Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-02

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 2 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [02] ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ

  • [03] Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ

  • [04] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ - ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ

  • [05] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ

  • [06] ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [07] ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ

  • [08] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Η ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΑΙΣΝΙΚ

  • [10] Τ. ΚΑΒΑΛΤΖΙΕΦ: ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [11] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

  • [12] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ, ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΠΟΥΝΤΕΣΤΑΓΚ

  • [13] ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 3% ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ- ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [14] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΤΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΠΛΟΙΟ ΜΕΣΩ ΒΟΣΠΟΡΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Σε μέτρα και πρωτοβουλίες, μέσα από τις οποίες μπορεί η Θεσσαλονίκη και κατ' επέκταση η Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει το μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων, θα αναφερθεί ο Πρωθυπουργός J~star Σημίτης, στην ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων της 62ης Διεθνούς Έκθεσης, την ερχόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει σαφή απολογισμό του κυβερνητικού έργου, με κάπως "ανορθόδοξο" τρόπο. ’ξονας της ομιλίας του θα είναι οι εξαγγελίες που έκανε κατά την περσινή τελετή των εγκαινίων, για να αναφερθεί στα όσα έγιναν στο διάστημα του ενός έτους, θέλοντας έτσι να υπογραμμίσει τη συνέπεια ανάμεσα στις υποσχέσεις και την πρακτική του κυβερνητικού σχήματος.

    Η ομιλία του επίσης, αναμένεται να έχει έντονα πολιτικό χαρακτήρα, καθώς θα επικεντρωθεί στην ελληνική πολιτική παρέμβαση στα Βαλκάνια, "μέσα από άξονες, που θα είναι προσαρμοσμένοι στις ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες κάθε χώρας", με κέντρο πάντα τη Θεσσαλονίκη. Για το λόγο αυτό, έχει συγκαλέσει για την ίδια μέρα στην Αθήνα υπουργικό συμβούλιο με θέμα την ελληνική πολιτική στα Βαλκάνια.

    Από τις παρεμβάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν οι "τελικές λύσεις", τόσο για το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο καθώς ξεπεράστηκαν όλες οι εκκρεμότητες, όσο και για το μέσο μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς.

    Ανεξάρτητα από τις νέες εξαγγελίες, αναμένεται στον τομέα του απολογισμού να αναφέρει τα εξής: - Εγνατία Οδος: κατασκευάζονται 25 νέα έργα, προυπολογισμού 203 δισεκατομμυρίων δραχμών, σε εξέλιξη βρίσκονται οι δημοπρασίες σε τρία τμήματα, δημοπρατούνται άμεσα αλλά τέσσερα, ενώ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δημοπρατηθούν άλλα πέντε. Τέλος, υπό κατασκευή ή σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκονται τμήματα μήκους 320 χιλιομέτρων, ενώ μέσα στο 1997 θα δημοπρατηθούν άλλα επτά και άλλα οκτώ έως τον Ιούνιο του 1998. - Αεροδρόμιο "Μακεδονία": Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση. Μέσα στο 1997 θα δαπανηθούν άλλα 2 δισεκατομμύρια για βελτίωση της στάθμευσης και άλλα 8,8 για άλλα έργα, τα 2,5 από τα οποία αφορούν την αντιμετώπιση του προβλήματος της ομίχλης, ώστε μέσα στους πρώτους μήνες του 1998 θα έχει επιλυθεί. - Πολιτιστική Πρωτεύουσα: Από τα προγραμματισμένα έργα, 77 έχουν τελειώσει (προϋπολογισμού 8,6 δισ.), 84 βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής (50,7) και 25 είναι έτοιμα προς δημοπράτηση (6,4 δισ.). - Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Το Νοέμβριο θα παραδοθεί η τεχνική μελέτη του 6ου προβλήτα. Η πρώτη φάση θα δημοπρατηθεί στις αρχές του 1998, ενώ τότε υπολογίζεται ότι θα παραδοθεί ο νέος εξοπλισμός διακίνησης κοντέινερς, που θα διπλασιάζει τη δυναμικότητα του λιμένα. - Αποκέντρωση: λειτουργούν ήδη με επιτυχία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οι γραμματείες Μεταφορών - Επικοινωνιών και Αθλητισμού. - Διαβαλκανική συνεργασία: λειτουργούν ήδη διαβαλκανικά δίκτυα συνεργασίας, ανάμεσα στα πανεπιστήμια (δίκτυο Αίμος), τους δικηγορικούς συλλόγους και τις ενώσεις δημοσιογράφων. - Ενέργεια: δύο μονάδες τέθηκαν σε λειτουργία (Αγ.Δημητρίου Κοζάνης και Θησαυρού Δράμας). Το 1999 θα λειτουργήσει το έργο Πλατανόβρυσης και το 1998 θα ολοκληρωθεί η ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς ρεύματος, ενώ επίκειται η έναρξη των εργασιών του kicmitijo} σταθμού Φλώρινας. - Επικοινωνίες: Ολοκληρώθηκε η υποδομή οπτικών ινών και οι τέσσερις κόμβοι με απόληξη και στη Θεσσαλονίκη, που αναδεικνύεται με το διεθνές ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο που διαθέτει, σε τηλεπικοινωνιακό κόμβο των Βαλκανίων. - Θεσμικές υποδομές: Προχώρησαν όπως εξαγγέλθηκαν και λειτουργούν ικανοποιητικά το ΔΙΠΕΚ και το χρηματιστηριακό κέντρο Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα ήταν έτοιμη για τα εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη της Παρευξείνιας αλλά αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν, επειδή άλλες χώρες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους.

