενωση έχει την υποχρέωση να αποδεχτεί το αδιαπραγμάτευτο των συνόρων, των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών, τόνισε ο υπουργός και προειδοποίησε πως όποιος αποδεχτεί αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμος ν αποδεχτεί αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου στα Στενά του Βοσπόρου και στη Μαύρη Θάλασσα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι είναι και σήμερα επίκαιρη η ανάγκη ομοψυχίας, ενότητας και κοινής προσπάθειας.

    Στις εκδηλώσεις που έγιναν στην Τήνο παραβρέθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής.

    [02] ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 18:58 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15 Αυγούστου (ΜΠΕ)

    Ασύλληπτοι παραμένουν οι δράστες της δολοφονίας του γουνέμπορου της Καστοριάς, Σάββα Γιλαντζίδη, 50 χρονών, και του 24χρονου γιου του Στέλιου, παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε η αστυνομία. Οι έρευνες, τις οποίες παρακολουθούν ανάστατοι οι κάτοικοι της Καστοριάς, προσανατολίζονται στη ρώσικη μαφία που δρα στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα και με την κατάθεση του μικρότερου γιου του γουνέμπορου Κώστα, 22 χρονών, που γλίτωσε από τους δράστες του εγκλήματος, οι πέντε δολοφόνοι είχαν ξενική προφορά, μάλλον ρώσικη.

    Οι άγνωστοι έφτασαν χθες νωρίς το μεσημέρι στο εργαστήριο του γουνέμπορου, στο κέντρο της Καστοριάς, σε απόσταση 200 μέτρων από την αστυνομική διεύθυνση, και έκλεισαν συμφωνία για την αγορά μεγάλης ποσότητας δερμάτων. Οταν όμως επέστρεψαν στον τρίτο όροφο του κτιρίου όπου βρίσκεται η βιοτεχνία, αφού φόρτωσαν σε κλειστό φορτηγάκι τρεις χιλιάδες δέρματα, αντί να πληρώσουν, επιτέθηκαν εναντίον του βιοτέχνη και των γιων του, τους οποίους κακοποίησαν και με την απειλή πιστολιών τους έδεσαν πισθάγωνα και τους φίμωσαν.

    Τα δύο θύματα πέθαναν από ασφυξία, ενώ ο μικρότερος γιος του γουνέμπορου κατάφερε να λυθεί, μασώντας το σκοινί με το οποίο ήταν δεμένος αργά το απόγευμα. Οι φωνές για βοήθεια κινητοποίησαν τους περίοικους, που γύρω στις 7 το απόγευμα μπήκαν στο εργαστήριο για να βρουν τα δύο θύματα νεκρά και το τρίτο σοκαρισμένο, ανάμεσα σε σωρούς από γούνες.

    Αστυνομικοί και άνδρες των μεταβατικών αποσπασμάτων ερευνούσαν ολόκληρο το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς για τον εντοπισμό του οχήματος, με το οποίο διεύφυγαν οι δράστες, ενώ σήμερα το πρωί άνδρες της σήμανσης από τη Διεύθυνση Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν έρευνες στο εργαστήριο.

    [03] EKΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 15:46 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15 Αυγούστου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα που εκτελέστηκαν από τους Ναζί και συνεργάτες τους στο μπλόκο της Καλαμαριάς, τον Αύγουστο του 1944, διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς, στο ηρώο της 13ης Αυγούστου (πάρκο Κερασούντος) την Τετάρτη 20 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και ομιλίες από εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού 'Υμνου.

    Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, Αντιδήμαρχοι, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών της πόλης.

    [04] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

    Καταχωρήθηκε: 14:06 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Με τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών πραγματοποιήθηκαν στην Παναγία Σουμελά, του Βερμίου, οι εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου και την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στην ομιλία του υπογράμμισε:"Εδώ συμπυκνώνεται η μνήμη, η ευλάβεια, η γνώση, η δύσκολη ιστορική εμπειρία και η αξιοπρέπεια του ποντιακού και όλου του ελληνισμού. Εδώ έχουμε την αίσθηση της ιστορίας και γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει η σημερινή μέρα. Και ως μέρα τιμής προς την Υπέρμαχο Στρατηγό, τη Θεοτόκο, και ως μέρα εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή ως μέρα εορτασμού της ειρήνης, μέσα από την ισχύ της αποτροπής που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ο πατριωτισμός είναι η αίσθηση της ιστορίας, η μνήμη, η ευαισθησία, αλλά και η γνώση του πραγματικού συσχετισμού των δυνάμεων σε ένα πολύπλοκο και ταλανιζόμενο κόσμο. Στον οποίο, πλέον, δεν ισχύουν οι απλές και αδρές διαιρέσεις, δεν ισχύουν οι παλιές βεβαιότητες. Δυστυχώς, ισχύουν πλέον οι αποχρώσεις, οι αμφιβολίες, οι αμφιταλαντεύσεις που πρέπει να μας κάνουν όλους εξαιρετικά προσεκτικούς χειριστές των εθνικών πραγμάτων και προασπιστές των εθνικών συμφερόντων".

