Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-23

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 23 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2000

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΤΖΕΜ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [03] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΟΤΕ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

  • [04] ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [05] ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

  • [06] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΕΠ

  • [07] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΣΤΗ ΜΕΘΟΡΙΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΣΕΡΒΙΑ: Β’ ΓΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΜΕ ΛΙΛΙΤΣ - ΣΕΣΕΛΙ

  • [09] Ι.ΣΕΖΓΚΙΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [10] ΣΤΙΣ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΓΛ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [11] ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ Ο Χ. ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ

  • [12] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  • [13] ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ Η 3Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ HELEXPO ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

  • [14] 7 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 8 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2000

    “Ο κοινωνικός πόρος μελετάται για να επιβληθεί μετά το 2000 και σίγουρα μετά από έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο”, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή που συζητά το νομοσχέδιο για την εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαϊωάννου έκανε χτες λόγο για την αναγκαιότητα επινόησης ενός νέου μηχανισμού χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης νέου joimymijo} πόρου που θα στηρίξει τις αδυναμίες του συστήματος. Στο μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι κανένας νέος φόρος δεν έχει εξαγγελθεί για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στις φήμες που έχουν διαδοθεί για την επιβολή του λεγόμενου “φόρου αλληλεγγύης” στους πολίτες με ετήσιο εισόδημα άνω των 10 εκατομμυρίων δραχμών. Υπενθυμίζεται ότι την αγωνία των φορολογουμένων εντείνει η δημοσιοποίηση στοιχείων της έκθεσης Σπράου, που κάνει λόγο για κρίση του ασφαλιστικού συστήματος. “Η έκθεση Σπράου δεν λέει τίποτε φοβερό. Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που αμφισβητεί το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα και επειδή όλοι παραδέχονται ότι υπάρχει, έχει αρχίσει ένας νηφάλιος διάλογος για το ασφαλιστικό, ο οποίος κακώς χαλάει από ορισμένες εξάρσεις”, τόνισε ο κ.Πρωτόπαπας. Ο υφυπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι το μικρό πακέτο είναι ήδη έτοιμο και περιλαμβάνει τα μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής, που έχουν ήδη γίνει νομοσχέδιο, το θέμα των αποθεματικών και εκείνο των ενοποιήσεων.“Θα συζητηθούν όλα τα θέματα που συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης του συστήματος των συντάξεων και όλα τα υπόλοιπα, τα οποία όμως ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να γίνουν αύριο. Θα είναι μια απλή κουβέντα που θα στηριχθεί στο τι πρέπει να γίνει για να επιβιώσει το σύστημα και πώς θα βρούμε δίκαιες και βιώσιμες λύσεις. Αυτή την κουβέντα την ήθελαν όλοι οι Έλληνες πιστεύω”, κατέληξε o κ.Πρωτόπαπας.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΤΖΕΜ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας ομόλογος του Θεόδωρος Πάγκαλος. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών αναμένεται να βρεθούν τα ελληνοτουρκικά και οι ενταξιακές διαδικασίες της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S - 300 στη Μεγαλόνησο. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον, μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, για πρώτη φορά συμπεριέλαβε στις προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας, τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό. Στην ομιλία του, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έθεσε την Κύπρο μεταξύ έξι “περιοχών συνεχιζόμενης ανησυχίας”. Αναφέρθηκε επίσης, στο διορισμό του Ντιέγκο Κορντόβεζ ως ειδικού αντιπροσώπου για το κυπριακό, ο οποίος πρόσφατα συμπλήρωσε δύο γύρους συνομιλιών, μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς. Ο κ.Πάγκαλος θα έχει συναντήσεις σήμερα και με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μπλάγκοϊ Χατζίνσκι και αύριο με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ, με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και με τον Αμερικανό αξιωματούχο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    [03] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΟΤΕ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

    Ανοιχτό είναι το πεδίο για τη συμμετοχή του ΟΤΕ στο πρόγραμμα idiytijopo_gsgr του αλβανικού αντίστοιχου φορέα, Albanian Telecom, ενώ αντίθετα η αγορά της Ρουμανίας φαίνεται μάλλον κατειλημμένη από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες.