    Αναφορές θα γίνουν και σε παρεμβάσεις, που ενώ δεν αναφέρθηκαν στην περσινή ομιλία προωθούνται πολύ ικανοποιητικά, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, όπως η δυτική είσοδος, ο βιολογικός καθαρισμός, τα έργα ύδρευσης, το υδροθεραπευτήριο Νέας Απολλωνίας, ανάπτυξη σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου και έργα στα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Καστοριάς και Κοζάνης.

    [02] ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ

    Αιχμές κατά συνεργατών του Πρωθυπουργού άφησε ο απερχόμενος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χ. Καστανίδης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων στο νέο υπουργό κ. Τάσο Μαντέλη.

    Συγκεκριμένα ο κ. Καστανίδης φανερά συγκινημένος δήλωσε ότι η παραίτησή του δεν έχει καμία σχέση με το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, οι σχέσεις φιλίας-συνεργασίας και αγάπης υπάρχουν από πολύ παλιά πριν τις παρέες των "τεσσάρων" ή των "204" που έχουν πλησιάσει τον Πρωθυπουργό.

    Επίσης ο απερχόμενος υπουργός ανέφερε για άλλη μία φορά ότι δέχθηκε πιέσεις και παρεμβάσεις στο έργο του. Τέλος ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά κυβερνά και καθορίζει τους κανόνες και είπε ότι στο θέμα της παραίτησης ο Πρωθυπουργός όφειλε να λειτουργήσει όπως ακριβώς έπραξε.

    [03] Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιος Παπανδρέου, πραγματοποίησε σήμερα μονοήμερη επίσκεψη στο Σεράγεβο.

    Ο κ. Παπανδρέου στην βοσνιακή πρωτεύουσα εγκαινίασε δύο σχολεία και ένα νοσοκομείο τα οποία είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια τού εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία. Την ανακατασκευή των κτιρίων αυτών είχε αναλάβει κοινοπραξία ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ το όλο έργο χρηματοδοτήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κ. Ζίβαλι. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει και άλλα παρόμοια έργα.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Σεράγεβο, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με το μέλος των Κροατών στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κ. Κρέζιμιρ Ζούμπακ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν oi τελευταίες εξελίξεις στη Βοσνία.

    Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε ακόμη την ελληνική δύναμη που βρίσκεται στην σύσταση της Νατοϊκής Δύναμης στη Βοσνία και η οποία είναι εγκατεστημένη στην περιοχή Βίσοκο, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Σεράγεβο.

    [04] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ - ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ

    Εκρηκτικός μηχανισμός, που είχε τοποθετηθεί μέσα σε δέμα, εξερράγη αργά σήμερα το μεσημέρι σε γραφείο του δικαστικού μεγάρου Ορεστιάδας τραυματίζοντας ελαφρά μια δικαστική υπάλληλο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η 45χρονη δικαστική υπάλληλος Χρύσα Παπαπαγγίδου -που υπηρετεί στη γραμματεία του προέδρου πρωτοδικών- ανάμεσα στους φακέλους καθημερινής αλληλογραφίας παρέλαβε και ένα δέμα (διαστάσεων 20x15 εκατοστά περίπου) το οποίο προοριζόταν για τον προϊστάμενό της, τον πρόεδρο πρωτοδικών Ορεστιάδας, κ. Φώτη Κιμισκίδη.

    Στις 2.10 το μεσημέρι την ώρα που η άτυχη δικαστική υπάλληλος ήταν μόνη μέσα στο γραφείο επιχείρησε να ανοίξει το δέμα, αλλά μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

    Η 45χρονη τραυματίστηκε στο αριστερό χέρι -κυρίως στα δάχτυλα- και μεταφέρθηκε επειγόντως στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου οι γιατροί την υπέβαλαν σε εγχείρηση.

    Από την έκρηξη σημειώθηκαν υλικές ζημιές στο γραφείο του πρωτοδικείου, ενώ δεκάδες υπάλληλοι και διάδικοι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου.

    Μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστά τα αίτια της βομβιστικής επίθεσης -που όπως φαίνεται είχε σαν στόχο τον πρόεδρο πρωτοδικών- και κυρίως αν το δέμα με τα εκρηκτικά είχε σταλεί από κάποιο συγκεκριμένο αποστολέα.

    Αργά το απόγευμα έφθασαν στο δικαστικό μέγαρο πυροτεχνουργοί από τη Θεσσαλονίκη για να εξετάσουν το χώρο, ενώ μετά την έκρηξη εκκενώθηκε ολόκληρο το κτίριο.

    [05] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ

    Έντονο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει Έλληνες ιδιώτες επενδυτές για την αγορά μεγάλων υπό ιδιωτικοποίηση βουλγαρικών επιχειρήσεων, η πώληση των οποίων θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Μπουργκάς, Τσάνκο Ιβάνωφ (Tzanko Ivanof).

    Ο κ.Ιβάνωφ, που για ευνόητους λόγους προτίμησε να μην επεκταθεί σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία, αναφέρθηκε ακόμη στις επαφές που έχουν εγκαινιαστεί με Έλληνες επιχειρηματίες, προκειμένου αυτοί να αναλάβουν μεγάλες επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας της Βουλγαρίας.

