Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-05

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 5 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ 2004

  • [02] ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

  • [03] ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ 62ΗΣ ΔΕΘ

  • [04] ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ S-300, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [05] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [06] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

  • [07] ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ Ο 18ΧΡΟΝΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

  • [08] 14-21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΝΗΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [09] "ΘΕΑ ΣΤΟ ΧΑΟΣ"- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ ΣΤΙΣ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

  • [10] "ΓΗ ΑΙΟΛΙΣ-ΓΗ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ"-ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΜΕΛΟΥΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΟΥΑΛΙΑΣ ΝΤΑΪΑΝΑ

  • [12] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [13] ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΔΩΣΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

  • [14] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΙΕΤΑΡ ΑΡΜΠΝΟΡΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

  • [15] ΒΕΛΓΟΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [16] ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [17] Η ΣΟΦΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

  • [18] ΗΠΑ,ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη)

  • [19] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Α.ΑΘΕΝΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ 2004

    Επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Αθήνας στη Λοζάνη, ενώπιον του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και των 107 μελών της ΔΟΕ, από την ελληνική αποστολή.

    Η πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης "Αθήνα 2004" Γιάννα Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου, παρουσίασε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που είχε η πόλη στο Τόκιο.

    Ο φάκελος της ελληνικής υποψηφιότητας χαρακτηρίστηκε πλήρης. Παρουσιάστηκε φιλμ με πέντε μικρά παιδιά που έτρεχαν στο στάδιο της Ολυμπίας και τελείωσε με τους Έλληνες Ολυμπιονίκες, ενώ περιείχε τα στάδια, το Ολυμπιακό χωριό, τη συγκοινωνία, το μετρό και όλα τα έργα τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2001.

    Θετική ήταν η εντύπωση των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό της χώρας και την πλήρη οικονομική υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα.

    Η κ.Δασκαλάκη στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε λίγο μετά την παρουσίαση του φακέλου, επισήμανε ότι έγινε αναλυτική έκθεση όλων των πτυχών του ελληνικού προγράμματος και δόθηκαν απαντήσεις σαφείς και ολοκληρωμένες σε όλα τα θέματα που αφορούν στους αγώνες. "Αναλύσαμε την πρότασή μας και περιμένουμε την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, μέχρι την τελευταία στιγμή", τόνισε χαρακτηριστικά.

    "Είχαμε υποχρέωση να δείξουμε την ικανότητά μας να διοργανώσουμε αγώνες, να ανοίξουμε όλες τις πτυχές που αφορούν στην οργάνωση", επισήμανε, εξάλλου, η κ. Δασκαλάκη όταν ρωτήθηκε κατά πόσο ήταν αποτελεσματική η πλήρης παρουσίαση της υποψηφιότητας της Αθήνας, σε αντίθεση με τις υποψηφιότητες της Στοκχόλμης και του Κέηπ Τάουν που στηρίχτηκαν περισσότερο στο συναίσθημα.

    Όπως έγινε γνωστό η ελληνική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε τη δωρεάν διαμονή 16.000 αθλητών και δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το στέλεχος της επιτροπής διεκδίκησης κ. Σίμιτζεκ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε τις τελευταίες μέρες και ανακοινώθηκε προκειμένου η χώρα μας να υποβάλλει ένα τελευταίο χαρτί, κρίσιμο για την ψηφοφορία.

    Στο μεταξύ, η Στοκχόλμη ξεκίνησε την παρουσίαση του φακέλου της, με δίλεπτο μήνυμα του Ολυμπιονίκη Κάρλ Λιούις και 70 πρωταθλητών που euw^hgjam στη σουηδική πρωτεύουσα να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2.004, ενώ το Κέιπ Τάουν στηρίχτηκε στην προσωπικότητα του προέδρου Νέλσον Μαντέλα.

    [02] ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Τα μάτια όλων των Ελλήνων είναι στραμμένα σήμερα στη Λοζάνη. Λίγο πριν τις 8 το βράδυ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ θα ανακοινώσει την πόλη που θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Υποψήφιες πόλεις για να αναλάβουν την Ολυμπιάδα εκτός από την Αθήνα είναι η Ρώμη, Στοκχόλμη, Κέϊπ Τάουν και Μπουένος Αϊρες.

    Από το πρωί, αρχικά η Στοκχόλμη, στη συνέχεια το Κέϊπ Τάουν, η Αθήνα, το Μπουένος Αϊρες και η Ρώμη, θα παρουσιάσουν τις υποψηφιότητες τους, στον κ.Σάμαρανκ και στα 107 μέλη της ΔΟΕ.

    Συνολικά η παρουσίαση θα διαρκέσει επτά ώρες και 10 λεπτά. Η κάθε πόλη θα διαθέτει 30 λεπτά για την παρουσίαση και για 25 λεπτά τα μέλη της θα απαντάνε σε ερωτήσεις της ΔΟΕ.

    Στις 17.00 θα αρχίσει η ψηφοφορία των 107 "αθανάτων". Σε κάθε ψηφοφορία αποκλείεται η τελευταία πόλη, μέχρι που η νικήτρια να έχει τουλάχιστον 54 ψήφους. Για πρώτη φορά δεν πρόκειται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των προκριματικών γύρων ψηφοφορίας, παρά μόνο η οριστική απόφαση.

    [03] ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ 62ΗΣ ΔΕΘ

    Eπίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος καθίσταται από σήμερα και για δέκα ημέρες η Θεσσαλονίκη. Η 62η Διεθνής Έκθεση ανοίγει πανηγυρικά τις πύλες της, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος, στις οκτώ το βράδυ, θα κηρύξει την έναρξη της διοργάνωσης στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης".

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει στις 6.30'μ.μ. στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", συνοδευόμενος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" και γύρω στις 8 στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" για να εγκαινιάσει τη λειτουργία της 62ης ΔΕΘ.