    Τα παραπάνω προέκυψαν από τις σημερινές εργασίες του 36ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Τηλεπικοινωνιών, ένα σημαντικό τμήμα των οποίων αφορούσε στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    Όπως φάνηκε, στη διάρκεια παράλληλης συνεδρίας, από την εισήγηση του εκπροσώπου του αλβανικού φορέα, Πάντι Παπάγκο, τους τελευταίους μήνες η τηλεπικοινωνιακή αγορά της γειτονικής χώρας ανοίγει και για τον ελληνικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών και τις ελληνικές εταιρίες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

    Μέχρι το1996, το μερίδιο στην πίτα διεκδικούσαν αποκλειστικά η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που χρηματοδότησαν, μάλιστα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, και τμήμα του επενδυτικού προγράμματος της Albanian Telecom για την οκταετία 1994- 2002, συνολικού ύψους 227 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Με δεδομένη, μάλιστα, την απόφαση της νέας αλβανικής κυβέρνησης να δρομολογήσει πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και να επιλέξει στρατηγικό εταίρο για τον αλβανικό οργανισμό, προκειμένου να εξασφαλίσει και κονδύλια για την υλοποίηση του προγράμματος, εκτιμάται από παράγοντες του ΟΤΕ ότι ο ελληνικός φορέας δύναται να αξιοποιήσει τις επενδυτικές του δυνατότητες στην υπό ανασυγκρότηση χώρα.

    Στον αντίποδα, κατά γενική εκτίμηση, το παιχνίδι για τον ΟΤΕ χάθηκε στη ρουμανική αγορά, όπου, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν κατέστη δυνατό να “αλωθεί το φρούριο” των βασικών επενδυτών στη χώρα, της γερμανικής SIEMENS και της ιταλικής ALCATEL, όπως είπε ο κ. Aπόστολος Κόκοττας, εκπρόσωπος της Hellascom International, θυγατρικής του OTE, που δραστηριοποιείται σε Αρμενία, Μολδαβία, Γεωργία, Ιορδανία και Λιθουανία.

    Βέβαια, τίποτε δεν αποκλείει τον ελληνικό οργανισμό από τη συμμετοχή του στο διεθνή διαγωνισμό, που σύντομα θα προκηρυχτεί για την επιλογή στρατηγικού εταίρου για το ρουμανικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Επικοινωνιών της χώρας, Πολ Φίσερ. Ωστόσο, οι δυνατότητες επιτυχίας προδιαγράφονται μάλλον περιορισμένες.

    Σημειώνεται ότι, βάσει του προγράμματος ιδιωτικοποίησης του ρουμανικού οργανισμού, την 1η Οκτωβρίου μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία. Ηδη, έχει αναδειχθεί συμβουλευτικός φορέας, για την επιλογή του στρατηγικού εταίρου με το διεθνή διαγωνισμό μέσα στο 1998. Μέχρι το τέλος του ίδιου χρόνου, θα ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ιδιωτικοποίησης, με τη μεταβίβαση στον επενδυτή του 30% των μετοχών της εταιρίας. Στη χώρα, υλοποιείται τη διετία 96-98 πρόγραμμα 12 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών.

    Όπως αναφέρθηκε σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι χώρες αυτές εκτιμάται ότι θα δαπανήσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα στην επόμενη πενταετία, προκειμένου να υλοποιήσουν τα προγράμματα τηλεπικοινωνιακής υποδομής τους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, ένας στους δύο ανθρώπους στον πλανήτη δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τηλεφωνική συσκευή, ενώ υπάρχει μία συσκευή σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων για κάθε κάτοικο της υφηλίου. Οι τηλεφωνικές γραμμές αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 5,2%, και υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής το 15% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη έχει πρόσβαση στο 71% των τηλεφωνικών γραμμών που υπάρχουν παγκοσμίως.

    [04] ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα, να προωθηθεί και να αξιοποιηθεί η οικονομική, πολιτιστική και πολιτική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Παρευξείνιας ζώνης, χαρακτήρισαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, και η υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, το δεύτερο διεθνές συνέδριο για τη μεσογειακή συνεργασία και ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη από τις 26 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

    Σε κοινή συνέντευξη που έδωσαν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου, η κ. Διαμαντοπούλου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, Γιάννης Τζεν και ο δήμαρχος Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος, τόνισαν ότι πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση στην οποία έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, διοικητές κεντρικών Τραπεζών, πρόεδροι Επιμελητηρίων, πρέσβεις και εμπορικοί ακόλουθοι καθώς και σημαίνουσες προσωπικότητες του οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου των μεσογειακών, βαλκανικών και παρευξείνιων χωρών.

