Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-21

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 21 Αυγούστου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [02] ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΣΤΙΣ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

  • [03] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [04] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΣΥΝ

  • [05] Σ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΕΪΧ ΣΟΥ

  • [06] ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

  • [08] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΟΤΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

  • [09] ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΧΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ, ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

  • [10] ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [11] ΕΙΚΟΣΙ ΕΠΤΑ ΣΕΙΣΜΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 6 ΡΙΧΤΕΡ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2010 ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [12] 100% ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕΙΣΜΟΥ 7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ 50ΕΤΙΑ

  • [13] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Ν.ΞΑΝΘΟΥ ΣΕ ΜΙΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

  • [14] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΤΗ Β.ΕΥΒΟΙΑ - ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ ΕΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Β.ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕ

  • [17] ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300

  • [18] ΠΡΟΔΟΤΗΣ Η ΠΛΑΦΣΙΤΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΖΙΤΣ

  • [19] ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Ο ΜΛΑΝΤΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

  • [20] Η ΠΓΔΜ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

  • [21] ΤΟ AUDI A3 ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [22] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΔΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

  • [23] ΑΡΝΕΙΤΑΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ SS-23

  • [24] ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [25] ΚΕΝΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

  • [26] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [27] ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [28] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΝΑ ΑΠΕΛΑΣΕΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Η καθυστέρηση στην είσπραξη εσόδων και ζητήματα που αφορούν στην κατάρτιση του προυπολογισμού του 1998 θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών, Γιώργου Δρυ και Νίκου χριστοδουλάκη. Αύριο θα γίνει νέα σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    [02] ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΣΤΙΣ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Την Ιαπωνία θα επισκεφτεί από τις 26 Αυγούστου μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να συναντηθεί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Ιαπωνικής κυβέρνησης, Takasi Kofugi. Η επίσκεψη, που θα έχει ως αντικείμενο την προετοιμασία των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση -το 1998- των 100 χρόνων Ελληνο- ϊαπωνικών διπλωματικών σχέσεων, θα πραγματοποιηθεί ύστερα από πρόσκληση της ιαπωνικής κυβέρνησης. Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, ο κ. Βενιζέλος θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με την κοινοβουλευτική επιτροπή Ελληνοϊαπωνικής συνεργασίας, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στην Ιαπωνία. Ενδεικτικό της ισχύος της είναι και το γεγονός ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας ήταν συμπρόεδροι της Επιτροπής, για τη συμμετοχή της χώρας στις εκδηλώσεις του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη '97". Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός θα μεταβεί στη Σιζουόκα, όπου, με πρωτοβουλία του τοπικού κυβερνήτη, θα εγκαινιαστούν οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού χωριού, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί το 1999 η Ολυμπιάδα Πολιτισμού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην τελετή εγκαινίων του Ιαπωνικού Ολυμπιακού Χωριού κυριαρχεί η παράσταση αρχαίου ελληνικού δράματος, από τη θεατρική ομάδα του Θεόδωρου Τερζόπουλου. Η επίσκεψη του κ.Βενιζέλου στην Ιαπωνία θα ολοκληρωθεί με την περιήγησή του στις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας και στις δύο paqadosiaj]r πόλεις της.

    [03] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ αποτελούμενη από τους βουλευτές Robert Menedez, Alcee Hastings, Robert Andrews και Maurice Hinchey, θα συναντηθεί στις 9.30' αύριο το πρωί με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Στη συνάντηση θα παραστούν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, και ο πρόεδρος του ΠΣΕΚΑ Φιλιπ Κριστοφερ. Οι αμερικανοί βουλευτές θα μεταβούν στη Λευκωσία όπου θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του Ι' παγκόσμιου συνεδρίου αποδήμων Κυπρίων και θα έχουν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

    [04] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΣΥΝ

    Η πολιτική ζωή του τόπου δίνει μαθήματα υποκρισίας στην κοινωνία, επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Συνασπισμός της Αριστεράς, με αφορμή την απόφαση για κυρώσεις σε βάρος των υποψηφίων βουλευτών που δεν υπέβαλαν στοιχεία για τις προεκλογικές τους δαπάνες. "Δεν έχει καθιερωθεί πραγματικός έλεγχος και διαφάνεια στις εκλογικές δαπάνες πολιτικών και κομμάτων", τονίζει ο ΣΥΝ και σημειώνει: "Ο νόμος που έχει ψηφιστεί, είναι για τα μάτια του κόσμου, από αυτούς τους νόμους, που γίνονται για να μην εφαρμόζονται, μόνο και μόνο για το άλλοθι της νομιμότητας. Αυτός ο νόμος έτσι όπως ψηφίστηκε και έτσι όπως εφαρμόζεται πλήττει τελικά ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Χρειάζεται δραστική και ριζική αλλαγή η σχετική νομοθεσία και ο ΣΥΝ πιστεύει ότι επιβάλλεται κατά προτεραιότητα να γίνει συζήτηση στη Βουλή, αμέσως μετά την περίοδο των διακοπών, και θα προωθήσει ανάλογη πρωτοβουλία για τα οικονομικά της πολιτικής. Δηλαδή, τις εκλογικές δαπάνες, τα λειτουργικά των κομμάτων, την κρατική χρηματοδότηση, την πολιτική διαφήμιση, τη σχέση ΜΜΕ και πολιτικής".