    Τον πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύουν οι υπουργοί: Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος, Εθνικής ’μυνας ’κης Τσοχατζόπουλος, Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, Υγείας Κώστας Γείτονας, Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το Σάββατο το βράδυ η δεύτερη ομιλία του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το 1998, ενώ θα γίνουν εξαγγελίες και για τη βαλκανική πολιτική που χάραξε πρόσφατα το υπουργικό συμβούλιο.

    Ο κ.Σημίτης θα αναφερθεί στα θετικά βήματα που έχουν γίνει σε oijomolij| επίπεδο τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας συγκεκριμένα τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της χώρας μας και τη μείωση του πληθωρισμού και του δημοσιονομικού ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ. Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει σαφή απολογισμό του κυβερνητικού έργου. ’ξονας της ομιλίας του θα είναι οι εξαγγελίες που έκανε κατά την περσινή τελετή των εγκαινίων, για να αναφερθεί στα όσα έγιναν στο διάστημα του ενός έτους, θέλοντας έτσι να υπογραμμίσει τη συνέπεια ανάμεσα στις υποσχέσεις και την πρακτική του κυβερνητικού σχήματος.

    "Η χώρα μας κερδίζει έδαφος, αναδεικνύεται σε έναν σημαντικό οικονομικό παράγοντα στον χώρο της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου, ανακτά την αξιοπιστία της, κερδίζει την εμπιστοσύνη των διεθνών οργανισμών, αλλά και του διεθνούς επιχειρηματικού κεφαλαίου", αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός.

    Κάνοντας τον απολογισμό των εξαγγελιών που έγιναν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 61ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο κ.Σημίτης θα αναφερθεί στα θετικά βήματα που πραγματοποιήθηκαν στην Εγνατία Οδό, με την κατασκευή 25 νέων έργων, προϋπολογισμού 203 δισεκατομμυρίων δραχμών, στο Αεροδρόμιο "Μακεδονία", του οποίου η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε, στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Akόμη, θα αναφερθεί στην επιτυχή λειτουργία των γραμματειών Μεταφορών - Επικοινωνιών και Αθλητισμού του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, στα διαβαλκανικά δίκτυα συνεργασίας που λειτουργούν ήδη ανάμεσα στα πανεπιστήμια (δίκτυο Αίμος), τους δικηγορικούς συλλόγους και τις ενώσεις δημοσιογράφων και στην πρόοδο στη λειτουργία του ΔΙΠΕΚ και του χρηματιστηριακού κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Η αποκρατικοποίηση των ζημιογόνων επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα, η αύξηση της παραγωγικότητας και των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και η επίτευξη διαρθρωτικών μεταβολών που θα εξασφαλίσουν συνεχή πορεία προόδου, θα επισημανθούν από τον πρωθυπουργό ως οι κινήσεις- "κλειδιά" για την οικονομική ανέλιξη της χώρας μας.

    Παράλληλα, κ.Σημίτης θα απευθύνει έκκληση προς τους Ελληνες επιχειρηματίες να ακολουθήσουν επιθετική πολιτική, γιατί "η αγορά δεν ανέχεται αυτούς που καθυστερούν στη λήψη αποφάσεων, που δεν επενδύουν, που δεν αναζητούν νέες ευκαιρίες και δεν προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες".

    Έμφαση θα δοθεί εκμέρους του πρωθυπουργού στα μέτρα και τις πρωτοβουλίες, μέσα από τις οποίες μπορεί η Θεσσαλονίκη και κατ' επέκταση η Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει το μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων. Συγκεκριμένα, η ομιλία του θα επικεντρωθεί στην ελληνική πολιτική παρέμβαση στα Βαλκάνια, "μέσα από άξονες, που θα είναι προσαρμοσμένοι στις ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες κάθε χώρας", με κέντρο πάντα τη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην προοπτική εκπόνησης ενός βαλκανικού οικονομικού σχεδίου Μάρσαλ, επικροτώντας τις σχετικές προτάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

    Επιπλέον, από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν μετά την ομιλία αναμένεται να ανακοινωθούν οι "τελικές λύσεις", τόσο για το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο ep|lemo εξάμηνο καθώς ξεπεράστηκαν όλες οι εκκρεμότητες, όσο και για το μέσο μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς.

    Αναφορές θα γίνουν και σε παρεμβάσεις, που, ενώ δεν αναφέρθηκαν στην περσινή ομιλία προωθούνται πολύ ικανοποιητικά, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, όπως η δυτική είσοδος, ο βιολογικός καθαρισμός, τα έργα ύδρευσης, το υδροθεραπευτήριο Νέας Απολλωνίας, η ανάπτυξη σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου και τα έργα στα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Καστοριάς και Κοζάνης.

    [04] ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ S-300, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά σε συνέντευξή του σε ελληνικό ραδιοσταθμό του Λονδίνου, ότι "τυχόν επίθεση κατά των ρωσικών πυραύλων S-300, που θα εγκατασταθούν στην κύπρο, θα αποτελέσει αιτία πολέμου" .

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επέμεινε στην εφαρμογή του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου και επεσήμανε, για άλλη μια φορά, ότι η Τουρκία αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Παράλληλα, με την ομιλία του στο "Ελληνικό κέντρο του Λονδίνου" , με την οποία ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη βρετανική πρωτεύουσα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για την ταχύτατη προώθηση των ενταξιακών διαδικασιών της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Αυτή η ένταξη, είπε, επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από το αν θα έχει επιλυθε΄θ το κυπριακό πρόβλημα. Αυτή είναι η καθαρή πολιτική θέση μας και είμαστε βέβαιοι, ότι θα επιβεβαιωθεί και θα εκφραστεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γιατί, η Ευρώπη θα διευρυνθεί και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την εξέλιξη. Κι αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους εκείνοι , που νομίζουν, ότι μπορούν να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη. Ματαιοπονούν. Παραμένουν σε μια αναχρονιστική θεώρηση των εξελίξεων, τολμώντας μάλιστα να προβούν στην απειλή της προσάρτησης της βορείου Κύπρου στην Τουρκία."