    Στόχος μας, τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, είναι να υπάρξει συνέχεια αυτής της προσπάθειας και η πρόταση μας θα είναι να δημιουργηθεί ένα κομβικό σημείο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των περιοχών αυτών και να μπορούμε, επίσης, να παίρνουμε πληροφορίες για χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαικής Ενωσης. “Πέρα από τη μεγάλη οικονομική σημασία που μπορεί να έχει αφού ανοίγονται νέοι δρόμοι, είναι σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται σε περιφερειακή πόλη για να αποδείξουμε ότι η Βόρεια Ελλάδα ανοίγει πύλες. Η πόλη της Κοζάνης αποτελεί κομβικό σημείο επαφής μεταξύ Βορρά και Νότου, ενόψει της διάνοιξης της Εγνατίας οδού, και κέντρο των αναπτυσσομένων ορίων του ευρωπαικού χώρου”.

    Οι θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν στο διεθνές συνέδριο είναι: -Το νομικό και φορολογικό καθεστώς των επενδύσεων. -Οι θεσμικές προυποθέσεις ανάπτυξης. -Τα τραπεζικά συστήματα. -Ο στρατηγικός σχεδιασμός των επενδύσεων. -Η διαμόρφωση αξόνων ενιαίας οικονομικής πολιτικής. -Οι μορφές οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας. -Ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. -Η ίδρυση μικτών επιχειρήσεων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ξένες συμμετοχές περιλαμβάνονται: Pokulek]r κλιμάκιο από την ΠΓΔΜ με επικεφαλής το υπουργό Οικονομίας και τον υφυπουργό Εξωτερικών και αντιπροσωπείες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Παλιστίνη, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Συρία, το Λίβανο, την Ουκρανία, τη Γεωργία, την Τυνησία, τη Σλοβενία, την Αλγερία, την Ιορδανία, τη Μολδαβία, την Κροατία, το Αζερμπαιτζάν, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία κι άλλες χώρες.

    [05] ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της τεχνοοικονομικής μελέτης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης πρέπει να έχει ξεκινήσεις ως το τέλος του 1997, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δημοσίων Εργων της Βουλγαρίας, στο διεθνές φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια για τους διαβαλκανικούς αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΡΟΥΝΤ.

    Οπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία πρόκειται να συζητήσουν στις αρχές Οκτωβρίου τις λεπτομέρειες, σχετικά με την προκήρυξη του διαγωνισμού.

    [06] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΕΠ

    Αρχισε το πρωί στο ξενοδοχείο “Caravel” η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Παρευξείνιας Συνεργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τη γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ραμίζ Ζαίμογλου, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών της ΟΣΕΠ και δημιουργίας ευνοικότερου κλίματος για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή. Η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΟΣΕΠ, Μαρία Αρσένη, τόνισε ότι η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας απαιτεί ένα διαρθρωτικό άλμα, το οποίο δεν θα επιτευχθεί μέσω των παραδοσιακών συμφωνιών διμερούς συνεργασίας, αλλά με ριζικά και αποτελεσματικά βήματα.

    [07] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΣΤΗ ΜΕΘΟΡΙΟ

    Τη χρηματοδότηση για την αγορά πλοιαρίου, που θα εκτελεί τον περίπλου της λίμνης Μεγάλη Πρέσπα, στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, για την ανάπτυξη του λιμναίου τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά την επίσκεψή του στη Φλώρινα.

    Ο κ. Πετσάλνικος, αναφερόμενος στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή των Πρεσπών, υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης και η σύσταση φορέα διαχείρισης από την πλευρά της Νομαρχίας και της ΤΕΔΚ, ενώ sulpk^qyse ότι το ΥΜΑ-Θ θα διαθέσει άμεσα, εφόσον δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, 30 εκατομμύρια δραχμές για την αγορά του πλοιαρίου.

    Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, το υπουργείο ευελπιστεί ότι θα επιτευχθεί, εκτός από την αύξηση της τουριστικής κίνησης και η επικοινωνία των λαών του τριεθνούς αυτού συνοριακού σημείου, ενώ η λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας θα είναι σύμβολο φιλίας και συνεργασίας.