    [05] Σ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΕΪΧ ΣΟΥ

    Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη σταδιακή αποκατάσταση της καταστραμμένης περιοχής του δάσους-πάρκου του Σέιχ Σου και την προστασία της Θεσσαλονίκης από το ενδεχόμενο πλημμυρογενέσεων, όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Δασών, Στέλιος Παπαδόπουλος, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη στην πόλη του υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα, προκειμένου να ελέγξει επιτόπου την πορεία των εργασιών. Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνησε, ωστόσο, ότι "οι όποιες ανθρώπινες επεμβάσεις δεν είναι να δυνατό να υποκαταστήσουν τις υπηρεσίες και την προστασία που πρόσφερε το δάσος στην πόλη, και ο κίνδυνος για μικρής έκτασης προβλήματα, όπως πλημμυρικά φαινόμενα και μεταφορά φερτών υλικών, δεν μπορεί να αποσοβηθεί". Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη υλοποιούνται από τη δασική υπηρεσία αντιδιαβρωτικά έργα σε όλες τις λεκάνες απορροής της νοτιοανατολικής πλευράς του δάσους, που βλέπει προς το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Δρομολογείται η δημιουργία ξυλοφραγμάτων από τους νεκρούς κορμούς που άφησε πίσω της η πυρκαγιά, για τη συγκράτηση των φερτών υλικών. Το υπόλοιπο υλικό που υλοτομείται συγκεντρώνεται για τις ανάγκες της βιομηχανίας. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Οργανισμός Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, προχωράει σε αντιπλημμυρικές επεμβάσεις, όπως τον καθαρισμό της περιφερειακής τάφρου και την κατασκευή φραγμάτων για τη ρύθμιση της κίνησης του νερού, ενώ το επόμενο βήμα αφορά έργα εκτός του δάσους πάρκου, στην περιοχή των ρεμάτων Μαλακοπής και Πυλαίας. Ο διευθυντής Δασών ευελπιστεί ότι η δασική υπηρεσία θα έχει ολοκληρώσει τις επεμβάσεις της μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε το Νοέμβριο, κατάλληλο μήνα για αναδασώσεις, να φυτευτούν τα πρώτα δενδρύλια στα 16.000 στρέμματα της καμένης γης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της μελέτης αναδάσωσης, που ήδη εκπονούν οι υπάλληλοι της αρμόδιας διεύθυνσης. Για το σύνολο των εργασιών, όπως υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, θα διατεθεί κονδύλι τριών δισεκατομμυρίων δραχμών, και οι άνδρες της δασικής υπηρεσίας ελπίζουν ότι η αυριανή επίσκεψη του κ. Τζουμάκα θα συνοδευτεί και από την εκταμίευση του πρώτου μέρους του ποσού αυτού. Ερωτηθείς για την πρόθεση του υπουργείου Γεωργίας να μεταφερθεί η ευθύνη πυροπροστασίας και αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην πυροσβεστική υπηρεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο διευθυντής Δασών Θεσσαλονίκης εκφράζει τις αμφιβολίες του για τη σκοπιμότητα της μετάθεσης της ευθύνης από τις δασικές υπηρεσίες. Υποστηρίζει ότι το πυροσβεστικό σώμα δεν έχει ούτε τη γνώση και την εμπειρία, ούτε την οργανωτική δομή, ούτε τη σχέση που έχει με το δάσος ένας δασικός υπάλληλος και σημειώνει ότι θα διατυπώσει τις αντιρρήσεις του στον ίδιο τον κ. Τζουμάκα, αν του δοθεί η ευκαιρία.

    [06] ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Ένα φυλλάδιο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού, γραμμένο στα ελληνικά και τα αγγλικά, το οποίο περιλαμβάνει μια συνοπτική αποτύπωση της ιστορίας του ζητήματος, τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και μια κωδικοποιημένη καταγραφή των λόγων για τους οποίους πρέπει τα Μάρμαρα να έρθουν από το Λονδίνο στην Αθήνα. Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι είναι στοιχειώδες να υπάρχει το φυλλάδιο αυτό, να μοιράζεται στο ελληνικό και το διεθνές κοινό, να το παίρνουν στα χέρια τους όλοι οι επισκέπτες της Ακρόπολης, των μουσείων και των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων. "Έχουμε ήδη καταρτίσει ένα πρόγραμμα διεθνούς διανομής του φυλλαδίου αυτού σε συνεργασία με τη Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων" υπογράμμισε ο κ.Βενιζέλος. Έχουν ήδη εκδοθεί 150.000 αντίτυπα τα οποία θα διανεμηθούν ευρέως. To ελληνόγλωσσο φυλλάδιο έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τους Έλληνες και κυρίως για τις νεότερες ηλικίες, ενώ το αγγλόφωνο έχει σημασία ενημερωτική δήλωσε ο κ.Βενιζέλος.

    [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    Ευρεία σύσκεψη όλων των εκπαιδευτικών φορέων πραγματοποιείται το απόγευμα, με πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ, η οποία έχει ήδη προτείνει για τις 3 Σεπτεμβρίου πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Στο μεταξύ, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις με την έναρξη της σχολικής περιόδου, με αφορμή τις εξαγγελίες Αρσένη για την κατάργηση της επετηρίδας και τις αλλαγές στα Λύκεια.

    [08] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΟΤΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Το πρώτο κινητό τηλέφωνο του ΟΤΕ θα λειτουργήσει δοκιμαστικά στην 62η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιαστεί στις 6 Σεπτεμβρίου και θα παραδοθεί συμβολικά στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη που θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τις εκδηλώσεις των εγκαινίων. Η δοκιμαστική λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ, η οποία θα έχει αριθμό κλήσης το (097), θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και αρχικά οι χρήστες της θα μπορούν να επικοινωνούν μόνο με περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, ενώ σταδιακά το δίκτυο θα καλύψει όλη τη χώρα. Όλα είναι έτοιμα για τη δοκιμαστική λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας στη Διεθνή Εκθεση, τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΟΤΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Βερβελίδης. Aναφερόμενος εξάλλου, στις εμπορικές προοπτικές της κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ, ο κ. Βερβελίδης, τόνισε ότι αυτές διαγράφονται ευνοϊκές, αφού το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει το κοινό είναι πολύ μεγάλο. "Πιστεύουμε ότι η κινητή τηλεφωνία του ΟΤΕ θα έχει πολύ καλή εξέλιξη", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Βερβελίδης, που προτίμησε να μην επεκταθεί σε περισσότερες πληροφορίες σχετικές με την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΟΤΕ. Υπενθυμίζεται ότι η εμπορική εκμετάλλευση της κινητής τηλεφωνίας θα αρχίσει από τον Δεκέμβριο.