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπογράμμισε, ότι η Τουρκία εφαρμόζει μια πολιτική επεκτατισμού, που μόνο με την πολιτική του Χίτλερ, με την οποία παραμονές του Β΄ παγκόσμιου πολέμου προσάρτησε την Τσεχοσλοβακία, μπορεί να ταυτιστεί.

    " Είναι γελασμένοι, πρόσθεσε, αν αναμένουν ως απάντηση, πολιτικές Τσάμπερλεν. Από καμμιά χώρα της Ευρώπης, από κανένα διεθνή οργανισμό, δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική συμβιβασμών, παρά μόνον πολιτική που εγγυάται την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συμφωνιών."

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε , ότι την ελεύθερη και δίκαιη εξέλιξη και προοπτική της Κύπρου και της Ελλάδας, εγγυώνται μόνον ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και στις δύο χώρες. Διακήρυξε, ότι "Ελλάδα και Κύπρος δεν διεκδικούν τίποτε, ούτε θέλουν τη σύγκρουση".

    "Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι, τόνισε, ώστε να αισθανθεί η οποιαδήποτε πλευρά, που θα αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή την ανεξαρτησία της Κύπρου, ότι θα βρεί ap\mtgsg , που θα είναι τόσο ευέλικτη και αποτελεσματική, ώστε ο κάθε εισβολέας, να σκεφτεί καλά τι τον περιμένει."

    [05] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει από την Κυριακή, ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Skender Gjinushi, επικεφαλής εξαμελούς κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

    Ο κ.Gjinushi, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ θα έχει συνομιλίες και με τον Έλληνα ομόλογο του Απόστολο Κακλαμάνη.

    Επίσης θα έχει επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, με το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη και τον αντιπρόεδρο της Βουλής Λουκά Αποστολίδη.

    Ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, θα συναντηθεί ακόμη με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, τη Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τους πρόεδρους του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ Νίκο Κωνσταντόπουλο και Δημήτρη Τσοβόλα.

    [06] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

    Κατά 1,9% ξεπέρασε τον στόχο του προϋπολογισμού ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων τον μήνα Αύγουστο, αφού διαμορφώθηκε στο 16,5% έναντι 14,6% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

    Η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη ανατρέπει σε κάποιο βαθμό το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί κατά τους πρώτους μήνες του έτους, οπότε οι εισπράξεις των φορολογικών εσόδων εμφανίζονταν περιορισμένες. Βάσει αυτών των στοιχείων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η σοβαρή υστέρηση που παρουσιάστηκε στο σκέλος των εσόδων, θα περιοριστεί στα 250-300 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών , αποδίδουν την ικανοποιητική αύξηση των εσόδων τον Αύγουστο, στην καταβολή της πρώτης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις επιχειρήσεις, αλλά και στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος χιλιάδων φορολογουμένων.

    [07] ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ Ο 18ΧΡΟΝΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Όταν, πριν από δύο περίπου χρόνια, ο νεαρός μαθητής από την Κατερίνη οδηγούνταν στις φυλακές ανηλίκων Κορυδαλλού, για τη δολοφονία των γονιών του το Μάρτιο του '95, κανείς δε φανταζόταν ότι ο δεκαοκτάχρονος, σήμερα, Τάσος Παπαδόπουλος θα περνούσε στο Πολυτεχνείο Αθηνών, δίνοντας εξετάσεις μέσα από το κελί του.

    Παλεύοντας με τον εαυτό του και συνειδητοποιώντας, μέρα με την ημέρα, ολοένα και περισσότερο την αποτρόπαια πράξη του, ο φοιτητής πλέον Τάσος κατόρθωσε, ωστόσο, να κερδίσει τη μάχη και να συνεχίσει τη ζωή του, έστω και μέσα από τις φυλακές ανηλίκων, όπου εκτίει ποινή j\heiqngr δώδεκα χρόνων για τα γεγονότα της 28ης Μαρτίου του ΄95.

    Η είδηση προκάλεσε τη συγκίνηση των συγγενών του και όσων τον έζησαν τα χρόνια της φυλακής, όχι όμως και την έκπληξή τους, καθώς γνώριζαν για την προσπάθεια που κατέβαλε ο Τάσος και την αγωνία του να συνεχίσει τις σπουδές του.

    Στην προσπάθεια αυτή του άλλοτε επιμελούς και πειθαρχημένου μαθητή αρωγοί στάθηκαν οι υπάλληλοι της φυλακής ανηλίκων Κορυδαλλού, όπου ο Τάσος παρακολούθησε τα μαθήματα των τελευταίων τάξεων του Λυκείου.

    [08] 14-21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΝΗΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Με εβδομάδα μνήμης προς τιμήν της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης από τις 14 ως τις 21 Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας επιχειρεί μια καλλιτεχνική προσέγγιση στο Ισραήλ. Διακεκριμένοι Ισραηλινοί καλλιτέχνες από το Ισραήλ θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για να μεταφέρουν τα μηνύματα μνήμης του εβραϊκού λαού, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του για το μέλλον.

    Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει με δύο μεγάλα μουσικοχορευτικά σχήματα και μία παράσταση μπαλέτου. Το συγκρότημα "Κολ Ντμαμά" που στα εβραϊκά σημαίνει "Ηχος και Σιωπή" θα εμφανιστεί στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στο Επταπύργιο. Το συγκρότημα αυτό ιδρύθηκε το 1978 και αρχικά αποτελούνταν από κωφάλαλους χορευτές οι οποίοι αρχικά χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα κραδασμών. Το συγκρότημα "Βέρτιγκο", δηλαδή ίλιγγος, που έχει τιμηθεί με πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία σε φεστιβάλ και διεθνείς διαγωνισμούς, είναι το δεύτερο χορευτικό σχήμα που θα εμφανιστεί στη διάρκεια των εκδηλώσεων.