    Από την πλευρά του, ο Νομάρχης Φλώρινας, Τραϊανός Πετκάνης, ενημέρωσε τον κ. Πετσάλνικο για την εξέλιξη του τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν διατεθεί 700 εκατ. δραχμές για τη βελτίωση της οδικής πρόσβασης στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στη διασυνοριακή συνεργασία των πανεπιστημίων Αθηνών, Σκοπίων και Τιράνων για την περιβαλλοντική προστασία του οικοσυστήματος των Πρεσπών.

    Εξάλλου, ο κ. Πετσάλνικος σχετικά με το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης, που αναπτύσσεται από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, το πανεπιστήμιο “Μακεδονίας” και το “Δημοκρίτειο”, τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι όλη η Βόρεια Ελλάδα να μετατραπεί σε μια ενιαία διδακτική τάξη για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αλλά και μαθητών που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές.

    Τέλος, ο κ. Πετσάλνικος, επισκεπτόμενος το γενικό νομαρχιακό νοσοκομείο Φλώρινας, ανακοίνωσε ότι το ΥΜΑ-Θ θα χρηματοδοτήσει την αγορά ενός νέου ασθενοφόρου και ζήτησε την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της κινητής ιατρικής μονάδας, που έχει διατεθεί από το υπουργείο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της μεθορίου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΣΕΡΒΙΑ: Β’ ΓΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΜΕ ΛΙΛΙΤΣ - ΣΕΣΕΛΙ

    Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού “Σοσιαλιστικό Κόμμα - Γιουγκοσλαβική Αριστερά - Νέα Δημοκρατία”, Ζόραν Λίλιτς, απέσπασε τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των 17 υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα της Σερβίας, στις εκλογές της Κυριακής.

    Ταυτόχρονα, για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, ο κυβερνητικός συνασπισμός προηγείται των υπολοίπων κομμάτων, που συμμετείχαν σε αυτές. Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, οι 17 υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα, έλαβαν συνολικά 3.576.023 ψήφους, με πρώτο τον Ζόραν Λίλιτς, ο οποίος συγκέντρωσε 1.286.437 ψήφους, ενώ ακολουθούν, ο πρόεδρος του “Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος”, Βόϊσλαβ Σέσελι με 1.025.280 ψήφους, τρίτος ο πρόεδρος του “Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης”, Βουκ Ντράσκοβιτς με 787.836 ψήφους.

    Κανείς από τους 17 υποψήφιους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 50% που απαιτείται για να εκλεγεί πρόεδρος της Σερβίας από τον πρώτο γύρο. Ετσι, κατά πάσα πιθανότητα στις 5 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος, μεταξύ των Ζ. Λίλιτς και του Β. Σέσελι.

    Για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από 28 εκλογικές περιφέρειες, σε s}moko 29. Δεν υπάρχουν αποτελέσματα από την εκλογική περιφέρεια του Πετς στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με αυτά, ο κυβερνητικός συνασπισμός “Σοσιαλιστικό Κόμμα - Γιουγκοσλαβική Αριστερά - Νέα Δημοκρατία”, απέσπασε 1.204.516 ψήφους, ποσοστό 32,92% και εκλέγει 98 έδρες στο Σερβικό κοινοβούλιο, ενώ το “Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα”, συγκέντρωσε 1.038.536 ψήφους, ποσοστό 28,38% και εκλέγει 80 έδρες στη Βουλή. Τρίτο έρχεται το “Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης” του Βουκ Ντράσκοβιτς, με 724.504 ψήφους, ποσοστό 19,80% και εκλέγει 45 έδρες, ενώ τέταρτος έρχεται ο συνασπισμός “Βοϊβοντίνα” με 95.401 ψήφους, ποσοστό 2,61% και εκλέγει 4 έδρες.

    Εξάλλου τέσσερις έδρες στη Βουλή εκλέγει και η “Συμμαχία Ούγγρων της Βοϊβοντίνας”, τρεις έδρες εκλέγει η “Λίστα για το Σάντζεκ” του Σουλεϊμάν Ουμπλιανίν, μία έδρα εκλέγει το κόμμα “Δημοκρατική Αλτερνατίβα” του πρώην δημάρχου του Βελιγραδίου Νεμπόισα Τσόβιτς, ενώ και η “Δημοκρατική Συμμαχία Αλβανών”, από τις πόλεις Πρέσεβο και Μπογιάνοβατς στη νότια Σερβία, εκλέγει και αυτή μία έδρα.

