Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-20

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 20 Αυγούστου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

  • [02] ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΔΡΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

  • [03] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

  • [04] ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΘΕΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [05] ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ

  • [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • [07] ΑΠΕΠΛΕΥΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

  • [08] ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗ HELEXPO-ΔΕΘ

  • [09] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΛΚΑΝΕΞΠΟΡΤ

  • [10] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ Η/Υ ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ

  • [11] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ

  • [12] ΕΝΕΡΓΟ ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΕΣ ΡΗΓΜΑ ΒΑΘΟΥΣ 8-12 ΧΙΛΟΜΕΤΡΩΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ-ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΕΙΣΜΟΥΣ 7 ΡΙΧΤΕΡ

  • [13] ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΠΡΕΣΠΕΣ ΄97" ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

  • [14] ΣΕΙΣΜΟΣ 3,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

  • [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕ

  • [17] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

  • [18] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

  • [19] ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • [20] ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [21] ΠΛΑΦΣΙΤΣ ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΖΙΤΣ:Η ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ

  • [22] ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ:ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΕ Η SFOR

  • [23] ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [24] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

  • [25] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [26] ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΘΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Την αντίθεση των δηλώσεων Ετζεβίτ με το πνεύμα του κοινού ανακοινωθέντος Σημίτη - Ντεμιρέλ, που υπογράφηκε στη Μαδρίτη, υπογράμμισε, το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δηλώνει ότι η Τουρκία αν είχε βλέψεις στα νησιά του Αιγαίου, θα τα είχε καταλάβει με ευκολία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχετικά με το θέμα των Ιμίων, χαρακτηρίζει γελοίο το ενδεχόμενο να προσφύγει η Τουρκία στη Χάγη και προσθέτει "δεν μπορούμε να δεχτούμε επ' ουδενί τη διάσπαση του θέματος του Αιγαίου". Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ο Μπουλέντ Ετζεβίτ χαρακτηρίζει ειρηνευτική επιχείρηση την εισβολή στην Κύπρο και σημειώνει ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα μπορούσαν να είχαν καταλάβει ολόκληρη τη Μεγαλόνησο. Ο Υπουργός Τύπου επισήμανε ότι η πολιτική ρευστότητα στην Τουρκία και η αιφνίδια έξοδος του κ. Ετζεβίτ από το περιθώριο της πολιτικής ζωής τον οδηγεί στην αναζήτηση ακροατηρίου για τη δημιουργία του επιθυμητού, γι΄αυτόν, συσχετισμού, ώστε να παραμείνει κεντρικό πρόσωπο, προσβλέποντας σε οπαδούς άλλων κομμάτων που διέρχονται κρίση. "Ταυτοχρόνως, όμως, αυτές οι δηλώσεις αποδεικνύουν πως η απόσταση που πρέπει να διανύσει η Τουρκία για να εναρμονιστεί με τη διεθνή έννομη τάξη και να ενταχθεί στο σύγχρονο κόσμο είναι ακόμη πολύ μεγάλη", καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [02] ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΔΡΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η υποχρέωση σε παραίτηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, του ειδικού συμβούλου Δημήτρη Δρίτσα, που είχε την ευθύνη για τη σύνταξη του προυπολογισμού τα τελευταία 15 χρόνια και είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι ο προυπολογισμός θα κλείσει με έλλειμμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, διευκρίνισε ότι η παραίτηση του κ. Δρίτσα σχετίζεται με την κατάργηση της θέσης του ειδικού συμβούλου για θέματα προυπολογισμού.

    [03] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Εντονη ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η απόκλιση από τους στόχους του προυπολογισμού που παρατηρήθηκε tour τελευταίους μήνες και το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης ενόψει και της κατάρτισης του προυπολογισμού για το 1998.

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, και τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη, ενώ ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, καλεί ευρεία σύσκεψη για την Παρασκευή.

    [04] ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΘΕΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Νέους στόχους για την κάμψη του πληθωρισμού στο 2,5% στο τέλος του 1998, θέτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πάντως, προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος αυτός νέος στόχος αναμένεται να περιοριστούν οι αυξήσεις που θα προβλέπονται στην εισοδηματική πολιτική του επόμενου χρόνου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται στο τέλος του χρόνου μεταξύ 5%-5,4%, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 1996, οπότε έφτασε στο 8,1%. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στην άμεση λήψη δραστικών μέτρων για την περικοπή των δαπανών του Δημοσίου, προκειμένου να συγκρατηθούν τα ελλείμματα στο 4,2% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά αφορούν το "πάγωμα" των προσλήψεων και την άμεση κατάργηση ή συγχώνευση των επιχειρήσεων και των Οργανισμών του Δημοσίου που δεν έχουν αντικείμενο. Παράλληλα, αναμένεται να εγκαινιαστεί κύκλος επαφών του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου, με όλα τα κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να τεθούν και να συζητηθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού του 1998.

