Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-08-22

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 22 Αυγούστου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΠΟΛΥΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΤΑΧΙS O Γ.ΔΡΥΣ

  • [02] Β.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ 4 ΚΑΙ 4,6 ΡΙΧΤΕΡ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΖΑΝΗΣ - ΓΡΕΒΕΝΩΝ

  • [03] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΡΩΣΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΕΙΣΜΟΥ

  • [04] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΟΙ ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΠΡΕΣΠΕΣ 97"

  • [05] Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕ

  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ - Ν.ΚΟΡΝΤΟΒΕΖ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [08] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

  • [09] ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ [10] Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ: "ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ..."

  • [11] ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΛΑΦΣΙΤΣ

  • [12] ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ '97 ΤΟ ΞΕΝΟ ΕΠΕΝΔΕΔΥΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [13] Η ΝΕΑ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ

  • [14] ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑΝΟ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΕΛΑΣΗΣ ΑΛΒΑΝΩΝ

  • [15] ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

  • [16] ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

  • [17] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

  • [18] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΗ Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΠΓΔΜ

  • [19] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

  • [20] ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΣΟ

  • [21] 170 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗΣ ΚΑΤΕΣΧΕΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΠΟΛΥΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΤΑΧΙS O Γ.ΔΡΥΣ

    Aπόλυτα ικανοποιημένος όσον αφορά τον ρυθμό εφαρμογής του προγράμματος "TAXIS" για τον εκσυγχρονισμό των εφοριών, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Δρυς. Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει συντελεστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ.Δρυς σημείωσε ότι το "TAXIS" έχει ήδη καλύψει επτά από τις δεκαεπτά εφαρμογές του, σε διάστημα λίγων μηνών, από τον Δεκέμβριο του 1996 έως τον Ιούλιο του 1997. Μετά την επίλυση των προβλημάτων που προκάλεσαν καθυστέρηση στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, το TAXIS εφαρμόζεται σήμερα σε 39 εφορίες και πρόκειται να επεκταθεί πολύ σύντομα στο σύνολο των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών. Παράλληλα, προχωρούν οι διαγωνισμοί για το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των τελωνείων, για το θησαυροφυλάκιο και τον προϋπολογισμό.

    [02] Β.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ 4 ΚΑΙ 4,6 ΡΙΧΤΕΡ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΖΑΝΗΣ - ΓΡΕΒΕΝΩΝ

    Αναμενόμενους, χαρακτήρισε ο καθηγητής σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος, τους σεισμούς που έγιναν στις 6:10 και 6:18 σήμερα το πρωί στην περιοχή Κοζάνης - Γρεβενών, 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης και ήταν μεγέθους 4 και 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο κ.Παπαζάχος δήλωσε ότι πρόκειται για αργούς μετασεισμούς, του ισχυρού σεισμού, 6,6 Ρίχτερ, που είχε γίνει στην περιοχή το Μάιο του 1995. Ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδίλης, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τους σεισμούς αυτούς, καθώς, όπως είπε, η σεισμικότητα της περιοχής είναι χαμηλή ενώ πριν από δύο χρόνια εκδηλώθηκε ήδη μεγάλος σεισμός στην περιοχή. Χαμηλή σεισμικότητα, διευκρίνισε ο κ.Σκορδίλης, σημαίνει ότι μπορεί μεν να γίνουν μεγάλοι σεισμοί, αλλά αυτοί έχουν μεγάλη περίοδο επανάληψης, δηλαδή μερικές εκατοντάδες χρόνια. Ο κ.Σκορδίλης, συμπλήρωσε ακόμη ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για μια μικροέξαρση από το περασμένο Σάββατο διότι σημειώθηκαν κάποιες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή. Συγκεκριμένα, σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, πριν δύο μέρες έγινε άλλη μία δόνηση ισχύος 3,8 Ρίχτερ, ενώ σήμερα σημειώθηκαν άλλοι δύο σεισμοί.

    [03] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΡΩΣΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΕΙΣΜΟΥ

    Την άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη ενός σεισμού εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Αμερικανός καθηγητής του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια Μπρούς Μπολτ και ο Ρώσος συνάδελφός του από το πανεπιστήμιο της Μόσχας Γιενάντι Σομπόλιέφ "Οι δυνάμεις που δημιουργούν τους σεισμούς είναι μέσα στη γη και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το πρόβλημα είναι αρκετά δύσκολο επιστημονικά. Μπορούμε να προβλέψουμε τον χώρο που c_momtai σεισμοί ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια και στο τόξο του Αιγαίου. Δεν μπορούμε όμως να προβλέψουμε πότε θα γίνει ο σεισμός χρονικά και πόσο μεγάλος θα είναι. Μπορούμε στατιστικά να πούμε πόσοι σεισμοί θα γίνουν στα επόμενα 20 χρόνια και ποιο θα είναι το μέγεθός τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό για πρακτική εφαρμογή. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην μακράς διάρκειας πρόγνωση αλλά όμως σχεδόν είμαστε στο μηδέν όσον αφορά την ακριβή πρόγνωση ενός σεισμού. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε και πρέπει να το ξέρει ο κόσμος είναι ότι πρέπει να κάνουμε καλούς αντισεισμικούς κανονισμούς να φτιάχνουμε γερά σπίτια ούτως ώστε να εξασφαλιζόμαστε από τον σεισμικό κίνδυνο" δήλωσε ο Μπρους Μπόλτ.

    Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο κ Σομπόλιεφ είπε ότι δυστυχώς στο θέμα των προγνώσεων στη σεισμολογία βρισκόμαστε ακόμη στο πρώτο στάδιο. "Οπως όταν είναι ο ουρανός καθαρός και δεν περιμένουμε κανένα μετεωρολογικό φαινόμενο έτσι μπορούμε να πούμε ότι σε ορισμένες περιοχές δεν έχουμε μεγάλη σεισμικότητα και δεν διατρέχουμε κίνδυνο. Μπορούμε επίσης σε ορισμένες περιοχές οι οποίες έχουν υψηλή σεισμικότητα να πούμε για τα επόμενα δέκα χρόνια με μια ορισμένη πιθανότητα που μπορεί να είναι μέχρι και 80% αν θα γίνει ένας ισχυρός σεισμός ή όχι. Τελευταία αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τη φυσική διαδικασία γένεσης των σεισμών και έχουμε αρκετές παρατηρήσεις ούτως ώστε να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις με τη μακράς διάρκειας πρόγνωση σεισμών. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε ακριβή πρόγνωση ποια είναι η θέση ποιο είναι το μέγεθος και ποιο είναι ο χρόνος ενός σεισμού για το λόγο ότι δεν έχουμε τόσες πολλές παρατηρήσεις, δεν έχουμε όλα τα μέσα δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία και το σημαντικότερο δεν έχουμε σαφή αντίληψη της φυσικής διαδικασίας που πραγματοποιείται σε αυτό τον χώρο. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να συνεχίσουμε και την έρευνα στο θέμα της βραχείας διάρκειας πρόγνωσης των σεισμών. Δεν μπορούμε όμως με αυτό το τρόπο να κάνουμε πρόγνωση Κάτι τέτοιο θα αργήσει" επισήμανε ο Σομπόλιεφ.

    Οι δύο καθηγητές απαντώντας σε ερώτηση για τη γνώμη τους σχετικά με τη μέθοδο πρόγνωσης σεισμών ΒΑΝ απάντησαν ότι καμία από τις μεθόδους βραχείας διάρκεια προγνώσεων δεν απέδωσε μέχρι σήμερα. "Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι δαπανήθηκαν τεράστια ποσά και στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες και στην περιοχή της Μεσογείου για τέτοιες βραχείας διάρκειας προγνώσεις των σεισμών . Καμία από αυτές τις μεθόδους δεν απέδωσε" είπε ο κ Μπόλτ. Ο κ Σομπόλιεφ από τη πλευρά του τόνισε ότι δεν εμπιστεύεται τα μοντέλα που παρουσιάζονται για ένα σήμα όπως είναι το ηλεκτρικό (ΒΑΝ) και επομένως πρέπει να παρουσιάσουμε γενικότερα μοντέλα τα οποία να προβλέπουν περισσότερα σήματα .

    Σε ερώτηση αν θα ανακοίνωναν πρόγνωση για έναν μεγάλο σεισμό που γνώριζαν ότι θα γίνει ο κ Μπόλτ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Ο κ Σομπόλιεφ είπε ότι στη χώρα του είχε ενημερωθεί ο αρμόδιος υπουργός για σεισμό μεγέθους 7 που θα γινόταν στη Καμτσάτκα σε διάστημα από ένα μήνα μέχρι ενάμιση χρόνο περίπου, και ο οποίος πράγματι και έγινε. "Ομως τα πρόδρομα φαινόμενα που παρατηρήσαμε συνεχίζονται και προσπαθούμε να δούμε τι θα προκύψει. Επειδή και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς το χρόνο που θα γίνει εκείνο pou κάνει η πολιτεία είναι να λαβαίνει τα μέτρα για την προστασία του κόσμου" πρόσθεσε.

    Ο κ Μπόλτ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις περιοχές όπου αναμένονται ισχυροί σεισμοί τα επόμενα δέκα χρόνια σε διάφορες περιοχές είπε ότι η σημερινή αντίληψη είναι ότι υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις ότι θα γίνει ένας σεισμός τα επόμενα πέντε χρόνια. "Επομένως μπορούμε να εγκαταστήσουμε εκεί περισσότερους σεισμογράφους κλπ για να το μελετήσουμε λεπτομερέστερα. Αλλά όμως μπορεί ο σεισμός να μη γίνει ούτε σε 50 χρόνια. Αυτή η μεθοδολογία βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες περιοχές που τις ονομάζουμε σεισμικά κενά όπου ξέρουμε από ιστορικές πληροφορίες ότι κάποτε έγινε σεισμός αλλά τα τελευταία 10 χρόνια δεν έγινε σεισμός. Και επειδή εκεί πέρα ασκούνται συνεχώς δυνάμεις μπορεί να περιμένουμε ένα σεισμό" πρόσθεσε ο κ Μπόλτ. Τέλος αναφερόμενος στο θέμα των πυρηνικών εργοστασίων τόνισε ότι αυτά κατασκευάζονται κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε ούτε ο μεγαλύτερος σεισμός που μπορεί να γίνει στην περιοχή στην περιοχή που βρίσκονται να μη δημιουργήσει κίνδυνος διαρροής ακτινοβολίας.