    Από τις 250 έδρες που αριθμεί το Σερβικό Κοινοβούλιο υπολείπονται 14 έδρες, οι οποίες αντιστοιχούν στην περιφέρεια Πετς του Κοσσυφοπεδίου, ενώ την πλειοψηφία των εδρών στην περιφέρεια αυτή θα αποσπάσει σίγουρα ο κυβερνητικός συνασπισμός. Όμως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, δε θα έχει την πλειοψηφία στη νέα Βουλή και δε θα μπορεί να σχηματίσει από μόνος του αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Πάντως, ο μεγάλος νικητής των εκλογών θεωρείται ο εθνικιστικής Βόϊσλαβ Σέσελι, ο οποίος έλαβε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ψήφων και θα είναι ο αντίπαλος του Ζόραν Λίλιτς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Β. Σέσελι, ένα μεγάλο ποσοστό των ψήφων που έλαβε το οφείλει στο γεγονός ότι απέσπασε αρκετούς ψηφοφόρους, που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει τα σχήματα της αποκαλούμενης “δημοκρατικής αντιπολίτευσης”.

    Μεταξύ των ψηφοφόρων αυτών επικρατούσε απογοήτευση, εξαιτίας της διάλυσης του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού “Ζάγιεντνο”. Ετσι πολλοί από αυτούς προτίμησαν να ψηφίσουν τον Β. Σέσελι αντί του Βουκ Ντράσκοβιτς, ενώ αρκετοί δεν τάχθηκαν υπέρ του μποϋκοτάζ των εκλογών, που είχαν αναγγείλει τα υπόλοιπα κόμματα του πρώην συνασπισμού “Ζάγιεντνο”, δηλαδή το “Δημοκρατικό Κόμμα” του Ζόραν Τζίντζιτς, το “Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας” του Βόϊσλαβ Κοστούμιτσα και “Ενωση Πολιτών” της Βέσνα Πέσιτς.

    Οι ηττημένοι των εκλογών αυτών, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, είναι ο Βουκ Ντράσκοβιτς και τα κόμματα που ανήγγειλαν μποϋκοτάζ των εκλογών. Ο Ντράσκοβιτς ήρθε τρίτος, ενώ το μποϋκοτάζ απέτυχε, κάτι από το οποίο συμπεραίνεται ότι η αντιπολίτευση πρέπει να αναδιοργανωθεί, να θέσει νέους στόχους και ίσως να προβεί ακόμα και σε αλλαγές στην ηγεσία της, εφόσον επιθυμεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

    Ο κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζει πολλές απώλειες αφού χάνει την αυτοδυναμία που είχε στη Βουλή και είναι αμφίβολο εάν ο υποψήφιος του, Ζοραν Λίλιτς εκλεγεί πρόεδρος της Σερβίας στον δεύτερο γύρο.

    Πάντως, ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων θεωρεί ότι με την ανάδειξη των ίδιων πολιτικών δυνάμεων στην ηγεσία της χώρας δεν pq|jeitai να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Το γεγονός αυτό συνετέλεσε στο να υπάρξει απώλεια στον κυβερνητικό συναπισμό και να λάβει περισσότερες από τις αναμενόμενες ψήφους ο Βόϊσλαβ Σέσελι.

    [09] Ι.ΣΕΖΓΚΙΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    “Η Τουρκία θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για διατήρηση της στρατηγικής ισορροπίας στην περιοχή”, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Σεζγκίν, σχετικά με το θέμα των ρωσικών πυραύλων S - 300. Ο κ.Σεζγκίν υποστήριξε, ότι η χώρα του καταβάλει κάθε προσπάθεια, για να είναι η Κύπρος ένα νησί σταθερότητας, ειρήνης και ευτυχίας, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν, στην προ του 1974 περίοδο. Στο μεταξύ, ο κ.Σεζγκίν συναντήθηκε με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους Τανέρ Ετκίν, το διοικητή των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας Χασάν Μπεκέρ Γκιουνάλ και τον αντισυνταγματάρχη πεζικού Μουσταφά Ερκιουνέλ. Οι τρεις άνδρες θα παραστούν στα σημερινά εγκαίνια της 3ης Διεθνούς Εκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας και Πολιτικής Αεροπορίας που πραγματοποιούνται στην Τουρκία.