    [05] ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ

    Τεράστιες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στο γραφείο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Στέλιου Παπαθεμελή, στην Αθήνα, από την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι και οι αστυνομικές αρχές ανησυχούν από την επανεμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης "Επαναστατικοί Πυρήνες", που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Ο κ. Παπαθεμελής ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και επισκέφθηκε το πρωί το γραφείο του όπου ενημερώθηκε για την έκταση των ζημιών. Με χτεσινές του δηλώσεις ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης συνέδεσε την τρομοκρατική επίθεση με την πολιτική του στάση σε δύο τομείς. Στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στα εθνικά θέματα. Παράλληλα ανέφερε είναι στόχος των τρομοκρατικών οργανώσεων, αφού όπως είπε το ονομά του περιλαμβάνεται σε προκηρύξεις τρομοκρατών και εμμέσως έθεσε θέμα ελλιπούς φρούρησης του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αφήνει στη διορατικότητα των αρχών ασφαλείας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να κρίνουν αν η φρουρά που του παρέχεται είναι η πρέπουσα για ένα στόχο. Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε τέτοιου είδους ενέργειες. Την ομόθυμη καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος του κ. Παπαθεμεκλή εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος κατά την έναρξη της σημερινή συνεδρίασης υπογράμμισε:"Η Βουλή καταδικάζει την τρομοκρατική αυτή ενέργεια, όπως και κάθε πράξη τρομοκρατίας, ως αντικοινωνική και αποσταθεροποιητική των δημοκρατικών θεσμών. Ειδικότερα, η τρομοκρατική επίεθση εναντίον ενός μέλους του Κοινοβουλίου, αποτελεί και επίθεση εναντίον της Βουλής των Ελλήνων, η οποία είναι κατά το πολίτευμα ο αυθεντικός εκπρόσωπος του λαού και εκφραστής της λαικής κυριαρχίας. Στο συνάδελφο κ. Στέλιο Παπαθεμελή, ένα από τα παλαιότερα κοινοβουλευτικά στελέχη, ο οποίος εκπροσωπεί το λαό της Θεσσαλονίκης στην αίθουσα αυτή συνεχώς από το 1974, εκφράζουμε την αμέριστη ηθική συμπαράσταση του Σώματος".

    [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Συνεδριάζει και πάλι σήμερα η ΟΛΜΕ για την εισήγηση που θα κάνει στις τοπικές ενώσεις των καθηγητών, οι οποίες θα λάβουν την οριστική απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις στις αρχές της σχολικής περιόδου. Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης αποφάσισε χθες την πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα στις 3 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τις εξαγγελίες Αρσένη για την κατάργηση της επετηρίδας και τις αλλαγές στα Λύκεια.

    [07] ΑΠΕΠΛΕΥΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Απέπλευσε το πρωί από το Φλοίσβο για την Κύπρο, ελληνική ναυτική αποστολή, προς τιμήν των αγωνιστών Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που δολοφονήθηκαν πέρυσι από τους "Γκρίζους Λύκους". Η ελληνική αποστολή, με την επωνυμία "Κίμων 97" πρόκειται να διαρκέσει έως τις 24 Αυγούστου. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης έδωσαν την ιερή φλόγα στα πληρώματα των σκαφών.

    [08] ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗ HELEXPO-ΔΕΘ

    Νέο διοικητικό συμβούλιο απέκτησε από χθες η HELEXPO-ΔΕΘ, σε εφαρμογή του νέου νόμου 2414 του 1996, για το εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Αντώνης Κούρτης και αντιπρόεδρος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Βόρειας Ελλάδας, Ρέμης Χατζησάββας. Μέλη του νέου 11μελούς συμβουλίου είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Κοσμόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, Β. Τακάς, ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, Κ. Μαρκούλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης, Α. Ποζρικίδης, η εκπρόσωπος του upouqce_ou Οικονομικών, Λ. Καλέργη, τα μέλη της Συντεχνίας Αργυροχρυσοχόων, Θ. Σελλίδης, και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Γ. Κουσούτης και δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Εκθεση. Διευκρινίζεται ότι τα μέλη δε συμμετέχουν στο συμβούλιο ως εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, αλλά ως πρόσωπα κοινής αποδοχής. Νέος γενικός διευθυντής του οργανισμού εκλέχτηκε ύστερα από πρόταση του κ. Κούρτη, ο εντεταλμένος σύμβουλος της προηγούμενης διοίκησης, Νίκος Πινακίδης. Οι μόνοι εκ των φορέων της πόλης, που συμμετείχαν στο προηγούμενο συμβούλιο και δεν εκπροσωπούνται άμεσα ή έμμεσα στο νέο, είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, που εδώ και μήνες είχαν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο συμβούλιο συμμετείχαν, εκ των φορέων της πόλης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο με δύο εκπροσώπους, το Επαγγελματικό, το Βιοτεχνικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων, ο ΣΕΒΕ, η ΠΑΣΕΓΕΣ και ο Δικηγορικός Σύλλογος. Στις προτεραιότητες του νέου συμβουλίου, πρωτεύουσα θέση κατέχει η εκπόνηση του business-plan, για την οποία θα προκηρυχτεί διαγωνισμός μετά τη λήξη της 62ης Διεθνούς Εκθεσης. Επίσης, η διοργάνωση έκθεσης προϊόντων ελληνικών επιχειρήσεων στο Εκθεσιακό Κέντρο των Σκοπίων, γύρω στα τέλη του 1997, για την πραγματοποίηση της οποίας συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς του γειτονικού κράτους.