    Ο υπουργός Πολιτισμού μεσολάβησε και σήμερα παραδόθηκε από το Μουσείο Μπενάκη στο Ιδρυμα "Παναγία Σουμελά" το κειμήλιο του Ιερού Επιταφίου, του 18ου αιώνα, το οποίο προέρχεται από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος αναγόρευσε τον κ. Βενιζέλο επίτιμο μέλος και αρωγό και τον παριστάμενο πρόεδρο του Μουσείου Μπενάκη, Μαρίνο Γερουλάνο, ευεργέτη του Ιδρύματος.

    Τη δοξολογία κια τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά παρακολούθησαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, οι βουλευτές Νίκος Ακριτίδης, Γιώργος Παπαστάμκος, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Γιώργος Τζιτζικώστας και Αναστάσιος Ιντζές και καθώς και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών.

    Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο ηρώο του Γ' ' Σώματος Στρατού. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, και παραβρέθηκαν οι βουλευτές Στέλιος Παπαθεμελής και Γιάννης Μαγκριώτης.

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΧΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 18:33 Ώρα Ελλάδος

    ΧΙΟΣ 15 Αυγούστου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Τριήμερη επίσκεψη στη Χίο θα πραγματοποιήσει από αύριο στη Χίο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, κατόπιν προσκλήσεως της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ).

    Σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει αύριο το μεσημέρι στο Ομήριο Πνευματικό Κέντρο, η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών θα ανακηρύξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε επίτιμο Πρόεδρο της ΕΜΧ, ενώ θα του προσφερθεί ποσότητα μαστιχελαίου για την παρασκευή Αγίου Μύρου. Παράλληλα θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφιών από τον καθαγιασμό και την παρασκευή του Αγίου Μύρου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο κ.Βαρθολομαίος θα περιοδεύσει στα "μαστιχοχώρια" της Χίου, ενώ συμβολικά στην Καλιμασιά θα "κεντήσει" ένα μαστιχόδενδρο.

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος θα φθάσει αύριο το πρωί στις 9.30 στο αεροδρόμιο της Χίου προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη θα υποδεχθούν οι τοπικές αρχές και σύσσωμος ο λαός της Χίου και θα ακολουθήσει δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου.

    [Β] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    [06] 18-28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ "Ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν. ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 15:46 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Εκθεση ζωγραφικής της Νατάσας Γερασιμίδου, με θέμα "Ο εξωτερικός κόσμος του κόσμου" , εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Αυγούστου, θα εγκαινιάσει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος.

    [07] ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ "ΚΑΡΑΒΑΝΙ 97"

    Καταχωρήθηκε: 15:46 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, καθώς και συναυλίες μεταφέρει το "Καραβάνι 97" στις βορειοδυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης ως τις 11 Σεπτεμβρίου.Πρόκειται για ένα τριήμερο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Λαϊκή Μορφωτική Στέγη Αμπελοκήπων (ΛΑΜΟΣΑ) υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν το κουκλοθέατρο "Τα τρία δώρα" της Ζωής Βαλάση, την κωμωδία του Αριστοφάνη "Αχαρνείς" με μουσική Διονύση Σαββόπουλου, το κουκλοθέατρο "Τζι άι τζό-σκουφίτσας" καθώς και τη θεατρική παράσταση "Λευκό Καμπαρέ" της ΛΑΜΟΣΑ, συναυλία με ροκ ελληνικές μπαλάντες, το κουκλοθέατρο "Ντενεκεδούπολη" της Ευγενίας Φακίνου και τη θεατρική παράσταση της ΛΑΜΟΣΑ "Θεατρικό Κοκτέιλ".

    Εξάλλου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του "Καραβανιού 97" η ΛΑΜΟΣΑ διοργανώνει στο Εντευκτήριο Ευόσμου τρεις βραδιές κουκλοθεάτρου από τις 19-21 Αυγούστου.