    [09] ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΧΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ, ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

    Την επιθυμία να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν το τελωνείο της Εξοχής, εξέφρασαν οι τέσσερις αξιωματικοί του βουλγαρικού τακτικού στρατού, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Δράμα, προσκεκλημένοι του διοικητή του 65 Συντάγματος Πεζικού, συνταγματάρχη Ιωάννη Καλαϊτζίδη. Σε συνάντηση που είχαν με τον νομάρχη Δράμας, Σωκράτη Δημητριάδη, τα μέλη της αντιπροσωπείας των Βούλγαρων αξιωματικών, αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερη σημασία που θα έχει η λειτουργία του τελωνείου για την οικονομική ανάπτυξη των γειτονικών περιοχών και την διακρατική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. "Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχαμε, εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές η επιθυμία να λειτουργήσει γρήγορα το τελωνείο της Εξοχής. Το τελωνείο θα ανοίξει τον δρόμο για την επικοινωνία της χώρας μας με τη Σόφια και τη Φιλιππούπολη και θα ενισχύσει τη συνεργασία σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Δημητριάδης..

    [10] ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    "Γλυκειά πατρίδα" χαρακτηρίζουν την Ελλάδα τα 40 ελληνόπουλα τρίτης γενιάς της Βουλγαρίας, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Δράμα, προσκεκλημένα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Τα παιδιά, ηλικίας έξι έως 22 χρόνων, που φιλοξενούνται εδώ και 13 ημέρες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης, μπόρεσαν να επισκεφτούν την Ελλάδα ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της Νομαρχίας Δράμας και του Συλλόγου Ελλήνων Βουλγαρίας στη Σόφια, με τη μεσολάβηση του Έλληνα πρόξενου στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Παρόλο που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στο γειτονικό κράτος, τα ελληνόπουλα της Βουλγαρίας διατηρούν άθικτες τις μνήμες της χώρας από την οποία ξεκίνησαν οι πρόγονοί τους, μιλώντας σε ικανοποιητικό επίπεδο την ελληνική γλώσσα και τηρώντας -κατά γράμμα- τα έθιμα και τις παραδόσεις. Μεγάλη εντύπωση έκανε στους κατοίκους της Δράμας ο άψογος τρόπος με τον οποίον τα παιδιά παρουσίασαν σχεδόν όλους τους χορούς που χορεύονται στα δέκα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, τους οποίους διδάχτηκαν από τον χοροδιδάσκαλο Αθανάσιο Καραόλη που τα συνόδευε. Επιπλέον, τα παιδιά ερμήνευσαν με εντυπωσιακό τρόπο τα παλιά τραγούδια των παππούδων τους, ενώ παρουσίασαν και μια όμορφη παράσταση στο θέατρο της Αγίας Βαρβάρας. Προκειμένου να κάνουν πιο ευχάριστη και εποικοδομητική την επίσκεψη των παιδιών στην Ελλάδα, τα στελέχη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης της Δράμας ετοίμασαν ένα εντυπωσιακό ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλα τα αξιοθέατα της πόλης, αλλά και να συμμετάσχουν σε μαθήματα της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και γεωγραφίας. Παράλληλα, παρακολούθησαν παραδόσεις που αφορούσαν τα ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα. "Η ανταπόκρισή τους στα μαθήματα ήταν το λιγότερο καταπληκτική", τόνισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο νομάρχης Δράμας, Σωκράτης Δημητριάδης και πρόσθεσε: "Ήταν κατενθουσιασμένα που μιλούσαν επιτέλους την ελληνική γλώσσα στην πατρίδα τους και μάθαιναν καινούργια πράγματα για την Ελλάδα". Η φλόγα του ελληνισμού μπορεί να παραμένει άσβεστη για τους Έλληνες της Βουλγαρίας και να περνάει αναλλοίωτη από γενιά σε γενιά, όμως οι συμπατριώτες μας στο γειτονικό κράτος εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. "Η σύνταξη που παίρνουν σήμερα οι Έλληνες απόδημοι της Βουλγαρίας δεν επαρκεί ούτε για ένα κομμάτι ψωμί", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Βουλγαρίας, Παναγιώτης Τοπαλίδης, που επίσης συνοδεύει τα παιδιά στην επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Ο κ.Τοπαλίδης υποστήριξε, επιπλέον, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει σταλεί ουσιαστική βοήθεια από το ελληνικό κράτος προς τον Σύλλογο tym Ελλήνων της Βουλγαρίας, ενώ η όποια συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού είναι τόσο μικρή, ώστε απορροφάται πάραυτα για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών. Αναφερόμενος, τέλος, στις ανάγκες της ελληνικής κοινότητας της Βουλγαρίας, ο κ.Τοπαλίδης τόνισε ότι πολύ σημαντική θα ήταν η δημιουργία ενός Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού, που θα υποστήριζε, θα ενθάρρυνε και θα συσπείρωνε όσους συμπατριώτες μας ζουν στο γειτονικό κράτος. "Ο Σύλλογος των Ελλήνων της Βουλγαρίας στεγάζεται σήμερα σε ένα απαράδεκτο οίκημα", δήλωσε στο ΜΠΕ ο κ.Δημητριάδης. Προκειμένου να βοηθηθούν οι Έλληνες της Βουλγαρίας στην προσπάθειά τους να μην ξεχάσουν ποτέ τις ρίζες τους , ο νομάρχης της Δράμας ήρθε ήδη σε επαφή με τους υπουργούς Εξωτερικών και Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Πάγκαλο και Φίλιππο Πετσάλνικο, για να εξασφαλίσει μια -ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας και πιο οργανωμένη- επίσκεψη των παιδιών στη χώρα μας το 1998.