    [04] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΟΙ ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΠΡΕΣΠΕΣ 97"

    Άρχισαν σήμερα στην ακριτική Φλώρινα οι τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις "Πρέσπες ΄97". Το μεσημέρι έγιναν τα εγκαίνια παράδοσης του οικισμού "Φλώρινα ΙV", δηλαδή 77 νέων εργατικών κατοικιών αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η θεμελίωση του οικισμού "Φλώρινα V" που θα αποτελείται από 127 νέες εργατικές κατοικίες αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, από τον πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κ.Χανακούλα.

    Στις 8:00 το βράδυ στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες θα βραβευτούν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σε ειδική τελετή θα βραβευτεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο οποίος στον πόλεμο του 1940 πολέμησε και τραυματίστηκε στην περιοχή της Πρέσπας.

    Θα ακολουθήσει συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου με το 12μελές μουσικό συγκρότημα και τα ειδικά εφέ, όπως παρουσιάστηκαν στην Πνύκα, στη συναυλία της για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα.

    Αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν οι εργασίες της διημερίδας με θέμα το λιγνιτικό σταθμό της ΔΕΗ στη Φλώρινα και στις 9:00 το βράδυ θα δοθεί συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο νέο Εθνικό Στάδιο της Φλώρινας, όπου θα παρουσιαστεί και η τσιγγάνικη κομπανία των Σκοπίων με επικεφαλής των Φερούζ Μουσταφά.

    Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κλείσουν με συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου στις 9:00 το βράδυ της Κυριακής στο Στάδιο της Φλώρινας. Σημειώνεται ότι στο περιθώριο των εκδηλώσεων αυτών ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από τα Σκόπια και την Αλβανία.

    [05] Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ EKKADAS

    Amoicla στην τουριστική αγορά των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης επιχειρεί η Ελλάδα, με την υλοποίηση προγράμματος για τη διοργάνωση επιδοτούμενων επισκέψεων τουριστικών πρακτόρων της περιοχής, σε προορισμούς της Ελλάδας. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στους ελληνικούς τουριστικούς φορείς μέσα στην άνοιξη από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), που καλύπτει το 25% της τιμής του αεροπορικού εισιτηρίου για την επίσκεψη 1000 πρακτόρων της άλλης πλευράς, με πτήσεις τσάρτερ, εκτός τουριστικής σεζόν. Το συντονισμό του ανέλαβε η εταιρία "Κίνηση Τour Operators", από τους ελάχιστους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, η οποία αναμένεται "να παρουσιάσει στον Οργανισμό το σχέδιο δράσης της μέχρι τις 26 Αυγούστου", όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια της εταιρίας, Ερωφίλη Παντελίδου. Στόχος της συντονίστριας εταιρίας είναι η αξιοποίηση διαφόρων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, πέρα από τον κλασικό των διακοπών, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τουρίστα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Ανάμεσά τους, ο παιδικός τουρισμός που, λόγω της κοινωνικής οργάνωσης της πρώην Κοινοπολιτείας, είναι αναπτυγμένος στις χώρες αυτές, ο θρησκευτικός, σε συνεργασία με τους φορείς της επίσημης Εκκλησίας, ο ιαματικός-θεραπευτικός, ο περιηγητικός που αφορά επισκέψεις στις ελληνικές αρχαιότητες, και ο εκθεσιακός, με κύρια κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη. "Θα επιχειρήσουμε επιμέρους γραφεία να ασχοληθούν με διαφορετικά τουριστικά πακέτα, ώστε να αποφύγουμε συνθήκες ανταγωνισμού που θα μείωναν το ενδιαφέρον της άλλης πλευράς για συμμετοχή στο πρόγραμμα", εξήγησε η κ. Παντελίδου. Προτεραιότητα, στο πλαίσιο του προγράμματος, δίνεται άλλωστε και στην, κατά το δυνατό, μεγαλύτερη συμμετοχή εκπροσώπων των ισχυρότερων τουριστικών γραφείων της περιοχής στη "Φιλοξένια ΄97", στις 6-9 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Οι τουριστικοί προορισμοί που κρίνονται διαθέσιμοι, κατάλληλοι και προετοιμασμένοι για την υποδοχή τουριστών των πρώην Σοβιετικών χωρών και περιλαμβάνονται στην πρόταση της "Κίνησης" είναι η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Καβάλα και η Θάσος, τα παράλια της Κατερίνης, ο Βόλος και οι Βόρειες Σποράδες, η Εύβοια, τα παράλια της Αττικής, η Αίγινα, η Μυτιλήνη, η Λήμνος, η Ρόδος και η Κως, η Κρήτη και η Κέρκυρα.