    "Εχουμε προγραμματίσει ορισμένες πολύ σημαντικές καινούργιες δουλειές με επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, προερχόμενους κυρίως ap| τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Καβάλα, τις Σέρρες και τη Δράμα, αλλά και από την Αθήνα και τον Πειραιά", τόνισε ο κ.Ιβάνωφ, που επιφυλάχθηκε να δώσει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, μετά τη συγκεκριμενοποίηση του ακριβούς περιεχομένου των συνεργασιών.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στα καταστήματα του τουριστικού Μπουργκάς κυριαρχούν οι ελληνικές καρέκλες που έχουν κατασκευαστεί από...βουλγαρικό πλαστικό, αφού το γειτονικό κράτος εξάγει στη χώρα μας περισσότερα από 40 είδη πετροχημικών, τα οποία, αφού υποστούν επεξεργασία στην Ελλάδα, επιστρέφουν στη Βουλγαρία με τη μορφή -κυρίως- επίπλων. Το ίδιο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, συμβαίνει και με ορισμένα ξύλινα προϊόντα, που εξάγονται από τη Βουλγαρία υπό τη μορφή πρώτων υλών και αφού μεταποιηθούν στην Ελλάδα, πωλούνται στο γειτονικό κράτος.

    Υπενθυμίζεται ότι επιχειρηματίες των δύο κρατών είχαν την ευκαιρία να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους και να διερευνήσουν το ενδεχόμενο νέων συνεργασιών, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Μπουργκάς αντιπροσωπεία του δήμου Αλεξανδρούπολης, με αφορμή την υπογραφή πρωτοκόλλου αδελφοποίησης των δύο πόλεων. Ο κ.Ιβάνωφ συναντήθηκε με τον Αναστάσιο Εξακουστό, στέλεχος της διοίκησης του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αλεξανδρούπολης.

    "Παρακολουθούμε αυτή τη συνάντηση, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επέκταση των επιτυχημένων συνεργασιών που εγκαινιάσαμε με τους Ελληνες επιχειρηματίες", σημείωσε ο κ.Ιβάνωφ, επισημαίνοντας ότι, σε αντίθεση με άλλους Βούλγαρους επιχειρηματίες, τα μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Μπουργκάς, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χορήγηση βίζας, αφού υπάρχει αγαστή συνεργασία με τους αντίστοιχους ελληνικούς φορείς.

    Σε ερώτηση άλλωστε, σχετική με τον ρόλο που θα κληθούν να αναλάβουν οι βουλγαρικές επιχειρήσεις στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που θα συνδέσει ενεργειακά τους δύο δήμους, ο κ.Ιβάνωφ απάντησε: "Είναι πρώτα απαραίτητο να αποφασίσουν οι τρεις εμπλεκόμενες χώρες να πουν το "ναι" ή και το "οχι", πριν αποφασίσουμε ποια ακριβώς θα είναι η δική μας θέση".

    [06] ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Την πεποίθηση ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα μετεξελιχθεί στο άμεσο μέλλον, στην πιο πολύτιμη δίοδο των ευρωπαϊκών κρατών προς την Ασία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, εξέφρασε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου της ακριτικής πόλης, Μιχάλης Γκιούλας.

    Στην ανέλιξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αναμένεται να συνεισφέρει, εκτός από τη στρατηγική γεωγραφική του θέση και η συνεργασία με το λιμάνι του Μπουργκάς, οι βάσεις για την οποία έχουν ήδη τεθεί με τη συνάντηση των επικεφαλής των δύο λιμανιών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αντιπροσωπείας του δήμου της Αλεξανδρούπολης στη βουλγαρική πόλη.

    "Οι προοπτικές που διανοίγονται είναι πολύ ευοίωνες, γιατί η Akenamdqo}pokg είναι το ακραίο λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η μόνη θαλάσσια δίοδος που θα τη συνδέει με τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Τα Δαρδανέλια καταρχήν και η χερσαία δίοδος μπορούν να συνδέσουν -και μάλιστα πολύ σύντομα- τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και του Μπουργκάς. Λέω πολύ σύντομα, διότι στην Αλεξανδρούπολη είναι ουκ ολίγες οι προτάσεις των Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι για να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσω του λιμανιού στις βαλκανικές χώρες", σημείωσε ο κ.Γκιούλας, συμπληρώνοντας πάντως, ότι τα στενά των Δαρδανελίων έχουν αρχίσει να γίνονται προβληματικά για τη διέλευση των πλοίων, αφού οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες και το κόστος των μεταφορών αυξάνεται διαρκώς.

    Παρόλο που, κατά τη διάρκεια της παραμονής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη βουλγαρική πόλη, δεν συγκεκριμενοποιήθηκε κάποια μορφή συνεργασίας μεταξύ των δύο λιμανιών, η διερεύνηση των προοπτικών που υπάρχουν απέδειξε, σύμφωνα πάντα με τον κ.Γκιούλα, ότι το δίπτυχο Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σύντομα σε πόλο έλξης για τους επιχειρηματίες.