    [10] ΣΤΙΣ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΓΛ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ στις 2 Οκτωβρίου, για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και να έχει επαφές για το Κυπριακό.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στο Στρασβούργο για να παραστεί στη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Οκτωβρίου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα παραστεί επίσης στη Διάσκεψη Κορυφής της Κοινοπολιτείας, η οποία θα διεξαχθεί στις 24-27 Οκτωβρίου στο Εδιμβούργο.

    [11] ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ Ο Χ. ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ

    Ο άλλοτε “μάγος της εξωτερικής πολιτικής” των Ηνωμένων Πολιτειών Χένρι Κίσσινγκερ χαρακτήρισε “μη ρεαλιστική” την πολιτική που εφαρμόζει η αμερικανική κυβέρνηση στη Βοσνία. Όπως σημείωσε σε άρθρο του , που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ουάσιγκτον Ποστ” ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών , επι προεδρίας των Νίξον και Φόρντ, η πολιτική του Κλίντον στη Βοσνία κινδυνεύει, αλλά και το αμερικανικό κοινό δεν φαίνεται να την υποστηρίζει. “Το βαθύ μίσος των εθνικών ομάδων στη Βοσνία, υπογράμμισε ο Κίσσινγκερ, δεν είναι πολιτικό αλλά θρησκευτικό. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην προσπαθήσουν να επιβάλουν πολιτικές λύσεις, οι οποίες θα στηρίζονται σε δικές τους, μη hqgsjeutij]r εμπειρίες.” Ο Κίσσινγκερ επισημαίνει ακόμη, ότι η αποτυχία του ΝΑΤΟ να σταματήσει τον εμφύλιο πόλεμο, στην αρχή του , πρίν από έξι χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα να καταστεί κάθε περιοχή της Βοσνίας εθνικά ομοιογενής και τα αποτελέσματα της εθνική εκκαθάρισης είναι τώρα το κυρίαρχο στοιχείο της ζωής στη Βοσνία. Η Ουάσιγκτον, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, με το να επιδιώκει την υλοποίηση της συμφωνίας του Ντέητον , δέχεται ουσιαστικά μια αυταπάτη. “ Οχι μόνον δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, αλλά και οι πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους επιστρέφουν με τη συνοδεία ενόπλων και συχνά αναγκάζονται να φύγουν αμέσως. Ούτε είναι δυνατό οι εκλογές να λύσουν το πρόβλημα. Με το να μην αναγνωρίζεται η πραγματική κατάσταση, η αμερικανική πολιτική σίγουρα θα οδηγηθεί σε οριστική κατάρρευση.” Ο Αμερικανός καθηγητής υποστήριξε ακόμη, ότι η Αμερική δεν έχει κανένα εθνικό συμφέρον για να διακινδυνεύσει ζωές, με σκοπό να προωθήσει ένα πολυεθνικό κράτος στη Βοσνία. “Η Αμερική , συμπλήρωσε, έχει ένα πολιτικό ενδιαφέρον να διατηρηθεί η ανακωχή για κάποια λογική περίοδο. “ Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των εγκληματιών πολέμου και στην προσαγωγή τους στο Διεθνές Δικαστήριο, ο Κίσσινγκερ υποστήριξε , ότι θα πρέπει να δικαστούν, αντιτάχθηκε όμως στην όποια αμερικανική στρατιωτική πρωτοβουλία για τη σύλληψή τους, γιατί, όπως είπε” θα τύχει σκληρής σερβικής αντίδρασης.

    [12] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Ομάδα 50 Αμερικανών και Ελλήνων επιχειρηματιών μελών του Ελληνοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, επισκέφθηκαν τη Σόφια προκειμένου να μελετήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Βουλγαρία.

    Το Ελληνοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1993, στην Ουάσιγκτον, από τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντρέα Παπανδρέου και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον. Μέλη του είναι μεγάλες ελληνικές και αμερικανικές εταιρίες, που φιλοδοξούν να βελτιώσουν και να εδραιώσουν τις επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    “Σκοπός της συνάντησης είναι να πληροφορηθούμε για τις δυνατότητες επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και ταυτόχρονα να προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε κάποιες αμερικανικές εταιρίες, οι οποίες με τη συνεργασία των ελληνικών να προσπαθήσουν να έχουν κάποιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στη Βουλγαρία”, σημείωσε στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Συμεών Τσομόκος.