    Προκειμένου να αποδώσει καρπούς το πρόγραμμα από τα μέσα της άνοιξης, η "Κίνηση" τοποθετεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, εποχή που λήγει η τουριστική περίοδος, την ολοκλήρωση των επισκέψεων περίπου 200 υψηλόβαθμων στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων στους νησιωτικούς και παραθαλάσσιους προορισμούς, για τα πακέτα των καλοκαιρινών διακοπών. Μέσα στο χειμώνα οι tour-operators των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης θα ξεναγηθούν σε περιοχές που ενδείκνυνται για θρησκευτικό, ιαματικό και περιηγητικό τουρισμό, ενώ τον Απρίλιο θα φιλοξενηθεί στα ξενοδοχεία ικανοποιητικός αριθμός πωλητών, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τις συνθήκες διαμονής και διανυκτέρευσης στην Ελλάδα.

    Ηδη, η εταιρία, που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται έντονα στην αγορά της περιοχής και πρόσφατα έγινε δεκτή, ως μέλος, stgm Ενωση Αεροπορικών Εταιριών χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, έχει απευθυνθεί σε κάποια από τα περίπου 250 αξιόλογα τουριστικά γραφεία της περιοχής, και "η ανταπόκριση ήταν απόλυτα θετική", σημειώνει η διευθύντρια.

    Για την υλοποίηση του προγράμματος η συντονίστρια "Κίνηση" θα συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους κατά τόπους τουριστικούς φορείς στην Ελλάδα. Εκτός από τη συμμετοχή του ΕΟΤ, το οικονομικό σκέλος θα επιβαρύνει τόσο την εταιρία, όσο και τους συνεργαζόμενους φορείς. Ανάμεσά τους και η ρώσικη αεροπορική εταιρία "Αεροφλότ", που θα καλύψει μέρος της τιμής του αεροπορικού εισιτηρίου. Το υπόλοιπο του τιμήματος θα κληθούν να καταβάλουν οι ίδιοι οι πράκτορες της άλλης πλευράς.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕ

    Την ικανοποίηση του εξέφρασε το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την αδιαλλαξία που επιδεικνύει και την αποτυχία των διακοινοτικών συνομιλιών του Μοντρέ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέημς Ρούμπιν, τόνισε ότι "ορθά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας σερ Ντέιβιντ Γουέστον επισήμανε πως υπήρξε πρόοδος ως αποτέλεσμα των δύο γύρων των συνομιλιών". Ο κ.Ρούμπιν πρόσθεσε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, παροτρύνουν τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο για ανθρωπιστικά θέματα, τον οποίο άρχισαν τον περασμένο μήνα.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ - Ν.ΚΟΡΝΤΟΒΕΖ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Με τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Οι δύο άντρες συμφώνησαν να "παραμείνουν σε συνεχή επαφή" με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας διευθέτησης του κυπριακού, ενώ επανεξέτασαν την κατάσταση στη Μεγαλόνησο, μετά τις δυσκολίες που προέκυψαν στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, στο Μοντρέ.

    Η συνάντηση Χόλμπρουκ - Κόρντοβεζ έγινε παρουσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του ΟΗΕ, σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    [08] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και έχει μεθοδεύσει τις αντιδράσεις της, σε συνεννόηση με την Ελλάδα, σε περίπτωση υλοποίησης των τουρκικών απειλών για ενσωμάτωση των κατεχόμενων.

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ενσωμάτωση των κατεχόμενων από την Άγκυρα, θα δώσει το δικαίωμα στην Ελλάδα να ενταφιάσει την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις συνομιλίες με την Ελλάδα, η Κύπρος θα βρίσκεται στην επόμενη διεύρυνση της Ε.Ε. που θα γίνει το 2001 ή το 2002, ενώ πρόβλεψε ότι το 1998 θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού.

    Στο μεταξύ, ο κ.Κασουλίδης, δήλωσε ότι μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο θα επισκεφτούν ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συζητήσουν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις τουρκικές απειλές.

    [09] ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ

    "Δεν νοείται αμφισβήτηση κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα, από μέλη της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, του δημόσιου επαίνου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τους χειρισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, κατά τις απευθείας συνομιλίες στο Μοντρέ.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "προέβη σε λεπτούς διαπραγματευτικούς χειρισμούς με κύριο στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραπλάνησε το Εθνικό Συμβούλιο καθώς μία ώρα πριν από την ανακοίνωση της αποδοχής των εγγράφων διαβεβαίωνε το Εθνικό Συμβούλιο ότι δεν θα τα αποδεχθεί, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι " ο Πρόεδρος έπραξε ό,τι δήλωσε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου ότι επρόκειτο να πράξει".

    [10] Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ: "ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ..."

    "Είναι προτιμότερο για την Τουρκοκυπριακή πλευρά να μη συμμετάσχει σε συνομιλίες εφόσον κατηγορείται ότι δεν συμφωνεί με τις επιθυμίες των άλλων στις συναντήσεις που συμμετέχει". Με τη δήλωση αυτή απάντησε ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην Τουρκοκυπριακή πλευρά για τη μη επίτευξη προόδου στις απευθείας συνομιλίες στο Μοντρέ.

    Η έντονη αυτή αντίδραση του κατοχικού ηγέτη κυριαρχεί στον τουρκοκυπριακό τύπο με τίτλους όπως "Ο Ντενκτάς επέκρινε τις δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας" και "Ντενκτάς: Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις".

    Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους θεωρεί ως κύριο λόγο της μη προόδου των συνομιλιών την προσπάθεια ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ κατηγορεί στην ίδια ανακοίνωση και την Βρετανία για μεροληψία υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Σχετικά με την πορεία των συνομιλιών στο Μοντρέ και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό θα ενημερώσει σήμερα ο Ρ.Ντενκτάς τους αρχηγούς των Τουρκοκυπριακών κομμάτων και τους αξιωματούχους του ψευδοκράτους.

    [11] ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΛΑΦΣΙΤΣ

    Στο πλευρό των σκληροπυρηνικών επικριτών της προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάφσιτς τάχθηκε ο στρατός των σερβοβοσνίων. Με χθεσινή της ανακοίνωση η οποία μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων των σερβοβοσνίων SRNA, η διοίκηση του στρατού κατηγόρησε την κ.Πλάφσιτς ότι αποσταθεροποιεί τη χώρα και την προειδοποίησε ότι θα Tυπερασπισει τη Σερβική Δημοκρατία με όλα τα μέσα, εάν η πρόεδρος συνεχίσει την ίδια πολιτική". Η κ.Πλάφσιτς κατηγορείται επίσης ότι "έχει απομονώσει τον στρατό χάρη κάποιων ιδιωτών, οργάνων και διεθνών οργανισμών και ότι επιθυμει τη διάλυση της Σερβικής Δημοκρατίας για να δημιουργηθεί μία ενιαία Βοσνία -Ερζεγοβίνη". Η παρέμβαση του στρατού επιδεινώνει την κρίση στην σερβική πλευρά της Βοσνίας καθώς ενισχύει όσους επιδιώκουν να μην εφαρμοσθεί η συνθήκη του Ντέητον, στόχος της οποίας είναι να δημιουργηθεί μία ενιαία πολυεθνική βοσνιακή ομοσπονδία στην οποία θα συμμετέχουν Σερβοι, Κροάτες και Μουσουλμάνοι. Στους σκληροπυρηνικούς, οι οποίοι έχουν την διακριτική υποστήριξη του Βελιγραδίου, ανήκουν ο εκπρόσωπος των Σερβοβοσνίων στην τριμελή συλλογική προεδρία της Βοσνίας Μομτσίλο Κράισνικ, ο πρωθυπουργός των Σερβοβοσνίων Γκόικο Γκλίσκοβιτς και ο πρόεδρος της βουλής τους Ντράγκαν Κάλινιτς. Η άκαμπτη πτέρυγα φαίνεται να πλειοψηφεί εκτός από το στρατό, στο κυβερνών Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα, στο κοινοβούλιο, το οποίο η κ.Πλάφσιτς διέλυσε προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, στο συνταγματικό δικαστήριο που χαρακτήρισε τις εκλογές παράνομες, και σε μεγάλο μέρος του υπουργικού συμβουλίου ενώ δείχνει να ελέγχει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SRNA, τις μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομία, η οποία κατηγορήθηκε ότι ετοιμάζει πραξικόπημα κατά της κ.Πλάφσιτς. Προς υποστήριξη της κ.Πλάφσιτς έχει δημιουργηθεί σχετική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν τα κόμματα της σερβοβοσνιακής αντιπολίτευσης, από τα οποία το Σερβικό Πατριωτικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κόμμα επίσημα υποστήριξαν την απόφαση της για αλλαγές της στην αστυνομία της Μπανια Λούκα. Οι απόψεις της ενισχύονται από τις καταγγελίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την μονομέρεια των επίσημων μέσων μαζικής ενημέρωσης και του μέλους του συνταγματικού δικαστηρίου, Γιόβο Ρόσιτς, ο οποίος είπε ότι ξυλοκοπήθηκε την παραμονή της συνεδρίασης του δικαστηριου κατά την οποία η διάλυση της βουλής χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματική χωρίς όμως να αποκαλύψει τι θα ψήφιζε γιατι θα προκαλούσε "διαφορετικές ερμηνείες". Η κύρια δύναμη της προέδρου Πλάφσιτς παραμένει η στήριξη της διεθνούς κοινότητας, η οποία παρενέβη για να αποτραπεί το εναντίον της πραξικόπημα της αστυνομίας, αναγνωρίζει την εξουσία της, πιστεύει στην αναγκαιότητα των εκλογών και αποδίδει την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου στις πιέσεις που ασκήθηκαν στα μέλη του.