    "Το Μπουργκάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και έχει την υποδομή που απαιτείται για την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού εμπορικών πλοίων. Εκείνο που χρειάζεται είναι να βελτιώσουμε εμείς τις δικές μας παροχές, πράγμα που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται. Κατασκευάζουμε νέα λιμενολεκάνη, τριπλάσια από αυτή που υπάρχει σήμερα, με σταθμούς κοντέινερς και μεγάλα βάθη για να μπορούν να προσαράξουν μεγάλης χωρητικότητας πλοία", τόνισε.

    Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε πρώτη φάση σε 11,5 δισ. δραχμές, τα οποία, σύμφωνα πάντα με τον κ.Γκιούλα, απορροφώνται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο κ.Γκιούλας διατύπωσε την εκτίμηση ότι με τους ρυθμούς που προχωράει το έργο, η λιμενολεκάνη θα είναι έτοιμη σε δύο χρόνια. Ήδη, η ηγεσία του λιμανιού έχει επιδοθεί στην αναζήτηση των οικονομικών πόρων, ύψους 20-25 δισ. δραχμών, που απαιτούνται για τον μηχανολογικό και αποθηκευτικό εξοπλισμό των εγκαταστάσεων, με τον οποίο θα ολοκληρωθούν οι υποδομές.

    "Πιστεύω ότι τα απαιτούμενα κονδύλια για τον εξοπλισμό του λιμανιού, που ευελπιστώ ότι θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, θα απορροφηθούν από το πρώτο πακέτο "Σαντέρ", δήλωσε ο κ.Γκιούλας. Μεταξύ των έργων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης συμπεριλαμβάνεται ενδεχομένως και η πρόταση της εταιρίας "Green Oil" για εγκατάσταση, με δικά της έξοδα, στο λιμάνι, ειδικού δικτύου που θα κάνει διανομή πετρελαίων και νερού και θα περισυλλέγει τα απόβλητα. Υπενθυμίζεται ότι η τύχη αυτής της πρότασης θα κριθεί στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου εξετάζεται από εμπειρογνώμονες.

    Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα της δημιουργίας ζωνών ελευθέρων συναλλαγών -"Free zones"- στα ευρωπαϊκά και βαλκανικά λιμάνια, o πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου της Αλεξανδρούπολης διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι γειτονικές χώρες -και όχι μόνο- θα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον "υποχρεωτικά" το λιμάνι της βορειοελλαδικής πόλης.

    "Προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ζωνών ελευθέρων συναλλαγών, ]woule ξεκινήσει επαφές με τους επικεφαλής των λιμανιών της Βάρνας, της Αγκόνα και του Νικολάγιεφ ήδη από το 1994. Έγινε αισθητό ότι η ηγεσία τους προβλέπει τη μελλοντική πορεία και εξέλιξη λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Έχει αρχίσει να τους γίνεται συνείδηση ότι στο μέλλον υποχρεωτικά θα το χρησιμοποιήσουν. Αν δεν έχει γίνει ήδη κάτι, είναι επειδή εμείς δεν είμαστε προς το παρόν έτοιμοι να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις. Πάντως, ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον", επισήμανε.

    Σχολιάζοντας την οικονομική παράμετρο της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στη βουλγαρική πόλη, ο κ. Γκιούλας τόνισε: "Με τον πετρελαιαγωγό, η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί σε κέντρο του επιχειρηματικού κόσμου της Γης. Όμως, εκτός από οικονομικό, το όφελος θα είναι και πολιτικό, διότι ο αγωγός θα λειτουργήσει ως ένας πανίσχυρος άμισθος στρατός κατά μήκος των συνόρων μας, θωρακίζοντας την Ελλάδα χάρη στα μεγάλα συμφέροντα που θα επενδυθούν", τόνισε ο κ. Γκιούλας, συμπληρώνοντας ότι τα οφέλη θα είναι εμφανή σε ολόκληρο το φάσμα των κατοίκων της περιοχής, από τον επιχειρηματία μέχρι τον εργάτη και τον άνεργο που θα απασχοληθεί σε κάποιο από τα νέα επαγγέλματα γύρω από τον αγωγό.

    Πάντως, η περιοχή γύρω από το ελληνικό τμήμα του αγωγού έχει αρχίσει κιόλας να "κινείται" επιχειρηματικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μίνι διυλιστηρίου που δημιουργείται στη βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα επεξεργάζεται τα απόβλητα πετρέλαια από τα καράβια και καμένα λάδια, ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική διύλιση..

    [07] ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ

    Το ταξίδι στο δρόμο του μεταξιού που άρχισαν πριν μήνες με τη μηχανή τους ο Κώστας Μητσάκης και η Ολγα Παπαδόγιαννη, ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και γνώσεις, ένας μικρός άθλος έφτασε στο τέλος. Ο Κώστας και η Ολγα ταξίδεψαν 55 μέρες ξεκινώντας από το Πεκίνο για να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη αφού πέρασαν από έξι χώρες και διένυσαν μία απόσταση 12.000 χιλιομέτρων. Το ταξίδι έγινε κάτω από δύσκολες συνθήκες , με θερμοκρασία πάνω από 50 βαθμούς στην έρημο της Κίνας, με εξονυχιστικούς ελέγχους στη Κιργιζία, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, η Ολγα φορώντας τσαντόρ στο Ιράν, και με μια τόσο ψυχρή αντιμετώπιση στην Αγκυρα που τους έκανε να πάρουν τα δώρα που είχαν φέρει για τον δήμαρχο και να φύγουν.