    [11] ΕΙΚΟΣΙ ΕΠΤΑ ΣΕΙΣΜΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 6 ΡΙΧΤΕΡ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2010 ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Είκοσι επτά σεισμοί μεγέθους άνω των έξι Ρίχτερ αναμένονται στην Ελλάδα στη δεκαπενταετία 1996-2010 όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του 29ου διεθνούς συνεδρίου της IASPEI στη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του με θέμα "Time dependent seismicity in Greece" (Χρονικώς εξαρτώμενη σεισμικότητα στην Ελλάδα), ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Καρακαϊσης, ο μέσος όρος ισχυρών σεισμών μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ είναι 20 ανά δεκαπενταετία ενώ για την περίοδο 1996-2010 εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της σεισμικότητας και θα γίνουν 27 σεισμοί. Ο κ Καρακαϊσης παρουσίασε μάλιστα και χάρτη με τις περιοχές όπου υπάρχουν πιθανότητες να σημειωθούν σεισμοί, τον οποίο όμως απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα και να αναφέρει συγκεκριμένα περιοχές ενώ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι θέμα ημερών η ενημέρωση του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τον χάρτη και τις εκτιμήσεις. Ο καθηγητής ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει ημιτονοειδής συμπεριφορά στη συχνότητα γένεσης των σεισμών με θετικές κορυφώσεις ανά 39 έτη. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η κορύφωση της σεισμικότητας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1996-2010 θα είναι περί το έτος 2003. Σε ερώτηση για το ποσοστό των πιθανοτήτων εκδήλωσης σεισμών απάντησε ότι αυτό ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και μπορεί να είναι από 9% έως και πάνω από 80%. Παράλληλα διευκρίνισε ότι έχει προσδιοριστεί μόνο η περίοδος της γένεσης των σεισμών , δηλαδή η δεκαπενταετία, και όχι συγκεκριμένος χρόνος. Σε ερώτηση αν μεταξύ των περιοχών που θα γίνει μεγάλος σεισμός περιλαμβάνεται και η Θεσσαλονίκη απάντησε ότι στην πόλη σημειώθηκε σεισμός 6,6 Ρίχτερ το 1902, μετά από 30 χρόνια δηλαδή το 1932 έγινε σεισμός 7,1 και το 1978 μεγέθους 6,5 Ρίχτερ και άφησε να εννοηθεί ότι σε μία τριακονταετία από το 1978, δηλαδή περί το 2008, αναμένεται σεισμός μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ. Εξάλλου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος, ο οποίος προϊσταται της ομάδας που ετοίμασε την ανακοίνωση που έκανε ο κ Καρακαϊσης, δήλωσε ότι είναι δεδομένο ότι υπάρχει κανονικότητα στους σεισμούς και ότι γίνονται περίπου 20 am\ δεκαπενταετία πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν περίοδοι απόκλισης από τον μέσο όρο όπως εκτιμάται για την περίοδο 1996-2010. Ο κ Παπαζάχος είπε ακόμη ότι με βάση τα στατιστικά δεδομένα η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα συνεχιστεί αλλά δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόγνωση για το πότε θα γίνουν οι σεισμοί. Πρόσθεσε δεν ότι θα ενημερωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να αξιολογεί τις ανακοινώσεις των σεισμολόγων και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.

    [12] 100% ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕΙΣΜΟΥ 7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ 50ΕΤΙΑ

    Γιά ισχυρό σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ που θα πλήξει την Κωνσταντινούπολη μέσα στη προσεχή 50ετία έκανε λόγο ο ειδικός ερευνητής του Τουρκικού Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ερευνας (TUBITAK) Σεντάτ Ινάν μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με τον κ Ιναν οι πιθανότητες για ένα τέτοιο σεισμό είναι 100% και το επίκεντρο του θα είναι στο ασιατικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης σε απόσταση 20-30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Ο κ Ινάν πρόσθεσε ότι ο σεισμός αυτός θα επηρεάσει και το ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης επισημαίνοντας ότι οι αρχές και η κυβέρνηση είναι ενημερωμένες πάνω σε αυτό το θέμα. Αντίθετη όμως άποψη εξέφρασε , μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του πανεπιστημίου Bogazici Μουσταφά Ερντικ λέγοντας ότι η τελευταία φορά που σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη ήταν το 1894. Ο κ Ερντικ τόνισε ότι βάση της περιοδικότητας της εκδήλωσης των σεισμών όλοι περίμεναν ισχυρό σεισμό μία εκατονταετία μετά, δηλαδή το 1984 πράγμα που δεν έγινε. Τέλος πρόσθεσε ότι στο σεισμό του 1984 ο σουλτάνος Αμπντουλχαμίντ είχε ζητήσει από τα αστεροσκοπεία Κάντιλλι της Κωνσταντινούπολης και των Αθηνών σχετική έκθεση και μάλιστα το Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε στείλει μία από τις πρώτες εκθέσεις του.

    [13] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Ν.ΞΑΝΘΟΥ ΣΕ ΜΙΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

    Συνεχίζει τις πολύ καλές εμφανίσεις στο μήκος η Νίκη Ξάνθου. Η Ροδίτισσα πρωταθλήτρια λίγες μόλις ημέρες μετά το πανελλήνιο ρεκόρ που πέτυχε στη Μπελιντζόνα της Ελβετίας με άλμα 7 μέτρα και 3 εκατοστά, κατέκτησε χθες βράδυ την πρώτη θέση στο διεθνές μίτινγκ που έγινε στο Μάλμε της Σουηδίας. Η Νίκη Ξάνθου με άλμα 6.97 πήρε το χρυσό μετάλλιο και επιβεβαίωσε την καλή φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

    [14] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΤΗ Β.ΕΥΒΟΙΑ - ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΗ

    Υπό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στην κοινότητα Αγίου Γεωργίου στη Βόρεια Εύβοια. Η φωτιά, εκτός από θάμνους και πεύκα, έχει κάψει δύο εξοχικές κατοικίες και σκηνές παραθεριστών. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε τη νύχτα στο Αλιβέρη, κοντά την κοινότητα Οκτανία. Στις προσπάθειες κατάσβεσης παίρνουν μέρος δυνάμεις της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς και τέσσερα αεροσκάφη.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ ΕΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Eυθύνες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την αποτυχία των συνομιλιών για το κυπριακό, στο Μοντρέ της Ελβετίας, επέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας βρετανός πρέσβης σερ Τζον Γουέστον, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ενημέρωση για τις συνομιλίες του Μοντρέ από τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είπε ότι τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την απογοήτευσή τους επειδή δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος, υπογραμμίζοντας ότι ο κ.Κορντοβέζ δεν φέρει την ευθύνη για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των διακοινοτικών συνομιλιών. Ο σερ Τζον Γουέστον, μιλώντας εξ ονόματος των μελών του Συμβουλίου, είπε χαρακτηριστικά: "Τα μέλη πιστεύουν ότι πρέπει να εξαρθεί ο ρόλος του Κληρίδη ο οποίος επέδειξε πνεύμα ευελιξίας και συνεργασίας καθόλη τη διάρκεια των συνομιλιών. Παράλληλα υπήρξε κάποια απογοήτευση για το γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν επιτεύχθηκε ουσιαστική πρόοδος επειδή η μια πλευρά επιχείρησε να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με προϋποθέσεις. Και με αυτό, διευκρίνισε ο Πρόεδρος, εννοώ την τουρκοκυπριακή πλευρά". Το Συμβούλιο συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού και θεωρεί την υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο απαράδεκτη, είπε ο σερ Τζον Γουέστον και πρόσθεσε ότι ο νέος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί όταν ωριμάσουν οι συνθήκες ίσως μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Στο ενδιάμεσο διάστημα, επισήμανε, κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε δηλώσεις ή πράξεις που θα ενέτειναν την ένταση στην Κύπρο ή θα εκμηδένιζαν τις πιθανότητες προόδου για μια ειρηνική διευθέτηση, κατέληξε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Β.ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕ

    Θετικό βήμα θεωρεί ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας σερ Τζον Γουέστον, για την ευθύνη της τουρκικής πλευράς να θέσει το θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες του Μοντρέ, το οποίο ήταν εκτός της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ.Λυσσαρίδης πρόσθεσε ότι η σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποφυγή δηλώσεων και ενεργειών που θα επιδεινώνουν την κατάσταση ή θα μειώνουν τις προοπτικές επίτευξης προόδου, έπρεπε να απευθύνεται με σαφήνεια προς την Τουρκία. Χαρακτήρισε επίσης την αντίδραση της Eυρωπαικής Ένωσης "χλιαρή" και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης των κρατών μελών της Ε.Ε.

    [17] ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300

    Σε ενέργειες προς τη ρωσική κυβέρνηση, έχει προβεί η Τουρκία σχετικά με την πώληση του αντιπυραυλικού συστήματος S - 300 στην Κύπρο. Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν διευκρινίζονται οι συγκεκριμένες ενέργειες, ούτε ο χρόνος κατά τον οποίο έγιναν. Σύμφωνα με το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου όμως δεν υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή στις απόψεις της Μόσχας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι η Τουρκία διατύπωσε στα ενδιαφερόμενα μέρη τις ανησυχίες της για την αγορά των πυραύλων από την Κύπρο.

    [18] ΠΡΟΔΟΤΗΣ Η ΠΛΑΦΣΙΤΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΖΙΤΣ

    Στην επισημοποίηση της πλήρους διάστασης με την πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάφσιτς προχώρησε το κυβερνών Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα της Βοσνίας (SDS) το οποίο με χθεσινή του απόφαση κατηγόρησε την κ.Πλάφσιτς, την οποία χαρακτηρίζει "προδοτη, συνεργάτη του εχθρού και παράνομη", ότι έχει κηρύξει πόλεμο κατά του Σερβικού λαού. Στη ανακοίνωση η οποία υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Γκόϊκο Κλίσκοβιτς, η παρέμβαση της διεθνούς δύναμης σταθεροποίηση (SFOR) στη διαμάχη μεταξύ υποστηρικτών της και αντιπάλων της στην αστυνομία της Μπάνια Λούκα, της μεγαλύτερης πόλης των Σέρβων της Βοσνίας, χαρακτηρίζεται ως πραξικόπημα της κ.Πλάφσιτς. Το SDS ισχυρίζεται ότι ενιαία Βοσνία, όπως προβλέπεται από την συνθήκη του Ντέητον, την οποία υποστηρίζει η κ.Πλάφσιτς, είναι αποκύημα φαντασιας στο οποίο η σερβική οντότητα θα κυριαρχείται από τη διεθνή κοινότητα και στη συνέχεια θα παραδοθεί στο Ζάγκρεμπ και στους μουσουλμάνους του Σεράγεβο. Την ίδια στιγμή στην Μπάνια Λούκα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, η χθεσινοβραδινή έκκληση του νέου διοικητή της αστυνομίας, Πρέντραγκ Γέρανιτς να παραμείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους εξαιτίας της παρουσίας ένοπλων, ένστολων φιλικών προς τον κ.Κάραζιτς ομάδων αστυνομικών, δεν είχε ανταπόκριση στον πληθυσμό. Ανταποκριτής του AFP μεταδίδει ότι οι κάτοικοι της πόλης, όπου η πρόεδρος έχει την έδρα της, ήταν στους δρόμους, τα μπαρ και τις καφετερίες αγνοώντας ουσιαστικά την προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία, δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν οι ενέργειες των ομάδων αυτών, οι οποίες χαρακτηρίζονται πλέον συμμορίες. Ο κ.Γέρανιτς έκανε λόγο για πρώην μέλη της ασφάλειας που έχουν σγκροτήσει ομάδες εκτός δικού του ελέγχου που ίσως ετοιμάζουν ενέργειες που μπορεί αν θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών. Η πρόσφατη ένταση της κρίσης στην σερβοβοσνιακή ηγεσία ξεκίνησε όταν ο πολιτικός φίλος του κ.Κάραζιτς Ντέγιαν Σαμάρα αρνήθηκε να δεχθεί την απόφαση της κ.Πλάφσιτς για αντικατάσταση του στην ηγεσία της αστυνομίας της Μπάνια Λούκα από τον κ.Γέρανιτς. Ο κ.Γέρανιτς συνελήφθη και απελευθερώθηκε με παρέμβαση των δυνάμεων ης SFΟR οι οποίες κατέλαβαν πέντε αστυνομικά τμήματα και κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες οπλισμού για τις οποίες υποστηρίζουν ότι θα χρησιμοποιούνταν σε πραξικόπημα κατά της Πλάφσιτς. Η Μπιλιάνα Πλάφσιτς ήταν αντιπρόεδρος των Σερβοβοσνίων μέχρι τον Ιούλιο 1996, όταν διαδέχθηκε τον κ.Κάραζιτς που παραιτήθηκε μετά τις διεθνείς πιέσεις ενώ εξελέγη με λαϊκή ψήφο, στις εκλογές του Sept]lbqio 1996.