    [12] ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ '97 ΤΟ ΞΕΝΟ ΕΠΕΝΔΕΔΥΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Κατακόρυφα αυξήθηκε το ξένο επενδεδυμένο κεφάλαιο στη Βουλγαρία κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 1997, παρότι ο αριθμός των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν φέτος στο γειτονικό κράτος, έχει μειωθεί, σε σχέση με το 1996. Αναλυτικότερα, το ύψος των ξένων επενδύσεων που υλοποιήθηκαν στη Boukcaq_a κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 1997 ξεπέρασε τα 307,3 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 282,5 εκατ. δολαρίων ολόκληρο το 1996, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ξένων Επενδύσεων της χώρας (Bulgarian Foreign Investment Agency). Οι ξένοι επιχειρηματίες φαίνεται ότι δίνουν έμφαση στην πραγματοποίηση μεγαλύτερων επενδύσεων, αν και λιγότερων σε αριθμό. Χαρακτηριστικό ως προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι οι 1483 επενδύσεις που έγιναν στη Βουλγαρία το πρώτο επτάμηνο του '97 ξεπέρασαν κατά πολύ σε αξία τις 3345 που πραγματοποιήθηκαν το 1996. Η αναδυόμενη αγορά της Βουλγαρίας τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως δέλεαρ για τους ξένους επενδυτές, αφού, αν εξαιρέσουμε το 1995, οπότε σημειώθηκε σημαντική μείωση του ξένου επενδεδυμένου κεφαλαίου, αυτό ακολουθεί συνεχή ανοδική πορεία από το 1992 μέχρι σήμερα. Δύο ελληνικές εταιρίες μεταξύ των 21 μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία Δύο ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων, η "ΔΕΛΤΑ" και η "Brewinvest" περιλαμβάνονται μεταξύ των 21 μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία, καταφέρνοντας να "σταθούν" ανάμεσα σε διεθνείς κολοσσούς του κλάδου, όπως η ελβετική "NESTLE" και η "KRAFT JACOBS SUCHARD". Επιπλέον, οι επιχειρηματίες της χώρας μας ήταν από τους πρώτους που επιχείρησαν "ανοίγματα" στη γειτονική χώρα, αφού αντιλήφθηκαν εγκαίρως τις ευνοϊκότατες προοπτικές που διανοίγονται στη αγορά της Βουλγαρίας.

    [13] Η ΝΕΑ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ

    Η βρετανική εφημερίδα "EUROPEAN", δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης.

    Οι ταραχές συνεχίζονται αλλά ελπίδες έχουν εναποτεθεί στη νέα κυβέρνηση, η οποία, για ορισμένους παρατηρητές, συγκεντρώνει την πλέον ικανή ομάδα πολιτικών που υπήρξε ποτέ σε μία κυβέρνηση, όπου αρκετά σημαντικά υπουργεία έχουν ανατεθεί σε ακαδημαϊκούς που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό. Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, εάν η κυβέρνηση τούτη, που είναι η καλύτερη που είχε ποτέ η Αλβανία, δεν μπορέσει να δώσει ένα τέλος στην κρίση, τότε καμιά άλλη δεν μπορεί.

    Ως πρώτη προτεραιότητα για την ανασυγκρότηση της χώρας, ο Αλβανός Υπουργός Εσωτερικών κ. Ceka αναφέρει το άνοιγμα των κυριοτέρων δρόμων, συμπεριλαμβανομένης της κύριας αρτηρίας που οδηγεί από τα Τίρανα στα ελληνικά σύνορα, ενώ έπονται η αποκατάσταση της τάξης και ο έλεγχος των συμμοριών.

    Παρά τη διάχυτη αισιοδοξία ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να πετύχει, ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ παραμένουν σκεπτικοί για το μέλλον της χώρας, ιδίως υπό το φως των προσδοκιών πολλών επενδυτών ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να τους επιστρέψει τα χρήματα που χάσανε στις παρατραπεζικές "πυραμίδες". Σύμφωνα με πρέσβυ, ενδέχεται ma υπάρξει νέος κύκλος βίας όταν αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους επιστρέψει ότι χάσανε και πως χρειάζεται επειγόντως οικονομική και τεχνική βοήθεια ώστε οι υπηρεσίες ασφάλειας να διατηρήσουν τον έλεγχο.

    [14] ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑΝΟ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΕΛΑΣΗΣ ΑΛΒΑΝΩΝ

    Δραματική έκκληση να δοθεί παράταση στην προθεσμία επαναπροώθησης των Αλβανών που κατέφυγαν στην Ιταλία κατά τη διάρκεια των ταραχών στη χώρα, απηύθυνε με επιστολή του προς τον ομόλογό του Ιταλό πρωθυπουργό, ο Φάτος Νάνο. Στην επιστολή του Αλβανού πρωθυπουργού που το ιταλικό πρωθυπουργικό γραφείο έδωσε στη δημοσιότητα, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι "η χώρα που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά τη σοβαρότατη κρίση των περασμένων μηνών -παρά τις σημαντικές προόδους που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες- δεν μπορεί να υποδεχθεί προς το παρόν τις χιλιάδες των πολιτών της που είχαν καταφύγει στην Ιταλία". "Σας παρακαλώ να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να μην απελαθούν οι πρόσφυγες αυτοί", καταλήγει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ.Νάνο. Στην απαντητική του επιστολή ο κ.Πρόντι αναφέρει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας απέλασης, σημειώνοντας ότι θα προτείνει στο υπουργικό του συμβούλιο τον ορισμό νέας προθεσμίας ώστε να επαναπατρισθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός Αλβανών.