    [09] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΛΚΑΝΕΞΠΟΡΤ

    Mε αύξηση των πωλήσεων κατά 5% και των κερδών κατά 35% έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 1997 για την ΒΑΛΚΑΝΕΞΠΟΡΤ, ενώ εκτιμάται ότι, με δεδομένη την ενισχυμένη εποχικότητα του κλάδου προϊόντων ξυλείας, το τελευταίο τετράμηνο κάθε έτους, οι πωλήσεις της εταιρίας θα φθάσουν τα 14 δισεκατομμύρια δραχμές και η κερδοφορίας της θα αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις έφθασαν τα 6.640 εκατομμύρια δραχμές, έναντι 6.307 της αντίστοιχης περιόδου του 1996, και τα κέρδη ανήλθαν στα 295 εκατομμύρια δραχμές από 222 που ήταν το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, με επιτυχία συνεχίζεται για τρίτη χρονιά και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της, που προβλέπει μείωση του βιομηχανικού καθώς και του διοικητικού και χρηματοοικονομικού κόστους. Για το σκοπό αυτό η εταιρία μείωσε το προσωπικό της, πέτυχε τη σύμπτυξη ορισμένων τμημάτων της και καλυτέρευσε την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, στα πλαίσια του συστήματος ISO 9002, το οποίο κατέχει μόνο αυτή από τις ελληνικές ξυλοβιομηχανίες. Επιπλέον, η ΒΑΛΚΑΝΕΞΠΟΡΤ , με την ηρεμία που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στις αγορές των Βαλκανίων, αύξησε τις εξαγωγές της στις γειτονικές χώρες, ενώ με την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής, αύξησε σημαντικά και τις εξαγωγές της προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της B|qeiar Αφρικής. Ως θετικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου η εταιρία έχει να επιδείξει και την ένταξη επενδυτικών σχεδίων της σε αναπτυξιακούς νόμους και κοινοτικά προγράμματα. Πρόσφατα εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας, ύψους 1.400 εκατομμυρίων δραχμών, και εντάχθηκε στο καθεστώς επιχορηγήσεων του νόμου 2334, με επιχορήγηση 490 εκατομμυρίων δραχμών. Ακόμη, εγκρίθηκε το πρόγραμμα ανάπτυξης EDI, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιομηχανίας, στο οποίο η ΒΑΛΚΑΝΕΞΠΟΡΤ είναι ανάδοχος κοινοπραξίας, ύψους δαπάνης 111 εκατομμυρίων δραχμών και επιχορήγησης 66 εκατομμυρίων δραχμών. Οι παραπάνω εγκρίσεις ακολουθούν προηγούμενες εντάξεις επενδυτικών σχεδίων, όπως η επένδυση της βιομάζας, ύψους 1.400 εκατομμυρίων δραχμών, που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενέργειας του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με επιχορήγηση 700 εκατομμυρίων δραχμών, καθώς και η επένδυση προστασίας περιβάλλοντος, ύψους 240 εκατομμυρίων δραχμών, που επιχορηγήθηκε με 103 εκατομμύρια δραχμές. Η εταιρία θα παρουσιάσει σύντομα το επενδυτικό της πρόγραμμα, μαζί με το επιχειρηματικό της σχέδιο για την επόμενη διετία, στις πιστώτριες τράπεζες-μετόχους της, προκειμένου να ζητήσει τη συγκατάθεσή τους για την υλοποίησή του και να συζητήσει τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησής του.

    [10] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ Η/Υ ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ

    Διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Εσθονία, προκηρύχθηκε στο πλαίσιο του Κοινοτικού προγράμματος PHARE, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πρέπει να αποστείλουν δήλωση ενδιαφέροντος, το αργότερο μέχρι τις 25 Αυγούστου στη διεύθυνση Eesti Informaatikakeskuss, att. Mr.Marko Tiirik, Tonismagi 8A, EE0001, Tallinn, Estonia. Με την αποστολή της δήλωσης και των στοιχείων τους, οι επιχειρηματίες θα λάβουν φάκελο με λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό. Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό παρέχονται και από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΕΒΕΘ.

    [11] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ

    Μειώνεται από τα μεσάνυχτα η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης. Η βενζίνη θα πωλείται μια δραχμή φθηνότερη, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα μειωθεί περίπου δύο δραχμές. Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται με μειωμένο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, μόνο από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η αποφυγή δημιουργίας αποθεμάτων και η αύξηση των φορολογικών εσόδων.

    [12] ΕΝΕΡΓΟ ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΕΣ ΡΗΓΜΑ ΒΑΘΟΥΣ 8-12 ΧΙΛΟΜΕΤΡΩΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ-ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΕΙΣΜΟΥΣ 7 ΡΙΧΤΕΡ