    Ο Κώστας και η Ολγα αφηγήθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη , το χρονικό της περιπέτειας. Το ταξίδι ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 25 Αυγούστου. Οι δυο νέοι έφτασαν αεροπορικώς στο Πεκίνο και από κει με μια μηχανή που τους παραχώρησε η BMW ξεκίνησαν την περιπέτεια στο δρόμο του μεταξιού μεταφέροντας στους δημάρχους των πόλεων που επισκέφτηκαν το μήνυμα του δημάρχου της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

    Ο δήμαρχος του Πεκίνου παρέλαβε τα συμβολικά δώρα και το μήνυμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ανταποδίδοντας ένα μεταξωτό ύφασμα ως ένα διαχρονικό μήνυμα της Κίνας. Ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού ήταν το Ξιαν, η πόλη που υπήρξε η αρχαία πρωτεύουσα της Κίνας για 2000 χρόνια. Ένα βιβλίο για της ιστορία της πόλης ήταν το δώρο του δημάρχου που δέχτηκε θερμά την Ολγα και τον Κώστα. "Γνωρίζουμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια αρχαία πόλη με ιστορία 2.310 χρόνων και η δεύτερη μεγάλη πόλη της Ελλάδας. Σαν αρχαίες πόλεις πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις και ευκαιρίες. Αλλά και σαν πόλεις σε διαφορετικό ημισφαίριο υπάρχει χωρίς αμφιβολία δυνατότητα ευρείας αλληλοσυμπλήρωσης σε πολλούς τομείς. Ως εκ τούτου, οι ανταλλαγές και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πόλεις θα ήταν μεγάλης σημασίας και με αμοιβαία οφέλη. Η αποστολή με τις μοτοσικλέτες , από αυτούς τους δύο ταξιδιώτες αποτελεί μόνον το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός συνδέσμου ανάμεσα στις δύο πόλεις μας. Θα θέλαμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία ώστε να δουλέψουμε μαζί με σας, μέσω συνεργασίας και ανταλλαγών σε όλους τους τομείς για ένα καλύτερο μέλλον" αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος της Ξιάν Feng Xuchu. Το ταξίδι στην Κίνα στοίχισε στους δυό νέους μια τροφική δηλητηρίαση, που ευτυχώς οι συνέπειές της κράτησαν μόνο μια μέρα, αλλά και γεύματα με φιλέτα γαϊδάρου, σκύλου και αλόγου που έφαγαν εν αγνοία τους.

    Ο επόμενος σταθμός ήταν η πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, η Τασκένδη, όπου ζουν 5.000 Ελληνες. Ο δήμαρχος υποδέχτηκε με ανθοδέσμες τον Κώστα και την Ολγα και τους ξενάγησε στο μουσείο του Ταμερλάνδου. Ταξιδεύοντας τριακόσια χιλιόμετρα νότια της Τασκένδης έφτασαν στην Σαμαρκάνδη όπου η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης καθώς έγινε προς τιμή των δυο νέων ειδική τελετή, σκηνές της οποίας αποθανάτισε η κρατική τηλεόραση. Ένα πιάτο που απεικονίζει τον Ταμερλάνο ήταν το δώρο του δημάρχου της πόλης για τον ομόλογό του της Θεσσαλονίκης. Φτάνοντας στην Μπουχάρα ο Κώστας και η Ολγα ήταν σα να πήγαν 200 χρόνια πίσω στο χρόνο. Ο Κώστας την περιέγραψε σαν μια γραφική πόλη μιας άλλης εποχής. Το δώρο του δημάρχου ήταν ένα αναμνηστικό που απεικονίζει μνημείο της Μπουχάρα.

    Φεύγοντας από το Ουζμπεκιστάν μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους μοτοσικλετιστές καθώς στα σύνορα του Τουρκμενιστάν τους είπαν ότι η βίζα τους ήταν άκυρη. "Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα" για τους δυο νέους αφού δεν μπορούσαν ούτε στο Ουζμπεκιστάν να γυρίζουν ούτε στο Τουρκμενιστάν να μπουν. Τελικά το θέμα διευθετήθηκε αφού όμως αναγκάστηκαν να γυρίσουν στην Τασκένδη διανύοντας απόσταση 700 χιλιομέτρων και να ακριβοπληρώσουν για να πάρουν σε πέντε ώρες τη βίζα για το Τουρκμενιστάν (100 δολάρια αντί για δέκα που είναι η συνηθισμένη τιμή). Μετά από άλλα 700 χιλιόμετρα σε χωματόδρομους έφτασαν στα σύνορα και μπήκαν στο Τουρκμενιστάν. Η υποδοχή στην πρωτεύουσα της χώρας το Ασκαμπατ ήταν μάλλον αδιάφορη και οι ιθύνοντες περιορίστηκαν απλά στο να παραλάβουν τα δώρα.

    Μπαίνοντας στο Ιράν η Ολγα φόρεσε το τσαντόρ καθώς πριν από μερικά χρόνια στη χώρα αυτή είχε μια δυσάρεστη εμπειρία που την οδήγησε στην φυλακή γιατί δεν φορούσε το ρούχο που επιβάλλει το σεριάτ (ο ισλαμικός νόμος). Ο δήμαρχος της Τεχεράνης δέχτηκε κάπως sucjqatgl]ma τους επισκέπτες αλλά δεν παρέλειψε να τους δώσει ένα ωραίο κάδρο με μικρογραφία ανατολίτικης τέχνης για να το μεταφέρουν στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού ήταν η Αγκυρα. Η υποδοχή ήταν αδιάφορη ως παγερή λέει ο Κώστας. "Αφού μας άφησαν και περιμέναμε αρκετή ώρα είδαμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση , πήραμε τα δώρα που τους είχαμε φέρει και φύγαμε" λέει.