    [19] ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Ο ΜΛΑΝΤΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    "Ο στρατηγός Μλάντις ουδέποτε θεωρούσε εαυτόν κατηγορούμενο, ούτε έλαβε υπόψη του το διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δικηγόρος κ.Αλέξανδρος Λυκουρέζος όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει έκκληση του Σουηδού πρώην απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Καρλ Μπιλντ να επικοινωνήσουν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων με το διεθνές δικστήριο. Ο κ.Λυκουρέζος είπε ότι έχει να συναντήσει τον στρατηγό Μλάντις εδώ και ένα χρόνο αλλά διευκρίνισε ότι η επαγγελματική του σχέση μαζί του αφορούσε σε ζητήματα οργάνωσης κάποιων επαφών με τη δύση και ουδέποτε συζητήθηκαν θέματα υπεράσπισης του στο δικαστήριο. Ο κ.Μλάντις δεν έστειλε συνηγόρους στη Χαγη κατά την συζήτηση που προηγήθηκε της έκδοσης των διαταγμάτων σύλληψης, ενώ ο πρώην πρόεδρος των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάραζιτς, εναντίον του οποίου έχουν εκδοθεί δύο διατάγματα έστειλε ένα Σέρβο και δύο Αμερικανούς οι οποίοι όμως, όπως αποδείχθηκε τελικά, δεν είχαν δικαίωμα εκπρόσώπησης και δεν είδαν τη δικογραφία. Ο κ.Λυκουρέζος είναι προσωπικός φίλος τόσο του στρατηγού Μλάντις, όσο και του κ.Κάραζιτς, με τον οποίο συναντήθηκε τελευταία φορά πριν από έξι μήνες αλλά ποτέ δεν είχε σχέση συνηγόρου - πελάτη με τον πρώην πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας.

    [20] Η ΠΓΔΜ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

    Τον ρόλο της ΠΓΔΜ ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων επισήμανε ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Στάνισλαβ Ντοπζάνσκι, ο οποίος πραγματοποιεί ολιγοήμερη επίσκεψη στα Σκόπια. Ο Πολωνός υπουργός συναντήθηκε με τον σκοπιανό ομόλογο του Λάζαρ Κιτάνοφσκι, με τον οποίο συζήτησαν τη συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα και αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες μετεκπαίδευσης αξιωματικών του στρατού της ΠΓΔΜ στις στρατιωτικές ακαδημίες της Πολωνίας. Ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων μετέφερε στον κ.Ντομπζάνσκι τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης της χώρας για την ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ. "Η ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ, είπε ο σκοπιανός υπουργός, θα συμβάλλει στην περαιτέρω εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κεντρική Ευρώπη.

    [21] ΤΟ AUDI A3 ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία AUDI όσον αφορά την παραγωγή του μοντέλου Α3 στα Σκόπια. Ο εκπρόσωπος τύπου της AUDI, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ντόιτσε Βέλε, τόνισε ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων και η απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας να μην προχωρήσει στην κατασκευή του μοντέλου Α3 στα Σκόπια δεν πρέπει να επηρεάσουν την jq_sg των ξένων επενδυτών, καθώς οι ευκαιρίες που προσφέρονται για επενδύσεις στην ΠΓΔΜ είναι πολλές και σημαντικές. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αλλά και η AUDI δεν έχουν αποκαλύψει τους λόγους που οδήγησαν στην αποτυχία του σχεδίου για την κατασκευή του μοντέλου Α3 στα Σκόπια.

    [22] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΔΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

    Αρχίζει σήμερα στο δικαστήριο του Αφιόν, η δίκη εννέα Τούρκων αστυνομικών που κατηγορούνται για τη δολοφονία, τον Ιανουάριο του 1996, του 25χρονου δημοσιογράφου της εφημερίδας "Εβρενσέλ", Μετίν Γκιοκτεπέ. Οι συνεχείς αναβολές της δίκης έχουν προκαλέσει δυσφορία στην κοινή γνώμη της Τουρκίας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδήλωσαν για την υπόθεση, διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Μετίν Γκιοκτεπέ είχε συλληφθεί με αρκετά άλλα άτομα για εξακρίβωση στοιχείων από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταστολής της εξέγερσης που είχε εκδηλωθεί στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης και στην οποία είχαν σκοτωθεί δύο φυλακισμένοι. Αργότερα το πτώμα του βρέθηκε με εμφανή σημάδια κακώσεων σε πάρκο της Κωνσταντινούπολης, ενώ από την έρευνα που διεξήγαγε επιτροπή του κοινοβουλίου προέκυψε ότι είχε δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια της κράτησή του απο την αστυνομία. Για τη δολοφονία του Γκιοκτεπέ απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος 48 αστυνομικών, ωστόσο υπήρξαν συνεχείς αναβολές της δίκης διότι ουδέποτε κανείς από τους κατηγορουμένους δεν παρουσιάστηκαν σε δικάσιμο που όριζαν τα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης, παρά την εντολή του πρωθυπουργού να παρουσιαστούν για να αντιμετωπίσουν τις εις βάρος τους κατηγορίες. Μόνο τον περασμένο Μάρτιο εννέα από τους αστυνομικούς παραδόθηκαν στις αρχές. Η δίκη άρχισε στην Κωνσταντινούπολη αλλά μεταφέρθηκε στο Αφιόν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση η αίθουσα που είχε διαμορφθεί για την εκδίκαση της υπόθεσης -χωριτικότητας 2.500 θεατών- ήταν κατάμεστη και μεταξύ των παρευρισκομένων υπήρχε μεγάλος αριθμός ξένων νομικών και δημοσιογράφων αλλά εκπροσώπων διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα Εάν τελικά κριθούν ένοχοι και καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 15 χρόνων.

    [23] ΑΡΝΕΙΤΑΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ SS-23

    Προβλήματα, ανέκυψαν στις σχέσεις Βουλγαρίας-ΗΠΑ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Σόφιας να μην αποδεχθεί το αμερικανικό αίτημα καταστροφής των πυραύλων SS-23 που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, από την περίοδο ακόμη που η Βουλγαρία, επί εποχής της σοβιετικής παντοδυναμίας, θεωρούνταν ως ο πιό στενός σύμμαχος της Μόσχας. ΄Οπως μετέδοσαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία στις 19 Αυγούστου, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ επιμένει ότι πρέπει οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας να καταστρέψουν τους πυραύλους SS-23 που έχουν μείνει στις δύο χώρες ακόμη από την σοβιετική epow^. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, είναι εγκατεστημένοι οκτώ πύραυλοι SS-23 στη Βουλγαρία και άλλοι έξι στη Σλοβακία. Τη θέση της αυτή, η Ουάσιγκτον την είχε κάνει και επίσημα γνωστή πριν δύο μήνες στη Βουλγαρική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η καταστροφή των πυραύλων SS-23 αποτελεί μέρος των προσπαθειών που καταβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να μειωθεί σε παγκόσμια κλίμακα ο αριθμός των πυραυλικών συστημάτων, που είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα μαζικής εξόντωσης. Ζητούσε δε να υπάρξει διευκρίνιση των προθέσεων της βουλγαρικής πλευράς. Τις επίσημες θέσεις της βουλγαρίας, διατύπωσε στα τέλη Ιουλίου η κυβέρνηση του Ιβάν Κόστοφ, τονίζοντας ότι οι βουλγαρικοί πύραυλοι SS-23 δεν θα καταστραφούν, διότι αποτελούν μέρος των μέσων εγγύησης της εθνικής ασφάλειας και ισχυρό παράγοντα αναχαίτισης. Οπως φαίνεται, η Βουλγαρία δυσφόρησε στην αμερικανική αξίωση να καταστραφούν αυτά τα πυραυλικά συστήματα, σε εφαρμογή της συμφωνίας περιορισμού των όπλων μαζικής καταστροφής, που είχε υπογραφεί από τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ενωση το 1987. Και σε σχόλιο που μεταδόθηκε από τον κρατικό ραδιοσταθμό της Σόφιας, η αξίωση αυτή χαρακτηρίσθηκε ως "κατηγορηματικά ασύστατη". Σύμφωνα με τη θέση της επίσημης Σόφιας, η Βουλγαρία συμφώνησε την αγορά των πυραύλων SS-23 από τη Μόσχα το 1984 και η προμήθειά τους πραγματοποιήθηκε το 1986, ενώ η συμφωνία για την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς, υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 1987. "Η Βουλγαρία δεν συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία και δεν έχει σχετικές υποχρεώσεις", τονίσθηκε στο σχόλιο του ράδιο-Σόφια. Στο ίδιο σχόλιο αναφέρθηκε ακόμη ότι παρ΄όλα αυτά, δύο φορές μετά το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου αμερικανικές αντιπροσωπείες επιθεώρησαν τις βουλγαρικές πυραυλικές βάσεις, το 1990 και το 1992. Και στη διάρκειά τους οι επιθεωρητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα βουλγαρικά πυραυλικά συστήματα δεν είναι προσαρμοσμένα για τη μεταφορά πυρηνικών βλημάτων και έχουν καθαρά αμυντικό προορισμό. "Είναι γεγονός ότι η Βουλγαρία δεν έστρεψε τους πυραύλους της εναντίον καμιάς γειτονικής χώρας", ανέφερε ο ραδιοσταθμός της Σόφιας. Χαρακτηρίζοντας ασύστατο και το φόβο ότι θα μπορούσαν να πουληθούν οι SS-23 σε χώρες που θεωρούνται από τις ΗΠΑ ως ύποπτες κρατικής τρομοκρατίας. "Αυτό δεν θα γίνει ακριβώς επειδή οι βουλγαρικοί πύραυλοι παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην άμυνα του κράτους μας", κατέληξε ο σχολιαστής.

    [24] ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αισθητά βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα της βουλγαρικής οικονομίας, περίπου τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα, όπως αναφέρει σε σχόλιό του ο κρατικός ραδιοσταθμός της Βουλγαρίας, που επισημαίνει ότι οι βολιδοσκοπήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση απολαμβάνει εμπιστοσύνης και επιδοκιμασίας. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι "ασκοί του Αιόλου" θα ανοίξουν και πάλι και η νηνεμία που επικρατεί σε σχέση με την ταραγμένη προηγούμενη περίοδο γρήγορα θα διαταραχθεί, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει με γρήγορα βήματα στην οικονομική μεταρρύθμιση, εξασφαλίζοντας παράλληλα την επιβίωση του πληθυσμού. Σύμφωνα με το σχόλιο του ραδιοσταθμού, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι η οικονομία σταθεροποιήθηκε, τα επιτόκια έπεσαν απότομα και η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα βαθμιαία αποκαθίσταται. Ο κόσμος ηρέμησε, η αίσθηση ότι η χώρα καλπάζει προς το γκρεμό, χωρίς κανείς δεν κρατά τα ηνία της χάθηκε και η απελπισία έδωσε τη θέση της στην ελπίδα. Η αρχική ευφορία όμως γρήγορα θα ξεπεραστεί και ο λαός θα αντιληφθεί ότι το παρόν, παρά τη βελτίωση της κατάστασης, δεν είναι καθόλου ρόδινο. Οι τιμές των προϊόντων, έστω και αργά, γλιστράνε προς το επίπεδο των ευρωπαϊκών, ωστόσο εξακολουθούν να είναι δυσπρόσιτες για την αγοραστική δύναμη του Βούλγαρου πολίτη. Επιπλέον, το μεγάλο καθήκον της κυβέρνησης είναι να βάλει τέλος στο φαύλο κύκλο στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα και με τις επιταγές του νομισματικού συμβουλίου, οργάνου που ιδρύθηκε πρόσφατα στη χώρα. Το κράτος πρέπει να σταματήσει να αιμορραγεί, στηρίζοντας την επιβίωση των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, και στόχος είναι η βελτίωση της οικονομίας να επαφίεται στην αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και όχι στο δανεισμό. Η επίτευξη όμως αυτών των σκοπών απαιτεί χρόνο και στους δρόμους ήδη βγήκαν οι πρώτοι άνεργοι από επιχειρήσεις που έκλεισαν. Η αυταπάτη ότι το κράτος μπορεί να διατηρήσει, έστω και μερικώς, τις κοινωνικές λειτουργίες του γρήγορα θα χαθεί και ο κόσμος θα αρχίσει και πάλι να ψάχνει τους ενόχους. Η κυβέρνηση ήδη κυκλοφόρησε τις πρώτες μαγικές φόρμουλες για τη μείωση της έντασης,. δακτυλοδείχνοντας ως ένοχη την οικονομική μαφία.. Η αλήθεια όμως είναι ότι σε μια χώρα, η οικονομία της οποίας εδώ και χρόνια ακολουθεί με φρενήρη ρυθμό την κατιούσα, κανένας εγκληματικός σχηματισμός, καμία οργάνωση εκβιασμού, κανένας κερδοσκόπος δε φέρουν την ευθύνη. Ούτε ο παραγωγός, ούτε ο έμπορος είναι κοινωνικοί λειτουργοί. Οι τιμές στην αγορά αναπόφευκτα θα αυξάνουν, αφού τέτοια είναι η λογική της. Οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για αδασμολόγητη εισαγωγή αυγών, τυριών και κρέατος δείχνουν ότι γίνονται προσπάθειες εξαναγκασμού των εμπόρων σε πτώση των τιμών. Και βέβαια αυτή η ενέργεια δεν κατευθύνεται εναντίον των αρχών της αγοράς. Απλώς, η κυβέρνηση αγωνίζεται από τη μία πλευρά να πετύχει τους στόχους της οικονομικής μεταρρύθμισης, και απαιτείται χρόνος για να αρχίσει η οικονομία να λειτουργεί κανονικά, και από την άλλη πρέπει να εξασφαλίσει την επιβίωση του πληθυσμού. Η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση αυτή είναι ο αγώνας με το χρόνο, τη φτώχεια και τη δυσαρέσκεια. To μέλλον της εξαρτάται από την ταχύτητα δράσης της. Η εικόνα της μέχρι τώρα είναι θετική, ο λαός την επιδοκιμάζει και την εμπιστεύεται, ωστόσο οι πραγματικές δυσκολίες επίκεινται, καταλήγει στο σχόλιό του ο κρατικός ραδιοσταθμός της Βουλγαρίας.