    Σεισμογενές ρήγμα βάθους 8-12 χιλιομέτρων, που μπορεί να δώσει καταστρεπτικούς σεισμούς μεγέθους 7 Ρίχτερ, εντοπίστηκε πριν τρεις μήνες Βόρεια του Πηλίου με μία νέα μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση πετρελαίου. Την ανακοίνωση αυτή έκανε στο 29ο διεθνές σεισμολογικό συνέδριο της IASPEI στη Θεσσαλονίκη η ερευνήτρια σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μαρία Σαχπάζη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν προκύψει με τη σεισμική μέθοδο διάθλασης ή ανάκλασης, το ρήγμα είναι ενεργό και έχει δώσει κατά το παρελθόν ισχυρούς σεισμούς , η τελευταία φορά ήταν το 1930 με ένταση μεγαλύτερη των 6 Ρίχτερ. Σε ερώτηση αν αναμένεται ισχυρός σεισμός τους προσεχείς μήνες και αν υπάρχει δραστηριότητα η οποία προκαλεί προβληματισμούς η κ Σαχπάzη απάντησε: "Περιμένουμε και άλλη ενεργοποίηση . Δεν ξέρουμε αν θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. Η παρουσίαση αυτή στο συνέδριο έχει σκοπό να πει ότι υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που νομίζουμε ότι έχουν κάποια ρήγματα με κάποιες κατευθύνσεις που ίσως είναι σεισμογενή ίσως όχι. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση με την παρουσίαση αυτή βγαίνει ότι το ρήγμα είναι σεισμογενές. Επομένως και η περιοχή αντίστοιχα και τα κτίρια θα πρέπει να ενισχυθούν. Η τελευταία φορά που έγινε ήταν το 1930 και ήταν μεγέθους πάνω από 6 και πριν από αυτήν τον προηγούμενο αιώνα" τόνισε η κ Σαχπάζη. Η σεισμολόγος επισήμανε ακόμη ότι σεισμογενές ρήγμα παρόμοιο με αυτό του Πηλίου εντοπίστηκε και στην Αμοργό. Ο καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι εντοπίστηκε αυτό το ρήγμα "Βρίσκω το αποτέλεσμα εξαιρετικά ενδιαφέρον από καθαρά επιστημονικής πλευράς. Δηλαδή μπορούμε να εφαρμόζουμε τη μεθοδολογία αυτή. Το ρήγμα το ξέραμε αλλά το εντοπίσαμε με τη μεθοδολογία αυτή, αυτό έχει σημασία γιατί πρέπει να εντοπίσουμε όλα αυτά τα ρήγματα" τόνισε ο κ Παπαζάχος. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε εντύπωση δίνεται ότι περιμένουμε σίγουρα σεισμό από το ρήγμα είναι λανθασμένη . Κατά τη διάρκεια των σημερινών εργασιών του συνεδρίου ανακοινώθηκαν 113 εργασίες και παρουσιάστηκαν άλλες 124 με τη μορφή πόστερ. Από τις εργασίες οι 45 αφορούσαν τον ελληνικό χώρο και τις γύρω περιοχές. Μεταξύ των σημαντικότερων ανακοινώσεων του συνεδρίου είναι ο ακριβής καθορισμός της δομής του φλοιού του Αιγαίου με συνδυασμένες παρατηρήσεις σεισμικών κυμάτων που προκαλούνται από σεισμούς και τεχνητές εκρήξεις καθώς και οι νέοι τρόποι ακριβούς καθορισμού της ισχυρής σεισμικής κίνησης. Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας όσον αφορά τη σχέση των ηλεκτρικών σημάτων με τους σεισμούς (μέθοδος ΒΑΝ) επιβεβαιώνουν την αντίληψη ότι το θέμα αυτό βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας. Ετσι ενώ η ιαπωνική ομάδα αναφέρει ότι πιθανώς ορισμένα ηλεκτρικά σήματα που παρατήρησε σχετίζονται με σεισμούς και άλλα όχι, λεπτομερείς παρατηρήσεις πριν από 4 σεισμούς στην Καλιφόρνια έδειξαν ότι δεν παρατηρήθηκαν ηλεκτρικά σήματα πριν από τους 3 σεισμούς ενώ τα ηλεκτρικά σήματα που παρατηρήθηκαν από τον τέταρτο σεισμό οφειλόταν , πολύ πιθανώς σε ανθρωπογενές αίτιο που emtop_stgje.

    [13] ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΠΡΕΣΠΕΣ ΄97" ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Μεγαλειώδεις προβλέπονται και φέτος οι εκδηλώσεις "ΠΡΕΣΠΕΣ '97", που θα πραγματοποιηθούν στην ακριτική Φλώρινα στις 22, 23 και 24 Αυγούστου. Τις εκδηλώσεις θα παρακολουθήσουν έξι υπουργοί, δέκα βουλευτές και ογδόντα δημοσιογράφοι, ενώ ο αριθμός των θεατών που θα μεταβούν γι' αυτό τον σκοπό στην περιοχή από ολόκληρη την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 20.000. Στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου οι Υπουργοί Πολιτισμού Ελλάδας- FYROM- Αλβανίας και πέντε δήμαρχοι των όμορων με την Πρέσπα και τη Φλώρινα δήμων θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε μία συνάντηση ειρήνης και φιλίας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Χάρις Αλεξίου θα παρουσιάσει μία συναυλία απολύτως εναρμονισμένη με το πνεύμα των κατοίκων της περιοχής, όπου "Αρχίζει και δεν τελειώνει η Ελλάδα". Το πολιτιστικό τμήμα των εκδηλώσεων θα συνεχιστεί τη δεύτερη ημέρα, με τη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο νέο εθνικό στάδιο της Φλώρινας, που θα περιλαμβάνει μια μεγάλη έκπληξη για τους παρευρισκόμενους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δεύτερη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, αφού για πρώτη φορά θα επισκεφτεί επίσημα τη χώρα μας η Τσιγγάνικη Κομπανία των Σκοπίων, με επικεφαλής τον διακεκριμένο καλλιτέχνη Φ.Μουσταφά. Οι τσιγγάνοι μουσικοί που συμμετέχουν στο σχήμα είναι οι πρωταγωνιστές της ταινίας του Εμίρ Κουστουρίτσα "Ο καιρός των τσιγγάνων", ενώ εμφανίζονται και στο τελευταίο φιλμ του γιουγκοσλάβου σκηνοθέτη με τίτλο "Ασπρος γάτος-μαύρος γάτος". Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν το βράδυ της Κυριακής, με τη συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου στο νέο εθνικό στάδιο της Φλώρινας. Επιπλέον, οι "ΠΡΕΣΠΕΣ '97", τιμώντας τη μεγάλη προσφορά του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγελου Γιαννόπουλου, στην περιοχή της Φλώρινας (όπου πολέμησε και τραυματίστηκε το 1940), τύπωσαν ένα μικρό βιβλίο με τίτλο "Ανθρωπος στο ύψος του ανθρώπου", το οποίο περιλαμβάνει τη μαρτυρία του Ελληνα πολιτικού για εκείνα τα χρόνια. Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθεί και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γεώργιος Ρωμαίος, ο οποίος θα ανακοινώσει ότι τα λιμναία σύνορα της περιοχής θα φυλάσσονται από μία υπερσύγχρονη εξοπλισμένη ακταιωρό για την οποία το υπουργείο δαπάνησε εκατό εκατομμύρια δραχμές.