    Στις 25 Αυγούστου το ζευγάρι των μοτοσικλετιστών έφτασε στη Θεσσαλονίκη. "Οσο κι αν φαίνεται περίεργο οι δρόμοι του μεταξιού έκλεισαν λόγω των πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών για πολλούς αιώνες" είπε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΠΕΘ Δημήτρης Σαλπιστής παρουσιάζοντας το νεαρό ζευγάρι στους δημοσιογράφους και χαρακτηρίζοντας το ταξίδι τους έναν άθλο με σημαντικές επεκτάσεις που άνοιξε ξανά το δρόμο του μεταξιού αλλά και το δρόμο της επικοινωνίας που ίσως θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον πολιτισμό

    [08] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Ένα μοναδικό ηλεκτρονικό οδηγό για τη Θεσσαλονίκη στα ελληνικά και αγγλικά, έθεσε σε λειτουργία το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στον κόμβο του στο Internet, προκειμένου οι χρήστες του παγκόσμιου αυτού διαδικτύου και ιδιαίτερα οι επισκέπτες της Μακεδονικής πρωτεύουσας, Έλληνες και ξένοι, να έχουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη, να διασκεδάσουν, να ψωνίσουν και να ξεκουραστούν.

    Στον οδηγό αυτό του ΜΠΕ, που υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.mpa.gr, υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες με έγχρωμες φωτογραφίες για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, τα μνημεία και τα μουσεία της, ενώ επίσης παρέχεται πλήρης ενημέρωση για τον τουρισμό, τις μεταφορές, την αγορά, τη διασκέδαση και τα προξενεία της πόλης.

    Η ιστορική αναδρομή στη Θεσσαλονίκη, αρχίζει από το 316 π.Χ. όταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Κάσσανδρος ίδρυσε την πόλη, δίνοντάς της το όνομα της γυναίκας του και αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φτάνει μέχρι τη σημερινή περίοδο, που έγινε μια σύγχρονη μεγαλούπολη, οικονομική και πολιτιστική μητρόπολη των Βαλκανίων.

    Στο κεφάλαιο για τα ιστορικά μνημεία, υπάρχουν περιγραφές των ιστορικών μνημείων και της τοποθεσίας που βρίσκονται η Αψίδα του Γαλερίου, ο Λευκός Πύργος, τα βυζαντινά οχυρωματικά τείχη, η μονή Λατόμου και οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Σοφίας, της Αχειροποίητου, της Παναγίας Χαλκέων, της Αγ. Αικατερίνης, των Αγ. Αποστόλων, του Αγ. Νικολάου του Ορφανού και του Προφήτη Ηλία.

    Στο κεφάλαιο για τα μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο με τους θησαυρούς της Βεργίνας και το Βυζαντινό Μουσείο με την εκπληκτική έκθεση των θησαυρών του Αγίου Ορους, ξεχωρίζουν ανάμεσα στα πολλά μουσεία που παρουσιάζουν την ιστορική και πολιτιστική πορεία της πόλης.

    Στο κεφάλαιο "τουρισμός", οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης μπορούν να πληροφορηθούν όλα όσα τους ενδιαφέρουν για τις παραλίες, τα κάμπινγκ, τις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και τον οικολογικό touqisl| στην περιοχή. Ενώ στο κεφάλαιο "μεταφορές", υπάρχουν πληροφορίες για το λιμάνι, τις μαρίνες, το αεροδρόμιο "Μακεδονία", το σιδηροδρομικό σταθμό, τα επιβατικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ¨, τους οργανισμούς και τις εταιρίες οδικής βοήθειας, τα ταξί και τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων.

    Από τις ηλεκτρονικές σελίδες για την αγορά της πόλης, μπορεί κανείς να αντλήσει στοιχεία για την οικονομική της ζωή, και στο κεφάλαιο "διασκέδαση" να ενημερωθεί για τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα ουζερί, τις μπιραρίες, τα καφέ και τα ξενυχτάδικα.

    Τέλος, στον ηλεκτρονικό οδηγό για τη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν στοιχεία για τις 26 ξένες διπλωματικές αποστολές και προξενεία που λειτουργούν στην πόλη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που ήταν το πρώτο ελληνικό μέσο ενημέρωσης που εισήλθε στο Internet πριν τρία χρόνια, έχει μια έντονη παρουσία στον κυβερνοχώρο, δημιουργώντας ένα σταθερό κοινό χιλιάδων χρηστών, που καθημερινά εισέρχονται στον κόμβο του για να πάρουν τις ειδήσεις, τα ηχογραφημένα δελτία, τα αφιερώματα και τις άλλες πληροφορίες που παρέχει το ΜΠΕ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Η ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΑΙΣΝΙΚ

    Η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, διέψευσε τις πληροφορίες ότι πρόκειται να συναντηθεί αύριο στην πόλη Μπιγιέλινα με το μέλος των Σερβοβόσνιων στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας Μόμτσιλο Κράισνικ.