    Ο κ.Πρόντι παραδέχεται ότι η νέα αλβανική κυβέρνηση είχε πολύ λίγο χρόνο για να προετοιμαστεί για την επιστροφή των προσφύγων, προειδοποιεί ωστόσο ότι η αστυνομία θα συνεχίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό Αλβανών που ζουν παράνομα στην Ιταλία. Η ιταλική κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε την απόφασή της να επαναπροωθήσει έως τις 31 Αυγούστου τους δεκαπέντε και πλέον χιλιάδες Αλβανούς που έχουν καταφύγει στο έδαφός της κατά την περίοδο της κρίσης. Από αυτούς έξι περίπου χιλιάδες ανεπιθύμητοι απελάθηκαν, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκαν άδειες προσωρινής παραμονής. Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονη ανησυχία στον αλβανικό πληθυσμό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εξάλλου ο αλβανικός Τύπος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση Νάνο επειδή δεν πρόβλεψε την απρόοπτη αυτή εξέλιξη και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχει έστω παράταση της προθεσμίας απέλασης. Παράλληλα εκατοντάδες Αλβανοί που ζουν στην Ιταλία έχουν απευθύνει εκκλήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον Πάπα Ιωάννη για να τους δοθεί άδεια να παραμείνουν στην Ιταλία, ενώ εκπρόσωποι τους ζήτησαν την παρέμβαση του Ιταλού Προέδρου για την αναβολή της απόφασης, προειδοποιώντας με απεργία πείνας.

    [15] ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

    Ο Φάτος Κλόσι, είναι ο νέος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών (SHIK)της Αλβανίας.

    Επειτα από πρόταση του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι υπέγραψε το σχετικό διάταγμα με το οποίο ο Φάτος Κλόσι διορίζεται στη θέση του αρχηγού της SHIK. Την περασμένη Παρασκευή ο Φάτος Νάνο είχε ζητήσει την παραίτηση του αρχηγού της SHIK, Αρμπεν Καρκίνι, ο οποίος είχε διοριστεί το Μάιο από τον πρώην Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, κατόπιν πρότασης του Μπασκίμ Φίνο. Ο τελευταίος όμως αρνήθηκε να υποβάλει παραίτηση δηλώνοντας χαρακτηριστικά:"η παραίτηση είναι μια εθνική πράξη την οποία δεν πρέπει να κάνω. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους".

    [16] ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Συνεχίζει για τρίτη ημέρα την απεργία πείνας, ο πρώην Πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιέταρ Αρμπνόρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη τηλεοπτική κάλυψη της συνεδρίασης της Βουλής κατά την οποία ψηφίστηκαν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τροπολογίες στους νόμους "περί γενοκτονίας" και "αξιολόγησης της προσωπικότητας των πολιτικών", καθώς και για τη μετάδοση, διαστρεβλωμένων, όπως ισχυρίζεται δηλώσεών του. Στις τροπολογίες αντιτάχθηκε η αντιπολίτευση. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι σε δηλώσεις του εξέφρασε την απορία του για την ενέργεια του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, γιατί όπως τόνισε, εφαρμόστηκαν κατά γράμμα οι κανονισμοί της Βουλής. "Τέτοιες ενέργειες καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η αντιπολίτευση θα ασκήσει το "εποικοδομητικό" της έργο, καθώς στόχος της είναι η όξυνση της κατάστασης", είπε χαρακτηριστικά. Αδικαιολόγητη χαρακτήρισαν την ενέργεια του Αρμπνόρι και βουλευτές του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, εκτιμώντας ότι η πραγματική αιτία είναι η εκλογική ήττα και η απώλεια της εξουσίας. Ο αλβανικός Τύπος σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρμπνόρι καταφεύγει σε τέτοιου είδους ενέργειες για να εκδηλώσει τη διαμαρτυρία του. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς φυλάκισής του -29 χρόνια- ο Αρμπνόρι έκανε τρεις φορές απεργία πείνας. Εξάλλου η ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιον" υπενθυμίζει στον Αρμπνόρι ότι κατά τη διάρκεια της πενταετούς του θητείας, ως Πρόεδρος της Βουλής, δεν ήταν λίγες οι φορές που έδιδε εντολή για τη μη κάλυψη συνεδριάσεων του κοινοβουλίου.

    [17] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Σεπτεμβρίου στη Σερβία.

    Τα κυριότερα κόμματα που ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στις επικείμενες εκλογές, είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS), η Γιουγκοσλαβική Αριστερά (JUL), η Νέα Δημοκρατία (ND), το Σερβικό J_mgla Ανανέωσης (SPO), το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS), καθώς και ο συνασπισμός Βοϊβοντίνα (VOJBODINA), η Δημοκρατική Ενωση Ούγγρων Βοϊβοντίνας (DZVM), το Λαϊκό Κόμμα (NS) κ.α.

    Τις εκλογές έχουν δηλώσει ότι θα μποϋκοτάρουν το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) και η Ενωση Πολιτών Σερβίας (GSS), το Δημοκρατικό Κέντρο (DC), το Σερβικό Φιλελεύθερο Κόμμα (SLS) κ.α.

    Την υποψηφιότητά τους για το αξίωμα του Προέδρου της Σερβίας έχουν αναγγείλει μέχρι στιγμής οι Ζόραν Λίλιτς του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Βουκ Ντράσκοβιτς του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βόισλαβ Σέσελι του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βουκ Ομπράντοβιτς της Σοσιαλδημοκρατίας, ο Παλ Σάντορ της DZVM, Μίλαν Παρόσκι του Λαϊκού Κόμματος και ο Μίλε Ισάκωφ του συνασπισμού Βοϊβοντίνα.