    [14] ΣΕΙΣΜΟΣ 3,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στις 22:03, 125 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο την περιοχή της Κοζάνης. Από την αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης δεν αναφέρθηκαν ζημιές, όμως δημιουργήθηκε πανικός στους κατοίκους, αφού είναι νωπές ακόμη οι αναμνήσεις του ισχυρού σεισμού που είχε γίνει στην περιοχή τον Μάιο του 1995. Σύμφωνα με Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, που παρατηρείται συχνά στην περιοχή Κοζάνης - Γρεβενών και δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Κανένας μετασεισμός δεν σημειώθηκε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    "Ήρθε η ώρα να δώσουμε πίσω τα μάρμαρα του Παρθενώνα" τονίζει ο Βρετανός Julian McSweeney, σε επιστολή του που δημοσιεύει η εφημερίδα "Independent". Ο επιστολογράφος, λέει ότι μόλις επέστρεψε από το ταξίδι του στην Ελλάδα, όπου βρήκε τους κατοίκους "εξόχως φιλόξενους και φιλικούς" και συνηγορεί θερμά για την επιστροφή των μαρμάρων στην Αθήνα.

    [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕ

    Στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς για το κυπριακό στο Μοντρέ της Ελβετίας, αναφέρθηκε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του. "Ευχόμαστε την ολοκληρωτική και ισορροπημένη εφαρμογή της απόφασης της 6ης Μαρτίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν βάσει των προτάσεων της επιτροπής, έξι μήνες μετά τη διακυβερνητική και η ένταξη της Κύπρου θα πρέπει να ωφελήσει το σύνολο του πληθυσμού του νησιού και να συμβάλει στην κοινωνική ειρήνη και συμφιλίωση". Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να παρέμβει στη βάση μιας πολιτικής διευθέτησης και το κυπριακό πρόβλημα να επιλυθεί πριν από το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Καταλήγοντας η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι "στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο σε αυτή ανήκει το να καθορίσει το ρυθμό και τις διαδικασίες της διεύρυνσης της, εκτιμώντας κάθε υποψηφιότητα όπως ακριβώς της αξίζει".

    [17] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Συνεχίζεται στη Ρώμη η διαμάχη ανάμεσα στους υποστηρικτές της Ολυμπιάδας του 2004 και στους αντιτιθέμενους της διοργάνωσης. Ο πρόεδρος της ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μάριο Πεσκάντε τόνισε ότι σε καμία υποψήφια πόλη ο διάλογος για τους Ολυμπιακούς, δεν έχει πέσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο. "Δίνουμε την εντύπωση μιας χώρας, στην οποία ο διάλογος έχει καταντήσει σκουπίδι. Και όλα αυτά τη στιγμή που προσπαθούμε να πείσουμε τον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ιταλία έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν", δήλωσε ο κ.Πεσκάντε. Στο μεταξύ, πολλά οργανωτικά προβλήματα αντιμετωπίζει η Ιταλία με την Πανεπιστημιάδα της Σικελίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων. Η κακή οργάνωση δεν θα είχε τόση μεγάλη σημασία, σε κάποια άλλη χρονική περίοδο, τονίζει ο ιταλικός τύπος, όμως σε δύο εβδομάδες η ΔΟΕ θα αποφασίσει την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και η Ρώμη κάθε άλλο παρά αδιάφορη μπορεί να νιώθει γι αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στη Σικελία. Τα προβλήματα υπήρχαν στα ξενοδοχεία, αφού είχαν κρατηθεί 5.000 θέσεις, ενώ οι αθλητές ήταν 6.000, με αποτέλεσμα να φιλοξενούνται στο ίδιο δωμάτιο 8 άτομα. Ο πρόεδρος της ιταλικής περιφερειακής αθλητικής ομοσπονδίας Ροσολίνο Σικουλιάνα , φαίνεται πεπεισμένος ότι η Πανεπιστημιάδα θα είναι αποτυχημένη. Ο κ.Σικουλιάνα, ο οποίος έζησε την προετοιμασία από την αρχή, αναφέρεται στις συνεχείς αναβολές, στη γραφειοκρατία, στις διχασμένες απόψεις των πολιτικών και στους τσακωμούς των αθλητικών παραγόντων.