    Στη βουλγαρική πρωτεύουσα, οι επιχειρηματίες είχαν συνάντησεις τόσο με Βούλγαρους επιχειρηματίες, όσο και με μέλη της κυβέρνησης Κόστοφ.

    Αναφερόμενος στις επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας, ο κ.Τσομόκος εξέφρασε την πεποίθησή του πως “βρίσκονται σε καλό δρόμο”, παρόλο που όπως παραδέχτηκε “υπήρχαν και μερικές εταιρίες που δεν ήταν σοβαρές και λίγο ή πολύ χάλασαν το κλίμα της συνεργασίας”.

    [13] ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ Η 3Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ HELEXPO ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Νέες προοπτικές διανοίγονται για την επέκταση των Ελλήνων επιχειρηματιών στην αγορά της Ουκρανίας, καθώς, μετά την επιτυχημένη έκθεση καταναλωτικών αγαθών της χώρας μας στην Οδησσό, διοργανώνεται τον Ιούνιο στο Κίεβο η 3η Έκθεση ελληνικών προϊόντων.

    Σημειώνεται ότι σε συμφωνία που υπέγραψε το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουκρανίας με τη διοίκηση της HELEXPO, περιλαμβάνεται η συμμετοχή ουκρανικών επιχειρήσεων στην 63η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι δύο πλευρές δεσμεύονται, επιπλέον, για τη στήριξη των δραστηριοτήτων των ουκρανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και των ελληνικών εταιριών στην Ουκρανία αντίστοιχα, ενώ στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπεται και η διοργάνωση εκθεσιακών και σεμιναριακών εκδηλώσεων. Προωθείται, επίσης, η διαρκής ενημέρωση των δύο πλευρών για το ισχύον τραπεζικό και τελωνειακό καθεστώς και η παροχή κάθε είδους διευκόλυνσης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που προαναφέρθηκαν.

    Ενδιαφέρον για συνεργασία με τη HELEXPO έχει εκδηλωθεί και από την Αλβανία και συγκεκριμένα από την εταιρία διοργάνωσης εκθέσεων “ΕLIDA”, μία από τις τρεις που λειτουργούν στη γειτονική χώρα. Ο πρόεδρος της “ELIDA” μάλιστα, έχει ήδη υποβάλει πρόταση για την υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας στον τομέα της οργάνωσης εκθέσεων.

    [14] 7 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 8 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Με αργούς ρυθμούς προχωρά η συλλογή των όπλων που βρισκόταν στα χέρια των πολιτών μετά την εξέγερση του Μαρτίου στην Αλβανία ενώ τραγικός απολογισμός δείχνει ότι κάθε μέρα επτά αλβανοί χάνουν τη ζωή τους κι άλλοι οκτώ τραυματίζονται από την ανεξέλεγκτη χρήση όπλων. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας Περικλί Τέτα, στα χέρια των πολιτών είχαν περάσει 652000 όπλα από τα οποία μόλις περίπου 25000 έχουν επιστραφεί, 3.5 εκατομμύρια χειροβομβίδες από τις οποίες μόλις 14000 επεστράφησαν, ένα εκατομμύριο νάρκες από τις οποίες επεστράφη ποσοστό μικρότερο από ένα χιλιοστό. Το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ μεταδίδει ότι τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι από τη 1η Μαρτίου μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους 1311 άτομα από τα οποία τα 126 από ατύχημα ενώ τραυματίστηκαν 1450 από τα οποία τα 324 τυχαία. Οι απώλειες των σωμάτων ασφαλείας ανήλθαν σε 52 άτομα ενώ εβδομήντα πέντε από τους νεκρούς είναι παιδιά, όπως και το 23% των τραυματιών. Η προθεσμία για την παράδοση των μικρών όπλων ήταν η 1η Σεπτεμβρίου ενώ για τα βαριά όπλα το τέλος του μήνα αλλά το ΑΤΑ μεταδίδει ότι το όλο θέμα επανεξετάζεται.

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 23 September 1997 - 12:02:02