    [08] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΙΑΣΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Καταχωρήθηκε: 15:46 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Ατομα με ψυχικά προβλήματα, πρώην τρόφιμοι ψυχιατρικών ιδρυμάτων, τολμούν να αντισταθούν στις προκαταλήψεις των "άλλων" χρησιμοποιώντας τη θεατρική έκφραση, στο πλαίσιο της Α Ευρωπαϊκής Συνάντησης Θιάσων Ατόμων με Ψυχικά Προβλήματα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο με πρωτοβουλία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του ΟΠΠΕΘ. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν θεατρικές ομάδες από τη Δανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα επιχειρώντας να καταδείξουν ότι οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων δεν αποτελούν εμπόδιο στην επικοινωνία και ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην πλήρη και ισότιμη συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα.

    [09] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 15:46 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

    Την εσωτερική και την εξωτερική ξενιτιά, τη μοναξιά, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ουτοπία της επιστροφής στην πατρίδα αφηγούνται οι13 ταινίες που προβάλλονται στο ειδικό αφιέρωμα στον κινηματογράφο της μετανάστευσης που πραγματοποιείται στο θέατρο του Πάρκου της Νέας Ελβετίας ως τις 24 Αυγούστου.

    Οι ταινίες προβάλλονται στο πλαίσιο του προγράμματος "Εκ Περάτων" του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του προγράμματος σήμερα προβάλλεται η ταινία του Αλέξη Δαμιανού "Μέχρι το πλοίο", αύριο το "Καραβάν Σαράι" του Τάσου Ψαρρά, την Κυριακή η ταινία "Με λένε Στέλιο" του Γιόχαν Μπέργκενστρόλε, τη Δευτέρα "Μιά ταινία, μιά ζωή" του Ροβήρου Μανθούλη και "Ο αραμπάς" του Μπέι Οκάν.

    [Γ] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [10] TΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΑΔ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑΝΟ

    Καταχωρήθηκε: 15:09 Ώρα Ελλάδος

    TIΡΑΝΑ 15 Αυγούστου 1997 (Μ.Π.Ε. του Γιάννη Γιάννη)

    Τρείς νέοι υφυπουργοί που προέρχονται από το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμπεριλαμβανονται στα ονόματα των υφυπουργών που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Φάτος Νάνο.

    Ο αντιπρόεδρος της Ομόνοιας, Ανδρέας Μάρτος, καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Τιράνων αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού Παιδείας και ο αντιπρόεδρος του ΚΕΑΔ, Γκιόργκι Λέκα, αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και Μετανάστευσης, ενώ ο Θανάσης Πότσης είναι ο νέος υφυπουργός Τουρισμού.

    Με την ανακοίνωση των ονομάτων των νέων υφυπουργών, το ΚΕΑΔ, σύμφωνα με δημοσοσίευμα αλβανικής εφημερίδας, μπορεί να θεωρηθεί το κόμμα με τους περισσότερους υφυπουργούς στην κυβέρνηση Νάνο.

    [11] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 15:09 Ώρα Ελλάδος

    ΤΙΡΑΝΑ 15 Αυγούστου 1997 (Μ.Π.Ε. του Γιάννη Γιάννη)

    Την αποστολή στην Αλβανία στρατιωτικής δύναμης επτακοσίων ανδρών η οποία θα συμβάλλει στην αναδιοργάνωση των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Αμυνας.

    Η νέα αποστολή, που θα ονομάζεται "Alba 2" θα καταφθάσει στην Αλβανία το Σεπτέμβριο και η διάρκεια παραμονής της θα είναι πεντάμηνη.

    Το συντονισμό της νέας αυτής επιχείρησης έχει αναλάβει ο Ιταλός στρατηγός Λουίτζι Καντόνι, που βρίσκεται ήδη στα Τίρανα.

    Εξάλλου, ευρεία αναφορά για την παραμονή ενός ελληνικού λόχου στην Αλβανία, μετά από αίτημα της κυβέρνησης Νάνο, έκανε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, τονίζοντας πως η άφιξή του αναμένεται σύντομα στη γειτονική χώρα.

    Η χρονική διάρκεια της παραμονής των Ελλήνων στρατιωτών θα καθοριστεί με νεότερη συμφωνία μεταξύ των δυο κυβερνήσεων, σημείωσε το κρατικό ραδιόφωνο, και επικαλούμενο την ανακοίνωση του ελληνικού Γενικού Επιτελείου, τονίστηκε ότι "θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για εναλλαγή ή αντικατάσταση μέρους του προσωπικού, καθώς και περαιτέρω μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης".