    [18] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

    Με τον υπουργό Άμυνας της ΠΓΔΜ, Λάζαρ Κιτάνοφσκι θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Στάνισλαβ Ντομπζάνσκι ο οποίος πραγματοποιεί ολιγοήμερη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια. Όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πολωνός υπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χάντζισκι, με τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ενώ την Παρασκευή θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας Κίρο Γκλγικόρωφ.

    [19] ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Την ετοιμότητα της Γερμανίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με την ΠΓΔΜ εξέφρασε ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στα Σκόπια. Ο κ.Ίσινγκερ συναντήθηκε με τον Σκοπιανό Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο κ.Γκλιγκόρωφ επισήμανε τον σταθερό προσανατολισμό της χώρας του προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρθηκε και στον ρόλο των Σκοπίων ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Τον πολιτικό διευθυντή του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών δέχθηκε και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ.Ίσινγκερ για τις σχέσεις της χώρας με τους γείτονες και υποστήριξε πως όλα τα προβλήματα που εκκρεμούν στις σχέσεις με τα γειτονικά κράτη πρέπει να επιλύονται με διάλογο.

    [20] ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ προσβλέπει η Τουρκία και προς την κατεύθυνση αυτή εντείνει τις ενέργειές της, ενώ ο τουρκικός Τύπος με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή, Γκραμ στην Αγκυρα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η εφημερίδα "Μιλλιέτ", αναγνώρισε τις dusjok_er που υπάρχουν για ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ ωστόσο τόνισε ότι "είναι προς όφελος της Τουρκίας να εξεταστούν όλες οι πιθανότητες και να σχεδιαστούν βήματα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων". Ο Τούρκος υπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει το ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ ως εναλλακτική λύση για τις δυσκολίες στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδίασα την ανάπτυξη των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ και τις άλλες μεγάλες οικονομίες και πραγματοποίησα κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο την απομάκρυνση από τον περιορισμό του οικονομικού ορίζοντα της Τουρκίας". Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας "Ραντικαλ", ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών ΗΠΑ- Τουρκίας ανέρχεται περίπου στα τέσσερα δις δολάρια.

    [21] ΠΛΑΦΣΙΤΣ ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΖΙΤΣ:Η ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ

    Στην αντεπίθεση έχουν περάσει πλέον οι πολιτικοί φίλοι του Ράντοβαν Κάραζιτς στην ηγεσία των Σερβοβοσνίων ενώ την ίδια στιγμή η διάδοχος του στην ηγεσία της σερβικής οντότητας Μπιλιάνα Πλάφσιτς δείχνει να έχει την ολοκληρωτική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Την αντίθεση τους στην κ.Πλάφσιτς έχουν εκδηλώσει ήδη οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης της, Ντουραντ Μπάνιατς και Οστόγια Κρεμένοβιτς οι οποίοι παραιτήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο πυροδοτώντας την κρίση στην πολιτική ζωή των σερβικής οντότητας της Βοσνίας. Χθες παραιτήθηκε και ο υπουργός οικονομικών Ράνκο Τράβαρ ενώ ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ σε δήλωση του που μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παραιτήσεις. Στο πλευρό του Ράντοβαν Κάραζιτς βρίσκεται ο εκπρόσωπος των Σερβοβοβοσνίων στην τριμελή προεδρία της Βοσνίας Μομτσίλο Κράισνικ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της βουλής επί προεδρίας Κάραζιτς. Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σέρβων της Βοσνίας SRNA, o κ.Κράισνικ προειδοποίησε την κ.Πλάφσιτς για το ενδεχόμενο να απομονωθεί εάν εξακολουθήσει να ακολουθεί τους "αποκαλούμενους συμβούλους της" ενώ δεν δίστασε να την απειλήσει λέγοντας "ότι δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο που να μπορεί να την σώσει". Την ίδια στιγμή και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου των Σέρβων της Βοσνίας Ντράγκαν Κάλινιτς κάλεσε την κ.Πλάφσιτς να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εντολής που έχει πάρει στις προεδρικές εκλογές προκηρύσσοντας νέες πρόωρες προεδρικές εκλογές μαζί με τις κοινοβουλευτικές εκλογές που προκήρυξε για τη 1η Σεπτεμβρίου με στόχο να ανανεώσει τη βουλή που ελέγχεται από τους πολιτικούς φίλους του κ.Κάραζιτς. Ο κ.Κάλινιτς, αμφισβήτησε το κατά πόσο θα γίνουν οι εκλογές για νέα βουλή και κατηγόρησε την πρόεδρο της χώρας ότι "έχει γυρίσει την πλάτη της στο Σερβικό Dglojqatij| Κόμμα με την υποστήριξη του οποίου είχε εκλεγεί τον Σεπτέμβριο του 1996. Η θέση του κ.Κάλινιτς στηρίζεται στην απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της σερβικής οντότητας το οποίο χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση της προέδρου για διάλυση της βουλής. Παράλληλα, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιογραδίου Β-92 που αντιπολιτεύεται τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς, μετά από πρωτοβουλία του Ντράγκαν Κίγιατς, του απομακρυνθέντος από την πρόεδρο υπουργού εσωτερικών της κυβέρνησης της, οι σεβοβόσνιοι αξιωματούχοι που απομακρύνθηκαν από την κ.Πλάφσιτς παρέστησαν σε συγκέντρωση ανωτάτων στελεχών του υπουργείου στην οποία παρευρέθη και ο κ.Κράισνικ. Την ίδια στιγμή όμως η διεθνής κοινότητα εντείνει την υποστήριξη της στην κ.Πλάφσιτς. Τόσο ο κ.Γκέλμπαρτ όσο και ο ίδιος ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας Κάρλος Γουέστερντορπ απέδωσαν την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου στις πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στους δικαστές ενώ αμφισβήτησαν και την αποδοχή του δικαστηρίου από τους ίδιους τους Σερβοβόσνιους. Συγχρόνως κάλυψαν πολιτικά την απόφαση της να αντικαταστήσει το διοικητή της αστυνομίας της Μπάνια Λούκα λέγοντας ότι έχουν αποδείξεις ότι από εκεί παρακολουθούνταν το τηλέφωνο και το fax της προέδρου. "Πρόκειται για μία κατάσταση που ούτε εγώ, ούτε η διεθνής κοινότητα μπορούμε να ανεχθούμε", είπε κατηγορηματικά μετά τη συνάντηση του με την πρόεδρο Πλάφσιτς, ο κ.Γουέστερντορπ, ο οποίος τάχθηκε αλληλέγγυος με την πρόεδρο και σε ότι αφορά στις πρόωρες εκλογές. Η καλύτερη λύση είναι οι εκλογές για τις οποίες θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι ελεύθερες και δίκαιες, είπε ο κ.Γουέστερντορπ ενώ ο κ.Γκέλμπαρτ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τη λύση αυτή και είναι "υπέρ της δημοκρατίας και της ισχύος των νόμων". Σε μία σαφή κίνηση υποστήριξης της κ.Πλάφσιτς, ο κ.Γκέλμπαρτ είπε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις "αντιδημοκρατικές ενέργειες της ομάδας του Πάλε". Το Πάλε ένα ορεινό προάστιο του Σεράγεβο αποτέλεσε την έδρα των Σερβοβοσνίων κατά τον πόλεμο της Βοσνίας και εκεί βρίσκονται εγκαταστημένοι τόσο ο Ράντοβαν Κάραζιτς όσο και τα υπό τον κ.Κράισνικ στελέχη που αμφισβητούν την πρόεδρο Πλάφσιτς, η οποία από την πλευρά της οργανώνει τις φιλικές σε αυτήν δυνάμεις προαναγγέλλοντας συγκεντρώσεις σε καθημερινή βάση στη Μπάνια Λούκα, όπου είναι και η πολιτική της δύναμη. Μιλώντας σε 2000 κατά το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (1000 κατά το BBC) συγκεντρωμένους στην μεγαλύτερη πόλη των Σερβοβοσνίων η πρόεδρος Πλάφσιτς τους κάλεσε να κάνουν κάθε απόγευμα διαδηλώσεις εναντίον των "γερακιών του Πάλε" ενώ κατηγόρησε τους πρώην συντρόφους της στην ηγεσία της σερβικής οντότητας ότι έχουν αποστερήσει τους Σερβοβόσνιους από το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα παρακολουθώντας τα τηλέφωνα τους και χρησιμοποιώντας "όργανα μαύρου τρόμου". Στην ομιλία της, κάλεσε τους οπαδούς της να καταλάβουν to κτίριο της διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας χαρακτηρίζοντας το "Βαστίλη που ελέγχεται από μία χούφτα εγκληματίες και πρέπει να απελευθερωθεί" συνδυάζοντας το τέλος των καθημερινών διαδηλώσεων με την αποκατάσταση της κυριαρχίας της στην αστυνομία. Πριν την εκλογή της στην προεδρία, η κ.Πλάφσιτς ήταν αντιπρόεδρος του Ράντοβαν Κάραζιτς, τον οποίο διαδέχθηκε πριν από 13 μήνες όταν μετά από τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

    [22] ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ:ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΕ Η SFOR

    Τις εγκαταστάσεις της σχολής εκπαίδευσης της αστυνομίας στη Μπάνια Λούκα, την μεγαλύτερη πόλη των Σέρβων της Βοσνίας, περικύκλωσαν νωρίς σήμερα το πρωί δυνάμεις της διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης (SFOR) η οποία βρίσκεται στη Βοσνία για την εφαρμογή της συνθήκης του Ντέητον. Η επιχείρηση έγινε λίγες μόνο ώρες μετά την σύλληψη από φιλικές στον πρώην πρόεδρο των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάραζιτς δυνάμεις του νέου διοικητή της αστυνομίας της πόλης τον οποίο είχε διορίσει η πρόεδρος των Σερβοβοσνίων Μπιλιάνα Πλάφσιτς. Τη σύλληψη του νέου διοικητή είχε ακολουθήσει η επανεγκατάσταση του Ντέγιαν Σαμάρα πρώην διοικητή και πολιτικού φίλου του κ.Κάραζιτς στην ηγεσία της τοπικής αστυνομίας, το κεντρικό κτίριο της διοίκησης της οποίας είχε καταληφθεί την Κυριακή από δυνάμεις της SFOR σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση που προέκυψε από την εντεινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στους υποστηρικτές της κ.Πλάφσιτς και του κ.Κάραζιτς στον κρατικό μηχανισμό της σερβικής οντότητας της Βοσνίας. Στη Μπάνια Λούκα βρίσκονται από χθες τόσο ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας Κάρλος Γουεστεντορπ όσο και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ οι οποίοι έχουν ήδη συναντηθεί τόσο με την κ.Πλάφσιτς όσο και με την ηγεσία των βρετανικών δυνάμεων της SFOR οι οποίες φρουρούν το κτίριο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη τόσο του νέου όσο και του πρώην διοικητή της τοπικής αστυνομίας.