    Τη συνάντηση είχε αναγγείλει ο Μόμτσιλο Κράισνικ μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Νικολάι αΑταναφιέφσκι. Τη σχετική πρωτοβουλία για συνάντηση μεταξύ της Πλάβσιτς και του Κράισνικ, με σκοπό την εξέταση τρόπων για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης στη Σερβική Δημοκρατία, είχε ανακινήσει ο Πατριάρχης Σέρβων Παύλος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πάλε και στη Μπάνια-Λούκα.

    Από το γραφείο της Πλάβσιτς ανακοινώθηκε σήμερα ότι η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας δεν πρόκειται να μεταβεί αύριο στην Μπιγιέλινα για να συναντηθεί με τον Μ. Κράισνικ για "λόγους ασφαλείας".

    Στο μεταξύ όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΜΠΕΤΑ" του Βελιγραδίου, αύριο αναμένεται στο Βελιγράδι ο υψηλός επιτετραμμένος της Δύσης για τις πολιτικές υποθέσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλος Ουέστεντορπ, ο οποίος θα συναντηθεί στο Βελιγράδι με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Κύριο θέμα των συνομιλιών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, θα αποτελέσει η κρίση στην Σερβική Δημοκρατία και η εξέταση τρόπων για την επίλυσή της.

    [10] Τ. ΚΑΒΑΛΤΖΙΕΦ: ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Την ελπίδα ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα βρεθεί η κατάλληλη λύση για την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου, για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής Δημοκρατίας, Τοντόρ Καβαλτζίεφ, από την πόλη Σλίβεν της Βουλγαρίας, όπου συμμετείχε στο 6ο Αντάμωμα των Σαρακατσάνων της γειτονικής χώρας.

    Ο Βούλγαρος πολιτειακός παράγοντας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπογράμμισε ότι "η Βουλγαρία υποστηρίζει το υπάρχον σχέδιο και περιμένει οι υπό εξέλιξη συνομιλίες να οδηγήσουν το συντομότερο δυνατό στην κατάλληλη λύση", ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει στις λεπτομέρειες των απαιτήσεων της βουλγαρικής πλευράς.

    Αναφερόμενος στο δεύτερο μείζον ζήτημα των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας, αυτό της διάνοιξης των τριών νέων συνοριακών διαβάσεων στη Δράμα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή, δήλωσε "απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία εξέλιξης των διαδικασιών για την εγκατάσταση των νέων τελωνείων που θα δώσουν την ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο λαών".

    Ερωτηθείς σχετικά με τον εορτασμό των 700 χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την Τουρκία τόνισε ότι η Βουλγαρία καταδικάζει τον εορτασμό για την επέτειο μιας αυτοκρατορίας, στη di\qjeia της οποίας "αιματοκυλήθηκαν τα Βαλκάνια και γίνανε μεγάλα εγκλήματα σε βάρος των λαών της περιοχής", για να συμπληρώσει ότι δεν είναι δυνατό κάποιος να ζητάει από μια οργάνωση διεθνούς κύρους όπως η UNESCO τον εορτασμό μιας τέτοιας επετείου. "Οι Τούρκοι μπορούν να γιορτάσουν ο,τιδήποτε θέλουν, δε μπορούν όμως να μας υποχρεώσουν να συμμετάσχουμε στις γιορτές τους".

    Από την κορυφή Καραντίλα της οροσειράς του Αίμου, πάνω από την πόλη Σλίβεν, όπου διεξάχθηκαν οι αφιερωμένες στην Κύπρο φετινές εκδηλώσεις των Σαρακατσάνων, ο Τοντόρ Καβαλτζίεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, θα έχουν αίσιο τέλος και η Κύπρος θα αποκτήσει την ενότητά της. Δήλωσε "υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος και αντίθετος στις βίαιες λύσεις, είτε αυτές είναι μεταξύ κρατών είτε μεταξύ κοινοτήτων".

    Ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχε στη χώρα του, τους δύσκολους μήνες που πέρασαν και την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη της Βουλγαρίας στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εκτίμησε ότι οι δύο χώρες πρέπει πάντα να διατηρούν καλές σχέσεις.

    "Οι Βούλγαροι πιστεύουν ότι ο άνθρωπος δε μπορεί να αποφύγει τρία πράγματα, τους γονείς, την πατρίδα και το γείτονα. Εμείς έχουμε γείτονες τους Ελληνες και πρέπει να διατηρούμε άριστες σχέσεις με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό", είπε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής Δημοκρατίας.

    [11] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Εκπρόσωποι του κυβερνώντος "Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών" του Μαυροβουνίου από την πτέρυγα του Πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς και έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου, υπέγραψαν χθες στην Ποντγκόριτσα συμφωνία για "την ανάπτυξη της δημοκρατικής υποδομής" στη δημοκρατία αυτή της Γιουγκοσλαβίας και ζητούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου του 1998.

    Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση των αναφερομένων για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη σταθεροποίηση των πολιτικών συσχετισμών στο Μαυροβούνιο, την αποκέντρωση της εξουσίας, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και για μία σειρά μέτρα που θα εγγυώνται στο εξής αδιάβλητες εκλογές.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Οκτωβρίου διεξάγονται στο Μαυροβούνιο Προεδρικές εκλογές στις οποίες οι δύο κύριοι αντίπαλοι είναι οι μέχρι χθες εταίροι Μόμιρ Μπουλάτοβιτς και Μίλο Τζουκάνοβιτς, Πρόεδρος και Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου αντίστοιχα.