    Οι Ελληνες στρατιωτες θα είναι στη διάθεση των Ελλήνων στρατιωτικών συμβούλων που βρίσκονται στα Τίρανα στα πλαίσια της βοήθειας για την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού, κατέληξε.

    [12] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 18:33 Ώρα Ελλάδος

    ΤΙΡΑΝΑ 15 Αυγούστου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Πέντε νεκροί και οκτώ τραυματίες εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ αντιπάλων συμμοριών στην Αλβανία, και ενώ συνεχίζονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωσή τους.

    Η σύγκρουση έγινε στο Ελμπασάν, 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Τιράνων και οι ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ των δύο συμμοριών που ξεκίνησαν στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης δεν σταμάτησαν παρά σήμερα στις δύο τα ξημερώματα.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, οι νεκροί ήταν μέλη συμμορίας που εισέβαλε σε πολυκατοικία, άντρο, άλλης συμμορίας, ενώ οι τραυματίες ήταν διερχόμενοι πολίτες που βρέθηκαν στα διασταυρούμενα πυρά αυτομάτων, αντιαρματικών και χειροβομβίδων των ένοπλων συμμοριτών.

    [Δ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    [13] ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ: "ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"

    Καταχωρήθηκε: 15:09 Ώρα Ελλάδος

    ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, 15 Αυγούστου 1997 (Μ.Π.Ε. του Ν.Φραγκόπουλου)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, δήλωσε ότι η διήμερη επίσκεψη του στην Ελλάδα και οι συζητήσεις που είχε με τον 'Ελληνα ομόλογό του Θ.Πάγκαλο, ήταν ιδιαίτερα περιεκτικές και επικοδομητικές σε όλους τους τομείς.

    Σε δηλώσεις του στην κρατική σερβική τηλεόραση, ο κ.Μιλουτίνοβιτς ανέφερε ότι η Ελλάδα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της στην επανένταξη της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας στους διεθνείς Οργανισμούς και ιδιαίτερα στον ΟΑΣΕ.

    Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ιδιαίτερη πρόοδος επιτεύχθη στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. "Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών συμπεριλαμβάνουν πλέον σοβαρότατα και μακροχρόνια πλάνα ανάπτυξης και έχουν ξεπεράσει τις απλές εμπορικές ανταλλαγές", δήλωσε ο κ.Μιλουτίνοβιτς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα, η οποία είναι ο έβδομος στη σειρά εταίρος της Γιουγκοσλαβίας στις εμπορικές ανταλλαγές, θα βρεθεί σύντομα σε πιο πλεονεκτική θέση. Ο κ.Μιλουτίνοβιτς πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες επεξεργάζονται οικονομικά σχέδια, μερικά από τα οποία θα βρεθούν και για δεκαετίες ολόκληρες στο επίκεντρο ανάπτυξης της Ελλάδας και της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας. Ο κ.Μιλουτίνοβιτς αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι κατά την διήμερη επίσκεψη του στην Αθήνα συμφωνήθηκε η εντατική ανταλλαγή επισκέψεων σε υπουργικό επίπεδο και συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα επισκεφθούν το Βελιγράδι, τόσο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κ.Σημίτης, όσο και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απ.Κακλαμάνης. Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι με τους 'Ελληνες αξιωματούχους συζήτησε και για τη συνάντηση Κορυφής των ηγετών των βαλκανικών χωρών, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στην Κρήτη.

    Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός "ΒΚ" του Βελιγραδίου, εκτίμησε την αναφορά αυτή του κ.Μιλουτίνοβις ως αναγγελία της συμμετοχής του Προέδρου της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη συνάντηση Κορυφής της Κρήτης.

    [Ε] ΚΥΠΡΟΣ

    [14] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 17:23 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ 15 Αυγούστου 1997 (ΚΥΠΕ-ΜΠΕ)

    Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα αναμένεται να τερματιστούν σήμερα ή αύριο το πρωί οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο Μοντρέ της Ελβετίας.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, χθες, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι απευθείες συνομιλίες στη βάση του εγγράφου του Ντιέγκο Κορντοβέζ, υπό την παρουσία του οποίου διεξάγονται οι διακοινοτές συνομιλίες.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα το μεσημέρι, με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, ο Ντενκτάς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατηγορώντας την ότι ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί στο κυπριακό, σημειώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αναμένει μέχρι το Δεκέμβριο -οπότε και θα επικυρωθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Ατζέντα 2000- για να καθορίσει τις επόμενες ενέργειές της.