    Μια διαφορετική "νότα" στις εκδηλώσεις θα δώσει ο διάσημος μίμος από την Ιερουσαλήμ, Χανόχ Ροζέν, πού θα εμφανιστεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο θέατρο "’νετον" ενώ την ίδια ημέρα η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέλ Αβίβ θα ανεβάσει στο Επταπύργιο την παράσταση "Ευμενίδες".

    Εργα κλασικής μουσικής θα ερμηνεύσει, χρησιμοποιώντας όργανα του 17ου και 18ου αιώνα, η ορχήστρα "Accademia Daniel" στις 20 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων η ορχήστρα East-West Ensemble, που αποτελείται από ισραηλινούς μετανάστες θα δώσει συναυλία τζάζ και έθνικ μουσικής από την Ανατολή και τη Δύση στο αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής Αγοράς . Η Εβδομάδα μνήμης θα ολοκληρωθεί με μία πρωτότυπη θεατρική παράσταση δρόμου, που αποτελεί μια μαρτυρία για το εβραϊκό στοιχείο της Θεσσαλονίκης στα χρόνια της Κατοχής. Η παράσταση έχει τίτλο "το χαμένο πρόσωπο της Φλόρας Νισήμ" και θα παρουσιαστεί στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στο Σιδηροδρομικό Σταθμό στις 9 το βράδυ.

    [09] "ΘΕΑ ΣΤΟ ΧΑΟΣ"- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ ΣΤΙΣ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Οι βασικές αρχές της θεωρίας του χάους και της πολυπλοκότητας αποτελούν τον πυρήνα της χορευτικής εκδήλωσης "Θέα και Χάος" που παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα τη Δευτέρα στο Επταπύργιο η ελληνική ομάδα σύγχρονου χορού "Χορευτές" σε συνεργασία με την ιταλική Compagnia di Danza Enzo Cosimi και την ισπανική Compagnia Vincente Saez. Μία ακόμη παράσταση του έργου θα δοθεί την Τρίτη.

    Το έργο περιλαμβάνει τρεις χορογραφίες διάρκειας 30 λεπτών η και πρόθεσή του είναι η δημιουργία μιας νέας τάσης στο σύγχρονο χορό , η οποία αναμένεται να επεκταθεί στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο. Αφετηρία αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος καθοδήγησης των σύγχρονων τάσεων του χορού παρόλο που καταργούνται οι συμβατικές δομές της κλασικής χορογραφίας. Θεωρήθηκε ότι οι δυνατότητες καθοδήγησης τους μπορούν να ενισχυθούν από τις πρόσφατες ανακαλύψεις στο χώρο της επιστήμης και ειδικότερα της θεωρίας του χάους η οποία προσδίδει μια νέα διάσταση στην αντίληψη των πραγμάτων.

    Το έργο θεμελιώνεται επιστημονικά από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο συμμετείχε στη δημιουργία της χορογραφίας της ελληνικής ομάδας "Χορευτές" με την παρεμβολή χαοτικών εντολών. Οι εντολές παρεμβάλλονταν μέσω υπολογιστών με τρισδιάστατες εικόνες και ηχητικά σήματα. Παράλληλα η ισπανική και η ιταλική ομάδα έστελναν στην Ελλάδα κάθε δύο εβδομάδες βίντεο που κατέγραφε την εξέλιξη του έργου τους. Οι Έλληνες ερευνητές μελετούσαν τα βίντεο απομόνωναν μέσω μαθηματικών συναρτήσεων τις χαοτικές επιδράσεις στη συγκεκριμένη χορευτική κίνηση και έστελναν στους χορογράφους τα συμπεράσματα τους μαζί με κάποιες συστάσεις για χαοτικές παρεμβολές.

    [10] "ΓΗ ΑΙΟΛΙΣ-ΓΗ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ"-ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

    Τετραήμερο εκδηλώσεων με τον τίτλο "Γη Αιολίς-Γη της Ιωνίας" αφιερωμένο στα 75 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου 1997 στον αύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν με τα εγκαίνια των εκθέσεων φωτογραφίας "Γη Αιολίς-Γη της Ιωνίας", από το αρχείο της δημοσιογράφου Βάνας Χαραλαμπίδου και από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, βιβλίου, από το αρχείο του φιλόλογου Παναγιώτη Ελευθερίου καθώς, και σύγχρονου βιβλίου για την Μικρασία, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος.

    Την δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων θα δοθεί συναυλία με μικρασιατικά τραγούδια από το συγκρότημα "Εν Χορδαίς" ενώ την επόμενη η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού και ο συγγραφέας Θωμας Κοροβίνης θα διαβάσουν πεζογραφικά κείμενα με θέμα τον μικρασιατικό ελληνισμό και την καταστροφή του 22. Παράλληλα θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση στην συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου και στην Ιφιγένεια Χρυσοχόου και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με ντοκουμέντα και ζωντανές μαρτυρίες για τη μικρασιατική καταστροφή.

    Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου με επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας ενώ το βράδυ ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος θα παραθέσει δεξίωση sto Κυβερνείο στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί της Μικράς Ασίας από το συγκρότημα του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέων Σημάντρων.

    Διοργανωτές των εκδηλώσεων είναι το Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μικρασιατικών Σωματείων με την στήριξη του Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού και της ΕΡΤ3.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΜΕΛΟΥΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΟΥΑΛΙΑΣ ΝΤΑΪΑΝΑ

    Με τιμές μέλους βασιλικής οικογένειας κηδεύεται αύριο η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Νταϊάνα, η οποία το περασμένο Σάββατο έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος, μέσα σε τούνελ στην Πλάζ Ντε Λ' Αλμά του Παρισιού, καθώς προσπαθούσε, με τον συνοδό της Ντόντι Αλφαγιέτ και τον οδηγό τους, να αποφύγει τους φωτορεπόρτερ που τους ακολουθούσαν με μοτοσικλέτες.

    Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση ενώ στη Βρετανία χιλιάδες κόσμου συνεχίζουν να προσέρχονται στα ανάκτορα του Σεντ Τζέημς, όπου βρίσκεται η σορός της και υπογράφουν στα βιβλία συλλυπητηρίων, ενώ ανάλογη είναι και η συρροή του κόσμου σε όλη τη χώρα, όπου έχουν ανοιχτεί βιβλία συλλυπητηρίων σε κτίρια και οργανισμούς που σχετίζονταν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

    Μετά από πιέσεις της κοινής γνώμης αποφασίστηκε η επέκταση της διαδρομής της νεκρικής πομπής της κηδείας της Νταϊάνα, για να μπορέσουν τα δύο εκατομμύρια των ατόμων που αναμένεται ότι θα κατακλύσουν τους δρόμους του Λονδίνου, να συνοδέψουν την πριγκίπισσα Νταϊάνα στην τελευταία της κατοικία, ενώ χιλιάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στο βρετανική πρωτεύουσα για να καλύψουν την κηδεία.

    Σε μια προσπάθεια κατευνασμού της κοινής γνώμης, η οποία επέκρινε τη βασιλική οικογένεια ότι δεν συμμερίστηκε το γενικό πένθος, επιστρέφει σήμερα στο Λονδίνο από τα ανάκτορα Μπάρμοραλ όπου βρίσκεται- η βασίλισσα Ελισάβετ, -μια μέρα νωρίτερα από ότι προέβλεπε το πρόγραμμά της η οποία θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς το βρετανικό έθνος με το οποίο θα εξηγεί ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την οργάνωση της τελετής της κηδείας της πριγκίπισσας που τόσο επικρίθηκαν έγιναν κατόπιν αιτήματος των δυο γιων της Νταϊάνα.

    Τη νεκρώσιμο ακολουθία, στο αβαείο του Γουίνστμίνστερ, θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων και εκατοντάδες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

    [12] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Συμφωνία αποδοχής των όρων που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη σταδιακή οικονομική σταθεροποίηση υπέγραψε η αλβανική κυβέρνηση με εκπροσώπους του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Η κυβέρνηση όμως, αναγκάστηκε να δεχθεί την απόφαση του ΔΝΤ να μην εγκρίνει το πρόγραμμα επείγουσας βοήθειας, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Φάτος Νόνο, ότι "η καταρχήν συμφωνία, ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη στενής συνεργασίας για επόμενα τρία χρόνια".

    Η εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε" αναφέρει τους όρους της καταρχήν συμφωνίας που έθεσε το ΔΝΤ και έγιναν αποδεκτοί από την κυβέρνηση, δηλαδή, οριστικό κλείσιμο των παρατραπεζών, αύξηση μέχρι 18% του ΦΠΑ ap| 12,5% που είναι σήμερα, μείωση του πληθωρισμού και ιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Επίσης επαναλειτουργία των μηχανισμών των τελωνείων και των φορολογικών υπηρεσιών προκειμένου να είναι εφικτή η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Κατά την εφημερίδα, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, στις συναντήσεις τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό διευκρίνισαν ότι "η συνεργασία με το διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό αποτελεί το μοναδικό τρόπο για την εξασφάλιση της οικονομικής στήριξης από τη συνδιάσκεψη των Βρυξελλών".

    Πολιτικοί αναλυτές στα Τίρανα εκτιμούν ότι η Αλβανία με δημοσιονομικό έλλειμμα που αναμένεται να φθάσει το τρέχον έτος τα 44 δις λεκ και 11,6% επί του ΑΕΠ, και αναμενόμενο ρυθμό πληθωρισμού γύρω στο 50% από 35% που είναι σήμερα, δεν έχει πολλά περιθώρια από το να δεχθεί τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να καταστεί δυνατή η δανειοδότησή της από τους διεθνείς οργανισμούς στο αμέσως επόμενο διάστημα των 6-12 μηνών.

    Στο μεταξύ ο Φαρουντιν Αράπι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο οποίος θα προϊσταται των διαχειριστών που διορίστηκαν στις παρατράπεζες, σε συνέντευξή του στη "Γκαζέτα Σκιπτάρε" ζητά από την κυβέρνηση να στηρίξει τις "πυραμιδικές" εταιρείες που ασκούν παράλληλα και παραγωγική δραστηριότητα έτσι ώστε, όπως υποστηρίζει, να μπορέσουν να εξοφλήσουν τους καταθέτες τους.

    [13] ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΔΩΣΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Το πράσινο φως για την έναρξη των απαραίτητων διεργασιών με στόχο τη ψήφιση νέου Συντάγματος, έδωσε η αλβανική Βουλή στην τελευταία της συνεδρίαση, κατά την οποία ψηφίστηκε και ο νόμος "περί Τύπου"

    Η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση 21μελούς κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα καταρτίσει το σχέδιο Συντάγματος. Στην επιτροπή συμμετέχουν έξι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τρεις του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, δύο του Σοσιαλδημοκρατικού και από ένας αντίστοιχα των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, της Δημοκρατικής Συμμαχίας, του Αγροτικού Κόμματος, της Εθνικής Ενότητας, του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) κ.α.

    Συμπρόεδροι της επιτροπής ορίστηκαν ο Σόμπρι Γκόντο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ο Αρμπεν Ιμάμι της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων θα καταλάβουν το Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό Κόμμα.

    Η τελική έγκριση του νέου Συντάγματος θα γίνει με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 8 Μαρτίου 1998.

    [14] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΙΕΤΑΡ ΑΡΜΠΝΟΡΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

    Κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της αλβανικής Βουλής και βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιέταρ Aqlpm|qi, ο οποίος εισήχθη και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας της καρδιοχειρουργικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου των Τιράνων, εξαντλημένος από την απεργία πείνας, που συνεχίζει εδώ και δεκαπέντε ημέρες.