    Οι δύο ισχυροί άνδρες του Μαυροβουνίου πρόσφατα διέκοψαν κάθε επαφή και όξυναν στο μέγιστο την αντιπαράθεση μεταξύ τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο Μαυροβούνιο πολιτική κρίση η οποία μάλιστα έλαβε ευρύτερες διαστάσεις, αφού σε αυτήν αναμείχθηκε και το επίσημο Βελιγράδι το οποίο υποστηρίζει τον Πρόεδρο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς.

    Ο ιδιαίτερα δημοφιλής στο Μαυροβούνιο Πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς κέρδισε πολλές συμπάθειες στην Δημοκρατία αυτή της Cioucjoskab_ar με τις μεταρρυθμιστικές του ιδέες και με τις προσπάθειες που καταβάλει για να καταστεί το Μαυροβούνιο "όντως ισότιμο μέλος" όπως υποστηρίζει, της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας. Το τελευταίο αυτό αποτέλεσε αφορμή για να κατηγορηθεί από τους αντιπάλους τους ως "αποσχιστής".

    Η αντιπολίτευση από την πλευρά της αποφάσισε να μην κατεβάσει στις εκλογές αυτές δικό της υποψήφιο, θεωρώντας ότι οι όροι της εκλογικής αναμέτρησης είναι άνισοι γι' αυτή.

    Η χθεσινή συμφωνία την οποία ο Τζουκάνοβιτς χαρακτήρισε ως "ιστορική" για το πολιτικό μέλλον του Μαυροβουνίου, αναμένεται ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον Μαυροβούνιο Πρωθυπουργό στην εκλογική αναμέτρηση με τον Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, καθώς εικάζεται ότι η αντιπολίτευση θα προτείνει στους εκλογείς της να ψηφίσουν τον Τζουκάνοβιτς.

    [12] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ, ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΠΟΥΝΤΕΣΤΑΓΚ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή της στην ΠΓΔΜ, έδωσε ο αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Χανς Ούρλιχ Κλόζε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Τίτο Πέτκοφσκι, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε ανώτερο επίπεδο.

    Ο κ. Κλόζε, επικεφαλής της γερμανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μειονοτήτων στην ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας ως ανεπίτρεπτο και ακατανόητο, οι μειονότητες να αξιώνουν και να απαιτούν την ανάρτηση των σημαιών των χωρών από τις οποίες κατάγονται.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πέτκοφκσι, υπογράμμισε ότι η Γερμανία υπήρξε συμπαραστάτης της ΠΓΔΜ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των Σκοπίων για ανάπτυξη και για ένταξη, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και στο ΝΑΤΟ.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, ανήγγειλε ότι σύντομα πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, χωρίς όμως να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία.

    O κ. Κλόζε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Πέτκοφκσι αναχώρησε για την Οχρίδα.

    [13] ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 3% ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ- ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Μείωση κατά 3% σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο του 1997, οι εισαγωγές- εξαγωγές της Βουλγαρίας, σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 1996.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ύψος των εξωτερικών εμπορικών συναλλαγών της χώρας για την περίοδο Ιανουάριος - Ιούνιος του 1997, ανήλθε σε 7,1 δισεκατομμύρια λέβα (περίπου 4,5 εκατομμύρια δολάρια).

    Το 61% των εξαγωγών και το 42% των εισαγωγών της, η Βουλγαρία πραγματοποίησε με τις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ αυξήθηκαν κατά 6% οι εισαγωγές και μειώθηκαν στο 26% οι εξαγωγές της στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

    Κύριοι εμπορικοί συνέταιροι της Βουλγαρίας παραμένουν οι Ekk\da, Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ το 60% των εισαγωγών- εξαγωγών της η Σόφια πραγματοποιεί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την ΠΓΔΜ.

    [14] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΤΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΠΛΟΙΟ ΜΕΣΩ ΒΟΣΠΟΡΟΥ

    Τα εξαρτήματα και τα τεμάχια πυραύλων, που βρέθηκαν σε πλοίο υπό αιγυπτιακή σημαία στα στενά του Βοσπόρου, προορίζονταν για την Αίγυπτο και όχι για την Κύπρο.

    Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, αξιωματούχοι στο Κάιρο ανέφεραν στην Τουρκία ότι τα τεμάχια είχαν προορισμό την Αίγυπτο. ''Η Αίγυπτος μας το επιβεβαίωσε αυτό'', είπε ο κ. Ετσεβίτ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ''Ρόιτερ''.

    Δήλωσε ακόμη ότι στο πλοίο βρέθηκαν αρκετά εξαρτήματα πυραύλων, αλλά τα σχετικά έγγραφα ''έδειχναν ότι ήταν αιγυπτιακή παραγγελία''.

    Οι τουρκικές αρχές είχαν ερευνήσει το πλοίο με την υποψία ότι μετάφερε τεμάχια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, τα οποία έχει παραγγείλει η Κύπρος.

    Τόσο οι κυπριακές αρχές, όσο και η κατασκευάστρια ρωσική εταιρεία, έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά ότι οι πύραυλοι S-300 πρόκειται να μεταφερθούν στην Κύπρο πριν από το 1998.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 2 September 1997 - 17:49:51