    [25] ΚΕΝΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

    Σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά κενά στις σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ρωσίας, "κενά που πρέπει να τα καλύψουμε με dqastgqi|tgta και νέες πρωτοβουλίες", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κρατικό ηγέτη της Βουλγαρίας, θα ήταν ανόητο οι δύο χώρες να μην επωφεληθούν όλων των προτερημάτων που έδωσε η ιστορία και να μην ενεργοποιήσουν τις σχέσεις τους. "Απλώς, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας κάθε μιας από τις δύο χώρες, καθώς και των αμοιβαίων τους συμφερόντων", είπε ο κ. Στογιάνοφ. Οπως ακόμη παρατήρησε, επί χρόνια δημιουργούνταν φιλικές σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ρωσίας και δεν έπρεπε να εξυπηρετούν ιδεολογικές φόρμουλες, ούτε να έχουν σχέση με τον κοινό πολιτικό βίο, που είχαν στο πλαίσιο ενός ίδιου πολιτικού συστήματος.

    [26] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στις 8-9 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου, Σκεντέρ Γκινούσι. Σε δηλώσεις του στο Αργυρόκαστρο, ο κ.Γκινούσι είπε ότι εκτός από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, στο πρόγραμμα της επίσκεψής του περιλαμβάνονται και συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Στο μεταξύ, επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποιεί αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τον Γεώργιο Καταηρδάκη, προκειμένου να εξετάσει τις ανάγκες του αλβανικού στρατού για την χορήγηση βοήθειας από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    [27] ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τη θέση ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και με τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα με την Ελλάδα και την Ιταλία, αποτελούν προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της αλβανικής κυβέρνησης, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων. Ο Αλβανός υπουργός, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία, τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί, όπως είπε, "φυσιολογικές πόρτες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση", θα είναι της ίδιας σημασίας με την προτεραιότητα που δίδει η κυβέρνηση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Πρώτιστης σημασίας είναι και για τη νέα εξωτερική πολιτική της Αλβανίας και οι σχέσεις της με τις άλλες χώρες και ιδιαίτερα με τη Γερμανία, πρόσθεσε. Ο κ.Μίλο έκανε λόγο και για διάφορα σκάνδαλα των προκατόχων του υπουργών και ειδικότερα κατά τη διάρκεια των ταραχών στην Αλβανία, αναφέροντας παραδειγματικά την παραχώρηση -χωρίς κριτήρια- σε υπαλλήλους της προεδρικής φρουράς και συγγενείς του προεδρικού και κυβερνητικού κύκλου 1396 διπλωματικών και 3125 υπηρεσιακών διαβατηρίων εκ των οποίων το 1/5 εκδόθηκαν τον Ιούλιο του 1997.

    [28] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΝΑ ΑΠΕΛΑΣΕΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας, για την αναβολή εκτέλεσης της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης, που αφορά stgm επαναπροώθηση των δέκα περίπου χιλιάδων Αλβανών λαθρομεταναστών που κατέφυγαν στην Ιταλία κατά τη διάρκεια των ταραχών στη χώρα, ζητούν με επιστολή τους προς τον Οσκαρ Λουϊτζι Σκάλφαρο, εκπρόσωποι των Αλβανών που ζουν στο Πρίντεζι. Στην επιστολή, την οποία δημοσιεύει η αλβανική εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", οι Αλβανοί προειδοποιούν ότι στην περίπτωση που δεν αναβληθεί η απόφαση του πρωθυπουργού Πρόντι, θα κατέβουν σε απεργία πείνας. Η απόφαση για την επαναπροώθηση των Αλβανών προκάλεσε έντονη ανησυχία τόσο στους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και στην κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας. Με αφορμή την επικείμενη απέλαση των λαθρομεταναστών, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε την κυβέρνηση Νάνο για μυστική διπλωματία και συμφωνίες σε βάρος των Αλβανών μεταναστών, ενώ ο αλβανικός Τύπος και ιδιαίτερα ο αντιπολιτευόμενος άσκησε έντονη κριτική καταλογίζοντας αδιαφορία για το πρόβλημα. Στις κατηγορίες απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, ο οποίος επέκρινε την αντιπολίτευση για αμοραλισμό, ενώ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση ήδη διαπραγματεύεται με την ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα.

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 21 August 1997 - 11:35:03