    Ο Αρμπνόρι ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 20 Αυγούστου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη τηλεοπτική κάλυψη της συνεδρίασης της Βουλής κατά την οποία ψηφίστηκαν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τροπολογίες στους νόμους "περί γενοκτονίας" και "αξιολόγησης της προσωπικότητας των πολιτικών", καθώς και για τη μετάδοση, διαστρεβλωμένων, όπως ισχυρίζεται δηλώσεών του. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι θα διέκοπτε την απεργία αν η Βουλη ψήφιζε την τροπολογία στο νόμο "περί Τύπου" που κατέθεσε το Δημοκρατικό Κόμμα. Η Βουλή στην προχθεσινή της συνεδρίαση απέρριψε την "τροπολογία Αρμπνόρι", όπως ήταν γνωστή, και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής όπως είχε άλλωστε δηλώσει, συνέχισε την απεργία πείνας

    Τον απεργό επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα και Γκεντς Πόλο.

    Ο Σαλί Μπερίσα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα, κάλεσε τους Αλβανούς να προσευχηθούν για την υγεία του Αρμπνόρι, ενώ αναφερόμενος στο νόμο "περί Τύπου" κατήγγειλε ότι "δεν εγγυάται αλλά περιορίζει την μέχρι τώρα ελευθερία έκφρασης της αντιπολίτευσης". Εξαπέλυσε σκληρές επιθέσεις εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης την οποία αποκάλεσε "κυβέρνηση βυζαντινής εποχής" και δήλωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα κάνει χρήση κάθε δημοκρατικού μέσου και αποτελεσματικής μορφής διαμαρτυρίας για να υπερασπίσει τον Πιέταρ Αρμπνόρι.

    Βουλευτές του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την ενέργεια του Αρμπνόρι εκτιμώντας ότι η πραγματική αιτία της απεργίας πείνας είναι η εκλογική ήττα και η απώλεια της εξουσίας, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι, σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι στόχος της είναι η όξυνση της κατάστασης.

    Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρμπνόρι καταφεύγει σε τέτοιου είδους ενέργειες για να εκδηλώσει τη διαμαρτυρία του. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς φυλάκισής του -29 χρόνια- ο Αρμπνόρι έκανε τρεις φορές απεργία πείνας.

    [15] ΒΕΛΓΟΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η βελγική εταιρία "Union Miniere" αγόρασε σήμερα έναντι 80 εκατομμυρίων δολαρίων, το 56% του μεταλύτερου στη Βουλγαρία εργοστασίου παραγωγής και επεξεργασίας χαλκού, στην πόλη Πιρντόπ του Αίμου.

    Την αγοραπωλησία επικύρωσε σήμερα το Εποπτικό Συμβούλιο της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται και η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Το ποσό των 55 εκατομμυρίων δολαρίων η βελγική εταιρία θα καταβάλει μέσα σε 10 ημέρες από την υπογραφή της συμφωνίας , ενώ τα up|koipa 25, τα οποία προέρχονται από πίστωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα κατατεθούν στο λογαριασμό της βουλγαρικής Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων, με σκοπό τη χρηματοδότηση ειδικού προγράμματος για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή του εργοστασίου χαλκού.

    Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί και συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας η βελγική εταιρία θα είναι υποχρεωμένη να επενδύσει 220 εκατομμύρια δολάρια, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης.

    Το εργοστάσιο χαλκού στο Πιρντόπ, είναι η δεύτερη μεγάλη βελγική επένδυση στη Βουλγαρία, μετά από την πρόσφατη αγορά της επιχείρησης παραγωγής σόδας στην πόλη Ντέβνια, από την εταιρία "Σολβέι".

    [16] ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Δεν υφίσταται πλέον η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος των Βουλγάρων Επιχειρηματιών. Ο πρόεδρος της Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ, ανακοίνωσε σήμερα την κατάργησή της, ύστερα από τον αποκλεισμό δυο βουλευτών και την χθεσινή αποχώρηση τρίτου, με αποτέλεσμα να μειωθεί σε εννέα ο αριθμός των βουλευτών του Κόμματος. Σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλγαρικής Βουλής, ο ελάχιστος αριθμός για το σχηματισμό κοινοβουλευτικής ομάδας των πολιτικών κομμάτων είναι 10.

    Οι αντιπαραθέσεις με τον ηγέτη του Κόμματος των Επιχειρηματιών, Ζορζ Γκάντσεφ, έγιναν αιτία για την αποχώρηση των τριών βουλευτών από το κόμμα, οι οποίοι κατηγορούν τον κ.Γκάντσεφ για αυταρχισμό και ανάμειξη σε οικονομικά σκάνδαλα.

    Από την πλευρά του, ο κ.Γκάντσεφ, κατηγόρησε τον μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπο του κόμματός του, Χρίστο Ιβάνοφ, ότι "υπήρξε πράκτορας" και εκτελεί διαταγές του κυβερνώντος κόμματος της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων".

    Υστερα από τις εξελίξεις αυτές, τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή της Βουλγαρίας περιορίζονται στα 4 ("Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις", "Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα","Ενωση για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας","Ευρωαριστερά").

    [17] Η ΣΟΦΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Με σκοπό να σπάσει το μονοπώλιο της ρωσικής εταιρίας "Γκάζπρομ", η βουλγαρική κρατική εταιρία φυσικού αερίου "Μπουλγκάργκαζ" υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου, με "εναλλακτική πηγή".

    Αυτό δήλωσε, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ενέργειας, ο εκτελεστικός διευθυντής της "Μπουλγκάργκαζ", Βασίλ Φίλιποφ, ο οποίος ωστόσο δεν αποκάλυψε ποιά είναι η πηγή αυτή.

    "Μακάρι ο κ.Φίλιποφ να έχει δίκιο για τον νέο προμηθευτή, διότι χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, η βουλγαρική βιομηχανία θα πρέπει να διακόψει τη λειτουργία της", σχολίασε η εφημερίδα "Κοντινέντ".