    Επανέλαβε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη νόμιμη κυβέρνηση, τόνισε ότι επιθυμεί τη συνέχιση της διαδικασίας για την επίλυση του κυπριακού, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί την εμπλοκή των εκπροσώπων των διαφόρων χωρών.

    Κατά τους ισχυρισμούς του Ντενκτάς, διπλωμάτες "τον διαβεβαίωσαν ότι η Κύπρος δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το κυπριακό".

    Καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν τοποθετημένη στο τραπέζι η παράνομη "σημαία" του ψευδοκράτους. Ο Ντενκτάς δικαιολόγησε την πράξη του με τον ισχυρισμό ότι προέβη σ΄αυτή όταν πληροφορήθηκε ότι και ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης θα χρησιμοποιούσε τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δική του συνέντευξη, "ενώ διεξάγεται ο διάλογος μεταξύ τους ως ηγέτες των δύο κοινοτήτων", παρατήρησε.

    Ακόμη, ο Ντενκτάς γνωστοποίησε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αποδέχθηκε πρόσκληση της τουρκοκυπριακής πλευράς να επισκεφθεί την Κύπρο.

    [15] ΜΕΤΑ ΑΠΟ 23 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

    Καταχωρήθηκε: 18:33 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ 15 Αυγούστου 1997 (ΚΥΠΕ-Μ.Π.Ε.)

    Εικοσιτρία χρόνια μετά την κατάληψή του από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, περισσότεροι από εξακόσιοι Ελληνοκύπριοι προσκυνητές πραγματοποίησαν προσκύνημα στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα.

    Παρά τα μικροπροβλήματα που σημειώθηκαν -λόγω της παρουσίας στο οδόφραγμα ατόμων που δεν ήταν εγγεγραμμένα στον κατάλογο- η διαδικασία μετάβασης των 619 συνολικά προσκυνητών ολοκληρώθηκε ομαλά, ενώ συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν, καθώς προσκυνητές περνούσαν το οδόφραγμα του Λήδρα Παλλάς κυριολεκτικά τρέχοντας προς το κατοχικό οδόφραγμα για να βρουν μια θέση στα λεωφορεία που θα τους οδηγούσαν στο μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα.

    Τους προσκυνητές μετέφεραν 15 λεωφορεία ενώ για τη μετάβαση οι κατοχικές αρχές επέβαλαν κόμιστρα μεταφοράς πέντε λιρών στον καθένα. Στους προσκυνητές δεν έγινε κανένας έλεγχος από τους λεγόμενους "αστυνομικούς" του ψευδοκράτους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέσθηκε το ΡΙΚ στα λεωφορεία βρισκόταν διακριτικά "αστυνομικοί" με πολιτική ενδυμασία.

    Μεταξύ των προσκυνητών, ήταν και 47 Ελληνοκύπριοι υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς και ο ηγούμενος του μοναστηριού Κύκκου, Νικηφόρος, ο οποίος παρέστη της λειτουργίας στην κατεχόμενη Μονή του Αγίου Ανδρέα.

    [ΣΤ] ΔΙΑΦΟΡΑ

    [16] ΑΚΥΡΗ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 14:06 Ώρα Ελλάδος

    ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, 15 Αυγούστου 1997 (Μ.Π.Ε. - του Ν.Φραγκόπουλου)

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Μαυροβουνίου ακύρωσε χθες την απόφαση που πήρε στις 11 Αυγούστου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του Μαυροβουνίου, με την οποία πιστοποιόταν η υποψηφιότητα του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, ως υποψηφίου του κυβερνώντος "Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών" (DPS) του Μαυροβουνίου.

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο έλαβε την απόφαση αυτή, καθώς θεώρησε ότι ένα κόμμα δεν μπορεί να έχει δύο υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές.

    Στις 5 Αυγούστου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του Μαυροβουνίου είχε κάνει αποδεκτή την υποψηφιότητα του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ως υποψηφίου του DPS για τις εκλογές αυτές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 5 Οκτωβρίου.

    Πάντως, στενοί συνεργάτες του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, δήλωσαν σήμερα ότι θα καταφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας για την επανεξέταση της σημερινής απόφασης, με την οποία ως "νόμιμος" υποψήφιος του DPS για τις προεδρικές εκλογές του Μαυροβουνίου, αναγνωρίζεται ο Τζουκάνοβιτς και όχι ο Μπουλάτοβιτς.

    Χθες εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, απέστειλε πρόσκληση στην έδρα του ΟΑΣΕ για την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού αυτού στις προεδρικές εκλογές του Μαυροβουνίου.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00 run on Friday, 15 August 1997 - 23:48:31 UTC