    [23] ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Επαφές με τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιεί η νέα αλβανική κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την απρόσκοπτη πορεία του κυβερνητικού έργου. Οι επαφές αυτές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς η πλειοψηφία των δήμων ελέγχεται από το αντιπολιτευόμενο πλέον Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα. Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο σε συνάντηση που είχε με τις δημοτικές αρχές του Ελμπασάν, υπογράμμισε την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Αναφέρθηκε στη φιλοσοφία της συγκυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν οι dumat|tgter για μια γόνιμη συνεργασία κεντρικής και τοπικής εξουσίας. Την αναγκαιότητα συνεργασίας κεντρικής και τοπικής εξουσίας, επεσήμανε εξάλλου χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι σε συνάντησή του με τοπικούς παράγοντες της πόλης Λέζια, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "η κατανόηση και συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα αποτελούν εγγύηση για την εδραίωση της εθνικής συμφιλίωσης στην Αλβανία". Παράλληλα ο κ.Μεϊντάνι έκανε λόγο για αλλαγές στο νόμο "περί τοπικής αυτοδιοίκησης", ο οποίος θα διευρύνει τις αρμοδιότητες της τοπικής εξουσίας. Ο κ.Μεϊντάνι επισήμανε πως το γεγονός ότι τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβαν οι κεντροαριστερές δυνάμεις, ενώ η τοπική εξουσία ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είναι πρωτόγνωρο και ανέφερε παραδειγματικά δυτικές χώρες όπου η συγκατοίκηση διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων "αποτελεί δημοκρατική παράδοση". Σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι, ο οποίος επισκέφθηκε το Αργυρόκαστρο και το Τεπελένι. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον", ο κ.Γκινούσι αναφέρθηκε και στη διαδικασία ψήφισης του νέου Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία θα συνταχθεί από ομάδα εμπειρογνωμόνων όλων των κομμάτων, θα παρουσιαστεί και θα ψηφιστεί από τη Βουλή και στη συνέχεια, μέχρι τις 15 Φεβρουρίου 1998, θα γίνει δημοψήφισμα για την αποδοχή του,

    [24] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

    Τη μήνυ της αλβανικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η πρόθεση της Ιταλίας να επαναπροωθήσει μέχρι τις 31 Αυγούστου περίπου δεκαπέντε χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες οι οποίοι είχαν καταφύγει στη γειτονική χώρα, με την κρίση του Μαρτίου. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, κατηγόρησε την κυβέρνηση Νάνο για μυστική διπλωματία και συμφωνίες σε βάρος των Αλβανών μεταναστών. Στις κατηγορίες του Μπερίσα απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για αμοραλισμό και δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήδη πραγματοποιεί επαφές με την ιταλική κυβέρνηση για την καλύτερη δυνατή διευθέτηση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Για το ίδιο θέμα, η ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιον" ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και της καταλογίζει ανικανότητα επειδή δεν προέβλεψε την απρόοπτη αυτή επαναπροώθηση και δεν έλαβε κάποια προληπτικά μέτρα με τα οποία, όπως γράφει, "θα μπορούσε να πετύχει έστω και την παράταση της προθεσμίας".

    [25] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Η διαφάνεια και η κατάργηση των παρατραπεζικών εταιρειών αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με tgm αλβανική κυβέρνηση, με στόχο τη χορήγηση ειδικού χαμηλότοκου δανείου για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτό προκύπτει από τον πρώτο γύρο των συνομιλιών που είχε στα Τίρανα, αντιπροσωπεία του ΔΝΤ η οποία βρίσκεται απο χθες στα Τίρανα. Οι συνομιλίες, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους όρους που θα θέσει το ΔΝΤ για τη χορήγηση του δανείου. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι για την υπογραφή της συμφωνίας το ΔΝΤ, θα πρέπει να είναι πεπεισμένο ότι η κυβέρνηση έχει τον πλήρη έλεγχο της χώρας και ότι θα προβεί σε σοβαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    [26] ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΘΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τη συνδρομή της αλβανικής κυβέρνησης για την επαναπροώθηση όσων Αλβανών είχαν καταφύγει στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στη γειτονική χώρα, ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι. Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα "Kurier", η ιταλική κυβέρνηση έχει χορηγήσει προσωρινές άδειες παραμονής σε δέκα χιλιάδες Αλβανούς λαθρομετανάστες. Η άδεια παραμονής λήγει στις 31 Αυγούστου, ωστόσο κατά την εφημερίδα, αγνοείται η τύχη επτά χιλιάδων Αλβανών, ενώ για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο απέλασης. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η απόφαση του Πρόντι ελήφθη ενόψει της συμμετοχής της Ιταλίας στη Συμφωνία Σένγκεν, το φθινόπωρο, και στο διάστημα που μεσολαβεί η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι νομικές ρυθμίσεις για τον έλεγχο της μετανάστευσης.

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 20 August 1997 - 10:35:13