    Την ίδια ώρα, χθες στη Σόφια άρχισε ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων της βουλγαρικής πλευράς με εκπροσώπους της "Γκάζπρομ" για την pqol^heia φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

    [18] ΗΠΑ,ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ

    Σοβαρές αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση των Αμερικανικών και των Ισραηλινών σχετικά με το θέμα των πυραύλων S-300 δημοσιεύει η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Turkish Daily News επικαλούμενη στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι ΗΠΑ , το Ισραήλ και το Αζερμπαϊτζάν παρέχουν στην Τουρκία πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές μεθόδους μεταφοράς των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Οι Ισραηλινοί και Αζερμπαϊτζανοί διπλωμάτες αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές, ενώ οι αμερικανικές διπλωματικές πηγές δίστασαν να επιβεβαιώσουν ή να σχολιάσουν την είδηση.

    Στο μεταξύ οι ενέργειες των τουρκικών αρχών που προβαίνουν σε έρευνες στα εμπορικά πλοία όταν αυτά διέρχονται από τα στενά του Βοσπόρου με σκοπό την ανεύρεση των πυραύλων S-300 έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του οποίου Γ. Ταρασόφ δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες είναι αντίθετες με την συνθήκη του Μοντρέ, που προβλέπει την ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων. Σύμφωνα με τον κ Ταρασόφ το θέμα αυτό θα συζητηθεί σύντομα μεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο κ Ταρασόφ επανέλαβε ότι η Κύπρος δεν διαθέτει δική της αεροπορία και ότι αγοράζει τους πυραύλους για την άμυνά της.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη)

    [19] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Α.ΑΘΕΝΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός που ζεί στην πολυδοκιμασμένη από τον εμφύλιο πόλεμο και κρίση Δημοκρατία της Γεωργίας, έχουν υποχρεώσει 50.000 περίπου από αυτούς να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να ζητήσουν στέγη και δουλειά στην Ελλάδα. Βέβαια, για όσους έμειναν πίσω, οι συνθήκες είναι από άσχημες, έως τραγικές, με την έλλειψη κατάλληλων υγειονομικών κέντρων, να τις επιτείνει

    Στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Γεωργίας βρίσκεται από τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, για συναντήσεις με τους Ελληνες της Γεωργίας. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά ταξίδι του προέδρου του ΣΑΕ. Στη διάρκεια τελετής που έγινε την Τετάρτη, παρέδωσε στους ομογενείς 26.000 δολάρια, για τη δημιουργία του πρώτου Ιατρικού Διαγνωστικού Κέντρου στην Τυφλίδα. Τον κ. Αθενς συνοδεύει ο διευθυντής Ιατρικών Υποθέσεων του ΣΑΕ, για την υποστήριξη των Ελληνικών Oρθόδοξων Εκκλησιών της Γεωργίας.

    Ο πρόεδρος του Σ.Α.Ε. συναντήθηκε μεταξύ άλλων, με τον πρέσβη της Ελλάδας στη Γεωργία κ. Τάσο Κριεκούκη, τον πρόεδρο της Oμοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Γεωργίας κ. Κυριάκο Ιορδανίδη και με tour προέδρους των Ελληνικών Oμοσπονδιών όλων των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, προκειμένου να συζητηθούν και εξεταστούν εκτενέστερα τα προβλήματα του Ελληνισμού στην πρώην Σοβιετική Ενωση.

    Χθες, ο πρόεδρος του ΣΑΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε και συζήτησε τα προβλήματα των ομογενών και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων εξετάστηκε ο στόχος της δημιουργίας 11 κλινικών σε περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Ελληνες.

    Oπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΣΑΕ, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί, είναι προσφορές των Ελλήνων του Σικάγου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην ραδιοφωνική έκκληση του ΣΑΕ, που έγινε στις αρχές του Ιουνίου.

    "Τα xρήματα αυτά αποτελούν την πρώτη ελπίδα των Ελλήνων της Γεωργίας, που δυστυχώς ζούν κάτω από τραγικές συνθήκες διαβίωσης. Στη Γεωργία, ένας γνήσιος Ελληνισμός πεθαίνει αβοήθητος. Για αυτό κάνω έκκληση σε όλο τον Ελληνισμό, όπου και αν βρίσκεται, να ανταποκριθεί στο Πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΣΑΕ, για τους 100,000 Ελληνες της Γεωργίας, ώστε να καλυφθεί το ποσό των $374,000 δολαρίων που χρειάζονται για την βασική τους ιατρική περίθαλψη", δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Αθενς.

    "Σήμερα δοκιμάζονται τα ανθρωπιστικά, ελληνικά και χριστιανικά αισθήματα όλων μας. Η ανταπόκριση των 7 εκατομμυρίων Αποδήμων Ελλήνων και των Ελλήνων της πατρίδος, στην έκκληση αυτή του ΣΑΕ θα αποτελέσει την απαρχή και τεκμηριωμένη απόδειξη ότι ο Ελληνισμός μπορεί και θέλει να δράσει οργανωμένα και αποτελεσματικά, με συνεργασία και ενότητα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής, οι δικοί μας άνθρωποι εκεί πεθαίνουν, χωρίς καμιά ιατρική φροντίδα. Κανένας άλλος δεν μπορεί να τους βοηθήσει", υπογραμμίζει ο κ. Αθενς.

    Τα χρήματα που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΑΕ φτάνουν για να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας του Ιατρικού Διαγνωστικού Κέντρου μέχρι και το τέλος του 1997.

    Δεν φτάνουν όμως για να καλύψουν την εγκατάσταση των αναγκαίων μηχανημάτων και την προμήθεια φορείου για την διακίνηση μιας ιατρικής ομάδας, από ένα γιατρό και μια νοσοκόμα. Η Ελληνική Κοινότητα της Γεωργίας έχει καταστρώσει ένα ιατρικό πρόγραμμα για να καλύψει τουλάχιστον την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη του Ελληνισμού σε όλη τη χώρα. O ετήσιος προϋπολογισμός αυτής της προσπάθειας φτάνει τα $374,000 και περιλαμβάνει την εγκατάσταση 11 ιατρικών βοηθών με 11 ιατρούς και 43 νοσοκόμες. Στο παραπάνω ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για την προμήθεια των αναγκαίων μηχανημάτων.