    [18] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΗ Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΠΓΔΜ

    Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η σκοπιανή κυβέρνηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στον καθορισμό των συνόρων Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας και ΠΓΔΜ.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ιβάνωφ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η σερβική εφημερίδα "Νάσα Μπόρμπα", εκτίμησε ότι οι συνομιλίες της μεικτής επιτροπής που συγκροτήθηκε για τη διευθέτηση του θέματος, "δεν ακολουθούν τη δυναμική που επιθυμεί η ΠΓΔΜ". Ο κ. Ιβάνωφ πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δυο χωρών τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές διαφωνίες για το θέμα αυτό.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεσή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης UNPREDEP στην ΠΓΔΜ, ο κ.Ιβάνωφ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις επικρίσεις που διατυπώνει κατά των σκοπιανών αρχών για τη χρήση βίας στα επεισόδια με την αλβανική μειονότητα στο Γκόστιβαρ και στο Τέτοβο στις 9 Ιουλίου. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκογιε Χατζίνσκι, θα αποστείλει επιστολή στα μέσα του επόμενου μήνα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην οποία θα παραθέτει επιχειρήματα κατά της πρότασης του Κόφι Ανάν για αλλαγή της θητείας της UNPREDEP και μείωση του στρατιωτικού δυναμικού της αποστολής.

    [19] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

    Μονοήμερη επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει την Κυριακή ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος της Σουηδίας.

    Όπως μετέδωσε η Γραμματεία Τύπου της ΠΓΔΜ, ο βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ, ενώ θα επισκεφθεί τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης UNPREDEP, στις δυνάμεις της οποίας συμμετέχουν και Σουηδοί στρατιώτες.

    [20] ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΣΟ

    Το γαλλο - γερμανικό κανάλι ARTE, παρουσίασε χθες το ντοκιμαντέρ του Ελληνα σκηνοθέτη Τίμωνα Κουλμάση, με τίτλο "Σύνασος: Ένα ξεριζωμένο χωριό". Στην εισαγωγή, ο υπεύθυνος της εκπομπής, δημοσιογράφος, ιστορικός, Alexandre Adler, παρουσιάζοντας την ταινία είπε, μεταξύ άλλων τα εξής:

    "Η Σύνασος, δεν είναι παρά μια ιδέα που παραμένει ως ανάμνηση στην καρδιά των παλιών κατοίκων της και των προγόνων. Καταστράφηκε - σαν την Ατλαντίδα - όπως και τόσες άλλες ελληνικές πόλεις και χωριά στην Τουρκία, από τον πόλεμο του 1922".

    Η ταινία αυτή επισημαίνει το επώδυνο και νοσταλγικό παρελθόν καθώς και το μέλλον των δύο λαών, μέσω του οποίου μπορούμε σήμερα να κατανοήσουμε τη βοσνιακή τραγωδία, τις απειλές που αιωρούνται πάνω από το Κόσσοβο, την ΠΓΔΜ και εκ νέου πάνω από την Κύπρο.

    Όλα αυτά δεν είναι προϊόν σημερινών συγκρούσεων, αλλά απόρροια της εποχής που οι χριστιανικοί πληθυσμοί της οθωμανικής αυτοκρατορίας όπως στην Ελλάδα, στη Σερβία, στη Βουλγαρία και στην Αρμενία, άρχισαν να αποκτούν την ανεξαρτησία τους.

    Το ντοκιμαντέρ αρχίζει με εικόνες της ελληνικής και τουρκικής τηλεόρασης από την πρόσφατη κρίση στις βραχονησίδες Ιμια. Στη συνέχεια, το μεγαλύτερο τμήμα της ωριαίας διάρκειας του, περιέχει μαρτυρίες των παλιών κατοίκων, τόσο της Σύνασου, που ζουν σήμερα στο χωριό Νέας Σύνασος της Αττικής, όσο και αυτών του σημερινού χωριού Μουσταφά - Πασά που αναπολούν με συγκίνηση την περίοδο της αρμονικής συμβίωσης τους πριν τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922.

    Οι Τούρκοι και οι σύμμαχοι τους βοήθησαν στο να δημιουργηθεί η φαντασίωση της "εθνικής εκκαθάρισης" η οποία έγινε, κατά κάποιον τρόπο, πραγματικότητα με τις βίαιες εξόδους των πληθυσμών, όπως αυτή των Ελλήνων της Ανατολίας και με γενοκτονίες, όπως αυτή των αρμενίων το 1915.

    "Παρ΄όλο που στη γιουγκοσλαβική κρίση είδαμε τους Έλληνες στο πλευρό των Σέρβων και τους Τούρκους στο πλευρό των Βοσνίων, οι παλιοί κάτοικοι της Σύνασου και του Μουσταφά - Πασά με τη σύνεσή τους καλούν τους νέους σε συμφιλίωση", κατέληξε ο κ.Αdler.

    [21] 170 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗΣ ΚΑΤΕΣΧΕΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Μία απο τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των τελευταίων ετών, για την πάταξη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία.

    Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, στο Βαν η αστυνομία, ύστερα από έρευνες, συνέλαβε δύο άτομα στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 170 κιλά ηρωίνης. Οι δύο συλληφθέντες είναι μέλη σπείρας που διακινεί ναρκωτικά, ενώ στην υπόθεση, φέρεται να είναι αναμεμειγμένοι και δύο υπαξιωματικοί του τουρκικού στρατού.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 22 August 1997 - 20:59:32