    O πρόεδρος του ΣΑΕ έστειλε πρόσφατα προσωπική επιστολή-έκκληση σε όλους τους αντιπροσώπους του Συμβουλίου, ομοσπονδίες, οργανισμούς, εκκλησίες, ιδιώτες και στα Ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για να υποστηρίξουν και προβάλλουν το Πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΣΑΕ.

    "Εχω προσωπικά αφιερωθεί στο θέμα αυτό και έχω επικεντρώσει τη φροντίδα μου στην δημιουργία αναπτυξιακών προγραμμάτων στη Γεωργία, γιατί εκεί οι ανάγκες του Ελληνισμού είναι οφθαλμοφανείς", επισημαίνει ο κ. Αθενς.

    Για να καλύψει τις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού έχει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης - σε όλες τις βαθμίδες, της αμερικανικής και γερμανικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ενώ συνεργάζεται με διεθνείς Oργανισμούς, όπως το Διεθνές Oρθόδοξο Χριστιανικό Φιλανθρωπικό Ιδρυμα (IOCC), τον οργανισμό United States Agency for International Development και με τα Private Voluntary Organizations (Ιδιωτικοί Εθελοντικοί Oργανισμοί), γνωστά ως PVO's. Το γενικό Πρόγραμμα Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων της Γεωργίας, προβλέπεται να λειτουργήσει ως πρότυπο σχέδιο δράσης, το οποίο θα επεκταθεί και στις άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, όπου ο Απόδημος Ελληνισμός υποφέρει, όπως στην Oυκρανία, Oυσμπεκιστάν, Καζακστάν και περιοχές της Μαύρης Θάλασσας.

    "Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα βοήθειας στον Ελληνισμό της Γεωργίας, γιατί εκεί διαπιστώσαμε - δυστυχώς - ότι οι αδελφοί μας, Ελληνες μορφωμένοι και καλλιεργημένοι, με άσβεστη αγάπη για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, ζούν όπως οι άνθρωποι του τρίτου κόσμου. Πως μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο σε μας;" τονίζει στην έκθεση του με τίτλο "Ιατρική Περίθαλψη στη Γεωργία", ο ιατρός Δρ. Κανάκης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου University of Illinois και επικεφαλής του ιατρικού κλιμακίου του ΣΑΕ, που εξέτασε τις υγειονομικές ανάγκες των Ελληνων της Γεωργίας. Η έκθεση του ιατρού θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να τιτλοφορηθεί: Ελλειψη Ιατρικής Περίθαλψης στην Γεωργία".

    "Oι ανάγκες που έχει ο Ελληνισμός παγκόσμια δεν μπορούν να συγκριθούν με τις ανάγκες των Ελλήνων της Γεωργίας. Oι άνθρωποι εκεί πεθαίνουν στα σπίτια τους, χωρίς ιατρική ή νοσοκομειακή φροντίδα", δηλώνει ο Δρ. Κανάκης, ο οποίος στα πρώτα χρόνια της καριέρας του υπηρέτησε σε νοσοκομείο της Αιθιοπίας. "Υπάρχουν τραγικές ελλείψεις στη λειτουργία των νοσοκομείων που θυμίζουν καταστάσεις τριτοκοσμικές", επισημαίνει στην έκθεση του ο γιατρός. "Η ιατρική περίθαλψη βασίζεται σε φάρμακα που αγοράζουν οι συγγενείς των ασθενών, από έξω. Oι ασθενείς φέρνουν από το σπίτι τους ακόμα και τα κλινοσκεπάσματα και τον απαραίτητο ρουχισμό. Ακόμα και τα ειδικά φάρμακα θεραπείας πρέπει ν' αγοραστούν από τα φαρμακεία με έξοδο της οικογένειας του ασθενούς. Τράπεζες a_lator δεν φαίνεται να υπάρχουν και οι κατάλληλοι συγγενείς ή φίλοι πρέπει κάθε φορά να εντοπίζονται για να δώσουν αίμα. Σε τριάντα (30) ασθενείς αντιστοιχεί μια νοσοκόμα στους παθολογικούς και χειρουργικούς θαλάμους και μια νοσοκόμα σε έξι ασθενείς στα δωμάτια εντατικής παρακολούθησης.

    Oι θερμοκοιτίδες στα περισσότερα νοσοκομεία είναι παλιές, πάνω από είκοσι χρόνια. Η μεταφορά των ασθενών από επαρχία σε μεγάλο νοσοκομείο της Τυφλίδας γίνεται με 15-20 μίλια την ώρα, λόγω του απαρχαιωμένου και παραμελημένου οδικού δικτύου. Τα ιατρικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων και των εγχειρητικών είναι αρκετά παλιά και συχνά σκουριασμένα. Τα φώτα των χειρουργείων είναι απλές λάμπες και όχι εστιασμένοι προβολείς. Τα χειρουργικά τραπέζια χρονολογούνται από την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Στα περισσότερα χειρουργεία δεν υπάρχει θέρμανση, στην πραγματικότητα τα περισσότερα δωμάτια ήταν χωρίς θέρμανση. Κατά τη διάρκεια του βαρύ χειμώνα οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται με τους γιατρούς να φορούν παλτά πάνω από τις χειρουργικές τους ποδιές.

    Τα εξωτερικά Ιατρεία λειτουργούν με εντελώς πρωτόγονα μέσα, συνήθως χωρίς θέρμανση, χωρίς ζεστό νερό και με ηλεκτρισμό που παρέχεται με γεννήτρια. Σε πολλές περιοχές της Γεωργίας μόνο δυο ώρες ηλεκτροδότησης την ημέρα είναι διαθέσιμη. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε μερικές περιοχές της Τυφλίδας, που είναι πρωτεύουσα της χώρας.

    Oι εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ειδικά το εθελοντικό προσωπικό της ελληνικής κοινότητας, φαίνεται πλήρως αφοσιωμένο αλλά και απογοητευμένο από τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους".

    Α.Τ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 5 September 1997 - 11:24:54